MuiderNieuws

15 juli 2015

MuiderNieuws 15 juli 2015


Trots op Nederland gaat meedoen aan verkiezingen

Enkele raadsleden op het oog, nu werken aan programma

door Sjoerd Stoop

MUIDEN - Trots op Nederland gaat meedoen met de gemeenteraadsverkiezingen in Gooise Meren. Tenminste, dat is plan. Maar er zijn nog geen lokale standpunten en wie er op de lijst komt is nog geheim.

Trots op Nederland laat weten al enkele capabele raadsleden op het oog te hebben. "We hebben al langer enkele lokale leden, maar we hopen dat nog meer mensen ons komen versterken. We hebben ook al een lijsttrekker op het oog, dus dat gaat goed komen", zegt TON-woordvoerder Jacob Muijs.

Met de burgers
Inhoudelijke standpunten voor het lokale partijprogramma heeft Trots op Nederland nog niet. "Daar wordt nog aan gewerkt. We hopen dat programma samen met de inwoners te gaan maken. We zetten de burger centraal. Inwoners van Gooise Meren mogen Trots op Nederland vertellen hoe ze over bepaalde punten denken en wat er allemaal beter kan. Daar gaan we dan mee aan de slag."

Muiden mag in november weer naar de stembus

Landelijke speerpunten worden ook in de verkiezingsstrijd gebruikt. "Voorbeelden zijn de bouw van steeds meer nieuwe moskeeën, maar ook niet geïntegreerde medeburgers die zich niet willen aanpassen. Het gevolg? Een schandalige zwarte-pieten-discussie", zo meldt Muijs.
Maar er is vooral behoefte aan nieuwe lokale standpunten. Medewerkers van Trots op Nederland gaan hiervoor de komende weken de straat op; om leden te werven en te werken aan het programma. "Bussum, Naarden en Muiden zullen nog veel van ons horen", stelt Muijs. Mensen kunnen hun ideeën ook anoniem melden via de website van de partij.

Verdonk
Trots op Nederland werd acht jaar geleden opgezet door oud-minister Rita Verdonk en kent al enkele lokale fracties. De partij heeft plannen om in meerdere gemeenten die gaan fuseren mee te doen aan de zogenoemde 'herindelingsverkiezingen'.
Op landelijk en provinciaal niveau wordt Trots op Nederland momenteel niet vertegenwoordigd, maar ook dat moet veranderen zegt de partij.

Naast Trots op Nederland zijn er nog geen andere nieuwkomers bekend die zich verkiesbaar zullen stellen. Verder zijn het vooral de landelijke partijen die al bekend hebben gemaakt mee te doen, zoals de PvdA, VVD, GroenLinks, D66 en het CDA.

De herindelingsverkiezingen voor de fusiegemeente Gooise Meren zijn nog dit jaar, op woensdag 18 november 2015. Deze nieuwe gemeenteraad treedt in januari 2016 aan en telt dan 31 raadsleden. Begin oktober wordt officieel het startsein gegeven voor de campagnes. Muiden, Naarden en Bussum zijn een van de weinige gemeenten waar dit jaar verkiezingen worden gehouden. Alleen de gemeenten die volgend jaar fuseren gaan naar de stembus.

Het is gebeurd: de mast van de Smit ligt om

Foto: Yannick uit den Boogaard

MUIDEN - Een zomerstorm hoefde er niet aan te pas te komen. Vorige week is dan toch de voorste mast van de Elisabeth Smit omgevallen.

Het is weer opvallend stil rondom het wrak bij de monding van de haven. Rondom de waterschapsverkiezingen was het een speerpunt om het schip zo snel mogelijk te laten verdwijnen, maar die plannen zijn alweer verstomd. De driemaster Smit ligt al jaren voor Muiden en is niet meer op te knappen. Het schip is volledig verrot.

Gemeente vraagt extra op snelheid te letten

MUIDEN - Nu de zomervakantie is begonnen vraagt de gemeente extra aandacht voor de snelheid in 30 km/h-zones. "Veel kinderen uit Muiden en Muiderberg genieten volop van de zon en spelen buiten op de straat."

"Regelmatig komen er bij de gemeente klachten binnen van inwoners uit Muiden en Muiderberg dat er volgens hen te hard gereden wordt in de 30 km gebieden bij hen in de buurt. Specifieke klachten zijn er vanuit het achterste deel van Nooit Gedacht, de Burgemeester de Raadtsingel ter hoogte van het gezondheidscentrum en de Nienhuis Ruyskade ter hoogte van De Maar. Waar mogelijk en wenselijk zijn drempels in woonwijken aangebracht, maar dit kan uiteraard niet overal worden gedaan. Dit zou leiden tot verplaatsing van het probleem of mogelijke overlast in de vorm van trillingen. De gemeente verzoekt automobilisten de geldende maximumsnelheid van 30 km per uur in acht te nemen en rekening te houden met voetgangers en spelende kinderen die zo de straat op kunnen rennen."

0

incidenten meldt de politie deze week in Muiden

Weerbericht

Eerst zomers warm, dan koeler en kans op een bui
Na enkele meest sombere en vrij koele dagen warmt de atmosfeer donderdag flink op. Tussen een gebied van hoge luchtdruk boven Centraal Europa en een lagedrukgebied boven Ierland wordt met een zuidelijke stroming subtropische lucht aangevoerd. De warmte keert tijdelijk terug. In het weekeinde wordt de stroming westelijk en minder warm met kans op een bui.

Donderdag en vrijdag
Voor donderdag wordt een afwisseling verwacht van wolkenvelden en zonneschijn. De kans op een bui is klein. De temperatuur loopt op tot circa 25 graden. Vrijdag wordt nog warmer, tot 28 à 29 graden. De zon schijnt geregeld. In de avond bestaat er lokaal kans op onweer. Er waait beide dagen een matige zuiden- tot zuidwestenwind die vrijdag iets in kracht toeneemt.

Het weekeinde
In het weekeinde draait de wind naar het westen en is meest matig van kracht. Er stroomt daarmee koelere lucht binnen. Zaterdag wordt het maximum nog 21 of 22 graden, zondag 19 à 20 graden. Er is een wisselende hoeveelheid bewolking met ook geregeld zonneschijn. Vooral zaterdag bestaat er kans op enkele buien. Ook zondag is er nog een buienkans.

Weetje
Juli wordt ook wel hooimaand of oogstmaand genoemd. De laatste julimaanden waren zeer warm, zowel in 2013 (19.2 graden) als in 2014 (19.8 graden). Het langjarig gemiddelde voor juli bedraagt 17.9 graden. Dat is dus het gemiddelde van het maximum + minimum. De warmste juli ooit was juli 2006 met 22.3 graden gemiddeld. Er kwamen die maand twee hittegolven voor.

Van de lezers

SC Muiden
B&W en de Gemeenteraad van Muiden maken op de gemeentewebsite bekend dat SC Muiden (biljart, tafeltennis, zaalvoetbal, klaverjassen en ca. 20 voetbalelftallen) het seizoen 2015-2016 bij FC Weesp kunnen sporten. Kosten? 20.000 euro. Dus FC Weesp krijgt 20.000 euro! Hoe kan het zijn dat op de Bredius twee velden worden aangelegd? Eerst wordt er twee meter hoog zand opgebracht. De kosten zijn circa 2 miljoen euro. De duurste velden van de hele wereld. Tevens komt er een giga hotel van 15.000 meter vloeroppervlakte en 22 meter hoog (het grootste hotel van Nederland in het buitengebied, jaarlijks 500.000 bezoekers en 50 woningen. Dit kan allemaal. Sporthal afgebroken, roeisloepenvereniging (grootste van Nederland ), had ligplaatsen contract tot 2018 en ineens werd er illegaal door Waternet en de gemeente een woonark neergelegd (beschermd stadsgezicht). Alle sporten in Muiden worden de nek omgedraaid, er komen in en bij Muiden ongeveer 4.000 woningen bij. PvdA: "Muiden moet de sportstad van Nederland worden". Alle politieke partijen zijn hier verantwoordelijk. Nu kunnen we niet meer kunnen sporten in Muiden. Ook de scholen niet meer. B&W en de raad hebben met de KNSF een overeenkomst gesloten dat SC Muiden in zijn geheel over geplaatst zal worden. De vergoeding is 1 miljoen euro. En wel in 2015. Oktober 2012 heeft SC Muiden in opdracht van de gemeente een ontwerp en begroting voor 4 velden en clubgebouw met voorzieningen voor een totaal bedrag van 833.000 euro (ex BTW) neergelegd. Dit is ook in handen van alle politieke partijen niets mee gedaan.

Han van Wees

'Al die initiatieven, die moeten we verbinden'

Wethouder Timmerman onderzoekt sociaal domein

Wethouder Timmerman bij de lancering van de dementia-App, een van de initiatieven waar ze erg trots op is. Foto: Bastiaan Miché

door Christian Pfeiffer

Aanspreekpunt

Buurtverbinders en een aanspreekpunt bij de gemeente. Dat zijn de belangrijkste aanbevelingen uit het onderzoek.

Wethouder Timmerman gaat dit zo snel mogelijk proberen te regelen, met hulp van Versa Welzijn. Ook is ze druk al deze ideeën te borgen voor Muiden en Muiderberg in de nieuwe fusiegemeente Gooise Meren.

MUIDEN - Pittige kritiek op de gemeente in een eigen onderzoek naar de rol in het sociaal domein. Maar dat is niet erg, zo zegt wethouder Henny Timmerman. Het onderzoek laat zien welke geweldige initiatieven er al zijn. Alleen het verbinden wil nog niet zo erg lukken.

Het was het afgelopen jaar dé monsterklus voor alle gemeenten in Nederland: zij kregen vanuit het Rijk de zorgtaken over de schutting gegooid en moesten in rap tempo een eigen voorziening op poten zetten om dit allemaal te regelen. Het is nu de gemeente die nu de zorgtaken regelt. Maar wat hebben de Muiders en Muiderbergers daar nu van meegekregen? En weten ze waar ze moeten zijn voor hun zorgvragen? Daar heeft de gemeente Muiden onderzoek naar gedaan.

'De gemeente is duf en suf. Ja, dat beeld hadden we wel verwacht'

Ruim 40 Muiders, Muiderbergers, instanties en verenigingen werden geïnterviewd over het sociaal domein. De gemeente kreeg daarbij behoorlijke kritiek. De onderzoekers schrijven dat er 'enig cynisme over het onderzoek is', 'de gemeenschap vindt dat ze slecht geïnformeerd is', 'men vindt de gemeente weinig toegankelijk' en 'het gevoel bestaat dat gemeente haar afspraken niet nakomt'. Pittige woorden dus.

Wethouder Henny Timmerman glimlacht terwijl de resultaten worden opgelezen. "Het beeld van de gemeente is suf en duf, dat hadden we verwacht. Wat ons veel meer boeit is dat we nu weten wat inwoners van ons verwachten, namelijk een actieve, faciliterende rol. Daarnaast bleek uit de gesprekken dat er een heleboel initiatieven werden genoemd waar anderen weer niet van weten Daar zit onze winst: de rol van de gemeente moet veranderen en we moeten veel meer alle fantastische initiatieven die er zijn gaan verbinden. Want er gebeurt heel veel in Muiden en Muiderberg."
In de minder dan de zes maanden die de zelfstandige gemeente Muiden nog rest wordt dit een speerpunt. Het zoeken naar mensen die de buurt kunnen verbinden. Zij die weten wat er speelt in de wijk, sociaal betrokken zijn en hun kennis kunnen delen met de mensen die het nodig hebben, maar niet weten waar ze moeten beginnen. "De gemeente moet veel meer een actieve rol gaan vervullen in het sociaal domein. De gemeente moet veel meer een actieve, faciliterende rol gaan vervullen. Bij eenvoudige vragen ondersteunen we en verwijzen we door naar oplossingen in de buurt. Bij complexe zorgvragen kunnen inwoners terecht bij Wijzer in Bussum" Kan iedereen die iets wil betekenen dan nu aankloppen bij de gemeente? Timmerman: "Ja en nee, we staan met open armen klaar. Maar we hebben ook nog geen concreet plan, het zal allemaal moeten groeien."

Fietsen onder de Spieringbrug door

Fietspad onder de Spieringbrug is klaar. Foto: Christian Pfeiffer

MUIDEN - Over de brug kan nog niet, maar er onderdoor wel. Het fietspad aan de oostkant van de Spieringbrug is klaar.

Fietsers tussen de Lange Muiderweg en Muiden hoeven nu niet meer om de brug heen te fietsen, ze kunnen er gewoon onderdoor. Aan de andere kant is ondertussen dan eindelijk het werk begonnen aan de ecopassage.

Het is het laatste deel van het project dat nog moet worden gerealiseerd. De verwachting is dat de Spieringbrug dit najaar voor verkeer opengaat. De brug is speciaal aangelegd voor lokaal verkeer dat nu nog door Muiden moet.

Jarig 3FM gaat voor Pampus

MUIDEN - Radiozender 3FM gaat tijdens de laatste week van september vanaf Pampus uitzenden. Met veel live-muziek.

3FM bestaat 50 jaar. "3FM doet niet aan leeftijd, maar dit bijzondere moment laten we niet zo maar voorbij gaan. In Nederland, maar ook voorbij de grenzen, bestaan weinig popstations met zo'n rijke en lange geschiedenis. Al 50 jaar groeien generaties luisteraars op met de popzender, en DJ's, bands en artiesten ontwikkelen zich op en met de radiozender."

'Hilversum 3' was op 11 oktober 1965 voor het eerst te horen. Meer informatie over de week op Pampus wordt deze zomer gegeven.

Verhalen van nu in gemeentehuis

MUIDEN - De zomerexpositie van het Kunstcollectief Muiden/Muiderberg is ditmaal een gemeenschappelijke expositie van 16 kunstenaars met als thema 'Verhalen van nu'. Het thema 'Verhalen van nu' is gekozen om de maatschappelijke betrokkenheid van alle kunstenaars aan te spreken.

Enkele onderwerpen die in de kunstwerken naar voren komen zijn: bewapening en oorlog, verkrachting, moedersterfte, asielzoekers, luchtvervuiling, de situatie in Griekenland en onveilige thuissituaties. Vaak negatieve gebeurtenissen in de wereld door menselijk toedoen, die wellicht wel voorkomen konden worden. Ook eigentijdse, lokale verhalen worden niet geschuwd. De expositie is in de maanden juli en augustus in het gemeentehuis van Muiden te bezoeken van maandag tot en met vrijdag van 08.30-12.30 uur en woensdag ook van 13.30-16.00 uur.

Bussumse partij fronst de wenkbrauwen

MUIDEN - De Bussumse Gooise Ouderen Partij fronst de wenkbrauwen over het proces rondom SC Muiden. Zij noemen het 'onbehoorlijk bestuur'.

SC Muiden schreef zelf de gemeenteraden van fusiepartners Bussum en Naarden aan om aandacht te vragen voor het huisvestingsprobleem. De club moet verhuizen, maar heeft geen idee naar welke plek.

Zomer nu echt begonnen

Foto: Christian Pfeiffer

MUIDEN - De terrassen zitten vol en de Sluisbrug gaat precies draaien als je net naar de overkant moet. Het zomerseizoen is nu echt losgebarsten. De zomervakanties zijn begonnen en veel mensen hebben de boot gepakt om te gaan varen. En niet alleen de Muiders, bezoekers en toeristen vieren de zomer. Ook op het gemeentehuis is het rustig. Het zomerreces is ook ingegaan. De gemeenteraad vergadert pas weer in het najaar.

Cristina Ruitenbeek-Souto


Sportadviseur bij One Fitness
Weesper sinds 48 jaar
48 jaar

Goed kapsel of een mooi lijf?
"Beide. Ik heb meer dan twintig jaar in het kappersvak gezeten, vandaar dat ik een goed kapsel ook heel belangrijk vind."

Jouw favoriete fitnessapparaat?
"De spinningfiets."

Wat doe je verder in het leven?
"Ik ben trots op mijn man Ingmar en dochters Naomi en Raisa. Verder sport ik graag en geniet ik van al het moois dat het leven te bieden heeft."

Favoriete vakantiebestemming?
"Galicië in het noordwesten van Spanje, de streek waar mijn vader vandaan komt."

Wat moet er absoluut mee in de vakantiekoffer?
"Mijn föhn."

Waar kom je graag in Weesp?
"Fort Uitermeer."

Met wie wil je een goed gesprek?
"Met mijn oom Juan, die er helaas niet meer is."

Wat is je beste eigenschap?
"Volgens kenners ben ik sociaal en lief."

En je slechtste?
"Ik kan echt niet tegen rommel."

Wat weten veel mensen niet van je?
"Dat ik van Spaanse afkomst ben. Ik ben wel in Amsterdam geboren."

Van welke film heb je onlangs erg genoten?
"Gooise vrouwen 2."

Waar droom je van?
"Witte stranden met palmbomen."

IJs of snack?
"IJs."

Ze mogen je wakker maken voor?
"Sushi."

Als je een dag burgemeester zou zijn, dan?
"Zou ik het zwembad aanpakken naar Bussums voorbeeld, wat zou dat een verbetering zijn.."

Welk lokaal nieuws houdt je bezig?
"Ik vind het jammer dat ze de polder helemaal vol gaan bouwen."

Groot deel Utrechtseweg gaat 30 km-zone worden

Met twee drempels en vier verhoogde kruisingen

Hier wordt de weg mogelijk wat breder. Foto: André Verheul

door Marieke van Veen

WEESP - Een deel van de Utrechtseweg gaat door de gemeente Weesp ingericht worden als 30 km-zone. Het gaat om het gedeelte dat aan de bebouwde kom in wijk Zuid grenst.

Verschillende verkeersmaatregelen moeten ervoor gaan zorgen dat bestuurders zich aan deze snelheid houden. Zo komen er drempels ter hoogte van huisnummer 26 en 54/56.

Ook worden de kruisingen met Fijnvandraatlaan, Diepenbroickpark, Dotingalaan en Bührmannlaan verhoogd en wordt er gekeken of het mogelijk is om de weg tussen nummer 2 en nummer 28a met een halve meter te verbreden.

De herinrichting van de Utrechtseweg vloeit voort uit het 'Categoriseringsplan wegen', dat de gemeenteraad in 2000 heeft vastgesteld. Het ontwerp ligt tot en met donderdag 13 augustus ter inzage in het Informatiecentrum van het Stadskantoor. Het is vanaf vandaag ook digitaal te raadplegen via www.weesp.nl, bij publicaties / ter inzage stukken.

Uren flitsen, amper boetes

WEESP – De politie heeft in Weesp urenlang snelheidscontroles gehouden, maar dat heeft slechts een handvol bekeuringen opgeleverd.

Vorige week dinsdagochtend werd er gecontroleerd op de Gooilandseweg. Van de 810 auto's die voorbij reden, reed er niet een te hard. 's Middags verkaste de controle naar de Hogeweyselaan. Daar werden 1.232 passanten gecontroleerd. Er werden twee boetes uitgedeeld en twee waarschuwingen. Op donderdag werd er weer op de Gooilandseweg gecontroleerd. Toen werden er vier boetes uitgeschreven.

't Vinkennest komt eraan

WEESP - De bouw van 't Vinkennest gaat na de zomer van start.

Er zijn zes van de veertien woningen verkocht, voldoende om het project uit te voeren. Dat meldt makelaar Ramiro di Giacomo. Als de bouw eenmaal begonnen is, verwacht hij dat de concrete belangstelling verder aantrekt. 't Vinkennest wordt gevormd door twee rijtjes met huizen op de plek van het gesloopte kerkcentrum.

Auto vernield

WEESP – Een werkman die in de vroege ochtend van vrijdag 3 juli aan het werk was aan het Ton Storkpad heeft waarschijnlijk de vernieling van zijn eigen auto gezien.

De man was rond 03.15 uur aan het spoor aan het werk en had zijn auto aan het begin van het pad geparkeerd. Hij hoorde op een gegeven moment lawaai en zag bij zijn auto jongeren met brommers en een auto staan. Hij sloeg er verder geen acht op. Maar toen hij terugkwam bleek de buitenspiegel weg en had hij lakschade. Getuigen kunnen bellen op 0900-8844.

Zorgen om dode vissen

WEESP - Warm weer en dode vissen: de vrees voor botulisme duikt weer op. Toch is er in Weesp daarvan zeer waarschijnlijk geen sprake, zegt de gemeente na inspectie.

Botulisme wordt veroorzaakt door een bacterie in warm en stilstaand water. Het vergiftigt vooral vissen en watervogels. Bewoners van Aetsveld trokken aan de bel vanwege dode vissen in de gracht bij Ravelijn. De gemeente vermoedt dat deze dode vissen het gevolg zijn van zuurstofgebrek in het water en hoge temperaturen.

Wie verdient er een verrassing?

Tortellini in 2013. Foto: Ruth van Kessel

WEESP - De City Speelt presenteert in september na het succes van 'Tortellini' en 'Kan ik u helpen?' alweer de derde culinaire theatertour: 'Surprise!'. Voor deze voorstelling worden mensen gezocht die een verrassing verdienen.

Het publiek wordt wederom door de City, de Weesper horeca en lokale ondernemers getrakteerd op een tour door de pittoreske binnenstad van Weesp, waarbij er op verschillende locaties gespeeld, gedronken en gedineerd gaat worden.

Levens van tweeling al 90 jaar nauw met elkaar verweven

Tweeling, vriendinnen, schoonzussen én buren

Ali en Gé van Koolbergen-Ham met een jeugdfoto. Foto: Marieke van Veen

door Marieke van Veen

WEESP - Ali en Gé van Koolbergen-Ham zijn niet alleen tweelingzussen, ze zijn ook beste vriendinnen, hechte buren en - door met twee broers te trouwen - ook nog eens schoonzussen. Afgelopen zondag vierden zij hun 90ste verjaardag. Samen natuurlijk.

Als hechte tweelingzussen samen je negentigste verjaardag kunnen beleven, dat vinden Ali en Gé van Koolbergen-Ham zelf ook wel heel erg mooi. Het werd groots gevierd met buren, vrienden en familie bij de Weesper Koe aan de Dammerweg. Een dag later kwam burgemeester Bas Jan van Bochove een gebakje eten.

'Soms wil ik iets op tv volgen, maar die twee raken nooit uitgepraat'

Onafscheidelijk
Ali en Gé zijn onafscheidelijk sinds hun geboorte op 12 juli 1925 in hun ouderlijk huis aan de Hoogstraat. Ze trouwden later met twee broers en bleven ook na hun huwelijken min of meer onder een dak wonen. Tegenwoordig wonen ze in een appartementencomplex aan de Aetsveldselaan. De ochtend begint steevast met een gezamenlijk kopje koffie. Om half tien, de ene dag bij de een, de andere dag bij de ander.

Vier-eenheid
Tot enkele jaren geleden waren de tweelingzussen en de twee broers een vier-eenheid. Na hun trouwen bouwden ze een gezamenlijk huis aan de Rembrandt van Rijnstraat, waar ze hun gezinnen stichtten. Ook hun kinderen hebben hierdoor een hechte band gekregen. Toen de kinderen al lang en breed het huis uit waren en de jaren lichamelijk gezien begonnen te tellen, besloten de vier te verhuizen naar gelijkvloerse appartementen in wijk Zuid. De ene zus met haar man op de eerste etage, de andere zus met haar man op de tweede. In 2011, zeer kort na hun zestigjarig huwelijk overleed Ali's man Eduard van Koolbergen.

'We kennen elkaar van kinds af aan. We speelden samen'

Nooit uitgepraat
Sindsdien houdt Robbert van Koolbergen een extra oogje in het zeil bij zijn schoonzus. De zussen komen ook nog vaak en graag bij elkaar over de vloer. "En dan bellen ze ook nog veel. Soms probeer ik iets op televisie te volgen, maar ze raken nooit uitgepraat", lacht Robbert. "Het is maar goed dat ze geen eeneiige tweeling zijn, dan was het vast nog erger geweest."

Boodschappen
De dames gaan ook wel eens samen op stap. Ali: "Ik rijd geen auto meer en ook fietsen durf ik niet meer aan. Maar Gé heeft zich voor haar rijbewijs laten keuren en samen gaan we vaak boodschappen doen. Dan gaat Rob niet mee, hoor. Daar houdt hij niet van." Bij andere uitstapjes dringt Ali zich zo min mogelijk op: "Ze moeten ook dingen samen kunnen doen vind ik. En anders voel ik me toch ook maar het vijfde wiel aan de wagen."

Schooltje spelen
"We kennen elkaar van jongs af aan", vertelt Robbert. "De opa van Gé en Ali was bestuurslid van de Nederlandse Protestanten Bond, waar mijn moeder organist bij was. Ik denk dat we al met elkaar speelden toen we een jaar of zes, zeven waren." Gé knikt: "Dan kwamen Robbert en Eduard ons zondagmiddag halen. Dan speelden we schooltje en dat soort dingen." Na de lagere schooltijd verwaterde het contact in eerste instantie een beetje, maar toen ze als tiener weer met elkaar begonnen op te trekken bloeide er wat moois op.

De aanhouder wint
Ali en Eduard waren de eerste die trouwden. Robbert was op dat moment nog helemaal niet bij Gé in beeld. "Als meisje zei ik altijd: 'voor mij geen Van Koolbergen'. Maar de aanhouder wint hè?" Ali: "Op een dag werd ik door Eduard en zijn familie mee uitgevraagd voor een boottochtje naar de Loosdrechtse plassen. Het was prachtig weer, echt een heerlijke dag. Gé mocht ook mee, maar ze zag toen nog niets in Rob. Dus bleef ze thuis. 'Wat moet ik met dat joch?, zei ze. Rob is namelijk twee jaar jonger." Toen de vonk uiteindelijk toch oversloeg, werd Rob uitgezonden als militair. Gé: "We hebben twee jaar lang eigenlijk alleen maar via brieven contact gehad. Toen hij terugkwam, herkende ik hem bijna niet. Zo mager en getekend." In 1954 gaven Gé en Robbert elkaar dan toch het jawoord.

Op naar de honderd
De rest is geschiedenis. Bijna zestig jaar lang hebben de tweelingzussen en de twee broers een nauw verweven leven gehad, waaraan ze warme herinneringen bewaren. Ook na het overlijden van Eduard is de band nog steeds zeer hecht. Wie weet prijken ze over tien jaar wel weer met een foto in deze krant, als ze hun honderdste verjaardag vieren. Als je de dames samen zo ziet stralen, is dat helemaal niet ondenkbaar.

Column

Waterspiegel

Stefan belt zijn vriend, de saxofonist Jan Kooper die sinds kort in Weesp woont.

'Als wij zo doorgaan, zwemt straks iedereen in de Vecht'

Jan: "Jan."
Stefan: "Hoe gaat het?"
Jan: "Het gaat."
Stefan: "Dat is in principe voldoende."
Jan: "Ik zwem sinds kort in de Vecht, als het redelijk weer is iedere dag. Normaal zwem ik nooit en al helemaal niet in natuurwater."
Stefan: "Ik zat laatst op een bankje naar de Groene Punt te kijken en daar waren heel veel kinderen aan het zwemmen, daar werd ik zo vrolijk van. En naast mij zaten een man en een vrouw van zekere leeftijd."
Jan: "Waren het wandelaars? Hadden ze een rugzakje?"
Stefan: "Ja ze hadden een rood rugzakje."
Jan: "Ik vraag me altijd af wat er in zo'n rugzakje zit... broodrommeltje, een kaart een appel een ei, een verrekijker."
Stefan: "In ieder geval zei die vrouw tegen die man: 'het lijkt of hier de tijd heeft stil gestaan'. En toen dacht ik aan de beelden die ik ooit zag van Weesp tijdens de Tweede Wereldoorlog, zwart-wit beelden van zwemwedstrijden in de Vecht. Dat was een hoopvol beeld, gek genoeg. Hoe ellendig alles ook moge zijn: alles wat telt kost niets."
Jan: "Rendementsdenken."
Stefan: "Hoe bedoel je? Rendementsdenken."
Jan: "In deze tijd dat de wereld achter elkaar aan zit of op de vlucht is, is daar een prosecco-drinkende generatie die dansend op een vulkaan niet door heeft dat straks alleen nog maar met plastic, niet bestaand geld, geluk moet worden gevonden ten koste van bijvoorbeeld het klimaat."
Stefan: "Oké, oké, maar dan is het toch fijn dat er nog onbezorgd in de schone Vecht gezwommen kan worden. Gedoogd, dat dan weer wel?"
Jan: "Gedoogd?"
Stefan: "Gedoogd ja, maar dat is toch ook prima."
Jan: "Precies! Maar goed, je hebt helemaal gelijk De romantiek dat de tijd even helemaal stil lijkt te staan als je kinderen bij de Groene Punt ziet zwemmen."
Stefan: "Ik voel een maar!"
Jan: "Haha inderdaad. Maar... Maar als wij zo nietsvermoedend en gedogend doorgaan en door de opwarming van de aarde de waterspiegel gaat stijgen dan zwemt straks iedereen in de Vecht."
Stefan: "Nou, daar ga ik nu even gemakshalve niet van uit. Ik ga nu op het terras een Weesper Wipper drinken.
Jan: "Je bedoelt een Weesper Wispel."
Stefan: "Wipsel inderdaad."
Jan: "Bestel dan een Weesper Wispel met zo'n klein Vechtertje ernaast. Op mijn rekening."
Stefan: "Dat zal ik doen, Dag Jan."
Jan: "Dag."
Stefan: "Hou vol!"
Jan: "Hou vol!"

'Domijn-plannen goed voor ingedut industrieterrein'

Vervolg van voorpagina

"Bewoning van enkele ateliers is goed voor de sfeer en veiligheid", stelt Brinkhoff.

Ook wil het Domijn een Art Campus worden. Door vaker evenementen te houden en de samenwerking met scholen op te schroeven, ontstaat er meer synergie tussen Het Domijn en Weesp. Denk aan exposities, powertoolraces, tien-minuten-festivals, open dagen, theatervoorstellingen, een restaurant, gastlessen en schoolprojecten.
Brinkhoff: "Voorheen waren onze evenementen vooral bedoeld om het aankoopproces te beïnvloeden. Nu we eigenaar zijn, verandert de insteek."

Hij hoopt op een vruchtbare symbiose tussen Domijners en Weespers. "Het Domijn is een inspirerende plek waar bijzondere dingen gebeuren. Weesp, gebruik dat! Jongeren kunnen hier proeven van cultureel ondernemerschap, en de gemeente krijgt met onze plannen de kans om het ingedutte imago van het industrieterrein op te vijzelen."

Nieuw-Hogeweij?

Vier stadsvernieuwingsprojecten in een wijk

't Vinkennest.

WEESP - Hogeweij is de wijk van de stadsvernieuwing. Het WeesperNieuws stippelt de lijn uit en merkt op dat Nieuw-Hogeweij maar moeizaam van de grond komt. 't Vinkennest lijkt de enige uitzondering.

Tijdelijke Kors Breijerschool

Locatie: Waarschapsstraat
Vroeger: Jan Woudsmaschool,
dr. W.G.Harrensteinschool
Toekomst: ?
Status: Het pand is leeg en verlaten.
Laatste nieuws: De gemeenteraad dringt aan op snelle sloop.

De voormalige Harrenstein-, Woudsma- en Kors Breijerschool. Foto's: André Verheul
V/h Kostverlorenflat.
Het Papeveld.
De Kastanjelaan.

Papeveld

Locatie: Papelaan
Vroeger: Sportvelden en Adelaars-nest (harmonie)
Toekomst: 53 woningen
Status: Het terrein ligt al jaren braak, verkoop komt niet van de grond. De te verwachten opbrengst is jaren geleden al in het nieuwe sportcomplex gestoken.
Laatste nieuws: De gemeente zet 1 miljoen euro apart voor het geval dat.

't Vinkennest

Locatie: Waarschapsstraat, Lageweijselaan, Kostverlorenstraat
Vroeger: Kerkcentrum Hogeweij
Toekomst: 14 woningen
Status: Het kerkcentrum stond jaren leeg, maar is onlangs dan toch gesloopt. Zes woningen zijn al verkocht.
Laatste nieuws: De bouw gaat na de zomer starten.

Hart van Hogeweij

Locatie: Kostverlorenstraat en Kastanjelaan
Vroeger: Sociale huurwoningen in flat van acht hoog en in duplexwoningen, ooit gebouwd voor de huisvesting van marinepersoneel.
Nu: De flat is recent gesloopt, het terrein wordt geëgaliseerd. De duplexwoningen aan de Kastanjelaan wachten nog op sloop.
Toekomst: Er komen woningen, laagbouw en deels gestapeld, maar geen flat meer. Over het hoe en wanneer zijn de gemeente en woningcorporatie Ymere nog in gesprek.
Laatste nieuws: De provincie heeft een subsidie van 600.000 euro toegekend waarmee de gemeente de herinrichting van de openbare ruimte wil financieren. Dat moet het vastgelopen proces vlottrekken.

Weesper Boekhandel hoopt cruciale crowdfundslag te slaan

Deze week op landelijk platform voor 120.000 euro

Nathalie Scheffer toont haar plannen in de etalage van de toekomstige (?) boekhandel aan de Nieuwstad. Foto Ruth van Kessel

door André Verheul

WEESP - Nathalie Scheffer gaat verder met de crowdfunding voor haar Weesper Boekhandel. Deze week verschijnt ze op het landelijk platform Collin Crowdfund. "Spannend, maar ik heb er veel vertrouwen in."

Weesp niet uit

Nathalie Scheffer begeleidt haar crowdfundactie met een promotiefilmpje. Daarin zet haar plan voor de Weesper Boekhandel uiteen. "Waar we in Weesp behoefte aan hebben, is een ontmoetingsplek waar we wat langer kunnen vertoeven, met boeken, cadeaus en een kopje koffie. Als je weet dat je hier voor heel veel dingen terecht kan, hoef je Weesp niet meer uit. Dat hopen we te bereiken", zo legt ze uit.

Hoe zat het ook al weer? De onderneemster wil haar twee Kleine Prins-winkels (kinderboeken- en kantoorboekhandel) aan de Slijkstraat samenvoegen tot een grote, nieuwe Weesper Boekhandel in het grote leegstaande winkelpand aan de Nieuwstad. Hier zat tot voor kort Scapino. Het wordt veel meer dan een winkel met boeken. Inspiratie, ontmoeting en beleving, zo zijn de termen waarin Scheffer denkt. De bank stapt er echter niet in, dus moet Scheffer het volledig hebben van kleine particuliere investeerders. Met de eerste, lokaal georiënteerde crowdfundingsactie haalde Scheffer tot dusver 136.000 euro op. Uitzonderlijk veel voor een dergelijk initiatief, maar nog niet genoeg.

Als dit slaagt, zegt Nathalie Scheffer te kunnen beginnen

Rendement
Deze week hoopt ze de beslissende stap te zetten via Collin Crowdfund, dat is gericht op investeringen in het MKB. Binnenkort (afhankelijk van de voorinschrijvingen) komt het Weesper project te staan op de website www.collincrowdfund.nl. Het gemiddelde rendement bij Collin is 7,5 procent, zo meldt de website. Dat is meer dan de 3 procent op de obligaties die Scheffer eerder zelf uitgaf. Daar staat tegenover dat de inleg via Collin hoger is: minimaal 500 euro.

Ze pakken de zaak bij Collin professioneel aan. Van grondige analyses tot een gelikte videoclip. Wat ook een rol speelt, is dat de Weesper Boekhandel een onderneming moet worden van drie generaties. Want naast Nathalie zijn haar moeder Anneke Scheffer (kinderboekhandel) en haar dochter Patty van der Werf (koffiecorner) bij de onderneming in oprichting betrokken. Scheffer vindt de stap met Collin spannend, maar ze verwacht er dan ook veel van. "Tot nu toe is er nog geen enkel fonds bij Collin niet gevuld. Het benodigde bedrag is vaak al binnen enkele dagen bijeen." Ze hoopt via Collin 120.000 euro op te halen. Opgeteld bij haar eigen obligatieronde moet dat voldoende in het laatje brengen om de verbouwing te beginnen en de gedroomde boekhandel te beginnen. "Begin oktober is de Kinderboekenweek, het zou mooi zijn als ik dan al open kan zijn", zo vertelt de doortastende onderneemster.

'Boekhandel-plus' biedt extra's en kan snel inspelen op de vraag

Van de toekomst
Aan haar enthousiasme zal het niet liggen. Zelf de ziekte van Pfeiffer krijgt haar op dit moment niet klein. "Die komt nu wel heel slecht uit, maar ja, ik moet nu even door." Maar hoe zit het zakelijk geredeneerd? Als de bank er onvoldoende vertrouwen in heeft, waarom zou de particuliere belegger dan instappen? Scheffer stelt vast dat de bank vandaag de dag sowieso geen vertrouwen heeft in de boekenbranche, hoe goed het plan ook is. "Maar ík heb dat vertrouwen wel. Allereerst trekt de boekenmarkt weer wat aan, ten tweede ga ik niet geen 'gewone' boekhandel beginnen, maar heb ik een veel breder concept. Ik ben wat dat betreft goed voorbereid, onder meer via de training 'boekondernemer van de toekomst' van de Koninklijke Boekverkopersbond." Daar draait het om de 'boekhandel-plus', waarbij de 'plus' staat voor een winkel die snel kan inspelen op de vraag uit de markt en die allerlei extra's biedt: van cadeaus tot koffiecorner en van kantoorartikelen tot een "zeer spectaculaire" kinderboekenafdeling. Scheffer: "Alles is echt wel goed doorgerekend."

Marianne's warming up

Laura Koopmans.

Voordat Marianne Klijnstra op 6 september zelf Smal Weesp induikt, vraagt ze een van de 200 andere Weesper deelnemers hoe zij dat nou aanpakken, zo'n WeesperNieuws Triatlon.

Laura Koopmans
Startnummer 1603
Nieuwe prikkel

Hoe mijn triatlon-'carrière' begon? Dat was drie jaar geleden bij de Loop Je Fit, waar ik een poging ging doen om te leren hardlopen. En aangezien ik hardlopen nog steeds niet zo denderend vind, was dat op het moment dat ik na drie stappen al mijn tong op mijn knieën had hangen nog veel erger. Maar ik heb het gehaald, dankzij Laura. 'Ik HAAT hardlopen', 'alles doet pijn' en alle mogelijke variaties daar tussenin heeft ze naar haar hoofd gekregen, maar uiteindelijk is het haar gelukt om mij er doorheen te slepen. En nadat zij mij vorig jaar ook nog door de straten van Weesp heeft geschreeuwd, staat zij nu aan de start van de triatlon. Een nieuwe prikkel om weer te sporten, noemt ze dat. Dus nadat Laura het budget voor de komende vakantie heeft opgemaakt aan een racefiets met toebehoren, een wetsuit, allerlei nodige en vooral minder nodige zaken, is zij nu hard aan het trainen. Want het doel mag dan wel zijn de finish halen, mevrouw wil wel voorbereid het water in. Lopen kan zij wel, maar 'zwemles' is toch nodig, en een extra stukje fietsen kan ook geen kwaad. En waar zij mij ging vertellen dat hardlopen echt steeds leuker wordt (ik wacht nog steeds), vertel ik haar nu dat je in de Vecht echt niet zoveel vieze, enge dingen tegen komt (een enkele ringslang daargelaten), dat een 10 kilometer lopen echt makkelijker is in een triatlon, dan gewoon los, en dat die 2,5 uur voorbij zijn voor je er erg in hebt. En dat het vooral heel erg leuk is.

'Jammer dat raad niet kritischer over Laurentiuskerk is geweest'

Gjalt Zondergeld: 'Waar was het massale protest tegen sloop kerk?'

Oud-wethouder André van der Weide pleitte voor een extra onderzoek. Hij kreeg geen gehoor. Foto: Christian Pfeiffer

door André Verheul

WEESP - Historische misser, broddelwerk, niet kritisch, flauw protest. Vier betrokkenen die het niet eens zijn met de gedeeltelijke sloop van de Laurentiuskerk reageren op het raadsbesluit van anderhalve week geleden.

"Ik ben de kater nog aan het verwerken", zegt Wim Nagel die met Kees Sietsma voor een openbaar stadspark pleitte op de plek van de kerktuin. "Er is kennelijk geen draagvlak voor een stadspark. Vreemd, want het stond wel in het verkiezingsprogramma van GroenLinks." Verder noemt Nagel het onderzoek van het kerkbestuur naar herbestemming 'broddelwerk, uitgevoerd door mensen die er geen ervaring mee hebben."

'In principe kunnen we nog tegen elke volgende stap bezwaar maken'

Protestactie
Gjalt Zondergeld, die jaren geleden in Weesp furore maakte met grote protestacties tegen sloop- en winkelplannen, wijst bitter op het gebrek een massaal burgerprotest tegen het sloopvoornemen. "Dit is een verlies van betekenis. Was ik 20 jaar jonger geweest, dan wist ik het wel. Dan was ik langs de deuren gegaan, had ik de publiciteit opgezocht en had ik zo vierduizend handtekeningen kunnen overhandigen en bovenop die raadsleden gezeten. Kennelijk zijn er geen mensen meer in Weesp die dat doen." De Facebookactie voor de openbare stadstuin, daar maak je volgens Zondergeld geen indruk mee. "Dat heb ik Kees Sietsma ook gezegd." De Weesper historicus heeft er geen goed woord voor over. "De PvdA en GroenLinks wilden in de commissievergadering nog een nader onderzoek, een week later vonden ze dat niet nodig. Ik miste dat in jullie verslag. En dat die toren blijft staan, dat is zo'n vreselijk poldercompromis. Een vlag op een modderschuit. Waarmee de Weespers tot in lengte van jaren herinnerd worden aan deze historische misser."

Juridische stappen
Norman Vervat van het Cuypersgenootschap zegt verbaasd te zijn dat de gemeenteraad de vele kritische kanttekeningen tijdens het Politiek Plein naast zich neer heeft gelegd. Zijn organisatie voor behoud van bouwkundig erfgoed noemde het vinden van herstemming voor de Laurentiuskerk "een eitje" en is vastbesloten dat alsnog te bewijzen. "We gaan door met ons herbestemmingsonderzoek. Zo nodig nemen we ook juridische stappen tegen de sloopvergunning."

Ook de Erfgoedvereniging Bond Heemschut is zeer teleurgesteld in het raadsbesluit. "Omdat op een aantal punten niet duidelijk is waarop dit besluit is gebaseerd. We missen nu belangrijke gegevens", zegt directeur Karel Loeff. Hij is van mening dat niet uitputtend onderzoek is gedaan naar een alternatieve bestemming van de gehele kerk. "Het is vaag met wie het kerkbestuur over herbestemming heeft gesproken en over welke vorm van herbestemming. Ook is onduidelijk met welke financiële gegevens er gerekend is. Misschien had dat wel anders gekund. Het is erg jammer dat de gemeenteraad van Weesp zich alleen heeft gebaseerd op de feiten die voorlagen en daar niet kritischer op is geweest."

Mogelijk dat ook de Erfgoedvereniging nog van zich laat horen in het vervolg van dit proces. "De kerk wordt niet morgen al gesloopt, er moeten nog een sloopvergunning en bestemmingsplannen komen. In principe kunnen we tegen elke stap bezwaar gaan maken, maar ik weet nog niet of we dat gaan doen. We zijn nog in gesprek met onze achterban. Ik hoop uiteraard dat er toch nog een goede invulling van de Laurentiuskerk komt."

Eén diner, maar elke gang eet je ergens anders

Kookevenement Kitchen Roulette op 26 september in Weesp

Initiatiefnemers Eva de Jong, Dorothy Vriend en Jantine Zeeman Foto: Ruth van Kessel

door Ruth van Kessel

WEESP- Eén gang van het diner met onbekenden verzorg je zelf, maar de andere twee gangen eet je gezellig bij andere Weespers thuis, die op hun beurt weer voor jou gekookt hebben. Dat is de formule van Kitchen Roulette. De Weespse Eva de Jong maakte het kook en eet evenement mee in Amsterdam, vond het fantastisch en organiseert op 26 september Kitchen Roulette nu ook in Weesp. Bij café-restaurant Aaltje is de afterparty.

Wie zich aanmeldt voor Kitchen Roulette Weesp ontvangt twee dagen voor het evenement een mailtje waarin staat welke gang hij of zij met zijn of haar kookpartner mag klaarmaken voor een tafel van zes personen. Deelnemers zijn vrij in de keuze van wat ze gaan kokkerellen. Je kunt het zo gek maken als je zelf wilt: van een eenvoudige pasta bolognese tot een ingewikkelde eendenborst, het maakt niet uit. Deelnemers betalen zelf de kosten van de ingrediënten. In diezelfde mail staat ook op welke adressen jij als koppel wordt verwacht voor de andere twee gangen. Dat is bepaald door een zogenaamde 'keukenkoppelcomputer' die alle deelnemers door elkaar husselt en blind een selectie maakt. Voor elke gang staat anderhalf uur, dus er is tijd genoeg om tussen de gangen door de finishing touch aan je eigen gerecht te geven. Als kers op de taart sluit Kitchen Roulette Weesp af met een klein feestje bij Aaltje.

'Een zogenaamde keukenkoppelcomputer bepaalt waar je eet'

Aanhaken
Kitchen Roulette bestaat al een poosje in Amsterdam en nog langer in de Duitse studentenstad Aken. Daar haken tijdens een Kitchen Roulette duizenden studenten aan. In Amsterdam zijn de aantallen bescheidener maar het ludieke kook en eet evenement trekt telkens meer deelnemers. "Het is dan ook ontzettend geinig", vertelt studente Eva de Jong enthousiast. "Je ontvangt onbekende mensen bij je thuis en je gaat zelf op bezoek bij wildvreemden. Iedereen doet zijn best om iets lekkers op tafel te zetten, de gesprekken zijn uniek - ook vanwege de verschillen in leeftijden - en het is leuk om je woonomgeving op deze manier beter te leren kennen."
Met haar enthousiasme trok De Jong haar moeder, Dorothy Vriend, over de streep en samen met Jantine Zeeman en Marlies Puijk besloten ze Kitchen Roulette in Weesp te organiseren. Iedereen die ze er over vertellen reageert enthousiast. Dat het op 26 september ook nog eens Burendag is, is een leuke bijkomstigheid. De Jong: "Kitchen Roulette is natuurlijk dé gelegenheid om je stad-en buurtgenoten te leren kennen."
Aanmelden: weesp@kitchenroulette.nl.

Jong gezin zoekt met spoed een woning! Min 4 kamerwonig, huur tot 710 met inschrijving en mogelijkheid voor huurtoeslag.
Mvg Kim Roele 0626945506

Posicom geeft individuele therapie en training bij problemen omtrent pesten en / of bij het verwerken van een pestverleden. Voor kinderen, pubers en volwassenen. Meer informatie op:
www.posicom.nl

Wij zoeken een lieve, actieve oppas die voor langere tijd bij ons thuis op dinsdag en woensdag van 7.30-17.30 de stabiele opvang wil zijn voor onze twee kinderen. Wij hebben twee jongens van 1,5 en 4 jaar oud en we wonen in Leeuwenveld. 06-17755028

TANDPROTHETISCHE
PRAKTIJK WEESP

Theo Nuyens
Kunstgebitten en reparaties
klaar terwijl u wacht
(ind. mogelijk)
Bent u slecht ter been,
wij komen ook aan huis
E. du Perronstraat 38
1382 SZ Weesp
Tel: 0294-418722

iConneqt zoekt een Office Manager. Kijk op
www.iConneqt.nl

buitenboordmotorservice.nl 06-33046851 Dammerweg 99d Nederhorst den Berg

Gevraagd: Defecte vaat/wasmachine, droger, fornuis, radiator - gratis opgehaald, 06-34606808

MOTORFIETSEN te koop
GEVRAAGD
alle merken en
bouwjaren. Defect of lang
stilgestaan geen bezwaar.
Direct gehaald, betaald en
gevrijwaard. 06-25418595

Privehuis Morosa Almere 06-11117475 Bakkenzuigerstr. 50 ma/vr 10.00 tot 19.00 uur meisjes/dames gevraagd kvk 32159766

Krijgt u familie op bezoek?
En hebt u niet genoeg ruimte of u hecht aan uw privacy?
Bed and Breakfast
De Roskam in Weesp

06-55334804 of
www.bedandbreakfast.nl

OUTLETPRIJZEN
kleding en speelgoed
LANNEKE
Nieuwstraat 39
Weesp - tel.: 416 464
naast het gemeentehuis

WONING VERHUREN?
Vertrouwd verhuren aan expats en organisaties
INTERHOUSE HILVERSUM
035-303 13 20
www.interhouse.nl?

Feestje? Gratis feestzaal tot 180 personen. www.snookerclubbussum.nl 06-53319921

Frank Visser grijpt gele trui

Na de tiende etappe van gistermiddag gaat Frank Visser aan de leiding in het algemeen klassement van de WeesperNieuws Pool de France met 410 punten.

Of Frank de hoofdprijs (een fiets) gaat winnen, is nog maar de vraag. Met 408 punten staat Esther van Wegen tweede en wie weet hoe de standen zijn na de elfde etappe van vandaag. Ivana Kucerova maakt ook nog volop kans, zij staat derde met 407 punten. Kijk voor de volledige rangen en standen op de Poul de France-pagina op weespernieuws.nl.

Algemeen Klassement
1 Frank Visser Driemond 410
2 Esther van Wegen Weesp 408
3 Ivana Kucerova Weesp 407
3 Jorg Dame Weesp 407
3 Nelly van der Horst Weesp 407
3 Ron Krancher Weesp 407
7 Patrick Griffioen Driemond 405
8 Franz Ligtvoet Sr.Weesp 404
9 Theo van Vliet Jr.Weesp 402
9 Yvon Kuiper Muiden 402
11 Anouk Dame Weesp 399
11 Yvonne Wierper Weesp 399
13 Emil Thiel Weesp 397
14 Jasper Keijzer Weesp 395
14 Tom Mansvelder Muiden 395
16 Johan Callenbach Weesp 394
17 Ingrid Nauta Muiden 393
18 Cor van Willigenburg Weesp 392
18 Jawad Bejja Weesp 392
20 Sabine Singstra Weesp 390

Bergklassenement
1 Maarten van Galen Last Weesp 69
2 Aart Scholte Weesp 68
3 Sander Gijzen Weesp 67
4 Anneke Out Weesp 66
4 Lidy Streefkerk Muiden 66
6 Koen Beenken Weesp 63
7 Gertjan Van Huisstede Nederhorst 60
7 Joost Puijk Weesp 60
7 Kitty Jong Weesp 60
7 Samantha Groenestein Nederhorst 60
11 Coen Klercq Weesp 59
11 Dominic O'Brien Weesp 59
11 Sander Bogaard Nederhorst 59
14 Bernd de Groot Weesp 58
14 Donald Pimble Muiderberg 58
14 Henk van Overeem Weesp 58
14 Johannes Mul Weesp 58
14 Joost Geurds Weesp 58
14 Sandra de Boer Nigtevecht 58
20 Danielle Meyer Weesp 57

Sprintklassement
1 Nelly van der Horst Weesp 217
2 Anouk Dame Weesp 215
3 Anny Leurs Weesp 214
3 Ashley Sandilands Weesp 214
3 Lindsay van Huisstede Nederhorst 214
6 Aïsha Krancher Weesp 212
6 Kelly van Leijen Driemond 212
6 Nina Scholte Weesp 212
9 Tijn van Aelst Weesp 211
10 Benjamin van Rossum Driemond 210
10 Jonna van Galen Last Weesp 210
10 Max van Veen Weesp 210
10 Ricardo Schluter Weesp 210
14 Ans de Rooij Muiderberg 209
14 Bart IJkhout Nederhorst 209
14 Jan Keijzer Weesp 209
14 Johan Boor Weesp 209
14 Madelon Kester Weesp 209
14 Theo van Vliet Sr Weesp 209
14 Theo Voskuil Weesp 209

Uitslag tiende etappe (14 juli)
1 Maarten van Galen Last Weesp 70
2 Aart Scholte Weesp 69
3 Sander Gijzen Weesp 68
4 Anneke Out Weesp 67
4 Lidy Streefkerk Muiden 67
6 Koen Beenken Weesp 64
7 Gertjan Van Huisstede Nederhors 61
7 Joost Puijk Weesp 61
7 Kitty Jong Weesp 61
7 Samantha Groenestein Nederhorst 61
11 Coen Klercq Weesp 60
11 Dominic O'Brien Weesp 60
11 Sander Bogaard Nederhorst 60
14 Bernd de Groot Weesp 59
14 Donald Pimble Muiderberg 59
14 Henk van Overeem Weesp 59
14 Johannes Mul Weesp 59
14 Joost Geurds Weesp 59
14 Sandra de Boer Nigtevecht 59
20 Danielle Meyer Weesp 58

Uitslag achtste etappe (11 juli)
1 Ron Neysen Nederhorst 46
2 Chris Smeekes Weesp 44
3 Paul Baarbe Weesp 43
4 Angelique Schluter Weesp 42
4 Truus Leijenaar Weesp 42
6 Bouke Klomp Weesp 41
6 Els Schluter Weesp 41
6 Elvie Baarbe Weesp 41
6 Erwin Boer Weesp 41
6 Franz Ligtvoet Sr. Weesp 41
6 Gerda Verwoerd Nigtevecht 41
6 Sander Van den Broek Weesp 41
6 Willem Lok Weesp 41
14 Elly Weststra Weesp 40
15 Rob Walstra Weesp 37
16 Coen Hutters Weesp 36
16 Frits Versteeg Weesp 36
18 Bert Verlaan Nederhorst 35
18 Helma van Mer Nederhorst 35

Protestantse Gemeente
Zondag 19 juli 10.00 uur
Grote Kerk
ds. W.J. Lamfers

Zondag 19 juli 19.00 uur
Grote Kerk
Gereformeerde Bond
ds. J.L.W. Koppenhol

Parochie van Levend Water
Vrijdag 17 juli 10.00 uur
H.H. Laurentius en Maria
Magdalenakerk
Eucharistieviering
G. Rizzo

Zondag 19 juli 10.00 uur
H.H. Laurentius en Maria
Magdalenakerk
Eucharistieviering
J. Haen

Dinsdag 21 juli 10.00 uur
Kapel
Woord & Communieviering
Liturgiegroep

NPB
Deze week geen dienst

Evangelische Gemeente
Zondag 19 juli 10.00 uur
OAZ-gebouw
H. van Hall

vrijdag 17 juli

Beiaardconcert

Het eerste Zomeravond Beiaardconcert wordt gegeven door Malgosia Fiebig. Zij bespeelt vrijdag 17 juli van 19.00 tot 20.00 uur de beiaard van de Grote Kerk. Een goede luisterplaats is de tuin achter de Oude Pastorie - ingang via 'de poort van Valentijn' aan de Oudegracht 39a. Entree: een vrijwillige bijdrage.

Stadswandeling

Ontdek historisch Weesp en maak een wandeling met de Historische Kring. In de zomer vertrekt er elke vrijdag om 19.00 uur vanaf de Grote Kerk aan de Nieuwstraat een ervaren stadsgids. Aanmelden niet nodig. Kosten 3,50 euro per persoon.

Buiten dansen

Biodanza met Marlie verzorgt samen met Doreen Das op vrijdag 17 juli een avond buiten dansen in de natuur. Aanmelden via info@biodanzametmarlie.nl. Deelname kost € 15,-. Aanvang 19.30 uur, inloop vanaf 19.00 uur.

zaterdag 18 juli

Grote kerk open

De Grote Kerk aan de Nieuwstraat is ook deze zomer elke zaterdag van 13.00 tot 16.00 uur voor het publiek geopend. Tevens worden er op bescheiden schaal tweedehands boeken verkocht.

woensdag 22 juli

Rode Kruis Soos

De Rode Kruis Soos van woensdag 22 juli komt te vervallen. Vragen? Bel: 06-13898245.

vrijdag 24 juli

Stadswandeling

Ontdek historisch Weesp en maak een wandeling met de Historische Kring. In de zomer vertrekt er elke vrijdag om 19.00 uur vanaf de Grote Kerk aan de Nieuwstraat een ervaren stadsgids. Aanmelden niet nodig. Kosten 3,50 euro per persoon. De wandeling duurt anderhalf uur.

zaterdag 25 juli

Grote kerk open

De Grote Kerk aan de Nieuwstraat is ook deze zomer elke zaterdag van 13.00 tot 16.00 uur voor het publiek geopend. Tevens worden er op bescheiden schaal tweedehands boeken verkocht.

woensdag 29 juli

Kinderrondleiding

Mooi Weesp verzorgt kinderrondleidingen door Weesp. Vertrek om 14.00 uur bij de Grote Kerk. Graag twee dagen van te voren reserveren via cora.sloot@hetnet.nl. Kinderen: 7,50 euro (inclusief limonade, spelen bij Don Bosco en een leuke verrassing).

zaterdag 1 augustus

Kunst aan Tafel

Bij Porceleen vindt zaterdag 1 augustus een Kunst aan Tafel-dag plaats. De deelnemers gaan onder leiding van porseleinkunstenares Heleen porselein beschilderen. Afsluitend serveert Anna van Kunst aan Tafel in de tuin of serre een culinair Mediterraan buffet met drankjes. Prijs: 70 euro. Reserveren kan tot 24 juli: via www.kunst-aan-tafel.nu of 06-51309439.

doorlopend

Don Bosco

Van zondag 5 juli t/m zondag 16 augustus is Don Bosco elke middag open van 12.30 -17.00 uur. De speeltuin is alleen op de zaterdagen gesloten en bij slecht weer.

Kreatieve Groep Weesp

De keramiekgroep van de Kreatieve Groep Weesp exposeert tot en met 6 augustus in Bibliotheek Weesp.

VrijwilligersCentrale

De VrijwilligersCentrale van Versa is in verband met de zomervakantie gesloten van maandag 13 juli tot en met vrijdag 14 augustus. Het eerste spreekuur is op dinsdag 18 augustus van 13.30 tot 14.30 uur in gebouw Papelaan 99.

Buitenyoga

In de maanden juli en augustus geeft YogaToday buitenyoga. Iedereen is welkom. De kosten bedragen 10 euro per les of 60 euro voor 8 lessen (zomerkaart). De lessen worden gegeven op bastion De Nieuwe Achtkant en bij Fort Uitermeer. Op www.yogatoday.nl zijn de tijden en locaties te vinden.