MuiderNieuws

11 april 2018

MuiderNieuws 11 april 2018


Vierde afvalbak komt vanaf mei

GOOISE MEREN De klikohuishoudens in Gooise Meren krijgen er in mei een vierde afvalcontainer bij: voor pmd-afval. Later in het jaar wordt de huidige grijze bak vervangen voor een kleinere.

Iedereen die nu ook al afval aanbiedt in 'kliko's' krijgt een grote pmd-container met een inhoud van 240 liter en een oranje deksel. In de pmd-container gaan plastic verpakkingen, blik en drinkkartons. Daardoor is er veel minder restafval, dus kan de 'grijze bak' kleiner. Pmd hoort nu al gescheiden te worden. Dat gaat via zakken en die gaan verdwijnen. Wie pmd-afval scheidt, merkt nu al dat er aanzienlijk minder restafval overblijft. Vandaar dat de bak voor restafval kleiner wordt (140 liter). Die komt echter pas weken later. Gelijktijdige verwisseling is vorig jaar in Huizen slecht bevallen, meldt de GAD-woordvoerster.

Wie dat wil, kan grotere, kleinere of extra containers aanvragen. De GAD stuurde daarover onlangs een brief met instructies en voorwaarden. Een container weigeren mag ook, maar de GAD wijst erop dat afval scheiden wel verplicht is. Wie niet de juiste bakken heeft, moet dus zelf het afval gescheiden inleveren.

Het ophalen van het afval gaat vanaf januari 2019 veranderen. Pmd- en restafvalcontainers worden dan nog maar één keer in de drie weken geleegd. De frequentie van de groenbak gaat in het snoeiseizoen (maart-november) naar wekelijks. Het papier blijft eens per maand.

Formatie gaat verder met vier partijen

GOOISE MEREN De VVD gaat samen met D66, Hart voor BNM en GroenLinks het nieuwe college van Gooise Meren vormen. De onderhandelingen zijn gestart en verlopen onder leiding van formateur Alexander Luijten, lijsttrekker van de VVD.

Luijten vertelt dat het advies uit het rapport van de informateur hiermee geheel is overgenomen. In deze samenstelling heeft het college 18 van de 31 zetels in de gemeenteraad. Deze niet al te ruime meerderheid noemt Luijten "acceptabel en werkbaar". Informateur Anouk van Eekelen heeft de mogelijkheden naar de vorming van een stabiele coalitie onderzocht. Ze heeft gesprekken gevoerd en op basis daarvan haar rapport geschreven. De VVD had de voorkeur voor vier in plaats van vijf partijen: "Op deze manier heb je ook een stevige oppositie."

3

Vecht decor start van sloeproeiseizoen

Foto: Wendy van der Neut

WEESP Je moest er wel voor naar de buren, maar de Vecht was afgelopen zaterdag weer het decor van de start van het sloeproeiseizoen: Vechten op de Vecht werd weer gehouden. Aan de start van het Weesper evenement stonden vanzelfsprekend ook meerdere Muider teams aan de start, zoals de Meiden van Muyden en de boten van De Spiering.

Aftellen tot Vlaggetjesdag

MUIDEN Het is zover: het vaarseizoen gaat weer beginnen.

Over twee weken, op zondag 29 april, wordt traditiegetrouw het zeilcharterseizoen geopend met Vlaggetjesdag.

Jongste raadslid

Foto: Bob Awick

Lotte Schimmel is 27 jaar oud en daarmee het jongste raadslid in de gemeente Gooise Meren. Wie is deze frisse kracht en waar gaat zij zich voor inzetten?

13

De wijkmeester identificeerde zich met een penning.

Weleens van het beroep wijkmeester gehoord? Ik niet, tot ik in mijn archief een reglement vond over het functioneren van wijkraden en wijkmeesters. Wijkmeesters waren werkzaam op het terrein van openbare orde, in opdracht van het stadsbestuur. Omdat het recht om inwoner te zijn afhankelijk was van de hoogte van het inkomen, bracht de wijkmeester aan het stadsbestuur verslag uit van iemands financiële situatie. Ik wil graag met u de toenmalige wijkverdeling van Weesp met u doornemen. Deze week wijk I en II.

Wijk I: Van de Schutssluis, de Hoogstraat tot aan de Kerkstraat, Noordzijde. De Kerkstraat noordzijde tot aan de Nieuwstraat oostzijde. De Nieuwstraat oostzijde tot aan Heerengracht zuidzijde. De Heerengracht zuidzijde van de Nieuwstraat tot aan de Hoogstraat, met inbegrip van de Schutssluis. De straten en stegen in deze wijk gelegen zijn: de Boven-Slijkstraat, de Middenstraat, de Hanensteeg, de St. Annasteeg, de Dirk Marcussteeg en het Kerksteegje.

Wijk II: De Hoogstraat van de Kerkstraat zuidzijde tot aan het Vosje. De beide Ossenmarkten zomede het grondgebied buiten de stad, buiten de 's-Gravelandsepoort aan den regter oever der rivier de Vecht, waaronder begrepen is het eerste bewoonde perceel aan de Lange Muiderweg en grenzend aan de scheipaal. het Vosje van de Hoogstraat tot aan de Nieuwstraat oostzijde tot aan de Kerkstraat zuidzijde. De Kerkstraat zuidzijde tot aan de Hoogstraat. De straten en stegen in deze wijk gelegen zijn: de Middenstraat, de Pieter Jacobstraat, de Heer Elbertsteeg, de Klaas Delsteeg, de Jan Boutensteeg, de Zandstraat, de Dorstige Hartsteeg, het Nauwe steegje en de Schoolsteeg.

Weerbericht

Minder wisselvallig, zonnige perioden, zeer zacht

Met soms een bui, zon en temperaturen boven normaal is het groeizaam lenteweer. Bepalend voor het weer is enerzijds hoge luchtdruk boven Scandinavië en anderzijds lage luchtdruk boven Spanje. Dit veroorzaakt een aflandige oostenwind. De invloed van het hogedrukgebied neemt vanaf het weekend toe. Er komt geleidelijk meer zon en de temperatuur stijgt opnieuw.

Donderdag en vrijdag

Het weerbeeld voor donderdag is wisselvallig. Er is een mix van wolken, een enkele bui en de zon schijnt nu en dan. Bij een matige oostenwind wordt het 18 à 19 graden. Ook vrijdag is het nog tamelijk wisselvallig. Er is soms wat zonneschijn, maar er is nog kans op een enkele bui. De temperatuur ligt in de middag op circa 16 à 17 graden bij een meest matige zuidelijke wind.

Het weekeinde

In het weekeinde neemt de buienkans verder af tot alleen een verspreide lokale bui. Voor zaterdag en zondag worden perioden met zon verwacht. De matige wind waait uit een oostelijke tot noordoostelijke richting. De maximumtemperatuur ligt rond de 19 graden. Dat is boven normaal. Het langjarig gemiddelde voor half april ligt op zo'n 13 graden als maximum.

Weetje

Het normale ofwel gemiddelde maximum stijgt in april van 12 graden aan het begin van de maand naar 15 graden eind april. Op gemiddeld vier dagen in april wordt het meer dan 20 graden. Vorig jaar was dat alleen op 9 april, maar toen was het op 30 en 31 maart al 22 graden geweest. Topper is april 2007 met 14 dagen boven 20 graden, waarvan 7 boven 25 graden.

Luijten: 'Ik hoop dat de hele coalitie rond is op 23 mei'

Vorming nieuwe coalitie stap verder

Alexander Luijten wil proberen om op 23 mei de installatie rond te hebben. De VVD gaat het college vormen samen met D66, Hart voor BNM en GroenLinks.

Luijten ontvangt het eindrapport van informateur Anouk van Eekelen. Foto: gemeente Gooise Meren

BUSSUM De kogel is door de kerk, de formatie is van start gegaan. Dit gebeurt onder leiding van Alexander Luijten achter gesloten deuren. Inwoners, instanties, clubs en verenigingen die graag iets willen meegeven worden uitgenodigd om dit in te sturen via een digitale postbus.

Luijten: "Landelijk zie je ook dat bij de onderhandelingen ook allerlei zichzelf serieus nemende belangenorganisaties hun wensenlijsten en suggesties indienen. Wij ontvangen graag input die ook een rol kan spelen bij het formeren en het samenstellen van het coalitieakkoord. Inwoners en belangengroepen kunnen hiervoor hun op- en aanmerkingen mailen naar formateur@gooisemeren.nl."

De VVD'er leg uit hoe het proces achter de schermen nu verder gaat. "Aan de onderhandelingstafel is plek voor twee personen per partij. Onder mijn leiding voeren we het gesprek. Daarnaast wordt een viertal werkgroepen gevormd uit raadsleden en fractieondersteuners die aan de hand van thema's het voorwerk doen. De verkiezingsprogramma's, de begroting en het overdrachtsdossier van het huidige college vormen daarvoor de basis."

Inwoners mogen meepraten door een mail te sturen

Over wanneer hij de coalitie rond wil hebben is hij helder. "Absoluut voor de zomer. Maar ik mik op de raadsvergadering van 23 mei. Het zou heel mooi en zeker niet onmogelijk zijn om het dan rond te hebben."

D66

De combinatie van deze vier partijen had niet de eerste voorkeur voor D66. Vooral de samenwerking tussen D66 en Hart voor BNM is niet zo vanzelfsprekend. Hart voor BNM is opgericht door fractievoorzitter Marieke Munneke Smeets, die jaren geleden met veel rumoer vertrok bij D66. Nu zullen ze het verleden opzij moeten zetten om samen naar de toekomst toe te werken.

Dat laatste is iets waar Hart voor BNM overigens geen problemen bij verwacht. "Wij staan klaar om onze politieke verantwoordelijkheid te nemen", zegt fractievoorzitter Marieke Munneke Smeets. "De meeste hoofdpunten delen we met elkaar en worden ook wel onderstreept. Maar we gaan vanzelfsprekend nu pas echt van start met het onderhandelen en alle gesprekken", zo zegt ze.
De komende tijd moet het coalitieakkoord worden geschreven en de wethoudersposten verdeeld. De beoogde coalitiepartijen zijn van plan om wekelijks met een update te komen over het verloop van het proces.

GDP is zeer teleurgesteld

GOOISE MEREN De nieuwe politieke partij Goois Democratisch Platform (GDP) is zeer teleurgesteld dat ze niet meedoen met de coalitieonderhandelingen.

De lokale partij wist vanuit het niets bij de gemeenteraadsverkiezingen vier zetels te bemachtigen. Fractievoorzitter Jelmer Kruyt (voormalig VVD'er) liet na de uitslag al direct weten klaar te staan om met zijn partij in de coalitie mee te doen. "De onderbouwing van partijen om ons over te slaan is bijzonder mager te noemen. Inhoudelijk zijn er veel aanknopingspunten. We zouden gebrek aan ervaring hebben, maar hebben drie zeer ervaren fractieleden met samen ruim dertig jaar ervaring in de raad. Ook werd onze vernieuwende werkwijze bij voorbaat als obstakel gezien." Hiermee doelt Kruyt op de werkwijze van het GDP waarbij alle standpunten met inwoners overlegd worden. Ook eiste hij dat onderhandelingen in het openbaar zouden zijn, maar daar voelde de rest van de partijen niets voor.

CDA erg verrast over besluit

GOOISE MEREN Het CDA reageert zeer verrast dat de informateur niet het CDA heeft genoemd in de vorming van een nieuw college.

Fractievoorzitter Arie Mastenbroek: "Ik denk dat de informateur te veel heeft gekeken naar de uitslag van de verkiezingen en niet naar de inhoud. Met 18 zetels heb je maar een krappe meerderheid. Dan is het maar hopen dat de boel stabiel blijft."

PvdA gaat niet meedoen

GOOISE MEREN De PvdA stond tot gisteren nog op het 'reservebankje', maar blijkt nu toch niet aan te mogen sluiten bij de coalitie van VVD, D66, Hart voor BNM en GroenLinks. Hun hoop was het college met drie zetels extra aan een stuk ruimere meerderheid te helpen.

"Wij wilden graag meedoen in de coalitie, je hebt dan toch meer slagkracht. We zien ook veel overeenkomsten op thema's zoals woningbouw en duurzaamheid met D66, Hart voor BNM en GroenLinks. Wij zullen alsnog constructief meedenken. Wij willen geen zure partij zijn."

GDP is zeer teleurgesteld

GOOISE MEREN De nieuwe politieke partij Goois Democratisch Platform (GDP) is zeer teleurgesteld dat ze niet meedoen met de coalitieonderhandelingen.

De lokale partij wist vanuit het niets bij de gemeenteraadsverkiezingen vier zetels te bemachtigen. Fractievoorzitter Jelmer Kruyt (voormalig VVD'er) liet na de uitslag al direct weten klaar te staan om met zijn partij in de coalitie mee te doen. "De onderbouwing van partijen om ons over te slaan is bijzonder mager te noemen. Inhoudelijk zijn er veel aanknopingspunten. We zouden gebrek aan ervaring hebben, maar hebben drie zeer ervaren fractieleden met samen ruim dertig jaar ervaring in de raad. Ook werd onze vernieuwende werkwijze bij voorbaat als obstakel gezien." Hiermee doelt Kruyt op de werkwijze van het GDP waarbij alle standpunten met inwoners overlegd worden. Ook wilde hij dat onderhandelingen in het openbaar zouden zijn, maar daar voelde de rest van de partijen niets voor.

CDA erg verrast over besluit

GOOISE MEREN Het CDA reageert zeer verrast dat de informateur niet het CDA heeft genoemd in de vorming van een nieuw college.

Fractievoorzitter Arie Mastenbroek: "Ik denk dat de informateur te veel heeft gekeken naar de uitslag van de verkiezingen en niet naar de inhoud. Met 18 zetels heb je maar een krappe meerderheid. Dan is het maar hopen dat de boel stabiel blijft."

PvdA gaat niet meedoen

GOOISE MEREN De PvdA stond tot gisteren nog op het 'reservebankje', maar blijkt nu toch niet aan te mogen sluiten bij de coalitie van VVD, D66, Hart voor BNM en GroenLinks. Hun hoop was het college met drie zetels extra aan een stuk ruimere meerderheid te helpen.

"Wij wilden graag meedoen in de coalitie, je hebt dan toch meer slagkracht. We zien ook veel overeenkomsten op thema's zoals woningbouw en duurzaamheid met D66, Hart voor BNM en GroenLinks. Wij zullen alsnog constructief meedenken. Wij willen geen zure partij zijn."

Naam voor nieuw Kindcentrum gezocht

Een naam bedenken voor school en kinderopvang in de woonwijk De Krijgsman.

MUIDEN Op het terrein van de voormalige kruitfabriek komt De Krijgsman, een woonwijk met 1300 woningen. Met deze wijk groeit ook het aantal schoolgaande kinderen in Muiden.

Voor deze leerlingen komt er een nieuwe school: het Kindcentrum Muiden, dat onderdak biedt aan school én kinderopvang. Talent Primair, ASKO Scholen en kinderopvangorganisatie SKBNM werken samen. Ook de locatie Jozefschool aan de Kloosterlaan wordt onderdeel van het Kindcentrum.

Meedenken over naam

Voor het nieuwe Kindcentrum zijn ze wel op zoek naar een naam, met het idee om inwoners van Muiden uit te nodigen mee te denken over de schoolnaam. Leerlingen, ouders, leerkrachten, bewoners: iedereen kan meedoen. "We zijn op zoek naar een naam die iedereen gemakkelijk kan uitspreken", vertelt Remko van der Heijden, directeur van de PC Hooftschool.

"Ook moet de naam bij de historische plek passen en bij een modern kindcentrum. Het Kindcentrum daagt kinderen uit om te leren en zich te ontwikkelen op creatief, sportief, sociaal en cultureel gebied. Het wordt echt een plek waar samen leven en samen leren hand in hand gaan."

Stoute Soldaatje

Sommige inwoners kwamen al met een naam voor het Kindcentrum. Makelaar Vlaanderen kwam met 't Soldaatje' of 'Stoute Soldaatje' en Minke vond 'Buskruitschool' een goede naam.
Melissa vertelde dat je de PC Hooftschool hebt, die vernoemd is naar een belangrijke man uit de middeleeuwen, dus zij kwam met het idee van de 'Willem de Tweedeschool'.
Andere bewoners kwamen met de 'Krijgsmanschool', de 'IJmeerschool' en als laatste de 'Grote Zeesluisschool'.
Iedereen met idee voor een naam voor het nieuwe Kindcentrum kan dat mailen voor maandag 7 mei naar kindcentrummuiden@gmail.com.
"We hopen echt dat veel inwoners, jong en oud, met een naam komen, want het is echt een uitdaging voor ons om voor het nieuwe Kindcentrum een naam te kiezen."

Keuzes voor Bredius-gronden gepresenteerd

MUIDEN Er gaat gebouwd worden op de Brediusgronden, maar wat moet nog worden bepaald. Volgende week woensdag presenteren de planmakers wat er allemaal zou kunnen gebeuren op het stuk grond. Vooral de woningtypes worden gepresenteerd.

Op de Brediusgronden komt vooral plek voor sport. Naast de twee bestaande voetbalvelden worden er nog twee hockeyvelden en een oefenveld aangelegd en wordt een sporthal gebouwd. Aan de noordrand komt woningbouw. Hoeveel woningen moet nog worden bepaald en hangt mede af van welke gevolgen het heeft voor de financiering. Het zou kunnen dat er alleen maar sociale woningbouw komt, maar er bestaat ook een kans dat er een mengvorm komt met middeldure koopwoningen.

De planmakers tonen volgende week woensdag hoe de woningen eruit kunnen gaan zien en hoe de bebouwing vormgegeven kan worden.

De gemeenteraad moet vervolgens bepalen wat er exact gaat gebeuren. Dat gebeurt pas rond de zomer. De presentatie van woensdag wordt gehouden op het gemeentehuis en start om acht uur.

Clubs krijgen samen duizenden euro's

Foto: Patrick Siemons

BUSSUM De Rabobank Gooi en Vechtstreek heeft maandag € 12.775 verdeeld onder 14 verschillende verenigingen in Gooise Meren. Dit gebeurde tijdens een feestelijke bijeenkomst in het Filmhuis Bussum.De winnaars zijn geworden: De Zonnebloem regio Het Gooi, Gymnastiek- & Turnvereniging Keizer Otto, Stichting Open Monumentendag Naarden, Tempo AtletiekVereniging, Rugby Club 't Gooi, Muziekvereniging Het Gooi, ST. ontmoetingscentrum voor ouderen, Tennisvereniging Naarden, Denksport Centrum Bussum, Vrouwenkoor SmartTease, ASGM, Déjà-Vu, Toneelvereniging Kameleon en De Kombocht.

Bezoekers-centrum Muizenfort gaat open

MUIDEN Het bezoekerscentrum Vesting Muiden gaat vanaf deze week open.

Het bezoekerscentrum in het Muizenfort, waar toeristen allerlei informatie kunnen krijgen, wordt vrijdag geopend door wethouder Marleen Sanderse en gedeputeerde Joke Geldof van de provincie Noord-Holland.

Het bezoekerscentrum huisvest onder meer een VVV-punt. Daar kunnen bezoekers op een touchscreen van alles over Muiden en de vesting te weten komen. Daarnaast is er een permanente expositie die de ontwikkeling van Muiden door de eeuwen heen laat zien.

Onder andere wordt de rol belicht die de stad Muiden speelde in de Oude en Nieuwe Hollandse Waterlinie en de Stelling van Amsterdam.

'Voor Muiden is een binnenhaven veel leuker dan een buitenhaven'

Gemeente onderzoekt buitenhaven, Stadsraad denkt aan binnenhaven

De gemeente Gooise Meren gaat voor een buitenhaven in Muiden. De ondernemers en inwoners willen veel liever een binnenhaven.

Er is in Muiden veel onduidelijkheid over een eventuele haven bij de oude A1. Foto: Astrid Maas

MUIDEN Waar tot voor kort de auto's over de A1 raasden, wiebelen daar straks de bootjes? Een groep Muidenaren ziet zo'n binnenhaven op de plek van de oude snelweg wel zitten. De gemeente richt zich eerst op een ander havenplan.

De gemeente Gooise Meren onderzoekt namelijk de haalbaarheid van een haven langs het IJmeer tegenover de Westbatterij, een buitenhaven. De woordvoerder vertelt dat de gemeenteraad al in 2015 opdracht gaf voor zo'n onderzoek.

Haalbaarheidsonderzoek

'Als die haven er komt, dan varen de toeristen niet meer door'

"Projectontwikkelaar KNSF Vastgoed II is bezig met een haalbaarheidsonderzoek om te kijken of de buitenhaven past in het natuurlijke landschap en of de buitenhaven ook op lange termijn rendabel is. De resultaten verwachten we over enkele weken. Daarna wordt dit aan de provincie voorgelegd. Met een binnenhaven in Muiden zijn we nog niet concreet bezig, maar binnen het plan 'Verder met de Vesting Muiden' kijken we wel naar de mogelijkheden. Het enige dat ik weet is dat de Stadsraad Muiden in samenwerking met een aantal watersportpartijen onlangs een presentatie heeft gegeven over de mogelijke ontwikkeling van een binnenhaven."
Havenmeester Roy Moolhuizen van jachthaven Fort H hoopt dat er wel een nieuwe binnenhaven komt in de kom van het oude A1-tracé. "Wat ik heb begrepen is dat er tekeningen zijn gepresenteerd door een werkgroep van de Stadsraad, watersportvereniging, inwoners, ondernemers en eigenaren van jachthavens om een passantenhaven aan te leggen met tachtig ligplaatsen op de plek van de oude A1.
"Vooral de watersportvereniging is geïnteresseerd, zodat er voor de leden plek is voor hun boot en als die gaan varen, is er ruimte voor passanten om gebruik te maken van de haven."

Vijf havens

Plek voor nieuwe binnenhaven in de kom van het oude A1-tracé

In het Gooi zijn momenteel vijf havens. Een kleine haven aan het strand bij Muiderberg, de grote haven in het Naarderbos, de Muidenhaven ('de Koninklijke'), de stichtingshaven in Muiden en de haven bij Fort H. De vraag is of er wel een nieuwe haven moet komen. "We weten dat er lang niet genoeg ligplekken beschikbaar zijn voor boten van inwoners en passanten op een A-locatie. Er zijn nog wel plekken beschikbaar in het Naarderbos en bij Marina Muiderzand, maar daar willen de mensen liever niet liggen met hun boot, omdat daar niet een gezellig centrum in de buurt is. Nu varen de passanten door omdat we ze in Muiden geen plekken kunnen aanbieden en dat is niet goed voor de ondernemers in het dorp."

Fort H heeft 55 vaste ligplekken. "Die kunnen door passanten alleen gebruikt worden als de mensen een dagje weg zijn. Wel is het zo dat het gebied voor de nieuwe binnenhaven uit schootsveld bestaat en dat er een Natura-2000-plan is. Misschien geeft de provincie dan geen goedkeuring voor een haven, maar dat geldt ook voor de buitenhaven. Er zijn dus nog heel veel onduidelijkheden, maar wat ons betreft had er allang een binnenhaven moeten zijn."

De Stadsraad van Muiden heeft een werkgroep opgericht die een presentatie heeft gegeven over wat de wensen zijn wat betreft een eventuele binnenhaven, zo legt bestuurslid Harm Hasenaar uit. "We willen nagaan of er genoeg draagvlak is voor een haven op de plek bij de oude A1, zodat sloepjes en passanten uit Weesp en vanaf de Vecht even kunnen aanleggen. Maar de werkgroep zit nog in de ideeënfase en is aan het onderzoeken of er genoeg draagvlak is voor een nieuwe binnenhaven bij zowel de gemeente Gooise Meren als de inwoners en de middenstand."

Meer duidelijkheid

De inwoners en ondernemers willen meer duidelijkheid. Ze laten weten dat ze geen belangstelling hebben voor de buitenhaven omdat het komt te liggen bij het populaire recreatiestrandje. Reinier Verwey van restaurant De Doelen ziet graag dat er een nieuwe binnenhaven met plekken voor passanten in Muiden komt. "Als die haven er komt, dan varen de toeristen niet door, zoals nu, maar kunnen ze aanleggen en naar ons toe komen voor een hapje en drankje. Voor de middenstand zou dat heel fijn zijn."

Daniël van Brasserie Herengracht is zeer positief. "Je ziet per seizoen ongeveer 20.000 boten binnenvaren en weer doorvaren. We vinden het jammer dat we niet gehoord worden door de gemeente Gooise Meren. Als toeristen in de binnenhaven kunnen aanleggen, dan is het centrum op loopafstand en dat is goed voor de middenstand."

Een raadsel

Peter woont al 25 jaar aan de Herengracht vlak bij jachthaven Fort H en vertelt dat het een raadsel is wat er nu precies gaat komen. Hij vertelt dat veel inwoners denken dat er een binnenhaven komt. "Ik ben zeker niet tegen de binnenhaven, maar dan wel in proportie. En dan bedoel ik dat er niet meer dan honderd ligplaatsen moeten komen. En voor Muiden is een binnenhaven veel leuker dan een buitenhaven."

GGD Gooi en Vechtstreek wil naar rookvrije schoolpleinen en sportclubs

Campagne sluit aan bij beweging Rookvrije Generatie

De campagne 'Rookvrije Generatie Gooi en Vechtstreek' moet ervoor zorgen dat kinderen die hier vanaf 2019 worden geboren rookvrij kunnen opgroeien.

De Gooi en Vechtstreek is op weg naar een rookvrije generatie. Foto: rookvrijegeneratie.nl

WEESP In onze regio wordt door jongeren meer gerookt dan gemiddeld in Nederland. Naar schatting beginnen hier ieder jaar nog steeds ongeveer 500 jongeren met dagelijks roken. Als kinderen rookvrij opgroeien, is de kans veel kleiner dat zij zelf ooit beginnen met roken. Een kwestie van het goede voorbeeld geven dus en daar richt de regionale campagne zich op.

De regio Gooi en Vechtstreek sluit zich aan bij de landelijke beweging 'Op weg naar een Rookvrije Generatie' die zich sterk maakt voor een omgeving waarin opgroeiende kinderen worden beschermd tegen de schadelijke gevolgen van (mee)roken en de verleiding om zelf te gaan roken.

Marloes Bouman organiseert de campagne voor de GGD in opdracht van de regiogemeenten. "Onze ambitie is om met de regio Gooi en Vechtstreek samen met lokale en regionale organisaties als eerste regio aan te sluiten bij de 'Alliantie Nederland Rookvrij'." Dat betekent niet dat zij een algemeen verbod op roken nastreeft. "Wij willen op een positieve manier mensen aanspreken op hun verantwoordelijkheid." De campagne begint bij de scholen, sportverenigingen, kinderopvang en speeltuinen. Bouman adviseert ze over hoe zij het best rookvrij kunnen worden. "Wij adviseren bijvoorbeeld om een schooljaar de tijd te nemen om het schoolterrein rookvrij te maken en draagvlak te creëren door een werkgroep te vormen van docenten, leerlingen en ouders." Veel scholen en ook sportverenigingen in de regio zijn al bezig met rookvrij worden, weet Bouman. In Weesp is het terrein van voetbalclub FC Weesp helemaal rookvrij. Als het aan huisarts Hans Burggraaff ligt, mag het nog wel een flinke stap verder: een rookvrije Slijkstraat als begin van een rookvrij Weesp. 'Wat een heerlijk vooruitzicht!', schreef hij een week geleden in zijn column.

Het goede voorbeeld geven, daaraan kan iedereen bijdragen. Oma Claar Habets bijvoorbeeld, die na 40 jaar gestopt is met roken voor haar kinderen en vooral haar kleindochter. "Ik wil nog niet dood en en je hebt een voorbeeldfunctie. Ze kijken toch naar oma of opa of hun ouders; als die tegen zijn, dan gaan ze zelf ook niet roken", vertelt zij op GooiTV, dat deze week ook aandacht besteedt aan de campagne. Kinderarts Carole Lasham van Tergooi Ziekenhuis benadrukt nog eens hoe slecht (mee)roken is. "Van de kinderen die beginnen gaat drie kwart voor hun 65e dood! We weten dat van de volwassenen die roken 80% is begonnen in de puberleeftijd. Het is een zware verslaving en hoe vroeger je begint, hoe meer last je daarvan hebt. We kunnen zorgen dat kinderen niet gaan beginnen met roken, we hebben allemaal een voorbeeldfunctie, dus geef ze een rookvrije omgeving." De ambitie van het ziekenhuis en de campagne 'Rookvrije Generatie Gooi en Vechtstreek' is dan ook dat kinderen die vanaf 2019 in de regio worden geboren rookvrij kunnen opgroeien.

Tips, ervaringen en ondersteuning zijn te vinden op www.rookvrijegeneratiegv.nl of Facebook: rookvrijegeneratiegv.

'Ik heb bij de PvdA echt een hele warme club mensen ontmoet'

Jongste raadslid is verpleegkundige

Lotte Schimmel is 27 jaar oud en daarmee het jongste raadslid in de gemeente Gooise Meren. Wie is deze frisse kracht en waar gaat zij zich voor inzetten?

Daisy en Lotte Schimmel. Foto: Bob Awick

GOOISE MEREN Ze is verpleegkundige en woont midden in het centrum van Bussum. Lotte was afgelopen weekend bij de opening van de Kapelstraat als terrasstraat, speelt graag softbal bij HCAW en wandelt het liefst met haar hond Daisy op de heide. Ze is een jaar lid van de PvdA en sinds vorige maand mag ze zich het jongste raadslid van de gemeente Gooise Meren noemen.

Lotte vertelt dat ze helemaal niet uit een politiek betrokken familie komt. "Mijn vader is aannemer en hij mocht Pim Fortuyn wel. Mijn moeder is ook niet zo politiek georiënteerd. Ik denk dat het is begonnen in mijn studententijd."

Verpleging

"Ik deed hvo-verpleegkunde in Utrecht. De awbz werd afgeschaft en wij merkten wat dat in de praktijk betekende. We spraken als studenten hier onderling regelmatig over. Ik was in 2013 klaar met mijn studie en ben als wijkverpleegkundige aan de slag gegaan in de Utrechtse wijk Kanaleneiland. Ik denk dat dat een van de moeilijkste wijken is om te werken. Rondom de Tweede Kamerverkiezingen ging het ook veel over de zorg, bezuinigingen, noem maar op. Ik zag een uitzending van Pauw of Jinek waarin Rutte niets wilde zeggen hierover. Hij had het maar steeds over de Wmo en toen dacht ik: daar klopt iets niet."

Het vuur in Lotte was aangewakkerd en op een verjaardag ontmoette ze lokale PvdA'er Charles Wiss uit Muiderberg. "Ik had vroeger met zijn zoon Jeroen in de klas gezeten. We raakten met elkaar aan de praat en hij nodigde mij uit om een keer mee te gaan naar een fractiebijeenkomst." Daar ontmoette ze onder anderen PvdA-nestor Lars Voskuil. "Hij was ook zo enthousiast, dat was heel aanstekelijk. Ik heb bij de PvdA echt een hele warme club mensen ontmoet. We hebben het over zaken die belangrijk zijn."

In de raad

De Bussumse werd als nieuwkomer hoog op de lijst voor de PvdA gezet en wist door bijna 300 voorkeurstemmen ook nog eens de nummer 2, Martijn Kahlman, voorbij te gaan. "Dat was wel echt een verrassing voor mij. Rolien (de lijsttrekker) belde mij op en zei: je zit erin! Ik vond het direct leuk."

Veel ernergie

Ze is geïnstalleerd en al bezig met een gemeenteraadstraining. "Men zegt dat je het raadswerk in 20 uur kunt doen, ik denk dat ik hierin het begin meer tijd voor nodig heb. De fractievergaderingen zijn gelukkig goed vol te houden: sociaal met een gezellig drankje en een nootje op tafel. Of de raadsvergaderingen saai zijn? Ik ben al gewaarschuwd dat het soms ook over stoeptegelpolitiek gaat. We zullen zien. Ik merk wel dat ik heel veel energie krijg van de lokale politiek en de mooie gesprekken."
Lotte vertelt tot slot waar ze zich persoonlijk hard voor gaat maken. "Voor de jeugd, horeca en ouderenzorg. Het behoud van historische panden gaat mij aan het hart. De PvdA zet verder in op sociale woningbouw, bereikbaarheid van de kernen en seniorenzorg."

Vechten op de Vecht

Door de smalle sluis. Foto: Sjoerd Stoop

WEESP Het sloeproeiseizoen is zaterdag van start gegaan. Traditioneel was de eerste wedstrijd in Weesp.
De boten legden een parcours van 11,5 kilometer af, van het centrum van Weesp over de Vecht richting Uitermeer en terug. De spectaculaire start was in de smalle sluis, waar direct een beroep op het talent van de stuurman werd gedaan. Het weer werkte goed mee en mede daardoor was het erg druk met toeschouwers. Op onze website staan foto's en een link naar een fraai dronefilmpje.

De mooiste hardloopplekjes

Annika Westgeest rent graag naar én door het Diemerbos.

WEESP De omgeving van Weesp is uitermate geschikt om een mooi rondje hard te lopen. In aanloop naar de Vechtloop op 24 juni laat de organisatie ambassadeurs van mooie hardloopplekjes aan het woord.

Wie?

Annika Westgeest (39) verhuisde toen ze 5 jaar was met haar ouders vanuit Alkmaar naar Canada. Na haar opleiding besloot ze, met een tussenstop van drie jaar in Engeland, terug te gaan naar Nederland. In eerste instantie woonde ze in Amsterdam, maar toen ze een keer in Weesp kwam werd ze spontaan verliefd op ons stadje en kocht hier in 2010 een appartement. Annika zit in de opstartfase van een professionele carrière als fotograaf. Ze fotografeert graag buiten in de natuur. Tijdens het hardlopen ontdekt ze soms prachtige landschappen en bijzondere plekjes, waar ze dan later met haar camera naar teruggaat. Annika is trouwens zo gek op het mooie Weesp dat ze de stad ook graag vastlegt op de foto. Als je Annika opzoekt op Instagram zie je prachtige foto's voorbijkomen.

Annika's mooiste hardloopplek?

Over de Muiderspoorbrug naar het Diemerbos. Annika zegt hierover: "Als ik vanaf de Muiderspoorbrug het Diemerbos in ren, dan ben ik elke keer weer onder de indruk van het landschap. De stad en de natuur 'ontmoeten' elkaar hier. Je rent midden door de natuur, maar de A1 en de spoorbrug horen ook bij het plaatje. Elke keer als ik hier ren is er weer wat veranderd: dan staan er bijvoorbeeld ineens allemaal paarse bloemen in bloei. Als ik door het Diemerbos ren kom ik echt tot rust."

Fotowedstrijd

Heb jij een favoriete hardloopplek in of rond Weesp? Laat het ons weten via onze website www.vechtloop.nl/foto en maak kans op een diner voor twee.

FC Weesp geeft voorsprong weg

WEESP Het leek erop dat FC Weesp afgelopen weekend een goede stap zette naar klassebehoud, maar toch werd het duel tegen DCG een grote domper. De Weesper tweedeklasser gaf een voorsprong weg en verspeelde met 2-2 belangrijke punten.

Het zaterdagelftal van FC Weesp heeft wél een goede stap gezet en is op weg naar de play-offs. De Weespers wonnen zaterdag met 2-1 van AS'80.

Met TFC fietsen voor Emma

WEESP TFC Weesp houdt zondag 15 april de elfde editie van Emma's Lentetoer met afstanden van 35, 70 of 100 kilometer.

De opbrengst komt ten goede aan de realisatie van een vernieuwde afdeling voor te vroeg geboren baby's in het Emma Kinderziekenhuis AMC. De start is tussen 9.30 en 11.00 uur aan de Papelaan 126. Het inschrijfgeld bedraagt € 10,-. Meer info: www.tfcweesp.nl.

Berg medailles

WEESP WVGV heeft een succesvol rayonkampioenschap achter de rug. De turnsters pakten liefst 33 medailles.

Daartussen zaten zelfs vijf algehele rayonkampioenschappen voor Amina Ahmrioui, Lies Attema, Sascha Kieft, Sude Bildirici en Sara Kroon. Eefje Schuilenburg, Kimani Anches, Merel Dirksen, Keira Borst en Danai Jongerius pakten zilver en brons was er voor Lola Schellekens, Tessa ter Bruggen, Sérane Brouwer en Iris Meijer. Vierde plaatsen: Aniek van Barneveld, Fatime Mustafa en Hripsime Grigorian.

514 gegadigden

Het parcours staat maximaal 400 triatleten toe. Foto: André Verheul


WEESP De WeesperNieuws Triatlon van september kan rekenen op een recordaantal aanmeldingen. De afgelopen weken schreven 514 atleten zich in voor de wedstrijd.

Het hoge aantal atleten dat graag aan de start staat betekent dat er geloot moet worden. De WeesperNieuws Triatlon kan maximaal 400 atleten, verdeeld over twee starts, op het parcours toestaan.

Het loten gebeurt halverwege deze maand en wordt gedaan door een notaris. Daarna wordt snel bekend welke atleten er mee mogen doen. Weespers hoeven zich overigens niet al te veel zorgen te maken: die zijn verzekerd van deelname.

Donderdag in de City of Wesopa: de film 'I, Tonya'.

Woensdag 11 april

Inloopspreekuur Van Vuure

16.00 uur | Van Vuure

Inloopspreekuur over uitvaarten, duurzame mogelijkheden, oplossingen, locaties en kosten.

Opkomen voor jezelf

19.00 uur | Gebouw Papelaan 99

De Vrouwen van Weesp komen bij elkaar voor een thema-avond over opkomen voor jezelf en durven laten zien wie je bent.

Donderdag 12 april tot en met zondag 15 april

WCMF Kamermuziekfestival

Diverse tijden | Van Houtenkerk

Vijfde editie van het Weesp Chamber Music Festival, een initiatief van het internationale Navarra String Quartet. Vier dagen lang klassieke concerten voor jong en oud. Dit jaar staat Schubert centraal. Kijk op pagina 21 voor het programma. Uitgebreide informatie en kaartverkoop via www.weespchambermusicfestival.nl.

Donderdag 12 april

Linedance

19.00 uur | Manege Bleijenberg

Voor iedereen die bewegen op countrymuziek fijn vindt. Organisatie: The Texas Stampede Dancers.

Lezing over erfrecht

19.30 uur | Myosotis

Notaris Niels van der Griend verzorgt een lezing over erfrecht. Iedereen is welkom.

Film: 'I, Tonya'

20.00 uur | City of Wesopa

Kunstschaatsster Tonya Harding (Margot Robbie) is een natuurtalent en niets lijkt haar selectie voor de Olympische Spelen in de weg te staan. Maar Tonya is bepaald niet van goede komaf, haar vulgaire outfits en gedrag zijn de keurige schaatswereld een doorn in het oog. En dan neemt ze ook nog deel aan een complot om haar rivale Nancy Kerrigan te verwonden: een van de grootste Amerikaanse sportschandalen is geboren. Regisseur: Craig Gillespie,VS. 2017. Entree: € 8,-.

Vrijdag 13 april tot en met zondag 15 april

'Onbekend'

Diverse tijden | City of Wesopa

Zestien jongeren van De City Speelt gaan op zoek naar wie ze zijn, waar ze zijn en wat ze eigenlijk aan het doen zijn. Zijn ze man of vrouw, gelukkig of eenzaam, verliefd of depressief, levend of dood? Ze stellen vragen en wachten op antwoorden. Want vroeg of laat komen die antwoorden, dat is altijd zo geweest en dat zal altijd zo blijven. Denken ze. Regie: Anne Stoop, regie-assistent: Sem Jonkers. Tickets: € 9,- via wesopa.nl.

Vrijdag 13 april tot en met zaterdag 14 april

Ophalen oud papier

8.00 uur | De Grote Kerk

Vrijdag wordt in het centrum het oud papier opgehaald, zaterdag is de rest van Weesp aan de beurt. Het papier graag buiten zetten voor 08.00 uur.

Zaterdag 14 april

Kledinginzameling Cordaid

9.00 uur | Laurentiuskerk

Inzamelingsactie van Sam's Kledingactie voor Mensen in Nood van Cordaid. Van 09.00 tot 12.00 uur worden gebruikte en nog bruikbare kleding en schoenen ingezameld bij de Laurentiuskerk aan de Herengracht. De opbrengst komt ten goede aan het onderwijs in de crisisgebieden in de Centraal Afrikaanse Republiek.

Repair Café

10.00 uur | De Wintertuin

Tot 12.30 uur bent u van harte welkom met uw kapotte spullen, van waterkoker tot wekker. Ingang Jan Gortersteeg.

Talent voor een tientje

20.30 uur | Theaterpand Weesp

Twee knettergoede, totaal verschillende solovoorstellingen voor de prijs van één! Merel Baldé maakt Nederlandstalige pop/R&B/disco/kleinkunst/nederhop met een knipoog naar de jaren 80. Ze zet het publiek op zijn kop met catchy liedjes, rook, wind, wapperende haren, aluminiumfolie en een discobol. Daarna Pepijn Schoneveld met 'Stante pede', dat betekent op staande voet, meteen, nu. Want als Pepijn iets wil, dan wil hij dat nu meteen. Entree 10 euro. Tickets via theaterpandweesp.nl.

Zondag 15 april

Emma's Lentetoer

9.30 uur | Clubhuis TFC Weesp

Toer Fiets Club Weesp houdt Emma's Lentetoer (35, 70 of 100 kilometer). De opbrengst van dit fietsevenement is voor de realisatie van een vernieuwde afdeling voor te vroeg geboren baby's in het Emma Kinderziekenhuis AMC. De start is tussen 9.30 en 11.00 uur. Alle routes zijn gepijld en beschikbaar op gps en papier. Inschrijven kan via tfcweesp.nl of bij de start. Kosten € 10,-.

Sunday Morning Classic

9.15 uur | Clubhuis TFC Weesp

Een toerrit van ongeveer 80 kilometer met een stop onderweg voor koffie en appelgebak. Verzamelen om 9.15 uur, vertrek om 9.30 uur.

Langs de topstukken

14.00 uur | Museum Weesp

Tijdens de Nationale Museumweek kunnen bezoekers in Museum Weesp genieten van een rondleiding langs de topstukken. Aan de hand van een ervaren gids wordt men geleid langs de meest bijzondere en waardevolle objecten uit de collectie. Kosten: toeslag van € 2,- op de entreeprijs.

Maandag 16 april

Inloop Seniorweb

10.00 uur | Bibliotheek Weesp

Voor informatie over cursussen en vragen op het gebied van computer, tablet of telefoon. Van 10.00 tot 12.00 uur, de koffie is gratis.


Meer bewegen voor ouderen

14.00 uur | OAZ-gebouw

Koersbal voor ouderen. Meedoen? Neem contact op met Marianne van de Koppel: 0294-416081, 06-10 585 167 of kom eens langs.

Dinsdag 17 april

Inloop vrijwilligerswerk

13.30 uur | Gebouw Papelaan 99

Voor vragen of informatie over vrijwilligerswerk.

Breicafé

13.00 uur | OAZ-gebouw

Buurtvereniging de Achtergracht is open voor het Breicafé. Je kunt hier terecht voor breien, haken, borduren. Er is expertise aanwezig. Toegang gratis.

DigiTaalhuis

11.00 uur | Bibliotheek Gooi en meer vestiging Weesp

Voor volwassenen die beter willen leren lezen, schrijven of rekenen en/of willen leren omgaan met computers en internet.

Spreekuur Rechtswinkel

19.30 uur | Gebouw Papelaan 99

Voor juridisch advies. Neem alle papieren en contracten rond de kwestie mee. Er wordt een vrijwillige bijdrage gevraagd van € 2,-.

Mamacafé Weesp

10.00 uur | Bibliotheek Weesp

Voor (aanstaande) ouders van jonge kinderen houdt het Centrum voor Jeugd en Gezin een Mamacafé om elkaar te ontmoeten en ervaringen en tips uit te wisselen. Tijd: van 10.00 tot 11.30 uur.

Sprookjes

13.30 uur | Studio Eric Hage

Schrijf, illustreer en bind je eigen sprookje. In acht lessen leren de deelnemers wat schrijven en tekenen met elkaar te maken hebben en hoe je deze samenvoegt tot een eigen sprookje in een echt boekje. Voor iedereen die van schrijven en tekenen en (voor)lezen houdt. Meer info: www.erichage.com.

Woensdag 18 april

Spreekuur administratie

9.30 uur | Gebouw Papelaan 99

Gratis inloopspreekuur voor Weespers die vragen hebben op administratief gebied.

Ontmoet & Groet Inloop

13.00 uur | Gebouw Papelaan 99

Gezellige inloop voor iedereen die zich wil verbinden met andere inwoners van Weesp. Opgeven is niet nodig en deelname is kosteloos.

Inloopspreekuur Van Vuure

16.00 uur | Van Vuure

Inloopspreekuur over uitvaarten, duurzame mogelijkheden, oplossingen, locaties en kosten.

Meezingen

20.00 uur | Toko WSV De Vecht

Gezellig het Hollandse lied meezingen onder begeleiding van twee accordeonisten. Tekstboeken liggen op tafel.

Cityquiz

20.30 uur | City of Wesopa

Een gezellige avond waarbij je na afloop het gevoel hebt dat je toch slim bezig bent geweest. Inschrijven kan via cityquiz@wesopa.nl. Deelname kost € 20,- per team.

Donderdag 19 april

Linedance

19.00 uur | Manege Bleijenberg

Voor iedereen die bewegen op countrymuziek fijn vindt. Organisatie: The Texas Stampede Dancers.

Muziek in Huis

19.00 uur | De Hogeweyk

Het Van Egeren – Marelje Duo verzorgt een klassiek concert in De Hogeweyk. Entree € 7,50.

PuberOuderCafé

19.45 uur | Bibliotheek Weesp

Wil jij weleens van andere ouders horen hoe zij met hun pubers omgaan? Wil jij je ervaringen en tips delen? Kom dan naar het PuberOuderCafé in de bibliotheek. Van 20.00 tot 21.30 uur, inloop vanaf 19.45 uur. Aanmelden via info@cjgweesp.nl.

Bingo Aetsveld

20.00 uur | Bar Olympus

Gezellige bingo in bar Olympus bij sporthal Aetsveld. Aanvang 20.00 uur. Voor halen en brengen kunt u bellen met 06-40027274.

Film: 'The Insult'

20.00 uur | City of Wesopa

Tijdens de renovatiewerken van een appartementsgebouw in Beiroet leidt een probleem met de waterafvoer tot een confrontatie tussen bewoner Toni en aannemer Yasser. Toni is een Libanese christen, Yasser een Palestijn. Regie: Regisseur: Ziad Doueiri, Fr./Liban. 2017. Entree € 8,-.

Vrijdag 20 april

Klaverjassen bij FC Weesp

20.00 uur | FC Weesp

Iedere derde vrijdag van de maand is er klaverjassen bij FC Weesp. Het klaverjassen is onderdeel van een klaverjascompetitie, maar er kan ook gewoon een avondje worden gekaart. Zaal open om 19.30 uur. Entree € 3,50.

Zaterdag 21 april

Kangoeroe Klup Argus

9.00 uur | Sporthal Aetsveld

Alle kinderen tussen de 2,5 en 6 jaar zijn welkom bij de Kangoeroe Klup van korfbalvereniging Argus. In Sporthal Aetsveld kunnen kinderen spelletjes doen met bal en hoepel. Na afloop is er voor elk kind een gezonde snack. Opgeven is niet nodig.

doorlopend

Kunstexpositie

Het Lichthuis

Tot en met eind april is er een expositie van schilderijen van Ruud van der Duin. Het Lichthuis aan het Waagplein is geopend op dinsdag, woensdag en donderdag van 9.30-12.00 uur.

Weesp is water

Museum Weesp

Weesp ontstond aan water, werd gevormd door water, beleefde zijn bloei door water en dankt er nog steeds zijn unieke sfeer aan. Vandaar dat Museum Weesp als thema voor de zomertentoonstelling heeft gekozen: 'Weesp is water'. De tentoonstelling is tijdens de reguliere openingstijden te bezichtigen, zie museumweesp.nl

De Nacht van Naarden

NAARDEN Maak kennis met de verhalen van Naarden. Vrijdag 13 april van 19.30 tot 23.30 uur zijn open: de Grote Kerk, het Stadhuis, het Vestingmuseum, het Weegschaalmuseum, deMess, Bij Andreas, het Archief en het Comenius Museum.

Aan de slag met 'Ciske de Rat'

De kindercast is bekend. Foto: Sabine Dorrepaal

WEESP Musicalschool De Wijsjesneus kan gericht beginnen met de repetities voor 'Ciske de Rat'. Maandag is de rolverdeling bekendgemaakt.
Vanuit Weesp hebben de volgende kinderen een rol gekregen: Lizzie Pronk (9 jaar), Marloes van der Kuur (9 jaar), Daantje van Muiden (10 jaar), Jip Kastelein (9 jaar), Annabel Aleman (10 jaar) en Sanne Verbrugge (10 jaar). Zij kwamen begin maart door de auditie.

Sanne speelt Betje

'Ciske de Rat' is een semiprofessionele productie van musicalvereniging Musical Almere. De voorstelling wordt in januari 2019 opgevoerd in de Kunstlinie Almere Flevoland. In het stuk zitten veel kinderrollen; deze repetities zijn uitbesteed aan de Weesper musicalschool. Oprichter Sabine Dorrepaal heeft nog negen maanden de tijd om de kinderen klaar te stomen. Naast de zes kinderen uit Weesp begeleidt ze ook acht kinderen uit Almere. De jonge Ciske en Dorus worden gespeeld door jongens uit Almere. Sanne Verbrugge uit Weesp speelt Betje, een van de kinderhoofdrollen.

Vechtstede Theater: 'REP.101'

'REP.101' is gebaseerd op de Grot van Plato.

WEESP De theatergroep van het Vechtstede College staat volgende week op de planken met de voorstelling REP.101.

In dit stuk, geïnspireerd op de 'Allegorie van de grot' van Plato en de film 'Synecdoche, New York' van Charlie Kaufmann, wordt de openingsscène gespeeld door acteurs die de geketenden in de grot representeren. Deze scène verbeeldt letterlijk De Grot van Plato.

Het verhaal: Dit is de zoveelste repetitie, maar er verandert niets. De acteurs oefenen al jaren dezelfde voorstelling. Zonder publiek en zonder succes. Na weer een repetitie wordt voor het eerst het licht getoond.

Reserveringen via vsc.theater@gmail.com. Op woensdag is er kaartverkoop in de aula van de bovenbouw. Speeldata: dinsdag 17, woensdag 18, donderdag 19 en vrijdag 20 april om 20.00 uur in de gymzaal van de school.

De vijfde editie van het WCMF draait vooral om Schubert

Van 12 tot en met 15 april

Zaterdag een straatconcert met Ricciotti. Foto: JW Steenmeijer

WEESP Op initiatief van het Navarra String Quartet wordt van donderdag 12 t/m zondag 15 april de vijfde editie van het Weesp Chamber Music Festival gehouden in/rond de Van Houtenkerk. Hieronder een samenvatting van het programma.

Donderdag 12 april

20.00 uur: Navarra String Quartet brengt samen met bariton Matthew Rose, pianist Tom Poster en cellist Guy Johnston werk van Schubert en Barber.

Vrijdag 13 april

19.30 uur: Karin Strobos zingt Schubert en Brahms, begeleid door Navarra & friends.
22.15 uur: 'Die Winterreise' van Schubert, uitgevoerd door Matthew Rose en Tom Porter.

Zaterdag 14 april

11.00 uur: Muziek op Schoot in de bibliotheek.
11.00 uur: Open podium bij Globe in Fort Ossenmarkt.
13.30 uur: Het Ricciotti Ensemble verzorgt een bruisend straatconcert voor de Grote Kerk.
15.00 uur: Cupcakes & Classics. Familieconcert verzorgd door het Nederlands Jeugd Strijkorkest. Na afloop een high tea.
16.00 uur: Stadsbeiaardier Bauke Reitsma bespeelt het carillon van de Grote Kerk. In de Van Houtenkerk is een livestream te zien.
16.00 uur: Kinderen kunnen muziekinstrumenten van de Gooische Muziekschool uitproberen.
20.00 uur: Schubertiade met topvioliste Birthe Blom, pianist Tom Poster en Navarra.

Zondag 15 april

11.00 uur: 'Muzikale koekoekseieren' met violiste Birthe Blom en organist Mark Heerink. Een gevarieerd programma met werken uit de 17e, 18e en 20e eeuw.
16.00 uur: Grand Finale van de Schubertiade, een samenwerking van internationale topmusici (dit concert is uitverkocht).

Kaarten en aanmelden via weespchambermusicfestival.nl.

Fort Ossenmarkt opent het fortenseizoen

WEESP In het kader van de start van het fortenseizoen opent Fort Ossenmarkt zaterdag 14 april de deuren voor het publiek. Elk uur zijn er historische rondleidingen en gidsen geven een toelichting bij de expositie over de ontstaansgeschiedenis van dit fort. Ook is er een informatietafel over de waterlinies en een gratis koffie- en theepunt. Tijd: van 11.00 tot 17.00 uur. Foto: Marieke van Veen

Bloembollenfestijn in de Theetuin

Foto: Theetuin

WEESP De Theetuin aan de Ossenmarkt houdt volgend weekend het jaarlijkse Bloembollenfestijn. Bezoekers kunnen van vrijdag 20 april tot en met zondag 22 april genieten van de kleurrijke modeltuin, het Theehuis met terras en een plantenmarkt.

'De Groeneweg: zo'n 'project' dat er op papier leuk uitziet, maar niet werkt'

Ingezonden brieven

De Groeneweg doet zijn naam nog maar weinig eer aan, vindt Daan van den Wall Bake Foto: André Verheul

Column Hans Burggraaff

Dat de heer Burggraaff een groot voorstander van een rookvrije wereld is, is loofwaardig. Dat hij in zijn column echter Eberhard van der Laan postuum een dombo noemt die zijn dood aan zichzelf te wijten heeft (hij moest als huisartszoon beter weten) gaat mij echt te ver. Wat ben ik blij dat de heer Burggraaff niet mijn huisarts is, want na het lezen van zijn column begrijp ik dat je als patiënt bij een slechtnieuwsgesprek als bekend is dat je rookt of gerookt hebt, het opbeurende 'eigen schuld, dikke bult' kunt verwachten van deze arts. Wat mij betreft mag de column van deze ongenuanceerde man onmiddellijk stoppen.
H. van Dorp

Kaalslag Groeneweg

De Groeneweg doet zijn naam weinig eer aan: 31 flinke en gezonde bomen werden daar onlangs omgezaagd. Als ik het goed begrepen heb, is dit onderdeel van een ambitieus plan om de Groeneweg te transformeren naar een soort visitekaartje van Weesp. De bedoeling schijnt te zijn dat de weg met een lengte van amper 200 m a.h.w. onderverdeeld wordt in drie van elkaar afwijkende tracés - met elk een eigen beplanting - die per gedeelte naar een afzonderlijke historische periode van het oude Weesp moet gaan verwijzen. Mmh, dit lijkt me weer typisch zo'n 'project' dat er op papier leuk uitzag (het speeltje van een of andere functionaris bij de gemeente?) maar dat straks - wanneer de nieuwe sprieterige boompjes er staan en er frisse steentjes ingebed liggen - voor geen meter gaat werken. Menigeen mist nu al de goede oude bomen, en wat kost zo'n grapje alles bij elkaar niet? Wanneer gaat Weesp nu eens mee met zijn tijd, dat is: mee met veranderende inzichten t.a.v. bestaand groen, dus minder gauw roepen dat dit te oud/gevaarlijk/ziek of zijn dagen zat is, maar laten staan zolang het gezonde vitaliteit vertoont. Mensen hechten zich nu eenmaal aan wat groeit en bloeit in hun omgeving.
Daan van den Wall Bake

20 / 20