MuiderNieuws

3 mei 2017

MuiderNieuws 3 mei 2017


Andere afslagen wennen snel

Een heel weekend lang werd er gewerkt aan het omleggen van de snelweg. Foto: Rijkswaterstaat

MUIDERBERG - Vanaf nu rechts aanhouden voor Naarden en Bussum en de andere kant van de weg voor Almere. Rijkswaterstaat heeft afgelopen weekend de snelweg rond knooppunt Muiderberg geheel veranderd.

Er werd afgelopen weekend gewerkt aan de snelweg. Naast het omleggen van de twee weghelften werd de gloednieuwe verbindingsboog naar Almere (A6) aangesloten op de weg. De weg moest vanwege het werk worden afgesloten, echte verkeersdrukte bleef achterwege.

Het autoverkeer bleek maandag al snel gewend aan de veranderde weg. Rijkswaterstaat verwachtte dat er extra verkeersdrukte zou ontstaan omdat autobestuurders moesten zoeken naar waar ze heen moesten, maar dat bleek mee te vallen. Vooral 's morgens was er amper wat te merken; later op de dag was het wel drukker dan normaal, maar van grote problemen was geen sprake. "Er zijn geen problemen geweest. Oké, het is nu meivakantie en dus minder druk, maar dan nog. Natuurlijk zullen mensen zich gaan vergissen, dat is normaal bij zo'n aanpassing, en al helemaal als het straks drukker wordt. Er rijden hier 100.000 auto's per dag", zegt woordvoerder Erik Suik van Rijkswaterstaat.

Met de veranderde snelweg moet het verkeer naar Amersfoort en Almere beter doorstromen.

Kocherbos nu van hockeyclub

MUIDERBERG - Na maanden met van alles regelen heeft hockeyclub MHC Muiderberg afgelopen week de koop van het Kocherbos afgerond.

Het Kocherbos was de afgelopen 40 jaar al de thuishaven van de hockeyclub en dat zou het zeker tot 2021 blijven. Wat er daarna zou gebeuren was onzeker, totdat de hockeyclub het bos afgelopen jaar te koop aangeboden kreeg door de Joodse gemeente. Deze kans greep de club met twee handen aan. De hockeyclub gaat nu hard aan de slag om het hockeycomplex van het bos razendsnel aan te pakken. De eerste stap is de aanleg van een waterkunstgrasveld. Als alles volgens plan verloopt moet dat nog voor de start van het volgende hockeyjaar opgeleverd worden.

Ter Heegde: fusie Weesp bespreekbaar

GOOISE MEREN - Als de gemeente de komende jaren nog een keer zou moeten fuseren dan gebeurt dat wat de burgemeester betreft alleen met Weesp. Dat zegt burgemeester Han ter Heegde.

Er staan de komende jaren weer meerdere gemeentefusies op stapel. Wat de burgemeester zelf betreft, blijft Gooise Meren buiten schot. "Van de drie beoogde gemeenten is één gemeente dus Gooise Meren. Voorlopig hebben wij ons portie wel gehad. Het fuseren is een groeiproces. We willen de tijd hebben om Gooise Meren goed neer te zetten", aldus de burgemeester.

Voor Weesp staat de deur wel open. De burgemeester: "Weesp zou mogelijkerwijs onze kant op kunnen komen. Dat is bespreekbaar voor de meerderheid van de gemeenteraad. Ik zie het niet als een groot probleem als we over een jaar of vijf met Weesp fuseren. Maar geef ons eerst vier jaar rust."

30

extra laadpalen voor auto's hoopt de gemeente dit jaar te plaatsen

Van de lezers

Hulpverlening
Het is zaterdag 22 april 2017, 11.30 uur. Aan het einde van Nieuwstad valt een man van zijn fiets, een attente passant verleent onmiddellijk assistentie en hij of een ander belt 112. Dan, binnen de kortste tijd, is het een tumult alsof de wereld vergaat: van alle kanten komen met sirene en zwaailichten toegeruste hulpverlenende instanties aan racen. Even later tel ik drie ambulances, vier politieauto's, twee motoragenten en een traumahelikopter die landt op een nabijgelegen perceel. De betrokken burger die eerste hulp verleende, schijnt - ondanks zijn melding dat hij cursussen EHBO en/of reanimatie had gevolgd - stevig op zijn vingers getikt te zijn door ambulancepersoneel: de hulp biedende man had zich moeten onthouden van bemoeienis, hij had moeten wachten tot de ambulance er was. Ik observeer het geheel in al zijn heftigheid en probeer zaken tot één logisch geheel samen te smelten. Dan hoor ik iemand richting het overtal aan hulpverleners 'kan het misschien een onsje minder' mompelen en vervolgens 'uitslovers'. Ik hoop maar dat de groepjes ietwat manhaftig en dreigend om zich heen kijkende politiemensen ('één woord van kritiek van jou, de omstander(s), en ik sla je in de boeien', zoiets?) dit niet opvangen. In gedachten zag ik reeds over het voorblad van een grote ochtendkrant in chocoladeletters dit staan: 'Politie- en ambulancepersoneel andermaal lastig gevallen door agressieve burgers'. Nu ben ik het natuurlijk helemaal eens met iedereen die zegt 'prachtig dat dit soort zaken in ons land zo goed geregeld zijn', maar de vraag is of 'procedures' zoals daar en toen vertoond niet uit de pan gerezen zijn en of ze nog wel een wezenlijke bijdrage leveren aan de gezamenlijke veiligheid... of daarentegen juist een contraproductief saldo opleveren. Terwijl ik daar over nadacht, keek ik geboeid naar de vakkundig opstijgende helikopter.
Daan van den Wall Bake

Verkeer Nieuwstad
Dagelijks hoor ik minstens een tiental automobilisten op de Nieuwstad het gas flink intrappen. "Even snel naar de volgende bocht", moeten ze denken. En ik hou vaak m'n hart vast, want met dezelfde regelmaat levert dit ook gevaarlijke situaties met fietsers, wandelaars of andere automobilisten op. Het is om die reden dat we als bewoners al zeker elf jaar met de gemeente in gesprek willen over de veiligheid van deze doorgaande weg in het centrum van Weesp. Opgetogen waren we dan ook toen de gemeente ons vertelde dat de straat zou worden aangepakt. Teleurgesteld kwamen we terug van de eerste informatieavond. Met het nieuwe plan van de gemeente wordt deze straat nóg onveiliger en ontsiert blik het pittoreske van de binnenstad en het uitzicht van de bewoners. Bovendien worden er drempels geplaatst, waar de hulpverlenende diensten zeker niet op zitten te wachten. Wij evenmin: trillingen zorgen voor schade aan de panden en ook voor een verhoogde CO2-uitstoot. Op een brief aan de gemeente, waarin we ons als gesprekspartner opstellen en verschillende alternatieven voorstellen die een nagenoeg gelijk aantal parkeerplaatsen opleveren, wordt niet gereageerd. Dat is jammer. Als inwoners van een oude stad realiseren we ons dat het verkeersaanbod groeit en dat daar oplossingen voor gevonden moeten worden. We willen constructief meedenken, want wij zien dagelijks wat er hier (bijna) misgaat. Met de reactie van de gemeente, "we kunnen het ook bij het oude laten en er alleen een 30 km-zone van maken", wordt niet de indruk gewekt dat zij haar eigen bewoners als serieuze gesprekspartner ziet. De reactie van de gemeente plaatst ons ook voor een patstelling. Met een 30 kilometerzone zijn we een heel eind, maar zonder handhaving verandert er niets aan de situatie. De reactie van de gemeente toont eerder dat ze zich, zelfs na elf jaar, nog steeds niet realiseert dat de Nieuwstad een onveilige straat is.
Marike Timmermans

Weerbericht

Afnemend wisselvallig, lichte stijging van temperatuur
Met 18 graden was de slotdag van april een fraaie afsluiting van een lange, koude periode. Met mei op de kalender is de voorjaarskoelte echter weer terug. Tussen hoge luchtdruk bij IJsland en lage luchtdruk boven Centraal Europa staat deze week een relatief koude, noordoostelijke stroming. Een uitloper van het hogedrukgebied brengt in het weekeinde enige verbetering.

Donderdag + vrijdag
Donderdag is het tamelijk bewolkt. Af en toe schijnt de zon. Er kan een bui vallen. Er waait een voelbare noordoostenbries. Het wordt in de middag 13 à 14 graden. Dat is enkele graden onder het normale niveau voor begin mei. Vrijdag blijft het droog. Er komt wat meer ruimte voor de zon. Bij een iets in kracht afnemende noordoostenwind wordt het 14 à 15 graden.

Het weekeinde
Voor zaterdag wordt droog weer verwacht met zonnige perioden. Er waait een meest matige oostenwind. Het kwik stijgt in de middag naar 16 à 17 graden. Ook zondag blijft het droog. De wind draait naar het noorden tot noordwesten. Er is ruimte voor de zon, maar er kunnen ook wolkenvelden overtrekken. De maximumtemperatuur komt uit op 15 à 16 graden.

Weetje
April 2017 was met gemiddeld 8.6 graden, tegen normaal 9.2 graden, een vrij koude maand. Opvallend was dat maart dit jaar ook op 8.6 graden uitkwam, tegen normaal 6.2 graden in maart. April was in onze regio met 22 mm neerslag (normaal is 42 mm), tevens een droge maand. Sinds de herfst van vorig jaar is in totaal circa 170 mm te weinig neerslag gevallen.

Ruud de Wild: debat oorlog en vrede aanwakkeren

Muiderberger exposeert met 'Trigger' in Museum Hilversum

Zoals Ruud de Wild zelf zegt, is hij de host van 'Trigger', waarin hij zich afvraagt wat de mens aanzet tot geweld. Foto: Bastiaan Miché

door Ingmar Meijer

MUIDERBERG - Wat ver van jezelf afstaat, trekt heel vaak de aandacht. Dat geldt ook voor Ruud de Wild. Naar eigen zeggen is hij pacifist vanaf zijn geboorte, maar wat de mens toch tot geweld brengt heeft zijn interesse. Die vraag prikkelt hem of in dat geval heeft hem dat getriggerd.

Zijn persoonlijke ervaringen en lessen heeft hij verwerkt in de tentoonstelling 'Trigger', nog deze hele maand te zien in Museum Hilversum. "Maar niks belerends, alleen vragend", zo verzekert hij.

Klein jaar

Stef van Breugel, directeur van Museum Hilversum, is blij dat Ruud de Wild heeft gekozen voor het museum.

De setting van Museum Hilversum past goed bij het verhaal van de radio-dj, meent Van Breugel. 'Trigger', dat twee weken geleden op zaterdag werd geopend, is nog tot en met zondag 28 mei te zien. Meer op www.museumhilversum.nl.

'Ons grootste gevecht in z'n algemeenheid is die tegen cynisme'

Voor zijn expositie is De Wild de wereld over geweest. In 'Trigger' neemt hij de toeschouwer sprongsgewijs mee door de geschiedenis. Zo is de Muiderberger onder meer naar Sarajevo en Auschwitz geweest om zelf te horen en te ondervinden wat de mens gewelddadig maakt. "Als jij naar het voormalige Joegoslavië kijkt, dan zie je dat de vriendschap in één dag kan omslaan in diepe haat. Dat zie je ook in Israël tussen de Palestijnen en de Joden. Dat thema zie je overal. Het maakt niet uit of je het nu over Noord-Ierland hebt of over Teheran: vaak is religie de stuwing van die onbegrip en haat", legt De Wild uit.

Geloof belangrijk thema
Zelf komt hij uit een streng gereformeerd Hilversums gezin. Zijn hele leven lang is geloof een belangrijk thema voor De Wild geweest. Stel nu dat het allemaal niet zo is met het geloof, is de vraag die al decennia door zijn hoofd spookt. "Het is mijn oprechte interesse om te kijken of ik daar antwoorden op kan vinden", meldt de radio-dj. "Ik ben opgevoed met het idee van het einde der tijden. In 1967 was de Zesdaagse Oorlog in Syrië. Mijn ouders hebben die krant bewaard. Dat was twee jaar voor mijn geboorte. En zo heb ik bijvoorbeeld ook altijd gedacht dat de val van de muur daarmee te maken had. Dat het allemaal religiegestuurd is", klinkt het illustratief uit zijn mond.

Na eigen ervaring met wapen: 'Hoef niet op een schietclub'

Teksten van popsongs
Zijn zoektocht heeft geleid tot twintig schilderijen met teksten van popsongs die worden versterkt met audio en muziek. Zo is 'Far Away So Close' geïnspireerd op de tekst van U2 uit 1993: vier jaar na het vallen van de Berlijnse muur en de onzekerheid van de inwoners. Op de onderste verdieping is een WhatsAppgesprek te lezen tussen Anne Frank en de dochter van De Wild. Hierin worden teksten uit het dagboek van het Joodse meisje gebruikt. De kunstenaar heeft zelf ook voor het eerst in zijn leven een vuurwapen opgepakt. De Wild richt als het ware het wapen op de bezoekers. Hij worstelt zichtbaar met de beslissing of hij de trekker wel of niet zal overhalen op de schietbaan. "Ik hoef niet op een schietclub", zegt hij daarover.

Dreiging oorlog beangstigend
De dreiging voor nog meer oorlog is voor De Wild beangstigend. In 'Trigger' heeft hij die angst omgezet in daadkracht en wil hij hoop meegeven. Tegelijkertijd neemt hij een duidelijk hoorbaar standpunt in, want hij is van mening dat wij het als maatschappij moeten hebben over oorlog en vrede. "Ik heb een dochter en als ik naar de wereld kijk, die lelijker is dan ik verwachtte, wil ik niet bij de pakken neer gaan zitten. Het grootste gevecht is die tegen cynisme in zijn algemeenheid. Je moet behoorlijk wat lef hebben om iets te zeggen. Het is namelijk veel veiliger om niets te doen en niets te zeggen. Dat is precies waar ik niet in mee wil gaan."
Volgens museumdirecteur Sjef van Breugel is De Wild op de hoofdlijn gaan zitten van vrede en oorlog. Een thema dat hij heeft weten te vatten in een multimediale tentoonstelling. "Ruuds werk past heel goed in de ontwikkeling van de kunst", aldus Van Breugel over de radio-dj die tevens kunstenaar is en daardoor makkelijk verbindingen tussen beide kan leggen. "Hij is de enige Nederlandse kunstenaar die van teksten kunst kan maken." De thematiek past goed bij de tijd van het jaar: dit zijn de maanden van herdenken en vrijheidsviering.

Slecht wegdek wordt aangepakt

MUIDERBERG - Het gehobbel op de Eikenlaan moet na vandaag (woensdag) tot het verleden behoren. De weg wordt aangepakt.

Stratenmakers gaan vandaag aan de slag om de laatste gaten van de weg te vullen en een verse laag asfalt aan te brengen. Er werd gisteren ook al de hele dag gewerkt om de oude asfaltlaag van de weg te frezen.

De opknapbeurt van de Eikenlaan was overigens geen overbodige luxe. Het wegdek was er slecht aan toe.

Gemeente analyseert waardevolle bomen

GOOISE MEREN - Alle waardevolle bomen van de gemeente worden gedocumenteerd. Dat laat de gemeente weten.

Er wordt gekeken naar bomen met een bepaalde waarde. Het kan gaan om eeuwenoude bomen, maar ook om bomen met een verhaal. Een voorbeeld: twee jaar geleden plantte de gemeente bomen om het opheffen van de gemeente Bussum te markeren. Deze bomen worden als waardevol bestempeld.

Aan de hand van het staatje met waardevolle bomen kunnen deze bomen met meer aandacht onderhouden worden. Dat staatje moet de komende maanden worden afgerond. De gemeente roept bewoners op om ook waardevolle bomen aan te melden.

Strengere aanpak hangjeugd

BUSSUM - Als een andere aanpak geen resultaat heeft, dan kunnen er strengere maatregelen genomen worden om de overlast van hangjeugd aan te pakken. Dat zegt burgemeester Han ter Heegde.

Er wordt de afgelopen maanden weer veel gesproken over overlast van hangjongeren.

De klachten worden eerst aangepakt door extra jongerenwerkers op de problemen af te sturen. "Als dat niet werkt, zullen we strengere maatregelen toepassen", zo zegt de burgemeester. De burgemeester stelt verder dat het probleem de aandacht heeft, vooral ook van hemzelf.

Geslaagde Koningsdag: veel bezoekers, genoeg te doen

Foto: Muiderbergse Feesten

MUIDEN/MUIDERBERG - Het was wat koud en het zonnetje was wat mager, maar Muiden en Muiderberg hebben een geslaagde Koningsdag achter de rug. Er waren veel bezoekers. Met spelletjes voor de jeugd, de rommelmarkt, enkele optredens en vanzelfsprekend lekkere hapjes en drankjes was er genoeg te beleven. Dat gold voor zowel Muiden als Muiderberg. Muiden kreeg 's ochtends nog bezoek van burgemeester Han ter Heegde. De burgemeester gaf een toespraak, wenste de Koning een goede verjaardag en zong samen met alle bezoekers het Wilhelmus.

School Bloemendalerpolder moet over drie jaar al open

Bloemendalerpolder krijgt twee scholen

De polder wordt de komende jaren bebouwd. Foto: André Verheul

WEESP - Over drie jaar moet de eerste school van de nieuwe wijk Weespersluis al open gaan. Er komen straks twee scholen voor de nieuwe wijk in de Bloemendalerpolder die 1000 nieuwe leerlingen moeten huisvesten.

Het is een redelijk strakke planning en het wordt doorwerken om de nieuwe brede scholen in de polder te bouwen. Er komen er twee: één van de katholieke scholenstichting Asko (468 leerlingen) en één met een samenwerkingsverband van de confessionele Stichting Spirit en het openbare Talent Primair. Drie schoolbesturen in twee scholen dus. Er komt ook een sporthal bij die tevens gaat dienen als het nieuwe onderkomen van handbalvereniging WeHave.

Omdat de druk op de huidige scholen in Weesp door alle nieuwbouw fors aan het toenemen is, gaat volgend jaar al een school van start aan de Papelaan 99. Dat gebouw is van de gemeente. De school blijft daar tot de oplevering van de nieuwe school in de polder zitten en verhuist dan. Weespersluis is de naam voor de nieuwbouwwijk tussen Weesp en Muiden. Er komen 2750 huizen.

Onderzoek naar één Goois archief

REGIO - De twee archiefdiensten in 't Gooi gaan mogelijk fuseren. Ze werken nu al nauw samen.

De komende maanden wordt onderzoek gedaan naar een fusie van de archiefdienst in Hilversum (Ankeveen, Blaricum, 's-Graveland, Hilversum, Kortenhoef, Laren, Loosdrecht, Nederhorst den Berg en Wijdemeren) en het archief van Gooise Meren & Huizen (Naarden, Bussum, Muiden en Huizen). Er is al langer een wens tot "intensivering van de samenwerking".

Regionaal centrum
Eén archief voor 't Gooi zou de (digitale) archivering en dienstverlening kunnen verbeteren. Verder kan één archief leiden tot een Regionaal Historisch Centrum voor alle historische boeken, ansichtkaarten en collecties. In september wordt er een raadsvoorstel verwacht. Over de huisvesting zal later een beslissing vallen. Zo meldt de gemeente Hilversum.

Politie: pas op voor bezorgers

WEESP - De politie waarschuwt voor bezorgers die bloemen of een pakje komen brengen waar nog een klein bedrag aan de deur betaald moet worden. De bezorgers zijn dieven die grote bedragen van de bankrekening pinnen.

De bezorgers geven aan dat ze een bloemetje of pakketje komen brengen en zeggen dat er nog een klein bedrag (2 euro) gepind moet worden. Vervolgens wisselen ze ongezien het pasje om, weten de pincode en pinnen even later grote bedragen. De politie vraagt om alertheid en vraagt direct 112 te bellen en als het kan een kenteken door te geven en een signalement van de bezorger.

Kinderen uit Weesp naar Bevrijdings- feest Haarlem

WEESP - Casparusleerlingen Raisa Ruitenbeek en Jarmo Stokhof uit Weesp nemen vrijdag 5 mei deel aan de nationale viering van de bevrijding in Haarlem.

Thema dit jaar is de 'kracht van het persoonlijke verhaal'. Acteur Nasrdin Dchar verzorgt een lezing over zijn geloof in hoop en liefde. Om te zorgen dat zijn verhaal onder de nieuwe generatie verspreid wordt, mag de Stichting Nationale Herdenkingen Weesp jongeren uit hun plaats meenemen naar de viering.

Ruitenbeek en Stokhof bezochten afgelopen maart met school Herinneringscentrum Dachau.

Ook Joris van der Heide (12) uit Weesp is erbij in Haarlem. Hij draagt een zelfgeschreven verhaal voor tijdens het herdenkingsconcert voorafgaand aan Bevrijdingspop in Haarlem.

Selena Piek strandt in kwartfinale EK Kolding

WEESP - Bij de Europese Kampioenschappen badminton in het Deense Kolding is Selena Piek er samen met Eefje Muskens niet in geslaagd de halve finales te bereiken van het vrouwendubbel. Piek en Muskens verloren van het Russische koppel Chervyakova/Morozova.

Na ruim zeven maanden blessureleed kon het Nederlandse badmintonduo Eefje Muskens en Selena Piek eindelijk weer deelnemen aan een toernooi op niveau. Tijdens de Europese Kampioenschappen in het Deense Kolding betraden Muskens en Piek (als vijfde geplaatst) de arena en wisten toch nog door te dringen tot de kwartfinales. Hier namen zij het op tegen het als vierde geplaatste Russische duo Anastasia Chervyakova en Olga Morozova.

Voor Muskens en Piek hield het EK na de kwartfinale op, maar toch kijken ze, na een lange tijd uit het wedstrijdritme te zijn geweest, met lichte trots terug op dit EK.

Terugval
Selena Piek: "Natuurlijk ga je voor de medailles. Ik ben zeker teleurgesteld, maar ik denk dat we blij mogen zijn dat we er stonden. Vorige week heb ik nog een terugval gehad en drie trainingen moeten schrappen en dat we hier dan 80 minuten staan te spelen, mogen we best een beetje trots op zijn."

Crescendo geeft concert aan Herengracht

Het openluchtconcert kon rekenen op zonnig weer. Foto: Julie Cogoni

MUIDEN - De fanfare van Crescendo heeft afgelopen zondag een concert gegeven aan de Herengracht.

Het concert van zondag was het hoogtepunt van wekenlang repeteren. Met een goed aantal bezoekers en daarbovenop nog eens een lekker weertje mocht het concert een succes worden genoemd. Crescendo speelde een breed programma van werken. Het concert was het tweede optreden van de fanfare afgelopen week: vanzelfsprekend werd er op Koningsdag ook al gespeeld.

Economie regio groeit

MUIDEN - Het gaat goed in de regio Gooi & Vechtstreek. De economie groeide vorig jaar met 2,6 procent en dat is bovengemiddeld. Amsterdam deed het helemaal goed: daar groeide de economie met 3 procent. Zo maakt het CBS bekend.

Nu de economische crisis achter ons ligt laten veel regio's in Nederland een flinke groei zien. De regio Amsterdam profiteerde sterk van de groei van de verhuur en handel in onroerend goed in de hoofdstad. De provincie Noord-Holland profiteerde tegelijkertijd van de sterke groei in de advisering, onderzoek en overige speciaal zakelijke dienstverlening.

Weesp haakt aan bij Het Gooi Bevrijd

Veel oude legervoertuigen, oorlogsveteranen, livemuziek en misschien 'Allo 'Allo

't Gooi Bevrijd op de Herengracht trok in 2016 veel publiek. Foto: Christian Pfeiffer

WEESP - Ook dit jaar stopt de militaire legercolonne Het Gooi Bevrijd in Weesp. Rondom die stop wordt er dit keer op zaterdag 6 mei groots uitgepakt in onze stad. Hierdoor is er een nieuw evenement ontstaan: Weesp Bevrijd.

De historische bevrijdingsstoet passeert zaterdag rond 12.00/12.30 uur eerst zorgcentrum Oversingel waar Koninklijke Harmonie De Adelaar de colonne muzikaal gaat begeleiden richting het centrum. De stoet bestaat uit zeventig oude legervoertuigen en een twintigtal motoren.

Naast de voertuigen brengt Het Gooi Bevrijd ook vier oorlogsveteranen uit Engeland, Australië en Amerika naar Weesp; hun leeftijd varieert van 93 tot 102 jaar. Deze helden worden door burgemeester Bas Jan van Bochove toegesproken en gehuldigd.

Op de Vuurlinie speelt coverband Plan B songs van de Andrew Sisters

Tijdens de voertuigenparade op de Herengracht (die tot circa 14.00 uur in Weesp blijft) is er livemuziek met liedjes uit de tijd van weleer. Zo zingt Natasha Harper nummers van Vera Lynn, haar vader Paul Harper zingt nummers van George Formby en Steven Howell is de Frank Sinatra uit de jaren veertig.
Op de Vuurlinie speelt coverband Plan B songs van de Andrew Sisters. Het konvooi vertrekt rond 14.00 uur, maar dan gaat de Weesper horeca pas goed van start. Op het horecaplein voor de Laurentiuskerk voorzien zij bezoekers van een hapje en een drankje. DJ-Rob verhoogt de gezelligheid met een variatie van oude en nieuwe muziek.

Twee leuke bands betreden gedurende de middag het podium. De Weesper coverband Twilight Hangout speelt klassieke en moderne rocknummers zoals Melissa Etheridge. De 8-mansformatie Friends heeft een swingend repertoire: van soul tot pop en van disco tot latin. Onder voorbehoud van bevestiging ontvangt Weesp als grande finale rond 18.15 uur de cast van 'Allo 'Allo.

Meer informatie is te vinden op hetgooibevrijd.nl of kijk op de Facebookpagina Het Gooi Bevrijd.

Rouw, verzet en hoop in herdenkingsconcert

Weesp herdenkt met theater, ceremonie en concert

Ook voor en na de ceremonie zijn er herdenkingsactiviteiten. Foto: Christian Pfeiffer

WEESP - Musici uit Weesp slaan de handen ineen voor een gevarieerd herdenkingsconcert waarin rouw, verzet en hoop samengaan. Met deze avond vol muziek wordt donderdag de herdenking in Weesp afgesloten. Voorafgaand aan de ceremonie op de Ossenmarkt is er ook een speciale voorstelling in de City.

18.00 uur
OZO? JOZO! door De City Speelt
Locatie: De City of Wesopa
Een grootse voorstelling over klein verzet i.s.m. Theater Na de Dam. Jongeren vragen ouderen of en hoe zij tijdens WOII in verzet kwamen. Ouderen vragen jongeren waartegen zij dat nu doen. Kaarten via info@wesopa.nl. Na afloop kan het publiek aansluiten bij de Stille Tocht.

19.15 uur
Stille Tocht
Locatie: Synagoge Nieuwstraat
Verzamelen vanaf 19.00 uur. Trommelaars van de Adelaar begeleiden de stoet naar het monument aan de Ossenmarkt.

Met veelzijdige Weesper musici die niet eerder samen speelden

19.25 uur
Herdenking
Locatie: Monument Ossenmarkt
Met onder meer muziek van het Weesper Gemengd Koor en de Adelaar, gedichten, een toespraak van de burgemeester, de taptoe, twee minuten stilte, het Wilhelmus, een kranslegging en een defilé.

20.25 uur
Koffie / thee
Locatie: Grote Kerk
Het programma wordt voortgezet in de Laurenskerk met eerst een kopje koffie of thee.

20.45 uur
'Herdenkingsconcert'
Locatie: Grote Kerk
Herdenkingsconcert samengesteld door componist Martijn Voorvelt in overleg met de deelnemende musici. Musici uit Weesp slaan de handen ineen voor een gevarieerd concert waarin rouw, verzet en hoop samengaan. Met composities die in het aangezicht van de dood zijn geschreven in concentratiekampen, liedjes die in de Tweede Wereldoorlog miljoenen op de been hielden, liedjes die dat nu nog steeds doen, delen uit Mozarts ontroerende 'Requiem' en twee wereldpremières van Weesper componisten. Aan het concert werken mee: Camerata Fectionata (koor), Hanneke Huibers (sopraan, piano), Marije Johnston (viool), Anne Koerselman (mezzosopraan, piano), Christiaan de Jong (gitaar), Theo Marks (cello), Laura Hölzenspies (piano) en vocal group Noon. De presentatie is in handen van Alexander Bauwens.

21.45 uur
Einde programma
Meer info op snhw.nl.

15 houten barakken achter het Singel

Dick van Zomeren duikt in de beknopte geschiedenis van kamp De Roskam

Het voor 500 Nederlandse militairen bestemde complex De Roskam te Weesp werd begin januari 1940 feestelijk geopend, vijf maanden voor de Duitse inval. Maar De Roskam werd twintig jaar later alweer gesloten en viel onder de slopershamer. Dick van Zomeren, auteur van onder andere het boek 'Weesp in oorlogstijd' uit 2012 dook voor het WeesperNieuws in de beknopte, maar intrigerende geschiedenis van dit barakkenkamp.

Zomer 1944. Een ploeg van de Rijksbrandweer, ook wel de Staatsbrandweerpolitie. Aan de horizon de watertoren van Weesp. Foto's: archief HKW en Van Zomeren

Op 3 september 1939 brak de Tweede Wereldoorlog uit, maar al zes dagen eerder was in ons land de algehele mobilisatie van kracht. Weesp maakte deel uit van de Vesting Holland met bij Weesp als oostgrens de rivier de Vecht. De stad werd overstroomd met talloze dienstplichtigen die bij gebrek aan kazernes werden ondergebracht in scholen, verenigingsgebouwen, op boerderijen en in de feestzaal van hotel De Roskam. Om hen beter te huisvesten werd op een volkstuincomplex naast de Singel en achter het hoofdkantoor van Van Houten in allerijl een barakkenkamp gebouwd.

Na het vertrek van de Duiters werden er 500 landverraders verzameld

Dat complex van circa 15 lage houten gebouwen, omringd door sloten of prikkeldraad, bevond zich op de plek waar nu de Rabobank staat, het Casparus College, de Singel-scholen en de woningen langs de Irenelaan. Binnen vier maanden was De Roskam gereed en werd op vrijdag 5 januari 1940, in ijzige kou, met veel ceremonieel (toespraken, hoorngeschal en het Wilhelmus) officieel geopend. Gastheer was kampcommandant luitenant-kolonel L.F. Apol, tot de genodigden behoorden de burgemeesters van Weesp en Weesperkarspel. In De Roskam was plek voor 500 militairen. De naam De Roskam dankte het kamp aan het gelijknamige hotel, gelegen aan het Buitenveer, op de plek waar nu de ING-bank staat. Gaande langs de feestzaal achter het hotel kwam men bij de ingang van het barakkencomplex. Achter een slagboom met wachthuisje bevonden zich links, parallel aan de sloot voor de Singel, achtereenvolgens het wachtgebouw (met zes cellen), de grote keukenbarak en - ook in een barak - een 'badgelegenheid'. Daar tegenover, rechts, zetelde de foerier voor de militaire uitrusting en de wapenkamer. Vervolgens stond je op de appèlplaats en had uitzicht op een dwarsstaande korte barak, waar de commandant zetelde en de administratie.

Het barakkenkamp gezien vanaf de Singel, kort voor de afbraak in 1961. Op de achtergrond de fabrieken van Van Houten.
Militairen van de Luchtmacht in 1947 op het braakliggende terrein van het barakkenkamp. Het autowrak (een Volkswagen?) is vermoedelijk achtergelaten door de Duitsers.

Daarachter stonden (ook dwars, haaks op de Singel) vijf grote barakken, waarvan de eerste diende voor films en toneel en als eetzaal. De tweede grote barak omvatte een instructiezaal en verblijven voor onderofficieren. De gewone soldaten waren gehuisvest in de drie resterende grote barakken, tien meter van elkaar, met elk plek voor circa 60 militairen. Vanuit die grote, vijf meter hoge barakken kon je niet naar buiten kijken, alleen de kopkanten hadden gewone ramen. Voor daglicht waren in de zijgevels, pal onder de dakrand, wel lange smalle ramen aangebracht. Tegen de grens met het Van Houten-complex stonden enkele kleinere houten barakken als onderkomen voor de officieren. Verspreid over het complex waren drie bovengrondse, met aarde en gras overdekte langwerpige schuilkelders, van twee kanten toegankelijk. In de hoek van het zuidwestelijke deel (nu de hoek Irenelaan/Van Houtenlaan) bevond zich binnen het kamp een braakliggend terrein. Daar was ook een - afgesloten - tweede ingang.Bezetting en nasleep
Onmiddellijk na de Duitse inval werden de Nederlandse militairen in De Roskam verspreid over stellingen rond de Hollandse Waterlinie. Na de capitulatie op 14 mei 1940 keerden ze terug naar Weesp. Een maand later werden ze weer naar huis gestuurd, waarop De Roskam het domein werd van enige tientallen Duitse militairen. Weesp speelde strategisch gezien geen enkele rol tijdens de bezetting - er werd hier geen schot gelost - en het barakkenkamp werd nauwelijks gebruikt door de bezetter. Maar in de zomer van 1944 arriveerde hier een Nederlandse compagnie (120 man) van de Rijksbrandweer, ook wel Staatsbrandweerpolitie genoemd, geleid door Duitse officieren. Die compagnie was na bijvoorbeeld bombardementen regionaal inzetbaar, ook in Amsterdam. Najaar 1944 waren ze alweer vertrokken en stond De Roskam voorlopig leeg, tot de bevrijding in mei 1945.
Vanaf 5 mei 1945 werden in De Roskam de manschappen van de gecapituleerde bezetter verzameld en half mei afgemarcheerd naar geallieerde vrachtwagens die op de provinciale weg stonden te wachten, op weg naar een verzamelkamp. Meteen na hun vertrek werden in het barakkenkamp NSB'ers en landverraders verzameld, een gezelschap dat binnen een half jaar uitgroeide tot 500 man. Onder hen ook enkele bekende Weespers die, omdat het kamp toen nog bezet was, al meteen na de Duitse capitulatie waren ondergebracht in Villa Casparus.
Die 500 foute Nederlandse mannen werden begin februari 1946 vanuit Weesp overgebracht naar een kamp in Laren, bij Hilversum. Enkele tientallen mannelijke gevangenen die een verzorgende functie hadden, bleven achter en konden een paar dagen later, op 13 februari 1946, zeker meer dan honderd gedetineerde NSB-vrouwen verwelkomen, die met twee schuiten vanuit de Weeshuiskazerne in Naarden naar Weesp waren vervoerd. Onder hen ook Marietje Mijnlieff, de minnares van NSB-leider Anton Mussert. In afwachting van hun proces verbleven sommige vrouwen meer dan een jaar in het barakkenkamp. In de zomer van 1947 waren het er nog tientallen, die toen echter toch weer naar Naarden werden overgebracht, waarna De Roskam in plaats van openluchtgevangenis weer een militaire bestemming kreeg.

Opnieuw militaire bestemming
Het complex ging in de zomer van 1947 onderdak bieden aan manschappen van de Lucht Strijdkrachten - vanaf 1948 officieel de Koninklijke Luchtmacht - die in drie magazijnen werkten: de oude Fokkerfabriek, Villa Casparus en de verlaten fabriek van Ducroo en Brauns, nu Het Domein. Commandant was luitenant-kolonel (overste) G. Nuver, die in het kamp met zijn vrouw over een kleine barak beschikte, ingericht als woonruimte. De Koninklijke Luchtmacht heeft zeker tot 1953 gebruikgemaakt van het barakkenkamp en kwam de gemeente Weesp menigmaal te hulp met brandweermateriaal, pompen of de imposante kraanwagen. De circa 250 militairen in hun donkerblauwe of groene uniformen en militaire voertuigen waren in de jaren vijftig een vertrouwde verschijning in en om de stad. Net als militaire parades en erewachten bij herdenkingen. Omstreeks 1953 veranderde de kleur van de uniformen van blauw in groen doordat de Koninklijke Landmacht het barakkenkamp in gebruik nam en hier een afdeling van het regiment Kornwerderzand van de Lichte Luchtdoelartillerie (de Lua) stationeerde.
De landmacht was de laatste gebruiker van het barakkenkamp, dat precies twintig jaar dienst heeft gedaan. Eerst vanaf januari 1940 als huisvesting voor gemobiliseerde Nederlandse militairen, na mei 1940 voor een handvol Duitse soldaten en officieren, vervolgens in 1944 voor de Rijksbrandweer, na de bevrijding in mei 1945 voor NSB'ers c.q. landverraders, vanaf 1947 voor de Nederlandse Luchtmacht en vanaf 1953 voor de Landmacht, tot 1959. In 1960 viel het doek voor barakkenkamp De Roskam en werden de houten gebouwen gesloopt. Daarmee verdween een complex dat na de mobilisatie van eind augustus 1939 in minder dan vier maanden verrees tussen het fabriekscomplex en het hoofdkantoor van Van Houten, de Singel en de Van Houtenlaan. Er is geen spoor meer van terug te vinden. Wat resteert zijn wat bouwtekeningen, zwart-witfoto's en (vooral) herinneringen.

Last van hooikoorts? Maak een afspraak bij Desirée Lekkerkerker. Acupunctuur Weesp, www.ackrufy.nl of 0294-785331

Verzilver nu uw oude goud! T.k. gevr. tegen prima prijs: oude gouden sieraden, gouden tientjes, Krugerranden e.a. gouden en zilv munten, muntverzamelingen etc. Kevelam Garderen 0577-461955 lid NVMH

Gevr. een ervaren en zelfstandig schoonmaker(ster), voor een object in Weesp. Maan-woens-vrijdagavond van 17.30 uur t/m 19.30 uur. Voor inlichtingen EVON SERVICES 036-5378913 en/of aanmelden via www.evonservices.nl

TANDPROTHETISCHE
PRAKTIJK WEESP

Theo Nuyens
Kunstgebitten en reparaties
klaar terwijl u wacht
(ind. mogelijk)
Bent u slecht ter been,
wij komen ook aan huis
E. du Perronstraat 38
1382 SZ Weesp
Tel.: 0294-418722

MOTORFIETSEN te koop
GEVRAAGD
alle merken en
bouwjaren. Defect of lang stilgestaan geen bezwaar.
Direct gehaald, betaald en gevrijwaard. Bel of app
06-25418595

PASFOTO'S NODIG? Vroom optiek maakt ze! Amstellandlaan 6, W.C. Hogeweij

Schilder heeft tijd. Hoge kwaliteit, redelijk tarief, vrijblijvende prijsopgaaf. Tel: 06-55955587.
www.vandamschilderwerk.nl

Windows Vista verdwijnt! Wij hebben veel nieuwe en gebruikte pc's en laptops beschikbaar. Incl. alle hulp eromheen. COMPLICITY Computers & Services 0294-484 620

SCOOTER WEESP reparatie / verkoop alle merken. Pampuslaan 224 Weesp 0294-414108

Privehuis Morosa Almere 06-11117475 Bakkenzuigerstr. 50 ma/vr 10.00 tot 19.00 uur meisjes/dames gevraagd kvk 32159766

Taxatie restauratie schilderijen www.toonwildeboer.com tel.: 035-6855700

Student aan huis of Specialist aan huis? Ervaar het verschil. COMPLICITY Computers en Services. Computers, laptops, netwerken, wifi, etc. 0294-484 620

Gevraagd: defecte vaat/wasmachine, droger, fornuis, radiator - gratis opgehaald, 06-34606808

Kantoren te huur. 18 en 24 m2 in kleinschalig verzamelgebouw. Alle faciliteiten aanwezig. Kortlopende contracten. COMPLICITY Computers & Services 0294-484 620

Broeken ook bandplooi
Petten en meer…
Kapelstr. NR14
www.nr14bussum.nl

Nieuwe aanpak bij kwetsbare mensen

'Maak je je zorgen? Bel de gemeente'

De politie moet regelmatig uitrukken voor verwarde mensen. Foto: Sjoerd Stoop

door Jessica de Jong

GOOISE MEREN - Een persoonsgerichte aanpak, intensievere samenwerking tussen alle betrokken partijen en de gemeente die als regisseur alle dossiers overziet. Met deze nieuwe aanpak wil de gemeente de bescherming en opvang van kwetsbare mensen aanpakken.

Wat is er nieuw aan de aanpak?
Burgemeester Han Ter Heegde: "Het gaat om een sluitende aanpak van zorgverleners, wijkcoaches, politie, gemeente enzovoorts. Bovendien zijn we allemaal verantwoordelijk voor onze eigen maatschappij en doet iedereen mee in de samenleving. Hierbij moeten ook grenzen worden verkend en daar kun je problemen mee krijgen. Vroeger werden hele groepen kwetsbare mensen in de bossen bij elkaar in een woonomgeving gezet. Die tijd is voorbij. Opeens kun je een verward iemand als buurman krijgen. Dat is ook wennen voor de inwoners."

'We betrekken cliënten die helder zijn bij de oplossing'

Over wat voor mensen hebben we het?
"Het gaat over mensen met heel uiteenlopende achtergronden. Denk aan ex-gedetineerden, dementerenden, mensen met psychische problemen, verslaafden, lichtverstandelijke beperkingen, daklozen of mensen die te maken hebben met huiselijk geweld. Kortom: mensen die het niet redden zonder hulp van buitenaf. Ze zijn zelf niet in staat om hun eigen zaakjes op orde te krijgen. Vaak hebben ze te maken met meerdere problemen zoals een verslaving, geldproblemen en een laag IQ. Daar zie je aan de buitenkant niets van."

Hoe krijgen jullie grip op deze groep inwoners?
Wethouder Gerben Struik: "We proberen zo veel mogelijk mensen te bereiken. Maar dat lukt niet altijd. Zo heb je zorgmissers en zorgmijders. Overlast maakt direct duidelijk dat er een probleem is en daar kunnen we mee aan de slag. Maar soms zijn er ook problemen die niet zichtbaar zijn maar wel heel zorgelijk. Het gaat ook om die buurman die altijd zijn gordijnen gesloten heeft en waar nooit iemand op bezoek komt. Maar het kunnen ook vermoedens zijn, bijvoorbeeld van huiselijk geweld. Vroegtijdige signalering van problemen is belangrijk."

De burgemeester vult aan: "We hebben hier als gemeente ook de hulp nodig van de inwoners. Zodra je iets signaleert, meld het bij de gemeente. Ook de wijkagent, de wijkcoach, de huisarts en de woningbouwvereniging: allemaal melden ze zich bij de gemeente."

En als het crisis is? De gemeente heeft toch beperkte openingstijden?
Ter Heegde: "Dan is er 112, de crisisdienst van GGZ Centraal voor volwassenen met psychiatrische problematiek, de huisartsenpost of Veilig Thuis." Een agressief persoon die op straat mensen uitscheldt of bedreigt? "Dan is het de politie die in actie moet komen. Maar na de crisis gaan we kijken hoe we het probleem structureel kunnen oppakken."

Wat zijn er verder voor mogelijkheden?
Ter Heegde: "Als deze mensen een gevaar voor zichzelf of de samenleving zijn kunnen we iets eerder ingrijpen. Het gevaar moet wel echt aantoonbaar zijn. Dan heb ik bevoegdheid om iemand drie dagen vast te zetten. Recent hadden we iemand met psychische problemen en schulden. Hij was zijn huis kwijt, zwierf over straat en had psychoses met agressie. Het ging van kwaad tot erger en hij wilde niet behandeld worden. We hebben toen overlegd met de officier van justitie om een straf in behandelsetting te eisen. Wat je wilt is dat de persoon in kwestie structureel geholpen is, zodat hij vervolgens beter in staat is om mee te doen."

Hoe zit het met de privacy?
Struik: "Die moet gewaarborgd worden, maar wij moeten ook voldoende ruimte hebben om samen te werken. We moeten intensiever samenwerken met alle professionals en betrokken instanties. De gemeente wordt de regisseur, het aanspreekpunt. Hier komen ook de meldingen binnen van de politie, de woningbouwcorporatie, noem maar op. Daarna kijken we naar de oplossing. Hier betrekken we ook de cliënten bij. Als ze stabiel zijn kunnen we samen kijken hoe ze bijvoorbeeld tijdens een crisis benaderd willen worden."

Peter Brusse schrijft eerbetoon aan zijn vader

'Hij was een journalist van het volk'

'Onder de Mensen' heet het boek van Peter Brusse over zijn vader. Foto: Bob Awick

BUSSUM - Peter Brusse kijkt in de camera terwijl hij zijn boek 'Onder de Mensen' vasthoudt. Het boek gaat over zijn vader, die ook wel 'Prins van de Journalisten' werd genoemd. Een man die hij eigenlijk nooit goed heeft gekend, maar omdat hij het boek schreef toch voor een groot gedeelte heeft gevonden.

'Hij geeft een beeld van de vorige eeuw dat uniek is'

"M.J. Brusse, zo noemde ik hem ook. Tot mijn redacteur zei: schrijf nou eens over je vader. Over Rie. Vanaf toen werd het heel anders voor mij. Hij komt echt tot leven via het werk dat hij heeft afgeleverd." Peter verloor zijn vader op 5-jarige leeftijd in 1941.
M.J. Brusse dus, een journalist, een pionier, een man van het volk. Hij werkte in Rotterdam voor het keurige NRC Handelsblad. Brusse schreef verhalen over het leed dat hij op straat zag. Hij ging undercover, gebruikte zijn zintuigen bij de verslaglegging. Gebruikte de taal van het volk. Dit was nieuw voor journalisten. Ook liet hij als eerste de mensen waarover het ging aan het woord.
Peter dook in het verhaal van zijn vader vanwege de M.J. Brusseprijs voor het beste Nederlandstalige journalistieke boek. "Ik wist wel dat mijn vader een bekend journalist was geweest, maar ik wist niet precies hoe het zat." En dus zocht Peter het uit. Opvallend eigenlijk dat Peter, die zelf onder andere werkte als buitenlandcorrespondent voor de Volkskrant, als hoofdredacteur bij Elsevier en het NOS-journaal, pas zo laat nieuwsgierig werd. Peter heeft veel van zijn informatie uit archieven en uit brieven. Maar hij las ook de verhalen van zijn vader die gebundeld zijn als boeken. Het bekendste boek van M.J. Brusse is 'Boefje' uit 1903. Een bestseller over een kwajongen met een hart van goud. Het werd met veel succes opgevoerd als toneelstuk en er werd later een speelfilm van gemaakt.
'Armoede in Rotterdam' was een van de grootste thema's die Brusse beschreef. "Maar altijd het klein menselijk leed. Hij keek in de havens wat er gebeurde, beschreef hoe mannen werden uitgebuit. Het is verbijsterend om te lezen, geestig ook wel. Je ziet gewoon voor je hoe hij in die smerige kroeg zat. Mijn vader ging naar bordelen om te praten en te luisteren. Naar de krottenwijken. Hij liet zien hoe verschrikkelijk het leven was, had bewondering voor de armen die doorgingen in moeilijke tijden. Hij geeft een beeld van de vorige eeuw dat uniek is. Hij liet zien in die keurige krant wat er allemaal misging. Hij klaagde niet aan, maar liet zien hoe het was, omdat niet iedereen het wist. Zijn reportages leidden wel regelmatig tot politieke debatten en mede dankzij hem leidde het tot veranderingen, zoals de invoering van een kinderrechter. Het was een fascinerende reis om het verhaal van mijn vader te ontdekken."

Extra open dag in Villa Walgaerde

Villa Walgaerde is helemaal opgeknapt en is beschikbaar als woonplek voor ouderen met cognitieve problemen. Foto: Domus Magnus

Woonzorglocatie Domus Magnus in Hilversum

HILVERSUM - Domus Magnus opende maandag haar deuren van de nieuwe woonzorglocatie Villa Walgaerde. De villa is in negen maanden getransformeerd tot een prachtige woonplek voor ouderen. Zaterdag 13 mei is er een extra open dag.

Villa Walgaerde, aan de Sweelicklaan in de lommerrijke Hilversumse wijk Trompenberg, is de derde locatie van Domus Magnus in Hilversum. Het is kleinschalig opgezet met 15 sfeervolle appartementen. Vanwege deze huiselijke opzet is de locatie zeer geschikt voor ouderen met cognitieve problemen. Daarnaast biedt de villa ook ruimte aan bewoners die (op dit moment) minder moeite hebben om de regie over hun eigen leven te handhaven. Het geeft hen een geruststellend gevoel dat er professionele en persoonlijke zorg, zodra nodig, beschikbaar is.

Plezierig

Het welzijn van de bewoners is minstens zo belangrijk als een mooie woonomgeving, gezonde voeding en de dagelijkse zorg. Iedere zondag is er een intiem huiskamerconcert met professionele musici. Daarnaast mogen de bewoners ieder jaar met kerst een wenskaart invullen. Bijzondere, maar ook bescheiden wensen gaan het jaar erop maandelijks in vervulling. Ook het bewust ophalen van plezierige herinneringen aan vroeger met themadagen en het invullen van het levensboek is voor de bewoners vaak een prettige en waardevolle activiteit. De welzijnsactiviteiten worden afgestemd op de wensen van de bewoners.

Open dag

Heeft u de afgelopen open dagen van Villa Walgaerde gemist en bent u nieuwsgierig naar deze woonzorglocatie? Op zaterdag 13 mei van 11.00 tot 16.00 uur bent u van harte welkom om het resultaat van de verbouwing te komen bekijken. Aanmelden via info@domusmagnus.com. Er zijn ook nog appartementen waarop kan worden ingeschreven.

Column

Hoe vind je je stijl?

Hoe je je stijl vindt? Gewoon door te gaan zoeken! Bezoek winkels, lees tijdschriften en verdwaal op Pinterest. Je wordt tegenwoordig overladen met beelden van het ideale interieur. Trends volgen zich in rap tempo op en het is moeilijk jouw identiteit te behouden of zelfs te vinden. Hoe geef je jezelf nu eigenlijk een interieuradvies? Mijn advies aan jou is: verzamelen. Verzamel zo veel mogelijk plaatjes die jij mooi vindt en probeer daarin jouw stijl te herkennen. Probeer los te komen van wat nu hip is en zoek dieper, dieper naar wat werkelijk bij jou past.

Als je al die plaatjes hebt verzameld, ga dan een schifting maken. Welke vind je echt het allermooist? Misschien moet je een paar keer kiezen om uiteindelijk maximaal tot 10 afbeeldingen te komen. Maak nu van deze afbeeldingen en kleuren jouw moodboard. Dit moodboard is jouw leidraad. Neem deze leidraad ook serieus en wijk er niet van af, dit is immers wat jij voor jezelf hebt uitgekozen. Je niet aan je eigen advies houden betekent dat je wederom gaat dwalen en niet bij jouw eigen stijl uitkomt. Keuzes maken is soms lastig, maar met je eigen moodboard in de hand is het een stuk makkelijker.

Huurstijging

Met nog twee maanden te gaan tot de maand juli zouden alle huurders inmiddels een brief ontvangen moeten hebben over de jaarlijkse huurverhoging. De overheid heeft bepaald dat de huren van sociale huurwoningen in 2017 maximaal 2,8% tot 4,3% mogen stijgen. De stijging hangt af van uw inkomen in 2015 en geldt alleen voor sociale huurwoningen. Huurt u in de vrije sector? Dan geldt er géén maximumhuurverhoging. De meeste verhuurders verhogen de huur per 1 juli.

Verkoop Fenix van start

Impressie: Fenix - Huizen

HUIZEN - Zaterdag 6 mei start de verkoop van de appartementen die gerealiseerd gaan worden aan de Huizermaatweg, in het centrum van Huizen.

Het gaat om het vernieuwbouwplan Fenix - Huizen, dat 19 appartementen met een eigen parkeerplaats omvat. Twee appartementen hebben een dakterras van 83 m2 op het zuiden. Alle appartementen zijn inclusief vloerverwarming, modern sanitair en keuken. De prijzen variëren vanaf € 183.500 v.o.n.

Belangstellenden zijn zaterdag tussen 11.00 en 13.00 uur welkom in het paviljoen van De Kalkovens.

Tropen in huis


De Medinilla is door het Bloemenbureau uitgeroepen tot de woonplant van de maand mei. Deze tropische plant biedt ons alvast een voorproefje op zomervakanties in zonnige oorden. De aparte bladeren en spectaculaire bloemen van de Medinilla passen goed in de come-back van de Memphisstijl van de jaren tachtig.

Dit is de nieuwe Opel Ampera-e

Vanaf nu te bestellen

Nieuwe Ampera-e haalt ruim 500 kilometer op accu.

Opel heeft de prijzen van de volledig elektrische Ampera-e bekendgemaakt. Voor een vanafprijs van € 40.995,- krijg je een compleet uitgeruste, 5-persoonsauto met een grote actieradius, sportautoprestaties, talloze opties, rijhulpsystemen en een bijzonder ruim interieur.

De volledig elektrische Ampera-e staat voor vier procent bijtelling in Nederland. De Ampera-e Innovation kan vanaf nu besteld worden, maar zal naar verwachting vanaf begin 2018 leverbaar zijn. Klanten die als eerste in aanmerking willen komen voor de Ampera-e kunnen de Ampera-e Launch Executive bestellen: een fulloptionuitvoering, waarvan de eerste exemplaren dit najaar uitgeleverd zullen worden.
De Opel Ampera-e Launch Executive heeft een exclusieve uitrusting.

Met een vanafprijs van 40.995 euro voor de Ampera-e Innovation maakt Opel elektrisch rijden met een grote actieradius bereikbaar. "De Ampera-e verslaat alle concurrenten in zijn segment met een ongeëvenaarde actieradius en uitstekende prestaties, volop ruimte en een uitgebreide uitrusting. Met deze Opel bieden we het beste op het gebied van elektromobiliteit en dat tegen een aantrekkelijke prijs", zegt Johan Claassen, algemeen directeur Opel Nederland. Volgens de New European Driving Cycle (NEDC) kan de elektrische Opel op een volle acculading van de 60 kWh batterij 520 kilometer afleggen.

Toyota komt met Fashion Aygo's

De speciale mode-uitvoering van de Aygo van Manon Tilstra.

Toyota introduceert in samenwerking met de populaire Nederlandse fashion-influencers Anna Rike, Manon Tilstra en Larissa Bruin drie speciale Fashion Editions van de Toyota Aygo.

Ze hebben allemaal een uniek design, maar ook twee overeenkomsten: een goede standaarduitrusting én een speciaal privateleasetarief. Of zoals Toyota schrijft: "Fashionable rijden was nog nooit zo toegankelijk en leuk."

Met Toyota Private Lease zijn deze speciale Aygo's al voor een tarief vanaf 199 euro per maand te rijden, met een looptijd van 48 maanden en 10.000 kilometer per jaar. Alle kosten zijn inbegrepen, behalve de brandstof. De klant betaalt dus niet meer apart voor wegenbelasting, verzekering, reparaties en onderhoud. Keuze uit Fashion Edition Sassy, Edgy en Chique.

Deze X-trail komt met een eigen drone

Meegeleverde drone legt offroad-acties vast.

De Nissan X-TRAIL X-Scape is voorzien van een compacte lichtgewicht drone met geavanceerde 'Follow me' GPS- en trackingtechnologie. Daarmee kan de drone unieke foto's en video's maken van avontuurlijke uitstapjes.

De drone – een Parrot Bebop 2 die slechts 500 gram weegt – is te bedienen met de afstandbediening en de headset. De First Person View-functie (FPV) biedt de bestuurder een unieke bird's eye view van de omgeving. De drone is een fantastisch platform voor filmopnamen dankzij zijn wendbaarheid en de digitale stabilisatie van de beelden.

De Nissan X-TRAIL X-Scape is gebaseerd op de topuitvoering Tekna. De uitgebreide standaarduitrusting omvat lederen interieurbekleding, elektrisch verstelbare voorstoelen met stoelverwarming, automatische gescheiden airconditioning, het Nissan Connect-infotainmentsysteem met satellietnavigatie, een panoramisch zonnedak met elektrisch bedienbare zonwering en dakrails waarop fietsen en/of kano's zijn mee te nemen. Deze speciale uitvoering is leverbaar vanaf medio april voor prijzen vanaf 39.290 euro.

SUV Jaguar dik in de prijzen

Prestigieuze prijsen voor de Jaguar F-PACE. De SUV scoorde een dubbele overwinning bij de 2017 World Car Awards in New York. Hier is de F-PACE verkozen tot World Car of the Year én won de titel World Car Design of the Year. De F-PACE, Jaguars bestverkopende model ooit, is pas de tweede auto in de 13-jarige geschiedenis van de World Car Awards met een dubbele overwinning. De jury van de prestigieuze autoverkiezing bestaat uit 75 autojournalisten uit 24 landen.

Beschilderde Suzuki op de veiling

De speciaal beschilderde Suzuki Ignis.

One-of-a-kind. De Suzuki Ignis die door The People of the Labyrinths (POTL) onder handen is genomen, is een eyecatcher van jewelste. Een SUV om vrolijk van te worden. Werkelijk elk stukje van de carrosserie is met de hand bedrukt of gewrapt.

En ook het ruime interieur heeft van de designers van POTL een heuse make-over gekregen. Zelfs het stuurwiel is in de stijl van de opvallende designs van het modelabel uitgevoerd. Deze unieke Ignis wordt tussen 3 en 9 april geveild voor de LINDA.foundation. Meebieden kan via www.lindanieuws.nl/veiling.