MuiderNieuws

10 december 2014

MuiderNieuws 10 december 2014


Focus op foutparkeren

Vooral rondom de rood-witte paaltjes

door Christian Pfeiffer

MUIDEN - Medewerkers van de gemeente Muiden gaan extra controleren op foutparkeerders die voor of achter rood-witte paaltjes staan. Dit om ruimte te creeëren als de brandweer, ambulance op politie erbij moet.

In Muiden en Muiderberg - met name in de woonwijken Mariahoeve en Buitendijken - staan veel rood-witte paaltjes, zo stelt de gemeente. Deze vormen de afscheiding tussen rijbaan, parkeerplaatsen en woongebied. De komende tijd gaat de gemeente strenger handhaven op foutief parkeren achter deze paaltjes.

"De paaltjes zijn er ooit neergezet om aan te geven dat daarachter geen autoverkeer en geparkeerde auto's gewenst zijn. Wel moet laden en lossen (bij bijvoorbeeld grote boodschappen of voor mindervalide mensen) en verhuizen mogelijk blijven. Er is in deze woongebieden te weinig ruimte om naast geparkeerde auto's nog bijvoorbeeld nood- en hulpdiensten de ruimte te kunnen geven", zo verklaart de gemeente.

Onder meer op het noordelijk gedeelte van de Horrewaarde is er door de gemeente geconstateerd dat er geparkeerd wordt achter de paaltjes. Tegen deze en andere situaties van foutief parkeren zal vanaf nu handhavend worden opgetreden.

Ook het overhangend groen heeft de aandacht van de gemeente. Muiders en Muiderbergers worden opgeroepen om overhangende takken uit de tuin bij te houden. Met het koude weer en de herfst net achter de rug vallen de bladeren en naalden van dit groen op straat. Dat kan bij vorst zorgen voor gladheid.
De gemeentemedewerkers werken extra hard om de wegen schoon te houden en de gemeente vraagt aan de inwoners om het eigen groen ook een beetje in toom te houden.

Veel auto's op een nacht doelwit

MUIDEN – Een serie inbraken in auto's in Weesp en Muiden, in de nacht van zondag op maandag. De gebruikte methode was overal hetzelfde: een achterraam van de auto werd ingeslagen.

In Muiden was het raak aan de Herengracht. Daar werden uit een grijze Volvo 940 een laptop, cd's, een bril en een lader gestolen. Aan de Maxisweg werd uit een grijze BMW 316 een autoradio meegenomen.

In Weesp was het raak aan de Waarschapsstraat. Daar werd uit een grijze Toyota Yaris een TomTom gestolen. Aan de Ingelandenstraat was een grijze Opel Astra doelwit. Daar is niks meegenomen. Aan het Aquamarin werd een Renault Mégane Scénic opengebroken. De navigatie is weg. Aan de Breitnerstraat was ook een Scénic doelwit. Daar is niks weg. Een blauwe Renault Modus werd aan de Johannes Vermeerstraat opengebroken.

Aan de Utrechtseweg werd een grijze Volkswagen Polo doelwit. Hier is de autoradio weg. Aan de Meindert Hobbemastraat werd uit een Renault Mégane de navigatie gehaald.

De Bloementafel van Muiden opent deuren

Foto: Christian Pfeiffer

MUIDEN - Het is er opvallend licht en de kerstsfeer is er al volop aanwezig. Vorige week ging aan de Amsterdamsestraat de Bloementafel van Muiden open.

De zaak wordt gerund door Sharon van Erk-Gokke, een bekende in Muiden. De laatste jaren organiseerde zij de kerst- en voorjaarsfairs in Muiden en ze werkte in een bloemenzaak in Bussum. Het was meteen druk in de winkel. Veel mensen staken even de neus om de hoek in de nieuwe zaak. Met de kerst voor de deur staat de winkel vol met kerststukjes en met spullen voor in de kerstboom.

26

boetes zijn woensdag gegeven aan sluipverkeer op de Naardervaart en de Maxisweg

Schaatsen op de Muiderbergse Brink

Al jaren een idee, het is nu gelukt. Tegelijk met de Winterfair

De Winterfair staat altijd garant voor gezelligheid op de Brink. Foto: Stichting Muiderbergse Feesten

De tijden

Even onder elkaar: de Winterfair is zaterdag 13 december van 17.00 tot 21.00 uur. Bekende Nederlander ontsteekt kerstboom.

De schaatsbaan ligt er het hele weekend: zaterdag 13 december van 12.00 tot 20.00 uur en zondag 14 december van 12.00 tot 17.00 uur. Schaatsen worden ter plaatse verhuurd.

MUIDERBERG - Er komt een schaatsbaan op de Brink. Al een aantal jaar is de Stichting Muiderbergse Feesten bezig om een mooie schaatsbaan te krijgen op de Brink in Muiderberg. En nu, met financiële hulp van de Muidertafel en het Ontwikkelingsfonds Muiden, is het gelukt: in het weekend dat ook de Winterfair plaatsvindt zal er een schaatsbaan liggen op de Brink.

Kleine en grote schaatsliefhebbers kunnen hun hart ophalen en de ijzers onderbinden. Met schaatspret, gezelligheid en koek en zopie voor iedereen. De schaatsbaan wordt zaterdag rond 12.00 uur geopend en blijft open tot 20.00 uur. Wie zaterdag nog niet genoeg gehad heeft, kan zondag tussen 12.00 en 17.00 uur ook nog terecht. De schaatsbaan staat onder deskundige leiding van Natuurijs Club Muiderberg. Eigen schaatsen meenemen is niet nodig, er mag alleen geschaatst worden met speciale schaatsen die ter plekke te leen zijn.

Op de zaterdagavond, vanaf 17.00 uur, zorgt de Winterfair voor extra gezelligheid rondom de schaatsbaan. Met vele kraampjes vol brocante, kleding, kerstspullen en cadeauartikelen. Ook is er smakelijke winterkost te koop en kan men heerlijke wijnen proeven of aan een verwarmend glühweintje nippen. De winterse sfeer wordt compleet gemaakt met muziek, echte sneeuw en natuurlijk de Kerstman. Wie wil kan ook nog op de foto in de arrenslee. Kortom, alles is aanwezig om in de juiste stemming te komen voor de feestdagen.

Kerstboom met 400 nieuwe lampjes wordt zaterdag ontstoken

Voor de allerkleinsten en hun ouders is er om 17.30 uur een spannende lampionnenoptocht door het bos rondom de Brink. Met elkaar wordt er gezocht naar het Noorderlicht dat ergens in het bos te vinden moet zijn. Is het licht eenmaal gevonden, dan is er na afloop van de lampionnentocht een beloning voor de kindjes: marshmallows roosteren boven het kampvuur. Wie mee wil lopen met de lampionnenoptocht kan vanaf 17.25 uur een lampion komen halen bij de organisatie.

Wie Muiderberg een beetje kent weet dat de Brink hartje winter altijd verlicht wordt door een enorme kerstboom. Al sinds 1960 wordt de boom ieder jaar gecontroleerd door vrijwilligers en zijn er al duizenden lampjes doorheengegaan. De eerste jaren werd er in de boom geklommen en werden de snoeren naar de binnenkant van de boom getrokken, vorig jaar is de gehele verlichting vervangen met medewerking van het bedrijf Niquelight en een inwoner van Muiderberg die dit heeft gesponsord. "Het was een hele klus om de verlichting te vervangen en zonder de hoogwerker van Bos uit Weesp die de vrijwilligers de boom in heeft gehesen, was dit dan ook nooit gelukt", aldus Cleo Diesveld van de stichting. De boom heeft 400 nieuwe lampjes, en met oog op het milieu is er gekozen voorledverlichting. Omdat ledverlichting duurzaam is, hoopt de Stichting Muiderbergse Feesten dat de boom wat langer zonder onderhoud kan en dat er niet meer ieder jaar iemand de boom in hoeft om de verlichting te vervangen. Tijdens de start van de fair wordt de boom ontstoken door een bekende Nederlander.

Kerststuk maken in de bibliotheek

MUIDEN - In de Bibliotheek is volgende week woensdagochtend een workshop kerststuk en digitale kerstkaarten maken. Van 10.00 tot 12.00 uur.

Er is de mogelijkheid om een kerststuk te maken, eventueel met zelf meegebrachte materialen. Ook kunnen bezoekers aan de slag met het maken van digitale kerstkaarten. Er is deskundige begeleiding aanwezig. Aan deze ochtend zijn geen kosten verbonden. Aanmelden voor deze ochtend is gewenst.

'Strooptocht' eindigt bij de Maxis

MUIDEN – Een 43-jarige vrouw uit België is vorige week woensdag bij de Maxis aangehouden voor winkeldiefstal. Hierdoor kwam een 'strooptocht' langs meerdere winkels ten einde.

De agenten troffen bij de vrouw spullen van een Etos in Almere, de Blokker en de Hema aan. Allemaal gestolen. De vrouw is aangehouden. Ze had ook nog een boete openstaan.

Kerstconcert Crescendo

MUIDEN - Muziekvereniging Crescendo uit Muiden geeft traditiegetrouw een kerstconcert in de Grote Kerk. De fanfare, het opleidingsorkest en de AMV-leden laten winterklanken horen rn spelen eigentijdse kerstmuziek; er staan ook bekende kerstliederen op het programma om het publiek, als men wil, mee te laten zingen.

Elk jaar is er ook een gastoptreden. Dit jaar wordt dat ingevuld door het Vertigo Saxophone Quartet. Dit is een jong kwartet dat bestaat uit vier getalenteerde en ambitieuze amateurmusici die de sopraan-, alt-, tenor- en baritonsaxofoon bespelen. Het 'amateur' mag met een korreltje zout genomen worden, want het merendeel van deze musici volgt een opleiding aan het conservatorium of heeft deze al afgerond. Het Koninklijk Conservatorium in Den Haag is dan ook de thuishaven en repetitielocatie van het VSQ.

Het belooft een prachtige avond in de aanloop naar kerst te worden. Na afloop trakteert Crescendo alle aanwezigen op glühwein of chocolademelk en kerstkransjes. Iedereen is van harte welkom om te komen genieten van de muziek. Volgende week vrijdag 19 december om 20.00 uur.

Aan de slag met damwand

Foto: Gemeente Muiden

MUIDEN - Aannemer H. de Boer Muiderberg bv is gestart met de vernieuwing van de damwand aan de Zuidpolderweg. Het fietspad langs de Zuidpolderweg tussen de aansluitingen van de Nooit Gedacht is afgesloten. Voor het gemotoriseerde autoverkeer is de rijbaan versmald tot één rijbaan. Er worden verkeersregelaars ingezet om het verkeer in goede banen te leiden. Vorige week is gestart met het aanbrengen van de damwand en de bijbehorende werkzaamheden. Met gunstige weersomstandigheden zijn de werkzaamheden eind maart 2015 gereed.

Michaja van Capel

Krantenbezorgster WeesperNieuws
Geboren en getogen Weesper
15 jaar

Je brengt vandaag jezelf rond?
"Klopt! Mijn opa was dit jaar aan de beurt om met Sinterklaas een surprise voor mij te maken. Ik kreeg een doos vol met WeesperNieuwsen. Dat bleek een doordachte hint naar deze rubriek te zijn!"

Lees je het WeesperNieuws zelf ook wel eens?
"De voor- en achterkant tijdens het bezorgen."

Leukste bezorgadres?
"Er zijn adressen waar steevast vrolijk wordt gezwaaid, dat vind ik hartstikke leuk."

Wat doe je verder in het leven?
"Ik zit op het Vechtstede College, speel basgitaar en sinds kort zit ik op scouting."

Over tien jaar?
Heb ik een technische studie afgerond en kan ik eindelijk aan de bak."

Wat weten veel mensen niet van je?
"Dat ik mandarijnen niet kan openmaken."

Favoriete popgroep?
"Jack White."

En je favoriete plek in Weesp?
"Het huis van Joanita, een hele goede vriendin van me."

Chocoladeletter of kerstkransje?
"Kerstkransje."

Wat zou je doen met een miljoen?
"Stoppen met krantenlopen, haha."

Wat mis je in Weesp?
"De zee."

Favoriete vakantie?
"Kamperen op Terschelling."

Schaatsen of zwemmen?
"Schaatsen, daar kan ik echt van genieten. Dus kom maar op met die vrieskou."

Waar droom je van?
"Met een motor rijden over verlaten wegen in Amerika."

Als je burgemeester was, dan?
"Zou ik persoonlijk het groene kruis van de Laurentiuskerk afhalen."

Heb je een wens voor Weesp?
"Dat de BoekenArk kan blijven bestaan."

Havenmeesterechtpaar voor Muiden gezocht

Nieuw 'team' voor jachthaven naast Muiderslot

Echtpaar voor jachthaven gezocht. Foto: André Verheul

door Christian Pfeiffer

MUIDEN - Een opvallende vacature: de Jachthaven Stichting Muiden zoekt een nieuw echtpaar dat de havenmeesters van hun haven wil zijn.

Het echtpaar kan per 1 maart aan de slag. "De havenmeesters regelen de dagelijkse zaken in de haven. Natuurlijk zijn zij in de eerste plaats de gastheren van de haven, maar ze moeten ook onderhoud verrichten", zo laat de jachthaven weten.

Ook is het echtpaar verantwoordelijk voor de verkoop van brandstof en moeten ze enkele administratieve werkzaamheden verrichten. "De werkzaamheden zijn tijdens de zomermaanden het meest intensief", zo valt in de vacature te lezen. Logisch: de haven is open van 1 april tot 1 november. Een woonark in de haven fungeert als dienstwoning. Kandidaten met een flexibele instelling en affiniteit voor de watersport worden gezocht. Ook goede omgangsvormen zijn belangrijk. Solliciteren kan nog tot 7 januari volgend jaar via secretariaat@jachthavenmuiden.nl.

Om de tafel voor fusie

MUIDEN - De vaste Kamercommissie Binnenlandse Zaken heeft besloten dat de hoorzitting die in de regio belegd wordt in verband met het wetsvoorstel voor de fusie van Bussum, Muiden en Naarden en wijziging van de grens met de gemeente Weesp de vorm zal hebben van rondetafelgesprekken.

De datum van de hoorzitting en de locatie worden binnenkort bekendgemaakt. Eerder werd al bekendgemaakt dat vooraf aan de behandeling van het fusievoorstel in de Tweede Kamer een werkbezoek aan de regio zou worden gebracht. Muiden moet per 1 januari 2016 fuseren met Naarden en Bussum. Dat moet nog officieel door het aannemen van een wetsvoorstel worden bevestigd. Er is gedoe rondom de voorgenomen grenscorrectie in de Bloemendalerpolder.

Naar de (familie)film

MUIDEN - Volgende week woensdag wordt om 15.00 uur in de Muider Bibliotheek een familiefilm vertoond.

Welke film dat is, is te lezen op een flyer die bij de bibliotheek te krijgen is. Muiders worden opgeroepen om te komen en zo veel mogelijk mensen mee te nemen. De toegang is gratis.

20 december: Weihnachtsoratorium

Foto: Eigen foto

MUIDEN - De kerstuitvoeringen van het Weihnachtsoratorium in de Grote Kerk zijn uitgegroeid tot een Muidense traditie. Zaterdag 20 december zal het Muidens Ensemble weer drie cantates uitvoeren. Zangers zullen een aantal Christmas carols zingen.

Bij de uitvoeringen in Muiden zingen de solisten ook de koordelen en zij worden daarin bijgestaan door een vierkoppig vocalistenkwartet. Meer info via proefkamermuziek.nl.

Inbraak in bouwkeet

MUIDEN – Aan de Weesperweg is in de nacht van donderdag op vrijdag een bouwkeet opengebroken. Een aggregaat en gereedschap werd meegenomen.

De deur van de keet werd geforceerd. Dat moet tussen donderdagmiddag en vrijdagochtend vroeg zijn gebeurd.

'Ik weet hoe het is om dik te zijn en niet lekker in je vel te zitten'

Jesse Ramsoebhag en Jamilla Samson hebben hun body and mind in control

Voor Jamilla Samson en Jesse Ramsoebhag is BMC een way of life. Foto: Ty Gultekin

door Ruth van Kessel

WEESP – Bijna dagelijks at Jesse Ramsoebhag een grote patat speciaal met extra curry, mayo en uitjes, een kaassoufflé, een kipsatékroket en een kipcorn met daarbij een milkshake pistache. Nu, vijftien jaar later, is hij - naast zijn werk als model - personal trainer en lifestylecoach en begon hij in februari 2014 zijn bedrijf Body and Mind Control (BMC). Jesse: "Je voelt je fysiek en mentaal beter als je je lichaam in control hebt, ik ben ervaringsdeskundig."

Inmiddels is zijn partner Jamilla Samson, ook in BMC gestapt. Zij staat model voor de oefeningen en neemt de marketing voor haar rekening. "Natuurlijk eten wij ook wel eens een chocoladekransje en drinken we een wijntje", haast het stel zich te zeggen om te voorkomen dat ze weg worden gezet als twee gezondheidsfreaks. Hun huis op een verborgen plekje in hartje Weesp ademt gezelligheid: een pot gemberthee op een lichtje op tafel, een schaaltje pepernoten binnen handbereik. In het gesprek vullen ze elkaar steeds aan en aan een half woord hebben ze genoeg. Jamilla, model voor onder meer KLM, Bonita en Buff Headwear, vertelt dat ze door Jesse voor het eerst in haar leven is gaan trainen. Nodig was het niet, want zoals Jesse zegt, "Jamilla is een van de weinige vrouwen die zonder enige inspanning al een sixpack hebben", maar o, wat werkt het verslavend. Jamilla: "Trainen volgens de BMC-methode is een positieve manier om aan je lichaam te werken. Het is leuk en je ziet resultaat. Je voelt je gewoon veel beter, in alle opzichten."
Jullie zien er beiden goed uit, maar Jesse, dat is voor jou wel anders geweest?
"Met die grote hoeveelheden die ik als tiener naarbinnen werkte kun je je voorstellen hoe ik er uitzag: ik woog 103 kilo! Ik sneakte naar de snackbar en propte mij helemaal vol. Mijn moeder zag mij dikker worden en probeerde me tegen te houden, maar dat lukte niet. Ik had gewoon veel trek."

Met Flair

BMC heeft een uiteenlopende klantenkring, van zakenmensen en moeders tot modellen en dansers. Jesse Ramsoebhag is ook sportcoach voor de gemeente Rotterdam. Trots is Jesse dat het tijdschrift Flair hem uitkoos als personal trainer en onlangs hebben duizenden lezeressen de Flair Buik Challenge onder zijn leiding afgerond. Op 19 januari begint een nieuwe Flair Challenge: in 6 weken fit en gezond leren leven.

'Ik sneakte driemaal per week naar de snackbar: ik had gewoon veel trek'

Wat was het keerpunt?
"In de tweede klas werd ik waanzinnig verliefd op een meisje. Ze zei: sorry Jess, ik val niet op dikke jongens. Vanaf dat moment ben ik enorm gaan sporten en gaan afvallen. Ik wilde echt van dat lijf af. En het lukte, met mijn moeder als mijn coach. Sindsdien ben ik doorgegaan. Altijd, ook naast mijn werk in het bedrijfsleven, was ik bezig met sport. Ik zag de resultaten van de cardio- en krachttraining, liet me in de sportschool begeleiden door professionele sporters en als een spons nam ik alle kennis tot me."

Geen eet-, maar een sportverslaving?
"Aanvankelijk wel, maar door alle kennis leerde ik dat het lichaam ook rust nodig heeft om te herstellen en in balans te blijven. Vanuit de praktijk heb ik alles geleerd en begon ik zelf mensen te begeleiden en te motiveren. Als vriendendienst. Op een gegeven moment wist ik: ik ga doen wat ik het liefste wil. Een eigen bedrijf in body and mindcontrol. Ik wil graag dat iedereen zich zo goed voelt als ik."

''Als je je lichaam in control hebt, voel je je fysiek en mentaal beter'

Wat is de kracht van BMC?
"Door het hele land begeleid ik mensen, vooral vrouwen, naar een betere leefstijl door te sporten, anders te eten en goed naar hun lijf te luisteren. Ik kan goed luisteren, waardoor ik ook mentaal goed kan ondersteunen. De trainingen zijn vooral buiten, lekker in de natuur, of bij cliënten thuis. We doen het echt samen, ik ben een team met mijn cliënt. Op de website van BMC staan demonstratiefilmpjes van oefeningen omdat ik wil dat een 'je goed voelen' voor iedereen bereikbaar is. Want dat is mijn doel. En waarom? Omdat ik weet hoe het is om te dik te zijn en niet lekker in je vel te zitten. Ik weet waarover ik het heb, I've been there."

Surinaams-Javaans afhaalhuis opent de deuren

Rishi Sewkaransing in zijn nieuwe zaak. Foto: Christian Pfeiffer

WEESP - Afhaalcentrum Simran's opent vrijdag 12 december de deuren in Weesp. Vanaf die dag kunnen Weespers in de E. du Perronstraat terecht voor traditionele Surinaamse en Javaanse gerechten.

Initiatiefnemer is Rishi Sewkaransing. Eerder had hij een rotizaak in Den Haag. "In Weesp ontbrak het nog aan een afhaalcentrum als Simran's, terwijl ik bijna zeker weet dat er een markt voor is. Ik heb in de aanloop naar het opzetten van Simran's toe veel mensen gepolst en begrijp dat Weespers voor echte tradiotionele roti naar Amsterdam gaan. Dat hoeft straks niet meer."

Aanstaande vrijdag is de feestelijke opening, die om 11.00 uur wordt verricht door wethouder Peter Eijking. Sewkaransing hoopt op veel aanloop. "We serveren hapjes om mensen kennis te laten maken met ons assortiment. En natuurlijk hopen we dat er ook meteen volop besteld gaat worden. We hebben een uitgebreide menukaart met traditionele gerechten zoals roti, bara en tjauwmin. Ook hebben we volop keus in vegetarische gerechten en gaan we belegde broodjes verkopen."
Simran's is zeven dagen per week geopend, van maandag tot en met zaterdag van 10.00 tot 22.00 uur en op zondag van 12.00 tot 20.00 uur. Afhalen kan aan de balie, maar de gerechten kunnen ook aan huis worden bezorgd. Er komt nog een website aan en Simran's is binnenkort ook te vinden op thuisbezorgd.nl. Tot die tijd kunnen bestellingen en bezorgverzoeken alleen telefonisch worden doorgegeven: 0294-269998.

Simran's gerechten serveren op een feestje of receptie is ook mogelijk. Sewkaransing neemt ook cateringopdrachten aan.

Argus: Actieve werving van jeugdleden werpt vruchten af

Ook na 50 jaar staat Weesper Korfbalvereniging Argus nog fier overeind

Ere-voorzitter Ad Bismeijer en secretaris Tineke Kreeft zijn vergroeid met Weesper Korfbalvereniging Argus. Foto: Ruth van Kessel

door Ruth van Kessel

WEESP – De mijlpaal is gehaald. Volgende week bestaat de Weesper korfbalvereniging Argus 50 jaar. Een hele prestatie voor een sport die het in het hele land best moeilijk heeft en waar verenigingen door fusies verdwijnen. Zo niet in Weesp. Getrokken door een actief bestuur staat de teller van het aantal leden al jaren stabiel op vijfenzestig.

Wie eenmaal door het korfbalvirus besmet is geraakt, zal de sport niet snel loslaten, zeker niet in Weesp. Ere-voorzitter Ad Bismeijer en secretaris Tineke Kreeft zijn hier de grote voorbeelden van. Respectievelijk al 37 jaar en 29 jaar hebben zij zich aan de korfbalvereniging aan de Papelaan verbonden en zetten zij zich samen met de andere bestuursleden met hart en ziel in om de club levendig te houden. Daar slagen zij blijkbaar goed in, want de laatste tien jaar schommelt het aantal leden tussen de 60 en de 75 leden. Een aantal waardoor de vereniging volwaardig met vier teams mee kan spelen in de jeugd- en seniorencompetitie. Kreeft: "Wij hebben het geluk dat er bij Argus steeds nieuwe jeugd blijft instromen. Daar doen we dan ook erg ons best voor. Met de buitenschoolse opvang die bij ons in het clubhuis zit organiseren we activiteiten als korfbaltrainingen, waardoor kinderen en hun ouders al vroeg kennis met Argus maken. En dat werkt. Volgend jaar willen we starten met ouder-en-kindkorfbal. Daar verwachten we veel van, omdat korfbal een heel toegankelijke sport is voor jong en oud."

Jubileumfeest

Bij 50 jaar hoort een feestje. Daarom organiseert Weesper Korfbalvereniging Argus op 20 december van 15.00 tot 17.00 uur een receptie voor leden en oud-leden en iedereen die iets met Argus heeft of had. Aansluitend om 20.00 uur start het grote jubileumfeest voor leden, oud-leden en genodigden. De korfbalvereniging blikt terug op de 50 jaar en spreekt haar vertrouwen uit in de toekomst. Zowel de receptie als het feest wordt gehouden in het clubhuis aan de Papelaan 126.

Door de jaren heen organiseerde Argus naast de competitie veel activiteiten voor hun leden.
Leden bouwen zelf aan het clubhuis van Argus.

'De eeuwige grap: gaan jullie straks ook gemengd douchen?'

Want je kunt al heel jong met korfbal beginnen?
Kreeft: "Dat klopt. Al met je vierde jaar kun je gaan korfballen. Dan hoor je bij de welpen, die vanzelfsprekend nog geen competitie spelen maar door trainingen en spelletjes al met de sport vertrouwd raken. Met zeven jaar mag je competitie spelen. Argus heeft momenteel twee seniorenteams en twee jeugdteams, en al heeft het eerste team het dit jaar een beetje moeilijk, de andere drie teams draaien redelijk goed."

Korfbal is een van de weinige sporten met gemengde teams. Leg eens uit?
Bismeijer: "Korfbal is in 1902 in Nederland geïntroduceerd door Nico Broekhuysen. Hij bedacht de sport nadat hij in Zweden kennis had gemaakt met het spelletje ringbol. Het werd een succes, mede ook door het sociale aspect van korfbal. De teams zijn gemengd, je moet samenspelen, maar ook is er veel ruimte voor individuele actie. Korfbal is geen contactsport omdat het in twee vakken wordt gespeeld - een aanvals- en een verdedigingsvak - waardoor het niet uitmaakt of je een vrouw of een man tegenover je hebt staan. Het gaat vooral om behendigheid."
Kreeft: "Dat het een gemengde sport is ontlokt natuurlijk altijd de eeuwige grap: dat wordt straks zeker ook gemengd douchen. Ik ben bang dat we als vereniging altijd door die beeldvorming zullen worden achtervolgd. Gemengd sporten heeft natuurlijk vooral veel voordelen. Stellen die hier samen kunnen spelen in een team, ouders en kinderen, dat maakt het juist allemaal heel gezellig binnen onze vereniging."

'In de 50 jaar van ons bestaan is dit al ons derde clubhuis'

Hoe bevalt het nieuwe clubhuis?
Kreeft: "Helemaal nieuw is het niet meer, want het staat er alweer vier jaar. Maar we zijn er onwijs blij mee. Een mooi clubhuis is het visitekaartje van een vereniging en het biedt ons mogelijkheden om activiteiten te organiseren. Het is best gek om te beseffen dat we in deze 50 jaar, na de herinrichting van de Papelaan, nu al aan ons derde clubhuis toe zijn."
Bismeijer: "Toen mijn vrouw en ik 37 jaar geleden lid werden van Argus was er niet eens een clubhuis. Na thuiswedstrijden mochten we douchen in het oude Rapiditasgebouw en zorgden de dames Bödeker en Melchers dat we in de kantine warme soep, snoep en frisdrank hadden. Na afloop gingen de pannen en kratten met een van de leden in de aanhanger terug naar zijn garage tot de volgende wedstrijd. Ik vond dat een vereniging toch echt niet zonder clubhuis kon en met enig soebatten kregen we het bij de gemeente voor elkaar dat we een houten clubhuis mochten bouwen. Ook hier aan de Papelaan. Helaas stortte het in bij de vervanging van het veld en moesten we opnieuw een clubhuis realiseren. Ook dat was weer een heel verhaal dat ons met veel kunst-en-vliegwerk is gelukt."

Een echte vereniging dus?
"In de letterlijke zin. Argus is een actieve vereniging waarbij jong en oud zich heel betrokken voelt."

12 / 32

14 / 32

'Het eerste dat ik ga doen is het groene kruis weer aanzetten'

Cees van Vliet tekent de intentieverklaring onder toeziend oog van vertegenwoordigers van het kerkbestuur en het bisdom. Foto: Christian Pfeiffer

door André Verheul

WEESP - Van buiten hebben de Laurentiuskerk en de naastgelegen parochiewoning nog niets aan hun majestueuze voorkomen ingeboet. Maar binnen in de pastoriewoning dringt de uitverkoop zich meteen op. Houten kerkbeelden staan onder aan de trap met een prijssticker erop voor wie ze hebben wil: 200 euro. Het is duidelijk, het tijdperk van de katholieke kerk aan de Weesper Herengracht is voorbij.

Een dure lege kerk met pastorie, daar heb je niets meer aan als bisdom. Dus moet je er iets anders mee. Na een marktverkenning van maanden kwam het parochiebestuur maar tot één conclusie: de kerk aanbieden voor herontwikkeling. In de praktijk betekent dat al snel slopen voor woningbouw. Hartje centrum, uitzicht op de sluis; die appartementen zijn zo aan de man gebracht, toch? Maar zo rigoureus hoeft het gelukkig ook weer niet. Het kan ook met een beetje van dit en een beetje van dat: wel appartenmenten bouwen, maar het aangezicht van de kerk zo veel mogelijk intact houden. En die intentie ligt er nu.

'Het moet leiden tot een resultaat waar we allemaal blij mee zijn'

De muffige sfeer in de lege pastoriezaal werd maandag voor even verdrongen door de ouderwetse geur van verse koffie. In de kamer hangt nog een intrigerend schilderij van de Kruisafname, toegeschreven aan Sybilla. Zou het ook in de uitverkoop gaan? Een briefje met verkoopvoorwaarden werd snel even weggehaald toen vertegenwoordigers van het parochiebestuur en het bisdom hier bijeenkwamen om een intentieovereenkomst te tekenen met CTJ van Vliet Beheer van Weesper bouwondernemer Cees van Vliet. "Wat we net ondertekend hebben, is het voornemen om Van Vliet tot aankoop van het perceel over te laten gaan als hij een bouwplan kan maken dat voor hem haalbaar is", legt Leo Ruiter van het parochiebestuur uit.

Ruiter gaat verder: "De fundering van het kerkgebouw is slecht. De bedoeling is dat er een andere bebouwing komt op een groot deel van dit perceel. Die nieuwe invulling zou best woningbouw kunnen zijn. Dat is het enige wat in deze tijd voldoende rendement oplevert. Dat de pastorie behouden blijft, staat buiten kijf. Cees wil ook graag de toren behouden, misschien een of twee traveeën van de kerk, maar de rest zal waarschijnlijk gesloopt worden."
Dat gaat Ruiter zeker aan het hart, zo zegt hij, maar dan vooral vanuit het Weesper oogpunt. Als parochiebestuurder kijkt hij er toch meer naar als een zakelijke en vooral onontkoombare beslissing.

'Een nachtje slapen in de toren, dat zou toch geweldig zijn'

"Een alternatief? Nee. Alleen als er een hele grote geldschieter gevonden wordt die anderhalf miljoen euro voor de fundering wil uittrekken en ook nog een goede bestemming voor het kerkgebouw weet. In de huidige markt hebben wij zo iemand niet kunnen vinden. We hebben enkele tientallen instanties benaderd of ze interesse hadden om in de kerk iets te ondernemen. Daar is niets uitgekomen. Wel bleek er interesse in woningbouw", aldus Ruiter. De keuze viel op Cees van Vliet, omdat hij aangaf dat hij de toren wil behouden als hij daarachter woningen kan realiseren.
Hoe dat er precies uit gaat zien, is nog niet duidelijk. Een bouwplan is er namelijk nog niet, alleen wat verkenningen en wensen. Nu de intentieverklaring er ligt, kan er serieus gerekend en getekend worden. Wat is mogelijk, wat is haalbaar en wat vindt de buurt ervan? Daarvoor zijn meerdere architecten gevraagd samen te werken. Een van hen is de Weesper Janton Stork. Uitdagingen en ideeën genoeg, maar het zal volgens Stork nog flink puzzelen worden om met iets moois te komen dat past op deze locatie. Om het parochiehuis en de toren te kunnen behouden is geld nodig en dat moet verdiend worden met de woningbouw op de plek van het kerkschip. Ruiter: "Het moet leiden tot een resultaat waar we allemaal blij mee zijn."

Uit 1876

De eerste steen voor de Laurentiuskerk werd gelegd op 1 april 1875 door H. Galesloot. Op 24 augustus 1876 werd de kerk ingewijd en toegewijd aan Laurentius en Maria Magdalena. Th. Pronk legde de eerste steen voor de toren. De toren is pas 25 jaar later afgebouwd en werd op 15 september 1900 opgeleverd. Het is het hoogste bouwwerk van Weesp. Van 1949 tot 1951 en van 1991 tot 1993 is de kerk gerestaureerd.

Weesper gek
De ondernemer die daar instapt is dus Cees van Vliet. De Weesper kwam twee jaar geleden voor het eerst in contact met het parochiebestuur, toen nog alleen om te kijken naar de funderingsproblematiek. Van Vliet: "Het bestuur is zeer zorgvuldig te werk gegaan. Er is met dertig partijen gesproken, van corporaties en ontwikkelaars tot partijen die de kerk meteen wilden platgooien om er een appartementencomplex neer te zetten. Ja, financieel is dat vreselijk interessant natuurlijk. Ik heb gezegd: ik wil graag meedenken, maar dan moeten we een zo mooi mogelijk plan zien te maken waarbij we de kerktoren laten staan en het liefst ook een of twee beukmaten, zodat het aangezicht vanaf de Herengracht zo veel mogelijk intact blijft. Zo kom je tot een plan dat voor Weesp zo mooi mogelijk is en dat uiteindelijk, en daar ben ik ook heel duidelijk in, geen geld mag kosten. Het is wel prettig als er aan het einde van de rit nog een beetje geld overblijft."

Kortom, het kerkgebouw uit 1876 blijkt niet te kunnen worden behouden, maar Van Vliet biedt een acceptabel alternatief. Vindt in elk geval het kerkbestuur. Kan Van Vliet het ook waarmaken? "De mensen die de aankoop begeleiden zeiden tegen mij: kijk uit dat jij niet die Weesper gek bent die zich straks verslikt in zo'n project. Ik ben blij met dat advies, maar ik ben ook blij dat we nu deze overeenkomst getekend hebben", zegt de bouwondernemer zelfbewust.

Buurt
Van Vliet zegt verder dat de nu getekende intentieverklaring gaat leiden tot een gezamenlijk plan van kerkbestuur en ontwikkelaar Van Wijnen. Dat alles moet tot stand komen in een goed samenspel met gemeente en de buurt, die stap voor stap in het traject wordt meegenomen. "Er komen bijeenkomsten om over de voortgang te praten om de buurt erbij te betrekken. We hebben een communicatiebureau aangetrokken om dat goed te organiseren. Hoewel ik mij realiseer dat het heel moeilijk is om het iedereen naar de zin te kunnen maken." Uit een eerste gesprek met buurtbewoners kwam naar voren dat niet iedereen de nieuwe bebouwing in de Blomstraat zo goed vindt passen. Dat is het eerste leergeld dat Van Vliet betaalt: hij wil geen versteend plan en hoopt een deel van de kerktuin te behouden.

Nachtje slapen
Wat de functie van het pastoriehuis wordt, weet Van Vliet nog niet. Voor de toren (uit 1900, dus jonger dan het kerkschip) heeft hij wel een idee. "Wat zou het mooi zijn om daar een overnachtingsmogelijkheid in te maken. Stel je eens voor dat je een nachtje kunt slapen op veertig meter hoogte, uitkijkend over Weesp. Dit soort dingen zijn er in Nederland wel, in bouwkranen bijvoorbeeld, maar nog niet in een hoge kerktoren. Dus daar zouden wij ons in Weesp meteen enorm mee kunnen onderscheiden. We hebben al eerder op bijzondere locaties in Weesp herontwikkeld, maar nog nooit op zo'n bijzondere plek. Voor mij is dit letterlijk en figuurlijk het hoogtepunt. Ik kijk uit naar het moment dat we groen licht hebben voor het bouwplan, want het eerste dat ik dan ga doen is het groene licht van het kruis boven in de toren weer aanzetten. Als dat weer brandt, hebben we een plan waar ik ook echt trots op ben."

Voorleesmiddag

Het Weesper Gemeentemuseum houdt 10, 13 en 21 december voorleesmiddagen voor kinderen van 4 tot en met 7 jaar en hun (groot)ouders. In de porseleinkamer worden mooie, grappige en spannende verhalen voorgelezen. Na afloop is er warme Van Houtenchocolademelk in echt porselein. Kinderen € 1,50 / volwassenen € 5,-. Opgeven: www.museumweesp.nl.

Protestantse Gemeente Zondag 14 december 10.00 uur Grote Kerk ds. W.J. Lamfers

Parochie van Levend Water
Zondag 14 december 10.00 uur
H.H. Laurentius en Maria
Magdalenakerk
Eucharistieviering
J. Haen

Dinsdag 16 december 10.00 uur
Kapel
Woord & Communieviering
J. van Meeteren

NPB
Zondag 14 december 10.30 uur
Van Houtenkerk
E. Boon

Evangelische Gemeente
Zondag 14 december 10.00 uur
OAZ-gebouw
Hr. G.H. Kiers

Vrijwilligers

De vrijwilligerscentrale is op zoek naar enthousiaste vrijwilligers voor het nieuwe administratiespreekuur dat in januari 2015 start. Van de vrijwilligers wordt verwacht zij goed en respectvol met mensen omgaan en het als een uitdaging zien de bezoekers te helpen en te informeren. Het werk houdt onder meer in: samen formulieren invullen, post of administratie ordenen, brieven doornemen, brieven schrijven en het uitzoeken van gegevens. En voor de organisatie van de Kerstinloop wordt een paar extra handen gezocht om van het Kerstfeest een succes te maken. Stap voor deze en andere vacatures eens binnen bij de Vrijwilligerscentrale, er is elke dindag van 13.30 tot 14.30 inloopspreekuur in gebouw Papelaan 99.

vrijdag 12 december

Oudejaarsconference

Roel Meijvis en Tom Lash komen naar Weesp om een try-out te doen van hun oudejaarsconference 'De Jaarrekening '14'. Aanvang: 20.30 uur. Entree 15 euro. Kaarten zijn te koop via zone1380.nl.

Wijkmaaltijd

In zorgcentrum Oversingel wordt de jaarlijkse maaltijd voor wijk Zuid gehouden. Vol is vol. Aanvang 16.45 uur. Meer informatie 0294-419162/412337.

Etiketten maken

Nog even en de kerst- en nieuwjaarskaarten moeten op de bus. Alle enveloppen met de hand schrijven blijft een hele klus. Bij voldoende belangstelling verzorgt Seniorweb Weesp op vrijdag 12 december een workshop 'Etiketten maken' op de computer. De kosten bedragen € 5,00. Aanmelden kan door een mailtje te sturen naar: weesp@swleercentra.nl.

Trio Bier

Trio Bier speelt 'Terug naar Weesp'. Een cocktailblender vol rock & roll en polka, Americana en musette, beat en chanson, sopraansax en accordeon en zang met een snik. Aanvang 20.30 uur, entree € 15,-. Zie ook pagina 2.

Ligconcert

In YogaToday wordt een een ligconcert gegeven met klankschalen en gongs. Een unieke ervaring om diep te ontspannen en het lichaam in harmonie en balans te brengen. Datum: Vrijdag 12 december van 20.30 tot 22.00 uur. Entree: € 17,50.

zaterdag 13 december

Kerstmarkt

De H. Laurentius Maria Magdalenakerk houdt zaterdag 13 december een gezellige kerstmarkt in het kerkgebouw aan de Troelstralaan. Van 12.00 tot 17.00 uur. Te koop zijn kerststalletjes, stukjes en kransen en leuke cadeautjes gemaakt door de Creatieve Groep. Met muzikale omlijsting. De koffie en chocolademelk staan klaar.

Voorleesmiddag

Het Gemeentemuseum Weesp houdt zaterdag 13 december een voorleesmiddag voor kinderen van 4 tot en met 7 jaar en hun (groot)ouders. Opgeven via www.museumweesp.nl.

Snuffelmarkt

In het gebouw van de Evangelische gemeente aan de Nieuwstad 50 wordt zaterdag 13 december een snuffel/rommelmarkt gehouden met een verscheidenheid aan spullen. De opbrengst is bestemd voor stichting Open Doors.

Modeltekenen

Atelier de Ontdekking verzorgt zaterdag 13 december een workshop modeltekenen. Van 13.30 tot 16.00 uur. Dit keer wordt gewerkt met een aansprekend vrouwelijk model. Iedereen is welkom, ook ongeoefende tekenaars. Aanmelden kan telefonisch en per e-mail: 0612964344 / nico.atelier@upcmail.nl.

Korenfestival

Aan het Weesper Korenfestival 2014 doen 18 uiteenlopende koren mee. Van Pop en klassiek tot barbershop en shanty. De optredens vinden zaterdag 13 december plaats op zes sfeervolle locaties. Zie pagina 18.

Weesper Kerstmarkt

De Weesper winkeliers houden zaterdag 13 december een gezellige kerstmarkt. In het centrum staan van 12.00 tot 20.00 uur marktkramen, eetstalletjes en podia. Zie pagina 19.

Kinderkoren

Kinderkoren, kinderbands en muziekklasjes treden zaterdag 13 december op in de Weesper kerken. De Gooische Muziekschool verzorgt hiermee een voorprogramma van het grote Korenfestival. Zie pagina 18.

zondag 14 december

Frédérique Spigt

Frédérique Spigt staat in het Theaterpand Weesp met haar voorstelling 'The Medicine Show', een muziekprogramma boordevol folk, country en blues, gelardeerd met theatrale elementen. Datum: zondag 14 december, aanvang 20.30 uur. Reserveren via zone1380.nl. Entree € 16,50.

Jongeren Jamsessie

Jongeren kunnen zondag 14 december komen jammen in de City. Er is een complete backline aanwezig: drums, keyboard, zangmicrofoons, gitaar en basversterkers. De sessie staat onder leiding van Raoul Ferreira. Aanvang: 15.00 uur, entree is gratis. Publiek is van harte welkom.

Christmas Carols

Ook dit jaar zullen er weer christmas carols klinken in Weesp. Het traditionele Festival of Lessons and Carols vindt plaats op zondag 14 december in de Grote of Laurenskerk aan de Nieuwstraat. Aanvang 19.30 uur. De toegang is vrij.

Spelletjesmiddag

De Begaafdenwijzer houdt zondag 14 december een contact- en spelletjes middag voor meer- en hoogbegaafde kinderen en hun ouders. In restaurant Aaltje aan de Herengracht kunnen de kinderen spelletjes doen, terwijl de ouders in de praatruimte kunnen koffie drinken. Van 15.00 tot 16.30 uur.

Jubileumconcert

Koninklijke Harmonie De Adelaar Jubileumconcert bestaat 130 jaar. Dat wordt zondag 14 december gevierd met een jubileumconcert door de drumband en de harmonie in de concertzaal aan de Papelaan. De zaal gaat om 14.00 uur open, het concert begint om 14.30 uur. De entree is vrij.

woensdag 10 december

Rode Kruis Soos

Het Rode Kruis houdt woensdag 10 december een ouderensoos op Papelaan 99. Belangstellenden kunnen tussen 13.30 en 15.30 uur binnenlopen voor een kopje koffie, een praatje en een spelletje. De entree bedraagt € 2,-.

Voorleesmiddag

Het Gemeentemuseum Weesp houdt woensdag 10 december een voorleesmiddag voor kinderen van 4 tot en met 7 jaar en hun (groot)ouders. In de porseleinkamer worden mooie, grappige en spannende verhalen voorgelezen. Na afloop is er warme Van Houtenchocolademelk in echt porselein. Opgeven via www.museumweesp.nl. Kinderen betalen € 1,50, voor begeleiders geldt de normale entree.

donderdag 11 december

Buurthuis

Buurtvereniging De Achtergracht houdt elke donderdag een buurthuis in het OAZ-gebouw aan de Fijnvandraatlaan. Van 13.00 tot 16.30 uur.

Kerstbingo

Wijkoverleg Aetsveld houdt een speciale kerstbingo op donderdag 11 december. Aanvang om 20.00 uur in bar Olympus. Voor vervoer: 06-40027274.

Film: Boyhood

In de City draait donderdag 11 december de film 'Boyhood'. De film volgt een gezin in verschillende levensfasen. Aanvang 20.00 uur, entree € 8,-.

vrijdag 12 december en zaterdag 13 december

Ophalen oud papier

De werkgroep oud papier van de Grote Kerk haalt in Weesp het oud papier op. Het centrum is vrijdag 12 december aan de beurt, de andere wijken in Weesp zaterdag 13 december. Het papier moet om 8.00 uur buiten staan.

maandag 15 december

Inloop Seniorweb

Seniorweb houdt maandag van 10.00 uur tot 12.00 uur een inloopochtend in De Bibliotheek aan de Oudegracht.

woensdag 17 december

Meezingavond

Er is woensdag 17 december een meezingavond in hotel Hart van Weesp. Het repertoire: Hollandse liedjes van alle tijden. Aanvang: 20.00 uur. Deelname is gratis.

Mamacafé

In De Bibliotheek aan de Oudegracht wordt woensdag 17 december een Mamacafé gehouden. Tijd: van 10.00 tot 11.30 uur.

Vrouwen van Weesp

De Vrouwen van Weesp vieren Kerstavond. In gebouw Papelaan 99. Aanvang 19.00 uur.

Lichtjesavond

Uitvaartverzorging Myosotis houdt woensdag 17 februari op Carspelhof een Lichtjesavond. Tussen 19.00 uur en 20.30 uur wordt de begraafplaats sfeervol verlicht met fakkels, vuurkorven en lantaarns. Nabestaanden kunnen als warme herinnering een kaarsje aansteken. Het geheel wordt omlijst met muziek.

doorlopend

Voedselbankactie

Tot en met zondag 14 december houdt Café Amstelstroom aan de Nieuwstad ten behoeve van de Weesper Voedselbank een inzamelingsactie. Er is vooral behoefte aan langhoudbare producten, zoals conserven, spaghetti en rijst. Ook shampoo, tandpasta en wasmiddel zijn welkom.

Korenfestival 2014: van pop en klassiek tot musical en shanty

Achttien verschillende koren op zes sfeervolle locaties

The City Singers is uitgegroeid tot een volwaardig popkoor.

door Marieke van Veen

WEESP - Terwijl het 'Dag Sinterklaasje, daág, daág' in veel huiskamers nog nagalmt, dient het volgende feest zich aan. En ook Kerstmis heeft zijn eigen repertoire. Om alvast in de stemming te komen, nodigt de organisatie alle Weespers uit voor het jaarlijkse Korenfestival, nu voor het eerst georganiseerd door Sandra van der Spruit.

Op zes verschillende sfeervolle locaties in de binnenstad wordt zaterdag 13 december uit volle borst gezongen. Van pop en klassiek tot shanty en kerstliedjes, alle genres zijn vertegenwoordigd. Er worden zaterdag programmaboekjes uitgereikt, maar voor wie alvast een 'plan de campagne' wil maken hebben we een overzicht opgesteld. Ga vooral ook al 's middags op pad, want dan is er een voorprogramma met kinderkoren (zie blauw kader) en ook de kerstmarkt is er al vanaf 12.00 uur (zie pagina 19).

Babylon
Babylon is in 2004 gestart en repeteert wekelijks in Buitenveldert. Het repertoire bestaat vooral uit klassieke werken uit de 16e en 17e eeuw. Daarnaast worden ook moderne stukken en Nederlandstalige liedjes ten gehore gebracht.

Camerata Fectionata
Camerata Fectionata is een ambitieus kamerkoor uit Weesp onder leiding van dirigent Fred Smalbrugge. Het koor bestaat sinds maart 2010. Het repertoire omvat werken van oude meesters en hedendaagse componisten.

Chorus Line
Chorus Line is in 1986 opgericht als verpleegsterskoor van het Soester Ziekenhuis Zonnegloren, maar is uitgegroeid tot een amateurkoor op niveau. Het repertoire bestaat vooral uit populaire Engels- en Nederlandstalige hits.

Colore Vocale
Met veertien inwoners van 't Gooi en omstreken vormt Colore Vocale een enthousiast vierstemmig zangensemble. Het koor bestaat dertien jaar en zingt klassiek, close harmony, Latijns-Amerikaanse liederen en kerstliederen.

Delirious
Delirious is een closeharmonykoor met zangers uit Heiloo en Alkmaar. Het koor zingt liedjes van onder andere Beach Boys, Mamas & Papas, Beatles en Venice.

DivAssorti
DivAssorti is een vierstemmige vocal group uit Amsterdam met een diverse verzameling songs. Het koor bestaat uit 19 zangeressen. Geert Bremer begeleidt het koor als pianist/arrangeur. Het koor bestaat sinds augustus 2008.

Esperanto
Esperanto uit Bussum wordt gevormd door twaalf vrouwen, onder leiding van Hans van Breugel. Met haar enthousiaste, energieke uitstraling en het diverse repertoire zorgt het koor voor verrassende en boeiende optredens.

Firma Vocaal
Eind 2006 richtte Gerard van Amstel Firma Vocaal op. Al snel had de enthousiaste en ambitieuze vocal group een gevestigde naam. Het koor zingt Nederlandse hits, wereldberoemde popklassiekers, musicalsongs en kerstliederen.

Flevo Fun
Dit barbershopkoor is in april 1991 opgericht en staat onder leiding van dirigente Els van den Bosch. Het woord Flevo zegt het al, er wordt gerepeteerd in de polder. Het koor zingt zowel (pop)klassiekers als kerstrepertoire.

Kroonkoor
Het Kroonkoor uit Weesp is een projectkoor onder leiding van Marco de Jong en wordt op de piano begeleid door Hugo de Graaff. Het repertoire is met kerstsfeer overgoten. Het koor geeft ook eigen concerten, zie P17.

Little Wing
Popkoor Little Wing is vorig jaar opgericht door zangeres Julya Lo'ko uit Loosdrecht. Zij is al ruim dertig jaar werkzaam als professioneel zangeres. Het repertoire: Sting, The Police, The Beatles en Nederlandstalige nummers.

Next
De vijf enthousiaste vrouwen van Next zijn op toerbeurt muzikaal leider van de a-capellavocalgroup. Het koor komt uit Bussum. Het repertoire bestaat uit popnummers, wereldmuziek, cabaretliedjes en soms lichtklassiek.

Noon
Een nieuw koor van Gerard van Amstel, opgericht in 2013. In de naam van dit koor zit het getal 12 verborgen, wat staat voor het aantal leden: 12 vrouwen. Noon zingt pop- en kleinkunstsongs met pianobegeleiding of a capella.

Surprise
Vocal Group Surprise is een enthousiast driestemmig dameskoor uit Huizen dat onder meer songs uit de jaren zestig en zeventig ten gehore brengt. Het koor staat onder leiding van Paul Grob.

The Moclas Singers
Dit gemengde koor uit Huizen bestaat sinds 1998 en bestaat uit een veertigtal enthousiaste zangers, verdeeld over de vier stemgroepen. The Moclas Singers zingen zowel lichte als klassieke muziek.

Middagprogramma

Ook 's middags is er op muzikaal gebied al van alles te beleven in Weesp. Kinderkoren, bandjes en muziekklassen verzorgen op initiatief van de Gooische Muziekschool optredens in de Weesper kerken. Het programma:
Grote Kerk, Nieuwstraat
12.45 - 13.45 uur
Bandjes Muziektuin en bandjes van de Triangel en de Van der Muelen-Vastwijkschool
14.00 - 16.00 uur
Optredens leerlingen van De Gooische Muziekschool, Van der Muelen-Vastwijkschool en De Terp
Katholieke Kerk, Troelstralaan
14.30 - 15.00 uur
kinderkoor Jozefschool
15.00 - 15.30 uur
kinderkoor Peuterspeelzaal
15.30 - 16.00 uur
kinderkoor Jozefschool

The City Singers
Het huiskoor van de City of Wesopa. In 1995 begonnen als koor voor mensen die niet konden zingen, is het koor de laatste jaren uitgegroeid tot een volwaardig popkoor, met geslaagde optredens in onder meer Paradiso.

Weesper Gemengd Koor
WGK bestaat sinds 2006 en wordt gevormd door rond de veertig enthousiaste mensen uit Weesp en omgeving. Het repertoire van dit vierstemmige koor is zeer divers. Naast het klassieke genre worden er ook spirituals en bekende musicalstukken gezongen.

Zilt
Shantykoor Zilt uit Wormerveer zingt liederen van de zee en zingt a capella. Dat stelt hoge eisen aan de arrangementen en het koor. Het repertoire: van het ontroerende 'Shenandoah' en het stoere 'High Barbaree' tot meezingers als 'The Wild Rover'.

KOP: Programma korenfestival

Grote Kerk
18.30 en 20.00 uur The Moclas Singers
19.00 en 20.30 uur Chorus Line
19.30 en 21.00 uur Camerata Feccionata
21.45 grote afsluiting met diverse koren

Van Houten Kerk
18.30 en 20.00 uur Firma Vocaal
19.00 en 20.30 uur Vocal Group Surprise
19.30 en 21.00 uur Noon
Synagoge
18.30 en 20.00 uur Weesper Gemengd Koor
19.00 en 20.30 uur DivAssorti
19.30 en 21.00 uur Babylon
Stadhuis
18.30 en 20.00 uur Esperanto
19.00 en 20.30 uur Kroonkoor
19.30 en 21.00 uur Little Wing
City of Wesopa
18.30 en 20.00 uur City Singers
19.00 en 20.30 uur Zilt
19.30 en 21.00 uur Flevo Fun
Fort Ossenmarkt
18.30 en 20.00 uur Delirious
19.00 en 20.30 uur Next
19.30 en 21.00 Colore Vocale

De Weesper kerstmarkt is een gezellig uitje voor het hele gezin

Gezelligheid voor groot en klein. Foto: Y. u/d Boogaard

door Marieke van Veen

WEESP - In de aanloop naar de kerst is er aanstaande zaterdag (13 december) van alles te doen in het centrum van Weesp. Om het doen van de kerstinkopen extra sfeer te geven, houden de winkeliers een gezellige kerstmarkt in de binnenstad.

Kerst in de kerk

De Parochie van Levend Water viert voor het eerst kerst in de H.H. Laurentius en Maria Magdalenakerk aan de Mr. P.J. Troelstralaan 19. Alle Weespers zijn welkom. Zaterdag 13 december houdt de creatieve groep van de parochie - tegelijkertijd met de Weesper kerstmarkt - een kerstmarkt in de kerk met kerstdecoraties, kerstcadeautjes, kinderkoren, orgelmuziek en warme dranken met wat lekkers. Aanvang: 12.00 uur.

De kramen zijn vanaf 12.00 uur te vinden op de Nieuwstad, Slijkstraat en de Nieuwstraat vanaf het Weesperplein tot aan het Waagplein. De organisatie meldt dat het een grote markt wordt met een bijzonder en uiteenlopend aanbod. Zo toont een zilversmid zijn ambacht en wordt er handgemaakt zilverwerk verkocht.

Tussen het shoppen door kan het publiek op temperatuur komen bij diverse eet- en drinkstalletjes waar warme hapjes en drankjes te krijgen zijn. Borrelen met vrienden kan onder het genot van glühwein. Neem vooral de kinderen mee, want ook voor hen is er veel te beleven: van een rondje in de draaimolen en een kinderboerderij tot knutselen en een ritje met paard en wagen. Naar verluidt komt ook de Kerstman langs.

Dansstudio Van Harten komt met een grote groep dansers naar de binnenstad om er een swingend feestje van te maken. Op een podium worden diverse optredens, shows en presentaties gegeven. Om 13.00 uur is er een Kidz-festival en om 16.30 uur een peuterfestival. Doe gezellig mee en dans je koude benen warm. Meedansen kan ook tijdens de dancemobs tussen alle onderdelen door.

Ook zijn er modeshows te zien die het publiek inspiratie laten opdoen voor feestelijke outfits. Fallati Fashion, Karin Wesselman, Thuiz Wonen & Lifestyle, Ongers Herenmode en Cha Cha Casuals presenteren de mooiste feestmode. Het podium staat ter hoogte van Oma's Kastje aan de Nieuwstraat. Op de Nieuwstad verzorgen Touch of Patty en de Weesper Hairgallery demonstraties speedstylen. Zo moet het iedereen toch lukken om met kerst tiptop voor de dag te komen.
Op verschillende locaties klinkt er livemuziek door de straten. De Neuteblazers is een dweilorkest dat als geen ander weet hoe je de stemming erin moet krijgen. Ook shantykoor Het Ruime Sop uit Bussum maakt zijn opwachting op het Weesper Plein en op de Nieuwstad. Iets goeds voor een ander doen kan ook: op verschillende plakken wordt er ingezameld voor De Voedselbank. De festiviteiten van de winkeliers duren tot 20.00 uur. Wie dan nog geen zin heeft om naar huis te gaan, kan aanhaken bij het Korenfestival dat diezelfde dag plaatsvindt (zie pagina 18).

Hak een wak voor de ijsvogel

Het gaat goed met de ijsvogel in Weesp, maar hulp in de winter is welkom

Jonge ijsvogels eten 8 dagen na hun geboorte al hun eerste visje. Foto: Jeroen Stel

door Ruth van Kessel

WEESP - Steeds vaker duikt de ijsvogel weer op in Weesp. Langs de Vecht en in Aetsveld laat de blauwe schicht zich regelmatig zien en op Facebook tonen trotse waarnemers hun foto. Een teken dat het goed gaat met het bestand, stelt Jelle Harder van de IJsvogelwerkgroep, onderdeel van de Vogelwerkgroep Gooi en Omstreken. Nu weer zien hoe het beestje de winter doorkomt.

Een ontmoeting met een ijsvogel is een bijzondere ervaring. Als een blauwe flits scheert hij over het water, op zoek naar lekkere visjes. Schuw als hij is, duikt hij met zijn vangst snel een boom in. Kop naar achteren en schokken maar. Nu de bomen kaal zijn blijft hij niet onopgemerkt: het blauw van zijn rug en rood van zijn borst steekt fel af tegen de omgeving. Lang blijft hij niet zitten, altijd op zoek naar voedsel. Jelle Harder richtte in 2005 de IJsvogelwerkgroep op als aparte tak binnnen de Vogelwerkgroep Gooi- en Vechtstreek en houdt het aantal waarnemingen bij. Om broedparen een goede plek te geven om te nestelen plaatst hij ijsvogelwanden in buurten waar de vogel wordt gesignaleerd. Jelle: "Soms moet je de natuur een handje helpen."

'Een wak langs de kant van een meter bij een meter voldoet al'

Gaat het zo goed met de ijsvogel?
"Het aantal meldingen van waarnemingen laat inderdaad een piek zien. Niet alleen in Weesp, maar in de hele Gooi- en Vechtstreek gaat het goed met de ijsvogel. In 2013 jaar zagen we slechts 11 broedparen die bij schatting goed zijn voor 150 jongen, maar na de zachte winter 2013/2014 tellen we er nu 41. Dat gaat dus echt de goede kant op. Door het mooie weer en een gunstige zomer hebben deze paartjes drie maal kunnen broeden en met gemiddeld 5 tot 6 eieren per leg heb ik kunnen berekenen dat er zo'n 500 tot 600 jonge vogels zijn geboren. En die zien we dan nu rondvliegen."

Waar zien we ze in Weesp?
"Een ijsvogel leeft het liefst in de buurt van een visrijk watertje met op de oever bomen en struiken van waaruit ze kunnen vissen. In Weesp vinden we dat vooral langs de Vecht. Helaas ligt daar veel puin in de oevers waardoor ze niet zo goed kunnen nestelen. De ijsvogelwanden die we hebben geplaatst werken goed. Bij Fort Uitermeer heeft ook jaren een ijsvogelpaartje gebroed, al hebben we die het laatste jaar niet gezien. Verder zijn er veel waarnemingen in Aetsveld langs de weteringen, maar daar broeden ze niet."

Hoe helpen we de ijsvogel de winter door?
"Het bijzondere is dat we vanaf september in Nederland ook ijsvogels zien die vanuit Noord-Europa hier naartoe komen om te overwinteren. Ze gokken blijkbaar op onze kwakkelwinter. Ook de Nederlandse ijsvogels nemen liever die gok dan dat ze aan een zware trektocht zuidwaarts beginnen. Tot twee weken vorst gaat het goed, dan overleeft de vogel nog wel zonder vis. Maar na drie weken vallen de grote klappen. Een wak openhouden van 1 bij 1 meter op plekken waarvan je weet dat er ijsvogels zitten heeft dan echt zin: langs de kant, in de buurt van bomen en struiken en waar geen riet in het water groeit. De keren dat de ijsvogelwerkgroep deze oproep heeft gedaan, heeft dat echt geholpen."

De ijsvogel, een bedreigde diersoort?
"Niet bedreigd, wel beschermd. In Nederland staat hij niet meer op de rode lijst, op de Europese rode lijst echter nog wel. Dat het in de Gooi- en Vechtstreek zo goed gaat ligt zeker ook aan de ijsvogelwanden die wij maken en onderhouden. Maar dat de stand schommelt, dat hoort bij de ijsvogel. Sinds 1995 zijn we gaan tellen, toen waren het 21 paartjes. Na de twee elfstedenwinters in 1996 en 1997 telden we er nul. Na elf zachte winters op rij beleefden we in 2008 een topjaar met 71 paren en in heel Nederland waren het er zelfs 1000! Nu zitten we weer op 41. De zomers spelen ook een grote rol bij het opgroeien van jongen. Veel jonge vogels sterven doordat ze verdrinken bij het vissen, door een kat worden gepakt of tegen een raam aan vliegen. Maar ijs is hun grootste vijand."
Meer weten of een melding doen? Dit kan via www.vwggooi.nl onder de link 'Werkgroep ijsvogels'.

De gloednieuwe Kostverlorenflat

WeesperNieuws toont tot einde van het jaar pareltjes uit gemeentearchief

1975: de nieuwe Kostverlorenflat en winkelcentrum Hogeweij. Foto: RHC Vecht en Venen

door Christian Pfeiffer

WEESP - Wie nu langs de Kostverlorenflat loopt, ziet dat de sloop begonnen is. Werklui zijn druk bezig het asbest weg te halen. In 1975 was de flat nog geen tien jaar oud.

Bijna 4.500 foto's over Weesp: de beeldbank over Weesp van het Regionaal Historisch Centrum Vecht en Venen staan online. Het WeesperNieuws pikt er tot het einde van het jaar wekelijks een pareltje uit.

De Kostverlorenflat is de eerste flat in Weesp die gesloopt gaat worden. De flat werd eind jaren 60 gebouwd naast het gloednieuwe winkelcentrum Hogeweij, op deze foto uit 1975 allebei nog in volle glorie. De Kostverlorenflat, de Ingelandenflat, de Meidoornflat en de flats aan de Keulsevaartstraat: allemaal dezelfde bouwstijl. De Kostverlorenflat is de eerste die gaat verdwijnen. In de lente van volgend jaar moet de sloop zijn voltooid.

De beeldbank van het RHC is te vinden via rhcvechtenvenen.nl.

Kerstboom op Oudegracht terug

Foto: Christian Pfeiffer

WEESP - Sinterklaas is geweest, de kerst komt eraan. Overal wordt de kerstversiering uit de kast getrokken. De winkelstraten in het centrum zijn alweer mooi verlicht. Ook het stadsbestuur draagt een steentje bij. Afgelopen maandagochtend heeft de gemeente Weesp weer een kerstboom aan de Nieuwstad geplaatst. De kerstboom in de gracht kwam enkele jaren geleden op aandringen van de Weesper ondernemers terug. Hij drijft op een ponton op het water. Ook het stadhuis aan de Nieuwstraat is opgesierd met een kerstboom.

Auto tegen lantaarnpaal, bestuurster raakt gewond

WEESP - Een automobiliste is zaterdagochtend vroeg tegen een lantaarnpaal aan de Korte Muiderweg aangereden. Zij raakte daarbij gewond.

Er is nog veel onduidelijk over het ongeluk. De politie kreeg iets na middernacht de melding van het ongeval door een buschauffeur die de auto op de weg zag staan. Omdat niet meteen duidelijk was wat er gebeurd was, werden hulpdiensten en een traumahelikopter opgeroepen.

De 24-jarige Weespse kon echter vrij makkelijk uit de auto worden gehaald. De traumahelikopter werd onderweg naar Weesp weer afgemeld. De automobiliste is per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis.

De auto heeft alleen wat blikschade aan de rechtervoorkant.

Grote Clubactie levert 7000 euro op

WEESP - De Grote Clubactie heeft 7000 euro bij elkaar gebracht voor FC Weesp. Er werd een recordaantal van 2922 loten verkocht. Zo vertelt de club.

Op de huldiging bij de club werden de topverkopers en teams in het zonnetje gezet. "We zijn hier erg blij mee in deze tijd van teruglopende sponsorinkomsten", zo vertelt Peter Visser. Het geld is voor de jeugdafdeling.

Mitch Massink uit de D6 was de beste verkoper met 304 loten. Hij gaat met het hele team naar de wedstrijd Ajax – Excelsior op zondag 8 maart in de Amsterdam ArenA.

Toch weer gesprekken crematorium

WEESP - Wethouder Eijking gaat met Myosotis praten over een kleinschalig crematorium. Daarmee wordt er onverwachts toch weer nagedacht over een crematorium in Weesp.

De raadscommissie voelde de wethouder vorige week dinsdag aan de tand over het recente onderzoek naar een crematorium. Hieruit zou zijn gebleken dat er geen vraag vanuit de markt is en daarop besloot het college het dossier te sluiten.

Uitvaartondernemer Charles Benschop van Myosotis vertelde kort daarna aan het WeesperNieuws dat hij wel degelijk nog steeds ruimte ziet voor een kleinschalig crematorium, al dan niet in combinatie met de faciliteiten op de huidige begraafplaats Carspelhof. Hij herhaalde dit dinsdag in de raadzaal. Wethouder Eijking beloofde hierna het gesprek met Benschop aan te gaan.

Autoinbraken

WEESP – Een serie inbraken in auto's in Weesp en Muiden, in de nacht van zondag op maandag. De gebruikte methode was overal hetzelfde: de achterruit werd ingeslagen.

In Weesp was het raak aan de Waarschapsstraat. Daar werd uit een grijze Toyota Yaris een TomTom gestolen. Aan de Ingelandenstraat was een grijze Opel Astra doelwit. Daaruit is niks meegenomen. Aan het Aquamarin werd een Renault Mégane Scénic opengebroken. De navigatie is weg. Aan de Breitnerstraat was ook een Scénic doelwit. Daar is niks weg. Een blauwe Renault Modus werd aan de Johannes Vermeerstraat opengebroken. Aan de Utrechtseweg werd een grijze Volkswagen Polo doelwit. Hier is de autoradio weg. Aan de Meindert Hobbemastraat werd uit een Renault Mégane de navigatie gehaald.

Weer een nieuwe zending hulpgoederen naar Koerdistan

Alleen het geld voor het transport nog

Dozen vol hulpgoederen op het industrieterrein. Foto: Christian Pfeiffer

WEESP - 29 pallets met daarop 439 dozen zijn het. Bijna 5000 kg. Aan de Rijnkade is maandagmorgen de nieuwe zending van Hawre Rahimi naar Koerdistan ingeladen bij Bos Transport.

Met zijn hulpfonds Stichting Hawre zamelt de Weesper goederen in voor mensen die op de vlucht zijn geslagen voor IS.

Eind september vertrok het eerste vrachtwagentransport naar Iraaks Koerdistan met aan boord 3500 kilo aan kleding en schoenen, verkregen door gulle gevers en financieel mogelijk gemaakt door veel Weesper donateurs. Een paar weken geleden volgde zijn tweede. Nu gaat de derde zending erachteraan. In de dozen zitten dekbedden, kleding, alles voor de dagelijkse behoeften. Bijzonder zijn de tientallen dozen met gloednieuwe schoenen. Er is nog wel een probleem. De kosten voor het transport moeten nog betaald worden en er is onvoldoende geld in kas. Rahimi hoopt dan ook de komende dagen het geld bij elkaar te krijgen. Weespers kunnen bij Rahimi doneren via bankrekening NL91INGB0006624258, t.n.v. Stichting HAWRE.

CDA wil visie voor agrarisch gebied Vecht

Boerenbedrijven zullen verdwijnen, verwacht het CDA. Foto: Christian Pfeiffer

WEESP - De gemeente Weesp moet een apart toekomstbeleid gaan maken voor het gebied ten oosten van de Vecht. De boeren daar hebben het moeilijk en zullen op termijn verdwijnen, aldus het CDA Weesp.

Het CDA vindt dat Weesp alvast moet gaan nadenken over hoe de toekomst van het gebied er uit gaat zien. In de raadsvergadering van 17 december zal er een motie ingediend worden. Dan zal ook duidelijk worden of de rest van de gemeenteraad dit voorstel van het CDA steunt.

BoekenArk gaat laatste dagen in

WEESP - Met een allerlaatste grote uitverkoop neemt Fons Plukker met zijn BoekenArk de komende anderhalve week afscheid van Weesp. Alles uit de winkel moet weg.

De kortingen worden opgevoerd tot 60 procent en meer. Ook het meubilair en de kasten kunnen worden gekocht. Voor klanten en andere belangstellenden is er zaterdag 20 december een borrel. Dan kan het glas worden geheven en afscheid worden genomen van elkaar. Vanaf 16.00 uur.

Advertenties voor Serious Request

WEESP - Nikki, June en Mara van het Vechtstede College gaan donderdag en vrijdag advertenties verkopen voor het goede doel.

Winkeliers en ondernemers kunnen bij de leerlingen een blokje kopen op de lokale nieuwssite www.weespernieuws.nl. De opbrengst gaat naar Serious Request, een actie van 3FM en het Rode Kruis. Nikki, June en Mara doen dit in het kader van een project voor school. De advertentieblokjes kost 30 euro per stuk.

FC Weesp sterk voor de dag

Zaterdag- en zondagelftal boeken zege, voetbalsters komen tekort

De voetbalsters van FC Weesp vergaten toe te slaan. Foto: Yannick uit den Boogaard

WEESP - Voetballend was het af en toe behelpen op een slecht veld, maar FC Weesp heeft afgelopen weekend zonder al te veel problemen gewonnen van De Meteoor. De Weespers waren met 0-4 te sterk voor de Amsterdammers en houden door de zege koers achter de koplopers van de poule.
FC Weesp leek even op gang te moeten komen. De Weesper tweedeklasser startte met het maken van fouten en verspeelde meerdere keren de bal. Eenmaal op gang gekomen werd het spel wat beter en bleek al snel dat FC Weesp een stuk sterker was dan De Meteoor. Voor rust stond er al een 0-2 voorsprong op het scorebord door twee doelpunten van topscorer Jesse van Huisstede.

Na rust had FC Weesp geen grote problemen met De Meteoor. Als de Amsterdammers al voor gevaar zorgden, waren er geen echte kansen op een doelpunt. Aanvallend stelde het spel van De Meteoor nauwelijks iets voor. Het meeste gevaar kwam met dode spelmomenten. FC Weesp kon de zege zonder problemen zeker stellen. Voor de Weespers scoorde Van Huisstede nog twee goals, waarmee het doelpuntentotaal van de topscorer van de tweede klasse op 18 doelpunten kwam te staan.

FC Weesp staat na afgelopen weekend op plaats 4 van het klassement. De achterstand op de afgelopen weekend verrassend verslagen koploper DCG bedraagt nog maar 4 punten. Op jacht naar deelname aan de play-offs doen de Weespers het hoe dan ook goed: de ploeg gaat halverwege aan kop van de tweede periode. Komend weekend speelt FC Weesp het laatste duel van het jaar. Dan wacht concurrent Zeeburgia.

Zaterdagelftal houdt koers
De zaterdag van FC Weesp heeft de zwakkere fase zo goed als achter de rug. Met een reeks zeges doen de Weespers weer goed mee met de koplopers. Afgelopen weekend won de ploeg met 6-0 van VIOD, waardoor de achterstand op de koplopers slechts twee punten bleef.

FC Weesp was voor rust al een paar maatjes te groot voor de tegenstander. De tegenstander werd overrompeld en FC Weesp scoorde zonder problemen. Na de eerste helft stond het al 5-0 na twee treffers van Lesley Las van Bennekom, twee van topscorer Sasja Fransen en een benutte strafschop van Jordy Neeft. Na de rust bleef FC Weesp de betere ploeg, maar werd er 'slechts' één keer gescoord. De goal kwam op naam van Sasja Fransen.

Voor FC Weesp staat komend weekend het laatste duel van het jaar te wachten. Dan speelt de ploeg tegen streekgenoot DOB.

Voetbalsters komen net tekort
Goede kansen, maar toch net geen zege voor de voetbalsters van FC Weesp afgelopen weekend. De Weespers speelden sterk tegen gedeeld koploper Oosthuizen, maar verloren toch met 3-4.

Het was goed te merken dat FC Weesp erop gebrand was om de punten te pakken tegen de beter presterende tegenstander. De Weespers kwamen tot twee keer toe op voorsprong. Eerst kon Naomi Hoffmeister scoren voor de Weespers, vervolgens maakte Tess Brunekreef een goal. De tegenstander kon de schade echter steeds repareren.

Na rust had FC Weesp door dat er wat te halen was. Met een tandje extra zorgden de Weespers voor gevaar aan de kant van de tegenstander. FC Weesp kwam wederom op voorsprong. Goed jagen van Cecile Meijer zorgde ervoor dat de keepster van de tegenstander de bal verkeerd verwerkte en tegen een teamgenoot aanschoot, waarna de bal weer achter de keepster verdween. FC Weesp bleef knokken, maar de tegenstander kwam terug. De slotfase nekte FC Weesp, doordat de tegenstander op het laatste moment toch de 3-4 kon maken.

We Have speelt sterk, maar komt toch tekort tegen nummer twee

Foto: Yannick uit den Boogaard

WEESP - Goed handbal, maar toch heeft We Have geen punten gepakt tegen het sterke Amsterdamse US. De Weespers kwamen met 20-22 net tekort tegen de Amsterdamse nummer twee van het klassement.

We Have startte sterk en kon zelfs een voorsprong pakken. Vooral aanvallend was het spel van de Weespers goed. Door goed samen te spelen konden er doelpunten worden gemaakt. US kwam voor rust nog terug en kon een gaatje van twee punten slaan. Na de eerste helft stond het 10-12. Na de rust bleef het spannend. US kon wat meer afstand nemen door snelle tegenaanvallen. We Have bleef echter knokken voor de punten en kon gedurende de speelhelft terugkomen. Met een goede achterhoede en een paar dito aanvallen had We Have kansen op een positief resultaat. De tegenstander kon echter rusten op de gepakte voorsprong. We Have moest het doen met de gedachte dat het goed gespeeld had.

Argus met spektakel langs SEV

WEESP - Een knappe zege van de korfballers van Argus afgelopen weekend. De Weespers wonnen na een waar spektakelstuk; SEV werd met 12-13 aan de kant gezet.

Argus moest hard knokken voor de punten. SEV startte fel en kwam al snel op voorsprong. Argus bleef echter gedegen korfballen en zocht naar tegendoelpunten. Het duurde even voordat Argus ook echt kon scoren. Voor rust werden veel kansen nog verspeeld en stond SEV na de eerste helft met 6-4 op een voorsprong.

Na rust kwam Argus echter goed terug en stond het snel alweer 6-6. Daarmee was al gauw zeker dat het nog erg spannend zou worden. De Weespers bleven de betere kansen creëren, maar vergaten echter om een grotere voorsprong te pakken. De voorsprong bleef steeds slechts één punt, maar Argus kon dat toch tot het laatste moment vasthouden en aan het langste eind trekken.

Hockeyclub MHCW eert Cor Bos

WEESP - Cor Bos is benoemd tot erelid van de hockeyclub MHCW. Hij zat negen jaar in het bestuur. Bos trad afgelopen week terug als bestuurder van de Weesper club.

Terugtredend voorzitter Cor Bos werd in het zonnetje gezet. Onder zijn aanvoering werd besloten tot de aanleg van een nieuw veld en werd het startschot gegeven voor de bouw van een nieuw clubhuis.

Andre Lauterslager is tijdens de Algemene Ledenvergadering benoemd tot de nieuwe voorzitter. Hij moet leiding gaan geven aan de snelgroeiende hockeyclub.

Weesper turnsters doen het goed

WEESP - De turners van WVGV hebben afgelopen weekend goede resultaten geboekt. De Weespers wonnen meerdere plakken.

Er waren gouden plakken voor Ashlyn Fetherston en Cedella Matze. Bo Voogt en Shaked Franke pakten met een tweede plaats een zilveren plak. Brons was er voor Puck Vree.

WVGV deed met een groep van 14 turners mee aan het evenement. De meeste scoorden goed.

Nieuwe Opel Corsa nu al te bekijken

De Opel Corsa heeft een volledig nieuw design.

De gloednieuwe Opel Corsa arriveert in de eerste weken van 2015 in Nederland. Maar bij Opeldealer Van Kouwen staat het model al vanaf 15 december in de showroom.

Tijdens een exclusieve preview krijgen bezoekers de gelegenheid om als een van de eersten uitgebreid kennis te maken met Opels nieuwste aanwinst. De Opel Corsa is een absolute bestseller. In 32 jaar werden van de vier voorgaande generaties maar liefst 12,4 miljoen exemplaren verkocht in Europa. De nieuwe Corsa legt de lat nu nog hoger. Hij heeft een volledig nieuw design, uitstekende rijeigenschappen en een nieuwe zuinige 1.0 turbomotor. Hij combineert Duitse kwaliteit met een uitstekende prijs-prestatieverhouding. Klanten die nu voor een nieuwe Corsa kiezen, profiteren van een tijdelijk aanbod: een nieuwe Opel Corsa boordevol extra's voor een vast maandbedrag zonder rente, vijf jaar lang.

Citroën in nieuw pand Amsterdam

C4 Cactus blijkt populair

De nieuwe Citroën-vestiging in Amsterdam. Foto:

Citroën is verhuisd naar een nieuwe locatie aan de Pieter Braaijweg in Amsterdam (Duivendrecht). Op de nieuwe locatie wordt begin 2015 de Nederlandse DS Store ingericht.

Het nieuwe pand past qua uitstraling volledig bij Citroën en DS en bestaat uit meerdere verdiepingen waar een echte Citroënbelevingswereld gecreëerd zal worden, zo meldt de importeur trots.

Eerder dit jaar maakte Citroën bekend dat de dealervestigingen aan het Stadionplein en in Zuidoost samen op één locatie verder zouden gaan. Sinds deze week kunnen klanten al terecht op deze nieuwe locatie voor de aanschaf en het onderhoud van hun DS of Citroën. Over de verschillende verdiepingen van het nieuwe pand is bovendien een ruim aanbod aan occasions verdeeld.

Cactus
Een van de opvallendste nieuwe modellen in het nieuwe Citroën-pand is de Citroën C4 Cactus. Steeds meer Nederlanders raken geprikkeld door dit excentrieke model. Dankzij meer dan 2.500 verkochte C4 Cactussen is Nederland samen met Frankrijk en Spanje koploper in Europa. De meest populaire versie is een witte C4 Cactus met Airbump Chocolat met BlueHDi 100-motor voorzien van het thermische panoramische dak en 17" lichtmetalen wielen. Europees gezien kiest men voor het meest uitgebreide uitrustingsniveau Shine, een trend die ook in Nederland valt waar te nemen.

Scherp geprijsde Celerio is ruim en zuinig

Deze scherp geprijsde Suzuki staat volgende maand in de showroom.

De nieuwe Suzuki Celerio komt eraan. Inmiddels zijn de prijzen bekend en met een prijs vanaf € 9.999,- wordt de Celerio zeer scherp in de markt gezet. Hij is ruim en zuinig.
De nieuwe Celerio is vanaf januari volgend jaar leverbaar, maar nu al te bewonderen in de showroom van de Suzukidealers. Met een lengte van 3,60 meter en een breedte van 1,60 meter is de Celerio fors groter dan traditionele auto's in het A-segment. Dat is te merken aan de interieur- en bagageruimte, want het is de ruimste auto in zijn klasse. Volwassenen kunnen moeiteloos op de achterbank plaatsnemen.

De Celerio wordt aangedreven door een zuinige en dynamische 1.0 driecilinder dualinjectionmotor met hoge compressie. Suzuki levert de Celerio in de uitvoeringen Economy, Comfort en Exclusive. De Economy is er al vanaf € 9.999,- en biedt onder meer een in het dashboard geïntegreerd informatiedisplay, middenconsole met bekerhouders, neerklapbare achterbankleuning, bumpers in carrosseriekleur, ledverlichting, ABS, remassistent, TPMS bandenspanningcontrolesysteem en ESP. Voor € 11.999,- staat de Exclusive-uitvoering in de prijslijst.

'ShowTime' bij Pon Dealer

Bij Pon Dealer Naarden was het op 28 november 'ShowTime'. Sinds september maken de voormalig Avenu Autogroep-vestigingen namelijk deel uit van Pon Dealer Groep en daarom konden relaties kennismaken met het nieuwe gezicht van Pon Dealer Naarden en Hilversum. Tijdens de avond werden de nieuwste Volkswagen- en Audi-modellen gepresenteerd. Zoals de nieuwe Volkswagen Passat. Een hypermoderne auto met zuinige motoren, volop online mogelijkheden. Ook de Volkswagen Golf GTE, de Audi A3 e-tron (plug-in hybride), de Audi TT met virtual cockpit en de vernieuwde Audi A6 en elegante Audi A7 waren te bewonderen.

Fiat 500X leverbaar vanaf € 19.995

De nieuwe Fiat 500X is een Italiaanse cross-over en komt in twee versies op de markt: de 500X en 500X Cross. Laatstgenoemde heeft een meer op offroad-gebruik gericht uiterlijk en is ook met vierwielaandrijving leverbaar. De 500X staat in de prijslijst vanaf € 19.995, private leasen kan vanaf € 449 per maand. Begin 2015 staat deze auto bij de Fiat-dealer. Hij komt op de markt met een keur aan efficiënte benzine- en dieselmotoren. Voor de zakelijke rijder is hij leverbaar met 20% bijtelling.

Kom Kerst vieren bij Het Luifeltje. Lekker ouderwets vleesfondue, een voorafje en een dessert. Reserveren:
06-42085794.
E. du Perronstraat 34, Weesp.

Weer volop mooie kerst-bomen vanaf 11 euro
www.deboerdierenruiter.nl
Muiderberg

Privehuis Morosa Almere 06-54675097 Bakkenzuigerstr. 50 ma/vr 10.00 tot 19.00 uur meisjes/dames gevraagd kvk 32159766

WONINGEN TE HUUR
GEVRAAGD!
Voor expats & organisaties Interhouse Hilversum 035-303 13 20
www.interhouse.nl

T.h. mooie opsl./bedr. ruimte (140 m2 voor € 675,- p/m.) in Nederhorst den Berg. Tel.: 06-54271409

Gevraagd: (defecte) vaat/wasmachine, droger, fornuis, fiets, radiator. Gratis opgehaald. Tel.: 06-34606808

SCOOTERS Nieuw & gebr. scooterdumper.nl. Vespa en Piaggio met hoge korting uit voorraad ! Reparatie / onderhoud / verzekeringen / scooterlease / accessoires. Bloemendalerweg 41a Weesp 0294-414108 / 06-12868539 info@scooterdumper.nl

Ik zoek mensen voor het organiseren van een maandelijks jazzconcert & jamsessie in Weesp; secr., penningmeester & vrijwilligers voor op te richten stichting. roymock@hotmail.com. Geef interesse aan (bijv. website, publiciteit, fondsenwerving)

Cadeautip van Sound of Crystals! Geef met kerst een ontspannende behandeling met kristallen cadeau! of een reading met inzichtskaarten. Info: tel.: 06-13801899 of mail naar
info@soundofcrystals.nl

Professionele, ervaren hulp zoekt huish. werk. Goede ref. Tel.: 06-21397899

MOTORFIETSEN te koop
GEVRAAGD
alle merken en
bouwjaren. Defect of lang
stilgestaan geen bezwaar.
Direct gehaald, betaald en
gevrijwaard. 06-25418595

TANDPROTHETISCHE
PRAKTIJK WEESP

Theo Nuyens
Kunstgebitten en reparaties
klaar terwijl u wacht
(ind. mogelijk)
E. du Perronstraat 38
1382 SZ Weesp
Tel: 0294-418722

Te huur: Kantoorruimtes in kleinschalig verzamelgebouw. Units van 18 en 24,5 m2. Prijs vanaf € 350 excl. BTW.
COMPLICITY - Weesp - 0294 484 620 www.complicity.nl

Docent wiskunde geeft bijles 06-19057155

Haardhout: ca. 1 kuub € 77,50 (goed droog). Voor meer info: Tuincentrum H. vd Wurff. Tel.: 0294-412978. Wij bezorgen ook aan huis.

Broeken
Ook in Bandplooi, Omslag
Kapelstr. www.nr14bussum.nl

Voor baby & peuter
LANNEKE

kraamcadeaus/verzorging
speelgoed/kleding
Nieuwstraat 39 Weesp
naast het gemeentehuis