MuiderNieuws

7 februari 2018

MuiderNieuws 7 februari 2018


Stankoverlast Den Ouden aangepakt

MUIDERBERG De stankoverlast die groenrecyclingbedrijf den Ouden al jaren veroorzaakt in Muiderberg is na de verdubbeling van de capaciteit vorig jaar april alleen maar toegenomen. Het bedrijf dat toeziet op handhaving van de regels bevestigt dat beeld: tussen oktober en december vorig jaar kwamen er maar liefst 62 klachten bij hen binnen.

Den Ouden erkende vorig jaar zelf ook dat het aantal klachten was toegenomen, maar liet deze week in een reactie weten dat het aantal klachten de laatste tijd juist weer minder is geworden. De vele klachten vanuit Muiderberg waren voor de handhaver, Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied, reden om extra onderzoek te doen. Inmiddels staat den Ouden onder verscherpt toezicht en heeft het een dwangsom opgelegd gekregen bij nogmaals overtreding van de vergunning. John Haug van de Dorpsraad Muiderberg laat weten dat het bedrijf bij de verdubbeling van de capaciteit zelf al beloftes had gedaan om de verwerkingsprocessen aan te passen maar die niet zijn nagekomen. Hij is blij met de recente maatregelen, maar blijft sceptisch en dringt nog steeds aan op een gesprek met de verschillende partijen. De lokale PvdA is inmiddels ook weer op de zaak gedoken. Ze vragen in een brief aan de provincie om handhaving conform de vergunning, direct optreden bij klachten en een onafhankelijk geuronderzoek.

5

Partijen op weg naar verkiezingen

GOOISE MEREN De gemeenteraadsverkiezingen komen eraan: op woensdag 21 maart gaan we naar de stembus om de volgende gemeenteraad van Gooise Meren te kiezen.

Alle kandidatenlijsten zijn dinsdag (gisteren) ingeleverd. Dit keer doen er tien politieke partijen mee aan de verkiezingen. Er is plaats voor 31 raadsleden. Wie dat worden hangt compleet af van de verkiezingsuitslag. De zittende partijen die meedoen zijn: VVD, D66, CDA, PvdA, GroenLinks, 50Plus en Hart voor BNM. De partij Gewoon Gooise Meren verlaat de raad en doet niet mee aan de verkiezingen.

Dan zijn er nog de nieuwkomers: Goois Democratisch Platform (GDP), de ChristenUnie en Behoud Speelpark Oud Valkeveen (BSOV).

Tv-debat

Aftellend naar de grote dag van de stembusgang zetten BussumsNieuws, NaarderNieuws, MuiderNieuws en GooiTV de lijsttrekkers van de politieke partijen tegenover elkaar. De partijen stellen zich voor en debatteren over enkele stellingen.

Paard overleden na val aan Dijkweg

Foto: Bob Awick

MUIDERBERG Een val in een gat van een omgevallen boom heeft dinsdag aan de Dijkweg het leven van een paard gekost. Het paard ging na zijn val kopje-onder in het met water volgelopen gat en was erg vermoeid en onderkoeld. Het paard kwam wel naar de kant, maar zijn toestand was slecht. Hij heeft een spuitje gekregen.

Debat

Foto: Bob Awick

De gemeenteraadsverkiezingen komen eraan. Deze week debatteren Jelmer Kruyt (GDP) en Jos de Lange (CDA).

3

Foto: Marieke van Veen

Ik stel voor met u te praten over de geschiedenis van de ansichtkaart. Ook wel ansicht of prentbriefkaart genoemd. In de eerste tijd van het bestaan hiervan - eind 19e eeuw - noemt met het ook wel aanzichtkaart, een verbastering van het Duitse Ansichts(post)karte. Oorspronkelijk hadden Oostenrijk en Duitsland het monopolie op het uitgeven hiervan, maar dit kwam in de jaren 1880/1890 te vervallen. Aanvankelijk mocht men in Nederland alleen de achterkant van de prentenbriefkaart gebruiken en was deze bestemd voor de adressering. Wilde men een kaart met een bericht versturen dan was dit veel duurder. Later kwam er een eenheidsprijs. In de jaren 90 van de negentiende eeuw begon de prentenbriefkaart aan een grote opmars en speelde een grote rol in nagenoemde zaken: geschiedenis, souvenirs, toerisme, documentatie, kunstuiting en liefde. Vaak werden van alle straten in het historische centrum ansichtkaarten gemaakt, hetgeen voor liefhebbers van de historie van groot belang kan zijn. Ook werden er diverse series gemaakt van stukken uit musea, markthandel en beroepen. Hierdoor ontstond er een grote groep verzamelaars, waaronder mijn echtgenote. Ook kaarten met liefde als onderwerp zijn de moeite waard om te zien. Men stuurt elkaar nu vaak een mailtje, maar ja... smaken verschillen. Uit onze verzameling laat ik u een kaart zien die in 1915 door iemand verstuurd werd. Aan L. Nordemann, wonende aan Nieuwstad 28. De afzender is 'Korporaaltje', zonder verdere naam- of adresduiding. Vraag mijnerzijds: was de afzender een militair? Op het moment van verzending was in Europa de Eerste Wereldoorlog aan de gang. De meeste kaarten zijn vernoemd in boekjes als 'Weesp in oude ansichten', 'Kent u ze nog... de Weesper's, 'Prentenbroek van Weesp', 'Weesp meer dan een eeuw in foto's', 'Weesp van 1900 tot nu' en 'Weesper Straatnamen'. Deze boekje kwamen tot stand in samenwerking met verzamelaars. Soms duiken ze tweedehands nog weleens ergens op, maar ik zou u adviseren eerst een bezoek te brengen aan de Historische kring Weesp in Fort Ossenmarkt, geopend iedere dinsdag van 14.00 tot 16.00 uur. In hun bibliotheek kunt u deze zaken eens rustig nazien. Een afspraak maken kan ook: 0294 - 480811.

Weerbericht

Na donderdag meer bewolking en afnemende vorst

Als de dagen lengen gaat de winter strengen, luidt het gezegde. Voor deze week gaat dat op. Een brug van hoge luchtdruk tussen het Azorenhoog en een Russisch hogedrukgebied zorgt voor een koude oostelijke stroming. Na donderdag schuift de hogedrukzone naar het zuiden. De stroming wordt dan zuidwestelijk. De vorst tempert en er komt wat meer bewolking.

Donderdag en vrijdag

In de nacht naar donderdag vriest het bij circa -6 graden matig. Overdag is het vrij zonnig. De temperatuur loopt op naar + 3 graden. De matige oostenwind draait overdag naar zuid. In de nacht naar vrijdag vriest het bij -3 à -4 graden nog licht. Overdag neemt de bewolking toe met kans op wat regen of natte sneeuw. In de middag wordt het omstreeks +3 graden.

Het weekeinde

Zaterdag lijkt overwegend droog te verlopen. In de nacht vriest het licht (-3 graden, overdag oplopend naar circa +4 graden. Er is bewolking met af en toe zon. De matige zuidwestenwind neemt zondag iets in kracht toe. Er volgt meer bewolking met kans op regen, lokaal eerst natte sneeuw. In de nacht daalt het kwik tot rond het vriespunt. Overdag wordt het zo'n +5 graden.

Weetje

In deze februariweek schijnt de zon volop en het is enkele dagen droog. Een ommezwaai, want zowel december als januari was zeer somber en zeer nat. Samen waren deze beide maanden met in totaal 72 zonuren veruit de somberste tot dusver van deze 21e eeuw. Normaal is 112 zonuren. Tevens waren ze met circa 220 mm neerslag in onze regio de natste tot dusver.

Van de lezers

WEESP De Versa Vrijwilligerscentrale biedt de volgende vacatures aan.

Gastvrouw/gastheer
Rechtswinkel

De Rechtswinkel is op zoek naar een vrijwilliger die behulpzaam is bij het ontvangen van cliënten die juridische hulp zoeken op het wekelijkse spreekuur van de rechtswinkel. Dit spreekuur vindt plaats op dinsdagavond. De vrijwilliger fungeert tijdens het spreekuur als receptionist, draagt mede zorg voor een ordelijke gang van zaken, maar is niet belast met het verlenen van juridische hulp.

Hulp op Koningsdag

De Oranjevereniging is voor Koningsdag tussen 10.00 en 17.00 uur op zoek naar extra handjes. Dit kan voor het opbouwen zijn (1 uurtje) of voor het afbouwen (ook een 1 uurtje). Of wilt u een paar uur helpen als begeleiding? Alles is mogelijk. Zonder hulp kan de Oranjevereniging deze gezellige dag niet organiseren. Bel gerust voor meer informatie.

Coördinator van de BoodschappenPlusBus Weesp

De BoodschappenPlusBus in Weesp is in oprichting. Wie vindt het een uitdaging om hierin zijn of haar tanden te zetten. Er zijn twee vrijwilligers nodig die als kartrekkers deze dienst in Weesp willen opstarten. Houdt u van organiseren, kunt u goed met mensen overweg en vindt u het belangrijk dat ouderen even de deur uit kunnen? Dan is deze regelbaan wellicht iets voor u. Wilt u samen met nog iemand en de al bestaande kleine groep vrijwilligers deze dienst vormgeven? Neem dan contact op.

Reageren

Inloop dinsdag 13.30-14.30 uur op Papelaan 99, Weesp. Afspraak maken? Bel (035) 6231100 of mail naar vcweesp@versawelzijn.nl.

Meer info op www.versavrijwilligerscentrale.nl

Protestantse Gemeente
Zondag 11 februari 10.00 uur
Grote Kerk
ds. M.C. Hage

Zondag 11 februari 19.00 uur
Lichthuis
Gereformeerde Bond
ds. J. den Dikken

Parochie van Levend Water
Zondag 11 februari 10.00 uur
H.H. Laurentius en Maria Magdalenakerk
Eucharistieviering
J. Haen

Woensdag 14 februari 19.00 uur
H.H. Laurentius en Maria Magdalenakerk
Aswoensdag eucharistieviering
G. Rizzo

Evangelische Gemeente
Zondag 11 februari 10.00 uur
OAZ-gebouw
S. van Hattem

GDP wil politiek in een nieuw jasje steken, het CDA gaat voor stabiliteit

Komende weken verkiezingsdebatten op tv en in de krant

Deze krant en GooiTV houden in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen iedere week een verkiezingsdebat. Deze week: GDP en CDA.

Jelmer Kruyt (GDP), Sjoerd Stoop (presentator) en Jos de Lange (CDA). Foto: Bob Awick

BUSSUM Jelmer Kruyt is de fractievoorzitter van GDP (Goois Democratisch Platform). Deze voormalige VVD’er begon een kleine drie maanden geleden zijn eigen partij samen met de eenmansfracties van Jan Kwekkeboom (Gooise Ouderenpartij) en Erik Pieter Vlaanderen (fractie Vlaanderen, voorheen VVD). Zijn partij staat voor vernieuwing en betrokkenheid.

Jelmer Kruyt uit Naarden: "Wij willen de politiek in een nieuw jasje steken. Daarom hebben we een digitaal platform laten bouwen. Wat ons betreft is de kloof tussen burger en politiek te groot geworden. Wij plaatsen relevante onderwerpen op de site en mensen kunnen daarop reageren. Wij beginnen met een voorlopig standpunt en kijken of dat past bij de reacties en onze achterban. Inwoners kunnen ook zelf punten onder de aandacht brengen. Op deze manier willen wij vier jaar lang luisteren en de dialoog voeren. Als blijkt dat de inwoners iets anders willen, dan moet je stoer genoeg zijn om te zeggen: dan is mijn standpunt ondergeschikt aan dat van degene die ik vertegenwoordig."

Hij vervolgt: “We maken ons hard voor het ondernemerschap, er gebeurt niets. Wij willen aandacht om bijvoorbeeld de regeldruk weg te nemen en het digitaal ondernemersdossier te realiseren. En op het gebied van parkeren zien we dat de regels in alle kernen onnodig gelijkgetrokken zijn. Er zijn oplossingen bedacht voor niet-bestaande problemen. Zeker als je het hebt over de blauwe zones in Naarden en Muiden. Daar moet een goede oplossing komen.”

CDA

GDP: 'Er zijn parkeer- oplossingen voor niet-bestaande problemen'

Bussumer Jos de Lange heeft jarenlange ervaring in de gemeenteraad. CDA-wethouder Marleen Sanderse was vorig jaar lijsttrekker, maar stopt na de verkiezingen wegens gezondheidsredenen. De Lange werd door de leden unaniem als lijsttrekker gekozen. Zijn partij staat voor betrokkenheid en stabiliteit.

"Het CDA is een brede volkspartij met veel ervaring. Wij doen in alle gemeentes van Nederland mee aan de gemeenteraadsverkiezingen. Het CDA is de grootste lokale partij van heel Nederland. Wij zetten in op echte betrokkenheid in de gemeente en dat iedereen mee moet kunnen blijven doen. Je ziet CDA’ers overal in de haarvaten van onze gemeenschap: bij verenigingen en noem maar op. Die betrokkenheid moeten we blijven houden naar de toekomst toe."
"Het CDA heeft al veel bereikt. Na de verkiezingsuitslag hebben wij onze verantwoordelijkheid genomen en zijn in het college gaan zitten. Hoe moeilijk het ook was om een nieuwe gemeente op te starten. Wij hebben aan de kerntaken meegewerkt, zoals goede dienstverlening, openbare orde en veiligheid. De kracht van het CDA is dat wij met elkaar de eindrit hebben gehaald en dat is heel belangrijk voor het vertrouwen. We hebben binnen Gooise Meren saamhorigheid gevonden in de drie aparte kernen. Het is zaak dat nu uit te bouwen."

CDA: 'GM wordt met Weesp de mooiste gemeente van Nederland '

Het debat

In het tv-debat legt presentator Sjoerd Stoop ook enkele stellingen voor aan de partijen.
Stelling: De gemeente staat er na twee jaar goed voor.
GDP: "De begroting is op orde, daarvoor krijgt het college een pluim. De harmonisering is gebeurd. De kanttekening is dat de gemeente hierdoor erg in zichzelf is gekeerd. Kijk meer op straat, voel hoe de zaken liggen."
CDA: "Het gaat goed, maar we zijn nog lang niet klaar. We hebben zorgen; zo zijn er geen woningen te vinden voor onze kinderen en daar moeten we aan gaan werken. Ook is het belangrijk dat we de kernen gaan verbinden met het openbaar vervoer."

Stelling: Gooise Meren moet op zoek naar een fusiepartner voor de toekomst.
GDP: "Nee, we zijn net gefuseerd en moeten eerst hier zaken op orde stellen en pas daarna verder kijken. Dat kijken moet met de inwoners, bijvoorbeeld middels een raadgevend referendum. Met 55.000 inwoners heb je een behoorlijke body, ongeacht of Weesp er wel of niet bij komt. Een grote Gooistad willen we vooralsnog niet."

CDA: "We hebben nu onze handen vol aan het besturen van deze gemeente voor onze inwoners. Als Weesp voor ons kiest, zijn ze van harte welkom. Voor de Gooi en Vechtstreek zou de aansluiting van Weesp een aanvulling zijn. Gooise Meren kan met Weesp erbij de mooiste gemeente van Nederland worden."

Stelling: De Brinklaan in Bussum moet autovrij worden.
CDA: "De inwoners hebben daar geen behoefte aan. Het centrum gaan we niet afsluiten voor auto's."

GDP: "Ja, bijvoorbeeld op afgesproken tijden. Ik bedoel het stuk tussen de McDonald's en de rotonde. Ik pleit voor een onderzoek om te kijken hoe men aankijkt tegen de afsluiting op gezette tijden zoals de drukke zaterdag."

Het hele interview is terug te kijken op gooitv.nl.

PvdA wil onafhankelijk onderzoek naar stankoverlast

Den Ouden staat inmiddels onder verscherpt toezicht

De stankoverlast van den Ouden blijft gemoederen bezighouden. Volgens de toezichthouder zijn maatregelen genomen.

De stank van Den Ouden zorgt al langer voor overlast. Foto: Jessica de Jong

MUIDERBERG "Ik woon gewoon in een groene kliko", aldus een Muiderberger over de stankoverlast van het aan de rand van het dorp gevestigde groenrecyclingbedrijf den Ouden. Het dorp klaagt al jaren over de overlast, maar na de verdubbeling van de capaciteit vorig jaar april schijnt ook de stankoverlast verdubbeld te zijn. Het bedrijf staat inmiddels onder verscherpt toezicht.

Inwoners van Muiderberg klagen zich al tijden suf en hebben inmiddels ook een brief van twee kantjes aan de provincie gestuurd. De lokale PvdA heeft onlangs om opheldering gevraagd bij de provincie. Zij willen handhaving en bovendien een structurele oplossing.

De Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied, die namens de provincie toezicht op handhaving van de afspraken houdt, bevestigt dat er inderdaad een duidelijke toename van het aantal klachten is geweest: 62 tussen oktober en december vorig jaar. "We hebben al deze klachten onderzocht en geconstateerd dat het bedrijf werkzaamheden uitvoert die op grond van de omgevingsvergunning niet zijn toegestaan." Den Ouden heeft volgens de Omgevingsdienst inmiddels maatregelen getroffen: het ingekuilde gras is afgedekt, de houtachtige grond vermengt het bedrijf met andere grond. Dat zou de stankoverlast moeten tegengaan. Om te zorgen dat den Ouden zich aan de regels blijft houden hebben ze ook een dwangsom opgelegd gekregen. Die kan oplopen tot 50.000 euro. John Haug van de Dorpsraad Muiderberg is blij met deze maatregel. "De dwangsom is een drukmiddel van de omgevingsdienst om den Ouden tot de orde te roepen. Dit is een serieus bedrag waar ook een bedrijf als den Ouden rekening mee moet houden." Hij heeft nog wel zijn twijfels of Den Ouden zich dit keer wel aan de afspraken houdt. "Den Ouden beloofde ook bij de capaciteitsverdubbeling dat de overlast door het invoeren van andere verwerkingsprocessen en meer ruimte voor opslag zou verminderen. Bovendien, we kunnen klagen wat we willen maar het wordt pas officieel als die klacht wordt geconstateerd door de inspecteur en ontvankelijk wordt verklaard." De Dorpsraad dringt daarom nog steeds aan op een gesprek met alle partijen.

'We blijven twijfels houden of Den Ouden zich aan de afspraken houdt'

Verscherpt toezicht

Het verscherpte toezicht waar Den Ouden onder staat houdt in dat inspecteurs van de Omgevingsdienst intensief gaan controleren of het bedrijf zich aan de milieuregels in de vergunning houdt. "Bij nieuwe geurklachten gaan onze inspecteurs hiermee direct aan de slag, om vast te stellen of er sprake is van een overtreding." Het onafhankelijke geuronderzoek waar de PvdA op aandringt is volgens de Omgevingsdienst niet nodig. "De oorzaak van de stank is duidelijk en den Ouden heeft maatregelen genomen. We hebben een dwangsom opgelegd om ervoor te zorgen dat ze blijvend voldoet aan de in de vergunning opgelegde eisen om stankoverlast te voorkomen. Daarmee lijkt in ieder geval aan een belangrijke eis van de dorpsraad, omwonenden en de PvdA tegemoet te worden gekomen.

Meedenkers gezocht voor straatnamen

GOOISE MEREN Wat is een leuke straatnaam? De gemeente zoekt inwoners die mee willen denken over nieuwe straatnamen. De straatnamencommissie komt vijf keer per jaar samen. Deze commissie telt nu vooral leden van de historische kringen van Gooise Meren. Men zoekt naar een meer gemengde samenstelling. Belangstellenden kunnen zich melden bij Jaap Boomsma via j.boomsma@gooisemeren.nl.

Wethouder Gerben Struik ernstig ziek

GOOISE MEREN Bij GroenLinks-wethouder Gerben Struik is kanker geconstateerd. "Ik ben direct geopereerd en er is meteen gestart met chemotherapie", meldt hij in een korte verklaring. "Ik houd me vast aan het feit dat het goed te behandelen is. De komende maanden moet ik een time-out nemen. Alleen zo kan ik goed genezen."

Tijdens zijn afwezigheid zullen de andere leden van het college van burgemeester en wethouders de portefeuille van Struik waarnemen. Burgemeester Han ter Heegde wenst namens het college Struik spoedig beterschap toe, en veel sterkte voor hem en zijn gezin.

De fractie en het bestuur van GroenLinks Gooise Meren laten weten erg geschrokken te zijn van het bericht. Tegelijk is de partij hoopvol dat de wethouder volledig zal genezen. Struik blijft lijsttrekker van GroenLinks bij de gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart. Tijdens zijn afwezigheid zal de nummer twee van de lijst, Barbara Boudewijnse, zijn taken als lijsttrekker overnemen.

Gemeente gaat panden verduurzamen

GOOISE MEREN Een paar panden van de gemeente moeten de komende jaren duurzamer worden. De gemeente gaat als proef aan de slag met deze verduurzamingsslag.

De gemeente heeft een paar panden gekozen om als eerste mee aan de slag te gaan. Het gaat om het gemeentehuis, het Jan Ligthartcentrum en zwembad de Zandzee (Bussum), het raadhuis (Naarden) en De Rijver (Muiderberg). De gemeente heeft deze panden gekozen omdat daar ook onderhoud gepleegd moet worden. Meteen maatregelen nemen om de panden ook duurzamer te maken, levert een kostenbesparing op. Daarnaast heeft de gemeente expres verschillende soorten panden gekozen om goed te kunnen kijken waar het nemen van de maatregelen het meest effect heeft.

Vooral het energieverbruik moet naar beneden gebracht worden, geheel volgens de opdracht van de pilot van het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting. De gemeente heeft nog steeds het doel om in 2030 energieneutraal te zijn.

'Oh, Oh Naarden' werkt keihard om alles af te krijgen voor de optocht

Dit jaar lopen zestien groepen mee in de carnavalsoptocht door Wallegat

De carnavalsoptocht begint zaterdag om 13.11 uur. De stoet gaat via de Keverdijk. De verwachting is dat ze rond 15.00 uur de Vesting in komen.

De groep 'Oh, oh, Naarden' is in ieder geval een van de gezelligste groepen. Foto's: Bob Awick

NAARDEN Ze noemen zichzelf 'Oh, Oh Naarden', een club vrienden die bekend staat als zeer fanatiek. Het was maandagavond nog flink stressen in de garage op het industrieterrein om alles piekfijn in orde te hebben voor de grote carnavalsoptocht.

'De meesten van ons hebben als kind het carnaval meegekregen'

De jongeren zijn tussen de negentien en 23 jaar en waarschijnlijk de jongste deelnemers met een eigen act. "Het is een bij elkaar geraapt zooitje eigenlijk. We begonnen met een paar ex-prinsen en de meesten van ons hebben als kind het carnaval meegekregen. We kennen elkaar al langer dan vandaag en doen nu voor de zesde of zevende keer mee."
Dit jaar heeft de groep niet gekozen voor een praalwagen, maar gaat als loopgroep. Een van hen geeft aan dat ze dachten dat dit minder werk zou opleveren, maar helaas bleek dat niet zo te zijn. Sinds november zijn ze er al mee bezig. En ja, ze gaan zeker voor de winst, vertelt een lachende Calvin Groot. Het thema dit jaar is 'Spreekwoorden', vertelt organisator Erik van Herwijnen. Iets waar alle groepen een eigen, ludieke draai aan geven. Calvin: "We hebben afgelopen weekend 'broei' gehad. Dat houdt in dat er al een tipje van de sluier wordt opgelicht over hoe de verschillende groepen zich presenteren. Onze tip was: we nemen twee vrienden mee die carnaval niet kennen. Moeten ze wel of niet meedoen met de polonaise? Zonder al te veel te willen verklappen, zien we overal zelfgemaakte 'vrienden' verschijnen. Jeanine Weerdenburg: "We hebben nog maar een paar avonden om alles af te krijgen. We hebben bijvoorbeeld 56 schoenen gemaakt voor al onze vrienden!"

Achter haar wordt druk gewerkt. Handschoenen worden opgeblazen, de buizenconstructies en het bevestigen met klittenband wordt getest. Het is een heel karwei waar de groep veel plezier in heeft. Ze lopen vrijdag nog een testrondje voor de grote optocht. Het wordt flink sjouwen en de een is daar positiever over gestemd dan de ander. Een van de jongens zegt dat hij gewoon op zijn klompen gaat. Sommige meiden vrezen dat het afzien wordt over de 5 kilometer lange route. Langs de route zullen ze in ieder geval worden opgebeurd door bekenden en krijgen ze vast wel een biertje of een bitterballetje. De winst kunnen ze al bijna ruiken. Van Herwijnen: "De jury bestaat uit de winnaars van vorig jaar: Anita Pijpers, Marina Polder en Gonny Kerkheiden. Zij weten als geen ander wat er allemaal bij komt kijken om de mooiste act te maken."
Aan de optocht doen vele groepen, praalwagens en muziekkorpsen mee. De start is zaterdag 10 februari om 13.11 uur op de Amsterdamsestraatweg.

De buizenconstructie wordt getest.

Crematorium op Landscroon vindt eigenlijk iedereen een slecht idee

Geen draagvlak in de buurt, geen steun in de raad

De Utrechtseweg viel af, dus richt het onderzoek naar een plek voor een crematorium zich op de Nijverheidslaan. Maar ook daarvoor zal geen steun zijn.

Er tekent zich in de raad een duidelijke meerderheid af tegen een crematorium op het broze Landscroon. Foto: Jessica de Jong

WEESP Nog voordat de raadsleden zich zouden buigen over parkeernormen, ruimtelijke kaders en burgerparticipatie, voorzag voorzitter Cees Pfeiffer van de Historische Kring Weesp de discussie over een crematorium op Landscroon van een verpletterend beeld: een rouwstoet die afslaat naar een industrieterrein.

De raadscommissie behandelde dinsdag de (on)mogelijkheden van een kleinschalig crematorium op de broze begraafplaats Landscroon aan de Korte Muiderweg. Achteraan op de begraafplaats zou ruimte gevonden kunnen worden, mits oude huurgraven geruimd zouden worden en de entree tegenover Karwei zou komen. Verontruste insprekers uit de wijk Leeuwenveld zagen de aswolk al hangen en beklaagden zich over het gebrek aan informatie en participatie. Daarna kwam Pfeiffer, die zijn toehoorders uitnodigde in een rouwstoet. "Stel, u gaat een dierbare cremeren, zit in de volgauto en ziet dat de lijkwagen rechtsaf 'Industrieterrein Nijverheid' op draait. Dat geeft te denken! Bij de Volvo-garage linksaf en daarna weer linksaf, tegenover de Karwei en de Gewestelijke Afvalstoffen Dienst naar het crematorium. Ik weet niet hoe u erover denkt, maar ik vind dit persoonlijk absoluut geen passende omgeving om iemand de laatste eer te bewijzen."

De inhoudelijke behandeling die volgde, was er een van raadsbreed wenkbrauwen optrekken, hoofdschudden en nog eens achter de oren krabben. De burgerparticipatie schiet tekort, er is geen financiële onderbouwing en de verkeerstoename werpt grote problemen op. Bert Keesman van de PvdA verwoordde het dilemma: "Een crematorium in Weesp is natuurlijk een droom, maar als je dit idee ziet, dan valt dat niet mee." Lars Boom van de WSP had aan één zin genoeg: "Wij zijn tegen een crematorium óp Landscroon". Frida Dasselaar zei dat de VVD het al afgeserveerde Carspelhof (Utrechtseweg) de beste locatie vindt. En CDA'er Cees Sluijk had, zoals wel vaker, geen goed woord over voor plan en procedure van dit college. GroenLinks was alles behalve overtuigd en Weesp bij Gooise Meren gaf via sociale media een stemverklaring tegen. CDA en D66 zochten elkaar na de vergadering op en kondigen voor de raadsbehandeling op 8 februari een amendement aan waarbij ze een streep zetten door het hele plan. Kortom: een knappe jongen die dat crematorium er nog doorheen krijgt. Wethouder Peter Eijking (PvdA) zal dat allemaal prima vinden. Hij moet dit lastige dossier verdedigen, maar is daartoe gedwongen door dezelfde gemeenteraad die hem nu fel bekritiseert. Het was immers de raad die om dit onderzoek vroeg. "Er moet nu eens duidelijkheid komen. Nee is ook een antwoord", zo hoopt de wethouder.

Twee vragen

Er blijven twee vragen over. Heeft de raad geld over voor het schrikbarende achterstallige onderhoud van begraafplaats Landscroon? En: is er toch niet ergens nog een passende locatie in Weesp waar we de laatste eer kunnen bewijzen aan onze dierbaren die niet de wens hebben ter aarde besteld te worden?

'Nee hoor, ik hoef geen gasmasker op'

Brand in kapsalon In Den Blonden Krullebol valt reuze mee

Kapsalon In Den Blonden Krullebol staat vol rook, de brandweer vindt de oorzaak snel. Foto: Sjoerd Stoop

door André Verheul

WEESP Joke Otten was vorige week dinsdagavond net thuis toen de telefoon ging: de bovenbuurman belde dat haar kapsalon In Den Blonden Krullebol aan de Nieuwstraat vol rook stond. Hij had alvast de brandweer gebeld.

"Het is supergoed afgelopen", vertelde de Nigtevechtse deze week op Radio Weesp. "Het bleek geen brand te zijn, maar een koffiezetapparaat dat op een hete elektrische kookplaat stond. Dat is gaan smelten en dat veroorzaakte enorme rook en stank. Maar gelukkig geen vlammen, er is geen brandslang aan te pas gekomen."

Natuurlijk schrok Joke enorm toen ze dat telefoontje van haar bovenbuurman kreeg. Ze was meteen in de auto gesprongen en terug naar Weesp gereden. Onderweg bedacht ze wat er in haar kapsalon brand zou kunnen veroorzaken, maar kon niks bedenken. "Ik kwam tegelijk met de brandweer aan. Wel zo prettig, want zodoende kon ik ze de sleutel geven. Hoefden ze de deur niet in te beuken. De brandweermannen gingen naar binnen en zagen al snel dat er geen brand was, alleen die smeltende Sensomachine. Toen hebben ze er zo'n ding op gezet waarmee de rook uit het pand werd gezogen. Toen konden we opruimen. Daar heb ik heel veel hulp bij gekregen, dus ik wil iedereen bedanken. Ongelooflijk hoeveel mensen er op zo'n brandmelding afkomen."
Joke denkt dat ze eerder die dag zelf het kookplaatje per ongeluk heeft aangezet." Ertegenaan gestoten toen ik iets uit de koelkast pakte misschien. We gebruiken dat kookplaatje nooit, hij hoort bij het keukentje. Maar hij gaat eruit en er komt geen nieuwe in."
Nu, een week later, ruikt ze nog altijd wel iets als ze 's morgens de kapsalon binnenkomt, maar de meeste klanten merken het niet eens. "Nee hoor, we hoeven hier geen gasmaskers op. De kapsalon draait gewoon door."

'Dat ik de prins ben, was voor mij ook een verrassing'

Stadsprins Jan de Vierde met zijn adjudant en zoon Wesley. Foto: De Weesper Moppen

door Marieke van Veen

WEESP Carnavalsvereniging De Weesper Moppen maakt zich op voor het groot carnaval. De aftrap is aanstaande zaterdag om 11.11 uur in café De Heksenketel, daarna volgen vier dagen vol festiviteiten binnen en buiten Weesp.

De stadsprins van dit seizoen is Jan de Vierde, beter bekend als Jan Rebergen van Bistrot La Ruelle. Dat hij afgelopen november werd geïnstalleerd, verbaasde hem zelf misschien nog wel het meest.

Als dat maar goed gaat: de prins moet zijn vrouw plagen in een speech

"We hadden eigenlijk een andere prins, maar toen ik in oktober terugkeerde van vakantie hoorde ik dat deze persoon wegens ziekte verstek moest laten gaan", blikt Rebergen terug. Dus keek de Raad van Elf de horecaondernemer eens lief aan. "Tja, wat is een carnavalsvereniging zonder prins? Maar dan moet je dus wel van stel op sprong van alles regelen. Een pak, medailles, noem maar op. Dat ik bij de installatie als prins tevoorschijn kwam, was voor heel veel mensen een grote verrassing. Ik ben al eens Stadsprins geweest, had me voor dit jaar niet aangemeld en iedereen weet hoe druk ik ben met mijn eigen zaak. Maar de reacties waren heel leuk. Overal waar ik kwam werd ik gefeliciteerd."

Zaterdag is de sleuteloverhandigring in De Heksenketel. "De traditie is om dit op het stadhuis met de burgemeester te doen, maar daarvoor waren we dit jaar helaas te laat met de aanvraag. Waarschijnlijk gaat de prinses van vorig jaar de sleutel aan mij overhandigen." De prinses waar Jan de Vierde het over heeft, is Josephine Rebergen, in het dagelijks leven zijn lieftallige echtgenote en zakenpartner. "Dus dat wordt nog wat met de speech. Normaal steek je daarin de draak met de ander, maar met het oog op ons huwelijk is het misschien beter als ik me een beetje inhoud."

Zaterdagavond 10 februari is er vanaf 20.00 uur een gekostumeerd bal in La Ruelle. Zondag 11 februari wordt vanaf 20.30 uur het Moppenbal gehouden, ook in La Ruelle. Maandag 12 februari gaat de vereniging met de trein naar Oeteldonk (Den Bosch) en dinsdag 13 februari wordt het carnavalsweekend om 20.30 uur afgesloten met haringhappen. Op alle thuisavonden verzorgen DJ Eric en de Vechtbloazers de muziek. Prins Jan: "In Oeteldonk staan we er altijd versteld van hoeveel Weespers we tegenkomen. Wij nodigen deze mensen uit om ook eens een avond bij ons carnaval te vieren. Iedereen is welkom, de toegang is op alle avonden gratis."

'Gooi al je bonnetjes en facturen vooral bij ons over de schutting'

Bedeco biedt klanten voortaan 24/7 toegang tot hun dossier

Patrick Aué is sinds november medevennoot van Bedeco.

door Marieke van Veen

WEESP Wie een eigen onderneming heeft, richt zich over het algemeen het liefst op de corebusiness van dit bedrijf. Toch zal er ook tijd en aandacht moeten worden besteed aan administratieve en fiscale zaken. Bedeco in Weesp neemt ondernemers al ruim dertig jaar de administratie uit handen en dit gaat nu nog beter, sneller en inzichtelijker dankzij een nieuw digitaal en allround klantenportaal.

Administratiekantoor en belastingadviesbureau Bedeco is opgericht door Wil Schilder en haar toenmalige compagnon. Afgelopen herfst ging zij in zee met Patrick Aué, die accountancy studeert aan Nyenrode Business Universiteit. Deze samenwerking heeft geleid tot een innovatieslag die vele voordelen biedt aan zowel het kantoor als de klanten.

'Jezelf dagen opsluiten voor de btw-aangifte hoeft echt niet meer'

Volledig online

"Onze werkwijze is compleet vernieuwd", vertelt Aué. "We werken nu volledig online en dat biedt onze klanten veel meer inzicht. In één portaal kunnen zij voortaan 24 uur per dag, zeven dagen per week van alles regelen en ook de afhandeling ervan in de gaten houden. Dit gecombineerd met de ruim dertig jaar ervaring van Wil Schilder maakt van Bedeco een uiterst vakbekwaam administratiekantoor dat klaar is voor de toekomst."

Doos vol bonnen

De modernisering uit zich vooral in het digitale en allround portaal. Inloggen kan via de site of via een app. In dit portaal kunnen klanten gegevens aanleveren, documenten downloaden, hun dossier inzien en nog veel meer. "Er zijn nog steeds ondernemers die zich aan het eind van het kwartaal drie dagen opsluiten voor de btw-aangifte: een doos vol bonnen voor hun neus en er lijkt maar geen einde aan te komen. Dat hoeft echt niet meer. Dankzij het nieuwe portaal kunnen klanten als ze tussendoor een paar minuten over hebben alvast wat gegevens uploaden. Dan is die uiteindelijke btw-aangifte een fluitje van een cent."

Ontzorgen

Aué heeft makkelijk praten, hij is gek op cijfers. Voor anderen is het invoeren van al die gegevens misschien nog steeds een hele opgave. "Van al onze klanten was er slechts eentje die het niet zag zitten, de rest is heel enthousiast. Het wijst zich ook echt vanzelf. Via dat portaal kun je al je administratieve rompslomp op een makkelijke manier bij ons over de schutting gooien. Dan ben je ervan af en dat lucht op. Inderdaad, ik ben gek op cijfers, maar wat ik het allerleukst vind aan dit vak is dat je mensen ontzorgt en ze helpt bij het naar een hoger niveau brengen van hun onderneming."

Ook voor particulieren

Bedeco is er overigens zeker niet alleen voor ondernemers: "Ook particulieren die opzien tegen hun belastingaangifte kunnen een beroep op ons doen", zo benadrukt Aué.

www.bedeco.nl

Mama Brood levert 50.000 euro op voor Cordaid Memisa

Vorige week kon de cheque van 50.000 euro overhandigd worden. Uiterst rechts Eric Tijhof van Bakels. Foto: Marieke van Veen

WEESP Het met de grondstoffen van Bakels Weesp gebakken Mama Brood blijft geld opleveren voor moeder- en kindzorg in arme gebieden. Maandag werd een cheque uitgereikt aan hulporganisatie Cordaid Memisa. Eric Tijhof vertegenwoordigde daarbij het Weesper bedrijf.

Mama Brood werd in 2012 geïntroduceerd in samenwerking met Bakels Bakkerijgrondstoffen uit Weesp. Vele bakkerijen in Nederland omarmden het idee door het brood te verkopen en een deel van de opbrengst af te staan aan Cordaid Memisa. Vorige week kon de cheque van 50.000 euro overhandigd worden. Inmiddels is het bedrag verder opgelopen tot bijna 60.000 euro. Cordaid Memisa zet zich in voor moeders en kinderen in ontwikkelingslanden. Elke anderhalve minuut overlijdt er een vrouw tijdens haar zwangerschap of bevalling. Van ieder verkocht Mama Brood gaat er 20 cent naar de bestrijding van moedersterfte. Door de verkoop van Mama Brood hebben in de afgelopen jaren ruim 4000 vrouwen een ongecompliceerde bevalling gehad in een kliniek onder geschoolde medische begeleiding.

Mario Rijnsburger vertrekt na dit seizoen bij FC Weesp

FC Weesp neemt afscheid van Mario Rijnsburger.

WEESP Voetbalclub FC Weesp neemt afscheid van trainer Mario Rijnsburger. Dat heeft het bestuur van de sportvereniging afgelopen zaterdag aan de leden medegedeeld.

Mario Rijnsburger werd in 2014 trainer van de zondag 1, na jarenlang de rechterhand te zijn geweest van de toenmalige hoofdtrainers Jos Krikke, Charles Loots en Karel Knaap. Daarvoor speelde de Weesper jarenlang zelf in het eerste elftal van FC Weesp.

Het besluit om uit elkaar te gaan is genomen in goed overleg, zo meldt de voetbalvereniging.

Enerverende jaren

Voorzitter van FC Weesp Bart Horseling schrijft op de website van de club: "De vier jaren waren enerverend. Alles hebben we meegemaakt, degradatie en promotie na een kampioenschap. En dit seizoen vechten voor lijfsbehoud in de tweede klasse, waarbij we Mario en de spelers alle succes toewensen. Ditzelfde geldt voor Mario's toekomst als trainer. Wij zullen op korte termijn op zoek gaan naar een opvolger voor Mario en het resultaat daarvan met u delen."

FC Weesp speelt gelijk tegen Soest

WEESP FC Weesp heeft zondag een uitstekende wedstrijd gespeeld tegen het sterke SO Soest. Het leek er zelfs op dat Weesp de volle winst ging pakken, maar vlak voor tijd scoorde Soest de 2-2. Voor de stand maakt dit ene punt niet veel uit: FC Weesp staat nog steeds gedeeld laatste met Abcoude. Die club treft FC Weesp zondag 11 februari, een streekderby waarbij veel op het spel staat.

Argus blijft veel scoren en wint verdiend

Argus is goed op dreef. Foto: Rob Wust

WEESP Korfbalvereniging Argus heeft zaterdag met 22-11 gewonnen van Vlug en Vaardig.

De start ging voortvarend, al snel stond op het scorebord 7-3 voor Argus. Na een kleine inzakking in het tweede deel van de eerste helft bleven de Weespers aan de goede kant van de score: 10-6. Na rust werd de voorsprong geconsolideerd. Toen de Weespers uitliepen naar 14-9 kon Vlug en Vaardig het gat niet meer dichten. De volgende stap richting het kampioenschap moet volgende week gezet worden bij het Woerdense Reflex.

Tiende nationale titel Selena Piek na moeilijk jaar

WEESP Na een moeilijk jaar van blessures en het afscheid van haar vrouwendubbelpartner Eefje Muskens is badmintonster Selena Piek er zondag in Almere in geslaagd haar tiende nationale titel binnen te slepen.

Samen met haar nieuwe partner Cheryl Seinen wist Selena Piek het hoogste schavot te bereiken in het vrouwendubbel. In deze finale waren zij duidelijk een maatje te groot voor het koppel Samantha Cuntapay/Iris Tabeling. Met 21-16 en 21-10 was de tiende titel veiliggesteld voor Piek.

In de finale van het gemengddubbel waren de tegenstanders te sterk voor Selena Piek en Jacco Arends.

Piek: "Balen van de finale in het gemengddubbel maar laten we het van de positieve kant bekijken. Nog niet zo heel lang geleden zat ik echt onwijs slecht in mijn vel en dan toch hier twee finales bereiken waarvan we er een wisten te verzilveren in mijn favorietenrol... ja, ik denk dat ik er blij mee moet zijn, al wil de winnaar in mij altijd gewoon 100% winnen."

Kickboxschool boven de Appie, opening medio maart

WEESP Kickboxing Institute gaat een vestiging openen in Weesp. De kickboksstudio komt boven de Albert Heijn aan de Achtergracht.

Met vestigingen in Bussum, Naarden en Laren wordt Weesp de vierde vestiging van Kickboxing Institute.

Nathalie Wethmar: "Ons instituut onderscheidt zich van de klassieke kickboksschool door de toegankelijkheid voor iedereen. De nadruk wordt gelegd op een allroundtraining voor body and mind. Je kunt er als individu terecht - volwassenen en kinderen - maar er worden ook trainingen gegeven aan groepen en (sport)teams. Indien gewenst geven we tevens les op locatie. We werken met professionele, gediplomeerde trainers in een uitstekend geoutilleerde ruimte. Kickboxing Institute werkt nauw samen met fysiotherapeuten en voedingsconsulenten."

De vestiging in Weesp moet medio maart opengaan.

FIFA18-avond met 80 gamers

WEESP FC Weesp houdt zaterdag 17 februari in samenwerking met WePlay Esports een groot FIFA18-toernooi. Er is plek voor maar liefst 80 gamers.

Het toernooi is vooral bedoeld voor jeugdleden tussen de 10 en 15 jaar, maar ook oudere, volwassen leden en niet-leden kunnen zich aanmelden. Bij grote animo wordt er een tweede datum geprikt.

Grote Club Actie

Het evenement wordt mede mogelijk gemaakt door de opbrengst van de Grote Club Actie. Deelname kost 5 euro per persoon. Aanmelden kan via fcweesp.nl. Aanvang 14.00 uur, deelnemers dienen om 13.45 uur aanwezig te zijn.

Topscheids deelt tips en ervaringen

WEESP Hockeyscheidsrechter Coen van Bunge komt volgende maand naar Weesp. Op initiatief van de arbitragecommissie van MHC Weesp komt hij een masterclass verzorgen.

Coen van Bunge is internationaal hockeyscheidsrechter. Hij is sinds 2003 actief in de Nederlandse Hoofdklasse. Van Bunge fluit op het hoogste internationale niveau en floot onder andere wedstrijden op de Olympische Spelen in 2016.

Langs de lijn

Donderdag 22 maart deelt Van Bunge ervaringen en tips met de (jeugd)scheidsrechters van MHCW. Op zaterdag 24 maart staat hij bovendien langs de lijn om de scheidsrechters te coachen. Aanmelden kan via scheidsrechters@mhcweesp.nl.

Zaterdag 1 FC Weesp speelt Zeeburgia weg

WEESP Het zaterdagelftal van voetbalclub FC Weesp heeft opnieuw gewonnen, dit keer van Zeeburgia: 0-3.

Omdat Laren '99 ook gewonnen heeft, blijft de stand bovenin ongewijzigd: FC Weesp staat tweede met drie punten achterstand.

Inhaalwedstrijd Diemen

Zaterdag 10 februari is FC Weesp vrij. Op woensdagavond 14 februari wordt de inhaalwedstrijd tegen Diemen gespeeld, 20.30 uur in Weesp.

In de film 'On body and Soul' ontmoeten de hoofdpersonen elkaar 's nachts in hun dromen als hert en hinde.

Woensdag 7 februari

Inloopspreekuur Van Vuure

16.00 uur | van Vuure

Inloopspreekuur over uitvaarten, duurzame mogelijkheden, oplossingen, locaties en financiële vragen. Het uitvaartcentrum is gevestigd aan de Utrechtseweg 110a.

Vrouwen van Weesp

19.00 uur | Gebouw Papelaan 99

Thema-avond over gezonde voeding en gezonde leefstijl.

Meezingen

20.00 uur | toko WSV De Vecht

Gezellig het Hollandse lied meezingen onder begeleiding van twee accordeonisten. Tekstboeken liggen op tafel. Deelname is gratis, consumpties zijn voor eigen rekening.

Donderdag 8 februari

Linedance

19.00 uur | Manege Bleijenberg

Voor iedereen die bewegen op countrymuziek fijn vindt.

'On Body and Soul'

20.00 uur | City of Wesopa

Een delicaat verhaal waarin normaal gedrag nu eens niet de norm is. Endre en Mária zijn twee eenzame zielen, werkzaam in een abattoir. 's Nachts komen ze elkaar tegen in hun dromen, in een idillysch bos. Hij is dan een hert, zij een hinde. Regie: Ildikó Enyedi, Hong. 2017. Tickets: € 8,-.

Vrijdag 9 februari en zaterdag 10 februari

Ophalen oud papier

Vanaf 8.00 uur

Vrijdag wordt in het centrum het oud papier opgehaald, zaterdag is de rest van Weesp aan de beurt. Voor beide dagen geldt: het papier buiten zetten voor 8.00 uur.

Vrijdag 9 februari

Javier Guzman & Sara Kroos

20.30 uur | Theaterpand Weesp

Zo nu en dan zijn ze allebei snoeihard, maar altijd zeer persoonlijk. Zij speelt voor de pauze en hij na de pauze, beiden uit hun huidige voorstelling. Een gevaarlijke combinatie, gevaarlijk leuk! Tickets via theaterpandweesp.nl.

Wesopa Live Muziekpodium

19.30 uur | City of Wesopa

Tweedaags muziekpodium, entree € 5,-. Deze eerste dag laten de jongste en iets oudere Weesper popmuzikanten van zich horen.

Recital Roijackers - Vos

20.15 uur | Stadhuis Weesp

Emma Roijackers (viool) en Caspar Vos (piano) verzorgen het Stadhuisconcert van februari. Op het programma: Mozart, Debussy, Brahms en Bartok. Toegang 15 euro.

Zaterdag 10 februari

Repair Café

10.00 uur | De Wintertuin

Het team van het Repair Café staat weer klaar voor u. In de Wintertuin bent u vanaf 10.00 uur welkom om uw kapotte spullen te laten repareren. Tot 12.30 uur nemen we opdrachten aan. Deze keer speciaal aandacht voor uw fietsverlichting.

Zaterdag 10 februari

Wesopa Live Muziekpodium

19.30 uur | City of Wesopa

Tweedaags muziekpodium, entree € 5,-. Deze tweede dag met coverbands.

Zondag 11 februari

Gemeenschapsrit

12.31 uur | De Adelaar

Autosportvereniging De Vechtstreek verzorgt een kaartleesrit voor auto's. Start/finish bij de Kon. Harmonie De Adelaar aan de Papelaan. Inschrijven in de A-, B- of C-klasse vanaf 12.00 uur. De start is vanaf 12.31 uur. Deelnamegeld is € 15,- per equipe. Info via www.asvdevechtstreek.nl.

Rondleiding Fort Ossenmarkt

14.00 uur | Museum Weesp

Een unieke kans om het mooie fort op de Ossenmarkt te bezoeken.

Maandag 12 februari

Inloop Seniorweb

10.00 uur | Bibliotheek Weesp

Voor informatie over cursussen en voor vragen op het gebied van computer, tablet of telefoon. Van 10.00 tot 12.00 uur. De koffie is gratis.

Koffiemiddag De Zonnebloem

14.00 uur | De Wintertuin

Iedereen is welkom in De Wintertuin om onder het genot van een kopje koffie, thee of een glas fris een spelletje te komen doen of aan te schuiven aan de kletstafel. De entreeprijs bedraagt 3 euro. Vooraf aanmelden is niet noodzakelijk.

Meer bewegen voor ouderen

14.00 uur | OAZ-gebouw

Koersbal voor ouderen in het OAZ-gebouw aan de Fijnvandraatlaan. Meedoen? Neem contact op via 0294-416081 of kom eens langs.

Dinsdag 13 februari

Inloop vrijwilligerswerk

13.30 uur | Gebouw Papelaan 99

Voor vragen of informatie over vrijwilligerswerk.

Breicafé

13.00 uur | OAZ-gebouw

Buurtvereniging de Achtergracht is open voor het Breicafé. Je kunt hier terecht voor breien, haken, borduren. Er is expertise aanwezig. Toegang gratis.

Spreekuur Rechtswinkel

19.30 uur | Gebouw Papelaan 99

Ieder dinsdagavond houdt de Rechtswinkel spreekuur van 19.30 tot 20.30 uur. Neem alle papieren en contracten rond de betreffende kwestie mee. Er wordt een vrijwillige bijdrage gevraagd van € 2,-.

Woensdag 14 februari

Spreekuur administratie

9.30 uur | Gebouw Papelaan 99

Gratis inloopspreekuur voor Weespers die vragen hebben op administratief gebied.

Inloopspreekuur Van Vuure

16.00 uur | Van Vuure

Inloopspreekuur over uitvaarten, duurzame mogelijkheden, oplossingen, locaties en financiële vragen. Het uitvaartcentrum is gevestigd aan de Utrechtseweg 110a.

Digi&Taalhuis

10.00 uur | Bibliotheek Weesp

Voor volwassenen die beter willen leren lezen, schrijven of rekenen en/of willen leren omgaan met computers en internet.

Mamacafé Weesp

10.00 uur | Bibliotheek Weesp

Voor (aanstaande) moeders en vaders van jonge kinderen. Om elkaar te ontmoeten en ervaringen en tips uit te wisselen. Tijd: van 10.00 tot 11.30 uur.

Ontmoet & Groet Inloop

13.00 uur | Gebouw Papelaan 99

Gezellige inloop voor iedereen die zich wil verbinden met andere inwoners van Weesp. Opgeven is niet nodig en deelname is kosteloos.

Donderdag 15 februari

Wijs met medicijnen

14.00 uur | Lichthuis Waagplein

Ouderenbond KBO-PCOB houdt in samenwerking met de brancheorganisatie voor apothekers KNMP een themaavobd over veilig medicijngebruik. Carla Wesselingh van Apotheek Ballintijn beantwoordt vragen, geeft adviezen en tips en vertelt over het reilen en zeilen binnen een apotheek. De toehoorders ontvangen na afloop een handig boekje. Zaal open vanaf 13.30 uur.

Linedance

19.00 uur | Manege Bleijenberg

Voor iedereen die bewegen op countrymuziek fijn vindt.

'You Were Never Really Here'

20.00 uur | City of Wesopa

De zwijgzame, getraumatiseerde wreker Joe, die gespecialiseerd is in het terugvinden van weggelopen rijkeluiskinderen ontfermt zich over een meisje dat verstrikt is geraakt in een pedofielennetwerk. Wanneer hij haar redt uit een bordeel in Manhattan raakt hij echter verstrikt in een wereld van corruptie en wraak en roept hij een golf van extreem geweld op zich af. Regie: Lynne Ramsay, Frankrijk/VS 2017. Tickets € 8,-.

Vrijdag 16 februari

Klaverjassen bij FC Weesp

20.00 uur | FC Weesp

Iedere derde vrijdag van de maand is er klaverjassen bij FC Weesp. Het klaverjassen is onderdeel van een klaverjascompetitie, maar er kan ook gewoon een avondje worden gekaart. Zaal open om 19.30 uur. Entree euro 3,50.

Buurt- & Bedrijventoernooi

18.30 uur | Sporthal Aetsveld

Volleybal met het Buurt- & Bedrijventoernooi staat in het teken van sportief en gezelligheid met collega's, vrienden en buurtgenoten en wordt altijd afgesloten onder het genot van een drankje in Bar Olympus. Inschrijven per mail aan oberonweesp@gmail.com.

Zaterdag 17 februari

Kangoeroe Klup Argus

9.30 uur | Sporthal Aertsveld

Alle kinderen van 2,5 tot 6 jaar zijn welkom op de Kangoeroe Klup van korfbalvereniging Argus. In Sporthal Aetsveld kunnen kinderen spelletjes doen met bal en hoepel. Na afloop is er voor elk kind een gezonde snack. Opgeven is niet nodig.

Porselein beschilderen

14.00 uur | Museum Weesp

Porselein beschilderen onder leiding van een ervaren docente.

George & Eran

20.30 uur | City of Wesopa

In deze finale van de muzikale komedie 'George & Eran lossen Wereldvrede op' keren de twee vrienden George en Eran terug op het podium. George ondernam een reis richting moederland en strandde in Lesbos, waar hij honderden landgenoten aan zag spoelen in overvolle boten. Hij deed wat hij kon. Eran ondenam een reis die hem leidde langs beleidsmakers en wetgevers. Via Brussel langs Parijs naar Berlijn om te praten met mensen die het verschil kunnen maken. In dit slotstuk vinden zij de sleutel die naar wereldvrede leidt. Entree € 16,-.

Zondag 18 februari

Rondleiding Grote Kerk

14.00 uur | Museum Weesp

Na een bezoek aan de tentoonstelling 'Uitgelicht' in museum Weesp, worden de deelnemers opgehaald door een ervaren gids die hen meeneemt naar de Grote- of Laurenskerk. Daar krijgt de groep een rondleiding waarin de geschiedenis van dit gebouw uiteen wordt gezet. Na afloop van de rondleiding kunnen de deelnemers eventueel nog terug naar het museum. Deelname: entree museum + een toeslag van € 3,50.

'De God van de slachting'

16.00 uur | Plofhuis 7

Toneelgroep Van Straaten uit Amsterdam speelt 'De God van de slachting' van Jasmyna Reza. Twee echtparen komen bij elkaar nadat de elfjarige zoon van het ene stel de zoon van het andere stel heeft mishandeld. De twee stellen zijn vastbesloten deze pijnlijke kwestie als vier volwassen en beschaafde mensen op te lossen, maar dat mondt uit in een verbale oorlog. Kaarten via plofhuis7.nl.

Doorlopend februari

Thomas Posthuma

Bibliotheek Weesp

Tot en met 21 maart exposeert Thomas Posthuma tekeningen, schilderijen en litho's in de bibliotheek aan de Oudegracht.

'Uitgelicht'

Museum Weesp

Wisseltentoonstelling 'Uitgelicht' over de minder bekende kant van Weesper monumenten.

Expositie Ria de Waal

9.30 uur | Het Lichthuis

Expositie van schilderijen van Ria de Waal. Het Lichthuis is geopend op dinsdag-, woensdag- en donderdagmorgen.

De god van de slachting

WEESP Een jongen van elf heeft een leeftijdgenootje geslagen met een stok. De ouders komen samen om een oplossing te zoeken. Dit volwassen gesprek ontaardt al snel in een afschuwelijk verbaal gevecht. Zondag 18 februari om 15.30 uur in Plofhuis 7.

Weesp Chamber Music Festival

Kaartverkoop is begonnen

Het programma van het Weesp Chamber Music Festival is bekend. Via de website kunnen al kaarten worden gereserveerd.

Het Navarra String Quartet en vele andere internationale topmusici komen in april weer naar Weesp.

WEESP Op initiatief van het Navarra String Quartet wordt van donderdag 12 tot en met zondag 15 april de vijfde editie van het Weesp Chamber Music Festival gehouden in de Van Houtenkerk. Een van de opvallende punten uit het programma: Classics & Cupcakes in de Grote Kerk op zaterdag 14 april, 15.00 uur.

Het is een familievoorstelling van het Nederlands Jeugd Strijkorkest (NJSO). Dit opleidingsorkest voor zeer getalenteerde jonge strijkers voert de Roemeense dansen en het Divertimento van Bartók uit, werken van Mendelssohn en de Vier jaargetijden van Piazzolla, met een solopartij van Magnus Johnston. Na afloop is er een high tea. Kinderen mogen dan muziekinstrumenten van de Gooische Muziekschool uitproberen. Bovendien is er een live-verbinding met beiaardier Bauke Reitsma die hoog in de toren een beiaardconcert geeft.

Wat is er nog meer te beleven?

De vijfde editie van het festival is een ode aan Franz Schubert

Donderdag 12 april

20.00 uur: Het Navarra String Quartet brengt samen met bariton Matthew Rose van The Metropolitan Opera, pianist Tom Poster en cellist Guy Johnston werk van Schubert en Barber.

Vrijdag 13 april

19.30 uur: Mezzosopraan Karin Strobos van het Aalto-Musiktheater zingt Schubert en Brahms, begeleid door Navarra, Tom Poster en contrabassist Luis Cabrera.
22.15 uur: 'Die Winterreise' van Schubert, uitgevoerd door Matthew Rose en Tom Porter. Met geprojecteerde winterschilderijen van de Schotse schilder Victoria Crowe voor een extra dimensie.

Zaterdag 14 april

11.00 uur: Muziek op Schoot in de bieb voor de kleinsten. Opgeven via: idatoering@hotmail.com.
11.00 uur: Open podium voor alle leeftijden met muziekschool Globe. Locatie: Fort Ossenmarkt. Opgeven via info@globeckc.nl.
13.30 uur: Het Ricciotti Ensemble verzorgt een bruisend straatconcert voor de Grote Kerk. Met tunes van computergames en elektronica voor het publiek.
15.00 uur: Cupcakes & Classics
Familieconcert verzorgd door het Nederlands Jeugd Strijkorkest. Op het programma werken van onder meer Bartók, Mendelssohn en Piazzolla. Na afloop een high tea.
16.00 uur: Stadsbeiaardier Bauke Reitsma bespeelt het carillon van de Grote Kerk. In de Van Houtenkerk is een livestream te zien.
16.00 uur: Kinderen mogen gratis muziekinstrumenten van de Gooische Muziekschool uitproberen.
20.00 uur: 'Sehnsucht'. Schubertiade met topvioliste Birthe Blom, pianist Tom Poster en het Navarra String Quartet.

Zondag 15 april

11.00 uur: 'Muzikale koekoekseieren' met violiste Birthe Blom en organist Mark Heerink. Een gevarieerd programma voor de combinatie viool en orgel met werken uit de 17e, 18e en 20e eeuw.
16.00 uur: Grand Finale van de Schubertiade, een samenwerking van (internationale) topmusici: Guy Johnston (cello), Tom Poster (piano), Birthe Blom (viool), Magnus Johnston (viool), Simone van der Giessen (altviool), Guy Johnston (cello), Luís Cabrera (contrabas), Laurens Woudenberg (hoorn), Simon van Holen (fagot) en Michael Hesselink (klarinet).

weespchambermusicfestival.nl

Funky Farm voor bedrijven

Funky Farm Festival 2017. Foto: Bastiaan Miché

WEESP Het Funky Farm Festival wordt uitgebreid met een Bedrijven Netwerkdag. Dat laat Karel Voigt van de organisatie weten.

Vorig jaar werd het festival voor het eerst gehouden. In de wei van boerderij Krokus aan het Honswijkerpad kon jong en oud toen genieten van muziek, hapjes en drankjes. "De eerste editie duurde een dag, maar het kostte ons een hele week om alles op te bouwen. Daarom hebben we dit jaar besloten ook een programma voor de vrijdag op te zetten. Omdat er binnen Weesp voor bedrijven eigenlijk maar weinig mogelijkheden zijn voor teambuilding en netwerken, leek het ons leuk en goed om daar iets mee te doen."

De Funky Farm Bedrijven Netwerkdag vindt plaats op vrijdag 22 juni. Het programma begint om 12.00 uur met een lunch, daarna zijn er boerenteambuildingactiviteiten (oud-Hollandse spelletjes, karaoke en een silent disco) en aansluitend is er een netwerkborrel met liveband. Deelnemers krijgen om 17.00 uur bovendien gratis toegang tot het 80's & 90's-feest, dat ook toegankelijk is voor festivalbezoekers (tickets € 8,49). Voight: "We hopen natuurlijk dat de bedrijven in Weesp dit oppakken. Het is voor sommige misschien ietwat 'out of the box', maar dat is juist helemaal van deze tijd. Andere pluspunten: het is fiscaal aantrekkelijk en de organisatie regelt bovendien een gratis shuttleservice." Bedrijven en ondernemers die interesse hebben in de Funky Farm Bedrijven Netwerkdag kunnen contact opnemen met de organisatie.

De line-up voor zaterdag is ook bekend: Def Rhymz, Dries Roelvink, Walter Looks, Alamaison & Sunny, Ramos, DJ Richard en The Happy Feelings. Tickets vanaf € 18,49.

www.funkyfarmfestival.nl

25 / 28

'Wie krijgt er straks de schuld als er een kind wordt doodgereden?'

Reacties van lezers

Een selectie van de reacties die we deze week ontvingen op het nieuws in Weesp.

Deze jongens fietsen tenminste nog op de stoep (wat ook niet mag), maar veel scholieren fietsen hier via het fietspad tegen het verkeer in.

Gevaarlijk fietsgedrag

Veel scholieren van het Vechtstede College fietsen na de Roskambrug via de linkerweghelft richting de Amstellandlaan, veelal met z'n tweeën of drieën naast elkaar. Tegen het verkeer in dus. Ik maak herhaaldelijk mee dat een vrachtwagen die vanaf de Amstellandlaan de Casparuslaan indraait op zijn weghelft een horde hem tegemoetkomende scholieren tegenkomt. Ik ben al op school geweest om hierover te praten. De kinderen kunnen via de Stammerdijk naar school, langs de molen, dat is stukken veiliger. De school zegt: 'De verantwoordelijkheid ligt bij de ouders.' Ik heb ook melding gedaan bij de politie in de hoop op handhaving, maar ik heb hier nooit wat op gehoord of handhaving gezien. Iedereen - ook de gemeente Weesp - laat het afweten. En dat terwijl het al jaren een bekend probleem is. Ik maak het net weer mee: drie fietsende meiden tegen de draad in, en de chauffeur van de vrachtwagen moet maar uitwijken. Het is lang goed gegaan, maar hoe lang nog? Wie krijgt er straks de schuld als er een kind doodgereden wordt? Ik raad de school, de politie en de gemeente aan om hier werk van te maken, dit kan zo niet langer. Ik spreek de kinderen zelf weleens aan, maar word dan voor gek verklaard. Keer het tij voor er doden vallen!
Irma Honing

Laurentiuskerk

'School, politie gemeente: doe wat aan die spookfietsers'

Wat een treurnis rondom de voormalige Laurentiuskerk. Eerst moest alles weg, toen mocht de toren blijven, en uiteindelijk - dankzij een handtekeningenactie en de inzet van aannemer Van Vliet - kon het hele kerkgebouw behouden blijven. Vervolgens was er een brand in de toren en keerden een aantal 'omwonenden' zich ondanks de opgehaalde handtekeningen tegen de exploitatie van het kerkgebouw (een logische consequentie van de redding van het monument). Privacy is natuurlijk een gevoelig punt, maar je kunt het ook overdrijven. Het zou de moeite waard zijn te berekenen of er vanaf de hoogte van het koor, waar een balkon zou moeten komen, wel van inkijk sprake kán zijn. Heel waarschijnlijk kan men bij de bewoners van de huisjes beneden alleen met behulp van een periscoop naar binnen kijken. En dan het parkeren. Natuurlijk moeten de woningen die in de tuin komen inpandige garages hebben. En die moeten wél gebruikt worden. Men moet dus niet op het kerkplein parkeren, maar in de eigen garage. Op het kerkplein kan geparkeerd worden door de bezoekers van het proeflokaal. En dat sluit om 20.00 uur, dus de overlast zal wel meevallen. De gemeente zou voor (een deel van) de Herengracht betaald parkeren kunnen invoeren, dé oplossing in Amsterdam en Gooise Meren. Eigenlijk was iedereen toch blij dat Van Vliet de uitdaging aannam om dit monument, zo beeldbepalend voor Weesp, te restaureren en te hergebruiken. De Weespers die zich indertijd druk hebben gemaakt voor het behoud van de kerk zouden zich nu opnieuw moeten inzetten en moeten proberen de buurtbewoners van hun ongelijk te overtuigen. Bedenk wel dat als de kerk gesloopt wordt er op deze locatie vrijwel zeker een woonwijk komt, vergelijkbaar met die op het terrein van de houthandel. En dat zal niet tegen te houden zijn. Cees van Vliet, sterkte en hou vol!
Gjalt en Aukje Zondergeld

Fusie

'Iedereen was toch blij dat het kerkgebouw behouden kon blijven?'

'Financiën', 'bestuurskracht' en 'opgelegd door de provincie' zijn argumenten die voorbijkwamen in de aanloop naar de fusiediscussie. Thans lijken de stellingen betrokken met 1. Voorstanders fusie met Amsterdam, 2. Voorstanders fusie met Bussum e.o. en 3. Zelfstandig blijven. Is het misschien een idee om wellicht weer eens een artikel te wijden aan de fusienoodzaak van onze snelgroeiende gemeente, gelardeerd met onderbouwde, aantoonbare en liefst becijferde argumenten? Wat zijn de financiële consequenties van zelfstandigheid in cijfers uitgedrukt (wat kan er niet meer of waar moet meer geld bij en hoeveel?), welke daadwerkelijke bestuurskracht ontberen we in geval van zelfstandigheid en welke - ook weer meetbare en aantoonbare - argumenten heeft de provincie (gehad) om een fusie op te leggen? Het zou wellicht een hoop ruis weghalen en dit zou toch op een A'4tje moeten passen?
Johan Voogel

Geluidswal

Onder de brief over de geluidswal langs de N236 was de naam van de afzender weggevallen. Deze reactie was ingestuurd door Jos Raaijmakers.
Redactie WeesperNieuws

Doorstroming A1

In het WN van 31-01-2018 schrijft Erk Wobma geheel terecht dat de doorstroming op de A1 (net als op alle andere autosnelwegen) sterk zou verbeteren als weggebruikers meer gebruik zouden maken van de spitsstrook. Daarna verzandt het stukje echter in een onduidelijk verhaal over auto's op de middenbaan die naar de spitsstrook kunnen en daardoor ruimte maken voor de auto's op de derde baan, en ook over inhalen van een auto rijdend op rijstrook 2, door deze vanaf rijstrook 1 via rijstrook 3 te passeren! Als je een dergelijk stukje schrijft, waarbij jij jezelf bovendien als rijinstructeur presenteert, is het misschien verstandig om eerst te zorgen dat je op de hoogte bent van de juiste terminologie. Op de Nederlandse autosnelwegen worden de rijstroken geteld en genummerd vanaf de middenberm of geleiderail. Rijstrook 1 is in dit geval dus de meest linker rijstrook en niet de spitsstrook. Logisch ook, bij weguitbreidingen komen extra rijstroken er meestal aan de buitenkant bij.
Pieter van Dijk