MuiderNieuws

13 augustus 2014

MuiderNieuws 13 augustus 2014


Bitter smaakte anders

Schipperbitter weer volgens oude recept na klachten

door Christian Pfeiffer

MUIDEN - De Muier Schipperbitter heeft even anders gesmaakt. Het recept van het bekende bittertje werd eind vorig jaar aangepast, maar die aanpassing werd snel weer geschrapt na een regen van klachten.

Het viel Jan Bovenlander van de website Muideninfo.nl ineens op dat zijn mailbox begon vol te stromen met klachten over Schipperbitter. "Om onbekende redenen nemen liefhebbers van Muier Schipperbitter aan dat Muideninfo op een zoldertje de alom bekende bitter stookt. Toen de kwaliteit in maart en april er (tijdelijk) sterk op achteruit ging, ontvingen wij vele mails", aldus Bovenlander.

De klachten stapelden zich snel op. '20 jaar ben ik een liefhebber van kruidenbitter, vorige week had ik een nieuwe fles gekocht. In plaats van de oude vertrouwde borrel was het nu of er motorolie in verwerkt was', zo schrijft iemand.

'Er zit een chemische smaak aan. Niet alleen wij, maar ook meerdere vrienden van ons hebben dit opgemerkt. Is het procedé veranderd? Of is dit een eenmalige miskleun geweest? Wij moeten nu twee flessen weggooien", zo meldt iemand anders.

Een derde: 'De smaak is buitengewoon vies, hij smaakt naar selderie.'
Het klopt, zo geeft distilleerder De Kuyper uit Schiedam toe. Bij het maken van Schipperbitter in december is een ander recept gevolgd dan gebruikelijk. "Een belangrijk ingrediënt, het kruid kalmoes, bleek bij het produceren van de gebruikelijke batch Schipperbitter van vorig jaar december niet meer leverbaar", zo vertelt een medewerker aan het MuiderNieuws.

"Het recept is aangepast en dat bleek geen succes. We hebben klachten gekregen." De klachten waren zodanig dat De Kuyper meteen is gaan zoeken naar een nieuwe leverancier van kalmoes. Schipperbitter wordt niet het hele jaar door gemaakt, maar elke paar maanden wordt er in Schiedam een grote hoeveelheid geproduceerd die vervolgens maandenlang wordt uitgeleverd. Pas korte tijd geleden werd er daarom weer Schipperbitter gestookt.

Er is een nieuwe leverancier voor kalmoes gevonden en het Muider bittertje wordt nu gewoon weer volgens traditioneel recept gemaakt. Volgens De Kuyper wordt de nieuwe lichting vanaf vorige week uitgeleverd aan de slijterijen. Muiders, en andere liefhebbers van Schipperbitter die nog een fles van de verkeerde soort thuis hebben staan, kunnen zich bij de Schiedamse distilleerder melden. Het aankoopbedrag van de fles wordt vergoed en sommigen hebben zelfs een excuusbrief op de mat gevonden.

Muier Schipperbitter bestaat sinds het najaar van 1984. Op initiatief van horecaondernemers en reclamemensen uit Muiden hield distilleerderij De Kuyper uit Schiedam een kruidenbitterproeverij bij Ome Ko. In 1985, het eerste jaar, werden er 18.000 kruiken verkocht, alleen al langs het IJsselmeer. Het ging goed met de verkoop. In 1986 werden er bijna 50.000 kruiken aan de man gebracht. De vraag bleef maar groeien, reden om naast de kruiken ook een literfles op de markt te brengen. In 1996 vond De Kuyper dat het lokale 'Muier' voor 'Schipperbitter' verwarring zaaide. Er ontstonden misverstanden bij de bestellingen.

Hoeveel flessen Schipperbitter er nu precies worden verkocht, wil De Kuyper niet zeggen. Maar het ligt ergens tussen de 150.000 en 250.000 per jaar.

Pampus omgetoverd tot bioscoop

Foto: Yannick uit den Boogaard

Het blijft een bijzonder idee: de openluchtbioscoop voor Pampus. Zaterdag kon er dobberend vanaf een boot weer gekeken worden naar een goede film. Die werd vertoond op een doek op het eiland.

Eigenlijk zou de Drijf In op vrijdag en zaterdag worden gehouden, maar de organisatie zag zich genoodzaakt om de vrijdagavondeditie af te blazen nadat het weer snel verslechterde. Zaterdagavond werd goed bezocht. De steigers lagen vol met bootjes met daarop kijkers op een kleedje. Het weer bleef goed.

Zoon Krajicek wint NJK-titel tennis

MUIDERBERG - Alec Deckers heeft op het centre court van het Rotterdamse Victoria de Nationale Jeugd Kampioenschappen gewonnen. Hij kreeg de wisselbeker van zijn vader, Richard Krajicek.

Het was een emotioneel moment. Het was namelijk precies dertig jaar geleden dat Krajicek de leeftijdscategorie tot en met 14 jaar won, nadat hij in 1984 in Nijverdal Jan Siemerink in de eindstrijd klopte.

Deckers bleef in zes duels tegen zijn leeftijdsgenoten zonder setverlies.Het talent uit Muiderberg keek in de finale in de eerste set tegen een 5-2 achterstand aan, maar wist uiteindelijk toch te winnen.

Deckers (14) bleef namelijk geconcentreerd spelen en veroverde uiteindelijk zijn eerste nationale jeugdtitel.

Oud papier opgehaald voor Heinze

MUIDEN - Elke derde zaterdag van de maand, dus deze maand op zaterdag 16 augustus, haalt G.A. Heinze met de GAD het oud papier op vanaf 8.00 uur.

Muiders mogen de container met de blauwe deksel al vrijdagavond vanaf 20.00 uur aan de straat zetten, liefst zonder kartonnen dozen ernaast.

30

duizend euro heeft in Muiden een gezin gemiddeld te besteden

Muiden maakt zich op voor Spieringfestival

Volgende week zaterdag: muziek en markt

Spieringfestival: altijd druk en gezellig op de Herengracht. Foto: Matthijs Wink

door Christian Pfeiffer

MUIDEN - Volgende week zaterdag barst het Spieringfestival in Muiden weer los. Er zijn zeven podia, veelal gekoppeld aan de horeca, waarop de gehele zaterdag muziek te horen en te bekijken is.

Het Spieringfestival werd voor het eerst in 1999 gehouden en is sindsdien uitgegroeid tot een muziektraditie. "Het doel is niet alleen de inwoners van Muiden, Muiderberg en de regio een fijne muzikale dag te bezorgen, maar ook jonge muzikale talenten een podium te bieden om voor een breed publiek hun spel ten gehore te brengen", zo vertelt de organisatie.

Er kan weer gedamd worden tegen Ton Sijbrands. Foto: Matthijs Wink

Mooiste ingezonden foto's worden beloond met prijs

Inmiddels is het Spieringfestival uitgegroeid tot een jaarlijkse traditie. Er zijn zeven podia waarop zaterdagmiddag en avond muziek te horen is. "Echte liefhebbers hoeven echter niet tot zaterdag de 23ste te wachten. Al op vrijdagavond is er de warming-up voor het festival bij Café Ome Ko en bij Taveerne De Mol. "

Ook wordt in het centrum de braderie weer opgebouwd. Daar zijn markstallen met snuisterijen, kleding, accessoires, boeken, huishoudelijke artikelen, souvenirs en vele andere spullen te vinden. Ook zijn er kraampjes met eten en drinken. "Tussen en rondom de braderie hebben de plaatselijke (sport)verenigingen de gelegenheid zich aan het publiek te presenteren. Voor de jeugd tot 12 jaar heeft elke vereniging een leuke activiteit. Met die activiteiten zijn stempels te verzamelen en bij inlevering van de stempelkaart maken zij kans op mooie prijzen", zo vertelt de organisatie.

Ton Sijbrands is ook weer van de partij. Hij is de oud-wereldkampioen dammen, internationaal grootmeester en eerder houder van het wereldrecord (blind)simultaandammen. Bij Taveerne De Mol vanaf 14.00 uur kan er gespeeld worden.
Er is meer: "Dit jaar schrijven we een fotowedstrijd uit. Neem je fotocamera mee naar het Spieringfestival en maak mooie (sfeer)plaatjes. Na afloop van het festival is er op de website gelegenheid om je mooiste foto's te uploaden; de drie mooiste foto's van de dag worden beloond met een leuke prijs."

Wennemars start Voorbij Pampus

MUIDEN - "Het is een soort Elfstedentocht. Iedereen traint ervoor, maar niemand is echt voorbereid op de omstandigheden die gaan komen", vertelt Erben Wennemars, die zondag de loodzware roei- en renwedstrijd Red Bull Voorbij Pampus start.

32 ploegen wagen zich aan het parcours dat 30 km water en 5 km land doorkruist. Van Volendam, via Pampus, naar Amsterdam. Alles met één boot. Naast Wennemars starten enkele voormalige olympia- en WK-gangers, waaronder Diederik Simon, Roeland Lievens en Olaf van Andel.

Red Bull Voorbij Pampus gaat zondag om 8.00 uur van start, net buiten de kust van Volendam.

Vanuit Volendam steken de roeiers het Markermeer over richting Forteiland Pampus. Alleen de sterkste roeiers komen niet voor Pampus te liggen en mogen door naar het Diemerparkstrand, waar de ploegen aan de 5 km rennen mét boot beginnen.

In Amsterdam-Oost gaan de boten weer te water en wordt er door de finishlijn bij A.S.R. Nereus bepaald welke ploeg aan het langste eind trekt.

Muiden als eerste bij grote brand in Weesp

De vlammen sloegen uit het dak. Foto: Christian Pfeiffer

MUIDEN - De brandweer van Muiden was zondagmiddag als eerste bij de grote brand in Weesp. Door een gunstige aanrijroute kwamen de brandweermannen eerder aan dan het Weesper korps.

Op de Bloemendalerweg op het bedrijventerrein Noord woedde zondagmiddag een grote brand in een leeg pand. Er kwam veel rook vrij. Het was een bijzonder korte brand: door een hevige regenbui doofde het vuur snel. Het nablussen duurde nog enkele uren.

Het Muider korps heeft binnen de regio de reputatie bijzonder snel uit te rukken. Veel brandweermannen worden dicht bij de kazerne.

Snorfietser gesneden, veroorzaker spoorloos

MUIDEN - De politie is op zoek naar een automobilist die vorige week woensdag een snorfietser sneed op het terrein van de Maxis.

De snorfietser kwam na de actie ten val. De automobilist reed door. De politie hoopt dat getuigen zich melden. Volgens de politie reed de automobilist in een kleine grijze Audi met een donkere achterkant. Het voorval gebeurde om iets na een uur in de middag.

Netten over snelweg

MUIDEN - Het verkeer over de snelweg A1 is dit weekend meerdere keren voor korte tijd stilgelegd om netten over de weg te spannen.

De netten zijn een beveiligingsmaatregel voor als er straks aan de hoogspanningsleidingen gaat worden gewerkt die over de snelweg lopen.

De netten zorgen ervoor dat als er wat misgaat, er geen gevaarlijke situaties op de weg kunnen ontstaan.

Op de koffie bij diamanten echtpaar Heitz-Hester

Foto: Sjoerd Stoop

De koffie met taart stond donderdag klaar bij het echtpaar Heitz-Hester. Ze wonen al 50 jaar in Weesp en kregen burgemeester Bas Jan van Bochove op bezoek. Coby (77) en Frans (81) zijn 60 jaar getrouwd. Het echtpaar Heitz-Hester trouwde in 1954. Ze zijn nog vol leven en het was dan ook donderdag een vrolijk bezoek van de burgemeester. Hij kwam namens de gemeente het echtpaar feliciteren. Zaterdag was de echte grote dag. Coby en Frans zijn met familie en vrienden gaan varen over de Amsterdamse grachten om het diamanten huwelijk te vieren.

Johan Moolenaar

Muider sinds: 1956
Leeftijd: 58

Bedenker Spieringfestival?
"Ik liep lang met het idee om een festival te organiseren. Met hulp van het COF heb ik een podium en apparatuur gehuurd. Met zes bandjes was het eerste Spieringfestival een feit op een zaterdag in 1999."

Sinds 1999. Overtreft het de stoutste verwachtingen?
"Het Spieringfestival kwam pas echt van de grond tijdens Muiden 1050. Een jaar later heb ik het stokje overgedragen aan de nieuwe club, die het uitstekend organiseert. "

Swing op de Brink?
"Momenteel zit ik in het bestuur. Swing op de Brink wordt vrijdag 5 september geopend met een optreden van de beste partyband Sonny's Inc."

SC Muiden?
"Daar ben ik 13 jaar met veel plezier leider van de jeugd geweest."

Wat houdt u verder bezig?
"Muziek maken met mijn eigen band Jump Back. Wij spelen vrijdag 22 augustus bij Taveerne de Mol vanaf 20.30 uur."

Wat weet bijna niemand over u?
"Dat ik elke zondagmorgen om 9.00 uur 10 km hardloop in het Amsterdamse bos."

Welk boek ligt er op dit moment op uw nachtkastje?
"'Made in Europe, de kunst die ons continent bindt' van Pieter Steinz."

Met wie zou u eens een goed gesprek willen?
"John Lennon."

Favoriete plek in Muiden?
"Schapenkaai (wandelpad achter het Muiderslot)."

Welk lokaal nieuws houdt u bezig?
"De kaalslag rondom Muiden."

Als u een dagje burgemeester van Muiden was, dan…
"...zou ik pleiten voor meer opvang van vluchtelingen binnen de gemeente, en het weren van sluipverkeer tijdens op de A1."

Verder nog iets leuks…?
"Ik heb regelmatig plannen om naar Amsterdam te verhuizen, maar op de een of andere manier blijft Muiden trekken."

'Een zieke meeuw zegt nog niks over botulisme in het water'

Gemeente vraagt Weespers alert te zijn

De zieke meeuw die werd gevonden in het Weesper water. Foto: Fam. De Graaf

WEESP - Een zieke meeuw met verlammingsverschijnselen liet vorige week alle alarmbellen afgaan bij natuurliefhebbers Kees en Bianca de Graaf. Zij waarschuwden voor een uitbraak van botulisme in het water van Weesp.

Botulisme. Het is net als blauwalg een verschijnsel dat kan voorkomen in warm water. Het duikt daarom altijd 's zomers op na een periode van warm weer. Van blauwalg en botulisme kunnen zwemmers ziek worden. Maar niet van alle soorten. Slechts een aantal soorten is schadelijk voor zwemmers en botulisme houdt van stil water. Toch kan het ongemak groot zijn. Wordt een van de twee in het water gevonden, dan wordt altijd ontraden om een verkoelende plons te nemen.

De familie De Graaf houdt altijd de dierstand in de gaten. Botulisme is moeilijk te meten en openbaart zich vooral door massasterfte onder vissen of vogels die verlamd raken. De gemeente neemt de melding van de familie De Graaf dan ook zeer serieus, maar laat weten vooralsnog geen andere aanwijzingen binnen te hebben gekregen dat er botulisme heerst in het water.

"Beheerder Waternet geeft aan dat in een water als de Vecht botulisme niet zo heel snel voorkomt. Meestal is dat in wat stilstaander water, maar het kan natuurlijk altijd. Botulisme is echter niet makkelijk te meten aan het water zelf, maar alleen aan dieren als deze massaal sterven. Een enkele zieke meeuw wil niet zeggen dat er direct sprake is van botulisme", aldus de gemeente.

Toch wordt Weespers gevraagd extra alert te zijn. Worden grote hoeveelheden dode vissen gevonden of liggen vogels verlamd in het water, dan wordt gevraagd Waternet te bellen. Die controleert de kwaliteit van het water en neemt alle meldingen op. Het nummer van Waternet is 0900-9394.

Weesper betrapt tijdens inbraak Kortenhoef

WEESP - Een 24-jarige inwoner van Weesp is afgelopen zondag op heterdaad betrapt toen hij inbrak in een horecagelegenheid in Kortenhoef. Dat heeft de politie bekendgemaakt.

Om half twee 's nachts kreeg de politie een melding binnen dat er ingebroken werd in een pand aan de Dodaarslaan. De dader zou volgens de beller nog in het gebouw aanwezig zijn.

De politieagenten die op de melding af gingen, zagen dat er een ruit van de toegangsdeur was ingeslagen. Binnen hoorden ze dat iemand geld aan het tellen en verzamelen was.
De politiemannen sommeerden de inbreker zich over te geven. Een paar minuten later kwam de Weesper naar buiten.

Een geldlade van een kassa en een plastic tas met geld zijn als bewijs in beslag genomen. De 24-jarige Weesper zit vast voor onderzoek en verhoor.

Keurstraat wordt van de gemeente

WEESP - De Keurstraat wordt eigendom van de gemeente. De straat gaat van particuliere handen over naar de gemeente Weesp.

Dat is het gevolg van de uitgebreide renovatie van de straat in 2007. Toen heeft de gemeente afgesproken met de aanliggende bedrijven om de straat op te knappen; voorwaarde was wel dat het eigendom zou worden overgedragen.

Nu, bijna zeven jaar later, is er met alle bedrijven overeenstemming over de overdracht. Binnenkort verwisselt het laatste perceel van eigenaar.

Blokker nog steeds dicht

WEESP - De vestiging van Blokker in de Slijkstraat is al bijna twee weken dicht. Waterschade, zo staat op posters op de ramen. Het hoofdkantoor wil er verder niks over kwijt.

De Blokker sloot vorige week dinsdag onverwachts de deuren nadat de dag ervoor een enorme hoosbui over Weesp trok. Aanvankelijk meldde Blokker nog dat de vestiging vorige week zaterdag weer zou opengaan, maar de deuren zijn nog steeds dicht.

Of de Blokker binnenkort weer opengaat en hoe groot de schade is, wil het Amsterdamse hoofdkantoor niet zeggen.

Bouw lokaal Jozefschool vordert

WEESP - Aan de Blomstraat vordert de bouw van het nieuwe leslokaal van de Jozefschool.

De Jozefschool kampt al geruime tijd met ruimtegebrek en moet het verdwenen noodlokaal compenseren. Het noodlokaal stond op het schoolplein en moest wijken voor de nieuwe woonwijk Weespergilde.

Aanvankelijk zouden er lokalen worden gebouwd achter de Laurentiuskerk, maar ten minste een buurtbewoner was tegen dat plan. Een alternatieve locatie werd gevonden naast de school, waar de fietsenstalling stond.

Open huis Rode kruis

WEESP - Het Rode Kruis Weesp bestaat 100 jaar en is verhuisd naar de Papelaan 99. Daar is zaterdag 23 augustus van 15.00 tot 17.00 uur een open huis met verschillende demonstraties.

500 kinderen bouwen hutten bij vakantiekamp Vestingeiland

Jury huttenbouwwedstrijd omgekocht met bramen

Broodjes roosteren boven het kampvuur. Foto: Lisa van Dorp

door Lisa van Dorp

NAARDEN - Wie deze week een rondje om de Vesting loopt, hoort het al van verre. Een mix van joelende kinderstemmen als in het zwembad en het ritmische getimmer van een werkplaats. Op Ravelijn 4, midden in de vestinggracht, is kindervakantiekamp Vestingeiland weer bezig.

In twee weken tijd bouwen zo'n 500 kinderen uit Naarden-Bussum en omgeving hun eigen hutten, met hout van pallets, heel veel spijkers en spullen voor de aankleding die ze van huis hebben meegenomen. De mooiste hut krijgt een prijs. De huttenbouwers zijn scholieren van acht tot twaalf jaar; ze bouwen in teams met klasgenoten en vriendjes.

De meiden zijn trots op hun hut. Foto: Bob Awick
Kijk, zo doe je dat. Foto: Lisa van Dorp
Cockpit compleet met piloten. Foto: Lisa van Dorp
Het thema airport levert ook een winkel op. Foto: Lisa van Dorp
Even uitrusten. Foto: Bob Awick

Na 'Vestingeiland van de toekomst', 'jungle' en 'griezelen' is dit jaar het thema 'airport'. De meeste hutten hebben dan ook iets met luchtvaart te maken. KLM-piloot en oud-Vestingeilandganger Ralph Meuwsen loopt woensdagmiddag in uniform te jureren. Hij is onder de indruk. "Ik zie een hoop creatieve dingen. Verkeerstorens, de een nog hoger dan de ander. Net was ik bij een vliegtuig met een werkende deur, van afstand bedienbaar. En heel origineel: een hut in de vorm van een helikopter." Het is een hele klus om de mooiste te kiezen, bekent Meuwsen. "Ik heb als jurylid al een hoop bramen aangeboden gekregen. Daar groeien er dit jaar veel van op het eiland."

Airport
Na de ramp met de MH17 stond het thema 'airport' ter discussie binnen de organisatie van Vestingeiland, vertelt Marij Stolp (28). Stolp is lid van de stuurgroep die de dagelijkse leiding over de kinderen heeft. Een van de omgekomen Naardense meisjes was voor het kamp ingeschreven. "We besteden er in overleg met het rampenteam van de GGD dat gespecialiseerd is in rouwverwerking, geen bewuste aandacht aan. Vestingeiland is een vakantiekamp waarbij het gaat om zorgeloos plezier voor kinderen. Wel hebben we een rustige hoek ingericht waar kinderen die daar behoefte aan hebben terecht kunnen voor troost of een gesprek."

Hoewel er veel leiding op het kindervakantiekamp aanwezig is, is het de essentie van Vestingeiland dat de kinderen zelf aan de slag zijn. Zagen, timmeren, dingen uitproberen, lekker spelen. "Ze bouwen naar eigen inzicht", legt Sietske van Dijk (35) uit. Zij is voor het veertiende jaar op rij kampleiding. "Als de hutten in de hoogte gebouwd worden, checken wij wel eerst de stevigheid van de constructie voordat ze erin mogen." En dat klussen met je vrienden leuk is, bevestigt de negenjarige Philip uit Bussum. Met drie klasgenoten van de Emmaschool bouwt hij een rechttoe rechtaan pallethut. "Het leuke aan dit kamp is dat je de hele dag kunt bouwen. En dat niemand je vertelt hoe je het moet doen."

Het Naardense zomerkamp is geliefd onder de schooljeugd van Naarden en Bussum, bij jongens en meisjes. Zo geliefd dat er elk jaar veel meer aanmeldingen zijn dan de beschikbare 500 plaatsen. Om de plekken wordt geloot. Vorig jaar leverde dat op de startdag van het kamp problemen op. Ouders waarvan de kinderen uitgeloot waren, kwamen hun kroost toch brengen en gingen in discussie. "Dit jaar hebben we bij de start van de eerste week veel minder gedoe gehad", zegt Van Dijk. "Waarschijnlijk omdat we heel duidelijk over de spelregels geweest zijn."

Weesp, een schatje van een stadje

Weespers tippen andere Weespers over de leukste plekjes in hun woonplaats

WEESP - De vakantietijd is aangebroken. Veel Weespers keren Weesp in deze periode wekenlang de rug toe. Om deze leegloop een beetje te compenseren, vragen we een aantal inwoners om 'hun Weesp' in kaart te brengen. Week 6: schrijver Rindert Kromhout. In 2007 verruilde hij het drukke Amsterdam voor het knusse Weesp.

Fijnste plek
"Mijn werkkamer. Tussen mijn boeken ben ik gelukkig. Ook 's avonds zit ik er graag met een mooi boek en een glas whiskey."

Gebouw
"Buitenplaats Veldzicht aan de 's-Gravelandseweg (waar Rubatex zat-red.). Daar zouden luxe woningen komen, maar er gebeurt weinig. Van zo'n prachtig, desolaat en spookachtig gebouw slaat mijn fantasie op hol."

Groen
"Het wandelpad langs de Vest doet ongerept en zelfs een beetje verwilderd aan. Laat dat alsjeblieft zo blijven."

Weesper(s)
"Natuurbeschermers Kees en Bianca de Graaf bewonder ik om hun passie. Zij zijn er volledig van overtuigd dat wat zij doen juist is. Ik ben het heus niet altijd met ze eens, maar hun gedrevenheid vind ik mooi."

Rindert bewondert de passie van Kees en Bianca de Graaf.
Het duivenprieel van Marte Röling.
Van dit desolate en spookachtige gebouw slaat Rinderts fantasie op hol.
De schrijver is gek op geveltuintjes. F

Gevel
"Ik kijk eigenlijk altijd naar beneden. Een gevel kan ik dus niet noemen, maar de geveltuintjes in bijvoorbeeld de Wilhelminastraat vind ik prachtig. Hoe meer planten en potten, hoe beter."

Club
"Bij het idee dat ik onderdeel wordt van een organisatie en dan vergaderingen moet bijwonen en zo, lopen de koude rillingen over mijn rug. Dus wellicht ga ik nu iets zeggen waar ik spijt van krijg. Toen ik hier in 2007 kwam wonen, werd in de Theetuin de 'Literaire Tuin' gehouden. Ik hoopte dat het een jaarlijks iets was, maar het is nooit meer georganiseerd. Als dit initiatief nieuw leven wordt ingeblazen, ben ik bereid te helpen."

Winkel
"Mijn hond Robbie is soms jaloers omdat journalisten hem nooit wat vragen, dus mag hij deze doen. Robbie zegt: dierenwinkel Black & White. Hij vindt het personeel aardig, het voer lekker en hij krijgt hier altijd een koekje."

Terras
"Ik kom bijna nooit op terrassen en in cafés. Een uitzondering is paviljoen Uit & Meer, waar ik soms tijdens een wandeling neerstrijk voor een kop koffie."

Restaurant
"Ik kook het liefst zelf, maar wat ik mooi vind aan Weesp is dat alles hier mogelijk is: van patat en een redelijke pizza tot een degelijke daghap en een chic diner."

Kunstwerk
"Het duivenprieel van Marte Röling. Anderen vinden het ook mooi, want er is zelfs wel eens een duif gestolen. Daar moet je als kunstenaar trots op zijn."

Evenement
"Ik mijd mensenmenigten. Vraag me niet om een rondje over de kermis te maken of om mee te hollen in de triatlon, ik vind het verschrikkelijk. Maar als er een themaweekend in de Theetuin is, ga ik wel even langs. Daar hangt altijd zo'n prettige sfeer."

Een van de 205 Weesper triatleten loopt warm voor de 25 editie van de WeesperNieuws Triatlon op 7 september.

Jordy Samson
startnummer 2403
doel: sneller dan vorig jaar

Verbaasd
"Het verbaasde me echt hoeveel mensen je naam scanderen. Zelfs mensen die ik vaag ken vanuit Weesp, stonden mij ineens vol overgave aan te moedigen. Het was vorig jaar voor het eerst dat ik meedeed. Ik was gestopt met voetballen, maar wilde wel wat blijven doen. Je zult het antwoord wel vaker gekregen hebben, maar ik vind dat je als Weesper een keer aan die triatlon meegedaan moet hebben. Zodoende. De entourage is natuurlijk schitterend. Ik vond het meedoen echt geweldig. Een hoogtepunt uit mijn sportieve leven. Zelfs mooier dan een belangrijke voetbalwedstrijd. Ja, dat meen ik echt. Dit is een individuele prestatie, dat voelt intenser."

Zwagers
"We vormen de drie zwagers: Kevin Helder, Jaimy van Vliet en ik. Onderlinge strijd? Nou, we zeggen van niet, maar reken maar dat ik stiekem van ze wil winnen als ik de kans krijg. En zij van mij. We praten er veel over met elkaar, de laatste tijd gaat het bijna nergens anders meer over. Onze vrouwen zijn gelukkig wel wat gewend uit onze voetbaltijd."

Foto
"De foto is kenmerkend voor hoe ik vorig jaar door de stad liep. Overal zwaaien naar iedereen. In sommige kringen word ik al de nieuwe Victor Ferrero genoemd!"

Deze 165 kanjers staan zondag aan de start

Met recordaantal deelnemers is de Kindertriatlon populairder dan ooit

De Weesper Kindertriatlon is een evenement op zich geworden.

Jongens 7 t/m 10 jaar
1. Jens van Wijngaarden, Weesp
2. Ties van Wijngaarden, Weesp
3. Justin ten Brink, Weesp
4. Joran van Barneveld, Weesp
5. Ethan Fleming, Weesp
6. Tristan Winkel, Weesp
7. Marc Di Bucchianico, Weesp
8. Roderik Hazenberg, Weesp
9. Magnus Hazenberg, Weesp
10. Milan Veldt, Weesp
11. Cas den Haan, Weesp
12. Jasper Morsink, Weesp
13. Melle Koenderink, Weesp
14. Merijn Wijnants, Weesp
15. Levi Timmermans, Weesp
16. Iza Mulder, Weesp
17. Ties De Galan, Muiden
18. Rem Manders, Muiden
19. Ties Manders, Muiden
20. Thomas Larooij, Muiden
21. Joep van der Voort, Weesp
22. Gijs van der Voort, Weesp
23. Brad Pronk, Weesp
24. Thijmen de Roover, Naarden
25. Hugo van Oene, Santpoort
26. Hugo van de Griend, Weesp
27. Wessel Bolte, Weesp
28. Marlon Boisson, Weesp
29. Tom Gijzen, Weesp
30. Luca Dooper, Weesp
31. Jurre Verkerk, Weesp
32. Mats Verkerk, Weesp
33. Guus Seinen, Bussum
34. Thomas Kroeze, Weesp
35. Tygo Desme,t Weesp
36. Miller van Kreel, Muiden
37. Wieb Attema, Weesp
38. Tjibbe Nyqvis, Weesp
39. Maurits Bosman, Almere
40. Milan Mulder, Weesp
41. Harold Hardonk, Weesp
42. Rinze Van Lune, Huizen
43. Borre van den Beukel, Weesp
44. Yassine Amellal, Weesp
45. Pepijn den Hoedt, Weesp
46. Pepijn Pos, Weesp
47. Tycho den Hoedt, Weesp
48. Stijn Alting Siberg, Naarden
49. Joppe Alting Siberg, Naarden
50. Rick Nagel, Weesp
51. Bart Pronk, Weesp
52. Nout Montanus, Weesp
53. Jorrit Sluyk, Weesp
54. Oscar Sips, Weesp
55. Marnix van den Bosch, Weesp
56. Axel van den Bosch, Weesp
57. Micha Varkevisser, Weesp
58. Gijs Van Eif, Weesp
59. Rick Dijkhuizen, Zeist
60. Tom Troost, Weesp
61. Dayo Mur, Weesp
62. Senna Plasschaert, Almere
63. Naut Bordewijk, Weesp

Meisjes 7 t/m 10 jaar
1. Nienke van Kesteren, Weesp
2. Sophie Rats, Weesp
3. Jasmine Fleming, Weesp
4. Romy Vossepoel, Weesp
5. Iris Winkel, Weesp
6. Sylke Sikkema, Weesp
7. Helene Di Bucchianico, Weesp
8. Mette Lakeman, Amsterdam
9. Tess Muller, Naarden
10. Esmee Marijnisse,n Weesp
11. Alice Ruby Tucker, Weesp
12. Anne van Reenen, Weesp
13. Julie Langham, Weesp
14. Willemijn Wijnants, Weesp
15. Gaby Kansil, Weesp
16. Isa Bonn, Weesp
17. Lotte Langendoen, Weesp
18. Nina Langendoen, Weesp
19. Julia van Muiden, Weesp
20. Joeke Val, Weesp
21. Kira Val, Weesp
22. Lindsey Bleijenberg, Weesp
23. Amelie van der Velden, Weesp
24. Guusje Vermeulen, Weesp
25. Floortje Vermeulen, Weesp
26. Jasmijn Soet, Weesp
27. Noa Boisson, Weesp
28. Rosalie Schouten, Weesp
29. Sanne-Meis Schouten, Weesp
30. Noa Dooper, Weesp
31. Evelien Antonis, Weesp
32. Lieve Seinen, Bussum
33. Robin Meijer, Weesp
34. Andrea Griffioen, Loenen
35. Anne Griffioen, Loenen
36. Charlotte Verhamme, Weesp
37. Mila Jonkvorst, Weesp
38. Maren Besselink, Weesp
39. Nica Desmet, Weesp
40. Lucie Alfarez, Weesp
41. Floor Troost, Weesp
42. Silke Driessen, Amsterdam
43. Julia van Eif, Kortenhoef
44. Jolie Delfos, Weesp
45. Jenthe Sikkema, Weesp
46. Britt Muller, Naarden
47. Lynn Muller, Naarden
48. Anne Dijkhuizen, Weesp
49. Lieve de Wispelaere, Loenen
50. Yvette van der Wurff, Weesp

Jongens 11 t/m 15 jaar
74. Joep Aubel, Weesp
75. Vince Bil Verstraeten, Weesp
76. Olle Van Amerom, Weesp
77. Chris van Niekerk, Weesp
78. Yasin Ayar, Weesp
79. Dirk van Hoek, Weesp
80. Lucas Heere, Weesp
81. Jeroen van Vlijmen, Weesp
82. Koen Seinen, Bussum
83. Daan Besselink, Weesp
84. David Groot, Weesp
85. Frank Groot, Weesp
86. Max Villanueva, Weesp
87. Mik Mulder, Weesp
88. Montijn van den Beukel, Weesp
89. Martijn Pos, Weesp
90. Sam Villanueva, Weesp
91. Pieter Delfos, Weesp
92. Ole Kroes, Driemond
93. Wouter van den Bosch, Weesp
94. Julien Luursema, Nigtevecht
95. Merlijn Pronk, Weesp
96. Job van Wijk, Nederhorst
97. Mael Plasschaert, Almere
98. Sajan Haye, Almere
99. Sam Faas, Kortenhoef
100. Nordin Janssens, Weesp
101. Matteo Bos, Huizen
102. Max Locht, Weesp
103. Sil Bos, Nederhorst
104. Stan Wenneker, Nederhorst

Wedstrijd trekt ook deelnemers uit Almere, Edam en Volendam

Meisjes 11 t/m 15 jaar
74. Iris Seinen, Weesp
75. Fleur Dijkhuizen, Weesp
76. Isabel Verheul, Weesp
77. Milou Mulder, Weesp
78. Jisca Wiskerke, Nigtevecht
79. Lotte Gijzen, Weesp
80. Marnique Schuurmans, Weesp
81. Amber de Jager, Weesp
82. Eva Schram, Huizen
83. Anna Byrne, Edam
84. Lise van der Heide, Volendam
85. Anna Morsink, Weesp
86. Smilla Steenpoorte, Loenen
87. Viviënne van Wijk, Nederhorst
88. Jasmijn v.d. Linden, Nigtevecht
89. Annelot Bosman, Almere
90. Immelien Bosman, Almere
91. Marloes Bos, Huizen
92. Noah Mecklenfeld, Huizen
93. Melissa Wenneker, Nederhorst

Recordaantal inschrijvingen

WEESP - Nog nooit schreven zo veel kinderen zich in voor de Kindertriatlon. Er zijn 165 inschrijvingen. Aanstaande zondag valt het startschot.

Organisator Koen Beenken blikt alvast vooruit: "Bij de meisjes kan Anna Morsink voor de derde keer zegevieren. De wisselbeker mag ze dan houden. Dat is eerder gebeurd bij Jens Zuurbier: drie maal winnaar bij de jongens. Anna is ook in het bezit van het parcoursrecord."

De Kindertriatlon begint zondag 17 augustus om 11.00 uur aan de Vest. De jonge deelnemers, in de leeftijd van 7 tot en met 15 jaar, moeten 100 meter zwemmen, 800 meter fietsen en 800 meter hardlopen.

TTW-team traint kinderen

WEESP - Het triatlonteam TTW verzorgt deze week clinics voor de deelnemers van de Kindertriatlon van zondag 17 augustus.

Triatlontrainer Jim Hagenstein brengt de kinderen de fijne kneepjes van het vak bij. Jim: "Mijn complete triatlonteam TTW helpt mee, waardoor we in kleine groepjes kunnen werken. Plezier in het sporten zal voorop staan. Uiteraard zijn de prestatie en het winnen een item, maar het enthousiasme van de kinderen is veel belangrijker. We beginnen met een leuke warming-up en daarna komen alle onderdelen als zwemmen, fietsen, hardlopen en de wissels aan de orde. Ook gaan we met ze het parcours verkennen."

Evenement als afsluiter vakantie

WEESP - De Kindertriatlon is sinds dit jaar losgekoppeld van de WeesperNieuws Triatlon.

De kindervariant wordt voortaan op de laatste zondag van de zomervakantie gehouden. Dat geeft geeft zowel de organisatie en de vrijwilligers als de deelnemers en hun ouders meer lucht.

Wedstrijden op verschillende dagen biedt volop voordelen. De Kindertriatlon kan een uur later beginnen zodat er meer tijd is voor de voorbereidingen en na afloop kan er direct worden opgeruimd omdat niemand zich hoeft te haasten om op tijd bij de Kwart te zijn.

Daar komt bij dat de meeste Weesper gezinnen de laatste zondag van de vakantie wel weer terug zijn van vakantie, maar dat de sportcompetitie nog niet is begonnen, zodat er veel kinderen mee kunnen doen.

Schilder heeft tijd, hoge kwaliteit, redelijk tarief,
vrijblijvende prijsopgaaf.
Tel.: 06-55955587

TANDPROTHETISCHE
PRAKTIJK WEESP

Kunstgebitten en reparaties
klaar terwijl u wacht
(ind. mogelijk)
E. du Perronstraat 38
1382 SZ Weesp
Tel.: 0294-418722

Gedipl. pedicure ook diabetes/reumapatiënten. Jan Tooropstraat 3. Tel.: 06-54 74 08 47

Te huur: Kantoorruimtes in kleinschalig verzamelgebouw. Units van 18 en 24,5 m2. Prijs vanaf € 350 excl. BTW.
COMPLICITY - Weesp - 0294- 484 620 www.complicity.nl

Wie of welk bedrijf kan ik helpen met Excel? Of Exel leren? Als vrijwilligerswerk. R. Veltkamp, e-mail: rovelstuf@hotmail.nl

REPTIELEN, Grootste Speciaalzaak van Nederland.
Groot ass. dieren, terraria, voedseldieren. Krekels € 1,50, sprinkhanen € 2,50
Adres: 1ste Loswal 2, Hilversum
tel.: 035-6975390
online: www.repshop.nl

Gigantische vlooienmarkt zon. 10 aug. Muiden W.C. Maxis Pampusweg 1.
Donevents.nl 0294-237320

Voor baby & peuter
LANNEKE

kraamcadeaus/verzorging
speelgoed/kleding
Nieuwstraat 39 Weesp
naast het gemeentehuis

SCOOTERS Nieuw & gebr. scooterdumper.nl. Vespa en Piaggio met hoge korting uit voorraad ! Reparatie / onderhoud / verzekeringen / scooterlease / accessoires. Bloemendalerweg 41a Weesp 0294-414108 / 06-12868539 info@scooterdumper.nl

Broeken
Ook in Bandplooi, Omslag
Kapelstr. www.nr14bussum.nl

Krijgt u familie op bezoek?
En heeft u niet genoeg ruimte of u hecht aan uw privacy?
Bed and Breakfast
De Roskam in Weesp
06-55334804 of
www.bedandbreakfast.nl

TE HUUR in Muiden (nabij het Muiderslot). Diverse kantoorunits v.a. 40 m² op unieke locatie aan de haven, info
06-47357916 – 06-55165751

TE KOOP: Opnieuw te bekleden 3-zits Gelderlandbank + 2 fauteuils van Jan des Bouvrie met certificaat.
€ 350,- Tel.: 06-40376750

MOTORFIETSEN te koop
GEVRAAGD
alle merken en
bouwjaren. Defect of lang
stilgestaan geen bezwaar.
Direct gehaald, betaald en
gevrijwaard. 06-25418595

Touwtrekkers gezocht! Foto: Ruth van Kessel

Oproep activiteiten
Over twee weken is het zover, dan barst het 37e Sluis-en-bruggenfeest los in Weesp. Verschillende teams hebben zich al aangemeld voor de activiteiten Touwtrekken en Wild Water Race, maar er is nog plaats voor meer. Dus roep vrienden, collega's, buren en familie bij elkaar, vorm een team en geef je op via de S&B-site: www.sbfeest.nl.

De Smit & Zoon Badeendjesrace
Wie kent ze niet, die vrolijke, knalgele badeendjes? Wie één van de 1.500 exemplaren met startnummer koopt, maakt kans op een mooie prijs! De eendjes zijn te koop op de verenigingenmarkt op donderdagavond en tijdens de braderie op vrijdag en zaterdag. De badeendjesrace wordt dit jaar gesponsord door Smit & Zoon Weesp en begint op zaterdag om half vijf in de Kom.

Vrijwilligers
Om te zorgen dat alles tijdens het feest vlekkeloos verloopt kan de organisatie extra handjes gebruiken. Dus mocht jij het leuk vinden om ons tijdens het feest bij een activiteit mee te helpen, meld je dan aan via www.sbfeest.nl. Een geslaagd Sluis-en-bruggenfeest kan niet zonder de hulp van vrijwilligers!

Ouwehoeren

Martine en Louise Fokkens komen in Weesp het Sluis-en-bruggenfeest meevieren. De dames (bekend van hun boek en gelijknamige documentaire 'Ouwehoeren') presenteren zaterdag 30 augustus om 13.00 uur hun nieuwste boek bij de kraam van de BoekenArk. In het boek wordt de lezer ingewijd in de geheimen van Nederlands bekendste buurt, de Red Light District.

Vrijwilligers

Na de zomersluiting gaat de Vrijwilligerscentrale van Versa maandag 22 augustus weer open. Er zijn nieuwe vacatures. Zo wordt er iemand gezocht die zo nu en dan met een 80-jarige slechtziende heer een wandeling wil maken. Voor een vrouw met MS wordt een zwemmaatje gezocht die mee het water in gaat. Belangstellenden kunnen bellen (0294-410578) of dinsdag tussen 13.30 en 14.30 uur binnenstappen tijdens het inloopspreekuur. Locatie: Gebouw Papelaan 99.

vrijdag 22 augustus

Stadswandeling

Ontdek historisch Weesp en maak vrijdag 22 augustus een wandeling met de Historische Kring Weesp. Vertrek is om 19.00 uur vanaf de Grote Kerk in de Nieuwstraat onder leiding van een ervaren stadsgids. Aanmelden niet nodig. Kosten 3,50 euro per persoon. De wandeling duurt anderhalf uur.

Nieuwe Aarde Meditatie

Nieuwe Aarde Meditatie bij Truepoint op vrijdag 22 augustus van 19.30 tot 21.00 uur. De bedoeling is om licht en liefde naar de aarde te laten doorstromen. Reserveren is niet nodig. Deelname aan de meditatie kost € 10,- per persoon.

Beiaardconcert

Beiaardier Gerda Peters geeft vrijdag 22 augustus om 18.30 uur een concert op het carillon van de Grote Kerk in de Nieuwstraat. Peters is beiaardier in Beverwijk. Een goede luisterplaats is de tuin achter de Oude Pastorie - ingang via 'de poort van Valentijn' aan de Oudegracht 39a. Tip: zelf iets te drinken meebrengen.

zaterdag 23 augustus

Open huis Rode kruis

Het Rode Kruis Weesp bestaat 100 jaar en is verhuisd naar een nieuwe locatie: gebouw Papelaan 99. Weespers die meer willen weten over de organisatie kunnen zaterdag 23 augustus tussen 15.00 en 17.00 uur binnenlopen. Er zijn verschillende demonstraties, waaronder jeugd-EHBO.

Openstelling Grote Kerk

De Grote Kerk in de Nieuwstraat is tot en met half oktober elke zaterdagmiddag geopend voor publiek. Van 13.00 tot 16.00 uur kan het gebouw worden bezichtigd en is er een verkoop van tweedehands boeken.

doorlopend:

Tekenen in Weesp

Atelier de Ontdekking in Werkplaats Achtergracht houdt tot eind augustus elke maandag en woensdag van 9.30 tot 12.00 uur een inloopatelier.

Expositie Jan Haen

Priester/kunstenaar Jan Haen exposeert in de voormalige Laurentiuskerk aan de Herengracht. Het betreft een overzichtstentoonstelling van schilderijen, tekeningen, ontwerpen en muurschilderingen. In het weekend van 12.00 tot 17.00 uur en op afspraak.

Zomeropening Don Bosco

Speeltuin Don Bosco is tijdens de zomervakantie elke middag open van 12.30 -17.00 uur. Alleen 's zaterdags is de speeltuin gesloten.

Buitenyoga

Deze zomer geeft YogaToday buitenyoga. Beginners zijn welkom. Niet-leden betalen € 10,- per les. De lestijden en locaties staan op www.yogatoday.nl.

Gratis toegang NGV

Bij het VVV-kantoor aan de Hoogstraat liggen vouchers die gratis toegang geven tot de Nederlandse Genealogische Vereniging in Weesp. Belangstellenden kunnen hier - samen met vrijwilligers - stamboomonderzoek doen.

maandag 11 augustus tot en met vrijdag 15 augustus

Vakantiebijbelweek

De kerken van Weesp houden deze week de Vakantiebijbelweek. Alle kinderen uit Weesp, Muiden, Muiderberg en Driemond zijn welkom, of ze nu bij een kerk horen of niet. Elke ochtend vanaf 09.45 uur kunnen ze in het Lichthuis verhalen lezen, knutselen en zingen.

woensdag 13 augustus

Rode Kruis Soos

Het Rode Kruis houdt woensdag 13 augustus een ouderensoos op Papelaan 99. Belangstellenden kunnen tussen 13.30 en 15.30 uur binnenlopen voor een koffie, een praatje en een spelletje. De entree bedraagt € 2,-.

Mamacafé

Moeders, vaders en hun jonge kinderen kunnen elkaar woensdag 13 augustus ontmoeten in De Bibliotheek. Het Mamacafé is bedoeld om ervaringen uit te wisselen en nieuwe contacten op te doen. Van 10.00 tot 11.30 uur. Gratis entree.

vrijdag 15 augustus

Stadswandeling

Ontdek historisch Weesp en maak vrijdag 15 augustus een wandeling met de Historische Kring Weesp. Vertrek is om 19.00 uur vanaf de Grote Kerk in de Nieuwstraat onder leiding van een ervaren stadsgids. Aanmelden niet nodig. Kosten 3,50 euro per persoon. De wandeling duurt anderhalf uur.

zaterdag 16 augustus

Openstelling Grote Kerk

De Grote Kerk in de Nieuwstraat is tot en met half oktober elke zaterdagmiddag geopend voor publiek. Van 13.00 tot 16.00 uur kan het gebouw worden bezichtigd en is er een verkoop van tweedehands boeken.

zondag 17 augustus

Kindertriatlon

Op de laatste dag van de zomervakantie is er in Weesp een kindertriatlon: 100 meter zwemmen, 800 meter fietsen en 800 meter hardlopen. Vanaf 11.00 uur rondom De Vest. Zie pagina 13.

dinsdag 19 augustus

Mamacafé

Moeders, vaders en hun jonge kinderen kunnen elkaar dinsdag 19 augustus ontmoeten in De Bibliotheek. Het Mamacafé is bedoeld om ervaringen uit te wisselen en nieuwe contacten op te doen. Van 10.00 tot 11.30 uur. Gratis entree.

dinsdag 20 augustus

Zomeravonddrive

De Weesper Bridge Club organiseert elke dinsdagavond een zomeravonddrive. Aanvang 19.45 uur. Adres: Papelaan 99, ingang Boternessestraat. Deelname kost € 2,- per persoon. De beste deelnemer van de avond wordt beloond met een prijs.

Protestantse Gemeente Muiden Zondag 17 augustus 10.00 uur Grote Kerk J.M.F. Bellwinkel

Parochie van Levend Water Muiden
Zondag 17 augustus 10.00 uur
Nicolaaskerk
Eucharistieviering
G. Rizzo

NPB Weesp
Deze week geen dienst

Evangelische Gemeente Weesp
Zondag 17 augustus 10.00 uur
OAZ-gebouw
R. Speelman