MuiderNieuws

10 augustus 2016

MuiderNieuws 10 augustus 2016


Keukenbrandje snel geblust

De straat stond al snel vol met brandweer. Foto: Grijzepijl.

MUIDERBERG - Er heeft afgelopen woensdag een keukenbrandje gewoed aan de Nienhuis Ruyskade. De brandweer moest er aan te pas komen om het brandje te blussen.
De brandweer werd woensdagavond even na half acht gealarmeerd voor het brandje. Meerdere brandweerwagens kwamen al snel ter plaatse, veel buurtbewoners keken toe.
Het brandje kon ontstaan door een vergeten pannetje op het vuur. Al snel was er veel rook te zien. De brandweer had het vuur vlot onder controle. Het brandje zorgde vooral voor veel rookschade. Toen het vuur eenmaal gedoofd was, heeft de brandweer het pand gelucht.

De bewoners konden daarna weer terug naar huis.

Laatste week over oude vertrouwde snelweg

Snelweg wordt volgende week deels aangesloten op aquaduct

MUIDEN - Nog net wat meer dan een week en dan wordt het eerste deel van het aquaduct geopend voor verkeer. Na jaren van hard werken gaan dan de eerste auto's onder de Vecht door. Voor het zover komt staat er volgende week nog een weekend vol werk op het programma.

In het cruciale weekend van 19 augustus wordt een groot deel van de nieuwe A1 in gebruik genomen. Rijkswaterstaat stelt de rijbanen van het aquaduct voor verkeer uit Amsterdam richting Muiderberg open, tegelijkertijd met de nieuwe brug over het Amsterdam-Rijnkanaal, de nieuwe verbinding tussen de A9 en de A1. In die week wordt ook het treinverkeer tussen Amsterdam en Almere een hele week stilgelegd. Bij Muiderberg wordt de nieuwe spoorbrug op zijn plek geschoven.

Spoorbrug
Eerder deze lente maakte de brug al de oversteek van de bouwplaats naar een tijdelijke plek boven de snelweg A1, naast de oude spoorbrug. Daar is de brug verder afgebouwd. In die bewuste week is het stilleggen van het treinverkeer nodig om de oude spoorbrug af te breken en de nieuwe spoorbrug op de fundamenten te schuiven.

Eén weekend
Rijkswaterstaat wil het liever allemaal in één heel heftig weekend proppen dan verschillende afsluitingen over verschillende weken. Dat betekent dus wel dat op pad gaan dat bewuste weekend een hele opgave wordt: zowel met de trein als met de auto wordt het erg lastig om ergens te komen.

Het is voorlopig niet de laatste keer dat de snelweg wordt afgesloten. Volgende maand gaat het aquaduct de andere kant op 'open', dus voor verkeer richting Amsterdam.

Remkes brengt werkbezoek

GOOISE MEREN - Johan Remkes, de commissaris van de Koning, brengt deze maand een werkbezoek aan Gooise Meren. Dat laat de gemeente weten. Het bezoek is op woensdag 24 augustus.

Remkes maakt samen met het gemeentebestuur en andere medewerkers een rondje door alle woonkernen van de gemeente. De toer start met een bezoek aan de voormalige cacaofabriek Bensdorp in Bussum. Daarna staat een rondleiding bij het Naardense bedrijf Givaudan op het programma. In Muiden schuift de commissaris van de Koning aan bij een openbare zitting van de gemeenteraad in Explore op het terrein van de voormalige kruitfabriek. Het rondje door de gemeente wordt afgesloten met een borrel.

De gemeente laat weten dat het om een normaal werkbezoek gaat. Er wordt vooral gekeken naar hoe het gaat met de gemeente.

516

Muiders werden buiten Nederland geboren

Van de lezers

Bestuursklem
Wie herinnert zich niet het heftige verzet van Bussum tegen een fusie met dat arbeidersstadje Weesp met zijn forse allochtone minderheid. Toch voorspel ik dat het bestuurskrachtonderzoek ertoe zal leiden dat straks met Gooise Meren – inclusief Bussum – zal worden gesproken over nauwere samenwerking. De manier waarop de gemeente naar samenwerkingspartners zoekt, lijkt op de crimi van Agatha Christie over de 10 kleine negertjes die één voor één vermoord worden. In het vervolg vervang ik dit rotwoord door de letter P van partner. De eerste twee P's die afvallen zijn Amsterdam en Diemen, omdat er alleen gesproken wordt met gemeentes waarmee op dit moment wordt samengewerkt. Raar, want zeker Amsterdam is zeer belangrijk voor de Weesper economie en bevolking. De derde P die afvalt, is Stichtse Vecht. Zonder Wijdemeren bloedt de samenwerking op het gebied van het Sociaal Domein met deze Utrechtse gemeente dood. Het onbetrouwbaar gebleken Wijdemeren, die kiest voor een fusie met Hilversum, is de vierde P die afvalt.
Hilversum is de vijfde afvallende P, vooral omdat zij haar centrumfunctie onvoldoende waarmaakt. Huizen (P6) valt ook af, omdat zij alleen met anderen wil samenwerken als zij de baas kan spelen. P7, P8 en P9 zijn de gemeenten Blaricum, Eemnes en Laren, die zo verschillen van Weesp dat samenwerking weinig meerwaarde zal hebben. En toen was er nog maar één: Gooise Meren. Een fusie zal het niet worden, dat zou een te grote knieval voor Weesp zijn. Maar op het Sociaal Domein wordt de samenwerking al uitgebreid. Is een dergelijk voorspelbaar keuzeproces een bewijs van de bestuurskracht van Weesp? Of zit de gemeente klem in de Gooi- en Vechtstreek, en/of zoekt zij niet naar een partner met de meeste toegevoegde waarde?
Anton van Daalen

Weerbericht

Afnemende neerslagkans, geleidelijk warmer
Een gebied van hoge luchtdruk heeft zich boven de Atlantische Oceaan teruggetrokken. Dat heeft de luchtstroming doen kantelen naar het noordwesten. Daarmee stroomt uitgesproken koele lucht richting Noordzeegebied. Vanaf het weekeinde schuift een uitloper van de hoge luchtdruk naderbij, waardoor de buienkans afneemt en de temperatuur geleidelijk gaat stijgen.

Donderdag + vrijdag
Ook donderdag laat de zomer het nog afweten. Er wordt veel bewolking verwacht. De kans op buien is groot. Het maximum blijft steken bij 17 à 18 graden. Vrijdag verbetert het weer. Er is zijn wolkenvelden, maar de buienkans neemt sterk af. Het klaart geleidelijk op. Het wordt zo'n 21 graden. Er waait beide dagen een matige tot vrij krachtige wind tussen west en zuidwest.

Het weekeinde
Zaterdag is het wisselend bewolkt met opklaringen en met lokaal nog een bui. De kans is groot dat het zondag droog blijft met enkele zonnige perioden. Het wordt in het weekeinde circa 21 graden bij een matige westenwind. Na het weekeinde wordt het enkele dagen zomers warm en droog met veel zonneschijn. Dinsdag en woensdag kan het kwik oplopen tot boven 25 graden.

Weetje
Het jaar 1816 wordt 'het jaar zonder zomer' genoemd. Het kwam in die zomer soms zelfs tot vorst en sneeuw. Op grote schaal mislukten oogsten met hongersnoden tot gevolg. De oorzaak was de extreem zware vulkaanuitbarsting van de Tambora in 1815 in Indonesië, waardoor de straling van de zon wereldwijd deels werd afgeschermd door stofdeeltjes in de atmosfeer.

In de krant de Nieuwe Weesper van 16 augustus 1966 las ik dat een zekere J.F. Pickhard 65 jaar schoenmaker in Weesp was. Maar nu de naam Pickhart. Aanvankelijk vond ik de naam enigszins Frans klinken maar door een telefoontje van Mevr. Groen bleek dat wij hier te maken hadden met de Duitse familie Pickhard. Haar broer had een uitgebreid onderzoek gedaan naar de familie Pickhart . Deze naam voert ons terug naar 1510 toen Hermann Pickhart geboren werd in Duitsland. Acht generaties van de reeds eerdergenoemde J.F. Pickhard woonden in Duitsland in Rhoden of Dehausen.                                                                                                                                        
Georg Heinrich Pickhard vertrekt naar Nederland en huwt daar met Klara (Klara Elisabeth) Kranevoet en wordt broodbakkersknecht in Weesp. Wat was de reden om naar Nederland te vertrekken. Economisch of de liefde? Maar hierdoor ontstond de Weesper tak met Johannes Frederik Pickhard gehuwd met Cornelia Roos. In 1966 zocht de redactie van de voormalige krant de Nieuwe Weesper contact met de markante personen voor een interview.

Men had de keus laten vallen op de schoenmaker. Hjj woonde aan de Achtergracht (22) waar hij ook zijn werkplaats had. Pickhard was niet alleen schoenmaker maar produceerde ook orthopedische schoenen. Ook vertelde hij iets over zijn schooltijd en ik citeer: "Als ik op school straf kreeg en zei: Ik heb toch niets gedaan?, was het antwoord van mijn meester altijd: Dat is het juist, deed je maar iets. De jonge mensen van nu (1966) weten niet meer wat werken is, daarom moet je de echte vakmensen zoeken. Op de openbare school was ik geen gemakkelijke knaap, ik heb echter altijd achting en waardering gehad voor mijn onderwijzers. Toen ik in Weesp voor mijzelf begon werden zij mijn eerste klanten." Tot slot sprak hij de volgende spreuk uit: "Dankbaarheid houdt je leven gaande."

Carla Kromhout-van der Meer stuurde ooit bijgedrukte foto met de navolgende tekst in: "Je bent een Weesper als je de heer J.F. Pickhard kunt herinneren. Kromgebogen, met zwarte tanden van de pruimtabak. Voor deze gelegenheid met stropdas, want normaal gesproken was het een smoezelig herenschort." Hartelijke dank voor die mensen die mij aan gegevens hebben geholpen.

Opvang ex-asielzoekers loopt op rolletjes

Gemeente moet nog zeker 78 statushouders aan onderdak helpen

Waar gaan de ex-asielzoekers straks wonen? Foto: Christian Pfeiffer

door Sjoerd Stoop

GOOISE MEREN - Het gaat goed met de opvang van ex-asielzoekers (statushouders). Dat laat de gemeente weten. Er moeten de rest van het jaar dan nog wel 78 asielzoekers aan onderdak geholpen, maar de opvang loopt verder goed volgens schema.

De gemeente heeft het afgelopen half jaar zo goed als al de toegewezen ex-asielzoekers aan onderdak kunnen helpen. De gemeente moest 66 mensen helpen en heeft er 65 succesvol op weten te vangen. De opdracht voor de tweede helft van het jaar bedraagt 77 mensen. Opgeteld bij de overgebleven statushouder van het afgelopen half jaar betekent dat dus dat 78 ex-asielzoekers nog op een huurwoning wachten.

Gemeente kon tot nu toe de meeste ex-asielzoekers helpen

De gemeente gaat aan de slag om deze mensen te helpen. Achter de schermen wordt hard gewerkt aan andere maatregelen voor de opvang van ex-asielzoekers. Het gemeentebestuur hecht er belang aan dat de opvang van statushouders goed verloopt, maar vindt dat lokale woningzoekenden daardoor niet langer zouden moeten wachten op een huurwoning.

De gemeente denkt er onder meer over na om versneld sociale huurwoningen te gaan bouwen. Er werd eveneens al eens gesproken over semipermanente huisvesting voor ex-asielzoekers, zoals containerunits. Na de zomer moet er snel meer bekend worden. Het gemeentebestuur komt dan met een voorstel, waarna de gemeenteraad haar zegje moet doen over de toekomstplannen.

Gemeente maakt deze maand keuze aannemer

Foto: Jessica de Jong

GOOISE MEREN - Nog deze maand moet bekend gaan worden welke aannemer het gemeentehuis van Gooise Meren mag gaan verbouwen. Dat laat de gemeente weten.

Meerdere aannemers hebben volgens de woordvoerder van de gemeente belangstellend gereageerd om met het gemeentehuis van Gooise Meren aan de slag te gaan. Ze hebben de afgelopen maanden offertes neergelegd en de gemeente kan nu dus een keuze gaan maken. De verbouwing van het gemeentehuis gaat snel van start als bekend is welke aannemer de klus mag doen. Die staat namelijk gepland voor komende maand.

Er wordt vanaf deze week eveneens al wat voorbereidend werk gedaan: een groot deel van het gemeentehuis wordt leeggehaald. De verbouwing gaat ongeveer 7 miljoen euro kosten.

Gemeente heeft jaar-stukken af

GOOISE MEREN - De gemeente heeft de jaarstukken van afgelopen jaar klaar. Dat laat wethouder Jan Franx weten aan de gemeenteraad.

De gemeente had de jaarstukken normaal gesproken al af moeten hebben, maar het proces bleek vertraagd. Dat kwam onder meer door dat accountants de stukken moeten narekenen en goedkeuren. Dat kostte extra werk, waar veel andere gemeenten eveneens last van hebben.

Dat de gemeente de jaarstukken nu klaar heeft scheelt een hoop. Hoewel de gemeenteraad de stukken nog moet goedkeuren, worden ze wel nog deze week opgestuurd naar het Rijk en de provincie Noord-Holland. Dat voorkomt dat de gemeente boetes krijgt.

Bewoners Beatrixstraat bestolen

MUIDEN - Onbekende daders hebben vorige week woensdagnacht ingebroken in een huis aan de Prinses Beatrixstraat. Dat meldt de politie. Er wordt nog gezocht naar getuigen.

De daders konden toeslaan door aan de achterkant van het huis een raam open te breken. Wat ze precies hebben meegenomen is niet bekend.

De politie hoopt dat buurtbewoners of andere getuigen rond de dag van de inbraak wat gezien hebben in het huis. Getuigen kunnen bellen met 0900-8844.

Taxussen worden geknot

GOOISE MEREN - De gemeente gaat zelf takken van taxussen verzamelen voor het goede doel. Volgende maand gaan medewerkers aan de slag om op begraafplaatsen taxussen te knotten.

De jonge scheuten van de taxusplant bevatten een stof waarmee chemokuren tegen kanker worden gemaakt. De gemeente heeft zelf op de begraafplaatsen zeker twaalf kilometer aan taxussen staan en verwacht dus zelf een grote bijdrage te kunnen leveren.

De taxussen worden geknot op zaterdag 3 september. Bewoners worden opgeroepen op mee te helpen. Aanmelden kan op a.moraal@gooisemeren.nl.

Weespers van balkon gered na brand

Foto: Christian Pfeiffer

WEESP - Twee oudere bewoners van de Oudegracht zijn zondagavond door de brandweer van hun balkon gered. Het huis stond in brand. Iets na tien uur werd de brand ontdekt. De vlammen waren vanaf de straat zichtbaar in huis. Bewoners hadden zelf al met hulp van de politie ladders tegen het huis aangezet als vluchtweg. Twee bewoners zaten echter een verdieping hoger vast. De brandweer kwam met groot materieel ter plaatse en wist de vlammen snel te bedwingen. Met de hoogwerker werden de twee gered. Ze waren geschrokken, maar raakten niet erg gewond.

Muiden krijgt een dikke 7,5 van bezoekers

Terrasjes, natuur en cultuur in trek

Muiden en Muiderberg doen het goed. Foto: André Verheul

MUIDEN - Bezoekers van Muiden en Muiderberg beoordelen de beide plaatsen met een 7,7. Vooral de combinatie van historie met het omliggende water en de terrasjes wordt goed gewaardeerd. Zelfs de jachthaven wordt genoemd op de beoordelingssite Zoover.nl.

Naast Pampus valt ook het Muiderslot goed in de smaak bij de toeristen. De 'leuke' geveltjes kunnen ook menigeen bekoren. "Er is veel te beleven", laat Mathilda weten. En ondanks dat ook de terrasjes goed scoren, krijgt het uitgaansleven een mager zesje.

Eenduidig beeld
De 'recensenten' schetsen een vrij eenduidig beeld van hoe er over Muiden wordt gedacht. De stad moet het toch vooral van de natuur en cultuur hebben.

Jachthaven
Een van de recensenten, Rinus, heeft er een klinkend verhaal van gemaakt. Het lijkt bijna wel een informatiefolder van een plaatselijke VVV. "Muiden is een klein vestingplaatsje aan de monding van Vecht die hier in het IJsselmeer uitmondt, in de Vecht liggen hier nog de voormalige 'zeesluizen', want in vroeger tijden toen de Afsluitdijk nog niet was aangelegd en IJsselmeer nog Zuiderzee was, was het waterpeil onderhevig aan getijden en moest bij hoog water de Vecht worden afgesloten. Langs de Vecht liggen bij de sluis wat leuke geveltjes en zijn er enkele terrasjes waar het levendig druk is. Vanaf de sluis heeft men een mooie blik op de jachthaven en het daarachter liggende middeleeuwse Muiderslot."

Andere plaatsen
Vergeleken met de rest van de regio scoort Muiden wel laag. Buurgemeente Weesp scoort uitzonderlijk hoog met een 8,4. Bussum krijgt van bezoekers gemiddeld een 7,9, net als Hilversum. Naarden doet het net iets beter met een 8.

Golfcentrum Weesp opeens gesloten

WEESP - Als een donderslag bij heldere hemel. Maandag is onverwachts Golfcentrum Weesp gesloten. Niemand zag het aankomen. Alle eigenaren zijn onbereikbaar.

Wat er precies aan de hand is, blijft dan ook gissen. Het hek van de golfbaan aan de Basisweg ging ineens op slot. Via via konden de golfers van de Golfvereniging Weesp nog wel op tijd worden gewaarschuwd. Dit weekend werden dan ook zo veel mogelijk lockers leeggehaald uit angst voor een beslaglegging. Zaterdag werden er deurwaarders op het terrein gezien die de golfers naar de eigenaren vroegen, want ze zouden er afspraken mee hebben.

Geen faillissement
Een formele status is er nog niet rond het Golfcentrum. Er lijkt nog geen faillissement aangevraagd. Op de website staat alleen te lezen dat de deuren dichtgaan en dat het op de site komt te staan als er nieuws is.

De gemeente Weesp is eigenaar van de grond van de golfbaan. Wethouder Joop Overmars laat in een eerste reactie weten eerst de verdere afhandeling van de zaak af te wachten. "Wij hebben kennisgenomen van de sluiting. We vinden het erg tragisch voor de vereniging en voor alle leden. Op dit moment weten we nog niet wat dit voor ons betekent. We zullen de gevolgen van deze nieuw ontstane situatie moeten afwachten."

Erg emotioneel
De plotselinge sluiting van het golfcentrum is erg emotioneel voor de bijna 400 leden van de Golfvereniging Weesp.

Voorzitter Paul van Rosmalen was dit weekend ook op de golfclub en vertelt dat de leden elkaar huilend in de armen vielen. "Wij zijn een erg hechte club, het is voor velen hun thuis. Wij wisten van niks tot ik via via van de sluiting hoorde. Toen hebben we snel iedereen gemaild", aldus Van Rosmalen. De golfvereniging heeft 389 leden. Zij zijn zowel lid van het Golfcentrum als van de vereniging. Als het Golfcentrum dus gesloten blijft, dan verliest elk lid veel geld. "Sommige leden gebruikten hun jaarlijkse vakantiegeld om de contributie te betalen." Het aantal leden van de vereniging nam de laatste tijd toe. Met de sluiting van de accommodatie heeft de vereniging ook geen onderdak meer.

Gevolgen
"We gaan ervoor knokken dat het hier openblijft. Dit accepteren we niet zomaar", zo vertelt Paul van Rosmalen. "Maar er is ook haast geboden, want een golfbaan heeft continu onderhoud nodig. Als er twee weken niet wordt gemaaid heeft dat desastreuze gevolgen."

A1 afgesloten: met de boot naar Muiderslot

MUIDEN - Wie in het weekend van 20 en 21 augustus het Muiderslot wil bezoeken kan dat het beste doen per boot. De A1 is die twee dagen ter hoogte van Muiden afgesloten.

Om toch goed bereikbaar te zijn zet het Muiderslot extra boten in. Zo wordt er vanaf IJburg frequenter gevaren en ook bezoekers vanaf Almere Muiderzand kunnen via het water het kasteel bereiken.

Omleiding
Bezoekers die toch graag met de auto willen komen krijgen te maken met omleidingen. Wie de fiets pakt ondervindt geen hinder.

Weesp: geen starters-leningen meer

WEESP - Geen nieuwe startersleningen meer. Het geld is op. Dat meldt het college van B en W aan de gemeenteraad.

In 2015 en 2016 zijn in totaal negen leningen verstrekt aan jongeren die willen starten op de huizenmarkt. Nu is het geld op bij het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting, waar de leningen landelijk werden afgesloten. Daar ovenop komen er nieuwe regels door veranderde wetgeving.

Er wordt nu landelijk nagedacht over de toekomst van de leningen. Weesp blijft positief tegenover de leningen staan en wil wel weer aanhaken als er nieuwe leningen komen.

Crisis
De starterslening in Weesp werd op het dieptepunt van de woningmarktcrisis in het leven geroepen om starters een duwtje in de rug te geven op de woningmarkt. Onder strikte voorwaarden kon bij de gemeente tegen gunstige voorwaarden geld geleend worden om een huis te kopen.

Nieuwe iepen niet goed

WEESP - De nieuwe iepen langs de Nieuwstad groeien niet goed. De groei van de bomen loopt achter. De gemeente gaat maatregelen nemen.

De groeiproblemen kwamen aan het licht tijdens het onderhoud aan de bomen. Volgens de gemeente is de bodem onvoldoende op orde. Daarom wordt tussen volgende week woensdag en vrijdag lucht met voeding in de grond gespoten om de grond losser te maken. "Zo ontstaat een optimale ondergrond waardoor de wortels van de bomen gestimuleerd worden" , zo verklaart de gemeente.

Ook de nieuwe iepen aan de Oudegracht en bij Achter 't Vosje worden onder handen genomen. Het verkeer kan last hebben van de vrachtwagen die voor het werk wordt ingezet.

Polsbandjes

WEESP - In de strijd tegen alcoholmisbruik worden er dit jaar door de organisatie van het Sluis-en-bruggenfeest polsbandjes uitgegeven. De politie kondigt aan streng te gaan controleren.

Jongeren tussen de 18 en 25 jaar moeten kunnen aantonen dat ze oud genoeg zijn om alcohol te mogen bestellen. De bandjes worden uitgegeven op de Slijkstraatbrug. Vorig jaar waren er klachten over excessief alcoholgebruik tijdens het feest. Vooral door drank die door jongeren zelf was meegebracht.

De snelste fietsers uit de buurt

Strava maakt elk ritje op racefiets een wedstrijd

door André Verheul

WEESP - Wie fietste er het snelst de brug bij Driemond op? En wie houdt het snelheidsrecord op de 's-Gravelandseweg?Dankzij de populaire sportstracker Strava vind je het zo uit.

Kent u Strava niet? In het kader hieronder staat de uitleg.

Op 17 april 2014 fietste Rogier Wesselman uit Weesp in 39 seconden van het stoplicht bij het Gein tot over de Weesperbrug over het Amsterdam-Rijnkanaal. Tenminste, dat zegt Strava. Dit stukje, 'segment' in Strava-taal, is op moment van schrijven door 10.853 Strava-gebruikers in totaal 44.881 keer gefietst. Met die 39 tellen is Rogier nog steeds de snelste van allemaal. Zelfs Thijs Zonneveld kwam er niet aan: de oud-profwielrenner en nu wielerjournalist deed er op 28 april 2015 één tel langer over.

Gevaarlijk
In totaal verschillende ritjes en op totaal verschillende dagen kun je dus tegen elkaar racen. Ook in en rond Weesp zie je steeds vaker dat een wielrenner zich ineens helemaal de blubber rijdt op een recht stuk fietspad of tegen een brug op. De segmenten brengen een competitie-element met zich mee en dat heeft 'het rondje op de racefiets' voor altijd veranderd. Er is een fanatieke strijd onder Strava-gebruikers losgebarsten, of ze dat nu willen toegeven of niet. Op die segmenten racen ze tegen zichzelf en tegen elkaar, om na thuiskomst uiteraard meteen de resultaten te checken. Dat racen gebeurt alleen op stukken waar dat kan, want onveilige segmenten worden door de Strava-community verwijderd, zoals onder andere is gebeurd bij de bloedsnelle afdaling van de Weesperbrug richting Aetsveld. Het geeft aan dat er ook een gevaarlijke kant aan zit.

Rogier reed in
39 seconden de brug
bij Driemond op

KOM
Het ultieme doel is het behalen van een 'KOM', Strava-taal voor segmentrecord. Een KOM is weinigen gegeven, tenzij je Maarten Bos heet, want de Hilversummer houdt veel KOM's in deze buurt. Maar ach, een persoonlijk recordje scherper stellen geeft ook een goed gevoel. Nog beter voelt het als je in de Strava-ranglijsten een bekende hebt gepasseerd. Omdat je in Strava op verschillende momenten tegen elkaar racet, doe je dat (en nu komt een veelgebruikt excuus voor wie is afgetroefd) onder verschillende omstandigheden. Zo hebben we geen idee hoeveel rugwind Rogier Wesselman toevallig had toen hij zijn KOM op de Weesperbrug bij Driemond neerzette.

Populairste segmenten
Ook in Weesp liggen allerlei segmenten, die door de Strava-community zijn bepaald en van een naam zijn voorzien. Het WeesperNieuws logde in op Strava en maakt een rondje langs populaire en opvallende segmenten in de buurt.

'Weesperbrug'
vanaf stoplicht Driemond
0,5 km, 44.879 pogingen
KOM: Rogier Wesselman
39 sec (50,6 km/u)

'Driemond-Abcoude'
't Gein
5,3 km, 13.956 pogingen
KOM: Martijn Veiling
6.45 min (47,7 km/u)
'Amsterdam-Rijnkanaal -
trainingsroute TTW'

van Fort Nigtevecht tot Driemond
3,2 km, 14.062 pogingen
KOM: Levi Heimans
3.39 min (52,7 km/u).

Wat is Strava?

Strava is een van de populairste sportstrackers. Dat zijn apps op je telefoon of je sporthorloge die volgen waar je fietst of hardloopt. De gebruiker kan na afloop route, snelheid en nog veel meer informatie terugvinden en vergelijken. Iedereen met een Strava-account kan ook ritten van andere gebruikers analyseren en de klassementen per wegdeel ('segment') opvragen. Strava wordt ook gebruikt door hardlopers.

'Floor it!'
Langs N236 na tweede afslag
Aetsveld tot Lage Klompweg
1 km, 30.153 pogingen
KOM: Maarten Bos
1.02 min (58,7 km/u)

'HAZeNPASTa'
's-Gravelandseweg van
Uitermeer naar sportpark
Vechtoever
2,9 km, 21.107 pogingen
KOM: Budi Jonkhart
3.41 min (48,8 km/u)

'Rondje Triathlon Weesp'
parcours bedrijventerrein Noord
7,6 km, 399 pogingen
KOM: Edo van der Meer
10.52 min (42,1 km/u)

'Sprint fietspad Naardermeer'
Ton Storkpad richting Muiden
1,8 km, 7.672 pogingen
KOM: Rolf Hendriks
2.08 min (51,1 km/u)

Column

Gerda

Stefan Stasse is elke dag te horen op Radio 2. Vriend Jan is saxofonist Jan Kooper. Volgende week op deze plek: tekstschrijfster Stephanie Prinssen. Stefan Stasse is elke dag te horen op Radio 2. Vriend Jan is saxofonist Jan Kooper. Volgende week op deze plek: tekstschrijfster Stephanie Prinssen.

Jan: "Stefan."
Stefan: "Jan, hoe gaat het?"
Jan: "Goed, ik kom net van de haven en heb daar een blauwe hap gegeten; zo fijn in je eentje een beetje kijken naar de bootjes. Goof zit daar ook vaak met zijn nieuwe elektrische fiets, hij liet me laatst een pasfoto zien van zijn geliefde die er niet meer is. Gerda, die daar sinds kort het café en restaurant runt, is er van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat. Ze draagt een schort van spijkerstof en een streepjes-T-shirt en ze lacht altijd echt. Haar schort is overigens gemaakt door Noor van Ed, die ik ken van de Oorbel."
Stefan: "Voormalig café de Oorbel van Dirk van Cyntha waar ook Menno was en Midas en Gerrit van Jennifer, Bert van Mona, Lars van Stephanie en Ton."
Jan: "Ja, zeezeiler Ton zit tegenwoordig vaak bij de haven rustig een sjekkie te roken."
Stefan: "Heeft Gerda ook appelgebak met slagroom?"
Jan: "Geen idee, maar ik denk het wel. Gerda heeft alles in alle opzichten. Hoezo appelgebak met slagroom?"
Stefan: "Nou, ik lees graag in de Weesper de kleine advertenties en tussen iemand die op zoek was naar een defecte vaatwasmachine en een privéhuis in Almere op de Bakkenzuigerstraat met personeelstekort stond de advertentie: 'Vrouw 67 zoekt leuke gezellige vriendin in Weesp.'
Die advertentie zit al de hele dag in mijn hoofd; ze heeft dus op een moment gedacht: ik plaats gewoon een advertentie want ik heb behoefte aan gezelligheid. Dat ontroert mij. Vandaar appelgebak met slagroom. Nou kan ík die vrouw niet zijn die ze zoekt want ik ben geen gezellige vrouw, maar hoe fijn zou het zijn als ze een vriendin vindt en dat ze dan samen bij de haven een appelgebak met slagroom bestellen."
Jan: "Ik zal haar eens bellen om te vragen of ze al iemand gevonden heeft, ik bel je zo terug!"
Vijf minuten later…
Jan: "Ik heb het nummer gebeld en haar man vertelde me dat er al diverse mensen hebben gereageerd . Ze hebben allebei verschillende hobby's en dus zou het fijn zijn als zijn vrouw een gezellige vriendin heeft om dingen mee te doen zodat hij weer andere dingen kan doen."
Stefan: "Dat is mooi! Ik heb hier wat tips: een bezoekje aan de haven bij Gerda, het optreden van de 76-jarige Hans Dulfer op zaterdag 27 augustus tijdens het Sluis-en-bruggenfeest en 11 september om 15.00 uur de opnamen van TV Weesp voor de eerste uitzending van 'Aaltje Live' in restaurant Aaltje met livemuziek, theater, culinaire hoogstandjes en verwachte en onverwachte gasten!
Zeg Jan, heb jíj trouwens nog behoefte aan een gezellige lieve vriendin?"
Jan: "In principe altijd, hangt een beetje van het postcodegebied af..."
Stefan: "Oké, hou vol Jan!"
Jan: "Hou vol!"

Nog anderhalve week en dan door aquaduct

WEESP - Over minder dan twee weken gaat het eerste deel van het aquaduct in de Bloemendalerpolder open voor verkeer.

In het cruciale weekend van 19 augustus wordt een groot deel van de nieuwe A1 in gebruik genomen. Rijkswaterstaat stelt de rijbanen van het aquaduct voor verkeer uit Amsterdam richting Muiderberg open, tegelijkertijd met de nieuwe brug over het Amsterdam-Rijnkanaal, de nieuwe verbinding tussen de A9 en de A1.
In die week is ook het treinverkeer tussen Amsterdam en Almere een hele week stilgelegd. Bij Muiderberg wordt de nieuwe spoorbrug op zijn plek geschoven.

Rijkswaterstaat wil het liever allemaal in één heel heftig weekend proppen dan verschillende afsluitingen over verschillende weken. Voor Weespers betekent het wel dat zowel treinreizigers als automobilisten een weekend last ondervinden. Een maand later gaat het aquaduct de andere kant op 'open', dus voor verkeer richting Amsterdam.

Naardermeer: 1200 hectare natuur

Zo'n 100 jaar geleden was het gebied bijna vervallen tot een vuilstortplaats

Het Naardermeer is een nationaal en internationaal beschermd natuurgebied met veel zeldzame dieren en planten. Een oase van rust met een afwisselende flora en fauna. Vanaf de in 2012 gerealiseerde Gasterij Stadzigt zijn er diverse activiteiten te ondernemen: een fietstocht over de vele polderweggetjes, een wandeling rond het meer, een tocht met de boswachter in een fluisterbootje of vogels en vlinders spotten.

Met wat geduld zijn er ook prachtige vlinders te fotograferen.

GOOISE MEREN - De afgelopen jaren heeft het natuurgebied Naardermeer een behoorlijke metamorfose ondergaan. Het gebied, zo'n 1200 hectare, is eigendom van Natuurmonumenten. Gradus Lemmen, sinds 1997 beheerder, stond aan de wieg van veel van die veranderingen.

Tijdens een kanotocht vertelt hij over zijn passie voor de natuur en het Naardermeer. De kano wiebelt een beetje bij het instappen en de miezerige regen die later overgaat in een aardige bui past niet bij het romantische beeld van een vaartocht over het Naardermeer, maar vooruit. Na vijf minuten heb je enkel nog maar oog voor de omgeving. Via een groot open stuk water stuurt Gradus de kano een kreekje in, waar er overigens veel van zijn in het gebied. "Kijk, daar vliegen een paar purperreigers", wijst hij ondertussen naar rechts. In totaal zien we er negen opvliegen. "Waarschijnlijk hebben die daar overnacht", licht Gradus hun plotselinge verschijning toe. Er valt veel te zien, van 'velden' met waterlelies tot zilverreigers en moerasriet in grote hoeveelheden. De beheerder is erg begaan met 'zijn' Naardermeer. "Het bijzondere aan het Naardermeer is dat er geen grote massa's van dezelfde diersoorten in leven. Door het heldere water is het gebied voedselrijk en dat zorgt voor veel diversiteit." Zo leven er snoeken, zeelt, blei en modderkruiper, ijsvogels en futen. "Door de verandering in de natuur komen er de nodige soorten dieren bij, maar per saldo verdwijnen er meer", concludeert Gradus. Zoals de grote karekiet. "Die zul je hier niet meer aantreffen."

Onopgemerkte snelheid
De 57-jarige beheerder maakt zich grote zorgen om de veranderingen die de natuur ondergaat en vooral om de vaak nog onopgemerkte snelheid waarmee dat gebeurt. "Als je het per dag bekijkt zie je het niet zo duidelijk veranderen", stelt hij. Maar over een periode van enkele jaren is de verandering groot. Hij wijst richting een stuk moerassig land. Daar zijn onlangs bomen en riet gekapt om de natuur te herstellen. Als je dat niet doet dan nemen de bomen het gebied binnen de kortste keren over en wordt het leven voor de dieren bemoeilijkt. Gradus realiseert zich dat niet iedereen het eens is met het beleid van Natuurmonumenten. Regelmatig krijgt hij mailtjes en via social media is er de nodige kritiek. "We kunnen het niet iedereen naar de zin maken", geeft hij oprecht toe. "We zoeken de gulden middenweg." En dat valt niet altijd mee, blijkt. Zo zit er een spanningsveld tussen de cultuurhistorische waarde van bijvoorbeeld de buitenplaatsen en de roep om de natuur de natuur te laten. Hij snapt wel dat mensen het niet altijd eens zijn met het beleid, maar met ongeïnformeerd je mening geven heeft hij wel moeite. "We worden soms als de vijand van de natuur gezien. Onterecht", meent hij. "We doen niet zomaar wat, er zit een visie en beleid achter." Met al die negativiteit en het doemdenken over de toekomst heeft Gradus überhaupt niet zo veel. "Natuurmonumenten is een vereniging,. Zonder steun van de ruim 100.000 leden zou het Naardermeer er niet meer zijn geweest in de huidige vorm. Daar moet je je op focussen." Als je het negatieve zo benadrukt dan krijgen mensen al snel het gevoel dat ze er toch niets meer aan kunnen doen. En dat is volgens Gradus geenszins het geval.

Stadzigt, gerealiseerd in 2012 vormt nu een toegangspoort naar het Naardermeer.
Peddelend over het Naardermeer komen de mooiste verhalen naar boven. Foto's: Yvette de Vries

Als vierjarige kleuter wilde Gradus al boswachter worden

Toegangspoort
Een groot deel van zijn werk bestaat uit het ontwikkelen en uitvoeren van een langetermijnvisie. Zo komt Stadzigt rechtstreeks uit zijn koker en is hij direct betrokken bij de plannen voor verbetering en uitbreiding van de huidige veenmosrietlanden. Een hersteloperatie die van levensbelang is voor de moerasvogels en andere fauna. Voor Stadzigt heeft hij vijf jaar geleden hard moeten lobbyen. De gemeente Naarden keurde uiteindelijk maar een deel van de plannen goed, waardoor een investeerder wegviel. De provincie is vervolgens in het financiële gat gesprongen. Het vormt nu volgens Gradus een duidelijke toegangspoort naar het natuurgebied. Ook de vorig jaar gerealiseerde natuurverbinding Naardermeer-Ankeveense Plassen is onderdeel van de langetermijnvisie van Natuurmonumenten. Ondertussen peddelen we stevig door, ook langs plekken waar je als gewone sterveling niet mag komen. Gradus voelt zich een bevoorrecht mens. Dat hij samen met zijn twaalf medewerkers het grootste deel van de dag achter een bureau doorbrengt, vindt hij wel jammer. "Maar als je iets wilt veranderen doe je dat niet alleen met het omhakken van een boom", is zijn nuchtere kijk op de realiteit. Zijn jongensdroom is daarmee wel een beetje verwaterd. Als vierjarige kleuter riep hij al dat hij boswachter wilde worden en daar hoorde altijd buiten zijn natuurlijk bij. Ook wilde hij ooit een boek over de natuur schrijven, maar hij bleef steken bij de inhoudsopgave. Hij hing vervolgens aan de lippen van een amateurbioloog die hij via de georganiseerde activiteiten van de plaatselijke VVV in zijn woonplaats ontmoette. Uiteindelijk koos hij voor een opleiding aan de middelbare tuinbouwschool en voltooide daarna nog de studie Groenvoorziening, landschapsbouw en recreatie. Na een aantal jaar op Vlieland in dienst van Staatsbosbeheer streek hij in 1997 neer aan het Naardermeer. Als het aan hem ligt gaat hij er ook nooit meer weg. Inmiddels hebben we zo'n 300 ha van het natuurgebied rondgepeddeld: tijd voor een boterham met kaas en een kop koffie.

Bij de Vechtruiters: Waar mens en paard elkaar feilloos aanvoelen

Olympische sporten in Weesp (deel 2)

Amazone Sandra Bleijenberg op haar ruin Vivaldi. Foto: Weesper Vechtruiters

WEESP - Genietend van de Spelen in Rio vragen we ons af: hoe staat het eigenlijk met de Olympische sporten in Weesp?

Vandaag: de paardensport.
Een Nederlander op een paard tijdens de Olympische Spelen, het is bijna een garantie voor succes. Maar liefst 22 hippische medailles kunnen we overleggen, waarvan alleen al 9 door Anky van Grunsven. Voor de dressuur en het springen in Weesp moeten we bij de Weesper Vechtruiters zijn. "Wij volgen de verrichtingen van de hippische equipe in Rio uiteraard op de voet", zegt voorzitter John van Campenhout.

Zodra er op de Olympische Spelen of op andere belangrijke wedstrijden successen zijn geboekt, merkt de voorzitter dat binnen zijn vereniging. "De ruitertjes en amazones roepen dan: wij willen ook net Jeroen Dubbeldam of Anky van Grunsven zijn." Dat gaat natuurlijk zomaar niet, maar het moet gezegd dat de Weesper Vechtruiters met Angelique Brouwer een talent in huis hebben. "Zij rijdt mee in de subtop van Nederland en daar zijn wij als vereniging heel erg trots op", zegt Van Campenhout. De vereniging telt een stabiel aantal van zo'n 110 leden, waarvan 60% jonger dan 18. En ja, zo draait Van Campenhout er niet omheen, het is voornamelijk een meidensport. "Ik schat dat 90% meisjes zijn. Er komen af en toe wel een paar jongens voorbij, maar die haken rond de 14-15 jaar meestal weer af. Hoewel je bij het springen wat meer jongens ziet, dat is toch wat stoerder."
Manege Bleijenberg is de thuisbasis van de Weesper Vechtruiters. Volgens Van Campenhout rijden de meeste van zijn leden een eigen paard, wat ook meteen aangeeft dat het niet alleen een kostbare sport kan zijn, maar ook een sport die tijd en discipline vergt wat betreft de verzorging van en de omgang met het edele dier. Maar daar begint ook de essentie en de schoonheid van deze sport. "Het omgaan met het dier is het mooiste van deze sport. Een paard is geen motorfiets. Het heeft een eigen gedrag, het kan er zin in hebben, maar ook kriegel zijn. Je moet een klik hebben, over en weer. Jij moet het paard aanvoelen, maar andersom ook. Als jij niet lekker in je vel zit, dan merkt het paard dat meteen. Als alles klopt, voel je elkaar feilloos aan", zo geeft Van Campenhout wat meer inzicht in de sport.

'Als jij niet lekker in je vel zit, dan merkt het paard dat meteen'

In oktober verzorgen de Weesper Vechtruiters een springclinic, gericht op wie al paardrijdt.

Weelderig welkom in Weesp

En de bijen en vlinders vinden het ook nog eens fijn

In het voorjaar worden de borders kort afgesneden en milieuvriendelijk bemest, zodat de vaste planten zich vol kunnen ontwikkelen. Foto: Ruth van Kessel

door Ruth van Kessel

WEESP - De borders op de tussenberm bij de entree van Weesp via de Van Houtenlaan liggen er dik en weelderig bij. Volle planten met bloemen in het wit en blauw van Weesp. Ook de bijen en vlinders zijn in hun nopjes bij deze nieuwe leefwereld.

Bij de herinrichting van de Van Houtenlaan ging de gemeente voor een aantrekkelijke entree van Weesp. Een visitekaartje, maar ook een fijn thuiskomen voor Weespers. Het krijgen van een mooie volle border die ook bestand is tegen de zware milieubelasting van deze plek was nog wel een uitdaging. Vooral strooizout is een boosdoener, waar maar weinig planten tegen bestand zijn.
Op initiatief van wethouder Tuning koos Weesp voor vaste planten met bloemen in de kleuren van Weesp die de biodiversiteit zouden vergroten. De eerste beplanting met rozen ging dood. De tweede, met rozen die tegen zout zouden moeten kunnen, overleefde ook niet. Nu staan er voor het tweede jaar salvia, geraniums, asters en lelies te pronken, elkaar opvolgend in bloeitijd. Proef drie is geslaagd.

Op vakantie in Weesp is zo gek nog niet

Bootjestoeristen waarderen rust en vrolijkheid

Foto: Ruth van Kessel

door Ruth van Kessel

WEESP - Of ze nu voor een nachtje blijven of een hele week, bootjestoeristen voelen zich welkom in Weesp. Ze prijzen de rustige sfeer en de vriendelijkheid in de winkels, genieten van het gedoe van passerende boten in de Kom en brengen graag een volgende keer opnieuw vakantiedagen door in Weesp.

Neem Rita en Jan Lorsheyd uit Den Haag. Het is voor hen de vijfde keer dat ze Weesp aandoen tijdens een vaarvakantie. Deze keer kozen ze voor een ligplaats in de gemeentehaven aan Smal Weesp. Een fijne plek met op het grasveld volop speelruimte voor hun kleinzoon Joey van 8. Hij vaart met zijn ouders - Renata Lorsheyd, dochter, en Bas Denie uit De Lier - achter opa en oma aan. Heel Nederland door.

Is Smal Weesp jullie favoriete haven in Weesp?
Rita: "Nee, hoor. Maar voor Joey is het hier heerlijk spelen, daarom liggen we hier al een paar dagen. Als Jan en ik samen onderweg zijn kiezen we ook wel voor een plekje in de Kom - naast die gouden vogeltjes - of aan de Hoogstraat. Zelf vinden we die drukte wel gezellig."

Waar gaat de reis naartoe?
Jan: "Waar het water ons brengt. Nee, gekkigheid. Ik ben net met pensioen gegaan en Rita en ik gaan drie maanden zwerven door Nederland. Voor Weesp lagen we in Uithoorn en hiervandaan gaan we via de Randmeren naar Friesland en dan weer verder." Renata: "Dan haken Bas, Joey en ik weer af, want voor ons is het nog een eind terug naar onze woonplaats De Lier. Het is onze eerste vakantie met een boot. Heerlijk. Vorig jaar hebben we onze sloep ingeruild voor een motorjachtje en daar hebben we totaal geen spijt van." Rita: "Er is geen betere manier om te onthaasten, alle drukte en strass valt van je af. Zeker hier in Weesp, de mensen zijn zo vriendelijk: we kregen zelfs een gratis ijsje op de markt."

Sentimental journey voor de Kalwijtjes

'Vroeger kwamen we als Nigtevechters veel in Weesp'

Ron Kalwij, Jan Peeterse en Ingrid Peeterse-Kalwij Foto: Ruth van Kessel

WEESP - "Gek hoor, om even weer in Weesp te zijn. Maar ook heel fijn, weet je nog dat we hier onze eerste film zagen?" Broer Ron Kalwij en zus Ingrid Kalwij met echtgenoot Jan Peeterse zijn een dagje in Weesp.

In haven De Zeemeermin, verstopt in een idyllisch hoekje van De Vecht, treffen we Ron Kalwij (74) uit Lelystad. Na twee jaar klussen aan zijn Spirit of pride - zijn zeilboot die hij na 38 jaar trouwe dienst ombouwde tot motorboot - is het tijd voor een proeftocht. Kan zijn 'Pride' het aan? En kan hij het zelf aan om na 38 jaar solozeilen op het IJsselmeer en de Noordzee nu een beetje te tuffen op binnenwateren? Jan en Ingrid Peeterse-Kalwij, zij komen uit Almere, maken graag van de gelegenheid gebruik en varen gezellig mee. Jan en Ingrid groeiden in de jaren vijftig op in Nigtevecht en Weesp was voor hen de grote stad.

Hoe is het om weer in Weesp te zijn?
Jan: "Veertig jaar geleden kwamen we ook al vaak bij De Zeemeermin. Er is wel veel veranderd. Als ik het mag zeggen: de sfeer van de doe-het-zelvers onder elkaar is een beetje weg. De bootbezitters nu laten liever hun knip wapperen dan hun handen." Ingrid: "Ik blijf Weesp een heerlijk plaatsje vinden. Voor ons is het een feest van herkenning, we stappen een dagje terug in onze jeugd en dat is leuk. Verder hebben we boodschappen gedaan, gegeten bij Aaltje en straks gaan we weer verder."

Waar gaat de reis naartoe?
Jan: "We komen voor de Vecht hè. Straks genieten van de aanblik op de kerk van Nigtevecht en dan richting Loosdrechtse Plassen. Daar blijven we even en dan weer terug. Doen we weer een nachtje Weesp." Ingrid: "Dan gaan we een ijsje bij Nelis eten."

Hoe bevalt het varen op binnenwater?
Jan: "Prima! Ik zie dit als een nieuw avontuur in mijn leven en vanzelfsprekend met mijn trouwe 'Pride'. Een normaal mens had haar verkocht en voor dat geld een motorboot gekocht. Ik niet, 'Pride' en ik hebben samen te veel meegemaakt."

'Je kunt hier zo leuk eten'

Foto: Ruth van Kessel

WEESP - Het is altijd een gok, maar het is Tom en Colly Trouwborst weer gelukt om een fijne ligplaats voor hun zeiljacht aan de steiger aan de Hoogstraat te vinden. Voor hen de beste ligplaats in Weesp.

Weesp noemen ze ook wel de poort tot het IJsselmeer. Of je nu er op wilt, of zoals Colly en Tom Trouwborst uit Zeist er vanaf komt, Weesp is de beste plek om te verblijven. Tom: "In Muiden kun je echt geen plekje vinden en in Weesp is het lekker relaxed. Al zou ik het nog relaxter vinden als er een steiger bij kwam aan de Hoogstraat, want ons acht meter lange zeiljacht kunnen we in een andere haven niet zo gemakkelijk kwijt."

Jullie zijn net terug uit Friesland?
Colly: '"We hebben gezeild op de Friese meren. Dat vind ik heerlijk, maar om hier te komen moet je het IJsselmeer over en dat vind ik een beetje eng. Gelukkig kwam onze zoon over en die heeft ons geholpen met de overtocht. Tom: "Het was een prachtige tocht met schitterend weer: met zon en de wind vol in de zeilen werden we naar Weesp geblazen. En nu liggen we op onze favoriete plek."

Hoe lang blijven jullie?
Colly: "Eén nachtje maar. Onze dochter uit Nederhorst den Berg kwam even langs, zo gezellig. Gisteren moesten we lang wachten voor de Spoorbrug, anders waren we zeker naar ons favoriete restaurantje hier gegaan. Dat moet dan maar een volgende keer. Morgen vertrekken we naar de Loosdrechtse plassen."

'Ik verzin steeds een smoes om te blijven'

Maarten en Anneke Glasbergen uit Katwijk.

WEESP - Ook voor Maarten (50) en Anneke (48) Glasbergen is met een boot onderweg zijn de manier om even helemaal zen te gaan en los te komen van hun drukke bestaan. Hun puberende dochters redden zich prima thuis in Katwijk.

Pontificaal aan het mooiste plekje aan de kade van de Achteromstraat liggen Maarten en Anneke Glasbergen uit Katwijk al drie nachten. Anneke: "Elke dag verzin ik weer een smoes om een dagje langer te blijven, ik vind het zo heerlijk hier!"

Wat vind je zo heerlijk hier?
Anneke: "Deze plek in de Kom. Ik zei tegen Maarten: wel aan de linkerkant, hoor. Als dat niet kan varen we door.' Alles klopt aan deze plek: een geweldige sfeer, reuring van ijsjes etende mensen op de bankjes voor onze boot. Ik vind dat zo gezellig." Maarten: "We hebben vanaf hier een perfect zicht op de bruggen. Ik geniet van het gedoe van elkaar passerende boten. Als we liggen, willen we wel wat zien en meemaken."

Jullie wilden toch tot rust komen?
Maarten: "Het is juist de combinatie die varen zo heerlijk maakt: de reuring in de havens en stadjes en de stilte en rust op het water. Het liefst smalle en verstilde watertjes waar de takken bijna het dek aanraken... Het gevoel dat je daar alleen bent, daar worden we helemaal zen van. Niets moet, alles mag. Een perfecte ontsnapping van ons hectische leven thuis met drie opgroeiende dochters." Anneke: "Gisteren waren ze een avondje langs, dat is dan wel weer heel gezellig."
En lyrisch over Weesp?
Anneke: "De mensen zijn echt heel vriendelijk hier. De lekkere broodjes van de kaaswinkel, een Kaatje Mossel bij Nelis, de schansen, fijne fietstochten, vind je het gek dat we hier zijn blijven steken?"

Vanmiddag: cupcakes versieren in De Weesper Boekhandel. Foto: Marieke van Veen

woensdag 10 augustus

Cupcakeworkshop

Weesper Boekhandel | 13.00 uur

Kom cupcakes versieren. Deelname: € 5,-. De minimale leeftijd is 7 jaar. Vooraf aanmelden via info@weesperboekhandel.nl.

vrijdag 12 augustus

Buitenyoga

De Nieuwe Achtkant | 09.00 uur

YogaToday verzorgt buitenyoga op De Nieuwe Achtkant op de Ossenmarkt. Ook voor niet-leden. Voor meer informatie: 06-21572555.

Stadswandeling

Grote Kerk | 19.00 uur

Ontdek historisch Weesp en maak een wandeling met de Historische Kring. Aanmelden niet nodig. Kosten € 3,50 euro per persoon. De wandeling duurt anderhalf uur.

vrij 12 en za 13 augustus

Ophalen oud papier

Weesp | 8.00 uur

Vrijdag wordt in het centrum van Weesp het oud papier opgehaald. De andere wijken komen zaterdag aan de beurt. Voor beide dagen geldt: het papier buiten zetten voor 08.00 uur.

Zaterdag 13 augustus

Welkom-in-Weesp-boot

Stationsweg | 10.30 + 13.00 uur

Maak een rondvaart met de Welkom-in-Weesp-boot. Vertrek om 10.30 en om 13.30 uur vanaf de steiger bij café 't Helletje. Deelname kost € 7,50 incl. koffie.

Grote Kerk geopend

Grote Kerk | 13.00 - 16.00 uur

De Grote Kerk is open voor publiek. Er zijn tweedehands boeken te koop, er is een expositie met kunstwerken van priester-kunstenaar Jan Haen en de bezoekers kunnen het gebouw bezichtigen.

maandag 15 augustus

Indië-herdenking

Synagoge | 20.00 uur

In de Weesper synagoge wordt de Indië-herdenking gehouden. Een avond voor iedereen die (familie)banden heeft met het toenmalige Nederlands-Indië van voor, tijdens en ná WOII. Gastspreker is de 81-jarige Marjan Bruinvels. Zij belandde op 8-jarige leeftijd in een interneringskamp. Aanvang 20.00 uur. De zaal is open vanaf 19.30 uur. De toegang is gratis.

dinsdag 16 augustus

Welkom-in-Weesp-boot

Steiger Stationsweg | 10.30 uur

Vaar mee met de Welkom-in-Weesp-boot. Vertrek om 10.30 uur vanaf de steiger bij café 't Helletje. Deelname € 7,50.

woensdag 17 augustus

Administratie voor Elkaar

Papelaan 99 | 9.30 - 11.00 uur

Inloopspreekuur voor vragen of hulp bij thuisadministratie.

Notitieblok maken

Weesper Boekhandel | 13.00 uur

Workshop voor kinderen vanaf 7 jaar. Deelname: € 5,- inclusief een hapje en een drankje. Aanmelden in de winkel of via info@weesperboekhandel.nl.

doorlopend

Zomerexpositie Eric Hage

Synagoge Weesp

T/m zondag 14 augustus is hier een expositie van Eric Hage te zien. Met kalligrafie, tekeningen, installaties en glas. Woensdag t/m zondag 13.00 - 17.00 uur.

Natuurlijke kunst

Bibliotheek Weesp

Adri Westland toont in De Bibliotheek werkstukken van natuurlijke materialen.

Expositie Connie Fakkeldij

Lichthuis Waagplein

Connie Fakkeldij exposeert tekeningen en schilderijen waarbij zij uiteenlopende materialen heeft gebruikt.

Nog plek vrij op grotere Verenigingenmarkt. Foto: Christian Pfeiffer

Verenigingenmarkt
De verenigingenmarkt wordt dit jaar verspreid over de Nieuwstraat en de Nieuwstad. Dit om nog meer verenigingen of stichtingen de gelegenheid te bieden deel te nemen en zichzelf op deze manier aan alle bezoekers te presenteren.
Er zijn nog plaatsen beschikbaar, dus heb je jezelf als vereniging of stichting nog niet aangemeld, doe dit dan nu nog snel voordat alle plekken vergeven zijn. Aanmelden hiervoor kan via www.sbfeest.nl.

Jongeren
Ook tijdens deze editie van het feest is er genoeg te doen voor de jongeren onder ons. We starten op de vrijdagmiddag om 16.00 uur met het Kinder Waterparadijs waarbij kinderen zich kunnen uitleven op een mooie waterbaan in de Kom van Weesp. Na het gigantische succes van vorig jaar willen we alle jongeren tot en met 15 jaar met minimaal een zwemdiploma en toestemming van de ouders wederom de gelegenheid geven om ook tijdens het feest iets op het water te doen. Meer informatie over het waterparadijs of alvast het toestemmingsformulier invullen? Kijk eens op www.sbfeest.nl/programma.
Ook zullen er dit jaar op de Herengracht ter hoogte van de kerk een aantal kinderattracties komen te staan met diverse leuke spelletjes. Op zaterdag de 27e starten we al heel vroeg met de kindervrijmarkt. Kinderen mogen hier samen met hun ouders proberen hun spulletjes te verkopen. De kindervrijmarkt start om 07.00 uur en eindigt om 12.00 uur, waarbij we de ouders en kinderen graag oproepen om hun overgebleven spullen óf mee te nemen óf netjes in de grote bakken weg te gooien als het niet mee naar huis wordt genomen. Vanaf 10.00 uur kunnen de iets oudere kinderen meedoen met de kinderviswedstrijd in de Kom. De Algemene Weesper Hengelaars Bond (AWHB) helpt ons net als voorgaande jaren de wedstrijd te organiseren. Kinderen kunnen zich vooraf inschrijven via www.sbfeest.nl/deelnemers/#kinderviswedstrijd.

Vanaf 12.00 uur start op de Herengracht de kinderspeelstraat. Hier staan onder andere springkussens en de kleibus van het Kleiatelier. Daarnaast zijn er diverse kinderdagverblijven om de kinderen tot en met 20.00 in de avond te vermaken. Ook is Dansstudio Van Harten dit jaar weer aanwezig op de kinderspeelstraat om demo's te geven waar je ook zelf aan mee kunt doen.

Mariannes warming-up

Marcel van den Bovenkamp
Startnummer 2457

'Het uithoudingsvermogen groeit met de jaren'

Voor de 8e keer doet Marcel mee aan de triatlon dit jaar. Pas op late leeftijd is hij begonnen, maar in de triatlonwereld hoor je vaak dat het uithoudingsvermogen groeit met de jaren, dus Marcel heeft nog hoop. Zijn grote droom is om onder de 2 uur en 15 minuten te finishen, maar vooralsnog heeft hij niet het idee dat hij met de jaren sneller gaat. "Misschien is het een utopie", zegt hij, maar tegelijk voel ik een enthousiasme in deze man dat hem nog best ergens kan brengen. Of het dit jaar gaat lukken is even de vraag, want de voorbereidingen van Marcel liggen stil door een zomergriep. En terwijl zijn trainingsmaatjes zich in hun wetsuit hijsen praten wij nog even over hoe het zover gekomen is. De investeringen waren lange tijd een drempel om aan de triatlon te beginnen, maar nadat Marcel eenmaal een racefiets had gevonden, was de eerste gedachte dat hij dit toch echt veel eerder had moeten doen. En inmiddels zijn we 4 racefietsen en 3 wetsuits verder en is Marcel een verslaafde triatleet. Of hij de 2:15 dus gaat halen is de vraag, maar meedoen voor eigen publiek en finishen is hem ook al veel waard. Zijn wedstrijdplan ligt al klaar, en hij kan al haarfijn vertellen wanneer hij wat gaat eten en drinken. De wissels echter. Daar is nog werk aan de winkel. Als dat je grootste zorg is, moet het wel goed komen met die triatlon, denk ik dan.

Protestantse Gemeente
Zondag 14 augustus 10.00 uur
Grote Kerk
ds. M.C. Hage

Zondag 14 augustus 19.00 uur
Grote Kerk
Gereformeerde Bond
ds. J. den Dikken

Parochie van Levend Water
Zondag 14 augustus 10.00 uur
H.H. Laurentius en Maria
Magdalenakerk
Eucharistieviering
G. Rizzo

Dinsdag 16 augustus 10.00 uur
Kapel
Woord & Communieviering
Liturgiegroep

NPB
Zondag 14 augustus 10.30 uur
Van Houtenkerk
H. le Grand

Evangelische Gemeente
Zondag 14 augustus 10.00 uur
OAZ-gebouw
T. Vroon

Column

Lichtplan

WONING BOUWEN / VERBOUWEN OF INRICHTEN?
DENK VOORAF NA OVER EEN GOED LICHTPLAN!

Bij het inrichten van een huis wordt vaak eerst aan meubels, gordijnen, vloer, kleur van de wanden, etc. gedacht. Verlichting komt doorgaans op de laatste plaats. Echter, de verlichting bepaalt de sfeer en uitstraling van je interieur. Daarom is het tijdig maken van een lichtplan méér dan raadzaam. Waar wil je welk gewenst licht? Wat moet de uitstraling zijn? Moet het functioneel zijn (boven een lees- of werkplek) of sfeerbepalend (rondom een open haard)?

Ga je nieuw- of verbouwen? Maak het lichtplan dan vooraf! De aannemer zal er zorg voor dragen dat alle aansluitpunten vóóraf in de muren en het plafond worden aangebracht.

Hoe vervaardig je een lichtplan?

Basisverlichting

Je start met het maken van een plattegrond van de ruimten waarin de meubels zijn ingetekend. Een lichtplan wordt opgebouwd uit verschillende soorten verlichting. We starten met de basisverlichting. Hiermee bedoelen we de verlichting die ervoor zorgt dat de ruimte voldoende en gelijkmatig wordt verlicht. Geef op de plattegrond aan waar je de basisverlichting wilt plaatsen. Als basisverlichting worden vaak spotjes, in- of opbouw, toegepast.

Functionele verlichting

De functie van de ruimte is bepalend voor de keuze van de verlichting. De keuken vraagt om andere verlichting dan de slaapkamer of de televisiekamer. Vaak zijn ruimtes ook multifunctioneel. Als de eettafel ook als werktafel wordt gebruikt, dan moet je het licht wel kunnen dimmen. Of wellicht is er in hoogte verstelbare verlichting voor die plek gewenst?

Accentverlichting

Hou ook in de ruimte rekening met een eventuele nis, kunstwerk of schilderij dat je mooi wilt uitlichten.

Decoratieve verlichting

De decoratieve verlichting maakt het lichtplan compleet. Door het plaatsen van wandarmaturen, een kroonluchter in de hal of bijvoorbeeld een staande lamp, die allemaal onafhankelijk door middel van een dimmer of Hue-systeem (via je mobiele telefoon) van elkaar gedimd kunnen worden, kun je een optimale sfeer creëren.

Professioneel advies

Mocht je zelf niet in staat zijn een goed lichtplan te maken, dan adviseer ik om een professional in de hand te nemen voor een vakkundig advies. Daar zul je geen spijt van hebben!

De juridische aspecten van samenwonen

Je partner huurt een appartement in Bussum, jij in Hilversum. Jullie zijn nu al geruime tijd samen en willen een volgende stap zetten in de relatie, samenwonen dus. Dat is alleen maar hartstikke leuk. Toch?

Notaris Van de Griend stelt dat je nog steeds van elkaar moet genieten, maar dat het ook belangrijk is je iets verder te verdiepen. "Romantiek is mooi en heeft eigenlijk geen juridische kanten. Het krijgt pas juridische kanten als de romantiek en liefde ook leiden tot vermogensrechtelijke gevolgen."

Wanneer je besluit samen iets te huren, zijn er daarom verschillende vragen die je jezelf moet stellen. "Staan beide partners inderdaad als medehuurders op het huurcontract en wie neemt het huurcontract over als de relatie eindigt? Hoe zit het eigenlijk met betaling van de huur? Gewoon 50/50 of moet er een andere verdeling komen als de één al werkt en dus inkomen heeft en de ander nog studeert?"

Daarnaast is het belangrijk te kijken wat van wie is. "Hoe zat het ook alweer met de inboedel en dan met name de antieke kast die je van je oma had gekregen die het weer van haar ouders had gekregen?" Als je ongehuwd gaat samenwonen raadt Van de Griend daarom aan een akte op te stellen waarin dit wordt vastgelegd.

"Het lijstje werkt overigens ook door indien de relatie eindigt door overlijden. In een samenlevingscontract is namelijk het zogenoemde verblijvensbeding opgenomen. Op grond van dit beding schuift het gemeenschappelijk vermogen naar de langstlevende partner. Privévermogen, zoals het vermogen dat is opgenomen op het bedoelde lijstje, zal zonder testament 'gewoon' ten goede komen aan de wettelijke erfgenamen. Kortom, lijstjes zijn van harte aan te bevelen voor het geval de relatie in disharmonie eindigt, maar hebben tevens invloed op de situatie bij overlijden."

Het advies van Van de Griend: "De verliefdheid kan serieuze vormen aannemen en dan kan het ook van harte aan te bevelen zijn ook echt serieus na te denken over de gevolgen daarvan. Aarzel dus ook niet om dat te doen en je goed te laten informeren."

INTERIEUR


De cactus is de woonplant van de maand. Een spannende woonplant die in een interieur groot effect heeft. De comeback van deze klassieker zit vooral in het feit dat het een heel makkelijke woonplant is. Ook de aparte uitstraling doet het goed, vooral bij mensen die houden van bijzonder design.

Slimme energiemeter moet beter

De Vereniging Eigen Huis (VEH) constateert dat de verbruikskostenoverzichten die huishoudens met een slimme energiemeter tweemaandelijks ontvangen, ondermaats zijn.

De overzichten geven onvoldoende inzicht in het energieverbruik en veel mensen zeggen ze niet eens te ontvangen. Een belangrijk doel van de slimme meter is om huishoudens te helpen energie te besparen. Uit het onderzoek van VEH blijkt dat de helft van de gebruikers niet gestimuleerd wordt om zelf energie te besparen.

WONEN


Van het Gooi naar de Veluwe, want onder andere daar is het aantal transacties van recreatiewoningen erg gestegen ten opzichte van 2014. De markt voor recreatiewoningen is zich, na jaren van prijsdaling, sterk aan het herstellen. Consumenten geven bij een recreatiewoning de voorkeur aan nieuwbouw.

Vic's Broodjes2day is op zoek naar een medewerker die ons een aantal uurtjes per week kan helpen. Interesse? Neem dan contact op met Henk Simon 0294-414547

Lieve, betrouwbare vaste oppas bij ons aan huis (Weesp). Ma-di-do. Kind & hond. Mail: anzjula@gmail.com

TANDPROTHETISCHE
PRAKTIJK WEESP

Theo Nuyens
Kunstgebitten en reparaties
klaar terwijl u wacht
(ind. mogelijk)
Bent u slecht ter been,
wij komen ook aan huis
E. du Perronstraat 38
1382 SZ Weesp
Tel.: 0294-418722

Na de vakantie wat kilo's kwijtraken? Meld je aan voor een cursus Fit & Slank in 8 weken. Vanaf 6 sept. 19.30 uur in kapsalon Coupes and Looks in Weesp. Simpel en doeltreffend afvallen met gezonde voeding. www.fitenslank.nl/alwine-hoeben

Weekendhulp gezocht Groot gezin - 5 kinderen - zoekt fijne weekendhulp zodat de ouders ook weekend hebben. Meer informatie: http://bit.ly/2aMVjHs of 085-8883336

Te koop gevraagd tegen prima prijs: oud goud, gouden tientjes, Krugerranden e.a. gouden en zilv munten, baartjes goud en zilver, muntverzamelingen etc. Fa. Kevelam te Garderen 0577-461955 lid NVMH

Privehuis Morosa Almere 06-11117475 Bakkenzuigerstr. 50 ma/vr 10.00 tot 19.00 uur meisjes/dames gevraagd kvk 32159766

MOTORFIETSEN te koop
GEVRAAGD
alle merken en
bouwjaren. Defect of lang
stilgestaan geen bezwaar.
Direct gehaald, betaald en
gevrijwaard. 06-25418595

Een winkel vol!
Kleding en speelgoed

Topmerken / lage prijzen
LANNEKE
Nieuwstraat 39 Weesp
0294-416464 / lanneke.nl

Gevraagd: defecte vaat/wasmachine, droger, fornuis, radiator - gratis opgehaald, 06-34606808