MuiderNieuws

11 juni 2014

MuiderNieuws 11 juni 2014


Brandweer Muiden redt zinkende boot

Foto: Christian Pfeiffer

De brandweer heeft dinsdagochtend een boot geholpen die aan het zinken was op de Vecht. De boot werd met hulp van Waternet aan de kant gebracht langs de Lange Muiderweg. De schippers kwamen er tijdens het varen achter dat de boot water maakte. Zij riepen de hulp in van een boot van Waternet die het jacht naar de kant hielp. Daar stond de brandweer van Muiden klaar met een pomp om het water uit het schip te halen.

Muiden flirt openlijk met de Amsterdamse toerist

door Christian Pfeiffer

MUIDEN - Pampus ziet de toekomst weggelegd als 'Isle of Amsterdam', in navolging van het Muiderslot dat zich al 'Amsterdam Castle' noemt. Het moet de internationale toerist naar de stad brengen.

'Isle of Amsterdam', dat moet dit jaar boven de folders van Pampus komen te staan. Zo vertelt directeur Tom van Nouhuys aan het MuiderNieuws. De buitenlandse toerist komt nu nog te weinig op het forteiland en het aanboren van deze doelgroep biedt grote, financiële, mogelijkheden. "Laten we eerlijk zijn: Pampus heeft een enorm Amsterdams verhaal om te vertellen", aldus Van Nouhuys.

De twee belangrijkste toeristische attracties van Muiden flirten met deze beslissing openlijk met Amsterdam. Een logische stap: Amsterdam wordt overlopen door toeristen en de denktank voor toeristisch Amsterdam, 'Amsterdam Marketing' is druk op zoek naar mogelijkheden om de binnenstad te ontlasten. Toeristen worden steeds meer de regio in gestuurd: naar de Zaansche Schans, naar Zandvoort (toepasselijk: Amsterdam Beach) of naar het Muiderslot (Amsterdam Castle). De naamsverandering in de internationale folders heeft het Muiderslot bepaald geen windeieren gelegd. Het bezoekersaantal van het Muiderslot kwam in 2013 bijna twintig procent hoger uit dan in 2012. Sinds het begin van dit jaar accepteert het Muiderslot de I Amsterdam City Card, een kaart waarmee je gratis in Amsterdam en omstreken musea kunt bezoeken en kan reizen met het openbaar vervoer. De redenatie is simpel: Muiden ligt maar enkele kilometers van de stadsgrenzen van Amsterdam af. De verbindingen met het openbaar vervoer zijn goed. En wie in het buitenland een grote stad bezoekt, weet zelf dat enkele kilometers reizen voor een attractie heel normaal is.

Hoe gaat de nieuwe gemeente heten?

MUIDEN - Muiders kunnen zelf een suggestie insturen voor de nieuwe naam van de nieuwe fusiegemeente Muiden, Naarden en Bussum.

Dat hebben de drie gemeenteraden besloten bij de eerste gezamenlijke vergadering. Via de website van de gemeente Muiden kunnen suggesties worden ingestuurd. Geen internet beschikbaar? Bij het gemeentehuis is ook een formulier verkrijgbaar waarmee een suggestie gedaan kan worden.

Muiden, Naarden en Bussum moeten per 1 januari 2016 fuseren tot een nieuwe gemeente. Ook al is de uiteindelijke beslissing aan de Tweede Kamer, binnen de gemeenten wordt al hard gewerkt aan het samengaan. Een nieuwe naam is onderdeel van de procedure.

De drie gemeenten stellen gezamenlijk een commissie in. Deze commissie beoordeelt de voorgestelde namen op mate van geschiktheid. De commissieleden krijgen overigens niet te zien wie welke naam inbrengt. De drie gemeenteraden willen namelijk dat de commissie de namen zo objectief mogelijk beoordeelt. De commissie brengt de lange lijst van voorgestelde namen uiteindelijk terug tot een lijstje van maximaal drie namen. Uiteraard wordt de keuze onderbouwd met argumenten. Het lijstje wordt voorgelegd aan de drie gemeenteraden, die eind oktober een besluit over de naam nemen. De gekozen naam wordt overgebracht aan minister Plasterk zodat hij deze kan opnemen in het wetsvoorstel voor gemeentelijke herindeling dat hij naar de Tweede Kamer stuurt.

Het formulier is te vinden op Muiden.nl.

32

Muiders en Muiderbergers doen er mee met de WK-pool op WeesperNieuws.nl.

Pampus ziet kansen als 'Isle of Amsterdam'

De blik van directeur Tom van Nouhuys is op de toekomst gericht

Directeur Tom van Nouhuys: 'Het eiland is open. Het is gelukt. We gaan nu bouwen aan de toekomst' Foto: Christian Pfeiffer

door Christian Pfeiffer

MUIDEN - Pampus is open. Het fort draait en het hoogseizoen staat op het punt van beginnen. De blik van directeur Tom van Nouhuys is gericht op de toekomst. Specifieker: richting het IJ, richting Amsterdam.

De afgelopen maanden kunnen gerust worden omschreven als de roerigste ooit voor stichting Forteiland Pampus. Het geld raakte op en om de stichting te redden ging het roer om. Fortwachters Kris en Maartje vertrokken, binnen de stichting zelf werden grote organisatorische veranderingen doorgevoerd om Pampus bestuurbaarder te maken. "We verwachten dat deze week te kunnen afronden", zo vertelt Van Nouhuys.

'Pampus vertelt een Amsterdams verhaal' Foto: Christian Pfeiffer

Pampus verwacht dit jaar minder bezoekers, een bewuste keuze

We treffen Tom van Nouhuys op Pampus. De drukke pinksterdagen staan voor de deur. Het eiland wordt ingericht voor het weekend. Er wordt veel bezoek verwacht, maar niet zoveel als vorig jaar. "Vorig jaar Pinksteren was enorm druk. Een van de doelen voor het komende jaar is om het bezoek wat meer te gaan spreiden. Onze afspraken met de Bankgiro Loterij zijn ook aangepast. Vorig jaar moesten we ineens hordes bezoekers van de loterij verwerken die een kaartje hadden gewonnen."

Van Nouhuys oogt ontspannen. Pampus is open voor bezoek. Dat was de afgelopen maanden het belangrijkste. Nu de bezoekers weer op het eiland zijn, kan er gekeken worden naar de toekomst. De directeur ziet die toekomst zonnig in. Er zijn doelstellingen gemaakt.
De belangrijkste doelstelling is natuurlijk om voldoende geld binnen te halen om het eiland quitte te laten draaien. "Geen ruim 50.000 zoals vorig jaar, maar ergens halverwege de 40.000. Ook al zijn dat minder bezoekers, we verwachten er meer aan te verdienen", zo legt Van Nouhuys uit.

Pampus verwacht dit jaar minder bezoekers, een bewuste keuze

De bezoekersaantallen moeten ook meer gespreid worden. Meer doordeweeks en buiten het hoogseizoen om. Pampus gaat daarvoor in gesprek met scholen. Klassen komen nu nog niet genoeg. Op het eiland moet uiteindelijk in de oude fortwachterswoning overnacht kunnen worden. Daarvoor gaat Van Nouhuys in gesprek met de gemeente. De horeca op het eiland is onlangs in handen gekomen van een externe partij. Voorheen werd dit gedaan door de stichting, maar door de dagelijkse exploitatie in handen te leggen van een gespecialiseerde partij wordt het paviljoen naar een nieuw niveau getild. Ook kunnen schippers met een boot gratis aanleggen bij Pampus voor een bezoek aan het eiland of een bakje koffie. "Allemaal veranderingen", zo somt Van Nouhuys op.

Toekomst
Pampus wil verder. De blik richt zich op Amsterdam. Met belangstelling is er gekeken naar het Muiderslot dat het afgelopen jaar met succes de internationale toerist binnen de kasteeltorens heeft weten te krijgen door zich te profileren als 'Amsterdam Castle Muiderslot'. "We hebben goede contacten gelegd met Amsterdam Marketing. Er komen steeds meer toeristen naar onze hoofdstad. De binnenstad daar staat enorm onder druk en zij zijn zeer geïnteresseerd om toeristen een alternatief in de regio te bieden", zo vertelt Van Nouhuys.

Er wordt gedacht aan een rondje Muiden, met daarin het Muiderslot en Pampus. Dat kan met de boot vanaf IJburg. "Maar door goede marketing krijgt het Muiderslot zelfs nu ook al toeristen met de fiets vanuit Amsterdam." Een bezoek aan Pampus kost ongeveer drie uur. Samen met een bezoek aan het Muiderslot is het dus goed voor een dag vermaak.

"Wat mij betreft staat er dit jaar nog op de folders 'Pampus, Isle of Amsterdam'", aldus Van Nouhuys.

Isle of Amsterdam
"Laten we eerlijk zijn: Pampus heeft een enorm Amsterdams verhaal om te vertellen. Vroeger gingen de VOC-schepen bij de ondiepte Pampus voor anker voordat ze de haven van Amsterdam binnenkwamen en later was Pampus een fort, onderdeel van de Stelling van Amsterdam. Dat verhaal vertellen wij ook in onze Pampus Experience. Ik kan me goed voorstellen dat er toeristen zijn die best in dit verhaal geïnteresseerd zijn. Het verhaal van water, het verhaal van Nederland, naast tulpen, klompen en kaas."

Honden vast in warme auto aan de Kor

MUIDERBERG - Bezorgde omstanders hebben zaterdagavond de politie gebeld omdat twee honden in de warmte zaten opgesloten aan de Kor.

De honden zaten vast in een in Citroën. Eén raampje stond op een klein kiertje open. Het lukte de politie niet de eigenaar van de auto telefonisch te bereiken. Toen agenten ter plaatse wilde gaan kijken, was de auto vertrokken. De politie vertelt dat bij dit soort situaties altijd de politie gebeld mag worden.

Zaterdag: Hollandse gezelligheid

MUIDERBERG - Muiderberg staat zaterdag de gehele dag in het teken van Hollandse gezelligheid. Met in de middag een braderie en 's avonds een Hollandse avond als afsluiter.

De braderie start om 12.00 uur in de Dorpsstraat en telt vele kramen op het gebied van eten, drinken, mode, speelgoed, cosmetica en goede doelen. Ook de plaatselijke winkeliers zijn vertegenwoordigd met speciale kramen voor de bezoekers. Voor de kinderen zijn er weer leuke attracties.

Na afloop van de braderie kan het gezelschap zich verplaatsen naar de Brink waar een gezellige Hollandse avond georganiseerd wordt met livemuziek, een grote bar en diverse eetkraampjes. De livemuziek wordt verzorgd door diverse artiesten uit de beroemde Amsterdamse cafés 'Bolle Jan' en 'Peter Beense', waaronder zanger Dave Miller. Het evenement wordt georganiseerd door de Stichting Muiderbergse Feesten.

Goed weer voor Kaarsgaren-toernooi

MUIDERBERG - Op tweede pinksterdag is het jaarlijkse Willem Kaarsgaren jeu-de-boulestoernooi gehouden op de Brink in Muiderberg.

De 16 triplettes (teams van 3 personen) bestreden elkaar weer om de felbegeerde wisselbeker.

In de zeer spannende finale heeft het team van Alie Oudshoorn, Hans van der Steen en Piet Oudshoorn voor de tweede keer de beker gewonnen. Het zilver was voor het team Bert van Sloten, Pippa Ward Smith en Niesje van der Neut. Voor het team Rein van Dorp, Paul Vloothuis en Peter Moens was er brons.

Crescendo speelt met Jozefschoolleerlingen

Foto: Martin van de Beld

In het verenigingsgebouw van Crescendo vond woensdag een bijzonder concert plaats. Twee groepen leerlingen van de Jozefschool speelden samen met de muzikanten van de vereniging 'Wieger wordt wakker!' Dit vrolijke muziekstuk, dat uit meerdere delen bestaat, vertelt het verhaal van een jongetje dat slaapt, droomt en wakker moet worden om naar zijn eerste muziekles te gaan. In de afgelopen periode hebben de 50 leerlingen wekelijks geoefend. Het concert ging erg goed. Het gebouw zat helemaal vol met ouders en verzorgers.

Leslie Haasewinkel

Eigenaresse Winkel Palette
Colour Shoes Amsterdam
Muiderbergse sinds: 1999
Leeftijd: 48

Foto: Christian Pfeiffer

Hardlopen?
"Het hele jaar natuurlijk keihard trainen voor de Muiderslotloop."

Mooi Muiderberg is?
"Vier hele mooie, zeer actieve dames met een schoonheidssalon in Muiderberg."

Mooie bruidsschoenen maken de bruid?
"Klopt! Marilyn Monroe: 'Give a Girl the Right Shoes and She Can Conquer the World'."

En de mannen dan?
"Voor mannen heb ik ook prachtige schoenen."

Wat weet bijna niemand over u?
"Dat ik les geef voor de Zaalsportclub in de Rijver."

Wat houdt u verder bezig?
"Mode en muziek."

Boek lezen of tv-kijken?
"In de drukke periodes op mijn werk is het echt tv-kijken."

Welk boek ligt er op dit moment op uw nachtkastje?
"'Alleen maar nette mensen' van Robert Vuijsje."

Waar wordt u gelukkig van?
"Een café latte in de morgen en palmbomen."

Met wie zou u eens een goed gesprek willen?
"Oscar de la Renta."

Favoriete plek in Muiderberg?
"Heerlijk rennen langs het water."

Welk lokaal nieuws houdt u bezig?
"Toch wel het 2e hockeyveld."

Als je een dagje burgemeester van Muiden was, dan…
"...zou ik zorgen dat de busverbinding tussen Muiderberg en Amsterdam weer een directe verbinding zou zijn. "

Verder nog iets leuks…?
"15 jaar geleden wilde ik eigenlijk heel snel weer terug naar Amsterdam. Nu is het na een dag werken in het centrum van Amsterdam een verademing om Muiderberg in te rijden."

Zeezicht en bibliotheek slaan de handen ineen met Boekstart

Nieuw project moet lezen bij kinderen bevorderen

Op de foto met Dikkie Dik en Jet Boeke. Foto: Suzanne Heuts

MUIDERBERG - Kinderdagverblijf Zeezicht in Muiderberg gaat intensief samenwerken met de Bibliotheek in het project 'BoekStart'. Vorige week was de aftrap.

Met de samenwerking hopen beide partijen het lezen bij kinderen te stimuleren. "Lekker lezen of voorgelezen worden. Er is niets leuker", aldus Suzanne Heuts van de overkoepelende organisatie SKBNM.

Nou ja, misschien een tekenles van Jet Boeke dan, de schrijfster en tekenaar van 'Dikkie Dik'. De dreumesen en peuters van kinderdagverblijf Villa Zeezicht boften donderdag, want ze kregen het allemaal. Eerst kwam Jet Boeke een verhaal tekenen van Dikkie Dik. Ze las daarna nog een Dikkie Dik-verhaal voor én leerde de kinderen hoe ze zelf Dikkie Dik kunnen tekenen.

Twee kisten
Na het voorlezen en het tekenen werd het project 'BoekStart in de kinderopvang' geopend. Villa Zeezicht kreeg twee grote kisten vol boeken cadeau. Pedagogisch medewerker Marja Wiegmans is benoemd tot voorleescoördinator van het kinderdagverblijf en heeft een aantal trainingen gevolgd. "We lezen al veel voor aan kinderen, vooral bij de peuters. Wat ik heb geleerd is dat ook baby's en dreumesen baat hebben bij voorlezen. Met alle boeken die we vandaag hebben gekregen, is onze bibliotheek aardig uitgebreid met boeken voor álle leeftijdscategorieën", zo vertelt Wiegemans.

Het project BoekStart in de kinderopvang is een intensieve samenwerking tussen het kinderdagverblijf en de bibliotheek.

Met BoekStart krijgt voorlezen en een vaste plek in de kinderopvang. De bibliotheek zorgt voor een aantrekkelijke leesplek in het kinderdagverblijf en een startcollectie geschikte boekjes. Zo wordt een rijke en stimulerende leesomgeving gecreëerd voor jonge kinderen.

Opbrengst toernooi voor Linda. foundation

MUIDEN - De opbrengst van het Muider Open Golf Toernooi komt dit jaar geheel ten goede aan de Linda. foundation. Een balletje slaan kan vrijdag.

Het toernooi wordt voor de 16de keer gehouden. De eerste negen holes zijn uitgezet rondom het Muiderslot. De rest van het toernooi wordt op de golfbaan in Weesp gehouden waar later die dag ook de prijzen worden uitgereikt.

De Linda. foundation is een initiatief van Linda de Mool. De stichting stelt zich ten doel om gezinnen met kinderen die in een financieel benarde positie verkeren een cadeautje te geven. In 2013 waren dit 1000 gezinnen. De komende jaren worden het er hopelijk nog veel meer. De foundation richt zich op gezinnen met kinderen omdat kinderen nooit verantwoordelijk zijn voor het ontstaan van financiële problemen, maar er wel onder lijden.

Meer info op MuiderOpen.nl.

Fiets gestolen Dijkweg

MUIDEN - Aan de Dijkweg in Muiden is zaterdagmiddag een fiets gestolen. Dat gebeurde bij de trap naar het strandje.

De witte Gazelle damesfiets werd rond half vijf meegenomen. Opvallend detail is dat de fiets twee witte fietstassen had, waarvan er een stuk is. Getuigen worden opgeroepen zich te melden.

Plan KNSF te laat op site

MUIDEN - De termijn van de tervisielegging van het ontwerpbestemmingsplan De Krijgsman voor woningbouw op het KNSF-terrein is verlengd van 3 juli tot en met woensdag 23 juli 2014.

Dit betekent dat de totale termijn van ter visie legging van het ontwerp bestemmingsplan 9 weken bedraagt.

Wegens een technische storing is het ontwerpbestemmingsplan De Krijgsman namelijk te laat verschenen op de website www.ruimtelijkeplannen.nl en om deze reden heeft de gemeente besloten de termijn te verlengen met drie weken. De zienswijzen die reeds zijn ingediend worden gewoon meegenomen in de behandeling van het ontwerpbestemmingsplan.

Orgelconcert Damman

MUIDEN - Organist Koos Damman geeft zaterdag in de Grote Kerk een orgelconcert op het monumentale hoofdorgel.

Hij voert werken uit van Dandrieu, Walther, Bach, Lefébure-Wély, Franck en Reger. De aanvang is om 15.00 uur. De toegang is gratis. Het volledige programma-overzicht en gegevens over het orgel zijn te vinden op www.hetoudsteorgelvanhetgooi.nl.

Snelweg A1 paar dagen afgesloten

MUIDEN - De A1 is van vrijdag 13 juni 21.00 uur tot maandag 16 juni 05.00 uur afgesloten tussen Diemen en Watergraafsmeer.

Ook is van vrijdag 13 juni 21.00 uur tot zaterdag 14 juni 07.00 uur
de verbindingsweg van de A1 vanuit Amersfoort/Almere naar de A9 richting Schiphol/Amsterdam-ZO afgesloten. Verkeer wordt ter plaatse omgeleid met borden. Er moet rekening gehouden worden met een extra reistijd van een half uur.

Er werd hard gestreden in de finale. Foto: Bob Awick

Zangeres Carmen Mercedes mag zich de winnaar noemen van de talentenshow Naarden-Muiden-Bussum On Stage. Op het podium van Spant! streden afgelopen zaterdag 9 finalisten om de hoofdprijs ter waarde van 250 euro, te besteden aan coaching en een optreden tijdens Bussum Cultureel in september. Ook Menno Jerry mag zich tot de winnaars rekenen, hij kreeg namenlijk de meeste stemmen uit het publiek. Zanger Menno kreeg ook een cheque van 100 euro, te besteden aan talentontwikkeling.

Team RunVSC haalt 13.000 euro binnen met Roparun

Team Vechtstede kijkt terug op topprestatie

Blijdschap na de finish.

WEESP - Het Roparunteam van het Vechtstede College heeft maandag de finish gehaald van de estafetteloop van Parijs naar Rotterdam.

De lopers, fietsers, masseurs, navigeerders, koks, filmers en manussen van alles brachten hiermee ruim 13.000 euro binnen voor zorg aan mensen met kanker.

Zaterdagmiddag startte team RunVSC in Parijs, om na 48 uur doorlopen en met nauwelijks tijd om te slapen maandagmiddag te finishen in Rotterdam. Het team - acht lopers, zes fietsers en een begeleidingsteam, in totaal 25 mensen van het Vechtstede College - kijkt terug op een topprestatie.

Vanaf oktober stond de school volledig in het teken van sponsoracties om geld bijeen te brengen zodat team RunVSC kon meedoen aan de Roparun. Er werden allerlei acties op touw gezet om geld binnen te halen. Aanleiding was de ziekte van twee collega's. De Roparun is een teamestafetteloop van meer dan 500 kilometer van Parijs én Hamburg naar Rotterdam met als doel geld op te halen voor mensen met kanker.

Kapelstraat vol terrassen

BUSSUM - De Kapelstraat wordt komende zomer omgetoverd tot terrasstraat. Vanaf deze maand wordt de straat in het weekend afgesloten zodat de horeca de straat kan vullen met tafeltjes en stoeltjes.

Het plan met de Kapelstraat is een proef. "Met de Kapelstraat hebben we een leuk horecastraatje, maar de ondernemers hebben amper plek om een terras neer te zetten. We gaan nu een paar maanden proberen of het werkt", zegt dorpsmanager Ellen van Vossen.

Voordat over twee weken de straat voor het eerst afgesloten wordt voor het verkeer, moet er nog wel wat gebeuren. Momenteel worden de laatste zaken geregeld. De ondernemers zijn van plan om de straat op vrijdag tussen 16.00 en 22.30 uur en op zaterdag tussen 12.00 en 22.30 uur te vullen met terrassen.

Niet iedereen op school naar keuze

WEESP - Voor het eerst zijn niet alle leerlingen geplaatst op hun bassischool naar keuze. Bij de tweede ronde van het nieuwe toelatingsbeleid zijn 51 leerlingen over Weesper scholen verdeeld, 2 niet op de eerste school van keuze.

Kinderen die vanaf 1 oktober vier jaar worden, worden tegenwoordig met een automatisch systeem door de zes scholen zelf over Weesp verdeeld. Daarmee willen de schooldirecteuren voorkomen dat de ene school meer dan vol zit en de andere school leeg staat.

Ouders van leerlingen mogen wel aangeven welke scholen hun voorkeur genieten. De tweede groep kinderen is nu geplaatst. 49 op hun school van keuze, 2 op de school die als tweede keuze stond ingevuld, zo melden de schooldirecteuren. Die zijn tevreden met het systeem.

De volgende ronde is in november.

Weesp in kaart gebracht door zonatlas

WEESP - Kunnen er zonnepanelen op het dak en wat is dan de opbrengst? Voor Weesp is sinds deze week de website Zonatlas online.

Via de site kan vrij snel een inschatting worden gemaakt of het rendabel is om zonnepanelen op het dak te laten plaatsen.

De website neemt bij de berekening een aantal variabelen mee en geeft een inschatting hoeveel zonnepanelen ongeveer opbrengen.

Dat Weesp nu te vinden is, komt doordat heel Noord-Holland in een klap in kaart is gebracht. Dat gebeurde in opdracht van de provincie.

Politie op varkensjacht

WEESP - Agenten hebben vrijdagmiddag geholpen met het vangen van een varkentje aan de Utrechtseweg.

De politie werd rond half vijf ingeseind dat er een varkentje over straat liep. Agenten gingen poolshoogte nemen en vonden het beestje. Ook de eigenaar meldde zich. Die heeft het varkentje gezond en wel weer meegenomen naar huis.

Dieven halen raam eruit en stelen fietsen

WEESP - Uit een bedrijf aan de Rijnkade zijn in de nacht van zondag op maandag goederen en fietsen gestolen.

Bij het bedrijf werd aan de voorkant zorgvuldig een raam uit de sponningen gehaald. Daarna konden de inbrekers naar binnen. Daar werden vier fietsen en wat goederen meegenomen.

Omdat het bedrijf unieke spullen had staan, wordt door de politie goed in de gaten gehouden of ze ergens te koop worden aangeboden.

Brandweer redt zinkende boot

WEESP - De brandweer heeft dinsdagochtend een boot geholpen die aan het zinken was op de Vecht. De boot werd met hulp van Waternet aan de kant gebracht langs de Lange Muiderweg.

De schippers kwamen er tijdens het varen achter dat de boot water maakte. Zij riepen de hulp in van een boot van Waternet die het jacht naar de kant hielp.

Daar stond de brandweer klaar om het water uit het schip te pompen.

Mooie opbrengst Goois Jazz Festival

Rick van der Eijk reikt cheque uit aan Rob Pieters.

NAARDEN - De Kiwanis heeft een dikke cheque van maar liefst 50.000 euro kunnen overhandigen aan het Prinses Maxima centrum voor Kinderoncologie. Het geld was bijeengebracht tijdens het Goois Jazzfestival in Spant!.

Met 2000 bezoekers was het Goois Jazz Festival dit jaar een groot succes en kan Kiwanis ook nog wat kleinschalige lokale projecten steunen. Het succes werd mede mogelijk gemaakt door vele sponsors. De 32ste editie van het Goois Jazz Festival staat gepland op zaterdag 21 maart 2015.

NVC gedegradeerd

NAARDEN - Er waren volop kansen en het scheelde maar een haar, maar toch moet NVC komend jaar weer van start gaan als tweedeklasser. De Naarders degradeerden afgelopen weekend.

Waar NVC verloor na strafschoppen van SV Nieuw Utrecht.

'Als kleine ondernemer moet je wijken voor het grote geld'

Johan Bulten: 'Ik wil een mooie onderneming neerzetten, maar het wordt me wel moeilijk gemaakt.' Foto: Ruth van Kessel

door Ruth van Kessel

Achtergracht

Op de plek van de huidige Albert Heijn moet eind 2016 een nieuw winkelcentrum staan. Albert Heijn schuift op naar de plaats waar nu de brandweerkazerne staat. Waar nu de Albert Heijn is, komt plek voor een nieuwe, grote winkel. Welke winkel dat wordt is nog niet bekend. In het nieuwe winkelcentrum is verder plek voor een aantal kleinere winkels, zoals een Gall & Gall. Parkeren kan straks op het dak.

WEESP – Een rasechte Weesper noemt hij zich, maar als nieuwe ondernemer voelt Johan Bulten zich weinig gesteund door zijn stad. Vorig jaar startte hij in de leegstaande viswinkel aan de Achtergracht opnieuw een viszaak. Een locatie die onder druk staat vanwege het al lang beloofde nieuwe winkelcentrum op deze plek. Per 1 juli moet Bulten het pand verlaten. "De gemeente, de politiek, iedereen roept maar wat, maar voor mij wordt het steeds moeilijker om mijn hoofd boven water te houden."

Op 9 april 2013 startte Johan Bulten samen met zijn vrouw Jacqueline de Volendammer Vishandel J&J aan de Achtergracht. Hij had al eerder zijn oog laten vallen op dit pand en viel voor de charmes van de locatie. En wetende dat Weesp de vorige viswinkel erg miste, zocht hij contact met de oude huurder A.J.M. Guijt. Ze kwamen overeen dat Bulten voor 45.000 euro de inventaris van de oude viswinkel kon overnemen, inclusief de goodwill. Guijt zou vervolgens met eigenaar Ahold van het pand regelen dat het huurcontract op naam van Bulten kwam te staan. Bulten: "Op dat moment stonden de plannen voor de bouw van een nieuw winkelcentrum in de ijskast vanwege de patstelling rond de parkeergarage die de gemeente ambieerde, maar die voor Ahold niet haalbaar bleek. Bij navraag bij de gemeente kreeg ik te horen dat er de eerste vijf jaar niet zou worden gebouwd. Dat was mondeling ja, maar toen ook politieke kopstukken in de winkel beweerden dat er niets zou gebeuren, durfde ik het aan om hier zelf een viswinkel te beginnen."
Eigenlijk ben je toch geen visboer?
"Dat niet, maar ik ben wel getrouwd met Jacqueline, die al elf jaar met de viskraam van haar Volendammer vader op de markt in Alphen a/d Rijn staat. Ik ben dus als vanzelf gegroeid in de vis. Maar het klopt dat ik eerst andere dingen heb gedaan: 17 jaar bij Fakkeldij en vervolgens in de aanleg en drainage van voetbalvelden. Hiervoor reisde ik de hele wereld over en was soms maanden onderweg. Na vijf jaar wilde mijn gezin me liever dichter bij huis hebben. Deze winkel biedt een mooie uitdaging."

'Mij is verteld dat er de eerste vijf jaar niet zou worden gebouwd'

Wat gaat er mis?
"Eerst lukte het al niet om het huurcontract met Ahold op mijn naam te zetten, maar bleef het op naam van Guijt. Toen in september 2013 ineens de plannen voor herinrichting uit de kast werden gehaald, bleek dat Ahold Guijt had uitgekocht voor 55.000 euro en kreeg ik te horen dat ik tot 1 maart 2014 de tijd kreeg om uit het pand te vertrekken. Dat is door vertraging in de sloop van de brandweerkazerne uitgesteld tot 1 juli 2014, maar dan moet ik er echt uit."

En dat brengt kosten met zich mee?
"Nu het niet anders kan, vind ik een verhuizing naar het pand van kantoorboekhandel De Ark aan de Nieuwstad wel een optie. Dat brengt een investering van 110.000 voor de inrichting met zich mee. Ondanks de goede omzet heb ik dit geld niet. En de Rabobank wil ook al niet verder gaan dan een starterslening. Dus hoe kan ik dat betalen? Gelukkig hoorde ik gisteren dat de huidige 28 jaar (!) oude toonbank waarschijnlijk kan worden overgeplaatst. Als dat lukt, zou ik de verhuizing net kunnen bolwerken."
Waarom vertel je dit verhaal?
"Ik wil dat mensen weten hoe het zit. Als kleine ondernemer moet je wijken voor het grote geld van Ahold en de gemeente kijkt toe. Ik hoop dat de gemeente nu wel een beetje meewerkt aan deze gedwongen verhuizing. Maar ik krijg al buikpijn als ik denk aan de tegenwerking die nog kan komen."
Na afloop van het interview verzucht Bulten: "Ik wilde juist een positief verhaal vertellen, want ik wil met alle partijen graag werken aan een oplossing. Is dat een beetje gelukt?"

'Ik krijg buikpijn als ik denk aan nog meer tegenwerking'

Patricia de Haan maakt droom waar met kapsalon

Patrica de Haan in haar Weesper Hairgallery Foto: Christian Pfeiffer

WEESP - De Nieuwstad heeft er sinds vorige week een kapsalon bij: de Weesper Hairgallery. In die zaak staat een oude bekende, Patricia de Haan.

Samen met haar partner Jerrel heeft ze aan de Nieuwstad de Weesper Hairgallery geopend, een grote droom. De salon, in het pand aan de Nieuwstad waar eerder makelaar Koster di Giacomo vertrok, is in enkele weken verbouwd.

Ruim, licht, met een aparte hoek waarin de klant ook rustig kan zitten. Patricia werkt daar met een groot deel van haar oude team van Johan Mulder Haardesign. Want daar kennen we haar van, ze was jarenlang naast Johan Mulder de drijvende kracht achter het kappersteam van de zaak aan het Binnenveer.

De Haan werkte er bijna 30 jaar. Steeds was zij druk met het Trendevent dat jaar na jaar op het Sluis-en-bruggenfeest te vinden was. Na het overlijden van Johan Mulder leek het niet meer dan logisch dat zij de zaak zou overnemen. Wat er precies is gebeurd, daar willen zowel Patricia de Haan als Letta Mulder niets over kwijt. De Weesper Hairgallery aan de Nieuwstad is sinds vorige week open en het was er meteen druk. De officiële opening is aan het eind van deze maand.

Het gaat de goede kant op met de Nieuwstad, zo bewijst de Hairgallery. Eerder ging al pannenkoekenhuis 't Cathshuis open, verhuisde Koster di Giacomo naar een ander pand, opende spiritueel ontmoetingscentrum Truepoint de deuren, startte Karin's Bloemenboutiek op de hoek met de Breedstraat, kwam er de kroeg Bijna Thuis en kondigde Peter Moens aan een biologische eetzaak te openen in het pand waar Ballintijn zat.

Hoe kan Weesp zijn toeristische potentie beter benutten?

De toerist is de nieuwe consument

Water, monumenten, molens: Weesp heeft veel te bieden. Toch is dat niet bij iedereen bekend.

door André Verheul

WEESP - Deze week ontvangt u niet alleen het MuiderNieuws, maar ook 'Welkom in Weesp', de jaarlijkse zomergids van het WeesperNieuws. Dit boekwerk geeft, al zeggen we het zelf, een fraai beeld van hoe mooi Weesp is. Het is goed om daar oog voor te houden, want Weesp benut zijn toeristische potentie onvoldoende. Meer bezoekers in het centrum van Weesp is een must: voor de winkeliers, voor de gemeente, voor iedereen. De toerist is de nieuwe consument.

Je zult in Weesp maar niet verder komen dan het station of het bedrijventerrein. Dan mis je de bootjes, de terrasjes, de monumenten, de molens en de grachten. Weesp heeft veel te bieden. Toch is dat niet bij iedereen bekend. Ja, de inwoners van Weesp, die hoef je niets meer te vertellen. Maar wie Weesp niet kent, kijkt vaak verbaasd op als je zegt dat je met je bootje zo het centrum van Weesp kunt invaren. Dat je hier leuk kunt winkelen, voortreffelijk kunt eten en heerlijk een terrasje aan het water kunt pakken. Waarom is dat niet bij iedereen bekend? Eén verklaring is dat Weesp een lelijke buitenkant heeft. Dagelijks scheren tienduizenden mensen in de trein langs Weesp en zien vooral rommelige bedrijfspanden, weinig inspirerende flatjes en veel weiland. Dan heb je al snel de perceptie dat Weesp een lelijk boerenarbeidersdorp is. Wat het dus niet is.

Toerisme kan verlies aan winkelend publiek compenseren

455.000 bezoekers
Is de schoonheid van Weesp echt zo onbekend? Gelukkig niet. In de Nota Toerisme en Recreatie van de gemeente Weesp (september 2007) lezen we dat per jaar circa 455.000 mensen een bezoek aan Weesp brengen. Voor ruim 300.000 van hen betrof het een herhalingsbezoek: ze vonden het dus leuk en kwamen terug. We lezen verder dat het water en de (historische) omgeving en de natuur de dragers van het toeristisch product zijn. Weesp heeft in totaal twee kilometer aanlegsteiger, goed voor ruim 450 boten. Daarvan is de helft beschikbaar voor toeristen. Per jaar zorgen ze voor ruim 8500 overnachtingen in Weesp. De andere overnachtingen (cijfers onbekend) komen voor rekening van één hotel (Hart van Weesp) en een opkomend aantal B&B's. Waterrecreatie is goed voor een derde plaats als het gaat om bezoekersaantallen. De Weesper horeca en vooral de evenementen zijn de grootste publiekstrekkers, zo meldt de Nota Toerisme.
Toerisme en recreatie zijn van niet te onderschatten belang voor Weesp. De inkomsten hieruit zijn hard nodig om het verlies aan winkelend publiek (veranderende consument) te compenseren. Er zijn zelfs mensen die menen dat alleen toerisme ervoor kan zorgen dat de binnenstad van Weesp levendig en leefbaar blijft, omdat het tijdperk waarin winkels dat deden op zijn einde loopt. De toerist wordt de nieuwe consument.

Op het gebied van toerisme en recreatie is er in Weesp goed en slecht nieuws. Het goede is dat de stad qua karakter, historie en ligging erg veel te bieden heeft. Het slechte nieuws is dat de toeristische potentie niet ten volle wordt benut. Dat lezen we niet alleen in de Nota Toerisme, maar ook in allerlei andere studies en aanverwante rapporten op dit gebied. Er is van alles, maar er mist iets in samenhang, marketing en onderhoud. Het naar een hoger niveau tillen blijkt nog niet makkelijk. Waar begin je? Wie heeft er belang bij? Wie durft te investeren? Wie wil er samenwerken? Een zwak punt is het imago van Weesp. Daar hadden we het al over: lang niet iedereen weet hoe mooi het hier is. B en W hebben een aanzet gegeven voor citymarketing. Dat bevindt zich nog in de fase van hardop denken. Een ander zwak punt, zo stelt de Nota Toerisme, is dat de vestingwallen niet worden benut. Wat een prachtige vesting kan zijn, ligt er nu verwaarloosd bij. De ambitieuze poging om deze wallen met provinciesubsidie op te knappen geeft blijk van visie, maar dreigt te stranden in de gemeenteraad: gedoe over geld en een omgekapte boom.

Een ander zwak punt is dat de vestingwallen niet worden benut

Een groep winkeliers gaf vorig jaar de aanzet tot een breedgedragen stichting Beleef Weesp 2025 die citymanagement bij de hoorns zou vatten. Ruim een jaar later en enkele tienduizenden euro's aanloopkosten armer is er nog niets bereikt. Dat is ontzettend jammer, want ook dit initiatief getuigt van visie. Positieve ontwikkelingen in deze sector zijn vooral de komst van nieuwe horecazaken en de verdere aanwas van kleinere en grotere activieiten. Last but not least stak en steekt de gemeente veel geld in het opknappen van straten, kades en bruggen en het fatsoeneren van de openbare ruimte. Ook dat getuigt van visie. De tv-zendtijd die de gemeente inkocht bij 'RTL Vaart' gaf ons imago vorig jaar een welkome, maar eenmalige boost.

Nieuw bestuur VVV
Bij André Wierper, de nieuwe voorzitter van de Weesper VVV, jeuken de handen. Ook hij ziet dat zijn prachtige stadje aan de Vecht zoveel te bieden heeft en dat daar veel meer aan gedaan kan en moet worden. Wierper versterkte het VVV-bestuur samen met secretaris Ronald Willemsen en algemeen bestuurslid Guido van der Meer. Drie rasechte Weespers die zin hebben om er iets van te maken. Samen met de andere VVV-vrijwilligers, maar ook samen met verenigingen, instellingen en bedrijven in Weesp. Vorige maand hield het nieuwe VVV-bestuur een borrel in het nieuwe restaurant Aaltje aan de Herengracht om met vertegenwoordigers van allerlei actieve partijen het nieuwe toeristenseizoen af te trappen en om de ambities te tonen. Daar vroeg hij medewerking van de actieve partijen, zoals sportclubs, andere verenigingen en instellingen, gemeente en ondernemers. "Samen maken wij Weesp." Het eerste wapenfeit van het vernieuwde VVV is de kinderkermis op de Nieuwstraat die op 18 juni van start gaat.

Gebiedsmarketing
Ook de gemeente Weesp zit intussen niet stil. Een van de initiatieven is om de gebiedsmarketing op te pakken met de gemeenten Wijdemeren en Stichtse Vecht. De gemeente meldde onlangs: "Er vindt momenteel een onderzoek plaats naar onder meer de sterke en de zwakke kanten van het gebied en de gezamenlijke positionering voor het gebied. Met als doel om een toeristisch product te promoten en op de markt te zetten. Ook willen de drie gemeenten gezamenlijk een Economisch Profiel opstellen waarin de economische structuur van het gebied, de kansen en bedreigingen in kaart worden gebracht om zo de economische potentie maximaal te benutten en te versterken."

14 / 24

Reserveer nu alvast kaartjes voor Youp, Haye of Hans

City of Wesopa heeft programmering 2014/2015 zo goed als rond

Youp van 't Hek komt in september weer naar de City of Wesopa.

door Marieke van Veen

WEESP - Nog een paar voorstellingen en het theaterseizoen zit erop. In juli en augustus is het stil in de City of Wesopa. Die periode kunnen de bezoekers gebruiken om zich in het programma van 2014/2015 te verdiepen. De City heeft namelijk een groot deel van de programmering al rond en er kunnen al kaarten gereserveerd worden. Op deze pagina een overzicht van de opvallendste voorstellingen.

Bekende namen
Nog voor de City het openingsweekend viert staat er een grote naam in Weesp op de planken. Cabaretier Youp van 't Hek treedt maandag 8 september op met een bewerking van zijn oudejaarsconference 'Wat is de vraag?' Vrijdag 28 november komen Haye van der Heyden en Erik Brey naar Weesp. De gelauwerde toneel- en scenarioschrijver en de ras-entertainer bundelen hun krachten in 'Geen Kunst'. Het gaat om een muzikaal programma vol Nederlands amusement. Vrijdag 26 februari 2015 is gereserveerd voor Hans Dorrestijn. De cabaretier deelt in 'Goeie Genade' zijn geestige en ontroerende bespiegelingen over ouder worden. Ook Niet Schieten! komt weer een thuiswedstrijd spelen. De van oorsprong Weesper cabaretgroep speelt vrijdag 17 en zaterdag 18 april 2015 de nieuwe voorstelling 'Kusje d'r op?'

Wiltink en Wybenga komen in november zandverhalen tekenen.
Bandjes doen ervaring op.

Local Heroes: zing zelf een nummer met een echte liveband

City Quiz
De regelmatig terugkerende pubquiz in de City is al jaren een groot succes. In teams van vijf personen binden Weespers de strijd met elkaar aan. De vragen gaan over muziek, sport, cultuur, politiek, actualiteiten en nog veel meer. Er is eens in de drie weken een quiz, meestal op woensdag, soms op zaterdag. Hou voor de data de agenda van het WeesperNieuws in de gaten of kijk op de website van de City. De eerste quiz van het nieuwe seizoen is op woensdag 24 september.

Muziek
De City heeft veel muzikale voorstellingen in het nieuwe programma opgenomen. Uiteenlopende genres zijn vertegenwoordigd. Van Nederlandstalig met Trio Bier op vrijdag 12 december tot de wereldmuziek van Trio Ristretto op zaterdag 22 november. Huiskoor The City Singers viert het 20-jarig bestaan met jubileumconcerten op vrijdag 10, zaterdag 11 en zondag 12 april 2015. Nieuw zijn de 'Koffieconcerten voor de Donkere Maanden'. Zondag 26 oktober is de eerste. Musici van nationale of zelfs internationale allure brengen een klassiek programma ten gehore. Wie zelf eens meer wil dan zingen onder de douche is welkom op de Local Heroes-avond op zaterdag 11 oktober. De deelnemers kunnen een nummer naar eigen keuze zingen, waarbij ze worden begeleid door een heuse liveband.

Vuur

Het huidige theaterseizoen van de City wordt afgesloten met 'Vuur' van de Citybende. De 26 kinderen van dit jeugdgezelschap laten zien waar ze warm voor lopen, waar ze het heet van krijgen en wat hen koud laat. De regie is in handen van Maartje Ghijsen en Lenne Koning. De voorstellingen zijn op woensdag 18 juni 15.00 uur, vrijdag 20 juni 13.30 uur, vrijdag 20 juni 19.30 uur, zaterdag 21 juni 19.30 uur en zondag 22 juni om 15.00 uur. Kaarten zijn voor € 7,- euro verkrijgbaar via wesopa.nl.

Om ademloos naar te kijken: een voorstelling met zandtekenaars

Kindervoorstellingen
Ook voor kinderen gebeurt er volgend jaar weer genoeg in de City. Meneer Monster bijt het spits af met de voorstelling 'De Gruffalo'. Een muisje verzint een eng griezelbeest, dat tot zijn grote schrik echt blijkt te bestaan. Deze voorstelling wordt woensdag 17 september om 14.00 en om 16.00 uur opgevoerd. Verder op het programma: de Kinderboekenweek, (poppen)theater, Dirk Scheele van Sesamstraat en kinderfilms. Ook leuk: Zandtekenaars worden steeds populairder op tv. Speciaal voor kinderen komt er een zandverhaal naar de City. Wiltink en Wybenga spelen zondag 9 november Kadaira; de één vertelt, de ander tekent met zand.

Festivals
Het Wesopa muziekfilmfestival krijgt een vervolg. Donderdag 26, vrijdag 27 en zaterdag 28 maart 2015 is de tweede editie met films over uiteenlopende muziekgenres, gelardeerd met anekdotes, optredens en inleidingen. Ook het Wesopa Bandjes Festival prolongeert. Amateurbandjes uit Weesp spelen zaterdag 7 februari 2015 covers en eigen nummers. Een nieuw initiatief is 'Kan ik u helpen', een culinair theaterfestival dat in september wordt gehouden. Vrijdag 12 september is de première. In totaal gaat het om negen avonden. Het publiek wordt meegenomen naar de winkels in de binnenstad, waar losse scènes worden gespeeld die samen een verhaal vertellen over heden, verleden en toekomst van de Weesper detaillisten. De tour wordt afgesloten met een diner.

Films
Elke donderdag verandert de City in een bioscoop. Welke films er worden vertoond is nu nog niet bekend. De City wil het aanbod zo actueel mogelijk houden en programmeert de films daarom later.

Kijk voor het hele overzicht op
www.wesopa.nl.

Kunstweekend vol verrassingen

De Van Houtenkerk is sfeervolle hoofdlocatie. Foto's: Christian Pfeiffer / Marieke v. Veen

door Marieke van Veen

WEESP - Helaas, het zit er weer op, kunstmanifestatie Weespers aan de Wand. Gelukkig hebben we de foto's nog.
Het was een kunstweekend vol verrassingen: oud-burgemeester Bart Horseling werd vrijdag bij de opening van Weespers aan de Wand verrast met de Weesper Erespeld, Leonie Oostenrijk won zaterdag tot haar blijde verrassing de fotowedstrijd en de bezoekers lieten zich verrassen door al het moois dat tientallen lokale Weesper kunstenaars voor hen in petto hadden.

Riet Blüm praat met Theetuin-bezoekers over haar beelden.
Bij de opening ontvangt oud-burgemeester Horseling een gedenkspeld
Glas-in-loodramen geven de expositie nog meer sfeer.
Leonie Oostenrijk (midden) wint Weesperfotomobiel.
De vogels van Ilona Woltring.
Fleurige kinderkunst in de gracht.

Protestantse Gemeente Muiden

Zondag 15 juni 10.00 uur
Grote Kerk
J.J. Blom

Parochie van Levend Water Muiden

Vrijdag 13 juni 10.00 uur
Nicolaaskerk
Woord & Communieviering
J. van Meeteren

Zondag 15 juni 10.00 uur
Nicolaaskerk
Woord & Communieviering
J. van Meeteren

Vrijzinnige Geloofsgemeenschap NPB Weesp

Deze week geen dienst

Evangelische Gemeente Weesp

Zondag 15 juni 10.00 uur
OAZ-gebouw
G. Scholten

Vrijwilligers

Versa Welzijn is op zoek naar mensen die huisbezoeken willen afleggen aan Weespers van 75 jaar en ouder. Aan de bewoner wordt informatie en advies gegeven en er wordt samen een vragenlijst ingevuld over zelfstandig wonen en de leefomgeving. Belangstellenden voor deze of andere vrijwilligersfuncties kunnen contact opnemen met de Vrijwilligerscentrale, telefoon 0294-410578.

woensdag 11 juni

Rode Kruis Soos

Het Rode Kruis verzorgt woensdag 11 juni een ouderensoos op Papelaan 99. Belangstellenden kunnen tussen 13.30 en 15.30 uur binnenlopen voor een kopje koffie, een praatje en een spelletje. De entree bedraagt € 2,-.

Zzp-avond

De Bibliotheek houdt woensdag 11 juni een zzp-bijeenkomst over netwerken. Drs. Helma Ketelaar verzorgt een workshop met tips, trucs en oefeningen. Voor en na de workshop kunnen de aanwezige zzp'ers met elkaar kennismaken en ervaringen uitwisselen. Deelname kost 10 euro. Aanmelden kan via weesp@debibliotheek.org, maar ook zonder aanmelding zijn deelnemers welkom. Aanvang: 19.30 uur.

Camping Don Bosco

Don Bosco viert woensdag 11 juni de Nationale Buitenspeeldag met 'Camping Don Bosco'. Alle kinderen mogen een speeltentje meenemen en opzetten op het veld. Zwembadjes, het springkussen en de pingpongafel maken het campinggevoel compleet. Bij de limonade wordt dit keer ook wat lekkers uitgedeeld. Van 13.30 tot 17.00 uur. Adres: 's-Gravelandseweg 3.

zaterdag 14 juni

Openstelling Grote Kerk

De Grote Kerk in de Nieuwstraat is tot en met half oktober elke zaterdagmiddag geopend voor publiek. Van 13.00 tot 16.00 uur kan het gebouw worden bezichtigd en is er een verkoop van tweedehands boeken. Eén uitzondering: op zaterdag 24 mei is de kerk niet geopend.

Van Houtensalon

In de Van Houtenkerk wordt zaterdag 14 juni op muzikale wijze de Van Houten-tijd geëerd. Marieke van der Ven (tapdance), Gerrie Meijers (piano) en Christine Kamp (piano) brengen werken van onder anderen Kattenburg, Satie en Fauré. Aanvang: 20.15 uur. De toegang bedraagt € 12,50. Vrienden van de Van Houtenkerk betalen € 10,-.

Jerry Winkler signeert

Jerry Winkler komt zaterdag 14 juni signeren in de BoekenArk. Zijn bizarre levensverhaal is onlangs opgeschreven door Elle van Rijn. Dit boek heet 'Overnight Millionaire'. Na een moeilijke jeugd belandt Winkler in een vicieuze cirkel van misdaad en geweld. Hij leeft op straat. Dan ontdekt hij dat zijn overleden biologische vader een vermogend zakenman was die miljoenen heeft nagelaten. Van 14.00 tot 15.00 uur.

Eindstrijd VTT

Bij FC Weesp vindt zaterdag 14 juni het Nederlands Kampioenschap VTT plaats. De 16 beste en sportiefste D1-teams van alle 6 KNVB-districten (eerste klasse) komen naar Weesp voor de eindstrijd. Het NK wordt om 09.30 uur officieel geopend met de presentatie van de deelnemende teams. Vanaf 10.00 uur starten de poulewedstrijden en de finale is om 16.30 uur. Publiek is welkom. Gratis entree.

vrijdag 20 juni

Thrilleravond

De Kleine Prins en Theaterpand Weesp bieden de liefhebbers van thrillers een bijzondere avond. Thrillerauteurs Anke ten Doeschate en Mel Wallis de Vries lezen enge verhalen voor en er wordt een spookwandeling langs leegstaande panden gemaakt. Afsluitend wordt er een Bloody Mary geschonken en leest Annet de Jong voor uit eigen werk. Aanvang 20.30 uur, entree € 5,-. Reserveren: publiek@zone1380.nl.

Globus Ensemble

Het internationale Globus Ensemble treedt op in de Van Houtenkerk. Op vrijdag 20 juni voeren musici vanuit de hele wereld gevarieerde composities en improvisaties op. Met Christiaan de Jong uit Weesp op gitaar en dwarsfluit, Naomi Sato uit Japan op saxofoon en sho, Felicity Provan uit Australië op trompet, Renato Ferreira uit Brazilië op contrabas en Marijn Korff Gidts uit Nederland op percussie. Aanvang: 20.00 uur. Entree: een vrijwillige bijdrage.

zaterdag 21 juni

Stoppen met uitstellen

Natasja Kardos houdt eind juni een tweedaagse workshop die de deelnemers van uitstellen moeten afhelpen. Volgens de Weespse is uitstelgedrag normaal, maar als het te vaak gebeurt kunnen financiële problemen en stress om de hoek komen kijken. Met het voorhouden van een spiegel spoort Kardos aan tot gerichte actie. De workshop beslaat twee zaterdagmiddagen: 21 juni en 28 juni. Deze middagen vinden van 13.00 tot 17.00 uur plaats in Bibliotheek Weesp. De kosten bedragen € 45,- inclusief koffie, thee en fris. Aanmelden: 06 - 48 109238 of www.uitstellenvoorbij.nl.

Groene Griffioen

Biologische boerderij De Groene Griffioen opent de hekken voor iedereen die wil komen kijken. Er zijn activiteiten voor jong en oud: rondleidingen, proeverijen, verkoop van eigen biologische en regionale producten, zaadjes planten, knutselen, boter schudden, kaasdemonstraties en livemuziek. Van 11.00 tot 16.00 uur. De Groene Griffioen is gevestigd aan de Lange Muiderweg 18.

donderdag 12 juni

'Dallas Buyers Club'

Donderdag is filmavond in de City. Op 12 juni wordt 'Dallas Buyers Club' vertoond, een Amerikaanse film naar een waargebeurd verhaal. Ron is het prototype van een Texaanse redneck. Hij rookt, zuipt en snuift zich suf, schopt voortdurend ruzie en heeft seks met alle vrouwen die hij krijgen kan. Wanneer hij anno 1985 wordt gediagnosticeerd met het hiv-virus, verkoopt hij zijn arts bijna een klap: hij is toch geen flikker? Aanvang 20.30 uur, entree € 8,-.

vrijdag 13 en zaterdag 14 juni

Ophalen oud papier

De werkgroep oud papier van de Grote Kerk haalt in Weesp het oud papier op. Het centrum is vrijdag 13 juni aan de beurt, de andere wijken in Weesp zaterdag 14 juni. Het papier moet om 8.00 uur buiten staan.

dinsdag 17 juni

Fietsen met TFC Weesp

Toerfietsclub Weesp houdt tot en met eind augustus elke dinsdag een fietsavond. Het gaat om rondjes van 45 tot 60 kilometer. Er wordt gefietst in twee groepen: de snellere groep rijdt 28-30 km/u, de gewone groep rijdt rond 25 km/u. Belangstellenden zijn welkom om een keer vrijblijvend mee te fietsen. Verzamelen om 18.45 uur op de Papelaan 126a.

dinsdag 17 juni

Zomeravonddrive

De Weesper Bridge Club organiseert elke dinsdagavond een zomeravonddrive. Aanvang 19.45 uur. Adres: Papelaan 99, ingang Boternessestraat. Deelname kost € 2,- per persoon. De beste deelnemer van de avond wordt beloond met een prijs.

woensdag 18 juni

Mamacafé

Moeders, vaders en hun jonge kinderen kunnen elkaar ontmoeten in De Bibliotheek. Het Mamacafé is bedoeld om ervaringen uit te wisselen en nieuwe contacten op te doen. Van 10.00 tot 11.30 uur. Gratis entree.

woensdag 18 juni tot 22 juni

Citybende: 'Vuur'

De Citybende speelt 'Vuur'. De 26 kinderen van dit jeugdgezelschap laten zien waar ze warm voor lopen, waar ze het heet van krijgen en wat hen koud laat. De regie is in handen van Maartje Ghijsen en Lenne Koning. De voorstellingen zijn op woensdag 18 juni 15.00 uur, vrijdag 20 juni 13.30 uur, vrijdag 20 juni 19.30 uur, zaterdag 21 juni 19.30 uur en zondag 22 juni om 15.00 uur. Kaarten zijn voor € 7,- euro verkrijgbaar via wesopa.nl.

donderdag 19 juni

Film: 'Nebraska'

Woody krijgt een brief dat hij 'zomaar' een grote geldprijs gewonnen heeft. Het gaat om zwendel, maar hij is vastbesloten zijn prijs te innen. Wandelend langs de snelweg gaat hij naar het bedrijf. Aanvang 20.30 uur, entree € 8,-.

zaterdag 21 en zondag 22 juni

Fietsen voor goed doel

Toerfietsclub Weesp organiseert een fietstochten richting de Utrechtse Heuvelrug. Deelnemers kunnen kiezen uit vier afstanden: de Heuveltocht van 150 kilometer of 100 kilometer (start vanaf 08.30 uur), een rondje Soest van 75 kilometer (start vanaf 09.30 uur) en een rondje 's-Graveland van 35 kilometer (start vanaf 09.30 uur). De opbrengst gaat naar de Edwin van der Sar Foundation voor mensen met niet-aangeboren hersenletsel. Deelname kost € 4,-, maar gezien het goede doel is een hoger bedrag welkom. Fietsen kan zaterdag 21 juni en zondag 22 juni.

doorlopend

Expositie Lichthuis

In Het Lichthuis aan het Waagplein 10 hangt momenteel werk van Berber Otten-Kempe. Zij schildert vooral met olie op doek en maakt aquarellen. Een selectie van haar werk is tot eind juli ter zien.

Muziek gezocht

Restaurant Minevitus en café Amstelstroom op de Nieuwstad houden zondag 29 juni tijdens koopzondag een grachtenconcert. Hiervoor zijn zij op zoek naar muzikanten, zangers, orkesten en koren die willen optreden. Alle muziekstijlen zijn welkom. De vergoeding bestaat uit applaus en een drankje. Opgeven kan bij beide horecagelegenheden.

Renault 'Limited' biedt extra voordeel

Het Limited-label zit ook op de Mégane en de (Grand) Scénic.

Renault introduceert een nieuwe uitvoering op de Mégane, (Grand) Scénic, Laguna en Kangoo Family: de Limited. Het is een speciale serie die een zeer complete standaarduitrusting combineert met een buitengewoon aantrekkelijke prijs.

Het voordeel loopt op tot maar liefst 2.135 euro. De Limited-uitvoeringen van Renault zijn gebaseerd op het Expression-uitrustingsniveau en onderscheiden zich door een specifiek in- en exterieur. De eerste auto's arriveren in oktober, maar zijn nu al te bestellen.

Het kan om duizenden euro's voordeel gaan. De nieuwe Limited uitvoeringen van de Renault Mégane, (Grand) Scénic, Laguna en Kangoo Family hebben een prijsverschil ten opzichte van de Authentique-uitvoeringen dat varieert van 1.400 tot 1.900 euro, terwijl de waarde van de extra uitrusting op de Limited een bedrag van ruim 3.500 euro vertegenwoordigt.

Nieuwe compacte SUV van Ford

EcoSport leverbaar in juli

Zo'n reservewiel staat stoer en levert wat extra bagageruimte op.

Ford komt deze zomer met een nieuwe compacte SUV, de EcoSport. Een robuuste, praktische en stoere auto voor het sportieve gezin.

Deze nieuwe Ford biedt een combinatie van de ruimte, hoge zitpositie en uitstraling van een SUV en het lage brandstofverbruik en de wendbaarheid van een compacte auto. Met zijn robuuste in- en exterieur is de EcoSport het stoere alternatief in het segment. Er zitten ook allerlei snufjes in. Zo is dit de eerste Ford in Europa met Ford SYNC AppLink voor spraakbesturing van smartphone-apps zoals Spotify en TomTom. Onder de motorkap ligt de meervoudig bekroonde 1.0 EcoBoost-motor.

De EcoSport is het eerste mondiale model van Ford dat volledig in Zuid-Amerika is ontwikkeld. Ford creëerde dit segment in Brazilië in 2003. Sindsdien zijn er in deze regio meer dan 770.000 exemplaren van de eerste generaties EcoSport verkocht. Technici en ontwerpers van Ford uit meer dan 16 landen hebben samengewerkt aan de ontwikkeling van de nieuwste generatie. Het volwaardige reservewiel dat op de achterklep is bevestigd, zorgt ervoor dat de laadcapaciteit van de EcoSport overeenkomt met die van veel middelgrote gezinsauto's. Er is een laadcapaciteit van maximaal 375 liter beschikbaar met de achterstoelen op hun plaats, afhankelijk van de hellingshoek van de flexibel instelbare achterbank.

De EcoSport is leverbaar in Nederland vanaf eind juli met een vanafprijs van € 24.595,-

Opel Meriva auto met minste gebreken

De Meriva-rijder is uitermate tevreden over zijn Meriva.

Volgens het toonaangevende Duitse TÜV Report 2014 – gebaseerd op de inspectie van bijna acht miljoen tweedehands auto's – is de Opel Meriva de auto met de minste gebreken op de markt.
De rijders zijn verder ook uitermate tevreden met hun Meriva, zo blijkt. En dat voor de tweede keer op rij. Met een bijzonder hoge tevredenheidsscore van 80,4 procent steekt de prijswinnende MPV met kop en schouders boven zijn concurrenten uit. Het onderzoek is gedaan door J.D. Power and Associates, een van de bekendste marktonderzoeksbureaus ter wereld. De resultaten van de tevredenheidsenquête zijn gebaseerd op de ervaringen van 18.000 Duitse automobilisten. De deelnemers reden ongeveer twee jaar met hun auto en beantwoordden vragen op het gebied van kwaliteit/betrouwbaarheid, aantrekkelijkheid, dienstverlening en onderhoudskosten.

Toch kon het allemaal nog een tandje beter, want Opel vernieuwde de Meriva eerder dit jaar op talloze punten. Daarbij is de nadruk meer op praktische bruikbaarheid, Duitse kwaliteit en efficiency komen te liggen. Opel biedt met de Meriva sinds kort aan met de nieuwste motorvariant: de fluisterstille 1.6 CDTI ecoFLEX-dieselmotor met start-stopsysteem.

Audiosysteem van topklasse

Later dit jaar onthult Volvo de nieuwe Volvo XC90. Deze wordt voorzien van een audiosysteem van buitengewone topklasse. Het is speciaal voor de auto ontworpen door Bowers & Wilkins, de gerenommeerde Britse specialist in audio-equipment. Het systeem omvat een twaalfkanaals versterker van 1.400 watt en maar liefst 19 luidsprekers, waaronder een luchtgekoelde subwoofer. Hier alvast een sneakpreview.

Het statement van een DS 3

De DS 3 en de DS 3 Cabrio maken een statement tegen de gevestigde orde en krijgen een nog duidelijker persoonlijkheid met een nieuwe unieke en technologische lichtsignatuur. De nieuwe look wordt gecombineerd met nieuwe ontwikkelingen (zoals de Active City Brake-techniek, nieuwe Euro6-motorisaties en nieuwe customizemogelijkheden). Als eerste model van DS heeft de DS 3 de codes van de gevestigde orde aardig omver geworpen. De stijl, de dynamiek en de mogelijkheden tot personaliseren hebben van dit model een waar icoon gemaakt met bijna 300.000 verkochte exemplaren sinds de introductie. Maar liefst 66% van de DS 3-eigenaren reed hiervoor een ander merk.

Zin in tijd voor Jezelf? Maak gebruik van deze Zomer Aanbieding: Een Individuele Workshop: Bewust kiezen voor meer Tevredenheid. Bij
RetroResource.nl. Praktijk voor Persoonlijke Ontwikkeling en Relatietherapie.

Te huur: Kantoorruimtes in kleinschalig verzamelgebouw. Units van 18 en 24,5 m2. Prijs vanaf € 350 excl. BTW.
COMPLICITY - Weesp - 0294 484 620 www.complicity.nl

TANDPROTHETISCHE
PRAKTIJK WEESP

Kunstgebitten en reparaties
klaar terwijl u wacht
(ind. mogelijk)
E. du Perronstraat 38
1382 SZ Weesp
Tel.: 0294-418722

BALLORIG STEUNT
de Balkan!!!
De getroffen mensen hebben uw hulp hard nodig!
Elke financiële bijdrage is
welkom en kunt u storten op:
NL 15 INGB 0006 4485 04t.n.v. Stichting Servische Taal en Cultuur in Nederland
'Vuk Stefanovic Karadzic', met kenmerk: Hulp voor mensen in nood
door overstroming in Servië en Republika Srpska, gevolgd door uw naam.
Kijk voor info op Ballorig.nl! Weesp Centrum

Voor baby & peuter
LANNEKE

kraamcadeaus/verzorging
speelgoed/kleding
Nieuwstraat 39 Weesp
naast het gemeentehuis

Broeken
Ook in Bandplooi, Omslag
Kapelstr. www.nr14bussum.nl

TE HUUR: GARAGEBOX in
MUIDERBERG. Info:
035-5312667

SCOOTERS Nieuw & gebr. scooterdumper.nl. Vespa en Piaggio met hoge korting uit voorraad ! Reparatie / onderhoud / verzekeringen / scooterlease / accessoires. Bloemendalerweg 41a Weesp 0294-414108 / 06-12868539 info@scooterdumper.nl

Ruimte te huur voor schoonheidsspecialiste/manicure/pedicure bij Fitness Center Weesp. Voor meer informatie: info@fitnesscenterweesp.nl of 0294-411325.

Spirituele minibeurs in Truepoint. Vrij. 20/6 en zat. 21/6 truepoint.nl

Verhuis- en Transportbedrijf Van der Linden. 24-uursservice. Tel.: 06-54304112

Uitlaatservice en Hondenschool Joppes, een feest voor u en uw hond. 06-28648162 www.hondenschooljoppes.nl

Te huur gevraagd per 1 aug. goed verzorgde woning met 3 slpkamers ca. 130 m2. in of omgeving Weesp ca. € 1000,- per maand. Excl. gas/elektra. Tel.: 06-22603985

Gevraagd: (defecte) vaat/wasmachine droger, fornuis, cv-ketel, radiator. Gratis opgehaald. Tel.: 06-34606808

Te koop: Batavus herenfiets, 8 versnellingen en nieuwe banden. Prijs 150 euro. Tel.: 06-15067427

MOTORFIETSEN te koop
GEVRAAGD
alle merken en
bouwjaren. Defect of lang
stilgestaan geen bezwaar.
Direct gehaald, betaald en
gevrijwaard. 06-25418595