MuiderNieuws

14 februari 2018

MuiderNieuws 14 februari 2018


Stadsraad: 'Weespers, kom bij ons'

MUIDEN Als het aan de Stadsraad Muiden ligt, kiezen de Weespers tijdens het referendum over hun bestuurlijke toekomst massaal voor een fusie met Gooise Meren.

In een open brief aan de inwoners van Weesp schrijven de Muiders dat het allemaal zo slecht nog niet is in de nieuwbakken gemeente Gooise Meren. "Na een aarzelend begin gaan wij als inwoners van Muiden steeds beter onze weg vinden binnen de nieuwe gemeente Gooise Meren", zo schrijven ze aan de Weesper buren.

Tegenwicht

"Ook voor de inwoners van Weesp zou dit participatiemodel veel mogelijkheden kunnen bieden bij een gemeentelijke fusie", stelt de Stadsraad.

Bovendien ziet men Weesp als bondgenoot om "samen te kunnen optrekken om een gezond tegenwicht te bieden aan de Gooise kernen binnen de gemeente".
Los van deze argumenten meent de Stadsraad Muiden dat Weesp en Muiden bij elkaar horen. "Niet alleen een gedeelde geschiedenis als vestingstad en bedrijvige haven-, handel- en industrieplaats, maar ook zijn het beide hechte gemeenschappen met een sterk eigen karakter. Muiden voelt een grote verwantschap met Weesp."

Niet alleen voor Muiden, maar voor de gehele Gooi- en Vechtstreek is Weesp onmisbaar, stelt de Stadsraad verder.

Losse stoeptegels en kapotte lantaarns melden met app

GOOISE MEREN Er moet een app komen voor smartphones waarmee bewoners snel problemen op straat kunnen melden aan de gemeente. Dat stelt het Goois Democratisch Platform (GDP). De GDP doet vanavond (woensdag) een voorstel aan de gemeenteraad.

Met de app zouden losse stoeptegels, gesloopte prullenbakken, kapotte lantaarns en andere problemen gemeld moeten kunnen worden aan de gemeente. De gemeente zou daarmee sneller aan de slag kunnen om de defecten te repareren. Het melden van zulke problemen gebeurt nu alleen nog telefonisch of via de gemeentelijke website.

Onderzoek naar app

Steeds meer gemeenten lanceren er ook een app voor. Het gemeentebestuur moet nu onderzoeken of Gooise Meren ook met een app kan komen of kan aansluiten bij een bestaande app.

Het voorstel wordt vanavond (woensdag) behandeld door de gemeenteraad.

Bungalow aan Kruitpad tegen de vlakte

Foto: Guus Kroon

MUIDEN De laatste uren voor de bungalow aan het Kruitpad hebben geslagen. De bungalow was vele jaren de woning van de familie Buizer en later De Bond. De twee mannen van de familie waren jarenlang de chauffeur van de directeur van Muiden Chemie, Buizer was ook huismeester. Het pand gaat nu tegen de vlakte. De graafmachine staat al klaar voor de sloop.

Debat

Foto: Bob Awick

VVD en D66 debatteren over fuseren en de vermakelijkhedenretributie.

3

Weerbericht

Overwegend droog, met zon en lichte nachtvorst

Donderdag passeert een frontaal systeem met enige tijd neerslag. Daarachter trekt een uitloper van het Azorenhoog naar West-Europa. De neerslagkansen nemen af. Van tijd tot tijd doet de zon goede zaken. Bij helder weer kan het in de nacht een graadje vriezen. Zaterdag trekt een storing ten zuiden van Nederland oostwaarts, mogelijk valt er dan lokaal nog een buitje.

Donderdag en vrijdag

In de nacht naar donderdag en in de ochtend is het bewolkt met enige tijd regen. In de nacht mogelijk voorafgegaan door natte sneeuw. In de middag klaart het geleidelijk op. Er waait een matige zuidwestenwind. Het is met 8 à 9 graden tamelijk zacht. In de nacht naar vrijdag vriest het licht. Overdag volgen er zonnige perioden. Bij een matige westenwind wordt het 7 graden.

Het weekeinde

Ook in het weekeinde vriest het 's nachts licht, tot -1 à -2 graden. Het blijft overwegend droog. Zaterdag overdag bestaat er een kleine kans op een lokale bui. Naast wolkenvelden worden in het weekeinde ook enkele perioden met zon verwacht. De temperatuur schommelt in de middag rond 6 à 7 graden. Er waait een meest matige wind tussen noordwest en west.

Weetje

De temperatuur ligt deze week rond de normale ofwel de gemiddelde waarde. Dat is 5 à 6 graden als maximum en iets onder het vriespunt als minimum. Soms kan het al erg zacht zijn. Tien jaar geleden, van 10 t/m 12 februari 2008, werd het al 14 graden. Twintig jaar geleden, van 13 t/m 16 februari 1998, was het met 15 à 16 graden al enkele dagen compleet voorjaar.

Van de lezers

VoorleesExpress zoekt voorlezers.

Vrijwilligerswerk

WEESP De Versa Vrijwilligerscentrale biedt de volgende vacatures aan.

Voorlezer bij de VoorleesExpress in Weesp

Ieder jaar verlaat 1 op de 5 kinderen in Nederland de basisschool met een taalachterstand. De VoorleesExpress is een project waarbij we dit cijfer proberen terug te dringen door kinderen met een taalachterstand 20 weken lang, een maal per week thuis voor te lezen. Als voorlezer lees je 20 weken lang voor bij een gezin met een taalachterstand. Dit doe je op een vaste doordeweekse avond, een uur lang. Door interactief voor te lezen prikkel je de taalontwikkeling van de kinderen, versterk je hun gevoel voor de Nederlandse (boeken)taal, vergroot je hun woordenschat en bovenal het plezier in (voor)lezen. Een van de belangrijkste taken naast het voorlezen is het begeleiden van ouders om ook actief bij te dragen aan de verrijking van de taalomgeving van het kind. Zo stimuleer je de ouders om ook voor te gaan lezen en zelf boeken te halen bij de bibliotheek. Organisatie: De Bibliotheek: de VoorleesExpress.

Vrachtwagen laden voor een goed doel

Wie vindt het leuk om af en toe een paar uurtjes te helpen met het laden van een vrachtwagen voor een goed doel. Je bent lekker bezig en je doet iets voor een ander dat wezenlijk van betekenis is. Alle hulp is welkom. Organisatie: HRIF Global Aid.

Verkeersregelaars voor de Oranje Vereniging

De Oranjevereniging is op Koningsdag tussen 07.00 en 17.00 uur op zoek naar enthousiaste vrijwilligers om het verkeer in goede banen te leiden bij de vrijmarkt/kermis en bij een stormbaan voor kinderen. Mede door uw inzet kan Koningsdag weer een hele mooie dag worden. De Oranje Vereniging is blij met alle hulp (ook voor een gedeelte van deze dag); neem gerust even contact op. Zonder uw hulp kunnen wij deze gezellige dag niet organiseren. Doet u mee? Bel gerust voor meer informatie. Alle hulp is welkom! Organisatie: Oranje Vereniging Weesp.

Inloop dinsdag 13.30-14.30 uur op Papelaan 99, Weesp. Afspraak maken? Bel (035) 6231100 of mail naar vcweesp@versawelzijn.nl.

Meer info op www.versavrijwilligerscentrale.nl.

Lokale democratie op het schoolplein

WEESP Twee jonge Weesper politica's keerden terug naar het schoolplein. Laura van Dalen (VVD) en Jolien van Galen Last (WSP) bezochten het Vechtstede College. Niet voor persoonlijk stemgewin, zo legt Laura uit, maar om de jonge generatie te inspireren om te gaan stemmen wanneer zij 18 zijn. Op 21 maart zijn de gemeenteraadsverkiezingen.

Foto: Triton

Zeventig diploma's behaald

WEESP Zwemvereniging Triton heeft zaterdag 10 februari het halfjaarlijkse afzwemmen gehouden in het Victoriabad in Weesp.

In totaal hebben 50 zwemmers hun best gedaan: ze zijn allemaal geslaagd. In totaal zijn er 70 diploma's behaald. Hiervan zijn er vier het Tritondiploma, dat alleen met veel oefenen en grote inzet behaald kan worden.

Protestantse Gemeente
Zondag 18 februari 10.00 uur
Grote Kerk, ds. M.C. Hage

Zondag 18 februari 19.00 uur
Lichthuis
Gereformeerde Bond, ds. W. van den Brink

Parochie van Levend Water
Woensdag 14 februari 19.00 uur
H.H. Laurentius en Maria Magdalenakerk
Eucharistieviering, G. Rizzo

Vrijdag 16 februari 10.00 uur
H.H. Laurentius en Maria Magdalenakerk
Woord & Communie, J. van Meeteren

Zondag 18 februari 10.00 uur
H.H. Laurentius en Maria Magdalenakerk
Woord & Communie, J. van Meeteren

Evangelische Gemeente
Zondag 18 februari 10.00 uur
OAZ-gebouw, G. Kiers

VVD wil goed en veilig wonen, D66 gaat voor duurzaamheid

Komende weken verkiezingsdebatten op GooiTV en in de krant

Deze krant en GooiTV houden in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen wekelijks een debat. Deze week: D66 en VVD. De nieuwe politieke partij BSOV kwam niet opdagen.

Maarten Balzar (D66), presentator Sjoerd Stoop en Alexander Luijten (VVD). Foto: Bob Awick

GOOISE MEREN De twee grootste politieke partijen VVD en D66 kennen veel overeenkomsten, maar verschillen ook op details. Voor dit interview was ook BSOV (Behoud Speelpark Oud Valkeveen) uitgenodigd, maar deze partij besloot niet aan te schuiven of überhaupt te reageren.

Lijsttrekker Alexander Luijten van de VVD vertelt dat het goed gaat in het college en dat er de afgelopen tijd veel is bereikt. "Ik denk onder andere aan de aankoop van de Brediusgronden zodat we daar de sport van de grond krijgen. We hebben gezorgd dat zowel Stadskantoor Naarden als gemeentehuis Muiden worden ontwikkeld voor woningbouw. In Bussum hebben we gezorgd dat de financiële gevolgen voor de fusie wat beperkt bleven. De rotonde bij de Meentweg / Groot Hertoginnelaan hebben we aangepakt. De VVD heeft zich bewezen. We zijn er als het moet. We doen mee en staan niet langs de zijlijn. We nemen onze verantwoordelijkheid en proberen altijd onze inwoners een zo groot mogelijke stem te geven. Ons belangrijkste speerpunt is goed wonen; dan denk ik heel breed: van veiligheid tot een goed voorzieningenniveau, betaalbare lasten en bereikbaarheid."

Lijsttrekker Maarten Balzar van D66 zegt ook dat er veel bereikt is. "Vooral op zaken zoals onderwijs, wonen en bestuur. We hebben er bijvoorbeeld voor gezorgd dat de Emmaschool weer een goede locatie heeft, dat er een integraal kindcentrum in Muiden is en er één komt in Muiderberg. Er ligt een investeringsplan voor alle scholen om deze gezond en vitaal te houden. D66 is een betrouwbare partij die graag samenwerkt en haar verantwoordelijkheid neemt. Ik ben zelf in deze omgeving opgegroeid, ik heb hier op school gezeten, gesport, noem maar op. Ik wil mij inzetten om de gemeente nog mooier te maken. Onze speerpunten zijn: genoeg woningbouw, een leefbare gemeente, verduurzaming en een gezond leefklimaat."

Stelling: we moeten verder fuseren richting één Gooistad
VVD: "Nee. Het is belangrijk dat een gemeente groot genoeg is om alle taken uit te voeren met de nodige vet op de botten en voldoende bestuurskracht. We moeten wel klein genoeg blijven om herkenbaar te blijven voor de burger. Je ziet het in andere sectoren zoals de gezondheidszorg en het onderwijs dat fusie op fusie vooral leidt tot ellende. We willen graag ook in de regio zeggenschap houden. Wellicht dat we over een jaar of vier, nadat we zijn bijgekomen van deze fusie, een ambtelijke samenwerking met Weesp aan kunnen gaan.
D66: "Ja. Het is niet aan de orde de komende vier jaar, maar het zou kunnen op de lange termijn. Op belangrijke thema's zoals mobiliteit kun je dan meer inbrengen. Nauwe samenwerkingen in de regio vinden wij belangrijk. Zolang de kernen goed bediend worden, maak ik mij geen zorgen over schaalvergroting."

Oud Valkeveen komt niet opdagen bij debat en blijkt onbereikbaar

Stelling: De vermakelijkhedenretributie moet worden afgeschaft
D66: "Ja. Wij hebben bij de behandeling in de raad meegestemd. In de begroting was deze retributie meegenomen zonder onderbouwing. Wij hebben toen al onze zorgen geuit. De portefeuillehouder zei dat het beleid nog moest worden vastgezet. We hebben het toen goedgekeurd in afwachting van het stuk. Toen dat kwam, waren wij niet blij omdat de onderbouwing ontbrak en drie ondernemingen (Muiderslot, Spant! en Oud Valkeveen) werden getroffen. Het leek ons daarom onverstandig de retributie in te zetten. De portefuillehouder gaf echter aan het bedrag voor 2018 op 0 te willen zetten. Dat was voor ons genoeg reden om te zeggen: Schaf 'm af, we doen hier niemand een plezier mee."

VVD: "Nee. Je moet ergens middelen vandaan halen om je gemeentelijke taken te kunnen doen. Deze onderneming heeft profijt omdat de handhaving, het onderhoud van de wegen en nog veel meer door de gemeente wordt betaald. Als aannemelijk gemaakt kan worden dat de gemeente flink extra kosten moet maken en als die kosten redelijkerwijs toegeschreven kunnen worden aan Oud Valkeveen, dan vinden wij het redelijk dat deze ondernemer ook betaalt in de vorm van een vermakelijkhedenretributie. De afweging is: betalen de bezoekers 45 cent extra of gaan we het via de ozb doorberekenen en betalen onze inwoners 8 euro extra? Nu we de cijfers hebben gezien, vinden wij nog steeds dat de heffing niet onredelijk of willekeurig is. Wel zijn wij bereid om te kijken naar alternatieven."

'Denk twee keer na voor je enkel het belang van de ondernemer dient'

De retributie en de nieuwe partij BSOV maakt veel los in de raad. Hoe kijken jullie hier tegenaan?
VVD: "Ik zie enorm veel bewegingen ontstaan als gevolg van de publiciteitscampagne van Oud Valkeveen. Ik zie ook de raarste draaiingen, zoals van het CDA, die moties indient die loodrecht staan op wat ze eerder beweerd hebben. Wij kunnen dat niet volgen. Ook niet dat D66 instemt met een begroting waarin de retributie is opgenomen, daarop terugkomt en dat er dan een gat in de begroting ontstaat. Als je iets wilt afschaffen, moet je zorgen voor dekking."
D66: "Er was geen duidelijk verhaal over de kosten en de goede onderbouwing hebben wij niet gezien. Nu de onderbouwing is gegeven, bevestigt dit alleen maar dat wij de retributie niet ondersteunen. De lijst met kosten is veel te algemeen."

VVD: "De BSOV schuift niet aan bij dit interview en dat is jammer. We hadden dan goed het verschil kunnen maken tegen hun one-issuepartij en de afwegingen waar wij als raadsleden voor staan. Wij kiezen ervoor om een heffing in te voeren die de ondernemer mag doorberekenen aan de bezoekers. Ik begrijp de link met de sluiting van het park niet. Ik wil mensen meegeven: denk twee keer na voor je enkel het belang van de ondernemer dient in plaats van de belangen van de hele gemeente."
D66: "Ik vind deze one-issuepartij ook een vreemde zet. Als ze in de raad komen en het punt komt op de agenda, dan is het niet integer om daar met hen over te praten."

Het hele interview is terug te kijken op gooitv.nl.

Iedereen kan zelf gezonde uitdaging kiezen

Met '30 dagen gezonder' kun je je gezondheid zelf verbeteren

Antoon Bajo gaat de uitdaging aan. Foto: Bob Awick

door Astrid Maas

BUSSUM In maart begint de actie '30 dagen gezonder' van de GGD Gooi en Vechtstreek. En dat kan zijn 30 dagen zonder alcohol, geen suiker in je koffie of thee, complimenten geven, water drinken, minder op social media of elke dag een half uur wandelen of tien buikoefeningen doen. Iedereen kan zelf een uitdaging kiezen om de gezondheid te verbeteren, nieuwe gewoontes aan te leren of te breken met oude gewoontes.

"Vijf jaar lang hebben we de actie '30 dagen zonder alcohol' gehad en wij hoorden van mensen die aan de actie meededen, dat ze voor hun kinderen zelf een andere actie hadden bedacht, namelijk '30 dagen zonder snoep'", vertelt projectleider Irma Laméris. "Wij dachten: is het niet een goed idee dat inwoners zelf hun uitdaging kunnen kiezen, omdat ze zelf goed weten wat voor hen gezonder is. En zo zijn we op het idee gekomen om het dit jaar breder te organiseren." Er zijn veel dingen die je kunt doen of laten om je gezonder en beter te voelen. "Op onze site staan verschillende uitdagingen zoals gezond eten en drinken, ontspanning, complimenten geven, leuk appje sturen naar een vriend of vriendin en stress vermijden. De meest gekozen uitdaging tot nu toe is meer bewegen, minder suiker en geen vlees eten."
Ook Antoon Bajo uit Muiden doet mee met zijn eigen uitdagingen. "Een collega vroeg aan mij of ik ook mee ging doen met de actie '30 dagen gezonder'. Daar heb ik even over nagedacht en heb toen besloten om geen vlees te eten en ook geen alcohol te drinken. Dat is niet makkelijk, want ik vind een biertje na mijn werk erg lekker en hou ook van een goed stuk vlees, maar ik wil graag afvallen en minder drinken. Ik doe het voor mezelf en ik heb besloten om vandaag al met de uitdaging te beginnen en niet te wachten tot 1 maart. Mijn vrouw heeft voor mij uitgezocht wat ik het beste kan eten als vervanger van vlees en zij doet ook mee, want als je het samen doet is de kans groter dat je het vol gaat houden."
De mensen die zich aanmelden krijgen een startpakket met een '30 dagen gezonder-kalender'. "Dat is een soort adventkalender met elke dag een tip om het vol te houden", aldus Irma. "Ook sturen we wekelijks een mail met tips over het onderwerp dat ze zelf uitgekozen hebben en er staat informatie op de site. Wel adviseren we om het samen te doen met je gezin, vrienden, collega's of partner. Als je het samen doet, motiveer je elkaar en hou je het beter vol."
Op 30dagengezonder.nl vind je verschillende ideeën en kun je je tot 1 maart aanmelden.

Gezond eten en drinken, ontspanning of complimenten geven

'Vermakelijk-heden' betalen vooral voor wegen

GOOISE MEREN Van de kosten die de gemeente maakt voor 'vermakelijkheden' als het Muiderslot en Speelpark Oud-Valkeveen wordt het grootste deel besteed aan het onderhoud van wegen. Dat blijkt uit de langverwachte onderbouwing voor de veelbesproken vermakelijkhedenretributie, het bedrag dat de attracties straks per bezoeker moeten ophoesten.

Van de kosten die de gemeente per jaar maakt aan wegenonderhoud valt drie procent toe te schrijven aan de vermakelijkheden. Het gaat om een bedrag van 136.000 euro. Tel daar nog andere kosten voor infrastructuur bij op en je hebt een bedrag van twee ton. Ook maakt de gemeente vanwege de 'vermakelijkheden' kosten voor promotie van de VVV, een bedrag van 20.000 euro. Daar komen nog kosten bij die de gemeente maakt voor de Veiligheidsregio, zeg maar de politie en de brandweer. Dat gaat om een bedrag van meer dan 40.000 euro.

Meer dan drie ton

Al met al besteedt de gemeente per jaar een bedrag van 330.000 euro vanwege de 'vermakelijkheden'. De vermakelijkhedenretributie moet ervoor zorgen dat de attracties dat bedrag terugbetalen. De retributie levert overigens maar een deel van de kosten op: een bedrag van 125.000 euro staat er nu begroot. Dat moet nog naar beneden worden bijgesteld omdat theater Spant! toch niet gaat meebetalen.

Onderbouwing is verplichting

De gemeente heeft de onderbouwing laten opstellen door een advocatenkantoor. Dat is overigens een verplichting. Zonder onderbouwing van de gemaakte kosten mag de gemeente geen vermakelijkhedenretributie heffen.

Of de retributie ook echt doorgaat zal afhangen van de gemeenteraad vanavond (woensdag). De raad bespreekt dan twee voorstellen om het weer af te schaffen. Het punt verdeelt de gemeenteraad: hoewel de maatregel afgelopen december doorgevoerd werd, willen enkele raadspartijen er nu alweer vanaf. D66 stelt voor de 'prettaks' helemaal te schrappen en het CDA doet een voorstel om andere afspraken te maken met Speelpark Oud Valkeveen en het Muiderslot. Er wordt een voorstel gedaan om de twee attracties op een andere manier maatschappelijk te laten bijdragen aan de gemeente.

Grote metamorfose voor De Muidernier

Foto: De Muidernier

MUIDEN Vaste klanten van supermarkt De Muidernier weten niet wat ze zien als ze deze week hun dagelijkse boodschappen doen: de supermarkt heeft een complete make-over gehad. De generatieslange vertrouwde inrichting van de supermarkt maakte afgelopen weekend binnen anderhalve dag plaats voor een moderner uiterlijk.

Vele malen Olympisch goud op Viking-schaatsen uit Weesp

Van Schenk tot Romme (toen ging Viking naar Almere)

De Winterspelen zijn bezig. De ogen zijn vooral gericht op de nationale schaatsploeg. Daarom een terugblik op de Weesper jaren van Viking.

Ard Schenk, hier op het NK in 1967, knalde op Vikings en maakte de wereldtop nieuwsgierig naar deze schaats uit Weesp. Foto: Nationaal Archief

door Marieke van Veen

WEESP Viking is een traditioneel Nederlands schaatsmerk. Ondanks dat steeds meer innovatieve merken uit grote landen zich in de markt mengen, staat Viking nog steeds als een huis. Bij de vorige Winterspelen (Sotsji 2014) werden de meeste medailles gewonnen op Viking schaatschoenen en Viking klapschaatsen. De fabriek stond bijna vijftig jaar in Weesp, eerst aan de Flevolaan, later aan de Rijnkade. Dat betekent dat vele Olympische schaatshelden uit die periode hun goud in de wacht sleepten met schaatsen uit Weesp.

Mede dankzij de (Olympische) successen die Kees Verkerk en Ard Schenk eind jaren zestig, begin jaren zeventig op Viking schaatsen behaalden, ontdekte de wereldtop dit kleine Nederlandse merk.

Gunda Niemann won van iedereen. Tot de klapschaats kwam

Johan Olav Koss

Ook onder meer Marianne Timmer, Gianni Romme en Johan Olav Koss wonnen Olympisch goud op schaatsen uit Weesp. Dat laatste was nog best een verrassing. Toen de Olympische Spelen van 1994 in Lillehammer/Hamar van start gingen, waren alle ogen gericht op Rintje Ritsma. Koss schaatste echter drie wereldrecords aan flarden en gaf Ritsma het nakijken. Koss had zich kort voor de spelen nieuwe buizen van Viking laten aanmeten. Ritsma koos voor een ander merk. Toeval? Gerard van Velde, Jochem Uytdehaage, Ireen Wüst en Sven Kramer wonnen hun Olympische titels ook op Vikings, maar toen was het bedrijf al verhuisd naar Almere (in 2000).

Lassche & Havekotte

Viking ontstond uit een samenwerking tussen schaatsbouwer Co Lassche uit Amsterdam en schaatser Jaap Havekotte uit Diemen. In 1948 openden zij samen hun eerste werkplaats in Amsterdam. Ze bonden met succes de strijd aan met het toen heersende Noorse merk Ballangrud. Toch stapte Lassche er in 1952 uit. Havekotte zette het bedrijf voort in Weesp en doopte het om tot Viking Schaatsenfabriek. Het werden in Weesp letterlijk gouden jaren. Al snel stond de schaats op de kaart en toen de eerste Olympische successen werden geboekt nam het bedrijf een enorme vlucht. Topschaatsers stonden in de rij om zich een paar Viking schaatsen uit Weesp te laten aanmeten. Die kregen ze voor nop met het idee: er is geen betere reclame dan een belangrijke overwinning op Viking schaatsen. Midden jaren tachtig kwamen uitvinders van de Vrije Universiteit en Viking met elkaar in contact. Volgens de wetenschappers konden er snellere tijden worden behaald als het ijzer op een andere manier aan de schoen werd bevestigd. Er kon dan aan het eind van de afzet een klap na worden gegeven. De samenwerking leidde tot de introductie van de klapschaats. Het was Tonny de Jong die het in 1996 als een van de eersten aandurfde. Prompt stootte ze de onverslaanbare Gunda Niemann van de troon.

Toen Havekotte met pensioen ging, kreeg zijn zoon de leiding over de fabriek in Weesp. In augustus 2000 verhuisde het schaatsenbedrijf naar Almere. Havekotte sr. overleed in 2014 op 102-jarige leeftijd.

Het Rode Kruis helpt iedereen die hulp nodig heeft, ongeacht kleur of afkomst

Bijna 30.000 vrijwilligers staan dag en nacht klaar

Het Rode Kruis is aanwezig bij evenementen en festivals. Foto: Rode Kruis

door Astrid Maas

GOOISE MEREN "Iedereen die hulp nodig heeft, kan op het Rode Kruis rekenen", vertelt Alro Jansma, voorzitster van het Rode Kruis in district Gooi en Vechtstreek. "Bijna 30.000 vrijwilligers staan dag en nacht klaar om anderen te helpen."

Alro vertelt dat het Rode Kruis in 2010 een andere weg is ingeslagen. "Wij zijn dé noodhulporganisatie van Nederland en dat houdt in dat wij worden ingezet zodra er calamiteiten zijn, bijvoorbeeld als er een trein is ontspoord. Er zijn afspraken met de veiligheidsregio's en hulpdiensten, waarbij het onze rol is om mensen op te vangen en te ondersteunen." Zo heeft het Rode Kruis onder andere de asielzoekers op Crailo geholpen. "We hebben de vluchtelingen dag en nacht opgevangen met medische bijstand en gezorgd voor onder andere bedden en dekens. Wij bieden ook evenementenhulp aan zoals bij de City Run in Hilversum of de Vierdaagse in Nijmegen. Wij zijn dan aanwezig met EHBO-vrijwilligers voor mensen met lichte verwondingen." Het Rode Kruis leidt vrijwilligers op voor het verlenen van Eerste Hulp Bij Ongelukken (EHBO) bij klein letsel. "Dat kan bij een sportclub zijn en bij festivals en evenementen met duizenden bezoekers. We zijn nu bezig om een EHBO-biketeam te organiseren. Deze bikers fietsen overal naartoe tijdens een festival of evenement. "Daarnaast verzorgen wij EHBO-cursussen op maat." Vrijwilligers zijn altijd beschikbaar, maar de organisatie heeft ook een groep vrijwilligers die 'Ready2Help' genoemd wordt. "Dit zijn vrijwilligers die we nodig hebben bij grote noodsituaties, zoals bij een dijkdoorbraak, om zandzakken te vullen en te plaatsen, hulp bij vluchtelingen of het zoeken bij vermiste personen. Het Rode Kruis stemt af met de hulpdiensten welke hulp er nodig is en roept de Ready2Helpers op via een sms."

Ook helpt het Rode Kruis inwoners bij zelfredzaamheid

Ook helpt het Rode Kruis bij zelfredzaamheid. "Zelfredzaamheid is dat wij mensen leren hun eigen netwerk te versterken en te benutten, zodat ze minder afhankelijk worden en dat ze zelf inzien hoe ze hun contacten kunnen vergroten. Wij bedoelen dan niet thuis blijven zitten, maar naar een buurthuis gaan om onder de mensen te komen. Je ziet dat de gemeente dit ook oppakt met allerlei wijkactiviteiten."
"Het is mooi als je iets kunt beteken voor de mensen, ongeacht leeftijd, kleur of afkomst. Maar zonder de geweldige inzet van de vrijwilligers heeft het Rode Kruis geen bestaansrecht." Voor het Rode Kruis wordt het wel moeilijk om vrijwilligers te werven omdat iedereen het druk heeft. "Maar ik hoop dat mensen zich gaan aanmelden. Ook graag jongeren, om ze in te zetten bij festivals."
Geïnteresseerden kunnen kijken op de site www.rodekruis.nl/gooi-en-vechtstreek.

Gemeente trekt extra geld uit voor onderhoud scholen

Nieuwbouw voor basisschool De Tweemaster in Naarden. Foto: Bastiaan Miché

door Yvette de Vries

GOOISE MEREN Duizenden scholen in Nederland hebben een erbarmelijk slecht binnenklimaat, kopte de NOS onlangs. Dit speelt ook in Gooise Meren.

Scholen zijn sinds 2015 verantwoordelijk voor het reguliere onderhoud. Gemeenten betalen nieuwbouw, renovatie en herstelwerkzaamheden na een calamiteit. Door een tekort aan geld zou het achterstallig onderhoud alleen maar oplopen. Enkele pensioenfondsen zouden al plannen hebben om bij te springen. De gemeente Gooise Meren ging vorige maand juist akkoord met een langetermijnplan voor huisvesting van scholen.
Maandenlang zijn schoolbesturen en gemeente over dit zogenaamde 'integrale onderwijshuisvestingsplan' (IHP) in gesprek geweest. Het staat vol met plannen en afspraken voor de komende tien tot twaalf jaar over nieuwbouw, renovatie en grootschalig onderhoud.

Het tekort moet de gemeente zelf financieren

Meer doen dan moet

In totaal gaat er zo'n 65 miljoen geïnvesteerd worden. Een bedrag dat de gemeente moet ophoesten. Een deel wordt gesubsidieerd door het Rijk. Het tekort moet de gemeente zelf financieren. Het gaat dan met name om financiering voor nieuwbouw of renovatie, met daarbij allerlei maatregelen die de scholen duurzamer moeten maken. Volgens verantwoordelijk wethouder Hendrik Boland gaan de partijen hiermee verder dan wat wettelijk verplicht is. Leerlingen moeten les krijgen in een goed schoolgebouw, is het standpunt van de gemeente. De plannen en benodigde financiën hebben betrekking op alle basisscholen en middelbare scholen in de gemeente. Gymzalen van basisscholen vallen overigens deels buiten dit verhaal. Daarvoor moet nog een ander plan komen.

Planning

De komende jaren staan onder meer in Bussum de Vondelschool, Willem de Zwijger College, het Goois Lyceum, de Juliana Daltonschool en in Naarden de St. Vitusmavo op de lijst voor een flinke renovatie. En de Katholieke Montessorischool in Bussum, de Tweemaster in Naarden en de Oranje Nassauschool en de Vinkenbaan in Muiderberg kunnen rekenen op nieuwbouw. De lijst met scholen, waar slechts beperkte ingrepen nodig zijn, is het langst. In totaal dertien scholen onder gaan de komende jaren kleinere ingrepen. Het gaat daarbij vooral om het verduurzamen en verbeteren van het binnenklimaat. De komende tijd moeten voor de scholen, die als het eerste aan de beurt zijn, de plannen ingediend worden.

Fantastische optocht

Foto's: Bob Awick en Jessica de Jong

WALLEGAT Veel bezoekers hebben zaterdag genoten van de carnavalsoptocht door Wallegat.

Vele karren trokken onder leiding van carnavalsvereniging de Vestingnarren dwars door het Vestingstadje. Het was buiten gelukkig niet al te koud en men bofte met de strakblauwe hemel en de zon. Hierdoor stond er veel publiek om het spektakel te aanschouwen. Het thema dit jaar was 'Spreekwoorden en gezegden' en werden op hele ludieke wijze uitgebeeld. Ook dit jaar deden er weer veel karren mee uit Kortenhoef, maar ook uit Ankeveen en Laren. De muziek liep uiteen van techno tot smartlappen. Meest gehoorde hit was 'Hallo allemaal, wat fijn dat je er bent' uit de tv-serie 'De Luizenmoeder'.

'Muziek op Schoot is op veel manieren goed voor de ontwikkeling van je kind'

Diana Veldkamp volgt Ida Toering op als muziek-op-schootdocent

Diana Veldkamp heeft al 30 jaar ervaring op het gebied van peuteronderwijs. Foto: Marieke van Veen

door Marieke van Veen

WEESP Kiekeboespelletjes, dansjes en liedjes: 'Muziek op Schoot' ziet er gezellig uit. Dat is het zeker ook, maar het is veel meer dan dat. 'Nieuwe' Globe-docent Diana Veldkamp: "Deze cursus draagt op een speelse wijze bij aan de ontwikkeling van jonge kinderen, en op veel meer vlakken dan je in eerste instantie zou denken."

De Driemondse is de nieuwe muziek-op-schootdocent van Globe Centrum voor Kunst en Cultuur in Weesp. Ze heeft al ruim twintig jaar ervaring op het gebied van muziekonderwijs voor jonge kinderen, onder meer voor Globe in Hilversum, en daarvoor was ze bovendien tien jaar peuterjuf.

'Even geen werk en social media, maar echte aandacht voor elkaar'

Leren afscheid nemen
"Muziek op Schoot is niet alleen goed voor de taal- en spraakontwikkeling van jonge kinderen, ook grove en fijne motoriek, ritmegevoel, geheugen en concentratie worden gestimuleerd", vertelt Veldkamp. "En wat dacht je van de sociale ontwikkeling? Ze leren samen te spelen, ze leren op hun beurt te wachten, ze leren afscheid te nemen middels kiekeboespelletjes, noem maar op."
Vorige week dinsdag konden kinderen en hun ouders in het Mamacafé van het Centrum voor Jeugd en Gezin en De Bibliotheek alvast komen kennismaken met de nieuwe docent, die begin volgende maand binnen Globe Weesp Ida Toering opvolgt. De Driemondse verzorgde die ochtend een goedbezochte workshop. Op dinsdag 6 maart begint ze met de eerste muziek-op-schootcursussen in Weesp. "We komen tien keer bij elkaar in Fort Ossenmarkt in Weesp, steeds op dinsdagochtend. Het is een cursus voor dreumesen en peuters én hun ouders of verzorgers. We gaan samen zingen, dansen, spelletjes doen en muziek maken. Een aantal activiteiten keert elke les terug, want kinderen zijn gek op herhaling, het schept herkenning."

Aandacht voor elkaar
Juist het samen doen is een heel belangrijk aspect van deze cursus. Veldkamp: "Even geen werk, huishoudelijke klusjes of social media, maar echt aandacht voor elkaar en samen plezier maken met muziek. 'Muziek op Schoot' leert ouders en/of verzorgers bovendien over de meerwaarde van muziek in de opvoeding en geeft je handvatten hoe je dat thuis kunt toepassen."

Napraten
De dreumeslessen zijn van 9.30 tot 10.15 uur, de peuterlessen zijn van 10.30 tot 11.15 uur. Na afloop is er de mogelijkheid om na te praten met koffie, thee of water. Prijs: € 122,50 per cursus, inclusief koffie en of thee. Meer informatie over Muziek op Schoot is verkrijgbaar bij de docent zelf, Diana Veldkamp: 06 - 42224612.

Aanmelden kan via
www.globeckc.nl.

Van piepjong tot heel oud, samen lol maken kan altijd

Zowel de peuters als de Hogeweykbewoners beleefden veel plezier aan deze ontmoeting. Foto: Marieke van Veen

door Marieke van Veen

WEESP Bij de oudere mensen op deze foto zijn de hersenen in verval, bij de jongste zijn de hersenen juist nog volop in ontwikkeling. Toch kunnen ze samen nog uitstekend plezier maken. Dat bleek vorige week, toen Kidswereld een bezoek bracht aan verpleeghuis De Hogeweyk.

Het kinderdagverblijf behandelt momenteel met de kinderen het thema 'Dit ben ik', over gezicht en lichaam. Als onderdeel daarvan was er donderdagmorgen met een groepje kinderen van de locatie Kanaaldijk een uitstapje naar De Hogeweyk, waar mensen met dementie wonen.

Grote groene bal

In de fysiotherapieruimte gingen de bewoners en de peuters samen gymmen. Vooral het spel met de grote groene bounceballon viel in de smaak. De kinderen gooiden de ballon naar de bewoners en die moesten hem vervolgens terugslaan met een badmintonracket. En wie niet mee wilde spelen, kon lekker kijken. Zowel de peuters als de Hogeweykbewoners beleefden veel plezier aan deze ontmoeting.

Sponsorloop op slippers, al hagelt 't

Dragers Rinjani werken noodgedwongen op goedkope slippers.

door Marieke van Veen

WEESP Sharona Werkhoven en Paul Korzelius stonden vorig jaar afzonderlijk van elkaar in het WeesperNieuws met hun hulpacties voor (kans)arme bewoners van Bali en Lombok. Nu bundelen de Weespers hun krachten door deze winter een sponsorloop te houden van Weesp naar Amsterdam. Op slippers.

Paul Korzelius ondersteunt met zijn gezin al jaren schoolkinderen op Bali en Lombok door daar schoolspullen uit te delen op kampongs en leuke dingen met ze te doen. Hij had tijdens eerdere vakanties kennisgemaakt met de armoede op deze eilanden en trok zich dat aan. Zijn vrouw Yvonne heeft Indonesische roots.

Degelijke schoenen

Sharona Werkhoven had vorig jaar september een soortgelijke ervaring toen zij tijdens een vakantie zag dat de dragers op vulkaan Rinjani hun gevaarlijke werk uit geldgebrek op goedkope slippers moeten doen. Terug in Nederland begon zij met het inzamelen van geld om degelijke bergschoenen voor deze mannen te kunnen kopen.
Korzelius en Werkhoven gaan nu samen optrekken. Zaterdag 24 februari is er een sponsorloop van Weesp naar Amsterdam die de deelnemers op slippers gaan afleggen. Werkhoven: "Weer of geen weer, sneeuw of hagel, wij gaan lopen. Op slippers."

De deelnemers van de sponsorloop financieel ondersteunen kan per kilometer of voor een vast bedrag. Het rekeningnummer van de actie is NL11ABNA0538168099. Beide Weespers zorgen er zelf voor - in overleg met plaatselijke contacten - dat de goederen die van het ingezamelde geld gekocht worden op de juiste plek terechtkomen: "Elke gedoneerde euro wordt goed besteed."

De mooiste hardloopplekjes

Diederik Kratz sport graag op de Nieuwe Achtkant. Foto: Diederik Kratz

WEESP De omgeving van Weesp is uitermate geschikt om een mooi rondje hard te lopen. In aanloop naar de Vechtloop, die dit jaar op 24 juni plaatsvindt, laat de organisatie ambassadeurs van mooie hardloopplekjes aan het woord: ze delen hun prachtplek met de rest van hardlopend Weesp.

Wie?

Weesper Diederik Kratz (56) is een echte sportman. Als personal trainer en orthomoleculair voedingsdeskundige helpt hij mensen fitter, sterker en gezonder te worden. En Diederik is 25 jaar reclamefotograaf geweest, dus de perfecte persoon om een mooi hardloopplekje in Weesp te fotograferen.

Mooiste hardloopplekje?

Bastion de nieuwe Achtkant, op de Ossenmarkt in Weesp.

Waarom hier?

Op deze plek is For Better Shape, de sportschool van Diederik en zijn vrouw Marloes, in 2012 gestart. Elke zondagochtend werden hier kettlebelltrainingen gegeven. Tegenwoordig traint Diederik vaak op de Achtkant met zijn wekelijkse bootcampgroep. "Ik vind de nieuwe Achtkant een prachtige plek in Weesp: het is een mooi stukje natuur en er is genoeg ruimte om te rennen en oefeningen te doen. Soms is het flink modderig, maar ik vind het veel fijner om hier te rennen dan op asfalt. Het is voor mij echt een speciale plek."

Fotowedstrijd

Heb jij een favoriete hardloopplek in of rond Weesp? Laat het ons weten! Ga naar www.vechtloop.nl/foto en vertel over jouw mooiste hardloopplek. Dat kan door een foto te delen (leuk als je er zelf ook op staat!) of in tekst. Je maakt kans op een diner voor twee. De mooiste foto's komen op de website en Facebook van de Vechtloop.

Snelste TTW'ers in het zonnetje

Willem den Uyl (midden) en rechts van hem Merel l'Ami.

WEESP De Trim- en Trainingsgroep Weesp heeft afgelopen weekend tijdens de algemene ledenvergadering de winnaars van de interne competitie bekendgemaakt. Willem den Uyl was de beste bij de mannen, Merel l'Ami streek bij de vrouwen met de eer.

De verenigingscompetitie bestond uit vier wedstrijden: een tijdrit van 18 km, een 5 kilometerloop, 1 kilometer zwemmen in de Vecht en een zwemloop.

Bij de mannen vormden Willem den Uyl, Jan-Pieter Varkevisser en Gunther Lok de top drie. Bij de dames waren dat Merel l'Ami, Magda Kesteloo en Anke van den Bergh.

2017 bleek het jaar van Willem den Uyl, want hij kwam ook bij de heren 10 kilometer als snelste uit de bus in de TTW hardloopcompetitie. Jan van den Bossche werd tweede, Klaas Schouten derde. Bij de vrouwen vormden op deze afstand Emma den Besten, Deborah Schouten en Milly Attema de top drie. Het rijtje van de heren 5 kilometer werd aangevoerd door Harry Bijl, gevolgd door Bart van den Maagdenberg en Nick Cohn. Anna Morsink was de snelste bij de dames 5 kilometer, gevolgd door Merel l'Ami en Iris Reuselaars.

Ruim 100 van de leden hebben aan één of meerdere wedstrijden meegedaan, zoals de Vechtloop, de Geinloop en de Spiegelplasloop.

FC Weesp houdt slechts punt over aan degradatie- derby

WEESP FC Weesp moet de komende weken vol aan de bak om de gevarenzone van de tweede klasse te verlaten. De Weesper hekkensluiter verspeelde afgelopen weekend een goede kans om een eerste stap te zetten: tegen concurrent FC Abcoude werd het 2-2.

Toch werden de toeschouwers langs de kant van het veld zondag vermaakt door FC Weesp en FC Abcoude. Het duel was spannend en vermakelijk te noemen.

Gelijkmaker

FC Weesp kwam voor rust op voorsprong te staan door twee doelpunten van Oseanu Doorn. Vlak voor rust deed FC Abcoude wat terug. Na de thee kon het alle kanten op, maar was het FC Abcoude dat nog een keer scoorde.

Korfballers Argus koersen af op titel

WEESP De korfballers van Argus koersen af op het kampioenschap. De Weespers wonnen afgelopen weekend met 11-21 van Reflex en staan nog steeds eerste.

Argus startte zaterdag scherp en het was goed te merken waarom de Weespers aan kop staan.

Extra gas

Met goed korfbal werd er al snel een voorsprong op het scorebord gezet. Na de eerste helft stond het al 4-10. Na de rust trapte Argus nog eens extra op het gaspedaal en kon verder weglopen.

Van Straaten in Plofhuis7 met 'God van de Slachting'

Vol psychologische dialogen

Toneelgroep Van Straaten.

WEESP Dat wordt aanstaande zondag op de stoelen schuiven van plaatsvervangende schaamte in minitheater Plofhuis7. Toneelgroep Van Straaten speelt dan 'De God van de Slachting'. Hierin laten twee ouderparen zich van hun allerslechtste kant zien.

Een jongen van elf heeft met een stok een paar tanden uit de mond van een leeftijdgenootje geslagen. De ouders komen samen om een volwassen oplossing te zoeken voor dit incident. Dit gesprek gaat al gauw over veel andere zaken en ontaardt in een vreselijk verbaal gevecht, waarbij elk gevoel voor decorum volkomen zoek is geraakt. Dit leidt tot een strijd tussen gevoelens van vermaak en ongemak onder het publiek.

Yasmina Reza

'De God van de Slachting' komt uit de pen van de Franse toneelschrijfster Yasmina Reza, die erom bekend staat met sterke, psychologische dialogen de hypocrisie van de middenklasse aan flarden te rijten. In 2011 verfilmde Roman Polanski dit stuk met onder anderen Jodie Foster en Kate Winslet in de hoofdrollen.

Vier man sterk

Al eerder vonden er voorstellingen plaats in Plofhuis7 op het terrein van Fort Uitermeer, maar niet eerder stond er een vier man sterk toneelgezelschap op de planken van dit theatertje. De karakters worden gespeeld door Jan van Lijssel, Anja Tertoolen, Ida van de Lagemaat en Hans Koenis. De regie is in handen van Dick Nijman.

Voorverkoop

De voorstelling is zondag 18 februari om 16.00 uur. De toegangsprijs bedraagt € 10,-. Kaarten zijn in de voorverkoop verkrijgbaar via kaartverkoop@plofhuis7.nl.

www.uiteraarduitermeer.nl/plofhuis7

Fiets mee met Nijntje in de City

Tip voor de krokusvakantie: 'Nijntje op de fiets'. Foto: Mercis BV

WEESP 'Nijntje op de fiets' trekt momenteel overal volle zalen en ook in de City of Wesopa was de in de Krokusvakantie geplande peutervoorstelling binnen no time uitverkocht. Voor de mensen die achter het net visten, is er nu goed nieuws: Nijntje komt 's middags nog een keer.

Het Weesper theater is erin geslaagd een extra voorstelling in te boeken voor woensdag 28 februari. Voor de voorstelling van 11.00 uur is geen kaartje meer te krijgen, maar voor die van 14.00 uur zijn nog stoelen beschikbaar.

'Nijntje op de fiets' wordt gespeeld door actrice en zangeres Marianne van Houten. Zij neemt de kinderen mee in het verhaal van Nijntje, die een dagje gaat fietsen. Via het bos, de boerderij en de speeltuin komt het konijntje uit bij opa en oma Pluis. Kaartjes kosten € 7,50 per stuk en zijn te koop via wesopa.nl en bij de bibliotheek aan de Oudegracht.

Lezing over Hollandse Meesters

'Jonge vrouw met oorbellen' van Rembrandt. Foto: Hermitage

WEESP Diana Kostman verzorgt morgen in de bibliotheek een lezing over Hollandse Meesters.

Aanleiding is de unieke tentoonstelling 'Hollandse Meesters' die momenteel in de Hermitage in Amsterdam te zien is. Dit museum heeft Hollandse meesterwerken uit de collectie van de Hermitage in St.-Petersburg naar Nederland gehaald. Deze werken zijn dus even terug in hun land van oorsprong. De tentoonstelling is tot eind mei te zien, dan gaan deze 63 schilderijen van onder anderen Rembrandt, Ferdinand Bol, Gerard Dou en Jan van Goyen weer terug naar Rusland.

Themaochtenden

De lezing - met veel beeldmateriaal - door kunsthistorica Diana Kostman maakt deel uit van de themaochtenden die de bibliotheek in Weesp elke eerste en derde donderdag van de maand organiseert. De bijeenkomst is donderdag 15 februari van 10.00 tot 12.00 uur. De entree is gratis, ook voor niet-leden. Kostman verzorgt ook geregeld kunstgeschiedeniscursussen in de bibliotheek.

Joaquin Phoenix als getroebleerde huurmoordenaar

WEESP Morgen (donderdag 15 februari) in de City of Wesopa: 'You Were Never Really Here'. Een beklemmende thriller van Lynne Ramsay met in de hoofdrol de getraumatiseerde oorlogsveteraan Joe (Joaquin Phoenix). In dienst van een bevriende privédetective krijgt hij de opdracht om de vermiste minderjarige dochter van een bekende politicus uit een bordeel te redden. Tickets: € 8,-.

Linedancefeestje voor jubileum

WEESP The Texas Stampede Dancers vieren twintig jaar linedance in Weesp met een feestje voor leden, oud-leden en belangstellenden. Donderdag 22 februari om 20.00 uur is iedereen welkom om mee te dansen of te komen kijken. Locatie: Manege Bleijenberg.

Zaterdag in de City: de finale van 'George & Eran lossen de wereldvrede op'.

Woensdag 14 februari

Inloopspreekuur Van Vuure

16.00 uur | Van Vuure

Inloopspreekuur over uitvaarten, duurzame mogelijkheden, oplossingen, locaties en financiële vragen. Het uitvaartcentrum is gevestigd aan de Utrechtseweg 110a.

Vergadering Sociaal Domein

20.00 uur | Stadhuis Weesp

De vergadering van de Adviesraad Sociaal Domein Weesp is openbaar. Meer informatie en wijze van aanmelden is te vinden op www.adviesraadsociaaldomeinweesp.nl.

Donderdag 15 februari

Hollandse Meesters

10.00 uur | Bibliotheek Weesp

De tentoonstelling 'Hollandse Meesters uit de Hermitage' is uniek in de wereld. Tijdens deze themaochtend vertelt kunsthistorica Diana Kostman aan de hand van beeldmateriaal over deze bijzondere Hollandse meesterwerken. Iedereen is welkom, entree is gratis.

Handwerkinloop

10.00 uur | Buurtkamer Kastanje

Gezellig handwerken met een praatje en koffie. Ook zonder handwerk hartelijk welkom.

Muziek in Huis

19.00 uur | De Hogeweyk

Duo Heemsbergen & Van Jaarsveld verzorgt een klassiek concert in de theaterzaal van De Hogeweyk. Duur 60 minuten. Entree € 7,20.

Linedancen

19.00 uur | Manege Bleijenberg

Voor iedereen die bewegen op countrymuziek fijn vindt.

'You Were Never Really Here'

20.00 uur | City of Wesopa

De zwijgzame, getraumatiseerde wreker Joe, die gespecialiseerd is in het terugvinden van weggelopen rijkeluiskinderen, ontfermt zich over een meisje dat verstrikt is geraakt in een pedofielennetwerk. Entree € 8,-.

Bingo Aetsveld

20.00 uur | Bar Olympus

Bingo Aetsveld houdt een gezellige bingoavond in Bar Olympus bij sporthal Aetsveld. Voor halen en brengen kunt u bellen met 06-4002 7274.

Vrijdag 16 februari

Buurt- & Bedrijventoernooi

18.30 uur | Sporthal Aetsveld

Volleybal met het Buurt- & Bedrijventoernooi staat in het teken van sportiviteit en gezelligheid met collega's, vrienden en buurtgenoten en wordt altijd afgesloten met een drankje in Bar Olympus. Inschrijven per mail: oberonweesp@gmail.com.

Klaverjassen bij FC Weesp

20.00 uur | FC Weesp

Iedere derde vrijdag van de maand is er klaverjassen bij FC Weesp. Dit is onderdeel van een klaverjascompetitie, maar er kan ook gewoon een avondje worden gekaart. Zaal open om 19.30 uur. Deelname € 3,50.

Zaterdag 17 februari

Kangoeroe Klup Argus

9.30 uur | Sporthal Aertsveld

Alle kinderen van 2,5 tot 6 jaar zijn welkom op de Kangoeroe Klup van korfbalvereniging Argus. In Sporthal Aetsveld kunnen kinderen spelletjes doen met bal en hoepel. Na afloop is er voor elk kind een gezonde snack. Opgeven is niet nodig.

Porselein beschilderen

14.00 uur | Museum Weesp

Porselein beschilderen onder leiding van een ervaren docente.

Leer programmeren

14.00 uur | Bibliotheek Weesp

Bij CoderDojo kunnen kinderen tussen de 7 en 17 jaar (gratis) leren programmeren. Het is wel verplicht om je van tevoren aan te melden via www.bibliotheekgooienmeer.nl.

George & Eran

20.30 uur | City of Wesopa

In deze finale van de muzikale komedie 'George & Eran lossen Wereldvrede op' keren de twee vrienden George en Eran terug op het podium. George ondernam een reis richting moederland en strandde in Lesbos, waar hij honderden landgenoten aan zag spoelen in overvolle boten. Hij deed wat hij kon. Eran ondenam een reis die hem leidde langs beleidsmakers en wetgevers. Via Brussel langs Parijs naar Berlijn om te praten met mensen die het verschil kunnen maken. In dit slotstuk vinden zij de sleutel die naar wereldvrede leidt. Entree € 16,-.

Zondag 18 februari

Rondleiding Grote Kerk

14.00 uur | Museum Weesp

Bezoek de tentoonstelling 'Uitgelicht' in Museum Weesp met aansluitend een rondleiding door de Grote Kerk. Toeslag van € 3,50 op reguliere toegangsprijs.

'De God van de slachting'

16.00 uur | Fort Uitermeer

Toneelgroep Van Straaten speelt 'De God van de slachting', van Jasmyna Reza.Twee echtparen komen bij elkaar nadat de elfjarige zoon van het ene stel de zoon van het andere echtpaar met een stok heeft geslagen. Het goedbedoelde overleg begint met koffie en gebak, maar mondt al snel uit in een slagveld. Kaarten 10 euro via uiteraarduitermeer.nl.

Maandag 19 februari

Inloop Seniorweb

10.00 uur | Bibliotheek Weesp

Voor informatie over cursussen en voor vragen op het gebied van computer, tablet of telefoon. Van 10.00 tot 12.00 uur. De koffie is gratis.

Meer bewegen voor ouderen

14.00 uur | OAZ-gebouw

Koersbal voor ouderen in het OAZ-gebouw aan de Fijnvandraatlaan. Meedoen? Neem contact op via 0294-416081 of kom eens langs.

Kaarten maken

14.00 uur | Buurtkamer Kastanje

Kom gezellig kaarten maken; koffie, hulp en materiaal aanwezig. Kosten materiaal 1 euro.

Dinsdag 20 februari

Mamacafé Weesp

10.00 uur | Bibliotheek Weesp

Voor (aanstaande) moeders en vaders van jonge kinderen houdt het Centrum voor Jeugd en Gezin een Mamacafé in de bibliotheek. Om elkaar te ontmoeten en ervaringen en tips uit te wisselen. Tijd: van 10.00 tot 11.30 uur.

Digi&Taalhuis

11.00 uur | Bibliotheek Weesp

Voor volwassenen die beter willen leren lezen, schrijven of rekenen en/of willen leren omgaan met computers en internet.

Breicafé

13.00 uur | OAZ-gebouw

Buurtvereniging de Achtergracht is open voor het Breicafé. Je kunt hier terecht voor breien, haken, borduren. Er is expertise aanwezig. Toegang gratis.

Inloop vrijwilligerswerk

13.30 uur | Gebouw Papelaan 99

Voor vragen of informatie over vrijwilligerswerk.

Spreekuur Rechtswinkel

19.30 uur | Gebouw Papelaan 99

Ieder dinsdagavond houdt de Rechtswinkel spreekuur van 19.30 tot 20.30 uur. Neem alle papieren en contracten rond de betreffende kwestie mee. Er wordt een vrijwillige bijdrage gevraagd van € 2,-.

Woensdag 21 februari

Spreekuur administratie

9.30 uur | Gebouw Papelaan 99

Gratis inloopspreekuur voor Weespers die vragen hebben op administratief gebied.

Soepmiddag

12.30 uur | Buurtkamer Kastanje

Kom een lekkere kom soep eten, gemaakt door de vrijwilligers.

Ontmoet & Groet

13.00 uur | Gebouw Papelaan 99

Gezellige inloop voor iedereen die zich wil verbinden met andere inwoners van Weesp. Opgeven is niet nodig en deelname is kosteloos.

Voorbereiding Vrouwendag

19.00 uur | Gebouw Papelaan 99

Voorbereiding van het feest Internationale Vrouwendag.

Meezingen

20.00 uur | Toko WSV De Vecht

Gezellig het Hollandse lied meezingen onder begeleiding van twee accordeonisten. Tekstboeken liggen op tafel.

Inloopspreekuur Van Vuure

16.00 uur | Van Vuure

Inloopspreekuur over uitvaarten, duurzame mogelijkheden, oplossingen, locaties en financiële vragen. Het uitvaartcentrum is gevestigd aan de Utrechtseweg 110a.

Cityquiz

20.30 uur | City of Wesopa

Een gezellige avond waarbij je na afloop het gevoel hebt dat je toch slim bezig bent geweest. Inschrijven kan via cityquiz@wesopa.nl.

Donderdag 22 februari

Handwerkinloop

10.00 uur | Buurtkamer Kastanje

Gezellig handwerken met een praatje en koffie. Ook zonder handwerk hartelijk welkom.

Thuis wonen met dementie

14.00 uur | Vivium Oversingel

Hulp nodig bij thuis wonen met dementie? Tijdens deze bijeenkomst maakt u kennis met het gratis hulpmiddel De Keuzehulp. Tevens wordt informatie gegeven over de DemenTheek in de regio. Beide bieden praktische ondersteuning. Mantelzorgers en professionals zijn welkom.

Bingomiddag

14.00 uur | OAZ-gebouw

Buurtvereniging de Achtergracht houdt een gezellige bingo in het OAZ-gebouw. De balletjes gaan om 14.00 uur rollen. De prijzen zijn cadeautjes. Toegang: gratis.

Linedancen

19.00 uur | Manege Bleijenberg

Voor iedereen die bewegen op countrymuziek fijn vindt.

Film: 'Bar Bahar'

20.00 uur | City of Wesopa

'Bar Baha'r is een intrigerend, vrouwelijk portret van de cultuurclash die dagelijks plaatsvindt in de straten van de Israëlische stad Tel Aviv. Drie samenwonende, totaal verschillende Palestijnse vrouwen proberen hun weg te vinden op het snijvlak van traditie en moderniteit. Entree € 8,-.

Vrijdag 23 februari

Vogelvoertaartjes maken.

14.00 uur | Buurtkamer Kastanje

Verwen de vogels in deze koude tijd met een zelfgemaakt taartje van vogelvoer.

Zaterdag 24 februari

Rondleiding Molen

14.00 uur | Museum Weesp

Bezoek de tentoonstelling 'Uitgelicht' in Museum Weesp met aansluitend een rondleiding door Molen de Vriendschap. Toeslag van € 3,50 op reguliere toegangsprijs.

'Jazz meets Hiphop'

20.30 uur | City of Wesopa

'Jazz Meets Hiphop' is de titel van een muziekproject van de Saskia Laroo Band, een aanstekelijk multicultureel orkest met musici uit alle windstreken. Entree € 17,50.

Doorlopend februari

Thomas Posthuma

Bibliotheek Weesp

Tot en met 21 maart exposeert Thomas Posthuma tekeningen, schilderijen en litho's in de bibliotheek aan de Oudegracht.

'Uitgelicht'

Museum Weesp

Wisseltentoonstelling 'Uitgelicht' over de minder bekende kant van de bekendste Weesper monumenten.

Expositie Ria de Waal

9.30 uur | Het Lichthuis

Expositie van schilderijen van Ria de Waal, wekelijks te bezichtigen op dinsdag-, woensdag- en donderdagmorgen.

Het dubbelleven van Alderliefste

Foto: Saskia Jans

DIEMEN Gerard Alderliefste heeft twee levens. In het ene is hij verslavingsarts, in het andere is hij muzikant. Zaterdag 17 februari speelt hij 'Dubbel Leven' in De Omval in Diemen, aanvang 20.30 uur. Tickets à € 16,50 via theaterdeomval.nl.

Muiden zegt: 'Kom bij ons'. En in Weesp wappert een Amsterdamse vlag

Reacties van lezers

Een selectie van de reacties die we deze week ontvingen op het nieuws in Weesp.

Linksaf of rechtsaf? Stadsraad Muiden en Ad Vendrig hebben er zo hun eigen mening over.

Amsterdam of Gooise Meren?

Vanuit Muiden volgen wij de ontwikkelingen in Weesp ten aanzien van de keuze voor een bestuurlijk samengaan met Amsterdam of Gooise Meren met grote belangstelling. Wat gaat een mogelijk samengaan van Weesp met Amsterdam betekenen voor de samenwerking tussen de Vechtsteden en voor de historische band tussen Weesp en Muiden? We hebben veel met elkaar gemeen. Niet alleen een gedeelde geschiedenis als vestingstad en bedrijvige haven-, handel- en industrieplaats, maar ook zijn we beide hechte gemeenschappen met een sterk eigen karakter. Muiden voelt een grote verwantschap met Weesp. Na een aarzelend begin vinden wij als inwoners van Muiden steeds beter onze weg binnen Gooise Meren. Met de oprichting van Stadsraad Muiden hebben de Muidenaren een goed aanspreekpunt en spreekbuis naar de gemeente gekregen; een gemeente die op haar beurt steeds meer werk maakt van burgerparticipatie. Gooise Meren voert actief beleid om de eigen identiteit van de verschillende kernen te behouden en te versterken. Dit biedt mogelijkheden voor betrokken inwoners om direct invloed uit te oefenen op de eigen leefomgeving. Voor de inwoners en ondernemers van Muiden wordt het mee kunnen denken en sturen binnen de Stadsraad zeer gewaardeerd. Zeker nu het gemeentehuis verder weg is. Ook voor Weespers biedt dit participatiemodel veel mogelijkheden bij een fusie. De nadelen van een dergelijke fusie voor inwoners (grotere afstand tot politieke besluitvorming, het lokale belang staat niet meer alléén voorop) worden verzacht door de kans voor inwoners om directer betrokken te worden bij de gemeentelijke besluitvorming middels een Stadsraad. Even zo belangrijk is dat bij een keuze voor Gooise Meren Weesp en Muiden samen kunnen optrekken om een gezond tegenwicht te bieden aan de Gooise kernen binnen de nieuwe gemeente. Niet alleen voor Muiden, maar voor de gehele regio is Weesp onmisbaar. Weesp speelt een essentiële rol als economisch, cultureel en winkelcentrum van de noordelijke Vechtstreek. Het is een gemiste kans voor Weesp en de regio als die voortrekkersrol verwaarloosd wordt door de blik vooral te richten op Amsterdam en naastgelegen stadsdelen zoals Zuidoost. En bovendien onnodig nu met de uitbreidingen in de Bloemendalerpolder en De Krijgsman Amsterdam juist naar Weesp en de Vechtstreek toe lijkt te komen. Alle reden voor Weesp om te kiezen voor de eigen regio waar het zo'n belangrijk onderdeel van is.
Namens de Stadsraad Muiden,
voorzitter Hans van der Steen

Amsterdam of Gooise Meren?

'Samen kunnen wij tegenwicht bieden aan de Gooise kern'

Sinds enige dagen wappert de vlag van Amsterdam aan mijn gevel. Raar, zou je kunnen zeggen, maar ik ben niet gek. Ik kies niet voor Gooise Meren. CDA Bussum heeft door een lobby in de Tweede Kamer ervoor gezorgd dat Weesp niet mocht aansluiten bij Muiden, Naarden en Bussum. Muiden heeft een miljoenenclaim bij Weesp neergelegd naar aanleiding van het besluit van de provincie Noord-Holland dat de Bloemendalerpolder Weesper grondgebied werd. Van je buren moet je het maar hebben. Muiden kreeg ongelijk. Stadsraad Muiden vraagt ons nu om ons toch aan te sluiten bij Gooise Meren. Waar was Muiden toen Weesp eerder niet meer mee mocht doen? De burgemeester van Gooise Meren zegt: Weesp kiest voor het grote geld van Amsterdam. Impliceert dit dat Gooise Meren geen of alleen klein geld heeft? Hoe staat het met de financiële risico's van de gemeente Gooise Meren betreffende het terrein van de kruitfabriek Muiden? Binnen Weesp zijn uitgesproken voorkeuren: winkeliersorganisatie WDO kiest voor Amsterdam, bedrijvenvereniging IVW kiest voor Amsterdam, de gemeenteraad kiest in meerderheid voor Amsterdam. Het VVD gaat nu ineens 'draaikonten'. Weesp is de suburb van Amsterdam. Heel veel Amsterdammers komen in Weesp wonen. Weespersluis wordt een nieuwe Amsterdamse wijk. In mijn straat was in een woning een openhuizendag. 94 Amsterdammers en 6 Weespers kwamen kijken. Weesp: op 15 minuten van Amsterdam. Driemond, van Weesp gescheiden door een kanaal, is zeer tevreden met Amsterdam. Wilt u nog meer argumenten hebben om voor Amsterdam te kiezen in het referendum? Tot slot: de provincie wil dat gemeenten fuseren, maar wat was het geval toen de minister zei dat de provincies moesten fuseren? Noord-Holland was tegen. 'Gelijke monniken, gelijke kappen' geldt niet voor de provincie.
Ad Vendrig, Weesp

Zebrapad

'Waar was Muiden toen Weesp niet meer bij Gooise Meren mocht?'

Ik ben voor de bewoners van de Ingelandenstraat al maanden bezig bij de gemeente betreffende de verzakte overgang van het voet- en rijwielpad. Dat ligt onder water sinds de aanleg van de waterafvoer. Grote kans dat hier ongelukken gaan gebeuren, vooral als het vriest. De gemeente doet er tot nu niks aan. De schoolkinderen en wijkbewoners hebben hier last van. Gemeente, doe er nou eens wat aan.
Frans Udo

Kostverlorenflat

De gemeente Weesp en Ymere hebben in de prestatieafspraken afgesproken dat er 40 koopwoningen en 40 sociale huurwoningen op de plek van de gesloopte Kostverlorenflat gerealiseerd konden worden. Ymere spreekt inmiddels over maar liefst 105 woningen en daarom heeft de WSP middels een motie gevraagd of de gemeente Weesp Ymere erop wil wijzen dat dit tegen de afspraken is. Groot is mijn verbazing dat alleen de WSP en Groen Links dit steunden en de PvdA, VVD, WBGM, D66 en CDA tegenstemden. Ik kan dit niet aan mijn achterban uitleggen. Ik heb in de dagen voor de vergadering met diverse partijen gesproken. Zij vonden ook dat het te kolossaal was en dat zes verdiepingen te hoog was. Waarom zij die motie dan niet steunden, ik weet het niet. Ik heb al eerder aangegeven dat men het vertrouwen in de Weesper politiek verloren heeft en dit is alleen maar een bevestiging hiervan. Men geeft aan dat een motie niet de goede manier was. Wat is dan wel de juiste manier? En waarom wordt dat dan niet in gang gezet? Ik stel voor om de bouwkaders in de volgende commissievergadering op de agenda te zetten en dan voor eens en altijd vast te stellen dat er langs de Amstellandlaan hoogbouw gepleegd mag worden en tussen grondgebonden woningen maximaal vier verdiepingen, dan weet iedereen waar hij zich aan moet houden en de omgeving van de Kostverlorenflat gaat daar voor het grootste deel mee akkoord. Of wil de Weesper politiek het over de verkiezingen heen tillen en een ander de gemaakte fouten laten herstellen?
Fred v.d. Bergh
Woordvoerder omwonenden Kostverlorenlocatie

28 / 28