MuiderNieuws

13 september 2017

MuiderNieuws 13 september 2017


Fuseren met Weesp: ja of nee?

Voegt Weesp zich over een paar jaar bij Gooise Meren? Foto: Sjoerd Stoop

GOOISE MEREN Gaat de gemeente Gooise Meren over enkele jaren fuseren met Weesp? Of het zover komt moet snel een stuk duidelijker worden. De gemeente Gooise Meren hakt volgende week de knoop door over haar standpunten over Weesp. Vanavond (woensdag) mogen bewoners nog hun zegje doen.

Weesp en Gooise Meren praten over samenwerken en fuseren omdat Weesp de gemeente Gooise Meren daarvoor benaderd heeft. Weesp moet samengaan met een andere gemeente omdat het tekortkomt om op de lange termijn zelfstandig door te gaan. Gooise Meren reikt Weesp graag de hand. Weesp heeft Gooise Meren nu gevraagd hoeveel het kan voldoen aan een reeks wensen van de stad. Gooise Meren moet dat nu laten weten. Weesp heeft hetzelfde ook aan Amsterdam gevraagd. De hoofdstad heeft al aangegeven aan alle wensen van Weesp te kunnen voldoen. Als Gooise Meren ook haar antwoord heeft gegeven, hakt Weesp half november de knoop door en maakt een keuze.

Voordat de gemeenteraad van Gooise Meren haar standpunt bepaalt, wordt er eerst nog met bewoners gesproken. Bewoners konden de afgelopen weken meedoen aan een enquête van het burgerpanel over Weesp, vanavond (woensdag) wordt er op het gemeentehuis een bewonersavond gehouden over een toekomst van Gooise Meren met Weesp. De avond start om half acht.

Marleen Sanderse (CDA) keert na verkiezingen niet meer terug

GOOISE MEREN Wethouder Marleen Sanderse (CDA) keert na de gemeenteraadsverkiezingen niet meer terug als raadslid of wethouder. Dat heeft ze haar partij laten weten.

De keuze van Sanderse om af te zien van kandidaatstelling heeft te maken met haar gezondheid. Afgelopen voorjaar heeft Sanderse een forse operatie ondergaan, waarvan ze nog steeds herstellende is.

Wel aan het werk

Sanderse maakt haar werk als wethouder de komende maanden wel gewoon af. "Ik wil mijn periode als wethouder goed afmaken. De verkiezingen en campagne voeren daarbovenop is nu te veel en wil ik niet doen in het belang van mijn gezondheid en mijn gezin", zo laat Sanderse via een persbericht weten.

Al eerder even pauze

Marleen Sanderse deed vanwege haar gezondheid afgelopen voorjaar al een stapje terug. Haar werk werd tijdelijk overgenomen door de burgemeester en de andere wethouders. Nu hakt ze dus de knoop door en stopt ze er helemaal mee.

CDA snapt keuze

Het CDA laat weten begrip te hebben voor de keuze van Sanderse. "Marleens gezondheid en gezin staan natuurlijk op één", aldus bestuursvoorzitter Daan Versteeg.

Het CDA stelt de inzet en kwaliteiten van Sanderse wel te gaan missen. Versteeg: "We hebben veel aan Marleen te danken. Ze won twee verkiezingen op rij en bezorgde het CDA weer bestuursverantwoordelijkheid als wethouder. Eerst in Naarden en daarna in Gooise Meren. Naast teleurstelling is er dan ook grote dankbaarheid voor alles wat ze voor Naarden, Muiden, Muiderberg en Bussum heeft gedaan en de komende maanden ongetwijfeld nog zal doen."

Spieringfestival

Foto: Bob Awick

Het was dan wel nat, en soms heel erg nat, maar het mocht de pret geen moment drukken: het Spieringfestival was vrijdagavond en zaterdag geslaagd.

3

Verdwenen beroepen

De 'scharensliep'. Foto: Wiki Commons

Er was een tijd dat de bedrijven hun klanten opzochten en hun producten zelf afleverden. Met de komst van de supermarkt waar een groot scala aan producten te verkrijgen is, verdwenen de kleinere winkels. In mijn jeugd kwamen de bakker, de melkboer en de groenteboer nog aan de deur. Wie kon je vroeger nog meer in Weesp tegenkomen? We nemen wat beroepen door.

Lantaarnopsteker

Aanvankelijk gebruikte men kaarsverlichting, petroleum, gas maar tenslotte werd alles vervangen door elektriciteit en had men geen lantaarnopsteker meer nodig.

Stadsomroeper

Hier kon iedereen, tegen betaling, gebruik van maken. In mijn geboortedorp was er ook een met een zware stem die wij nadeden.

Porder

Met deze man kon men een afspraak maken je op tijd te wekken zodat je niet te laat op je werk verscheen. Met een stok tikte hij tegen het raam, maar soms was hij in het bezit van de huissleutel. Uiteraard moest hiervoor betaald worden.

Scharenslijper

Deze man kwam een paar keer per jaar en verrichtte alle werkzaamheden op zijn duwkar voor je huis, zoals op de foto.

Ophalers kruiken urine

In ons land waren vele lakenweverijen die, om tot een goede kwaliteit te komen, menselijke urine nodig hadden. Deze werd in een kruik voor de deur gezet en opgehaald. In Tilburg waar vele weverijen waren, waren vele kruiken nodig en hierdoor hebben de Tilburgers de bijnaam kruikenzeikers gekregen. Ook in Weesp waren er lakenweverijen. Maar ja, de tijden veranderen...

Weerbericht

Aanhoudend wisselvallig en koel

September is niet altijd een nazomermaand, zoals vorig jaar met op 13 en 14 september nog twee tropische dagen met 31 graden. Het septemberweer verloopt dit jaar ronduit nat en koel. Een venijnige storing zorgde woensdag voor de eerste herfststorm. De luchtdrukverschillen nemen daarna af. Dat betekent minder wind, maar het blijft eerst nog onbestendig en koel.

Donderdag en vrijdag

Na een natte, onstuimige woensdag wordt voor donderdag nog vrij veel bewolking verwacht met enkele buien. Af en toe klaart het op. De wind blijft stevig doorstaan maar neemt wel iets in kracht af. Vrijdag neemt de zuidwestenwind nog iets in kracht af. Af en toe schijnt de zon met nog kans op enkele buien. Het is beide dagen koel met een maximum van 15 à 16 graden.

Het weekeinde

Zowel zaterdag als zondag is het wisselend bewolkt met kans op enkele buien. Er is iets meer ruimte voor de zon. In de nacht is er lokaal kans op mist. De zuidwestenwind zwakt verder af. De nachtelijke minima liggen rond 6 graden. Overdag loopt de temperatuur op naar 15 à 16 graden. Na het weekend nemen de neerslagkansen geleidelijk af en stijgt de temperatuur iets.

Weetje

De zomer was warm met een gemiddelde van 17,7 graden (normaal: 17,0 graden). Dat komt geheel voor rekening van juni. Alleen juni was warmer dan normaal. Er kwamen in juni acht zomerse dagen (25+) voor. In juli waren dat er vijf en in augustus vier. In totaal leverde de zomer zeventien zomerse dagen tegen 21 normaal. De warmste dag dit jaar was 27 mei met 32 graden.

Van de lezers

Van de lezers

Good old Fred

Ongeveer vijf en twintig jaar gelden plantte ik de roos Fred Loads in een tuin in Weesp. Ik bekeek hem onlangs. Hij stond er prachtig bij. Nog veel bloemen. Dat is vrij uitzonderlijk deze tijd van het jaar. Grote enkelvoudige licht oranje bloemen, ongeveer twee meter hoog. Je ziet hem zelden in een tuin. Bovengenoemde Fred werd een keer door iemand anders 'gesnoeid' (lees in elkaar geramd). Maar hij herstelde zich boven verwachting goed. Weespers zet eens iets beters in uw tuin en maak Weesp wat mooier. Koop een goede plantenencyclopedie en stel u goed op de hoogte voordat u een aankoop doet. Koop bij een goede kweker. Dus geen Atlantische-ceder die 10 meter breed wordt in een voortuintje van 6 vierkante meter. Bedenk ook een iets beters dan de ontsierende strak geknipte ligusterheg. Er zijn wel tien heggen te noemen die mooier zijn. Liguster is mooi als hij uitgroeit tot een grote struik en mooi kan bloeien; alleen voor grote tuinen. Wat rozen betreft: Behalve de wilde rozen krijgen ze het steeds moeilijker door de klimaatsverandering en de schonere uitlaat van auto's. Hoe schoner de lucht, hoe beter voor de mens, maar hoe zieker de rozen. De vuile uitlaat doodt de bladschimmels, vooral de blackspot.
Nico de Ronden

Nat, maar geslaagd Spieringfestival

Tussen de marktkraampjes kan her en der een zanger opduiken. Foto's: Bob Awick

MUIDEN Het was dan wel nat, en soms heel erg nat, maar het mocht de pret geen moment drukken: het Spieringfestival was vrijdagavond en zaterdag geslaagd.

Al enkele jaren wordt er als opwarmertje op vrijdagavond ook gefeest. Het regende dan wel heel erg hard, gefeest werd er volop. Qua toestroom hadden de kroegen geen klagen.

Zaterdag overdag was de regen wel spelbreker. "Dat hebben we echt wel gemerkt", vertelt organisator Pieter van Buijtenen. "We hadden wat minder marktkraampjes dan normaal en ook het aantal bezoekers was door de regen wat lager. Maar wat er was, was wel erg leuk. We hadden kraampjes, tussendoor een straatoptreden van een zanger, hapjes en drankjes en ga zo maar door."

Maar ook de podia zelf zijn goed gevuld.
Lekker struinen langs de leukste koopjes.
Wat minder kraampjes dan normaal, maar dat mag de pret niet drukken.
Even tot rust komen.
Zoals elk jaar damt grootmeester Ton Sijbrands tegen vele Muiders.

's Avonds groot feest

Toen het 's avonds eenmaal opklaarde werd het alsnog groot feest. "Je zag de boel echt helemaal opfleuren. We hadden 's avonds ook een goedgevuld programma met meerdere optredens en het stond ook vol met mensen. Dat gaf toch een goed gevoel."

Andere datum

Volgens de organisatie van het Spieringfestival gaat het feest volgend jaar weer door, maar zou de datum wel wat naar voren moeten. "Nu moesten we de boel naar achter verplaatsen, maar je merkt dat het feest een stuk leuker wordt als het half augustus kan. Daar gaan we ons hard voor maken."

Tweede hockeyveld MHCM: hoe verder?

MHC Muiderberg verlangt al vele jaren naar een tweede veld. Archieffoto: Yannick uit den Boogaard

MUIDERBERG Weer geharrewar rond de aanleg van het tweede hockeyveld voor hockeyclub MHC Muiderberg. Na jaren wachten leek dat langgewenste tweede veld te kunnen komen op sportcomplex De Negen Morgen, naast de voetbalvelden, maar dat plan wordt nu toch weer van tafel geveegd.

Nadat er eerst jaren werd gekeken of het tweede veld naast het eerste veld in het Kocherbos kon komen, hakte de hockeyclub afgelopen najaar de knoop door en koos ervoor om te gaan voor een tweede hockeyveld op sportcomplex De Negen Morgen. Het bleek de beste (tweede) keus voor de club.

De plannen voor het tweede hockeyveld moeten echter toch weer naar de tekentafel. De gemeente heeft de afgelopen weken onderzoek gedaan en gekeken of de aanleg van het tweede hockeyveld naast de voetbalvelden haalbaar is. Er werd eerst gekeken of het veld zou kunnen komen op een stuk grond naast het sportpark, zodat voetbalclub SC Muiderberg er geen 'last' van zou hebben. Een veld naast het sportcomplex bleek geen haalbare kaart. Dat heeft vooral te maken met de natuur: rond De Negen Morgen gelden meerdere beschermzones vanwege onder meer het weidevogelleefgebied, de Nieuwe Hollandse Waterlinie, de Stelling van Amsterdam en meer. Een tweede hockeyveld óp sportcomplex De Negen Morgen levert ook te veel haken en ogen op. Vooral enkele technische problemen zorgen ervoor dat er geen kwalitatief geschikt hockeyveld aangelegd kan worden op het sportpark.

Nu de plannen voor het tweede hockeyveld op of naast De Negen Morgen afvallen blijft er nog maar één vraag over: hoe nu verder? De hockeyclub kwam zelf nog met een voorstel om te zoeken naar een andere plek waarbij er ruimte is voor een heel ander sportcomplex met twee velden en een clubgebouw. Dat is vooralsnog niet mogelijk. Een half jaar geleden lag er ook een variant op tafel voor een tweede hockeyveld op de Brediusgronden in Muiden. Die variant had niet de voorkeur van de leden van SC Muiderberg, maar het zou goed kunnen dat er nu toch weer over gesproken gaat worden.

Bredius: hotel, sport of meer woningen

MUIDEN Een plan met een hotel, een keuze voor meer sportvelden of een stuk meer woningen. Dat plan heeft de gemeente met de Brediusgronden. Er moet rond december bekend worden wat er met het stuk grond gaat gebeuren.

De sportvelden en de woningen komen er hoe dan ook, maar er wordt nu vooral nog gekeken naar het volume. Het 'sportscenario' gaat uit van 50 woningen en daarnaast een sportcomplex met twee hockeyvelden, twee voetbalvelden, een oefenveld en een sporthal. Met het 'wonenscenario' zouden er 80 sociale huurwoningen, 54 middeldure woningen en 40 koopwoningen gebouwd worden en komen er daarnaast twee voetbalvelden, een derde sportveld en een sporthal. Een derde scenario gaat uit van de komst van een hotel, 50 koopwoningen, twee voetbalvelden, een derde sportveld en een sporthal.

De gemeenteraad moet nu een voorkeur uitspreken voor één van de scenario's. Pas daarna wordt het plan verder opgesteld en wordt er gewerkt aan de aankoop van het stuk grond door de gemeente.

Voorstel lagere woonlasten

GOOISE MEREN Er wordt over volgende week door de gemeenteraad weer gekeken of de voorgestelde verhoging van de woonlasten (ozb) voor volgend jaar omlaag kan. Een voorstel daartoe van de VVD komt weer op tafel.

De verhoging van de woonlasten kan volgens de VVD worden teruggeschroefd omdat de gemeente meer geld van het gemeentefonds ontvangt dan eerder verwacht. De woonlasten gaan volgend jaar hoe dan ook wat omhoog. Vooral Bussumers worden daar de dupe van. Bussumers werden tot nu toe steeds gecompenseerd voor de hogere woonlasten waar ze sinds de gemeentefusie mee te maken kregen, maar de constructie met compensatie mag wettelijk niet meer. De woonlasten gaan daarmee ook voor Bussumers komend jaar omhoog en worden even hoog als voor de bewoners van Naarden, Muiden en Muiderberg. Met het plan van de VVD zou de ozb voor bewoners van Naarden, Muiden en Muiderberg wat dalen en voor Bussumers minder stijgen.

De gemeenteraad besprak het voorstel van de VVD voor de zomer ook al, maar toen staakten de stemmen.

Huurboot muurvast onder Lange Vechtbrug

Foto: Patrick Taling

WEESP De kapitein van een gehuurde boot zal zijn tochtje van afgelopen zondag over de Vecht langs Weesp niet snel meer vergeten: de grote jacht kwam muurvast de zitten onder de Lange Vechtbrug. De schipper dacht dat de boot wel onder de gesloten brug door zou passen, maar de boot bleek net een paar centimeter te hoog. De boot zat vast, met een hoop gekraak tot gevolg. Door de brug te openen, kwam de boot weer los. Het bootje legde vervolgens aan, aan de steiger voor de deur van De Schalkse. Ook dat ging niet zonder slag of stoot: de schipper ramde daar de steiger nog eens.

'Het blijkt dat laaggeletterde mensen vaak eenzaam zijn'

Tientallen actieve partijen in 't Gooi hebben het Taalakkoord ondertekend

Laaggeletterden hebben zoveel moeite met lezen en schrijven dat het hun dagelijks functioneren belemmert. Om laaggeletterden te voorkomen is een Taalakkoord ondertekend.

De taalambassadeurs Dicky Gingnagel (links) en Graddie Jansen-van Leeuwen. Foto: Bob Awick

GOOISE MEREN In de Gooi en Vechtstreek wonen ongeveer 12.000 volwassenen die moeite hebben met lezen, schrijven, rekenen en digitale vaardigheden. Om dat aantal te bestrijden en te voorkomen, hebben tientallen actieve partijen het zogenaamde Taalakkoord ondertekend.

Met de ondertekening van dit Taalakkoord, een initiatief van de Stichting Lezen & Schrijven, spreken de partijen af dat ze voor die groep extra inspanningen gaan leveren. "Het is belangrijk dat deze inwoners zichzelf kunnen redden in een samenleving waarin informatie een grote rol speelt. Het blijkt dat mensen met laaggeletterdheid vaak in een isolement raken omdat ze zich buitengesloten voelen. Ook kunnen ze problemen krijgen op hun werk of zonder werk komen te zitten", aldus de stichting.

Zelfvertrouwen

Circa 12.000 volwassenen in 't Gooi zijn laaggeletterd

"Je ziet ze opbloeien als ze een cursus hebben gevolgd en ze krijgen ook meer zelfvertrouwen. Het is niet gemakkelijk om die mensen in beeld te krijgen, maar je kunt bijvoorbeeld medewerkers aan de balie van het gemeentehuis een cursus geven om te herkennen wanneer mensen laaggeletterd zijn. Die mensen nemen vaak niet zelf het initiatief om iets aan hun probleem te doen. Wij hebben bij onze stichting ook taalambassadeurs die uit eigen ervaring kunnen vertellen wat het je kan opbrengen als je weer naar school gaat om het lezen, schrijven en rekenen op te pakken."
Graddie Jansen-van Leeuwen (72) is een taalambassadeur. "Ik ben poppenmaakster en een aantal jaren geleden kreeg ik een mail uit Amerika dat ze interesse hadden voor mijn poppen. Omdat mijn Engels zeer slecht was, kon ik de mail niet beantwoorden. Toen besloot ik weer naar school te gaan. Ik ben, rond mijn vijftigste, naar het ROC gegaan voor Nederlands, Engels en computerles en heb daar zeven jaar op gezeten. Op het ROC ging er een wereld voor mij open en kwam ik erachter hoe leuk het was om op school te zitten. Maar wat nog veel belangrijker was, is dat ik me veel zelfverzekerder ging voelen." Graddie wist wel dat ze laaggeletterd was, maar had daar vroeger geen problemen mee.
"Mijn man deed de boekhouding en als ik de kinderen vroeger voorlas, gebruikte ik altijd mijn fantasie en hadden ze niets door. Ook gebruikte ik smoesjes als 'ik ben mijn bril vergeten', want je schaamt je als je niet goed kunt lezen of schrijven. Op de basisschool had ik moeite om snel te lezen en werd mij verweten dat ik weer eens zat te dromen. Op jonge leeftijd ben ik toen gaan werken als schoonmaakster. Later is bij mij ook geconstateerd dat ik dyslexie heb en kon ik begrijpen waarom lezen mij moeite kost. Als ik nu merk dat iemand niet goed kan lezen en schrijven vertel ik mijn verhaal, want het heeft mijn leven erg verrijkt en veel gebracht. Ik leg ze ook uit dat je je niet hoeft te schamen en dat je er iets aan kunt doen. Het maakt niet uit hoe oud je bent, want laaggeletterdheid komt in elke leeftijdscategorie voor." Ook heeft Graddie websites beoordeeld en advies gegeven. "Het is belangrijk dat je een website rustig houdt. Niet te veel informatie op een pagina omdat laaggeletterden moeite hebben met lezen, dan raken ze in de war. Ook de tekst zo kort mogelijk houden, letters niet te klein en met tussenregels zodat het overzichtelijk blijft."

Stimuleren en ondersteunen

'Met smoesjes kom je er niet, dus pak het probleem serieus op'

Dicky Gingnagel (48) was ook laaggeletterd. "Op mijn werk moet ik dagrapporten invullen waar ik veel moeite mee had. Maar omdat ik me schaamde, had ik niet verteld dat ik niet goed kon schrijven en lezen. Een collega merkte op een gegeven moment dat er in de rapporten woorden ontbraken of verkeerd waren geschreven en vroeg of ik een taalprobleem had. Ik heb toen verteld over mijn probleem en mijn teamleider stimuleerde mij om weer naar school te gaan. Ik vond het ontzettend eng om rond mijn dertigste op het ROC te zitten, maar daardoor heeft mijn leven wel een andere wending gekregen, heb ik meer zelfvertrouwen en hoef ik me niet meer te schamen. Wat ik wel jammer vind, is dat mijn vorige werkgever mijn probleem niet heeft opgepakt. Ik werkte toen bij de sociale werkplaats en ze wisten van mijn laaggeletterdheid, maar ze hebben mij niet ondersteund in het vinden van een oplossing en mij ook niet naar school gestuurd. Gelukkig kwam ik daarna wel bij een betrokken bedrijf terecht. Je brengt namelijk niet zelf je laaggeletterdheid naar voren omdat je je schaamt. Je weet niet hoe mensen gaan reageren of wat ze gaan zeggen. Daarom is het belangrijk dat bedrijven je altijd steunen en stimuleren om naar school te gaan of een cursus te volgen. Als je bedrijf dat voor je doet, ga je met veel plezier naar je werk." De taalambassadeurs vertellen dat het Taalakkoord belangrijk is omdat je overal voor moet kunnen lezen en schrijven. "Met smoesjes kom je er niet. Je moet jouw probleem serieus oppakken en je schaamte loslaten."

Het item draait is ook te bekijken op gooitv.nl

Gezamenlijk zoeken naar verbinding

De talkshow blijkt een goede basis voor het maken van contact.

WEESP Niet slechts de verschillen bespreken, maar vooral zoeken naar overeenkomsten en saamhorigheid. Op die manier gingen Jantine Zeeman en Dima Kayali zondagavond met elkaar in gesprek ten overstaan van een volle tribune.

Met een afwisselende talkshow wilden de vrouwen een brug slaan tussen Weespers en de Syrische vluchtelingen die hier in Weesp een nieuw, veilig bestaan proberen op te bouwen. Met filmpjes, thema's, muziek en levendige discussies werden achtergronden geschetst, verschillen benoemd, overeenkomsten gezocht en wederzijds begrip gekweekt.

De belangstelling voor deze middag was groot, de tribune zat vol. In het Engels, Nederlands en Arabisch bleef er geen onderwerp onbesproken: van het verwerken van oorlogstrauma's en de daadwerkelijke vlucht naar Europa tot aan naastenhulp en de wijze waarop mannen en vrouwen elkaar binnen de verschillende culturen begroeten.
Ondertussen konden de jongsten samen knutselen in de foyer. Ontroerend was het slot van de avond, waarin de kinderen van de Syrische gasten vertelden waar ze dankbaar voor zijn: "Bedankt dat we hier veilig buiten kunnen spelen."

Een gemêleerd gezelschap in de City.
Jonge moeders hebben altijd gespreksstof genoeg.
De kinderen knutselen ondertussen in de foyer.
Jantine en Dima laten geen onderwerp onbesproken. Foto's: Gerard Overmars
Gesprekken worden afgewisseld met filmpjes en muziek.

Na afloop kon er worden nagepraat en waren er hapjes uit de Nederlandse en Syrische keuken. De levendige gesprekken kwamen als vanzelf op gang. De City kijkt terug op een meer dan geslaagde avond.

Nieuw clubhuis Algemene Weesper Hengelaars Bond: klein maar fijn

Meer ruimte voor sociale en educatieve activiteiten

Vrijdag was de opening van het nieuwe clubhuis. Foto: Sjoerd Stoop

door Marieke van Veen

WEESP Een langgekoesterde wens van de Algemene Weesper Hengelaars Bond is deze zomer uitgekomen. Bij de vissershaven aan de Vest prijkt nu een echt clubhuis. Klein, maar fijn en met alles erop en eraan.

Afgelopen vrijdagmiddag was de officiële opening. Onder het toeziend oog van belangstellenden viste waarnemend burgemeester Bas Jan van Bochove samen met het bestuur de sleutel op uit de Vest en draaide daarmee vervolgens de voordeur van het gebouwtje van het slot.

'Op scherm kunnen we kinderen laten zien hoe je met dieren omgaat'

Wie het oude onderkomen van de hengelaarsbond nooit echt goed heeft bekeken en de bouwwerkzaamheden niet heeft zien gebeuren, valt het misschien nauwelijks op dat hier nieuwbouw heeft plaatsgevonden. Het is alsof dat nieuwe clubhuisje van hout, zink en glas er altijd al heeft gestaan.

Natuurgebied

"Dat was ook precies de bedoeling", beaamt AWHB-voorzitter Ton Dalmulder. "De Vest is een natuurgebied, dat moeten we niet verstoren. Vandaar ook de keuze voor architectenbureau Stork & Albrecht, zij zijn er een meester in om een ontwerp in de omgeving in te laten passen."

Meubels en sanitair

Het gebouwtje staat op een vlonder, heeft een plat naar achter aflopend zinken felsdak en een grote glazen voorpui. Binnen staat meubilair én - een grote vooruitgang - een bescheiden keukenblok en een toilet. Visstokken en andere materialen hebben een plaats gekregen in een separate, maar qua materiaal bijpassende berging.

Educatieve activiteiten

Vergeleken met de nieuwe faciliteiten was het oude clubhuisje eigenlijk meer een vissershut. Het had geen stromend water en geen aansluiting op het riool. Kortom, de AWHB - met 2200 leden de grootste vereniging van Weesp - is blij met het nieuwe gebouw. Er is nu meer ruimte voor sociale en educatieve activiteiten, zoals vislessen voor de jeugd. "We kunnen binnen perfect op het tv-scherm laten zien aan onze jonge vissers hoe je het beste met de dieren om kunt gaan. Dat is tegenwoordig een heel belangrijk aspect", aldus voorzitter Dalmulder.

Jeugdwedstrijd

Tot slot nog een tip voor kinderen: zaterdag 16 september wordt er gevist om de Dobey-trofee, de laatste jeugdwedstrijd van het seizoen. Kinderen die zelf geen hengel hebben kunnen er een lenen en de AWHB zorgt ook voor voer en aas. Verzamelen om 13.30 uur aan de Herengracht (voor dierenspeciaalzaak Dobey), het vissen is van 14.00 tot 15.30 uur. Aanmelden kan door een mailtje te sturen naar jeugd@awhb.nl.

Gravin en bediende in speciale koffer naar Den Haag

Het schilderij wordt verhuisd in een speciale koffer. Foto: Sjoerd Stoop

door Marieke van Veen

WEESP Terwijl juist is besloten om de succesvolle expositie 'Uit de Schaduw' te verlengen tot aan het eind van deze maand, mist deze tentoonstelling in de laatste weken een van haar topstukken. Dat is namelijk uitgeleend aan Den Haag.

Het schilderij van de vrouw van de porseleinfabrikant Van Gronsveld-Diepenbroinck-Van Impel is overgebracht naar het Haags Historisch Museum. Het werd afgelopen vrijdagmiddag opgehaald door een erkende 'schilderijenverhuizer'.

Om dit schilderij gaat het.

Tijdens de uitleenperiode hangt er in Weesp een poster

Speciale koffer

Het schilderij werd eerst heel voorzichtig van de muur gehaald, toen behoedzaam ingepakt in bubbeltjesplastic en vervolgens in een speciale schilderijenkoffer gedaan en daarna over de weg naar Den Haag vervoerd.

Het doek wordt daar vanaf donderdag 21 september tot eind januari 2018 tentoongesteld op de expositie 'Afrikaanse bedienden aan het Haagse hof'. De nog lopende expositie 'Uit de schaduw' in Museum Weesp over de bedienden van Weesper notabelen is dus eigenlijk een voorloper van de Haagse expositie.

Afrikaanse bediende

Op het schilderij, in 1754 geschilderd door Anna Rosina von Lisiewska, is de Gravin van Gronsveld-Diepenbroick-Impel te zien, samen met haar Afrikaanse bediende Cocuamar Crenequie.

Geen lege muur

De tentoonstelling in Weesp is wegens succes verlengd tot en met zaterdag 30 september. Bezoekers stuiten nu niet opeens op een kale muur. In de periode dat het schilderij is uitgeleend hangt er in het museum een poster van het doek.

Johan Drost overleefde de verschrikkelijke treinramp bij Weesp

Vandaag precies 99 jaar geleden

Bij de grote treinramp in Weesp, vandaag 99 jaar geleden, vonden 41 mensen de dood. Bert Bolle reconstrueerde de ramprit tot in detail.

Toeschouwers stromen toe en helpen waar dat kan.

WEESP Het was vrijdag de 13e september 1918, het had al dagen geregend. De overvolle expresstrein met 400 mensen aan boord beklom de spoordijk richting de brug over het Merwedekanaal (nu Amsterdam-Rijnkanaal), toen de spoordijk als gevolg van de vele regen wegzakte. De zware locomotief en de wagons donderden met oorverdovend geraas van de zeven meter hoge spoordijk af. De ravage was enorm. 41 mensen kwamen om het leven en zeker 42 passagiers raakten ernstig gewond.

Een van de passagiers was Johan Drost uit Hilversum. In 2009 beschreef Bert Bolle uitvoerig wat Johan Drost die dag meemaakte en leverde daarmee een gedetailleerde reconstructie van de treinramp bij Weesp. Bolle overleed in 2016, zijn artikel is terug te vinden op de website van Nico Spilt.

Enkele citaten: "Joh. Drost zat nog steeds in de rookcoupé van rijtuig BC 418. Hij kon er niet uit, want hij zat bekneld en hij was zeker niet de enige. Er waren mensen die een zwaar verminkte of een dode over zich heen gekregen hadden en, al dan niet zelf gewond, volkomen knel zaten. Joh. Drost kon redelijk goed om zich heen kijken en wat hij zag zou hij zijn leven niet meer vergeten. Overal om hem heen klonk een niet aflatend gegil en gekerm van mensen die er slechter aan toe waren dan hij. Die lagen met een afgekneld been of nog veel erger... In een damescoupé waren enkele passagiers meteen overleden."

Eén man staat ontredderd in de ravage. Links bij de brug staan nog meer mensen. Foto's Gemeentearchief Weesp

Wat Johan Drost om zich heen zag zou hij zijn leven niet meer vergeten

"Ten gevolge van het uitvallen van de communicatielijnen was pas om 10.40 uur, ruim tien minuten na de ramp, het nieuws via het gealarmeerde seinhuis 1 bij Weesp tot het station in Weesp doorgedrongen, al werd er toen nog slechts gesproken van een ontsporing. Vijf minuten later meldde seinhuis 1 dat er ook doden en gewonden waren en daarna ging het allemaal snel. Stationschef Hoefnagel liet de artsen Wartena, Fijn van Draat en Knaap waarschuwen, alsook de transportcolonne van het Rode Kruis. Stationsassistent Boogh werd met een verbandkist, een waterfles, een dommekracht, en zaag, een bijl en een brancard naar de plaats van de ramp gedirigeerd en er werd een hulptrein aangevraagd bij station Naarden-Bussum voor meer eerstehulpgoederen. Maar het lukte de stationschef niet om alarm te slaan richting Amsterdam. Zelfs het postkantoor in Weesp had geen verbinding met de hoofdstad en dat allemaal doordat koperdieven die nacht op rooftocht waren geweest..."

"De tijd dat Joh. Drost had moeten wachten om te worden uitgezaagd, hadden hem eeuwen geleken, maar door de alsmaar toestromende professionele hulp en het hoge werktempo van de gedisciplineerde soldaten, was ook hij aan de beurt gekomen. [...] Eenmaal weer vrij man, stond Joh. Drost daar totaal ontredderd en met gekreukte en besmeurde kleren in de zanderige blubber. Zijn tas en paraplu waren in geen velden of wegen te bekennen. Hij zocht nog enige tijd, maar raakte ontmoedigd door de opeen gepakte puinhoop, de miserabele toestand van de gewonden die her en der lagen, om maar niet te spreken van de tientallen lijken en de weeïge geur van bloed die hem misselijk maakte. Overal waren taferelen van diepe ellende. Een jonge vrouw zat snikkend te smeken om medische hulp voor haar vriend die stervende was. Ergens in een verwrongen coupé gierhuilde een kind. Joh. voelde zich weinig op zijn gemak. Hij stond bovendien behoorlijk in de weg en fladderde onhandig aan de kant in zijn verfomfaaide kleren toen een paar soldaten met een brancard om ruim baan verzochten. Moeizaam klom hij het steile talud omhoog tussen de rommel, kwam struikelend door het mulle zand de spoordijk op en schaarde zich bij de velen die hem waren voorgegaan en in de buurt van het blokhuis gereed stonden om over de rails terug te lopen naar station Weesp."

IJzerzaag

De ramp drukte een stempel op de rest van zijn leven. Johan Drost treinde nooit meer op vrijdag de 13e en reisde sindsdien altijd met een ijzerzaag in zijn aktetas.

bron: www.nicospilt.com/bolle/weesp.htm

Dorpshuis moet voor samenhang zorgen in Weespersluis

Onderdeel van brede school, samenwerkingsovereenkomst getekend

De scholen en de gemeente bezegelen de samenwerking. Foto: Gemeente Weesp

door André Verheul

WEESP Weesp krijgt een dorpshuis. Het komt in Weespersluis, als onderdeel van de toekomstige brede school.

Voordat iemand begint te kakelen over stadsrechten: achter het dorpshuis zit een idee. Het moet uitgroeien tot een laagdrempelige plek waar de bewoners van de nieuwbouwwijk Weespersluis elkaar kunnen ontmoeten en waar sociale samenhang wordt opgebouwd. Het stadsbestuur van Weesp hecht daar veel waarde aan. Andere delen van Weesp missen zo'n plek, die je - ondanks de stadsrechten in 1355 - misschien inderdaad het beste kunt omschrijven als 'dorpshuis'.

Tijdelijke school Papelaan 99 volgend jaar geopend

Handtekening

Vrijdag zetten de betrokken schoolbesturen (ASKO, Stichting Spirit, Talent Primair) en de gemeente Weesp de handtekeningen onder de samenwerkingsovereenkomst voor de realisatie van Brede School Weespersluis. Hiermee zijn de afspraken vastgelegd over de ontwikkeling van de brede school in de Bloemendalerpolder. Naast het dorpshuis, zal de brede school bestaan uit twee basisscholen, een sporthal met drie zaaldelen, ruimtes voor vroegvoorschoolse educatie, buitenschoolse opvang en een verenigingsruimte.

De gemeente meldt dat is vastgelegd dat de gemeente en schoolbesturen in gezamenlijk overleg tot de realisatie van de brede school komen. "Daartoe is een projectorganisatie opgezet. Ook is vastgelegd dat de gemeente bouwheer wordt en daarmee als opdrachtgever en contractpartij voor de ontwerpende en uitvoerende partijen zal optreden. De schoolbesturen zijn en blijven verantwoordelijk voor de onderwijskundige aspecten en zullen na oplevering van de brede school het juridisch eigendom van de scholen krijgen. Bovendien zijn afspraken vastgelegd aangaande de geplande fasering, de kwaliteitsnormen en de financiering. In de komende maanden worden een architect, projectmanager en verschillende adviseurs geselecteerd. Ook wordt aan de gemeenteraad krediet voor de financiering gevraagd. De beoogde aanvang van de ontwerpfase is begin 2018. Ook zijn partijen momenteel druk bezig met de tijdelijke schoollocatie aan de Papelaan 99, die in 2018 wordt geopend."

Nieuwe wijk

Weespersluis wordt de nieuwe wijk van Weesp, gelegen achter de al gerealiseerde nieuwbouw in Leeuwenveld. Er komen in totaal 2750 woningen. De bouw gaat in fases en gaat enkele jaren in beslag nemen. Toen de verkoop van de eerste 175 woningen onlangs startte, bleek de belangstelling overweldigend. Gebouwd wordt er nog niet: het wachten is op uitsluitsel over de flora en fauna.

Hoe krijg je het bedrijfsleven aan het zonnepaneel?

Solarclarity heeft zelf ruim 300 zonnepanelen op het dak liggen. Foto: André Verheul

WEESP - Op het grote bedrijventerrein van Weesp liggen amper zonnepanelen. Terwijl die zee van platte daken schreeuwt om verduurzaming. De Weesper importeur van zonnepanelen, Solarclarity, heeft nu een interessant aanbod. Nodema maakt daar als eerste gebruik van. Kunnen zij een verduurzaamheidsslag teweegbrengen?

Die zee van platte bedrijfsdaken schreeuwt om verduurzaming

Solarclarity en Nodema, allebei onlangs verhuisd naar nieuwe onderkomens aan de Hogeweijselaan, hopen een voortrekkersrol te vervullen en roepen andere Weesper bedrijven - en zeker de leden van bedrijvenvereniging IVW - om zich ook over zonnepanelen op het bedrijfsdak te laten informeren en gebruik te maken van het aanbod van Solarclarity. De IVW ondersteunt deze ontwikkeling van harte. Desmet: "Als je ziet hoe groot dit bedrijventerrein is en hoe weinig zonnepanelen erop liggen, dan moeten we daar wat aan doen. Samen met de IVW willen we daarom kijken of we de boel een beetje kunnen versnellen." Duurzaamheid is belangrijk, maar een ondernemer wil vooral weten: wat kost het en wat levert het mij op? DeSmet: "De investering verschilt per bedrijf en is afhankelijk van de wensen en de situatie. Maar: investeren in zonne-energie is in vrijwel alle gevallen rendabel en daarnaast altijd binnen een redelijke termijn terug te verdienen. Daar komt bij dat als de installatie er eenmaal ligt, je er geen kosten aan meer hebt en je meteen begint met besparen." Verbouwingen, verhuizingen, dakvervangingen en herfinancieringen zijn ideale momenten om een zonnepark in mee te nemen.

Als het allemaal zo interessant is, waarom zijn bijna al die bedrijfsdaken (nog) leeg? Desmet: "Onbekendheid. Men denkt al snel: het is ingewikkeld, gedoe met subsidies, nou dat komt later wel een keer. Daarom zeggen wij nu: laat ons dat uitzoekwerk doen, we komen met een pasklare oplossing. Dat is ons aanbod." De succesvolle Weesper zonne-ondernemer is ervan overtuigd dat als er eenmaal één schaap over de dam is, er meer volgen. Daarom is hij zeer blij dat Nodema het zonnepark meteen meenam in het herfinancieringsbudget. "Onze belangrijkste reden is het maatschappelijk verantwoord ondernemen", zeggen Dennis en Norbert Masereeuw van Nodema over hun beweegredenen. Ze vonden de investering eigenlijk wel meevallen en over de terugverdientijd waren ze positief verrast. Ze prijzen het enthousiasme en de gedrevenheid van Desmet en de zijnen. "Met zo'n buurman moet het toch lukken om álle daken in Weesp vol te leggen."

18 / 24

Monumentendag

WEESP Het was afgelopen weekend Open Monumentendag in Nederland. Weesp deed als monumentenrijke stad enthousiast mee.

Belangstellenden konden binnenkijken in verschillende gebouwen, van kerken en forten tot molens en het historische onderkomen van de roeivereniging. Thema van dit jaar was 'Boeren, burgers en buitenlui'.

Op veel locaties bleven het niet bij het open zetten van de deuren. Er waren ook rondleidingen, bijzondere voorwerpen/werktuigen, oude foto's, kunstexposities en boekverkopen. Tussen de monumenten reed een paardentram. Bij molen de Vriendschap was een kleine boerenmarkt. Sommige monumenten waren ook zondag open.

Foto's: Marieke van Veen

Foto's: Marieke van Veen

Aftrap Seniorentennis bij WTC

'Het gaat vooral om lekker bewegen, buiten zijn en sociaal contact'

Tennisleraar Michael: 'Draai vooral je lichaam, zo ontzie je schouders en armen.' Foto: Marieke van Veen

door Marieke van Veen

WEESP Een groep van zo'n tien oudere Weespers waagde zich donderdag op de tennisbaan van WTC aan de Papelaan. Deze mannen en vrouwen doen mee aan het seniorentennisproject van de gemeente Weesp in samenwerking met de Weesper Tennis Club. Deze week was de eerste les.

Michael Dissel liet de deelnemers eerst een tijdje oefenen met een gewone bal; hij is namens tennisschool Muller & Van Dijk hoofdtrainer bij de Weesper Tennisclub.

Aanwijzingen en adviezen

Vervolgens deelde Dissel rackets en tennisballen uit en gingen de senioren echt aan de slag. Sommige hadden vroeger al getennist, maar voor de meeste was het de eerste kennismaking met de sport. Dat viel nog niet mee, maar de deelnemers hadden er vooral veel plezier in. Van Dissel hield iedereen in de gaten en gaf waar nodig aanwijzingen en adviezen.

Pilot van vijf weken

Het project duurt vijf weken, met een les per week. Daarna kunnen de senioren beslissen of ze willen blijven tennissen. In dat geval kunnen ze lid worden van de tennisclub. Ze kunnen dan een baan huren of lessen nemen. Tennisvoorzitter Cor Bavinck, beleidsmedewerker sport Merel Diemont en buurtsportcoach Ingmar Kolbrink zijn tevreden over de animo voor de pilot. "Het gaat in dit project vooral om bewegen, buiten zijn en sociaal contact; het spelniveau doet er totaal niet toe. Iedereen is welkom."

Weespers die zich nog niet hadden aangemeld, maar toch eigenlijk graag willen meedoen aan het project kunnen contact opnemen via 0294-410732. Gewoon een keertje langskomen om eens te kijken mag ook. De eerstvolgende seniorentennisles is morgen (donderdag 14 september) om 14.30 uur bij de Weesper Tennis Club aan de Papelaan.

Meezingen aan de steiger, volgend jaar weer?

Brigitte Nijman haalt initiatiefnemer Pieter Kors ook op het podium bij het Concert aan de Steiger. Foto: Robin Voorhamm

WEESP De derde editie van het Concert aan de Steiger trok afgelopen zaterdag een slordige 1500 mensen, zo schatte organisator Pieter Kors van café 't Helletje in. Daarmee was het sfeervolle meezingevenement aan de Vecht een groot succes. Het publiek zong uit volle borst mee en genoot van een prachtige muzikale avond. En daar genoot Kors dan weer met volle teugen van.

Opnieuw gingen musicalster Rolf Koster en zangeres Brigitte Nijman voor in de vrolijke samenzang op de kade. In deze setting kwam het orkest van Nardinc, onder leiding van Weesper Marco de Jong, weer helemaal tot zijn recht. Stilzitten was er amper bij en bij de Grease-klassieker 'You're the one that I want' kon helemaal niemand meer weerstand bieden. Volgend jaar komt er zeker weer een Concert aan de Steiger, zo vertelt Kors. Toch wil hij nog wel even kijken naar de opzet. Het meezingfeestje kost namelijk een lieve duit en dat is ondanks de grote opkomst van het publiek niet terug te verdienen met de drankomzet. Meer sponsors of misschien entree heffen, daar denkt Kors aan.

Abdelhak krijgt meer zelfvertrouwen door Nienke van Handjehelpen

Moeder Jamina: 'Sinds hij haar kent gaat hij met meer plezier naar school'

Abdelhak heeft een leerachterstand. Nienke woonde net in Weesp en wilde mensen leren kennen. Handjehelpen koppelde ze aan elkaar.

High five: Abdelhak heeft dankzij Nienke zijn schoolwerk weer af. Echt Mooij Fotografie

WEESP Handjehelpen streek vorig jaar neer in Weesp. In onze gemeente richt de stichting zich vooral op thuiswonende kinderen en jongeren met een beperking. Dat heeft al een paar mooie en waardevolle matches opgeleverd. Als voorbeeld beschrijft Jeanet Nijeboer van Handjehelpen voor WeesperNieuws het contact tussen Abdelhak en Nienke.

Al een half uur voordat zijn vrijwilligster Nienke komt speurt Abdelhak (13) met zijn fiets de parkeerplaats voor zijn flat in Weesp af. Zo leuk vindt hij het dat ze hem elke zondag een uurtje komt helpen met zijn moeilijke schoolwerk. Spelenderwijs leren ze ook weer van elkaar en zijn ze al een half jaar dikke maatjes.

Mensen leren kennen

Elke zondag duiken ze samen een uurtje achter de computer

Nienke van Delft (25) woont sinds anderhalf jaar in Weesp en optimaliseert logistieke processen bij Nissan. Omdat ze in haar nieuwe woonplaats graag mensen wilde leren kennen en iets voor een ander wilde betekenen, werd ze vrijwilliger bij Handjehelpen. een vrijwilligersorganisatie die maatjes koppelt aan kinderen en volwassenen met een beperking die thuis wonen. Abdelhak komt uit een gezin van vier kinderen en zit op het speciaal onderwijs vanwege zijn ADHD en leerachterstand. Hij krijgt via school huiswerkbegeleiding, maar zijn moeder zag dat hij best nóg een steuntje in de rug kon gebruiken en schakelde Handjehelpen in.

Blij met Nienke

'Blij dat ik iets kan betekenen, en ik leer ook weer veel van hem'

Jamina Ahrassi: "Ik ben net als Abdelhak heel erg blij met Nienke. Sinds hij haar kent gaat hij met meer plezier naar school, is hij wat rustiger. Andere moeders hier in Weesp die een kind met problemen hebben verwijs ik ook naar Handjehelpen." Abdelhak werkt 's zondags meestal met Nienke op de computer, maar ze zijn ook wel eens samen naar de supermarkt geweest. Daar zagen ze mango's liggen en dan zoeken ze thuis op waar die worden verbouwd. Ook heeft Nienke hem een ezelsbruggetje geleerd hoe hij de windrichtingen kan onthouden. "Nooit Op Zondag naar je Werk", roept Abdelhak glunderend. Ook weet hij dat in Rusland 39 miljoen mensen wonen. Het allerleukste dat hij van Nienke heeft geleerd is hoe hij getallen onder elkaar kan zetten en dan optellen. Op school hanteren ze een ander systeem, maar dit snapt hij beter.

Kapitein Abdelhak

Eind mei ging Abdelhak samen met Nienke naar een uitje voor maatjeskoppels van Handjehelpen: een vaartocht op de Vecht. De kapitein zag in Abdelhak een goede stuurman en hij mocht een hele tijd de boot besturen. Op school gaat hij een spreekbeurt houden over Handjehelpen en de foto van hem als kapitein gaat hij dan ook zeker laten zien.

Van elkaar leren

Nienke over haar contact met Abdelhak: "Ik ben zo blij dat ik iets voor hem kan betekenen en ik leer ook weer veel van hem. Over de Marokkaanse cultuur, over de hoofdstad Rabat en hoe het daar vroeger was. Ook heb ik contact gehad met Linda, zijn begeleidster van school. Van haar kreeg ik veel goede tips, we zitten nu mooi op één lijn." Ook iets voor een ander betekenen in Weesp of hulp nodig? Bel met Natascha Dhondt van Handjehelpen: 06-14 576039.

www.handjehelpen.nl