MuiderNieuws

7 maart 2018

MuiderNieuws 7 maart 2018


Verkiezingen: BSOV trekt zich terug

GOOISE MEREN De politieke partij BSOV (Behoud Speelpark Oud Valkeveen) doet toch niet mee aan de gemeenteraadsverkiezingen. De partij heeft immers haar zin: de zogenoemde prettaks is van tafel. Dat was ook het enige punt waar de partij voor was opgericht.

Bedrijfsleider Jan Willem de Langen laat telefonisch weten dat de partij ermee ophoudt. Verder wil hij hier geen uitspraken over doen. "Er komt vandaag of morgen een persbericht met uitleg."

BSOV voerde de afgelopen tijd veel actie op internet en via reclameborden langs de weg. De fractievoorzitter, een Amsterdamse studente genaamd Donalda Kriek, kwam nergens opdagen. Niet bij het raadsdebat over de prettaks, niet bij fotomomenten voor de pers en niet bij het verkiezingsdebat georganiseerd door deze krant bij GooiTV.
Geen van de vier kandidaten op de lijst woont in Gooise Meren. Wel moesten ze allemaal een verklaring ondertekenen dat ze zouden verhuizen naar de gemeente als ze gekozen werden.

Wel op biljet

Oud Valkeveen blijft wel op de stemlijsten staan en dus kunnen kiezers gewoon het hokje aankruisen. Mocht BSOV toch een zetel behalen en weigeren dan zal deze hoogstwaarschijnlijk niet worden ingevuld en leeg blijven. De gemeente doet daar momenteel nog onderzoek naar.

Gereedschap gestolen van volkstuintjes

MUIDEN Nog onbekende daders hebben deze week spullen gestolen op de tuintjes van volkstuinvereniging Westbatterij.

De volkstuinders zijn momenteel druk met de verhuizing van hun vertrouwde stek achter het KNSF-terrein naar hun nieuwe plek op Hoogerlust. Tussendoor werd er nog wel gewoon 'getuind' aan de dijk. Eerder deze week bleken er plots spullen verdwenen. "Vandaag ontvingen wij het bericht dat er mensen zijn die gereedschappen en dergelijke meenemen onder het motto 'alles moet weg'", zo meldt Ben Boogaard namens de volkstuinders op Facebook. "Graag wil ik eenieder erop wijzen dat de verhuizing nog niet heeft plaatsgevonden en dat het meenemen van goederen, naast het verdriet wat je mensen daarmee aandoet, ook gewoon diefstal is."

De tuinders hopen dat getuigen van de diefstal zich melden.

Forteiland Pampus vastgeklemd tussen het ijs

Luchtopname.nl Foto: Vliegveld Hilversum

MUIDEN Het gebeurt niet vaak en dat maakt het plaatje des te mooier: Forteiland Pampus werd afgelopen week een paar dagen omringd door ijs: het IJmeer was rondom Pampus helemaal dichtgevroren. Het ijs bleef mooi liggen omdat er momenteel nog geen veerboten tussen Pampus en Muiden varen. Het ijs is nu alweer gesmolten.

Verhuizen

Foto: Jessica de Jong

De ouderen die tijdelijk in klooster Mariënburg in Bussum woonden gaan volgende week terug naar Muiderberg.

5

De heilige Mattheus in 'Levens der Heiligen'.

Dit keer wil ik het over een heel ander onderwerp met u hebben en wel over het fenomeen kermis. Van oorsprong is een kermis een jaarmarkt ter gelegenheid van de wijdingsdag of andere feestdagen van de parochiekerk van een plaats. Het woord kermis is dan ook een verbastering van kerkmis of kerke-misse. Op die dag stroomde het volk samen om de patroonheilige te vereren en om zich te vermaken. Oorspronkelijk werd er waarschijnlijk alleen een herdenkingsmis gevierd naar aanleiding van de wijding der kerk. Maar ook toen kwam de business al om de hoek gluren en verschenen er allerlei nevenverschijnselen zoals jaarmarkten, kramen met eetwaren en andere koopwaar, bezienswaardigheden zoals bijvoorbeeld dwergen, Siamese tweelingen, 'medicijnen' en loterijen. Maar op 15 januari 1532 had Karel de Vijfde reeds geordonneerd wanneer feesten en kermissen binnen steden, dorpen en vrijheden en de andere plekken mochten plaatsvinden. Hij stelde vast dat alle jaren in september des zondags na Sint Mattheusdag er feesten en kerkmissen mochten worden gehouden. In het boek uit 1873 'Levens der Heiligen' met 365 heiligen worden deze beschreven, waarvan op 21 september onze heilige Mattheus. De feesten mochten wel vier dagen duren. Voor de protestanten in Weesp was het houden van kermissen een gruwel. In 1655 kwam er vanuit de kerkenraad nog een ernstige klacht over het verstoren van de zondagsrust, de stoutigheden, de openbare hoererijen, concubineschappen en andere vuiligheden die werden gepleegd. In het jaar 2018 bestaat de kermis nog steeds en ik krijg de indruk dat niemand deze weg wil hebben.

Weerbericht

Onbestendig, vooral in het weekeinde zacht

Na de ijzige kou voelde het deze week soms voorjaarsachtig. Een opvullend lagedrukgebied brengt deze week onbestendig weer. In het weekend komt een nieuw sturend lagedrukgebied ten zuiden van de Britse eilanden aan. Met een zuidelijke stroming komen we dan in zachte lucht terecht. Het lagedrukgebied trekt onze richting uit, waardoor de regenkansen groot zijn.

Donderdag en vrijdag

Donderdag neemt overdag de bewolking toe en gaat het enige tijd regenen. De maximumtemperatuur komt uit op zo'n 8 à 9 graden. De nachten zijn nog vrij koud. Ook in de nacht naar vrijdag is er nog kans op lichte vorst aan de grond. Overdag kan een bui vallen. Soms schijnt de zon. Het wordt circa 9 graden. Er waait beide dagen een matige zuidwestenwind.

Het weekeinde

Voor zaterdag wordt vrij veel bewolking verwacht met kans op enkele regenachtige perioden. Er staat een matige zuidenwind. De temperatuur gaat flink de lift in en bereikt een waarde van 13 à 14 graden. De nachten zijn vorstvrij. Ook zondag is het nog vergelijkbaar zacht met vrij veel bewolking en soms regen. Af en toe schijnt de zon. De zuidenwind is matig van kracht.

Weetje

Februari 2018 was uitzonderlijk zonnig en koud met 159 zonuren tegen 85 uren normaal: een lichte overschrijding van het vorige record van februari 2003 met toen 158 uren zon. Het was tevens de koudste februari sinds 1996. De gemiddelde temperatuur was 0.7 graden tegen 3.3 graden normaal. Daarbij was februari zeer droog met 23 mm neerslag tegen 55 mm normaal.

ChristenUnie wil terugkeren in de gemeenteraad

Gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart

Deze krant en GooiTV houden in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen wekelijks een debat. Deze week: de ChristenUnie.

Lijsttrekker Roel Kamphuis en presentator Sjoerd Stoop.

door Sjoerd Stoop en Jessica de Jong

GOOISE MEREN Tot twee keer toe kwam de ChristenUnie bij de verkiezingen net een handvol stemmen tekort voor een raadszetel. En dat terwijl de ChristenUnie het in Bussum de jaren daarvoor goed deed. Toen het twee jaar geleden weer net niet lukte om voldoende stemmen te halen, bleef de partij doorgaan met campagne voeren. Met maar één doel: dat het deze keer wel lukt.

Bussumer Roel Kamphuis voert de kieslijst van de ChristenUnie aan. De lijsttrekker heeft het volste vertrouwen dat de zetel er deze keer wel komt, want daar heeft de partij hard aan gewerkt de afgelopen jaren. "Het was vanzelfsprekend een enorme domper dat we de laatste keer zo weinig stemmen tekort kwamen voor een zetel. Zeker toen we daarna hoorden dat enkele van onze vaste stemmers waren vergeten om te gaan stemmen. Dat heeft ons misschien wel de kop gekost. En dat is zonde. Want we kunnen wel degelijk wat toevoegen aan de lokale politiek."
De afgelopen twee jaar heeft de ChristenUnie als politieke partij zonder zetel de lokale politiek op de voet gevolgd. "We hebben zo veel mogelijk politieke avonden gevolgd en deelgenomen aan gespreksavonden om klaar te zijn voor onze terugkeer."

'Als het moet dan mogen de woonlasten wat ons betreft omhoog'

Stelling: Om de huidige voorzieningen te behouden, mogen de woonlasten omhoog

ChristenUnie: "Wat ons betreft moeten we dat per voorziening bekijken. We moeten kijken wie die voorziening gebruikt, wat het kost en wat het oplevert. Als een voorziening belangrijk is voor de bevolking, of het nou om het zwembad gaat of bijvoorbeeld de bibliotheek, dan is het niet gek dat we daar met z'n allen voor betalen. Dat is toch een beetje de solidariteitsgedachte. Dus ja, als het moet dan mogen de woonlasten wat ons betreft best wat omhoog om voorzieningen te kunnen behouden."

Stelling: Als de lopende projecten worden afgerond, heeft Gooise Meren voldoende sociale huurwoningen

ChristenUnie: "Absoluut niet. De wachtlijsten zijn nog steeds enorm. Op elk huurhuis dat nu vrij komt reageren meer dan honderd woningzoekenden. Dat zegt genoeg. We moeten werken aan meer sociale huurwoningen. Daar moeten we de komende vier jaar hard aan gaan werken. Maar de ruimte is ook beperkt. Als ik nu naar de gemeente kijk, dan zou er bijvoorbeeld aan de Slochterenlaan in Bussum nog wel wat gebouw kunnen worden, maar het blijft passen en meten."

Stelling: Als het koopzondag is, moeten alle winkels de deuren openen

ChristenUnie: "Je kunt ondernemers niet verplichten om te gaan werken op zondag. Daarnaast zijn wij in principe niet voor een koopzondag. Zondag is een dag om met je gezin door te brengen, of met vrienden. Om tot rust te komen."

UITNODIGING STADSKOMPAS THEMA AVOND
VERKEER, PARKEREN en OPENBAAR VERVOER

DINSDAG 13 MAART 2018


Beste leden van de Stadsraad Muiden, beste inwoners,

Graag nodigen wij jullie uit om aanwezig te zijn op de tweede "Stadskompas inwoners avond" op dinsdag 13 maart aanstaande, die geheel gewijd zal zijn aan verkeer, parkeren en openbaar vervoer in en om Muiden.
                         tijd: 20.00 – uiterlijk 22.00 uur
                         Locatie: De Kazerne, Muiden

De Stadsraad Muiden werkt aan het opstellen van een lange termijn agenda voor Muiden die wij als leidraad kunnen gebruiken bij de samenwerking met de gemeente en andere partijen. Wij noemen dat de Stadskompas Muiden. Het wordt een dynamisch document waarin kort en helder vastgelegd is welke (toekomstige) ontwikkelingen in Muiden breed gedragen worden door de inwoners.


Denk mee over de toekomst van Muiden!

De inbreng van de inwoners van Muiden is heel belangrijk om er voor te zorgen dat de gezamenlijke ambities zo breed mogelijk gedragen worden. Alleen door samen op te trekken kunnen we invloed uitoefenen op de toekomstige ontwikkeling van Muiden. Als de toekomst van Muiden je aan het hart gaat, neem dan deel aan deze inwoners bijeenkomst. Kun je er op 13 maart niet bij zijn? Stuur dan jouw ideeën en voorstellen naar info@stadsraad.nl

Wij hopen dat velen van jullie op dinsdag 13 maart aanwezig zijn!

Hartelijke groet,

Marcelle Visée, namens het bestuur van de Stadsraad Muiden

ps. Het verslag van de 1e Stadskompasbijeenkomst over sport en recreatie van februari jl staat nu op onze site: www.stadsraadmuiden.nl

Politieke partijen lopen warm voor debatten

GOOISE MEREN De gemeente Gooise Meren nodigt al haar inwoners uit om komende donderdag om 20.00 uur het grote verkiezingsdebat bij te wonen op het gemeentehuis.

Op deze avond zullen de negen lijsttrekkers met elkaar in debat gaan. Het gaat om: VVD, CDA, D66, GroenLinks, PvdA, GDP, Hart voor BNM, 50PLUS en ChristenUnie. Nieuwkomer BSOV doet niet mee omdat zij zich helemaal terugtrekken uit de verkiezingen. Het debat wordt geleid door Gijs Weenink, directeur van de DebatAcademie. Hij zal de lijsttrekkers een tiental stellingen voorleggen, waar zij voor of tegen kunnen zijn. Over elke stelling zullen de lijsttrekkers verbaal met elkaar de degens kruisen.

Een woordvoerder van de gemeente vertelt: "Geïnteresseerden zijn van harte welkom het debat van dichtbij, in de raadzaal te volgen. Het verkiezingsdebat wordt daarnaast, net als de raadsvergaderingen van Gooise Meren, live uitgezonden." Hij heeft hoge verwachtingen: "Het belooft een geanimeerde avond te worden. Weenink heeft grote ervaring als leider van politieke debatten volgens het Lagerhuisconcept, waarbij voor- en tegenstanders aan het woord komen."

Mede op basis van de StemWijzer van Gooise Meren wordt gesproken over tien verschillende stellingen. Het gaat onder andere over betaald parkeren, hondenbelasting, hoogbouw, vuurwerkverbod, een buitenhaven in Muiden en subsidie aan bewoners om woningen te verduurzamen.

Het debat start om acht uur.

Muiderbergs debat

Een week later, op donderdag 15 maart, houdt ook de Dorpsraad Muiderberg een verkiezingsdebat. Daar doen VVD, D66, CDA, PvdA, GroenLinks, Goois Democratisch Platform en ChristenUnie aan mee. Het debat wordt gehouden in De Rijver.

Bij het debat zullen zoveel mogelijk Muiderbergse onderwerpen aan bod komen. De dorpsraad de politieke partijen, die zijn uitgenodigd omdat ze volgens de dorpsraad het meest opkomen voor Muiderberg, gevraagd om vooral een Muiderbergse kandidaat te sturen.

Het debat in De Rijver duurt volgende week donderdag van half acht tot elf uur.

Eigen debat voor Muiderberg

DORPSRAAD MUIDERBERG ORGANISEERT VERKIEZINGSDEBAT

Met de komende gemeenteraadsverkiezingen in zicht, organiseert de Dorpsraad Muiderberg op 15 maart een verkiezingsdebat waaraan de volgende partijen meedoen: VVD, D66, CDA, PvdA, Groen Links. Goois Democratisch Platform en Christen Unie. Gekozen is voor die partijen die regelmatig aanwezig zijn op vergaderingen van de Dorpsraad en/of zich ook buiten verkiezingstijd om Muiderbergse belangen bekommeren.

Het debat heeft een informatief karakter voor de inwoners. Er komen slechts drie onderwerpen aan de orde die verwoord worden in zo concreet mogelijke stellingen. De partijen krijgen van tevoren deze stellingen toegezonden zodat zij zich kunnen voorbereiden. Door het aantal onderwerpen beperkt te houden, krijgt het publiek meer gelegenheid om vragen te stellen. De gekozen onderwerpen zijn: Kindcentrum en huisvestingsproblematiek in Muiderberg, het functioneren van de gemeente en tenslotte mantelzorg.

Elke partij wordt gevraagd naast haar kandidaat, met niet meer dan twee andere partijgenoten te komen om vooral Muiderbergers de gelegenheid te bieden aanwezig te zijn. De partijen bepalen wie namens haar debatteert. De Dorpsraad heeft aangegeven, een voorkeur te hebben voor een Muiderbergse kandidaat.

Debatleider Fred Kollen heeft voor het debat duidelijke spelregels opgesteld, die aan de deelnemende partijen zijn toegestuurd. Een interessante spelregel is dat, nadat de zeven partijen hebben gesproken, elke partij in tweede termijn drie minuten de tijd krijgt om - gehoord de andere partijen - over het betreffende onderwerp tot een gemeenschappelijk standpunt te komen. Dat wil zeggen het standpunt dat ook als resultaat van de college-onderhandelingen mag worden verwacht en waarvan Muiderbergers er van uit mogen gaan dat hun partij dat standpunt ook in de college-onderhandelingen inbrengt. Het publiek wordt in derde termijn ook nog in de gelegenheid gesteld om via de debatleider vragen aan de partijen te stellen.

Wanneer: donderdag 15 maart

Waar: De Rijver, Nienhuis Ruyskade 26, Muiderberg

Tijdstip: 19.30 – 23.00 uur

'Ik kan niet wachten om terug te verhuizen naar Muiderberg'

Amaris Florisberg verlaat klooster Mariënburg

Het heeft bijna drie jaar geduurd, maar na het weekend is het zover; dan verhuizen de eerste ouderen weer terug naar Muiderberg.

Mevrouw Dorland laat haar borduurwerk achter voor de verkoop. Foto: Jessica de Jong

BUSSUM Iedereen heeft ontzettend veel zin in de aanstaande verhuizing, laten teamcoach Ina van Heumen en regiomanager Grietje de Graaff weten. Maar spannend is het ook, want oudere mensen verplaats je niet zomaar. Een van hen is de opgewekte en zeer vitale mevrouw Johanna Dorland van 91 jaar oud. Zij staat te popelen om terug te keren naar Muiderberg, de plek waar ze geboren is.

Ze vertelt dat ze het prima naar haar zin heeft gehad in Bussum. "Je zit hier zo lekker dicht bij het centrum dat ga ik misschien wel missen. Ik ging graag even wandelen in de mooie kloostertuin, een boodschapje halen bij Albert Heijn en ik kon vanaf hier goed kijken hoe Bensdorp werd opgebouwd. Ik heb het hier in Bussum goed gehad, maar ik was toch liever in Muiderberg gebleven. Ik ben er namelijk geboren en mijn ouders hebben er altijd gewoond."

Verhuizer komt maandag

Mariënburg komt na de verhuizing leeg te staan. De spullen worden zaterdag 24 maart verkocht.

Mevrouw Dorland laat haar kamer zien. "Ik zit wat verderop in de gang omdat ik nog goed kan wandelen. Mijn vriendin van 94 woonde naast mij, zij is helaas overleden. Ik mis haar heel erg. Maar straks in Muiderberg komt mijn schoonzus, zij was ook mijn jeugdvriendin, bij mij in Florisberg te wonen. Daar ben ik blij mee, want ik heb hier niet veel vriendinnen. Ik heb wel een geweldige neef en nicht die mij bijstaan bij de verhuizing." Ze kijkt er, mede door de steun van haar familie, totaal niet tegenop.

"Maandag komt de verhuizer. Ik ga dan lekker in mijn stoel zitten en alles wordt voor mij ingepakt. Ik heb al gekeken in Muiderberg en ik krijg daar een prachtige kamer."

'Er komen twee teams: psychogeriatrische zorg en somatische zorg'

Nauw betrokken

Ook de locatiemanager en regiomanager bevestigen dat Amaris Florisberg erg mooi is geworden. Van Heumen: "Het gebouw is in een U-vorm gebouwd en we gaan daar op een andere manier werken dan hier in Bussum."

Ze legt uit wat het verschil is: "Er komen twee teams: psychogeriatrische zorg en somatische zorg. De medewerkers mochten zelf kiezen op welke afdeling ze gaan werken."

Bijscholing

Ze vervolgt: "De afgelopen tijd hebben we veel aan bijscholing gedaan en er waren werkgroepjes, bouwvergaderingen, noem maar op. We doen dit echt met elkaar. Ook de bewoners en hun familieleden zijn zeer nauw betrokken bij de verhuizing. Sommige bewoners zijn dementerend en dan is verandering van omgeving niet het beste, maar wij doen er alles aan om het zo goed mogelijk te begeleiden."

Alles is nieuw

Er zullen 35 bewoners in Muiderberg komen. Allemaal hebben ze al een kijkje genomen. De Graaff: "Het nieuwe gebouw is een stuk ruimer ingericht dan hier in Bussum, waar de mensen hun sanitaire voorzieningen moeten delen. Daar komt een eind aan. Bovendien zijn er ook appartementen waar mensen zelfstandig kunnen wonen. En leuk is dat we een ontmoetingsruimte hebben. We hopen dat ouderen die in de wijk wonen bij ons langskomen voor leuke activiteiten zoals koffiedrinken, gymnastiek of een wandelclub."

Verkoop spullen

Mariënburg komt na de verhuizing leeg te staan. Spullen die niet meegaan met de verhuizing worden op zaterdag 24 maart te koop aangeboden.

Het aanbod is zeer divers: van de geborduurde werkjes van mevrouw Dorland, piano's en kasten tot handbeschilderde lampen, knuffels, kleiding, schilderijen, unieke stoelen, tafels en heel veel boeken.

Zestig uur taakstraf en twee weken voorwaardelijk voor valse aangifte

Weespse zou hebben gelogen over mishandeling

Ze was door een man met een stalen buis op haar hoofd geslagen, zei ze. Op de camerabeelden was volgens de politie echter geen man te zien.

McDonalds verscherpte naar aanleiding van het incident de beveiliging tijdens uitgaansavonden. Foto: Bastiaan Miché

WEESP Een 27-jarige vrouw uit Weesp is afgelopen vrijdag veroordeeld tot een werkstraf van zestig uur en twee weken voorwaardelijke celstraf voor mishandeling, bedreiging en het doen van een valse aangifte. Aanleiding is een incident dat vrijdag 2 september 2016 bij de McDonald's in de Kerkstraat in Hilversum plaatsvond.

Tijdens het festival Hilversum on Air ging de vrouw, die zelf niet op de zitting aanwezig was, in de loop van de avond naar de wc bij de McDonald's aan de Kerkstraat in Hilversum. Personeel trof haar daar bewusteloos en met bebloed hoofd aan. Ze werd opgevangen, in het ziekenhuis behandeld en ze deed aangifte. Ook deed ze haar verhaal op Facebook, met een foto van haar verwondingen erbij.

Ze schreef in die post: 'Toen ik de wc in ging, was deze helemaal leeg. Toen ik op de wc zat werd er een paar keer aan het handvat getrokken. Eenmaal de deur open werd ik met iets van een stalen buis op mijn hoofd geslagen door een jongen van ongeveer 1.90 met een petje op. Van deze klap ging ik gelijk neer. Toen ik bij kwam en wou opstaan stonden er 3 hele jonge meiden in de wc. Een van hun gaf mij tijdens het opstaan gelijk een knietje in mijn gezicht. Ik kreeg niet de kans mij te verweren. (...) Het bloed zat werkelijk overal.' Ze besluit met: 'Ik kan mij er niet veel van herinneren. Ik hoop dat iemand zo eerlijk is om te vertellen hoe of wat.'

'Hier kom je niet levend uit. Mijn vrienden staan buiten te wachten'

Terugvechten

Uit het politieonderzoek zou zijn gebleken dat de Weespse niet het slachtoffer van mishandeling is. Op camerabeelden gericht op de toiletgroepen blijkt niet dat er die avond een man in de damestoiletten is geweest. Wel is te zien hoe de vrouw zelf begint met de geweldplegingen tegen een van de drie meisjes. Dit meisje vecht terug, wat het letsel bij de vrouw uit Weesp verklaart. Verder heeft de vrouw het meisje bedreigd. De Weespse heeft volgens het Openbaar Ministerie het volgende gezegd: "Hier kom je niet levend uit. Mijn vrienden staan buiten te wachten." Daarmee wordt zij volgens het OM verantwoordelijk gehouden voor de mishandeling én voor het doen van valse aangifte.

Zand in de ogen

De officier van justitie hekelde haar opstelling, "Niet alleen het personeel van de McDonald's is zand in de ogen gestrooid, dat geldt ook voor de hulpverleners, de politie en de pers", zei hij. Hij maakte ook melding van het feit dat het fastfoodrestaurant naar aanleiding van het incident beveiligingsmaatregelen heeft genomen. "Dat de verdachte zich dan ook nog op internet als slachtoffer profileert, is bijzonder kwalijk".

Matigen

De vrouw stond vrijdag ook terecht voor belediging van een agent en wederspannigheid op kerstavond 2017 in Hilversum. De officier van justitie vond al deze feiten bewezen en eiste een werkstraf van tachtig uur en twee weken celstraf voorwaardelijk. De politierechter matigde de eis van de officier iets en veroordeelde de vrouw tot zestig uur werken en twee weken cel voorwaardelijk.

Nieuw boek '#Gaan' verschenen

Boswachter verzamelt mooiste natuurplekken in boek

Waar moet je kijken en op letten zodat je nog meer in de natuur ziet? Boswachter Hanne van het Naardermeer schreef er het boek '#Gaan' over. Ze hoopt hiermee te inspireren om naar buiten te gaan.

Lekker de natuur in, dat is wat boswachter Hanne iedereen wil meegeven. Foto: Bob Awick

NAARDEN De jonge, blonde boswachter Hanne Tersmette vindt het helemaal niet erg om die frisse wind te zijn in boswachtersland. "Zeker niet wanneer dit bijdraagt aan iets positiefs, zoals meer aandacht voor de natuur."

Ze is al een graag geziene gast in de media. Dat bleek ook afgelopen zondag weer toen ze bij 'Wakker Nederland' aan tafel zat met Alexander Pechtold en John van den Heuvel en ze daar bijna niet konden geloven dat deze knappe, welbespraakte jonge vrouw een boswachter is. Het stoffige imago van deze beroepsgroep heeft ze definitief weten af te schudden en nu hoopt ze dat #Gaan trending gaat.

Ze vlogt, blogt, zocht foto's, maakte wandelingen en tochten op haar mountainbike dwars door de mooiste landschappen van Nederland. Ze schreef daarover het boekje '#Gaan'. Om mensen te inspireren lekker naar buiten te gaan, de natuur in. "Het is echt een boek voor 'beginnende natuurliefhebbers'. Het inspireert om eens wat meer om je heen te kijken als je lekker buiten bent. Zo zul je misschien opeens een gat in een boom ontdekken en in mijn boek lezen welke vogel zoiets doet. Ik geef heel veel tips om actief en sportief in de natuur bezig te zijn en vertel persoonlijke verhalen. Het boek '#Gaan' is echt bedoeld als inspiratie en is zeker geen naslagwerk of encyclopedie."

Het mooiste gebied in Nederland is wat Hanne betreft het Dwingelderveld in Drenthe. Goede tweede is haar eigen werkgebied: het Naardermeer. "In Drenthe begon mijn liefde voor de natuur. Maar het Naardermeer is de plek waar mijn leven is veranderd. Ik kom uit de reclame en werk nu alweer vijf jaar hier."

"Het Naardermeer is voor mij bijzonder omdat het een oase van rust midden in de Randstad is. Je ziet hier prachtige dieren zoals de superzeldzame purperreiger en de otter is terug sinds we de faunapassage hebben bij Ankeveen. Het zou mooi zijn als hier weer lepelaars komen broeden, maar ze houden niet zo van vossen en die zijn hier volop. De bever zou wel kunnen terugkomen, we hebben het gevoel dat hij aan de poort staat. Af en toe helpen we de natuur dus wel een handje. De vele ganzen zijn niet erg gewenst, ze eten bijvoorbeeld het riet op waar de purperreiger broedt en dus zijn er proeven gedaan met het inrasteren van het riet. Met resultaat, want waren er eerst 56 nesten, nu zijn dat er 101. Bijvoeren is in het Naardermeer niet, zoals wel in de Oostvaardersplassen, een issue. De natuur regelt zichzelf en moet in balans zijn."

Tips om het Naardermeer te bezoeken heeft Hanne zeker. "De boottocht naar de aalscholverkolonie moet je echt een keer gedaan hebben. Je komt heel dichtbij en er zijn 1200 broedparen, waarvan de eerste al op de eieren zitten." Het Laarzenpad, een rondje Naardermeer of de vaartocht naar de eendenkooi: Hanne vindt het allemaal prachtig en hoopt op veel bezoekers zonder dat het natuurgebied een recreatiegebied wordt. "Wie echt wil recreëren met een glaasje wijn en de kinderen in de speeltuin verwijs ik naar de buitenplaatsen van 's-Graveland. Daar zijn de landgoederen en tuinen speciaal ontworpen om te recreëren."


Hanne verzorgt dit voorjaar een lezing bij Boekhandel Los. Komende vrijdag is een reportage te zien over het Naardermeer op 'Vroege Vogels TV'.

Organisatie kiest voor een bescheiden opzet van Internationale Vrouwendag in Bussum

Een eerdere editie van vrouwendag waarop veel gedanst werd.

BUSSUM Internationale Vrouwendag, donderdag 8 maart, wordt in Bussum dit jaar niet groots aangepakt. De organisatie koos op het laatste moment voor een bescheiden opzet. Plannen waren er genoeg, maar er moest op korte termijn nog te veel geregeld worden.

Het thema dit jaar is: 'Vrouwen-verhalen-verlangen-verbinden'. In dat kader is er bij Wellness en Meer aan de Kerkstraat 30a van 9.00 tot 11.00 een netwerkbijeenkomst tijdens het Bewust Onderneemsters Ontbijt. De netwerkbijeenkomst wordt geleid door Sylvia Sum, voorzitster van de Stichting Internationale Vrouwendag Gooise Meren.

In de tweede helft van de middag is er op dezelfde locatie een lezing met het onderwerp: 'Ode aan het vrouwenlichaam'. De lezing wordt gegeven door natuurgeneeskundig therapeut Lindeke Mast.

Verder zijn er nog een tweetal activiteiten in buurtcentrum Uit-Wijk aan de Dr. Schaepmanlaan 10. Wie wil, kan daar samen met andere vrouwen tussen 13.30 en 15.30 uur creatief aan de slag onder leiding van Alie Dwars. Om 17.00 uur begint daar de laatste activiteit met een drankje en hapjes uit verschillende landen waaronder Egypte, Syrië, Eritrea en Nederland. Verder zijn er massages, henna schilderen en diverse activiteiten voor kinderen. De dag wordt afgesloten met zang en dans.

Voor een aantal activiteiten is aanmelding gewenst. Sommige activiteiten zijn gratis, voor andere wordt een kleine bijdrage gevraagd.

Meer informatie op www.vrouwendaggooisemeren.nl.

Hocras gaat verbouwen en verhuizen

Distributie naar Almere en keuken naar Weesp

Directeur Hans van der Eijk: "De zelfbedieningsgroothandel met de verssnijderijen blijft in Bussum gevestigd." Foto: Bob Awick

BUSSUM Hocras heeft grootse plannen voor 2018. Zo wordt er halverwege dit jaar een nieuw distributiecentrum geopend in Almere. En tegelijkertijd gaan de slagerij en de productiekeuken naar een nieuwe accommodatie in Weesp. In Bussum krijgt de zelfbedieningsgroothandel met verssnijderij een facelift.

Grootse plannen dus, waar directeur Hans van der Eijk erg veel zin in heeft. "Door deze enorme uitbreiding aan oppervlakte kan Hocras goed de toekomst in. Het zal voor iedereen prettig zijn dat alles een nieuwe vaste plek in de panden heeft en we goed het werk kunnen doen." Uiteraard heeft hij gekeken of op de huidige locatie in Bussum, waar ze al bijna 100 jaar zitten, uitgebreid kon worden. Dat bleek niet mogelijk en ook in de directe omgeving was niet een groot genoeg pand beschikbaar.
"De zelfbedieningsgroothandel met de verssnijderijen blijft in Bussum gevestigd op de welbekende locatie. Na de verhuizing wordt de groothandel in Bussum verbouwd. Bussum blijft de hoofdlocatie en het bezoekadres. Nieuw is dat we online een bezorgservice voor leveringen gaan opzetten. Niet alleen de grote klanten, maar ook de kleinere klanten willen wij die mogelijkheid bieden. We krijgen hier ook een pick-uppoint. In de zaak worden de afdelingen over een periode van twee jaar tijd geheel verbouwd. De inrichting zal dan meer voldoen aan de wensen van deze tijd en ook de artikelgroepen zullen beter bij elkaar staan om meer inspiratie op te doen."
In Bussum zijn nu zo'n 375 medewerkers werkzaam. Hiervan gaan er circa 125 naar Almere en 25 naar Weesp. "Het aantal medewerkers blijft dit jaar stabiel, daarna hopen we weer te groeien."
Het pand in Almere, gelegen aan de Versterkerstraat, is circa 10.000 m2 groot. Hier worden dit jaar nog een nieuw diepvriesmagazijn en een emballageloods gebouwd. Het pand in Weesp aan de IJsselmeerlaan is zo'n 3.250 m2 groot.

Laatste Spieghelavond met Ilja Leonard Pfeijffer

Ilja Leonard Pfeijffer komt naar de Spieghelkerk. Foto: Stephan Vanfleteren

BUSSUM "De Spieghelavonden van de Stichting Vrienden van de Spieghelkerk zijn altijd een groot succes", vertelt bestuurslid Jannet Valkhoff. "En dat blijkt ook weer bij gastspreker Jan Terlouw. Hij komt donderdag 15 maart samen met het Leonard Ensemble naar Bussum, maar het is al uitverkocht."

Vrienden van Spieghel- kerk organiseren de Spieghelavonden

"De Spieghelavonden worden door ons georganiseerd om het pand te behouden en een zo breed mogelijke betekenis te geven aan de inwoners. Het gebouw is een rijksmonument en is in 1924 ontworpen door architect Theo Rueter in de stijl van de Amsterdamse School." Jannet was twintig jaar makelaar in Bussum en is nu makelaar voor vluchtelingen in Amsterdam.

"Toen ze mij een half jaar geleden vroegen of ik in de stichting wilde komen heb ik meteen ja gezegd, want ik vind het heel leuk om iets te doen in Bussum, want het is en blijft mijn plek." De stichting organiseert al acht jaar de Spieghelavonden en met groot succes. "Elk jaar organiseren we zes avonden met muziek op niveau en een spreker die een college geeft over een bepaald thema of eigen boek. De sprekers worden met zorg geselecteerd en vaak zijn het ook onbekende sprekers die een verrassende avond geven, waardoor de bezoekers met een blij gevoel naar huis gaan. Na zo'n voorstelling hebben we een borrel, ook om elkaar beter te leren kennen. Deze plek is ook vanouds een ontmoetingsplek en dat willen we graag in stand houden."
Jan Terlouw is de 36ste spreker van de Spieghelavond. De laatste Spieghelavond van dit seizoen is op donderdag 12 april met Ilja Leonard Pfeijffer. Pfeijffer schrijft romans, verhalen, gedichten, columns, essays, kritieken, theaterstukken en songteksten. In 1998 won hij de C. Buddingh-prijs voor zijn dichtbundel 'Van de vierkante man'. In 2014 won hij de Libris Literatuurprijs met zijn roman 'La Superba' en in 2015 was Pfeijffer de auteur van het Poëziegeschenk en tourde hij in het voorjaar door Nederland en Vlaanderen met Tommy Wieringa, Dimitri Verhulst, Gustaaf Peek en Thé Lau met het theaterprogramma 'The Pursuit of Happiness'. Pfeijffer woont en werkt in Genua. "Op de Spieghelavond wordt hij muzikaal begeleid door fluitiste Carla Meijers en Esther Doornink op de marimba. Ook op deze avond verwachten we weer een groot publiek, dus wees op tijd met het bestellen van een kaartje."
De avond begint om 20.00 uur. Een kaartje kost 10 euro en is verkrijgbaar bij boekhandel Los aan de Nassaulaan, de bibliotheek aan het Wilhelminaplantsoen of op de avond zelf. "

HIP Instituut geeft vanaf eind april ook eindexamentrainingen

Voor onder andere huiswerkbegeleiding, bijlessen, leren leren en leren plannen

Leslie Meijer samen Jeroen Luitse, vestigingsmanager en bètadocent. Foto: Bob Awick

BUSSUM Instituut HIP is er voor leerlingen van de eerste klas van het vmbo tot zes gymnasium voor onder andere huiswerkbegeleiding, bijlessen, leren leren, leren plannen en eindexamentrainingen. Ook geven ze cito-trainingen en bijles op alle onderdelen voor het basisonderwijs. Daarnaast kun je bij HIP terecht voor diverse soorten coaching zoals faalangsttraining.

Bij HIP krijgen de leerlingen persoonlijke aandacht met een-op-vierbegeleiding. "Dat wil zeggen dat voor vier leerlingen er één begeleider is en dat alle vakken elke dag inhoudelijk gedekt zijn", vertelt locatiedirecteur Leslie Meijer. "'s Ochtends loggen de vestigingsmanagers in op alle onlineschoolagendaportalen van de leerlingen en maken per leerling een overzicht in het planningsysteem voor de komende drie weken. Dat is voor zowel de leerlingen als de ouders inzichtelijk. Als de kinderen binnenkomen, leveren ze hun telefoon in en wordt de planning doorgenomen. Daarna gaan ze met een drankje naar de stilteruimte om aan het werk te gaan. Als een leerling klaar is met zijn leer- of maakwerk of als hij moeite heeft met een bepaald vak, moet hij aan de surveillant, die in de stilteruimte zit om erop te letten dat er efficiënt gewerkt wordt en ze hun planning afwerken, vragen of hij met een docent dat vak kan doornemen. De docent zit in een aparte ruimte en de leerling krijgt ongeveer 20 minuten uitleg. De leerlingen kunnen zo vaak als nodig naar een alfa-, bèta-, gamma- en klassieketalendocent en ze worden, voordat ze naar huis gaan, inhoudelijk geholpen voor alle vakken die op de planning staan en zowel mondeling als schriftelijk overhoord. Na het werken, en als alles afgetekend is met een positieve beoordeling. kunnen ze thuis ontspannen. We streven bij HIP naar een warme, huiselijke en gestructureerde omgeving om de leerlingen op een goede en prettige manier bij te staan in hun leerproces. Ook willen we ze voorbereiden op zelfstandigheid voor de komende schooljaren en voor de vervolgstudie, want vooruitdenken, plannen en verantwoording nemen worden dan steeds belangrijker."

In de meivakantie begint HIP met de examentrainingen. "Je hebt een-op-een-examentrainingen, maar leerlingen kunnen ook examens komen oefenen. De dag begint om 10.00 uur en dan maken ze examens voor de vakken die ze hebben uitgekozen voor begeleiding. Om 12.30 uur is er een lunch en van 13.00 tot 15.00 uur wordt er in groepsverband met de desbetreffende vakdocent het examen besproken en gekeken welke vragen de leerlingen fout hebben en waar nodig wordt uitleg en handvatten gegeven."

www.instituuthip.nl/bussum of bel 035-200 81 20.

Bij HIP krijgen alle leerlingen persoonlijke aandacht

Gooise Bedrijvendag over economie stimuleren in regio

Eerdere edities in Spant! werden druk bezocht. Foto: Bob Awick

BUSSUM De achtste Gooise Bedrijvendag is op maandag 26 maart in Spant! Deze dag voor ondernemers uit het Gooi, de Vechtstreek en Eemland is om elkaar te ontmoeten en kennis en ervaring met elkaar uit te wisselen.

Ook kunnen de ondernemers contacten opdoen die voor hun business belangrijk zijn. De doelgroep is heel breed: het gaat dus om 'iedereen' die onderneemt in de regio. De Gooise Bedrijvendag is de enige netwerkbijeenkomst in de regio; de ondernemers moeten wel een binding met deze regio hebben.

Tijdens de Gooise Bedrijvendag wordt altijd een thema belicht door regionale sprekers vanuit verschillende invalshoeken. "Het thema van dit jaar is: Welke kansen en mogelijkheden zijn er om de economie te stimuleren in de regio Gooi- en Vechtstreek?", aldus voorzitter Ruud Bochardt. "Hoe verhoudt de inrichting van traditionele winkelcentra en klassieke winkelstraten zich tot het nieuwe onlineshoppen? En waarom mogen op de meeste bedrijventerreinen geen consumentgerelateerde bedrijven gevestigd worden? Waar ligt die grens? En moeten winkelcentra en bedrijventerreinen zich innovatiever inrichten? En zo ja, hoe dan? Want dat vraagt wel een omslag in denken bij ondernemers, overheden en consumenten."

Winkelleegstand aanpakken met nieuwe initiatieven

Leegstand en initiatieven

De sprekers op de Gooise Bedrijvendag zijn Ellen van Vossen, dorpsmanager in Bussum, en Kjeld Vosjan, centrummanager Hilversum. Volgens Van Vossen staat het winkellandschap onder druk. Zij vertelt: "Steeds meer kantoorgebouwen staan leeg. Er is grote behoefte aan nieuwe initiatiefnemers. Dit speelveld vraagt om een nieuwe strategie, andere coalities en eigentijdse vormen van samenwerking."

Vosjan vult aan dat als je gebieden (economisch) beter wil laten functioneren, dat alleen kan in samenwerking met gebruikers en eigenaren van en in de gebieden. "Er is altijd een gedeeld belang, ga daarnaar op zoek. Met een positieve houding, een grote 'gunfactor' en met een heldere en directe communicatie is veel meer te bereiken. Met uiteindelijk als doel een veilige en schone omgeving, meer bezoekers en bestedingen en vooral tevredenheid onder bezoekers en bedrijven."
De Gooise Bedrijvendag is van 17.30 tot 21.30 uur. Het informatieve deel van het programma begint om 19.00 uur. De toegang is gratis en iedereen is welkom.

www.gooisebedrijvendag.nl

'Door de rapliedjes kan ik mijn gevoelens in woorden omzetten'

Sam Ros is ontwerper van kledingbrand 22:22 en treedt op als Chapter Sam

Sam Ros is net negentien geworden en heeft al zijn eigen kledinglijn. Ook maakt hij muziek als Chapter Sam en is woensdag zijn tweede nummer 'Rich In Me Mind' uitgekomen.

Sam Ros is vanaf zijn elfde jaar al creatief bezig.

BUSSUM Vanaf zijn elfde jaar is Sam al creatief bezig. "Het begon allemaal met skateboarden. Naast het skaten maakte ik ook skatevideo's en zette die op YouTube."

Sam heeft op de vrije basisschool Michaël in Bussum gezeten en op het Geert Groote College in Amsterdam, ook een vrije school. "Op de middelbare school heb ik Esper leren kennen en werden we beste vrienden. Ook Esper was creatief en we zijn begonnen met photoshoppen. Ik was toen ook al bezig met kleding. Als ik moest slapen, ging ik vaak nog even wat verschillende outfits voor de volgende dag uitproberen, want ik wilde niet hetzelfde dragen als mijn klasgenoten. In de tweede klas droeg ik bijvoorbeeld lichtblauwe skinny jeans omdat ik dat leuk vond, maar toen anderen dat ook gingen dragen, ging ik op zoek naar iets anders, iets nieuws en speciaals."

Modeshow FashionFall

'Mijn focus ligt op zelf- ontwikkeling; ik geef dat door via mijn muziek'

"Door dat photoshoppen ben ik op zoek gegaan naar wat ik cool vind en zag toen op mijn mobiel 16:16 staan of 14:14. Op mijn wekker stond een keer 22:22 en dat vond ik geweldig om te zien en dacht: dat wil ik op mijn T-shirt hebben. Eerst schreef ik het op mijn etui en agenda en toen heb ik het met een markeerpen op een T-shirt geschreven. Ook heb ik op een T-shirt een peer gemaakt en uit stickerpapier 22:22 geknipt en midden op de peer geplakt. Dit shirt heb ik online gezet en ik kreeg meteen veel positieve reacties: veel mensen vonden het vet. Zo is de kledingbrand 22:22 begonnen."

Via STAD Gooi heeft Sam in september vorig jaar meegedaan met TalentTreatment. "Samen met stagiair Joost en andere creatieve jongeren hebben we de modeshow FashionFall in de Kauwgomballenfabriek in Amsterdam georganiseerd. Met mijn collectie wil ik speelsheid en het kind in de mens naar voren laten komen. Ik wil dat iedereen kan doen en zijn wie ze willen zijn. Zo is ook 22:22 ontstaan. Ik was niet bewust bezig met een kledingbrand, maar ik vond het leuk om dingen voor mezelf te maken." Op de Facebookpagina TalentTreatment kun je de foto's en video's van de modeshow zien. "En op mijn instagram@thatspecialtime staan photoshoots en ook video's en op www.thatspecialtime.nl kun je de kleding bestellen."

Kleine muziekstudio

'Met mijn collectie wil ik speelsheid naar voren laten komen'

Naast zijn kledingbrand was Sam ook bezig met muziek, samen met Esper en Brecht, een andere vriend. "We wilden met z'n drieën muziek maken, maar dat lukte niet. Ik heb toen een kleine muziekstudio gekocht en ben in mijn slaapkamer liedjes gaan schrijven en opnemen. Door de studio heb ik geleerd hoe ik moet mixen, masteren en opnemen. Op een gegeven moment dacht ik: wat wil ik nu eigenlijk? Ga ik door met mijn kledingmerk of met muziek? Mijn keuze werd muziek, want dat vind ik het leukste om te doen. Door de rapliedjes kan ik mijn gevoelens in woorden omzetten. Wat ik ook belangrijk vind, is dat ik met mijn muziek een 'message' kan meegeven. Mijn eerste release 'Ogen die staren' heb ik samen met een videoclip in februari op YouTube en Spotify gedropt. En woensdag is mijn tweede clip 'Rich In Me Mind' uitgebracht met een videoclip die is gemaakt op de Bussumse hei."

Zelfontwikkeling

"Veel rapliedjes gaan over bitches, geld en dure auto's, maar dat past niet bij mij. Ik wil met mijn nummer 'Rich In Me Mind' duidelijk maken dat ik geen geld nodig heb, want ik ben 'rich in my mind'. Ik doe veel aan yoga en daardoor krijg ik een observerende rol en kan ik op een andere manier naar mezelf kijken en naar mijn gedachten en emoties. Ook ben ik gefocust op zelfontwikkeling en ik wil die boodschap doorgeven via mijn muziek."
Sam vertelt dat de Bussumse hei een bijzondere plek voor hem is. "Als ik op de hei loop met onze hond krijg ik door de natuur een bepaald gevoel, waardoor ik goed kan nadenken en veel ideeën naar boven komen voor mijn muziek. Op die manier zijn mijn nummers ontstaan en daarom leek het me geweldig om daar de video op te nemen." Sam wil zeker doorgaan met muziek en volgt vanaf september de opleiding Muziekproductie. "Door deze opleiding kan ik mij gaan specialiseren en nog meer leren over componeren, ontwerpen en produceren van muziek en audio."

Eigen EP

Ook heeft Sam een EP gemaakt. "Ik heb mijn release van mijn EP 'The First Pages' met zes eigen nummers afgelopen vrijdag gevierd in Volta in Amsterdam. Het was een magische avond, ik moest bijna huilen. Iedereen vibreerde op dezelfde frequentie van liefde en creatie. Het voelde alsof iedereen één was. Een avond om nooit meer te vergeten."
De EP komt officieel uit op woensdag 14 maart. "Vanaf die datum staan de liedjes op Spotify, iTunes en op www.instagram.com/jevadersam. Mijn videoclips staan op het YouTubekanaal Chapter Sam."

Volop schaatspret

Foto: Sjoerd Stoop

WEESP Schaatsen, sleeën, lachen en lol maken. Weesp heeft een topschaatsweek achter de rug op de Oudegracht.

Vanaf woensdag probeerden de eerste schaatsers het net genoeg dikke ijs uit. Daarna werd het drukker en drukker. Tot en met zaterdag werd er volop geschaatst.

Foto: Sjoerd Stoop
Foto: Sjoerd Stoop
Foto: Sjoerd Stoop
Foto: Sjoerd Stoop
Foto: Sjoerd Stoop
Foto: Sjoerd Stoop

Hoogtepunt van de paar dagen schaatsen waren zonder twijfel de schaatswedstrijden waar vrijdag zeker zeventig kinderen aan meededen. Er werd vol passie gestreden door de deelnemers. De toeschouwers langs de kant schreeuwden de longen uit hun koude lijf om de schaatsers aan te moedigen. De schaatswedstrijden werden gewonnen door Fedde Verlaat en Pepijn Vos.

23 / 32

Wie helpt Ilona de gracht te vullen?

Gezocht: waterobjecten die passanten laten (glim)lachen

Kunst in de Oudegracht maakt Weesp nog leuker. Ilona Woltring zoekt stadsgenoten die ook een waterobject willen maken.

De tuin van Ilona Woltring staat vol drijfbare kunst. Foto's: Marieke van Veen

WEESP Nu de ijsbaan is weggesmolten, ligt de Oudegracht er na de gezellige schaatsweek wat verlaten bij. Maar niet voor lang als het aan Ilona Woltring op nummer 27 ligt. In haar tuin naderen verschillende waterobjecten hun voltooiing, zodat ze in het voorjaar vanaf het water het centrum van Weesp kunnen opfleuren. De kunstenares hoopt dat er nog meer Weespers zijn die wat willen maken.

Wie mee wil doen, heeft nog ruim twee maanden om iets te maken

Zelf maakt Woltring (68) al jaren waterobjecten, dus is ze zeer bedreven in het vervaardigen ervan. Wie vanuit haar werkruimte door de openslaande deuren naar buiten loopt, stuit op een zeepaard, een vis met een duiker op zijn rug, een enorme worm ("Het monster van Loch Weesp, zeg maar. Vind je 'm niet te eng?") en nog veel meer.

Deze worm gaat over twee maanden te water.

Ze zijn gemaakt van piepschuim, bedekt met glasvezel en daaroverheen acrylcoating. "Met verband en houtlijm kan het ook, want daar ben ik ooit mee begonnen. Maar je kunt ook andere materialen gebruiken. Zo heeft Oversingel een paar jaar geleden meegedaan met een rollator van petflessen." De waterobjecten gaan in de week voor kunstmanifestatie Weespers aan de Wand (met Pinksteren) te water en blijven dan tot eind augustus liggen. Wie mee wil doen, heeft dus nog 2,5 maand om iets te maken. "Ton-Hoe Lau, de initiatiefnemer van de manifestatie, is met de waterobjecten begonnen. Ik vond het briljant en ben aangehaakt. Het is letterlijk heel laagdrempelig, want je hoeft nergens naar binnen. Mensen lopen er vanzelf langs en krijgen er hopelijk een glimlach van." Jarenlang dreven er tijdens Pinksteren objecten van Weesper kunstenaars in het water. Tot de klad er om verschillende redenen in kwam en Woltring en het bestuur van de kunstmanifestatie niet meer zo goed met elkaar overweg konden. "Die ballotage vind ik niks. Iedereen zou mee moeten kunnen doen. Bij de waterobjecten die ik nu organiseer, mag dat ook. Mits ze niet aanstootgevend zijn en stevig in elkaar zitten." Belangstellenden (scholen, clubs, particulieren, instellingen etc.) kunnen hun idee mailen naar i.woltring@planet.nl of de Weespse bellen op 0294-410444. "Dan kunnen we samen bekijken of het uitvoerbaar is en of ze hulp nodig hebben."

Vlot naar je werk via fietssnelweg

Weesp is een belangrijke schakel. Foto: André Verheul

WEESP Een kilometertje of 15 à 20 fietsen naar je werk? Er zijn steeds meer mensen die het doen. Een hoogwaardig en samenhangend regionaal fietsroutenetwerk moet meer mensen ertoe bewegen.

Vorige maand werd de eerste stap gezet en werd een intentieverklaring ondertekend. Weesp is een van de deelnemende partijen.

De vervoerregio Amsterdam, de provincies Noord-Holland en Flevoland, gemeenten van de Metropoolregio Amsterdam en Rijkswaterstaat hebben een intentieverklaring getekend om dit fietsnetwerk volledig te gaan realiseren. Weesp is een belangrijke schakel in het traject Amsterdam-Almere. Op de projectkaart is te zien hoe fietsers, komende vanaf de Hollandse Brug bij Muiderberg, via de Keverdijksepolder en door het centrum van Weesp vlot hun weg vinden naar het fietspad langs de N236 (Gooilandseweg) richting Amsterdam Zuidoost. Opvallend is dat op deze kaart de fietssnelweg tussen Amsterdam en het Gooi langs de A1 loopt - en niet langs de verbrede N236 door Weesp.

Duurzame regio

Het doel is om fietsers in staat te stellen zowel voor werk als recreatie vlot van plaats naar plaats en het dichtbije vrije landschap te fietsen. Dat moet bijdragen aan een duurzame en gezonde regio. Het huidige netwerk is in kaart gebracht, waarmee ook duidelijk is op welke onderdelen van de routes investeringen nodig zijn om de fietsers ruim baan te geven. Tot en met 2020 wordt er 30 miljoen euro voor uitgetrokken. Binnen Weesp hoeft voorlopig niets aan deze interlokale fietsroute gedaan te worden, zo blijkt uit het investeringsoverzicht voor het komende jaar. Het fietsnetwerk moet in 2025 compleet zijn.

26 / 32

Zaterdag in de City: 'Seks & Drugs & Rot & Roll' met Jan Rot. Foto: Erwin Olaf

Woensdag 7 maart

Themamiddag KBO

14.00 uur | KBO | Parochiezaal

In verband met de komende gemeenteraadsverkiezingen geeft de heer Jan Renzenbrink, lijsttrekker van het CDA in Weesp, een uiteenzetting van het seniorenbeleid van de gemeente en de plannen van het CDA na maart 2018 m.b.t. dat seniorenbeleid. Belangstellenden zijn van harte welkom.

Inloopspreekuur Van Vuure

16.00 uur | Van Vuure

Inloopspreekuur over uitvaarten, duurzame mogelijkheden, oplossingen, locaties en financiële vragen. Het uitvaartcentrum is gevestigd aan de Utrechtseweg 110a.

Meezingen

20.00 uur | Toko WSV De Vecht

Gezellig het Hollandse lied meezingen onder begeleiding van twee accordeonisten. Tekstboeken liggen op tafel.

Cityquiz

20.30 uur | City of Wesopa

Een gezellige avond waarbij je na afloop het gevoel hebt dat je toch slim bezig bent geweest. Inschrijven via cityquiz@wesopa.nl. Deelname kost € 20,- per team.

Donderdag 8 maart

Linedance

19.00 uur | Manege Bleijenberg

Voor iedereen die bewegen op countrymuziek fijn vindt.

De zorg voor onze aarde

20.00 uur | Het Lichthuis

Thema-avond. Het klimaat verandert, maar verandert dit ons ook? Wat is onze reactie daarop? De visie van paus Franciscus over milieu, rechtvaardigheid en vrede is daarbij actueel en inspirerend. De klimaatverandering als zorg en opdracht voor kerk en wereld.

De Tafel van Weesp

19.45 uur | City of Wesopa

Vrouwennetwerk Tafel van Weesp viert Internationale Vrouwendag met een interessante avond in theater de City of Wesopa. Na de vertoning van de bioscoopfilm 'Hidden Figures' (een waargebeurd verhaal over drie briljante Afro-Amerikaanse vrouwen die in 1962 voor de NASA werkten) gaat de Tafel van Weesp in gesprek met twee vrouwelijke wetenschappers in de ruimtevaart. Tickets kosten € 8,-, inclusief een drankje in de pauze. Reserveren uitsluitend via info@wesopa.nl onder vermelding van 'Tafel van Weesp', naam en aantal tickets. Betaling op de avond zelf aan de kassa.

Vrijdag 9 maart

Korte cursus modeltekenen

13.45 uur | Atelier de Ontdekking

Korte serie van vijf lessen modeltekenen. De lessen vinden plaats in Atelier de Ontdekking aan de Achtergracht 105 in Weesp. Aanmelden en meer info: 06-12 964344.

Machtige vrouwen

10.00 uur | Bibliotheek Weesp

Cursus van vier lessen die Elizabeth I, Elizabeth II, Maria de Medici en Catharina de Grote voor het voetlicht brengen en aandacht schenkt aan de kunstvormen die in opdracht van of geïnspireerd door deze vorstinnen zijn vervaardigd. Voor meer info en aanmelden: www.artemisomnibus.nl.

Ophalen oud papier

8.00 uur | De Grote Kerk

Vrijdagmorgen wordt in het centrum het oud papier opgehaald, zaterdag is de rest van Weesp aan de beurt. Voor beide dagen geldt: het papier graag buiten zetten voor 08.00 uur.

Soundos

20:30 uur | Theaterpand Weesp

Soundos stelt zich kwetsbaar op. Waarom? Ze antwoord met een volle glimlach. "Ik heb niets te verliezen"

Zaterdag 10 maart

Repair Café

10.00 uur | De Wintertuin

Van 10.00 uur tot 13.00 uur bent u van harte welkom met uw kapotte spullen. Tot 12.30 uur nemen wij kapotte spullen in om te repareren. Ook voor uw kanpotte fietsverlichting kunt u hier terecht, een actie in samenwerking met de ANWB.

Seks & Drugs & Rot & Roll

20.30 uur | City of Wesopa

Jan Rot: 'Seks & Drugs & Rot & Roll'. Allemachtig prachtig jaren tachtig! Zanger en rasverteller Jan Rot brengt ons terug naar de tijd dat we nog jong en mooi waren, op school zaten, een gezin grootbrachten of juist nog geboren moesten worden. Tickets € 16,50.

Theatergroep Light & Shadow – HOME

20:30 uur | Theaterpand Weesp

Home... thats we're your heart is ... Het verhaal neemt ons mee naar de plek waar je wil zijn, wat als een huis voelt. Maar wat als je huis niet meer als een huis kan zijn?

Zondag 11 maart

Sunday Morning Classic

9.15 uur | Clubhuis TFC Weesp

Een toerrit van ongeveer 80 kilometer met een stop onderweg voor koffie en appelgebak. Verzamelen om 9.15 uur, vertrek om 9.30 uur. Tel. 06-21828530.

Bezoek Fort Ossenmarkt

14.00 uur | Museum Weesp

Ontdek het fort aan de Ossenmarkt onder begeleiding van een ervaren en enthousiaste gids.

'Ieorg Idur'

14f00 uur | City of Wesopa

Jeugdvoorstelling voor kinderen van 4 tot en met 8 jaar. Meesterverteller Roald Dahl schreef in 1990 'Ieorg Idur', het laatste boek dat tijdens zijn leven uitgegeven werd. Kan de verliefde meneer Hoppe het hart van mevrouw Zilver (en haar schildpad) winnen? Tickets € 7,50 via wesopa.nl.

Hakkelaarsrit

12.30 uur | De Adelaar

Een bol-pijlrit voor auto's georganiseerd door autosportvereniging De Vechtstreek. De start en de finish zijn bij de Koninklijke Harmonie De Adelaar aan de Papelaan. Inschrijven in de A-, B- of C-klasse vanaf 12.00 uur. Start vanaf 12.31 uur. Deelname kost € 15,- per equipe. Info: www.asvdevechtstreek.nl.


Maandag 12 maart

Inloop Seniorweb

10.00 uur | Bibliotheek Weesp

Voor informatie over cursussen en vragen op het gebied van computer, tablet of telefoon. Van 10.00 tot 12.00 uur. De koffie is gratis.

Koffiemiddag de Zonnebloem

14.00 uur | De Wintertuin

Iedereen is welkom in De Wintertuin om onder het genot van een kopje koffie, thee of een glas fris, een spelletje te komen doen of aan te schuiven aan de kletstafel. De entreeprijs bedraagt 3 euro. Vooraf aanmelden is niet noodzakelijk.

Meer bewegen voor ouderen

14.00 uur | OAZ-gebouw

Koersbal voor ouderen in het OAZ-gebouw aan de Fijnvandraatlaan. Meedoen? Neem contact op via 0294-416081 of kom eens langs.

Dinsdag 13 maart

Inloop vrijwilligerswerk

13.30 uur | Gebouw Papelaan 99

Voor vragen of informatie over vrijwilligerswerk.

Breicafé

13.00 uur | OAZ-gebouw

Buurtvereniging de Achtergracht is open voor het Breicafé. Je kunt hier terecht voor breien, haken, borduren. Er is expertise aanwezig. Toegang gratis.

DigiTaalhuis

11.00 uur | Bibliotheek Gooi en Meer vestiging Weesp

Voor volwassenen die beter willen leren lezen, schrijven of rekenen en/of willen leren omgaan met computers en internet.

Spreekuur Rechtswinkel

19.30 uur | Gebouw Papelaan 99

Ieder dinsdagavond houdt de Rechtswinkel spreekuur van 19.30 tot 20.30 uur. Neem alle papieren en contracten rond de betreffende kwestie mee. Er wordt een vrijwillige bijdrage gevraagd van € 2,-.

Themabijeenkomst

10.00 uur | Gebouw Papelaan 99

Veel mensen hebben te maken met een psychische stoornis. Hun achtergrond en gedrag vraagt om handvatten. Die worden u aangereikt door de coördinator van het Infocentrum GGZ en twee ervaringsdeskundigen die vertellen wat de impact is van hun psychische problemen. Aanmelden via www.vagev.nl of 06-1587569.

Woensdag 14 maart

Spreekuur administratie

9.30 uur | Gebouw Papelaan 99

Gratis inloopspreekuur voor Weespers die vragen hebben op administratief gebied.

Inloopspreekuur Van Vuure

16.00 uur | Van Vuure

Inloopspreekuur over uitvaarten, duurzame mogelijkheden, oplossingen, locaties en financiële vragen. Het uitvaartcentrum is gevestigd aan de Utrechtseweg 110a.

Mamacáfé Weesp

10.00 uur | Bibliotheek Weesp

Voor (aanstaande) moeders en vaders van jonge kinderen houdt het Centrum voor Jeugd en Gezin een Mamacafé in de bibliotheek. Om elkaar te ontmoeten en ervaringen en tips uit te wisselen. Tijd: van 10.00 tot 11.30 uur.

Donderdag 15 maart

Linedance

19.00 uur | Manege Bleijenberg

Voor iedereen die bewegen op countrymuziek fijn vindt.

Muziek in Huis

19.00 uur | De Hogeweyk

Het ensemble Duo Andantiani verzorgt een concert in de theaterzaal van De Hogeweyk. Duur 60 minuten. Entree € 7,20.

'Baby Driver'

20.00 uur | City of Wesopa

Muziekfilmfestival: 'Baby Driver'. Hoofdpersoon Baby Driver is gedwongen om als ontsnappingschauffeur te werken en kan alleen maar functioneren met zijn oordopjes in, luisterend naar zijn favoriete nummers op de iPod. Entree € 8,-.

'Rumble the Indians'

20.00 uur | City of Wesopa

Muziekfilmfestival: 'Rumble the Indians that rocked the world'. Deze documentaire dankt zijn naam aan het gelijknamige nummer van de Amerikaans-Indiaanse rockartiest Link Wray. € 8,-.

Vrijdag 16 maart

Modeltekenen

13.45 uur | Atelier de Ontdekking

Korte serie van vijf lessen modeltekenen. De lessen vinden plaats in Atelier de Ontdekking aan de Achtergracht 105 in Weesp. Aanmelden en meer info: 06-12 964344.

Tweedehandsboeken

12.00 uur | De Grote Kerk

Jaarlijks tweedehandsboekenmarkt met meer dan 25000 boeken. Er zijn boeken in diverse categorieën, zoals literatuur, romans, thrillers, geschiedenis, medisch, regio en kunst.

Zingen met hart en ziel

19.30 uur | YogaToday

Wil jij samen zingen, je stem bevrijden, je lijf voelen en mediteren op live piano- en gitaarmuziek? Met Kai von Rosenberg en Jelke Smit. Kijk op www.debedding.nu.

'Danny Says'

20.00 uur | City of Wesopa

Muziekfilmfestival: 'Danny Says'. Danny Fields is lang niet bij iedereen bekend. De namen van de bands die hij ontdekt en gepromoot heeft des te meer. The Doors, Lou Reed, The Stooges zijn artiesten die dankzij Danny bekendheid kregen. Entree € 8,-.

'Rockabul'

20.00 uur | City of Wesopa

Muziekfilmfestival: 'Rockabul'. Journalist en regisseur Travis Beard volgt sinds 2011 de enige hardrockband die Afghanistan tot nu toe heeft gekend: District Unknown uit Kabul. Deze film draait in de bovenfoyer, entree € 6,-.

Foto: Anne van Zantwijk

WEESP Cabaretier Soundos El Ahmadi speelt vrijdag 9 maart haar nieuwe cabaretvoorstelling in Theaterpand Weesp: Geboren met ervaring. Geen gezeur, geen valse emoties, geen pseudo engagement en zeker geen allochtonencliches. Maar een ontroerend eerlijke en vooral grappige voorstelling van, jawel, een vrouw. Aanvang: 20:30, tickets: €15,- op www.theaterpandweesp.nl.

Toonladders, ritmes en akkoorden

Dirigent Fred Smalbrugge geeft cursus algemene muziekleer

Fred Smalbrugge: 'Ik wil de theorie achter muziek gewoon eens uitleggen.'

WEESP Fred Smalbrugge krijgt als koordirigent van Camerata Fectionata regelmatig vragen over de theoretische achtergrond van de muziekstukken die het koor zingt. Hij besloot daarom een cursus algemene muziekleer te gaan geven. Niet alleen voor koorleden trouwens, maar voor iedereen.

Het idee om een cursus over de theorie achter muziek te geven is dus in de praktijk geboren. "Omdat er zo langzamerhand veel koren in Weesp zijn en daarnaast ook op allerlei manieren muziek gemaakt wordt, kan ik me voorstellen dat er meer koorleden en amateurmusici zijn die vragen hebben over de muziektheorie", aldus Fred Smalbrugge. "Je doet natuurlijk veel als je muziek maakt en waarom je dat dan doet, levert nogal eens vragen op. Ik bedacht: dit wil ik gewoon eens uitleggen."

De cursus is bedoeld voor iedereen die geïnteresseerd is in muziek en de theoretische achtergronden daarvan. "Koorzangers, instrumentalisten, luisteraars en mensen die gewoon iets van de muziektheorie willen weten: iedereen kan meedoen." Smalbrugge gaat in de cursus in op diverse aspecten van muziek. De opbouw van verschillende toonladders wordt behandeld, de eigenheid van elke toonladder en het verschil tussen mineur en majeur. "Daar zit meer achter dan alleen 'vrolijk' of 'droevig'." Ook de diverse maatsoorten en de verschillen daartussen komen aan de orde. "Wat is nou het verschil tussen een driekwartsmaat en een drieachtstemaat? Je telt bij beide tot drie, maar toch is er verschil." En dan de voortekens, de kruisen en mollen. "Waarom zitten die tekens in de bladmuziek en waarom staan er soms wel vijf kruisen of even later twee mollen; waar is dat voor?" Ook wordt er aandacht besteed aan ritmes en aan welke functie een ritme heeft in de muziek. Daarnaast worden intervallen en de basis van de akkoordenleer behandeld.

Cursus algemene muziekleer in de Synagoge

De cursus algemene muziekleer wordt gegeven op vijf maandagavonden in de Synagoge: 19 en 26 maart, 9, 16 en 30 april en 7 mei. De kosten bedragen € 60,-. Aanmelden bij Fred Smalbrugge, Fred.smalbrugge@upcmail.nl of 06-10722093.

Drie dagen muziekfilms

WEESP De City of Wesopa houdt volgend weekend de vijfde editie van het Wesopa Muziekfilmfestival. Vanwege het jubileum wordt er dit jaar extra uitgepakt.

De City of Wesopa heeft binnen en buiten Weesp met het muziekfilmfestival een naam opgebouwd. Muziekfilms over helden van klassiek tot pop en van jazz tot Disney worden afgewisseld met inleidingen en omlijst met livemuziek. Met perfect beeld en geluid, enthousiaste muzikanten en goed geluimd publiek vormt het festival al jaren een cultureel speerpunt.

Het jubileum kent een grote schakering van films vanuit de hele wereld met een breed scala aan muziekgenres: van rock, pop en gipsy tot jazz, indiaans en het Nederlandse levenslied. Extra in deze editie zijn de locaties buiten de City op zaterdag 17 maart. In de Kom ligt de Vuurlinie, waar een rad van muziek de filmfragmenten bepaalt. Even verder ligt de Frans Horjus, voor deze gelegenheid omgedoopt tot de Willeke Alberti, met twee speciale vertoningen van 'Telkens Weer' in aanwezigheid van de regisseur, Sylvia Bromet. In de Weesper bibliotheek staat een heel speciale filmbelevenis gepland met Koyaanisquatsi.

In theater City of Wesopa zijn de grote zaal en City Uitkijk het podium voor recente muziekfilms zoals 'Gimme Danger' (2017) met de Stooges en Iggy Pop of 'Rockabul' (2017) over de enige hardrockband in Afghanistan. Een klassieker is er ook in de vorm van een making of. Leonard Bernstein dirigeert zijn eigen 'West Side Story' en biedt een uniek inkijkje in de wereld van een componist die zijn eigen stuk uit laat voeren. Het festival wordt natuurlijk opgeluisterd door interessante inleidingen, livemuziek en dj's.

Kijk op wesopa.nl voor het hele programma.

Hakkelaarsrit

WEESP Autosportliefhebbers kunnen zondag 11 maart hun hart ophalen bij de bol-pijlrit voor auto's, georganiseerd door autosportvereniging De Vechtstreek.

De start en finish zijn bij Koninklijke Harmonie De Adelaar aan de Papelaan. Meedoen kan in drie klassen: A-klasse (gevorderden), B-klasse (enige ervaring) en C-klasse (beginners). Inschrijven vanaf 12.00 uur en de start is vanaf 12.31 uur. Het inschrijfgeld bedraagt € 15,- per equipe. Informatie: 0346-564114 of asvdevechtstreek.nl.

Hongaarse cellist Örs Köszeghy speelt in het Jagthuis

Foto: Trudy Kroese

Nederhorst den Berg De van oorsprong Hongaarse cellist Örs Köszeghy woont al jaren in Nederland, speelt onder anderen in zijn strijktrio Dumas en is vast lid van Amsterdam Sinfonietta. Vrijdag 9 maart komt hij naar het Jagthuis met zijn soloprogramma met werken van landgenoot Kodály, Bach en Van Hove. Reserveren: www.jagthuis.nl of 0294-252609.