MuiderNieuws

5 augustus 2015

MuiderNieuws 5 augustus 2015


SC Muiden mogelijk naar plek voormalige sporthal

Nog deze week akkoord verwacht

door Christian Pfeiffer

MUIDEN - Nog deze week moet er een oplossing zijn bereikt over de tijdelijke huisvesting van SC Muiden. Officieel zeggen de partijen niets, maar er wordt gekeken naar de plek van de oude sporthal RCM.

Er worden in onderhandelingen tussen club en gemeente twee varianten besproken. Ingewijden vertellen aan het MuiderNieuws dat er wordt gekeken of er een voetbalveld 'verhoogd' kan worden aangelegd boven op de zandberg die op de huidige plek van de voetbalclub moet worden neergelegd.

RCM
De andere optie is realistischer en wordt nu dan ook serieus bekeken. SC Muiden zou deels tijdelijk gehuisvest kunnen worden op de plek waar vroeger sporthal RCM stond, aan de Weesperweg. Daar gebeurt op korte termijn toch vrij weinig. Sommige wedstrijden zouden dan nog op het eerste veld worden gespeeld, dat nu nog intact is. En alles wat daar niet kan, vind plaats aan de Korte Muiderweg.

Mondjes dicht
Zowel de gemeente Muiden als SC Muiden willen bovenstaande berichten niet bevestigen.
"Ik kan helaas nog geen mededelingen doen. Gemeente en voetbalclub zijn nog in gesprek. Later deze week verwacht ik dat we gezamenlijk (voetbalclub en gemeente) zullen communiceren", zo zegt een gemeentewoordvoerder in reactie op de geruchten.
In een verklaring op de website zegt het bestuur van de sportcombinatie Muiden het volgende: "Vanuit de coalitie heeft men de politieke moed getoond om de impasse te doorbreken. Nu komt het aan op de voltallige gemeente om door te pakken, laten zien dat ze echt voor ons, inwoners van Muiden staan. Voor 9 augustus dient de gemeente Muiden dit besluit te nemen. "

Daarnaast eist het bestuur garanties van de gemeente Muiden op papier over de toekomst op de Bredius. "Tot op heden hebben wij geen enkele schriftelijke garantie dat SC Muiden gebruiksrecht krijgt van de velden op de Bredius en dat we een eigen clubgebouw mogen neerzetten en exploiteren. Het huidige bestemmingsplan heeft hele andere bedoelingen in zich."

"Al meer dan een decennia lang is de sportvereniging in onzekerheid over de uitplaatsing en heeft daardoor geen enkel vertrouwen in mondelinge toezeggingen en boterzachte bestemmingsplannen. Pas als dit eenduidig op papier is gezet met de nodige handtekeningen gaan wij verder."

Rechtszaak
Geen garantie betekent een rechtszaak medio augustus, zo zegt SC Muiden. "Dan mag de rechter een uitspraak doen over de handelswijze van de gemeente Muiden. Een rechtszaak is altijd een verliezersscenario, want de rechter legt geen velden aan."

Perfect weer om drijvend een film te kijken

Foto: Yannick uit den Boogaard

MUIDEN - De Drijf In voor Pampus blijft een groot succes. Ook dit jaar meerden vele bezoekers hun boot af aan de steiger om naar de film te kijken.

Het weer was uitstekend en de sfeer ook. Donderdag werd Michiel de Ruyter vertoond en op vrijdag was het All is Lost. De reeks werd zaterdag afgesloten met Six Days, Seven Nights. De Drijf In wordt al een aantal jaren in de zomer gehouden voor Pampus. Naast een bezoekje aan de film, namen veel schippers ook een kijkje op het eiland zelf.

Wij zetten de koffie klaar!

MUIDEN - Het WeesperNieuws en MuiderNieuws zijn vanaf vandaag voor twee weken te vinden in de Slijkstraat in Weesp.

De redactie neemt plaats in het pand waar tot voor kort schoenenwinkel Stoute Schoenen te vinden was. De redactie mag voor twee weken tijdelijk de bureaus, computers en het koffiezetapparaat neerzetten. Dat betekent dat de komende twee weken deze krant, de website MuiderNieuws.nl ook daadwerkelijk vanuit de Slijkstraat worden gemaakt. Ook Radio Weesp is er te vinden. Alle Weespers worden uitgenodigd om binnen te lopen voor tips, opmerkingen of een praatje.

Het WeesperNieuws en MuiderNieuws zitten tot 19 augustus in de Slijkstraat en verhuizen daarna weer terug naar de vertrouwde stek aan de Fijnvandraatlaan 2a.

Met de auto de sloot in

MUIDEN - Ze kwamen met de schrik vrij, de twee inzittenden van de auto die vorige week dinsdagavond aan de Noordpolderweg te water raakte.

Het ongeluk gebeurde rond elf uur 's avonds en was hoogstwaarschijnlijk het gevolg van een stuurfoutje, zo vertelt de politie. De brandweer werd opgeroepen om hulp te verlenen, maar hoefde weinig te doen. De auto is door een berger uit de sloot gehaald.

5,4

procent van de Muider auto's is oldtimer

Mariënburg bevalt, maar het is geen Muiderberg

Muiderbergse ouderen wonen tijdelijk in Bussum

De nieuwe bewoners van Mariënbrug genieten volop van de tuin met dit zomerse weer. Foto: Yvette Geerts

MUIDERBERG- De 24 Muiderbergse ouderen van woon-zorgcentrum Amaris Florisberg die sinds begin juni gehuisvest zijn in het Klooster Mariënburg zijn na twee maanden redelijk gewend. Het was dan ook niet niks: op je 95-ste nog te moeten verhuizen. Reden: hun vertrouwde woon-zorgcentrum in Muiderberg was niet meer veilig. De sloopvergunning is inmiddels aangevraagd en teammanager zorg Ina van Heumen, hoopt dat ze begin 2017 kunnen terugkeren naar Muiderberg in het nieuwe onderkomen.

Florisberg

In verband met de nieuwbouw zijn de bewoners van Amaris Florisberg tijdelijk verhuisd naar Mariënburg in Bussum. Amaris Florisberg biedt Wonen & Zorg voor ZZP 1 t/m 6 en 8 exclusief behandeling. Voor het oude onderkomen in Muiderberg, dat 50 plaatsen had voor verzorgingshuiszorg en 3 appartementen voor tijdelijke zorg, is een sloopvergunning aangevraagd. De verwachting is dat de nieuwbouw begin 2017 klaar is.

Van Heumen: "De verhuizing en voorbereiding zijn echt vlekkeloos verlopen. Ik ben echt trots op onze medewerkers, vrijwilligers en de bewoners." Van Heumen maakte deel uit van de werkgroep 'verhuizing' die eind 2014 is opgestart. Die aanlooptijd was echt nodig. "Ik heb zelf nog nooit eerder zo'n grote operatie meegemaakt, onze regiomanager wel." Haar ervaring kwam goed van pas. Er werden tal van lijstjes gemaakt en ook werd een plattegrond van de verschillende gangen in Mariënburg in Amaris Florisberg opgehangen. Deze werd later aangevuld met namen van de bewoners om hen te laten wennen. "De bewoners mochten zelf hun voorkeur aangeven, naast wie ze graag wilden wonen en of ze een grote kamer wilden of liever twee kleine kamers. "Het moest allemaal in vrij kort tijdsbestek en de mogelijkheden zijn beperkt als je met een dergelijke grote groep verhuisd", vertelt Van Heumen. Van de in totaal 36 bewoners van Florisberg hebben een aantal voor een andere locatie gekozen. Zij grepen het moment aan om te verhuizen richting familie."

Vertrouwd
Zeker in het begin was er onrust onder de bewoners, een aantal woont al hun hele leven in Muiderberg", aldus Van Heumen. Voornaamste reden om voor Bussum en Mariënburg te kiezen was de beschikbaarheid en dat de bewoners niet over verschillende locaties verdeeld hoefden te worden. En het voelt ondanks de aanpassingen, zo beschikt niet elke kamer over een eigen douche en toilet, al echt vertrouwd, laat Van Heumen weten. "Het is alsof we hier al veel langer dan twee maanden zitten, ik merk dat er rust komt onder de bewoners. Ze vinden ook hun weg al in het dorp, bijvoorbeeld naar Albert Heijn en de markt. "We voelen deze locatie echt als een cadeautje, de tuin is ook prachtig", aldus de zichtbaar enthousiaste Van Heumen. Personeel, bewoners, bijna iedereen is 'meeverhuisd', zo ook de vrijwilligers, hoewel ze zeker nog wel nieuwe vrijwilligers kunnen gebruiken. Bijvoorbeeld voor de wandelclub op woensdagochtend. De wandelclub biedt behalve beweging nog iets extra's: Door mee te gaan met de wandelclub leren de bewoners Bussum sneller kennen. Een van de bewoners, de 88-jarige mevrouw Dorland-Cusell maakt zelf regelmatig een wandeling door Bussum. "Ik ga dan een stukje lopen en zie regelmatig nieuwe dingen." Wel heeft ze voor de grotere wandelingen een rollator aangeschaft. Ze vertelt dat ze er wel tegenop zag om naar Bussum te verhuizen maar nu ze er eenmaal is vindt ze Bussum fantastisch. "Al die winkels, je kunt hier alles vinden." Ook over het verloop van de verhuizing is ze enthousiast. "We hoefden niets te doen, alles werd ingepakt, de verhuizers waren erg aardig en toen ik hier kwam stond alles er." Ook de tuin rondom Mariënburg kan haar goedkeuring wegdragen, hoewel ze een tuin eigenlijk niet zo heel belangrijk vindt. "Ik heb bijna mijn hele leven op een flat in Amsterdam gewoond, een tuin heb ik nooit gehad." Ze is er nu wel regelmatig te vinden, net zoals een andere 95-jarige bewoonster die geniet van het zonnetje. Ook haar bevalt het hier in Mariënburg uitstekend. "Er wordt heel goed voor ons gezorgd, ik heb het echt naar mijn zin." Toch geven beide dames aan wel graag mee terug naar Muiderberg te willen.

'De verhuizing en voorbereiding zijn echt vlekkeloos verlopen'

Aanpassingen
Speciaal voor de huisvesting van nieuwe bewoners heeft Mariënburg wel een aantal aanpassingen ondergaan. Zo zijn er per gang twee grote inloopbadkamers en zijn alle kamers opnieuw gestoffeerd en geschilderd. Ook de openbare ruimtes zijn aangepast. Alles met als insteek het zo gezellig mogelijk te maken. Maar de aanpassingen gaan verder. Ook de zorgverlening is iets aangepast. Dat heeft voornamelijk te maken met de eerdergenoemde voorzieningen, zoals de badkamers op de gang. Van Heumen: "Bij het aangeven van de voorkeur door de bewoners moesten we daar ook rekening mee houden. Iemand die niet zelfstandig kan douchen of incontinent is kan bijvoorbeeld niet te ver van de badkamer af zitten."
In de geplande nieuwbouw in Muiderberg wordt alles anders. Zo komen er grote appartementen met uiteraard een eigen badkamer. In totaal 24 plaatsen voor zware zorg en 33 plaatsen voor wonen & zorg. "Dit betekent dat de bewoners het appartement huren en thuiszorg ontvangen", legt Van Heumen uit.

Klooster Mariënburg heeft 24 nieuwe bewoners

Navigatie uitgebouwd

MUIDERBERG - Bij een auto-inbraak aan de Flevolaan is maandag een compleet navigatiesysteem uit een rode Fiat gehaald. Het systeem zat in de middenconsole ingebouwd.

De inbraak moet tussen 19.00 en 20.30 uur hebben plaatsgevonden en de politie hoopt dat het iemand is opgevallen. Verder werd er nog een poging tot inbraak gemeld bij de Zeemeeuw. Daar werd vorige week in de nacht van maandag op dinsdag een keukenraam geforceerd.

Extra borden bij oprit A1

MUIDEN - Bij de oprit van de A1 aan de Lange Muiderweg zijn door Rijkswaterstaat extra borden geplaatst nadat ruim twee weken geleden een man uit Naarden de afrit opreed en een ongeluk veroorzaakte op de snelweg.

Voor de zekerheid wordt ook de bochtstraal van de weg naar Weesp en de Lange Muiderweg aangepast, zodat duidelijker is hoe het verkeer in de nieuwe situatie naar Weesp en de Lange Muiderweg kan rijden.

Renovatie Muiderbrug

MUIDEN - Rijkswaterstaat voert van vrijdag 7 augustus 21.00 uur tot maandag 10 augustus 05.00 uur renovatiewerkzaamheden uit aan de Muiderbrug op de A1 tussen Diemen en Muiden. Tijdens dit weekend wordt het hogesterktebeton (HSB) hersteld.

Vanwege de werkzaamheden worden van vrijdag 7 augustus 21.00 uur tot maandag 10 augustus 05.00 uur twee rijstroken afgesloten op de A1 richting Amersfoort. Ook de verbindingsboog van de A10 Noord naar de A1 en de aansluiting Diemen wordt afgesloten. Verkeer moet rekening houden met omleidingen en langere reistijd.

Taxus voor baccatine

MUIDERBERG -Tot 31 augustus kan taxus snoeiafval nog worden ingeleverd op de gemeentewerf in Muiderberg (tussen 10.00 en 13.00 uur) of bij een van de overige GAD-scheidingsstations.

Dit snoeiafval wordt door de GAD ingezameld voor Stichting Vergroot de Hoop waarna het gebruikt wordt voor de productie van chemokuren ter bestrijding van kanker.

Antiquariaat Lectori Salutem gaat dicht

Foto: Ruth van Kessel

WEESP - Antiquariaat Lectori Salutem in de Slijkstraat gaat dicht. 2 oktober is de laatste dag, zo vertelt eigenaar Pieter Wentzel. Het bekende antiquariaat zit sinds 1990 in Weesp. Het doek valt dus na precies 25 jaar. "Daarbij speelt ook een rol dat de technologische ontwikkelingen in dit digitale tijdperk langzaam maar zeker veel drukwerk op papier zullen gaan verdringen. Maar wat blijft als uniek en onvervangbaar materiaal zijn schoolplaten, oude gravures, etsen, affiches, posters, en bijzondere antiquarische uitgaven", aldus Wentzel. De uitverkoop is begonnen.

'Onze honden zijn overreden door een of andere idioot'

Extra aandacht voor gevaarlijk zebrapad

Veel Weespers vinden het gevaarlijk. Foto: Christian Pfeiffer

WEESP - Wie er even staat ziet het misgaan. Auto's die de bocht om komen, zien het gewoon niet. Vaak ook omdat de bestuurder iets anders aan het doen is. Voetgangers moeten dekking zoeken. Is het zebrapad aan de Plataanlaan het gevaarlijkste van Weesp?

Raadslid Bernard Bierwolf van de WSP maakt zich zorgen over de veiligheid op het zebrapad. In schriftelijke vragen aan het college van burgemeester en wethouders stelt hij dat het zebrapad vaak over het hoofd gezien wordt door automobilisten die niet zitten op te letten. Dat probleem komt vooral voor bij verkeer dat de bocht omkomt vanaf de Jan Tooropstraat.

Overreden hond
Veel Weespers vinden het een gevaarlijk punt, zo blijkt uit stortvloed aan reacties op WeesperNieuws.nl. "Gelukkig niet wijzelf, maar wel onze honden zijn daar overreden door een of andere idioot. We moesten ook onze herder laten inslapen en de Yorkse terriër verbleef een aantal dagen in shock bij de dierenarts", zo schrijft Angela Hensens.
"Dat er nog geen dode is gevallen is een wonder!", zo meent Rubyna van der Meulen.
Rosalie Borgstein: "Wij hebben twee honden en die heb ik vaak genoeg heel hard mee moeten trekken want de meesten - ook al zien ze je - stoppen echt niet!"

Bernard Bierwolf (WSP) maakt zich zorgen
en stelt vragen

Tooropstraat
Niet alleen dit zebrapad wordt als gevaarlijk genoemd. Eigenlijk alle oversteekplaatsen op de Jan Tooropstraat krijgen er van langs. Weespers voelen zich niet gezien en een enkeling laat zelfs weten om te lopen om de zebrapaden maar helemaal te vermijden.

Plataanlaan
Terug naar het zebrapad aan de Plataanlaan. Het college van B en W heeft de boel laten onderzoeken. Er is overleg gevoerd met de verkeersdeskundige van de regiopolitie.

'Dit is een situatie waar een zebrapad voor bedoeld is'

"De opvatting is dat dit een situatie betreft waar een zebrapad voor bedoeld is. Een zebrapad dient in de regel alleen toegepast te worden op een locatie waar in voldoende mate wordt overgestoken zodat passerende automobilisten met regelmaat geattendeerd worden op de aanwezigheid van een oversteeklocatie en daar derhalve op bedacht zijn."

"Om aan te geven dat er een zebra na de bocht ligt is er al voor de bocht een bord om aan te duiden dat er een oversteekplaats aan komt." Desalniettemin heeft de politie besloten voorlopig een extra oogje in het zeil te houden. Het zebrapad wordt meegenomen in de surveillanceronde.

'Onze honden zijn overreden door een of andere idioot'

Extra aandacht voor gevaarlijk zebrapad

Veel Weespers vinden het gevaarlijk. Foto: Christian Pfeiffer

WEESP - Wie er even staat ziet het misgaan. Auto's die de bocht om komen, zien het gewoon niet. Vaak ook omdat de bestuurder iets anders aan het doen is. Voetgangers moeten dekking zoeken. Is het zebrapad aan de Plataanlaan het gevaarlijkste van Weesp?

Raadslid Bernard Bierwolf van de WSP maakt zich zorgen over de veiligheid op het zebrapad. In schriftelijke vragen aan het college van burgemeester en wethouders stelt hij dat het zebrapad vaak over het hoofd gezien wordt door automobilisten die niet zitten op te letten. Dat probleem komt vooral voor bij verkeer dat de bocht omkomt vanaf de Jan Tooropstraat.

Overreden hond
Veel Weespers vinden het een gevaarlijk punt, zo blijkt uit stortvloed aan reacties op WeesperNieuws.nl. "Gelukkig niet wijzelf, maar wel onze honden zijn daar overreden door een of andere idioot. We moesten ook onze herder laten inslapen en de Yorkse terriër verbleef een aantal dagen in shock bij de dierenarts", zo schrijft Angela Hensens.
"Dat er nog geen dode is gevallen is een wonder!", zo meent Rubyna van der Meulen.
Rosalie Borgstein: "Wij hebben twee honden en die heb ik vaak genoeg heel hard mee moeten trekken want de meesten - ook al zien ze je - stoppen echt niet!"

Bernard Bierwolf (WSP) maakt zich zorgen
en stelt vragen

Tooropstraat
Niet alleen dit zebrapad wordt als gevaarlijk genoemd. Eigenlijk alle oversteekplaatsen op de Jan Tooropstraat krijgen er van langs. Weespers voelen zich niet gezien en een enkeling laat zelfs weten om te lopen om de zebrapaden maar helemaal te vermijden.

Plataanlaan
Terug naar het zebrapad aan de Plataanlaan. Het college van B en W heeft de boel laten onderzoeken. Er is overleg gevoerd met de verkeersdeskundige van de regiopolitie.

'Dit is een situatie waar een zebrapad voor bedoeld is'

"De opvatting is dat dit een situatie betreft waar een zebrapad voor bedoeld is. Een zebrapad dient in de regel alleen toegepast te worden op een locatie waar in voldoende mate wordt overgestoken zodat passerende automobilisten met regelmaat geattendeerd worden op de aanwezigheid van een oversteeklocatie en daar derhalve op bedacht zijn."

"Om aan te geven dat er een zebra na de bocht ligt is er al voor de bocht een bord om aan te duiden dat er een oversteekplaats aan komt." Desalniettemin heeft de politie besloten voorlopig een extra oogje in het zeil te houden. Het zebrapad wordt meegenomen in de surveillanceronde.

Albert Vos

Voorzitter WDO
Weesper sinds 35 jaar
45 jaar

Jouw favoriete evenement?
"Gastvrij Weesp. Geweldig hoe iedereen – horeca, theaters, winkeliers en vrijwilligers – zijn of haar best doet om Weesp te promoten. Ik kijk uit naar een Gastvrij Weesp kersteditie!"

Als je kon toveren?
"Zou ik zorgen voor elke dag lekker weer."

Wat doe je verder in het leven?
'Ik ben directeur/eigenaar van een bedrijf dat personeel bemiddelt in de bouw, vastgoed, techniek en overheid."

Beste eigenschap?
"Ik sta voor iedereen klaar."

En je slechtste?
"Ik ben soms iets te direct."

Wat weten veel mensen niet van je?
"Dat ik DJ was op feesten."

Beste danshit ever?
"'She's got that vibe' van R. Kelly."

Welke poster hing er boven je bed?
"Ik ben niet zo van de idolen, maar een poster van Ajax hing boven mijn bed."

Favoriete uitzicht?
"Weesp vanaf het water."

Ideale vakantie?
"Lekker naar de zon."

Met wie wil je een goed gesprek?
"Met mijn helaas veel te vroeg overleden vader zou ik graag over het leven willen bomen."

Waar ben je trots op?
"Op mijn vrouw Patty – een topper met een enorme drive en een prachtige salon – en mijn dochter Farah en haar vrije manier van in het leven staan. En natuurlijk op mijn medebestuursleden van de WDO."

Favoriete plek in Weesp?
'Op het bankje voor onze winkel in de zon."

Als je burgemeester was, dan?
"Zou ik trots zijn op Weesp en uitdragen hoe prachtig dit stadje is en zorgen dat het centrum levendig blijft."

Welk lokaal nieuws houdt je bezig?
"Alles wat met ondernemen te maken heeft."

Weesper gepakt bij verslepen kluis

WEESP - Een 24-jarige Weesper is vorige week woensdag op heterdaad betrapt terwijl hij aan het inbreken was aan de Drosthagestraat. Zijn metgezel wist te ontkomen.

De politie kreeg rond 05.00 uur de melding van een alerte buurtbewoner die harde geluiden op straat hoorde. Agenten troffen op straat de inbrekers aan met een zware kluis die ze uit een huis hadden gehaald. Zij waren bezig die te verplaatsen. De twee namen de benen, maar een kon na een korte achtervolging worden gepakt. Dat was de 24-jarige man uit Weesp. De ander vluchtte langs de Ingelandenflat weg en is nog spoorloos.

Nog een inbraak deze week. Aan de Jan Prinsstraat werd zondagmiddag een voordeur van een huis op vier hoog geforceerd. De deur zat wel op slot, maar mogelijk niet op het nachtslot en werd met een schroevendraaier geforceerd. Er wordt een mobiele telefoon vermist. Aan de Rijnkade werd zaterdag een poging tot inbraak in een bedrijf gemeld. Daar werd het cilinderslot afgebroken.

Vechtbrug lang afgesloten

WEESP - Groot onderhoud aan de Lange Vechtbrug. De brug tussen de Hoogstraat en de Ossenmarkt wordt in de herfst bijna twee maanden afgesloten.

Omwonenden zijn deze week door de gemeente per brief op de hoogte gebracht. De brug gaat dicht van 7 september tot 30 oktober 2015, afhankelijk van het weer. Voetgangers en fietsers kunnen gewoon de Vecht blijven oversteken via een noodbrug. Automobilisten moeten omrijden. Ook het vaarverkeer ondervindt geen last. In 2008 werd de Lange Vechtbrug voor het laatst voor lange tijd afgesloten.

Brons voor Groen

WEESP - Atleet Paul Groen heeft afgelopen weekend een bronzen plak gepakt op het NK-atletiek.

De Weesper hordeloper klokte op het parcours 14,20 seconden, een halve seconde langzamer dan nummer 1 Gregory Sedoc.
Groen haalde zonder al te veel problemen de finale. De Weesper werd wel lange tijd geplaagd door vele blessures.

Antiquariaat Lectori Salutem gaat dicht

Foto: Ruth van Kessel

WEESP - Antiquariaat Lectori Salutem in de Slijkstraat gaat dicht. 2 oktober is de laatste dag, zo vertelt eigenaar Pieter Wentzel. Het bekende antiquariaat zit sinds 1990 in Weesp. Het doek valt dus na precies 25 jaar. "Daarbij speelt ook een rol dat de technologische ontwikkelingen in dit digitale tijdperk langzaam maar zeker veel drukwerk op papier zullen gaan verdringen. Maar wat blijft als uniek en onvervangbaar materiaal zijn schoolplaten, oude gravures, etsen, affiches, posters, en bijzondere antiquarische uitgaven", aldus Wentzel. De uitverkoop is begonnen.

Nigtevechters winnen strijd om snelheid kanaaldijk

'Op zo'n rechte weg is 80 veiliger dan 60'

Slechts 60 km/u op deze kaarsrechte weg is levensgevaarlijk, vinden ze in Nigtevecht. Ze kregen gelijk. Je mag er nu 80.

door André Verheul

NIGTEVECHT - In een hoog oplopende discussie over de Oost-Kanaaldijk hebben inwoners van Nigtevecht aan het langste eind getrokken. De gemeente Stichtse Vecht schroefde onlangs de maximumsnelheid op de kanaaldijk tussen Nigtevecht en Loenen op van 60 van 80 km/u. "Een stuk veiliger zo", zegt Ben Goes opgelucht.

Want jullie Nigtevechters houden wel van een beetje doorrijden?
"Dat is totaal de verkeerde insteek. Het gaat ons niet om hardrijden, maar om veiligheid. Het kanaal is een kaarsrechte weg van vijf kilometer lang met een apart fietspad. Op zo'n weg verwacht iedereen 80 te mogen rijden. 60 is tegennatuurlijk, bijna ondoenlijk. Je gaat al snel harder, maar een ander weer niet. Je krijgt verschillende snelheden en neiging tot inhalen. Dán wordt het pas link. 60 is dus gevaarlijk en 80 is veilig."

Moesten er ook niet drempels komen?
"Zeventien stuks! Omdat onze wethouder moest toegeven dat 80 alleen te handhaven is met snelheidsremmende maatregelen. Gelukkig gaat dat ook niet door."

Allemaal dankzij de Nigtevechters?
"Onze dorpsraad heeft zich hier hard voor gemaakt, samen met de dorpsraad van Loenen. Echt een lokaal politiek spektakelstuk. De gemoederen liepen soms hoog op. De hele soap heeft wel een jaar geduurd. We kwamen er toevallig achter toen iemand zag dat ze de kanaaldijk voor acht weken wilden afsluiten. Toen dachten wij: zijn ze daar in Maarssen nu helemaal krankzinnig geworden? Ja, de gemeente heet Stichtse Vecht, maar voor ons gevoel worden we bestuurd door Maarssen. Ze schrijven Nigtevecht rustig met twee G's."

Dan dit: Als ik van Nigtevecht naar Weesp rijd, moet ik een stukje 60, dan mag ik eventjes 80, daarna moet ik heel even 60 en dan kan ik weer 80.
"Erger nog: er staan van die stippellijnen, zogenaamd vanwege de veiligheid. Maar kijk nou toch eens naar wat er gebeurt! Je ziet daar mensen met kinderen de kanaaldijk op fietsen omdat ze denken dat het een fietspad is. Maar ze komen terecht op een soort snelweg. Le-vens-ge-vaar-lijk!"

Dus ook voor de kanaaldijk richting Weesp een actie?
"Mijn punt is: ook veiligheidsmaatregelen brengen risico's met zich mee. Die moet je goed afwegen. Dus als jullie verkeerswethouder dezelfde vierkante opstelling kiest als de onze, dan hebben jullie een groot probleem. En wij ook, want wij rijden vaker naar Weesp dan naar Loenen. Dus we komen graag naar Weesp om onze argumenten te geven."

Column

Thuis

Weesp heeft vakantie. Ik merk het aan de fietsenstalling bij het station. Ik kan mijn fiets opeens overal kwijt. Ik merk het ook aan het aantal auto's bij ons in de straat. En aan de hoeveelheid bootjes in de Kom. Weesp stroomt vol op plekken die normaal leeg liggen, en omgekeerd.

De eerste dagen van de vakantie moet ik heel erg inkomen. Hoef ik helemaal niets meer te doen? Echt niet? Het schijnt dat mensen zich juist in de vakantie ook vaak heel erg onrustig voelen. Of de vreemde paradox ervaren dat je op vakantie naar huis verlangt en thuis weer heel erg behoefte voelt om op vakantie te gaan.

Ooit had ik een fiets, een Batavus Navajo. Het was een stoer blauw ding, lekker steady. Ik ben er een paar keer mee op fietsvakantie geweest. Op de stang stond geschreven "Where ever I lay my head, there is home", wat zoiets betekent als "Waar ik mijn hoofd (te slapen) leg, daar is thuis". Dat klonk heel fijn. Rustig ook. Dat je niets anders dan jezelf nodig hebt om je ergens thuis te voelen. Die vlieger ging echter op die fietsvakanties niet altijd op. Wildkamperen, hevige onweersbuien, groezelige campings, er waren genoeg keren dat ik mijn hoofd op mijn matje te rusten heb gelegd zonder een geruststellend thuisgevoel.

Dat je denkt: hier is het goed, ik hoef even nergens anders te zijn

Maar wat is dat dan eigenlijk, een thuisgevoel? Zit het vast aan een plek? Als ik op vakantie ben geweest, voel ik een thuisgevoel als ik Weesp binnenrijd en het stadhuis doemt op. Ik voel het als ik mijn straat inrijd, de sleutel in het slot omdraai en de muffe lucht van drie weken weg me tegemoet komt. "Ah, thuis!" denk ik dan. Maar dat heeft te maken met herkenning en veiligheid. Zou je ook een thuisgevoel ergens anders kunnen hebben dan op de plek waar je woont?

Als ik aan de vakantie-onrust denk, dan is thuis misschien ook wel: nergens anders meer heen hoeven. Of je nu in Weesp bent, of op de camping in Frankrijk, of op een tropisch eiland. Dat je denkt: hier is het goed, ik hoef even nergens anders te zijn dan hier. Volgens mij kun je dan pas uitrusten. Daarom: Lieve mensen van Weesp, ik wens u een fijne zomer en heel veel thuisgevoel waar u ook bent!

Nog veel onduidelijk rond man die brand stichtte

Een bewoners in verwarde toestand zorgde voor een hoop consternatie. Foto: Sjoerd Stoop

WEESP - Keert de man, die begin op 19 juni brand stichtte in zijn eigen woning aan de Jan Tooropstraat, ooit nog terug in zijn woning? "Daar kan ik op dit moment geen ja of nee op antwoorden", zegt burgemeester Bas Jan van Bochove.

Wel zei Van Bochove op Radio Weesp dat de woningcorporatie bekijkt of het huurcontract ontbonden kan worden. "Of dat kan, hangt van zijn situatie af." De brandstichting in de portiekwoning leidde tot het uit voorzorg ontruimen van 18 woningen in de directe omgeving. Een arrestatieteam rekende de man uiteindelijk in. Sindsdien zit de man vast. Hij handelde vanuit een verwarde toestand en kreeg hij volgens de politie direct psychische hulp.

Niettemin is brandstichting in een portiekflat een ernstig vergrijp waar door justitie zwaar aan wordt getild. "Hij heeft omwonenden in gevaar gebracht, daar staat een behoorlijke straf op", legt de burgemeester uit. Daags na het incident sprak hij met omwonenden. Volgens Van Bochove was dat een waardige bijeenkomst waar behalve de bezorgdheid over de eventuele terugkeer, ook bezorgdheid om de man zelf aan de orde kwam.

Een incident zoals dit komt de laatste tijd vaker voor in het land. Volgens Van Bochove heeft dat meerdere oorzaken: toenemend misbruik van alcohol en drugs, maar ook bezuinigingen in de zorg. "Het beleid is om deze mensen, als ze vanuit de GGZ terugkomen, weer in de samenleving te huisvesten. Ik hecht eraan te zeggen dat dat in heel veel gevallen ook gewoon goed gaat. Als deze mensen op tijd hun medicijnen innemen, dan kunnen ze in onze samenleving gewoon functioneren."

Raoul Ferreira: 'ik ben muziek'

Weesper gitaardocent opent eigen Pop & Rockschool aan de Pampuslaan

Raoul Ferreira: 'mijn vader Gilberto bracht mij mijn eerste gitaar.' Foto: Ruth van Kessel

door Ruth van Kessel

WEESP - Pop & Rockschool, zo noemt Weesper gitarist Raoul Ferreira zijn nieuwe muziekschool. Jongeren op weg helpen in de muziek, dat is zijn passie. Altijd al geweest. Daarom geeft hij zijn leven lang al gitaarles en begeleidt hij beginnende bands, zoals in Weesp Burning Strings en Noa Foppen. Hij is de motor achter de bandjesfestivals en de jamsessies in de City of Wesopa. Dat hij nu samen met zijn vader Gilberto Ferreira een allround muziekbedrijf aan de Pampuslaan is gestart, vervult hem met trots.

Gitaarlessen, baslessen, bandcoaching, gitaarreparatie of een van de drie oefenruimten huren, het kan allemaal bij de Pop & Rockschool van de Ferreira's aan de Pampuslaan 157. Het voormalige kantoorpand ademt muziek en bedrijvigheid. Drie maanden hebben vader en zoon keihard gewerkt aan deze transformatie. Een hectische tijd, zo kijken ze er op terug. Want het lesgeven en repareren van gitaren op het oude adres ging intussen ook door. Nu, in de vakantietijd, zetten ze de laatste puntjes op de i, maar in augustus hopen ze fullspeed van start te kunnen gaan. Raoul: "Ook nu al staan de deuren wagenwijd open voor iedereen die met muziek bezig wil zijn. Ik bied de ruimte en de instrumenten, wat je maar nodig hebt. Voor een uurtje of de hele dag. Kom maar overleggen, dan vinden we de modus die bij jou of je band past. Ik ben superblij dat ik mensen de kans kan bieden die ik zelf niet heb gehad."

'Leerlingen inspireren in de muziek, dat is wat ik het liefste doe'

Kun je leven zonder muziek?
"Absoluut niet. In ben muziek. Ik heb altijd de ambitie gehad om een eigen muziekschool te beginnen, maar ja zonder middelen en een goede locatie lukt dat niet. Daarom heb ik jaren gitaarles en bandbegeleiding gegeven vanuit huis. Dat ging een tijd goed, maar door veranderde familieomstandigheden paste het niet meer. Ik dacht toen: word eens volwassen, ga eens gewoon aan het werk. Dat heb ik gedaan met een carrièreswitch, om in 2012 te ontdekken dat mijn hart toch echt alleen in de muziek ligt. Dus ik ben weer terug gegaan op mijn oude pad, niet meer vanuit huis, maar vanuit een huurruimte in een bedrijf ook aan de Pampuslaan. Met de kans die ik nu krijg om dit pand naar mijn eigen idee in te richten tot een allround muziekbedrijf, ben ik meer dan gelukkig."

Welke rol speelt je vader Gilberto in jouw leven?
"Mijn vader was degene die mij mijn eerste gitaar bracht toen ik als puber met een gebroken voet geen kant op kon. In die tijd was ik een echte skater, daar zat ik dan met mijn voet in het gips. Uit verveling ben ik gaan spelen en ik ben er eigenlijk nooit mee mee opgehouden. Vier jaar later werd ik toegelaten op het conservatorium en studeerde ik af in de klassieke muziek. Toen ik als gitarist mijzelf verhuurde aan bands was mijn vader er ook altijd voor me. Hij sjouwde altijd mijn spullen van hot naar her. Sinds 2009 is hij met vervroegd pensioen. Ik vind het fantastisch dat we deze onderneming ook weer samen doen: we zijn beiden gecertificeerd in customizing en reparatie. Het is mijn vader die het leeuwendeel van de gitaarreparaties doet. We zijn een heel goed team."

Pop & Rock voor een klassiek geschoolde gitarist?
"Voor mij was het conservatorium de basis. Als je iets wilt leren, moet je bij het begin beginnen, zeg ik altijd. Vandaar dat ik voor klassiek koos, ik heb er een waanzinnige techniek aan over gehouden. Maar verder is het wat mij betreft 'all about Rock 'n Roll' en hecht ik niet veel waarde aan mijn vooropleiding. Het gaat om de passie, de Rock 'n Roll, het gevoel een te zijn met de muziek."

Sta je zelf nog wel eens op het podium?
"Eerlijk gezegd ben ik zelf geen podiumdier en voel ik mij prettiger in de luwte. Ik geniet het meeste als mijn leerlingen schitteren, echt, dat vind ik prachtig."

Wat kunnen leerlingen van jou leren?
"Ik ben meer een begeleider dan een docent. Maar vooral geef ik iemand zelfvertrouwen, zodat hij durft te spelen. Leerlingen inspireren, dat is wat ik het liefste doe."

De Slijkstraat doet het goed in de stadswandeling

Gidsen van de Historische Kring vertellen de mooiste stadsverhalen

Ellen Pouwels (in groenwit gestreept) leidt de stadswandelaars rond. Foto: Christian Pfeiffer

door André Verheul

WEESP - Amsterdamse Joden die trouwden in de synagoge en daarna feestvierden bij de bakker. Of boze winkeliers die met succes een naamsverandering van de Slijkstraat tegenhielden. Na de stadswandeling kom je met de mooiste verhalen thuis.

De Historische Kring Weesp heeft het er maar druk mee, er is veel vraag naar bij groepen, vaak bijeen vanwege een jubileum in de familie, die eens wat anders willen. Bovendien is er ook deze maand nog elke vrijdag een stadswandeling zonder afspraak. Gewoon om 19.00 uur naar de gids voor de Grote Kerk en de geschiedenisles begint.

'Ik begon maar meteen over het bier- en jeneververleden'

Het zijn eerder de Weespers zelf die meewandelen, dan de toeristen. "Vaak jonge mensen die hier net zijn komen wonen en meer van de stadshistorie willen weten", zegt voorzitter en gids Cees Pfeiffer. Het gaat ook wel eens anders. Pfeiffer herinnert zich een zaterdag waarop hij stond te wachten op een grote groep die als onderdeel van een bruiloftsfeest een stadswandeling zou maken. "Er kwamen vijf mensen opdagen, maar alleen omdat ze het anders zielig voor de gids vonden. Er zat al wat drank in, dus ja… Ik heb de gevelstenen overgeslagen en begon meteen over het bier- en jeneververleden van Weesp. Nou, dat viel uitstekend."

Weesp heeft historie genoeg voor verschillende wandelingen. Dat is dan ook precies wat de Historische Kring gaat doen: thema-wandelingen. Denk aan: industrieel Weesp, de schansen, de kerken en Joods Weesp. Die laatste heeft Ellen Pouwels sinds kort uitgezet. Hoewel de Tweede Wereldoorlog wel om de hoek komt kijken, is het geen treurige wandeling. Veel Amsterdamse Joden trouwden in de Weesper synagoge: "Tegenover de synagoge zat de textielwinkel van mevrouw Minco. Een mooie zaak, waar ze je nooit iets aansmeerden. Dan slaan we de Slijkstraat in naar bakker Abbekerk, waar vroeger bakker Gans zat. Het was zo: de mensen trouwden in de synagoge en vierden feest bij bakker Gans. Die had namelijk ook een feestzaal én een pension." Volgens Pouwels komen er bij haar rondleiding allerlei verhalen naar boven waarvan zelfs doorwrochte Weespers nog zeggen: dat wist ik helemaal niet!

De Slijkstraat doet het altijd goed, weet Pfeiffer. Veel winkels, veel te vertellen. "Voor een hoofdwinkelstraat heeft hij natuurlijk een vreemde naam: slijk, modder. In de jaren zestig wilde het gemeentebestuur de naam dan ook veranderen. Maar onder protest van de winkeliers is dat niet doorgegaan. Van die naam blijf je af, vonden ze. Welke naam het had moeten worden, is in de vergetelheid geraakt, maar het blijft een leuk verhaal."

'Kunt u uit de voeten met het nieuwe gemeentebeleid?'

Adviesraad Sociaal Domein Weesp wil graag ervaringen van Weespers horen

V.l.n.r: .: Mariette Bakker, Eric Willemsen, Glenn Marcet, Nico Pronk, Marjan Bijzet, Hans Blaauwbroek, Jasper van Heeren en Joris Verhaar. En de hond van Jasper: Ian

door Ruth van Kessel

WEESP – Nu de grootste bulk aan adviezen over het beleid van de gemeente over de gebieden jeugd, participatie en Wmo wel gegeven zijn, wil Adviesraad Sociaal Domein Weesp graag van Weespers weten hoe de regelgeving uitpakt in de praktijk. Heeft het beleid het gewenste effect? Wat gaat er goed en waar zitten de knelpunten?

Na de transitie van jeugd, participatie en Wmo is per 1 juni de Wmo Adviesraad verder gegaan onder de naam Adviesraad Sociaal Domein Weesp. De adviesraad geeft gevraagd en ongevraagd advies aan burgemeester en wethouders over zaken die gaan over de drie thema's. Bij besluiten door de gemeenteraad weegt hun advies zwaar. De dertien leden, die dit werk onbetaald doen, wonen allemaal in Weesp en zijn of wel ervaringsdeskundig of wel vanuit hun werk inhoudelijk deskundig of zoals in het geval van adviesraadslid Jasper van Heeren, allebei. Hij ervaart met zijn visuele beperking direct de gevolgen van beleidsveranderingen en als jurist bij MEE deelt hij binnen de adviesraad zijn juridische kennis. Voorzitter Hans Blaauwbroek haalt zijn deskundigheid uit zijn 'Bureau voor vraaggestuurde zorg' en deelname aan een landelijk opererende Wmo Adviesgroep.

'We zijn geen klachtenbureau, maar signaleren wel trends'

Wat is er allemaal gebeurd sinds de transitie per 1 januari jl.?
"Er moest natuurlijk enorm veel beleid gemaakt worden, nu de gemeente integraal verantwoordelijk is voor de jeugdzorg, werk en inkomen en de Wmo. Ook voor 1 januari had de gemeente daar een hele kluif aan. De wethouders hebben regelmatig ruggespraak gehouden met ons, toen nog de Wmo Adviesraad, en ook voordat een voorstel bij de gemeenteraad kwam, hebben wij het voorzien van advies. Nieuwe beleidsvoorstellen moeten nog steeds van ons advies worden voorzien, alleen ligt het tempo nu iets lager en is het belangrijkste deel achter de rug."

Nu moet blijken of de theorie aansluit op de praktijk?
"Precies. Dankzij de brede samenstelling van de Weesper adviesraad zijn wij in staat ons zo goed mogelijk in te leven en door te denken wat de gevolgen van het gemeentebeleid zijn voor een individu. Daar zijn we heel zorgvuldig in geweest, maar nu moet blijken of de maatregelen werken. Tot 1 juni werden de meeste indicaties nog verlengd, maar nu is de periode van herindicatie aangebroken en krijgen alle hulpvragers te maken met de veranderingen. Het uur der waarheid. Wij willen graag de ervaringen horen."

Samen en apart

De gemeenten Weesp, Stichtse Vecht en Wijdemeren hebben een samenwerkingsverband voor wat betreft de uitvoering in één uitvoeringsorganisatie Sociaal Domein. Maar elke gemeente afzonderlijk maakt zijn eigen beleid, legt verantwoording af aan haar eigen gemeenteraad en heeft haar eigen Adviesraad Sociaal Domein. Het feit dat de drie gemeenten in twee provincies liggen maakt afstemming nog ingewikkelder.

'Ook mensen met een beperking mogen volwaardig mee doen'

Als een soort klachtenbureau?
"Nee, daar is Adviesraad Sociaal Domein Weesp niet voor. We kunnen geen individuele klachten in behandeling nemen, maar wel horen we graag wat er speelt, zodat we trends kunnen herkennen en dit ongevraagd terug kunnen geven aan de gemeente. We zijn een serieuze partner van de gemeente op dit vlak en kijken mee over hun schouder. We starten dan ook elk overleg van ons met een rondje 'signalen uit de samenleving'.

Een voorbeeld van de invloed van jullie advies?
"De gemeente had het idee om verhuisplicht in te stellen voor mensen die zonder traplift niet meer naar boven konden. Wij hebben afgeraden om dit als primaire maatregel in te voeren, maar vooral te kijken naar de context van het individu. Stel dat als iemand die verhuist zijn hele sociale netwerk kwijtraakt. Dan sla je de plank mis en is het beleid juist beperkend in plaats van zelfstandigheid verhogend. Het beleid is naar ons inzicht aangepast."

Nog een voorbeeld?
"Als adviesraad buigen wij ons momenteel over het zogenaamde nieuwe mantelzorgcompliment. Tot vorig jaar kregen mantelzorgers die door hun zorgvrager waren voorgedragen via het CAK 200 euro als blijk van waardering. Dat geld is er nog steeds, maar is nu aan de gemeenten overgedragen. Elke gemeente geeft daar haar eigen invulling aan. Voor Weesper mantelzorgers is er 70.000 euro beschikbaar. De gemeente heeft ons gevraagd om mee te denken hoe je dit op een leuke manier in Weesp kan invullen."

Hoe kunnen Weespers hun ervaringen delen?
"Via een mail aan wmoadviesraad@weesp.nl. Ook zullen wij in het najaar een bijeenkomst voor Weesp organiseren waarin wij graag horen hoe het beleid uitpakt, waar de knelpunten zitten en vooral om te horen wat je nodig hebt om wel zelfstandig je rol in de samenleving in te kunnen nemen. Deze geluiden nemen we dan mee in onze advisering."

Waar halen jullie je voldoening uit?
Van Heeren: "Als je ziet dat er geluisterd wordt naar je advies en dat je weet dat je er alles aan gedaan hebt om beleid te ontwikkelen dat werkt."
Blaauwbroek: "Als er uiteindelijk door dit beleid bereikt wordt dat mensen met een beperking daadwerkelijk volwaardig mee kunnen doen aan de Weesper samenleving en dat het beleid mensen inspireert tot nieuwe maatschappelijke initiatieven. Het maatjesproject, waarbij mensen die door problemen in een isolement zijn gekomen gekoppeld waarden aan een vrijwilliger, is daar een mooi voorbeeld van."
Meld uw ervaringen aan Adviesraad Sociaal Domein Weesp via wmoadviesraad@weesp.nl

Marianne's Warming Up

Voordat Marianne Klijnstra op 6 september zelf Smal Weesp induikt, vraagt ze een van de 200 andere Weesper deelnemers hoe zij dat nou aanpakken, zo'n WeesperNieuws Triatlon.

Denise Kuenen
Startnummer 2621
Super fanatiek

Mijn hardlooptrainingen doe ik met een clubje. Niet alleen als stok achter de deur, maar ook om van mijn waggelende-pinguïn looppatroon af te komen en om beter te worden. Ik doe dat al eventjes, en echt, er is enige vooruitgang te zien. Maar als dan op een van die trainingen een nieuweling op komt dagen die je met gemak voorbij loopt, dan kan ik dat niet goed hebben.
Denise woont nu 5 jaar in Weesp en heeft ieder jaar geroepen dat ze mee ging doen met de triatlon. Dat kwam er nooit van, maar dit jaar is het dan toch eindelijk zo ver. Ze bestempelt zichzelf als 'best sportief' en 'dat moet ik toch kunnen' is het idee. Ik heb het vermoeden dat 'best sportief' een understatement is, maar bij navraag doet zij alleen wat aan hardlopen in de zomer en schaatsen in de winter. Met die beentjes zit het dus wel goed, wat inmiddels ook blijkt tijdens het trainen. Want het lopen gaat prima. En het fietsen, alhoewel helemaal nieuw, gaat Denise gemakkelijk af en samen met haar vader maakt ze menig tochtje door de regio. Het zwemmen echter valt haar zwaar tegen, en vooral het leren van de borstcrawl is lastiger dan gedacht. Stiekem denk ik glimlachend dat ik dan toch nog ergens beter in ben. 'Maar ach' zegt ze dan 'dat zwemmen duurt toch maar eventjes'.
Haar buren fluisteren me in dat Denise super fanatiek is, maar zelf gaat ze toch echt voor finishen en de overwinning op zichzelf. En dan volgend jaar maar eens een goede tijd halen. We zijn gewaarschuwd…

Opel OnStar is krachtige Wi-Fi hotspot

Voor comfort en veiligheid

De SOS-knoppen bevinden zich in de centrale dakconsole.

De eerste Opel-modellen met OnStar arriveren in deze maand Nederland. Die maakt van de auto een krachtige, mobiele Wi-Fi Hotspot.

Dat opent de mogelijkheden voor uitgebreide communicatie en entertainment onderweg. Er kunnen tot wel zeven mobiele apparaten tegelijk worden gekoppeld. Ideaal voor passagiers die met hun smartphone via social media in contact willen blijven of bijvoorbeeld op een tablet een film willen streamen. OnStar functioneert ook uitstekend voor wie onderweg van of naar kantoor moet werken. De speciale, externe antenne optimaliseert garandeert een stabiele internetverbinding. De Wi-Fi hotspot is meteen beschikbaar in Nederland, Duitsland en Engeland.
Opel OnStar is niet alleen ideaal voor entertainment, maar draagt ook bij aan de veiligheid van de inzittenden. Het servicecenter van Opel OnStar krijgt automatisch een melding als een airbag wordt geactiveerd als gevolg van een ongeval. Een OnStar-serviceassistent – een persoon en geen computer – neemt dan contact op om te vragen of de inzittenden hulp nodig hebben. Indien geen antwoord volgt, rukken hulpdiensten onmiddellijk uit naar de exacte locatie van het voertuig. De medewerker blijft aan de lijn totdat de hulpdiensten ter plaatse zijn. De SOS-knoppen bevinden zich in de centrale dakconsole of in de achteruitkijkspiegel, afhankelijk van het Opel-model. Het systeem biedt ook assistentie bij pech onderweg en is 24 uur per dag beschikbaar.

Oude Fiat 500 weer helemaal nieuw

De opvallendste referentie aan het verleden zijn de ronde koplampen.

De nieuwe Fiat 500 staat vanaf september bij de Nederlandse Fiat-dealers.

De originele 500 uit 1957 werd een van de meest iconische auto's ooit en het symbool van massamobilisatie in Italië, waarvan wereldwijd circa 3,8 miljoen stuks zijn verkocht. De reïncarnatie van de Fiat 500 in 2007 was direct een succes. Acht jaar en 1,5 miljoen verkochte auto's verder draagt hij het stokje over aan zijn opvolger: de nieuwe Fiat 500.

De nieuwe Fiat 500 - ontworpen door het legendarische Centro Stile Fiat - is onmiskenbaar. De nieuwe Fiat 500 is 357 cm lang, 163 cm breed en 149 cm hoog. De wielbasis bedraagt 230 cm. Ondanks de exterieurwijzigingen blijft de 500 trouw aan het originele, Italiaanse design. Het exterieur bevat alle karakteristieke elementen van de voorloper uit de jaren vijftig en combineert dat met de technologie van nu.

Stapel extra's op Kia Sportage

Kia heeft de Sportage-lijn tijdelijk uitgebreid met drie complete, nieuwe uitvoeringen.

De Sportage X-treme ComfortLine, X-treme DynamicLine en X-treme ExecutiveLine, die allemaal per direct te bestellen zijn. Dankzij een tijdelijke extra inruilpremie van € 2.500,- loopt het voordeel op een X-treme tot € 4.900,- op. De Sportage X-treme ComfortLine levert voor een meerprijs van slechts € 200,- ten opzichte van de reguliere ComfortLine een scala aan extra's, waaronder een navigatiesysteem inclusief achteruitrijcamera, Dual Zone climate control, parkeersensoren achter, een automatisch dimmende binnenspiegel, Auto Light Control, LED dagrijverlichting, een hoogglans zwart gespoten radiatorgrille, raamlijsten en deurgrepen in chroom, een Infinity Premium Sound System en een volwaardig reservewiel.

Nog completer is de Kia Sportage X-treme DynamicLine, die breidt het uitrustingsniveau van de DynamicLine, voor € 800,- verder uit met LED-achterlichten, privacy glass, verwarmbare stoelen vóór en achter, een verwarmbaar stuurwiel en de keuze uit een colorpack of lederen interieur.

Topversie
De top-of-the-line versie binnen het Sportage-modelprogramma behoort nu toe aan de Sportage X-treme ExecutiveLine. Met de normale ExecutiveLine en alle extra's van de complete X-treme DynamicLine als uitgangspunt beschikt de X-treme-variant over een klantvoordeel van € 1.500,-. De X-treme ExecutiveLine beschikt aanvullend op de huidige ExecutiveLine over een verwarmbaar stuurwiel en de keuze uit een colorpack of lederen interieur.

Auto ontmoet zonnepaneel

Mensen die elektrisch rijden, staan open voor zonne-energie. Omgekeerd staan eigenaren van zonnepanelen welwillend tegenover elektrisch rijden. Geen wonder dus dat de BMW en zonnepanelenbedrijf Sungevity in Nederland een samenwerking testen waarmee ze hun klanten stimuleren een stap extra te zetten in hun duurzame levensstijl. De BMW i3-rijder krijgt een mooi zonnepanelenaanbod en de Sungevity-klanten krijgen een aantrekkelijk offerte voor de aanschaf van een nieuwe BMW i3.

Continu connected met je Volvo

Na de lancering van de Volvo On Call-app voor de smartphone, wordt de slimme applicatie ook beschikbaar voor de Apple Watch en Android Wear. Gebruikers kunnen via de smartwatch allerlei autogegevens controleren, de portieren vergrendelen en ontgrendelen en bijvoorbeeld de kachel of de airco alvast aanzetten. Ook check je hoeveel brandstof er nog in de tank zit en wanneer de volgende servicebeurt gepland staat. De app helpt zelfs om de auto te vinden in een overvolle parkeergarage. Er is ook een iPad-versie en een Windows Phone-app met intelligente voice control via Microsoft Cortana. Tevens zijn de 'send-to-car'-functies voor navigatiedoeleinden verder uitgebreid.

TANDPROTHETISCHE
PRAKTIJK WEESP

Theo Nuyens
Kunstgebitten en reparaties
klaar terwijl u wacht
(ind. mogelijk)
Bent u slecht ter been,
wij komen ook aan huis
E. du Perronstraat 38
1382 SZ Weesp
Tel: 0294-418722

Schilder heeft tijd. Hoge kwaliteit, redelijk tarief, vrijblijvende prijsopgaaf. Tel: 06-55955587

Posicom geeft individuele therapie en training bij problemen omtrent pesten en / of bij het verwerken van een pestverleden. Voor kinderen, pubers en volwassenen. Meer informatie op: www.posicom.nl

buitenboordmotorservice.nl 06-33046851 Dammerweg99d Nederhorst den Berg

Zon. 19 aug vlooienmarkt Muiden w.c Maxis Pampusweg 1 donevents.nl 0294-237320

Nazomeren in Boergogne. luxe 6 pers. huis. Sully.nl telf. 06 4328 5650

WONING VERHUREN? Vertrouwd verhuren aan expats en organisaties INTERHOUSE HILVERSUM 035-3031320 www.interhouse.nl

Krijgt u familie op bezoek?
En hebt u niet genoeg ruimte of u hecht aan uw privacy?
Bed and Breakfast
De Roskam in Weesp

06-55334804 of
www.bedandbreakfast.nl

Gevraagd: Defecte vaat/wasmachine, droger, fornuis, radiator - gratis opgehaald, 06-34606808

Per direct te huur: Bovenwoning in centrum van Weesp. Woonopp: 140 m2. Huurprijs: 1.100 euro excl. Tel.: 06-51841249

Privehuis Morosa Almere 06-11117475 Bakkenzuigerstr. 50 ma/vr 10.00 tot 19.00 uur meisjes/dames gevraagd kvk 32159766

MOTORFIETSEN te koop
GEVRAAGD
alle merken en
bouwjaren. Defect of lang
stilgestaan geen bezwaar.
Direct gehaald, betaald en
gevrijwaard. 06-25418595

OUTLETPRIJZEN
kleding en speelgoed
LANNEKE
Nieuwstraat 39
Weesp - tel.: 416 464
naast het gemeentehuis

Feestje? Gratis feestzaal tot 180 personen.
www.snookerclubbussum.nl
06-53319921

Kunt u mij de weg naar 'Weesp Buiten' vertellen?

Parkeerruimte genoeg in 'Weesp Buiten'. Foto: Brian Elings

WEESP - Weesp Buiten, weet u waar dat is? Grote kans dat u nee zegt, terwijl u er misschien al heel vaak bent geweest.

Het is de bedoeling dat 'Weesp Buiten' de officiële naam wordt van het gebied rond de Basisweg. Het Golf- en Vergadercentrum Weesp, de golfschool, restaurant The Pitch, volkstuinencomplex Van Houten, zwemclub Triton, het Victoriabad, Spa Wellness Weesp en kinderopvang Kidswerld (Nigtevechtsepad), het valt straks allemaal onder 'Weesp Buiten'.
De naamgeving is op initiatief van de daar gevestigde ondernemers. Ze voelen zich er daar in de hoek van de Aetsveldsepolder een beetje bijhangen en moeten vaak uitleggen waar ze dan precies zitten in Weesp.

De verwachting is dat dat makkelijker gaat met bewegwijzeringsborden. Op gemeentegrond is dat geen probleem, de gemeente is bereid mee te werken. Wel moet er nog een symbool worden gekozen dat de gehele lading dekt. De ondernemers zien ook graag een bord 'Weesp Buiten' bij de afslag op de N236, maar het lijkt erop dat de provincie daar niet aan wil beginnen.
100.000 bezoekers
Het parkeerterrein is onlangs nieuw geasfalteerd. Bij de entree van het zwembad komt een verkeersdrempel en het aantal parkeerplaatsen wordt nog iets uitgebreid. Ook zouden de ondernemers graag glasvezel willen, maar er is vooralsnog geen nutsbedrijf dat dat daar wil aanleggen. De ondernemers hopen dat de gemeente toch wat druk kan uitoefenen. Weesp Buiten is van een niet te onderschatten (economische) betekenis voor Weesp, stellen de ondernemers. Naar eigen zeggen verwelkomen ze meer dan 100.000 bezoekers per jaar.

Protestantse Gemeente
Zondag 9 augustus 10.00 uur
Grote Kerk
ds. W.J. Lamfers

Parochie van Levend Water
Vrijdag 7 augustus 10.00 uur
H.H. Laurentius en Maria
Magdalenakerk
Woord & Communieviering
J. van Meeteren

Zondag 9 augustus 10.00 uur
H.H. Laurentius en Maria
Magdalenakerk
Eucharistieviering
A. Bakker

Dinsdag 11 augustus 10.00 uur
Kapel
Woord & Communieviering
Liturgiegroep

NPB
Zondag 9 augustus 10.30 uur
Van Houtenkerk
L. van der Toolen

Evangelische Gemeente
Zondag 9 augustus 10.00 uur
OAZ-gebouw
G.H. Kiers

vrijdag 14 augustus

Historische stadswandeling

Ontdek historisch Weesp en maak een wandeling met de Historische Kring. In de zomer vertrekt er elke vrijdag om 19.00 uur vanaf de Grote Kerk aan de Nieuwstraat een ervaren stadsgids. Aanmelden niet nodig. Kosten 3,50 euro per persoon. De wandeling duurt anderhalf uur.

Buiten dansen

Biodanza met Marlie organiseert samen met Doreen Das een speciale zomer dansavond. Bij mooi weer kunnen we na het dansen langer blijven hangen. Biodanza is dansen en bewegen op verschillende soorten muziek vanuit jezelf zonder dat je pasjes uit je hoofd hoeft te leren. Afhankelijk van het weer dansen we in Weesp of Almere Hout (carpoolen mogelijk). Je kunt je aanmelden via info@biodanzametmarlie.nl. Deelname 15,-, aanvang 19.30 uur.

woensdag 5 augustus

Brocante markt

In Oversingel is woensdag een brocante markt. Van 11.00 tot 16.00 uur in de tuin. Met poffertjes, ijsjes en snuisterijen.

Kinderrondleidingen

Kinderrondleidingen door Weesp. Van 6 tot 12 jaar, ook opa's en oma's zijn welkom. Vertrek om 14.00 uur bij de Grote Kerk. Daarna een bezoek aan een monument en uiteindelijk wordt geëindigd bij speeltuin Don Bosco. Graag twee dagen van te voren reserveren via cora.sloot@hetnet.nl. Kinderen: 7,50 euro (incl. Limonade, Don Bosco en leuke verrassing). Volwassenen 5,50 euro. Mooiweesp.nl

vrijdag 7 augustus

Historische stadswandeling

Ontdek historisch Weesp en maak een wandeling met de Historische Kring. In de zomer vertrekt er elke vrijdag om 19.00 uur vanaf de Grote Kerk aan de Nieuwstraat een ervaren stadsgids. Aanmelden niet nodig. Kosten 3,50 euro per persoon. De wandeling duurt anderhalf uur.

Voorstelling Summerschool

In Theaterpand Weesp geven de leerlingen van de Theater Summerschool hun voorstelling. Ze hebben de laatste weken naar deze show toegewerkt. Toegang gratis. Vanaf 14 jaar. Zaal open om 19.00 uur.

vrijdag 7 augustus en zaterdag 8 augustus

Ophalen oud papier

De werkgroep oud papier van de Grote Kerk haalt in Weesp het oud papier op. Het centrum is vrijdag 7 augustus aan de beurt, de andere wijken in Weesp zaterdag 8 augustus. Het papier moet om 8.00 uur buiten staan.

maandag 10 augustus

Zwangerschapscursus

Zwangerschapscursus voor vrouwen die uitgerekend zijn in oktober/november. De cursus loopt van 10 augustus t/m 5 oktober. De cursus wordt gegeven op de Verloskundige Praktijk in Weesp van 20.15 tot 21.15 uur op maandagavond. Er zijn nog enkele plaatsen beschikbaar. Voor meer info: www.bprepared.vpweb.nl

maandag 10 augustus tot vrijdag 14 augustus

Vakantie Bijbel Week

Voor de 6e keer organiseren de gezamenlijke kerken van Weesp de Vakantie Bijbel Week. Van 10 t/m 14 augustus 2015 van 9.45 tot 12.00 uur in het Lichthuis bij de Grote Kerk. Alle kinderen van 4 tot 12 jaar uit Weesp en omstreken zijn van harte welkom. Met verhalen uit de bijbel, zingen en leuke knutselwerkjes.

woensdag 12 augustus

Mamacafé

In De Bibliotheek wordt woensdag 12 augustus een Mamacafé gehouden. Aanstaande ouders en ouders met jonge kinderen zijn van 10.00 tot 11.30 uur welkom om elkaar te ontmoeten en ervaringen uit te wisselen.

Kinderrondleidingen

Kinderrondleidingen door Weesp. Van 6 tot 12 jaar, ook opa's en oma's zijn welkom. Vertrek om 14.00 uur bij de Grote Kerk. Daarna een bezoek aan een monument en uiteindelijk wordt geëindigd bij speeltuin Don Bosco. Graag twee dagen van te voren reserveren via cora.sloot@hetnet.nl. Kinderen: 7,50 euro (incl. Limonade, Don Bosco en leuke verrassing). Volwassenen 5,50 euro. Mooiweesp.nl

zondag 16 augustus

Kindertriatlon

De Weesper Kindertriatlon. De inschrijving is inmiddels geopend. De triatlon is voor kinderen van 7 tot en met 15 jaar en de afstanden zijn 100 meter zwemmen, 800 meter fietsen en 800 meter hardlopen. Nieuw dit jaar is dat een fietshelm verplicht is. Inschrijven kan via de website www.kindertriatlon.com.

dinsdag 18 augustus

Mamacafé

In De Bibliotheek wordt dinsdag 18 augustus een Mamacafé gehouden. Aanstaande ouders en ouders met jonge kinderen zijn van 10.00 tot 11.30 uur welkom om elkaar te ontmoeten en ervaringen uit te wisselen.

Vrijwilligerscentrale

De VrijwilligersCentrale van Versa Welzijn gaat weer open. Het eerste spreekuur na de zomervakantie is op dinsdag 18 augustus van 13.30 tot 14.30 uur in gebouw Papelaan 99.

woensdag 19 augustus

Kinderrondleidingen

Kinderrondleidingen door Weesp. Van 6 tot 12 jaar, ook opa's en oma's zijn welkom. Vertrek om 14.00 uur bij de Grote Kerk. Daarna een bezoek aan een monument en uiteindelijk wordt geëindigd bij speeltuin Don Bosco. Graag twee dagen van te voren reserveren via cora.sloot@hetnet.nl. Kinderen: 7,50 euro (incl. Limonade, Don Bosco en leuke verrassing). Volwassenen 5,50 euro. Mooiweesp.nl

vrijdag 21 augustus

Laatste historische stadswandeling

Ontdek historisch Weesp en maak een wandeling met een ervaren gids van de Historische Kring. Vrijdag 21 augustus is de laatste wandeling van dit zomerseizoen. Vertrek om 19.00 uur vanaf de Grote Kerk aan de Nieuwstraat. Aanmelden niet nodig. Kosten 3,50 euro per persoon.
De wandeling duurt anderhalf uur.