MuiderNieuws

16 mei 2018

MuiderNieuws 16 mei 2018


Coalitieakkoord zo goed als rond

door Sjoerd Stoop

GOOISE MEREN Het kacheltje voor de witte rook kan bijna aangestoken worden: het coalitieakkoord van VVD, D66, Hart voor BNM en GroenLinks is zo goed als rond. Dat laat formateur Alexander Luijten (VVD) weten.

Vooral afgelopen week hebben de formerende raadspartijen grote stappen gezet, waardoor er eensgezindheid is over de te varen koers voor de komende jaren. "We hebben de afgelopen dagen veel gesproken over de inhoud van ons programma. We hebben eerst de punten besproken waarover we het nagenoeg eens waren, daarna hebben we een lijstje met tien meer discutabele punten besproken. Daar hebben we ook overeenstemming over bereikt. Als je puur en alleen naar de inhoud kijkt, zijn we wel klaar", vertelt Luijten.

VVD, D66, Hart voor BNM en GroenLinks staan nu voor de volgende stap: het verdelen van de portefeuilles en het invullen van de wethoudersposten. Daar gaat nog wel wat onderhandelen overheen, maar de partijen hebben het volste vertrouwen eruit te komen.

De vraag is alleen nog wanneer de witte rook echt uit de schoorsteen dwarrelt. De formerende partijen hadden als doel het nieuwe gemeentebestuur al tijdens de eerstvolgende raadsvergadering van volgende week woensdag te presenteren. Dat is misschien nog net te vroeg.

Zorgen over risico's van ondergrondse hoogspanning

GOOISE MEREN Waar heeft de gemeente Gooise Meren ondergrondse hoogspanningskabels? En waar liggen deze zo dicht bij huizen dat ze voor gevaar zorgen? Dat vraagt de PvdA aan het gemeentebestuur nadat afgelopen week bekend werd dat hoogspanningskabels schadelijk voor de volksgezondheid kunnen zijn.

De zaak werd afgelopen week aangezwengeld door RTL Nieuws, dat onderzoek deed naar de hoogspanningskabels. Bekend werd dat er op verschillende plaatsen leidingen dicht bij woonhuizen liggen.

Dat de hoogspanningskabels gevaarlijk kunnen zijn voor de volksgezondheid heeft te maken met het magnetische veld dat rond deze kabels ligt. Er wordt onder meer een relatie gelegd met leukemie bij kinderen. Ook zijn er wetenschappers die betogen dat er een verband is tussen de magnetische velden en het optreden van de ziekte van Alzheimer. De schadelijke werking van fijnstof zou ook versterkt kunnen worden.

5

Muider boek over meidagen 1940 gepresenteerd

MUIDEN Auteurs Huib ter Haar en Guus Kroon hebben zaterdag hun boek 'Muiderberg en Muiden in de meidagen 1940' gepresenteerd. Het boekje vertelt het verhaal hoe de onwerkelijke dagen aan het begin van de oorlog beleefd werden. De eerste exemplaren werden overhandigd aan Theo Hensbergen uit Muiderberg en Klaas de Jonge uit Muiden.

Bezwaarschrift

Jur Jonges toont het uitzicht vanuit Muiderberg.

De dorpsraad van Muiderberg werkt aan een bezwaarschrift tegen de bouwwoede van Almere; de buitendijkse plannen zijn een doorn in het oog.

3

Weerbericht

Aanhoudend droog, eerst koel, vanaf zondag warmer

De stroming blijft geblokkeerd, waardoor de neerslagkans klein blijft. Woensdag trekt een Atlantisch hogedrukgebied naar de Britse Eilanden. Met een noordelijke stroming wordt dan tijdelijk koele lucht aangevoerd. Vanaf zondag breidt het hogedrukgebied zich uit richting Scandinavië. De wind draait dan naar noordoost tot oost. Het wordt dan opnieuw warmer.

Donderdag en vrijdag

Voor zowel donderdag als vrijdag worden wolkenvelden verwacht. Het blijft vrijwel overal droog. Af en toe kan de zon schijnen. Er waait donderdag een matige tot vrij krachtige wind tussen noordwest en noord. Vrijdag neemt de wind iets in kracht af tot matig. Donderdag wordt het overdag slechts 12 à 13 graden. Op vrijdag iets hoger, tot zo'n 14 à 15 graden.

Het pinksterweekeinde

Zaterdag is de wind waarschijnlijk nog noordelijk. Naast wolkenvelden bestaat er kans dat het in de loop van de dag opklaart. Het wordt 16 of 17 graden. Tijdens de pinksterdagen ruimt de wind naar noordoost tot oost. Er komt dan geleidelijk meer zon en het droge weer houdt aan. Het kwik stijgt eerste pinksterdag naar 20 à 21 graden, op tweede pinksterdag naar 23 of 24 graden.

Weetje

In de meteorologie is sprake van een blokkade wanneer een standvastig hogedrukgebied boven West- of Noord-Europa de (normale) westelijke stroming blokkeert. Depressies met regen en wisselvalligheid kunnen ons dan niet bereiken en buigen dan meestal af naar Zuid-Europa. Een blokkade in het luchtdrukpatroon kan in voorjaar en zomer tot droogte leiden.

Van de lezers

Het bezoekerscentrum van Natuurmonumenten.

Vrijwilligerscentrale

WEESP De Vrijwilligerscentrale van Versa Welzijn biedt deze week de volgende vacatures aan.

Secretaris
woonadviescommissie

De Woonadviescommissie Weesp-Gooi Noord is op zoek naar een secretaris. Tot de taken behoren: het opstellen van de agenda voor de maandelijkse vergadering van de WAC, het beoordelen van inkomende en uitgaande stukken, overleg met andere WAC's in de regio en het opstellen van een jaarverslag. Naast deze taak beoordeelt u ook woningbouwplannen in de gemeenten Weesp-Gooi Noord, vanuit het gebruikersperspectief van de bewoner. U krijgt hiervoor een gerichte cursus. Wilt u meer weten, bel gerust voor meer informatie. Organisatie: Woonadviescommissie Weesp-Gooi-Noord.

Baliemedewerker
Natuurmonumenten

Je ontvangt, samen met een collega-vrijwilliger, namens Natuurmonumenten het publiek gastvrij in het bezoekerscentrum. Je geeft informatie over Natuurmonumenten en de natuur en cultuur, de recreatiemogelijkheden en de georganiseerde activiteiten in de omgeving. Je boekt mensen in voor excursies en activiteiten via het computersysteem. Je helpt deelnemers aan excursies, speurtochten en andere activiteiten, onder andere verjaardagsfeestjes, op weg. Je draagt de noodzaak van het werk van Natuurmonumenten uit en werft actief nieuwe leden. Je adviseert en verkoopt de producten uit de winkel. Je signaleert wensen en behoeften van het publiek en draagt waar nodig ideeën aan ter verbetering van het bezoekerscentrum. Organisatie: Natuurmonumenten, 's-Graveland.

Winkel- en wandelmaatjes

Een dame uit Weesp draagt de zorg voor haar zieke man. Zij zou het leuk vinden om af en toe eens te gaan winkelen met iemand. Versa zoekt een gezellig maatje voor deze Weespse. Voor andere cliënten kijkt Versa uit naar vrijwilligers die het leuk vinden om samen een (rolstoel)wandeling te maken of te fietsen op een tandem. Organisatie: Versa Vrijwillige Thuishulp Weesp.

De Vrijwilligerscentrale houdt elke dinsdag van 13.30 tot 14.30 uur inloopspreekuur in Gebouw Papelaan 99, Weesp. Afspraak maken? Bel met (035) 6231100 of mail naar vcweesp@versawelzijn.nl.

Meer informatie op versavrijwilligerscentrale.nl.

Voorzitter Jur Jonges: 'Almere heeft niet echt door dat ze buren hebben'

De omvangrijke bouwplannen van Almere stuiten op weerstand

De dorpsraad werkt aan een bezwaarschrift tegen de bouwwoede van Almere; de buitendijkse plannen zijn een doorn in het oog.

Jur Jonges toont het uitzicht vanuit Muiderberg.

MUIDERBERG De voorzitter van de dorpsraad, Jur Jonges vindt het onbegrijpelijk, de omvangrijke bouwplannen van de 'overburen'. Volgens Jonges hebben ze in Almere nog niet echt door dat ze buren aan de overkant van het water hebben. Met hulp van de gemeente Gooise Meren en buurgemeente Hilversum wordt druk gewerkt aan een bezwaarschrift.

"Er staan nu al vier hoge torens en er komen er nog een flink aantal bij", aldus Jonges. Vooral het 80 meter hoge exemplaar dat er moet komen is hem een doorn in het oog. "De torens die er nu staan zijn zo'n beetje de helft." En hij staat daar zeker niet alleen in. Maar het zijn niet zozeer de bouwplannen voor de tientallen hoge woontorens als wel de plannen voor het buitendijkse gedeelte dat hen zorgen baart.

Jonges: "Er gaat landaanwinning plaatsvinden in de vorm van zand dat uit het IJsselmeer en/of het Markermeer moet komen. Daarmee gaat Almere de pier bij de jachthaven (Marina Muiderzand) verbreden ten behoeve van een catamaran-strand." Volgens Jonges geen logische plek, zo dicht bij de vaargeul en onder de rook van de jachthaven. Ook zijn er plannen voor onder meer de bouw van appartementen bij de jachthaven. Het huidige catamaranstrand gaat volgens Jonges opgeofferd worden ten behoeve van het vertier van de inwoners van Almere Poort. "Ook daar komt zand bij zodat een groter strand ontstaat."

'Het wordt een zootje, een verrommeling van het landschap'

Grote evenementen

Maar dat is nog niet alles. Het huidige evenemententerrein, in de schaduw van de Hollandse Brug, schuift een stuk op richting het zuiden. En dus daarmee dichter bij Muiderberg, laat een uiterst verontruste Jonges weten. "Dat is het terrein voor grote en geluiddragende evenementen." Zijn uitleg: "Almere wil graag dat de inwoners van Almere Poort minder last ondervinden van deze evenementen. Daarbij vergeten ze blijkbaar dat ze buren hebben aan de overkant van het water."
"Het op grote schaal weghalen van zand tast de bodem en de biodiversiteit aan", vervolgt Jonges zijn betoog. "Bovendien vormt de verplaatsing van het evenemententerrein ook een ernstige bedreiging van de biotoop van het aangrenzende Natura 2000-gebied." Maar de gevolgen voor de natuur zijn niet het enige issue. Jonges, die ook architect is, maakt zich zorgen over het landschappelijke beeld. "Vanuit Muiderberg gezien krijg je een verrommeling van het landschap. Het wordt plat gezegd een zootje."

Bezwaarschrift

De gemeente Almere kan dus rekenen op een stevig bezwaarschrift vanuit Muiderberg. Daar wordt nu de laatste hand aan gelegd. Zoals al gezegd krijgen ze hulp van de gemeente Gooise Meren, waar wethouder Boland zich heeft opgeworpen als ruggensteun en ook de hulp heeft ingeroepen van een, in deze materie gespecialiseerde, ambtenaar van Hilversum. Ook krijgt de dorpsraad hulp van de IJsselmeervereniging.

'Proef Pampus' tijdens pinksterweekend

De leukste picknick van het jaar is op Pampus. Foto: Rien de Jager

MUIDEN Op Forteiland Pampus is dit weekend 'Proef Pampus'; de leukste picknick van het jaar voor jong en oud.

Het eiland is veranderd in een Parade-achtige sfeer met livemuziek van onder andere singer-songwriter Anne van Damme en het gitaartrio De Beek, verrassende acts, Pampus Xperience, hapjes en drankjes en vitaliserende stoelmassages.

Lichtgevende hoepels

Ook is er een Hula Hoop show met lichtgevende hoepels in een van de donkere fortruimtes of je kunt struinen langs de marktkraampjes met biologische en duurzame producten, schmink en suikerspinnen.

Oude historie

Naast de foodstands met lekkere hapjes, wijnbar en verfrissende bieren kun je als bezoeker genieten van een mix van oude historie en eigentijds vermaak.
Schuif aan bij het Egyptisch waarzeggen of bij een van de rondleidingen door ervaren gidsen die de geheimen van Fort Pampus maar al te graag uit de doeken doen.

Gigantisch timmerdorp

Voor kinderen is er een gigantisch timmerdorp waar zij de baas zijn, ze kunnen komen balanceren op de loopballen en is er een kindercircuspiste.
Over het water rondom het eiland kan geracet worden in snelle RIB-boten, boven op het fortdak waai je heerlijk uit met een panorama tot ver over de regio en op de terrassen of in de zitzakken met de tekst 'Ik lig voor Pampus' plof je heerlijk neer om te genieten van je hapje en drankje. Even de boel de boel laten en lekker genieten op het mooie eiland.

Extra boten

Proef Pampus kost niks extra's, je hebt alleen maar een regulier entreekaartje nodig voor de boot en het eiland. Het foodfestival is van zaterdag 19 tot en met maandag 21 mei van 11.00 tot 20.00 uur. Een kaartje is te koop via www.pampus.nl/proef. Museumkaarthouders zijn voordeliger uit.
Van zaterdag tot en met maandag gaan er extra boten varen; op zaterdag 19 en zondag 20 mei zijn er twee extra afvaarten, om 13.30 uur en om 16.00 uur.
Kom je met een eigen boot, dan betaal je je entree op het eiland.

Vragen PvdA over risico's

Vervolg van de voorpagina

Nadat bekend werd dat de ondergrondse hoogspanningskabels voor gezondheidsrisico's kunnen zorgen als ze dicht langs huizen lopen was er wat ongerustheid op bewonersgroepen op sociale media. Dat kwam vooral door de onzekerheid. Want waar liggen deze kabels precies? En lopen ze ook langs onze huizen?

Van de gemeente Gooise Meren is bekend dat er ondergrondse hoogspanningskabels zijn, maar of deze ook echt dicht bij woonhuizen liggen is niet officieel bekend. Netbeheerder TenneT bevestigt wel dat er in de gemeente Gooise Meren zulke ondergrondse hoogspanningskabels liggen, maar waar deze precies liggen blijft geheim. Of kabels ook te dicht bij woningen liggen, is volgens TenneT nog nooit uitgezocht, maar de netbeheerder sluit het niet uit. Toch is er wel een beetje achter te komen. Op de door vrijwilligers bijgehouden kaart op de website HoogspanningsNet.nl is de zien waar de hoogspanningskabels ongeveer liggen. Te zien is dat er onder meer een hoogspanningskabel loopt langs de Naardense Thorbeckelaan en door de wijk Ministerpark, maar ook dwars door de kern Bussum langs onder meer de Huizerweg. RTL Nieuws verrichtte afgelopen week metingen en vond in ieder geval in Naarden een aantal woningen waar de straling te hoog is.

Met de vragen aan het gemeentebestuur hoopt de PvdA nu meer helderheid te krijgen. De partij wil onder meer weten of de gemeente zelf op de hoogte is van waar de kabels precies liggen, welke straling er is en welke gezondheidsrisico's er zijn. De vragen moeten nog worden beantwoord.

Werkzaamheden in woonwijk Muiden Noord West zijn afgerond

Foto: Bob Awick

MUIDEN Wethouder Marleen Sanderse heeft maandag aan de Constantijn Huygenslaan de laatste handelingen verricht voor de werkzaamheden in woonwijk Muiden Noord West. Zij heeft met de graafmachine een gat gegraven om de laatste boom van het project te planten. Ook had ze voor alle buurtbewoners een ijsje meegenomen. Begin 2017 zijn de werkzaamheden in de woonwijk begonnen. De riolering is vervangen en de straten zijn heringericht met nieuwe materialen, duurzame verlichting en groen. De laatste hand wordt deze week gelegd aan het Kruitpad en dan is het project klaar.

'Wereldwinkel levert een belangrijke bijdrage aan de opmars van fair trade'

Van huiskamerverkoop tot A-locatie

Wereldwinkel Weesp vierde zaterdag het 35-jarig bestaan. De vrijwilligers doen er alles aan om de winkel open te houden, want de klus is nog niet geklaard.

Feest bij de Wereldwinkel; Danielle en Jannie staan rechts.

WEESP Pas 18 jaar was Jannie Wessel (65) toen ze zich aansloot bij de Wereldwinkel in haar geboorteplaats Joure (Friesland). "Ik was altijd al een meisje dat een rechtvaardige wereld wilde. En niet omdat dat binnen het gezin waarin ik opgroeide nou zo'n enorm onderwerp van gesprek was, het was toen al echt iets van mezelf."

In 1990 wilde Jannie - inmiddels neergestreken in Weesp - het vrijwilligerswerk weer oppakken. Ze meldde zich bij de Wereldwinkel Weesp, die in 1983 was opgericht vanuit de Vredesgroep Weesp.

Huiskamerverkoop

"De verkoop begon destijds vanuit een woonkamer", blikt Jannie terug. "Daarna werd het een kraam op straat en pas daarna een fysieke winkel - in eerste instantie op achteraf-locaties. Dat klinkt wat oneerbiedig, maar toen waren we er hartstikke blij mee. We bouwden echt iets op en kwamen steeds een stap verder. Sinds 12 jaar zitten we in de Nieuwstraat, een betere locatie bestaat niet." De Nieuwstraat is een A-locatie. De crisis heeft in deze straat tot een stoelendans geleid, maar de Wereldwinkel is niet meer weg te denken. Althans zo lijkt het, want in de praktijk ziet het er wat minder rooskleurig uit. Jannie: "We draaien op zich best een goede omzet, maar het lukt ons maar niet om financiële armslag te krijgen. Tot nu toe weten we ons hoofd boven water te houden, maar ik maak me zorgen over de toekomst. Zaterdag hebben we, gelijk met de Wereld Fairtrade Dag, onze 35ste verjaardag gevierd met kinderactiviteiten en dansoptredens. Laten we hopen dat we de 36 jaar ook halen, maar dan moet er wel iets gebeuren."

Het zou Jannie pijn doen als de winkel waar zij zich al 28 jaar met hart en ziel voor inzet zou verdwijnen, zeker omdat de klus nog niet geklaard is. "Steeds meer supermarkten en andere winkels verkopen fair trade - iets waar de Wereldwinkel met campagnes een belangrijke bijdrage aan heeft geleverd - maar we zijn er nog lang niet." Gelukkig is de ommezwaai al wel goed ingezet en in toenemende mate zichtbaar. Voor een steeds groter deel van nieuwe generaties beginnen duurzaamheid en eerlijke handel de normaalste zaak van de wereld te worden. Een van de mensen binnen die nieuwe lichting is Danielle Opdam. "Ik ben communicatieadviseur en had de behoefte om mijn kennis en ervaring in te zetten voor een goed doel. Dat werd de Wereldwinkel, een organisatie naar mijn hart. Ik ben PR-bestuurslid en met de PR-groep brengen we de winkel en onze activiteiten zo breed mogelijk onder de aandacht. Soms doen we mee aan de landelijke campagnes en activiteiten, maar we bedenken ook zelf leuke acties. We willen op een positieve manier de bewustwording vergroten."

Zilversmid uit Nepal

De Wereldwinkel doet goed werk, maar is bovendien ook nog eens heel leuk. Wie een bijzonder cadeau zoekt, zal hier zeker slagen. Zelf is Jannie een groot fan van de sieraden. Ze tipt: "Vrijdag tussen 12.00 en 18.00 uur is zilversmid Dambar uit Nepal bij ons in de winkel. Loop vooral even binnen!"

'In Weesp kunnen kinderen overal boeken lenen, in Marokko nauwelijks'

Samira Bouddount komt met Stichting Marokko Leest

Samira Bouddount van Stichting Marokko Leest. Foto: Marieke van Veen

door Marieke van Veen

WEESP Op de openbare basisschool de Triangel, de school van haar kinderen, is Samira Bouddount als hulpmoeder al jaren betrokken bij de Liefde voor lezen-commissie. Ze vindt het een groot goed dat leesboeken voor Nederlandse kinderen zo toegankelijk zijn. Was dat in Marokko, het land waar haar roots liggen, ook maar zo. Daarom heeft Bouddount onlangs de Stichting Marokko Leest opgericht.

Leesvaardigheid is noodzakelijk om mee te doen in de samenleving. "De Stichting Marokko Leest vindt daarom dat ieder kind in Marokko moet kunnen beschikken over leesboeken en zet zich in voor de realisatie van schoolbibliotheken", legt Bouddount uit.

Het eerste project is basisschool Al Mowahidine in Nador

'Do it or lose it'

"Lezen is een zinvolle vrijetijdsbesteding. Hoe meer plezier een kind hieraan beleeft, hoe vaker het zal lezen. En een kind dat eenmaal de smaak van het lezen te pakken heeft, raakt dat nooit meer kwijt. Ook niet wanneer het volwassen is. Dat mensen blijven lezen, is belangrijk. Leesvaardigheid zakt weg wanneer dat niet wordt onderhouden. Het motto bij lezen is dan ook: 'Do it or lose it'."

Transparantie

Op verschillende manieren probeert de advocate geld bijeen te krijgen voor het realiseren van haar doel. "Mijn kinderen helpen mee. Zij gaan langs de deuren om geld in te zamelen. Op www.marokkoleest.nl hou ik de stand daarvan bij. Via de site ga ik straks ook communiceren wat er met dit geld is gedaan. Heel transparant, dat vind ik belangrijk. Als je een goed doel steunt, wil je toch weten wat er gebeurt met je gift."

Eetfeestje

In de kas van Marokko Leest zit inmiddels 364 euro. De Weespse denkt ondertussen na over andere manieren om geld bijeen te krijgen. "Ik overweeg bijvoorbeeld een eetfeestje in de buurt, aan het eind van de ramadan. In de Marokkaanse cultuur neemt eten een belangrijke plaats in en Nederlanders houden erg van het uitproberen van verschillende keukens." De ramadan is sinds deze week en wordt vrijdag 15 juni afgesloten met het Suikerfeest.

500 boeken

Het eerste project van Marokko Leest is basisschool Al Mowahidine in Nador. Deze school telt 408 leerlingen van 6 tot 15 jaar, 205 meisjes en 203 jongens. De leerlingen zijn verdeeld over 14 klassen en 14 leraren. De school heeft nog één lokaaltje over dat mooi dienst zou kunnen doen als schoolbibliotheek. De school heeft echter geen leesboeken en ook geen financiële middelen om zelf leesboeken aan te schaffen. Bouddount: "Een kinderboek kost in Marokko gemiddeld € 4,-. Het streven is om een schoolbibliotheek te realiseren met 500 kinderboeken. Om het eerste project van Marokko Leest te realiseren is dus 2000 euro nodig."

Kijk voor meehelpen en/of doneren op www.marokkoleest.nl.

De ambtelijke fusie met Amsterdam heeft nogal haast

Wethouders John Vos, Léon de Lange, Astrid Heijstee en Maarten Miner achter de collegetafel. Foto: Sjoerd Stoop

door André Verheul

WEESP WSP, GroenLinks en D66 hebben elkaar gevonden in een ambitieus coalitieakkoord en de nieuwe wethoudersploeg is aangesteld om de komende vier jaar de mouwen nog eens extra op te stropen. Maar hoeveel klussen kan de op het tandvlees lopende gemeentelijke organisatie van Weesp nog aan?

Weesp gaat fuseren met Amsterdam en dat is niet voor niets. Zonder hulp kan de gemeentelijke organisatie de zaken nu al niet meer bolwerken. "We weten het hoofd boven water te houden, maar het houdt niet over. Over de gehele linie is er in het recente verleden fors bezuinigd, jarenlang niet/nauwelijks geïnvesteerd in de organisatie (vanwege bestuurlijke fusie/samenwerking) en is het takenpakket voor de gemeente alsmaar groter geworden", zo staat in het 'overdrachtsdossier' dat vorige maand bij de wisseling van de gemeenteraad is aangeboden.

Gemeentelijke organisatie Weesp loopt op tandvlees

Intern is er van alles in gang gezet, soms met hulp van Gooise Meren en Amsterdam, om de gemeentelijke dienst te laten draaien en de medewerkers gemotiveerd te houden. "Er is een hoge spanning op de totale organisatie, omdat de personeelsbezetting op vele onderdelen matig/zwak is", staat in het document. Middelen om personeel aan te trekken zijn er niet of nauwelijks. De ambtelijke fusie met Amsterdam heeft dus haast. Het project is al gestart en de koers is uitgezet op een ambtelijke fusie per 1 april 2019 (de bestuurlijke fusie volgt niet eerder dan 2022). Maar datzelfde fusieproces zal een forse extra wissel trekken op de organisatie. "Naast de winkel die open moet blijven, worden veel collega's gevraagd hun bijdrage te leveren aan het ambtelijke fusieproces, zowel organisatorisch als inhoudelijk." Door deze omstandigheden zal het nieuwe college gedwongen zijn de ambitieuze plannen van de gemeenteraad terughoudend in te plannen. Met andere woorden: het komende jaar er even niet te veel bij, alsjeblieft. "De organisatie piept en kraakt nu al", zei burgemeester Van Bochove al eens.

Wethouders

Volgens voordracht zijn woensdag Maarten Miner (GroenLinks), Léon de Lange (D66), Astrid Heijstee en John Vos (WSP) benoemd tot wethouder. Dat leidde tevens tot de installatie van drie nieuwe raadsleden: Christian Pfeiffer (GroenLinks), Bert Zaaman (D66) en Daniëlle Meyer (WSP). De raad besprak het coalitieakkoord en gaf het nieuwe college de opdracht om er een werkprogramma van te maken.

'In de schulden raken, kan iedereen overkomen'

Schuldhulpmaatjes helpen mensen hun financiën weer op orde te krijgen

Het kan iedereen overkomen: in de schulden raken. Sinds vijf jaar kun je in Weesp dan geholpen worden door een schuldhulpmaatje van de gelijknamige stichting.

Alwine van de Meent en Marien Weststrate: 'Ons doel is dat mensen weer zelf hun financiën kunnen regelen.' Foto: Ingrid Voet

WEESP Eigenlijk zou hun hulp niet meer nodig moeten zijn, vinden ze zelf bij de Stichting Schuldhulpmaatje (SHM), maar er doen juist steeds meer mensen een beroep op de hulp die zij bieden. De crisis is voorbij, maar dat merken ze nog niet bij SHM, 2017 was juist een druk jaar.

Marien Weststrate is coördinator bij SHM en de eerste contactpersoon als iemand zich aanmeldt. "Dat doe ik altijd zo snel mogelijk, want als iemand eenmaal de stap neemt, is de nood vaak hoog. Ik probeer snel te inventariseren of er sprake is van een acute crisis, zoals een dreigende huisuitzetting of afsluiting van gas en licht, en koppel dan de cliënt aan een maatje." In de schulden raken, kan iedereen gebeuren, is de ervaring van Alwine van de Meent die al 2,5 jaar als schuldhulpmaatje mensen begeleidt. "Mensen verliezen hun baan, worden ziek of gaan scheiden en als dan je inkomen daalt en je je uitgavenpatroon niet weet aan te passen, gaat het al snel mis." Bij de eerste bezoeken aan een cliënt probeert zij inzicht te krijgen in de situatie. "Dat betekent vooral goed luisteren, ook naar wat er tussen de regels door verteld wordt. Er is vaak schaamte en er zijn ook regelmatig meer problemen dan alleen de financiële. Ik wil eerst weten: is er nog wel geld om eten te kopen. Zo niet, dan leg ik contact met de voedselbank. We hebben goede contacten zodat we dat snel kunnen regelen. Dan begint het uitzoeken van de papieren, soms vuilniszakken vol met - ongeopende - enveloppen, waaronder veel blauwe."

SHM is laagdrempelig; de mensen worden, meestal wekelijks, thuis geholpen en als dat nodig is langdurig. "Maar het belangrijkste doel is wel om de cliënten juist zelfredzaam te maken en hun financiën (weer) zelfstandig te regelen", benadrukt Van de Meent. Zij begeleidt drie cliënten. "Ze zijn vaak blij als je komt, de nieuwe rekeningen liggen al klaar op tafel. Eén cliënt begeleid ik al heel lang, die kan het eigenlijk al zelf, maar af en toe help ik nog even bij een moeilijke brief of betaling. Een ander kon ik snel helpen en het traject ook weer afsluiten; dat was iemand die na een scheiding ineens zonder inkomen was komen te zitten en nog nooit de financiën geregeld had. Als het zo goed lukt, is het heel dankbaar werk."

'Soms treffen we zakken vol ongeopende rekeningen aan'

De hulpvraag verschilt enorm. "Als een schuldhulpmaatje contact opneemt met een schuldeiser, wordt er meestal wel wat langer respijt gegeven, is de ervaring. "Zij weten ook dat ze dan meer kans hebben om hun geld, al is het maar voor een deel, toch te krijgen", aldus Weststrate. Van de kant van de schuldeisers zou trouwens best eerder wat gedaan kunnen worden, vindt hij. "Dat gebeurt al wel: een woningbouwvereniging trekt bijvoorbeeld veel sneller aan de bel dan vroeger als er een huurachterstand ontstaat. Maar de overheid zou om te beginnen eens begrijpelijke brieven kunnen gaan schrijven en ook eerder kunnen waarschuwen als bijvoorbeeld de belasting niet wordt betaald." Bij (te) grote schulden gaat het maatje met de cliënt via Versa naar een schuldsaneringstraject. Maar de begeleiding van SHM blijft ook, want zo'n traject is zwaar. "Vergis je niet, de regels om in aanmerking te komen voor kwijtschelding van (een deel van) een schuld zijn heel erg streng. Deze mensen hebben echt een heel laag inkomen", vertelt Van de Meent. Weststrate: "Ik zeg het vaak bij voorlichtingsbijeenkomsten over ons werk: voor wie een baan heeft, gezond is en in staat is om zijn financiën zelf te regelen, lijkt het allemaal zo makkelijk, maar dan heb je gewoon geluk."

Het werk van SHM wordt betaald door bijdragen van de gemeente en giften, bijvoorbeeld van de kerken, Rotary en de Rabobank. Sinds de start in 2013 meldden zich 107 mensen aan voor hulp bij SHM. 2017 was een druk jaar, waarin voor 29 mensen een begeleidingstraject is opgestart. Op dit moment zijn in Weesp, Muiden en Muiderberg 19 maatjes actief. Net genoeg om de vraag naar hulp en het aanbod in evenwicht te houden.
Wie zich aanmeldt als schuldhulpmaatje krijgt eerst een korte opleiding en ieder jaar bijscholing. De hulp is altijd anoniem, namen van cliënten worden nooit genoemd, ook niet bij de maandelijkse bijeenkomsten waar de schuldhulpmaatjes praten over hun begeleidingstrajecten en elkaar adviseren. Schulphulpmaatjes hoeven niet per se deskundig te zijn op het gebied van financiën. "Gewoon logisch na kunnen denken, dat is genoeg. En goed kunnen luisteren, geduld hebben, doorzettingsvermogen en vooral: je oordeel op kunnen schorten", zegt Weststrate. "Je komt in situaties waar er geen geld meer is om eten te kopen, maar wel twee honden rondlopen bijvoorbeeld, of flink gerookt of alcohol gedronken wordt: allemaal dingen die veel geld kosten." "In de loop van het traject, als we een vertrouwensband hebben kunnen opbouwen, gaan we natuurlijk wel samen zoeken naar punten waarop bezuinigd zou kunnen worden", voegt Van de Meent daaraan toe. "Het gaat erom dat er vooruitgang wordt gemaakt, in kleine stapjes, en dat de mensen bereid zijn ook echt iets aan hun situatie te doen."

Als iemand zich aanmeldt, is de
nood vaak hoog

Lopers en toeschouwers genieten van de Geinloop

Robin Puls uit Amsterdam wint halve marathon in 1.18.23

Driemond hield zondag de Geinloop, ook onder Weespers een populair sport- evenement. Honderden lopers verschenen aan de start.

De route voerde de lopers door het fraaie, lommerrijke Gein. Foto's: Marieke van Veen

DRIEMOND De Geinloop staat net als de Vechtloop (24 juni) in de Top 10 Lopen: de mooiste loopevenementen in de Gooi-, Vecht- en Eemstreek. Deze notering betekent dat de deelnemers kunnen rekenen op een mooie route, een goede organisatie, tijdwaarneming en meer.

Er was 's ochtends eerst een Kidsrun door nieuwbouwwijk Het Maanhof. Om 13.00 uur precies gingen de deelnemers van de halve marathon (21,1 km) en de 15 km van start, tien minuten later gevolgd door de 10 km-lopers en tenslotte de 5 km. Deze afstanden voerden de lopers het dorp uit en via de vernieuwde kruising en de vervangen Geinbrug naar het fraaie, lommerrijke Gein. Ook met de luchtvochtigheid zat het goed, waardoor de deelnemers terug kunnen kijken op een fijn sportevenement. De halve marathon werd gewonnen door Robin Puls (01:18:23). Jan Baltink was de snelste op de 15 km met 00:54:09. Rick Salome schreef met 00:34:25 de 10 km op zijn naam. Op de 5 km was Erik Scheers het snelst terug: 00:17:32. De volledige uitslagen zijn op te vragen via geinloop.nl.

Winst 34e Cafédrive naar Van Dortmond en Clevers

WEESP Mede dankzij het zonnige weer van zaterdag was de 34ste Weesper cafédrive een groot succes. 320 bridgers uit het hele land streken neer in Weesp om tegen elkaar te bridgen. De eerste prijs was voor het paar Van Dortmond en Clevers.

Ieder half uur wandelden de bridgers naar een volgende horecagelegenheid om daar een nieuwe ronde te bridgen. Negen horecaondernemers stelden hun locatie hiervoor beschikbaar. Zij verzorgden ook de lunch, waar cijfers voor gegeven werden. Dit jaar eindigden twee restaurants op de eerste plaats: eetcafé 't Weesperplein en Grand Café Restaurant Archibald uit Bussum dat de catering verzorgde in De Wintertuin. Beide restaurants ontvangen de Lunchbokaal.

De bridgers bleven nog lang hangen en vermaakten zich op de vele terrassen en in de fijne restaurants die Weesp rijk is. De Weesper Bridge Club die deze cafédrive heeft georganiseerd, kijkt met veel voldoening terug op dit evenement.

SDO te sterk voor Weesper vrouwen

WEESP Zondag stond voor de vrouwen van FC Weesp een uitwedstrijd tegen SDO VR2 op het programma. Bij de thuiswedstrijd waren er flink wat doelpunten gevallen, dus de verwachtingen waren hooggespannen.

Wederom was Weesp met slechts 12 speelsters waardoor het voor iedereen hard werken was. FC Weesp begon sterk en ging meteen op zoek naar de openingstreffer, maar de ballen belandden op de lat en net over. SDO ging aanzetten en kwam op voorsprong door een penalty. FC Weesp liet het hier niet bij zitten en ging op jacht naar de gelijkmaker. Een gemene tackle resulteerde voor rust in een gele kaart voor SDO, wat Weesp het voordeel gaf in de tweede helft een tijdje tegen tien speelsters te spelen. Dat voordeel wist Weesp echter niet te verzilveren. Toen de SDO-speelster terug het veld in mocht, schoot zij voor SDO de 2-0 in.

Volgende weken spelen de vrouwen om 12.00 uur thuis tegen SV Dios. Vorige keer werd hier met 3-0 van gewonnen.

Komend weekend: Showman's Fair op Het Domijn.

Woensdag 16 mei

Meezingen

20.00 uur | Toko WSV De Vecht

Gezellig het Hollandse lied meezingen onder begeleiding van twee accordeonisten. De tekstboeken liggen op tafel. Gratis entree.

Cityquiz

20.30 uur | City of Wesopa

Een gezellige avond waarbij je na afloop het gevoel hebt dat je toch slim bezig bent geweest. Inschrijven kan via cityquiz@wesopa.nl. Deelname € 20,- per team.

Donderdag 17 mei

Linedance

19.00 uur | Manege Bleijenberg

Voor iedereen die bewegen op (voornamelijk country)muziek fijn vindt.

Handwerkochtend

10.00 uur | Buurtkamer Kastanje

Gezellig handwerken met een kop koffie en een praatje. Ook voor hulp bij leren haken of breien, materiaal is aanwezig.

Fairtrade-ochtend

10.00 uur | Bibliotheek Weesp

Themaochtend over fair trade door Agnes de Bruin, betrokken bij de Wereldwinkel in Weesp. Zij zal haar verhaal illustreren met beelden en voorbeelden van producten. Iedereen is van harte welkom, de entree is vrij.

Muziek in Huis

19.00 uur | De Hogeweyk

Het ensemble Duo Ambiguity verzorgt een concert in de theaterzaal van De Hogeweyk. Duur: 60 minuten. Entree € 7,20.

Zomeravondwandeling

19.00 uur | De Grote Kerk

De Historische Kring Weesp verzorgt een wandeling door Weesp langs historische bezienswaardigheden. De wandeling start bij de Grote Kerk aan de Nieuwstraat en duurt ongeveer anderhalf uur. Kosten € 3,50 per persoon. Aanmelden is niet nodig.

Bingo Aetsveld

20.00 uur | Bar Olympus

Bingo Aetsveld houdt een gezellige bingo in bar Olympus bij sporthal Aetsveld. Voor halen en brengen kan gebeld worden naar 06-40 02 72 74.

Film: 'Phantom Thread'

20.00 uur | City of Wesopa

In het Londen van net na de Tweede Wereldoorlog vindt een eigenzinnige modekoning zijn muze in de schuchtere, maar vastberaden Alma. Hij valt voor haar perfecte paspopfiguur en zij voor zijn genialiteit. Maar beiden zijn ze erg lastig om mee samen te leven. Regie: Paul Thomas Anderson, VS. 2017. Entree € 8,-.

Vrijdag 18 mei tot en met maandag 20 mei

Weespers aan de wand

Diverse locaties

Geniet ook in 2018 van kunst in Weesp. Bezoek de expositie in de Van Houtenkerk en de Synagoge, bekijk de mooie schilderijtjes van de schoolkinderen, kijk eens extra in de etalages, ontdek de open ateliers of stap in de gratis bus om creaties van de niet-geballoteerde exposanten te bekijken in het gebouw van de Adelaar. Iedereen is welkom, de toegang is vrij. Zie ook pagina 31.

Showman's Fair

14.00 uur | Het Domijn

De Showman's Fair is een rondreizend festival met acteurs, dansers, performers, muzikanten, dj's, circusartiesten, schrijvers, schilders, kermiskunstenaars en koks. Publiek en artiesten ontmoeten elkaar in een sfeer die aanvoelt als een bruiloft, trekken met elkaar op, gaan samen aan tafel en vieren gezamenlijk een feest. Vrijdag 18.00 - 00.00, zaterdag en zondag 14.00 - 00.00, maandag 14.00 - 23.00. Voorstellingsmuntjes € 3,-. Diner vanaf € 17,50.

Vrijdag 18 mei

Spelletjesdag

10.00 uur | Buurtkamer Kastanje

Zin om een spelletje te kaarten of rummikub te doen. Van 10.00 -12.00 en 14.00-16.00 uur is er gelegenheid om dat te doen in de Buurtkamer. Kom eens langs.

Zilversmid in de Wereldwinkel

12.00 uur | Wereldwinkel

Dambar geeft jongeren uit zijn dorp de kans het vak van zilversmid te leren en geeft de leerlingen die hij opleidt bovendien een eerlijk loon. Na de financiële crisis in het westen en de aardbevingen van 2015 is het aantal opdrachten teruggelopen. Om zijn werknemers aan het werk te kunnen houden, komt hij naar Nederland om de handgemaakte sieraden te presenteren. Hij is van 12.00 tot 18.00 uur in Wereldwinkel Weesp.

Klaverjassen bij FC Weesp

20.00 uur | FC Weesp

Iedere derde vrijdag van de maand is er klaverjassen bij FC Weesp. Het klaverjassen is onderdeel van een klaverjascompetitie, maar er kan ook gewoon een avondje worden gekaart. Zaal open om 19.30 uur. Entree euro 3,50.

Orgelconcert

20.00 uur | Grote Kerk

Christine Kamp speelt op het Bätz-orgel en de vleugel. Op het programma staan werken van onder anderen J.S. Bach, L. Vierne, W. von Baussnern en G. Fauré. Toegang €10,- kaarten verkrijgbaar aan de zaal voor aanvang. Na afloop is er een drankje.

Zaterdag 19 tot en met maandag 21 mei

Kunstweekend in Theetuin

10.00 uur | De Theetuin

Op 19, 20 en 21 mei komen vele kunstenaars exposeren in deze groene oase langs de Vecht. De modeltuinen, kasjes en houten loodsen van dit bastion van Weesp vormen het decor voor gevarieerde kunstuitingen. Dit jaar kunnen bezoekers ook zelf aan de slag in workshops en er zijn speciale activiteiten voor kinderen. Op het pleintje is een kunstmarkt, met verschillende objecten van keramiek, hout, glas en papier. Toegang is gratis.

Kunst op het Fort

12.00-17.00 uur | Fort Ossenmarkt

Het torenfort aan de Ossenmarkt opent de poorten voor een weldadige kunstexpositie met onder meer bijzondere schilderijen, intrigerende foto's, mysterieuze video-art, fijn beeldhouwwerk, schitterend keramiek, intense grafiek en verwonderende illustraties. Dagelijks wordt de expositie om 17.00 uur afgesloten met een miniconcert. Zie ook P31.

Zaterdag 19 mei

Kangoeroe Klup Argus

10.00 uur | Argus korfbalkantine

Alle kinderen van 2,5 tot 6 jaar zijn van harte welkom bij de Kangoeroe Klup van korfbalvereniging Argus. In de korfbalkantine aan de Papelaan kunnen kinderen spelletjes doen met bal en hoepel. Na afloop is er voor elk kind een gezonde snack. Vooraf opgeven is niet nodig.

Zondag 20 mei

Inzameling voedselbank

9.30 uur | Kerken

Op eerste pinksterdag is er een inzameling voor de voedselbank rond de kerkdiensten. Het gaat om houdbare producten zoals blikgroenten, koffie, wasmiddel, tandpasta, soep, toiletartikelen, thee, zoet of hartig broodbeleg en dergelijke. Een financiële bijdrage geven mag ook. De inzameling is bij de Grote Kerk aan de Nieuwstraat en de RK Kerk aan de Troelstralaan, van 9.00 tot 11.15 uur.

Sunday Morning Classic

9.15 uur | Toer Fiets Club Weesp

Een toerrit van ongeveer 80 kilometer met een stop onderweg voor koffie en appelgebak. Verzamelen om 9.15 uur, vertrek om 9.30 uur. Tel. 06-21828530.

Restaurant Tour Weesp

11.00 uur | Café the Walrus

Rotaract Gooi- en Vechtstreek organiseert in combinatie met Weespers aan de Wand een culinair en cultureel evenement. De Rotaract Restaurant Tour voert langs verschillende restaurants waar de beste chef-koks van Weesp een uniek verrassingsmenu serveren. Tussen de gangen door worden kunstexposities bezocht. Kosten: € 55,-. De opbrengst is voor Spieren voor Spieren. Aanmelden via www.rotaractgooienvecht.nl.

Maandag 21 mei

Inloop Seniorweb

10.00 uur | Bibliotheek Weesp

Voor informatie over cursussen en vragen op het gebied van computer, tablet of telefoon. Van 10.00 tot 12.00 uur, de koffie is gratis.

Kaarten maken

14.00 uur | Buurtkamer De Kastanje

Gezellig samen kaarten maken. Materiaal en hulp is aanwezig. Kosten: 1 euro.

Meer bewegen voor ouderen

14.00 uur | OAZ-gebouw

Koersbal voor ouderen. Meedoen? Neem contact op met Marianne van de Koppel: 0294-416081, 06-10 585 167 of kom eens langs.

Dinsdag 22 mei

Inloop vrijwilligerswerk

13.30 uur | Gebouw Papelaan 99

Voor vragen of informatie over vrijwilligerswerk.

Breicafé

13.00 uur | OAZ-gebouw

Buurtvereniging de Achtergracht organiseert het breicafé. Je kunt hier terecht voor breien, haken, borduren. Expertise is aanwezig voor wie met vragen zit. Locatie: OAZ-gebouw, Fijnvandraatlaan 2. Toegang: gratis.

DigiTaalhuis

11.00 uur | Bibliotheek Weesp

Voor volwassenen die beter willen leren lezen, schrijven of rekenen en/of willen leren omgaan met computers en internet.

Spreekuur Rechtswinkel

19.30 uur | Gebouw Papelaan 99

De rechtswinkel houdt iedere dinsdagavond vanaf 19.30 uur spreekuur in gebouw Papelaan 99. Neem uw papieren en contracten mee. Wij geven u direct advies en anders verwijzen we u door naar advocaat of het juridisch loket. Er wordt een vrijwillige bijdrage gevraagd van € 2,-.

Clubavondtocht

18.45 uur | Toer Fiets Club Weesp

Een rondje van 45 à 60 kilometer, voor het donker weer thuis. Tempo wordt indien nodig aangepast. Informatie bij onze coördinator toertochten Tjebbe Bosma, telefoon 06-37273362 of op de website: www.tfcweesp.nl.

'Nu even wel, nu even niet'

20.00 uur | City of Wesopa

De City Speelt brengt, onder leiding van de nieuwe regisseur Leander Breen, een nieuwe theaterproductie op de planken: 'Nu even wel, nu even niet'. Een avond over vriendschap die zo hecht is dat het pijn doet. Data: 22 mei (20.00 uur), 25 mei (20.00 uur) en 26 mei (15.00 en 20.00 uur). Zie ook P33.

Inloopspreekuur sporters

19.00 uur | Fysio Aetsveld

Loop binnen voor een snel en gratis advies over (sport)blessures en klachten. Ook als je vragen hebt over (sport)voeding, spierpijn, mentale coaching en tapen ben je welkom. Voor vragen of informatie: Colette.couwenhoven@gmail.com of info@fysioaetsveld.nl.

Woensdag 23 mei

Spreekuur administratie

9.30 uur | Gebouw Papelaan 99

Gratis inloopspreekuur voor Weespers die vragen hebben op administratief gebied.

Mamacafé Weesp

10.00 uur | Bibliotheek Weesp

Voor (aanstaande) moeders en vaders van jonge kinderen houdt het Centrum voor Jeugd en Gezin een Mamacafé. Om elkaar te ontmoeten en ervaringen en tips uit te wisselen.

Ontmoet & Groet Inloop

13.00 uur | Gebouw Papelaan 99

Gezellige inloop voor iedereen die zich wil verbinden met andere inwoners van Weesp. Opgeven is niet nodig, deelname is kosteloos.

Schaapscheerdersfeest in Naarden

Foto: Marieke van Veen

Naarden Stichting de Gooise Ark houdt maandag 21 mei het traditionele schaapscheerdersfeest in Naarden. Bij kinderboerderij de Pluimgraaf zijn van 12.00 tot 16.00 uur leuke kinderactiviteiten, zoals ponyritjes, boerderijspelletjes en schminken.

32 / 36

21ste Weespers aan de Wand tijdens pinksterweekend

Ruim veertig exposanten

Frozen Flowers van Ems Willems.

WEESP Vanaf aanstaande vrijdag staat Weesp onder de noemer Weespers aan de Wand vier dagen lang volledig in het teken van lokale kunst.

De manifestatie gaat vrijdag om 16.00 uur van start in de Van Houtenkerk. Aan de 21ste editie doen de volgende geballoteerde deelnemers mee: Maïesta Berckmans, Renée Blom, Maaike Brugman, Evelyne Dierikx, Ingrid Dokter, Marrit Griffioen, Eric Hage, Natasja Heeman-Kiljan, Gustaaf, Evert van Hilten, Martine Hogervorst, John Jansen, Dennis Koek, Anneke Kroonenberg, Yvonne Leeman, Maritza Marbus, Eduard Pootjes, Dirk van Someren, Dieuwke Tamsma, Ita Verwey, Ems Willems en Jan de Wringer. Hun zeer uiteenlopende werk is tot en met maandag te zien in de Van Houtenkerk, de bibliotheek, de Synagoge en winkeletalages.

In navolging van het succes van de expositie van de niet-geballoteerde deelnemers in het jubileumjaar 2017 heeft Weespers aan de Wand besloten ook in 2018 hiervoor een aparte expositie in te richten in de concertzaal van Koninklijke Harmonie De Adelaar. Naar deze locatie rijdt een gratis pendelbus. In de concertzaal is werk te zien van Agnes Aalst, Wiandy Balster, Ton Harkink, Jennifer de Jong, Karin Locht, Rene Moolhuizen, Ans Moolhuizen-Vermeulen, Coos de Nijs, Jacquelien de Nijs, Tine Puchberger, Annelies van Reemst, Nico Rijper, Istvan Tan, Betty Tepaske, Henk Versteeg, Elly Weststrate, Pitty Wijma en Pauline van Wolferen.

Openingstijden: vrijdag 18 mei van 16.00 tot 20.00 uur (alleen Van Houtenkerk en Synagoge zijn geopend), zaterdag 19 mei en zondag 20 mei van 12.00 tot 18.00 uur en maandag 21 mei van 12.00 tot 17.00 uur. De entree is overal gratis.

www.weespersaandewand.nl

Over vriendschap die pijn doet

De cast van De City Speelt. Foto: Mascha Hendriks

WEESP De City Speelt brengt volgende week, onder leiding van de nieuwe regisseur Leander Breen, een nieuwe theaterproductie op de planken: 'Nu even wel, nu even niet'.

Jarenlang trekken vier mannen zich elke maandagavond terug in de 'zeurvrije zone'. Vier jongens onder elkaar, totdat daar een einde aan komt. Dat einde is voor de vrouwen een begin. Want wat als je er na de dood van je man achter komt dat hij een minnares had?

Dan bel je haar op, vraag je haar te eten en hoor je haar volledig uit, samen met al je vriendinnen. Nota bene in het restaurant waar de mannen jarenlang in de 'zeurvrije zone' zaten. Oude wonden worden opengekrabd, nieuwe wonden worden toegebracht. Een avond over vriendschap die zo hecht is dat het pijn doet. Speeldata: 22 mei (20.00 uur), 25 mei( 20.00 uur) en 26 mei (15.00 en 20.00 uur). Kaarten via wesopa.nl.

Ook kunst in het Fort

Expositie met onder meer portretfoto's van Rob van Dam.

WEESP Tegelijk met kunstmanifestatie Weespers aan de Wand opent ook het torenfort aan de Ossenmarkt de poorten voor een kunstexpositie.
Op initiatief van de Nismissen zijn hier bijzondere schilderijen, intrigerende foto's, mysterieuze video-art, fijn beeldhouwwerk, schitterend keramiek, intense grafiek, verwonderende illustraties en meer te zien.

Zeer gevarieerde kunst van dertien kunstenaars uit Weesp en (verre) omstreken: Aat Harms, Dirk van Someren, Esther Werneke, Judith Macrander, Liselot Appelo, Niels de Groot, Rob van Dam, Rosa Meulenbeld & Marieke Göbel, Talisa Kiyiya, Ti Fens en Wouter & Julian Stips.

Kunst in het Fort wordt gehouden op zaterdag 19, zondag 20 en maandag 21 mei en is elke dag van 12.00 tot 17.00 uur te bezoeken. Dagelijks wordt de expositie om 17.00 uur afgesloten met een miniconcert. De expositie is gratis toegankelijk. Er is in het fort gelegenheid tot het nuttigen van een hapje en een drankje.

Zomeravondwandeling door historisch Weesp

Foto: Historische Kring Weesp

WEESP De Historische Kring Weesp houdt in de zomermaanden elke eerste en derde donderdagavond van de maanden mei, juni, juli, augustus en september een wandeling door Weesp langs de historische bezienswaardigheden. De wandeling start bij de Grote Kerk aan de Nieuwstraat en duurt ongeveer anderhalf uur. Kosten € 3,50 per persoon. Aanmelden is niet nodig.

Zelf street-art maken in de Theetuin

Foto: Theetuin Weesp

WEESP Van 19 t/m 21 mei houdt ook de Theetuin een kunstweekend. Het bastion is het decor voor gevarieerde kunstuitingen. Bezoekers kunnen ook zelf aan de slag: zaterdag is er een graffitiworkshop, op zondag en maandag houtskoolworkshops.

36 / 36