MuiderNieuws

29 juli 2015

MuiderNieuws 29 juli 2015


Tien miljoen is voldoende voor sanering Muiden

Advies: keer niet nog meer geld uit voor fusiegemeente

door Christian Pfeiffer

MUIDEN - Een tegenslag voor de gemeenten Muiden en Bussum. Er lijkt geen extra geld te komen om zonder geldzorgen aan de nieuwe gemeente Gooise Meren te beginnen. De twee gemeenten hadden daar wel om gevraagd.

Muiden krijgt al ruim 10 miljoen euro van het Rijk om de grootste kosten te dekken. Maar Muiden en Bussum hadden aangedrongen op nog ruim 6 miljoen euro extra om helemaal 'schoon' aan de start te staan van de nieuwe gemeente Gooise Meren. Naar die extra 6 miljoen lijken de gemeenten te kunnen fluiten. Het adviesorgaan de Raad voor de financiële verhoudingen (Rvf) schrijft in een brief aan minister Ronald Plasterk dat tien miljoen voldoende is.

Enorme schulden
De enorme schulden van Muiden komen door de ruzie met ontwikkelaar KNSF-vastgoed. Nu lijken ze prima door een deur te kunnen, maar de afgelopen jaren werd vooral rollebollend in de rechtbank doorgebracht. Muiden werd door de rechter aansprakelijk gesteld voor het vertragen van het bouwproject op het terrein van de voormalige kruitfabriek en KNSF claimde in hoger beroep daarom ruim 370 miljoen euro van de gemeente. De gemeente wist de claim in 2014 van de tafel te krijgen door een akkoord te sluiten met KNSF, maar moest alsnog flink de portemonnee trekken. Onder meer het beheer van het openbaar groen wordt straks door de gemeente betaald.

Gewenste extra miljoenen lijken er niet te gaan komen

Muiden speelde een slim spelletje, verhoogde de lasten voor de Muiders tot de top en liet zich bijna failliet verklaren. Daardoor kon de gemeente aanspraak maken op een speciaal geldpotje van het Rijk, de zogeheten Artikel-12 status. Die is er voor alle gemeenten in Nederland met financiële problemen.

Probleem
En daar zit precies het probleem, zegt de Rvf nu. Dat potje, het gemeentefonds, is voor alle gemeenten in Nederland en als Muiden extra geld krijgt, krijgen andere gemeenten minder. Het is de gemeente die er jaren geleden vooral een zooitje van heeft gemaakt, en daardoor is het niet eerlijk om de rekening bij de rest van de gemeenten in Nederland te leggen.

Ook had de provincie Noord-Holland beter moeten ingrijpen in aanloop naar de fusie. Het was al jaren duidelijk dat het financieel niet goed ging met Muiden en bepaalde kosten werden niet meer gedekt in de begroting, zoals het onderhoud van de wegen. Dat de wegen nu in slechte staat zijn en een kostenpost kan daardoor geen argument zijn om meer geld vanuit het gemeentefonds te krijgen, zo concludeert de Raad verder. Als het Rijk Muiden wil helpen moet ze dat zelf betalen uit de begroting van volgend jaar, maar niet via het gemeentefonds.

Plasterk
Het is onwaarschijnlijk dat minister Ronald Plasterk nu alsnog 6 miljoen euro extra geeft zoals Muiden en Bussum graag willen. Hij leek daar al niet toe bereid en met dit advies is de minister gesterkt. Het is nu aan de nieuwe gemeente Gooise Meren om dit gat te gaan opvangen. Dat kan via een aantal zaken, zo adviseert de raad. Extra bezuinigen op het ambtenarenapparaat is er een, maar toch ook het verhogen van de OZB voor alle inwoners van de nieuwe gemeente Gooise Meren is een optie.

Nu nog is de insteek dat alle inwoners van Gooise Meren het tarief van Bussumse lokale lasten gaan betalen. Dat scheelt voor een gemiddeld Muider gezin straks honderden euro's per jaar.

Bussum moet waarschijnlijk dan toch wat extra gaan betalen

Bussum heeft van de drie gemeenten het laagste tarief en heeft als schrikbeeld straks te moeten betalen voor de problemen die Muiden heeft gemaakt, maar lijkt daar straks toch niet aan te gaan ontkomen. Muiden, Bussum en Naarden fuseren op 1 januari tot de gemeente Gooise Meren. In november zijn er verkiezingen, waar dit onderwerp ongetwijfeld een rol gaat spelen.

Topdrukte door heftige zomerstorm

Foto: Thomas Griffioen

MUIDEN - Topdrukte voor de brandweer van Muiden en Muiderberg door de zware zomerstorm, zaterdag. Overal in de gemeente begaven bomen het. Grote ongelukken deden zich niet voor.

De brandweer is de hele zaterdag in touw geweest om de eerste schade te verhelpen. Zoals hier op de Brink in Muiderberg waren flinke takken naar beneden waren gekomen. En ook de gemeente kon maandag meteen aan de bak. Overal maakten inwoners melding van schade.

Wie ons zoekt: we zitten in de Slijkstraat

MUIDEN - Het WeesperNieuws en MuiderNieuws verhuizen tijdelijk naar de Slijkstraat in Weesp. Vanaf volgende week woensdag (5 augustus) strijkt de krant voor twee weken neer op de kop van de winkelstraat.

14 dagen kan er gebruik worden gemaakt van het pand waar tot voor kort Stoute Schoenen zat. "Een kans die we natuurlijk niet laten lopen", zo legt hoofdredacteur André Verheul uit. De redactie is altijd op zoek naar leuke locaties in Weesp om vanaf daar het nieuws te verslaan. Voor die twee weken worden het WeesperNieuws en MuiderNieuws ook echt vanuit de Slijkstraat gemaakt.

"We nodigen iedereen uit om binnen te lopen. We horen graag hoe u over onze krant of website denkt", zo vertelt journalist Christian Pfeiffer. "Heeft u klachten, tips, misschien zelfs complimenten? Stap binnen!."

Nieuwstad
Het is niet de eerste keer dat de redactie de vaste stek aan de Fijnvandraatlaan in Weesp voor even verlaat om in het centrum te gaan zitten. In 2013 streken de journalisten voor een aantal maanden neer in een leegstaande winkel aan de Nieuwstad. Dat beviel toen uitstekend. Deze keer is het maar twee weken. Het WeesperNieuws en MuiderNieuws verhuizen woensdag 19 augustus weer terug naar de Fijnvandraatlaan 2a.

1150

het bouwjaar van de pas gerestaureerde toren van de Grote Kerk

Graafmachines nemen SC Muiden over

Club hoopt deze week oplossing te kunnen melden

Donderdag: graafmachines ploegen op het tweede veld van SC Muiden. Foto: Christian Pfeiffer

door Christian Pfeiffer

MUIDEN - 'Leden, blijf rustig, we zijn nog in onderhandeling.' Dat is de boodschap van SC Muiden nadat donderdag de graafmachines aan de slag gingen op het tweede veld. Een emotioneel moment.

Dat het zo snel zou gaan, dat was dan weer niet verwacht. Maar donderdag gebeurde het waar al maanden om werd gevreesd. De voorbereidende werkzaamheden voor het zanddepot van de KNSF op de voetbalvelden van SC Muiden. KNSF staat in haar recht: de huurovereenkomst met S.C. Muiden is verlopen en de vergunning voor de aanleg van het depot afgegeven. Toch een emotioneel moment.
Het is het begin van het einde van de club op deze locatie. Er werd een traan gelaten bij de betrokkenen die langs de kant stonden te kijken. Op het complex werden uit stil protest de vlaggen van de sportcombinatie halfstok gehangen.

Gras en doel voor de deur van de gemeente Foto: Facebook SC Muiden

SC Muiden: 'Leden blijf nog even rustig om proces niet te verstoren'

En ook een reactie in het Muidense bleef niet uit. De volgende dag lag er ineens een hoop gras met een voetbaldoel voor de deur bij de gemeente Muiden. Boze leden roeren zich. Zij geven de gemeente de schuld van het uitblijven van een alternatieve locatie voor de club. Ook een spandoek werd opgehangen en de Muider vlag halfstok geknoopt.

Toch roept het bestuur de leden op rustig te blijven. Op de achtergrond wordt er nog steeds onderhandeld. "Het bestuur begrijpt dat de ingrijpende werkzaamheden de nodige emoties oproepen. Achter de schermen wordt op dit moment door de betrokken partijen, Gemeente Muiden, KNSF en SC Muiden gewerkt aan een oplossing. Om dit proces niet te verstoren roept het bestuur de leden op om rustig te blijven."

Waar er over onderhandeld wordt is niet naar buiten gebracht. Wel zou het gaan om een oplossing voor de huisvesting. Nog deze week wordt er een beslissing verwacht over de toekomst van de club. De sportcombinatie hoopt nog voor het einde van de week naar buiten te kunnen komen met een goede deal.

Zingend de finish over van de Vierdaagse

Met veel plezier de finish over in Nijmegen.

MUIDEN - Het lopen van de Vierdaagse van Nijmegen blijft een prestatie. Gehuld in oranje shirts met Café Ome Ko kwamen Martin van Wonderen, Berry van Wonderen en Jose Klaassen in goed humeur over de finish.

De vierdaagse was vorige week van dinsdag tot vrijdag. Het was de 99ste keer dat het enorme wandelevenement werd gehouden. Er is de keuze uit de afstanden 30,40 of 50 kilometer.

Volgend jaar wordt het helemaal bijzonder: dan wordt de 100ste editie gehouden. Daarvoor gelden speciale inschrijfregels.

22 rijplaten gestolen bij A6

MUIDERBERG - Een opmerkelijke diefstal aan de Naarderstraatweg, tussen 17 juli en 20 juli. Er zijn meer dan 22 stalen rijplaten meegenomen.

De platen werden meegenomen ter hoogte van de IJsselmeerweg, de parallelweg langs de A6. De platen zijn loodzwaar, dus ze moeten haast wel met een vrachtwagen zijn gestolen. De politie hoopt dat dit iemand is opgevallen. De rijplaten brengen veel geld op. Getuigen kunnen zich melden op 0900-8844.

Orgeltocht door Muiden en Muiderberg

MUIDEN- In Weesp, Muiden en Muiderberg wordt zaterdag een orgeltocht gehouden. De hele dag luisteren naar vier verschillende orgels.Christine Kamp speelt.

Iedereen die wil kan zich zaterdag om 10.30 uur melden bij de Grote Kerk in Weesp. Daar trapt Kamp af met een concert op het orgel. Daarna staat om 12.00 uur een concert in de Kerk aan Zee in Muiderberg op de planning.

Daarna om 14.30 uur in de Nicolaaskerk in Muiden en als afsluiter om 15.00 uur in de Grote Kerk van Muiden. Deelname kost 15 euro, en dat is dan zonder lunch.

Orgeltochten worden wel vaker in de provincie gehouden, meer informatie is te vinden op www.orgeltochtennoord-holland.nl.

Lintjes

MUIDEN - Muiders en Muiderbergers die een iemand willen voordragen voor een lintje in april 2016, moeten de aanvraag voor 3 augustus indienen bij de gemeente.

De lintjesregen vindt traditiegetrouw plaats op de laatste vrijdag voor Koningsdag. Volgend jaar is dat op vrijdag 22 april. Op lintjes.nl is een aanvraagformulier te vinden. Ook staat daar welke aanvullende informatie er allemaal nodig is om de burgemeester een voorstel te kunnen doen. De Koninklijke Onderscheidingen zijn bedoeld om mensen die zich inzetten voor de samenleving publieke erkenning te geven. Afgelopen jaar ontvingen drie inwoners van Muiden en Muiderberg een lintje. Dit waren Elly de Vries, Jaap Koster en Johan Smit.

Nog ruim een maand heien aan het aquaduct

Nog een maand heien aan het nieuwe aquaduct Foto: Christian Pfeiffer

WEESP - Er wordt weer geheid aan het aquaduct voor de nieuwe A1 in de Bloemendalerpolder. De laatste 1100 heipalen gaan de grond in. Tot aan begin september wordt er nog geheid en dan zitten alle palen in de grond. Het aquaduct moet volgend jaar af zijn. Ook de problemen met de lekkage zijn ondertussen opgelost. Het lek is gevonden en het water dat in de bak was gestroomd is er uitgepompt. Het werk ligt op schema, zo vertelt de aannemer. Ook aan de naastgelegen Spieringbrug wordt ondertussen hard gewerkt.

Anke ten Doeschate


Ondertitelaar en auteur
Weesper sinds 2004
39 jaar

Welk boek wil je ooit nog schrijven?
"Ik ben nu bezig met een roman. Weer heel anders dan de drie eerdere boeken die ik schreef. Eigenlijk schrijf ik steeds wat ik op het moment wil schrijven, dat gaat vanzelf."

Trots op?
"Mijn kinderen Pjotr en Elsa."

Met wie wil je een goed gesprek?
Heel graag met mijn vader, maar dat gaat helaas niet meer omdat hij vergevorderde Alzheimer heeft."

Wat is je beste eigenschap?
"Doorzettingsvermogen."

En je slechtste?
"Ongeduld."

Wat weten veel mensen niet van je?
"Ik ben een rasechte tukker."

Wat doe je verder in het leven?
"Ik werk met veel plezier als ondertitelaar bij RTL Nieuws. Daarnaast ben ik secretaris van GroenLinks in Weesp."

Favoriete vakantiebestemming?
"Noord-Groningen en Zuid-Frankrijk."

En je favoriete plek in Weesp?
"De Roosenboom- en de Draaiersschans."

Wat zou je doen met een miljoen?
"Ik houd me niet bezig met financiële verlangens."

Welke poster hing er boven je bed?
"Een wereldkaart, waarbij ik fantaseerde over plaatsnamen Een ervan was Walvisbaai in Namibië, daar ben ik uiteindelijk echt geweest."

Welk boek moet absoluut mee in de vakantiekoffer?
"'Het oudste dochter effect' van Lisette Schuitemaker en 'Het meisje in de trein', vertaald door Miebeth van Horn."

Wie verdient een compliment?
"Nathalie Scheffer, omdat ze zo tomeloos haar best doet voor de Weesper Boekhandel."

Zee of bergen?
"Bergen!"

Als je burgemeester was, dan?
"Zou ik het kruispunt Papelaan, Herensingel, Plataanlaan veiliger maken."

Voorbereidingen bouw Bloemendalerpolder van start

Tientallen bomen moeten wijken voor zanddepot

Schets van de nieuwbouwwijk in de polder.

WEESP - Het zand dat nodig is om de nieuwbouwwijk Bloemendalerpolder te bouwen, komt straks per schip over het Amsterdam-Rijnkanaal aan. Een speciaal depot op bedrijventerrein Noord wordt aangelegd.

Bij de rioolwaterzuivering van Waternet aan de Zuiderzeelaan moeten bijna 70 wijken voor de aanleg van het zanddepot. Daar kunnen straks de schepen met zand worden gelost en daarvandaan wordt het zand over het bedrijventerrein naar de polder gebracht.

"Er worden een loswal en een tijdelijke bouwweg aangelegd. Het zand wordt via een trechter in de vrachtwagens geladen. Deze rijden via de Zuiderzeelaan, de Bloemendalerweg, een stukje Hogeweyselaan en de Leeuwenveldseweg naar de Bloemendalerpolder. Zij gaan de polder in via het stukje bouwweg dat er al ligt, een eindje ten westen van waar nu gebouwd wordt aan Leeuwenveld 3", aldus een gemeentewoordvoerder.

Transport zand voor de nieuwbouwwijk gaat over Noord

Speciale aandacht is er voor de oversteekplaats aan de Hogeweyselaan die veel gebruikt wordt door scholieren uit Diemen en Amsterdam die in Weesp naar school gaan.

"Wij hechten eraan dat zij veilig kunnen oversteken. Om de situatie overzichtelijk te houden en ervoor te zorgen dat er maar op één plaats (de oversteekplaats) kan worden overgestoken, brengen we stalen barriers (hekken) aan in het middengedeelte onder het viaduct. Op die manier kan er maar op één manier worden overgestoken. De situatie wordt dan overzichtelijker en kan er veilig overgestoken worden", zo legt de woordvoerder uit.

De bouw van de nieuwbouwwijk Bloemendalerpolder moet volgend jaar gaan beginnen. Binnen tien jaar moeten er tussen Weesp en Muiden ruim 2700 huizen worden gebouwd, compleet met school, supermarkt en andere voorzieningen.

Het bestemmingsplan lag enkele weken geleden nog ter inzage en is te vinden op www.bloemendalerpolder.com.

Elektronica weg bij inbraak

WEESP - Een televisie, Playstation en dvd-speler zijn in de nacht van zaterdag op zondag buitgemaakt bij een inbraak de Vincent van Goghstraat. Dat vertelt de politie.

Via de balkondeur werd er ingebroken. Het hele huis werd doorzocht. Een dag later, van zondag op maandag, is er waarschijnlijk geprobeerd in te breken bij een huis aan de Meindert Hobbemastraat. Daar vonden bewoners breeksporen op de schuttingdeur. Van beide zaken zoekt de politie getuigen. Die worden opgeroepen zich te melden.

Tegenvaller dreigt voor Weesp

WEESP - Een forse financiële tegenvaller voor de gemeente Weesp. De uitkeringen vanuit het Rijk worden tonnen lager dan verwacht. Zo vertelt het college van B en W.

Weesp moet voor volgend jaar al zo'n zeven ton bezuinigen. Mogelijk wordt dit door het slechte nieuws uit Den Haag dubbel zo hoog. De bezuinigingsvoorstellen die dan nu op tafel liggen zijn niet voldoende, er zullen dan extra maatregelen genomen moeten worden. De begroting van de gemeente bestaat voor een groot deel uit geld dat uit Den Haag komt. Daar wordt twee keer per jaar beslist hoeveel geld de gemeenten krijgen. De laatste berekeningen, van vorige maand, vallen voor Weesp slecht uit.

Wat de gemeente gaat doen is nog niet bekend. Het nieuws werd vlak voor het zomerreces bekendgemaakt. Na de zomer worden de gevolgen doorgerekend.

Saxofonist speelt mee met carillon

WEESP - Op het carillon van de Grote Kerk wordt vrijdag een bijzonder Beiaardconcert gegeven. De Amerikaanse saxofonist Harry Cherrin speelt mee.

Oud-stadsbeiaardier Gijsbert Kok bespeelt vanaf 19.00 uur het klokkenspel. Harry speelt mee op de luisterplaats - de tuin van Oudegracht 27; daar staat een minitentoonstelling van tekeningen door Ilona Woltring.

Iedereen is welkom. Elke zomer worden er op vrijdagavond concerten gegeven op het carillon.

Topchef Jeroen Bruinsma opent BLOOM Kitchen Bar

Samen met Paulien Schuitemaker, 'hun droom'

Paulien Schuitemaker en Jeroen Bruinsma hebben er zin in Foto: Christian Pfeiffer

door Christian Pfeiffer

WEESP - De officiële opening is vandaag. Niet met een groot feest, maar er kan vanaf nu gewoon gereserveerd worden. BLOOM Kitchen Bar van Jeroen Bruinsma en Paulien Schuitemaker is anders dan anders.

Weespers zullen de locatie nog wel kennen van tapasrestaurant Alhambra. Wie binnenkomt aan de Achteromstraat wordt meteen getroffen door de lichte uitstraling en de open keuken waar de koks werken. Jeroen en Paulien zitten aan een tafel, om hun heen krioelen op de dag van het interview de werklui. Er wordt met man en macht gewerkt om alles op tijd af te krijgen. Alles is gloednieuw. Het stel zit er stralend bij. Ze hebben er zin in. Het was altijd al hun droom iets gezamenlijks op te zetten.

'Zorgboerderij Hoogerlust gaat onze producten leveren'

Jeroen Bruinsma was tot voor kort de chef-kok van het Apollo-hotel. Daar gooide hij hoge ogen. Waarom dan nu een restaurant in Weesp? "Simpel. We zijn twee jaar geleden in Weesp komen wonen. We waren meteen gek op de stad. De sfeer is hier erg relaxed. Weesp is centraal en we konden deze horeca-gelegenheid overnemen, het voelde meteen goed", zo vertelt Jeroen.

Maar wie nu bij BLOOM binnenstapt ziet dat het onherkenbaar is veranderd. Maanden is er verbouwd en behalve aan de rechterkant van de zaak is alles anders. Paulien: "We hebben gekozen voor een open keuken, zodat iedereen kan meekijken. Het is de bedoeling dat ons restaurant niet zo traditioneel wordt dat de ober alleen serveert en de koks koken. Je kan straks ook aan de kok een kopje koffie vragen en de kok kan je eten komen brengen. Niet zo traditioneel. Met zijn allen gewoon als team."

Streven: 'Je moet hier onder de 50 euro kunnen eten'

Ook Paulien haar roots liggen in de horeca. Een zakelijke samenwerking met Jeroen was er ook al eerder, dus dat zit wel snor.

Bijzonder is het concept om met zoveel mogelijk lokale producten te gaan werken die op dat moment ook in het seizoen zijn. "Zorgboerderij Hoogerlust in Muiden gaat heel veel aan ons leveren. Zij vertellen mij wat op dat moment echt in het seizoen is en top is. Dan maak ik er een kaart omheen", zo vertelt Jeroen. "Dat kan dus betekenen dat de kaart per week, of misschien wel per dag gaat verschillen. Neem als voorbeeld aardbeien: je kan er de hele zomer mee koken, maar ze zijn maar een paar weken écht top. "

Door die flexibiliteit is het ook een kleine kaart die de koks aan de gasten aanbieden. "Een of twee voorgerechten, een tussengerecht, twee of drie hoofdgerechten. Gewoon beperkt maar dan van topkwaliteit", zo gaat Jeroen door. Zijn ogen glimmen. Het enthousiasme is voelbaar.

BLOOM Kitchen Bar

Er kan vanaf nu worden gereserveerd bij BLOOM. De zaak is vandaag voor het eerst open.

BLOOM Kitchen Bar is elke week van woensdag tot en met zondag open van 12.00 tot 21.30 uur.

Meer informatie over het nieuwe restaurant aan de Achteromstraat is te vinden op www.bloomkitchenbar.nl.

Paulien: "Ook geen grote uitgebreide wijnkaart. Wij willen de wijnen ook per glas kunnen aanbieden. Maar wel voor elke gang een passende soort."

Wie naar rechts kijkt in de zaak ziet op de maagdelijk witte muur een ruige zwart-wit foto hangen van Marco Pierre White. Een portret van de Britse kok met een sigaret. Opvallend. Het is het enige wat in het restaurant aan de muur hangt. Statement? "Ja. Dat is mijn grote voorbeeld. Hij was de eerste die ruig koken in beeld bracht met zijn fotoboek in 1990. Ik had altijd een exemplaar in mijn tas zitten", aldus Jeroen. "Dat ruige, dat spreekt mij aan."

Wat gaat een avondje dineren bij BLOOM Kitchen Bar kosten? Jeroen en Paulien: "We willen dat iemand hier voor onder de 50 euro lekker een menu kan eten. Natuurlijk kan je het zo gek maken als je zelf wilt, maar onder de 50 euro is toch wel ons streven." En overigens is het niet alleen dineren. De zaak is ook voor de lunch open. Met 40 plaatsen is het niet bijzonder groot, intiem is een goed woord om het te omschrijven.

Een installateur van de keuken onderbreekt het interview. Hij vertelt dat dat de elektricien vanmiddag toch nog even komt om de geconstateerde problemen op te lossen. Jeroen reageert opgelucht. Hij bedankt de man uitvoerig.

Column

Fusie moet!

Het is het levenswerk van de Commisaris van de Koning

Over fusie van Weesp wordt door belangrijke personen al lang gesproken. Logisch zou een fusie zijn geweest van Muiden en Weesp tot een gemeente en Muiderberg, Naarden en Bussum tot een tweede gemeente. Veen bij veen en zand bij zand. Verstandige mensen hebben anders besloten. Muiden, Muiderberg, Naarden en Bussum fuseren zonder de Hilversumse Meent tot de gemeente Gooisemeren. Weesp blijft dus zelfstandig. Dat is misschien een prachtig resultaat. Addertje onder het gras? Jazeker: onze regering. Onze landelijke overheid kiepert allerlei taken over de schutting - niet naar de provincie - maar naar gemeentes. Met ingeboekte bezuinigingen moeten gemeenten zoals Weesp dezelfde werkzaamheden voor minder geld uitvoeren. Een taakverzwaring met loonsverlaging dus... Bij de overheid kan dat dus kennelijk.

De provincie Noord Holland dringt enorm aan op fusie van gemeentes. Het lijkt een soort levenswerk van de Commissaris des Konings (CdK). Zijn geur wil hij achterlaten. Hierbij denk ik dan onwillekeurig aan de geur in de lift van NS-station Weesp. Als de CdK zo graag fusies nastreeft, heb ik een veel beter idee. Een fusie van Weesp met Bonaire! Bonaire is ongeveer even groot en even eigenzinnig als Weesp. Deze fusie kent veel voordelen. Caribisch Nederland (zo heten de bijzondere Nederlandse gemeenten Saba, Sint Eustatius en Bonaire) wordt deel van de Provincie Noord Holland. Dat zal deze CdK vast aanspreken. Caribisch Nederland hoort nu bij geen enkele provincie. De inwoners van Caribisch Nederland hebben geen invloed op de samenstelling van de Eerste Kamer. Die democratische weeffout is hiermee opgelost. Weesp heeft met de Schiphollijn en de KLM uitstekende verbindingen met Bonaire. Via de lucht grenst Weesp aan Bonaire. Wij zijn buren.

Gemeenteraadsvergaderingen zes maal per jaar. De ene keer inWeesp de andere keer in Kralendijk. Onhandig? Dat valt wel mee. Europa doet het precies zo. Het vergadert nu eens in Brussel en dan weer in Straatsburg. Enthousiasme voor fusie zeker toenemen. De kosten ook. Maar iedereen weet: fusies kosten veel geld. Veel meer geld dan de fusies opleveren.

Laten we als Weesp beginnen met het opzetten van een stedenband met Bonaire. Wie zet de eerste stap?

Het is het levenswerk van de Commisaris van de Koning

Jumbo: wij zijn geen partij aan de Achtergracht

WEESP - De ruzie rondom het winkelcentrum aan de Achtergracht woekert door. Het is nog onduidelijk waarom Ahold moeite heeft met de verhuur van fase 2, maar er komt geen Jumbo.

Ahold weigert de Albert Heijn te verhuizen naar het net afgebouwde deel van het winkelcentrum. Daardoor kan de bouw van de volgende fase niet van start. Er zou sprake zijn van de komst van een tweede supermarkt in dat deel, vandaar dat Albert Heijn niet blij is. Een concurrent naast de deur: dat is geen aantrekkelijk vooruitzicht. Er is nog geen oplossing, zo meldt Ahold eergisteren. En dus is er vertraging voor het winkelcentrum.

De Jumbo is het niet, zo zegt de Jumbo. "Uiteraard zijn wij altijd geïnteresseerd in nieuwe locaties om ons te vestigen", zo meldt een woordvoerder. Al is het de meest genoemde supermarkt in de vele reacties onder de berichten op onze website. Er is zelfs een actiepagina op Facebook opgericht om de Jumbo te bewegen naar Weesp te komen.

'In uniform voel ik mij anders'

Remon Cieraard voelt zich als een vis in het water bij de vrijwillige politie

Remon Cieraad is trots op het vrijwilligerswerk dat hij doet. Foto: Bob Awick

Aanmelden

Om te starten met de opleiding tot vrijwilliger surveillance en handhaving moet eerst gesolliciteerd worden op een vacature bij een eenheid en volgt er een selectieprocedure. De basisopleiding tot politievrijwilliger duurt in totaal 57 lesweken, verspreid over anderhalf jaar. Gemiddeld gaan de vrijwilligers twee avonden per week naar de Politieacademie. Lesperiodes worden afgewisseld met praktijkperiodes in een wijk- of districtsteam. De deeltijdopleiding tot politievrijwilliger is gericht op toezichthoudende taken. Op straat, op verkeersveiligheid en bij evenementen. Meer informatie is te vinden op de website: www.wordpolitievrijwilliger.nl.

door Jessica de Jong

NAARDEN - Als Remon Cieraad zijn politie-uniform aantrekt, dan wil hij zich ook nuttig maken. Hoewel het nooit een roeping was om bij de politie te gaan, blijkt hij als een vis in het water te functioneren. Hij is enthousiast, energiek en niet op zijn mondje gevallen. "Als je de wil hebt om bij de vrijwillige politie te gaan, dan zou ik het zeker aanraden. Het is heel erg leuk, zeker als je iets voor de maatschappij wilt betekenen."

Cieraad vertelt dat hij vroeger nooit wist dat de vrijwillige politie bestond. Hij hoorde hier voor het eerst over toen hij zich een jaar of tien geleden op het politiebureau in Huizen ergerde aan de lange wachttijden. "Er waren emblemen gestolen van de auto van mijn vrouw en daarvan wilde ik aangifte doen. Ik was aan het wachten, aan het wachten en nog eens aan het wachten. Op een gegeven moment was ik aan de beurt en werd ik geholpen door een hoofdagent. Ik vroeg hem waarom ik zo lang moest wachten en of hij als hoofdagent niet iets beters te doen had. Hij vertelde mij dat ze graag extra handjes wilde hebben en duwde mij een folder in de hand over de vrijwillige politie."
Het idee sprak Cieraad direct aan. "Het kwam voor mij op een moment dat ik mijn zaak, een textielgroothandel, had verkocht. Hoewel ik daar in loondienst bleef werken, wilde ik er wel iets bij doen. Ik had ook net een dochter gekregen en ik had het gevoel dat ik iets terug wilde doen voor de samenleving. Daar komt het sportieve aspect bij, wat mij als fanatieke skiër en surfer erg aansprak."

'Ik had verwacht dat het heel veel boeven vangen was, dat is niet zo'

Diensten meedraaien
Cieraad schreef zich in en hoorde lange tijd niets, totdat hij een oproep kreeg om zich te laten testen. "Het betrof een fysieke-, psychologische- en gezondheidstest. Dat gebeurde in het najaar van 2007 en in november begon ik op de academie in Amsterdam." Drie jaar lang was de aankomende agent druk met zijn opleiding tot surveillant. "Ik kwam ook al direct bij het korps Naarden-Bussum als student zijnde." Over de opleiding is hij erg te spreken. "Je krijgt leraren die erg gemotiveerd waren en er was goede begeleiding vanuit het korps. In die tijd ging je een tijdje naar school, draaide je een tijdje mee met het korps en ging je weer terug naar school. Erg afwisselend. Ik vond het ook schitterend om de diensten mee te draaien. Ik hoef niet zo nodig vooraan te staan, maar het is echt fijn als je iets kunt betekenen. Inmiddels zijn de vrijwilligers ook echt opgenomen tussen de beroeps. We krijgen dezelfde briefing, werken dezelfde tijden, krijgen dezelfde werkopdrachten en zijn echt lid van het team."
Hij had wel een ander beeld voor ogen van de politie toen hij aan de opleiding begon. "Ik had verwacht dat het heel veel boeven vangen was en overal met toeters en bellen heen rijden. Nee, dat is het dus niet. Het is veel wachten op wat er gaat gebeuren. Er zijn natuurlijk ook drukke dagen met bijvoorbeeld een aanrijding of een brand. Daarnaast draai ik ook horecatoezicht met een beroepscollega en je maakt altijd veel verschillende dingen mee. Ik wil wel meegeven aan geïnteresseerden dat je niet direct alles mag na je opleiding. Zo werkt het niet. Je kunt dus wel mee als assistent van de politie en daarbij intern diverse bijscholingen doen. De vrijwillige politie zoekt overigens geen cowboys."
Het korps Gooi en Vechtstreek kent momenteel 16 vrijwilligers die actief meedraaien. "We willen graag naar 25 tot 32 vrijwilligers groeien. Het vraagt wel wat van de nieuwkomers, want je moet natuurlijk eerst een opleiding volgen. Het is wel zo dat er inmiddels een verkorte opleiding is die nog maar anderhalf jaar duurt. Bovendien mag je vrijwel direct meedraaien, echter wel nog onder toezicht. Wat je mag doen hangt samen met de competenties die je dan al behaald hebt." Inmiddels is Cieraad nu zelf bezig met de agentenopleiding. Als hij die heeft afgerond is hij volledig inzetbaar. "Ik heb alle examens al gehaald en ben binnenkort ook bevoegd om vuurwapendragend te zijn."
Hoewel Cieraad dus als volledig agent de straat op mag, zou hij niet meteen als beroeps bij de politie willen. "Bij de politie zien ze mij graag komen en we doen veel samen. Voor de kleine vergoeding doe ik het in ieder geval niet en ik zeg ook tegen mensen dat ze het daar niet voor moeten doen. Het is verantwoordelijk werk; wel vrijwillig maar niet vrijblijvend. Ik draai iedere vrijdag om de week een dienst en iedere zaterdag. Daarbij heb ik de coördinatie van de vrijwilligers onder mij voor district Gooi en Vechtstreek wijkteam Noord. Het komt erop neer dat ik 16 uur werk voor de politie en daarnaast mijn normale baan. Sommige vrijwillige collega's maken overigens wel de overstap naar de betaalde politie. Voor mijzelf zeg ik nu nog nee, echter weet je nooit of ik in de toekomst ooit nog eens de overstap wil maken. Die mogelijkheid hou ik zeker open."
Hoewel hij al veel heeft meegemaakt in zijn uniform, staat een melding hem nog heel goed bij. "Het was op een zaterdag en ik reed in de auto met een hoofdagent (ook een vrijwilliger) op de Crailoseweg richting Huizen. We kregen een melding dat er een aanrijding was geweest in het centrum van Bussum en dat er ook al een traumahelikopter onderweg was. We draaiden de wagen om en hoorden al snel dat we er wat spoed achter moesten zetten. Daarop kwam een nieuwe melding binnen van een kind dat onwel wat geworden in de Hilversumse Meent. De reanimatie was al gestart en het zou een baby betreffen. We gingen er direct op af en hebben de noodzakelijke eerste hulp verleend. Uiteindelijk ben ik met de ouders op de achterbank achter de ambulance aan naar het ziekenhuis gereden. Een politiemotor reed voorop. Het is het heftigste wat ik heb gedaan. Het kindje heeft het helaas niet gered. We hebben als politie gedaan wat we konden en er ook met elkaar over gesproken. Als je zoiets meemaakt, dan raakt je dat echt, zeker omdat ik zelf ook een kind heb. We hebben later nog een briefje van de ouders gekregen waarin ze hun dank uitspraken voor de hulp."
"Ik moet zeggen dat ik gewoon veel terug krijg voor dit vrijwilligerswerk. Sommige mensen gaan voetballen in hun vrije tijd, ik maak mij liever hier nuttig. Ik krijg ook heel veel leuke feedback. Mensen zijn dankbaar als je ze helpt. Bij de politie ben ik dienstbaar. En hoewel je veel meemaakt, vind ik het toch ook heel ontspannend. Als ik het uniform aandoe dan voel ik mij een ander mens. In uniform heb je opeens een stuk verantwoordelijkheid. Niemand ziet aan mij dat ik een vrijwilliger ben, hoe vaak ik diensten draai of wat mijn rang is. Ze zien een agent en die verwachting moet je waarmaken."

'Onderzoek bij NASA, alsof ze me loslaten in een snoepwinkel'

Astrochemicus Annemieke Petrignani onderzoekt het ontstaan van leven

Annemieke Petrignani aan het werk met de opstelling in het FELIX labarotorium in Nijmegen

door Ruth van Kessel

WEESP – Annemieke Petrignani - Taube wijdt haar leven aan de wetenschap en bestudeert als astrochemicus het ontstaan van sterren, planeten en het leven zelf. Onlangs haalde de Weespse een belangrijke beurs van het NWO binnen, waardoor ze met een door haar samengesteld onderzoeksteam vijf jaar mag werken aan haar onderzoeksmissie en toegang krijgt tot grote onderzoeksopstellingen in Nederland, Europa en zelfs de NASA. 'Alsof ik word losgelaten in een snoepwinkel', zo verheugt de wetenschapper zich.

Trots is Annemieke Petrignani op de erkenning van haar deskundigheid op het gebied van de astrochemie. Voor haar onderzoek, dat plaatsvindt in laboratoria, werkt ze samen met astronomen. Zo kunnen inzichten uit het lab vergeleken worden met waarnemingen in de ruimte. Met de beurs staan alle deuren naar de ruimte letterlijk voor Petrignani open. Trots is ze ook dat ze als een van de weinige vrouwelijke wetenschappers deze beurs heeft weten binnen te slepen. "De wetenschap en zeker de bètawetenschap is nog steeds een mannenwereld. Waarin het voor vrouwen, zeker als ze ook nog eens moeder willen worden, het niet altijd gemakkelijk is om voor vol te worden aangezien." Petrignani is 39 jaar, werkt parttime en is in verwachting van haar derde kind.

In de kelder staat de krachtigste laser ter wereld.

Weespse laat zien dat je als moeder carrière in de wetenschap kan maken

Wat onderzoek je nu precies?
"Met mijn onderzoek wil ik weten hoe organische stoffen in de ruimte eruit zien. Organische stoffen zijn de basis van het leven, van het ontstaan van sterren en planeten. We weten dat ze er zijn, we hebben als het ware de voetafdruk, maar nu willen we de rest zien."

Waarom is dit onderzoek van belang?
"Organische stoffen waren er al voordat de aarde werd gevormd. Mijn onderzoek is een puzzelstukje, dat samen met vele andere kleine puzzelstukjes ons inzicht op het ontstaan van sterrenstelsels en leven moet vergroten. Als we dit op afstand begrijpen, dan kunnen we die kennis ook toepassen op de aarde. Bijvoorbeeld bij gezondheids- en milieuvraagstukken, waar organische stoffen ook een grote rol spelen."
En nu mag je vijf jaar doorgaan?
"Klopt. Het NWO (Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek) kent jaarlijks aan een honderdtal wetenschappers – van alle disciplines - VENI, VIDI en VICI-beurzen uit. Ik heb een VIDI-beurs binnengehaald, deze is voor talentvolle en creatieve wetenschappers. Met 800.000 euro mag ik vijf jaar mijzelf en twee andere onderzoekers aan het werk zetten. Het klinkt veel, maar het bedrag is ontoereikend om de benodigde apparatuur aan te schaffen. Het biedt mij wel de mogelijkheid om een eigen onderzoekslijn te beginnen, waarbij ik gebruik kan maken van onder meer het FELIX-labarotorium aan de Radbouduniversiteit, met de krachtigste lasers ter wereld en het HIMS instituut van de Universiteit van Amsterdam. Daarnaast blijf ik samenwerken met de Sterrewacht in Leiden en heb ik toegang tot de nieuwste ruimtetelescopen - missies van biljarden euro's! - van de NASA."

'Ik vind het machtig mooi om te zoeken naar het onbekende'

Hoe ben je zover gekomen?
"In 2000 studeerde ik af in de technische natuurkunde en kreeg ik banen aangeboden bij organisaties als Shell. Ik koos heel bewust voor de minder gemakkelijke weg: het doen van onderzoek. Vervolgens promoveerde ik in de atmosferische fysische chemie van aardachtige planeten. Ik vind het nog steeds machtig mooi: mogen spelen met de nieuwste experimentele opstellingen en zoeken naar het onbekende, naar dingen die niemand weet. Een leuke bijkomstigheid is ook dat je voor dit vak veel moet reizen en samenwerkt met verschillende culturen. Geweldig allemaal, zeker als je jong en nog niet gebonden bent. Ik had de tijd van mijn leven."

Totdat je behalve wetenschapper ook moeder werd?
"Als one of the guys is het in de mannenwereld, die de bètawetenschap nu eenmaal is, behoorlijk shocking dat je als vrouw kiest voor kinderen. Toen ik in verwachting was van ons eerste kind deed ik net mijn postdoctoraal aan het Max-Planck Instituut in Heidelberg en moest ik mijn eigen zwangerschapsprotocol schrijven. Ik was de enige vrouw in de groep destijds en ook de eerste wetenschapster in dertig jaar, die daar zwanger werd. Ondanks dat het niet gebruikelijk was, besloot ik toch een gezin te stichten en ging ik parttime werken. Al betekent dat in mijn geval vier lange dagen. Reken maar dat ik gepionierd heb in de wetenschapswereld."

Een voorbeeld voor andere vrouwen?
"Niet doelbewust, maar ik laat zien dat het kan: een wetenschappelijke carrière combineren met een gezinsleven. Het wordt vrouwen niet gemakkelijk gemaakt: je moet verantwoorden waarom bij jou een onderzoekstraject langer duurt en waarom je parttime werkt. Ik houd mezelf in balans door met dezelfde passie te investeren in de wereld van mijn kinderen en zit ik daarom in de ouderraad van de Kors Breijerschool. Ik introduceer op school een astronomiepakket en laat kinderen zo kennismaken met de wereld van de sterrenkunde. Wie weet wek ik hun interesse voor de wetenschap. Ik vind dat ik als vrouw een voorbeeld ben voor jeugdige wetenschappers: vrouwen en mannen, die het lef hebben een gezin te combineren met de wetenschap. In dat spanningsveld ben ik zeker een pionier, zonder dat ik feministe ben."

Marianne's Warming Up

Voordat Marianne Klijnstra op 6 september zelf Smal Weesp induikt, vraagt ze een van de 200 andere Weesper deelnemers hoe zij dat nou aanpakken, zo'n WeesperNieuws Triatlon.

Daan Hagenstein
Startnummer 1470
Goeie speerwerper

Ik ben een angsthaas. En dus mag ik graag voor iedere bocht op het fietsparcours in de remmen knijpen. Mijn niet zachtzinnige contact met een auto van vorige zomer heeft daar niet bij geholpen, en alles bij elkaar kunnen we zeggen dat fietsen niet mijn talent is. Al jaren breng ik mijn fietsje voor zijn onderhoud naar de winkel, waar Daan en zijn collega's dan klaar staan om hem weer op te lappen. Omdat Daan best hard kan fietsen ben ik eens in de werkplaats gaan zitten om te vragen naar de gouden tip. Na dat het gaat over fietsen van 14.500 euro, ultra hendels en de S3 kunnen we het weer hebben over dingen die ik begrijp.

Ik maar denken dat Daan een lang fietsverleden heeft, maar hij vertelt lachend dat hij een niet onverdienstelijk speerwerper was. 'En hoe kom je dan precies uit bij de triatlon', vraag ik me af. Het blijkt dat Daan aan atletiek deed, een blauwe maandag op wedstrijdzwemmen heeft gezeten en een vader heeft die wel iets met fietsen heeft. Alles is bij elkaar gegooid, en we kunnen zeggen dat hij niet heel oud was toen hij zijn eerste triatlon deed. 'Maar hoe komt het dan dat fietsen je sterkste onderdeel is geworden?' is mijn hamvraag. 'Geen idee, ik kan gewoon hard fietsen.' Is de conclusie. 'Als ik mijn dag heb tenminste…'. Van achter de kassa hoor ik echter dat Daan het beste fietst als hij ziek zwak en misselijk is. Ik geloof echter niet dat dat de gouden tip is die ik zoek.

Pool tot het laatst spannend

WEESP - Tot het laatst bleef de WeesperNieuws Pool de France afgelopen weekend spannend. Het tourspel werd dan wel gewonnen door Weesper Ruben Voskuil, maar dat was alles behalve afgetekend. Nummers twee Menno ten Have en Bart Elderenbosch hadden tot het laatste moment kans.

Hetzelfde gold voor de andere klassementen. Samantha Groenestein won pas op het allerlaatste moment het bergklassement een dagzege. Lindsay van Huisstede won op het laatste moment het sprintklassement.

Algemeen Klassement

1 Ruben Voskuil Weesp 803
2 Bart Elderenbosch Weesp 789
2 Menno ten Have Weesp 789
4 Stefan Wolffenbuttel Nigtevecht 788
5 Matija Hutters Weesp 780
6 Dave Gouwswaard Weesp 772
6 Tom Mansvelder Muiden 772
8 Brenda van Schaik Ned den Berg 769
8 Esther van Wegen Weesp 769
10 Frans de Jonge Weesp 767
11 Rob Smeekes Weesp 760
12 Astrid Van der Wurff Versteeg Weesp 759
13 Marjon Tefsen Weesp 758
14 Ivana Kucerova Weesp 757
14 Johan de Vries Weesp 757
14 Suzanne Laanbroek Weesp 757
17 Patrick Dogterom Weesp 756
17 René Leurs Weesp 756
19 Suzanne Poot Weesp 754
20 Meindert Raaijmakers Weesp 752
21 Michel Leijenaar Weesp 751
22 Daan Boekhoorn Weesp 746
22 Sander Van den Broek Weesp 746
24 Anke ten Doeschate Weesp 745
24 Sabine Singstra Weesp 745
26 Marco Voskuil Weesp 744
27 Sarah Rezk Driemond 743
28 Henri Blom Van Assendelft Weesp 742
29 Celine Gijzen Weesp 741
29 Jeroen Ebing Weesp 741
31 Corrie van Stuivenberg Weesp 740
32 Susannah Rezk Driemond 739
33 Jordy Boor Nederhorst den Berg 738
34 Truus Leijenaar Weesp 736
35 André van der Wurff Weesp 735
36 Gottfried Rosendal Weesp 734
36 Sander Smeink Weesp 734
38 Co Roest Driemond 732
38 Peter Snoek Weesp 732
38 Remco Munnik Weesp 732
38 Sander Voskuil Weesp 732

Bergklassement

1 Samantha Groenestein Ned den Berg 331
2 Dominic O'Brien Weesp 325
3 Erwin Verlaan Nederhorst den Berg 316
3 Peter van Schaik Driemond 316
5 Sven Irik Driemond 313
6 Max van Galen Last Weesp 308
7 Gertjan Van Huisstede Ned den Berg 305
8 Ad Boer Weesp 299
8 Jessica Dik Nederhorst den Berg 299
8 Robert Vermeulen Weesp 299
11 Danielle Meyer Weesp 298
11 Patrick van Veen Weesp 298
13 Coen Klercq Weesp 297
14 Patrick de Haan Weesp 296
14 Wilma Schmidt Weesp 296
16 Darcey de Vries-Sempel Weesp 294
17 Koen Füssenich Weesp 289
18 Dewi Aaftink Weesp 286
19 Marije Hofman Weesp 285
19 Marjolein van Bodegom Weesp 285


Sprintklassement
1 Lindsay van Huisstede Ned den Berg 373
2 Anny Leurs Weesp 372
3 Ashley Sandilands Weesp 371
4 Ricardo Schluter Weesp 369
5 Johan Boor Weesp 368
5 Theo Voskuil Weesp 368
5 Tijn van Aelst Weesp 368
8 Theo van Vliet Sr Weesp 367
9 Jeroen van Es Weesp 366
9 Willy Boer Weesp 366
11 Annet Veldhuisen Weesp 365
11 Bart Ijkhout Nederhorst den Berg 365
11 Madelon Kester Weesp 365
11 Meta Oudshoorn Weesp 365
11 Nelly van der Horst Weesp 365
11 Rian van Nijburg Ned den Berg 365
17 Benjamin van Rossum Driemond 364
18 Erik Benschop Weesp 363
18 Nina Scholte Weesp 363
20 Danny Simons Weesp 362
20 Kelly van Leijen Driemond 362

Uitslag 21ste etappe (26 juli)
1 Benjamin van Rossum Driemond 84
1 Mischa Tammens Nigtevecht 84
3 Annet Veldhuisen Weesp 83
3 Anny Leurs Weesp 83
3 Lindsay van Huisstede Ned den Berg 83
3 Meta Oudshoorn Weesp 83
3 Suzanne Van Huisstede Ned den Berg 83
8 Danny Simons Weesp 82
8 Erik Benschop Weesp 82
8 Frank Welle Weesp 82
8 Johan Boor Weesp 82
8 Michiel Versteeg Weesp 82
8 Nina Scholte Weesp 82
8 Ricardo Schluter Weesp 82
8 Theo van Vliet Sr Weesp 82
8 Theo Voskuil Weesp 82

Protestantse Gemeente
Zondag 2 augustus 10.00 uur
Grote Kerk
ds. A. Groeneveld
Zondag 2 augustus 19.00 uur
Grote Kerk
Gereformeerde Bond
ds. G.J. Mantel

Parochie van Levend Water
Zondag 2 augustus 10.00 uur
H.H. Laurentius en Maria
Magdalenakerk
Eucharistieviering
G. Rizzo
Dinsdag 4 augustus 10.00 uur
Kapel
Woord & Communieviering
J. van Meeteren

NPB
Deze week geen dienst

Evangelische Gemeente
Zondag 2 augustus 10.00 uur
OAZ-gebouw
B. Reitsma

woensdag 29 juli

Kinderrondleidingen

Kinderrondleidingen door Weesp voor kinderen van 6 tot 12 jaar. Vertrek om 14.00 uur bij de Grote Kerk. Graag twee dagen van te voren reserveren via cora.sloot@hetnet.nl. Kinderen: 7,50 euro (incl. rondleiding, bezoek monument, limonade, spelen bij Don Bosco en een leuke verrassing. Volwassenen betalen 5,50 euro.

vrijdag 31 juli

Stadswandeling

Ontdek historisch Weesp en maak een wandeling met de Historische Kring. In de zomer vertrekt er elke vrijdag om 19.00 uur vanaf de Grote Kerk aan de Nieuwstraat een ervaren stadsgids. Aanmelden niet nodig. Kosten 3,50 euro per persoon. De wandeling duurt anderhalf uur.

zaterdag 1 augustus

Orgeltocht

Liefhebbers van orgelmuziek kunnen zaterdag 1 augustus deelnemen aan een orgeltocht op zaterdag 1 augustus door Weesp, Muiderberg en Muiden. De Weesper organiste Christine Kamp bespeelt deze dag vier orgels: 10.30 uur de Grote Kerk in Weesp, 12.00 uur Kerk aan Zee in Muiderberg, 14.30 uur de Nicolaaskerk in Muiden en om 15.00 uur de Grote Kerk in Muiden. Het publiek reist op eigen gelegenheid met haar mee. Deelname kost € 15,- p.p. inclusief programma. Tussendoor is er mogelijkheid om op eigen gelegenheid en kosten te lunchen. Praktische informatie is te vinden op www.orgeltochtennoord-holland.nl.

Kunst aan Tafel

Bij Porceleen vindt zaterdag 1 augustus een Kunst aan Tafel-dag plaats. De deelnemers gaan onder leiding van porseleinkunstenares Heleen 1 tot 4 stukken porselein beschilderen. De deelnemers kunnen zelf wit servies meenemen of ter plekke porselein aanschaffen. Afsluitend serveert Anna van Kunst aan Tafel in de tuin of serre een culinair Mediterraan buffet met drankjes. Prijs: 70 euro. Tijd: van 15.00 tot 19.30 uur. Reserveren kan tot 24 juli: via www.kunst-aan-tafel.nu of 06-51309439.

Grote kerk open

De Grote Kerk aan de Nieuwstraat is ook deze zomer elke zaterdag van 13.00 tot 16.00 uur voor het publiek geopend. Tevens worden er op bescheiden schaal tweedehands boeken verkocht.

woensdag 5 augustus

Kinderrondleidingen

Kinderrondleidingen door Weesp voor kinderen van 6 tot 12 jaar. Vertrek om 14.00 uur bij de Grote Kerk. Graag twee dagen van te voren reserveren via cora.sloot@hetnet.nl. Kinderen: 7,50 euro (incl. rondleiding, bezoek monument, limonade, spelen bij Don Bosco en een leuke verrassing. Volwassenen betalen 5,50 euro.

vrijdag 7 augustus

Stadswandeling

Ontdek historisch Weesp en maak een wandeling met de Historische Kring. In de zomer vertrekt er elke vrijdag om 19.00 uur vanaf de Grote Kerk aan de Nieuwstraat een ervaren stadsgids. Aanmelden niet nodig. Kosten 3,50 euro per persoon. De wandeling duurt anderhalf uur.

vrij 7 en zat 8 augustus

Ophalen oud papier

De werkgroep oud papier van de Grote Kerk haalt in Weesp het oud papier op. Het centrum is vrijdag 7 augustus aan de beurt, de andere wijken in Weesp zaterdag 8 augustus. Het papier moet om 8.00 uur buiten staan.

doorlopend

Expositie: Ruimte

Ruimte is het thema van de zomerexpositie van Eric Hage die vanaf zaterdag 25 juli tot en met dinsdag 25 augustus te zien is in de synagoge aan de Nieuwstraat. Er is ook werk van Simone de Groot en Sofie Meerhoff te zien. Openingstijden: woensdag, donderdag, vrijdag van 13.00 tot 17.00 uur, zaterdag en zondag van 12.00 tot 17.00 uur.

Don Bosco

Van zondag 5 juli t/m zondag 16 augustus is Don Bosco elke middag open van 12.30 -17.00 uur. De speeltuin is alleen op de zaterdagen gesloten en bij slecht weer.

15 / 16

16 / 16