MuiderNieuws

9 december 2015

MuiderNieuws 9 december 2015


Muiderberg richt eigen dorpsraad op

Leefbaarheid, veiligheid en sociale samenhang op de agenda

MUIDERBERG - Vanaf donderdag kent Muiderberg een eigen dorpsraad. De bewonersvereniging Muiden/Muiderberg doopt zichzelf om tot Vereniging Dorpsraad Muiderberg met zeven tot elf leden.

"In aanloop naar de fusie tussen Muiden, Naarden en Bussum is veelvuldig gepleit voor burgerparticipatie in de vorm van dorps- of stadsraden. Hiermee wordt onder andere beoogd de afstand tussen inwoners en gemeentebestuur te verkleinen en de betrokkenheid van de inwoners bij het bestuur te vergroten", zo vertelt Harry Mock.

De dorpsraad krijgt als doel de collectieve belangen van de inwoners van Muiderberg te behartigen, in het bijzonder de bevordering van de leefbaarheid, de veiligheid en de sociale samenhang. Van belang zijn de bewaking van het karakter en de identiteit van het dorp en de kwaliteit van de leefomgeving, onder meer op het gebied van de openbare ruimte, sportvoorzieningen, cultuur en natuur. Met de gemeente Muiden wordt donderdag een overeenkomst gesloten waarin de taken en bevoegdheden van de dorpsraad worden vastgelegd.
De Vereniging Dorpsraad Muiderberg gaat van start met een interim-bestuur van drie leden, te weten Harry Mock, voorzitter, John Haug en Veronique van der Linden.

De buitengewone algemene ledenvergadering van de BVMM wordt op donderdag 10 december aanstaande gehouden in De Rijver en begint om 20.00 uur.

Het kunstgrasveld voor SC Muiden

Foto: Christian Pfeiffer

MUIDEN - Het werk aan het nieuwe trainingsveld voor SC Muiden in de wijk Mariahoeve is klaar. De nieuwe kunstgrasmat ligt er.

Het veldje is een tijdelijke oplossing om de voetballers van SC Muiden te kunnen laten trainen tot het nieuwe sportcomplex in de Brediusdriehoek is gebouwd. Alle trainingen worden na de winterstop dan ook op het nieuwe trainingsveld gehouden. De thuiswedstrijden worden voorlopig in Naarden op de velden van NVC gespeeld.

Pakketten in vlammen op

MUIDERBERG - Sommigen moeten het de komende weken misschien wel zonder kerstpakket doen. Op de A6 bij Muiderberg ging donderdag een bestelbusje in vlammen op, volgeladen met kerstpakketten. Zo laat de politie weten.

De bestuurder zag rond kwart over negen 's avonds ineens in zijn achteruitkijkspiegel dat zijn Volkswagenbusje wel heel erg rookte. Hij zette de wagen, die al snel in lichterlaaie stond, langs de kant. De oorzaak was waarschijnlijk kortsluiting.

1

euro schenkt IKEA van elke verkochte kerstboom aan het Naardermeer

Voor de voedselbank

MUIDEN - "We zamelen weer producten in voor de Noord-Hollandse voedselbanken. Help ook mee!" Deze oproep van onze mediapartner RTV NH ondersteunen wij van harte. Hun actie 'Samen voor de voedselbank' is maandag begonnen.

Bij de DEEN supermarkt aan de Amstellandlaan in Weesp is een inzamelpunt.

Na 25 jaar valt het doek voor de Kabelkrant

Op 1 januari gaat het signaal uit de lucht

Space-medewerkers bij opening Muizenfort. Foto: Matthijs Wink

door Christian Pfeiffer

MUIDEN - Het liep de laatste jaren al een beetje af en de fusie was een mooi einddoel. Na 25 jaar gaat de stekker uit de Kabelkrant Muiden/Muiderberg. Het voelt als het einde van een tijdperk.

Op de hoogtijdagen in de jaren negentig liepen er zeker zo'n acht man rond op de redactie van de Kabelkrant, elke avond zat er iemand die het nieuws van die dag versloeg en in het systeem tikte dat ervoor zorgde dat het in de Muidense en Muiderbergse huiskamers te zien was. Op een eigen kanaal. Maar dat was de afgelopen jaren niet meer, zo vertelt Ramon Woud.

De bouw van de nieuwe Space-Studio annex de Kabelkrant, door Han Hut en Matthijs Wink, in het Muizenfort, winter 1989-1990. Foto: Guus Kroon

Geslaagde 1 aprilgrap: belasting op vensterbankplanten

"Toen we onlangs werden gebeld door Ziggo om te vragen wat er met ons kanaal ging gebeuren na de fusie is de beslissing gevallen. De kijkdichtheid liep de afgelopen jaren al sterk terug omdat we niet op het digitale net te ontvangen waren en mensen hun hele aansluiting moesten verbouwen om ons analoog te bekijken."

Niet alleen technische oorzaken waren de reden voor de terugval in kijkers. Ook gaat de verslaggeving van actueel nieuws vooral via de sociale media, zo legt Woud uit. "We moeten het allemaal naast ons werk doen en dan kom je thuis en dan staat het al overal." Het doet hem pijn dat de stekker er nu uitgaat, maar het is ook goed. Het bestuur bestaat naast Ramon Woud ook nog uit Marie-Jose Dobbe en Richard Soeter.

Terugkijkend op de afgelopen jaren was de leukste herinnering van Woud toch wel de 1 aprilgrap van Otto Holzhaus. Die had als nieuwsbericht bedacht dat Muiden belasting zou gaan heffen op bloempotten achter het raam. "Op 1 april zelf haalden sommige kijkers de potten van de vensterbank", zo lacht Woud.
De Kabelkrant Muiden/Muiderberg werd in 1990 opgericht om het lokale radiostation Space financieel te ondersteunen, tot dat niet meer mocht. De radio verdween al eerder. GooiTV neemt het signaal van de Kabelkrant over en gaat na de fusie in de hele nieuwe gemeente Gooise Meren uitzenden.

Explosieven oude kruitfabriek geruimd

De kist met gevonden spullen. Foto: Politie

MUIDEN - Op het terrein van de voormalige kruitfabriek heeft de Explosieven OpruimingsDienst vorige week woensdag een lading gevonden explosieven tot ontploffing gebracht.

Op het zanddepot werden de explosieven opgeblazen. Het waren voornamelijk ontstekers, oud kruit en wat andere gevaarlijke spullen. De afgelopen tijd waren die gevonden bij ruimingen op het terrein.

Er worden wel vaker oude explosieven gevonden op en rondom het terrein. Er zijn verschillende grote explosies geweest waarbij spullen zijn weggeslingerd.

College rondt financiën af

MUIDEN - Het college van B en W biedt de raad de financiële verantwoording tot en met oktober 2015 aan in de MuiderSlotnota. Muiden sluit 2015 af met een verwacht negatief saldo van 163.000 euro.

Het college wil dit dekken uit de algemene reserve. Verder neemt Muiden een structureel tekort van € 136.000 mee naar de nieuwe Gooise Meren. Zo zijn er een aantal voorgestelde bezuinigingen niet gerealiseerd, zoals het afstoten van het gemeentehuis en De Rijver. Ook zou voor de grote projecten meer eigen personeel worden ingezet en minder externe inhuur.

Dronken betrokken bij ongeluk

MUIDEN - Een 36-jarige man uit Almere heeft zondagavond zijn rijbewijs mogen inleveren nadat hij veel te veel had gedronken en betrokken raakte bij een aanrijding op de snelweg A1. Zo meldt de politie.

Rond half twaalf 's avonds gebeurde bij Muiden een ongeluk waarbij drie auto's waren betrokken. De politie vond de drie op de vluchtstrook. Bij een van de automobilisten viel op dat hij sterk naar drank rook en onstabiel op zijn benen stond. Hij bleek in zijn bloed 745 ug/l te hebben, waar 220 ug/l is toegestaan.

Wijzigingen parkeer-vergunning

MUIDEN - Muiders en Muiderbergers met een parkeervergunning kunnen drie maanden langer dan gebruikelijk van de vergunning gebruikmaken door de fusie. Er komt een nieuw systeem.

Ieder jaar rond half december krijgen vergunninghouders in Muiden een bericht van verlenging van hun parkeervergunning met bijbehorende factuur. Dat gaat dit jaar anders; de huidige vergunningen blijven drie maanden langer geldig. De gemeente vraagt vergunninghouders om in het eerste kwartaal van 2016 een nieuwe parkeervergunning aan te vragen. Uiterlijk 31 maart krijgen aanvragers de vergunning thuisgestuurd; de oude vergunning is tot die tijd geldig. Door alle rechthebbenden opnieuw te laten aanvragen, begint de gemeente met een schone lei en is er zo zeker van dat de parkeervergunningen worden toegekend aan de mensen die daar recht op hebben.

Zaterdag: Winterfair op de Brink

Foto: Stichting Muiderbergse Feesten

MUIDERBERG - Op de Brink is zaterdag weer een Winterfair. Tijdens de kerstmarkt is er een levende kerststal te bewonderen met echte dieren. De fair start om 17.00 uur met het ontsteken van de grote kerstboom op de Brink. Om 17.30 uur start de traditionele lichtjestocht voor de kinderen. De lampionnetjes worden gratis verstrekt door de Stichting Muiderbergse Feesten. Tijdens de fair zijn er weer vele kraampjes met kerstgerelateerde producten, cadeauartikelen een gezellige bar met chocolademelk en glühwein, verzorgd door de SMF.

Marlise Scholte- Dalmulder


Gewichtsconsulente
Weesper sinds 1990
46 jaar

Zelf wel eens te zwaar geweest?
"Jazeker, maar niet met gezondheidsrisico's."

Op wie ben je trots?
"Op mijn prachtige dochters, mijn man, mijn ouders, mijn zus, eigenlijk op alle moedige en krachtige mensen die het beste, mooiste en leukste uit het leven weten te halen."

Waar droom je van?
"Een boek schrijven na mijn studie sport en voeding."

Als kind was je?
"Stoer! Mijn vader helpen in de slachterij, klussen, sjouwen... Ik was van de jongensdingen."

Beste eigenschap?
"Mijn inlevingsvermogen."

Slechtste eigenschap?
"Ik ga wel eens te laat weg."

Met wie wil je een goed gesprek?
"Met koningin Máxima over haar eet- en beweegpatroon."

Favoriete plek in Weesp?
"Onze woonark. Ik heb uit bijna al mijn ramen vrij uitzicht over de Vecht, dat is iedere dag weer een cadeautje."

Ideale vakantie?
"Zee, strand, bergen, zwembad, sneeuw, (après-)skiën, bergen, zon, gezellig gezelschap, mooi uitzicht, sporten. En een beetje luxe en verzorging moeten wel aanwezig zijn wil ik mijn eigen mooie stekkie verlaten."

Welke poster hing er boven je bed?
"Een Duitse herdershond."

Het laatst hard gelachen om?
"Ik heb een praktijk aan huis en bleek bij een consult mijn pantoffels nog aan te hebben."

Waarover heb je het laatst gehuild?
"'Imagine' was op de radio, vlak na die ellende in Parijs. Dan mijmer ik, kijkend over het water, over al dat verdriet - ook het verdriet dicht om mij heen. Daar neem ik dan de tijd voor en laat het lekker gaan."

Als je burgemeester was, zou je?
"Een dagje vrij nemen en lekker door Weesp gaan wandelen. Als burgemeester heb je het toch niet alleen voor het zeggen, alles moet in viervoud worden overlegd."

Nadenken en meepraten over de toekomst van Weesp

D66 en WSP zijn al begonnen met praatavonden

Bij D66, en hier bij de WSP, wordt gebrainstormd.

WEESP - De gemeente Weesp moet zich in 2016 bewijzen in een bestuurskrachtonderzoek van de provincie Noord-Holland en tegelijkertijd koers bepalen voor de bestuurlijke toekomst. Anders dan bij eerdere pogingen tot een gemeentefusie te komen, lijken de zaken nu 'van onderaf' te komen. Politieke partijen praten met hun burgers en ook de gemeente wil een moment van reflectie.

Het was ooit de bedoeling dat Weesp nu gefuseerd zou zijn met Muiden, Naarden en Bussum. Maar Weesp bleef buiten die nieuwe gemeente, maar redt het niet alleen. Voor de uitvoering van de zorgtaken in het Sociaal Domein zijn samenwerkingen met andere gemeenten nodig. Het gouden ei leek gevonden in een samenwerking met Wijdemeren en Stichtse Vecht, maar dat liep recent al weer spaak omdat Wijdemeren toch liever met Hilversum zaken doet. Dus moet Weesp op zoek naar andere samenwerkingspartners of gemeenten om te fuseren.

De raad van Weesp wil zelfstandig blijven, de provincie Noord-Holland wil dat niet. Commissaris van de Koning Johan Remkes heeft al lang laten vallen dat hij vindt dat er in het Gooi te veel gemeenten zijn en Weesp is in zijn ogen te klein om voort te bestaan. Alle gemeenten in het Gooi krijgen van de provincie eind volgend jaar een bestuurskrachtmeting: een rapportcijfer voor het functioneren. Weesp wil zo goed mogelijk uit de bus komen, maar de gemeente wil nu ook dit moment gaan gebruiken om iedereen een spiegel voor te houden.

Weesp zelfstandig? Dat is niet hoe de provincie de toekomst ziet

Functioneren
Het college van B en W schrijft: "Weesp wil dit bestuurskrachtonderzoek als reflectie gebruiken in een te ontwikkelen perspectief op de bestuurlijke toekomst van de gemeente Weesp. Dit willen we niet alleen doen. Onze inwoners, maatschappelijke instellingen, ondernemers en onze samenwerkingspartners (gemeenten, provincie) hebben een beeld van ons functioneren en een visie op onze toekomst. Hier willen we gebruik van maken."

Iedereen mag meepraten dus de komende maanden. Op welke manier is nog niet duidelijk. Iedereen gaat het wel merken.

Anders dan bij eerdere fusiepogingen, komt er nu iets 'van onderaf'

Niet alleen op het stadhuis wordt nagedacht over de toekomst, ook de politieke partijen kijken druk om zich heen. Recent hield D66 een avond over alle toekomstopties en deze week organiseerde de WSP een stadsplatform over de kwestie ter oriëntatie voor de grote discussie die volgend jaar moet losbarsten. Op die avond was overigens een overgrote meerderheid voor alleen een fusie van de ambtelijke apparaten.

Burgemeester van Diemen komt snel kennismaken

WEESP - Burgemeester Erik Boog van Diemen gaat snel een afspraak maken met burgemeester Bas Jan van Bochove van Weesp om eens te praten over de toekomst van beide gemeenten. Dat meldt de gemeente Diemen.

De Diemense gemeenteraad sprak anderhalve week geleden ineens over de mogelijkheden tot samenwerking met Weesp nadat WSP-fractievoorzitter Ad van Gemert de gemeente had aangeschreven. Weesp moet volgend jaar belangrijke beslissingen over de toekomst nemen en het polsen van de animo bij de buren leek hem wel een goed idee.

Erik Boog zei toen al dat hij graag naar Weesp ging om even te praten en zei verder ook dat hij wel een strategisch belang ziet in een samenwerking. In de Diemense gemeenteraad werden partijen al opgeroepen om contact te zoeken met de Weesper collegapartijen om ook daar het onderwerp te bespreken.

Boekhandel komt met Schrijfcafé

WEESP - Voor iedereen die al jaren een roman wil schrijven, maar niet weet hoe te beginnen is er morgen in de Weesper Boekhandel een eerste Schrijfcafé.

De schrijfsters Eva en Renee Kelder komen naar de winkel aan de Nieuwstad om les te geven in schrijven. Zij beloven een avond vol oefeningen, gouden tips en schrijfadviezen.

Het Schrijfcafé is donderdag voor het eerst. Er is nog een tweede op donderdag 14 januari. Meer informatie staat op www.weesperboekhandel.nl.

Zonder buit naar huis

WEESP – Het dievengilde had afgelopen week weinig succes in Weesp. Er zijn twee pogingen tot inbraak gedaan, waarbij het bleef bij een poging. Met deze cijfers was het qua inbraken een opvallend rustige week.

De eerste poging tot inbraak was vorige week in de nacht van maandag op dinsdag aan het Singel. Daar werd geprobeerd de achterdeur te forceren. Op pakjesavond (afgelopen zaterdag) werd geprobeerd de cilinder van een voordeurslot te forceren aan de Papelaan. Ook dat mislukte.

'Zolang het nodig is en ik het nog kan, blijf ik dit werk doen'

Nol Portengen is al 60 jaar glasblazer bij Abbott

Nol Portengen demonstreert zijn werk tijdens een open dag.

door Ruth van Kessel

WEESP - Als 17-jarige meldde Nol Portengen zich als leerling-glasinstrumentmaker bij toen nog Philips Duphar. Nu 60 jaar en vier reorganisaties later doet de Weesper nog steeds met plezier zijn specialistische werk: "Het kunstje dat ik kan met kwartsglas kunnen er niet veel meer."

Twee heldere ogen in een gebruind hoofd. Als Nol Portengen niet voor zijn werk wordt opgeroepen is hij graag op pad of slaat hij een balletje op de tennisbaan in Muiderberg. De 76-jarige woonde tot zijn veertigste in Weesp toen hij besloot naar Muiderberg te verhuizen. Daar geniet hij van de ruimte en de rust. Voor het gesprek schuiven we aan in de Weesper Boekhandel, want helaas is farmaciebedrijf Abbott verboden terrein voor een journalist. "Amerikaanse veiligheidsregels, hè", zo verontschuldigt Portengen zich. Op de vraag waarom hij ver na zijn pensioengerechtigde leeftijd nog doorgaat met zijn werk, antwoordt hij: "Ik ben een doener. Dit werk biedt mij een actief en sociaal circuit en levert ook nog wat op. Zolang het nodig is en ik het nog kan, blijf ik het doen."

Onderzoeksopstellingen
Een glasinstrumentmaker werd bij Abbott en haar voorlopers Van Houten-Philips, Philips Duphar, Solvay Duphar en Solvay ingeschakeld als er in het researchlaboratorium een opstelling moest komen voor een bepaald onderzoek. Samen met de onderzoeker werd bepaald welke bolkoeler, vigreux of welk ander glasapparaat dan ook, nodig was voor het beste resultaat. Die werd vervolgens met de mond door de glasinstrumentmaker geblazen. Portengen leerde het vak als leerling in de praktijk en aan de vakschool in Leiden. Met een diploma op zak kreeg hij in 1959 zijn vaste aanstelling. Een uitstap van drie jaar naar de Zwitserse glasfabriek Buchi vergrootte zijn vakmanschap. Portengen: "Het vak verveelt niet omdat je creativiteit steeds uitgedaagd wordt." De veranderingen in de glasinstrumentmakerij en de onderzoekswereld zijn groot. Maakte Portengen in 1956 nog deel uit van een team van acht, door nieuwe werkwijzen in het lab en de productie werd dat team bij elke reorganisatie kleiner. Portengen: "Ik was gespecialiseerd in het werken met kwartsglas, daarom mocht ik blijven. Sinds 21 jaar word ik vanuit een ander bedrijf gedetacheerd in Weesp. Zelfs na de sluiting in 2010 van de onderzoekstak van Abbott bleven ze mij nodig hebben bij een specifiek onderdeel van de productie van een medicijn."

Zo kan het leven dus lopen. De jonge Nol had eerst zijn zinnen gezet op een carrière als kok in de horeca, daarin aangespoord door zijn broer Gerrit, die zijn jonge broertje graag meenam naar de grote vaart. Portengen: "Bleek ik toch hartstikke zeeziek te worden! Varen was niets voor mij en werken als kok aan de wal vond ik niet aantrekkelijk." Een buurman bracht hem op het spoor van glasinstrumentmaker. Zijn mooiste herinneringen? "Met stip de open dagen van Solvay. Ik genoot ervan om aan kinderen te laten zien wat je allemaal kunt doen met glas. Dat waren de dagen met een gouden randje."

Column

Blindegeleidehond

Heeft u in Muiden het nieuwsbericht over de aangevallen blindengeleidehond meegekregen? Jasper en Marion van Heeren uit Weesp maakten een wandeling in het Diemerbos en een van hun blindegeleidenhonden werd aangevallen door een andere hond. De baas van die hond liet hun hond zwaar bloedend achter, samen met de twee baasjes. Op de nipper krijgt deze meneer van mij de 'Hufter van het Jaar-award 2015'. Twee blinde mensen achterlaten met een bloedende hond, dan ben je echt een hele flinke jongen.

Ik zie Jasper en Marion vaak lopen door Weesp, meestal als ze hun twee honden uitlaten bij het voetbalveld in de buurt van de sportschool waar ik kom. Ik word vier keer per week volledig uitgeput en afgeragd door Marloes Kratz van For Better Shape, en de honden worden vaak precies op het tijdstip uitgelaten dat ik net gesport heb. Dat lijkt me overigens een duidelijk geval van Pavlov.

Ik kijk altijd met veel bewondering naar wat blindegeleidenhonden allemaal kunnen. Laatst had ik iemand in het publiek bij mijn theatervoorstelling met een blindegeleidenhond. Het beest heeft de hele voorstelling geslapen (wat knap is, gezien het volume van mijn voorstellingen) en bij het slotapplaus was hij weer bij de les. Ik wilde hem even aaien, stom van me, want dat had het baasje liever niet omdat het dier aan het werk was. Zonder moeite leidde het dier het baasje naar de foyer, tussen al die mensen en stoelen in de zaal. Ik vind dat heel bijzonder wat zo'n dier betekent voor iemand.

Dat die meneer één keertje goed gebeten zal worden

En als ik daar aan denk, en dat Jasper en Marion daar alleen werden gelaten met hun gewonde hond, dan kan ik alleen maar blaffen dat die meneer in het nieuwe jaar één keertje goed gebeten zal worden daar in het Diemerbos.

Grote verhuizing ambtenaren Gooise Meren

Ambtenaren in Muiden maken zich gereed voor de verhuizing naar Bussum.

Het gemeentehuis in Muiden staat te koop en ook de panden van het Stadskantoor Naarden moeten in de verkoop. Serieuze kopers zijn er nog niet gevonden. Het Stadskantoor Naarden zal voorlopig nog gebruikt worden totdat de verbouwing afgerond is of zover gevorderd dat alle ambtenaren en het voltallige college hun intrek in Bussum kunnen nemen. Voor de goede orde: het oude stadhuis van Naarden staat niet te koop.

Half december zal een aantal afdelingen van de nieuwe gemeente Gooise Meren gehuisvest worden in het Stadskantoor Naarden. De overige afdelingen vinden een plek in het Bussumse gemeentehuis. Waar het nieuwe college, dat als het goed is op 4 januari is gevormd, gaat zetelen is nu nog niet bekend. Wel zal de eerste raadsvergadering, op 4 januari, plaatsvinden in de Grote Kerk in Naarden. Dit is eenmalig; waar de volgende raadsvergaderingen plaatsvinden is nog niet besloten. De plannen voor de verbouwing zijn in een afrondende fase en het voorlopig ontwerp ligt op tafel. Actief betrokken bij alle plannen is Naarder Theo Fambach, raadslid voor D66 met in zijn portefeuille onder andere Ruimtelijke Ordening en Bouw.

Binnenkant op de schop
De verbouwing van het Bussumse gemeentehuis kost zo'n 7,25 miljoen euro. Een groot deel daarvan wordt gebruikt voor de interne verbouwing en het realiseren van een nieuwe hoofdentree. Ook komt er een grotere raadszaal en de wirwar van kleine kamertjes maakt plaats voor lichte en grote ruimtes. Doel is om een meer open en transparante uitstraling te creëren. Fambach noemt de sfeer en open indeling van het Stadskantoor Naarden als voorbeeld. Een grote, houten pergola aan de voorzijde moet het gemeentehuis meer allure geven. Als dan ook nog de gevels worden schoongemaakt en het oorspronkelijke witte natuursteen weer tevoorschijn komt, ziet het pand er volgens Fambach goed uit. Dat alles kost zo'n 6,25 miljoen.
Het resterende bedrag van 1 miljoen euro bestaat deels uit een post onvoorzien en gaat verder op aan het realiseren van parkeerplaatsen en het aanleggen van groen rondom het gemeentehuis. Er liggen ook plannen voor een openbare tuin op een groot deel van de huidige parkeerplaats. Dat betekent automatisch dat er voor de jaarlijkse ijsbaan en de kermis naar andere plekken gezocht moet worden.
Ondanks de aanpassingen blijft het Bussumse gebouw aan de buitenkant sober, maar krijgt het een meer transparante en toegankelijke uitstraling. Er komen daarom ook openslaande deuren. "Uitnodigen tot participatie", zo koppelt Fambach dit stokpaardje van D66 aan de uitstraling van het nieuwe gemeentehuis. Over de aanpassingen aan de binnenkant is hij duidelijk. "Die zijn vooral doelmatig en er is veel aandacht voor duurzaamheid, met name voor de buitenkant." Niet verwonderlijk, in 2020 moeten alle overheidsgebouwen nagenoeg energieneutraal zijn. Hoe het gemeentehuis er precies uit gaat zien, is nog spannend. Er is een voorlopig ontwerp, maar dat wordt angstvallig binnenskamers gehouden. De stuurgroep die zich hiermee bezighoudt, wil pas iets naar buiten brengen als het ontwerp definitief is en laat die verantwoordelijkheid ook over aan het nieuwe college van Gooise Meren.

De entree van het Bussumse gemeentehuis wordt verplaatst.
Het Stadskantoor Naarden zal zeker tot begin 2017 dienstdoen als tijdelijke huisvesting.

De eerste raadsvergadering in januari is in de Grote Kerk in Naarden

De verbouwing, die voor de zomer van start moet gaan, vindt in twee fases plaats. Een deel van de ambtenaren zal dan uitwijken naar een andere locatie, waarvoor het Stadskantoor Naarden de meest voor de hand liggende optie is. Tijdelijke huisvesting in Muiden is in ieder geval niet aan de orde, aldus Fambach. Wel komen er in Muiden en Naarden twee servicepunten. In Muiden in de Kazerne en in Naarden is hiervoor het Stadskantoor open op maandag en woensdag van 13.00 tot 17.00 uur. Dit betreft een proef voor twee jaar.

Nog geen kopers
Met de verkoop van het Stadskantoor Naarden en het gemeentehuis in Muiden wil het nog niet zo vlotten, lijkt. Er hebben zich volgens Fambach officieel nog geen kopers gemeld, hoewel er wel wat belangstelling is getoond. Hij vindt in ieder geval dat ze als raad en bestuur niet moeten afwachten en echt op zoek moeten gaan. Want verkocht moet er uiteindelijk worden. Voor de verbouwplannen van het Bussumse gemeentehuis is geld nodig en die komt deels uit de opbrengst van de geplande verkoop.
Fambach laat weten dat de gebouwen niet aan de eerste de beste verkocht zullen worden. Wanneer zich voor het gemeentehuis in Muiden een ontwikkelaar meldt die er woningen wil bouwen, dan mag het wel gesloopt worden wat hem betreft. Voor het historische Naarder stadhuis zal een meer culturele invulling worden gezocht.

BFC'er Kuda moet weg

BUSSUM - De 21-jarige Kuda kreeg vorige week van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) te horen dat hij terug moet naar Zimbabwe.

Na jaren van onzekerheid moet hij volgende week het vliegtuig nemen. De voetballers sprongen voor hem op de bres, maar hij denkt zelf dat het niet veel uitmaakt. Hij is blij met alle hulp, maar legt zich ook neer bij de beslissing.

Kerstmarkt is zaterdag

GOOISE MEREN - Zowel in Naarden als in Muiderberg is zaterdag 12 december een kerstmarkt.

In Naarden wordt het gehouden op het Ruysdaelplein van 11.00 tot 19.00 uur met kramen, muziek, levende kerststal en een musical. In Muiderberg begint de Winterfair om 17.00 uur op de Brink met het ontsteken van de kerstboom. De lichtjestocht is om 17.30 uur.

RTV NH houdt inzameling voor voedselbank

NAARDEN - De mediapartner van NaarderNieuws, MuiderNieuws en BussumsNieuws, RTV NH, houdt dit jaar weer een inzameling voor de Noord-Hollandse voedselbanken.

De actie Samen voor de voedselbank is maandag van start gegaan en een speciale actiebus rijdt de komende twee weken door Noord-Holland. Voor Naarden en Bussum steunt DEEN supermarkt aan de Laarderweg in Bussum de actie. Hier kunnen producten ingeleverd worden. De actie duurt tot 18 december. De opbrengst wordt verdeeld onder de lokale voedselbanken.

Kerk aan Zee in Muiderberg

Er wordt druk geoefend voor de speciale kerstzangdienst.

De gemeente Gooise Meren zit vol met leuke winkels, bezienswaardigheden en natuurschoon. Iedere week pikt de redactie een speciaal plekje uit een van de gemeenten om zeker niet te missen. Vandaag: Kerk aan Zee in Muiderberg. De monumentale kerk staat aan de rand van Muiderberg met uitzicht over het IJsselmeer.

Naast kerkdiensten worden er ook tal van andere activiteiten georganiseerd in de Muiderbergse kerk. Op zondagmiddag is er een serie klassieke concerten en ook klinkt er regelmatig kamermuziek in de kerk.

Het monumentale gebouw staat aan de rand van het IJsselmeer

Decembermaand
In de decembermaand zijn er traditiegetrouw een aantal bijzondere vieringen. Hieronder vallen het avondgebed en de adventvieringen. Maar er worden ook een aantal extra bijeenkomsten georganiseerd, zoals een kerstdiner met vluchtelingen en een concert met allerlei soorten muziek: van pop en klassiek tot gospel. Vanuit de kerk wordt ook een kerstviering in het voormalige Bussumse klooster Mariënburg gevierd.

Trouwlocatie
De kerk is ook al jaren een officiële trouwlocatie voor de gemeente Muiden.

In nieuwe kerk is geen plek voor oude kerststal

Foto: Ruth van Kessel

WEESP - Net als in het oude verhaal is er ook in het nieuwe onderkomen van de rooms-katholieke parochie geen plaats voor Maria en Jozef in de herberg. Noodgedwongen krijgt de bekende kerststal uit de Laurentiuskerk een plaatsje buiten bij de kerk aan de Troelstralaan. Vorige week was de opstelling nog even voor proef. Maar vanaf zaterdag 12 december, als het Korenfestival van start gaat, is de kerststal tot na de kerstdagen buiten te bewonderen. Ter bescherming wordt er een plexiglas raam voor de stal geplaatst.

Vocal group NOON komt met sfeervolle kerstvoorstelling

Twaalf vrouwen, vier stemmen en samenzang

De 12 dames van NOON staan onder leiding van Gerard van Amstel.

WEESP - Twee jaar na hun oprichting komt de vrouwen vocal group NOON van Gerard van Amstel met een eigen kerstvoorstelling: 'Christmas@noon'. Niet helemaal toevallig at noon, om 12.00 uur op 20 december in de concertzaal van Koninklijke Harmonie De Adelaar aan de Papelaan.

Het belooft een sfeervolle voorstelling te worden met een viertal christmas carols aangevuld met pop- en kleinkunstsongs, passend bij deze tijd van het jaar. Behalve dirigeren neemt Van Amstel de begeleiding op piano voor zijn rekening. Ook zullen een aantal nummers a capella gezongen worden en wordt het publiek een enkele keer uitgenodigd om mee te zingen. Zelf verheugt Van Amstel zich op het nummer 'Mag ik dan bij jou' van Claudia de Breij: "Dat zingen de dames zo mooi, dat zal niemand onberoerd laten."

De meesten van de twaalf vrouwen van NOON hebben hun sporen verdiend bij Firma Vocaal, de andere Weesper vocal group van Gerard van Amstel. Na afloop van de vijf kwartier durende voorstelling is er koffie, thee en glühwein en worden er lekkere hapjes geserveerd. Kaarten à 7 euro (5 euro voor kinderen tot 12 jaar) zijn te bestellen via vocalgroupnoon@icloud.com.

Zakelijk internet op Noord

WEESP - Er komt een extra internetalternatief voor ondernemers op bedrijventerrein Noord. Nu is er de keuze tussen adsl en glasvezel en daar moet een nieuw alternatief van Ziggo bij komen.

Het Weesper bedrijf Complicity en Ziggo gaan 'Zakelijk Internet' aanleggen. "Dit klinkt misschien niet spectaculair, maar dat is het wel. Zoals op zo veel bedrijventerreinen was er tot nu toe keuze uit traag adsl en duur glasvezel. Voor veel bedrijven gewoon geen optie, maar de wens voor goed en snel internet is er wel", vertelt Ton van Gent. Er zijn voldoende contracten binnen om de investering aanvaardbaar te maken voor Ziggo. Ziggo Zakelijk levert internetverbindingen met snelheden van 130/10 Mbit tot 500/40 Mbit.

Nieuw beleid huishoudhulp niet in Weesp

WEESP - De veranderingen die samenwerkingspartner Stichtse Vecht invoert voor de huishoudelijke hulp hebben geen effect op Weesp. Dat laat de gemeente Weesp weten in reactie op het nieuws uit Stichtse Vecht.

Die Vechtgemeente maakte maandag bekend dat zij volgend jaar de huidige vorm van hulp in het huishouden niet meer kan betalen door bezuinigingen van het Rijk. Alleen mensen die het echt zelf niet meer kunnen organiseren, worden straks nog door de gemeente ondersteund. Maar dat zijn lokale keuzes, zo vertelt de gemeente Weesp. Ondanks dat Weesp met Stichtse Vecht samenwerkt in het Sociaal Domein (waar hulp in de huishouding onder valt), is dit niet voor Weespers van toepassing.

Maandbedrag omhoog voor wie belasting in termijnen betaalt

WEESP - Weespers kunnen het betalen van hun lokale belasting vanaf komend jaar nog maar spreiden over acht termijnen. Dat was altijd tien.

"Je betaalt per maand dus iets meer, maar het betekent ook dat je er korter over zal doen", zo legde wethouder Joop Overmars uit op Radio Weesp.

De wijziging is het gevolg van de samenvoeging van de belastingkantoren van Weesp, Stichtse Vecht en Wijdemeren. Op de aanslag die in februari op de mat valt, staat voortaan het poststempel 'Loosdrecht'.

Dat is volgens Overmars het enige dat Weespers merken van de samenvoeging. De gemeenten blijven hun eigen belastingtarieven houden. Dus hoeven Weespers ook volgend jaar geen hondenbelasting te betalen, terwijl inwoners van Wijdemeren en Stichtse Vecht dat wel moeten. Wie een afspraak wil met een medewerker van de afdeling Belastingen, kan nog steeds in Weesp terecht.

Al eerder werd bekend dat de onroerendezaakbelasting voor woningen in Weesp in 2016 met 2,6% omhoog gaat, 1% boven de inflatiecorrectie.

Buren zien honden in auto, politie vindt alleen hondeharen

WEESP – Zaten er nou twee honden dagenlang opgesloten in een auto aan de Ossenmarkt? Omstanders denken van wel, maar de politie kon niks vinden.

Zondag werden agenten gewaarschuwd dat er al twee dagen twee honden in een geparkeerde stationwagen zaten. De auto stond er inderdaad, maar er zaten geen honden in. Wel twee kinderzitjes. En in de achterbak zagen de agenten inderdaad hondenharen. Toeval?

Virtuele rondleiding door dicht museum

Echt ronddwalen in het museum kan voorlopig niet.

WEESP - Het gemeentemuseum is (langer) dicht vanwege een verbouwing. Als alternatief kan er worden deelgenomen aan een virtuele rondleiding.

De virtuele tour wordt in De Bibliotheek gegeven door museumvrijwilliger Jos Bakker. Hij is uitgenodigd voor de eerstvolgende themabijeenkomst op donderdag 17 december.

De virtuele rondleiding is van 10.00 tot 12.00 uur. Iedereen is welkom. De toegang is gratis en vooraf aanmelden is niet nodig.

Deurslot volgepropt met kauwgom

WEESP - De bewoners van een woning aan het Herensingel stonden vorige week wel even raar te kijken toen ze ontdekten dat het slot van hun voordeur was volgepropt met kauwgom.

Dat moet tussen tussen dinsdag 1 en donderdag 3 december zijn gebeurd. Het slot is hierdoor onbruikbaar geworden en moet worden vervangen. Het is niet duidelijk of het hier een poging tot inbraak betrof of een kwajongensstreek. De politie zoekt getuigen. Wie meer weet kan bellen met 0900-8844.

Kerstmarkt op school

WEESP - Het Casparus College houdt woensdag 16 december een kerstmarkt op het binnenplein. Te koop zijn werkstukjes die door de leerlingen zijn gemaakt tijdens workshops. Iedereen is welkom. Tijd: van 15.00 tot 18.00 uur.

Kinderkoren

Diverse kinderkoren - en bands verzorgen 's middags het voorprogramma van het grote korenfestival.

Katholieke kerk, Troelstralaan:
doorlopend optredens van onder meer de Jozefschool en stichting Weesper Peuterklassen.

Van Houtenkerk, Oudegracht:
14.00 uur Kerstkoren Van der Muelen-Vastwijkschool
15.15 uur Kerstkoor basisschool De Terp

Grote Kerk, Nieuwstraat:
vanaf 13.00 uur optredens bands Muziektuin
vanaf 14.30 uur optredens instrumentale leerlingen Van der Muelen-Vastwijkschool en De Gooische Muziekschool

Smullen en shoppen op Weesper kerstmarkt

Grote koek-en-zopietent in de Nieuwstraat.

WEESP - De Weesper winkeliers houden zaterdagmiddag een gezellige kerstmarkt in het centrum van Weesp.

Op de Nieuwstad en in de Nieuwstraat en Slijkstraat staan van 12.00 tot 20.00 uur kraampjes en eettentjes. Voor de kinderen zijn er draaimolens, een kinderboerderijtje en knutselactiviteiten. Er loopt een kerstman rond die snoep uitdeelt en waarmee men op de foto kan. Radio Weesp draait de hele tijd kerstliedjes, afgewisseld met nieuws en weetjes.

Ook in de katholieke kerk aan de Troelstralaan wordt een kerstmarkt gehouden.

WEESP - Zaterdag is het Weesper Korenfestival, dit jaar met nieuwe locaties en extra veel koren. Hieronder de deelnemers, in de balk rechts het programma.

Camerata Fectionata

Ambitieus kamerkoor uit Weesp onder leiding van Fred Smalbrugge. Werken van oude meesters en hedendaagse componisten.

Chorus Line

Begon als verpleegsterskoor van ziekenhuis Zonnegloren, uitgegroeid tot een amateurkoor op niveau met pophits als repertoire.

City Singers

In 1995 gestart voor mensen die niet konden zingen, uitgegroeid tot een volwaardig popkoor met optredens in onder meer Paradiso.

Colore Vocale

Veertien inwoners van 't Gooi zingen klassiek, close harmony, Latijns-Amerikaanse liederen en kerstliederen.

Delirious

Closeharmonykoor uit Heiloo. Het koor zingt liedjes van onder andere Beach Boys, Mamas & Papas, Beatles en Venice.

DivAssorti

Een vierstemmige vocal group uit Amsterdam met 19 zangeressen en een diverse verzameling songs. Geert Bremer op piano.

Esperanto

Esperanto uit Bussum zorgt met haar energieke uitstraling en een divers repertoire voor verrassende optredens.

Firma Vocaal

In 2006 opgericht, de naam was snel gevestigd. Nederlandse hits, wereldberoemde popklassiekers, musicalsongs en kerstliederen.

Funtastic

Een groot gemengd popkoor dat pophits van vroeger en nu zingt. Van prachtige ballads tot het betere swing- en stampwerk.

Goedgebekt

Vlotte vocal group, zingt Engelse en Nederlandse popmuziek met begeleiding van piano óf a capella.

Kroonkoor

Het Weesper Kroonkoor is een projectkoor onder leiding van Marco de Jong, op de piano begeleid door Hugo de Graaff. Het repertoire is met kerstsfeer overgoten.

Little Wing

Popkoor opgericht door professioneel zangeres Julya Lo'ko. Het repertoire: Sting, The Police, The Beatles en meer.

Meiden van de Kade

De meiden uit Muiden zingen liederen van BLØF, De Dijk over de wrede zee, het zware zeemansleven, verre havens en heimwee.

Moclas Singers

Dit gemengde koor uit Huizen bestaat sinds 1998 en zingt zowel lichte als klassieke muziek.

Mokum in Almere

Een groot koor dat vooral het Amsterdamse repertoire zingt. Liedjes met een lach en een traan.

N@meless

Meerstemmige pop- en jazzarrangementen, a capella of met begeleiding. Met een vleugje theater en contact met het publiek.

NOON

In de naam zit het getal 12 verborgen, wat staat voor het aantal leden: 12 vrouwen. NOON zingt pop- en kleinkunstsongs.

Noot voor Noot

Veelzijdig vierstemmig gemengd koor uit Muiderberg, dat a capella liederen uit alle windstreken zingt, van Afrikaans tot Balkan.

Outside

Meerstemmige gospelkoor uit Almere dat met zang en muziek het geloof in Jezus Christus uitdraagt.

Remix

Een groot popkoor uit Almere onder leiding van David Cucchi en Richte van Ginneken op piano.

Vrouwen van Kabaal

Een vocal groep die de 4 A's hoog in het vaandel heeft: Adele, Amy Winehouse, Aretha Franklin en Annie Lennox.

Weesper Gemengd Koor

WGK wordt gevormd door rond de veertig enthousiaste mensen uit Weesp en omgeving. Naast het klassieke genre worden er ook spirituals en bekende musicalstukken gezongen.

Zilt

Shantykoor uit Wormerveer zingt a capella liederen van de zee. Van het ontroerende 'Shenandoah' tot meezingers als 'The Wild Rover'.

Programma Korenfestival

Fort Ossenmarkt
18.30 uur Colore Vocale
19.00 uur Delirious
19.30 uur N@meless
20.00 uur Colore Vocale
20.30 uur Delirious
21.00 uur N@meless

Grote Kerk
Nieuwstraat

18.30 uur Funtastic
19.00 uur Mokum in Almere
19.30 uur Little Wing
20.00 uur Funtastic
20.30 uur Mokum in Almere
21.00 uur Little Wing

Van Houtenkerk
Oudegracht

18.30 uur Vocal Group NOON
19.00 uur Camerata Fectionata
19.30 uur Firma Vocaal
20.00 uur Vocal Group NOON
20.30 uur Camerata Fectionata
21.00 uur Firma Vocaal

Oversingel
Hugo de Grootlaan

18.30 uur Vrouwen van Kabaal
19.00 uur Goed Gebekt
19.30 uur Esperanto
20.00 uur Vrouwen van Kabaal
20.30 uur Goed Gebekt
21.00 uur Esperanto

Katholieke Kerk
Troelstralaan

18.30 uur Remix
19.00 uur Moclas Singers
19.30 uur Meiden van de Kade
20.00 uur Remix
20.30 uur Moclas Singers
21.00 uur Meiden van de Kade

Synagoge
Nieuwstraat

18.30 uur Weesper
Gemengd Koor
19.00 uur Gospelkoor Outside
19.30 uur DivAssorti
20.00 uur Weesper
Gemengd Koor
20.30 uur Gospelkoor Outside
21.00 uur DivAssorti

Stadhuis
Nieuwstraat

18.30 uur Kroonkoor
19.00 uur Chorus Line
19.30 uur Shantykoor Zilt
20.00 uur Kroonkoor
20.30 uur Chorus Line
21.00 uur Shantykoor Zilt

City of Wesopa*
Herengracht

18.30 uur The City Singers
19.10 uur Noot voor noot
19.50 uur The City Singers
20.30 uur Noot voor noot
(*Het koor Corazón heeft haar deelname moeten intrekken. The City Singers en Noot voor Noot geven daarom langere optredens)

Kerstbeleving

Het Kroonkoor geeft zondag 20 december twee uitvoeringen van de jaarlijkse kerstbeleving. Het eerste concert is om 13.45 uur, het tweede om 16.00 uur. Locatie: Van Houtenkerk aan de Oudegracht in Weesp. Omdat het aantal zitplaatsen in deze kerk beperkt is worden er toegangskaartjes uitgegeven. Deze zijn gratis af te halen bij Oma's Kastje aan de Nieuwstraat.

Protestantse Gemeente
Zondag 13 december 10.00 uur
Grote Kerk
ds. M.C. Hage

Parochie van Levend Water
Zondag 13 december 10.00 uur
H.H. Laurentius en Maria
Magdalenakerk
Woord & Communieviering
J. van Meeteren

Dinsdag 15 december 10.00 uur
Kapel
Woord & Communieviering
J. van Meeteren

NPB
Zondag 13 december 10.30 uur
Van Houtenkerk
ds. A. Ochtman-de Boer

Evangelische Gemeente
Zondag 13 december 10.00 uur
OAZ-gebouw
Th. Meij

Voorlees Express zoekt voorlezers

WEESP - De Vrijwilligerscentrale van Versa Welzijn is voor de VoorleesExpress in Weesp op zoek naar voorlezers.

Deze vrijwilligers lezen twintig weken lang wekelijks een avondje voor bij een gezin met een taalachterstand. Dat gebeurt bij dat gezin thuis.

Interesse? Loop voor meer informatie over deze of andere vacatures eens op een dinsdag tussen 13.30 en 14.30 uur binnen bij de Versa Vrijwilligerscentrale in Gebouw Papelaan 99. Dit inloopspreekuur is elke week, met uitzondering van schoolvakanties.

donderdag 10 december

Etiketten maken

Nog heel even en de kerst- en nieuwjaarskaarten moeten al weer op de bus. Alle enveloppen met de hand schrijven blijft een hele klus. Bij voldoende belangstelling houdt Seniorweb Weesp donderdag 10 december van 9.30 tot 12.00 uur een workshop 'Etiketten maken op de computer'. Locatie: Bibliotheek Weesp. Deelname kost € 5,-. U kunt zich aanmelden door een mailtje te sturen naar seniorwebweesp@gmail.com.

Koffie om de hoek

Iedere donderdag is er voor mensen met een GGZ-achtergrond van 9.30 tot 12.30 uur een koffie-inloop in de Roskam aan de Papelaan 99 (rechts van de hoofdingang). De sfeer is gemoedelijk, gastvrij en iedereen is welkom. We plannen gezamenlijk elke week een activiteit, bijvoorbeeld wandelen, zingen of iets creatiefs. Niets is verplicht. Kom gerust eens langs. Meer info via 0294-41 05 78.

Voedselbank

Iedere donderdag is er de mogelijkheid tot het inleveren van producten ten behoeve van de Voedselbank. Tijdstip tussen 12.30 en 13.00 uur in de Grote Kerk, ingang Waagplein.

Omgaan met verlies

Op uitnodiging van Uitvaartverzorging Nieuwhof-Van Vuure verzorgt Marinus van den Berg donderdag 10 december een lezing over omgaan met verlies en verdriet. De rouwbegeleider gaat in op de uiteenlopende fases van rouw en belicht verschillende gedachten, individuele gevoelens en intenties van mensen die bij verlies komen kijken. Aanvang: 20.00 uur. Locatie: Afscheidscentrum Nieuwhof-Van Vuure aan de Utrechtseweg 110 A. Aanmelden voor gratis deelname via 0294-41 38 00 of uitvaart@vanvuure.nl.

Healinginloop

Zit je laag in je energie, valt de herfst je zwaar, zie je op tegen de feestdagen of kun je gewoon wel een oppepper gebruiken? Kom dan naar onze gratis healing-inloopavond op donderdag 10 december. We geven universele energie door die bijvoorbeeld kan werken als energieboost of als totale ontspanning. Voor de duidelijkheid: healing vervangt nooit de reguliere geneeskunde. Bovendien stellen we geen diagnoses, want dat kunnen we helemaal niet. Iedereen is welkom tussen 20.00 en 21.30 uur, elke healing duurt ongeveer 15 minuten. Vooraf aanmelden is niet nodig. Zwave-Weesp, Spoorstraat 4.

Schrijfcafé

De Weesper Boekhandel komt met een schrijfcafé. Kom proeven van het schrijverschap onder leiding van gevestigde auteurs Eva en Renee Kelder. Van 19.00 tot 21.30 uur, entree 10 euro. Vooraf aanmelden is gewenst: reneekelder@hotmail.com.

Kerstbingo

Bingo Aetsveld houdt een speciale kerstbingo op donderdag 10 december in bar Olympus bij sporthal Aetsveld. Aanvang: 20.00 uur. Voor halen en brengen kunt u bellen met 0294 - 410362.

Film: 'Crimson Peak'

In de City draait donderdag 10 december de film 'Crimson Peak'. De jonge, aspirerend schrijfster Edith Cushing wordt verscheurd door haar liefde voor haar jeugdvriend en de verleiding van een mysterieuze buitenstaander. Regie: Guillermo del Toro, VS 2015. Aanvang 20.00 uur entree € 8,-.

zaterdag 12 december

Winkelrondleiding

Op zaterdag 12 december organiseert Kersvers Voedingsadvies een supermarktrondleiding waarbij je alles leert van een voedingconsulente over keuzes en producten in de winkel. Voor iedereen die meer wil weten over gezonde voeding en zijn productkennis wil vergroten. Zaterdag 12 december van 8.45 tot 10.00 uur in Albert Heijn Hogeweij. De kosten bedragen € 7,50 per persoon. Meer informatie via www.kersversvoedingsadvies.nl.

Kerstmarkt in kerk

De Creatieve Groep van de H.H. Laurentius en Maria Magdalenakerk houdt een kerstmarkt in het kerkgebouw aan de Mr. P.J. Troelstralaan 19. Vanaf 12.00 uur is iedereen welkom. De koffie en warme chocolademelk met wat lekkers (tegen een kleine vergoeding) staan klaar. Er zijn onder meer kerststukjes, kerstengelen, kerstkransen en cadeautjes te koop. Ook is er een loterij. Tijdens de kerstmarkt is er een gevarieerd muzikaal programma met onder meer orgel-, piano- en saxofoonspel. Kinderkoren van de basisscholen in Weesp en de peuterspeelzaal komen zingen. Ook is er een optreden van Hanneke Huibers. Vanaf 18.30 uur is het kerkgebouw een locatie van het Weesper Korenfestival.

Open huis CitySeat

CitySeat houdt zaterdag 12 december van 13.00 tot 16.00 uur open huis. CitySeat biedt flexibele werkplekken voor zelfstandig ondernemers (zzp'ers) en organiseert daarnaast maandelijks workshops en inspiratiesessies om ondernemers te ondersteunen bij hun ontwikkeling en groei. CitySeat is gevestigd aan het Stationsplein.

Korenfestival

De 16e editie van het Weesper Korenfestival wordt gehouden op zaterdag 12 december. Op acht locaties (twee meer dan vorig jaar) treden tussen 18.00 en 22.00 uur verschillende koren op. Van pop tot klassiek en van close harmony tot smartlap. Op www.korenfestivalweesp.nl is informatie over de deelnemende koren en het programma te vinden. WeesperNieuws publiceert bovendien in de krant van 9 december een overzicht. Tegelijk met het korenfestival houden de Weesper winkeliers een kerstmarkt in het centrum, van 12.00 tot 20.00 uur. Zie ook pagina 17.

Rommelmarkt

In het gebouw van de Evangelische Gemeente aan de Nieuwstad 50 is zaterdag 12 december een rommelmarkt vanaf 9.00 uur. De opbrengst is bestemd voor de stichting Open Doors.

Kangoeroeklup

Korfbalvereniging Argus houdt zaterdag 12 december een Kangoeroe Klup voor kinderen van 2,5 tot 6 jaar. Ook niet-leden zijn welkom om te komen sporten en spelen.
Er zijn spelletjes met ballen, pionnen, hoepels en nog meer. Van 10.00 tot 11.00 uur in het Argus clubhuis aan de Papelaan 126.

Kinderkoren

Diverse kinderkoren- en bands verzorgen het voorprogramma van het grote korenfestival. Katholieke kerk, Troelstralaan: doorlopend optredens van onder meer de Jozefschool en de stichting Weesper Peuterklassen. Van Houtenkerk, Oudegracht: 14.00 uur kerstkoren Van der Muelen-Vastwijkschool, 15.15 uur kerstkoor basisschool De Terp. Grote Kerk, Nieuwstraat: vanaf 13.00 uur optredens bands Muziektuin, vanaf 14.30 uur optredens instrumentale leerlingen Van der Muelen-Vastwijkschool en De Gooische Muziekschool.

Meer agenda op pagina 21.

woensdag 9 december

Rode Kruis Soos

Het Rode Kruis Weesp houdt woensdag 9 december een soosmiddag in Gebouw Papelaan 99. Belangstellenden kunnen tussen 13.30 en 15.30 uur binnenlopen voor een praatje, kopje koffie en een spelletje. De toegang bedraagt € 2,-.

vrijdag 11 december

ArteMisses

Ensemble ArteMisses geeft vrijdag 11 december om 14.00 uur een concert in Vivium Oversingel. Met Arwen Christiaanse (piano), Hester Hentzepeter (sopraan) en Karen Langendonk (mezzosopraan en dwarsfluit). Zij spelen een verschillend programma met bijzondere duetten, opera en instrumentaal spel. Dit concert kost 1 strip op de Vivium Strippenkaart (ter plaatse verkrijgbaar). Aanvang: 14.00 uur.

Open dag Altacel

Het bedrijf Altacel aan de Gemeenschapspolderweg houdt vrijdag 11 december een open huis. Dit om de nieuwe tienkleuren flexopers te introduceren. Wie deze futuristische drukpers en de verbouwde productieruimte wil komen bekijken, kan zich aanmelden door te bellen met 0294-745000.

Trio Bier

De Amsterdamse formatie Trio Bier staat vrijdag 11 december in de City met het muzikale feestje 'Trio Bier speelt voor zes'. In het voorprogramma speelt The Wetpaperboys. Aanvang 21.00 uur, entree € 15,-.

vrijdag 11 december en zaterdag 12 december

Ophalen oud papier

De werkgroep oud papier van de Grote Kerk haalt in Weesp het oud papier op. Het centrum is vrijdag 11 december aan de beurt, de andere wijken in Weesp zaterdag 12 december. Het papier moet om 8.00 uur buiten staan.

maandag 14 december

Koffiemiddag

De Zonnebloem houdt maandag 14 december van 14.00 tot 16.00 uur een koffiemiddag in De Wintertuin. Iedereen is welkom om onder het genot van een kopje koffie een spelletje te komen spelen of aan te schuiven aan de kletstafel. De entreeprijs bedraagt € 2,00.

Wandelgroep

Voor mensen met geheugenproblemen wordt er maandag 7 december een speciale wandeling gehouden, uitgezet door vrijwilligers. Aanvang om 14.00 uur vanuit De Bibliotheek aan de Oudegracht. Om 16.00 uur een gezamenlijk afsluiting met thee of koffie. De route wordt aangepast aan de wensen van de deelnemers.

Inloop Seniorweb

Seniorweb houdt elke maandag inloopspreekuur in De Bibliotheek aan de Oudegracht. De vrijwilligers bieden hulp en ondersteuning bij problemen met smartphones, tablets en pc's. Van 10.00 uur tot 12.00 uur.

Verbindingsfabriek

Werk jij ook liever in gezelschap van anderen? Kom naar de flexwerkplek van de Verbindingsfabriek! Of je nou zzp'er, werkzoekende of student bent, je bent van harte welkom om je kennis te delen, anderen te inspireren en geïnspireerd te raken door anderen. Voorlopig is de flexwerkplek alleen nog op maandagmiddag open van 13.00 tot 17.00 uur. Het kantoorpand is van alle gemakken voorzien, met onder meer koffie en wifi. Er zijn vooralsnog geen kosten aan verbonden, maar een kleine vergoeding voor koffie en thee is welkom. Er is ruimte voor zeker twintig mensen. Aanmelden kan via petra@deverbindingsfabriek.nl.

Koersballen

Meer bewegen voor ouderen. Elke maandagmiddag van 14.00 tot 16.00 uur wordt er in het OAZ-gebouw aan de Fijnvandraatlaan koersbal gespeeld. Meedoen? Neem contact op met Marianne van de Koppel: 0294-416081 of 06-10585167.

dinsdag 15 december

Breicafé

Buurtvereniging De Achtergracht is elke dinsdagmiddag open voor buurtactiviteiten zoals breien, biljarten of een praatje. Openingstijden: 13.00 - 16.30 uur. Locatie: OAZ-gebouw aan de Fijnvandraatlaan 2. Gratis entree.

Inloop Versa Welzijn

Versa Welzijn Weesp houdt elke dinsdag van 13.30 tot 15.30 uur een inloop in de aula van Gebouw Papelaan 99. Weespers kunnen hier terecht voor koffie, een praatje en met vragen. Gratis entree. Eens per maand schuift er iemand aan die vertelt over zijn/haar werk/passie en eens per maand vindt er een creatieve activiteit plaats (kosten activiteit € 1,- p.p.).

Rechtswinkel

Rechtswinkel Weesp houdt elke dinsdag (met uitzondering van de basisschoolvakanties) spreekuur in Gebouw Papelaan 99. Weespers kunnen hier zonder afspraak terecht voor hulp bij problemen op het gebied van arbeidsrecht, familierecht, consumentenrecht, huurrecht, overheid en meer. De vrijwillige medewerkers van de Rechtswinkel hebben een juridische opleiding en geheimhoudingsplicht. Tijd: van 19.30 tot 20.30 uur. Van iedere bezoeker wordt per consult een bijdrage naar draagkracht gevraagd met een minimum van € 2,-. Dit geld wordt gebruikt voor de huur van de ruimte en de aanschaf van wetboeken.

woensdag 16 december

Mamacafé

In De Bibliotheek wordt woensdag 16 december een Mamacafé gehouden. Aanstaande ouders en ouders met jonge kinderen zijn van 10.00 tot 11.30 uur welkom om elkaar te ontmoeten en ervaringen uit te wisselen.

Circastique: 'Tique'

De winnaar van Popster 2015 komt naar Weesp. Circastique speelt de voorstelling 'Tique' in kerstsfeer. Aanvang 15.00 uur. Entree: kind € 7,50 / volwassene € 10,-.

Schoolkerstmarkt

Het Casparus College (hoek Irenelaan / Talmastraat) houdt een kerstmarkt. Te koop zijn werkstukjes die door de leerlingen zelf zijn vervaardigd tijdens speciale workshops. Iedereen is welkom. Tijd: van 15.00 tot 18.00 uur. Locatie: het binnenplein van de school.

Vrouwen van Weesp

De Vrouwen van Weesp vieren op woensdagavond 16 december kerst. Aanvang 19.00 uur in gebouw Papelaan 99.

City Quiz

City Quiz in de City. Aanvang 20.30 uur, zaal open 19.45 uur. Vrij entree. Deelname kost 15 euro per team. Inschrijven kan via cityquiz@wesopa.nl.

Meezingen

Gezellig meezingen, dat kan in Hotel 't Hart van Weesp aan de Herengracht. Het repertoire: Hollandse liedjes van alle tijden. Twee accordeonisten zorgen voor de muzikale begeleiding. Woensdag 16 december. Aanvang 20.00 uur. Deelname gratis.

vrijdag 18 december tot donderdag 24 december

'Kerst met Kroos'

Sara Kroos staat deze kerstvakantie exclusief in Theaterpand Weesp met haar kerstvoorstelling. Een droom die ze al een paar jaar koesterde: een kerstvoorstelling die als een achtbaan voelt; zonder stop, muzikaal en hilarisch alles wat met kerst te maken heeft aan bod laten komen. Sara gaat niet zoals anders langs alle schouwburgen in het land, maar blijft in haar eigen woonplaats Weesp. 'Kerst met Kroos' wordt een gezellig, chaotisch feestje met alle kerstliedjes en verhalen in 90 minuten in een donders feestelijk tempo. Samen met de muzikanten van het Mirre en Wierook Kersttrio o.l.v haar drummer Rutger Hoorn, in een volledig tot kersttheater omgebouwd Theaterpand Weesp, maakt Sara Kroos er een heerlijke kerst van. Met een avond 'Kerst met Kroos' raak je 100% gegarandeerd in de stemming!
Voorstellingen van 18 tot en met 24 december, zie www.theaterpandweesp.nl voor tijden en kaartverkoop.

zaterdag 19 december

Schaakkampioenschap

De Weesper Schaakclub houdt zaterdag 19 december het Open Rapid Kampioenschap van de Stad Weesp. Locatie: Het Lichthuis aan het Waagplein (rookvrij). Van 10.00 tot 17.00 uur, zaal open vanaf 9.00 uur. Systeem: 7 ronden Zwitsers; 25 min per persoon per partij. Deelname kost € 10,- (bij voorinschrijving € 8,- ). Inlichtingen: 035-5382630 / 06-29424322 of kijk op www.weesperschaakclub.nl.

Kerstevent

Biologische boederij De Groene Griffioen houdt zaterdag 19 december van 10.00 tot 16.00 uur een kerstevent met livemuziek, kerstgeschenken en verschillende hapjes en drankjes - waaronder de kaaskroketjes die restuarant 't Weesperplein maakt van kaas van deze boerderij.

Serious Request

De Weesper coverband Orphan-P houdt in samenwerking met de City of Wesopa een benefietavond voor Serious Request. Kies via wesopa.nl een nummer dat je gespeeld wilt hebben en doneer op die manier 5 euro. De twintig nummers waarop het meest is 'gestemd' worden live gespeeld. De gehele opbrengst gaat naar het goede doel. Aanvang 20.00 uur / entree € 5,-.

zondag 13 december

Meditatie

Meditatieworkshop 'Gewoon Zijn', iedere tweede zondag van maand in het OAZ-Gebouw aan de J.A. Fijnvandraatlaan 2 van 13.30 tot 15.30 uur. Meer info of aanmelden? Bel 06-38104942 of kijk op www.facebook.com/firststeptohappinessnederland.

Kroonkoor Oversingel

Zondag 13 december verzorgt het Weesper Kroonkoor een kerstconcert in het restaurant van Vivium Oversingel. De entree is gratis. Iedereen is welkom. Van 15.00 tot 16.00 uur.

Christmas carols

Het traditionele Festival of Lessons and Carols vindt zondag 13 december plaats in de Grote of Laurenskerk aan de Nieuwstraat te Weesp. Aanvang 19.30 uur. De toegang is vrij. Het Christmas Carols Koor staat onder leiding van Miriam Westgeest en het orgel wordt bespeeld door Christine Kamp. Het belooft een sfeervolle avond te worden.

donderdag 17 december

Gemeentemuseum

In De Bibliotheek wordt van 10.00-12.00 uur een themaochtend over het Gemeentemuseum gehouden. Het museum, ooit begonnen als eenvoudige oudheidskamer op de tweede verdieping van het Weesper stadhuis, groeide uit tot een historisch museum dat de ontwikkeling van Weesp - van veenlandschap tot industriestad - aanschouwelijk maakt. Jos Bakker, al jaren vrijwilliger in het museum, neemt u deze ochtend mee op een virtuele rondleiding. Iedereen is welkom, de toegang is gratis.

'Everest'

In de City draait de film 'Everest'. De IJslandse regisseur Baltasar Kormákur brengt een rampzalig verlopen beklimming van de hoogste bergpiek ter wereld in beeld. Die kostte in 1996 aan acht mensen het leven. Aanvang 20.00 uur / Entree € 8,-.

doorlopend

Taalcursussen

Vrouwen van Weesp verzorgt taalcursussen voor vrouwen. Het aanbod: Nederlands als tweede taal voor beginners en gevorderden en Engels voor beginners en gevorderden. Belangstellenden kunnen een gratis proefles aanvragen. Aanmelden via 06-43981582.

Opruiming bieb

De kerst staat voor de deur. Het eind van het jaar is in zicht. De vakantie komt er aan. Tijd om de bibliotheek op te ruimen. Dit gebeurt middels de welbekende boekenverkoop. Deze start maandag 14 december en duurt 2 weken.

Adri Westland

In Het Lichthuis aan het Waagplein is een doorlopende expositie te zien met werk van Adri Westland-Veldhuijsen. Zij maakt collages, landschappen, wenskaarten en ruimtelijke werkstukken van natuurlijke materialen zoals bloemen, bladeren, zaden en grassen.

Zaterdag FC Weesp sterk

Zorgen om eerste zondagelftal worden elke week groter

FC Weesp houdt koers aan kop. Foto: Bastiaan Miché

WEESP - Met weer een afgetekende zege houdt het eerste zaterdagelftal van FC Weesp koers achter de koploper. Afgelopen weekend was de Weesper nummer twee van het klassement met 4-0 te sterk voor Wasmeer.

FC Weesp maakte vooral het eerste deel van de eerste helft nog wat foutjes. De Weespers moesten even op gang komen, maar kwamen toch al snel op voorsprong. Nadat Sasja Fransen tegen de grond werd gewerkt, kreeg FC Weesp een strafschop. Jordy Neeft maakte vanaf elf meter geen fout en zette FC Weesp op voorsprong. Na de treffer bleef het voetbal van FC Weesp slecht en overheersten fouten. Dat zorgde er mede voor dat Wasmeer een paar grote kansen kreeg. FC Weesp-keeper Nick Gomes redde echter knap.

Na de rust kon FC Weesp de voorsprong al snel verdubbelen. Een corner van de Weespers belandde voor de voeten van Armando Cuvelaj. De Weesper schoot raak en stelde de zege daarmee zeker. Het ontbrak Wasmeer vervolgens aan kracht om wat terug te kunnen doen. FC Weesp probeerde er nog wat van te maken. Dat lukte ook. Met nog twee doelpunten bracht Cuvelaj de stand op 4-0.

Armando Cuvelaj scoorde er op los voor FC Weesp. Foto: Bastiaan Miché

FC Weesp staat na afgelopen weekend op een tweede plaats. Komend weekend spelen de Weespers het eerder afgelaste duel tegen DOB. Met een zege komt FC Weesp nog op slechts een punt achterstand achter de koploper te staan.

Weer nederlaag zondag
De kans wordt met de week groter dat de hoofdmacht van FC Weesp komend voorjaar degradeert naar de derde klasse. Afgelopen weekend noteerden de Weespers de zoveelste nederlaag: Pancratius was met 3-2 te sterk.

Voor rust speelde FC Weesp nog naar behoren. Vooral de achterhoede van de Weespers stond goed, waardoor de tegenstander geen echte kansen kreeg om doelpunten te maken. Het ontbrak FC Weesp echter eveneens aan kracht en kansen om tot scoren te komen.

Na de rust kwam FC Weesp al snel op een 2-0 achterstand te staan. FC Weesp kon nog even terugkomen door een doelpunt van Oseanu Doorn, maar toen de tegenstander ook een derde treffer maakte was het duel wel gespeeld. FC Weesp kwam nog tot 3-2 door een doelpunt van Jelle de Wild, maar meer goals bleven achterwege.

FC Weesp staat na afgelopen weekend nog steeds strak onder aan het klassement.

Team Trivana van start

WEESP - Weesp heeft een nieuwe triatlonvereniging: Team Trivana. De kersverse vereniging start komend voorjaar met een nieuw triatlonteam in de derde divisie.

Team Trivana is opgericht door triatleten Jim Hagenstein en Ricardo Scholten. "De voornaamste reden dat we een vereniging hebben opgericht is omdat we het nou eenmaal nodig hebben om met een team mee te kunnen doen aan wedstrijden", legt Hagenstein uit. "We starten nu met één team, maar het zou zomaar kunnen dat het de komende jaren meer gaat worden. Maar we moeten eerst een beetje het wiel uitvinden. Wat de toekomst brengt, zien we vanzelf wel."

De voornaamste reden om zelf een vereniging te starten is dat de twee Weespers een gezamenlijke visie hebben op triatlongebied. Ricardo Scholten: "We hebben samen een beeld van hoe je sporters begeleidt en hoe je resultaat kunt boeken. Simpel gezegd hebben we nu alles in eigen hand en kunnen we doen wat we willen. We zitten niet vast aan het beleid van een andere vereniging."

Het eerste team wordt gevormd door Gijs Bergman, Daan Hagenstein, Ricardo Scholten, Dennis Roelofsen en Martin Kroes. "We hebben een gemengd team met jong talent en ervaren atleten. We denken dat we goede kaarten hebben om volgend jaar meteen al te presteren. We hebben het doel om hoog te eindigen. De jongens hebben er veel zin in", zegt Hagenstein.

Oude clubgebouwen We Have en MHCW tegen de vlakte

Foto: Marieke van Veen

WEESP - Volop sloopwerkzaamheden aan de 's-Gravelandseweg: de oude clubgebouwen van We Have en MHCW worden momenteel gesloopt.

Het oude clubgebouw van handbalclub We Have werd afgelopen week als eerste gesloopt. Het gebouw was jarenlang het onderkomen van de Weesper handbalclub. Ook de voorloper van We Have, HVV, handbalde er jaren. We Have betrok afgelopen maart een nieuw clubhuis aan de andere kant van Sportpark Vechtoever.

Momenteel wordt het oude clubgebouw van MHCW gesloopt. Het gebouw aan de 's-Gravelandseweg was, voordat de hockeyclub het betrok, jarenlang het onderkomen van voetbalclub The Victory. MHCW verkaste afgelopen zomer naar een nieuw onderkomen een stukje verderop.

Voetbalsters komen weer tekort tegen rivaal

WEESP - De voetbalsters van FC Weesp hebben afgelopen weekend geen punten kunnen pakken tegen rivaal Buitenboys. De Almeerders versloegen de Weesper ploeg met 2-1.

De twee teams startten fel en sterk. FC Weesp kreeg voor rust twee goede kansen, maar kon geen doelpunt maken. De Almeerders deden dat wel en stonden na de eerste helft op een 1-0 voorsprong. Na de rust bleef FC Weesp proberen om wat terug te doen, maar weer konden de Almeerders een doelpunt maken. Vlak voor de slotfase kon Robien Lorent een tegentreffer maken, maar meer doelpunten bleven achterwege.

Door de nederlaag staat FC Weesp nu op plaats 5 van het klassement. De achterstand op de top 3 wordt groter.

Mégane hatchback in vijf smaken

Vanaf maart in de showroom

De nieuwe Mégane telt veel vernieuwingen, maar is nauwelijks duurder.

De nieuwe Renault Mégane hatchback staat vanaf begin maart 2016 bij de Nederlandse dealers in de showroom. Leverbaar voor prijzen vanaf € 20.290,-. Daarmee is hij, ondanks alle nieuwe technologieën en de rijkere uitrusting, vergelijkbaar geprijsd met het huidige model. Renault levert de nieuwe Mégane met keuze uit vijf uitvoeringen en vijf motoren, waarvan alle diesels in aanmerking komen voor 21 procent bijtelling.

De basisuitvoering is de Renault Mégane hatchback Life, standaard voorzien van zaken als cruisecontrol, digitale radio, Hill-Start Assist voor eenvoudig vanuit stilstand wegrijden tegen een helling op, ledachterlichten, airconditioning en elektrisch bedienbare zijruiten voor en achter. Na de Life volgt de Zen-uitvoering. Deze is standaard uitgerust met onder meer een navigatiesysteem met TomTom LIVE-navigatie. De Bose-uitvoering richt zich op comfort en is standaard voorzien van een bestuurdersstoel met elektrische massagefunctie, een premium Bose audiosysteem en Renault Multi-SENSE, waarmee de bestuurder de instellingen kan aanpassen die van invloed zijn op de rijervaring en de sfeer in het interieur. De GT-Line heeft die Multi-SENSE ook en legt het accent meer op sportiviteit.

De topversie is de GT, voor ultiem rijplezier voorzien van de 4control-vierwielbesturing, een sportchassis en een ongeëvenaarde acceleratie.

Automaat en lpg voor Sandero en Logan

De Logan MCV van Dacia rijdt nu ook op gas.

Dacia breidt het aanbod van de Sandero, Sandero Stepway en de Logan MCV uit met Bi-Fuel-versies met een lpg-installatie en Easy-R-versies met een geautomatiseerde transmissie.
Die transmissie en de lpg-installatie zijn uitsluitend in combinatie met de TCe 90-turbobenzinemotor met 90 pk (66 kW) leverbaar. De lpg-installatie zorgt voor een nieuwprijs die € 200,- lager uitpakt dan bij dezelfde versie zonder lpg. De Dacia Sandero TCe 90 Bi-Fuel Stop & Start is daardoor nu leverbaar vanaf € 10.990,- inclusief btw en bpm. De Logan MCV TCe 90 Bi-Fuel Stop & Start is er vanaf € 11.790,-. Zakelijk rijders profiteren bovendien van 21% bijtelling voor privégebruik. Dacia monteert de lpg-installatie af-fabriek op de plaats van het reservewiel, zodat er geen verlies is aan laadruimte. De lpg-installatie is leverbaar in de uitvoeringen Ambiance en Lauréate van de Sandero, de Sandero Stepway en alle uitvoeringen van de Logan MCV.

De geautomatiseerde Easy-R-transmissie heeft een bescheiden meerprijs van slechts € 500,-. Hij is beschikbaar voor de Sandero, de Sandero Stepway en de Logan MCV. De Easy-R en Bi-Fuel-versies staan vanaf medio februari bij de Dacia-dealer in de showroom.

Orderboek open voor nieuwe Astra Tourer

De Opel Astra Tourer zit boordevol technisch vernuft.

De nieuwe vijfdeurs Opel Astra staat inmiddels bij de dealers. Tegelijk gaan de orderboeken voor de nieuwe Astra Sports Tourer open. Deze stationwagen met tot wel 1.630 liter bagageruimte is leverbaar vanaf € 22.295,-.

Talloze systemen en technieken tillen comfort en veiligheid naar een ongekend hoog niveau. We beginnen maar niet aan de opsomming ervan, want daarmee zouden we aan deze pagina niet genoeg hebben. Nou vooruit, een kleine greep: de persoonlijke connectiviteits- en servicedienst Opel OnStar, ultramoderne IntelliLink-infotainmentsystemen die compatibel zijn met Apple CarPlay en Android Auto, en IntelliLux LED®-matrixverlichting, waarmee de bestuurder altijd met groot licht kan rijden zonder andere weggebruikers te verblinden. De achterklep is elektrisch en de dieselmotor gloednieuw en superzuinig.

Nieuwe S90 rijdt al een beetje zelf

Volvo bereidt zich voor op de komst van de Volvo S90. De Zweedse autofabrikant staat vooral bekend om zijn SUV's en estates, maar toont met de nieuwe S90 haar ambities in de executive-klasse. Een van de vooruitstrevende voorzieningen is Pilot Assist. In deze semi-autonome rijmodus stuurt de auto zelf en volgt hij keurig de wegmarkeringen tot snelheden van zo'n 130 km/u. Pilot Assist is een volgende stap op weg naar de volledig zelfrijdende auto, die door Volvo Cars wordt beschouwd als een van de belangrijkste innovaties voor de toekomst. De nieuwe Volvo S90 beleeft zijn wereldpremière in januari in Detroit. Net na de zomer staat de Volvo bij de Nederlandse dealers.

Snelste Golf GTI ontmoet zijn illustere voorganger

Zuid-Portugal, twee legenden treffen elkaar. Beide zijn jubileummodellen, getooid met de magische letters GTI. Maar daar houden de gemeenschappelijke kenmerken dan ook mee op. Waar het eerste jubileummodel, de Golf GTI Pirelli, het in 1983 bracht tot 112 pk, put de nieuwste versie – de Golf GTI Clubsport – maximaal 290 pk uit zijn krachtbron: de krachtigste Golf GTI ooit. De Nederlandse prijzen, specificaties en beschikbaarheid van deze Golf worden binnenkort bekendgemaakt.

PASFOTO nodig? Vroom en Nobbe optiek maakt ze!
Amstellandlaan 6, Hogeweij.

Fairtrade kerstpakketten Bestel fairtrade kerstpakketten bij de Wereldwinkel! Voor meer info kijk op: weesp.wereldwinkel.nl

Acupunctuur in Weesp. Heeft u last van slapeloosheid, migraine of PMS klachten. Maak snel een afspraak! www.ackrufy.nl tel.: 0294-785331

MEDITATIEWORKSHOP op zondag 13 december. Iedere 2e zondag vd maand in het OAZ-Gebouw aan de J.A. Fijnvandraatlaan 2 van 13.30-15.30 uur. Meer info of aanmelden? Bel 06-38104942.

TANDPROTHETISCHE
PRAKTIJK WEESP

Theo Nuyens
Kunstgebitten en reparaties
klaar terwijl u wacht
(ind. mogelijk)
Bent u slecht ter been,
wij komen ook aan huis
E. du Perronstraat 38
1382 SZ Weesp
Tel.: 0294-418722

Up With Janneke Helpt u mee mijn droom te bereiken? Mijn cd is te koop bij Fallati, de Weesper Boekenwinkel en Theaterpand Weesp of op www.upwithjanneke.com voor 15 euro. Ook ben ik in te huren voor uw feestje! jannekejulie
degroot@hotmail.nl

Posicom geeft individuele therapie en training bij problemen omtrent pesten en / of bij het verwerken van een pestverleden. Voor kinderen, pubers en volwassenen. Meer informatie op:
www.posicom.nl

Krijgt u familie op bezoek?
En hebt u niet genoeg ruimte of u hecht aan uw privacy?
Bed and Breakfast
De Roskam in Weesp
06-55334804 of
www.bedandbreakfast.nl

SCOOTERS te koop: VESPA en PIAGGIO uit voorraad laagste prijs incl. 2 jaar garantie. Alle merken leverbaar
SCOOTERDUMPER.NL grote collectie nieuw en gebruikt 0294-414108 / 06-12868539 Bloemendalerweg 41 A Weesp

SCOOTER reparatie, alle merken, snel en vakkundig ! Ma t/m Za SCOOTER WEESP Bloemendalerweg 41 A, 0294-414108 / 06-53656082 RDW-erkend. Tevens oude / kapotte scooters gezocht. GRATIS opgehaald !

Haardhout (goed droog) ca. 1 kuub 25 net € 79,50. In kist ca. 1,25 kuub. In kooi gestapeld ca. 1,9 kuub € 210,00. Voor meer info: Tuincentrum H. vd Wurff. Tel.: 0294-412978

KORTING !!!!!!!! Elke donderdag Shellac inc. manicure 25,00 euro. boek nu www.Beautyboulevardweesp.nl
06-23344065.

bbb-bomen.nl Boom laten kappen? Professioneel,
betrouwbaar en goedkoop.

Weer volop MOOIE KERSTBOMEN vanaf 11 euro. WWW.DEBOERDIERENRUITER.NL Muiderberg

OUTLETPRIJZEN
kleding en speelgoed
LANNEKE
Nieuwstraat 39
Weesp - tel.: 416 464
naast het gemeentehuis

Gevraagd: defecte vaat/wasmachine, droger, fornuis, radiator - gratis opgehaald, 06-34606808

Privehuis Morosa Almere 06-11117475 Bakkenzuigerstr. 50 ma/vr 10.00 tot 19.00 uur meisjes/dames gevraagd kvk 32159766

MOTORFIETSEN te koop
GEVRAAGD
alle merken en
bouwjaren. Defect of lang
stilgestaan geen bezwaar.
Direct gehaald, betaald en
gevrijwaard. 06-25418595

Broeken
Ook in Bandplooi, Omslag
Kapelstr. www.nr14bussum.nl

Te koop: Mijn mooie rode Galanti-accordeon. 120 bas, 5 registers, 4-korig. Geheel gereviseerd! Vraagprijs
€ 450,- Diemen. Epko Rakers, 020-6003612