MuiderNieuws

6 augustus 2014

MuiderNieuws 6 augustus 2014


Storing Vechtbrug, verkeer twee uur stil

Foto: Jeroen Kamminga

Een verkeerschaos vrijdagavond nadat op de A1 de Vechtbrug niet meer dicht wilde. De storing duurde ruim twee uur. Fietsen werd gepakt en badlakens op het asfalt uitgerold. De automobilisten in de file deden vrijdag van alles om het zich zo aangenaam mogelijk te maken in de file. De brug richting Amsterdam gaf rond acht uur storing. Werklieden wisten die pas na tienen op te lossen. Verkeer werd uiteindelijk via de busbaan de snelweg af geleid. Foto: Jeroen Kamminga

'Verkeer over A1 Muiden neemt sinds 2005 al af'

door Christian Pfeiffer

MUIDEN - Het aantal auto's dat over de A1 langs Muiden rijdt, neemt af, terwijl volgens de prognoses de verkeersintensiteit alleen maar zou moeten toenemen.

Dat concluderen de landelijke dagbladen Trouw en Het Parool. Zij vroegen bij Rijkswaterstaat de cijfers op over het gebruik van het tracé tussen Schiphol en Almere. Daaruit blijkt dat het verkeer vanaf 2005 nauwelijks is toegenomen. Bij Muiden is het aantal auto's juist afgenomen.

Rijkswaterstaat stelt met de recente cijfers de groeiprognoses wel bij. In 2013 reden er langs Muiden ongeveer 160.000 auto's voorbij: al minder dan de 175.000 van 2005. Waar Rijkswaterstaat er voorheen nog van uitging dat er in 2030 meer dan 300.000 auto's over de A1 zouden komen, is dat nu bijgesteld naar ruim 275.000. Bijna 30.000 minder.

De nieuwste cijfers hebben geen invloed meer op de grootschalige plannen voor het verleggen en verbreden van de snelweg A1. Toch is deze beslissing enkele jaren geleden genomen aan de hand van de groeiprognoses naar ruim 300.000 auto's in 2030. Maar het werk is al begonnen.

Een anonieme medewerker van het ministerie van infrastructuur vertelt in Trouw dat de daling te maken heeft met de tegenvallende groei van Almere. Bij het besluit om de A1 te verbreden werd in 2011 nog gesproken over de 'schaalsprong van Almere'. De stad moest 350.000 inwoners tellen in 2030, tegenover 196.000 nu. 60.000 extra huizen moeten ervoor worden gebouwd in de polder, maar daarvan komt weinig terecht. Sterker nog: sinds 2011 verhuizen meer mensen vanuit Almere dan ernaartoe, zo vertellen cijfers van het CBS.

Op het hele traject groeit de verkeersdruk niet meer, of neemt af. In Trouw ziet het ministerie geen aanleiding om de plannen aan te passen. De anonieme medewerker spreekt zelfs van een 'krampachtig vasthouden' aan het idee van een mega-Almere. "Het is hun laatste speeltje sinds ruimtelijke ordening is overgeheveld naar provincies en gemeenten. Verder gelooft niemand er nog in", aldus de medewerker. De verbreding van de A1 en andere snelwegen tussen Amsterdam, Schiphol en Almere is een rechtstreeks gevolg van het schrappen van de verbindingssnelweg A6-A9 in 2006.

Weer op fietsers gebotst

MUIDEN - Weer zijn een scooterrijder en een groep fietsers op elkaar gebotst op de Korte Muiderweg tussen Muiden en Weesp. De scooterrijder en een fietser raakten lichtgewond.

Begin vorige maand overleed een scooterrijder uit Muiderberg toen hij op het fietspad naast de Korte Muiderweg in botsing kwam met fietsers. Hij rolde de weg op en werd aangereden. De politie meldde deze week dat het onderzoek naar dat ongeluk is afgerond: er wordt niemand vervolgd voor het incident.

Vrijdag was het weer raak op het fietspad. Een man op een scooter moest om half negen 's avonds uitwijken voor een groep fietsers. De man en een fietser vielen. Ze werden beiden meegenomen naar het AMC voor onderzoek.

Dronken scooterrijder gepakt

MUIDEN - Een dronken 18-jarige Amsterdammer die donderdagochtend vroeg door de Amsterdamsestraat reed met zijn scooter kon zijn weg lopend vervolgen.

Agenten hielden de man rond vijf uur in de ochtend staande. Hij bleek bijna twee keer zo veel te hebben gedronken als is toegestaan. Na controle bleek de man ook niet over een scooterrijbewijs te beschikken. De Amsterdammer heeft een proces-verbaal gekregen.

2

dagen wordt Pampus dit weekend weer omgedoopt tot openluchtbioscoop

Graven voor aquaduct Bloemendalerpolder

Iets meer dan de helft van de heipalen zit al in de grond

Graafmachines zakken langzaam tot onder het maaiveld. Foto: Bob Awick

door Christian Pfeiffer

MUIDEN - Dreun voor dreun komt het nieuwe aquaduct van de snelweg A1 langzaam dichterbij. Dat een brug in een snelweg echt niet meer kan, bleek deze vrijdag maar weer eens.

Het is even doorbijten voor de Muiders. Nog tot zeker april volgend jaar gaat het heien door, zo voorspelt Rijkswaterstaat. Toch laten ze, enigszins trots, al weten dat er al 2800 palen van de 5300 zijn geplaatst. Aan de Lange Muiderweg wordt al gegraven voor het nieuwe aquaduct.

Impressie nieuw aquaduct. Foto: Rijkswaterstaat

Heien in polder gaat nog door tot
april volgend jaar

Even het geheugen opfrissen. In de nieuwe Bloemendalerpolder wordt het breedste aquaduct van Europa gebouwd. Niet zomaar, het is voor de snelweg A1 die wordt verplaatst en flink verbreed. Het project is onderdeel van een immens verbeterproject van wegen tussen Schiphol en Almere en is het grootste bouwproject in Nederland van de afgelopen jaren. Het moet allemaal af zijn in 2020.

Het werk aan het aquaduct zit op dit moment nog vooral in de beginfase. "Eerst hebben we damwanden in de Vecht geplaatst", zo schrijft projectmanager Marco Bruinzeel op de website van de werkzaamheden. "Dat was nodig om een deel van de rivierbodem vrij te maken. Daar hebben we het slib afgegraven tot een diepte van 5 meter onder Normaal Amsterdams Peil (NAP)."

"Eerst hebben we tussen de damwanden een gellaag aangebracht op een diepte van 24 meter onder NAP. Deze laag houdt het grondwater tegen, zodat de bouwkuip voor het aquaduct droog blijft. Door die gellaag heien we nu 5.300 palen die straks het aquaduct dragen en voorkomen dat het omhoog drijft. Daarvoor gebruiken we vibro-combinatiepalen; deze palen hebben een groot draag- en trekvermogen. De palen verdwijnen volledig in de ondergrond en hebben, als je ze achter elkaar legt, een totale lengte van zo'n 90 kilometer." Wie op de Weesperweg rijdt, ziet de koppen van de heipalen boven de grond. Daarop zitten indicatoren die in de gaten houden hoe hard de boel inklinkt. Als het heien klaar is, gaan de werklieden graven. Uiteindelijk tot 12 meter onder NAP.

Vrijdag open: Happy Kids Muiden Fashion & Lifestyle

Vrijdag aan de Herengracht open. Foto: Christian Pfeiffer

MUIDEN - Aan de Herengracht gaat vrijdag Happy Kids Muiden Fashion & Lifestyle open.

Happy Kids Muiden is gevestigd aan de Herengracht in IJssalon The Capriolo Company. Toen de mogelijkheid zich voordeed om deze locatie te betrekken bedacht eigenaresse Danielle Stultiens zich geen moment. "De winkel ligt in het mooiste en bruisendste stukje Muiden."

Een droom komt voor haar uit: een eigen boetiek met mooie kinderkleding van bekende merken. "Ieder kind gaat Happy weer weg." Tevens zijn er leuke accessoires te koop. Ook voor dames.

Spiering- festival komt er weer aan

MUIDEN - De voorbereidingen voor het Spieringfestival zijn in volle gang. Het feest vindt op zaterdag 23 augustus plaats.

Het feest begint om 12.00 uur. Taveerne De Mol heeft twee podia: op de Amsterdamsestraat en bij het terras. Een dj draait verzoeknummers bij CoBoost. Amsterdamse sferen bij de Proeftafel. Op het terras van de Doelen speelt vanaf 16.00 uur Ventura Highway covers. Voor Ome Ko is de hele dag muziek. Graaf Floris V en Della Nonna delen een podium.

Om 21.00 uur begint de afsluiting. Voor de jeugd worden activiteiten gehouden: onder meer Crescendo, Scouting Muiden en de brandweer doen mee. Ook Ton Sijbrands, de oud-wereldkampioen dammen, is weer aanwezig. Bij Taveerne de Mol kun je vanaf 14.00 uur tegen hem dammen. Meer informatie op Spieringfestival.nl.

Grijze BMW gestolen vanaf Karveel

MUIDEN - Vanaf het Karveel is in de nacht van zondag op maandag een BMW gestolen.

De grijze BMW 5-serie moet zijn meegenomen tussen 23.30 en 09.45 uur. Het kenteken van de auto is 16-JGL-8.

Aan de Nooit Gedacht werd donderdagochtend om drie uur een grijze BMW opengebroken. Door een raam aan de rechterkant te vernielen namen de dieven een navigatiesysteem mee. In diezelfde straat werd waarschijnlijk die nacht ook geprobeerd een Renault Mégane cabrio te stelen. Dat lukte niet. Het alarm ging af en de dieven werden er mogelijk door gestoord.

Aan de Scharing in Muiderberg raakte vorige week in de nacht van maandag op dinsdag een zwarte Citroën behoorlijk beschadigd nadat er iemand tegenaan was gereden. De dader reed door.

Drank van boord gestolen

MUIDEN - Vanaf een zeilboot aan de Herengracht is drank gestolen. Via de kajuit werd de drankkast geplunderd.

De dieven moeten in de nacht van zondag op maandag hebben toegeslagen. Toen de eigenaar van de boot maandagochtend aan boord kwam, stonden de deuren van de kajuit open. De boot was doorzocht. Alleen flessen dranken waren weg.

Is dit de oudste foto die ooit in Weesp is gemaakt?

Foto: RHC Vecht en Venen Foto: RHC Vecht en Venen

De oudste foto uit Weesp is opgedoken. Het Regionaal Historisch Centrum Vecht en Venen toonde de foto afgelopen week. Het moet burgemeester De Bruijn Janszoon zijn die op de foto uit 1856 staat. Niet eens zo gek lang nadat de fotografie werd uitgevonden. Het beeld is opgedoken door het Regionaal Historisch Centrum Vecht en Venen: daar valt sinds het begin van dit jaar het oude gemeentearchief van Weesp onder. Binnenkort komt de beeldbank online op internet en de foto werd als voorproefje gebruikt.

Thomas Griffioen

Beroep: Bartender bij
café Ome Ko
Muiderberger sinds: 2013
Leeftijd: 21

Bier of baco?
"Een lekker getapt fluitje! Altijd goed."

Beste fooi ooit?
"Jaartje geleden, toen een gast een flink totaalbedrag verdubbelde met fooi!! Heerlijke dag…"

Geen Muider meer?
"Half, mijn moeder woont in Muiden. De boerderij van mijn vader moest helaas wijken voor het nieuwe aquaduct. Maar gelukkig hebben we er een mooie plek voor in de plaats gekregen in Muiderberg. Het nieuwe aquaduct krijgt overigens de naam van onze vorige boerderij, Vechtzicht. "

Brandweer?"
"Ja, te gek! Vorig jaar vroeg een maat van mij of de brandweer niet wat voor mij was: ik heb er geen moment over getwijfeld."

Wat houdt je verder bezig?
"Van jongs af aan ben ik helemaal in de ban van windmolens. En nu werk ik alweer bijna 10 jaar lang als vrijwilliger op molen De Vriendschap in Weesp. Iets wat er niet meer uit te slaan is."

Wat weet bijna niemand over Muiden?
"Dat er in Muiden 10 molens hebben gestaan!"

Welk boek ligt er op dit moment op je nachtkastje?
"Onder mijn bed liggen alle bladen van de Molenwereld sinds 2003. Aardige collectie inmiddels!"

Waar word je gelukkig van?
"Kop koffie, en natuurlijk de maaltijdsalade op donderdagavond van mijn vader!"

Favoriete plek in Muiden?
"Tafeltje 307 op het terras van Ome Ko, dat is echt de VIP-plaats van het schouwspel in de sluis!"

Als u een dagje burgemeester van Muiden was, dan…
"Gewoon weer lekker vrij parkeren in heel Muiden."

Verder nog iets leuks…?
"Zeker, volgende week ga ik lekker een weekje op vakantie met mijn vriendin! "

De verdubbeling van Weesp: Aetsveld in 1970

Nieuwe wijk moest vervallen stad aanzien in regio geven

Vlekkenplan gemeente Weesp: de nieuwe wijk Aetsveld. Foto: HKW

WEESP - Als het aan de gemeente had gelegen, dan was Weesp in de jaren 70 verdubbeld in de Aetsveldsepolder. Wat nu iedereen als Aetsveld (1500 huizen) kent, was maar een onderdeel van een wijk met 6500 huizen.

Het zogeheten 'vlekkenplan' van de gemeente Weesp biedt een interessant inkijkje in de nieuwe wijk Het Aetsveld. De kaart dook onlangs op bij de Historische Kring Weesp en is gemaakt op het Weesper stadhuis in 1970. Het laat een hypermoderne wijk tussen Weesp en Nigtevecht zien compleet met scholen, kerken en winkels. Weesp zou daarmee meer dan verdubbelen: de stad had 5400 huizen in 1971. Weesp stond niet alleen. Er werden in die tijd in heel Nederland veel grootschalige bouwplannen ontwikkeld. Volgens het Centraal Planbureau zou Nederland in 2000 circa 20 miljoen mensen tellen en bleef de naoorlogse woningnood dus groot.
Weesp was niet meer te stuiten. Nadat de flats in Noord klaar waren, wilde het stadsbestuur verder. Groei betekende namelijk ook meer aanzien in de regio en - ook niet onbelangrijk - een verdubbeling van de vergoedingen van burgemeester en wethouders. Weesp ontwikkelde het bouwplan voor de lonkende Aetsveldsepolder. 6500 huizen, met onderin de geplande snelweg A6, rechts een verkeersknooppunt en tussen Weesp en de nieuwe wijk een 'secundaire weg'. De huidige provinciale weg N236 zou blijven, maar zou worden gedegradeerd tot een lokale verbindingsweg.

Twee dingen zouden het grootschalige plan voor de nieuwe wijk Aetsveld uiteindelijk fataal blijken. Het eerste was een redelijk nieuw verschijnsel: allerlei belangengroeperingen keerden zich tegen de nieuwbouw: Natuurmonumenten, Actiegroep Weesp en andere
natuurliefhebbers. Dat was men als gemeente niet gewend. En die groepen deden hun zegje bij Provinciale Staten en Den Haag.
Aanvankelijk werden ze niet serieus genomen, maar gaandeweg begon bij het gemeentebestuur door te dringen dat ze wel invloed hadden. Groot was dan ook de klap toen nota bene de minister van Volkshuisvesting zelf, de heer Gruyters, in maart 1975 een streep zette door de megalomane Aetsveld-plannen. Ook de geplande snelweg A6 bleek een reddende engel voor de groene polder. Auteur Dick van Zomeren concludeert in zijn boek 'Het ontstaan van een Weesper woningcorporatie' uit 1989 dat de onduidelijkheid over het wel of niet aanleggen van de snelweg in de jaren 60 ervoor zorgde dat de plannen steeds werden uitgesteld en dus uiteindelijk tot afstel leidde. Maar die snelweg, dan onder de naam A6-A9, zou Weesp nog tientallen jaren bezig houden.

Ironisch: snelweg A6-A9 redt groene Aetsveldsepolder

Bulten laat viskar maar zitten

WEESP - Ook al is er deze week een tijdelijke vergunning afgegeven, visboer Johan Bulten zet waarschijnlijk geen viskar op de Nieuwstad neer. Het is niet lonend genoeg.

Bulten heropent aan het eind van deze maand zijn zaak Vishandel J&J aan de Nieuwstad. Voorheen zat hij aan de Achtergracht, maar daar moest hij begin juli weg. Om die tijd te overbruggen wilde hij een viskar aan de Nieuwstad neerzetten. Hij kreeg daar ook toestemming voor van de gemeente, maar vanwege veiligheidseisen mag hij niet bakken in de kar. "Dat is een belangrijk deel van de omzet, dus ik heb besloten om het toch niet te doen", zo laat Bulten weten.

De verbouwing van de winkel gaat snel van start. Bulten wil voor het Sluis-en-bruggenfeest open zijn.

Dronken scootterrijder gepakt

WEESP - Een 33-jarige man uit Nigtevecht kon maandagochtend vroeg naar huis lopen toen agenten hem dronken betrapten op zijn scooter.

De man werd rond één uur 's nachts aangesproken door de agenten omdat hij een overtreding beging op zijn scooter. Na een blaastest bleek dat de man veel te veel had gedronken, meer dan twee keer zo veel als is toegestaan. Hij heeft een boete gekregen.

TTW traint deelnemers

WEESP - Het TTW-team gaat de deelnemers van de Kindertriatlon voorafgaand aan het evenement een clinic geven. De Kindertriatlon is op zondag 17 augustus.

Triatlontrainer Jim Hagenstein staat in de week voorafgaand aan de triatlon klaar om deelnemers de fijne kneepjes van het vak bij te brengen. Jim: "Mijn complete triatlon-team TTW gaat meehelpen, waardoor we in kleine groepjes kunnen werken. Plezier in sporten zal voorop staan. Uiteraard zijn de prestatie en het winnen een item, maar het enthousiasme van kinderen is veel belangrijker. We beginnen met een leuke warming-up en daarna komen alle onderdelen als zwemmen, fietsen, hardlopen en de wissels aan de orde. Ook gaan we met ze het parcours verkennen." De Kindertriatlon is dit jaar voor het eerst niet tegelijk met de WeesperNieuws Triatlon, maar in de laatste week van de zomervakantie.

'Bach doet het altijd wel goed op het carillon van de Grote Kerk'

Beiaardkring-voorzitter Kit Miles timmert hard aan de weg: 'Muziek van het carillon klinkt zo mooi vol.' Foto: Christian Pfeiffer

door Christian Pfeiffer

WEESP - Eerlijk is eerlijk, wie aan de Beiaardkring Weesp denkt, denkt niet meteen aan zwoele zomerconcerten in een avondzonnetje in de romantische binnenstad. Zonde, vindt Kit Miles (66), die sinds een jaar voorzitter is. Hij timmert hard aan de weg om Weespers te overtuigen van de schoonheid van de muziek van het carillon van de Grote Kerk.

Vertel eens, wat is er zo mooi aan muziek van het carillon?
"Het klinkt anders. Het is zo vol. Het is geen muziek van een orkest, ook geen popmuziek. Het staat op zichzelf. Het carillon is een bijzonder instrument en zeker het Weesper carillon. Een concert op de klokken is bijzonder. Nummers zijn aangepast, muziek is namelijk niet zomaar geschikt. Bach doet het altijd wel goed."

'Het zou mooi zijn als het aantal luisteraars verdubbelt'

Even tussendoor: is het nou beiaard of carillon?
"Maakt niet uit. Dat mag beide. Ik noem het vaak beiaard."

U timmert hard aan de weg met de Beiaardkring.
"Ik kwam in 2010 in Weesp wonen. Oorspronkelijk kom ik uit Engeland en heb gewoond in Zoetermeer, Bodegraven en Soest. Ik speel hoorn en toen ik eens moest optreden in de Van Houtenkerk zag ik de schoonheid van de Oudegracht en raakte verslingerd aan Weesp.
Nadat mijn dochter hier kwam wonen konden wij een huis aan de Oudegracht kopen. Via contacten die ik had in Amersfoort kwam ik bij de Beiaardkring. Ik ben sinds een jaar nu voorzitter."

Beiaardkring Weesp verzorgt elke zomer reeks concerten

Wat is de Beiaardkring nou eigenlijk?
"De toren en dus het carillon zijn eigendom van de gemeente. Onze stadsbeiaardier, Bauke Reitsma, is in dienst van de gemeente. Wij zijn een stel enthousiastelingen die de gemeente ondersteunen met het carillon. En we krijgen als Beiaardkring subsidie van de gemeente om in de zomer beiaardconcerten te organiseren op het Weesper carillon."

Gijsbert Kok

De oude stadsbeiaardier van Weesp, Gijsbert Kok, bespeelt vrijdag het carillon vanaf 18.30 uur.

Hij speelt onder meer werken van William Croft, Jacques Duphly en Samuel Sebastian Wesley. Meeluisteren met de Beiaardkring? Vanaf 18.15 uur zijn Weespers welkom in de tuin bij Ilona Woltring op de Oudegracht 27 (via de zijpoort).

Beiaardconcerten?
"Elke zomer nodigen wij beiaardiers uit om het Weesper carillon te komen bespelen. Eens in de twee weken op vrijdagavond. Wij hebben deze zomer vijf concerten. Het is voor andere beiaardiers altijd een eer om het Hemony-carillon te bespelen."

Speelt u zelf ook wel eens op het carillon?
"Nee. Nou. Niet hier. Ik kan het wel. Eens heb ik er een cursus voor gevolgd en in Amersfoort heb ik het wel eens gedaan. Ik zou het wel eens willen, maar het Weesper carillon is geen makkelijk carillon om te bespelen. De besturing zit nogal moeilijk."

Hoe luister je naar een beiaardconcert?
"Wij stellen elk concert een plek beschikbaar om te luisteren naar het carillon als het wordt bespeeld. Vrijdag komt de oude beiaardier van Weesp, Gijsbert Kok, terug om te spelen. Er kan dan worden geluisterd in de tuin van Ilona Woltring aan de Oudegracht. Wij zijn daar. Maar je kunt natuurlijk door heel Weesp luisteren. Een mooie plek vind ik ook de bankjes aan de vernieuwde Nieuwstad. Of op een terras. Als je het carillon maar hoort, zonder al te veel geluidsreflecties. En zicht op de toren is natuurlijk ook mooi."

Toekomstwensen?
"Nu komt er zo'n 10 man luisteren naar de concerten. Het zou mooi zijn als we dat gaan verdubbelen. Dan ben ik al blij. Ook zijn we bezig met een videoverbinding naar boven in de toren. Vroeger kon je op Monumentendag de toren beklimmen, maar dat kan niet meer vanwege de veiligheid. We hopen nu een videoverbinding aan te leggen zodat Weespers zelf kunnen zien hoe de beiaard speelt."

Is dit de oudste foto die ooit in Weesp is gemaakt?

RHC Vecht en Venen

WEESP - De oudste foto uit Weesp is opgedoken. Het Regionaal Historisch Centrum Vecht en Venen toonde de foto afgelopen week.

Het moet burgemeester De Bruijn Janszoon zijn die op de foto uit 1856 staat. Niet eens zo gek lang nadat de fotografie werd uitgevonden. Het beeld is opgedoken door het Regionaal Historisch Centrum Vecht en Venen; daar valt sinds het begin van dit jaar het oude gemeentearchief van Weesp onder.

Binnenkort komt de beeldbank online op internet en de foto werd als voorproefje gebruikt. Archivaris Tijmen Pranger: "Foto's waren in die tijd heel anders dan nu. Je liet iets echt vastleggen, zoals deze familie deed. Het is bijzonder, de fotografie was nog maar net uitgevonden. De technieken waren ook niet te vergelijken met nu."

De eerste foto werd in 1826 gemaakt, maar pas rond 1835 werd een stabiele manier gevonden om beeld vast te leggen. De oude Weesper foto is gemaakt door Daguerreotypie. Bij daguerreotypie wordt een gepolijste, verzilverde, koperen plaat gebruikt. Deze wordt lichtgevoelig gemaakt met jodiumdampen. Deze levert na blootstelling aan kwikdampen (ontwikkelen) positieve, spiegelende beelden. Het beeld wordt gefixeerd in een zoutoplossing en dan afgespoeld met water.

Deze beelden waren destijds gedetailleerder dan de eerdere procedures. Doordat er geen negatief wordt gebruikt, zoals bij het hedendaagse procedé, was het niet mogelijk om meerdere afdrukken te maken. Een daguerreotypie is daardoor uniek.
De beeldbank van het Regionaal Historisch Centrum Vecht en Venen moet de komende maanden online verschijnen.

10 / 20

12 / 20

Hap water
"Dit wordt mijn eerste keer. Het lijkt me zo gaaf om de uitdaging aan te gaan. Ik ben wel altijd erg sportief geweest, maar dat is nog wat anders dan een triatlon. Ik heb eerder deze zomer voor het eerst meegedaan in Nederhorst den Berg. Dat viel mij behoorlijk tegen. Dat kwam door het zwemmen: ik kreeg een hap water binnen en daardoor raakte ik met mijn ademhaling zo van slag, dat ik er de hele wedstrijd last van had. Daarom zie ik wel een beetje op tegen Weesp hoor: dat is twee keer zo lang. Maar stoppen is geen optie. Het gaat 'm gewoon worden!"

Bewondering
"Thuis vinden het ze hartstikke stoer dat ik ga meedoen. In mijn omgeving hoor ik veel bewondering voor mij. Op mijn beurt denk ik dan: o jee, het is toch allemaal niet zo vanzelfsprekend, waar begin ik aan. Ach, het zal wel goedkomen toch? Ik probeer er vooral van te genieten."

Natuurgeweld
"Ik woon aan het water, dus ik kan veel en makkelijk zwemmen in het buitenwater. En dan heb ik altijd wat. Er was een eend die in mijn badmuts wilde pikken, ik ben al eens verjaagd door een zwaan met jonkies en laatst zag ik zo'n waterslang langszij glippen. Brr... Dus als je vraagt of ik al eens iets geks heb meegemaakt: vooral dit soort natuurgeweld."

WEESP - De vakantietijd is aangebroken. Veel Weespers keren Weesp in deze periode wekenlang de rug toe. Om deze leegloop een beetje te compenseren, vragen we een aantal inwoners om 'hun Weesp' in kaart te brengen. Week 5: Schilder en brandweerman Marcel Bouman. Al sinds zijn geboorte Weespermop.

'Detaillering pand Stoute Schoenen prachtig.' Foto: Ruth van Kessel

Favoriete plek
"Eigenlijk het hele centrum. Ik vind alle gebouwen en gevels prachtig. Mensen moeten daar eens op letten. De detaillering van sommige gevels is zo mooi. Ik heb daar naar leren kijken tijdens mijn schildersopleiding in Amsterdam. Dan werden we de straat opgestuurd om naar de details van gevels te kijken. Dat boeit me nog steeds.

Gevel
"In Weesp staan hele mooie gevels. Als ik echt moet kiezen: het pandje van Stoute Schoenen op de kop van de Slijkstraat en de Achteromstraat. Geweldig, ga maar eens kijken."
Gebouw
"De toren van de Grote Kerk. Wat is dat mooi gebouwd. Allemaal met de hand gedaan. Vooral van binnen is dat wonderschoon. Ik kom daar voor mijn werk nog wel eens. Nu we het er toch over hebben: de constructie van het schip van de Grote Kerk. Via een route langs het uurwerk in de toren kun je tussen het plafond en het dak van de kerk komen. Daar zie je de constructie goed. Geweldig mooi. Het is echt een schip: als je het op zijn kop zou zetten, zou je er bij wijze van spreken zo mee weg kunnen varen."

Groen
"De entree van Weesp via de 's-Gravelandseweg: langs de Vecht, de molens, de Ossenmarkt en dan de Lange Vechtbrug Weesp in. Dat is toch wonderschoon?"

Gereedschap bij Van Amsterdam. Foto: Ruth van Kessel
2011: onderscheiding voor 25 jaar brandweer. Foto: Erwin van Biezen
Toren van de Grote Kerk. Foto: Christian Pfeiffer
Foto: Christian Pfeiffer

Weesper
"Midas Dekkers. Wat een geweldige man vind ik dat. Hij is in het echt net zoals op tv. Hij heeft een aparte humor. Daar hou ik heel erg van."

Winkel
"Enorm Van Amsterdam in de Slijkstraat. Ik ben in dat opzicht een echte man: voor mij is die winkel met al dat gereedschap een ware snoepwinkel. Wil ik allemaal hebben."

Straat
"De Middenstraat. Het lange deel dan. Al die arbeiderswoningen. Die diversiteit. Dat is toch ook weer prachtig. Met de kerk op de achtergrond. Net Anton Pieck."

Club
"De brandweer. Ik zit daar sinds 1986 bij. Met de paplepel ingegoten, mijn vader was ook brandweerman. Schilder is niet een spannend beroep. De brandweer is dat wel. Zoals de Dijk zingt: 'Het kan elk moment gebeuren maar het gebeurt niet elk moment'."

Evenement
"Dan toch het Sluis-en-bruggenfeest. Je komt Weespers tegen die lang geleden zijn vertrokken en dan weer terugkomen. De favoriete avond is voor mij de vrijdagavond."

Restaurant
"Ik kom graag bij Selene in de Slijkstraat. Veel keuze uit gerechten. De bediening is goed en het eten erg lekker."

'WGT' wordt Gooi Got Talent

Zone 1380 gooit grenzen open in zoektocht naar talent

Josien Muns was finalist van WGT 2013. Foto: André Verheul

door Marieke van Veen

WEESP - Was deelname aan de talentenjacht van Zone 1380/Theaterpand Weesp afgelopen jaar nog exclusief voorbehouden aan de inwoners van Weesp, dit jaar gaan de grenzen open.

"We hebben vorig jaar zoveel mensen moeten teleurstellen dat we besloten hebben om volgend jaar een Gooi got Talent te organiseren", zo verklaren Daniëlle Meijer en Sara Kroos van Zone 1380.

De talentenjacht is er voor jong en ouder. Foto: Marieke van Veen

Zone 1380 werd in 2012 opgericht en groeit hard. Bekendheid werd verworven door de opening van hun eigen Theaterpand Weesp aan de Herengracht.

Met hun theaterschool richten de dames zich wat leerlingenwerving betreft op de regio. "En toen kwamen we met Weesp got Talent, maar daar mochten onze leerlingen van buiten Weesp dus niet aan meedoen. Die regel hadden we zelf bedacht, maar daar komen we nu op terug. We willen ook niet-Weespers een kans geven en zijn ook erg benieuwd naar wat de regio aan talent te bieden heeft", zo vertellen ze.

Alle leeftijden
Afgelopen jaar deden er vooral veel zingende en muziekmakende jongeren mee, maar in feite staat de talentenjacht open voor alle leeftijden en alle disciplines. "Zang, spel, voordracht, dans, cabaret, comedy, magic, alles mag", verklaart Kroos. Er worden in het Theaterpand Weesp aan de Herengracht twee voorrondes gehouden. De eerste is al begin volgend jaar, op vrijdag 30 januari, de tweede op vrijdag 27 maart. Wie mee wil doen, kan een mailtje sturen naar info@zone1380.nl. Publiek is ook welkom, de entree bedraagt € 7,50. Plaatsen kunnen worden gereserveerd via zone1380.nl.

Finalisten
Met de opbouwende kritiek uit de voorrondes krijgen de finalisten vervolgens nog even de tijd om hun act te verbeteren of aan te passen. De eindstrijd is vervolgens op vrijdag 22 mei. Een vakjury bepaalt welke deelnemers aan de haal gaan met de prijzen en er is een publieksprijs te winnen. De finale bijwonen kost € 10,-; ook deze stoelen zijn al te reserveren via de website.

Kroos en Meyer hopen op deelnemers van divers pluimage. "Kijkend naar de animo van vorig jaar zal het aanbod nu misschien te groot zijn, maar dat is een luxeprobleem en zien we dan wel weer. Desnoods voeren we audities in." Door de grenzen open te stellen lossen de twee ook nog een ander probleem op.

Meyer: "Als we waren doorgegaan met Weesp Got Talent liepen we de kans dat we elk jaar dezelfde kandidaten op het podium zouden hebben. Dat hadden we kunnen voorkomen door bijvoorbeeld de finalisten uit te sluiten van deelname. Maar dat willen we niet! Wie weet hoe zij zich in een jaar ontwikkelen. Door de wedstrijd open te gooien voor de hele regio krijg je vanzelf een breder aanbod. En iedereen heeft een eerlijke kans."

Succes
Afgelopen jaar was de talentenjacht een groot succes. De spannende finale in mei in de City of Wesopa was een avond vol hoogwaardige optredens, met als juryvoorzitter Irene Moors. Uiteindelijk eisten Guido, Simon, Eva en Eva de overwinning op met een indrukwekkende vertolking van The Boxer van Simon & Garfunkel. Ruby Rademakers werd tweede met een zowel grappige als ontroerende zelfgeschreven cabaretact.

De populaire meidenband Drummer (V) Gezocht werd mede dankzij de publieksprijs derde met een eigen, speciaal voor de finale, geschreven nummer.

CityStarter ondersteunt ondernemers om goede ideeën uit te laten groeien tot een bedrijf

Drie Weesper ondernemers bundelen expertise en deskundigheid in CityStarter

Stationsplein 30 wordt de thuisbasis van CityStarter

door Ruth van Kessel

Soms hebben mensen een heel goed idee, maar is de drempel naar het opstarten van een eigen bedrijf net even te hoog. Dan kan een vraagbaak over alle facetten van het ondernemerschap, net dat juiste steuntje in de rug geven. Dat is de gedachte achter CityStarter, een initiatief van drie door de wol geverfde Weesper ondernemers. Vanaf september kunnen startende ondernemers zich aanmelden bij dit expertisecentrum.

CityStarter is een initiatief van drie Weesper ondernemers: Reinier Mommaal, Cees van Vliet en Andreas Lundgren. Zij stellen hun expertise op het gebied van innovatie, ondernemen en financiën beschikbaar en bieden starters en ondernemers die willen expanderen, toegang tot hun netwerk. Stationplein 30 wordt de thuisbasis van CityStarter en biedt vanaf september ruimte aan 15 ondernemingen. Mommaal: "Door bij elkaar in een pand te gaan zitten kunnen bedrijven elkaar gemakkelijker vinden en van elkaars ervaring leren. Dat is de kruisbestuiving die wij voor ogen hebben en willen faciliteren."

'We willen ideeën op het vlak van duurzaamheid en nieuwe technologie'

Lokale deskundigheid
CitySarter zoekt de samenwerking van lokale partijen. Zo biedt Rabobank Amstel en Vecht startende ondernemers financiële ondersteuning, advies en starterskredieten. Een andere samenwerkingspartner is accountantskantoor JAN, die met een speciaal CityStarterpakket ondersteunt op het gebied van boekhouden, subsidievraagstukken en belastingzaken. Ook andere lokale ondernemers worden betrokken bij CityStarter. Mommaal: "Als ondernemer kun je nu eenmaal niet alles, zo is mijn ervaring. Voor startende ondernemers is het prettig dat ze kunnen terugvallen op een groep die de nodige expertise heeft en die hen met raad en daad kan bijstaan."

CityStarter richt zich op ondernemers met ideeën op het vlak van duurzaamheid en nieuwe technologieën. De criteria zijn streng, waarschuwden de initiatiefnemers tijdens de presentatie op de IVW Businessclub van 1 juli jl.: "Een businessplan wordt van alle kanten belicht, het moet een idee zijn dat echt hout snijdt." CityStarter gaat voor een mix van starters en bestaande bedrijven die willen uitbreiden. Ook stichtingen zijn welkom, net als buitenlandse ondernemingen. Met deze mix wil CityStarter bewerkstelligen dat bedrijven elkaar met hun expertise versterken." De renovatie van Stationsplein 30 start op 15 juli. Mommaal verwacht veel van het initiatief: "Wij zijn ervan overtuigd dat CityStarter het bedrijfsleven in Weesp en omstreken een enorme boost gaat geven. Weesper ondernemers die innovaties willen versnellen zijn van harte uitgenodigd om mee te doen."

Email: info@citystarter.nl.
Reinier Mommaal is oprichter van DyeCoo Textile Systems, Andreas Lundgren is ondernemer uit de durfkapitaalwereld en Cees van Vliet is ondernemer en bestuurslid van Economic Board Gooi & Vechtstreek.

Foto: Christian Pfeiffer

Ballonnenoptocht
Aan het begin van het Sluis-en-bruggenfeest, op donderdagavond rond 18.30 uur start op het Groote Plein de traditionele ballonnenoptocht door het centrum van Weesp, onder muzikale begeleiding van Koninklijke Harmonie De Adelaar.

Flyboarden
Flyboarden: het is de nieuwste extreme watersport. Voel je zo vrij als een vogel in, onder en hoog boven het water! Fitness Center Weesp geeft op vrijdag en zaterdag in de Kom een spectaculaire demonstratie van deze bijzondere watersport.
Vuurwerk
Op zaterdagavond rond 22.00 uur wordt ook de 37e editie van het Sluis-en-Bruggenfeest knallend afgesloten met een groots vuurwerk boven de Vecht bij de Groene Punt. Daarna blijft de Weesper horeca nog tot 01.00 uur open.

Programma
Zo wordt langzaam steeds meer duidelijk van het programma van het Sluis-en-bruggenfeest. Alle laatste nieuwtjes en updates via sbfeest.nl. Daar kan ook worden ingeschreven voor diverse activiteiten, zoals het touwtrekken of paalzitten.

Bijbelweek


Voor de vijfde keer organiseren de kerken van Weesp de Vakantiebijbelweek.

Alle kinderen uit Weesp, Muiden, Muiderberg en Driemond zijn welkom, of je nu bij een kerk hoort of niet of maar één ochtend kan of de hele week. Vanaf maandag tot en met vrijdag. Vanaf 09.45 uur in het Lichthuis.

Protestantse Gemeente
Zondag 10 augustus 10.00 uur
Grote Kerk
W.J. Lamfers

Parochie van Levend Water
Zondag 10 augustus 10.00 uur
H.H. Laurentius en Maria
Magdalenakerk
Eucharistieviering
G. Rizzo

Dinsdag 12 augustus 10.00 uur
Kapel
Woord & Communieviering
Liturgiegroep

NPB
Zondag 10 augustus 10.30 uur
Van Houtenkerk
C. Roolvink

Evangelische Gemeente
Zondag 10 augustus 10.00 uur
OAZ-gebouw
H.P. Stolk

vrijdag 8 augustus

Stadswandeling

Ontdek historisch Weesp en maak een wandeling met de Historische Kring Weesp. In de maanden juli en augustus vertrekt er elke vrijdagavond om 19.00 uur vanaf de Grote Kerk in de Nieuwstraat een ervaren stadsgids. Aanmelden niet nodig. Kosten 3,50 euro per persoon. De wandeling duurt anderhalf uur.

Beiaardconcert

Gijsbert Kok geeft voor de derde keer een Zomeravond Beiaardconcert. Op de beiaard van de Grote Kerk te Weesp op vrijdag 8 augustus 2014 van 18.30 - 19.30 uur.

zaterdag 9 augustus en zondag 10 augustus

Drie Provinciëntocht

Op zaterdag 9 en zondag 10 augustus organiseert Toerfietsclub Weesp, in samenwerking met Toerclub Avanti uit Alphen aan de Rijn, de Drie Provinciëntocht. Er zijn een viertal prachtige en veilige routes uitgezet in het Groene Hart van 40, 65, 90 en 125 km. Vanaf de 65 km zijn alle routes volledig gepijld en voor alle afstanden zijn er routebeschrijvingen beschikbaar.

Starttijden: 40 km tussen 09.00 en 14.00 uur; 65 km tussen 09.00 en 13.00 uur; 90 km tussen 09.00 en 12.00 uur en 125 km tussen 09.00 en 10.00 uur. Kosten inschrijving € 2,50 voor de 40 km en voor de overige afstanden € 4,00. Startplaats: clubhuis Toerfietsclub Weesp, Sportpark Papelaan; Papelaan 126 te Weesp.

maandag 11 augustus tot donderdag 14 augustus

Zomerdansweek

Kinderen die zich deze zomer vervelen, kunnen meedoen aan de Zomerdansweek van Dansstudio Van Harten. In de studio in de Middenstraat wordt in de week van maandag 11 tot en met donderdag 14 augustus elke dag gedanst met verschillende docenten en in verschillende stijlen. Er wordt toegewerkt naar een afsluitende dansshow voor familie en vrienden. Geschikt voor kinderen tussen de 5 en 13 jaar. Aanmelden kan door een mailtje te sturen naar info@dansstudiovanharten.nl onder vermelding van Zomerdansweek.

maandag 11 augustus tot vrijdag 15 augustus

Soccercamp

RB Soccercamps verzorgt deze zomer weer een voetbalkamp bij FC Weesp. Jongens en meisjes tussen de 7 en 14 jaar kunnen zich hiervoor opgeven. Het programma is van maandag 11 augustus tot en met vrijdag 15 augustus en omvat techniektrainingen, positiespelen, partijspelen en toernooien. De kinderen zijn dagelijks van 9.00 tot 16.30 uur bij de voetbalclub; ze slapen thuis. Deelname kost 150 euro, dat is inclusief eten/drinken, een compleet tenue, een bal, foto's en meer. Volgende kinderen uit eenzelfde gezin betalen 125 euro. Aanmelden via www.rbsoccercamps.nl.

woensdag 13 augustus

Rode Kruis Soos

Het Rode Kruis houdt woensdag 13 augustus een ouderensoos op Papelaan 99. Belangstellenden kunnen tussen 13.30 en 15.30 uur binnenlopen voor een kopje koffie, een praatje en een spelletje. De entree bedraagt € 2,-. Wie geen vervoer heeft, kan maandag 11 augustus tussen 18.00 en 20.00 uur bellen met 06-13898245. Deze vervoersservice kost € 1,50.

Mamacafé

Moeders, vaders en hun jonge kinderen kunnen elkaar ontmoeten in De Bibliotheek. Het Mamacafé is bedoeld om ervaringen uit te wisselen en nieuwe contacten op te doen. Van 10.00 tot 11.30 uur. Gratis entree.

En verder...

vrijdag 4 juli tot vrijdag 22 augustus

Ontdek Historisch Weesp

De Historische Kring Weesp (HKW) organiseert ook dit jaar weer in juli en augustus stadswandelingen door het centrum van Weesp. Elke vrijdagavond wordt er verzameld voor de Grote Kerk aan de Nieuwstraat. Aanmelden is niet nodig. Onder leiding van een ervaren stadsgids begint de wandeling om 19.00. Duur: 1,5 uur. Aanvang 19.00, kosten € 3,50,-.

Zomeropening Don Bosco

Speeltuin Don Bosco is tijdens de zomervakantie elke middag open van 12.30 -17.00 uur. Alleen 's zaterdags is de speeltuin gesloten.

woensdag 6 augustus tot zondag 10 augustus

Circus Barani

Circus Barani komt naar Weesp. Met een knallende show van een uur en drie kwartier. Aan de Aetsveldselaan. Van woensdag 6 t/m zondag 10 augustus. Donderdag is speciale familiedag met speciale prijzen. Meer info op: Barani.nl.

vrijdag 8 augustus en zaterdag 9 augustus

Ophalen oud papier

De werkgroep oud papier van de Grote Kerk haalt in Weesp het oud papier op. Het centrum is vrijdag 8 augustus aan de beurt, de andere wijken in Weesp zaterdag 9 augustus. Het papier moet om 8.00 uur buiten staan.

zaterdag 9 augustus

Openstelling Grote Kerk

De Grote Kerk in de Nieuwstraat is tot en met half oktober elke zaterdagmiddag geopend voor publiek. Van 13.00 tot 16.00 uur kan het gebouw worden bezichtigd en is er een verkoop van tweedehands boeken.

dinsdag 17 juni tot dinsdag 26 augustus

Zomeravonddrive

De Weesper Bridge Club organiseert elke dinsdagavond een zomeravonddrive. Aanvang 19.45 uur. Adres: Papelaan 99, ingang Boternessestraat. Deelname kost € 2,- per persoon. De beste deelnemer van de avond wordt beloond met een prijs.

Wie heeft op maandag 28 juli mijn zwarte damescolbertje gevonden, dat iets na 17.00 uur op de parkeerplaats achter Langerlust van mijn tas moet zijn gegleden, en dat volgens een ooggetuige is meegenomen door een jongen op een fiets? De bestuurder van een bestelbusje heeft vlak daarna een jongen zien wegfietsen met een zwart jasje, vermoedelijk richting Provinciale weg (N236). Wees svp. sportief en meld het me als je dit jasje gevonden en meegenomen hebt. Neem svp contact op: 0294-430911, dan kan ik het ophalen, of je kunt het langsbrengen. Ik ben je erg dankbaar als ik mijn jasje terugkrijg. H. Steinberg (Driemond).

Voor baby & peuter
LANNEKE

kraamcadeaus/verzorging
speelgoed/kleding
Nieuwstraat 39 Weesp
naast het gemeentehuis

Broeken
Ook in Bandplooi, Omslag
Kapelstr. www.nr14bussum.nl

Te huur: Kantoorruimtes in kleinschalig verzamelgebouw. Units van 18 en 24,5 m2. Prijs vanaf € 350 excl. BTW. COMPLICITY - Weesp - 0294 484 620 www.complicity.nl

Woensdagavond 6 augustus a.s. vanaf 19.30 uur de eerste bingo in Het Luifeltje, E. du Perronstraat 34 te Weesp, 0294-411935. Kom ook, er zijn leuke prijzen te winnen.

TANDPROTHETISCHE
PRAKTIJK WEESP

Kunstgebitten en reparaties
klaar terwijl u wacht
(ind. mogelijk)
E. du Perronstraat 38
1382 SZ Weesp
Tel.: 0294-418722

SCOOTERS Nieuw & gebr. scooterdumper.nl. Vespa en Piaggio met hoge korting uit voorraad ! Reparatie / onderhoud / verzekeringen / scooterlease / accessoires. Bloemendalerweg 41a Weesp 0294-414108 / 06-12868539 info@scooterdumper.nl

TE HUUR in Muiden (nabij het Muiderslot)
Diverse kantoorunits v.a.
40 m² op unieke locatie
aan de haven info
06-47357916 – 06-55165751

MOTORFIETSEN te koop
GEVRAAGD
alle merken en
bouwjaren. Defect of lang
stilgestaan geen bezwaar.
Direct gehaald, betaald en
gevrijwaard. 06-25418595

Krijgt u familie op bezoek?
En heeft u niet genoeg ruimte of u hecht aan uw privacy?
Bed and Breakfast
De Roskam in Weesp
06-55334804 of
www.bedandbreakfast.nl