MuiderNieuws

9 november 2016

MuiderNieuws 9 november 2016


1 / 28

Foto: Sjoerd Stoop

Han ter Heegde: ervaren bestuurder en burgervader

Foto: Jasper van Staveren
Foto: Christian Pfeiffer

Alles over de Laurentius brand

Torenspits stort brandend neer

Vandaag meer bekend over bouwkundige staat Laurentiuskerk

Toen bezweek de constructie onder het gewicht van het kruis. Een afschuwelijk gezicht. Foto: Femke Berkhout

door André Verheul

WEESP - De torenspits van de Laurentiuskerk aan de Herengracht in Weesp is gisteravond geheel door brand verwoest. Dit houten deel van de toren is al brandend naar beneden gestort. De toren zelf, die van steen is, staat overeind, maar gisteravond was nog onduidelijk hoe de bouwkundige staat ervan is.

De brand bracht veel Weespers in beroering. Ze keken vol ongeloof, geschrokken en ongerust naar wat er zich voor hun ogen voltrok. Sommigen barsten zelfs in tranen uit toen ze de karakteristieke toren in lichterlaaie zagen staan. De torenspits brandde zeker een half uur als een fakkel, de vlammen sloegen hoog boven de stad uit en waren tot in de wijde omtrek te zien.

Eigenaar Cees van Vliet zeer aangedaan. 'Het is vreselijk'

Toen bezweek de constructie onder het gewicht van het kruis. De spits stortte in en het kruis tuimelde met veel vonken en geraas van 65 meter naar beneden. Een afschuwelijk gezicht, dat met tientallen mobieltjes is gefilmd. Geparkeerde auto's voor de kerk raakten beschadigd door brandend puin dat als gevolg van de klap na de val in het rond vloog. Voor de kerk lag de boot De Vuurlinie afgemeerd, een bizar toepasselijke naam op deze rampavond. Gisteravond laat was onduidelijk of de boot ongeschonden is gebleven.

De eerste brandmelding kwam rond 19.35 uur binnen. Getuigen zagen vlak daarna vlammen uitslaan pal onder het groene kruis helemaal boven in de top van de toren. Het vuur breidde zich snel uit in de torenspits. De brandweer had grote moeite om het vuur op die grote hoogte te bedwingen.

Gevaar
"Branden zoals deze maken we bijna nooit mee", reageerde brandweercommandant John van der Zwan. "Er was geen redden aan vanwege de hoogte. Onze mensen hebben bewust afstand moeten houden vanwege het gevaar." De blussers concentreerden zich op het gedeelte onder de brandende spits, het stenen gedeelte van de toren. Intussen sloeg de kerkklok gewoon acht uur. Een half uurtje later was de spits ingestort en lag het loodzware kruis op de stoep van de kerk.

De woningen in de omgeving van de kerk werden uit voorzorg ontruimd. "We stonden buiten te kijken en mochten ons huis niet meer in", aldus een bewoonster van de Herengracht. Ook eetcafé 't Heertje en theater City of Wesopa moesten leeg. Er was opvang in Hotel Hart van Weesp. Laat in de avond mochten de bewoners weer naar huis.

Extra pagina's

Vanwege de brand in de Laurentiuskerk hebben we gisteravond laat de krant van vandaag aangepast. De eerste vier pagina's gaan helemaal over de brand. Vanaf pagina vijf treft u de krant aan zoals we die oorspronkelijk hadden willen uitbrengen, om te beginnen met de feestelijke (voor)pagina's over You better PINK! Nieuwe feiten en ontwikkelingen naar aanleiding van de brand leest u op onze website WeesperNieuws.nl.

De brandende kerk was meteen landelijk nieuws. Op Twitter was de brand zelfs even meer trending dan de Amerikaanse verkiezingen.

Werkzaamheden
De oorzaak van de brand is nog onbekend, maar waarschijnlijk moet die gezocht worden in kortsluiting of iets dergelijks. Gisteren zijn er werkzaamheden geweest in de toren waarbij een nieuwe transformator is geplaatst voor de groene verlichting van het kruis. Die verlichting was enkele dagen eerder uitgevallen. Maar in de toren zaten ook masten voor mobiele telefonie. "Het is gissen", zegt Van der Zwan over wat de oorzaak was. "Onderzoek moet het uitwijzen."

Burgemeester Bas Jan van Bochove was ter plaatse en gaf leiding aan het crisiscentrum dat in het hotel was ingericht. "Het is een brand die zijn weerga niet kent. De buurt is ontruimd, de bewoners werden opgevangen. Per uur is gekeken hoe situatie zich ontwikkelde. De mensen bleven gelukkig heel rustig", zei hij.

Eigenaar
Cees van Vliet, sinds begin januari de eigenaar van de kerk, was meteen ter plaatse. Gisteravond laat was hij nog zeer geëmotioneerd. "Ik ben zeer aangedaan. Het is vreselijk. Ik ben ongelofelijk blij dat er geen ongelukken zijn gebeurd. Want het had nog veel erger gekund. Wat moet ik er meer over zeggen", zo kon de Weesper nog uitbrengen. Of de toren hersteld kan worden, kon Van Vliet gisteravond nog niet zeggen. Hij had nog geen enkele informatie over hoe goed of slecht de toren eraan toe is. Na middernacht is de bouwinspectie gestart.

Juist nu toekomst er voor de kerk zo goed uitzag...

Onvoorstelbaar: deze foto is van enkele dagen geleden.

door Marieke van Veen

WEESP - De brand in de toren van de Laurentiuskerk komt amper een maand nadat de vernieuwde plannen groen licht kregen. Vrijdag 30 september barstte vanaf de tribune in de raadzaal een luid applaus los toen het nieuwe voorstel erdoor was. Iedereen, van omwonenden en belanghebbenden tot politici en de katholieke gemeenschap, was blij dat de kerk voor Weesp behouden kon blijven.

Ontwikkelaar Cees van Vliet liet verheugd weten te popelen om aan de slag te kunnen gaan. Daarvan kan nu voorlopig geen sprake zijn. De schade aan de toren is enorm en het is nog maar de vraag wat de brand voor gevolg heeft voor het casco van de kerk.

Bedrijfjes en stadsboerderijen
Het onlangs genomen besluit gaat uit van funderingsherstel en herinrichting van het gebouw, waarna verschillende ondernemers hun intrek nemen in het pand, onder meer bierbrouwer Wispe en yogastudio YogaToday. In de kerktuin komen drie stadsboerderijen. Deze herontwikkeling nieuwbouw is belangrijk voor de financiering van het kerkbehoud. Eerder werd uitgegaan van tien tot twaalf woningen in de tuin, maar Van Vliet paste dit plan later aan. Omwonenden hadden liever gezien dat de tuin een openbaar stadspark werd, maar deze wens werd niet ingewilligd. Zij zijn in ieder geval wel blij dat er werd gekozen voor behoud van de gehele kerk en niet alleen de toren en het aangezicht behouden zoals in eerste instantie genoemd werd.

Wat de brand in de toren precies betekent voor de uitvoerbaarheid van de plannen zal de komende tijd duidelijk worden.

Brand in beeld

Foto: Christian Pfeiffer

Foto's door Christian Pfeiffer

Foto: Christian Pfeiffer
Foto: Femke Berkhout
Foto: Christian Pfeiffer
Foto: Christian Pfeiffer
Foto: Christian Pfeiffer
Foto: Christian Pfeiffer

'Wat verschrikkelijk dit, het is gewoon niet te bevatten'

Weespers reageren geschokt op de brand

Geëmotioneerd over het verlies van het baken van Weesp. Foto: Joris de Bruijn

door Marieke van Veen

WEESP - De brand in de toren van de Laurentiuskerk raakt niet alleen de belanghebbenden, ook de overige inwoners van Weesp reageren ontdaan. Kort na de eerste sirenes haastten mensen zich naar de Kom. Lopend en fietsend richting de kerk konden zij niet bevatten wat er voor hun ogen gebeurde.

Terwijl de vlammen zich uitbreiden, proberen mensen onder woorden te brengen wat er door ze heen gaat. "Wat verschrikkelijk dit, het is gewoon niet te bevatten", zegt een vrouw tegen een man. Ze staan dicht tegen elkaar aan te kijken op het Achterom. Als een deel van de toren instort slaat de vrouw haar handen voor haar ogen. Ze kan het letterlijk niet aanzien.

Zwarte hemel

Reactie van Marga Wobma - Helmich op Facebook:

"Ik woon in Achteromstraat met uitzicht op de kerk. Het was een enerverende avond. Ik heb nu zicht op een zwarte hemel waar voorheen het groene kruis schitterde, mooi van lelijkheid, dat rare neonlicht. Bijzonder dat de klokken nog werken en gewoon de tijd blijven aangeven."

Vanuit alle hoeken stromen mensen richting de Kom. Foto: Christian Pfeiffer

'Verschrikkelijk, mijn 'bijna thuis' teken. Wat erg, wat verdrietig!'

Bijzondere momenten
Misschien zijn ze in de kerk getrouwd of hebben ze er afscheid genomen van een dierbare. Of misschien bezochten ze elk jaar trouw de kerstnachtmis. Bijna elke Weesper heeft wel een bijzonder moment beleefd in dit gebouw, dat tot medio 2014 de thuishaven was van de inmiddels verhuisde rooms-katholieke parochie. Die band met het gebouw kan de reden zijn waarom de toeschouwers op straat anders reageren dan het doorsnee 'ramptoeristenpubliek'. Het gaat hier niet zozeer om sensatie, er hangt een bedrukte sfeer.

Bellen met het thuisfront
Het is zo druk dat motoragenten toezicht houden. Vanuit alle steegjes en straten stromen mensen richting de Kom. Auto's worden op de raarste plekken geparkeerd in de hoop zo dichtbij mogelijk te komen. Terwijl mensen richting de brandende kerk lopen maken ze foto's en filmpjes, die ze vaak ter plekke delen via WhatsApp en sociale media. Anderen houden het thuisfront telefonisch op de hoogte. "Wat een drama dit. En ze krijgen het vuur maar niet uit. Ik ben bang dat de hele kerk straks instort", zegt een man die met zijn smartphone tegen zijn oor staat te kijken.

Misschien zijn ze er getrouwd of hebben ze iemand weggebracht

Sociale media
WeesperNieuws.nl heeft vrij snel na de brandmelding een eerste bericht online. Nog sneller stromen de reacties binnen. Een greep: "Vreselijk, zo'n beeldbepalend gebouw in Weesp. Ik keek vroeger vanuit mijn raam op die toren... doodzonde", schrijft Brenda van Oostveen. En Tamara Jwz laat weten: "Vreselijk dit!!! Deze kerk hoort bij het straatbeeld van Weesp". Femke Brinkman-van Rijn is eveneens ontdaan: "Verschrikkelijk, mijn 'bijna thuis' teken. Wat zonde, wat erg, wat verdrietig!!'. Ook vanuit Muiden wordt meegeleefd. Wilma van Ruitenbeek Raven reageert met: "Zo zonde, zelfs vanuit Muiden is de brand goed te zien. Weg baken van Weesp." Hoogstwaarschijnlijk doelt ze op het groene neon kruis, net als Joost Boers: "Dat vond ik altijd een speciaal baken voor Weesp, van verre zichtbaar. Ik hoop dat het weer in ere hersteld zal worden!" Wrang genoeg is het kruis de plek waar de brand ontstond, vermoedelijk door kortsluiting.

Gevallen kruis
De een houdt het bij "eeuwig zonde" of een paar zinnetjes, de ander gaat er even goed voor zitten. Kunstenaar Eric Hage schrijft op haar Facebookpagina: "Mijn hele leven lang is het groene kruis wat bovenop deze kerk staat al het baken dat mij vertelt dat mijn huis in de buurt is. Vooral 's avonds, als het kruis groen oplicht in het donker, en het al van verre zichtbaar is, weet je dat je bijna thuis bent. Het groene kruis op zich was niet bij iedereen geliefd (te lelijk, te modern) maar de kerk in zijn geheel als Weesper monument en beeldbepaler in het centrum naast het water wel. Niet voor niets wordt er al jaren geprobeerd het gebouw te redden sinds het aan restauratie toe is en er geen geld voor bleek. En net nu er eindelijk een koper is en nieuwe plannen in de maak zijn, gebeurt er dit! De toren is afgebrand, het kruis is gevallen. Wat zal dat een trieste aanblik zijn morgenvroeg en de komende tijd hierna! De brand is inmiddels onder controle. Nu maar hopen dat de rest van de kerk toch nog gered kan worden en alle plannen toch door kunnen gaan!"

48 jaar geleden ook grote kerkbrand

Foto: André Verheul sr.

WEESP - De brand in de Laurentiustoren roept herinneringen op aan de grote brand van Weesp in 1968. Daarbij ging ook een kerktoren in vlammen op, maar was de schade veel en veel groter.

De brand van 1968 ontstond in een fabriekspand van Geesink, gevestigd aan de Nieuwstad (waar nu De Wintertuin is). Het pand stond helemaal in lichterlaaie. Er stond die aprildag veel wind en dat wakkerde de vlammen aan. Bovendien zorgde het voor 'vliegvuur'. Stukken brandend hout en ander materiaal vlogen door de lucht en zorgden op de plaatsen waar ze neerkwamen voor nieuw brandgevaar. Daarbij waren ook brandende boeken uit de eveneens in het brandende pand gevestigde openbare leeszaal. Weespers klommen op hun daken om beginnende brandjes te blussen. De ranke torenspits van de Gereformeerde Kerk aan de Hoogstraat (naast het huidige politiebureau) viel ook ten prooi aan dat vliegvuur. De vlammen grepen snel om zich heen en de brandweer - overal druk aan het blussen - kon het instorten niet voorkomen. De kerk heeft nog vele jaren dienstgedaan, maar zonder die mooie toren.

1968. Links de Hoogstraat, hierboven de Nieuwstad. Foto: André Verheul sr.

Weer de beste van Nederland

Dit is een goed stel, hoor. Foto: Jasper van Staveren

MUIDEN - Ze hebben het weer voor elkaar gekregen: De Heeren XIV. Weer een jaar lang Nederlands kampioen sloeproeien.
Het was voor het tweede achtereenvolgende jaar dat het team van Muiden sloeproeiers al hun concurrenten kon verslaan en, voor het oog van heel Muiden, de beste van het land kon worden. Dat was een jaar geleden al groot feest, maar dat het nu voor de tweede keer lukte was vanzelfsprekend nóg specialer.

Meer foto's staan op pagina 9.

Han ter Heegde wordt burgemeester Gooise Meren

GOOISE MEREN - Han ter Heegde wordt de komende zes jaar de burgemeester van de gemeente Gooise Meren.

De gemeenteraad heeft de burgemeester afgelopen week voorgedragen. De VVD'er (58) bekleedt nu nog het burgemeestersambt van Heerhugowaard, maar heeft daar aangegeven na twaalf jaar te gaan vertrekken.

Eerste burgemeester
Han ter Heegde wordt de eerste vaste burgemeester van de gemeente. Nu wordt het ambtsketen nog gedragen door waarnemend burgemeester Albertine van Vliet. Hoewel veel raadsleden anders hoopten, gaf Van Vliet al eerder aan geen ambitie te hebben om langer te blijven.

De voordracht van Han ter Heegde als burgemeester moet nog worden goedgekeurd door de Kroon. Het gebeurt echter vrijwel nooit dat de voordracht niet wordt overgenomen. Als alles volgens plan verloopt wordt Ter Heegde op woensdag 18 januari geïnstalleerd.

Lees verder op pagina 3.

Gooise Meren eist anderhalf miljoen euro van Weesp

GOOISE MEREN - Gooise Meren wil anderhalf miljoen euro zien van Weesp voor het verlies van de Bloemendalerpolder. Dat schrijft de gemeente Weesp in de begroting voor het volgende jaar. Volgens Weesp is de claim van Gooise Meren veel hoger dan eerdergenoemde bedragen.
Gooise Meren eist het bedrag voor de grenscorrectie die is doorgevoerd toen Muiden, Naarden en Bussum tot Gooise Meren fuseerden. De Bloemendalerpolder werd toen geheel toegevoegd aan Weesp, daarvoor was het deels van Muiden. Muiden heeft als zelfstandige gemeente meegewerkt aan de ontwikkeling van de te bouwen nieuwbouwwijk in de polder en heeft daarvoor ook kosten gemaakt, maar krijgt daar door de grenscorrectie nu geen inkomsten meer uit.

Het is aan de provincie Noord-Holland om eind dit jaar een beslissing te nemen over de slepende kwestie.

450

mensen worden verwacht bij de sinterklaasintocht in Muiden

'Kinderspelen', geschilderd door Pieter Bruegel de Oude.

In het Kunsthistorisch Museum te Wenen hangt een schilderij geschilderd door de Vlaamse schilder Pieter Breugel de Oude met als titel 'Kinderspelen'. Het werd geschilderd in 1560 en laat ons tachtig verschillende kinderspelletjes zien die vroeger in de Lage Landen - waaronder ons land - buiten werden gespeeld. De informatie over deze spellen is grotendeels verloren gegaan. Dit heeft ons (Cor en Alice Draijer, 88 jaar) aan het denken gezet. Wij hebben ons de vraag gesteld welke spelletjes wij in onze jeugd buiten op straat deden. Wij herinneren ons de navolgende spelletjes:

steltlopen
tollen
knikkeren
vliegeren
bob bok berrie
haasje over
hoepelen
ballen
touwtje springen
diefje met verlos
verstoppertje
boompje verwisselen
landje pik
een twee drie wie heeft de bal
hinkelen
zakdoekje leggen
krijgertje
twee emmertjes water halen
spoorzoeken
klepperen
schipper mag ik overvaren.

Nu willen wij u de volgende vraag stellen: Welke spelletjes speelde u vroeger of nu buiten op straat? Wilt u uw antwoord toezenden aan de redactie van dit blad, per post of per mail. Afgeven mag ook. Voor nadere informatie: Cor Draijer tel. 0294-411261.

Weerbericht

Aanhoudend wisselvallig en vrij koud
Het novemberweer heeft al winterse trekken met nachtelijke vorst. Later in de week dringen met een westelijke stroming storingen het Noordzeegebied binnen. De kans op neerslag blijft groot. De temperatuur loopt iets op. In het weekeinde lijkt de stroming weer noordoostelijk te worden door luchtdrukstijging boven Noord Europa. De temperatuur valt dan weer iets terug.

Donderdag + vrijdag
In de nacht naar donderdag vriest het licht en lokaal kan zich mist vormen. Overdag neemt de bewolking toe, gevolgd door af en toe regen. Er waait een matige zuidwestenwind. Het wordt 8 graden. Vrijdag is het vaak droog, maar een bui blijft mogelijk. Nu en dan schijnt de zon. Er is kans op nachtvorst met lokaal mist. Overdag wordt het 9 graden bij een matige zuidenwind.

Het weekeinde
Zaterdag neemt de bewolking geleidelijk toe met kans op enige regen. Zondag lijkt het meest droog te blijven, maar links of rechts kan er nog een bui vallen. De meest matige wind krimpt van zuid naar oost tot noordoost op zondag. Er is lokaal kans op nachtvorst. Verder kan er mist ontstaan. Zaterdag wordt het 9 graden. Zondag blijft het kwik bij 7 à 8 graden steken.

Weetje
Het langjarig gemiddelde maximum over de eerste novemberhelft bedraagt 10 à 11 graden. Dat heet dan de 'normale' temperatuur. Deze week ligt de temperatuur onder normaal. In dezelfde periode vorig jaar lagen de maxima met circa 15 graden juist ver boven normaal. Op 7 november 2015 werd het zelfs 18.5 graden. Dat is meer dan 10 graden verschil met nu.

Van de lezers

Foto: Godelief Schildmeijer

Afval
Naar aanleiding van het artikel in het WeesperNieuws van vorige week over Ania Sharwood die zich ergert aan weggegooid vuil, hierbij een foto. Dit haal ik in een half uurtje op door in mijn buurt een rondje afval te prikken. De prikker heb ik bij de gemeente aangevraagd. Ik doe dat eens per twee tot vier weken en combineer dat dan met een wandeling. De vangst is iedere keer ongeveer zo veel. Er staan wel wat prullenbakken. Het is in de buurt van een school. Het schijnt dat afval ook afval aantrekt. Mensen gooien eerder wat op straat als er al afval ligt.
G. Schildmeijer

Han ter Heegde: ervaren bestuurder en burgervader

Kersverse burgemeester staat zelf te trappelen

Burgemeester Ter Heegde: 'Samen maken we de stad of het dorp, of nu de gemeente.'

door Sjoerd Stoop

GOOISE MEREN - Een ervaren bestuurder, een burgervader en een boegbeeld. De gemeente Gooise Meren heeft haar gedroomde burgemeester te pakken met Han ter Heegde. De burgemeester van Heerhugowaard werd afgelopen woensdag voorgedragen door de gemeenteraad en laat weten klaar te staan om de overstap te maken en het burgemeesterschap graag te aanvaarden.

Han ter Heegde heeft al heel wat jaren burgemeesterschap achter de rug. De afgelopen twaalf jaar was de VVD'er burgemeester van Heerhugowaard, daarvoor droeg hij vijf jaar lang de ambtsketen van de gemeente Langedijk. De jaren daarvoor was Ter Heegde wethouder van de gemeente Voorburg.

Ter Heegde was twaalf jaar burgemeester van Heerhugowaard.

'Eerdere bezoekjes aan de gemeente hebben me erg gecharmeerd'

De gemeenteraad was woensdag erg verguld met de voordracht van Ter Heegde: de burgemeester voldoet op de meeste fronten aan haar wensen. Alle raadsleden reageerden meer dan tevreden op de keuze. Er heerst vooral vertrouwen op een goede toekomst, met Ter Heegde aan het roer.

Een heel avontuur
Het duurt nog wel even voordat de eerste werkdag aanbreekt, toch staat Ter Heegde te trappelen om aan de slag te gaan. "Het wordt een hele leuke klus om samen met de ambtenaren, de wethouders en de gemeenteraad, maar vooral ook met alle burgers, samen aan deze te gemeente te gaan bouwen de komende jaren. De gemeente bestaat nu een jaar, maar er zal nog veel moeten gebeuren. Er liggen heel veel goede kansen voor de gemeente. Daar gaan we straks mee aan de slag, we gaan deze gemeente nog meer op de kaart zetten. Dat wordt een heel avontuur, maar wel een ontzettend leuke uitdaging."

'We moeten er met z'n allen de schouders onder zetten'

Een van de voornaamste speerpunten wordt vanaf volgend jaar dus het opbouwen van de gemeente. De burgemeester laat weten er belang aan te hechten dat er snel een eenheid gecreëerd wordt. "We moeten er met z'n allen de schouders onder zetten. Samen maken we de stad of het dorp, of nu de gemeente", aldus de burgemeester. Ter Heegde hecht er verder veel waarde aan dat de eigenheid van de kernen bewaard en bewaakt wordt.

Voordracht

Han ter Heegde werd afgelopen woensdag voorgedragen als burgemeester door de gemeenteraad. De voordracht moet nog worden 'geaccepteerd' door de Kroon. Dat betekent dat het nog wel even duurt voordat echt vaststaat dat Ter Heegde de burgemeester van Gooise Meren wordt.

Als alles volgens plan verloopt wordt Ter Heegde op woensdag 18 januari geïnstalleerd.

Geen enkele band
De kersverse burgemeester heeft nu geen enkele band met een van de kernen, de gemeente of de regio. "Een voordeel", zo stelt Ter Heegde. "Dat betekent dat ik er nu geheel maagdelijk in sta. Het wordt straks echt van scratch af aan van start gaan, dat maakt het leuk. Een nieuwe gemeente, een nieuwe regio. Alles wordt nieuw voor me."

Geen band dus, maar Ter Heegde gaf woensdag wel al aan de gemeente al een beetje te kennen. "Dat komt door meerdere bezoekjes de afgelopen jaren, zoals naar Naarden. Het heeft me erg gecharmeerd", zo vertelde Ter Heegde. "De komende maanden wordt het vooral zaak de gemeente echt te leren kennen. Vanaf volgende maand kunnen alle kernen een bezoekje verwachten. Daarnaast hoop ik zo snel als dat kan hier te gaan wonen."

Teleurgesteld
Ter Heegde wil dus snel de oversteek maken van Heerhugowaard naar de gemeente Gooise Meren. Dat stelt veel bewoners van Heerhugowaard dan weer teleur.

Nadat bekend werd dat hun burgemeester vertrekt, vonden ze dat vooral heel erg jammer. "Jammer voor Heerhugowaard, maar Gooise Meren kan zich geen betere burgemeester wensen", reageert bewoner van Heerhurgowaard Patrick Blokzijl als een van velen. "Een goede keuze."

MHCM gaat voor tweede veld op Negen Morgen

MUIDERBERG - Hockeyclub MHC Muiderberg gaat alles op alles zetten om een tweede hockeyveld te kunnen aanleggen op Sportpark De Negen Morgen van voetbalclub SC Muiderberg. Dat hebben de leden afgelopen week bepaald.

De hockeyers van de club mochten hun keuze maken tussen geen tweede veld, een tweede veld op de Brediusgronden naast SC Muiden en een veld op Sportpark De Negen Morgen. Van de stemmers gaf 60 procent aan een voorkeur te hebben voor een tweede veld op Sportpark De Negen Morgen, de rest had een voorkeur voor de Brediusgronden. Er kwam geen enkele stem voor de keuze om geen tweede veld aan te leggen.

De hockeyclub heeft afgelopen week meteen gesproken met de gemeente, de voetbalclub en alle andere betrokkenen. De komende maanden wordt er gekeken of het tweede hockeyveld er echt kan komen. De plannen worden nu verder vormgegeven.

Een tweede hockeyveld is al heel lang een wens van de Muiderbergse hockeyclub. Het aantal leden van de club nam de afgelopen jaren gestaag toe, waardoor de club op het veld in het Kocherbos niet meer uit de voeten kan. Als alles volgens plan verloopt wordt het tweede hockeyveld volgend jaar aangelegd.

René Sweijen tekent beroep aan

GOOISE MEREN - René Sweijen heeft beroep aangetekend tegen het royement dat de Gooise Ouderenpartij (GOP) hem heeft aangezegd.

GOP-raadslid Sweijen werd afgelopen maand door het partijbestuur op straat gezet. Dat gebeurde nadat de GOP-fractie Jan Kwekkeboom afzette als fractievoorzitter en René Sweijen als opvolger benoemde. Het stak het partijbestuur dat Sweijen 'eigenstandig en onrechtmatig handelde' en 'dringende adviezen van het bestuur in de wind heeft geslagen'.

Sweijen tekent nu dus beroep aan en hoopt dat het royement ongedaan wordt gemaakt. "Ik ben het niet eens met die beslissing, het beroepschrift ligt al klaar", zo zegt Sweijen. De Bussumer stelt wel rechtmatig te hebben gehandeld. Het GOP-bestuur moet zich nog buigen over het beroepschrift van Sweijen.

Dagen van Vechtbrug geteld: sloop gaat van start

Foto: Christian Pfeiffer

MUIDEN - De sloop van de Vechtbrug gaat volgende week van start. De verlaten brug over de snelweg wordt de komende maanden deel voor deel gesloopt. Er wordt begonnen met het slopen van twee delen van de brug aan de kant van de Weesperbinnenweg. Het werk gaat tot en met komend voorjaar duren. Als laatste gaat het deel van de brug over de Weesperweg zelf tegen de vlakte. Vanwege het werk moeten wegen worden afgesloten. Het verkeer wordt dan steeds over andere routes gestuurd.

Nieuwe busverbinding ramp voor bewoners en toeristen

P+R ligt in the middle of nowhere

Het P+R-terrein ligt een stuk verder van Muiden af. Foto: Joost Lammers.

door Joost Lammers

MUIDEN - De nieuwe snelweg is voor veel automobilisten een zegen, maar voor het openbaar vervoer van en naar Muiden en Muiderberg is de nieuwe situatie een ramp. Bewoners en toeristen klagen steen en been. Het busstation ligt tegenwoordig in 'the middle of nowhere'.

Het is een domper voor twee vriendinnen uit Maassluis. Ze willen de boot naar Pampus halen, maar de aansluitende bus is net weg en er rijdt maar één bus per uur naar Muiden. "Dit valt ons wel tegen. We hebben al een hele reis achter de rug." Het is wachten of gaan lopen langs de provinciale weg richting Muiden. Ondanks dat een van de vriendinnen met een kruk loopt, gaan ze toch te voet.

Het is het probleem waar, sinds de nieuwe Park & Ride is geopend, alle toeristen tegenaan lopen. Er gaat na de verlegging van de A1 geen rechtstreekse bus meer vanuit Amsterdam naar de rand van Muiden. In plaats daarvan word je als reiziger afgezet in niemandsland, kilometers verderop. Als je de aansluitende bus mist, is lopen zelfs sneller. We hebben zelf de proef op de som genomen en deden er bij stevig doorlopen 30 minuten over om het Muiderslot te bereiken. Dan is het nog wel een kunst om de goede kant op te lopen, want borden ontbreken in het eerste stuk.

Dolende toeristen
Bij de toeristische attracties balen ze van de slechtere bereikbaarheid. Het Muiderslot vreest dat toeristen afhaken en ondervindt dat nu al. "We horen dat schoolkinderen uit Amsterdam niet komen, omdat ze het te ver en te gevaarlijk vinden", zegt Carmen Zuidema van het Muiderslot. Dat terwijl het juist zo goed ging, omdat door zich te profileren als Amsterdam Castle ze bij het slot extra bezoekers kregen. Ook bij het kasteel horen ze van bezoekers dat ze het hele eind zijn gaan lopen. "Wij horen ook verhalen van dolende toeristen."

Bewoners de dupe
Het is niet alleen slecht geregeld voor toeristen. Ook inwoners van Muiden en Muiderberg die afhankelijk zijn van het openbaar vervoer zijn de dupe. Als je werkt in Amsterdam moet je veel eerder weg, zo ondervindt Jaap van Lom. "Het is veel slechter dan vroeger. Ik moet nu eerder van mijn werk om de aansluiting te halen en dan doe ik er nog 20 minuten langer over." Zijn reistijd is verdubbeld. "Ik denk dat ik maar een fiets koop, dan lukt het wel."

Bewegwijzering
De gemeente Gooise Meren laat in een reactie weten de situatie verre van ideaal te vinden. Het is aangekaart bij de provincie en de gemeente gaat borden plaatsen om toeristen beter de weg te wijzen.

Maar van de provincie Noord-Holland hoeft voorlopig geen oplossing verwacht te worden. Die meldt op haar beurt dat het ook aan de attracties zelf is om de informatie en bereikbaarheid te verbeteren. Een eventuele extra bus moet uit eigen zak worden bekostigd en zal dus niet door de provincie worden betaald. Wel zegt de provincie te zorgen voor een ov-fietspunt.

Weesp denkt aan verhogen Slijkstraatbrug

WEESP - Om de Oudegracht beter toegankelijk te maken voor kleine sloepen willen coalitiepartijen WSP, GroenLinks en PvdA de mogelijkheid van het verhogen van de Slijkstraatbrug bekijken. Dit moet zorgen voor een economische impuls.

Het idee is om aan de wallenkant van de Oudegracht betere mogelijkheden te maken voor kleine sloepen om aan te leggen. In de begroting voor volgend jaar schrijft het college van B en W dat de aanpassingen ongeveer 500.000 euro moeten kosten.

De oppositiepartijen in de gemeenteraad waren deze week erg kritisch op de plannen. Zij vragen zich af of er niet tal van andere projecten zijn waar Weesp een half miljoen euro voor uit kan trekken. Maar een meerderheid in de gemeenteraad blijft achter de plannen staan.

De komende maanden moet het idee verdere uitwerking krijgen. Bewoners en bedrijven worden dan ook uitvoerig betrokken bij de plannen.

Herfstbladeren worden weer weggehaald

MUIDEN - De gevallen herfstbladeren worden weer van de Muidense en Muiderbergse straten gehaald. Medewerkers van het groenonderhoud van de gemeente startten weer met hun schoonmaakrondes.

Alle straten van Muiden en Muiderberg worden doorgelopen om gevallen herfstbladeren weg te halen. De gemeente doet dat omdat de bladeren elk jaar weer voor problemen zorgen. Zo raken putten en afvoeren steeds verstopt. De schoonmaakrondes duren een paar maanden.

Vrouw steelt boodschappen

MUIDEN - Een vrouw (49) uit Amsterdam heeft afgelopen week een boete van tweehonderd euro gekregen nadat ze spullen had gestolen in de Albert Heijn. Dat meldt de politie.

De vrouw werd aangehouden nadat ze andere boodschappen al afgerekend had. Na de kassa bleken er nog tien pakjes diepvries dierenvoer in haar tas te zitten die niet waren afgerekend. De gestolen boodschappen hadden een waarde van ongeveer zes euro. Behalve de boete heeft de vrouw een winkelverbod voor een jaar gekregen.

Turnjuf Francien de Haas overleden

MUIDERBERG - Francien de Haas is afgelopen week overleden. Ze was jarenlang turnlerares voor Zaalsportclub Muiderberg. Ze werd 69 jaar.

Francien de Haas heeft een kwart eeuw lang vele Muiderbergers turnles gegeven. Ze was erg geliefd.

De Muiderbergse turnjuf overleed afgelopen woensdag. De uitvaart heeft ondertussen plaatsgevonden.

Protest tegen Zwarte Piet

WEESP - Tijdens de sinterklaasintocht in Weesp, zaterdag, is er protest tegen Zwarte Piet. Er is daarvoor vergunning aangevraagd bij de gemeente en verleend. Er wordt geprotesteerd op de Zwaantjesbrug.

Er worden ongeveer tien mensen verwacht die gaan protesteren tegen Zwarte Piet. In welke vorm is nog niet bekend.

Het protest vindt plaats tussen 14.00 en 16.00 uur op de Zwaantjesbrug tijdens de intocht.

Achterom op de schop

WEESP - De Achteromstraat gaat volgend jaar op de schop. De gemeente wil zo veel mogelijk mensen betrekken bij de opknapbeurt, zo staat in de begroting.

De bestrating van het Achterom is aan vervanging toe. Gezien het belang van de straat wil Weesp de stenen niet zomaar vervangen. Bewoners, bootpassanten en bedrijven maken veelvuldig van de straat gebruik.

Het is nog niet bekend wanneer de gesprekken beginnen.

Schapen komen weer terug

WEESP - Goed nieuws voor de schapenfans in Weesp: ook volgend jaar keren de wollige schansbemaaiers terug. Zo schrijft het college in de begroting voor volgend jaar.

De pilot met de schapen is dus goed bevallen. Daarom wordt er ook volgend jaar budget voor ingeruimd.

De schapen komen dan een heel seizoen de schansen begrazen. Dit maakt mechanisch maaien overbodig.

Van Muiden tot Pampus en weer terug: al een kwart eeuw een topevenement

Daar waar het om gaat: naar Pampus en weer terug. Foto's: Jasper van Staveren

MUIDEN - Vele sloepen, honderden deelnemers en hele spannende races: Muiden was afgelopen weekend weer sloeproeihoofdstad van Nederland.
De beste teams van het land kwamen aan de start van het evenement. Er werd hard geracet en volop gestreden op het water. Daarnaast werd vanzelfsprekend goed gefeest, want Muiden Pampus Muiden betekent meer dan sloeproeien alleen.

Fotograaf Jasper van Staveren maakte deze foto's. Alle uitslagen (en nog meer foto's) staan op www.muidenpampusmuiden.nl.

Het water lag vol met een groot aantal boten.
Er werd gestreden om elke meter.
Het weer kon wat beter, maar af en toe was er ook een zonnetje.
De betekenis van het woord 'mankracht' op een foto.
Voor jong en oud?
Een tent vol met deelnemers: zo veel waren het er.

Hier voelen fietsende scholieren zich onveilig

Gemeente gaat alle 15 punten met spoed aanpakken

Dit zijn de 15 knelpunten in de stad waar fietsende scholieren zich onveilig voelen, zo zeiden zij in het onderzoek. Foto: Christian Pfeiffer

door Christian Pfeiffer

WEESP - De oversteek voor het Vechtstede College, het kruispunt op de Roskambrug en het kruispunt bij Aetsveld: daar voelen fietsende scholieren op weg naar school zich het onveiligst. De gemeente voert op korte termijn dertig verbeteringen doorgevoerd.

Eerst dit: Weesp is niét onveilig voor fietsende scholieren, zo blijkt ook uit dat onderzoek. Er gebeuren eigenlijk geen ongelukken. Maar tussen veiligheid en veiligheidsbeleving zit een verschil en sinds maart is de gemeente bezig geweest om de scholieren te ondervragen over hun ervaringen. Daar is een top 15 uitgekomen:
1. de Amstellandlaan voor het Vechtstede College,
2: de Roskambrug,
3: kruispunt naar Aetsveld,
4: Groeneweg/Singel,
5: Amstelland-/Lageweyselaan,
6: Breedstraat/Achtergracht,
7: Rotonde Leeuwenveldseweg/Korte Muiderweg,
8: Amstellandlaan/Casparuslaan,
9: Breedstraat/Nieuwstad,
10: Zwaantjesbrug,
11: Talmastraat/Singel,
12: Plataanlaan/Papelaan,
13: Herensingel/Stationsweg,
14: Van Houtenlaan/Irenelaan,
15: Wiefferingdreef bij de Spar.

Astrijd Heijstee en Ricci Moaddine. Foto: Christian Pfeiffer

Stoplichten Roskambrug worden door de gemeente vervangen

We treffen wethouder Astrid Heijstee en beleidsmedewerker Verkeer en Vervoer Ricci Moaddine maandagochtend op de Roskambrug. Naast het in kaart brengen van de knelpunten heeft de gemeente namelijk meer gedaan. Heijstee: "We hebben een lijst van 30 punten opgesteld die we voor de lente van volgend jaar willen uitvoeren." Moaddine vult aan: "Kleine maatregelen, zoals het plaatsen van verkeersborden of strepen op de weg."

Het rapport is inderdaad uitgebreid te noemen met ruim 70 pagina's. Van elk kruispunt zijn de verkeersstromen in kaart gebracht en zijn er lijstjes met snelle oplossingen en oplossingen die op de lange termijn soelaas kunnen bieden.

Op nummer 1: de oversteek bij het Vechtstede College

Hekwerk in de weg
Zo lezen we bijvoorbeeld over de oversteek voor het Vechtstede (nummer 1): "In 2020 zijn de spitsuurintensiteiten naar verwachting op het wegvak tussen de 600-1.000 motorvoertuigen" en "Bijzonder is de toepassing van hekwerk aan de zuidzijde van de fietsoversteek, waardoor de fietser niet vlot en goed recht kan oversteken en meer aandacht heeft voor de bijzondere manoeuvre dan voor overig verkeer waaraan voorrang verleend moet worden." Oplossingen zijn onder meer het beter zichtbaar maken van de oversteek en het hek verwijderen op korte termijn en op lange termijn het instellen van een schoolzone waar maximaal 30 kilometer per uur mag worden gereden.

Roskambrug
Op de Roskambrug is het een ander verhaal. Ook daar voelen fietsende leerlingen zich onveilig. De gemeente heeft daarom besloten binnenkort nieuwe stoplichten te plaatsen. De huidige verkeerslichten zijn verouderd en nu er toch vervangen kan worden is er meteen aandacht voor de overstekende fietser. Ook wordt een kleine drempel uit het fietspad gehaald om de voorrangssituatie te verduidelijken. Het onderzoek is door het college van B en W deze week beschikbaar gesteld aan de gemeenteraad. Die gaat er volgende week over in debat.

Blij
Astrid Heijstee en Ricci Moaddine zijn in ieder geval erg blij met de resultaten. Het biedt een houvast voor toekomstige discussies. De bedoeling is dat het onderzoek steeds geraadpleegd wordt als er een kruising of weg moet worden opgeknapt in de stad. Dan kunnen meteen uitgebreidere maatregelen worden genomen.

22 meter kerkarchief overgedragen

WEESP - Ruim 22 meter archief van de Protestantse Gemeente Weesp-Driemond heeft onderdak gevonden in het Weesper gemeentearchief, onder beheer van het Regionaal Historisch Centrum Vecht en Venen.

De archiefcommissie heeft de afgelopen jaren het archief geordend en alle stukken die zich in het archief bevinden beschreven. Het archief beslaat honderden jaren. Het oudste stuk komt uit 1602. Het gaat om notulen, transacties en dergelijke.

Kroket moet energie op peil houden

WEESP - De raadsleden in de gemeenteraad krijgen voortaan elke vergadering om 22.00 uur een kroket of kaassoufflé. "Dit om de aandacht niet te laten verslappen."

Vorige week werd op voordracht van de griffier hiertoe besloten. Voortaan wordt de maandelijkse vergadering rond tienen even onderbroken voor een snack.

Subsidie Versa en Bibliotheek onder de loep

WEESP - De subsidies aan de Bibliotheek en Versa Welzijn worden tegen het licht gehouden. Dat gebeurt op verzoek van de gemeenteraad, onder leiding van het CDA.

De bieb en Versa krijgen het leeuwendeel van de subsidiepot en de gemeenteraad wil weleens precies weten waar dat geld aan op gaat.

Dasselaar weer in politiek

WEESP - Frida Dasselaar is terug in de Weesper politiek. De oud-wethouder is vorige week benoemd tot commissielid van de VVD. In het vorige college was ze wethouder van Financiën.

16 / 28

Een voortreffelijk diner met entertainment in de Grote Kerk.

WEESP - Sandra van der Spruit zei het al eerder in onze krant: "Borstkanker is geen feestje. Maar dit feestje is wel nodig."

De Weespse organiseerde haar inzamelingsactie dit jaar samen met Tamara Schipper. Eén en één bleek drie. Met diverse acties zamelden ze een half jaar lang geld in voor Pink Ribbon. We hebben het dan onder meer over heel veel belangeloze medewerking van (lokale) bedrijven, de kaartverkoop van het benefietdiner van afgelopen zaterdag, heel veel particuliere donaties op youbetterpink.nl, de actie 'Heel Weesp Helpt' tijdens het Sluis en Bruggenfeest, de 'You better PINK-statiegeldactie', de winkelactie 'Weesp kleurt ROZE', de online veiling en de zaalveiling tijdens het benefietdiner door Dionne Stax. De totale opbrengst is ruim 50.000 euro. Een bedrag dat de stoutste verwachtingen overtrof. Het geld komt ten goede aan onderzoeken en projecten op het gebied van behandeling, nazorg en langetermijneffecten van borstkanker. Met deze actie werd ook duidelijk hoe betekenisvol de saamhorigheid van vrienden, vrijwilligers en sponsors kan zijn. De foto's op deze pagina's zijn gemaakt door Femke Berkhout en Stefan Heijendael.
Meer op weespernieuws.nl en
youbetterpink.nl

Dionne Stax van de NOS zweept de biedingen op tijdens de zaalveiling.
Het verhaal van Joyce raakt iedereen.
Weesper mannequins showen de Weesper mode.
Met militaire precisie worden de 200 toetjes uitgeserveerd.
Tamara en Sandra sluiten af: moe, trots en voldaan.
De totaalopbrengst was nog niet bekendgemaakt of hij was al achterhaald: de 44.650 euro werd meer dan 50.000. Foto's: Femke Berkhout en Stefan Heijendael

Ymere: de overbewoning moet stoppen

Familie Arrais ziet een verhuizing naar Friesland niet zitten

Voorlopig woont de familie Arrais nog steeds met z'n zestienen in een flat. Foto: Rtvnh

door Ruth van Kessel

WEESP – Twee weken na de noodkreet van de familie Arrais dat hun woonsituatie niet langer houdbaar is, is de sfeer in de discussie verhard: de familie is gesommeerd door Woningcorporatie Ymere om voor 28 februari een einde te maken aan de situatie van de overbewoning aan de Ingelandenstraat.

De familie Arrais woont met zestien mensen in één flat aan de Ingelandenstraat. Een situatie die is ontstaan toen Abdellah Arrais met vrouw en zes kinderen terugkeerde uit Dubai - waar hij veertien jaar woonde en werkte – en introk bij zijn broer Mustafa. Mustafa woont daar met zijn ouders, vrouw en vier kinderen. Een tijdelijke oplossing, zo dachten de broers: Abdellah rekende op een urgentieverklaring en hoopte snel een eigen woning toegewezen te krijgen. Het pakte anders uit: omdat het gezin economisch niet verbonden is aan Weesp en overbewoning geen reden is voor een urgentieverklaring, kan Ymere niet zomaar een woning uit hun hoed toveren. Dus duurt de overbewoning voort, al meer dan een jaar. Wat nu?

'Ik ben 57, ik vind niet zomaar weer een vaste baan in Friesland'

Weesp uit
Kort na de eerste publicatie over de onwenselijke woonsituatie in het WeesperNieuws kregen de broers Arrais de boodschap van Ymere om echt wat te doen aan hun onwenselijke woonsituatie. Ze reikten het gezin verschillende alternatieven aan, waaronder een woning zoeken buiten de regio waar wel sociale huurwoningen beschikbaar zijn. In Friesland was een woning beschikbaar. Abdellah: "Ik word er wanhopig van. Hoe kan Ymere nu zo gemakkelijk zeggen dat ik ons leven maar moet oppakken en naar Friesland verhuizen? Ik ben 57, ik heb anderhalf jaar gezocht naar deze baan bij pakketbezorgbedrijf DHL en heb nu een vast contract. Dat vind ik niet zomaar nog een keer in Friesland. Daarbij zitten mijn kinderen hier op school." Op de vraag wat hij vindt van het verwijt dat hij zelf deze situatie heeft gecreëerd, reageert Abdellah bijna wanhopig: "In Dubai hield mijn baan op. Ik heb er gewerkt van accountmanager tot logistiek manager, maar ook daar is in de slechte economische situatie geen werk voor mij te vinden. Ik had weinig tijd - de kinderen moesten in september weer naar school - en ik ben vertrokken. Veel mensen vertrekken momenteel overhaast uit Dubai. Ik kon niet anders, maar achteraf bekeken was ik te optimistisch. Ik dacht echt dat het inwonen bij mijn broer hooguit drie maanden zou duren." De familie vestigt haar hoop op wethouder Eijking. Abdellah: "Hij heeft op de radio gezegd dat hij de situatie ging uitzoeken. Ik hoop dat hij wat voor ons kan betekenen. Ik wil hem heel graag spreken."
Ymere wil niet op de zaken vooruitlopen, zo is de reactie op de vraag wat er gaat gebeuren als de huurders er niet in slagen de situatie van overbewoning voor eind februari 2017 te beëindigen. De woningcorporatie zegt met de familie mee te willen denken bij het zoeken van een oplossing. Woordvoerder Coen Springelkamp: "Ook al is het de keuze van de familie zelf geweest om bij elkaar te wonen, de situatie ligt ons na aan het hart. Dit is een nette familie die geen overlast veroorzaakt. Maar we willen geen precedent scheppen. Daar doen we andere wachtenden mee tekort. Van andere woningcorporaties weten we dat er grote woningen beschikbaar zijn in onder meer Friesland. Daar kunnen ze zo in. Misschien dat meneer Arrais aan DHL kan vragen of het mogelijk is om elders in het land te gaan werken?"

Hoewel de gemeente meeleeft met de familie kan zij niets doen, zegt een woordvoerder. Omdat het gezin van Abdellah, voordat het naar Dubai vertrok, in Almere woonde, had het zich bij terugkeer bij die gemeente moeten melden. Naar zeggen heeft Weesp veel gedaan om samen met de familie naar een oplossing te zoeken. Mocht het gezin na twee jaar, dus in mei 2017, nog steeds in deze situatie zitten, dan kan het proberen urgentie aan te vragen. "Maar alleen als ze er alles aan gedaan hebben", benadrukt de gemeente. "Een verhuizing naar een regio waar de druk op de woningmarkt minder groot is, zou logischer zijn."

City biedt amateurtalenten een maandelijks podium

Voor alle muziekstijlen en voor alle leeftijden

Podiumervaring opdoen in de City of Wesopa. Foto: Gerard Overmars

door Marieke van Veen

WEESP - Theater de City of Wesopa vervangt na jaren de jamsessies voor een nieuw initiatief: een maandelijks muziekpodium voor muzikaal amateurtalent uit Weesp. Aanstaande zondag is de eerste editie. Joachim Bosboom is benieuwd of het aanslaat.

Bandjes, jazzensembles, singer-songerwriters, tieners, bejaarden: Muziekpodium Wesopa biedt een podium aan iedereen die zijn of haar muziek wil delen met een publiek.

'Bij de indeling houden we zeker ook de variatie in het oog'

Joachim Bosboom neemt samen met Bert Kortbeek de organisatie op zich: "Muziekpodium Wesopa vloeit voort uit de jamsessies. Die sessies waren bedoeld om muzikanten die normaal niet met elkaar speelden, samen te brengen op een podium. Maar het jammen verdween steeds meer naar de achtergrond; we merkten dat bestaande bands die middagen gebruikten om zichzelf te laten zien en/of podiumervaring op te doen. Daarom hebben we nu besloten het roer om te gooien en mee te gaan in deze ontwikkeling."

Bosboom kennen we ook van De Muziektuinclub, waar hij met kinderen muziek maakt en bandjes en orkesten formeert. Deze kidsclubs verzorgen zondag het eerste uur van het Muziekpodium Wesopa. "Bij andere evenementen liepen de leeftijden door elkaar heen, maar daar was niet iedereen van gecharmeerd. Daarom reserveren we voortaan het eerste uur voor jong talent in de basisschoolleeftijd. De overige twee uur zijn voor tieners en volwassenen. Dat brengt ook voordelen voor het publiek met zich mee. Bij de kidsbands komt vaak de hele familie kijken. Voor jongere broertjes en zusjes is het niet fijn als ze twee uur moeten wachten. Andersom kun je nu als je liever naar wat gevorderde muzikanten luistert, later binnenstappen."

De Weesper hoopt op veel variatie. "Pop is in Weesp een geliefd genre, maar ik zou het leuk vinden als jazzgroepen en klassieke ensembles zich aanmelden." Voor de jamsessies was aanmelden niet nodig, maar voor het nieuwe Muziekpodium wel. "We willen iedereen de kans geven om zichzelf te presenteren, dus maken we vooraf een indeling waarbij in principe een maximumspeeltijd van een half uur geldt. Bij de samenstelling van de middagen houden we ook de variatie in het oog, zodat het publiek een afwisselende middag beleeft."

Aanmelden kan door te mailen naar muziekpodium@wesopa.nl. Het eerste Muziekpodium Wesopa is zondag 13 november van 14.00 tot 17.00 uur. De entree is gratis.

De Sinterklaasintocht in Weesp is altijd een hele happening. Foto: Flyboardteam.com

donderdag 10 november

Workshop Wordpress

Verbindingsfabriek | 19.30 uur

Donderdag in de City: de film 'Florence Foster Jenkins'.

Verbindingsfabriek Weesp geeft een workshop Websites maken met WordPress. Informatie en aanmelden via petra@deverbindingsfabriek.nl.

'Florence Foster Jenkins'

City of Wesopa | 20.00 uur

Biografie van Florence Foster Jenkins (Meryl Streep), een amateursopraan die niet zingen kon. Een forse erfenis, een lovende moeder en een beschermende manager en levenspartner effenden toch het pad naar het podium en een sleutelpositie in de New Yorkse society. Entree: 8 euro.

vrijdag 11 november

Meer verhalen in verf

Bibliotheek Weesp | 10.00 uur

Na het succes van de cursus In verf verhaald' volgt dit seizoen de reeks Meer verhalen in verf. Kunstwerken zitten vaak vol met symboliek en in deze cursus leren de cursisten in zes lessen de betekenis van een kunstwerk te ontrafelen. Opgeven via 035-8884795 / diana.kostman@gmail.com. De cursusprijs bedraagt € 82,50.

Bazaar

Het Lichthuis | 10.00 uur

De Vereniging Protestantse Vrouwen op Weg houdt van 10.00 tot 22.00 uur een bazaar in Het Lichthuis. Er zijn vele leuke koopjes te halen. Het rad van avontuur draait de hele dag en er zijn diverse verlotingen. In het restaurant staat koffie, thee en soep klaar. De opbrengst van de bazaar gaat naar de Grote Kerk.

Panfluit in het stadhuis

Stadhuis - raadzaal | 20.15 uur

Stad-Huisconcert verzorgd door Matthijs Koene (panfluit) in samenwerking met gitarist Stefan Gerritsen. Ze brengen een uitdagend programma met werken van Strawinsky, Roderik de Man, Artyom Kim, maar ook Bach en Schubert. Zaal open vanaf 19.45. Toegang bedraagt 15 euro, inclusief consumptie / tot 16 jaar gratis. Meer informatie op www.stad-huisconcerten.nl.

Lieve Bertha

Theaterpand Weesp | 20.30 uur

De lefgozers van Lieve Bertha (Koen Brouwer en Rens Polman) maken geen cabaret, geen film, geen popmuziek. En toch ook allemaal wel. Spontaan, recht voor zijn raap, met veel humor en lef. De twee heren besloten op hun tiende om samen artiest te worden, mooie dingen te maken en die aan heel de wereld te laten zien. Maak ze live mee in Theaterpand Weesp. Deuren open: 19.30 uur. Tickets: € 15,- via theaterpandweesp.nl.

vrijdag 11 november en zaterdag 12 november

Ophalen oud papier

Weesp | 8.00 uur

Vrijdag wordt in het centrum het oud papier opgehaald, zaterdag is de rest van Weesp aan de beurt. Het papier graag buiten zetten voor 08.00 uur.

zaterdag 12 november

Sinterklaasintocht

De Kom | 14.00 uur

De Sint zet voet aan wal in Weesp. Rond 14.00 uur vaart de pakjesboot vol Pieten de Kom binnen. Na de ontvangst volgt een rondgang door het centrum. Meer info op pagina 5.

Feest bij FC Weesp

FC Weesp | 16.00 uur

FC Weesp viert feest. Vanaf 16.00 uur tot laat. De muziek wordt verzorgd door DJ Ramos.

Mercy John

City of Wesopa | 20.30 uur

Liedjes over liefde, trouw, en tegenslag. Bijzonder en verrassend intiem. De muziek van Mercy John is duidelijk geïnspireerd door artiesten als Tom Petty en Bruce Springsteen, maar je hoort ook invloeden van artiesten als Ryan Adams en the Jayhawks. Hij speelde in het voorprogramma van Tony Joe White, Van Dik Hout, Niels Geusebroek en Nielson en is steeds vaker te horen in de radioshows van Radio1 en 2, en 3FM. Entree € 12,50.

zondag 13 november

Jazzconcert

Van Houtenkerk | 12.00 uur

Michiel Buursen - piano, Erik Robaard - bas, Wim Kegel - drums, Tom Beek - sax. Entree € 10,-. Kaarten aan de ingang of via Stadsherstel Amsterdam

MUZIEKPODIUM

City of Wesopa | 14.00 uur

De City of Wesopa beschikt over een gezellige zaal met een prima podium. Pak een instrument en doe mee. Voor versterkers en geluidstechnici wordt gezorgd. Bandjes, duo’s, singer-songwriters: iedereen is welkom. Aanmelden via openpodium@wesopa.nl.

Jazzconcert

Van Houtenkerk | 14.00 uur

Op initiatief van Thomas Posthuma klinkt er elke tweede zondag van de maand jazz in de Van Houtenkerk. Entree: 10 euro.

maandag 14 november

Seniorweb

Bibliotheek | 10.00 - 12.00 uur

Informatie over cursussen, hulp en ondersteuning bij problemen met pc, tablet, smartphone etc.

Koffiemiddag

De Wintertuin | 14.00 uur

Iedereen is welkom om onder het genot van een kopje koffie, thee of een glas fris een spelletje te komen doen of aan te schuiven aan de kletstafel. De entreeprijs bedraagt 2 euro. Vooraf aanmelden is niet nodig. De koffiemiddag begint om 14.00 en is om 16.00 afgelopen.

dinsdag 15 november

Mamacafé Weesp

Bibliotheek | 10.00 - 11.30 uur

Voor (aanstaande) moeders en vaders. Om elkaar te ontmoeten en ervaringen en tips uit te wisselen van 10.00-11.30 uur. Diëtiste Marjan Bouman geeft tips om het gezellig te houden tijdens de maaltijd.

DigiTaalhuis Gooi

Bibliotheek | 11.00 - 13.00 uur

Voor vragen over het aanbod aan cursussen en activiteiten op het gebied van het leren van taal en digitale vaardigheden in het Gooi.

Breicafé

OAZ-gebouw | 13.00 - 16.30 uur

Buurtvereniging De Achtergracht is open voor het breicafé. Biljarten kan ook, maar uitsluitend op afspraak.

'Walk in'-meditatie

PURSANG | 19.30 uur

'Walk in'-meditatie bij Pursang, geleid door Karin Zevering. Adres: Dr. de Visserlaan 5. Aanmelden: 06-36 30 42 46 of karin.zevering@gmail.com. Entree: bijdrage naar waardebepaling.

Rechtswinkel geopend

Gebouw Papelaan 99 | 19.30 uur

De Rechtswinkel is open voor juridisch advies. Er wordt een bijdrage gevraagd van € 2,-.

PuberOuderCafé

Bibliotheek Weesp | 19.45 uur

Wil jij weleens horen hoe andere ouders van pubers dat nu doen? Ervaringen delen en tips van andere ouders van pubers horen? Kom dan naar het PuberOuderCafé.

woensdag 16 november

Administratie voor elkaar

Gebouw Papelaan 99 | 9.30 uur

Inloopspreekuur voor vragen op administratief gebied.

Meezingen

Toko WSV De Vecht | 20.00 uur

Het Hollandse lied meezingen onder begeleiding van accordeonisten. De tekstboeken liggen klaar.

Protestantse Gemeente
Zondag 13 november 10.00 uur
Grote Kerk
ds. J. Glazema

Parochie van Levend Water
Zondag 13 november 10.00 uur
H.H. Laurentius en Maria
Magdalenakerk
Woord & Communieviering
J. van Meeteren

Dinsdag 15 november 10.00 uur
Kapel
Woord & Communieviering
J. van Meeteren

Woensdag 16 november 19.30 uur
Kapel
Gebedsviering
Liturgiegroep

NPB
Zondag 13 november 10.30 uur
Van Houtenkerk
C. Roolvink

Evangelische Gemeente
Zondag 13 november 10.00 uur
OAZ-gebouw
L. Sterkenburg

Vrijwilligers

WEESP - De Vrijwilligerscentrale houdt elke dinsdagmiddag inloopspreekuur van 13.30 tot 14.30 uur in Gebouw Papelaan 99.

Wie op zoek is naar een zinvolle vrijetijdsbesteding kan binnenstappen voor informatie over de beschikbare vacatures. Op dit moment wordt er voor de Stichting Vrouwen van Weesp een secretaresse gezocht voor het maken van notulen en rapporten. Interesse? Een gesprek op afspraak kan ook: 0294-410578 of vcweesp@versawelzijn.nl.

Carnavalsvereniging de Weesper Moppen viert uitgesteld jubileum

'Om met ons dit feest te vieren, hoef je echt niet per se van carnaval te houden'

In 2014 en 2015 regeerde Prins Obie. De nieuwe stadsprins(es) wordt vrijdag bekend. Foto: Yannick uit den Boogaard

door Marieke van Veen

WEESP - 'Van uitstel komt afstel', luidt een bekend Nederlands gezegde. Het jubileumfeest van de Weesper Moppen is de uitzondering die de regel bevestigt. Met een jaar vertraging viert de carnavalsvereniging deze maand het 55-jarig bestaan.

Voor een carnavalsvereniging is 55 een bijzonder getal. Binnen het carnaval draait alles immers om het cijfer 11 en 5 keer 11 maakt 55. Eigenlijk had dit jubileum vorig jaar gevierd moeten worden, maar toen had de vereniging net een doorstart gemaakt en ontbrak het de Weesper Moppen aan mankracht en financiën.

'Een polonaise komt er vast, maar het is vooral een feest voor iedereen'

Doorstart
In april vorig jaar maakte de carnavalsvereniging bekend de stekker eruit te trekken. Meer dan de helft van het bestuur stapte op en er waren geen opvolgers. Een half jaar later werd er een doorstart aangekondigd. Er werd dus toch carnaval gevierd in Weesp, maar wel op bescheiden schaal, met minder protocollen en tradities.

Boven de rivieren
Deze soberheid maakt de vereniging aanstaand seizoen dubbel en dwars goed. Ricardo Obermeijer, onder de naam Prins Obie stadsprins van 2014 en destijds voor het gemak ook van 2015: "De Weesper Moppen is een van de oudste carnavalsvereniging van boven de rivieren. Dat is toch heel bijzonder. Daarom meldde een klein groepje leden zich na de doorstart bij het ad-interimbestuur met het aanbod een groot jubileumfeest te organiseren."

Nieuwe prins(es)
De feestelijkheden rond het 55+1-jarig bestaan starten aanstaande vrijdag (de 11e van de 11e) met de bekendmaking van de nieuwe stadsprins/stadsprinses/prinsenpaar in restaurant La Ruelle in de Slijkstraat. Onder aanvoering van deze nieuwe Prins(es) Carnaval wordt zaterdag 26 november het jubileumfeest gevierd in de zaal van Koninklijke Harmonie de Adelaar aan de Papelaan. De vereniging pakt groots uit. Cees den Engelsman zit in de organisatie: "Ook als je niet per se van carnaval houdt, is dit feest een aanrader. We hebben geweldige artiesten: van 'de vierde topper' Danny Nicolay en Duo Touchdown tot De Vechtbloazers, het amusementsorkest van De Adelaar. Natuurlijk zal er op een gegeven moment heus wel een polonaise door de zaal heen gaan, maar het wordt bovenal een feest voor iedereen."
De mannen hopen op een grote opkomst. Obermeijer: "Daarom wijken we ook uit naar een grote zaal. Als we het alleen voor de huidige leden doen, had dat niet gehoeven. Van de 300-350 leden die de vereniging in de hoogtijdagen had, zijn er nog maar 40 over. Met dit feest hopen we nieuwe mensen aan te trekken. En natuurlijk zou het leuk zijn als oud-leden zich weer bij ons aansluiten."

Kindermiddag
Ook voor de rest van het seizoen zijn al volop plannen. Den Engelsman: "Carnaval valt in het laatste weekend van februari. We hopen de sleuteloverdracht en de kindermiddag nieuw leven in te blazen en waarschijnlijk gaan we naar de optocht in Oeteldonk." Obermeijer: "Vorig jaar zijn we ook met een klein groepje op de trein gestapt, maar toen ging de optocht vanwege het slechte weer niet door."

Maar eerst het jubileumfeest. Kaarten hiervoor zijn a € 7,50 te koop bij Van Kassel, La Ruelle, Wagenaar, Le Perron en Vroom en Nobbe Optiek.

Kapotte camera's op het station worden vervangen

Agenten in de meldkamer gaan mogelijk live meekijken

De politie wil weer kunnen terugzien wat er op het station is gebeurd. Foto: Christian Pfeiffer

door Marieke van Veen

WEESP - De camera's op het Stationsplein en bij de fietsenstalling zijn hoognodig aan vervanging toe. Het huidige systeem is verouderd en vertoont ernstige technische mankementen. Het is weleens voorgekomen dat er geen beelden bleken opgenomen te zijn terwijl die wel hadden kunnen helpen bij het ophelderen van een misdrijf.

Daarom heeft het college van B en W besloten de camera's te vervangen. Het nieuwe systeem vergt een investering van 30.000 euro. Daar komt per jaar nog eens 1500 euro aan beheer en onderhoud bij. De nieuwe camera's moeten minimaal vijf jaar meegaan.

Camera's bewijzen hun nut, zoals bij de scholendreiging in 2009

Een fors bedrag, maar de gemeente heeft deze investering er wel voor over. Een woordvoerster: "Sinds de inzet van camera's is het algemene beeld dat het een stuk rustiger is geworden. Cameratoezicht is naast een aantal andere maatregelen, waaronder het vernieuwen van de stationsdoorgang en een nieuwe fietsenstalling, een succes gebleken. Wel is er nog steeds sprake van fietsendiefstal."
De camera's werken enerzijds preventief - dieven en vandalen zien vaak van actie af als ze zien dat ze in beeld zijn - maar ook de beelden zelf hebben meermaals hun nut bewezen. Wie herinnert zich niet de scholendreiging in februari 2009? Twee tieners belden vanuit de telefooncel op station Weesp naar 112 met de boodschap: "Ik ben de seriemoordenaar van Weesp. De Jozefschool gaat eraan." Aangezien er toevallig diezelfde dag een verwarrende brief op De Terp was bezorgd, gingen alle alarmbellen af, zeker omdat kort daarvoor een 20-jarige man een bloedbad had aangericht op een kinderdagverblijf in het Belgische Dendermonde. Alle Weesper scholen, peuterspeelzalen en kinderdagverblijven kwamen onder politietoezicht te staan. De volgende dag vertoonde het tv-programma 'Opspring Verzocht' beelden van de camera's op het station en het Stationsplein. Tot hun afschuw herkenden de ouders van twee jonge Weespers hun kinderen als de verdachten. Het bleek een kwajongensstreek, maar wel een met verstrekkende gevolgen. Terug naar de nieuwe camera's: beelden worden niet langer dan vier weken bewaard. De gemeente: "In de praktijk zelfs korter - maximaal twee weken - gezien de kosten en beschikbare ruimte op de opnameapparatuur."
De beelden worden vooralsnog alleen achteraf bekeken door de politie als er sprake is van een strafbaar feit, maar dit gaat mogelijk veranderen: "De mogelijkheid bestaat om het systeem op de liveview van de meldkamer aan te sluiten. Dit wordt nog nader onderzocht."

Haardhout wind- en ovengedroogd in netten. Haardhout wind- en ovengedroogd in kooien, ca. 1,9 kuub strak gestapeld. In eiken, essen en berken. Voor meer info: Tuincentrum H. vd Wurff 0294-412978

UW WONING VERHUREN? verhuur aan expats, organisaties & young professionals INTERHOUSE HILVERSUM verhuurprofessionals & vastgoedbeheer 035-303 13 20
www.interhouse.nl

April 2017 stopt de ondersteuning op Windows Vista maar zelfs nu loopt deze versie al gevaar. Tijd voor wat anders! Wij hebben een ruim aanbod nieuwe en gebruikte pc's en laptops. COMPLICITY Weesp 484 620

Home Works is op zoek naar ervaren huishoudelijke hulpen! Vacatures in Weesp en Muiden. Werken volgens eigen rooster, € 11,85 p/u. Schrijf je in op www.homeworks.nl

TANDPROTHETISCHE
PRAKTIJK WEESP

Theo Nuyens
Kunstgebitten en reparaties
klaar terwijl u wacht
(ind. mogelijk)
Bent u slecht ter been,
wij komen ook aan huis
E. du Perronstraat 38
1382 SZ Weesp
Tel.: 0294-418722

Schoonmaakbedrijf Keep it Clean zoekt: Gemotiveerde schoonmaakmedewerker beheersing van de Ned.taal. Project Weesp werktijd 's avonds 17.00-19.00 uur maandag t/m vrijdag (bellen tijdens kantooruren 035-6244791) www.keepitclean.nl

MEDITATIEWORKSHOP 'Gewoon Zijn' bij YogaToday. Even een moment voor jezelf. Vrijdag 25 november Nieuwstad 100E van 19.30-21.30. Voor info en aanmelden zie www.yogatoday.nl/activiteiten of bel 06-38104942.

Gevraagd: defecte vaat/wasmachine, droger, fornuis, radiator - gratis opgehaald, 06-34606808

Kapsalon Ruud Bussum biedt te huur aan volledig ingerichte pedicure-schoonheids-nagelsalon 15 m2. Inlichtingen: 035-6935525/06-22393323

Broeken ook bandplooi
Petten en meer…
Kapelstr. NR14
www.nr14bussum.nl

MOTORFIETSEN te koop
GEVRAAGD
alle merken en
bouwjaren. Defect of lang
stilgestaan geen bezwaar.
Direct gehaald, betaald en
gevrijwaard. 06-25418595

Privehuis Morosa Almere 06-11117475 Bakkenzuigerstr. 50 ma/vr 10.00 tot 19.00 uur meisjes/dames gevraagd kvk 32159766

Een winkel vol!
Kleding en speelgoed
Topmerken / lage prijzen
LANNEKE
Nieuwstraat 39 Weesp
0294-416464 / lanneke.nl

Al het moois dat Weesp te bieden heeft

Weesp toont al zijn mooie kanten tijdens het WoonEvent op 12 november. Foto: Marieke van Veen

Weesp is een van de aantrekkelijkste woonsteden van de Randstad. De stad, met zijn historische centrum en fraaie ligging aan de Vecht, bouwt volop en die nieuwbouwwijken voldoen aan hoge eisen van kwaliteit en ruimte. Op 12 november zet Weesp zichzelf in de kijker tijdens een groots opgezet WoonEvent in het hartje van de stad.

Weesp is een combinatie van stadse allure en gemoedelijke gezelligheid. Het WoonEvent geeft een zo compleet mogelijk beeld van wonen, winkelen en recreëren in Weesp. Zo is er informatie over zowel de nieuwbouwprojecten in Weesp als over het aanbod bestaande koop- en huurwoningen. Verder zijn er adviseurs met tips en informatie op financieel en juridisch gebied. Ook is er informatie over seniorenwoningen en de faciliteiten van de Vivium-zorggroep. Wie meer wil weten over het ontwerpen of verbouwen van een huis of kantoor kan ook terecht. Daarnaast kun je kennismaken met diverse ondernemers en bewoners uit Weesp die actief zijn op het gebied van wonen en inrichten: van binnenhuisarchitect tot meubelmaker en van terrasoverkapping tot beveiliging.

Het hele plaatje

Maar wonen is meer dan een huis alleen. Ook de omgeving moet in je plaatje passen en daar is tijdens het WoonEvent veel aandacht voor. Er komt van alles voorbij op het gebied van cultuur en ontspanning en eten en drinken. Aan de kinderen is ook gedacht. Er is een professionele kidscorner, zodat papa en mama eventjes zonder kinderen het WoonEvent kunnen bezoeken.
De kinderen meenemen is wel een goed idee, want het WoonEvent vindt plaats tijdens de sinterklaasintocht. In Weesp is dat altijd een groot spektakel. Meteen een goede kennismaking met wat het stadje aan de Vecht allemaal te bieden heeft. Het WoonEvent is in theater City of Wesopa, Herengracht 23 Weesp. Voor de deur, in het water van de sluis, ligt De Vuurlinie, een varende replica van een van de beroemde Weesper vuurliniehuisjes. Op De Vuurlinie kun je zaterdag rondvaartjes maken.

Meer informatie vind je op welkominweesp.nl.

Verkoop Zwanenwater Eemnes van start

Fraai wonen aan het water in Eemnes.

De verkoop van Zwanenwater, 12 bijzonder energiezuinige nieuwbouwwoningen in de Zuidpolder van Eemnes, is gestart.

In Zuidpolder woon je in een gezellige en kindvriendelijke omgeving met winkels en voorzieningen op een steenworp afstand. Water en groen spelen een hoofdrol, zeker in Zwanenwater. Op een van de mooiste plekjes in de Zuidpolder biedt Zwanenwater je de gelegenheid om heerlijk aan het water te wonen. De woningen hebben met een woonoppervlakte vanaf 175 m2 tot en met 188 m2 volop ruimte.

Woningen erbij door transformaties gebouwen

In de periode 2011 - 2015 zijn bijna 26 duizend woningen ontstaan door transformatie van bestaande gebouwen, zoals kantoren, fabriekspanden of winkels.

In 2015 kwam meer dan 10% van alle woningen op de markt door transformatie van onder andere kantoren of fabrieken. In deze regio is het percentage van nieuwe woningvoorraad dat door transformatie is verkregen het hoogst in Huizen, ruim 37%. Gevolgd door Weesp met bijna 18% en Hilversum (14,78%). In de BEL Combinatie zijn er helemaal geen woningen ontstaan door transformatie. Dat blijkt uit een onderzoek van het CBS.

TV-tip


Kijktip! 'Van Woonvilla naar Droomvilla', elke donderdag bij RTL4 direct na RTL Late Night. Betram Terpstra van Designa in Laren is een van de presentatoren. Luxe, sfeer, stijl, comfort en innovaties op het gebied van wonen komen volop aan bod. De herhalingen zijn op zaterdag om 14.30 uur en dinsdag om 15.30 uur.

Op tijd


Het aantal mensen dat moeite heeft met het betalen van hun hypotheeklasten is 5% gedaald ten opzichte van een jaar geleden. Het Bureau Krediet Registratie (BKR) meldde in het voorjaar een eerste daling van het aantal mensen met een betalingsachterstand; in het afgelopen half jaar is dat aantal verder gedaald.

Isoleertips


De overheid blaast flink in de bus met de campagne 'Energie besparen doe je nu'. Wij doen ook een duit in het zakje met vijf tips slimme isoleertips. Wist je dat isoleren van vloer en spouwmuur een rendement van je investering oplevert die is vergelijkbaar met 11% spaarrente! Je vindt de tips op de volgende pagina. Verder lees je daar ook over twee bijzondere items: een zitzak en een babywiegje die eyectachers in je huis zullen zijn.

Villa


Op steenworp afstand van Paleis Soestdijk start binnenkort de bouw van Hubertushof. Het wordt een villa in classicistische stijl met zes royale koopappartementen. Op 17 november is er een informatieavond van 19.30 tot 21.00 uur in Het Lab, het inkoopkantoor van woonwarenhuis Nijhof in Baarn.

Subsidie voor isolatie eigen huis populair

De overheid voert campagne met 'Energie besparen doe je nu'.

Al bijna 2.800 huiseigenaren hebben sinds half september een subsidie aangevraagd voor het isoleren van hun huis. Wie tegelijkertijd twee isolatiemaatregelen neemt, kan ongeveer 20 procent subsidie krijgen. Er is in totaal 60 miljoen euro beschikbaar voor het nemen van isolatiemaatregelen. De grote interesse komt mede door de nieuwe overheidscampagne 'Energie besparen doe je nu'.

Afgelopen zaterdag was het de Dag van de Isolatie. Op 12 november volgt nog een Duurzame Huizen Route waar bijna 700 energiezuinige huizen, van appartementen en rijtjeshuizen tot monumenten, te bezoeken zijn. Verspreid over het hele land organiseren Energieloketten dit najaar veel activiteiten. Er zijn onder andere pop-upstores die informeren en inspireren om te isoleren en energieambassadeurs geven adviezen. Een goed geïsoleerd huis biedt niet alleen comfort, maar is ook goed voor de portemonnee.

Vijf weetjes over
isoleren van je woning

- Vloerisolatie plus spouwmuurisolatie kost voor een gemiddelde woning eenmalig 3.900 euro. De jaarlijkse besparing is 760 euro. Dat is voordeliger dan het spaargeld op de bank zetten. Er komt ook nog eens een subsidie van ongeveer 20 procent bij.

- HR++-glas in bestaande kozijnen plaatsen kost voor een gemiddelde woning 3.500 euro. De jaarlijkse besparing op de energierekening in een gemiddelde woning is 270 euro.

- Het isoleren van het dak van een gemiddelde woning bespaart 650 euro per jaar aan stookkosten. Bovendien is het huis in de zomer koeler. De investering is 5.200 euro. Investeren in dakisolatie is daarmee net zo gunstig als geld sparen tegen een rente van 8 procent op een spaarrekening.

- Het rendement van investeren in spouwmuurisolatie is vergelijkbaar met een spaarrente van 11 procent. De eenmalige kosten van spouwmuurisolatie voor een gemiddelde woning zijn circa 2.100 euro. De jaarlijkse besparing is 550 euro.

- Veel isolatiemaatregelen zijn weinig ingrijpend. Een spouwmuur isoleren duurt vaak maar een halve dag. Er zijn geen voorbereidingen nodig. Ook vloerisolatie is binnen een halve dag gepiept. De woonkamer blijft ongemoeid, want de meeste vloeren worden vanuit de kruipruimte geïsoleerd. Isolatieglas is snel en eenvoudig aan te brengen. Binnen een dag is de klus geklaard. Isolatie van een schuin dak geeft nauwelijks overlast en rommel. Je hoeft alleen de zolder leeg te ruimen en binnen een dag heb je een goed geïsoleerd dak.

Column

Verkoopactie

Vorige maand schreef ik over een woning inrichten met dozen en die zodanig aankleden dat het meubels lijken. Een goed idee en ook een beetje gek toch? Maar een verkoper doet nu eenmaal graag alles om de woning zo optimaal mogelijk te presenteren. Nou ja, bijna alles. En wij als makelaar gaan daar vrolijk in mee.

Deze uitgebreide presentatiemogelijkheden zijn mijns inziens begonnen in de 'slechte' tijd. Werkelijk alles werd aangegrepen om tot een verkoop te kunnen leiden. Hele forums op internet zijn eraan gewijd. Daar sprongen diverse bedrijven handig op in. Er werden gedetailleerde plattegronden van de woning ontwikkeld, 360 graden foto's, filmpjes van de woning (al dan niet vanuit de lucht) en de drone werd ingezet om een prachtige overzichtsfoto te maken.

Als makelaar ben je bijna verplicht om hier aan mee te doen. Je moet de klant tenslotte op zijn wenken bedienen. Bovendien is er veel concurrentie. En dus trekken wij ook de hele trukendoos open om aan de vraag (lees: verwachting) te kunnen voldoen.

Verkopers hebben in deze tijd ook veel meer noten op hun zang. En terecht. Een makelaar kost genoeg en daar mag je ook echt wel iets van verwachten. Ik zal de laatste zijn om dat tegen te spreken. Waar we vroeger met het notitieblok onder de arm een keer langskwamen en de klant er tevreden mee was als de woning een week of twee later op Funda verscheen, komen we daar nu echt niet meer mee weg. Eigenlijk moet een woning 'gisteren' op een perfecte wijze op Funda gepresenteerd worden. Ik vind echter dat u te allen tijde in uw achterhoofd moet houden: je krijgt maar één kans voor de eerste indruk. Neem dus genoeg tijd voor een goede presentatie.

'Alles wordt aangegrepen'

Ik kan me nog herinneren dat er jaren geleden door een verkoper een sublieme verkoopactie was bedacht: hij bood zijn huis te koop aan en gaf daarbij een splinternieuwe auto cadeau! Ook hebben we voor een opdrachtgever eens dagelijks de prijs op Funda iets moeten verlagen en daarbij vermeld dat het zaak was voor de potentiële koper om op het juiste moment toe te slaan. Verkoper had namelijk wel degelijk een bodemprijs en er waren natuurlijk meer kapers op de kust. En deze tijd waarbij Sinterklaas alweer op zee dobbert op weg naar Nederland, doet mij ook weer denken aan een cliënt van ons die in dezelfde periode twitterde: rijdt dan niet stilletjes ons… voorbij. De puntjes staan voor een link naar Funda waarbij je op de woning terechtkwam. Ongelofelijk veel virtuele bezoekers heeft zijn huis getrokken. Goede actie dus! De koper vonden wij echter via de ouderwetse manier: namelijk uit ons eigen netwerk en hij had de link nooit gezien…

Van basic tot design

Een zitzak is niet alleen erg geschikt om in te relaxen, het is tegelijkertijd een aanwinst voor je interieur. Ze zijn verkrijgbaar in vele kleuren, maten, vormen en uitvoeringen, waardoor er altijd een is die perfect bij jou en je interieur past.

Het leuke én makkelijke van een zitzak is dat je hem zeer gemakkelijk kunt verplaatsen. Je sleept hem zo naar een andere hoek van de kamer. Zo kun je hem de ene keer gebruiken om een film te kijken, terwijl je hem daarna in de kinderkamer neer zet. De zitzakken van de collectie van ikwilzitzakken.nl zijn in veel verschillende kleuren verkrijgbaar: van neutrale tinten tot kleurrijke zitzakken en exemplaren met prints zoals zebra, luipaard of graffiti.

Boeketje lisianthus

Met de lisianthus kun je vele kanten op. Deze vrolijke bloemetjes zijn eenvoudig te combineren met andere bloemen. Maak een vol boeket met rozenbottels, anthurium, Cotinus en bramen. Zet ze in een stoere terracotta pot met subtiele omlijning. Zachte kleuren maken het geheel romantisch. De bloemen lijken gevangen in een liefdevol boeket.