MuiderNieuws

4 november 2015

MuiderNieuws 4 november 2015


In Muiden landskampioen

Heeren XIV met de Orkaan landskampioen in Muiden, hun thuisstad. Reden voor een enorm feest. Foto: Matthijs Wink

MUIDEN - Een enorm feest in Muiden. Dit weekend is het team van sloeproeivereniging de Heeren XIV uit Muiden Nederlands Kampioen sloeproeien 2015 geworden tijdens Muiden-Pampus-Muiden. Kan het mooier?

Het team was in hun sloep de Orkaan gedurende het hele seizoen iets sneller dan hun naaste concurrent, maar pas dit weekend - tijdens Muiden-Pampus-Muiden, de laatste wedstrijd van het seizoen - kon het kampioenschap binnen worden gehaald. Het is voor het eerst dat een Muider team Nederlands Kampioen is geworden. Voor de roeiers was het extra bijzonder dat zij dit in hun thuishaven hebben kunnen realiseren.
Afgelopen weekend was het weer zover: voor de 24e keer werd de roeisloepenrace Muiden-Pampus-Muiden gehouden. Het concept is eenvoudig: er wordt in het weekend drie keer een ronde om Pampus geroeid met aparte starts voor heren en dames. En bij het vaststellen van de uitslag wordt rekening gehouden met 'hoe snel' een sloep is. Ook de langzamere sloepen kunnen dus in de prijzen vallen.

Bij de inschrijving op 6 oktober dit jaar bleek al hoe populair het evenement is geworden. Er is plaats voor 120 sloepen en 64 minuten na de opening van de website voor het inschrijven waren alle plaatsen vergeven.
Lees verder op pagina 5.

Nog twee verkiezings- debatten

MUIDEN - Enter Media, uitgever van MuiderNieuws, BussumsNieuws en NaarderNieuws houdt nog tweemaal een verkiezingsdebat in samenwerking met GooiTV. Donderdag 5 november is het debat met de tien politieke partijen in de kazerne in Muiden en maandag 9 november in het gemeentehuis van Bussum.

De gemeenteraadsverkiezingen zijn op woensdag 18 november. De komende tijd wordt veel campagne gevoerd door de politieke partijen. Ook zullen zij aanwezig zijn op de debatten die voor iedereen te bezoeken zijn. Er wordt gesproken over actuele kwesties, zodat de verschillen tussen de partijen boven water komen. Op pagina 8/9 is een verslag te lezen van het eerste debat dat vorige week in Naarden werd gehouden. Bezoekers zijn van harte welkom op de debatten die starten om 20.00 uur. Donderdag gaat het debat over jongeren, starterswoningen, financiën, koopzondag en het referendum. Het publiek kan actief meestemmen met groene en rode kaartjes. Aan het eind kunnen vragen gesteld worden.

9

november verbetert KPN de wijkkasten in Mariahoeve met glasvezel

Alle nieuwe viaducten zijn familie van elkaar

Architect vertelt over ontwerp viaducten nieuwe snelweg

Nog in aanbouw, maar straks lijken ze allemaal op elkaar. Foto: Rijkswaterstaat

MUIDEN - Alle nieuwe viaducten over de A1 lijken op elkaar. En dat is geen toeval. Ze zijn ontworpen als 'één familie'.

'De kleur is ijswit, een mix van wit met een vleugje blauw'

"De bouwwerken in de A1/A6 ontwierpen we zo dat er voor de automobilist en de omgeving een rustig beeld is. Het landschap overheerst", vertelt Michel Heesen van architectenbureau Zwarts & Jansma in een serie voor Rijkswaterstaat.

30 nieuwe viaducten worden er gebouwd. Foto: Christian Pfeiffer

Tussen Diemen en Almere Haven komen zo'n 30 nieuwe viaducten. "De viaducten zijn ontworpen als familie met een duidelijke verwantschap", vertelt Heesen. "Het is net als bij neefjes en nichtjes: ze zijn allemaal net een tikje anders, maar je ziet goed dat ze bij elkaar horen. Het doel hiervan is dat je niet binnen een traject van een kwartier reizen 30 totaal verschillende beelden op je netvlies krijgt. Wanneer het wegbeeld rustig is, kun je als automobilist beter ontspannen en genieten van de omgeving."

De opvallendste familiekenmerken van de viaducten zijn de dekranden en de afgeronde ondersteuningen, vertelt Heesen. "De dekken zijn aan de rand afgeschuind, waardoor de constructie van het viaduct minder dik lijkt. De lijn van de afschuining loopt door in de gebogen randelementen gemaakt van composiet. Dat is een combinatie van kunststof en vezels, hetzelfde materiaal waarvan bijvoorbeeld kano's en snowboards worden gemaakt."
"Composiet is een oersterk materiaal dat er fris blijft uitzien", gaat Heesen verder. "De kleur is ijswit, een mix van wit met een vleugje blauw. Het is een kleur die lijkt mee te veranderen met het weer: soms valt het viaduct weg tegen de lucht, soms licht deze juist op." In de randelementen is bovendien de naam van het viaduct uitgefreesd en aan de rand van enkele viaducten hangen de matrixborden voor filewaarschuwing. "Door die borden aan het viaduct te hangen, konden we voorkomen dat vlak voor het viaduct nog eens een snelwegportaal zou komen met matrixborden. Iets wat je niet hoeft te bouwen maakt het wegbeeld ook rustiger." Meer over de viaducten is te vinden op bezoekerscentrum.rijkswaterstaat.nl.

Govert Schilling bezoekt dinsdag de bibliotheek

Govert Schilling. Foto: de Bibliotheek

MUIDEN - Govert Schilling komt volgende week dinsdag naar de bibliotheek van Muiden. Deze wetenschapsjournalist en -publicist op het gebied van de sterrenkunde is een rasverteller.

Hij schrijft toegankelijke boeken (ook voor kinderen) en artikelen voor De Volkskrant, Vrij Nederland en het Amerikaanse weekblad Science. Inmiddels is hij bekend bij een breed publiek door zijn optredens in DWDD. Hij heeft de sterrenkunde begrijpelijker gemaakt. De titel van de avond in Muiden is 'Schitterend Heelal'.

Aanvang 20.00 uur. Toegang 12,50 euro.

Bussum stuurde stempas

MUIDEN - De gemeente Bussum heeft als organisator van de verkiezingen voor Gooise Meren de stempassen verstuurd. Niet alle inwoners van Muiden, Muiderberg en Naarden begrepen deze actie.

Het blijkt nu dat dit gebruikelijk is bij herindelingsverkiezingen dat de grootste gemeente de stempassen in één bulk verstuurd. Op de enveloppe staat dat de stempas erin zit en zorgvuldig bewaard dient te worden. Daarnaast moest er een retrouradres op staan voor wanneer er iets mis is met de stempas.

Nog een boete open

MUIDEN - Goed politiegevoel van wijkagent Efred Kool heeft zaterdagavond geld opgeleverd. Kool controleerde een verdachte auto met daarin drie Fransmannen en een bleek nog een boete van 650 euro open te hebben staan.

De auto stond stil aan de De Raadtsingel, Kool vertrouwde het niet en besloot de inzittenden te controleren. De Fransman moest van zijn vrienden geld lenen om de boete te betalen, maar het is gelukt.

Straat dicht na gaslek

MUIDEN - De Amsterdamsestraat is gisteren afgesloten geweest vanwege een gaslek. Door de zeer geringe verhoogde gaswaarde was er geen sprake van gevaar voor omwonenden.

Metingen van netbeheerder Liander gaven een geringe verhoogde concentratie gas aan. Om het mogelijke lek op te sporen werd de straat per direct afgesloten voor al het verkeer en werd de weg opengebroken om de gasleidingen te kunnen inspecteren. Bestemmingsverkeer was wel mogelijk. Het doorgaande verkeer werd geadviseerd om over de Spieringbrug te rijden. Verkeersregelaars zijn ingezet ter ondersteuning.

Braakpoging gemeentehuis

MUIDEN - In de voordeur van het gemeentehuis zijn dinsdagmorgen inbraaksporen gevonden. Het lukte de inbrekers niet om binnen te komen.

Er waren sporen aan de bovenkant en zijkant van de deur. De politie onderzoekt de zaak.

Organisatie MPM dik tevreden: 'Opperbeste en positieve sfeer'

Starten in de mist zondag. Foto: Matthijs Wink

Vervolg van de voorpagina.

Zaterdag om half 11 was de eerste start van de damessloepen en -gigs. Locoburgemeester Timmerman opende het evenement en stond stil bij het feit dat het de laatste keer is dat het evenement in de gemeente Muiden wordt gehouden, volgend jaar is het immers gemeente Gooise Meren. Maar de wethouder verzekerde de aanwezigen dat dit voor de MPM geen verschil zal maken.

De start verliep soepel, met een kleine pech voor de sloep Verbondenheid: de vlag van de sloep bleef achter de startlijn hangen, waardoor hun start enige vertraging opliep. Zaterdagavond werd het MPM-feest in de tent op het KNR&ZV-terrein gehouden – een geweldig feest dat in prima sfeer verliep, reden voor wijkagent Kool om via Twitter te melden: "Feest in de tent is prima verlopen. Complimenten aan de organisatie en bezoekers om zo'n geweldig feestje te bouwen." Na het mooie weer op zaterdag was er zondag sprake van mist. De eerste start moest dan ook met een uur uitgesteld worden, maar het klaarde net genoeg op om het derde en laatste rondje te roeien, al was het soms een beetje 'spoorzoeken' op het water. Gelukkig zorgen de vele volgbootjes dat alles in goede banen werd geleid.

Op weg naar Pampus. Foto: Matthijs Wink
Mist op zondag. Foto: Matthijs Wink
Hard werken voor de roeiers. Foto: Matthijs Wink
Oeps, vast blijven hangen. Foto: Matthijs Wink

Voor het landskampioenschap waren de teams Freya uit Deventer en De Heeren XIV uit Muiden beide kanshebbers. Na de wedstrijd op zaterdag bleek dat De Heeren XIV met hun sloep Orkaan Nederlands Kampioen waren geworden. Reden voor sponsor Ome Ko om een megaspandoek bij de sluis op te hangen. Team Freya was over het hele MPM-weekend de beste en kreeg de eerste prijs in de Hoofdklasse heren. Ook Muider teams vielen in de prijzen, zo werd H28 met de Octopus tweede in de Tweede klasse heren. Maartje Terwindt, secretaris van het MPM-bestuur, kijkt tevreden terug op het weekend: "Er is veel gebeurd en alles in een opperbeste, positieve sfeer."

Vader en dochter in landelijke campagne Ik heb Kanker.nl.

Na twee jaar eindelijk weer vooruitkijken

Nikki en Edwin de Nies in grote landelijke campagne voor het kankerplatform van KWF. Foto: Kanker.nl

door Marieke van Veen

WEESP - Bijna twee jaar lang heeft het leven van de Weespse Nikki de Nies (21) stilgestaan. Terwijl haar vrienden studeerden en gingen stappen, moest zij ziekenhuis in en ziekenhuis uit om überhaupt een toekomst te hebben. Nu ze haar leven weer kan oppakken, sluit ze die loodzware jaren af door het gezicht te zijn van een grote landelijke campagne voor kanker.nl. Ze is te zien op televisie, billboards en in kranten. Samen met haar vader Edwin de Nies, want Nikki's ziekte raakte hem net zo hard.

Nikki was 19 toen ze in oktober 2013 last kreeg van zwellingen in haar hals. Vijf maanden later werd duidelijk dat het Hodgkin-lymfoom de boosdoener was. Na een chemotherapietraject leek de situatie eind 2014 onder controle. Maar de vreugde was van korte duur: in januari 2015 was het lymfoom terug. Weer chemotherapie - veel zwaardere nu - en dit keer ook stamceltransplantatie. Inmiddels ziet het er goed uit en kan Nikki weer vooruitkijken.

'Nikki zit weer vol levenslust, daarom durf ik ook vooruit te kijken'

Uitlaatklep
In de twee jaar dat Nikki's ziekte hun leven domineerde, was de website kanker.nl een uitlaatklep voor zowel dochter als vader. De informatie, ervaringskennis en ondersteuning via deze site zijn van grote waarde geweest. Toen de twee benaderd werden met de vraag of ze mee wilden werken aan een promotiecampagne voor deze site, hoefden ze dan ook niet lang na te denken.

Edwin de Nies: "Nikki vertelde me op een gegeven moment dat ze een profiel had aangemaakt op deze site en dat ze daar blogs op postte. Toen ben ik eens gaan kijken. Ik heb bewust nooit iets over Nikki's ziekte op Facebook of andere sociale media gezet. Ik vind dat daar niet thuishoren, maar had tegelijkertijd wel de behoefte om het een en ander van me af te schrijven - ergens ook wel met het idee dat ik anderen daarmee zou kunnen helpen. Blogs van anderen op die site hebben mij namelijk ook geholpen."

Hodgkin-lymfoom

Het Hodgkin-lymfoom is vrij zeldzaam. Per jaar wordt in Nederland bij ongeveer 350 mensen het Hodgkin-lymfoom vastgesteld. De ziekte komt relatief vaak voor bij mensen tussen de 20 en 35 jaar. Het Hodgkin-lymfoom is een vorm van lymfeklierkanker. Bij deze ziekte treedt abnormale celgroei op van lymfocyten die hierdoor niet meer goed functioneren. Hierdoor verliest het lichaam afweer tegen virussen en bacteriën.

'Ik hoef niet zo nodig op tv, ik doe dit alleen om kanker.nl te bedanken'

Vertrouwen
De Nies schrijft in zijn laatste blog dat niets meer gewoon is en dat de angst dat het ooit weer mis is waarschijnlijk altijd zal blijven spoken. Dat probeert hij nu opzij te zetten: "Nikki heeft laten zien dat ze heel goed in staat is om echt naar haar lichaam te luisteren. Ze voelt zich nu goed en pakt de draad weer op. Ik volg haar in dat vertrouwen." Dat geloof was er totaal niet na het eerste behandeltraject. "Toen de laatste chemo erop zat en de artsen zeiden dat het er goed uitzag, durfde ik niet blij te zijn. Ik zag namelijk aan Nikki dat zij dat zelf niet geloofde. Niet lang daarna bleek het weer fout. Maar nu is ze weer vol levenslust, daardoor durf ik ook weer vooruit te kijken!"

Bezorgdheid
Nikki is blij als ze hoort wat haar vader heeft gezegd. "Het is fijn dat hij zijn bezorgdheid opzijzet en op mijn gevoel vertrouwt. Ik had laatst weer een knobbeltje in mijn nek en dan gaan bij iedereen de alarmbellen af, terwijl ik voel dat het gewoon een opgezet kliertje is als gevolg van een onschuldige infectie. Ik ben een beetje klaar met al die bezorgdheid, hoe lief het ook bedoeld is. Ik wil gewoon verder met mijn leven, zeker omdat ik zelf voel dat het nu goed zit."

Kort koppie
De Weespse is weer vertrokken naar Nijmegen, daar studeert ze communicatiewetenschappen. Na een dag in de collegebanken duikt ze vrijwel meteen haar bed in. Sporten, naar de kroeg gaan met vrienden, dat zit er voorlopig niet in. "En toch geniet ik met volle teugen. Het is zo fijn om de draad weer op te pakken, ook al ben ik er nog lang niet." Als ze het moeilijk heeft, schrijft ze het van zich af in blogs op kanker.nl. Die trekken sinds het lanceren van de campagne veel meer lezers. "Daar doe ik het voor. Dat mensen die in hetzelfde schuitje zitten weten dat dit platform bestaat. En om kanker.nl te bedanken. Ik hoef echt niet zo nodig met mijn hoofd op televisie. Ik vind het al confronterend genoeg om mezelf 's ochtends in de spiegel te zien. Iedereen zegt dat dit korte koppie me prachtig staat. Ze bedoelen het goed, maar ik heb hier niet zelf voor gekozen."

Column

Rustplaats

Stefan: "Stefan…"
Jan: "Met Jan. Ik ben hier denk ik op de meest bijzondere plek van Weesp."
Stefan: "Waar?"
Jan: "Waar ik woon heb je links de vuilstort, naast de Karwei. En daar tegenover, verscholen achter schitterende bomen, ligt een allenige begraafplaats. Ik loop daar nu, door de stervende bladeren. De herfst is hier op zijn mooist. Ik zag net een graf uit 1850! Het merendeel van de teksten op de grafstenen is niet of nauwelijks meer te lezen en veel graven hadden al tien jaar geleden geruimd zullen worden. Er mogen ook geen nieuwe graven bij komen. Tenzij iemand wordt bijgezet in een familiegraf. Dat is in 2014 gebeurd met Bartje, geboren 1910, die is dus 104 geworden. 'Jezus is overwinnaar' las ik net. En 'Geen smart meer daar omhoog'. Dat zijn gek genoeg hoopvolle teksten in dit decor. De laatste rustplaats. Mooi van triestheid; een begraafplaats op het einde van zijn latijn…

"Ben je daar nog?"

Stefan: "Ik luister ademloos. Het was de dag van de doden. Zondag Allerheiligen, maandag Allerzielen. Geen toeval."
Jan: "Ik kreeg vanochtend ook al een teken toen ik op een lantaarnpaal een sticker las: Weesp wordt wakker, Jezus komt. Toen dacht ik nog: ik zou gewoon uitslapen.
Stefan: "Zou mooi zijn als deze plek vergeten zou worden. Dat ze vergeten te ruimen. En dat wij dan stiekem één keer per jaar al die doden eren met een zee van kaarslicht… En dat jij dan om het leven weer te vieren met je saxofoon de sterren van de hemel blaast."
Jan: "Romantisch idee… Waar ben jij trouwens?"
Stefan: "Op weg naar Utrecht. Straks Elinkwijk tegen FC Weesp. Die moeten we winnen! Als jij nou daar een schietgebedje doet dat Kick van Aelst met zijn fluwelen trap de winnende goal in die goddelijke kruising schiet, dan maak ik jou wakker als Jezus naar Weesp komt."
Jan: "Oké, maar niet te vroeg."
Stefan: "Tot snel en hou vol."
Jan: "Hou vol."

'Zou mooi zijn als deze plek vergeten zou worden'

NB: FC Weesp verloor met 0-2.

Gratis kaartjes voor eerste Weesper Pepernotengala

WEESP - De inschrijving voor het eerste Weesper Pepernotengala is geopend. De kaartjes zijn gratis, maar moeten wel vooraf worden gereserveerd.

Het Pepernotengala vindt zaterdag 28 november plaats in de concertzaal van De Adelaar aan de Papelaan. Om 15.30 uur gaan de deuren open. Het thema is 'Iedereen Piet'. De Gooische Muziekschool roept kinderen op om als Piet verkleed te komen.

Er zijn muziekoptredens, een Pieten Modeshow, een Pieten Quiz en spelletjes. Natuurlijk komt Sinterklaas zelf ook langs. Hij zal worden toegezongen door het Sinterklaaskoor dat samen met het publiek de leukste sinterklaasliedjes ten gehore gaat brengen. Het gala wordt gepresenteerd door Paul Passchier, bekend van het grote sinterklaasfeest in Ahoy.

Kaarten zijn te bestellen via een mail naar marco@degooischemuziekschool.nl. Hierin moet staan: de naam en leeftijd van het kind/de kinderen en de naam van de begeleider(s).

Levendige discussies bij eerste debat in Naarden

Na het eerste debat in Naarden volgen er nog debatten in Muiden en Bussum. Foto: Yvette Geerts.

door Yvette Geerts

Het eerste verkiezingsdebat voor de gemeenteraadsverkiezingen van Gooise Meren zit erop. Vorige week werd er, in het stadhuis van Naarden, door de 10 lijsttrekkers gedebatteerd aan de hand van vijf stellingen. Een korte uiteenzetting.

Met een opening door debatleider Ruud Bochardt van GooiTV en presentator Sjoerd Stoop van BussumsNieuws zat de stemming er direct in. Bochardt ontlokte de lokale politieke kopstukken direct enkele rake uitspraken. Zo erkende CDA-lijsttrekker Marleen Sanderse dat een debat op zondagochtend zonder haar zou plaatsvinden en moest Hart voor Bussum haar keuze voor het oprichten van een Naardense en Muidense afdeling toelichten. Arno Haye van 50PLUS maakte geen indruk met het verhaal dat zijn partij nog geen programma had. Verderop in het debat pleegde hij nagenoeg politieke zelfmoord toen hij duidelijk plank missloeg door een volledig gebrek aan kennis van het vestingwerkendossier. Haye stelde dat zijn partij gaat strijden voor het behoud van de vestingwerken voor Naarden, zeker omdat Naarden dat er maar bij liet zitten. Dat was tegen het zere been van de gemeenteraad; die heeft er namelijk van alles aan gedaan om te zorgen dat de vestingwerken behouden kunnen worden. VVD-wethouder en -lijsttrekker Miriam van Meerten liet zich dat ook niet zomaar zeggen en nodigde meneer Haye uit voor een kop koffie op het Naardense stadhuis. "Om hem eens bij te praten." Haye ging ook nog even los op het onderwerp geen verhoging ozb: "50PLUS is de enige partij die dit keihard garandeert." Jan Kwekkeboom (GOP) zei dat dit eigenlijk betekende dat 50PLUS dus duidelijk niet in het college wil plaatsnemen omdat hij anders die belofte nooit kan waarmaken.

VVD-wethouder Van Meerten wil 50PLUS graag bijpraten

Ook eensgezindheid
Meer eensgezindheid was er rondom burgerparticipatie. Alle partijen roemden de Naardense manier, waarbij al jaren succesvol wordt gewerkt met buurtplatforms. Al wil Jan Kwekkeboom van de Gooise Ouderen Partij (GOP) ervoor waken dat elk clubje zomaar geld kan ontvangen en uitgeven. Lijsttrekker van Trots op Nederland (TON) John Krabbendam vindt dat buurtplatforms mogen adviseren, maar niet meebeslissen. Dat ontlokte bij PvdA'er Gerard Boekhoff de reactie uit dat juist buurtplatforms en wijkraden geen jaknikkers moeten zijn. Maarten Balzar (D66) verwacht dat zij juist kunnen zorgen voor een versnelling van de politieke besluitvorming. Bij het debat over de burgerparticipatie ontstond ook een aardige politieke schermutseling tussen Marieke Munneke Smeets van Hart voor Bussum en Gerard Boekhoff. De PvdA'er voelde zich duidelijk aangesproken door Munneke Smeets, die zich hardop afvroeg waarom Bussum nog geen burgerparticipatie kent. Wethouder Boekhoff reageerde direct. Hij vroeg zich af of Hart voor Bussum de laatste tijd had zitten slapen en het verschil tussen participatie en inspraak wel kende. Sanderse (CDA) en Van Meerten (VVD) rondden dit punt eensgezind af door te stellen dat burgerparticipatie gewoon een kwestie is van doen.

Levendige discussies
In het debat over de huisvesting van het college en de ambtenaren staan verschillende partijen tegenover elkaar. Zo is Gerben Struik van GroenLinks van mening dat één gemeentehuis door efficiency besparingen oplevert. Terwijl volgens de berekeningen waar Hart van Bussum van uitgaat er zes miljoen euro bespaard kan worden door juist niet alle ambtenaren samen te voegen en het stadhuis in Naarden te blijven gebruiken. Een groot deel van de zaal kon dit idee wel waarderen. 50PLUS richtte haar pijlen een aantal keer op het financiële beleid van de PvdA in Bussum. Een zelfverzekerde Boekhoff kaatste de bal direct terug toen 50PLUS betoogde dat er in Bussum met geld wordt gesmeten en gesjoemeld. Waarmee hij duidelijk hintte op de rel rond oud-burgemeester Heijman.

Burgerparticipatie is volgens Naarden een kwestie van doen

Bij het debat over parkeergelden rolden de verschillende partijen aardig over elkaar heen. Er werden door de lijsttrekkers geen harde beloftes gedaan, het onderwerp ligt, zeker in Naarden met haar blauwe zones en in Bussum waar rondom het centrum betaald parkeren geldt, erg gevoelig. In Muiden schijnt het volgens D66 allemaal goed geregeld te zijn. GroenLinks kon voor haar standpunt, het invoeren van parkeergelden om voorzieningen betaalbaar te houden, dan ook niet op veel bijval rekenen. De VVD is voor een kostendekkend parkeerbeleid en sprak zich daarmee niet echt uit. D66 heeft de fiets als alternatief. De ChristenUnie, die zich de hele avond wat bescheiden opstelde, vindt dat het huidige parkeerbeleid voor Muiden, Naarden en Bussum gehandhaafd moet blijven, met het eerste uur gratis parkeren. Dat eerste uur gratis parkeren is ook een standpunt waar het CDA zich in kan vinden.

Stemming zaal
Bij elk van de vijf stellingen mocht de zaal voor en na het debat aangeven of zij het eens (groen kaartje) of oneens (rood kaartje) was met de stelling. De zaal roerde zich menig keer en een emotionele reactie uit het publiek, waarbij Krabbendam van TON werd uitgemaakt voor racist, blijft wellicht niet zonder gevolgen. Krabbendams partij overweegt aangifte te doen Opvallend was dat in het publiek veel afgevaardigden van de politieke partijen aanwezig waren. Er vinden nog twee debatten plaats, waarvoor inwoners van alle kernen van harte zijn uitgenodigd. Het eerstvolgende verkiezingsdebat vindt morgen (donderdag) in de Kazerne in Muiden plaats. Aanvang: 20.00 uur. Het derde en laatste debat is op 9 november in het gemeentehuis van Bussum.

Prehistorische Brediusdriehoek

De boot, of wat er van over is. Foto: Gemeente Muiden

Muiden was er niet, Naarden en Bussum niet en van Gooise Meren had helemaal niemand nog gehoord. In Muiden is deze zomer een boomstamboot uit de ijzertijd gevonden. En die is echt zo oud als men dacht, zo werd gisteren duidelijk.

Nader onderzoek op het Brediusterrein heeft uitgewezen dat de boomstamboot die eind augustus op dit terrein werd gevonden daadwerkelijk dateert uit 700 voor Christus. Deze vondst is zeer zeldzaam, aangezien er in heel Nederland slechts tien boomstamboten uit deze tijd bekend zijn.

De gemeente Muiden is nu in contact met onder meer de provincie Noord-Holland, Rijkswaterstaat en de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed om te kijken wat de vervolgstappen zijn. Het liefst wordt de boomstamboot geborgen en geconserveerd voor de toekomst. Er wordt daarom nu onderzocht of de conditie van de boot voldoende is om deze op te graven en tentoon te stellen voor publiek.

Over de boomstamboot
Eind augustus werd bij archeologisch veldonderzoek op het Brediusterrein, in het kader van de voorbereidende werkzaamheden voor de zandophoging voor de voetbalvelden, een bijzondere vondst gedaan: een boomstamboot van 6.50 meter lang en 80 cm breed uit de ijzertijd (circa 700 voor Christus). De vermoedelijke hoogte bedraagt 40-50 cm.

Muiders winnen sloeprace

MUIDEN - Een enorm feest in Muiden. Dit weekend is het team van sloeproeivereniging de Heeren XIV uit Muiden Nederlands Kampioen sloeproeien 2015 geworden tijdens Muiden-Pampus-Muiden.

Het team was in hun sloep de Orkaan gedurende het hele seizoen iets sneller dan hun naaste concurrent, maar pas dit weekend kon het kampioenschap binnen worden gehaald. Het is voor het eerst dat een Muider team Nederlands Kampioen is geworden. Voor de roeiers was het extra bijzonder dat zij dit in hun thuishaven hebben kunnen realiseren.

Groen licht sportclubs

BUSSUM - Voetbalclub SDO en hockeyclub Gooische kunnen aan de slag met hun verbouwplannen.

Er bleek donderdag raadsbrede steun voor de verbouwplannen van de sportclubs. Voetbalclub SDO gaat een van de laatste voetbalvelden van gras op het sportcomplex vervangen voor kunstgras en lampen langs dat veld plaatsen. De hockeyclub kan het hele complex straks gaan verbouwen. Het gaat om de bouw van een veel moderner en duurzamer clubgebouw tot de aanleg van veel betere velden.

Installaties zonne-energie

Vernieling op begraaf- plaats

NAARDEN - Een beeld van een engel is vernield op de Oude Begraafplaats in Naarden. Hiervan is aangifte gedaan bij de politie.

Het is niet de eerste keer dat het beeld werd vernield. Vijf jaar geleden werd het ook al beschadigd.

'Het is gebeurd, ik wil verder, het gaat best goed met mij'

Rosa kwam onder een trein terecht en vertelt nu haar verhaal

Rosa (midden) met haar moeder Hank en zus Carlotta: dit verhaal is ook een waarschuwing voor verkeerd medicijngebruik. Foto: Ruth van Kessel

door Ruth van Kessel

WEESP/MUIDEN – Stapje voor stapje. Elke dag komt er weer een beetje meer van de oude Rosa terug, een Rosa die het beste wil maken van haar leven. Op 2 maart overkwam het haar dat ze op station Weesp onder de trein terechtkwam. Een drama vooral voor haar moeder Hank, vader Arjan en zus Carlotta. Rosa zelf kan zich niets herinneren, zij lag drie maanden in een coma. Nu wil ze graag haar verhaal delen. In de krant, maar ook op televisie: om te vertellen dat het ondanks alles best goed gaat met haar. Maar ook om te waarschuwen: aan haar ongeluk lag gebruik van medicatie ten grondslag.

Vrolijk doet Rosa Smalen (23) de deur open. Achter haar haar moeder Hank Schep, schipperend tussen haar beide dochters. Rosa wil graag haar verhaal vertellen, haar jongere zus Carlotta heeft daar zichtbaar moeite mee. De pijn is nog zo vers. Het leven van de drie vrouwen komt langzaam op de rit: Rosa die in haar vierde revalidatiecentrum via een brain-integrationprogramma vat probeert te krijgen op haar geheugen en vaardigheden. In de achterliggende maanden lukte het haar om na het ontwaken uit haar coma weer te lopen en controle te krijgen over haar lichaam. Hank probeert na acht maanden continue zorg voor Rosa deze week haar werk op de Jozefschool in Muiden te hervatten en Carlotta, die er steeds was voor haar zus, slaat zich wonderwel goed door haar opleiding. Dankbaarheid overheerst, met daaronder het verdriet van het verlies van de oude Rosa en de hoop op verder herstel. Rosa glimlacht veel: ze voelt zich gelukkig zegt ze en is blij dat ze van de pillen af is. Hank vertelt dat dit vaker voorkomt bij mensen die uit een coma ontwaken: gevoelens van verdriet en boosheid zijn er nog niet. Ze leven bij de dag.

Begin oktober waren de opnamen van de documentaire.

Rosa lag in coma, zij kan zich niets herinneren van het ongeluk

Zwarte periode
Rosa herinnert zich – gelukkig – niets meer van de dag van het treinongeluk. Wel van de periode daarvoor, al vertoont haar geheugen hiaten. Het ging al langer niet goed met de toen 22-jarige studente. Als vierdejaars student Beeld & Taal en Fotografie aan de Rietveldacademie lukte het haar steeds minder goed om alles in haar drukke leven te organiseren. Ze ervoer chaos en werd daar ongelukkig van. Een geconsulteerde psychiater constateerde tekenen van ADD en stelde voor om een periode het middel dexamfetamine te slikken. Dat zou Rosa helpen beter te focussen en haar door het afstudeerjaar heen helpen. Een weloverwogen besluit voor een afgebakende periode. Hank: "Al gauw merkte ik dat Rosa anders werd. Ze werd eufoor en hyper. Ze kwam weer thuis wonen, het ging niet goed met haar. Achteraf bleek dat ze in een psychose zat. Rosa was al met de pillen gestopt." Maar de rollercoaster bleek niet meer te stuiten. Na de psychose in november 2014 viel Rosa in een diepe zwarte depressie, zo ernstig dat Hank bang was dat haar dochter zichzelf tijdens zo'n paniekaanval wat aan zou doen. Een periode van grote zorg en angst. Hank: "Het leek in de maand voor het ongeluk wel wat beter te gaan. Er waren af en toe lichtere dagen. Wel hadden we afgesproken dat Rosa nooit alleen met de trein zou reizen, we waren bang voor haar labiliteit."

Documentaire

Documentairemaker en regisseur Belgin Inal is een goede vriendin van de familie. Inal gelooft in de kracht van Rosa: "Zo'n creatieve geest als Rosa moet je op gang brengen. Ze had een doel nodig om zichzelf weer te laten groeien. Behalve de impact van haar verhaal hoop ik dat deze film Rosa verder brengt." De documentaire is zondag 8 november te zien bij NTR Vals Plat om 16.25 uur op NPO 2.

Maandag 2 maart
Met enige reserves was Rosa die dag begonnen aan een baan als scriptlezer bij een Amsterdams filmcastingbureau. Zou ze wel goed genoeg zijn, zo dacht ze somber. Halverwege de dag mailde ze haar vader: "Het is leuk hier, ik heb het naar mijn zin." Volgens afspraak reisde ze na haar werk met een vriendin met de trein naar Weesp. Op het station belde ze haar moeder, die haar altijd ophaalt vanuit Muiden. "Mam, ik heb een leuke dag gehad. Het gaat goed, alleen heb ik steeds die nare gedachten." Hank: "Ik zei haar op het bankje te gaan zitten. Mijn voorgevoel van de zaterdag ervoor kon ik niet van me afzetten. Ik reed snel naar Weesp, zag haar niet zitten en ben het station binnengerend: Rosa, zo riep ik steeds haar naam. Ik werd bang. Het was die dag noodweer. Achteraf vraag ik me af waarom ik niet het perron ben opgegaan, misschien had ik haar dan nog gezien. Ik dacht dat ze misschien met de bus naar huis was gegaan. Ik reed terug naar Muiden en toen ik Rosa niet thuis trof reed ik met Carlotta weer naar Weesp. Op de rotonde zag ik een politieauto met zwaailicht. Ik wist meteen: het is Rosa…" De hel van niet doorgelaten worden op het station, de aanblik van haar dochter, blauwe jas, blond haar, de wereld die instort, maar ook meteen het ontstaan van strijdlust: wie durft er hier mijn kind af te nemen? Hank: "De ontkenning, de boosheid, het verdriet, de angst: blijft ze leven, wordt ze wakker, haar conditie en nu, hoe verder? We zitten nog steeds in een rouwproces."

'De documentaire geeft mij weer een doel: ik wil laten zien wat ik kan'

Vanaf de eerste dag hield Hank vertrouwen in haar dochter. Hank: "We zijn niet van haar zijde geweken en hebben elke verbetering in haar toestand gezien als een teken van hoop op een toekomst." Heel Muiden stak kaarsjes aan voor Rosa en overal stonden vazen met rozen. Hank: "Wij geloofden in Rosa en de mensen om ons heen geloofden in ons. Deze positieve verbinding heeft ons overeind gehouden, al was het soms hopeloos zwaar."

Wat er die avond precies op station Weesp is gebeurd zal nooit duidelijk worden. In ieder geval is zeker dat het niet een eigen keuze was. Hank: "Het past absoluut niet bij Rosa om zichzelf of anderen pijn te doen."
Rosa: "Het is gebeurd, nu wil ik verder. Ik ben zo gelukkig dat ik leef. Het aanbod van regisseur Belgin Inal om een documentaire over het gebeurde te maken, kwam op het juiste moment. Het gaf mij een doel en ik hoop dat het een waarschuwende uitwerking heeft. Belgin gaat mij helpen om een vervolgdocumentaire te maken. Ik wil laten zien wat ik kan: ik wil regisseur worden. Daar ga ik voor. Stap voor stap ga ik er komen."

Privacy Café

Wie meer wil weten over digitale zelfverdediging is maandag 16 november om 18.00 uur welkom in De Bibliotheek Weesp. Daar wordt voor het eerst een Privacy Café gehouden. De deelnemers leren meer over het beveiligen van hun persoonlijke gegevens. De toegang is gratis. Basale computervaardigheden zijn wel vereist. Locatie: de bibliotheek aan de Oudegracht.

Protestantse Gemeente Zondag 8 november 10.30 uur Grote Kerk Jeugddienst ds. A. Groeneveld

Zondag 8 november 19.00 uur
Lichthuis
Gereformeerde Bond
ds. L. Schaap

Parochie van Levend Water
Vrijdag 6 november 10.00 uur
H.H. Laurentius en Maria
Magdalenakerk
Woord & Communieviering
Liturgiegroep

Zondag 8 november 10.00 uur
H.H. Laurentius en Maria
Magdalenakerk
Woord & Communieviering
J. Tünnissen

Dinsdag 10 november 10.00 uur
Kapel
Woord & Communieviering
Liturgiegroep

NPB
Zondag 8 november 10.30 uur
Van Houtenkerk
ds. L. van Ketel

Evangelische Gemeente
Zondag 8 november 10.00 uur
OAZ-gebouw
C. Terpstra

woensdag 4 november

Muziek met Peuters

Tijdens Muziek met Peuters wordt er gewerkt met muziekinstrumentjes, liedjes en aansprekende voorwerpen. Elke les wordt er enthousiast gezongen, geluisterd en gedanst. De peuters krijgen zo een goede muzikale ontwikkeling. Startdatum: woensdag 4 november 09.30 tot 10.00 uur peuters 2,5 tot 4 jaar, 10.15 tot 11.00 uur ouder en peuter van 1,5 tot 4 jaar, 11.15 uur ouder en peuter van 3 tot 4 jaar. Kosten 6 lessen alleen voor peuter: 45 euro, voor ouder en peuter 60 euro. Kinderen van Kind en Co krijgen 10% korting. Aanmelden: marco@degooischemuziekschool.nl.

Mamacafé

In De Bibliotheek wordt woensdag 4 november een Mamacafé gehouden. Aanstaande ouders en ouders met jonge kinderen zijn van 10.00 tot 11.30 uur welkom om elkaar te ontmoeten en ervaringen uit te wisselen.

City Quiz

In de City Quiz passeren onderwerpen uit de actualiteit, wetenschappen, geschiedenis, film, muziek, literatuur en sport de revue. Een top 10, slimme combinaties, een beeld- en een muziekronde. Samen op zoek naar dat antwoord op het puntje van je tong of in dat moeilijk begaanbare deel van je hersenen. Datum: woensdag 4 november, aanvang: 20.30 uur. Deelname kost € 15,- per team. Vrij entree voor publiek.

Meezingen

Er is woensdag 4 november een meezingavond in Hotel 't Hart van Weesp. Het repertoire: Hollandse liedjes van alle tijden. Twee accordeonisten zorgen voor de muzikale begeleiding. Aanvang 20.00uur. Deelname gratis.

donderdag 5 november

Voedselbank

Iedere donderdag is er de mogelijkheid tot het inleveren van producten ten behoeve van de Voedselbank. Tijdstip tussen 12.30 en 13.00 uur in de Grote Kerk, ingang Waagplein.

Koffie om de hoek

Iedere donderdag is er voor mensen met een GGZ-achtergrond van 9.30 tot 12.30 uur een koffie-inloop in de Roskam aan de Papelaan 99 (rechts van de hoofdingang). De sfeer is gemoedelijk, gastvrij en iedereen is welkom. We plannen gezamenlijk elke week een activiteit, bijvoorbeeld wandelen, zingen of iets creatiefs. Niets is verplicht. Kom gerust eens langs. Meer info via 0294-41 05 78.

Tablet Café

Donderdag 5 november wordt er in Bibliotheek Weesp van 10.00 tot 12.00 uur een Tablet Café gehouden met het thema luisterboeken en voorleesapps. Gratis entree.

Alzheimer Café

Het Alzheimer Café van donderdag 5 november staat in het teken van veranderd gedrag en veranderd contact. Psycholoog Selma te Boekhorst gaat in op wat er in relaties verandert als een naast dementie heeft. Hoe hou je begrip voor elkaar en hoe blijft het contact goed? Locatie: Het Hart van Weesp aan de Herengracht. Aanvang: 19.30 uur (zaal open vanaf 19.00 uur). Toegang en koffie zijn gratis.

Film: 'Dheepan'

De film 'Dheepan' is een sociaal drama met thrillerachtige ontknoping over een Sri Lankaanse vluchteling die het in een Parijse buitenwijk opneemt tegen drugscriminelen. Scenarist Jacques Audiard won met dit vluchtelingendrama de Gouden Palm. Donderdag 5 november om 20.00 uur in de City of Wesopa. Entree € 8,-.

zaterdag 7 november

Kangoeroe Klup

Korfbalvereniging Argus houdt zaterdag 7 november een Kangoeroe Klup voor kinderen van 2,5 tot 6 jaar. Ook niet-leden zijn welkom om te komen sporten en spelen. Er zijn spelletjes met ballen, pionnen, hoepels en nog meer. Van 10.00 tot 11.00 uur in het Argus clubhuis aan de Papelaan 126.

Najaarsmaaltijd

De Lokaal Samenwerkende Bonden houden zaterdag 7 november een gezellige middag voor ouderen van 12.00 tot 16.00 uur. Op het programma: een warme maaltijd, een optreden van zanger Sjaco met hits van vroeger en een loterij. Locatie: De Wintertuin. Deelname kost 10 euro per persoon, dat is inclusief maaltijd, koffie en een pauzedrankje. Aanmelden bij mevrouw Verbaarschot 0294-416611.

Benefietconcert

De Stichting Vrienden van de Grote Kerk organiseert een benefietconcert ten behoeve van de restauratie van het Bätzorgel in de Grote Kerk. Het Radio Filharmonisch orkest, het vocaal ensemble Voices en diverse vocale solisten verlenen hun medewerking. Op het programma staan werken van Gabriël Fauré en Mozart. Datum: zaterdag 7 november, aanvang 20.00 uur. Entree € 15,-.

Leon van der Zanden

Leon van der Zanden staat vrijdag 7 en zaterdag 8 november in Theaterpand Weesp met zijn nieuwe voorstelling 'Supergewoon'. U ziet Leon op zijn scherpst! Origineel, kwetsbaar, fysiek en met de authentieke publieksinteractie die we van hem kennen. Inmiddels heeft hij keuzes gemaakt om van deze wereld de juiste plek voor zijn kinderen te maken. Weg van de gangbare zekerheden, weg van de onaantastbaarheid waar veel publieke personen zich mee presenteren. Leon kiest voor openheid om zijn publiek gevoel te tonen en daarmee hun gevoel te raken, een-op-een. Aanvang beide voorstellingen om 20.30 uur. Kaarten www.zone1380.nl.

zondag 8 november

Musical 'Mozes'

Oecumenisch theatergezelschap Sowieso speelt zondag 8 november de musical 'Mozes' in de Grote Kerk aan de Nieuwstraat. Aanvang: 10.30 uur. Mozes is na zijn jeugd aan het hof van de farao van Egypte weggevlucht. Hij wordt geroepen om het volk van Israël, die als slaven in Egypte worden onderdrukt, te leiden naar het beloofde land. Niet-gemeenteleden zijn ook zeer welkom.

Choco Loco

Het maandelijkse kinderconcert van So What heeft dit keer het thema 'Choco Loco'. Verken met Sjakie de chocoladefabriek en luister naar hemelse modderklanken, ratelende hagelslag, pralinerende trompetten en meer. Zondag 8 november 2015 om 11.00 uur. Met muziek van onder meer Mozart, Tsjaikovski, Miles Davis en Clifford & James Brownie. Locatie: Van Houtenkerk, Oudegracht 69 Weesp. Toegang: € 7,50, kinderen € 5,-. Kaartverkoop aan de deur.

Vechtstroomrit

ASV De Vechtstreek uit Weesp houdt zondag 8 november de Vechtstroomrit, een routebeschrijvingsrit voor auto's. Uitzetters Nico van Nes en Paul Copier staan bekend om hun reglementaire en ludieke opdrachten. De start en de finish zijn bij de Koninklijke Harmonie De Adelaar aan de Papelaan. Meedoen kan in verschillende klassen. Inschrijven is mogelijk vanaf 12.00 uur, de start is vanaf 12.31 uur. Het deelnamegeld bedraagt € 10,- per equipe. Voor meer informatie zie www.asvdevechtstreek.nl.

Meditatieworkshop

Meditatieworkshop 'Gewoon zijn' op zondag 8 november van 13.30 tot 15.30 uur in het OAZ-Gebouw aan de J.A. Fijnvandraatlaan 2. Kijk voor meer informatie op www.facebook.com/firststeptohappinessnederland of bel met 06-38104942.

Het vervolg van de WeesperAgenda is te vinden op pagina 16.

vrijdag 6 november

Snuffelmarkt        

De vereniging Protestantse Vrouwen op Weg houdt op vrijdag 6 november van 10.00 tot 22.00 uur een verkoopdag met snuffelmarkt in Het Lichthuis, Waagplein 10. Er zijn vele leuke koopjes te halen. Het rad van avontuur draait de hele dag en er zijn diversen verlotingen. In het restaurant is het heel gezellig en staat men voor u klaar met koffie, thee en soep. De opbrengst van dit gebeuren komt ten goede aan de Grote Kerk in Weesp.

Wandelgroep

Speciaal voor mensen met geheugenproblemen wordt er een wandeling gehouden, uitgezet door vrijwilligers. Datum: vrijdag 6 november van 14.00 tot 16.00 uur. Start vanuit de Bibliotheek aan de Oude Gracht, gezamenlijke afsluiting met thee of koffie. De route wordt aangepast aan de wensen van de deelnemers.

Vrijwilligers

WEESP - Wereldwinkel Weesp zoekt een nieuwe voorzitter.

De Vrijwilligerscentrale laat weten dat er wordt uitgekeken naar iemand die de Wereldwinkel goed kan vertegenwoordigen, leiding kan geven en vergaderingen kan voorzitten. Belangstellenden kunnen voor deze en andere vacatures kunnen bellen met 410578.

maandag 9 november

Inloop Seniorweb

Seniorweb houdt elke maandag inloopspreekuur in De Bibliotheek aan de Oudegracht. De vrijwilligers bieden ouderen hulp en ondersteuning bij problemen met smartphones, tablets en pc's. Van 10.00 uur tot 12.00 uur.

Koersballen

Meer bewegen voor ouderen. Elke maandagmiddag van 14.00 tot 16.00 uur wordt er in het OAZ-gebouw aan de Fijnvandraatlaan koersbal gespeeld. Meedoen? Neem voor aanmelden en/of meer informatie contact op met Marianne van de Koppel: 0294-416081 of 06-10585167.

Alzheimercollecte

Een op de vijf mensen krijgt dementie, waarvan Alzheimer de meest voorkomende vorm is. Alzheimer Nederland zoekt mensen die hen willen helpen bij het overwinnen van Alzheimer. Voor de collecteweek van maandag 9 tot en met zaterdag 14 november worden collectanten gezocht die in Weesp langs de deuren willen. Opgeven kan bij Dorina Homan: 06-45340331.

Koffiemiddag

De Zonnebloem houdt maandag 9 november van 14.00 tot 16.00 uur een koffiemiddag in De Wintertuin. Iedereen is welkom om onder het genot van een kopje koffie een spelletje te komen spelen of aan te schuiven aan de kletstafel. De entreeprijs bedraagt € 2,00.

dinsdag 10 november

Rechtswinkel

Rechtswinkel Weesp houdt elke dinsdag spreekuur in Gebouw Papelaan 99. Weespers kunnen hier zonder afspraak terecht voor hulp bij problemen op het gebied van arbeidsrecht, familierecht, consumentenrecht, huurrecht, overheid en meer. Tijd: van 19.30 tot 20.30 uur. Van iedere bezoeker wordt per consult een bijdrage naar draagkracht gevraagd met een minimum van € 2,-.

Breicafé

Buurtvereniging De Achtergracht is elke dinsdagmiddag open voor buurtactiviteiten, zoals breien, biljarten of een praatje. Openingstijden: 13.00 - 16.30 uur. Locatie: OAZ-gebouw aan de Fijnvandraatlaan 2. Gratis entree.

Mamacafé

In De Bibliotheek wordt dinsdag 10 november een Mamacafé gehouden. Aanstaande ouders en ouders met jonge kinderen zijn van 10.00 tot 11.30 uur welkom om elkaar te ontmoeten en ervaringen uit te wisselen.

Muziek op Schoot

Op dinsdag 10 november start een nieuwe korte cursus Muziek op Schoot met een serie van vijf lessen. Er wordt gezongen, gedanst en muziek gemaakt met eenvoudige instrumenten zoals trommeltjes, klankstaven en belletjes. De cursus is bedoeld voor ouders en/of grootouders met hun kind of kleinkind in de leeftijd van 1 tot 4 jaar. De cursus wordt op dinsdagochtenden gehouden in Fort Ossenmarkt om 10.00 uur. Meer info en inschrijving: www.globeckc.nl of tel. 0294-417815.

Vrijwilligersdag

Vivium en Versa houden dinsdag 10 november in verpleeghuis De Hogeweyk een informatiebijeenkomst voor mensen die interesse hebben in vrijwilligerswerk. Coördinator Jorgos Aravanitis zoekt voor verschillende buurtjes (4 woningen) Weespers die met de dementerende bewoners willen koffiedrinken, spelletjes doen en ommetjes maken. Ook voor de verenigingen en de Technische Dienst is versterking welkom. De informatiemiddag is van 14.00 tot 16.00 uur in het Grand Café van De Hogeweyk.

woensdag 11 november

Rode Kruis Soos

Het Rode Kruis Weesp houdt woensdag 11 november een soosmiddag in Gebouw Papelaan 99. Belangstellenden kunnen tussen 13.30 en 15.30 uur binnenlopen voor een praatje, kopje koffie en een spelletje. De toegang bedraagt € 2,- per persoon.

Nederland Leest

De Stichting Vrouwen van Weesp houdt op woensdag 11 november een avond met als thema 'November, Leesmaand!' Met Judith Kortland, manager van De Bibliotheek in Weesp. In gebouw Papelaan 99. Aanvang 19.00 uur.

De Trui van de Renner

Bij TFC Weesp aan de Papelaan geeft John van Ierland woensdag 11 november om 20.00 uur een lezing. Van Ierland neemt het publiek aan de hand van zijn boek 'De Trui van de Renner' mee naar de wondere wereld van het wielrennen. Middels originele en unieke koerstruien uit de privécollectie van verzamelaar en wielerfotograaf Henk Theuns worden achtergronden van successen en nederlagen van de renners belicht. Na de lezing is er een wielerquiz met leuke prijzen. De toegangsprijs voor niet-leden bedraagt 5 euro, leden gratis. Opgeven kan via public-relations@tfcweesp.nl.

donderdag 12 november

Ondernemersavond

Niek Roozen verzorgt donderdag 12 november een presentatie bij de Bibliotheek voor Ondernemers. Roozen is door zijn ondernemerschap en passie uitgegroeid tot een internationaal succesvolle landschapsarchitect en inspiratiebron voor de Groene Stad. Roozen laat zien hoe je met weinig kunt beginnen en met een beetje doorzettingsvermogen en geluk een aardig eind de wereld over kunt komen. De avond begint om 19.30 uur met een inloop en koffie. Om 20.00 uur start het programma. Aanmelden kan door te mailen naar bvo@debibliotheek.org. Voor mensen die (nog) geen lid zijn van de bibliotheek bedraagt de toegang € 10,-.

'Gluckauf'

De film 'Gluckauf' is een Limburgs misdaaddrama over de verstikkende relatie tussen een vader en zijn rebelse zoon, die ontdekt dat zijn pa geld schuldig is aan de onderwereld. Lei, een dolende vijftiger uit Zuid-Limburg die onder aan de sociale ladder leeft, doet alles om te overleven. Zijn grote angst is om de erkenning van zijn zoon Jeffrey kwijt te raken. Aanvang 20.00 uur | entree € 8,-.

doorlopend

Kandidaten WADW

Weespers aan de Wand zoekt nieuwe deelnemers voor de kunstmanifestatie in het pinksterweekend van 2016. Kunstenaars die in Weesp wonen of hier hun atelier hebben, amateur of professioneel, kunnen zich tot uiterlijk 15 november 2015 opgeven bij het secretariaat: secretaris@weespersaandewand.nl. Minimaal drie tot maximaal vijf originele kunstwerken per kunstenaar zullen begin december door een onafhankelijke ballotagecommissie beoordeeld worden. Deze kunstwerken zullen dan in juni op de expositie aan het publiek worden getoond. Ook oud-deelnemers en/of kandidaten die bij een eerdere beoordeling de ballotage niet doorstaan hebben, kunnen zich melden met nieuw werk.

Schuldhulpmaatjes

SchuldHulpMaatje zoekt nieuwe maatjes. SHM is een organisatie van vrijwilligers (de maatjes) die mensen met financiële problemen helpen om hun administratie en financiële situatie weer op orde te krijgen. Nieuwe maatjes krijgen eerst een korte training. Interesse? Neem contact op met Marien Weststrate: 06-52098171 / marien.weststrate@chello.nl.

Adri Westland

In Het Lichthuis aan het Waagplein is vanaf zaterdag 7 november een doorlopende expositie te zien met werk van Adri Westland-Veldhuijsen. Zij maakt collages, landschappen, wenskaarten en ruimtelijke werkstukken van natuurlijke materialen zoals bloemen, bladeren, zaden en grassen. Het Lichthuis is van dinsdag tot en met donderdag geopend van 9.30 tot 12.00 uur.

zondag 8 november

Hotpod Yoga

Bij YogaToday verzorgt Mercedes Parellada zondag 8 november een workshop Hotpod Yoga (vinyasa). De les is gemoedelijk, non-competitief en laagdrempelig, geschikt voor zowel beginners als ervaren yogi. Van 15.00 – 16.15 uur. Kosten: € 18,50. Aanmelden kan via info@yogatoday.nl.

Kindervoorstelling

Mark van Vliet speelt zondag 8 november in de City de kindervoorstelling 'Ik heb een vlieg ingeslikt'. Een spannende muzikale voorstelling met heel veel dieren en prachtige klassieke muziek van o.a. Saint-Saëns, Rossini en Tsjaikovski. Aanvang 14.00 uur. Entree kinderen € 7,50 / volwassenen € 10,-. Leeftijd vanaf 4 jaar.

vrijdag 13 november en zaterdag 14 november

Ophalen oud papier

De werkgroep oud papier van de Grote Kerk haalt in Weesp het oud papier op. Het centrum is vrijdag 13 november aan de beurt, de andere wijken in Weesp zaterdag 14 november. Het papier moet om 8.00 uur buiten staan. De opbrengst wordt gebruikt voor onderhoud van de Grote Kerk.

vrijdag 13 november tot en met zondag 15 november

Kunst uit Laren

In de Weesper synagoge aan de Nieuwstraat is vrijdag 13, zaterdag 14 en zondag 15 november het werk te zien van zes kunstenaars uit Laren. De expositie bevat schilderijen, fotografie, keramische beelden, pasteltekeningen en glassieraden. De openingstijden zijn van 11.00 tot 17.00 uur. De entree is gratis. Alle dagen verzorgt Amanda Spel bovendien om 14.00 uur en 16.00 uur een demonstratie glaskralen maken.

zaterdag 14 november

Sinterklaasintocht

In Weesp altijd een happening van jewelste! Met uitgebreid voorprogramma, muziek, een warm onthaal in de Kom en een vrolijke optocht van de Pieten en al hun vrienden door de winkelstraten van het centrum. Aanvang 14.00 uur.

zaterdag 14 november

Franse chansons

Edisonwinnaar Philippe Elan zingt zaterdag 14 november Franse chansons in de City of Wesopa. Elan is geboren in Frankrijk en is in 1986 in Nederland komen wonen. In dat jaar maakt hij een vliegende start door het chansonconcours van de Alliance Française te winnen. Sindsdien is hij een gewaardeerde vertolker van het Franse lied en was hij al in vele theaters te zien. Aanvang 20.30 uur | Entree € 17,50.

zondag 15 november

Sinterklaasfilm

In sinterklaasstemming komen kan zondag 15 november in de City met de film: 'De Club van Sinterklaas en de Verdwenen Schoentjes'. Sinterklaas en zijn Pieten hebben een lekker druk jaar: nog nooit werden er zo veel schoentjes gezet. Maar slechterik Kornee wil het sinterklaasfeest verpesten. Door een foutje kreeg hij vroeger nooit een cadeautje en daarom heeft hij Moepies gemaakt, een nieuw soort speelgoedknuffel. De grappige Moepies moeten van Kornee de schoentjes stelen zodat de Pieten er geen cadeautjes in kunnen stoppen. Als op een ochtend alle schoentjes weg zijn krijgen de Pieten de schuld. Sinterklaas snapt er niks van. Zal het op tijd goed komen? Aanvang 14.00 uur | Entree € 5,-.

maandag 16 november

Muziekles

Onder de noemer 'nooit te oud voor muziekles' start De Gooische Muziekschool met een lesaanbod voor volwassenen in Weesp. Vanaf maandag 16 november wil de school starten met een basiscursus piano, gitaar of blokfluit. De oefeningen, speelopdrachten, gehoortraining en theorie zijn afgestemd op de oudere beginner. De cursus bestaat uit 8 lessen van 45 minuten en de kosten bedragen € 95,- exclusief BTW. Meer informatie via 035-6936596 of www.degooischemuziekschool.nl.

Schuur Lage Klompweg gaat in vlammen op

Foto: Christian Pfeiffer

WEESP - Op een erf van een boerderij aan de Lage Klompweg heeft vrijdagavond een korte maar heftige brand een schuur verwoest. Er vielen geen gewonden. De brand werd rond zeven uur gemeld. De brandweer van Weesp kwam met groot materieel ter plaatse en ook de brandweerpost van Driemond kwam helpen. Het was voor het eerst dat het Amsterdamse korps te hulp schoot naar aanleiding van nieuwe afspraken. De schuur kon niet meer worden gered. Aanliggende panden konden wel veiliggesteld worden.

'De lasten hebben we al, dus dan ook graag de lusten'

Toch klinkt leidingbelasting mooier dan het is

WEESP - "We zijn een dief van onze eigen portemonnee als we het niet doen", zegt wethouder Joop Overmars (WSP) over de belasting die de gemeente Weesp wil heffen op gasleidingen. Het levert de gemeentekas 473.000 euro op, maar er kleven ook nadelen aan.

Voor de goede orde: de rekening wordt neergelegd bij nutsbedrijven als Liander. Door deze precario (belasting op gebruik gemeentegrond) willen B en W verdere bezuinigingen en ozb-verhogingen voorkomen. Dat klinkt mooier dan het is. Want moederbedrijf Alliander berekent de precario door aan de klanten. Dat mag Alliander niet per gemeente doen, maar het hele bedrag moet over alle klanten van Nederland uitgesmeerd worden. Dat gebeurt nu al, ook in Weesp: 20 euro per huishouden per jaar. Dus redeneert Overmars: de Weespers hebben de lasten al, maar dan willen we ook graag de lusten. Met de 473.000 euro kan ongeveer de helft worden binnengehaald van het bedrag dat nodig is om de begroting van 2016 sluitend te krijgen zonder dat het de Weesper extra geld kost.

Dat laatste valt te bezien. Alliander waarschuwt dat de 20 euro omhoog gaat nu steeds meer gemeenten het precariolicht hebben gezien. Maar ja, als alleen Weesp afhaakt, zal niemand dat op zijn gasrekening merken. Het zou voor Weesp eerder nog meer reden zijn om ook de lusten te willen.

Alliander waarschuwt dat gasrekening verder omhoog gaat

Risico
Er zit nog een adder onder het gras. De nutsbedrijven vechten deze vorm van belasting aan bij de rechter. En het ministerie van Economische Zaken wil deze belasting al sinds 2009 verbieden. De juridische zaak ligt nu bij de Hoge Raad en van het ministerie is sinds 2009 hierover weinig vernomen. Overmars: "Hoe dit afloopt, is koffiedik kijken. Maar alles overwegende denken wij dat het verantwoord is om dit nu te doen." In de risicoparagraaf van de begroting 2016 schrijft Weesp dat deze inkomsten voor de langere termijn mogelijk onzeker zijn. Het geld zal dan alsnog ergens anders vandaan moeten komen.

'Help! Ik heb een vlieg ingeslikt'

WEESP - In de City is woensdag de spannende muzikale voorstelling 'Help! Ik heb een vlieg ingeslikt' van Mark van Vliet te zien.

Jeugdprogrammeur Elle Jansen tipt de voorstelling als een van de leukste van dit seizoen. "Mensen die van klassieke muziek houden moeten deze voorstelling beslist met hun kinderen of kleinkinderen gaan zien. Ik beloof een geweldige middag."

De voorstelling is grappig, met veel muziek en met tal van spannende en lieve dieren. Aanvang: 14.00 uur. Entree: 10 euro / kinderen 7,50.

Bedrijven verenigen zich tegen transporten

WEESP - Zeven grote bedrijven op bedrijventerrein Noord hebben bezwaar aangetekend tegen de geplande zandtransporten over bedrijventerrein Noord. Zij zijn boos.

Uit naam van Fontijn Vlees, B2C Europe, Denso, Carlisle Hardcast, Flexicon, Gebrema en Bloemendeal heeft een advocaat donderdag zes bezwaren kenbaar gemaakt tegen de vergunning die de transporten mogelijk maakt.

280 per dag
Er gaan straks 280 vrachtwagens per dag op en neer rijden om het zand voor het eerste deel van de nieuwbouwwijk Bloemendalerpolder aan te voeren. Die vrachtwagens komen langs de bedrijven, die zeggen veel te laat geïnformeerd te zijn en ook schade vrezen.

Ook de gemeenteraad is door de bedrijven aangeschreven om de transporten tegen te houden.

Parkeren aan banden

WEESP - Er mag alleen nog maar in de parkeervakken worden geparkeerd aan de Keulsevaartstraat. Zomaar ergens parkeren in de straat wordt vanaf nu niet meer door de vingers gezien.

Dit heeft wijkagent Walter Langendorff aan de buurt laten weten. Hij zegt dat er veel klachten waren van bewoners over het parkeren in de straat. Ook in de Sinnigvelderstraat is nu zo'n parkeerverbod van kracht. Het gaat om het eerste deel vanaf de Amstellandlaan. "Ook het voor de eigen garage parkeren (was) en is verboden", zo laat Langendorff weten.

Drukke eerste dag Weesper Boekhandel

Drukte in de nieuwe winkel. Foto: Christian Pfeiffer

WEESP - De Weesper Boekhandel is open. In de nieuwe winkel aan de Nieuwstad was het zaterdag de hele dag druk. Veel Weespers kwamen kijken.

Met de opening van de boekenwinkel is de droom van Nathalie Scheffer werkelijkheid geworden. In januari maakte zij bekend te werken aan een plan om een grote boekenwinkel in Weesp te openen. Het idee ontstond na de sluiting van de BoekenArk aan de Nieuwstad. Voor het grootste deel van de financiering is gebruikgemaakt van crowdfunding.

Inbraak met een luchtje

WEESP – Twee bedrijven aan de Pampuslaan en aan de Flevolaan op bedrijventerrein Noord zijn afgelopen week het slachtoffer geworden van inbraak.

Aan de Pampuslaan was het donderdagmorgen raak. Daar ging rond 03.00 uur het alarm af en toen de politie ter plaatse kwam bleek er een raam vernield. In de steeg tegenover het bedrijf lagen dozen met parfumflessen, waarschijnlijk de buit. Opvallend is dat het bedrijf recent al twee keer eerder slachtoffer van inbraak is geworden.

Die nacht was het ook raak aan de Flevolaan. Ook daar werd weer bij een stoffenhandel ingebroken waar recent ook al was ingebroken. Daar werd waarschijnlijk een bus of vrachtwagen tegen de gevel aan gezet en via de eerste etage werd een grote hoeveelheid stoffen gestolen.

Haast maken om subsidie te krijgen

WEESP - Voor het einde van dit jaar moet duidelijk zijn wat Weesp wil gaan doen met de subsidie voor de omgeving van winkelcentrum Hogeweij. Anders vervalt de toezegging van de provincie Noord-Holland.

Dat vertelde wethouder Peter Eijking aan de politiek na vragen van GroenLinks en de DSB. Voor 1 januari moet er een besteding zijn en het werk moet voor 2017 worden uitgevoerd.

Dus er zit haast achter de onderhandelingen tussen de gemeente en woningcorporatie Ymere. Er is een patstelling over de plannen voor Hogeweij en omgeving. In juni werd bekend dat Weesp zes ton subsidie van de provincie Noord-Holland krijgt om de patstelling te doorbreken.

Raad van elf minuten

WEESP - Elf minuten duurde de vergadering van de gemeenteraad van Weesp vorige week donderdag. Een record. Nog nooit duurde het zo kort, concludeerde de griffie.

Er was dan ook bijna niks om over te beslissen. Alleen wat huishoudelijke stukken werden door burgemeester Bas Jan van Bochove afgehamerd. En zo stonden de 17 raadsleden snel weer buiten. Aanstaande donderdag wordt het andere koek: dan komt de politiek bij elkaar om de begroting te bespreken. Dat wordt naar verwachting een lange avond.

'Eindelijk meer ruimte in de zaak met een aparte hoek voor de post'

Primera betrekt buurpand bij winkel en wordt ruim twee keer zo groot

Richard Oosterveld is blij dat hij straks over meer ruimte beschikt voor zijn winkel. Foto: Ruth van Kessel

door Ruth van Kessel

WEESP - Ruim twee keer zo groot wordt de Primera aan de Amstellandlaan en de verbouwing is dan ook in volle gang. De muur tussen de winkel en het naastliggende pand van voormalige modewinkel Vaessen is er al uit. "Eindelijk ruimte in de zaak", verzucht ondernemer Richard Oosterveld. "Zo'n kans krijg je maar één keer."

Nu tegelijk met de uitbreiding Primera het nieuwe businesspoint van PostNL is geworden en de postbussen voor bedrijven er vanaf deze week gehuisvest zijn, is de verbouwing nog ingrijpender geworden dan aanvankelijk de bedoeling was. Richard Oosterveld: "Het is een logistieke puzzel om alles voor elkaar te krijgen, maar dat is juist wel een leuke uitdaging. Deze week gaan de postbussen en PostNL-pakketten tijdelijk naar het nieuwe deel. Vanaf 7 november zijn we een kleine week dicht om alles op te bouwen. Ik verwacht dat de klanten als we zaterdag 14 november weer opengaan hun ogen uitkijken."

Vanwege de verbouwing is de Primera dicht van 7 tot 14 november

Breidt de Primera uit vanwege het PostNL Business Point?
"Dat denkt iedereen, maar dat is dus niet zo. Al vanaf het moment dat mijn buurman aangaf te stoppen met zijn modezaak zijn mijn vrouw Inge en ik gaan onderhandelen over het bijtrekken van dat pand bij onze zaak. We willen graag meer ruimte voor ons assortiment, de zaak stond veel te vol. Toen PostNL met de vraag kwam of wij het nieuwe businesspoint wilden worden, hebben we daar wel over nagedacht. Het is een hele investering. Maar het wordt prachtig: de post - zowel de bedrijfspost als de pakketpost voor particulieren - komt in een apart gedeelte van de zaak. Dat is lekker overzichtelijk en werkt voor zowel klanten als medewerkers veel prettiger."

En verder?
"De verbouwing gaat in twee fasen. Nu doen we het grootste deel, maar straks als het hele winkelcentrum wordt aangepast, verplaatsen wij onze ingang naar de plek tegenover de ingang van Albert Heijn."

Is de Primera niet te vroeg met deze verbouwing?
"Helemaal niet. Als winkel zijn we helemaal betrokken bij de verbouwing van Hogeweij, dus we houden al rekening met de toekomstige veranderingen. De eigenaar van Hogeweij is blij met onze stap en ziet de Primera als een aantrekkelijke aanwinst. Hij staat te trappelen om van het winkelcentrum iets moois te maken, dus hopelijk kan die verbouwing ook snel beginnen. De winkels blijven tijdens de verbouwing trouwens gewoon open."

Veel bereikt in deze drie jaar?
"De klanten zijn inderdaad heel positief over de Primera. Daar doen we het dan ook voor. Opvallend is ook dat we heel veel klanten hebben uit de nabije omgeving, zoals uit Muiden en Nederhorst den Berg. Ik denk dat de gemeente niet beseft dat dit winkelcentrum een veel groter bereik heeft dan alleen Weesp. Dat mogen ze best koesteren."

Hoe bevalt het ondernemerschap?
"Echt geweldig. Ik had al ervaring met ondernemen toen ik lang geleden bij Hornbach werkte en ook ben ik filiaalhouder geweest van een winkelketen in verf. Maar de laatste 12,5 jaar werkte ik bij een bank. Ik vind het heerlijk om nu weer dagelijks contact te hebben met klanten en eigen baas te zijn. Als ondernemer sta je nooit stil. Ons team moet nu nog even deze verbouwingsweken zien door te komen, maar dan hebben we wel weer een prachtige winkel! Ik verheug me er enorm op."

Eenrichtingsverkeer in Zuid blijkt juiste weg

Weinig respons op evaluatie, dus buurt is tevreden, zo concludeert de gemeente

De gemeente: verkeerscirculatie Wijk Zuid bevalt goed. Foto: Christian Pfeiffer

door Marieke van Veen

WEESP - De herinrichting van Wijk Zuid in 2010 was een goede zet, concludeert de gemeente Weesp. Er is een evaluatie gehouden onder 220 buurtbewoners. Daarvan hebben er slechts vijftig gereageerd (waarvan 31 negatief), maar toch stelt de gemeente dat 84% van de bewoners tevreden is met de nieuwe situatie: wie zwijgt, stemt toe.

De herinrichting veroorzaakte destijds grote overlast. In veel straten in de wijk was kort daarvoor al het riool vervangen. Toch werden ook deze straten opnieuw onder handen genomen en daar waren veel bewoners niet erg blij mee. Nieuwe bestrating, eenrichtingsverkeer, meer parkeerplaatsen en nieuw straatmeubilair moesten de meest grijze wijk van Weesp klaarmaken voor de toekomst.

Eenrichtingsverkeer wordt helaas wel geregeld genegeerd

Straat voor straat kwam aan de beurt, daar werd vijf maanden voor uitgetrokken. De koude herfst van 2011 leidde bovendien tot ernstige vertraging. Er werd alleen gewerkt bij temperaturen boven de 5 graden Celsius. Hierdoor duurde de klus uiteindelijk bijna een jaar.

De J.A. Fijnvandraatlaan bleef tweerichtingsverkeer, maar het Diepenbroickpark, de H.J. Hoflandlaan, de Simon de Vliegerlaan, de Ds. J.P. Tazelaarlaan, de Dr. S. Wartenalaan, de G.J. Sybillalaan en de J.O. Huslylaan werden allemaal eenrichtingsverkeer. En dat bevalt de meeste bewoners blijkbaar prima. In het evaluatieformulier werd namelijk aangegeven dat bij geen reactie ervan uit werd gegaan dat men tevreden is met de huidige verkeerscirculatie. Van de mensen die wel de moeite namen om het formulier in te vullen, kwam de meeste kritiek van bewoners uit de G.J. Sybillalaan (30% ontevreden), de H.J. Hoflandlaan (21% ontevreden), de Ds. J.P. Tazelaarlaan (21% ontevreden) en de J.A. Fijnvandraatlaan (21% ontevreden). Het meest tevreden zijn klaarblijkelijk de bewoners van de J.O. Husleylaan, want in deze straat nam geen van de aangeschreven bewoners de tijd om de vragenlijst in te vullen. Dus: een tevredenheidsscore van 100. De top drie van de meest tevreden straten wordt aangevuld met de Utrechtseweg (92% tevreden) en het Diepenbroickpark (81% tevreden).

De respondenten konden ook problemen aankaarten. Daaruit blijkt dat het eenrichtingsverkeer regelmatig wordt genegeerd, dat er te hard wordt gereden en dat de bochten te krap zijn voor vrachtverkeer. De eerste twee punten worden onder de aandacht van de politie gebracht. Wat het laatste probleem betreft wordt gekeken of de bochten ruimer kunnen.

Grote zorgen voor FC Weesp

Is degradatie naar derde klasse nog te voorkomen?

Het kostte heel wat werk, maar de zaterdag van FC Weesp won afgelopen weekend. Foto: Bastiaan Miché

WEESP - Toenemende zorgen voor de voetballers van het eerste zondagelftal van FC Weesp. De Weespers leden afgelopen weekend weer een nederlaag en zakken daardoor af naar een teleurstellende allerlaatste plaats van het klassement. De Weespers konden tegen het hoger geklasseerde Elinkwijk geen moment potten breken en verloren met 2-0.

FC Weesp speelde zwak tegen de Utrechters. De tegenstander bleek sterker dan FC Weesp en kreeg al vroeg een levensgrote kans om de score te openen. Het leek FC Weesp amper wakker te schudden. Pas toen de tegenstander eenmaal had gescoord, leek FC Weesp wat beter te gaan voetballen. Het ontbrak de ploeg echter aan goede kansen om de schade ongedaan te maken. Toen FC Weesp een tweede tegengoal te verwerken kreeg moest de ploeg genoegen nemen met de nederlaag.

Zaterdagelftal houdt koers
Zonder al te veel problemen op het veld heeft het zaterdagelftal afgelopen weekend gewonnen van FC Amsterdam: 2-1.

Topscorer Sasja Fransen scoorde weer voor FC Weesp. Foto: Bastiaan Miché

Voorafgaand aan het duel waren er nog problemen. De tegenstander klaagde onder meer over het veld en kwam een half uur te laat het veld op. Op het veld bleek FC Weesp de baas: door doelpunten van Sasja Fransen en Kobus den Uyl was de zege al snel zeker.

FC Weesp staat na afgelopen weekend op de derde plaats. Komend weekend speelt het team tegen streekgenoot Olympia '25. Een week later wacht het treffen met koploper Victoria.

Off-day voor voetbalsters
Een forse nederlaag afgelopen weekend voor de voetbalsters van FC Weesp tegen Saestum. Wat een leuk duel moest worden tussen twee subtoppers werd een 'walk-over' voor Saestum: 7-1.

FC Weesp speelde voor rust zwak en ongecontroleerd. Dat zorgde ervoor dat Saestum toe kon slaan: na de eerste helft stond het 4-0. Na de rust kon FC Weesp met een doelpunt van Tess Brunekreef wat terugdoen, maar meer goals bleven achterwege. Saestum scoorde nog wel een paar doelpunten.

FC Weesp staat na afgelopen weekend op plaats 5 van het klassement. Komend weekend speelt de ploeg tegen het veel lager geklasseerde FIT, een week later wacht Houten, dat eveneens een paar plaatsen lager staat dan de Weesper vrouwen.

Geschrokken MHCW kan voorsprong nog net vasthouden

Foto: Bastiaan Miché

WEESP - Hard werken werd afgelopen weekend beloond voor de hockeyers van MHCW. De Weesper heren boekten een zwaarbevochten zege tegen Athena: 3-2.

MHCW startte erg sterk en hockeyde erg volwassen. Dat zorgde ook voor vertrouwen aan de kant van de Weespers. Het duurde lang voordat de ploeg een voorsprong kon paktken, maar dat lukte vlak voor rust door een doelpunt van Tim Kapel.

Na rust bleef MHCW goed hockeyen. Al snel volgden nog twee treffers, van aanvoerder Jorrian Kaarsgaren en de tweede van Kapel.

Na de derde Weesper goal leek MHCW het wel te geloven en zakte het ver terug. Athena maakte het nog spannend door terug te komen tot 3-2, maar meer tegengoals bleef MHCW bespaard.

Hockeysters komen tekort

Foto: Yannick uit den Boogaard

WEESP - Fel en sterk hockey was afgelopen weekend onvoldoende voor een zege voor de hockeysters van MHCW. De Weesper vrouwen verloren met 0-1 van Xenios.

MHCW startte sterk en was erg gefocust. Dat zorgde ervoor dat de ploeg al snel beter was en veelal aan de bal op de helft van de tegenstander stond. Er kwamen meteen kansen, maar MHCW vergat de kansen te benutten. Xenios kreeg slechts één kans, maar benutte deze wel. Na de rust zette MHCW alles op alles om de achterstand ongedaan te maken, maar ook nu kon de Weesper ploeg geen doelpunt maken.

Nederlaag volleybalsters Oberon

WEESP - De volleybalsters van Oberon hebben afgelopen weekend geen zege kunnen boeken tegen Zaanstad. Het duel was lang spannend, maar Oberon verloor toch met 2-3.

Oberon was steeds erg gewaagd aan de tegenstander. Elke set bleef lang spannend. Oberon verloor de eerste set met 24-26, maar kwam daarna met 25-17 knap terug. Zaanstad kwam echter wederom op voorsprong, maar ook nu kon Oberon terugkomen. De laatste set verloor Oberon echter wederom.

Waterpoloërs op dreef

WEESP - Een afgetekende zege voor de waterpoloërs van Triton afgelopen weekend. De Weespers kenden geen problemen met het doorgaans stugge De Vuursche en wonnen met 14-4.

De Weespers speelden zo sterk dat De Vuursche geen enkele kans kreeg om wat terug te doen. De waterpoloërs kwamen al snel op voorsprong te staan en konden de marge steeds verder vergroten. De Weesper doelpunten kwamen van Jeroen van der Vliet (2x), Walter Pouw, Marcel Koenders (2x), Ewout van Heiningen, Christiaan Visser (3x) en Paul Duijn (5x).

HUISHOUDCOACH. Rust en ruimte in uw huis en hoofd? Een verkoopklaar huis? Hulp bij het leegruimen van een nalatenschap? Structuur in uw dagindeling? Ellen Molenaar biedt uitkomst. Bel
06-20005251 of kijk op
www.rommelpotwestbroek.nl

Posicom geeft individuele therapie en training bij problemen omtrent pesten en / of bij het verwerken van een pestverleden. Voor kinderen, pubers en volwassenen. Meer informatie op:
www.posicom.nl

TANDPROTHETISCHE
PRAKTIJK WEESP

Theo Nuyens
Kunstgebitten en reparaties
klaar terwijl u wacht
(ind. mogelijk)
Bent u slecht ter been,
wij komen ook aan huis
E. du Perronstraat 38
1382 SZ Weesp
Tel.: 0294-418722

Meditatieworkshop 'Gewoon zijn' zondag 8 november van 13.30 - 15.30 uur in OAZ-Gebouw. Meer info?
www.facebook.com/firststep
tohappinessnederland

Opslagruimte(s) te huur per direct. Omgeving Weesp. Ruimtes van 15 m2 tot 47 m2. Interesse? Bel 06-269 43 164

Kennismaking charmante vrouw, 68 jr, sl. houdt van wandelen, fietsen, golf en watersport, ook van muziek en kunst en zoekt een vriendelijke man (weduwnaar) voor een serieuze kennismaking. E-mail: lvanderbent@planet.nl

SCOOTERS te koop: VESPA en PIAGGIO uit voorraad laagste prijs incl. 2 jaar garantie. Alle merken leverbaar
SCOOTERDUMPER.NL grote collectie nieuw en gebruikt 0294-414108 / 06-12868539 Bloemendalerweg 41 A Weesp

MOTORFIETSEN te koop
GEVRAAGD
alle merken en
bouwjaren. Defect of lang
stilgestaan geen bezwaar.
Direct gehaald, betaald en
gevrijwaard. 06-25418595

SCOOTER reparatie, alle merken, snel en vakkundig ! Ma t/m Za SCOOTER WEESP Bloemendalerweg 41 A, 0294-414108 / 06-53656082 RDW-erkend. Tevens oude / kapotte scooters gezocht. GRATIS opgehaald !

Haardhout (goed droog) ca. 1 kuub 25 net € 79,50. In kist ca. 1,25 kuub. In kooi gestapeld ca. 1,9 kuub € 210,00. Voor meer info: Tuincentrum H. vd Wurff. Tel.: 0294-412978

OUTLETPRIJZEN
kleding en speelgoed
LANNEKE
Nieuwstraat 39
Weesp - tel.: 416 464
naast het gemeentehuis

Gevraagd: defecte vaat/wasmachine, droger, fornuis, radiator - gratis opgehaald, 06-34606808

Privehuis Morosa Almere 06-11117475 Bakkenzuigerstr. 50 ma/vr 10.00 tot 19.00 uur meisjes/dames gevraagd kvk 32159766

Kleine pensionstal biedt aan stalling, binnen- en buitenrijbak paddock, longeerbak, nabij Weesp en Driemond. Tel.: 06-13604009

Broeken
Ook in Bandplooi, Omslag
Kapelstr. www.nr14bussum.nl