MuiderNieuws

23 augustus 2017

MuiderNieuws 23 augustus 2017


Burgers: meer toerisme niet nodig

GOOISE MEREN Amsterdam Castle of de Gardens of Amsterdam: er zijn genoeg plannen om de gemeente Gooise Meren meer op de kaart te zetten voor toeristen, maar van de bewoners van Gooise Meren hoeft het niet zo.

Dat valt althans te concluderen uit een onderzoek onder de deelnemers van het burgerpanel. Slechts de helft van de bewoners van de gemeente meent dat er meer toeristen naar Gooise Meren moeten komen. En net wat meer dan de helft van de bewoners noemt Gooise Meren überhaupt niet interessant voor buitenlandse toeristen. De komst van meer toeristen naar Gooise Meren is dan weer geen probleem als het meer banen oplevert voor de lokale bevolking, zo stelt een groot deel van de bewoners. Gooise Meren met evenementen verder op de kaart zetten, hoeft dan ook niet echt van de bewoners.

3

Jonge vissertjes weggestuurd

MUIDERBERG Een ambtenaar van de gemeente heeft afgelopen week een groepje vissende jongeren weggestuurd. Het voorval zorgt voor veel verbazing onder bewoners van Muiderberg.

De vissende jongeren werden weggestuurd toen ze aan het vissen waren aan een van de vijvers van Muiderberg. Vissen blijkt daar helemaal niet te mogen, zo stelde de ambtenaar. De jongeren hebben geen boete gekregen.

De verbazing is groot omdat er al sinds mensenheugenis wordt gevist aan de vijvertjes van De Bliekwijk, de Dobbertjeskom en De Vinkenplas. Het verrast betrokkenen dat het nu opeens niet meer mag. De PvdA heeft raadsvragen gesteld over het voorval.

Pampus weer klaar voor Sail Pampus

Foto: Yannick uit den Boogaard

MUIDEN Pampus staat weer klaar voor Sail Pampus. Komende vrijdag tot en met zondag zijn er weer bijzondere schepen te bezichtigen op het forteiland. De grote publiekstrekker vormt statenjacht De Utrecht. Naast het bezoek aan de schepen treedt het Pampuskoor op, worden er makrelen gerookt en kan er gevaren worden op snelle speedboten.

Lampen aan

Foto: Hart voor BNM

De lampen van het gemeentehuis branden vaak 's nachts. En dat is allesbehalve duurzaam, meent Hart voor BNM.

5

Van de lezers

Van de lezers

FC Weesp rookvrij

Als (mede)initiatiefnemer heb ik mij verbaasd over de negatieve toonzetting bij het artikel over het rookvrij-beleid bij FC Weesp. De titel 'FC Weesp verbant rokers van sportpark' zou ik bijna 'fake news' willen noemen: iedereen is en blijft welkom bij FC Weesp, ook rokers! Met het rookvrij-initiatief willen we rokers alleen vragen om buiten het zicht en buiten het terrein te roken, zoals ook bij (steeds meer) andere locaties het geval is. Bij het Schoolvoetbaltoernooi is dit jaar op meerdere dagen al positieve ervaring opgedaan met het rookvrij houden van FC Weesp. Ook andere voetbalverenigingen, zoals FC Abcoude, zijn al rookvrij. Daar zijn goede – en veelal bekende – redenen voor (o.a. 'zien roken, doet roken': kinderen raken veel sneller en erger verslaafd, minder last van afval door sigarettenpeuken op het terrein etc.), zie ook www.fcweesp.nl/rookvrij. De meeste mensen willen dat kinderen rookvrij kunnen sporten en dat sportterreinen waar kinderen sporten volledig rookvrij moeten zijn. Bij FC Weesp is dat niet anders. Roken en sport past niet bij elkaar. Met deze eerste stap leveren we een bijdrage aan een rookvrije generatie (zie www.rookvrijegeneratie.nl). Welke sportverenigingen in Weesp volgen? Eind juli was in het landelijke nieuws dat Groningen de eerste rookvrije stad van Nederland wil worden. Groningen eerste, Weesp tweede? Dat zou mooi nieuws zijn!
Leo Timmermans

Racistische standpunten

Wereldwijd staat het nieuws bol van extreemrechtse agressie en het vertekende wereldbeeld van de Amerikaanse president Trump. Waarom wordt er in Weesp niks geschreven over raadslid en publiek persoon Gerton van Unnik? Hij verkondigt op internet zijn racistische en fascistische standpunten zonder dat iemand daarover valt. Zijn extreemrechtse denkbeelden schaden onze (Weesper) samenleving en zouden benoemd moeten worden. Ik doe het met angst in mijn hart, maar ik kan er met mijn achtergrond niet meer voor wegduiken. Hij vormt onze eigen lokale vijfde colonne. Voor de Tweede Wereldoorlog, tot aan februari 1941, telde Weesp 68 Joodse inwoners: 36 mannen en 32 vrouwen. Van die 68 kwamen er in de oorlog met zekerheid 58 om. Van één is het lot onbekend. We mogen dit nooit vergeten en we moeten ons met hand en tand tegen fascisme en racisme verzetten. Altijd!
Judith, Weesp

Hypocrisie

Tijdens het handtekeningen inzamelen tegen de fusie van de gemeente Weesp zijn we Weespers tegengekomen die niet wilden tekenen. Niet omdat zij per se voor de fusie waren, maar omdat ze ontevreden waren over de huidige gemeentebestuurders. En terecht! In het WeesperNieuws van woensdag 2 augustus 2017 verscheen een artikel met de titel 'Weespers laten bijstand liggen', waarin wethouder Herman Tuning (GroenLinks) beweert dat voorzieningen, activiteiten en tegemoetkomingen die de gemeente Weesp beschikbaar heeft voor kwetsbaren in de samenleving onvoldoende bij de doelgroep terechtkomen. Het probleem is dat lang niet alle mensen die er recht op hebben zich melden bij de gemeente. De wethouder zegt zich zorgen te maken, maar aan de andere kant heeft hij er ook zelf voor gezorgd dat er voorzieningen zijn verdwenen. De hypocrisie van de huidige bestuurders is eindeloos. Tot vorig jaar konden de mensen die een bijstandsuitkering ontvingen en vrijwilligerswerk verrichtten in aanmerking komen voor de vrijwilligerspremie, maar de gemeentebestuurders hebben deze premie vanaf dit jaar afgeschaft. Als de huidige gemeentebestuurders het beste voor hebben met mensen met een laag inkomen dan zouden zij er goed aan doen deze vrijwilligerspremie weer in te voeren.
Bahman Khalafi

Weerbericht

Toenemende kans op een bui, geleidelijk minder warm

In de laatste fase van augustus gaat het toch nog even zomeren. Een zone van hoge luchtdruk boven Centraal Europa zorgt midden deze week voor hogere temperaturen bij een stroming tussen zuid en zuidoost. Vanaf donderdag wordt het minder stabiel, maar het kan eerst nog vrij warm zijn. In het weekeinde neigt het wisselvalliger te worden en wordt het minder warm.

Donderdag en vrijdag

Een slag om de arm is gewenst, want de weerkaarten wisselen per dag en lopen nogal uiteen. Er is kans dat donderdag een koufront passeert met mogelijk een bui. Er zijn ook perioden met zon. Ook vrijdag is het licht wisselvallig met lokaal een bui, maar ook geregeld ruimte voor de zon. Er waait een matige westenwind. De maxima liggen beide dagen omstreeks 22 à 23 graden.

Het weekeinde

Vanaf zaterdag lijkt het wisselvalliger te worden. De buienkans neemt iets verder toe. Daarbij is het zowel zaterdag als zondag bewolkt, met soms ruimte voor de zon. Er kunnen stapelwolken ontstaan waaruit zich enkele buien kunnen ontwikkelen. Er waait een matige westenwind. Het wordt zo'n 20 à 21 graden.


Weetje

De kans is groot dat de gemiddelde temperatuur van augustus iets aan de koele kant gaat uitvallen. Het bijzondere is dat juni deze zomer de warmste zomermaand was. Juni was voor het laatst de warmste zomermaand in 1970. Er kwamen in juni acht zomerse dagen voor van 25 graden of meer. In juli waren dat er vijf en in augustus tot dusver nog geen enkele.

Lokale economie en voorzieningen belangrijker dan toerisme

Investeringen die burgers zelf aangaan hebben de voorkeur

Bewoners van Gooise Meren staan niet te trappelen om meer toeristen. De gemeente kan volgens hen beter andere investeringen doen.

Het Muiderslot is verreweg de grootste toeristische trekpleister van Gooise Meren. Foto: Vranz van Maaren

Vervolg van de voorpagina

Van de helft van de respondenten hoeven er niet meer evenementen georganiseerd te worden. Een groot deel van de bewoners stelt bovendien dat evenementen vooral gericht moeten zijn op de eigen inwoners en niet om de naamsbekendheid van Gooise Meren naar buiten toe verder te vergroten.

Toerisme was een speerpunt

Resultaten dragen bij aan verbeterde economische visie

Dat de bewoners van Gooise Meren niet echt warmlopen voor de komst van meer toeristen en evenementen is een domper voor het gemeentebestuur. Dat werkt er namelijk momenteel hard aan om de gemeente voor (buitenlandse) toeristen meer op de kaart te zetten. Sterker nog: het was zelfs een van de speerpunten. Het investeren in toerisme zou meer geld kunnen opleveren.

De inwoners van Gooise Meren zien echter veel liever dat de gemeente meer investeert in de lokale economie en lokale voorzieningen. Er zou onder meer gewerkt moeten worden aan beter openbaar vervoer, zo stellen de meeste.
De enquête van het burgerpanel werd een tijdje geleden gehouden. Het gemeentebestuur nam de resultaten mee toen een economische visie voor Gooise Meren werd gemaakt. Dat stuk werd afgelopen jaar door de gemeenteraad teruggestuurd naar de tekentafel. Een veelgehoord argument was dat het het stuk juist ontbrak aan echte visie. Er wordt nu verder aan geschaafd.
Opvallend mag verder genoemd worden dat inwoners van Gooise Meren over het algemeen best tevreden zijn over hun leven in de gemeente.

Verreweg de meeste mensen wonen met plezier in de gemeente vanwege de mooie omgeving. Daarnaast zegt 80 procent dat er voldoende winkels zijn.

Een groot onderscheid is er wel tussen bewoners van Naarden en Bussum aan de ene kant en Muiders en Muiderbergers aan de andere kant. Naarders en Bussumers blijken over het algemeen een stuk meer tevreden dan Muiders en Muiderbergers.

Aantal WW'ers Gooise Meren daalt amper

GOOISE MEREN Het aantal WW'ers dat Gooise Meren telt is het afgelopen jaar amper gedaald. Stond de teller in juli 2016 nog op 1209, nu zijn dat er 1162. Dat is een daling van 3,9 procent. Een maand geleden bedroeg het aantal lopende WW-uitkeringen 1164.

Dat blijkt uit cijfers van het UWV. In de gehele Gooi en Vechtstreek (en Eemnes) was er een daling van 8,6 procent: 5854 tegenover 5352.

Deze daling deed zich voor bij alle sectoren, behalve bij banken en openbaar bestuur. De sectoren bouwnijverheid, landbouw en grafische industrie droegen relatief gezien het sterkst bij aan de daling van het aantal uitkeringen ten opzichte van jaar eerder.

Gelijk aan het gemiddelde

Het WW-percentage in Gooi en Vechtstreek is met 4,1 procent gelijk aan het landelijk gemiddelde. Op landelijk niveau werden er eind juli 2017 364.422 WW-uitkeringen verstrekt. Dit zijn 15,6 procent minder uitkeringen dan een jaar eerder.

De regionale daling in Gooi en Vechtstreek is hiermee iets lager dan landelijk.

Kwart alcohol-verkopers verkoopt aan jongeren

GOOISE MEREN Net wat meer dan een kwart van de alcoholverkopers van Gooise Meren verkoopt soms toch alcohol aan jongeren. Bij een onderzoek met mysteryshoppers ging 27,9 procent van de verkopers in de fout.

De mysteryshoppers, een jongen en een meisje van 17 jaar, probeerden de afgelopen weken op meerdere plekken aan alcohol te komen. Ze bezochten cafés, maar ook sportclubs en supermarkten. Er werden 104 verkooppunten van alcohol bezocht; van deze bezoekjes kregen de jongeren 29 keer gewoon alcohol mee van de verkoper.

Van alle gemeenten van de regio scoort Gooise Meren wel het best. Alcoholverkopers van Laren en Blaricum doen het het slechtst: daar overtreedt de helft weleens de regels. Toch doet onze regio het over het algemeen beter dan het landelijk gemiddelde.

'Laatste S&B-feest in deze formule'

Hoe gaat het Sluis-en-bruggenfeest er straks uitzien? Foto: Christian Pfeiffer

WEESP De kans is groot dat het Sluis-en-bruggenfeest van komend weekeinde de laatste is in de vertrouwde formule. Om allerlei redenen is het na veertig edities aan vernieuwing toe.

De organisatie van het feest, de Stichting Volksfeesten, wil in september in gesprek met gemeente, horeca, winkeliers en binnenstadbewoners om uit te vinden wat een goede, nieuwe formule kan zijn. Volgens Mary Haselager van de Stichting Volksfeesten is het de combinatie van drie factoren die de schoen doet wringen: de regels, de locatie en de duur.

Bij de organisatie van het feest komt meer kijken dan het draaiboek van vorig jaar uit de kast halen. Rijksoverheid en gemeente stellen steeds meer regels op het gebied van veiligheid, verkeer, overlast en alcoholgebruik.

Om wat voorbeelden te noemen: bij elke wegafsluiting moet een professionele verkeersregelaar staan, bij het verstrekken van polsbandjes voor 18-plussers (een bewijs dat ze alcohol mogen kopen) dient een administratie van ID-bewijzen te worden bijgehouden en als een café een podium heeft aangevraagd zonder overkapping moet hemel en aarde worden bewogen als blijkt dat er toch een dakje op zit. En dan moeten de organisatoren (tijdens het feest herkenbaar aan een opvallend hesje - ook zo'n regel) het nog hebben over roadblocks die moeten voorkomen dat er op mensenmassa's kan worden ingereden. "Al die regels zijn terecht, maar het maakt het wel lastiger", zegt Haselager. Het nieuwe organisatiecomité komt nu al tot de conclusie dat het in volgende jaren anders moet. Want een Sluis-en-bruggenfeest zoals dat in 1978 is bedacht, is vandaag de dag praktisch haast onmogelijk, legt Haselager uit. "Het is eigenlijk niet meer te doen om een binnenstad voor drie dagen af te sluiten. Misschien moeten we toe naar een beperkter gebied dat we als een afgesloten 'festivalterrein' beter kunnen beheersen", zo geeft ze de denkrichting aan.

Hoe dan ook heeft het organisatiecomité zin in het Sluis-en-bruggenfeest van dit jaar. Het feest gaat morgen (donderdag) van start en duurt als vanouds tot en met zaterdag.

Bejaarden-oplichter gepakt op Muidens adres

MUIDEN Agenten hebben afgelopen woensdag op een Muidens adres een 56-jarige Rotterdammer aangehouden vanwege het oplichten van een bejaarde vrouw. Dat meldt de politie.

De agenten kwamen de man op het spoor nadat werd gemeld dat er verdachte transacties hadden plaatsgevonden op de bankrekening van een 79-jarige vrouw uit Huizen. De vrouw was al eerder slachtoffer van oplichting en er was een groot vermoeden dat dat nu weer het geval was. Toen agenten poolshoogte namen en naar het huis van de vrouw reden, bleek de vrouw even daarvoor met een onbekende man vertrokken.

Vlak daarna werden de agenten gebeld door een bank in Almere: ze hadden een duo in de zaak en vertrouwden het niet. Aan de hand van signalementen werd duidelijk dat het om de vrouw uit Huizen en de verdachte man ging.

Zoektocht naar man

Almeerse collega's van de agenten spoedden zich naar het bankkantoor, maar ter plaatse werd alleen de vrouw aangetroffen. De man was even daarvoor vertrokken. Aan de hand van beveiligingsbeelden kon het kenteken van de man worden achterhaald. Het kenteken leidde de agenten naar Muiden.

De auto en vervolgens ook de man konden worden opgespoord. De verdachte man werd meteen aangehouden. Na doorzoekingen op het adres werden spullen van de Huizer vrouw gevonden en werden ook spullen gevonden die de man waarschijnlijk van anderen had afgetroggeld.

Bewoners betrappen inbrekers

MUIDERBERG Muiderbergers hebben zaterdagnacht twee jongens betrapt die aan het inbreken waren op de Nienhuis Ruijskade.

De man en de vrouw zagen twee jongens wegrennen toen ze hun auto parkeerden in de straat. De jongens schrokken van de koplampen.

De politie heeft nog lang gezocht naar de twee jongens, maar zonder resultaat. Later werd ontdekt dat de twee het slot van het huis al zo goed als geforceerd hadden.

Lampen gemeentehuis branden 's nachts gewoon door

Foto: Hart voor BNM

GOOISE MEREN De gemeente Gooise Meren heeft een hoge pet op van duurzaamheid, maar zou daar zelf een stuk beter mee om moeten gaan. Dat stelt Hart voor BNM. De politieke partij doelt daarmee op de lampen van het gemeentehuis die al tijden elke nacht branden, volgens Hart voor BNM een verspilling van elektriciteit en een verkeerd voorbeeld voor burgers. De gemeente stelt dat het probleem de aandacht heeft en dat het zo snel als het kan wordt opgelost. Het gemeentehuis wordt momenteel grootscheeps verbouwd.

Vakantie gemeenteraad, stilte voor de storm

Op naar ingrijpend besluit over de toekomst

De gemeenteraad is met vakantie.

door André Verheul

WEESP - De gemeenteraad van Weesp is nog een maand met zomerreces. Het is stilte voor de storm, want er wacht een van de ingrijpendste besluiten ooit.

In november neemt de gemeenteraad immers een besluit over de bestuurlijke toekomst van Weesp. Daarmee hakt ze de knoop door over met welke andere gemeente intensieve samenwerking (en uiteindelijk fusie) wordt gezocht: Amsterdam of Gooise Meren. Burgemeester Van Bochove complimenteerde de gemeenteraadsleden vlak voor het zomerreces met de constructieve en inhoudelijke aanpak die ze tot dusver in dit lastige dossier hebben geleverd.
Het is inderdaad so far so good. Weesp heeft de zaakjes goed op orde na een periode van voorbereidingen, stadsgesprekken en andere burgerparticipatie, afstemming met de provincie, verkennende gesprekken met Amsterdam en Gooise Meren en het opstellen van een kernwaardenprofiel. In dat profiel staat wat Weesp belangrijk vindt om te houden en te krijgen. Amsterdam en Gooise Meren moeten aangeven in hoeverre ze dat waarborgen. Het gaat dan onder meer over het open karakter van de polders rond Weesp, behoud van de huidige voorzieningen, het in stand houden van cultureel erfgoed, voldoende betaalbare woonruimte voor alle doelgroepen en het realiseren van een uitstekende verbinding tussen Weespersluis en het centrum.

Een van de bewonersavonden over de toekomst. Foto: Christian Pfeiffer

Vraag 'Amsterdam of Gooise Meren' nu al populair tijdverdrijf

Bussum

Wat dat betreft pakt de raad de zaken nu een stuk nauwgezetter en gewetensvoller aan dan in 2012, toen er amper burgerparticipatie en feitelijk onderzoek voorafging aan een besluit om met Muiden, Naarden en Bussum te fuseren. Deze beruchte GV4-fusie strandde in de Tweede Kamer na maandenlange obstructie door de gemeente Bussum. Bussum verdween vervolgens samen met Naarden en Muiden in de nieuwe gemeente Gooise Meren, die nu weer openstaat voor een bestuurlijke romance met Weesp. In het land van bestuurders en politici kan dat gewoon.
De vraag 'Amsterdam of Gooise Meren' is nu al een populair tijdverdrijf binnen de raadsfracties in Weesp. Niemand spreekt zich nog uit, maar een deel neigt al naar Amsterdam, een ander deel al naar Gooise Meren. Sommige partijen zijn organisatorisch verweven met Gooise Meren: ze vormen één afdeling. Gaat dat nog een rol spelen? Kortom: de gemeenteraad staat voor een ingewikkelde afweging van feiten, inschattingen, tegengestelde belangen, koffiedikkijkerij en als we niet oppassen zelfs eigenbelang: in welke samenwerking hou ik de grootste kans op een zetel?

Column

Geen afscheid

Hans Burggraaff is huisarts, vlaggendokter en oud-voorzitter Oranjevereniging. Volgende week op deze plek: blogster Nora Schenk

Bij de huisartspraktijk die ik in 1985 overnam zat een assistente. Zij werkte al 17 jaar voor de vorige huisarts en wilde gelijk met hem met pensioen gaan. 17 jaar leek mij toen een enorme tijd. Onvoorstelbaar! Tijd om als jonge huisarts een jonger iemand aan te nemen als assistente? Ik dacht het niet. "Blijf nog!", heb ik gezegd. Want alle begin is moeilijk en een ervaren assistente die je een handje helpt, is wel zo handig. Gelukkig deed zij dat ook. Zij was een belangrijke steun voor de beginnende huisarts die ik toen was.

Om waardering te krijgen hoef je geen afscheid te nemen

In huisartsenland gaat het verhaal dat je niet te lang moet blijven werken op één plek. Regelmatig naar een andere plaats en een andere praktijk verhuizen, zorgt voor afscheid nemen. Bij dat afscheid ziet de huisarts vaak pas hoe hij / zij wordt gewaardeerd, zoals onlangs misschien bij het afscheid van de huisarts in Muiden. De lezer begrijpt dat ik dat praatje onzin vind. Waardering voor elkaar moeten mensen niet uitstellen. Mensen stellen hun klachten toch ook niet uit tot het afscheid?
Een van mijn assistentes werkt vandaag 25 jaar in mijn huisartspraktijk. In deze tijd toch wel een bijzonder jubileum! Onbekenden met mijn praktijk denken nu wellicht dat ik in een soort seniorenpraktijk werk met ouden van dagen als medewerkers. Het is anders: als je jong begint, ga je een hele tijd mee. Zo is het hier met de dokter en de assistente gegaan.

Door lang op dezelfde plek te blijven werken, maak je mensen ook lang mee. Mensen kennen de dokter en de assistente en andersom. Dat werkt heel plezierig! Levensloopgeneeskunde noemen we dat. In mijn huisartspraktijk heeft een boekje gelegen waarin mensen hun waardering voor deze jubilerende assistente konden uitspreken. Daarin kun je lezen dat voor sommige patiënten wij de enige assistente en huisarts zijn geweest in hun leven! Om waardering te krijgen hoef je geen afscheid te nemen. Dan moet je natuurlijk wel je jubilea vieren. Mijn jubileum is over 8 jaar. Dan werk ik 40 jaar als verloskundige huisarts in Weesp. Dat wordt een groot feest!

Geen onbeheerde brommers en fietsen meer op Groene Punt

WEESP Er mogen vanaf nu geen onbeheerde brommers en fietsen gestald worden op de Groene Punt. Datzelfde geldt voor de naastgelegen parkeerplaats en het stukje straat. Dat meldt de gemeente.

De maatregelen volgen op meerdere klachten van buurtbewoners over overlast en rommel. De gemeente besloot een jaar geleden al om een bord met verbodsregels neer te zetten en fietsrekken te plaatsen om de fietsen van de vele hangjongeren die 's zomers op de Groene Punt hangen netjes neer te zetten. Deze zomer werden er nog meer rekken geplaatst

Regels verder aangescherpt

De maatregelen van afgelopen jaar namen de problemen voor een deel weg, maar de gemeente stelt nu dat buurtbewoners nog steeds overlast ervaren. Het voornaamste probleem is dat de vele fietsen en brommers vaak tussen auto's op de parkeerplaats worden geplaatst. Daarom wordt de zaak nog verder aangescherpt. Door te verbieden dat fietsen en brommers buiten de fietsenstallingen worden geplaatst kan de gemeente ze weghalen.

'Als je rijbewijs niet wordt verlengd, dan heeft dat grote impact op je leven'

Maandelijkse rijbewijskeuringen in Gezondheidscentrum

Bij sommige ziekten of beperkingen is auto rijden niet (langer) verantwoord.

door Marieke van Veen

WEESP Wie een rijbewijs heeft dat op of na zijn 75e verjaardag verloopt, moet opkomen voor een rijbewijskeuring. In Weesp is hiervoor maandelijks spreekuur in het Gezondheidscentrum aan de Van Houtenlaan. Het leeuwendeel van de cliënten loopt opgelucht naar buiten, maar er spelen zich daar soms ook schrijnende situaties af.

Want al heb je in geen vijftig jaar schade gereden, toch kan het oordeel luiden dat autorijden niet langer verantwoord is. Daar gaat je zelfstandigheid.

Het is uiteindelijk het CBR die de beslissing neemt

De herkeuring is niet alleen voor senioren maar ook voor beroepschauffeurs en bestuurders met aangeboren of later opduikende aandoening en/of beperking. Zo kunnen een beroerte, epilepsie, een psychose en oogziekten iemands rijgeschiktheid negatief beïnvloeden.

Medische keuring

In Weesp worden de keuring georganiseerd door de organisatie Regelzorg. Directeur Els Koopman: “Wij bieden deze keuringen aan in samenwerking met een eigen landelijk netwerk van ervaren (bedrijfs)artsen en arbodiensten. In Weesp is het meestal mevrouw Kloosterman die spreekuur houdt.” De rijbewijskeuring bestaat uit een Eigen Verklaring (te koop via cbr.nl) en een medische keuring door een arts. Koopman: “Huisartsen mogen deze keuring ook doen, maar branden zich hier liever niet aan vanwege de vertrouwensrelatie met hun patiënt. De keuringsarts stelt de automobilist vragen en controleert onder meer de bloeddruk en ogen. Soms is er een aanvullend urine- of bloedonderzoek of een rapport van een behandelend specialist nodig.”

Als de keuringsarts de Eigen Verklaring heeft aangevuld met zijn bevindingen, dan kunnen de papieren ter beoordeling naar het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR). Koopman: “Het is uiteindelijk het CBR die de beslissing neemt. Is er twijfel, dan kan er een rijtest of een bezoek aan een medisch specialist nodig zijn. De meeste mensen mogen weer de weg op - voor vijf jaar of in het geval van een progressieve ziekte steeds een jaar. Maar voor sommige mensen pakt de herkeuring vervelend uit. Als je rijbewijs ongeldig wordt verklaard, dan heeft dat een grote impact op je leven.” In de bijbehorende brief staat of en op welke termijn de aanvrager een nieuwe poging kan wagen.

Afspraak maken

Het eerstvolgende spreekuur in Weesp na de zomervakantie is maandag 18 september. Een afspraak hiervoor maken kan via regelzorg.nl of telefonisch via 088 - 23 23 300. Tarief: € 35,00 voor de B/E keuring en € 45,00 voor chauffeurs met rijbewijs C/D/E.

Hoe komt Dirk fit de zomer door? WeesperNieuws Triatlon

Dick van Hoek (midden) tijdens de 1/8 Triatlon van Nederhorst den Berg. Foto: Bjorn van der Neut

door Marieke van Veen

WEESP Vakantie; voor veel mensen komt dat neer op luieren aan het strand of zwembad, ijsjes eten, nippen van cocktails en iedere dag uitgebreid lunchen en dineren. Niet zo gek dus dat een groot deel een paar kilo zwaarder thuiskomt. Deelnemers van de WeesperNieuws Triatlon (nog maar twee weken!) kunnen zich dit vakantiegedrag niet permitteren. Hoe gaan zij om met de zomerse verleidingen? Deze week Dirk van Hoek.

Of hij nou vrij is of niet, Dirk van Hoek (47) staat 's ochtends altijd om zes uur op. "Dat is mijn ritme, ik vind dat fijn. Meestal ga ik dan sporten. Als ik dan klaar ben met trainen, komt de wereld tot leven. Dan ga ik naar mijn werk en in de weekenden schuif ik aan bij het ontbijt met mijn gezin."

'Zo voor mijn 25ste triatlon wil ik geen vakantiekilo's'

Voor dag en dauw

Dus ook als de Weesper met vrouw en tienerkinderen vakantie viert in Italië staat hij het liefst voor dag en dauw op. "De fiets gaat niet mee dit jaar, want we gaan wat korter dan normaal, maar mijn loopschoenen en wetsuit wel. Met hardlopen komt het altijd wel goed. Maar of er ook een zwembad in de buurt is dat geschikt is voor wedstrijdtrainingen zal ik ter plaatse moeten uitzoeken. En misschien huur ik wel een fiets, dat zou zomaar kunnen." Het gezin staat op een camping, waar de kinderen lekker kunnen zwemmen. "Dat wisselen we af met uitstapjes; een vaartocht, een stadje bekijken... Ik kan niet twee weken lang aan de rand van een zwembad hangen. Daar wordt ik heel onrustig van, dat is voor niemand leuk."

25ste WeesperNieuws Triatlon

Qua consumptie van minder gezonde drankjes en snacks houdt Van Hoek het matig. "Ik ga mezelf geen glas wijn ontzeggen, maar over het algemeen let ik ook tijdens vakanties erg op wat ik eet. Ik zit er met mijn 25ste WeesperNieuws Triatlon voor de deur niet op te wachten dat ik straks zwaarder thuiskom. Dat zou zonde zijn, waar heb ik dan zo hard voor gewerkt?"

De Weesper traint extra veel op het moment. "Omdat mijn fiets niet mee kan en omdat ik hiervandaan niet kan inschatten of ik in Italië wel goed kan blijven trainen. Maar ik merk dat het misschien wat te veel is nu, ik begin last te krijgen van pijntjes. Dus misschien is het wel goed als ik even wat rustiger aan doe, zodat mijn lijf kan herstellen."

Volgende week:
Robert Parinussa

13 / 20

15 / 20

'We moesten stoppen met dansen, dus dan maar lekker even weg met de boot'

Toen Anita opperde een boot te huren, viel Rob zowat van zijn stoel

Het is vakantietijd, veel Weespers zijn elders op deze wereld. Maar er zijn ook mensen die vakantie vieren in Weesp. Wie zijn die mensen?

Anita en Rob moesten leren dat een paar uurtjes per dag varen prima is.

WEESP Jarenlang deden Anita en Rob uit Driebergen aan wedstrijddansen op hoog niveau. Die tijd is nu voor bij. Om de (jongere) concurrentie te kunnen blijven bijbenen, zouden ze hun privélessen moet verdriedubbelen. Dat werd ze te gortig. Spijtig, maar ze hebben nu wel meer tijd voor andere dingen. Varen bijvoorbeeld.

Waarom een bootvakantie?
"Het leek mij al langer leuk, maar Anita was nooit zo enthousiast. Op een dag stelde ze uit zichzelf voor om een keer een boot te huren en daarmee op vakantie te gaan. Ik viel zowat van mijn stoel. Het beviel ons prima. Na een paar vakanties met een huurboot hebben we een eigen boot gekocht. Die staat nu te koop. Het wordt tijd voor andere avonturen."

Waar gaat de reis naartoe?
"We zijn nu maar een paar dagen weg, dus we blijven in de buurt van Amsterdam, waar onze boot in de haven ligt. Van het weekend gaan we terug naar huis voor een feestje en om op ons kleinkind te passen en daarna zien we wel weer. Toen we net begonnen met varen, waren we soms de hele dag onderweg. Dan kwamen we eindelijk op de plaats van bestemming en dan zag ik al die andere mensen lekker met een boek of een glas wijn in de zon zitten. Hoe deden ze dat? Ik heb moeten leren dat prima is om 1,5 tot 2,5 uur per dag te varen. Het is geen auto, je hoeft niet door te jakkeren naar Frankrijk."

'Weesp heeft veel terrasjes voor zo'n klein stadje', vinden ze.

'Door het uitlaatveldje stinkt het hier soms erg naar hondenpoep'

Wat is er zo leuk aan Weesp?
"Het gezellige centrum, hoewel we het wel erg klein vinden voor een stad met 18.000 inwoners. In dat kleine centrum zijn dan wel weer heel veel terrassen. Zitten Weespers zo graag op het terras? Overigens waren we hier ook een keer met Koningsdag maar toen vonden we het juist helemaal niet gezellig. Het bleek dat het 's ochtends bij de opening en op de vrijmarkt heel druk was geweest, maar toen wij 's middags op de Koning wilden proosten, was het heel stil in Weesp. Misschien zaten jullie toen in Amsterdam?"

Wat kan er beter?
"Het uitlaatveldje hier naast de ligplaatsen vind ik niet erg fris. Het stinkt soms heel erg naar hondenpoep. En soms zijn er storingen met de brug, als het heel heet is. Wij hebben wel eens meegemaakt dat de Lange Vechtbrug bij de Schalkse niet open kon. Konden we weer terug..."

'Onze boot staat nu te koop, het is tijd voor nieuwe avonturen'

Zien we jullie nog eens terug?
"De beslissing om te stoppen met dansen viel ons zwaar. maar we hebben nu wel meer vrijheid. Wie weet stappen we volgende week weer aan boord en liggen we hier volgend weekend weer."

FC Weesp Gastvrij

WEESP Het eerste Gastvrij-toernooi dat voetbalclub FC Weesp afgelopen weekend hield is meer dan geslaagd te noemen.

Afgelopen zaterdag stonden er vele (ex-)asielzoekers op het voetbalveld aan de Papelaan om een balletje te trappen tegen elkaar. De teams waren samengesteld uit vluchtelingen uit Amsterdam, Huizen, Bussum, Hilversum, Heerhugowaard, Zaandam, Amersfoort, Ede, Arnhem, Utrecht, Diemen, Roosendaal en natuurlijk ook Weesp. Er werd vooral veel lol gemaakt, maar soms werd er toch ook op het scherpst van de snede gestreden.

Deelnemers en organisatie keken na afloop moe maar voldaan terug op een mooie dag.

Foto's: Bob Awick