MuiderNieuws

30 december 2014

MuiderNieuws 30 december 2014


2 miljoen voor schade vaart

MUIDEN - De gemeente Muiden krijgt 2 miljoen euro van Rijkswaterstaat omdat in de Naardertrekvaart pijlers worden geplaatst. Wat er met het geld gaat gebeuren is nog niet duidelijk, bleek bij de raadsvergadering.

Sterker nog: het was voor de raadsleden enigszins een verrassing dat de gemeente een flink bedrag krijgt van Rijkswaterstaat omdat de omgeving van de Naardertrekvaart er niet mooier op wordt. De PvdA kaartte het onderwerp aan en burgemeester Marleen de Pater moest inderdaad toegeven dat er van de zomer afspraken zijn gemaakt over het geld. Ze had het alleen niet aan de gemeenteraad gemeld. Volgens haar omdat de gemeente onder financiële curatele staat en het daarom niet bekend is wat er met het geld kan gebeuren. Die vraag ligt volgens de burgemeester nog bij de provincie.

Een voorstel van de sociaaldemocraten om het geld in het plan voor het opknappen van de vesting te stoppen sneuvelde. De meerderheid van de raad vond dit nog te ver gaan en wil eerst nog op een antwoord van de burgemeester wachten. In totaal stelt Rijkswaterstaat 4 miljoen euro ter compensatie beschikbaar. Voor de nieuwe boog van de A1 naar de A6 worden kolommen in de Naardertrekvaart geplaatst die de trekvaart zullen versmallen en leiden tot een aantasting van cultuurhistorische, landschappelijke en recreatieve waarden. De 4 miljoen is in onderhandelingen tussen Rijkswaterstaat en het College van Commissarissen van de Trekvaart tot stand gekomen. Dat bestaat al sinds 1640 uit twee burgemeesters: die van Naarden en die van Muiden. Geld dat dus wordt verdeeld over Muiden en Naarden.
De PvdA snapt niet dat deze grote financiële meevaller door burgemeester De Pater niet aan de gemeenteraad is gemeld, ook niet vertrouwelijk, terwijl dat in Naarden wel gebeurde. "Blijkbaar is het niet raar om het in de ene gemeente wel te vertellen en in de andere geheim te houden", zo zegt PvdA'er Jan Hylkema.

Dat burgemeester Marleen de Pater aan het einde van de discussie beloofde dat de gemeenteraad nog mag beslissen waar het geld naartoe gaat, noemt hij een overwinning. Wanneer die keuze aan de gemeenteraad wordt voorgelegd, is nog niet bekend.

Sara Kroos en Daniëlle Meyer Weespers van het Jaar 2014

WEESP - Hun Theaterschool Zone 1380 en Theaterpand aan de Herengracht in Weesp vormen een aansprekende en spraakmakende nieuwe activiteit in Weesp. Daniëlle Meyer en Sara Kroos bieden de gelegenheid aan jongeren in de omgeving om zich te ontplooien.

De twee zijn daarom uitgeroepen tot Weespers van het Jaar. En daarom worden ze in deze krant extra in het zonnetje gezet. Een speciale krant dus. Om deze reden is er deze week wat minder nieuws uit Muiden. Op pagina 2 en 3 een uitgebreid interview met Daniëlle Meyer en Sara Kroos.

In alles zijn Daniëlle en Sara met hun activiteiten laagdrempelig, inspirerend en uitnodigend. Kortom: Zone 1380 en het Theaterpand Weesp hebben Weesp in 2014 nog mooier gemaakt. Het zijn niet één, maar twee regelrechte aanwinsten voor Weesp.

Daniëlle: "Het is zo ontzettend druk met het Theaterpand. We zeiden net tegen elkaar: waar zijn we aan begonnen. Echt, we zijn er dag en nacht mee bezig, man. Het is een geweldige eer om nu Weespers van het Jaar te zijn." Sara: "En dan ook nog als allereerste. Echt een eer! Dank jullie wel."

Veel meer op pagina 2 en 3.

Huib Smelt (74) overleden

Foto: Matthijs Wink

MUIDEN - Huib Smelt is overleden. Ook al woonde de Muider de afgelopen jaren in Frankrijk, hij kwam regelmatig in de stad.

Huib speelde jarenlang een prominente rol bij de organisatie van de Muider Hardzeildagen en was met zijn twee bruine honden in Muiden een bekende verschijning. Huib werd geboren in maart 1939 en was dus 74 jaar oud. Hij groeide op in Laren en was van een aanzienlijke familie, zo memoreert Guus Kroon op Facebook. Matthijs Wink maakte deze kenmerkende foto van hem aan de Herengracht in 2008. Uit heel Muiden komen reacties binnen op zijn overlijden.

200

euro geeft de GAD weg voor de beste vuurwerkopruimactie. Zie schoongooienvecht.nl

MUIDEN - Vorige week en vandaag even op dinsdag vanwege de feestdagen, maar het MuiderNieuws verschijnt volgende week gewoon weer op dinsdag.

De redactie is altijd op zoek naar nieuws. Wie tips, ideeën of leuke dingen heeft, kan altijd mailen naar redactie@muidernieuws.nl.

'We willen maatschappelijker worden'

Daniëlle Meyer en Sara Kroos zijn de Weespers van het Jaar 2014

WEESP - Op de shortlist voor de verkiezing van Weesper van het Jaar stonden vijftien kandidaten. Dat zegt veel over Weesp. Toch duurde het juryberaad niet lang. Unaniem werden Daniëlle Meyer en Sara Kroos uitgeroepen tot de allereerste Weesper(s) van het Jaar. Met hun theaterschool Zone 1380 en hun Theaterpand Weesp hebben ze Weesp niet één, maar twee prachtige aanwinsten bezorgd. Alle reden voor een uitgebreid interview. "We groeien veel sneller dan we verwacht hadden. Wat we nu hebben staan, hadden we over vijf jaar of zo pas verwacht. We gaan door, we zijn hier nog lang niet klaar."

De ambities van Daniëlle Meyer en Sara Kroos reiken ver. Ze willen met Zone 1380 en het Theaterpand doorgroeien naar een cultureel centrum en uiteindelijk naar een volwaardige theateropleiding. En het liefst in Weesp. Foto: Christian Pfeiffer

Aan het einde van gesprek barst Sara Kroos verschrikt in een bulderend gelach uit. "O nee, wat zeg je nou!"

Naar aanleiding van hun uitverkiezing tot Weespers van het Jaar, hadden Sara Kroos en Daniëlle Meyer ontspannen zitten praten over hoe Zone 1380 en het Theaterpand tot stand zijn gekomen, dat het succes en de groei veel sneller kwamen dan ze gedacht hadden, hoe positief de reacties zijn, hoe ver hun ambities reiken en hoeveel werk ze er aan hebben. Toen de blik daarna werd gericht op de award met lauwerkrans en de opdruk 'Weesper van het Jaar' zei Sara: "We zijn er écht blij mee. Als je er zo mee bezig bent, dan is dit een mooie bevestiging. Dat het niet onopgemerkt blijft, weet je wel. Dat is toch heel fijn. Natuurlijk, we horen van de mensen die hier komen wel allemaal positieve reacties, maar dat we van jullie zo'n onderscheiding krijgen, dat is wel te gek."
Daniëlle: "Het voelt als een kroon op je werk dat er na twee jaar buffelen eindelijk iets vanuit Weesp zelf komt..."
Sara: "O nee, hahaha! Wat zeg je nou?"
Daniëlle: "Zo voelt het wel. Hoe moet je dat zeggen? Dit is wel een mijlpaalgevoel."

Het gesprek vindt plaats in het Theaterpand, waar druk wordt gewerkt aan het decor voor Kerst met Kroos, de stijf uitverkochte serie kerstshows waarvoor Kroosfans van heinde en verre naar Weesp kwamen.
Sara: "Voor straks in de krant: Daan is meer van de jeugdtheaterschool, ik meer van het theater. Zij is het brein, ik ben meer de fladderaar."
Daniëlle: "Nee hoor, zij is ook het brein."
Sara: "Ik zie ons nog zitten, anderhalf jaar geleden aan de keukentafel van ons nieuwe huis. We zeiden tegen elkaar: en wat nu? Een jeugdtheaterschool is altijd een droom geweest. Nou, waarom gaan we dan niet gewoon meteen beginnen? Eerst in de City of Wesopa, al snel in dit pand. Toen is het heel snel gegaan."
Daniëlle: "Bij een theaterschool heb je ook een podium nodig, vandaar dit Theaterpand. Toen kwam meteen de vraag van cabaretiers: kunnen we hier niet try-outen?"
Sara: "Er blijkt zo veel vraag naar zowel cabaret- en muziektheater in Weesp als naar de jeugdtheaterschool. Wat we in ons plan binnen vijf jaar wilden bereiken, hadden we al binnen een jaar voor elkaar. We hebben nu 100 leerlingen. Wie van hen we later in het vak zullen terugzien, weet je nooit. Dat hangt van zoveel factoren af. Maar het is dan ook niet ons doel om zoveel mogelijk van die kinderen beroemd te maken. Er hangt hier een mooie quote van Karin Bloemen aan de muur: beroemd zijn is geen beroep."
Daniëlle: "Ons doel is talentvolle jongeren afleveren op een vervolgopleiding. Een van onze leerlingen is al aangenomen op de Toneelacademie in Maastricht, een andere leerling op de Koningstheateracademie in Den Bosch."

'Jonge mensen die geïnspireerd raken, daar geniet ik van'

Waardoor is het zo succesvol?
Daniëlle: "We zijn de enige theateropleiding in de leeftijdscategorie van 9 tot 24 jaar in de wijde omtrek. En we hebben een scherp concept: leerlingen worden geïnspireerd door artiesten. Want wat is er leuker dan dat een bekende cabaretier, zangeres of acteur eerst een workshop en vervolgens een optreden geeft."
Sara: "Die kruisbestuiving maakt het voor sommige leerlingen de moeite waard om zelfs een uur met de trein te reizen om naar Weesp te komen. Voor zover wij weten bestaat zoiets in Nederland verder niet."
Daniëlle: "We nemen de kinderen en jongeren heel serieus. Ik denk dat dat niet altijd gebeurt in Nederland."

Wat vinden jullie hier zelf het leukste aan?
Daniëlle: "Als jonge mensen geïnspireerd raken. Dat ze zich ontwikkelen en er dag en nacht mee bezig zijn, daar geniet ik het meest van."
Sara: "Je ziet soms van die verlegen mensen binnenkomen waarvan je denkt: goh, wat zal dat worden. Maar die staan dan te spetteren op dat podium! En dan die trotse blikken van ouders."
Daniëlle: "Die verbaasde blikken..."
Sara: "Het raakt me altijd als ik iemand zie - maar dat is ook omdat ik het herken - die in het echte leven een beetje een stuntelaar is of een beetje teruggetrokken, en die dan de sterren van de hemel staat te spelen. Dat ontroert mij. En wat betreft ons theater geniet ik het meest van de allereerste try-outs. Ik merk dat ook bij het publiek. Je zit te kijken naar het prille werk van wat later een show wordt die twee jaar door het land trekt. Met je neus erbovenop. Het is hier zo intiem. Dat merkte ik zelf, maar hoorde het ook van andere artiesten: je kunt iedere lach horen en iedere ontroering zien. Karin Bloemen vond het om die reden heel gaaf om na jaren weer eens voor zo'n kleine zaal te spelen. Hans Klok ook."
Daniëlle: "Daar komen de mensen voor uit heel het land naar Weesp. Ze willen er heel dichtbij zijn."
Sara: "Helaas zijn dit soort plekken er steeds minder in Nederland. Terwijl dat juist zo noodzakelijk is voor de ontwikkeling van het vak."

Zone 1380 en Theaterpand

Zone 1380 en Theaterpand Weesp vormen een twee-eenheid. Zone 1380 is een theaterschool voor jeugd en jongeren van 9 tot 24 jaar. Ze krijgen les, ontdekken waar hun talenten liggen en kunnen zich ontwikkelen. Daarnaast bereiden ze voorstellingen voor en leren ze over het vak door bijvoorbeeld naar audities te gaan en achter de schermen van theatershows te kijken. De lessen vinden plaats in het Theaterpand Weesp aan de Herengracht. Dit theatertje (70 stoelen) wordt ook gebruikt voor artiesten die hun nieuwe voorstelling willen uitproberen (try-out). Bovendien krijgt aanstormend talent hier een kans voor publiek op te treden.

'Dus willen we een oproep doen: wie heeft er nog een postkantoor'

Waarom lukt het jullie dan wel?
Daniëlle: "Omdat we heel breed zijn en daar een goed businessplan bij hebben bedacht. Het theater wordt mede betaald door de leerlingen. Daarnaast ontplooien we activiteiten. We zijn bezig een cultureel centrum op te zetten met de dansschool van Annegien van Harten en met de Gooise Muziekschool. Dat is ons doel: een cultureel centrum waar alles gebeurt."
Sara: "Walhalla in Rotterdam is mijn voorbeeld voor het theater. Daar weet je dat je naast bekende namen ook goeie nieuwe talenten voorgeschoteld krijgt. Het publiek vertrouwt de programmeur. Dat wil ik in Weesp ook bereiken. Echt die combi van aanstormend en gevestigd talent."
Daniëlle: "Als dat cultureel centrum gaat lopen, wordt het hier misschien wel een hbo, een echte studie. Alleen, dat kan niet meer in dit pand."
Sara: "O, ik krijg al pijn in mijn buik als ik eraan denk. Ik vind dit zo'n fijn pand! Het is de spagaat tussen groter groeien naar een hbo en het behoud van die kleine zaal. Laatst zei iemand: dit is een huiskamertheater. Toen dacht ik ja, dat is het: het is een huiskamertheater! De zaal moet klein blijven. Niet meer dan honderd stoelen. Tenminste, ik kijk jou even aan, Daan…"
Daniëlle: "We kunnen alleen groeien als we meerdere lessen tegelijk kunnen geven. Dus dan moet je iets hebben met meerdere ruimtes."
Sara: "Oké, maar de theaterzaal zal altijd een kleine, vlakke vloer blijven."
Daniëlle: "Nu zijn we een CRKBO-geregistreerde opleiding, kort particulier beroepsonderwijs. De ambitie is om een volwaardige hbo te worden. Dus een echte school, met diploma's en waarvoor je een beurs kunt aanvragen. Vergelijkbaar met de Theaterschool Amsterdam."

Kan dat in Weesp?
Sara: "Liefst wel."
Danielle: "In Weesp is het qua ruimte eh… best wel lastig."
Sara: "Daarom willen wij graag een oproep doen..."
In koor: "Wie heeft er nog een postkantoor?! Haha!"
Sara: "We zijn bij het postkantoor wezen kijken. Sindsdien is dit is onze running gag thuis."
Daniëlle: "Die school duurt zeker nog tien jaar, die certificering alleen al is een traject van zes jaar."
Sara: "De eerste stap is dat er een lokaal bij komt. Zodat we op zaterdag aan meerdere groepen tegelijk les kunnen geven. We hopen heel erg dat dat hier kan."
Daniëlle: "Je weet nooit hoe het allemaal loopt. Maar die hbo is een serieuze ambitie. Verder vinden we het ook heel erg leuk om het theater verder te ontwikkelen. We willen ook andere groepen uit Weesp een podium bieden. Een van de doelstellingen is om maatschappelijker te worden, zodat de rest van Weesp ook iets aan ons heeft. We gaan komend jaar langs alle Weesper scholen met de voorstelling 'Johanna de Waanzinnige', verder gaan we een groot project op het Casparus College doen. Weesp Got Talent komt er ook weer aan en we hebben een goede samenwerking met De Hogeweyk."

Hoe is jullie relatie met de City of Wesopa, het andere theater?
Sara: "Prima."
Daniëlle: "We hebben eerst geprobeerd samen van alles op te zetten. Dat lukte niet echt. Wat er van die samenwerking over is, is dat we het aanbod op elkaar afstemmen zodat we elkaar daarmee niet in de weg zitten."
Sara: "Kijk, Wesopa werkt met een fantastisch team van vrijwilligers die allemaal mogen meedenken en meepraten. Wij zijn met z'n tweeën en schakelen veel sneller. Dat is een andere bloedgroep, snap je? Daardoor lukte een hechte samenwerking niet."

Alles wat jullie hebben neergezet en draaiende moeten houden en nog willen bereiken: dat moet keihard werken zijn.
Daniëlle: "We zijn er dag en nacht mee bezig. Het is veel verantwoordelijkheid, want je zet wel iets op met al die kinderen, dit pand, al die freelancers. Dus ja, we zijn er dag en nacht mee bezig."
Sara tegen Daniëlle: "Dat vind ik iets te veel eer hoor. Ik vind dat jij er vooral dag en nacht mee bezig bent."
Daniëlle: "Ik hoop dat de politiek dat ook ziet en ons in de toekomst wil blijven steunen bij het realiseren van al onze plannen. Met subsidies waar het kan, maar ook met bijvoorbeeld bestemmingsplannen. We hebben vanuit Amsterdam en zeker Hilversum de vraag gekregen: kom hier naartoe. Maar dat willen we niet. Het moet in Weesp blijven, lekker dichtbij."
Sara: "Ja, wat het ook wordt, we gaan niet weg uit Weesp."

De Weesper van het Jaar wordt uitgeroepen door het WeesperNieuws. De redactie van het WeesperNieuws nomineerde kandidaten uit alle mensen die het afgelopen jaar in het nieuws waren. Een jury bestaande uit Niels van de Griend, André Wierper, Karin Wesselman en André Verheul bepaalde de winnaar. Er werd onder meer gekeken naar de mate van bijzonderheid, voorbeeldfunctie en positieve uitstraling binnen en buiten Weesp. Het juryrapport is verwerkt in het artikel op de voorpagina.

4 / 20

Vuurwerkwinkel tot en met woensdag open

Foto: Christian Pfeiffer

WEESP - De verkoop van vuurwerk voor oud en nieuw is weer begonnen. De eerste Weespers stonden gisterochtend (maandag) al vroeg voor de deur bij het bekende verkooppunt van Van Amsterdam Enorm aan de Hoogstraat. Vuurwerk mag vanaf drie dagen voor de jaarwisseling worden verkocht. Afsteken mag nog niet: daar moet mee worden gewacht tot oudejaarsavond 18.00 uur. Volgens de verkopers is er vooral veel vraag naar siervuurwerk; met name de potten doen het erg goed. Vuurwerk kopen kan nog tot en met woensdag (oudejaarsdag) 17.00 uur.

Wieke van Ulsen

Hockeyster MHCW, team MB3
Geboren Weesper
15 jaar

Nieuwjaarsduik of winterslaap?
"Nieuwjaarsduik."

Vuurwerk?
"Hoort voor mij absoluut bij oud en nieuw. Vooral siervuurwerk vind ik prachtig. Van mij mag iedereen vuurwerk afsteken, mits het veilig gebeurt en het vuurwerk niet illegaal is."

Voornemen voor 2015?
"Ik denk dat ik op zoek ga naar een bijbaantje, het lijkt mij het leukst om op te passen."

Favoriete plek in Weesp?
"Het strandje bij de Nieuwe Agtkant, dat ligt dicht bij de Ossenmarkt. In de zomer zwem ik er graag."

Je bent een hockeymeisje?
"Ik doe met veel plezier aan hockey. Het is een echte teamsport, je bent actief bezig en de teams zijn altijd heel gezellig."

Je zit in Bussum op school?
Ik wilde graag naar het gymnasium en dat kon niet in Weesp. In Bussum sprak het Vituscollege mij het meest aan."

Favoriete winkel in Weesp?
"De Keukenmeiden. Dit is een winkel met allerlei grappige hebbedingetjes. Hier koop ik vaak mijn cadeautjes."

En wat mis je?
"Een kunstijsbaan."

Wat is je beste eigenschap?
"Ik ben vriendelijk."

En je slechtste?
"Ik kan pessimistisch zijn."

Wat weten veel mensen niet van je?
"Dat ik af en toe hardloop, dat vind ik lekker ontspannend."

Mooiste gebouw in Weesp?
"Molen 't Haantje. Ik woon er tegenover en zie het dus iedere dag. Het vrolijkt de omgeving rond mijn huis op."

Als je burgemeester was?
"Dan zou ik meer geld in overdekte sportzalen stoppen. Er is te weinig ruimte voor de vele sportclubs in Weesp."

Welk lokaal nieuws houdt je bezig?
"De inbraken en overvallen in Weesp. Daardoor ga je meer over de beveiliging van je eigen huis nadenken."

Inbrekers houden huis tijdens de kerstdagen in Weesp

Zeven inbraken en een poging

WEESP – Een golf van inbraken tijdens de kerstdagen in Weesp. Zeven huizen werden opengebroken. De politie roept op extra alert te zijn.

Het gaat mis op kerstavond, woensdag. Aan de Groeneweg wordt van een huis de achterdeur opengebroken. Er wordt elektronica meegenomen. Die avond wordt er ook ingebroken aan de Waarschapsstraat. Buurtbewoners besluiten rond negen uur 's avonds een kijkje te gaan nemen bij een huis waar de bewoners er even niet van zijn en daar overlopen ze inbrekers. Weinig is er van de daders bekend, maar buurtbewoners zien nog wel een man wegrennen die op straat op de uitkijk stond. Dat is een jonge man, met een lichte broek aan en een lichtblauw mutsje. Uit het huis wordt een Apple-computer vermist.

Een dag later, op eerste kerstdag, worden twee huizen naast elkaar aan de Utrechtseweg opengebroken, zeer waarschijnlijk door dezelfde daders. Er worden sieraden vermist. De inbraken moeten zijn gepleegd tussen donderdag- en vrijdagmiddag. Een bewoner van een woonark aan de Lange Muiderweg die tweede kerstdag 's avonds rond zes uur even de deur uitgaat, komt er ruim een uur later achter dat dieven in zijn ark hebben huisgehouden. Een kluis is weggehaald. Even verderop wordt in de nacht van eerste op tweede kerstdag ook geprobeerd een ark open te breken. Dat mislukt. Dieven komen die nacht wel binnen in een huis aan de Wiefferingdreef. Daar worden sieraden gestolen.

De politie hoopt dat iemand iets gezien of gehoord heeft

Dan nog een inbraak aan de Korte Stammerdijk. Daar wordt tussen zondag en eerste kerstdag ingebroken. Daar worden computer, sieraden en de auto van de bewoners meegenomen: een Volkswagen Touran. De buren hebben die auto eerste kerstdag waarschijnlijk nog zien staan. De politie noemt de inbraakgolf tijdens de kerstdagen opvallend en is druk op zoek naar getuigen.

Bouw plat voor kikker en pad

WEESP - De start van de bouw van het tweede deel van Leeuwenveld 3 (fase 1.2) is op last van Kees en Bianca de Graaf van de Flora en Faunabescherming Weesp stilgelegd. De natuurliefhebbers hebben dat bij de rechter afgedwongen, zo melden zij.

De natuurliefhebbers stellen dat de bouwplaats het leefgebied is van de beschermde heikikker en de rugstreeppad.

"Ook is de stichting van oordeel dat er momenteel rugstreeppadden in de zandplaat overwinteren; rugstreeppadden zijn namelijk dol op zand als overwinteringsplaats. Eerder verbood het ministerie ook de start van de bouw om deze reden, maar kwam hier later weer op terug. Reden voor de stichting om een kort geding aan te spannen", vertelt de familie De Graaf.

Blauwhoed moet nu het af te graven zand (1000 zandwagens) - wat men voornemens was op het nog niet bouwrijp gemaakte deel naast de zandplaat te storten - elders deponeren. De bouw van de eerste fase van Leeuwenveld kan wel gewoon doorgaan.

Smullen met kerstpuzzel

WEESP - De familie Timmermans is de winnaar van de WeesperNieuws Kerstpuzzel 2014. Het gezin gaat een smakelijke jaarwisseling tegemoet, de prijs is een oud-en-nieuwpakket van Kaas en Zo.

De familie heeft de puzzel samen gemaakt. Doordat elk gezinslid anders naar het puzzelveld keek, werd uiteindelijk de oplossing gevonden: 'Ik eer kerst in mijn hart en probeer dat het hele jaar vol te houden'. Dat is een uitspraak van de Engelse schrijver Charles Dickens. In totaal stuurden 230 lezers de oplossing in. Bedankt voor het meedoen. Nog een poging wagen? Maak de nieuwsquiz op pagina 12/13 en win een etentje.

Fitte Victor schittert in bejaardenspecial

Victor Ferrero (68) in de Volkskrant.

WEESP - Hij vond het heerlijk om met pensioen te gaan na 35 jaar zwemles te hebben gegeven. Dat vertelt Victor Ferrero (68) in de Blije Bejaardenspecial van de Volkskrant.

In de special worden mensen geportretteerd die door sporten gezond blijven. Victor heeft 75 marathons gelopen en stond aan de wieg van de WeesperNieuws Triatlon. Ook zegt hij: "Ik heb 35 jaar zwemles gegeven. Als ouders bij me aanklopten voor informatie, ging ik eerst uitgebreid kennismaken. Ze lieten hun kind bij me achter, dan is het opbouwen van een vertrouwensband cruciaal."

Web topvijf

1. Kikker en pad leggen bouw plat
2. De Weesper van het Jaar
3. Behoorlijke schade na ongeluk Dammerweg
4. Rick in de finale The Winner Takes It All
5. 17-jarige Weesper met zwaar vuurwerk betrapt

60 jaar samen en nog altijd midden in het leven

Burgemeester Van Bochove bezoekt diamanten echtpaar Jaap en Iet van der Bij-Oosterlo. Foto: Ruth van Kessel

Bij de tijd

Door hun leeftijd laten Jaap (85) en Iet (83) van der Bij zich niet tegenhouden om mee te gaan met hun tijd. De computer en later de laptop hebben voor Jaap geen geheimen en toen de iPad haar intrede deed, ging ook Iet digitaal. Iet: "Ik vind het vooral leuk om op deze manier onze kinderen en kleinkinderen via Facebook op de voet te volgen. En zo leuk: op onze trouwdag stroomden ook daar de felicitaties binnen!"

door Ruth van Kessel

WEESP – Veel tijd om te praten was er niet en zelfs het bezoek van burgemeester Bas Jan van Bochove werd een flitsbezoekje op de receptie op 23 december van Jaap en Iet van der Bij - Oosterlo in Hotel Hart van Weesp. Het stel vierde daar het feit dat ze al zestig jaar getrouwd zijn. Bezoekers stonden in de rij om hen te feliciteren.

Jaap en Iet van der Bij deden erg hun best iedereen de aandacht te geven die ze verdienden. Verguld met het bezoek van de burgemeester vertelde Jaap hem over zijn werkende leven. Iet verwelkomde nieuwe gasten hartelijk. Samen met de burgemeester op de foto gaan, maakte deze bijzondere dag waarop het echtpaar hun diamanten bruiloft vierde, compleet.

'Ik kende Weesp al uit de tijd dat ik in de Roskam was gelegerd'

Ut Fryslân
Zowel Jaap van der Bij als Iet Oosterlo zijn geboren en getogen in Wijnjewoude, een piepklein dorpje in het bosrijke gebied van de Friese Wouden. Jaap had het thuis met de crisistijd in de dertiger jaren en later in de oorlog niet zo breed, Iet als dochter van een rijke boer kwam die jaren wat gemakkelijker door. Het stel leerde elkaar kennen in 1946 op een dorpsfeest in Wijnjewoude. Jaap was 17 en Iet had met haar 15 jaar nog strikjes in het haar. En hoe onschuldig ook, die eerste ontmoeting maakte op beiden indruk. Het leven ging door. Jaap trok voor een baan bij de PTT naar Groningen en moest ook nog de dienstplicht vervullen. Toen hij daar in 1951 op zijn 21ste uit terugkeerde, zag hij Iet voor de tweede keer. De vonk sprong over en doofde nooit meer: ze kregen officieel verkering. Hun liefde werd echter op de proef gesteld. Voor de PTT moest Jaap naar Utrecht en omdat de afstand tussen Utrecht en Friesland toen niet zo gemakkelijk te overbruggen was als nu, zagen ze elkaar slechts een maal in de zes weken. Iet: "En vergeet de brieven niet. Jaap kan heel goed praten, maar ook hele mooie brieven schrijven." Haar ogen glinsteren bij de herinnering. Het moest 1954 worden voordat het paar kon trouwen en zelfs toen konden ze nog niet samenwonen. Iet bleef nog een jaar bij haar ouders in Friesland, kreeg daar hun eerste zoon Jan, terwijl Jaap via de PTT in Utrecht uiteindelijk in Weesp gestationeerd werd op het postkantoor aan de Oudegracht. Jaap: "Het toeval wilde dat ik Weesp al een beetje kende uit mijn diensttijd toen ik gelegerd was in de Roskam. Ik vond het prima om hier te gaan wonen en zo konden Iet en ik ons in 1956 eindelijk settelen als gezin."

Post en reizen
Post vormt een rode draad in het leven van paar. Voor veel mensen zijn zij een bekend gezicht. Jaap werkte op het Weesper postkantoor van 1960 tot 1968, daarna werd hij overgeplaatst naar Amsterdam en nog weer later naar Bussum. Toen hun jongste dochter Emmy tien jaar was, wilde Iet ook weer aan de slag en ging zij aan het werk op het postkantoor in Nigtevecht. Beiden genoten van hun werk en de ontmoetingen met mensen. Toen Jaap na veertig dienstjaren met pensioen ging, vonden zij elkaar in een andere passie: reizen. Met de sleurhut, zoals zij hun caravan liefdevol noemen, trokken ze heel Europa door en toen middelste zoon Rob bij de KLM werkte, namen zij de kans waar om mooie reizen te maken naar landen als Sri Lanka en Indonesië. De laatste jaren zoeken ze het dichter bij huis en is de camping in Almere een favoriete bestemming. Jaap: "Het is jammer dat Iet vorig jaar gevallen is en minder mobiel is. Maar al fietsen we nu niet meer samen, met Iet op de scootmobiel en ik op de fiets maken we nog steeds prachtige tochten. Hopelijk kunnen we dat nog lang samen blijven doen."

Burgemeester pleit voor veilige jaarwisseling

Vuurwerk is leuk en mooi, mits het afsteken veilig gebeurt. Foto: Christian Pfeiffer

WEESP - Al eerder drukte hij de Weesper kinderen op het hart veilig om te gaan met vuurwerk, maar nu doet burgemeester Van Bochove diezelfde oproep aan volwassen Weespers.

Vuurwerk kan sinds gisteren worden gekocht - in Weesp bij de tijdelijke vuurwerkwinkel van Enorm Van Amsterdam aan de Hoogstraat. Afsteken mag sinds dit jaar alleen op oudejaarsavond vanaf 18.00 uur 's avonds tot 2.00 uur 's nachts, zo benadrukt de gemeente.

Om de kans op letsel en schade te voorkomen raadt Van Bochove iedereen aan om de voorschriften in acht te nemen. Gevaar schuilt in de handel, het bezit en het afsteken van illegaal vuurwerk. Dit vuurwerk is niet getest en heeft geen veiligheidsvoorschriften voor de gebruiker. Het afsteken ervan kan grote gevolgen hebben, zoals blijvend letsel en grote materiële schade.

Vorige maand woonde Van Bochove een speciale les bij op de Jozefschool. De brandweer vertelde de kinderen over de gevaren van vuurwerk en liet zien hoe het veilig kan. Van Bochove zei toen tegen de klas: "Ik hoop jullie allemaal in het nieuwe jaar weer gezond te zien, met alle ogen en vingers nog heel. Dat kan alleen als we het samen veilig doen."

De gemeente roept Weespers op alert te zijn op illegaal vuurwerk en vermoedens van handel en opslag te melden bij de politie: 0900-8844. Ondernemers wordt gevraagd brandbare materialen op hun terrein op te ruimen om het risico op brand te verkleinen. Verder geeft de gemeente het dringende advies om geen vuurwerk af te steken in de fietstunnel en in de buurt van rieten daken.

Kerstbomen

Weespers die van hun kerstboom af willen, moeten nog even geduld hebben. De kerstboomwagen van de GAD komt pas naar Weesp op vrijdag 9 januari. Ook vrijdag 16 januari komt de wagen naar Weesp om kerstbomen op te halen die langs de weg liggen. Wie niet zo lang wil wachten, kan de boom zelf naar het afvalscheidingsstation aan de Nijverheidslaan brengen.

Protestantse Gemeente Woensdag 31 december 19.00 uur Grote Kerk ds. M.C. Hage

Zondag 4 januari 10.00 uur
Grote Kerk
ds. W.J. Lamfers

Zondag 4 januari 19.00 uur
Lichthuis
Gereformeerde Bond
ds. J. den Dikken

Parochie van Levend Water
Woensdag 31 december 10.00 uur
Kerk Troelstralaan
Oudejaarsviering
J. van Meeteren

Donderdag 1 januari 10.00 uur
Kerk Troelstralaan
Woord & Communieviering
J. van Meeteren

Zondag 4 januari 10.00 uur
Kerk Troelstralaan
Nieuwjaarsreceptie
G. Rizzo en J. van Meeteren

Dinsdag 6 januari 10.00 uur
Kapel
Woord & Communieviering
J. van Meeteren

Evangelische Gemeente
Zondag 4 januari 10.00 uur
OAZ-gebouw
G.H. Kiers

Vrijwilligers

De Vrijwilligerscentrale van Versa Welzijn is gesloten tot en met vrijdag 2 januari 2015. Het eerstvolgende inloopspreekuur is dinsdag 6 januari van 13.30 tot 14.30 uur in gebouw Papelaan 99. De vacatures lopen uiteen: van gastvrouwen voor Oversingel tot een sportief maatje voor een Weesper met een verstandelijke beperking.

maandag 5 januari

Cursus Picasa

Bij Seniorweb Weesp start op maandag 5 januari 2015 een cursus Picasa (fotobewerking). De cursus bestaat uit drie dagdelen en wordt gehouden in De Bibliotheek. De kosten bedragen € 40,00 voor de cursus en € 11,00 voor het lesboek. Er zijn nog enkele plaatsen beschikbaar. Aanmelden kan door een mailtje te sturen naar: weesp@swleercentra.nl.

Taalcursus vrouwen

Vrouwen van Weesp gaat een Nederlandse en Engelse taalcursus voor beginners geven. Vrouwen die belangstelling hebben voor deze cursussen kunnen zich vanaf maandag 5 januari 2015 aanmelden. Voor meer informatie over deze cursussen kan worden gebeld met 06-43 981 582. Langskomen op het spreekuur kan ook: elke maandag van 13.00 tot 15.00 uur en woensdag van 10.00 tot 12.00 uur in gebouw Papelaan 99.

woensdag 7 januari

Meezingavond

Er is woensdag 7 januari een meezingavond in hotel Hart van Weesp. Het repertoire: Hollandse liedjes van alle tijden. Een accordeonist zorgt voor de muzikale begeleiding. Aanvang: 20.00 uur. Deelname is gratis.

Dirk Scheele

Dirk Scheele komt woensdag 7 januari naar de City om de jongste inwoners van Weesp te vermaken met zijn voorstelling 'Op de boerderij'. Dirk heeft dieren, een hoooiberg, een schuur en een traktor... maar verder is het erg stil op de boerderij. Tijd voor een feestje. De voorstelling is geschikt voor kinderen van 2 tot 6 jaar. Aanvang 14.00 uur en 16.00 uur, entree € 7,50.

Literatuurkring

De Weesper Literatuurkring bespreekt in januari 'Een vlucht regelwulpen' van Maarten 't Hart. Maarten, een jonge hoogleraar celbiologie, staat onhandig in het leven. In het boek komen psychologische vragen en levensvragen aan de orde die de lezer ook zichzelf moet durven stellen. De kring komt bij elkaar op woensdag 7, 14 en 21 januari van 20.00 tot 22.00 uur in Het Lichthuis aan het Waagplein. Aanmelden voor gratis deelname kan bij gespreksleider ds. W.J. Lamfers: 0294-411629 / wjlamfers@hetnet.nl.

zaterdag 17 januari

'Helena'

Theatergroep Aluin speelt '(it sucks to be) Helena'. Een bittere komedie, geschreven door Erik Snel, geregisseerd door Daphne de Bruin en gespeeld door Dennis Coenen, Victorine Plante en Klaas Postmus. '(it sucks to be) Helena' is 17 januari om 20.30 uur te zien in de City of Wesopa. Tien jaar lang voerde Griekenland oorlog met Troje. Duizenden mensen zijn gesneuveld en Troje is volledig verwoest. Voor wat? Voor haar. Voor Helena, die een oorlog waard blijkt te zijn. Maar vindt zij dat zelf ook? Heeft zij om deze oorlog gevraagd? Helena is, net als de mensen die voor haar zijn gestorven, het slachtoffer van haar schoonheid. Prijs: € 15,50.

zondag 18 januari

Voor (on)gelovigen

Cabaretier Sara Kroos, predikant Tom Mikkers en tekstschrijver Coot van Doesburgh sloegen een jaar geleden de handen ineen voor een dienst die voor iedereen toegankelijk zou zijn. Gelovig, ongelovig en alles daar tussenin. Een experiment met verhalen, zo nu en dan een lach, liedjes en kleine en grote vragen uit de hoge hoed. Dit experiment was een groot succes en de dienst wordt ook dit seizoen eens per kwartaal gehouden. Met medewerking van toetsenist Martijn Breebaart. Datum: zondag 18 januari in Theaterpand Weesp, aanvang: 15.00 uur. Entree € 8,50, inclusief omgekeerde collecte en zoets van het huis. Reserveren via www.zone1380.nl.

doorlopend

Jilles Molenaar

Jilles Molenaar exposeert tot en met 4 januari in De Bibliotheek. De expositie heeft als naam Kleur-en-Pracht en omvat kleurrijke landschappen en stillevens. De schilderijen zijn te zien tijdens de openingstijden van de bibliotheek.

Speelgoedkast

Door de feestdagen is de berg speelgoed in veel gezinnen weer gegroeid. Wie van wat speelgoed af wil en dat speelgoed een tweede leven wil geven, kan terecht in de Geef-en-neem-kast in het Centrum voor Jeugd en Gezin. Anderen kunnen dit speelgoed dan gratis meenemen. Het CJG / Consultatiebureau is gevestigd in het gezondheidsgebouw aan de Hugo de Grootlaan.

Jazzproject

Jazzpianist Roy Mock wil een jazzclub oprichten die maandelijks jazzconcerten en jamsessies in Weesp gaat organiseren. Het doel is om jazz in Weesp te promoten. Hij zoekt bestuursleden en vrijwilligers. Mensen met interesse kunnen een mailtje sturen naar roymock@hotmail.com.

zaterdag 3 januari

Wijkreceptie

Wijkoverleg Hogeweij houdt zaterdag 3 januari een nieuwjaarsreceptie in het Grand Café van De Hogeweyk. Wijkbewoners zijn van harte welkom elkaar een goed nieuwjaar te wensen. Tijd: van 16.00 tot 18.00 uur.

Moppenborrel

De Weesper Moppen heffen op zaterdag 3 januari 2015 het glas op het nieuwe jaar. Donateurs, adverteerders, leden en iedereen die de carnavalsvereniging een warm hart toedraagt is van harte welkom. Aanvang: 15.00 uur in La Ruelle, Slijkstraat 53.

zondag 4 januari

Wiplala

De scholen hebben vakantie en dan houdt de City altijd een filmmiddag voor kinderen. Zondag 4 januari wordt de film 'Wiplala' vertoond, naar het gelijknamige boek van Annie M.G. Schmidt. Wiplala is een heel klein mannetje dat bij toeval in het keukenkastje gevonden wordt door het negenjarige zoontje van de familie Blom. Wanneer hij per ongeluk het hele gezin net zo klein tinkelt als hijzelf, begint een spannend avontuur over hele kleine mensen in een hele grote wereld. Aanvang: 14.00 uur, entree € 5,-.

dinsdag 6 januari

Breicafé/buurthuis

Buurtvereniging De Achtergracht opent vanaf dinsdag 6 januari elke dinsdagmiddag het OAZ-gebouw aan de Fijnvandraatlaan voor een breicafé. Terwijl de dames breien - er is een expert aanwezig voor tips en/of hulp - kunnen heren een biljartje leggen. Van 13.00 tot 16.30 uur.

donderdag 8 januari

Film: 'Pride'

De Britse mijnwerkersstaking van 1984 was een uitputtingsslag van bijna een jaar tussen de vakbonden en premier Thatcher. De stakende mijnwerkers kregen steun vanuit onverwachte hoek: namelijk van homoactivisten. Hierop is een film gebaseerd, 'Pride', op donderdag 8 januari te zien in de City. Aanvang 20.00 uur, entree € 8,-.

zaterdag 10 januari

'Vreemd Volk'

Maartje en Kine spelen in de City hun voorstelling 'Vreemd Volk'. Met elf verschillende muziekinstrumenten, een verfrissende blik op de actualiteit en een ontwapenende aanwezigheid op het podium brengt het duo op een eigenwijze manier het oude cabaret terug in het theater. Datum: zaterdag 10 januari 20.30 uur. Entree: € 16,50.

zondag 11 januari

'Lieve Briefjes'

Stand-upcomedian Cindy Pieterse is de huisbespeler van Theaterpand Weesp. Eens per maand speelt zij haar hilarische, gezellige, persoonlijke én actuele 'Lieve Briefjes'. Pieterse dartelt en dendert op geheel eigen wijze door de actualiteit en het dagelijks leven. Datum: zondag 11 januari, aanvang: 15.00 uur. Entree € 7,50. Reserveren via www.zone1380.nl.

donderdag 15 januari

Vrouwen van Nu

Op uitnodiging van Vrouwen van Nu komt Ella Halma donderdag 15 januari naar Weesp om te vertellen over 'vergeten groenten'. Ook zijn er hapjes om te proeven en recepten om mee naar huis te nemen, Locatie: Rabobank Weesp. Aanvang 20.00 uur. Leden gratis, niet-leden betalen € 2,50.

vrijdag 16 januari

In verf verhaald

Diane Kostman gaat in Bibliotheek Weesp de cursus 'In verf verhaald' geven. De startdatum is vrijdag 16 januari. In deze cursus van acht lessen wordt gekeken naar de verhalen die kunstwerken ons vertellen en welke symboliek de kunstenaar heeft gebruikt. De kosten voor de cursus bedragen € 88,- inclusief een syllabus. Opgeven kan via diana.kostman@casema.nl of 035-8884795.

De WeesperNieuws Quiz 2014

Foto: Ruth van Kessel

Als trouwe lezer van het WeesperNieuws moet het een makkie zijn, deze zevende WeesperNieuws Quiz. En als u niet zo'n heel gulzige nieuwsconsument bent, kunt u er een leuke uitdaging in zien. We halen elke maand van het afgelopen jaar twee opvallende nieuwsfeiten terug en u kunt controleren of u daar nog iets van weet. Om een beetje te helpen geven we er drie antwoordmogelijkheden bij.

U kunt de quiz op twee manieren spelen:
1 Stuur uw antwoorden vóór maandag 5 januari 2015 naar redactie@weespernieuws.nl. Dan dingt u mee naar de titel 'WeesperNieuwskenner van het Jaar', en maakt u kans op een dinerbon voor restaurant Rimini aan de Achterdwarsstraat. Wie de meeste vragen goed heeft, wint (eventueel na loting). De winnaar wordt 14 januari bekendgemaakt.
2 U kunt de quiz ook als test voor uzelf beschouwen of er een spel met vrienden van maken. Maar dan moet u geduld hebben tot 7 januari 2015; dan verschijnt het WeesperNieuws met de juiste antwoorden.

Januari

Foto: Marieke van Veen
Foto: Christian Pfeiffer
Foto: Christian Pfeiffer
Foto: André Verheul
Foto: Christian Pfeiffer
Foto: Christian Pfeiffer
Foto: RHC Vecht en Venen Foto: RHC Vecht en Venen
Foto: Christian Pfeiffer
Foto: Christian Pfeiffer
Foto: Ruth van Kessel
Foto: Christian Pfeiffer

1. De telefooncel werd er begin januari symbolisch uit gesleept. Gijs Numan en Jordi Dekker verbouwen hun nieuwe restaurant Aaltje. Weet u nog hoe het restaurant heette dat voor Aaltje in het pand zat?
A. 't Zwaantje
B. The Londoner
C. Rubens

2. Hij wil al zijn automaten wel aan de gemeente schenken, maar welke eis stelt Jelle Zijlmans van het Automatenkabinet aan deze grote gift?
A. Alle ambtenaren moeten in de lunchpauze gratis kunnen komen spelen
B. De gemeente moet proberen het Automatenkabinet in het postkantoor te faciliteren
C. Hij mag zijn pand in de Middenstraat houden voor eigen gebruik

Februari

3. De eerste editie van dit feest in manege Bleijenberg werd deze maand voor het eerst gehouden. Hoe heet het feest dat jaarlijks moet terugkeren?
A. Weesper Winterfeest
B. Swing op de Brink
C. Dance@theVecht

4. Vergaderen onder het toeziend oog van Willem-Alexander. Wijkoverleg Centrum schenkt het stadhuis een beeld van de koning. Welke bekende Weesper kunstenaar vervaardigde het?
A. Burney Bavelaar
B. Ad van Gemert
C. Jan Haen

Maart

5. Ymere en de Woningbouw fuseren. Hoeveel huurders in Weesp krijgen een nieuwe huurbaas?
A. 4000
B. 6000
C. 9000

6. Deze maand naar de stembus voor een nieuwe gemeenteraad! Welke partijen vormen uiteindelijk de nieuwe coalitie in Weesp?
A. VVD, CDA, D66, WSP
B. GroenLinks, WSP, PvdA
C. VVD, CDA, D66, GroenLinks

April

7. Bart Horseling besluit te gaan tuinieren en draagt het burgemeesterschap over aan Bas Jan van Bochove. Bij welke club duikt hij aan het eind van het jaar op, toen hij klaar was met grasmaaien?
A. FC Weesp
B. De Oranjevereniging
C. Carnavalsvereniging De Weesper Moppen

8. De katholieke parochie vertrekt definitief uit de Laurentiuskerk aan de Herengracht. Waar kerkt de parochie nu?
A. Kerkcentrum Hogeweij
B. De voormalige apostolische kerk aan de Troelstralaan
C. De Koninkrijkszaal aan het Herensingel

Mei
9. Het is de route naar het centrum die vrij abrupt wordt afgesloten voor herbestrating. Er volgen klachten over de communicatie en de omrijroute. Hoe heet die straat hier eigenlijk?
A. Breedstraat
B. Groeneweg
C. Middenstraat

10. Guido, Simon, Eva en Eva winnen in mei de finale van de eerste talentenwedstrijd voor Weesp, genaamd:
A. Voice of Weesp
B. Van Jewelste
C. Weesp Got Talent

Juni
11. Wat konden bewoners van Aetsveld gratis halen tegen de overlast van het dagenlange werk aan de kruising van de N236 bij Aetsveld?
A. Een fles jenever
B. Oordopjes
C. Een teddybeer

12. Kent u deze meneer nog? Wat was er met hem?
A. Dat is visboer Johan die weg moest voor de bouw van het winkelcentrum Achtergracht en daar grote moeite mee had.
B. Dat is agent Henk die zijn vertrek als wijkteamchef aankondigt en Weesp gerust achterlaat
C. Dat is dirigent Gerard die een Weesper erespeld krijgt voor al zijn werk voor de stad

Juli
13. Reuring op de Nieuwstad. In de zomer starten een aantal nieuwe ondernemers met een eigen zaak in de winkelstraat. Welke ondernemer(s) zit(ten) niet op de Nieuwstad?
A. Jeroen en Peter Moen met hun biologische winkel Moen Mooi Eten
B. Patricia de Haan met haar kapperszaak Weesper Hair Gallery
C. Beate van Bragt met haar kinderkledingwinkel Kladden

14. Kinderkermis op de Nieuwstraat. De organisator kijkt in juli tevreden terug, er komt volgend jaar een vervolg. Wie organiseerde die kermis eigenlijk?
A. Vreemdelingen Verkeer Weesp (VVW)
B. De Wijnoutlet
C. Zone1380

Augustus
15. Wat is er met deze foto die het Regionaal Historisch Centrum Vecht en Venen (voormalig Gemeentearchief) aan het publiek toont?
A. Het eerste bestuur van de jubilerende Industrie Vereniging Weesp (IVW 1814-2014)
B. De oudste Weesper foto bekend (1856): waarschijnlijk burgemeester De Bruijn
C. De eerste editie van het Sluis-en-bruggenfeest in 1886. Het eerste bestuur.

16. WeesperNieuws TV gaat het digitale net op bij UPC. Op welke zender is de bekende kabelkrant te vinden?
A. 27
B. 14
C. 31

September
17. Wat doen deze mannen hier?
A. Ze bewonderen de opgeknapte Opel Rekord die Jan Fey in 1980 verkocht. De eigenaar kwam op de 89ste verjaardag van Fey langs om de auto te laten zien.
B. Het college van B en W gaat met de dienstauto de wijk in om aan ouderen te vertellen wat de veranderingen in de zorg voor hen betekenen
C. Op Open Monumentendag staan op het grasveld aan de Horn oude oldtimers uitgestald voor de liefhebber

18. Welk bekend verzorgingshuis bestaat 25 jaar?
A. De Hogeweyk
B. De Roskam
C. Oversingel

Oktober
19. Fons Plukker maakt bekend zijn BoekenArk te gaan sluiten. Waar stopte Fons dit jaar ook mee?
A. Roken
B. Voorzitterschap WDO
C. Gitaarlessen

20. Wat verdwijnt nog meer deze maand?
A. Toneelvereniging Ons Clubje
B. Muziekvereniging Jubal
C. Het Weesper Automatenkabinet

November
21. Even leek Sinterklaas niet met zijn gebruikelijke Pakjesboot aan te kunnen komen in Weesp. Waarom?
A. De Spoorbrug zou niet open kunnen vanwege onderhoud. Uiteindelijk zag ProRail hiervan af na druk uit de gemeente.
B. De Pakjesboot was spoorloos. Verdwenen in het Naardermeer. Met een helikopter werd die teruggevonden
C. In de Pakjesboot woonden vleermuizen en natuurliefhebbers legden hem aan de ketting. De vleermuizen waren net op tijd weg.

22. Hoog bezoek voor De Hogeweyk dit jaar. Wie van onderstaanden kwam niet een kijkje nemen in de Weesper zorginstelling?
A. Premier Mark Rutte
B. Koningin Máxima
C. Dalai Lama

December
23 Maak kennis met het: .... Een buurtinitiatief aan de Vest dat weg moet van de gemeente.
A. Julianabootje
B. Wilhelminabootje
C. Beatrixbootje

24. Bijzonder: bij de politie wordt door basisschool de Hobbedob aangifte gedaan van de diefstal van een:
A. Kerstboom uit de school
B. Een lespakket over vuurwerk
C. Dozen vol met spullen voor het goede doel

Foto: RHC Vecht en Venen

De afgelopen maanden plaatste het WeesperNieuws elke week een 'Pareltje uit het Gemeentearchief' in een aparte rubriek. Weet u welk begrip bij welke foto hoort?

Foto 1
Foto 2
Foto 3
Foto 4

Foto: RHC Vecht en Venen
Foto: Christian Pfeiffer
RHC Vecht en Venen Foto: RHC Vecht en Venen

A. Roskam
B. Gerefomeerd
C. Magneet
D. Ammoniak

Joppes zoekt fijn oefenveldje voor hondencursussen

Een grasveldje, liefst omheind en 's avonds verlicht zou helemaal geweldig zijn

Esmeralda Terweij van Hondenschool Joppes met haar labradorpuppy Charlie. Foto: Ruth van Kessel

door Ruth van Kessel

WEESP - Vier keer per week geeft hondentrainster Esmeralda Terweij van Hondenschool Joppes cursussen aan puppy's, jongvolwassen honden en niet te vergeten hun baasjes. Overdag doet ze dat op het veldje van het kermisterrein aan de Aetsveldselaan, maar nu op de winteravonden is het daar te donker en wijkt ze met haar hondenclubje uit naar de Keurstraat op het industrieterrein. Verre van ideaal.

Esmeralda Terweij startte vier jaar geleden Hondenschool Joppes in Weesp. Al langer was ze besmet met het hondenvirus en volgde ze naast haar werk als buschauffeur opleidingen tot kynologisch instructeur. Toen ze op diverse plaatsen gevraagd werd hondencursussen te geven, deed ze dat met veel plezier. In 2012 besloot ze er volledig haar beroep van te maken en startte ze met Hondenschool Joppes in Weesp.

'Een hond kletst de hele dag, maar begrijp je zijn lichaamstaal wel?'

Waarom in Weesp?
"Eigenlijk omdat mensen het mij vroegen. Ik woonde tijdelijk bij mijn moeder in Weesp en wandelde vaak met mijn labradors Joep en Noppes over straat. Mensen kwamen naar me toe en zoals dat gaat met hondenbezitters: we raakten aan de praat. Het bleek dat veel mensen wel heel graag met hun hond op cursus wilden, maar óf ze deden dat buiten Weesp óf maar helemaal niet, omdat buiten Weesp toch net te veel moeite was. Na een poosje dacht ik: wat is het zonde dat veel Weespers niet de kans krijgen om hun hond beter te leren begrijpen. Jammer voor de hond en jammer voor de baas. Dus toen besloot ik het gewoon te gaan doen. In 2012 nog met 8 cursisten op de dinsdagavond en nu zijn het er 40 verdeeld over vier cursussen. Sommige mensen blijven steeds terugkomen omdat ze het zo leuk vinden om met hun hond bezig te zijn."

Waarom zou iemand met zijn hond een cursus gaan volgen?
"Je doet een hond geen groter plezier dan met hem bezig te zijn. Een hond wil voor je werken. Hij of zij kletst de hele dag met je, alleen moet je het wel kunnen lezen. Dat is het belangrijkste dat je op de cursus leert: het herkennen van de lichaamstaal van jouw hond. Het is zo mooi om te zien hoe mensen die eerst van niets weten in tien lessen ineens hun hond begrijpen; dat proces gaat snel en geeft mij zo veel energie, daar krijg ik geen genoeg van."

Overdag geef je les op het kermisterrein, hoe veilig is dat?
"Je moet natuurlijk voorkomen dat een hond de weg op rent, dus zet ik elke week een schapennet neer als afbakening. Dat is net genoeg om een hond eraan te herinneren: o ja, verder dan dit mag ik blijkbaar niet. Nu het 's avonds te donker is, wijk ik met de cursus uit naar de beter verlichte Keurstraat. Heel fijn dat dat mag van de eigenaar van het bedrijf, maar omdat daar alles van steen is en er af en toe een auto rijdt is dat niet ideaal voor de hondjes. Maar ik ben superblij dat we in ieder geval ergens heen kunnen."

Wat zou je nodig hebben?
"Een grasveld, liefst omheind en waar het mogelijk is verlichting aan te brengen. Samen met cursisten zijn we allerlei mogelijkheden langsgegaan, maar helaas, bij de locaties die geschikt zouden kunnen zijn, willen de eigenaars niet meewerken. Bang voor de hondenpoep – maar die ruimen we na afloop steeds op – of er lopen koeien. Geen goede combinatie. We hebben geflyerd bij boeren en landbezitters, maar daar is tot nu toe nog geen reactie op gekomen. Langs het Blijwaterpad of in de Horn zou ik zeker mogelijkheden zien."

Wat is je droom?
"Ik droom ervan om een hondencrèche in Weesp te realiseren waarin ik honden overdag kan opvangen. Een eigen terrein met twee afgebakende stukken voor puppy's en jonge honden. Met een kleine keet voor een kopje koffie en wat spullen, ik hoef geen luxe. Daar zou ik dan ook de cursussen willen organiseren. Ik weet zeker dat ik met die cursussen aan een behoefte voldoe. Dus lieve Weespers, willen jullie met ons meedenken waar in Weesp ik terecht kan met mijn hondenschool? Dat zou super zijn."

'Soms krijg je een vuilniszak vol post op je bureau'

Nieuw spreekuur voor wie er thuis met de administratie niet uitkomt

Pietje Vlot van Versa Welzijn heeft zin in het nieuwe spreekuur. Foto: Marieke van Veen

door Marieke van Veen

WEESP - Brieven schrijven, rekeningen betalen, toeslagen en regelingen aanvragen, belastingaangifte doen... De ene Weesper draait er zijn hand niet voor om, voor de ander is het een enorme opgave. Het nieuwe spreekuur 'Administratie voor elkaar' waar Versa woensdag 14 januari mee begint, biedt uitkomst.

Tot begin deze maand had Versa het BIA, het Bureau voor Informatie en Advies. Een trouwe groep kundige vrijwilligers hielp Weespers met het invullen en begrijpen van lastige formulieren. Door de jaren heen is er behoefte aan verbreding van dit spreekuur ontstaan. Het BIA werd opgeheven en Pietje Vlot van Versa start nu samen met de voormalige BIA-vrijwilligers een nieuw spreekuur: Administratie voor elkaar.

'Sommige mensen maken die blauwe envelop niet eens open'

Waarmee kunnen we bij jullie terecht?
"Met alles waar je zelf niet uitkomt of niet aandurft. Dingen die voor de een simpel zijn, zijn voor een ander een hoge drempel. Er zijn mensen die een blauwe envelop van de Belastingdienst zo eng vinden dat ze 'm dicht laten. Neem maar mee, dan kijken we samen."

Is daar in Weesp behoefte aan?
"Het BIA heeft jarenlang goed dienst gedaan. De vrijwilligers hebben vele Weespers geholpen. Juist door alles wat we zijn tegengekomen wisten we dat we nóg meer voor mensen zouden kunnen doen. Daarom gaat het BIA nu op in dit nieuwe spreekuur."

Waarom per se een nieuw spreekuur?
"Een frisse start, hoewel we gelukkig kunnen blijven profiteren van de kennis en kunde van de oudgedienden van het BIA. Het voorkomen van erger wordt het uitgangspunt. Bij het BIA werden mensen met een specifiek probleem geholpen. Bij het nieuwe spreekuur kijken we naar het totaalplaatje en wat we nog meer kunnen doen."

Geef eens wat concrete voorbeelden?
"Als iemand een betalingsregeling nodig heeft, graven we wat dieper. Soms is betaling in termijnen gewoon wenselijk, maar wat als iemand meer van dat soort regelingen heeft en steeds meer schulden opbouwt? Dan kunnen we De Kredietbank inschakelen. Ook met de Sociale Dienst en het Maatschappelijk Werk zijn de lijntjes kort."

Straks dumpt iemand een vuilniszak vol ongeopende post op je bureau...
"Dat gebeurt. Onze vrijwilligers vinden het heerlijk om dingen uit te pluizen en te ordenen, dus dat is geen enkel probleem. Klanten gaan vrijwel altijd opgelucht de deur uit: dat is onze beloning."
Het eerste spreekuur is woensdag 14 januari van 9.30 uur tot 11.00 uur in Gebouw Papelaan 99.

Gevraagd: (defecte) vaat/wasmachine, droger, fornuis, fiets, radiator. Gratis opgehaald. Tel.: 06-34606808

Haardhout: ca. 1 kuub € 77,50 (goed droog). Voor meer info: Tuincentrum H. vd Wurff. Tel.: 0294-412978. Wij bezorgen ook aan huis.

Docent wiskunde geeft bijles 06-19057155

Start Body en Mindles Do. 15 jan. 09.30 uur, Studio The Change, Hogeweyselaan 97, Weesp. 10-ritkaart € 59,95. Info: Sylviagenemans@gmail 06-11711568.

SCOOTERS Nieuw & gebr. scooterdumper.nl. Vespa en Piaggio met hoge korting uit voorraad ! Reparatie / onderhoud / verzekeringen / scooterlease / accessoires. Bloemendalerweg 41a Weesp 0294-414108 / 06-12868539 info@scooterdumper.nl

Privehuis Morosa Almere 06-11117475 Bakkenzuigerstr. 50 ma/vr 10.00 tot 19.00 uur meisjes/dames gevraagd kvk 32159766

MOTORFIETSEN te koop
GEVRAAGD
alle merken en
bouwjaren. Defect of lang
stilgestaan geen bezwaar.
Direct gehaald, betaald en
gevrijwaard. 06-25418595

TANDPROTHETISCHE
PRAKTIJK WEESP

Theo Nuyens
Kunstgebitten en reparaties
klaar terwijl u wacht
(ind. mogelijk)
E. du Perronstraat 38
1382 SZ Weesp
Tel: 0294-418722

Te huur: Kantoorruimtes in kleinschalig verzamelgebouw. Units van 18 en 24,5 m2. Prijs vanaf € 350 excl. BTW.
COMPLICITY - Weesp - 0294 484 620 www.complicity.nl

Krijgt u familie op bezoek?
En heeft u niet genoeg ruimte of u hecht aan uw privacy?

Bed and Breakfast
De Roskam in Weesp
06-55334804 of
www.bedandbreakfast.nl

Broeken
Ook in Bandplooi, Omslag
Kapelstr. www.nr14bussum.nl

Te koop gevraagd: Oud blikspeelgoed/treinbaan en treinen. Mag oud en/of defect zijn. Tel.: 035-6938689

Voor baby & peuter
LANNEKE

kraamcadeaus/verzorging
speelgoed/kleding
Nieuwstraat 39 Weesp
naast het gemeentehuis