MuiderNieuws

1 maart 2017

MuiderNieuws 1 maart 2017


Weg eerder klaar, wel overlast

Knooppunt Muiderberg gaat op de schop. Foto: Rijkswaterstaat

MUIDERBERG - Het werk aan de A1 rond Muiderberg wordt eerder afgerond dan verwacht. Dat laat Rijkswaterstaat weten. Het werk zou pas rond de kerstdagen klaar zijn, maar kan nu al voor de zomer helemaal worden afgerond.

Er wordt de komende maanden extra werk verzet om het werk eerder af te kunnen hebben. Maar dat heeft ook een nadeel: het extra werk zorgt ervoor dat er de komende maanden nog veel overlast en ander ongemak aankomt. Tot en met komende zomer moeten automobilisten rekening houden met werkzaamheden aan de weg.

De komende weken zal de snelweg rond knooppunt Muiderberg meer dan eens geheel of gedeeltelijk afgesloten moeten worden. Vanaf volgende week staat er zo'n beetje elk weekend werk te gebeuren. Volgend weekend wordt er gewerkt aan de weg en worden er tot maandagochtend 5.00 uur enkele banen van de weg afgesloten. Vanaf zaterdagavond tot zondagochtend wordt de snelweg naar Amsterdam rond knooppunt Muiderberg helemaal afgesloten. Verkeer wordt ter plaatse over andere routes gestuurd.

Overzicht
Een week later wordt er aan de andere kant van de snelweg gewerkt en wordt de weg ook een groot deel van het weekend afgesloten. Alle werkzaamheden staan op bezoekerscentrum.rijkswaterstaat.nl.

Gevolgen van storm vallen reuze mee

MUIDEN - Het was de hele dag lastig als je moest fietsen en her en der waaide er wat om, maar de schade van de storm van afgelopen donderdag valt reuze mee.

De brandweer had het druk met enkele gevallen van stormschade en moest donderdag onder meer aan de bak aan de Singelstraat, de Weesperweg en het Nooit Gedacht. Aan de Brink van Muiderberg sneuvelde een boom door de storm.

De schade bleef verder beperkt. De hele regio had geen grote problemen door de storm.

414

duizend euro kost gemiddeld een huis in Gooise Meren

Van de lezers

Kostverlorenflat
Op vrijdag 24 februari hoor ik op Radio Weesp de heer Peter Eijking zeggen dat er in de Kostverlorenstraat tachtig woningen gebouwd zullen worden. Er is altijd gezegd door de gemeente en De Woningbouw dat er grondgebonden woningen op de plaats van de gesloopte flat zouden komen. Volgens mij is hier geen ruimte om tachtig grondgebonden woningen te verwezenlijken. Het kan toch niet zo zijn dat er stiekem toch opdracht wordt gegeven voor een flat, dit ook omdat er in de naaste omgeving alleen maar grondgebonden woningen staan. Tijdens de aanvang van de sloop van de Kostverlorenflat is er door de heren Peter Eijking én Kees Kunst (in de partytent) verklaard dat het goed was dat de fout uit het verleden (flat) nu rechtgezet is en dat deze fout niet nogmaals gemaakt moet worden: er komen hier grondgebonden woningen voor terug. In het WeesperNieuws van 20 juli 2016 beantwoordt de heer Peter Eijking een vraag over de nieuwbouwwijk Weespersluis aangaande eventuele flats in deze wijk: "O nee, vooral geen lelijke flatgebouwen." En: "kwalitatief moet het toch vooral mooi blijven." En: "Een open wijk zonder een negatieve sfeer" (lees: flat). Maar vindt de heer Peter Eijking het dan wel mooi om tussen onze grondgebonden woningen een lelijke flat te bouwen, of doen de buurtbewoners er niet toe? Als dit zo is, hebben de gemeente Weesp en de woningbouw Ymere wel wat uit te leggen met dit zwalkende beleid.
F. v.d. Bergh

Straatroof
'Straatroof bij het Dichtershof', meldde het WeesperNieuws afgelopen week. Een vrouw werd op maandagavond om 23.00 uur beroofd van haar tas. Nú pas? denk ik dan. Op dat pleintje vlak bij het station branden al langer dan een jaar drie, vier straatlantaarns niet. Ja, wat wil je? Straatlantaarns gaan aan als het donker is - en dan zitten onze toezichthouders allang thuis. Die lopen of fietsen niet 's avonds over woonerven en door hofjes vanaf het station naar hun bestemming. Die rijden hooguit met de auto door hoofdstraten. Net als aannemer Pilkes trouwens, die elke woensdag in opdracht van de gemeente zo hier en daar een defecte lamp vervangt. Tenminste: als die eerst door een attente burger telefonisch is gemeld. 'En dan wel met nummer graag!' Hoe je dat nummer kunt lezen als de lamp niet brandt, zal ze op het stadhuis een rotzorg zijn. De tijd dat ik defecte straatlantaarns meldde bij de gemeente is voorbij. Misschien dat iemand dat in het kader van het zojuist gestarte pilotproject Buurtpanels op zich wil nemen. Om het hem of haar makkelijk te maken heb ik in mijn wijk, de Dichtersbuurt, twee weken terug alvast negen defecte straatlantarens voorzien van een rood/wit lint. Er is er inmiddels één gerepareerd. En uiteraard níet aan het Dichtershof!
Henk Schneiders

Intimidatie
Op de voorpagina van het Weesper Nieuws van 15 februar 2017 was te lezen dat volgens de gemeente Weesp de zaken verbaal uit de hand liepen tussen gemeentelijke onderhoudswerkers en Kees en Bianca de Graaf van de Stichting Flora en Fauna Beheer Weesp, met naam en toenaam aan de schandpaal. Is dit voorpaginanieuws? Mensen die zich inzetten voor de biotoop van het leven worden vaak lastig gevonden en belachelijk gemaakt en in de volksmond als lastig bestempeld. Nooit lees ik verder iets over onze natuur en hoe dit beter zou kunnen in Weesp. Houdt iemand wel eens bij wat er in onze directe omgeving allemaal verdwenen is aan flora en fauna de afgelopen jaren? In het voorjaar zie ik levenloze en vogelloze weilanden, bloemen staan alleen op de melkpakken. Hoe is bijvoorbeeld het bermenbeleid in Weesp, die erg belangrijk zijn voor insecten? Laat de bomen tot mij komen en weer water door de Achtergracht stromen.
Gerrit Portengen

Weerbericht

Aanhoudend wisselvallig, vrij zacht, soms veel wind
De westelijke luchtstroming draait ook deze week op volle toeren. Aan de zuidflank van het sturende lagedrukgebied boven Zuid Scandinavië trekt een lange parade van randstoringen en fronten richting Noordzeegebied. Daardoor blijft het sterk wisselvallig en soms uitgesproken onstuimig. De temperatuur blijft boven normaal zonder dat er sprake is van vroeg lenteweer.

Donderdag + vrijdag
In de nacht naar donderdag regent het enige tijd. Overdag klaart het op. Er is wat ruimte voor de zon maar er is ook kans op een bui. De zuidwestenwind trekt aan tot krachtig, aan zee tot hard of stormachtig. Vrijdag neemt de wind iets in kracht af. Het is wisselend bewolkt met kans op een bui. In de avond neemt de regenkans toe. Het wordt beide dagen zo'n 9 graden.

Het weekeinde
Ook het weekeinde verloopt vorstvrij. In de nacht naar zaterdag regent het nu en dan. Overdag schijnt de zon af en toe. Later op de dag of avond is er kans op wat regen. Er waait een matige tot vrij krachtige zuidenwind. Het wordt 11 à 12 graden. Zondag kan de zon af en toe schijnen met daarbij ook kans op enkele buien. Bij een matige zuidwestenwind wordt het 9 graden.

Weetje
Ondanks enkele dagen met vorst en sneeuw rond de 10e van de maand was februari met een gemiddelde van 5.1 graden zacht (normaal is 3.3 graden). Door het wisselvallige weer in de tweede helft was februari ook vrij nat (70 mm tegen 55 normaal). Ook was februari somber met slechts 58 zonuren tegen 85 normaal. Recordzonnig was februari 2003 met 158 zonuren.

Lezing: 'De geografie van Nederland'

WEESP - Op maandagavond 6 maart is er in het Informatiecentrum op Uitermeer een speciale Uitermeerlezing onder de titel 'Het ontstaan/de geografie van Nederland', met daarbij een film van 20 minuten over het ontstaan van 't Gooi en omstreken.

De lezing wordt verzorgd door de heer Wim Zondag uit Baarn, voorzitter van de afdeling Utrecht en 't Gooi van de Nederlandse Geologische Vereniging. Het is een interessant onderwerp met ook een link naar de Vecht en Uitermeer. De lezing begint om 20.00 uur en de toegang is gratis voor vrienden van Uitermeer en € 2,- (incl. koffie) voor overige belangstellenden.

Vrouwen van Weesp viert Nationale Vrouwendag

De viering van Vrouwendag in 2016.

WEESP - Stichting Vrouwen van Weesp viert Nationale Vrouwendag met een feest voor de hele familie.

Het feest wordt gevierd in het gebouw van WVGV aan de Papelaan 126b. De deuren gaan om 16.00 uur open. Iedereen is welkom. Het feest duurt tot 22.00 uur.

Vooral lijstduwers en één kanshebber op de lijsten

Tweede Kamerverkiezingen met elf Gooise Meerders

Nog twee weken tot de Tweede Kamerverkiezingen. Foto: Sjoerd Stoop

GOOISE MEREN - Nog twee weken en dan kunnen we allemaal weer naar de stembus voor de Tweede Kamerverkiezingen. Verdeeld over zeven politieke partijen staan elf politici uit Gooise Meren op de lijst.

Slechts één kandidaat is terug te vinden in de top 10. Het gaat om Muiderberger Rob Rooken op plaats 6 voor Forum voor Democratie. Hij denkt dat deze nieuwe partij van Thierry Baudet minimaal zes zetels gaat halen. Dat zou betekenen dat Rooken in de Kamer komt. Best verrassend voor iemand die nooit de ambitie heeft gehad om politicus te worden.

"Ik kon het niet meer aanzien hoe het er nu aan toegaat in de politiek. Het partijbelang krijgt altijd voorkeur boven het landsbelang. Het negeren van de uitslag van het Oekraïne-referendum, waarbij meer dan 60% van de kiezers tegen was, is voor mij de druppel geweest. Het lijkt er ook op dat veel kiezers klaar zijn met beroepspolitici. FvD heeft een lijst met allemaal hele verschillende, gedreven kandidaten die allemaal geen politieke carrière voor ogen hadden. Ik ben trots dat ik daar tussen sta."

Voor FvD staan ook Bussumer Godert van Assen (plaats 14) en Saskia Koning uit Muiderberg (plaats 25) op de lijst. Van Assen: "Belangrijk is dat het FvD in de Kamer komt. Daarvoor help ik mee de campagne organiseren. Als je op het FvD stemt kies je voor vernieuwing, waar Nederland behoefte aan heeft om op vele fronten krachtig de volgende decennia in te gaan." Saskia Koning doet mee omdat ze zich wil inzetten voor een 'democratisch, betaalbaarder en leuker Nederland'. Ze is enorm trots dat ze op de lijst staat. "Ik ben coördinator voor het Gooi en het is fantastisch om te zien dat zo veel mensen actief willen bijdragen. De komende twee weken zijn we overal te zien en gaan we actief in gesprek met de (zwevende) kiezer."

Raadsleden
Diverse raadsleden uit Gooise Meren staan ook op de kandidatenlijsten. Bussumer Jan Kwekkeboom van de Gooise Ouderen Partij staat op plek 17 voor Lokaal in de Kamer. "Ik steun het initiatief, maar ik heb geen ambities om in de Kamer te gaan zitten. Lokaal in de Kamer volgt geen partijprogramma, maar een hele andere route om de agenda te kunnen bepalen - namelijk van onderaf."

Namens 50PLUS staan de Bussumse raadsleden Arno Haije op plek 29, Andreas van der Schaaf op nummer 37 en Barend Berg (Naarden) op de 38ste plaats. Wethouder Marleen Sanderse uit Naarden doet mee namens het CDA en staat op 48. Zij gaf al eerder aan alleen lijstduwer te willen zijn.

Diverse zittende raadsleden hebben zich verkiesbaar gesteld

PvdA'er Lars Voskuil uit Naarden is terug te vinden als 79ste op de lijst. "Het biljet gaat tot 80 personen dus ik sta er nog net op", grapt hij. "Natuurlijk ga ik campagne voeren, maar een zetel in de Tweede Kamer zit er niet in voor mij. De PvdA wil dat ook niet omdat ik ook al gemeenteraadslid én Statenlid voor de provincie Noord-Holland ben."

Olaf Stuger uit Bussum is terug te vinden op de kandidatenlijst van de PVV op plek 49. Hij zat eerder in de Kamer voor de LPF, maar gaat nu 'de strijd aan tegen de Brusselse ambtelijke molen' als PVV-Europarlementariër.

Namens de VVD komt Bussumer Jacco Heemskerk op plaats 52 te staan. Hij is ruim 20 jaar lid voor de VVD en schreef onder andere het verkiezingsprogramma voor de liberalen in Gooise Meren. Als bankier weet hij hoe het is wanneer er gedacht wordt vanuit spreadsheets en dat vindt hij een enorm kwalijke zaak. "Ik moest vroeger reorganisaties begeleiden. Pas toen ik in de OR zat werd mij duidelijk hoe dit ingrijpt op de samenleving. Ik ben voor zelf nadenken en het geven van ruimte aan passie en talenten. De eerste 50 VVD-kandidaten zijn voornamelijk zittende Kamerleden. Ik sta op plek 52 en ben zeker beschikbaar voor een zetel."

Gemeentelijke belasting-aanslag valt op de mat

GOOISE MEREN - De aanslag van de gemeentelijke belastingen valt weer op de mat. Dat laat de gemeente weten. Er staat voor veel mensen een wat hoger bedrag op de aanslag dan een jaar geleden.

Veel bewoners betalen meer aan gemeentelijke belastingen omdat de onroerendezaakbelasting (ozb) afgelopen jaar werd verhoogd. De verhoging bedraagt voor een woning met een gemiddelde waarde van 350.000 euro ongeveer 19 euro per jaar.

Naast de ozb bestaan de gemeentelijke belastingen - afhankelijk van persoon of bedrijf - uit de afvalstoffenheffing, de rioolheffing, de hondenbelasting, de reclamebelasting en het grafrecht.

Al met al haalt de gemeente Gooise Meren een bedrag van ongeveer 30 miljoen euro op aan gemeentelijke belastingen: een kwart van de totale gemeentelijke inkomsten.

Geen maatregelen kunstgras

GOOISE MEREN - De gemeente gaat nog geen maatregelen nemen om kunstgrasvelden aan te pakken. Dat laat de gemeente weten nadat er afgelopen week weer onrust ontstond over de eventuele gevaren van kunstgras.

Er wordt weer gesproken over de rubberkorrels op kunstgrasvelden. Deze zouden kankerverwekkende stoffen bevatten. Eerdere onderzoeken toonden aan dat het allemaal wel meevalt, maar tv-programma 'Zembla' presenteerde een week geleden een onderzoek dat het tegendeel bewees. De korrels zouden de gezondheid wel degelijk schade kunnen toebrengen.

De gemeente laat weten het onderwerp op de voet te volgen en goed te overleggen met SDO, BFC, NVC, SC Muiden en SC Muiderberg. De gemeente volgt de standpunten van de KNVB en het RIVM en ziet vooralsnog geen reden om maatregelen te nemen.

Burgemeester Ter Heegde brengt bezoekje

Foto: Bob Awick

MUIDERBERG - Burgemeester Han ter Heegde heeft afgelopen zaterdag een werkbezoek aan Muiderberg gebracht. Het was vooral een erg ontspannen bezoekje. De burgemeester kwam 's morgens eerst naar De Rijver, waar bewoners een praatje konden maken. Daarna stapte het gezelschap op de fiets voor een rondje door het dorp. De burgemeester moest ook nog een officiële handeling verrichten: hij opende de mobiele informatiekraam van de dorpsraad. Bewoners kunnen er terecht met vragen, wensen en klachten.

Weespersluis brengt tweehonderd ondernemers

WEESP - Er zijn 200 initiatieven voor een mogelijke onderneming in de wijk Weespersluis in de Bloemendalerpolder tussen Weesp en Muiden.

Dat blijkt uit een inventarisatie van het projectbureau. 70 van die ondernemers zijn mogelijk geïnteresseerd in een onderneming in de binnenstad, zo blijkt verder.

Volgende week praat de Weesper raadscommissie Stadsontwikkeling en Beheer verder over de toekomst van de Slijkstraat. Moet de winkelstraat een zuivere winkelstraat blijven zoals nu het geval is, of mogen er ook bedrijven komen die niet een winkel zijn, zoals bankfilialen en kappers? Die discussie woedt al maanden.

Oplossing
Een simpele oplossing is er niet. De gemeente kan de vestiging van winkels alleen maar sturen met het bestemmingsplan.

Als de regels nu worden verruimd om niet-winkels toe te staan, dan is de kans klein dat die maatregel ooit teruggedraaid kan worden. Maar op dit moment staan er wel een aantal winkelpanden leeg als gevolg van deze strikte regelgeving.

Het college van B en W heeft daarom voorafgaand aan de discussie een heleboel feiten op een rijtje gezet voor de politieke partijen. Het feit dat er straks 200 nieuwe ondernemers worden verwacht in Weespersluis is daar de opvallendste van. Het college van B en W adviseert aan de gemeenteraad om gesprekken aan te gaan met winkeliers en ontwikkelaars van de wijk Weespersluis om zo tot een toekomstbestendige visie te komen voor de Slijkstraat.

Gemeente gaat gemaakte kosten vanwege komst azc terugvragen

Het zou gaan om enkele tienduizenden euro's

De plannen voor het azc werden geannuleerd. Foto: Bastiaan Miché

GOOISE MEREN - De gemeente Gooise Meren gaat proberen of zij het door de gemeente bestede geld voor de komst van het asielzoekerscentrum op Crailo naast Bussum terug kan krijgen. Dat laat de gemeente desgevraagd weten.

Afgelopen week werd bekend dat gemeenten die kosten hebben gemaakt voor de komst van een azc dat later niet nodig bleek, hun kosten kunnen declareren bij het ministerie van Veiligheid en Justitie.

Azc Crailo is zo'n asielzoekerscentrum dat achteraf niet nodig was. De plannen voor het azc werden geannuleerd toen bleek dat de toestroom van asielzoekers naar ons land erg afnam. Er wordt alweer gewerkt aan andere plannen voor Crailo: er moeten woningen en bedrijven gaan komen.

Hoogte bedrag
Hoeveel geld de gemeente terug kan gaan vragen wordt nu berekend op het gemeentehuis. "We hebben kosten gemaakt voor het houden van bewonersavonden rond de komst van het azc, we hebben onder meer een gespreksleider gehuurd en er heeft personeel extra gewerkt. We berekenen nu op welk bedrag we aanspraak kunnen maken. We verwachten dat het gaat om enkele tienduizenden euro's, maar hoeveel precies kunnen we nog niet zeggen. We moeten alles goed berekenen, want we kunnen maar één keer aanspraak maken op een geldbedrag", zo laat een woordvoerder van de gemeente weten.

Naast Gooise Meren gaan ook Laren en Hilversum hun gemaakte kosten declareren. Dat doet de regio eveneens. De regio gaat ook namens Gooise Meren, Laren en Hilversum de declaratie doen. De gemeenten worden vervolgens door de regio terugbetaald als er geld terugkomt.

Stand van zaken KNSF wordt gepresenteerd

MUIDEN - Hoe gaat het met de bouwplannen voor het KNSF-complex? De gemeente presenteert vanavond (woensdag) hoe het ervoor staat met de KNSF-plannen.

Nadat afgelopen jaar de plannen voor het KNSF-complex werden goedgekeurd hebben alle betrokkenen de afgelopen maanden veel vervolgstappen gezet. Er werd onder meer gekeken naar waar de school zou moeten gaan komen, maar er werd ook gekeken naar enkele verkeerspunten zoals de wegen van en naar KNSF en de brug over de trekvaart tussen KNSF en de Amsterdamsestraatweg. Daarnaast hebben betrokkenen ook enkele andere bouwprojecten bezocht om een goed beeld te krijgen van hoe het KNSF-project er straks echt uit gaat zien.

Er wordt nu dus gepresenteerd hoe alles ervoor staat. De presentatie wordt gehouden op het stadskantoor van Naarden en start woensdagavond om 22.00 uur.

Weesper burgemeester vertrouwt op doorgaan S&B-feest

WEESP - Burgemeester Bas Jan van Bochove heeft er alle vertrouwen in dat het Sluis-en-bruggenfeest dit jaar gewoon doorgaat. Hij benadrukt wel dat de gemeente de organisatie al heel erg helpt en niet veel meer kan doen dan dat.

"Ik hoop voor Weesp en de Weespers dat het feest doorgaat. We staan aan de vooravond van de 40ste editie. We zijn voortdurend met het bestuur in gesprek, ik heb er vertrouwen in dat het goed gaat. Maar er zijn echt nieuwe mensen nodig die de kar gaan trekken", zo vertelt de burgemeester.

Heel druk
Hij zegt ook dat de gemeente niet veel meer kan doen dan wat ze nu doet. "We hebben een ambtenaar die al heel veel werk verzet voor het feest. Zij voert het overleg met de brandweer en de politie, controleert de regels en houdt contact met de organisatie. Zij zullen toch echt zelf de belangrijkste stap moeten zetten. We doen er ongelofelijk veel mee. Het feest zelf organiseren is ook niet mogelijk, want wij zijn ook de vergunningverlener en de toezichthouder. "

Nieuwe mensen
Het bestuur van de organisatie van het Sluis-en-Bruggenfeest stapt op. Als Weesp wil dat het driedaagse feest doorgaat, zijn er met spoed nieuwe mensen nodig.

Geparkeerde auto opengebroken

MUIDEN - Autokrakers hebben afgelopen week een auto opengebroken op de parkeerplaats aan de Maxisweg, ter hoogte van het P+R-terrein. Dat meldt de politie.

De auto werd vrijdagavond opengebroken. Het gaat om een grijze Volkswagen Golf. De auto kon worden opengebroken door het achterraam kapot te slaan. De daders hebben enkele spullen meegenomen die bestemd waren voor het grofvuil.

Van de daders ontbreek nog elk spoor. De politie hoopt dat mensen wat gemerkt hebben van de autokraak. Bellen met de politie kan op 0900-8844 of anoniem op 0800-7000.

Man haalt nachtelijk nat pak in Smal Weesp

WEESP - Een man is zondagmorgen vroeg in het Smal Weesp gevallen. Hij is er door agenten en ambulancemedewerkers uitgevist en bleef ongedeerd.

De hulpdiensten kregen rond tien voor half vijf de melding dat er iemand in het water zou liggen tegenover Hotel Het Hart van Weesp.

De man werd snel gevonden en door agenten en ambulancepersoneel op het droge geholpen. De opgeroepen brandweer hoefde daarom niet meer te komen. In de lobby van het hotel kon hij worden opgewarmd.

Hoe de man in het water terecht is gekomen, is niet bekend. Twee weken geleden was er ook al groot alarm: toen viel er iemand in het water aan de Hoogstraat.

Ruïnes chocoladefabriek Bensdorp in rap tempo tegen de vlakte

De puinhopen van Bensdorp zijn een ideale plek om te trainen met reddingshonden

Na de zomer wordt er boven het maaiveld gebouwd.

BUSSUM - Een historisch moment, vastgelegd door de Bussumse fotograaf Kleine Mies: de start van de sloop van Bensdorp. Hoge hekken, grote kranen, veel puin en stenen. Over 10 weken staat alleen het Bros-gebouw nog overeind.

Volgens Bouwbedrijf Noordersluis gaat de sloop voorspoedig. Na het neerhalen van de gebouwen aan de kant van het geitenweitje zijn binnenkort de twee vierkante gebouwtjes en het beheerdersgebouw aan de beurt. Het Bros-gebouw, aan de zijde van de Nieuwe Spiegelstraat, blijft overeind. Voor de zes lofts die hierin komen kwamen op de kijkdag zo'n 100 belangstellenden opdagen. Nu het terrein vol puin ligt en er de resten van afgebroken panden staan is het een ideale plek om te oefenen met reddingshonden. De Stichting RHCN Reddingshonden mag er dan ook een aantal keer komen trainen. Vorige week was de eerste keer. Als over tien weken de sloop achter de rug is, wordt gestart met de eerste fase: het realiseren van de kelders en ondergrondse garage. Na de zomer verschijnen de torenkranen, dan gaat de bouw de lucht in.

De sloop duurt in totaal 15 weken.
Alleen het Bros-gebouw blijft staan. Foto's: Kleine Mies

'Een geslaagd educatieproject in Malawi'

Stoelen, tafels en vaak ook pennen en papier ontbreken.

BUSSUM - Anderhalve week waren ze op pad. Twee docenten en een leerlinge van het Goois Lyceum bezochten afgelopen week voor Edukans een primary school in Malawi. Zondag kwamen ze terug in Nederland, boordevol ervaringen en met het gevoel van een geslaagde missie.

Docente Nederlands Monique Weijnan, collega-docent Spaans en Duits Hellen Scheres en de 15-jarige leerlinge Maud Reinders gingen naar dit zo'n beetje armste land van Afrika om daar docenten te helpen het onderwijs te verbeteren. Weijnan: "Het was een school met ruim 1100 leerlingen, verdeeld over 8 klassen en slechts 9 docenten. In de kleinste klas zaten 68 leerlingen en ook de leeftijd varieerde nogal: van 11 tot 18 jaar." De klassen waren dan wel groter dan we hier gewend zijn, de betrokkenheid bij hun vak en leerlingen verschilt volgens Weijnan niet van die van de Nederlandse docenten. "Ze wilden graag van ons leren. We hebben workshops gegeven, lessen bijgewoond en geëvalueerd." Er werd volop ingezet op activerende didactiek. Dat is lesgeven via werkvormen die ervoor zorgen dat alle leerlingen actief meedoen met de les. Geen overbodige luxe als je het over klassen van gemiddeld 140 leerlingen hebt. De resultaten waren boven verwachting, vertelt Weijnan enthousiast. "De energie, leergierigheid en gedrevenheid van docenten en leerlingen was echt boven verwachting. Ze wilden graag weten hoe wij in Nederland lesgeven." Niet alleen de omstandigheden op de school - leerlingen zitten op de grond en niet iedereen beschikt over potloden en papier - maar ook de leefomstandigheden waren nogal anders dan de afvaardiging van het Goois Lyceum gewend was. Zo hadden ze geen beschikking over stromend water en was er ook een groot deel van de tijd geen elektra. Weijnan was onder de indruk van de inzet van de Malawese docenten en nogal overweldigd door de warmte van de lokale bevolking.

85% bedrijfsruimte wordt benut, beter dan landelijke tendens

Bedrijfsmakelaars van Van Lonkhuizen komen met bemoedigende cijfers

De bedrijfsmakelaars Maurits Kuppens en Ingrid Kikkert kennen de markt in Weesp als geen ander. Foto: Brian Elings

WEESP - Noem een adres op een bedrijventerrein in Weesp en Maurits Kuppens en Ingrid Kikkert dreunen moeiteloos op hoeveel vierkante meters het pand telt, wie de eigenaar en de huurder zijn en wanneer het voor het laatst is opgeknapt. Tijd voor een gesprek met deze bedrijfsmakelaars van Van Lonkhuizen over de stand van zaken op het bedrijventerrein.

In het kantoor van Van Lonkhuizen aan de Leeuwenveldseweg krijgen we bemoedigende cijfers bij de koffie. Voor een goed begrip leggen Maurits Kuppens en Ingrid Kikkert uit dat er een verschil is tussen 'aanbod' en 'leegstand'. Zo worden er vierkante meters aangeboden terwijl ze (nog) niet leeg zijn. Andersom staan er panden leeg die niet op de markt worden aangeboden. Een voorbeeld is een kantoorkolos op het terrein van Abbott dat als niet-verhuurbaar wordt beschouwd.

Dat gezegd hebbende, nu de cijfers. Het aanbod aan bedrijfshallen is nu zo'n 25.000 vierkante meters. Dat was enkele jaren geleden 60.000. Aan kantoren is er een aanbod van 12.000 vierkante meter, terwijl dat enkele jaren geleden zo'n 20.000 was. Het aanbod aan beschikbare ruimte in Weesp is per saldo teruggekomen naar het niveau van voor de crisis. Alles bij elkaar mag je kort door de bocht stellen dat 85% van alle courante bedrijfsruimte benut wordt. Daarmee loopt Weesp voor op de landelijke tendens (20% leegstand medio 2015). Nog een kanttekening: de cijfers zijn een momentopname.

Mooie deal

De komst van een regiozorgcentrum van Tergooi Ziekenhuizen aan de Korte Muiderweg: dat noemen Kuppens en Kikkert de mooiste deal die ze recent als bedrijfsmakelaars konden sluiten. "Geweldig voor de inwoners van Weesp, maar vanwege de spin-off aan werkgelegenheid ook voor de BV Weesp. En als je het hebt over de kick van de makelaar: het is ook fantastisch dat het gelukt is om Solarclarity in Weesp te behouden."

'Vertrek van een bedrijf is niet erg, er komt vaak een ander voor terug'

Wanneer is de positieve lijn ingezet?
"Sinds het einde van de crisis, zeg medio 2015. Wat we zien is dat het vooral de panden zijn die zijn opgeknapt die het snelst weer verhuurd worden. Dat is natuurlijk ook logisch: een pand dat technisch in goede staat is, is het meest in trek. Toch is dat zo simpel nog niet. Veel eigenaren hebben de neiging pas te investeren als ze een huurder hebben. Maar om die huurder te krijgen, moeten ze investeren."

Toch bestaat er bij sommigen het beeld dat er nog altijd veel leeg staat.
"Dat vinden we niet leuk om te horen. Kom maar mee, dan rijden we een rondje over het bedrijventerrein, kun je het zelf zien."

'Van Houten Industriepark is een zorgenkindje'

Waar komt dat verkeerde beeld dan vandaan?
"Misschien omdat je altijd wel borden van ons ziet, maar er is veel vraag dus de borden zijn meestal snel weer weg. Aanbod van bedrijfsruimte is meestal het gevolg van het feit dat bedrijven in Weesp uit hun jasje zijn gegroeid. Vaak hebben ze een aantal stappen kunnen maken, maar worden dan zo groot dat ze het hier niet meer kunnen vinden. Zo hebben we Buzaglo enkele jaren geleden zien vertrekken naar Almere en gaat later dit jaar helaas Eurosort naar 's-Graveland. Ze wilden graag in Weesp blijven en we hebben er van alles aan gedaan, maar soms lukt het gewoon niet. Dat hoeft uiteindelijk helemaal niet erg te zijn, want er komen altijd weer andere bedrijven voor terug. Dat zien we dus ook constant. Een bedrijf dat ook buiten Weesp heeft gekeken, maar gelukkig wel in Weesp blijft, is Solarclarity."

Hoe zien jullie de toekomst van het Van Houten Industriepark?
"Dat is een zorgenkindje. Het terrein maakt geen frisse en moderne indruk. Het ligt weggestopt, te ver Weesp in. Het zijn kantoorkolossen van 1500 en 7000 vierkanter meter. Wie zo veel nodig heeft, zit al in Zuidoost. En je gaat Zuidoost niet verruilen voor het Van Houten Industriepark. Eén pand van 7000 vierkante meter op het terrein van Abbott is domweg onverhuurbaar. Misschien kan een deel van de gebouwen omgebouwd worden naar woningen, maar het is vanwege de nabijheid van Abbott de vraag of dat kan. Kortom, hier is het lastig."

TopSkincare verruilt Nieuwstad voor Nieuwstraat

Patty Vos als stralend middelpunt bij de opening. Foto: Christian Pfeiffer

WEESP - Met een ferme knip opende burgemeester Bas Jan van Bochove vrijdagavond het nieuwe onderkomen van Topskincare aan de Nieuwstraat. Onder luid applaus nam Patty Vos alle complimenten en felicitaties in ontvangst.

De beautyshop & dayspa in het prachtig opgeknapte pand is een visitekaartje voor de entree van het winkelgebied van Weesp, zo stelde Van Bochove in zijn openingsspeech. Hij noemde Patty Vos een voorbeeld van een succesvolle onderneemster. Het pand onderging met het gebruik van natuurkleuren en -materialen een metamorfose.

Vijf jaar
Ruim vijf jaar geleden startte Vos als schoonheidsspecialiste met een bescheiden salon in de karakteristieke kosterswoning van de voormalige lutherse kerk aan de Nieuwstad. In die vijf jaar groeide haar salon uit tot een tempel van rust en wellness met een vaste klantenkring. Door uitbreiding van activiteiten bleek de romantische ruimte te klein voor haar ambities. Vos: "Twee jaar geleden is Kaja Westland erbij gekomen en deelden we samen de enige behandelstoel. Ook de shop met wellness- en feelgoodproducten was op die locatie minder zichtbaar en toegankelijk. Aan de Nieuwstraat hebben we een prachtige zichtlocatie, twee behandelkamers en de ruimte voor uitbreiding van activiteiten. Zo komt vanaf 13 maart Maria van Tilburg ons team versterken. Zij verzorgt op maandag Reiki-ontspanningsmassages."
Vos: "Dit pand is zo groot, maar het is gelukt om hier dezelfde oase van rust als aan de Nieuwstad te creëren. Het is een plek waar iedereen - ook mannen en jeugd! - terecht kan voor een deskundige huidverzorging en wellness."

13 / 24

Brimstone draait donderdag en zondag in de City.

woensdag 1 maart

Workshops Kreatieve Groep

Fort Ossenmarkt

Marith Volp (PvdA) is dinsdag bij het Weesper zorgdebat. Foto: LexDraijer

Startdatum vijf nieuwe workshops: 1. Schilderen met olieverf of acryl, 2. Porselein handwerk, 3. Kennismaken met patchwork, 4. Koken=thuisroken, 5. Glas-in-lood. Aanmelden via workshops@kgweesp.nl.

Mamacafé Weesp

Bibliotheek | 10.00 uur

Voor (aanstaande) moeders en vaders van jonge kinderen. Om elkaar te ontmoeten en ervaringen en tips uit te wisselen. Thema: peuterballet. Entree gratis.

Ontdek het museum

Museum Weesp | 14.00 uur

Ontdek het museum! Je krijgt een rondleiding en gaat zelf ook aan de slag. Leeftijd: 8 t/m 12 jaar. Entree: volwassenen € 5,-, kinderen 6 t/m 18 jr € 3,- / Museumkaart en Vriend van Museum Weesp gratis.

Meezingen

Toko WSV De Vecht 20.00 uur

Onder het genot van een drankje kunt u het Hollandse lied meezingen. De begeleiding wordt verzorgd door accordeonisten. Tekstboeken liggen op tafel.

Cityquiz

City of Wesopa | 20.30 uur

De spanning loopt op! Je buigt je met je teamgenoten over vragen over actualiteit, politiek, geschiedenis, film en muziek. Deelname per team € 15,-. Aanmelden: cityquiz@wesopa.nl.

donderdag 2 maart

Praktische hulp

Telefonisch | 10.00 - 12.00 uur

Weespers met een langdurige ziekte en/of beperking kunnen bij Versa hulp vragen bij klusjes in of rond het huis. Bel maandag of donderdag tussen 10.00 en 12.00 uur naar 035-5316054.

Alzheimercafe Weesp

Hart van Weesp | 19.30 uur

De wondere wereld van dementie. Wat is de invloed is van de omgeving op het ontstaan van gedrag? Gastspreker is Paul Jansen. Hij gaat in op een andere vorm van zorg voor mensen met dementie. Met behulp van deze nieuwe aanpak gaat een mens met dementie beter functioneren.

Film: 'Brimstone'

City of Wesopa | 20.00 uur

Met 'Brimstone' creëert Koolhoven een bijzonder eigen universum van religieuze Nederlanders die een nieuw leven beginnen in Amerika. Een grafisch sterk vormgegeven wereld met verwijzingen naar Southern Gothic en de klassieke Western, met een vleugje Holland. Een must see! Entree: € 8,-.

vrijdag 3 maart

Rembrandt en zijn tijd

Bibliotheek Weesp | 10.00 uur

Rembrandt was een kunstenaar van uitersten. Hij schilderde het topstuk van de Nederlandse kunstgeschiedenis, maar ging ook failliet. Zijn vrouw Saskia was zijn muze maar zijn minnares Geertje liet hij opsluiten in het tuchthuis. In deze cursus volgen we zijn levensverhaal. Opgeven via 035-8884795 / info@artemisomnibus.nl. De cursusprijs voor vier lessen bedraagt € 57,50.

Modeltekenen

Werkplaats Achtergracht

Atelier de Ontdekking in Weesp verzorgt een korte cursus modeltekenen op zes achtereenvolgende vrijdagmiddagen. Startdatum vrijdag 3 maart, einddatum vrijdag 14 april. Kosten € 132,- incl. materialen, koffie/thee en modelkosten.

zaterdag 4 maart

Kangoeroeklub

Argus kantine | 10.00 uur

Ben je tussen de 2,5 en 6 jaar en wil je graag meespelen met onze kangoeroes? Kom dan gezellig met je ouders langs. We doen spelletjes met ballen, hoepels en allerlei andere leuke dingen.

Meditatieve kalligrafie

Studio Eric Hage | 14.00 uur

Meditatieve kalligrafie is mindfulness, rust, creativiteit, flow. Iedere eerste zaterdag van de maand. Uitgangspunt is het Indiase OM-symbool, het eerste geluid, de oerklank die aan de basis ligt van alle leven. Ervaring is niet nodig. Kosten: 25 euro p.p. Inschrijven via mailme@erichage.com / (0294) 415 125.

Kirsten van Teijn – 'Zalf'

City of Wesopa | 20.30 uur

Kirsten heeft jeuk. Al haar leven lang. Jeuk komt van binnenuit, jeuk is een emotie, maar Kirsten krijgt ook jeuk van de wereld om haar heen. Als kind ingepakt in een krabpakje, als puber in coltruien en nu wil ze uitpakken, want het brandt. € 16,50.

zondag 5 maart

Familieconcert

Van Houtenkerk | 11.00 uur

De wereld staat op zijn kop. SoWhat maakt er een vrolijk programma van! Waarin de instrumenten aan het woord komen, we kijken met onze oren, carnaval vieren in Rio en muziek ondersteboven spelen. Ook Circus Ondersteboven laat van zich horen. Met muziek van o.a. Mussorgski, Bach, Hancock en Presley. Toegang: € 7,50 volwassenen / € 5,- kinderen.

Hakkelaatsrit

De Adelaar | 12.00 uur

ASV De Vechtstreek verzorgt de Hakkelaarsrit, een bol-pijlrit voor auto’s. Deelnemen kan in verschillende klassen. Inschrijven vanaf 12.00 uur, starten vanaf vanaf 12.31 uur. Deelname kost € 15,- per equipe. Voor meer informatie zie www.asvdevechtstreek.nl.

Yogaworkshop Zonnegroet

Sylsportstudio 14.00 uur

Het doel van de Zonnegroet is om lichaam en geest sterk en gezond te houden. In deze workshop wordt uitgelegd hoe de Zonnegroet uitgevoerd moet worden. Kosten € 10,- p.p. Inschrijven via 06-42 98 23 41.

Film: 'Brimstone'

City of Wesopa | 20.00 uur

Met 'Brimstone' creëert Koolhoven een bijzonder eigen universum van religieuze Nederlanders die een nieuw leven beginnen in Amerika. Entree: € 8,-.


maandag 6 maart

Seniorweb

Bibliotheek Gooi en meer vestiging Weesp 10.00 uur

Informatie over cursussen, hulp en ondersteuning bij problemen met pc, tablet, smartphone etc.

'De geografie van Nederland'

Fort Uitermeer | 20.00 uur

Een speciale Uitermeerlezing onder de titel ‘Het ontstaan / de geografie van Nederland’, met daarbij een film van 20 minuten over het ontstaan van ’t Gooi en omstreken. Toegang € 2,- (incl. koffie), Vrienden van Uitermeer gratis.

dinsdag 7 maart

Mamacafé Weesp

Bibliotheek | 10.00 - 11.30 uur

Voor (aanstaande) moeders en vaders van jonge kinderen.

Breicafé

OAZ-gebouw 13.00 uur

Buurtvereniging De Achtergracht is open voor het gratis breicafé.

De Rechtswinkel

Papelaan 99 | 19.30 uur

De Rechtswinkel geeft juridisch advies tegen een bijdrage van 2 euro. Bezoekers dienen de betreffende papieren mee te nemen.

'Walk in'-meditatie

Pursang | 20.00 uur

'Walk in'-meditatie geleid door Karin Zevering. Entree naar waardebepaling achteraf.

Zorgdebat PvdA

City of Wesopa | 20.00 uur

Debat over de zorg. Met Tweede Kamerlid Marith Volp. Ook Ard Sprinkhuijzen, lector Hogeschool InHolland, is erbij.

Protestantse Gemeente
Zondag 5 maart 10.00 uur
Grote Kerk
ds. M.C. Hage

Zondag 5 maart 19.00 uur
Lichthuis
Gereformeerde Bond
Kand. A.N.J. Scheer

Parochie van Levend Water
Woensdag 1 maart 19.00 uur
H.H. Laurentius en Maria
Magdalenakerk
G. Rizzo

Vrijdag 3 maart 10.00 uur
H.H. Laurentius en Maria
Magdalenakerk
Eucharistieviering
G. Rizzo

Zondag 5 maart 10.00 uur
H.H. Laurentius en Maria
Magdalenakerk
Eucharistieviering
J. Haen

Dinsdag 7 maart 10.00 uur
Kapel
Woord & Communieviering
J. van Meeteren

NPB
Deze week geen dienst

Evangelische Gemeente
Zondag 5 maart 10.00 uur
OAZ-gebouw
H. Geurts

Versa biedt ondersteuning bij belasting- aangifte

WEESP - Hulp nodig nodig bij het digitaal invullen van uw belastingaangifte 2016? Versa Welzijn in Weesp biedt in de maand maart 2017 de helpende hand en leert Weespers hun belastingaangifte zelf in te vullen en na te lopen.

Ook geeft Versa informatie over de website Mijn Overheid. Aan deze gratis dienst zijn wel voorwaarden verbonden: u heeft zelf een digi-d code, beschikt over enige computervaardigheid, een laag inkomen heeft en geen koopwoning. Belangstellenden kunnen bellen naar Versa: 035-6231100 of langskomen op woensdag tussen 09.30 – 11.00 uur op het spreekuur in gebouw Papelaan 99 in Weesp.

Slagboom naar parkeerdek AH omvergereden

WEESP - Het moet een flinke klap zijn geweest. De slagboom bij de oprit naar het parkeerdek van de Albert Heijn aan de Achtergracht staat helemaal scheef. Hij is blijkbaar omvergereden, dat moet ergens afgelopen weekend zijn gebeurd. Het mag duidelijk zijn: de slagboom doet het niet meer. Overigens is het niet de eerste beschadiging van de entree. Bevoorradende vrachtwagens komen met enige regelmaat in botsing met de borden bij de entree. Het is daar ook wel erg smal.

Foto: Christian Pfeiffer

Met deze zilveren troffel legde Abraham d'Arrest jr. in februari 1772 de eerste steen van het Weesper stadhuis. Dat is dit jaar 245 jaar geleden.


Op het bijzondere voorwerp zien we het wapen van burgemeester d'Arrest, initiatiefnemer tot de bouw van het stadhuis. Zijn zoon, Abraham jr., student rechten in Utrecht, voelde zich met de opdracht zeer vereerd. Naar aanleiding van de eerstesteenlegging werden hem 'bouwzangen' opgedragen met onder andere deze zinsneden: 'Wat eerbied moest dit niet in aller hart verwekken! Toen U de gantsche schaar verwelkomde aan den grond Om deze plegtigheid en staatsi te voltrekken.'

Conservator Lisette Zijp: "Een groot moment in de geschiedenis van Weesp, waarvoor speciaal deze troffel werd gemaakt. Stel je je eens voor om in de schoenen van deze jongen te staan. Dat ene moment in het jaar 1772. Het was voor zowel deze jongen als voor de stad Weesp een heel belangrijke gebeurtenis. Dit voorwerp vertelt dit verhaal. Het heeft een enorme lading."


Het stadhuis werd gebouwd naar ontwerp van Jacob Otten Husly en werd in 1776 geopend. Het behoort inmiddels tot de top van belangrijkste monumenten in Nederland. Niet alleen omdat de buitenkant zo goed bewaard is gebleven, maar ook de binnenkant is nog steeds puntgaaf. Nu is er onder meer het museum in gevestigd.


Zelf de troffel bewonderen? Museum Weesp is open van woensdag t/m zondag tussen 13.30 uur en 17.00 uur. Het is dus gevestigd in het stadhuis van Weesp.

Vertragingen en afsluitingen op A1 bij knooppunt Muiderberg

Nu meer overlast, straks sneller klaar

Knooppunt Muiderberg gaat op de schop. Foto: Rijkswaterstaat

MUIDERBERG - De werkzaamheden aan de A1 bij Muiderberg worden opgeschroefd zodat het knooppunt een half jaar eerder klaar kan zijn. Maar dat heeft ook een nadeel: het extra werk zorgt ervoor dat er de komende maanden nog veel verkeersoverlast en ander ongemak aankomt. Tot en met de zomer moeten automobilisten rekening houden met vertragingen en omleidingen.

De komende weken wordt knooppunt Muiderberg een aantal malen afgesloten. Vanaf volgende week staat er zo'n beetje elk weekend werk te gebeuren. Volgend weekend wordt er gewerkt aan de weg en worden er tot maandagochtend 5.00 uur enkele banen van de weg afgesloten. Vanaf zaterdagavond tot zondagochtend wordt de snelweg naar Amsterdam rond knooppunt Muiderberg helemaal afgesloten. Verkeer wordt ter plaatse over andere routes gestuurd.

Een week later wordt er aan de andere kant van de snelweg gewerkt en wordt de weg ook een groot deel van het weekend afgesloten.

Overzicht
Een overzicht van alle werkzaamheden staat op bezoekerscentrum.rijkswaterstaat.nl.

Griezelconcert met Dracula

WEESP - In de aanloop naar het Weesper Chamber Music Festival op 15 tot en met 19 maart bereiden de groepen 7 en 8 van de Weesper basisscholen zich voor op een bijzonder concert op 15 maart in de Van Houtenkerk: griezelen met Graaf Dracula.

De van oorsprong Weespse regisseuse Annechien Koerselman schreef speciaal voor het festival dit theatrale concert waarin kinderen worden uitgedaagd om na te denken over wat eng is en hoe je nachtmerries kunt laten klinken in muziek. Op school gaan ze daarmee op verschillende manieren mee aan de slag. Tijdens het concert, dat de spannende avonturen van het meisje Laura vertelt, zingen de kinderen mee met het 'horrorlied' en werken ze mee aan griezeleffecten.

Op zaterdag 18 maart staan er nog meer activiteiten speciaal voor kinderen op het programma van het WCMF. Op www. weesperchambermusicfestival.nl is het programma te vinden.

'Weesp maakt geen keuze binnen zes maanden'

WEESP - Burgemeester Bas Jan van Bochove is blij met de vrijheid die de provincie Noord-Holland geeft aan Weesp om een eigen toekomstkeuze te maken, maar dat lukt niet binnen de zes maanden die de provincie graag wil.

Op verzoek van de gemeenteraad van Weesp loopt er nu een groot onderzoek naar een samenwerking of fusie met Gooise Meren of Amsterdam. Dat onderzoek is net begonnen en kan onmogelijk voor de zomer af zijn.

De provincie Noord-Holland wil aan de andere kant graag binnen zes maanden van elke gemeente in de regio weten met wie zij gaan fuseren om zo drie gemeenten in de regio over te houden.

Belasting- aanslag komt pas in maart

WEESP - De aanslag van de gemeentelijke belasting komt in Weesp pas in maart. Dat meldt de gemeente. Er zijn problemen binnen de organisatie die de aanslagen moet versturen.

Weesp doet de belastingaanslagen sinds een paar jaar samen met Wijdemeren en Stichtse Vecht. Maar die gezamenlijke organisatie kampt met problemen: zo spuugt het computersysteem onjuiste bedragen uit. De gemeenten benadrukken dat de vertraging geen gevolgen heeft voor de plicht om belasting te betalen. De termijn van acht maanden bij automatische incasso blijft gelijk, alleen de einddatum schuift op.

Weinig schade door storm

WEESP - Vooruitkomen op de fiets was lastig en de net geplaatste verkiezingsborden hadden het hevig te verduren, maar echte schade heeft de storm van donderdag niet aangericht in Weesp.

De brandweer had het wel druk met allerlei kleine meldingen, zoals een boom naast kinderdagverblijf Otje die dreigde om te vallen. Ook was er een beginnende brand in een flatwoning aan de Heemraadweg, maar dat viel uiteindelijk ook mee.

Babbeltruc

WEESP - Naar nu blijkt is een man half februari met een smoes een huis aan de Kastanjelaan binnengekomen, zo meldt politie.

Rond 16.00 uur belde de man aan en praatte zich naar binnen. De achterdochtige bewoonster had op tijd door dat haar portemonnee weg was. Toen ze dit zei, lag de portemonnee opeens op de grond. Signalement: man van ca. 50 jaar, fors postuur, donkerblond haar, mogelijk Antilliaanse afkomst, verzorgd uiterlijk, sprak keurig Nederlands. Tips graag via 0900-8844.

Nick Buitendijk driemaal Nederlands zwemkampioen

Nick: 'Mijn vader timmert een prijzenkast voor al mijn bekers'

Nick Buitendijk (midden) sleept driemaal de eerste prijs in de wacht.

WEESP - En trots is hij! Nick Buitendijk mag zichzelf maar liefst driemaal Nederlands zwemkampioen noemen. Op de Speedo Jaargang finalewedstrijden in Leiden op 18 en 19 februari won de 11-jarige Weesper van zwemvereniging Triton de eerste plek op de 100 meter vrije slag, de 100 meter vlinderslag en de 50 meter vrije slag.

Zijn vader ontkomt er nu niet meer aan om voor zijn zoon Nick Buitendijk nu een serieuze bekerkast in elkaar te timmeren. Al eerder behaalde de jonge Weesper vier bekers en nu met de enorme prestatie van drie Nederlandse kampioenschappen vorig weekend lijkt het pad naar nog meer roem te zijn gebaand. De verwachtingen van de zwemtopper zijn hoog en ook zijn trainer Remco Joukes ziet een ambitieuze toekomst voor zijn pupil weggelegd.

Triton

Nick Buitendijk zwemt nu vijf jaar bij Triton. Trainer Remco Joukes: "Nick heeft zich in korte tijd en met beperkte trainingsuren, 3 uur per week, enorm ontwikkeld. Dat is veelbelovend. Voorlopig kan Triton hem nog voldoende mogelijkheden bieden, maar als Nick later echt wil doorstoten naar de top zal hij mogelijk in de toekomst moeten uitwijken naar een andere vereniging. Nu speelt dat nog niet, Nick is nog jong."

Gewonnen en persoonlijke records?
"Van tevoren had ik al het idee dat ik een kans maakte omdat ik met mijn tijden bij inschrijving al op de tweede plaats zou staan. Dat moest ik tijdens de wedstrijden natuurlijk wel kunnen waarmaken. Maar dat is me goed gelukt: ik paste de technieken toe en eindigde twee tot drie seconden sneller dan anders. Eigenlijk ben ik best wel trots."

'Ik hoop dat ik ooit aan de Olympische Spelen mag meedoen'

Twee tot drie seconden?
"Meestal gaat het bij sprintwedstrijden om verschillen van tienden secondes, dus dit verschil is wel heel erg groot." Trainer Joukes: "Nick had een serieuze kans en is er ondanks de zenuwen in geslaagd toch de juiste technieken toe te passen en dat stapje erbij te doen. Hij heeft het echt heel goed gedaan, een onvoorstelbare prestatie."

Nick, was je zenuwachtig?
"Wel een beetje. Als ik voor het startblok sta ben ik wel gespannen, maar zodra ik in het water lig, zijn de zenuwen wel weg." Joukes: "Gezonde spanning geeft vaak juist een boost waardoor je net dat tandje erbij zet. Nick ging als een speer."

Remco, hoe bereid je een pupil voor op zo'n belangrijke wedstrijd?
Joukes: "De jaargangfinales in Leiden behoren inderdaad tot de belangrijkste zwemwedstrijden. De beste Minioren-zwemmers van Nederland komen tegen elkaar uit. In de voorbereiding trainen we vooral op de verschillenden technieken en die hebben we vlak voor de wedstrijden nog goed met elkaar doorgesproken. Dan is het een kwestie van goed focus houden als het erop aankomt."
Nick, waar droom je zelf van?
"Ik hoop dat ik zo goed wordt dat ik later aan de Olympische Spelen kan meedoen." Joukes: "Ik denk zeker dat Nick dat kan waarmaken. Dan moet hij er altijd voor blijven gaan. De meeste zwemmers kennen hun top zo rond hun 24ste jaar, dus Nick heeft nog heel veel tijd om dat doel te bereiken."

FC Weesp-hoofdtrainer Rijnsburger tekent bij

WEESP - FC Weesp en Mario Rijnsburger zijn het eens geworden over verlenging van het contract van de hoofdtrainer met één jaar. Seizoen 2017-2018 wordt het vierde seizoen dat Mario het eerste zondagteam leidt.

Na het teleurstellende vorige seizoen, dat eindigde met degradatie uit de tweede klasse, pakken Mario en het team het dit seizoen goed op met prima kansen op promotie.

Vrouwen bekeren door

WEESP - De vrouwen van FC Weesp speelden zondag tegen SDO. Beide teams waren gebrand op het bereiken van de achtste finale van de KNVB beker

Het was FC Weesp die met sterk spel aan het langste eind trok. Het werd 4-1. Robien Lorent scoorde in de eerste helft twee keer, na rust kwamen de Weesper goals van Tess Brunekreef.

Marathon schaatsen

WEESP - De alternatieve Elfstedentocht Weissensee is dit jaar verreden door vijf Weespers.

De eerste Weespers die het ijs betraden waren de 15-jarige Frank Groot en zijn vader René Groot. Ze reden in de bittere koude van -20 graden hun ronden. Na 11 uur en 200 kilometer was het kruisje binnen. Tien dagen later was het de beurt aan drie andere Weespers. Geen bittere koude, maar dooi viel hun ten deel. Met ruim 5 centimeter water op het ijs, begonnen ze aan een loodzware tocht. Heidi Lensen kwam tot 186 km: een prestatie van formaat onder deze omstandigheden.

Tom en Hugo zorgen voor Weesper succes met jiu jitsu

Het toernooi was tevens een kwalificatietoernooi voor het WK.

WEESP - Goud en zilver voor de Weespers Tom Molenaar en Hugo van de Griend met jiu jitsu zondag op een internationaal toernooi in België.

Tom Molenaar kwam uit in de klasse -62 kg. onder 21 jaar en won op indrukwekkende wijze al zijn partijen. Hij werd daarmee heel erg mooi eerste in zijn klasse. Hugo van de Griend (12 jaar) kwam uit in de klasse -45 kg. onder 15 jaar begon goed met full-ippon tegen zijn eerste Belgische tegenstander. Zijn tweede gevecht won hij met ruim puntenverschil. In het afsluitende gevecht verloor hij helaas net, maar sleepte daarmee een zilveren medaille in de wacht.

Jan en Tjebbe zijn lid van verdienste TFC

WEESP - Bij het 10-jarig bestaan van Toerfietsclub Weesp zijn Jan Robben en Tjebbe Bosma benoemd tot lid van verdienste.

In een dankwoord roemde voorzitter Jan Calis hun rol als drijvende krachten achter de organisatie van de toerfietstochten waar jaarlijks vele honderden deelnemers met plezier aan deelnemen.

De Vestingnarren in optocht

Elf minuten voor de optocht begint, stopt het met regenen

Naarden loopt uit voor de traditionele optocht van carnavalsvereniging De Vestingnarren. Foto: Bob Awick

NAARDEN – Carnaval, dat is vooral iets voor onder de rivieren. Naarden vormt een vrolijke uitzondering. Ondanks het slechte weer was het zaterdag druk in de Vesting voor de traditionele optocht van carnavalsvereniging De Vestingnarren.

Zo'n veertig wagens en loopgroepen deden mee. Er was muziek, er werd snoep uitgedeeld en het bier, en overigens ook de wijn, vloeide in de vroege middag al rijkelijk. Naast een paar nieuwkomers deden vooral de oude getrouwen mee. Zoals De Schuimlikkers uit Ankeveen, LinC, de carnavalswagen van de Koperen Torren, de loopgroep van A.A. (Altijd Anders) en De Vestingnarren zelf. Het Naardense muziekkorps Nardinc en muziekkorps MCC Laren bliezen de vrolijke noot. De optocht vertrok vanaf de Amsterdamsestraatweg en exact 11 minuten voordat de stoet in beweging moest komen, stopte het met regenen. Hoe doen die Vestingnarren dat toch? Anderhalf uur later was de optocht goed en wel in de Vesting aanbeland. Daar werden de sleutels van Naarden en Bussum overhandigd aan de prinsen van respectievelijk De Vestingnarren en De Erwtenschieters.

'Gooistad zou een historische vergissing zijn'

Hans Roos, politicus van het jaar 2016, is tegen Gooistad.   Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM – Het verzet tegen de door de provincie Noord-Holland gewenste fusies in het Gooi is gestart. In Blaricum, Eemnes en Laren zijn al antifusieposters opgehangen. Ook in Hilversum zijn deze geluiden hoorbaar. Raadspartij Hilversum1 is fel tegenstander van één grote gemeente Gooistad. "Alle besturen uit de regio op één hoop gooien is een historische vergissing", meent de fractievoorzitter.

Grootschaligheid werkt niet, is de mening van de politicus. "Zeker niet in het openbaar bestuur", voegt Roos eraan toe. "Het bestuur moet herkenbaar, aanspreekbaar en laagdrempelig zijn. Burgers moeten zich kunnen herkennen in hun bestuur en hun bestuurders."

Grote fusies pakken in het bedrijfsleven vaak slecht uit. Volgens Roos wordt in 85 procent van de gevallen het oorspronkelijke doel niet gehaald en wordt de organisatie duurder en meer complex. "Voor het openbaar bestuur telt nog iets anders. Je moet het bestuur niet op afstand van de inwoners zetten. Die moet je juist dichterbij brengen en burgers veel meer ruimte en instrumenten geven om dat bestuur te beïnvloeden."
Het college van B en W van Hilversum voelt wél voor Gooistad. Dat heeft zij laten weten aan de provincie in een reactie op de eerder gehouden bestuurskrachtmeting. Burgemeester Pieter Broertjes en wethouder Wimar Jaeger zeiden vorig jaar al dat zij geen voorstander zijn van een tweetrapsraket op fusiegebied. Zij pakken liever door en fuseren in één keer naar een grote gemeente. Al zei Jaeger twee weken geleden bij de bekendmaking van de nauwere samenwerking met Gooise Meren en Wijdemeren dat fuseren wellicht niet hoeft als de gemeenten elkaar in die constructie goed aanvullen.

8 mille voor kringloop-Mondriaan

NAARDEN - Precies 8000 euro, dat is wat de vermeende Mondriaan van kringloopwinkel De Kringloper uit Naarden heeft opgeleverd. Het schilderij zorgde voor veel ophef.

Eerder deze maand ontdekte een medewerker een met 'Mondriaan' ondertekend schilderij tussen de ingeleverde spullen. Hij dacht meteen een schat te hebben gevonden. Onderzoeken of het een echte Mondriaan is kan jaren duren. Het blijft dus voorlopig een mysterie of de bieders, die anoniem wilden blijven, een koopje hebben of een kringloopschilderijtje van 8.000 euro. Voor de kringloopwinkel is de opbrengst hoe dan ook mooi meegenomen.

Voorverkoop Goois Jazz Festival gestart

Ruth Jacott tijdens het Goois Jazz Festival van vorig jaar. Foto: Bastiaan Miché

BUSSUM - De voorverkoop van het Goois Jazz Festival is gestart. Dit jaar staan er grote namen op het programma zoals Candy Dulfer, Peter Beets met het Jazz Orchestra of The Concertgebouw en het Yuri Honing Quartet. Het Goois Jazz Festival is op 25 maart in Spant! Bussum. De kaarten zijn te bestellen via gooisjazzfestival.nl.

De opbrengst van het festival gaat opnieuw naar Friendship Sports Centre en Only Friends. Vorig jaar haalde organisator Kiwanis Club Naarden 20.000 euro op voor dit sportcentrum voor kinderen en jongeren met een beperking.

TANDPROTHETISCHE
PRAKTIJK WEESP

Theo Nuyens
Kunstgebitten en reparaties
klaar terwijl u wacht
(ind. mogelijk)
Bent u slecht ter been,
wij komen ook aan huis
E. du Perronstraat 38
1382 SZ Weesp
Tel.: 0294-418722

Haardhout wind- en ovengedroogd in netten. Haardhout wind- en ovengedroogd in kooien, ca. 1,9 kuub strak gestapeld. In eiken, essen en berken. Voor meer info: Tuincentrum H. vd Wurff 0294-412978

PASFOTO NODIG? Vroom optiek maakt ze! Amstellandlaan 6, W.C. Hogeweij

Acupunctuur in Weesp! Loop je al tijden met een sportblessure en schiet het niet op. Maak een afspraak bij Desirée Lekkkerker, www. Ackrufy.nl of 0294-785331

VOETZORG REEHORST - Pedicurepraktijk in Ned. den Berg. Slecht ter been? Behandeling ook bij u aan huis in Ned. den Berg, Weesp en Nigtevecht. Meer info of een afspraak maken: 0294-741464 of www.voetzorgreehorst.nl

Hara Meditatie, van ontspanning naar kracht. Cursus van 5 weken, start zondag 12 mrt 10.30 -11.30 Jan Woudsmaschool te Driemond. Meer info/ aanmelden, zie FB Gewoon Zijn Meditatie of bel 06-48194266.

Yoga Workshop Zonnegroet bij Yoga du Soleil. Op zondag 5 maart wordt er verteld hoe de zonnegroet uitgevoerd moet worden, waar het goed voor is, en gaan we hem uitgebreid oefenen.
yoga-du-soleil.jimdo.com

Gevraagd: defecte vaat/wasmachine, droger, fornuis, radiator - gratis opgehaald, 06-34606808

Broeken ook bandplooi
Petten en meer…
Kapelstr. NR14
www.nr14bussum.nl

Kapsalon Ruud Bussum biedt te huur aan volledig ingerichte pedicure-, schoonheids-, nagelsalon, 15 m2 incl. g.w.l. ex. btw € 395,- p. mnd info 035-6935525/06-22393323

MOTORFIETSEN te koop
GEVRAAGD alle merken en
bouwjaren. Defect of lang stilgestaan geen bezwaar.
Direct gehaald, betaald en gevrijwaard. Bel of app
06-25418595

Privehuis Morosa Almere 06-11117475 Bakkenzuigerstr. 50 ma/vr 10.00 tot 19.00 uur meisjes/dames gevraagd kvk 32159766

Een levende tuin vol vogels, vlinders en bijen

Kies bomen, bloemen en planten waar dieren van kunnen eten, in kunnen schuilen of in kunnen broeden.

Laat je niet kisten door de natte start van maart. Haal zodra het even droog is je tuinspullen uit de schuur en ga lekker aan de slag. Als het dan later deze maand lente wordt, heb jij het meeste werk al gedaan!

Een levende tuin is volgens de tuinbranche dé tuintrend van dit jaar. In een levende tuin kun je de natuur zien, voelen, horen, ruiken én proeven. Rondom je eigen huis wordt het fijner en gezonder voor jezelf, kinderen en dieren. Dit kun je met heel eenvoudige trucs op gang brengen.
Je tuin tot leven brengen is heel eenvoudig. Met het weghalen van één steen voor iets groens maak je al verschil. De rest volgt dan vanzelf. De levende tuin blijft zich namelijk ontwikkelen. Op de levendentuin.nl zijn de volgende tips te vinden:

Bodem
Maak je eigen composthoop en laat bladeren gewoon liggen in je borders. Gebruik zo min mogelijk stenen, bestraat maximaal 20% van je tuin. Mijd chemische bestrijdingsmiddelen en beperk grond- en graafwerkzaamheden.
Dieren
Kies bloemen en planten waar dieren van kunnen eten en in kunnen schuilen en/of broeden. Jaag slakken niet weg, het zijn nuttige opruimers van plantaardig afval. En het klinkt misschien gek, maar verwijder een wespennest alleen bij overlast. Wespen eten namelijk muggen!

Energie
Planten en struiken kunnen zorgen voor verkoeling en isolatie. Zo kun je energie en dus geld besparen. Denk bijvoorbeeld aan groene dakbedekking of een boom in plaats van een parasol.
Voedsel
Stadslandbouw, oftewel 'urban food' produceren, is helemaal in. Door dicht bij huis voedsel en kruiden te produceren, worden we ons bewust van de herkomst.

Water
Water in de tuin zorgt voor vogels, libellen en vlinders. Maak dus een vijver. Het water geeft een rustgevend gevoel en verdringt hinderlijke achtergrondgeluiden. Bovendien zorgt een vijver ervoor dat regenwater makkelijker kan weglopen.

Kijk voor meer handige tips op levendetuin.nl.

Column

Een spaarpolis afkopen

Als u een (bank)spaar- of beleggingshypotheek hebt, kan het interessant zijn om deze aan te passen en/of over te sluiten. De staatssecretaris wil namelijk per 1 april de tijdklemmen voor de kapitaalverzekering eigen woning (KEW), spaarverzekering eigen woning (SEW) en beleggingsrecht eigen woning (BEW) laten vervallen.

Hierdoor kunt u straks ongeacht de huidige looptijd en zonder fiscale boete de lopende polis afkopen en dit geld gebruiken voor het aflossen van uw hypotheek. Nu dient u nog minimaal 15 jaar premie betalen voor de lage belastingvrijstelling en 20 voor de hoge belastingvrijstelling. Om in aanmerking te komen voor deze vrijstelling moet u wel voldoen aan de jaarlijks premieplicht en de geldende bandbreedte-eis. Natuurlijk moet ook aan de overige voorwaarden zijn voldaan. Denk hierbij aan de verplichting om met de uitkering de eigenwoningschuld af te lossen.

Sinds 1 januari 2017 zijn de tijdklemmen vervallen indien:
* Het fiscaal partnerschap van de belastingplichtige is geëindigd en de kapitaalverzekering door de financiële afwikkeling tot uitkering komt;
* De belastingplichtige in de schuldhulpverlening zit (zoals bedoeld in de Wet gemeentelijke schuldhulpverlening);
* De belastingplichtige een eigen woning heeft vervreemd en hem op het moment direct na die vervreemding nog steeds of opnieuw een eigen woning ter beschikking staat aan de Brede Herwaarderingskapitaalverzekeringen.

Het vervallen van de tijdklemmen geeft meer flexibiliteit in de keuze en het advies over de constructie van de hypotheek. Maar afkoop is niet altijd financieel aantrekkelijk. Het is essentieel om het afkopen en aflossen goed door te rekenen. Afhankelijk van de looptijd, rente op de (spaar)hypotheek en of het rendement in de polis kan het goedkoper zijn om de hypotheek aan te passen en de lopende producten bijvoorbeeld om te zetten naar een lineair dalende hypotheek. Mocht u vragen hebben schroom niet om ons kantoor te bellen.

Bouw Nieuwe Oogst van start

Foto: Marieke van Veen

WEESP - De bouw van de 17 nieuwe huizen aan de Kastanjelaan in Weesp is begonnen. Dat heeft Ymere onlangs samen met de toekomstige bewoners gevierd met een hapje en drankje op de bouwplaats.

Nieuwe Oogst heet het project. De zeventien huishoudens die hier een huis hebben gekocht waren die dag voor het eerst bij elkaar. Al snel stonden ze met elkaar te praten alsof ze al jaren buren zijn. Na een welkomstwoord door Ymere-manager Karin Reilingh stapte wethouder Peter Eijking de kraan in. Als een volleerd kraanmachinist hees hij een deksel op een vers gestorte betontunnel.

VVE's moeten goed sparen

De Tweede Kamer heeft ingestemd met de Wet verbetering functioneren van verenigingen van eigenaars. De wet regelt dat VVE's verplicht geld opzij moeten zetten voor onderhoud. Zij moeten sparen op basis van een actueel onderhoudsplan dat betrekking heeft op ten minste tien jaar, of zij moeten een bedrag reserveren van minimaal 0,5% van de herbouwwaarde. Deze wet moet leden van een VVE een wettelijk houvast geven.

Zorg & wonen

Foto: Dudok Wonen


HILVERSUM – De hoek van de Anthony Fokkerweg en de Minckelersstraat in Hilversum-Oost krijgt een transformatie. Dudok Wonen is begonnen met de bouw van 26 sociale huurappartementen en een 1300 m2 groot gezondheidscentrum. Naar verwachting is het nieuwe pand begin 2018 klaar.