MuiderNieuws

19 augustus 2015

MuiderNieuws 19 augustus 2015


SC Muiden en de gemeente sluiten vrede

Frank Blonk , Hendrik Boland (wethouder), Eric Karel en Richard van Kooij

MUIDEN - De vrede is gesloten tussen SC Muiden en de gemeente Muiden. Vorige week tekenden de partijen een intentieovereenkomst over de toekomst. Die ligt, zo hopen ze, op de plek van de voormalige sporthal RCM aan de Weesperweg en later aan de Bredius.

In de intentieovereenkomst hebben beide besturen woensdagmiddag de wederzijdse inspanningen vastgelegd om te onderzoeken of tijdelijke locatie op het terrein van de voormalige sporthal (RCM) aan de Weesperweg mogelijk is. Ook de inspanningen voor de definitieve locatie op Bredius zijn vastgelegd. De gemeente schrijft: "Hiermee bestaat er weer voldoende vertrouwen om gezamenlijk te komen tot een voor SC Muiden passende oplossing, zoals in de Vaststellingsovereenkomst tussen KNSF en Gemeente Muiden is overeengekomen."

Twee velden
Eind vorige week waren partijen het al eens over de wederzijdse inspanningen om tot een tijdelijk onderkomen op de oude RCM locatie te komen. Nu zijn deze en de inspanningen die partijen leveren ten aanzien van de definitieve locatie op Bredius, vastgelegd. "Zo is overeengekomen dat er op Bredius in de eerste plaats twee velden worden aangelegd en een derde veld pas wordt gerealiseerd als duidelijk is dat de capaciteit van twee velden niet meer toereikend is en daarvoor financiële middelen beschikbaar zijn. Ook zal het gebruiksrecht van de velden als eerste voorbehouden zijn aan SC Muiden en kan de vereniging beschikken over ruimte voor een tijdelijk clubgebouw."

Geen rechtszaak
SC Muiden had bezwaar ingediend tegen de vergunning voor de zandophoging op Brediusdriehoek en een voorlopige voorziening bij de rechtbank aangevraagd, waardoor de werkzaamheden op het Brediusterrein niet konden starten.
Met deze intentieovereenkomst in het vooruitzicht zijn beide procedures nu van tafel en kunnen de werkzaamheden op de Bredius starten. SC Muiden had daarnaast ook een WOB verzoek ingediend naar alle informatie rondom Bredius. Deze heeft de club ook ingetrokken. "Beide partijen steken liever hun energie in de toekomst dan bezig te zijn met het verleden", zo laat de gemeente verder weten.

Rcm
Momenteel worden nog steeds gesprekken gevoerd tussen verschillende partijen om het terrein van de voormalige sporthal RCM aan de Weesperweg beschikbaar te krijgen als tijdelijke voorziening voor SC Muiden.
"Op dit moment is nog niet met zekerheid te zeggen of dit ook daadwerkelijk lukt. Zowel SC Muiden als de gemeente doen hun uiterste beste om dit voor elkaar te krijgen", zo besluit de gemeente.

2

september begint het politieke seizoen weer met de raadscommissie

Inbraak tijdens verbouwing

MUIDERBERG - Tijdens een verbouwing van een huis aan de Meerkoet is er ingebroken. Gereedschap en meubels zijn weg.

De inbraak moet zijn gepleegd tussen 3 en 10 augustus. De politie hoopt dat iemand iets heeft gezien.

Peddel weg

MUIDEBERG - Nog een opmerkelijke diefstal in Muiderberg. Aan de Zeeweg is vorige week maandag een peddel gestolen.

De peddel werd om 20.30 meegenomen toen de eigenaren even iets binnen gingen pakken. Het gaat om een zwarte, driedelige peddel.

Gids

MUIDEN - Alle inwoners van Muiden moeten vorige week de nieuwe informatiegids van Versa Welzijn in de bus hebben gehad. Daar staat het nieuwe programma in.

Het programma van het Spieringfestival

Vrijdag en zaterdag veel te doen in Muiden

Peter Beense komt ook dit jaar weer langs Foto: Matthijs Wink

MUIDEN - Het Spieringfestival komt er weer aan. Feest in Muiden. Het programma voor de vrijdag en de zaterdag.

Vrijdag

Echte liefhebbers kunnen op vrijdagavond al opwarmen voor het muziekfestival met een heerlijke mix van muzieksoorten.

Er kan weer gedamd worden tegen Sijbrands Foto: Matthijs Wink

De altijd gezellige braderie is van 12.00 tot 18.00 uur

Podium Ome Ko
21.00 uur: Jumpback

Podium De Mol
20.30 uur: Verrassing

Zaterdag om
20.00 uur: Peter Beense bij Ome Ko

Zaterdag

De hele dag een mooi muziekfeest. Vanaf 13.00 uur en vanaf maar liefst zes verschillende podia, kunt u genieten van heerlijke muziek.

Podium Ome Ko
13.00 - 15.00 uur: Brentslent, speelt cross-over Nederpop met Rock-, Blues-, Ska- en Reggae- invloeden.
15.00 - 18.00 uur: Trots uit Volendam
18.00 - 20.30 uur: Jan de Pianoman, "Jan, roept u maar": 1001 liedjes kent hij, speelt ze op
verzoek en brengt ze met veel enthousiasme.
20.00 - 21.00 uur: Peter Beense
Een spectakel boordevol meezingers. Dat mag je niet missen.
21.00 - 22.00 uur: Jan de Pianoman
22.00 - 01.00 uur: Big Bird

Podium De Mol
13.00 - 14.30 uur: Callahan
Gitaarpop uit Muiden: jaren '50 tot nu.
15.00 - 16.30 uur: Big Cab
Coverband van Classic
Albums, o.a. Sticky Fingers (Rolling Stones).
17.00 - 19.00 uur: The Could Have Should Haves
Verrassend en origineel gebrachte 70's/80's muziek.
20.30 - 24.00 uur: Bassline
De band laat iedere zaal swingen met de beste Funk and Dance Classics uit de 70'er en 80'er jaren

Podium De Doelen
16.00 - 19.00 uur: Ventura Highway
speelt de mooiste covers uit de pophistorie en verrassend meerstemmig, m.m.v. Albertine Verhoeff, Anya Terpstra, Ron Griffi oen en Peter Buitenweg.

Podium Kerkplein
13.00 uur: Dj Kes met de Beatford

17de keer

Het is voor de 17de keer dat het Spieringfestival wordt gehouden.

Ook de kermis op het Vestingplein hoort erbij. Die wordt georganiseerd in samenwerking met het Comité Openbare Feesten. Alle optredens op de verschillende podia in Muiden zijn gratis. Het hele programma is te vinden op www.spieringfestival.nl.

Podium Vestingplein
13.00 uur: RABO - DJ-workshop
Kinderen maken hun eigen hit!
13:00 - 15:00: The Badgers and the Bass
De heren van "The Badger and the Bass" brengen rockabilly terug in de eenentwintigste eeuw.
15:00 - 17:00: Buskin' Belters
Eddy & Gary Belter spelen 60ties pop en folk op een rootsy rockabilly wijze.

De Braderie
De Braderie is dit jaar zeer gevarieerd en geopend van 12.00 tot 18.00 uur. U vindt er de meest uiteenlopende zaken: Kleding en accessoires, kunst,
speelgoed, boeken, huishoudelijke artikelen, etc. En natuurlijk wordt er ook volop aandacht besteed aan de inwendige mens.

Dammen tegen Ton Sijbrands
Dammen tegen de ex-Wereldkampioen en sinds december 2014 opnieuw houder van het wereldrecord blindsimultaandammen, Ton Sijbrands. Speel een "aanschuif" simultaanwedstrijd (is er iemand uitgespeeld dan neem je die plek in). Iedereen is welkom.

Wees niet bang, want je verliest toch…, maar je hebt dan wel van een echte grootmeester verloren, zo zegt de organisatie zalvend.

Waar? Vanaf 13.30 uur in de Sluiskamer van Restaurant de Doelen. Iedereen mag meedoen, gratis.

Boogschieten op het Muiderslot

MUIDEN - Op het Muiderslot kan dit weekend worden geschoten met pijl en boog. Net zoals in de Middeleeuwen.

De workshop boogschieten duurt ongeveer een half uur en wordt de hele dag gegeven. Op zaterdag 22 augustus en zondag 23 augustus. Deelname is gratis voor bezoekers van het Muiderslot vanaf 8 jaar. Het slot is open van 12.00 tot 17.00 uur.

Inloop in de Bibliotheek

MUIDEN - De eerste inloopochtend in de Bibliotheek Muiden is op woensdag 2 september van 10-12 uur. Het is het Tablet Café.

Daar kunnen bezoekers informeel kennismaken met tablets, e-readers en smartphones. Net als in een café kan iedereen gewoon even binnenlopen. De deelname is kosteloos. Op 2 september wordt er aandacht besteed aan het bewaren en bewerken van vakantiefoto's.

Open dag KNSF

MUIDEN - Op het KNSF-terrein wordt volgende week zondag weer een open dag gehouden.

De laatste weken zijn er veel ontwikkelingen geweest rondom de woningbouwplannen De Krijgsman. Het bestemmingsplan is in juni ter inzage gelegd en momenteel wordt hard gewerkt aan de uitwerking van de eerste deelgebieden.

"Het team van Buiten Wonen in Muiden staat deze dag voor u klaar om de vorderingen van het stedenbouwkundig plan en de woonsferen aan u toe te lichten. Tevens kunt u een kijkje nemen in het gebied. Van 13.00 tot 16.00 bent u van harte welkom in het informatiehuis op het terrein." Aansluitend aan de open dag organiseert Explore by Lute 'De langste picknicktafel van Amsterdam en omgeving'.

Avond Havenvisie

MUIDEN - In de Kazerne is morgen (donderdag) de informatieavond over de nieuwe Havenvisie van de gemeente Muiden.

Alle Muiders zijn van harte welkom om mee te praten over het stuk waar de toekomst van de haven in staat beschreven. Vanaf 19.30 uur is de avond.

Ruben Voskuil haalt gewonnen racefiets op

Foto: Christian Pfeiffer

WEESP - Aluminium frame, voorvork van carbon, allemaal lichtgewicht. Ruben Voskuil heeft vrijdag zijn gewonnen racefiets opgehaald bij Handmade by Van der Linden. Ruben Voskuil won de fiets in de WeesperNieuws Pool de France. Hij werd eerste. De fiets stond vrijdag afgemonteerd op hem te wachten. Hij is nog geen fanatieke wielrenner, maar hij gaat met zijn fiets hard aan het trainen. De tweede prijs ging naar Menno ten Have. Hij kreeg een barbecue van de Karwei. 701 lezers van het WeesperNieuws deden deze zomer mee met de WeesperNieuws Pool de France.

Ze blijft net zo lang zitten tot het slot weer is gemaakt

Mevrouw Bruins is boos op Ymere

Mevrouw Bruins is boos. Erg boos. Foto: Christian Pfeiffer

WEESP - "Man, ik ben op van de zenuwen. Dit is toch niet normaal?", zegt ze geëmotioneerd. Mevrouw Bruins woont in een van de nieuwe appartementen aan de Papelaan, maar alles behalve naar tevredenheid. Ze kan zonder hulp haar nieuwe huis niet in, zegt ze.

Mevrouw zit boos voor de deur met een kartonnen bord. Wat is het probleem? Ze zit in een elektrische rolstoel en kan met moeite via de benedendeur het appartementencomplex in. Ze moet even zien op te staan om de deur te openen. Op zich geen probleem, maar voordat ze weer in haar stoel zit en die in gang heeft gezet, gaat de deur alweer dicht. "Ik durf mijn huis niet meer uit, bang dat ik er niet meer in kom. Via de achterdeur is ook al geen optie", zegt ze ten einde raad. Want bij haar buren heeft ze het ook op de een of andere manier verbruid. Terwijl we haar interviewen krijgt ze mot met een van de buren.

Bruins krijgt, zo vertelt ze, moeilijk contact met Ymere. De communicatie verloopt niet optimaal, zullen we maar zeggen. "Dat komt ook: ik ben hartstikke doof", zo voert de Weespse als een van de oorzaken aan. Maar doof of niet, het werd haar duidelijk dat Ymere niet meteen iets aan die deur kan of wil doen. En dat pikt mevrouw dan weer niet. "Ik heb ze tot dinsdag de tijd gegeven", zei ze voor het weekeind. "Is het dan niet voor elkaar, dan ga ik de hele dag buiten op straat zitten met een protestbord. Ik moet toch mijn huis in kunnen? Ik krijg ondertussen van de dokter kalmeringspillen."

Vijf werkdagen
En dus troffen we mevrouw zo aan. Ymere laat in een eerste reactie weten dat ze nog binnen vijf werkdagen iemand proberen langs te sturen die naar het slot gaat kijken. "Hopelijk wordt het snel opgelost, want met dit gedrag zet ze het hele flatblok in een kwaad daglicht", zegt een buurtbewoner.

Bertie Geurts

Schipper/eigenaar van zeiltjalk Jacobsschelp
Weesper sinds 1984
53 jaar

Onderweg naar Sail?
"Gisteren naar IJmuiden gevaren en vandaag meevaren met de tallships naar Amsterdam. Voor mij de 8ste keer! Voor Sail Out op zondag zijn er nog enkele plaatsen vrij. Mijn motto is: zeilend naar Sail! Op Sail zijn namelijk weinig zeilen te zien."

Waar verheugt u zich op?
"Straks van de rust in de winter en de tijd hebben langer met iets bezig te kunnen zijn."

Wat weten veel mensen niet van u?
"Dat ik mediteer."

Rood?
"De bijnaam van mijn man is Rooie Gerrit. Maar blauw is mijn lievelingskleur."

Favoriete haven?
"Noordpolderzijl in Groningen, waar je alleen met hoog water naarbinnen kunt."

Favoriete stek in Weesp?
"De brede bocht in de Vecht net voor Uitermeer met de mooie oevers en de wijde blik."

Levensmotto?
"Werk om te leven en niet andersom."

Welke poster hing er boven uw bed?
"Van een prachtig veulentje."

Trots op?
"Dat mijn dochters en kleindochter van 8 weken mee aan boord waren met windkracht 7 tijdens de Pieperrace. Op mijzelf dat ik vier jaar geleden de papieren voor kapitein heb gehaald en sindsdien graag de oceaan opzoek en op mijn man, die me dan laat gaan."

Als u burgemeester van Weesp was?
"Dan zou ik grote motorjachten uit Weesp weren en het centrum terugbrengen in historische staat."

Welk lokaal nieuws houdt u bezig?
"De Laurentiuskerk en de tuin moeten behouden blijven, daar wordt iedereen blij van. De kosten van funderingherstel kunnen toch niet het punt zijn?

Verder nog wat leuks?
"Fijn dat de City er is, dat ik oma ben geworden en dat de Vecht, ook als de zon niet schijnt, nog steeds 21 graden is en ik er lekker in spring."

Opera in het stadhuis

WEESP - Het stadhuis biedt volgende maand onderdak aan een opera over de Waterlinie. Het is 200 jaar geleden dat de Oude Hollandse Waterlinie in 1816 plaats maakte voor de Nieuwe Hollandse Waterlinie.

In 1672 werd voor het eerst op grote schaal gebruikgemaakt van inundaties: het gecontroleerd onder water zetten van bepaalde gebieden om zo de vijand tot staan te brengen. Ter ere van die Oude Hollandse Waterlinie wordt een speciale mini-opera opgevoerd: De Waterprins. Datum: 26 september om 15.00 uur. Kaarten kosten 12,50 per stuk en zijn te koop bij de bibliotheek.

Uit op scoot- mobielen

WEESP – Bij een inbraak in een container aan de Papelaan zijn dit weekend zeker zes scootmobielen gestolen. Dat vertelt de politie.

De scootmobielen waren daar opgeslagen om gerepareerd te worden of om te worden verwerkt tot oud ijzer. De inbraak moet zijn gebeurd tussen vrijdagavond en maandagochtend. De politie hoopt dat iemand iets gezien heeft en zich meldt.

Selena Piek bij beste acht

WEESP - Weesper badmintonster Selena Piek en dubbelpartner Jacco Arends behoren tot de beste acht van de wereld. Het tweetal haalde afgelopen week op het WK de laatste acht, maar werd vrijdag uitgeschakeld.

Het duo heeft een goed WK achter de rug en wist sterkere tegenstanders te verslaan. Met het halen van de laatste acht geeft sportkoepel NOC*NSF het tweetal een A-status, de hoogste status voor topsporters. Het tweetal wordt daardoor nog meer gesteund door de sportbonden, qua geld en dergelijke.

Julius Jaspers: 'IJs van Nelis is goddelijk'

WEESP - Topchef Julius Jaspers vindt dat Nelis' IJssalon de beste van Nederland is. Dat zei hij bij Bas Westerweel in zijn programma op RTV NH.

"Het is met liefde gemaakt en er zit geen rotzooi in", aldus Jaspers. Hij vertelde dat hij in zijn restaurant veel ijs van Nelis verwerkt. "Het wordt altijd vers gemaakt en dat maakt het goddelijk", zo vertelde de topchef verlekkerd aan de presentator.

Hazelnoot is de favoriete smaak van Julius Jaspers. Maar de topkok prees ook het roomijs, omdat Nelis een van de weinige salons is die geen vanilleijs maakt.
Julius Jaspers is een van Nederlands bekendste koks. Hij deed onder meer op RTL5 het programma 'Topchef' samen met Robert Kranenborg. Die topkok liet zich laatst in dat andere bekende tv-programma 'Masterchef' ontvallen dat hij de Weespermop eigenlijk wel het lekkerste koekje van Nederland vindt.

Web topvijf

1. Julius Jaspers: 'Het beste ijs is van Nelis'
2. Er kan geen boot meer bij, de Kom is vol
3. Irritatie over winkelcentrum groeit
4. De Vechtbrug is stuk, wat is de snelste omweg?
5. Uit de bocht in Aetsveld

Zodra de bel gaat, racet half Driemond naar de Gaasperplas

Met 5 minuten fietsen ben je er (vanuit Weesp 10)

Een ideaal strandje voor kinderen: overzichtelijk en niet te diep. Foto's: Marieke van Veen

door Marieke van Veen

DRIEMOND - "Mam, als ik mijn verkeersdiploma heb gehaald, mogen mijn vriendinnen en ik dan alleen naar de Gaasperplas fietsen?" "Tuurlijk mop", mompel ik afwezig. Dat fietsdiploma duurt nog wel even. Een paar maanden later drukt dochterlief me op een zonnige woensdagmiddag glunderend het diploma in handen en rent door naar boven om een bikini en handdoek te pakken. "Eh, wat ga je doen?" vraag ik haar. "Naar de Gaasperplas. Dat mocht van jou. Doei." En weg is ze.

Sindsdien is ze er niet weg te slaan. Zodra de zon een beetje schijnt en het korte-broekenweer is, gaat ze eropaan. Nooit in haar uppie, ze mag alleen met een groepje. Zij zijn trouwens niet bepaald de enigen. Op mooie dagen scheurt half Driemond na de klanken van de schoolbel richting Gaasperplas, naar 'Het Strandje'. Vooral op de woensdagmiddagen worden de handdoeken en picknickkleden zo snel mogelijk uitgespreid.

Ouders praten bij onder het genot van een drankje en een hapje uit de koelbox.

Eh,mag ik vragen wat je gaat doen? 'Naar de Gaasperplas. Doei.'

Koelbox
Ik overdrijf niet als ik zeg dat er soms meer Driemonders op het gras en in het water liggen dan (andere) inwoners van Amsterdam-Zuidoost. Overal ontstaan groepjes. De tieners liggen bij elkaar te giebelen, de kleintjes spelen met zand en rennen van links naar rechts en de ouders praten bij onder het genot van een drankje en een hapje uit de meegebrachte koelbox. Voor Michelle Veldhuizen uit Driemond voelt een paar uur Gaasperplas aan als vakantie: "Er komen veel leuke mensen met kinderen, dus je hebt altijd aanspraak. Er is schaduw, maar ook volop zon. Het strandje is echt perfect voor kinderen, heel overzichtelijk en het water is ondiep. Daarbij wordt het goed onderhouden. Aan het eind van de dag is het vaak een troep, maar de volgende ochtend is alles weer schoon en opgeruimd."

Weespers
Maar er zijn ook Weespers die dit verscholen oord weten te vinden en te waarderen. Horecaondernemer Andries van Heiningen bijvoorbeeld. Hij doet ook graag 'een dagje Gaasperplas': "Ik kwam er al als kind met mijn ouders. Daarna als puber met vrienden: biertjes mee en meisjes versieren. En nu kom ik er als papa met mijn vrouw en onze kinderen. Het mooiste van de Gaasperplas vind ik de ongedwongen sfeer. Het is juist géén zien en gezien worden. Vooral als de kleurrijke mensen uit de Bijlmer de partytenten opzetten en de bbq's aangaan. Iedereen groet elkaar en is relaxed. En het is natuurlijk héél dichtbij!"

'Eerst als kind, toen als puber en nu als papa met mijn eigen gezin'

De weg wijst zich vanzelf
De Gaasperplas is van Groengebied Amstelland. Rondom de plas bevinden zich speeltoestellen, wandelpaden, toiletgebouwtjes, watersportverenigingen en meer. Vanuit Weesp fiets je de brug bij Driemond over, voorbij 't Gein en dan de eerste rechts. Dan wijst de weg zich vanzelf.

Column

Lectori Salutem

Gegroet lezer, heil aan u, daar niet van, maar daar gaat deze column niet over. De mooiste etalage van Weesp zal verdwijnen en dat stemt mijn toch wat ouderwetse hart treurig. Antiquariaat Lectori Salutem uit de Slijkstraat gaat verder als webwinkel las ik. Wat ik, om dan toch in het jargon te blijven, een beetje een contradictio in terminis vind: zo'n antiquariaat biedt toch juist een tegenwicht aan het digitale tijdperk. De charme van het antiquariaat, dat in de Slijkstraat en overal ter wereld, vind ik juist dat je even kunt verdwijnen uit het heden en kunt snuffelen aan andere tijden.

De charme van het snuffelen aan andere tijden

Het antiquariaat heeft naar mijn mening de mooiste etalage van Weesp. Het is heel begrijpelijk dat hij verder gaat als webwinkel, wat helaas voor meer winkels zo is tegenwoordig, maar van álle winkels had ik nou juist het antiquariaat zo graag zo als 'echte' winkel gehouden. Alleen al om de geur. Ik ben een aantal keer binnen geweest - mijn Daan sleurt mij waar wij ook op vakantie zijn elk antiquariaat binnen dus waarom niet in je eigen woonplaats - en wat je nooit zult krijgen op het internet is de geur van een antiquariaat. De geur van een oud boek dat je opent. De wat gelige kleur van de bladzijden aanschouwen. Het knisperen van het papier van een oud affiche. Ja, ik ben in een melancholische stemming, waarde lezer.

Ik ken de meneer van het antiquariaat niet persoonlijk, maar ik wens hem heel veel succes met de webwinkel. Ik zal hem missen in mijn loopje door de Slijkstraat als ik wat boodschappen uit het centrum nodig heb. Nu ik erover nadenk is Lectori Salutem ook de enige etalage waar je even stil bij staat, omdat je simpelweg naar alle pracht in de etalage wilt kijken. Niet omdat je iets nodig hebt, niet omdat je kijkt of er iets in de aanbieding is in die etalage, nee: alleen maar om te kijken naar die leuke waslijn met oude affiches bijvoorbeeld. De winkel gaat pas weg als het pand verkocht is las ik en stiekem hoop ik dat hij nog heel lang blijft. Alle goeds, Lectori Salutem!

Rechtswinkel houdt iedere dinsdag spreekuur

WEESP - Rechtswinkel Weesp houdt elke dinsdag (met uitzondering van de basisschoolvakanties) spreekuur in Gebouw Papelaan 99.

Weespers kunnen hier zonder afspraak terecht voor hulp bij problemen op het gebied van arbeidsrecht, familierecht, consumentenrecht, huurrecht, overheid en meer. Tijdens het spreekuur geven de medewerkers direct een eerste advies. Soms wordt doorverwezen naar een advocaat of instantie. Het advies is vrijblijvend.
De vrijwillige medewerkers van de Rechtswinkel hebben een juridische opleiding en geheimhoudingsplicht. Het inloopspreekuur is van 19.30 tot 20.30 uur.

Aan iedere bezoeker wordt per consult een bijdrage naar draagkracht gevraagd met een minimum van € 2,-. Dit geld wordt gebruikt voor de huur van de ruimte en de aanschaf van wetboeken.

De Rechtswinkel is niet per telefoon of e-mail bereikbaar.

'Als jullie daar nou eens een stukje over schrijven'

Redactie WeesperNieuws zet deuren open aan de Slijkstraat

De redactie van het WeesperNieuws zit tijdelijk in een leegstaande winkel aan de Slijkstraat en de term 'zoete inval' valt vaak. Foto: Christian Pfeiffer

door André Verheul

WEESP - "Zeg, kan ik hier ook een stempel krijgen", vraagt een kwieke baas in wielertenue. De redactie van het WeesperNieuws zit voor de tweede week tijdelijk in een leegstaande winkel aan de Slijkstraat en de term 'zoete inval' valt vaak. Tips, opmerkingen, vragen, klachten en heel veel zie-maar-wat-je-ermee-doet. Een bloemlezing.

De baas in het wielertenue is in opperbeste stemming, maar de reden voor zijn komst zou dat niet moeten zijn. Hij pakt een exemplaar van het WeesperNieuws van de tafel en vraagt of 'Jantje' erin staat. Jantje is Jan de Wee, de drijvende kracht achter de Weesper Wielerronde die niet lang meer te leven heeft en daarom vorige week monter afscheid nam bij Toerfietsclub Weesp. "Ik ben een vriend van Jan. O ja, daar staat hij", klinkt het als de pagina met afscheidsfoto is opengeslagen. De krant gaat in het rugtasje en een stempelkaart komt eruit. "We rijden vandaag een vrije toertocht. Maar ik kan hier dus geen stempel krijgen?"

Verlengd

Het WeesperNieuws kan het tijdelijke verblijf aan de Slijkstraat verlengen. We delen de ruimte dan met een pop-upstore. U vindt ons op werkdagen in het voormalige pand van Stoute Schoenen, tegenover de Slijkstraatbrug. Lezers blijven welkom met suggesties, tips en zelfgebakken cake. Soms treft u een dichte deur, dan zijn we elders in Weesp aan het interviewen of foto's maken. Anders blijft de krant van volgende week leeg.

We noteren: 'weer eens goednieuwskrant maken'

Gemopper
Of ze even wat mag vragen, zo stapt een mevrouw binnen. Zou het WeesperNieuws niet weer eens een goednieuwskrant willen maken, net als eind 2012. Want ze hoort en leest allerlei gezeur om zich heen en vindt dat niet terecht. "Die nieuwe bankjes zijn prachtig. Waarom wordt daar zo veel om gemopperd?", zo doelt ze op de Facebookreacties onder het bankjesbericht op onze website. We noteren: 'weer eens goednieuwskrant maken'. Een greep uit de overige tips en suggesties: plattegrondje met het parcours van de triatlon afdrukken, de letters van de kabelkrant vergroten, de mevrouw van Blokker eens vragen voor in OnderOns, ook stukjes uit Wijdemeren plaatsen, het aantal fietsers in de Slijkstraat turven (we zitten er nu toch), aandacht schenken aan de slechte berm langs de Utrechtseweg en in onze artikelen over de Lange Vechtbrug erbij zetten dat het de brug bij Fort Ossenmarkt is.

Slagboom
"Als jullie daar nou eens een stukje over schrijven", oppert een meneer die het een goed idee zou vinden om het hele industrieterrein op te pakken en naar de Bloemendalerpolder te verhuizen. "Dat kan toch helemaal niet", zeiden wij nog. Maar door een artikel hierover zou er wel een lampje gaan branden bij een wethouder. Andere voorbeelden uit de categorie 'WeesperNieuws, doe er wat aan': het antiparkeerpaaltje op het Binnenveer werkt opstoppingen in de hand en aan de slagboom van de Zwaantjesbrug kun je lelijk je hand bezeren.

Sara Kroos geeft een heel andere betekenis aan de zoete inval

Carameltopping
Met een zelfgebakken cake geeft Sara Kroos een heel andere betekenis aan de zoete inval. Ze laat een mooi boekwerkje zien met alle culturele activiteiten van Weesp. Ze wil een fotomomentje afspreken, maar krijgt de wethouder nog even niet te pakken. De cake was heerlijk, met carameltopping. "Ik kom al 20 jaar in Weesp op vakantie met de boot", zegt een meneer (bruin gelaat en korte broek) uit Hardinxveld-Giessendam.

"Maar waar ik voor kwam: ik lees in jullie krant over een blad van de Historische Kring over binnenvaartschippers. Nu ben ik zelf binnenvaartschipper geweest, dus kan ik dat blad ergens kopen?" We doen de schipper een groot plezier met een exemplaar uit ons archief. Dan komt een dame binnen. "Mag ik jullie eens bedanken voor de krant die ik elke week digitaal van jullie krijg. Ik woon in Brabant, maar heb altijd in Weesp gewoond. Dus ik blijf Weesp volgen. Dat wou ik gewoon even zeggen. Nou, tot ziens hoor!"

Marianne's Warming Up

Voordat Marianne Klijnstra op 6 september zelf Smal Weesp induikt, vraagt ze een van de 200 andere Weesper deelnemers hoe zij dat nou aanpakken, zo'n WeesperNieuws Triatlon.

Nicolien de Graaff
Startnummer 2619
Fietsen is doodeng

Tussen al dat loop- en fietsgeweld zou je bijna vergeten dat er ook mensen zijn die erg goed kunnen zwemmen. Het is helaas het kortste onderdeel, waardoor er maar weinig winst te behalen is, en dus zijn deze mensen niet altijd in de top van het klassement terug te vinden. Toch is het mijn favoriete onderdeel. Zo ook dat van Nicolien. Zij zwemt al jaren, heeft een hele rits aan diploma's gehaald, en begon twee jaar geleden met hardlopen. Meestal kunnen wij zwemmers niet zo goed tegen al die zwaartekracht, maar Nicolien begon het hardlopen wel erg leuk te vinden. Ze deed een wedstrijdje hier en daar… En ach, dan hoef je alleen nog maar te fietsen en dan kun je de triatlon voltooien. Zo gezegd, zo gedaan en ze begon vorig jaar met trainen, om dit jaar topfit aan de start te staan van de triatlon. Dat fietsen is dus nieuw. En het is best leuk, maar vooral doodeng, vindt Nicolien. Het is die zwaartekracht weer, en dus de angst om te vallen. Haar remmen zijn voor de bocht haar beste vrienden en of iemand ieder blaadje en kiezeltje even van het parcours wil vegen. Ik herken het volledig, ook al verbetert de band tussen mij en mijn stalen ros iedere dag een beetje. Omdat Nicolien dit jaar deelnemer is, missen we haar aanwezigheid als EHBO'er langs de zijlijn. Laten we er dus maar gewoon van uitgaan dat we die helemaal niet nodig hebben en haar met zijn allen vooruitschreeuwen op die fiets.

Ricardo Metz gaat paalzitten voor het goede doel.

Ricardo Metz uit Weesp maakt het Sluis-en-bruggenfeest weer mee vanaf een paal boven het water van de sluis. De titelverdediger van het paalzitten hoopt met zijn deelname van dit jaar geld in te zamelen voor de Stichting Steun Emma Kinderziekenhuis AMC.

Ricardo vraagt om steun. Voor hemzelf zijn een beetje aanspraak en wat aanmoedigingen voldoende om de 50 uur (!) op de paal door te komen. Maar voor het Emma Kinderziekenhuis vraagt hij om een financiële bijdrage. "Het allermooiste zou zijn als mensen mij in Weesp komen aanmoedigen en daar een bedrag overhandigen", zegt Ricardo. Overmaken kan ook, informatie daarover staat op zijn Facebookpagina. "Om het transparant te houden, zal ik via Facebook aangeven wie er gedoneerd hebben zodat iedereen weet dat het goed terechtkomt. Mocht ik de hoofdprijs in mijn eentje winnen, doneer ik zelf ook 200 euro", belooft de volhouder.

Het paalzitten begint donderdag (27 augustus) om 18.00 uur, zo lezen wij in de speciale Sluis-en-bruggenkrant die bij deze WeesperNieuws zit.

Gratis yoga

YogaToday start het nieuwe seizoen met een open dag op zaterdag 5 september. Belangstellenden kunnen op beide locaties (Achtergracht en Achteromstraat) meedoen aan gratis lessen. Er is volop keuze: pilates, mindfulness en verschillende soorten yoga. Een overzicht van de gratis proeflessen is te vinden op www.yogatoday.nl. De open dag is van 9.30 tot 17.00 uur.

Protestantse Gemeente
Zondag 23 augustus 10.00 uur
Grote Kerk
ds. A. Groeneveld

Zondag 23 augustus 19.00 uur
Grote Kerk
Gereformeerde Bond
J. Mulder

Parochie van Levend Water
Vrijdag 21 augustus 10.00 uur
H.H. Laurentius en Maria
Magdalenakerk
Woord en Communieviering
J. van Meeteren

Zondag 23 augustus 10.00 uur
H.H. Laurentius en Maria
Magdalenakerk
Woord en Communieviering
Liturgiegroep

Dinsdag 25 augustus 10.00 uur
Kapel
Woord & Communieviering
J. van Meeteren

NPB
Zondag 23 augustus 10.30 uur
Van Houtenkerk
M. Kruimer

Evangelische Gemeente
Zondag 23 augustus 10.00 uur
OAZ-gebouw
R. Bogaerds

woensdag 19 augustus

Speurtocht

Speciaal voor kinderen: Ontdekking Weesp door middel van een spannende speurtocht, inclusief een kort bezoek aan de Grote Kerk en de kerkers van het stadhuis én schatzoeken bij speeltuin Don Bosco. Op woensdag 19 augustus 2015, aanvang 14.00 uur voor de Grote Kerk. Opgeven tot uiterlijk woensdag 10.30 uur. Mail naar cora.sloot@hetnet.nl of bel 0294-431878/06-30118027.

Afscheidscentrum

Afscheidscentrum Nieuwhof-Van Vuure houdt in augustus, september en oktober elke woensdagmiddag open huis. Bezoekers kunnen het uitvaartcentrum bekijken, advies inwinnen over wat er allemaal bij een uitvaart komt kijken en hun polis laten checken. Van 15.00 tot 17.00 uur aan de Utrechtseweg 110a.

dinsdag 25 augustus

Vrijwilligerscentrale

Op zoek naar een leuke en zinvolle vrijetijdsbesteding? De Vrijwilligerscentrale van Versa Welzijn bemiddelt tussen (maatschappelijke) organisaties en vrijwilligers. De vacatures lopen uiteen van bestuursfuncties en coördinerende werkzaamheden tot wandelmaatjes en medewerkers van hulploketten. Belangstellenden kunnen elke dinsdag tussen 13.30 tot 14.30 uur binnenlopen in Gebouw Papelaan 99 om de vacatures en de mogelijkheden door te nemen.

Muzieklessen

Op dinsdag 25 augustus zijn er gratis proeflessen voor kinderen van groepen 1 tot en met 4. Om 15.30 uur Muziek en bewegen, om 16.15 uur Fluiten met visjes en om 16.45 uur Basisvorming muziek. Ook voor de blokfluitlessen is het mogelijk deze dag een proefles te volgen. Locatie: brede school Kors Breijer. Deelname via inschrijving vooraf: marco@degooischemuziekschool.nl.

Inloop Rechtswinkel

Rechtswinkel Weesp houdt elke dinsdag (met uitzondering van de basisschoolvakanties) spreekuur in Gebouw Papelaan 99. Weespers kunnen hier zonder afspraak terecht voor hulp bij problemen op het gebied van arbeidsrecht, familierecht, consumentenrecht, huurrecht, overheid en meer. De vrijwillige medewerkers van de Rechtswinkel hebben een juridische opleiding en geheimhoudingsplicht. Tijd: van 19.30 tot 20.30 uur. Van iedere bezoeker wordt per consult een bijdrage naar draagkracht gevraagd met een minimum van € 2,-. Dit geld wordt gebruikt voor de huur van de ruimte en de aanschaf van wetboeken.

doorlopend

Buitenyoga

In de maanden juli en augustus geeft YogaToday buitenyoga. Iedereen is welkom, van beginner tot gevorderde, lid of geen lid. De kosten bedragen 10 euro per les. Op www.yogatoday.nl zijn de tijden en de locaties te vinden.

Expositie: Ruimte

Ruimte is het thema van de zomerexpositie van Eric Hage die nog tot en met dinsdag 25 augustus te zien is in de synagoge aan de Nieuwstraat. Openingstijden: woensdag, donderdag, vrijdag van 13.00 tot 17.00 uur, zaterdag en zondag van 12.00 tot 17.00 uur.

Cultuurprijs

Kandidaten voor de Weesper Jubal Cultuurprijs 2015 kunnen nog tot 31 augustus 2015 worden aangemeld. Aanmeldingen (met toelichting) per brief sturen aan: A. Pastor, Casparuslaan 202, 1382 KP Weesp. Of per e-mail aan anton.pastor@versatel.nl.

donderdag 20 augustus

Programma bieb

Bij De Bibliotheek aan de Oudegracht is vanaf donderdag 20 augustus het programmaboekje voor dit najaar te krijgen. Hierin wordt een selectie van de activiteiten nader belicht, zoals lezingen en schrijversavonden. Ook zijn hierin de data van de themaochtenden, tabletcafés en mamacafés te vinden. Het boekje is verkrijgbaar aan de balie en wordt verspreid tijdens festiviteiten.

vrijdag 21 augustus

Seniorenzwemmen

Senioren in Weesp kunnen vanaf vrijdag 21 augustus weer meedoen aan het zwemuur. Het vervoer is per bus en het zwemmen vindt plaats in Naarden. Aanmelden kan bij Luc Cornelissen, telefoon 06-20 88 92 32.

Laatste wandeling

Ontdek historisch Weesp en maak een wandeling met een ervaren gids van de Historische Kring. Vrijdag 21 augustus is de laatste wandeling van dit zomerseizoen. Vertrek om 19.00 uur vanaf de Grote Kerk aan de Nieuwstraat. Aanmelden niet nodig. Kosten 3,50 euro per persoon. De wandeling duurt anderhalf uur.

zaterdag 22 augustus

Servies beschilderen

Op zaterdag 22 augustus kun je bij Yvonne de Ridder in haar atelier aan de Dammerweg 4A in Weesp aardewerk servies beschilderen. Je kunt je opgeven via y.de.ridder1@kpnplanet.nl.

Grote Kerk open

De Grote Kerk aan de Nieuwstraat is ook deze zomer elke zaterdag van 13.00 tot 16.00 uur voor het publiek geopend. Tevens worden er op bescheiden schaal tweedehands boeken verkocht.

maandag 24 augustus

Muzieklessen

Op maandag 24 augustus zijn er gratis proeflessen voor kinderen uit de groepen 1 tot en met 4. Om 15.20 uur Muziek en bewegen, om 16.00 uur Fluiten met visjes en om 16.30 uur Basisvorming muziek. Ook voor blokfluitles is het mogelijk om op deze dag een proefles te volgen. Locatie: Van der Muelen Vastwijkschool. Deelname alleen op inschrijving: marco@degooischemuziekschool.nl.

Vrijwilligers

WEESP - Op zoek naar een leuke en zinvolle vrijetijdsbesteding? De Vrijwilligerscentrale van Versa Welzijn bemiddelt tussen (maatschappelijke) organisaties en vrijwilligers.

Belangstellenden kunnen elke dinsdag tussen 13.30 tot 14.30 uur binnenlopen in Gebouw Papelaan 99 om de vacatures en de mogelijkheden door te nemen.

Weesper Kindertriatlon: big smile

Opstappen is niet moeilijk, maar wel als je het snel wil doen. Maar alles gaat goed en hup, weg is ze. Foto's: André Verheul

WEESP - Aan de Weesper Kindertriatlon ligt geen beleidsplan ten grondslag, er is geen club bij betrokken en er is geen subsidie voor bedacht. Het begon gewoon. Koen Beenken nam het initiatief in 2008 en moet je nu zien: 140 kinderen verschenen aan de start en hadden een schitterende afsluiting van de vakantie. Het evenement wordt steeds populairder.
Niet alleen de kinderen, ook de vele (groot)ouders en andere volwassenen hebben enorm genoten. De opzet is simpel: een stukje zwemmen, fietsen en hardlopen. Gewoon rond de Vest, want dat is daar een ideaal plekje voor. Een beetje regulering is er natuurlijk wel. Zo waren sinds dit jaar de fietshelmpjes verplicht. De organisatie staat als een huis: de deelnemers zwemmen, fietsen en lopen door elkaar en dat gaat allemaal goed. Net als de registratie van de tijden en het terugbezorgen van de fietsen, zodat ieder triatleetje naderhand rondloopt met een medaille en een big smile. De prijzen werden gewonnen door Maël Plasschaert en Anna Morsink (11-15 jaar) en Marnix van den Bosch en Rosalie Schouten (7-10 jaar). Maar Koen Beenken zegt altijd: "Iedereen is een winnaar."

Klaar voor de start.
En daar gaan ze...!
De familie De Geus is trots op de medailles.
Een rondje zwemmen om te beginnen.
Na het zwemmen op de fiets.
Anna Morsink in haar winnende race.

IVW nog lang niet tevreden

Weesper bedrijvenvereniging presenteert lijvig jaarverslag

Janton Stork, Reinier Mommaal, Cor van der Poel, Jaco ter Beek en Wim Zagt van het IVW-bestuur. Foto: Brian Elings

WEESP - Bedrijvenvereniging IVW speelt de laatste jaren een nadrukkelijke rol in de uiteenlopende ontwikkelingen die het Weesper bedrijfsleven raken en die van belang zijn voor ondernemers. Zijn er activiteiten waar de IVW níet bovenop zit, zou je denken als je het lijvige jaarverslag over 2014 leest. De conclusie is dat de inspanningen van de IVW leiden tot verbeteringen, maar dat er genoeg punten van aandacht en zorg blijven.

In de algemene ledenvergadering eind juni werd het jaarverslag van het IVW-bestuur besproken. Misschien niet altijd direct zichtbaar, maar achter de schermen zet een zeskoppig bestuur zich op een breed vlak in voor het Weesper bedrijfsleven.

Afname
De IVW ziet zich graag als de spin in het web van ondernemend Weesp, een ambitie die verder strekt dan Weesp zelf. Zo was er veel contact met onder andere de Kamer van Koophandel, de TOMIN-groep, de gewestelijke ontwikkelmaatschappij iLocator, het bestuurslichaam Regio Gooi en Vechtstreek, het college van B en W van Weesp, andere ondernemersverenigingen in de regio, de provincie Noord-Holland en de ambtenaren van Weesp. Met de gemeente onderhield uitvoerend-secretaris Cor van der Poel korte lijnen met bedrijfscontactfunctionaris Glenn Janssen over de problematiek rond de bedrijventerreinen en het economische beleid in het werkgebied. Een samenwerking die haar vruchten afwerpt. Het KVO-keurmerk is hier een mooi voorbeeld van. Via Joop Bos van het kraanverhuurbedrijf kwam de Nijverheidslaan goed in beeld en werd en wordt er in het KVO-gebied met regelmaat geschouwd, wat leidde tot een afname van onveilige situaties en het aantal geslaagde inbraken.

'Jammer dat bedrijven veel vacatures invullen door niet-Weespers'

Ontsluiting A1
De IVW vraagt nu al bij de gemeente veel aandacht voor de toekomstige ontsluiting van de nieuwe A1 naar bedrijventerrein Noord. Zoals het er nu naar uitziet, gaat het nog een jaar of vijf duren. De ontwikkelaars van de Bloemendalerpolder betalen deze nieuwe weg die in de plaats moet komen van de Korte Muiderweg. Dat gebeurt pas als de eerste duizend woningen zijn verkocht.

Ledenbestand
Het IVW-bestuur maakt zich zorgen over de terugloop van het aantal leden van de bedrijvenvereniging, dat van rond de 300 (voor de crisisjaren) is afgezakt naar circa 250 bedrijven. In het jaarverslag lezen we: "Verhuizingen, een paar faillissementen, maar vooral de crisis heeft meerdere bedrijven genoodzaakt het lidmaatschap op te zeggen en dat ondanks de lage contributie. Rond de 50% van de bedrijven is gelukkig nog wel lid. Overigens komen er wel nieuwe aanmeldingen bij, waaraan je ziet dat het beter gaat." Daarnaast betreurt de IVW het dat bedrijven veel van hun vacatures invullen door niet-Weespers.

Positief
Op Noord werden steeds meer glasvezelaansluitingen door Advisor/KPN gerealiseerd. De hoofdleiding ligt voor de deur. Ook maken steeds meer bedrijven gebruik van de collectieve voorzieningen, zoals vuilophaal, stroom, verwijzingsborden en beveiliging.

Lichtpunten in 2014 waren verder het Elsevieronderzoek, waaruit bleek dat Weesp als economisch gebied in de top 50 van Nederland was terechtgekomen (plaats 37) en de benoeming van Smit & Zoon door de provincie en MKB Nederland tot beste onderneming van het jaar in de provincie Noord-Holland. Zelf riep de IVW Solar Clarity uit tot bedrijf van het jaar in Weesp. In 2014 vroeg het IVW-bestuur veel aandacht voor het industrieterrein Nijverheidslaan en voor het Van Houten Industriepark. De Nijverheidslaan heeft dringend een upgrading nodig en op het Van Houtenpark is de kantorenleegstand zorgwekkend. Omdat er zich ook nieuwe bedrijven in Weesp vestigen, blijft de totale leegstand in Weesp echter onder het landelijke gemiddelde, zo meldt het jaarverslag.

Last but not least: met provinciesubsidie zijn er op het bedrijventerrein 25 bomen geplant.