MuiderNieuws

5 april 2017

MuiderNieuws 5 april 2017


Het laatste stukje A1-brug

Nog heel even en dan heb je vanaf de nieuwe Spieringbrug een vrij uitzicht op Muiden. Foto: André Verheul

MUIDEN - Ook het laatste deel van de oude A1-brug bij Muiden gaat eraan. De slopers zijn deze week begonnen bij de Weesperweg en hebben ongeveer twee weken nodig. Ook de steunpunten in de Vecht moeten nog worden weggehaald. Nog heel even en dan heb je vanaf de nieuwe Spieringbrug een vrij uitzicht op Muiden.
De sloop van de brug is begonnen in november en werd in delen opgesplitst. De sloop heeft een pauze van een maand gekend omdat de Weesperweg, die onder de laatste nog staande brugdelen doorloopt, afgesloten moet worden. Om de omleidingsroute tijdens de afsluiting zo kort mogelijk te houden is gewacht tot de verbindingsweg tussen de Verlengde Maxisweg (de weg die parallel loopt aan de nieuwe A1) en de Amsterdamse straatweg/Maxisweg open is. Dat scheelt een flink stuk omrijden, meldt Rijkswaterstaat.

De steunpunten in de Vecht hadden volgens planning al weg moeten zijn, net als de remmingwerken (de houten palen waar boten konden afmeren als ze voor de brug moesten wachten). Gisteren waren slopers hier opnieuw stevig met bulldozers in de weer.

Meekijken met de sloop
Wie de sloop van de Vechtbrug van dichtbij wil zien, kan een kijkje nemen van achter de hekken tussen de Vecht en de Weesperbinnenweg, aan de Muidense kant van de A1.

Meer vliegtuigen over Muiden en Muiderberg

MUIDEN - Vanwege onderhoud aan de Kaagbaan komen er meer vliegtuigen over Muiden en Muiderberg. De Kaagbaan is na de Polderbaan de meestgebruikte start- en landingsbaan van Schiphol en één van de twee banen op de luchthaven waarvan de vliegroutes in zuidelijke richting voeren.

In Muiden en Muiderberg merken we vooral dat Schiphol de Buitenveldertbaan meer gebruikt. Bijna 30.000 vluchten moeten door de verkeersleiding worden omgeleid nu de Kaagbaan buiten gebruik is.

Naast het vervangen van de asfaltlaag van de 3500 meter lange Kaagbaan worden ook de verlichting, de kabels en de afvoergoten vervangen. Ook het gras naast de baan wordt opnieuw ingezaaid. De werkzaamheden duren tot 24 mei, met mogelijk een week uitloop.

SC Muiden krijgt veld met kunstgraskorrels

MUIDEN - SC Muiden krijgt een veld met kunstgraskorrels van rubbergranulaat en dat is geheel veilig, aldus wethouder Marleen Sanderse. Zij reageerde in de raad op vragen van de PvdA over de veiligheid van deze korrels, waar de laatste tijd veel om te doen was.

Sanderse zegt dat ze zich gesteund voelt door alle betrokken partijen, zoals het ministerie, het RIVM en de KNVB. "Ze geven allemaal aan dat het gebruik van deze korrels veilig is. Als er een alternatief is, dan zal de gemeente haar ogen en oren open houden, maar op dit moment is er geen alternatief beschikbaar." Verder kwam van raadslid Vlaanderen de oproep om rondom de club ruimte open te houden voor een eventueel derde veld.

10

Muider huwelijken strandden in 2015, zo maakt het CBS deze week bekend

Van de lezers

Dhr. v.d. Bergh vindt dat zijn foto laat zien dat hoogbouw niet in de omgeving past. Foto: F. v.d. Bergh

Fietsers Amstellandlaan
Graag wil ik inhaken op de brief van J.W. de Jong in het WeesperNieuws van 22 maart. Deze meneer wil het verkeer een stukje veiliger maken. Het lijkt mij inderdaad heel veilig om vanaf de Sinnigvelderstraat twee keer over te steken als je naar de Deen moet. Zeker ook omdat het op de Amstellandlaan nooit druk is en er nooit te hard gereden wordt. Overigens kun je op de fietspaden makkelijk met twee scooters langs elkaar (eigen ervaring). Dus laten we niet zo moeilijk doen en het zeker voor alle schoolgaande kinderen veilig houden zodat ze niet meerdere keren de drukke Amstellandlaan over hoeven te steken. Makkelijke oplossing voor de gemeente: verander de borden zodat allebei de fietspaden beide kanten op gebruikt mogen worden. Tip voor dhr. de Jong: op het fietspad rijd je rechts en niet in het midden om tegenliggers te hinderen omdat u het ergens niet mee eens bent. Dan blijft het inderdaad een stuk veiliger op het fietspad.
J. Kuijl

Kostverlorenflat
Ik moet helaas constateren dat het artikel van woensdag 29 maart 2017 over nieuwbouw op de plaats van de gesloopte Kostverlorenflat alleen maar in de richting van hoogbouw geschreven is. Dat komt onder andere door de suggestieve foto die een beeld geeft dat hier toch al hoogbouw is omdat er geen grondgebonden woningen op de foto te zien zijn. Op de achtergrond zie je, aan de overzijde van de Amstellandlaan, de z.g. Van Houten appartementen 6 hoog, het lage gebouw ervoor, winkelcentrum Hogeweij, midden de Meidoornflat 8 hoog en met de hijskraan erachter, een flatje van Ymere 4 hoog, zo te zien een redelijke skyline (fotograaf heeft hiervoor op een verhoging gestaan om dit zo uit te lijnen). Als je nu een foto maakt die 180 graden gedraaid is, zie je alleen grondgebonden woningen waardoor je kunt zien dat een flat van 6 hoog niet past in deze omgeving, dit artikel is zeer eenzijdig opgesteld. De heer Peter Eijking heeft géén slag om de arm gehouden bij zijn uitspraken 'Hoogbouw op deze locatie, dat nooit meer'. Woningcorporatie Ymere praat met de huurdersverenigingen, maar tot op heden niet met de directomwonenden, die allemaal in een koopwoning wonen. Er wordt hun niets verteld, laat staan dat ze mee mogen praten. Volgens mijn informatie is de Woonvisie nog steeds niet aangepast, dus wat hier gebeurt is zeer vreemd en als er toch iets is veranderd aan de Woonvisie, dan is dat in het geniep gedaan. De conclusie is dan: de gemeente Weesp en Woningbouw Ymere zijn volgens mij niet te vertrouwen.
F. v.d. Bergh

Weerbericht

Overwegend droog, het weekeinde warmer
Blikvanger op de weerkaart is een krachtig hogedrukgebied nabij Ierland. Het veroorzaakt boven het Noordzeegebied een vrij koude noordwestelijke stroming met aanvoer van polaire lucht. In het weekeinde gaat het hoog aan de wandel. Het trekt over onze omgeving naar het oosten. De stroming wordt daardoor zuidelijk, waardoor de temperatuur tijdelijk gaat stijgen.

Donderdag + vrijdag
Voor donderdag worden wolkenvelden verwacht met ook af en toe zon. Het blijft goeddeels droog. Hetzelfde weerbeeld geldt voor vrijdag, met kans op iets meer ruimte voor de zon. Er waait een matige noordwestenwind. De minimumtemperatuur schommelt rond 4 à 5 graden. Overdag is het met een maximum van 10 à 11 graden iets aan de koude kant voor begin april.

Het weekeinde
In het weekeinde krimpt de wind van west naar zuid. Daarmee stroomt geleidelijk warmere lucht onze kant op. Zaterdag zijn er wolkenvelden met kans op een paar spatjes regen, maar er is ook ruimte voor zonneschijn. Het wordt 14 à 15 graden. Voor zondag wordt vrij zonnig weer verwacht met mogelijk wat sluierbewolking. Het kwik stijgt dan naar circa 20 graden.

Weetje
Maart was met een gemiddelde temperatuur van 8.6 graden (normaal is 6.2 graden), de op één na zachtste maart ooit. Alleen maart 1991 was nog iets warmer. Met circa 55 mm neerslag was maart aan de droge kant (normaal is 65 mm). Met 175 uren zon (normaal is 120 uur) was maart 2017 zeer zonnig. Recordzonnig waren maart 2003 en 2014 met circa 200 zonuren.

Reumafonds haalt 4.660 euro op in Weesp

WEESP - De collectanten van het Reumafonds zijn in de week van 13 tot en met 18 maart langs de deuren gegaan. In Weesp was de opbrengst 4.660 euro. Met dit geld financiert het Reumafonds wetenschappelijk onderzoek om reuma te bestrijden. Reuma is een verzamelnaam voor ruim 100 aandoeningen aan gewrichten, spieren en pezen. In totaal kampen 2 miljoen Nederlanders met een vorm van reuma, zoals artrose, reumatoïde artritis of jeugdreuma.

Druk aan het werk aan de Utrechtseweg

Foto: Christian Pfeiffer

WEESP - Er wordt hard gewerkt aan de vernieuwing van de Utrechtseweg. Vandaag werd het oude asfalt weggehaald.

Het werk gaat in allerlei fases. De weg wordt steeds overdag afgesloten voor autoverkeer. Fietsers moeten afstappen. Als eerste wordt het stuk tussen de Nieuwstad en molen De Vriendschap aangepakt. Daarna komen de andere delen aan de beurt.

Na de herinrichting gaat de snelheid gaat terug naar 30 km/u.

Zaalsportclub Muiderberg mikt ook op tieners

'We zijn geen sportschool, maar wel een mooi alternatief'

Kickboksen is populair onder de Muiderbergse jeugd.

door Yvette de Vries

MUIDERBERG - Op je fiets naar de sportclub om de hoek. Dat is het ideale plaatje zoals de voorzitter van Zaalsportclub Muiderberg, Vera van Etten, het voor de lokale jeugd voor ogen heeft. En wat haar betreft zijn ze op de goede weg met hun zaalsportclub in De Rijver. Voor de goede orde: ze zijn geen sportschool, maar zien zichzelf wel als alternatief voor diezelfde sportschool.

Er worden veel verschillende zaalsporten aangeboden, waaronder sinds kort ook kickboksen. "Dat moet de jeugd zeker aanspreken", aldus Vera. Maar ook met volleybal, hardlopen, conditietraining, body in shape, seniorengym en sportfit kun je aan je conditie en gezondheid werken in De Rijver.

Een van de gymklasjes.

'We groeien als vereniging, tegen de landelijke trend in'

Alles wordt zo'n beetje aangeboden en leeftijd doet er niet toe. Iedereen kan meesporten, van twee tot honderd. "Onze docenten zijn ook allemaal bevoegd en gediplomeerd door de Koninklijke Nederlandse Gymnastiek Unie", doet Vera er nog een schepje bovenop.

Met vernieuwende sporten als kickboksen en binnenkort wellicht ook bootkamp mikken ze duidelijk op de middelbareschooljeugd, en dat is niet voor niets, volgens de voorzitter. Want als die leeftijdsgroep nu dergelijke sporten wil beoefenen moeten ze het buiten de dorpsgrenzen zoeken. Je ziet ze volgens de voorzitter sowieso weinig op straat in Muiderberg en Muiden. "Ze gaan naar school met de bus of de fiets naar omliggende dorpen en steden."

Komende zondag een dag vol wedstrijden en demonstraties

En als ze op vrijdagmiddag thuiskomen dan zouden ze weer de hort op moeten als ze een uurtje willen sporten. "Weer op de fiets stappen voor een uurtje sporten is lastig omdat het zo veel extra tijd kost", schat Vera in.
Vera ziet het als een uitdaging om de schoolgaande jeugd binnen de muren van De Rijver aan het sporten te krijgen. "We zijn in januari gewoon van start gegaan met het kickboksen en een aantal kinderen uit de hoogste klassen van de basisschool heeft zich al aangemeld. We hebben echt iets moois in handen met deze sport, die ook leuk is voor bijvoorbeeld 16-jarigen." Met burgemeester Han ter Heegde heeft inmiddels al een gesprek plaatsgevonden over de noodzaak om deze sportfaciliteiten binnen de kern Muiderberg aan te bieden. Afgesproken is dat ze een aantal voorstellen mogen doen. Gedacht wordt aan een Coopertest, een piepjestest of een suiciderun. Zelfs een sportweek passeert de revue om het aanbod nog verder te verbreden en de jeugd te bereiken. Met zo'n 200 leden is de vereniging, die in 1983 is opgericht, een vrij grote club en het aantal leden blijft groeien. "Tegen de landelijke trend in", weet Vera te melden. Behalve dat de club groeit is het volgens de voorzitter ook een club die kan rekenen op een vaste kern sporters. Als voorbeeld noemt ze het clubje volleyballers dat elke week trouw komt. Vera benadrukt het belang van de vaste kern, maar wat extra schooljeugd in de leeftijd van pakweg twaalf tot achttien jaar is dus meer dan welkom.

Demo kickboksen
Zondag zijn er onderlinge wedstrijden voor de jeugd en voor de allerkleinsten is er om tien uur in de ochtend een Nijntje beweegdiploma. Rond het middaguur wordt er een kickboks- en turndemonstratie gegeven. De burgemeester laat die dag ook zijn gezicht nog zien. Hij zal aan het einde van de middag de prijsuitreiking voor zijn rekening nemen.

Jongens gepakt na stelen schoenen

MUIDEN - Twee jonge Almeerders hebben afgelopen woensdag maar kort kunnen genieten van de schoenen die ze even daarvoor hadden gestolen van de Nike Outlet van de Maxis. De jongens konden al snel worden aangehouden.

De jongens namen schoenen mee van de zaak zonder daarvoor te betalen. Dat werd gemerkt: personeel van de winkel belde meteen de politie. De gealarmeerde agenten konden de jongens voor de winkel aanspreken. Eén van de jongens viel door de mand doordat hij wel hele nieuwe schoenen aanhad.

De twee knapen werden daarop samen aangehouden. De winkel heeft aangifte gedaan. Tegen de jongens werd proces-verbaal opgemaakt.

Meer dan 100 km/u per uur te hard

MUIDEN - Een Amsterdammer heeft het afgelopen woensdag wel heel bont gemaakt met de auto op de snelweg. De man reed veel te hard: hij klokte 220 km/uur, waar slechts 100 gereden mag worden.

De man werd 's nachts aan de kant gezet en moest zijn rijbewijs inleveren. Hoe de man verder bestraft wordt, moet nog worden bepaald.

Meer overtreders
De politie laat weten dat er de afgelopen week meerdere rijbewijzen werden ingevorderd omdat er meer dan 50 kilometer per uur te hard over de snelweg werd gereden.

Dronken Fries rijdt vangrail aan gort

MUIDERBERG - Een dronken man heeft zondagochtend heel wat schade gemaakt op de A6 bij Muiderberg.

De man, een Heerenvener (31), had zo veel gedronken dat hij met zijn auto de vangrail ramde en zeker acht meter schade veroorzaakte. De man werd vervolgens staande gehouden door agenten en moest mee naar het bureau.

Na controle bleek dat de man ongeveer vier keer meer gedronken had dan toegestaan. De man moest zijn rijbewijs inleveren en tegen hem werd proces-verbaal opgemaakt. Hij moest te voet verder.

Feestje Vaarwens met vele bekende Nederlanders

Foto: Bob Awick

MUIDEN - Feest afgelopen zondag voor de Stichting Vaarwens: de stichting bestaat tien jaar. Een groep bekende Nederlands, zoals Egbert Jan Weeber en Loes Luca, kwam proosten op de verjaardag. De Stichting Vaarwens vaart al vele jaren vanuit de jachthaven van de KNZ&RV. Daar werd dan ook het feestje gevierd. Vaarwens helpt met haar boot De Meander ongeneeslijk zieke mensen die een laatste wens hebben om nog een keer, samen met hun geliefden, een vaartocht te maken. Het feestje was tevens het startschot voor de actie om te sparen voor een tweede 'Vaarwensschip'.

'Waar haal ik het geld voor funderingsherstel vandaan?'

Weespers gedupeerd door gedwongen herstel

Corina en Chantal moeten gedwongen meebetalen.

WEESP - Het gedwongen funderingsherstel van Het Rode Dorp zorgt voor problemen. De benodigde 80.000 euro is een enorm bedrag voor de zes getroffen huishoudens. "Ik heb geen idee waar ik dat geld vandaan moet halen. Ik raak ook nog over vier maanden mijn baan kwijt en dat betekent dus ook dat ik niet bij een bank kan aankloppen voor een extra hypotheek", vertelt Corina.

Het Rode Dorp is de naam voor de sociale woningbouw in de Talmastraat, Singel en Schaepmanstraat. Bijna alle huizen zijn eigendom van Ymere, maar zes zijn er begin 2000 door de Woningbouw verkocht. Nu blijkt dat de funderingen onder de huizen aan de noordkant van de wijk gevaarlijk slecht zijn. Ymere heeft besloten ze allemaal te gaan vervangen. Dat levert een probleem op voor de zes particuliere huiseigenaren, waaronder Corina en Chantal, want die delen onder meer de muren met de huizen van Ymere. Er is aan de huiseigenaren medegedeeld dat Ymere nog deze zomer aan de funderingen gaat beginnen. Er is bij een onderzoek houtrot in de palen en betonrot in de funderingsbalken geconstateerd.

Wethouder: 'Weesp is verkeerschaos zat'

Foto: Christian Pfeiffer

WEESP - Weesp is moe van alle verkeersperikelen en de Weespers willen daarom zo min mogelijk overlast van de afsluiting van de N236 bij Driemond. Dat is de boodschap van wethouder Astrid Heijstee aan de wegeigenaar, de provincie Noord-Holland.

De kruising bij Driemond wordt, zoals het er nu naar uitziet, drie maanden afgesloten en dat zal ook enorme gevolgen voor Weesp hebben. "We willen zo min mogelijk overlast, daar zijn we nog over in gesprek", aldus Heijstee. "De grootste verkeersstroom - de automobilisten die uit de richting van Bussum komen - moet niet in Weesp komen. Die moet al elders een andere route gaan rijden."

Ook wordt er gekeken of er mogelijk wegen tijdelijk worden afgesloten in de spits, zoals de Van Houtenlaan, om het verkeer in goede banen te leiden. Het verkeer moet in ieder geval uit het centrum blijven, zo is de gedachte. Andere mogelijkheden zijn stoplichten of verkeersregelaars.

Weesp en de provincie Noord-Holland zijn nog druk aan het onderhandelen.

Bloemen naast winkel-centrum Achtergracht

WEESP - Het braakliggende stuk grond naast het onafgebouwde winkelcentrum Achtergracht wordt snel opgehoogd en dan worden er bloemen ingezaaid. Zo vertelt wethouder Astrid Heijstee.

Onlangs is ook al de zwarte schutting op de stoep naast de ingang van de Albert Heijn geplaatst en is de stoep naast de modderpoel teruggebracht naar de oorspronkelijke breedte. Dit gebeurde allemaal op verzoek van de gemeente nu het er alle schijn van heeft dat het winkelcentrum pas op lange termijn wordt afgebouwd.

De gemeente heeft ook bedongen bij eigenaar de Grutterij dat de modderpoel wordt aangepakt. Er komt aarde op en er worden bloemen ingezaaid.

Chill-caravan brandt af, jeugd baalt

WEESP - Ze zaten hier rustig met hun caravan. Politie en gemeente vonden het ook wel een goed idee, want wie kan hier nu overlast veroorzaken. Maar de caravan brandde afgelopen week tot de grond toe af. Waarschijnlijk is het vuur aangestoken.

De jongeren hebben er flink de smoor over in. Hier aan het Spoorpad zaten ze juist lekker en waren niemand tot last. De caravan stond er sinds 4 maart. En nu hebben ze niks meer. De wrakstukken zijn door de politie en de gemeente weggehaald. De jongeren moeten dus op zoek naar een andere hangplek.

De jongeren hopen dat iemand iets gezien heeft van de brand en meer weet. Tips kunnen naar de politie op 0900-8844 of anoniem: 0800-7000.

Roeispektakel in de sluis van Weesp

Dat ging niet helemaal goed, dames. Foto: André Verheul

WEESP - Weesp was afgelopen zaterdag weer het decor van de start van het sloeproeiseizoen: Vechten op de Vecht werd weer gehouden.

Honderden sloeproeiers kwamen met hun tientallen boten naar Weesp. De start was in de Kom, meteen gevolgd door de passage van de smalle sluis. Na de sluis kon via een scherpe bocht het ruime sop van de Vecht worden gekozen. Het leverde soms hachelijke taferelen op, bijvoorbeeld toen het damesteam van Ome Ko al direct na de start tegen de sluisdeur knalde.

Weer lampen langs de Maxisweg

MUIDEN - Een einde aan het fietsen door de duisternis: medewerkers van Rijkswaterstaat hebben afgelopen week lantaarns geplaatst langs de weg.

Nadat de snelweg werd verschoven was het de afgelopen maanden erg donker langs de Maxisweg. Dat zorgde voor klachten. Vooral veel fietsers vonden de weg vanwege de duisternis erg onveilig.

De klachten moeten met het plaatsen van de lantaarns tot het verleden behoren.

Singelstraat weer netjes bestraat

MUIDEN - Geen gehobbel meer over de Singelstraat: stratenmakers hebben een groot deel van de straat afgelopen week herbestraat.

De straat werd aangepakt omdat een deel verzakt was. Dat leverde de afgelopen weken meerdere klachten op. Het herbestraten van moest de weg weer vlak maken en de klachten wegnemen.

De werkzaamheden zorgden nog wel voor wat overlast. De weg moest worden afgesloten; het verkeer werd over de Weesperstraat gestuurd. Daarnaast moesten bewoners van de Singelstraat hun auto ergens anders parkeren.

De weg kan nu weer even mee. Buurtbewoners reageren dan ook tevreden.

Erespeld voor Dick Pruiksma

Voormalige Weesper dominee stopt als penningmeester van Weesper synagoge

Dominee Dick Pruiksma verrast met de Weesper erespeld. Foto: Ruth van Kessel

door Ruth van Kessel

WEESP - In aanwezigheid van familie, vrienden en vrijwilligers kreeg Dick Pruiksma vrijdag door burgemeester Bas Jan van Bochove de gemeentelijke erespeld uitgereikt als blijk van waardering voor zijn inzet voor de synagoge in Weesp. De voormalige Weesper dominee nam tijdens het jaarlijkse vrijwilligersmaal afscheid als penningmeester van de Stichting Vrienden van de Weesper Synagoge, waarvan hij in 1997 de oprichter was.

Het was dominee Dick Pruiksma die in 1996 voor de deur van het gebouw van de synagoge aan de Nieuwstraat loten verkocht om zo geld te genereren om het gebouw te behouden voor de Joodse gemeenschap in Weesp. Na de oorlog - waarin alle Joden door de bezetters uit Weesp waren weggevoerd - werd de Joodse gemeente bij die van Bussum gevoegd. De synagoge werd sindsdien gebruikt als autogarage en na een restauratie in 1986 nam het Arbeidsbureau in het gebouw haar intrek. Burgemeester Van Bochove memoreerde in zijn speech de rol van Pruiksma, die leidde tot het eerherstel van de Weesper synagoge. "Zonder uw tomeloze inspanningen had de Weesper synagoge, het prachtige en goed onderhouden Rijksmonument, er vandaag de dag heel anders uitgezien."

'Leuk dat de waardering juist uit de lokale gemeenschap komt'

De burgemeester zette de gebeurtenissen rond het monumentale pand op een rij: in 1995 kondigde zich een koper aan voor het gebouw in de gestalte van een Weesper winkelier die in het pand een spijkerbroekenwinkel wilde vestigen. Het toenmalige college wilde akkoord gaan met het bod en was voornemens dit voorstel voor te leggen aan de gemeenteraad. Dominee Pruiksma, in die tijd als predikant verbonden aan de Protestante Gemeente Weesp Driemond, vond het plan geen recht doen aan de beladen geschiedenis van het gebouw. Hij ging met het college van burgemeester en wethouders om de tafel en zocht de lokale en regionale media op met zijn plan om het gebouw de bestemming te geven die paste bij zijn verleden. Zijn oproep kreeg gehoor en leidde in 1995 tot de oprichting van de Stichting Vrienden van de Weesper Synagoge, die met financiële steun uit donaties eigenaar werd van het gebouw en tot op de dag van vandaag zorgt voor het onderhoud. Van Bochove tot Pruiksma: "Bij het vastleggen van de voorwaarden was u scherp. U weigerde te tekenen voor een resultaatverplichting. Wel conformeerde u zich aan een inspanningsverplichting en die bent u als oprichter, eerste voorzitter, penningmeester, vriend en jarenlang bestuurslid dubbel en dwars nagekomen!"

Interreligieuze dialoog
In 2009 nam Pruiksma na 25 jaar afscheid als predikant van de Grote Kerk om fulltime te gaan werken voor de International Council of Christians and Jews (ICCJ). Al eerder was hij jarenlang voorzitter van het Overlegorgaan joden en christenen (Ojec). De dialoog tussen de beide religies ligt hem na aan het hart. In 2015 ontmoette hij voor het ICCJ paus Franciscus en hij was blij met diens uitspraken over het belang van de interreligieuze dialoog en de opmerking dat alle christenen Joodse wortels hebben: een goede basis voor vriendschap tussen beide religies.

Pruiksma was zichtbaar verrast met de uitreiking van de gemeentelijke erespeld, maar tegelijkertijd relativeerde hij de hem toebedeelde eer: "Als je ergens voor staat, dan doe je het gewoon. In die tijd kon ik niet anders en was het mooi dat met steun van professor Arnold Heertje de synagoge voor Weesp behouden kon worden. Dat ik nu de erespeld van Weesp krijg toebedeeld, vind ik vooral leuk omdat het een blijk van waardering is uit de lokale gemeenschap. Eerlijk gezegd had een koninklijke onderscheiding mij veel minder geraakt. Ik heb me ingezet voor de synagoge vanuit een Weesper betrokkenheid."
Voorafgaand aan de uitreiking werd Fokje van Wijk herdacht. Zij ontving in 2011 de erespeld van de gemeente Weesp, net als Pruiksma, voor haar inzet voor de Weesper synagoge. Fokje van Wijk overleed afgelopen 11 maart.

Sluis-en-bruggenfeest heeft meer geld nodig

Nieuwe organisatoren staan voor pittige klus

Corette Dahmen, Mitchel Drop, Hans Peijs, Elsa de Greef, Mary Haselager en Jan Dahmen vormen het nieuwe organisatiebestuur. Foto: André Verheul

WEESP - Nu de organisatorische crisis rond het Sluis-en-bruggenfeest is bezworen, dient het volgende probleem zich aan: geld. Het nieuwe bestuur van de Stichting Volksfeesten constateert dat er minstens 10.000 euro aan nieuw sponsorgeld nodig is om onderdelen zoals vuurwerk of de kinderspeelstraat te kunnen behouden. "Het feest gaat hoe dan ook door, maar op welke manier, is nog de vraag."

Het nieuwe bestuur bestaat uit Jan Dahmen, Corette Dahmen, Mitchel Drop, Hans Peijs, Mary Haselager en Elsa de Greef. "We lazen de oproep om nieuwe bestuursleden. Dat het feest zou stoppen, dat kon absoluut niet, vonden wij. Dus hier zijn we", zegt Elsa, die de taak van voorzitter op zich neemt. De organisatie van het driedaagse feest, dit jaar voor de 40e keer, wordt volgens Elsa een pittige klus. Draaiboeken van voorgaande jaren liggen er genoeg, maar het huishoudboekje valt bijna uit elkaar. Kosten zijn gestegen, inkomsten zijn teruggelopen. De tijd dringt: het nieuwe bestuur wil vóór 15 april duidelijkheid hebben over wat er wel en niet in het conceptfeestprogramma wordt opgenomen.

Koningsdag heeft vrienden nodig om te kunnen blijven voortbestaan

Nieuw bestuur zit vol ambities, maar mist de inkomsten van de kermis

Weespers die het feest een warm hart toedragen, kunnen zich aansluiten bij Vrienden van Koningsdag. Foto: Ruth van Kessel

door Marieke van Veen

WEESP - Ze hadden graag met een uitgebreider programma gekomen dan vorig jaar, maar het gebrek aan een kermis gooit roet in het eten. Toch is het nieuwe Koningsdag-bestuur erin geslaagd een publiekstrekker te regelen: Menno de Boer van Radio 538 komt in Weesp plaatjes draaien.

Tja, de kermis... het bestuur van het Sluis-en-bruggenfeest kan erover meepraten. Jarenlang stonden de attracties op de Aetsveldselaan, maar dat kan niet meer omdat de brandweerkazerne hierheen is verhuisd en de manschappen in geval van calamiteiten natuurlijk wel veilig en snel moeten kunnen uitrukken.

DJ Menno de Boer van Radio 538 komt in Weesp plaatjes draaien

Staangeld
"We hebben nog gekeken of we een kleine kermis kwijt konden op de Herengracht ter hoogte van de katholieke kerk", vertelt Karin Sonneveld van het feestbestuur. "Maar de voorbereidingen voor de herontwikkeling van de kerk zijn al gestart, dus ook dat kon niet." Andere locaties zoals het industrieterrein en de Ossenmarkt bleken om verschillende redenen ook niet geschikt. "Heel jammer voor de kinderen, maar ook voor ons als organisatie. Het stageld dat de kermisexploitant betaalt kwam namelijk altijd ten goede aan de Oranjevereniging. Die inkomsten zijn er nu dus niet meer. Dat we toch weer een feest op poten hebben kunnen zetten is dankzij sponsors en de reserves van de oude Oranjevereniging."

Vrienden gezocht
Maar de bodem van de spaarpot raakt nu wel in zicht: "Als we de Koningsdag in Weesp willen behouden, zal er iets moeten gebeuren", zegt Sonneveld. Daar heeft het nieuwe bestuur ook al iets op bedacht. Er is een 'Vrienden van Koningsdag' in de maak. Weespers die het feest een warm hart toedragen, kunnen zich aansluiten en het feest met een financiële bijdrage steunen, al dan niet in combinatie met hand-en-spandiensten. Potentiële vrienden kunnen zich melden bij Annelies Westra: vriendenvan@koningsdaginweesp.nl. Sonneveld en haar team hopen dat veel Weespers de stap zullen zetten. Aan de reacties die ze vorig jaar kregen, hebben ze kunnen afleiden dat veel stadsgenoten blij zijn dat er vorig jaar toch festiviteiten in Weesp waren. Het oude bestuur zag de organisatie van het feest vanwege gebrek aan mankracht en medewerking niet meer zitten en had de stekker eruit getrokken.
Last minute feest
Sonneveld wist toen samen met een groepje Weespers een lastminutefeest op poten te krijgen. "In grote lijnen ziet het programma er hetzelfde uit als vorig jaar: een feestelijke dagopening, een vrijmarkt, een Oranjeborrel, kinderattracties en optredens. Met als toevoeging dat we dankzij Ricardo van Lunteren een show hebben van een top-dj: Menno de Boer van Radio 538 komt optreden. Dat is natuurlijk ook erg leuk voor de jongeren in Weesp. Mijn eigen dochter van 17 reageerde in ieder geval helemaal enthousiast." De dj komt draaien op het Grote Plein, waar RGB Events het podium en de drank verzorgt. Hier zijn die dag ook andere muziek- en dansoptredens.

Programma
Het volledige programma verschijnt in het WeesperNieuws van woensdag 19 april. Koningsdag valt dit jaar op een donderdag (27 april). Koning Willem-Alexander wordt dit jaar Abraham. Samen met koningin Máxima en hun drie prinsesjes viert hij zijn 50ste verjaardag in Tilburg.

'Niemand had last van ons, waar moeten we nu heen?'

Zelfgeregelde chillplek in vlammen opgegaan

De hangjongeren hadden een fijn plekje aan het Spoorpad.

door Marieke van Veen

WEESP - Het door jongeren zelf geregelde jeugdhonkje aan het Spoorpad is in de nacht van vrijdag 24 op zaterdag 25 maart in vlammen opgegaan. In de fik gestoken, denken de gebruikers, maar ze hebben geen idee wie dat gedaan zou kunnen hebben. Buurtbewoners hadden volgens hangjongerenwoordvoerder Mitchell Noordhoff totaal geen last van de caravan.

Mitchell Noordhoff is een van de vijftien tot twintig jongeren die vrijwel dagelijks de caravan bezochten: "'s Morgens, 's middags, 's avonds en 's nachts. Met hoeveel we waren verschilde per moment, afhankelijk van wie er vrij waren van school en/of werk."

'Nog zo'n kans zullen we vast niet zo snel meer krijgen'

Ze hadden het ding begin maart gratis van iemand gekregen en de politie had er op deze locatie - op ruime afstand van een woonwijk en aan het zicht onttrokken door bosjes - geen problemen mee.

Voor de caravan hadden de jongeren een soort plaatsje gemaakt met wat tweedehands meubilair. Ze konden elkaar hier ontmoeten en praten, chillen en lachen zonder anderen tot last te zijn. Ging het regenen, dan zaten ze droog. Zo nu en dan kwam de politie even poolshoogte nemen. Mitchell: "Ze zijn een keer of zes langsgeweest om te kijken of het netjes was, en dat was het. Ook de gemeente is langsgeweest." Een goede oplossing zo, vonden alle betrokken partijen. Een soort gecontroleerde hangplek.

Geen tweede kans
Nog geen drie weken later is er een einde gekomen aan deze constructie. In de nacht van vrijdag 24 op zaterdag 25 brandde de caravan volledig uit. De wrakstukken zijn de zondag erop opgeruimd. Mitchell en zijn vrienden hebben er flink de pest over in. Zo'n comfortabele hangplek dient zich vast niet snel een tweede keer aan. Mitchell vreest ook dat de politie en gemeente vanwege de brand(stichting) een volgende keer minder coulant zullen zijn.

Buurthuis
Zijn vrienden ontmoet Mitchell nu weer op de geijkte hangplekken in de 'bewoonde' wereld van Weesp: bij de Spar in Aetsveld, bij het OAZ-gebouw in Zuid of bij de brandweerkazerne: plekken die voor omwonenden geluidsoverlast met zich mee kunnen brengen. Mitchell zou het liever ook anders zien: "Een goeie oplossing zou een buurthuis zijn waar we met z'n allen naartoe kunnen gaan."

Mitchell hoopt dat er iemand is die iets gezien heeft of meer weet over de brand. Tips kunnen worden doorgegeven aan de politie op 0900-8844.

Zaterdag 8 april: de eerste voorronde van Weesp Got Talent. Foto: Ruth van Kessel

woensdag 5 april

Boeddha tekenen

Studio Eric Hage | 11.00 uur

Kunstenares Carmen Mensink geeft een workshop 'Boeddha tekenen volgens de Tibetaanse traditie'. Aanmelden via 0294-415125.

Tafeltennis Kids

The Victory | 14.00 - 16.00 uur

Kinderen tot 10 jaar kunnen onder leiding van Henryk Rolak komen kennismaken met de tafeltennissport.

Toekomstgesprek

Gebouw Papelaan 99 | 19.00 uur

Stichting Vrouwen van Weesp buigt zich over de toekomstvisie van de gemeente Weesp.

Meezingen

WSV De Vecht | 20.00 uur

Het Hollandse lied meezingen onder begeleiding van twee accordeonisten.

Kamerkoor VOX: 'Da Pacem'

Van Houtenkerk 20.30 uur

Lenteconcert 'Da Pacem'. Deze titel is ontleend aan de hymne 'Da pacem Domine' van Arvo Pärt, waarmee Vox een oproep tot vrede doet. Meerstemmige koorwerken, begeleid door een kistorgel. Entree € 15,- aan de deur.

donderdag 6 april

Alzheimer Café Weesp

't Hart van Weesp | 19.30 uur

Geriater Carolien van Rees van Tergooi Ziekenhuizen spreekt over screening, gedragsveranderingen, erfelijkheid en meer.

Film: 'The Founder'

City of Wesopa | 20.00 uur

Als een klein restaurantje langs Route 66 een ongewone hoeveelheid milkshakemakers bestelt bij het bedrijf van Ray Kroc, besluit de verkoper een kijkje te nemen. Het tentje heet McDonald's. € 8,-.

vrijdag 7 april

Soepconcert

Van Houtenkerk | 11.00 uur

Alles loopt in de soep, zelfs de jurk. Het ensemble speelt snert, het programma is een soepzooitje! Met muziek van o.a. Henry Purcell, en Art Pepper. Toegang: € 7,50 | € 5,- voor kinderen.

Koeiendans

De Groene Griffioen | 14.00 uur

Na maanden op stal kunnen de koeien weer buiten de benen strekken en vers gras eten.

vrijdag 7 april en
zaterdag 8 april

Ophalen oud papier

Weesp | vanaf 8.00 uur

Vrijdag wordt in het centrum het oud papier opgehaald, zaterdag is de rest van Weesp aan de beurt.

vrijdag 7 april tot
en met zondag 9 april

De City Speelt

De City Speelt presenteert: 'THE A-MA-ZING MASHED-UP SHOW'. Een wervelende talentenjacht waarin gezocht wordt naar uniek talent. Zie onder op deze pagina.

vrijdag 7 april tot
en met zondag 9 april

Plan je gezondheid

Preventiecentrum | 10.00 uur

Plan een fijne toekomst in goede gezondheid. Drie dagen aaneen van 10.00 tot 11.00 uur gratis spreekuur door Kersvers Voedingsadvies.

zaterdag 8 april

Stadswandeling

Museum Weesp | 14.00 uur

Waar woonde de Afrikaanse bediende van de burgemeester? In welke kerk werd hij gedoopt tot Abraham Johannes? Wandel mee met de stadsgids en bekijk Weesp met andere ogen. Toeslag € 2,-.

Kliederkerk

Het Lichthuis | 16.30 uur

De Kliederkerk gaat palmpasenstokken maken. Kinderen vanaf 3 jaar en hun (groot)ouders zijn van harte welkom. Met een lekkere pannenkoek als afsluiting.

Een 10tje voor Emma

TFC Weesp | vanaf 18.00 uur

Emma's Pastaparty in het clubhuis. Kosten: € 10,- Aansluitend Emma's Wielerquiz met leuke prijzen. Kosten: € 10,-. De opbrengst is voor het Emma Kinderziekenhuis AMC.

Voorronde Weesp Got Talent

Theaterpand Weesp |20:30 uur

Kom jij uit de regio Weesp en kun jij zingen, dansen, een instrument bespelen of doe je aan stand-upcomedy? Schrijf je dan in via info@zone1380.nl en wie weet win jij die 500 euro.

zondag 9 april

Emma's Lentetoer

TFC Weesp | 9.30 uur

De 10e keer Emma's Lentetoer voor het Emma Kinderziekenhuis AMC met afstanden van 35, 70 en 100 km. Kosten: € 10,-.

Doopdienst

Reijanahoeve | 10.30 uur

Doopdienst door onderdompeling van de Evangelische Gemeente. Contactpersoon: G. v. Emmerik, tel. 0294-430790.

Dag van Weesp

De Adelaar | 11.00 uur

Kaartlees-, routebeschrijvings- en bol-pijlrit voor auto's. De rit bestaat uit 4 kleine trajecten van ca. 50 minuten. Deelname kost € 30,- per equipe. Kijk op www.asvdevechtstreek.nl.

Passie zangmiddag

Grote Kerk 15.00 uur

Het Laurenskoor en Rehobôth verzorgen een Passie zangmiddag. Met koralen uit The Crucifixion en veel samenzang met de bezoekers. Toegang gratis.

maandag 10 april

Seniorweb

Bibliotheek | 10.00 uur

Informatie over cursussen, hulp en ondersteuning bij problemen met pc, tablet, smartphone etc.

Wie haalt de top in 'The A-ma-zing Mashed-up Show'?

De eenzame top in de 'A-ma-zing Mashed-up Show'. Foto: Mascha Hendriks

WEESP - Prestatiedrang en winnaarsmentaliteit: daar draait het om in de nieuwste voorstelling van de jongerentheatergroep van De City Speelt. Vijftien Weesper jongeren vechten zich in 'The A-ma-zing Mashed-up Show' een weg naar de top. Vrijdag beleeft de voorstelling om 20.00 uur haar première in de City of Wesopa.

In de voorstelling 'The A-ma-zing Mashed-up Show' lopen werkelijkheid en theater door elkaar. Het publiek krijgt het idee een wervelende talentenjacht bij te wonen, maar wordt tegelijkertijd geconfronteerd met de bizarre en zwarte kanten van de strijd om het succes. Anne Stoop en Simon Wijhe zijn de huisregisseurs van de jongerentheatergroep - voorheen Mix City - van De City Speelt: "We hebben de spelers na laten denken over het thema 'Succes'. Wie zijn hun grote voorbeelden en persoonlijke helden? Hebben ze weleens last van prestatiedrang? En hoe ziet dat er dan uit? Zo ontstond het idee om het thema 'Succes' te verbeelden in de vorm van een talentenjacht, waar het competitieve element haast dodelijk is."
Het resultaat is een voorstelling waarin al het materiaal dat in de repetities organisch ontstond, kon worden verwerkt. Stoop: "We zijn weer waanzinnig trots op wat we met deze vijftien jongeren hebben neergezet. Gisteren was de generale, vrijdagmiddag spelen we een try-out voor leerlingen van het Casparus College en dan zijn we 's avonds helemaal klaar voor de première."

The A-ma-zing Mashed-up Show is te zien op vrijdag 7 april en zaterdag 8 april om 20.00 uur en op zondag 9 april om 14.30 en 20.00 uur in Theater City of Wesopa. Kaarten à € 9,- zijn te koop via www.wesopa.nl.

Protestantse Gemeente
Zaterdag 8 april 16.30 uur
Lichthuis
Kliederkerk

Zondag 9 april 10.00 uur
Grote Kerk
ds. L.J. Th. Heuvelman

Zondag 9 april 19.00 uur
Grote Kerk
Gereformeerde Bond
ds. G.J. Mantel

Parochie van Levend Water
Vrijdag 7 april 10.00 uur
H.H. Laurentius en Maria
Magdalenakerk
Eucharistieviering
J. Haen

Zondag 9 april 10.00 uur
H.H. Laurentius en Maria
Magdalenakerk
Eucharistieviering
G. Rizzo

Dinsdag 11 april 10.00 uur
Kapel
Woord & Communieviering
Liturgiegroep

NPB
Zondag 9 april 10.30 uur
Van Houtenkerk
A. Maas

Evangelische Gemeente
Zondag 9 april 10.00 uur
OAZ-gebouw
R. Bogaerds
Doopdienst 11.00 uur

Gedeelde eerste plek na verlies tegen Bloemendaal

FC Weesp delft onderspit in topper

De zondag 1 van FC Weesp moet de komende weken volop aan de bak. Foto: FC Weesp

WEESP - Bloemendaal was zondag te sterk voor FC Weesp. Met het verlies van deze wedstrijd morst Weesp belangrijke punten. De teams delen nu weer de koppositie. FC Weesp zal de komende weken volop aan de bak moeten, want er volgen nog een paar pittige wedstrijden.

Al vrijwel het hele seizoen gaat de strijd om het kampioenschap in de derde klasse C vooral tussen FC Weesp en BVC Bloemendaal. Ze voerden lange tijd samen de competitie aan tot Weesp op 12 maart Bloemendaal voorbijging en de weken daarna de koppositie wist vast te houden.

Het verschil was echter niet groot en na de topper van zondag staan beide teams weer samen bovenaan met 44 punten. Weesp heeft wel een hoger doelsaldo dan Bloemendaal: 27 vs. 23. Dat doelsaldo helpt de Weespers echter niet als ze de koppositie met Bloemendaal blijven delen. Het kampioenschap wordt dan beslecht met een beslissingswedstrijd.

Slechte start
Zondag speelde FC Weesp een uitwedstrijd. FC Weesp was vrijwel op volle sterkte en startte met dezelfde opstelling als een week eerder in de gewonnen wedstrijd tegen VVH Velserbroek. Weesp had echter een slechte start en daar wist het gretige Bloemendaal goed van te profiteren. Al na een minuut of vijf pakte Bloemendaal de voorsprong vanuit een corner. Halverwege de eerste helft werd het ook nog eens 2-0. FC Weesp wist zich nog wel te herpakken en kwam terug in de wedstrijd, maar zonder grote kansen te creëren.

Genadeloos
In het begin van de tweede helft wist FC Weesp na wissels en hernieuwde energie een veldoverwicht te creëren. Maar juist toen een 2-1 eraan leek te komen, sloeg Bloemendaal genadeloos toe. De tegenstander hanteerde de lange bal en kwam er regelmatig erg gevaarlijk uit. Halverwege de tweede helft viel dan ook de 3-0. Op dat moment was de wedstrijd gespeeld. FC Weesp ging nog wel in de aanval. De beste kans was voor invaller Bart Tijnagel die een bal van randje 16 strak inschoot. Alleen zijn inzet was een prooi voor de keeper van Bloemendaal. Na 90 minuten vond de scheidsrechter het mooi geweest. FC Weesp speelde niet goed en deed zichzelf tekort.

Volgende week staat een thuiswedstrijd tegen de nummer 3 DWS op het programma. Aanvang: 14.00 uur.

Toerfietsclub Weesp met 'Een 10tje voor Emma' in actie voor kinderziekenhuis

De opbrengst is voor een nieuwe afdeling Neonatologie.

WEESP - Toerfietsclub Weesp houdt zondag 9 april voor de 10e keer Emma's Lentetoer ten behoeve van het Emma Kinderziekenhuis AMC. Om de jubileumeditie van deze fietstocht extra luister bij te zetten vinden onder de noemer 'Een 10tje voor Emma' diverse nevenactiviteiten plaats, die ook leuk zijn voor niet-fietsers.

Zaterdag 8 april is er vanaf 18.00 uur Emma's Pastaparty in het clubhuis van TFC Weesp aan de Papelaan. De deelnemers kunnen genieten van een aantal smakelijke pastavarianten (ook vegetarisch) en een bijpassend glas wijn of een ander drankje.

Aansluitend gaat om 20.00 uur Emma's Wielerquiz van start, met vragen over de wielersport, het Emma Kinderziekenhuis AMC en TFC Weesp. Het is ook mogelijk om Emma's Koffie & Theekaart aan te schaffen. Hiervoor krijgt men bij elf Weesper etablissementen een aantrekkelijke korting en/of lekker extraatje. Deze kaart is geldig tot en met 30 juni 2017. Elke activiteit voor Emma kost € 10,-. Dit bedrag komt volledig ten goede aan de bouw van een nieuwe afdeling Neonatologie. Inschrijven kan tot en met vrijdag 7 april via public-relations@tfcweesp.nl. Inschrijven voor Emma's Lentetoer kan zondag 9 april bij de start van 9.30 uur tot 11.00 uur in het clubhuis van TFC Weesp. De deelnemers kunnen 35, 70 of 100 kilometer fietsen. Betalingen moeten contant, pinnen is niet mogelijk.

Bekeravontuur dames voorbij

WEESP - Vrouwen 1 van FC Weesp heeft vorige week woensdag verloren van Zeevogels. Hiermee is er een einde gekomen aan het bekeravontuur van de Weespers.

Afgelopen woensdag stond de achtste finale van de KNVB beker op het programma. Thuis moest er gewonnen worden van het voor FC Weesp onbekende Zeevogels. De Weesper voetbalsters begonnen sterk, maar ook de tegenstander bleek een sterk team op het veld te hebben staan. Toch was het FC Weesp dat met een voorsprong de rust in ging: 2-0 door goals van Lydia Lisser en Tess Brunekreef.

De tweede helft leek een compleet andere wedstrijd. De Egmondse tegenstander kwam zeer sterk uit de kleedkamer en voor FC Weesp gold helaas het tegenovergestelde. De aansluitingstreffer én gelijkmaker vielen binnen een paar minuten van elkaar. Lang leek het op strafschoppen aan te gaan komen. FC Weesp deed wat wisselingen, maar deze hadden niet het gehoopte effect. In de 88e minuut viel dan ook de 2-3. Nog een paar minuten speelde FC Weesp vol op de aanval, maar kon geen kansen meer creëren.

Argus wint van Reflex

WEESP - De korfballers van Argus hebben zaterdag nipt gewonnen van Reflex 1 uit Woerden.

Door de kou en wind kwamen beide ploegen moeilijk tot scoren. De hele wedstrijd ging het scoreverloop vrijwel gelijk op, waarbij Argus vaak aan de goede kant van de score stond: 6-4 bij rust. Ook na rust werd er weinig gescoord en tot vlak voor het eindsignaal was het 10-10. Argus kreeg een verdiende strafworp, waardoor de eindstand 11-10 op het scorebord verscheen. Hiermee verstevigt Argus de tweede plek op de ranglijst.

Medailleregen bij WVGV

WEESP - Gymnastiekvereniging WVGV kijkt terug op een topweekend. Maar liefst 38 prijzen namen de turnsters uit Weesp mee naar huis.

De toestelkampioenschappen vonden plaats in Huizen. Naast allroundmedailles, waren er ook prijzen per toestel. Kimani Anches, Bo Smulders, Sude Bildrici, Petra Bertram, Debora Kroon, Ashlyn Fetherston, Hripsime Grigorian en Nikki Rijst werden allround kampioen, maar ook alle andere medailles zijn dik verdiend.

Weesp krijgt eigen stadsstrand

Straks pootjebaden in de nieuwe wijk Weespersluis

Nu wordt er zomers overal gezwommen in de Vecht. Zo veel mogelijkheden zijn er niet. Foto: Christian Pfeiffer

WEESP - Deze zomer nog niet, maar in de toekomst kunnen Weespers een duikje nemen op hun eigen stadsstrand. In de nieuwe wijk Weespersluis komt een stadsstrand, zo verklapt wethouder Astrid Heijstee.

Voor wie meteen een zwembroek uit de kast gaat pakken: het is nog een flink eind weg voordat mensen kunnen pootjebaden, maar het gaat wel gebeuren. Midden in de nieuwe woonwijk Weespersluis in de Bloemendalerpolder komt een grote recreatieplas. En aan die plas komt een strand.

Het strand komt in de nieuwbouwwijk Weespersluis tussen Weesp en Muiden. Nog dit jaar moeten de voorbereidingen voor de bouw van de 2750 huizen gaan beginnen.

De wijk wordt in maximaal 10 jaar gebouwd en in die tijd moet de plas met alle stranden ook worden aangelegd. Er komt halverwege de Korte Muiderweg een doorsteek naar de Vecht voor boten. Die kunnen daar dan de plas op en af. Naast een plas en een stadsstrand krijgt Weespersluis twee basisscholen en een buurtsuper.

Hilversum City Run: druk en zonnig

Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM - Veel natte hardloopkleding, rennende kinderen en ouders: dat was zondag het recept van de Hilversum City Run.

Grote groepen (basis)schoolkinderen, volwassenen en vrijwilligers zetten hun beste beentje voor. Veel kinderen hadden speciaal voor de wedstrijd getraind. "Ik heb ter voorbereiding rondjes gerend met m'n vader en met m'n moeder." Ook de volwassenen vermaakten zich prima. Maar voor sommigen kwam het heuveltje aan het begin wel als een verrassing. "Het was zwaar en warm", aldus een deelnemer.

Leden maken straks uit wat DAB in Blaricum gaat doen

DAB wil op een andere manier politiek bedrijven. Foto: Bob Awick

BLARICUM - De website van de onlangs officieel ingeschreven politieke partij Democratisch Alternatief Blaricum - dabvoorjou.nl - is maandag online gegaan. De partij heeft grote ambities: 7 zetels bij de verkiezingen en 4.000 leden. De twee gezichten achter de partij zijn op dit moment Rob Bruintjes en Bart Muller. "Er zijn nog meer mensen die straks op de lijst zullen staan, maar daar komen we later mee", aldus Bruintjes.

"En voor alle duidelijkheid, wij zijn straks niet belangrijk. Dat zijn de leden. Zij kunnen via onze website laten weten wat zij belangrijk vinden en wat de prioriteiten zijn waar wij ons voor in gaan zetten", stelt Muller.

Energie
Bruintjes is de man met ervaring en Muller degene met de 'briljante' ideeën, aldus zijn partijgenoot. Samen barsten ze van de energie en willen ze op een vernieuwende manier met politiek bezig zijn. Van het grootste belang is volgens hen dat de stem van de inwoner weer gehoord wordt en dat deze weer bij de politiek betrokken raakt. "Heel veel mensen haken al af als ze de twee eerste zinnen van een voorstel hebben gelezen. Het is allemaal te ingewikkeld", zegt Bruintjes. "Daarom hebben wij op onze site voor vier duidelijke pictogrammen gekozen die de belangrijkste thema's voor ons aangeven", vult Muller aan.

"Het lidmaatschap kost minimaal 1 euro. Zo willen we laagdrempelig zijn en veel mensen aan ons binden", stelt Bruintjes. Opvallend daarbij is dat ook mensen buiten Blaricum lid kunnen worden. Muller: "We kunnen zo veel behalen door samen te werken. Onze ideeën stoppen niet bij de gemeentegrens. "

Woordenaars zijn winnaar

Juryvoorzitter Tijmen Smit kijkt toe hoe de deelnemers aan het schrijven zijn. Foto: Bob Awick

LAREN - De Woordenaars zijn de eerste teamwinnaars geworden van het Larens Lente Dictee dat vorige week donderdag werd gehouden. De heer Friso werd winnaar van Huizen, Blaricum, Eemnes en Laren en mevrouw Petit de la Roche uit Naarden werd winnaar van buiten deze gemeenten.

Het was de eerste keer dat het Larens Lente Dictee werd gehouden met teams. "Het was toch wat sleets geworden en we wilden verfrissen en verjongen en dat is gelukt", aldus de organisatie. Er deden onder andere teams mee van kunstenaars, van de Historische Kring en van de jongeren uit De Scheper. Doordat er teams mee mochten doen, was er dit jaar ook een recordaantal deelnemers.

Cursus ZWEEDS voor beginners&gev start 11 apr, ook privéles, olv erv. ZW/NL docent, in Weesp, GRATIS PROEFLES, ensabel@telfort.nl, 06-51322253

Bakkerij Kwakman Bussum heeft per direct plaats voor een chauffeur voor +/- 15 uur p/w. Vroege vogels hebben de voorkeur. 2 x per maand op de zaterdag hoort er bij. Voor info en/of een afspraak stuurt u een mailtje naar: bestelling@bakkerijkwakman.nl

De Oranje Nassau school is op zoek naar vrijwilligers voor de begeleiding v/d kinderen tijdens de overblijven van 11:45-13:05 (o.b.v.de wettelijke vergoeding). Bent u geïnteresseerd, neemt u dan contact op met de school, tel.nr: 0294-263475

TANDPROTHETISCHE
PRAKTIJK WEESP

Theo Nuyens
Kunstgebitten en reparaties
klaar terwijl u wacht
(ind. mogelijk)
Bent u slecht ter been,
wij komen ook aan huis
E. du Perronstraat 38
1382 SZ Weesp
Tel.: 0294-418722

Groot ass. groente planten en zaden. Gratis houten moestuinbak t.w.v. € 59,95, bij aankoop van 7 zakken moestuingrond. Tuincentrum H. vd Wurff. Tel.: 0294-412978

Windows Vista verdwijnt! Wij hebben veel nieuwe en gebruikte pc's en laptops beschikbaar. Incl. alle hulp eromheen. COMPLICITY Computers & Services 0294-484 620

Gevraagd: defecte vaat/wasmachine, droger, fornuis, radiator - gratis opgehaald, 06-34606808

Broeken ook bandplooi
Petten en meer…
Kapelstr. NR14
www.nr14bussum.nl

Student aan huis of Specialist aan huis? Ervaar het verschil. COMPLICITY Computers en Services. Computers, laptops, netwerken, wifi, etc. 0294-484 620

Kapsalon Ruud Bussum biedt te huur aan volledig ingerichte pedicure-, schoonheids-, nagelsalon, 15 m2 incl. g.w.l. ex. btw € 395,- p/mnd. Info: 035-6935525/06-22393323

MOTORFIETSEN te koop
GEVRAAGD
alle merken en
bouwjaren. Defect of lang stilgestaan geen bezwaar.
Direct gehaald, betaald en gevrijwaard. Bel of app
06-25418595

Privehuis Morosa Almere 06-11117475 Bakkenzuigerstr. 50 ma/vr 10.00 tot 19.00 uur meisjes/dames gevraagd kvk 32159766

Kantoren te huur. 18 en 24 m2 in kleinschalig verzamelgebouw. Alle faciliteiten aanwezig. Kortlopende contracten. COMPLICITY Computers & Services 0294 484 620

SCOOTER WEESP reparatie / verkoop alle merken. Pampuslaan 224 Weesp 0294-414108

Langer veilig thuis wonen met sleutelkluisje

Zorgmedewerkers en familie moeten naar binnen kunnen, maar ongenode gasten niet.

Ouderen willen vandaag de dag graag zo lang mogelijk thuis blijven wonen. De overheid stimuleert dit ook. Dat langer thuis wonen moet wel prettig en veilig zijn. Als je minder mobiel bent, kan dat een belemmering vormen. Hoe doe je de deur open? En doe je nog wel de deur open voor iedereen?

Lilian Tieman van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) adviseert om onder andere over dit soort vraagstukken goed na te denken. Bijvoorbeeld samen met familie, vrienden, buurtbewoners of professionals van de zorginstelling of woningbouwcorporatie.

Toegangssysteem
De thuiszorgmedewerker, maaltijdservice en schoonmaker moeten allemaal (zorg)woningen binnen kunnen. Inbrekers of mensen die misbruik van de bewoner willen maken, horen er niet thuis. Als ouderen zelf de deur niet meer kunnen openen, dan is een toegangssysteem te overwegen. Woont u in een woning van een zorginstelling, bespreek nut en noodzaak van een toegangssysteem dan gezamenlijk. Laat u niet iets aanpraten wat u niet wilt of wat u weigert te gebruiken, ook niet door bezorgde, welwillende kinderen. Neem de tijd om een keuze te maken en houd tegelijkertijd het onderwerp bespreekbaar. Leg ook zeker geen sleutel onder de deurmat.

Mechanische oplossing
Er zijn twee soorten systemen: mechanische en elektronische. Een sleutelkluisje is zo'n mechanische oplossing. Hierbij wordt een generale hoofdsleutel of een codebediening gebruikt om het kluisje te openen. Daarin ligt de sleutel van uw woning. Zo kan bijvoorbeeld de thuiszorgmedewerker naar binnen. Lilian Tieman van het CCV: "Met een sleutelkluisje dat voldoet aan het Politiekeurmerk Veilig Wonen weet u zeker dat u een getest en gecertificeerd product heeft. Dit herkent u aan minimaal twee SKG-sterren." Deze sterren staan altijd op het product.

SKG-gecertificeerd
Let wel bij een SKG**®-gecertificeerd sleutelkluisje met een cilinder op het volgende: er moet hier een voorziening tegen de inbraakmethode cilindertrekken bij zijn, let daarbij op SKG***®.

Column

Buiten binnenhalen

Donkere kozijnen halen buiten naar binnen. Foto: Bauer Media Group Foto: Bauer Media Group

We hebben de eerste lentedagen al gehad. We hebben met z'n allen de ramen en deuren opengegooid en even die voorjaarszonnestralen meegepikt. In Nederland hebben we die eerste lentedagen nooit lang en al snel trekken we weer net zo snel met z'n allen naar binnen.

Het is je waarschijnlijk nog nooit opgevallen, maar weet je dat donkere kozijnen buiten meer naar binnen halen. Die (mat)zwarte kozijnen en deuren zijn nu een trend, maar ik adviseer mensen die aan de plassen of in het bos wonen al jaren om hun ramen en kozijnen nu eens niet wit te schilderen.

Zwart zorgt voor een luxe uitstraling, maar ook voor diepte. Wit straalt fris- of zachtheid uit. Wit trekt de aandacht en komt naar voren. Een donkere omlijsting trekt buiten naar binnen en legt het accent op wat er achter het raam gebeurt, alsof het (zeg maar) een schilderij is.

Heb jij een mooi uitzicht, een prachtige tuin en wil jij meer van buiten genieten, ook als je binnen zit? Overweeg dan eens je kozijnen antracietgrijs of zwart te schilderen. Ik denk dat je er verrast blij van wordt.

Heb jij problemen met het kiezen van kleuren in je huis, je kunt mij altijd benaderen op desiree@deesstyling.com.

Nieuw record

Aan het eind van 2016 stond de teller op de bestaande huizenmarkt op bijna 215.000 huizen die van eigenaar wisselden. Een record, zo laat de SNS bank weten.

2016 was zo'n goed jaar door de lage rente en het achterblijven van nieuwbouw. Door de economische groei is er bovendien meer vertrouwen bij de huizenkopers. Wat gebeurde er in 2016 op de huizenmarkt? En wat gaat 2017 ons brengen?

Tuintopper


De buxus is een echte tuintopper. Het hele jaar behoudt hij zijn groene looks. Doordat de buxus in diverse vormen verkrijgbaar is, kun je de plant haast overal toepassen. Bijvoorbeeld als heg, als eyecatcher in je tuin of in potten op je terras. De buxus vraagt daarbij ook nog eens nauwelijks verzorging.

Verplicht funderingsherstel Rode Dorp in Weesp

Foto: Christian Pfeiffer

WEESP - Zes huiseigenaren in 'het Rode Dorp' in Weesp moeten de fundering van hun huis op eigen kosten laten herstellen. Dat kost 80.000 euro.

De fundering van de karakteristieke wijk met huurhuizen is slecht. Ymere gaat dit aanpakken en ook de zes koophuizen moeten meedoen om te zorgen dat de wijk niet in gevaar komt. Het Rode Dorp is de naam voor de sociale woningbouw in de Talmastraat, Singel en Schaepmanstraat. Enkele huizen zijn in 2002 aan de bewoners verkocht.