MuiderNieuws

1 februari 2017

MuiderNieuws 1 februari 2017


Gemeente praat over proef met extra busvervoer

Bus tussen P+R-terrein en Muiderslot moet ook Muiders helpen

door Sjoerd Stoop

MUIDEN - Er moet een proef gaan komen met extra busvervoer tussen het P+R-terrein en het Muiderslot. De gemeente praat daar momenteel over met busvervoerder Connexxion. Dat vertelde wethouder Van Meerten afgelopen week aan de gemeenteraad na vragen over het verslechterde openbaar vervoer.

Na het verleggen van de snelweg en het verplaatsen van het P+R-terrein wordt er veel geklaagd over het openbaar vervoer. Terwijl het voor alle werkzaamheden geen enkel probleem was om met de bus ergens naartoe te gaan, veranderde er de afgelopen maanden veel. De meeste bussen vertrekken van het P+R-terrein aan de snelweg, maar dat ligt veel te ver van de bewoonde wereld. Het gevolg: voor toeristen is het steeds weer een groot raadsel hoe ze vanaf het P+R-terrein naar het centrum van de stad kunnen komen en veel Muiders hebben ook problemen om met de bus ergens te komen.

Een extra bus tussen het P+R-terrein en het Muiderslot zou de problemen voor een groot deel moeten oplossen. De bus brengt bezoekers van de stad zonder problemen van het afgelegen busstation naar het Muiderslot en het centrum. Daarnaast zorgt het ervoor dat Muiders zelf ook vanaf het centrum, en eventueel andere haltes, naar het P+R-terrein kunnen komen. Dat pendelvervoer wordt nu af en toe door bewoners met elkaar geregeld.

Of de proef met de extra bus ook echt doorgaat moet snel bekend worden. Er wordt momenteel dus nog over gesproken tussen de gemeente en de busvervoerder. De gemeente voert eveneens nog stevige gesprekken met de provincie om ervoor te zorgen dat de problemen met het openbaar vervoer straks ook structureel worden opgelost. De provincie werkt aan een zogenoemde 'ov-concessie' die over twee jaar moet gaan gelden. Er wordt gelobbyd om Muiden meer op de kaart te zetten.

Akkoord voor eerste plan Echobos

Het Echobos staat een grote opknapbeurt te wachten. Archieffoto: Christian Pfeiffer

MUIDERBERG - De opknapbeurt voor het Echobos gaat door. De komende maanden wordt er gewerkt aan de plannen.

De gemeenteraad heeft afgelopen woensdag haar akkoord gegeven aan de eerste aanzet tot de plannen. De gemeente gaat nu met bewoners en andere betrokkenen praten over wat er moet gebeuren. Er wordt een herstelplan gemaakt. Daarna starten de werkzaamheden.

Het Echobos wordt de komende jaren hersteld en moet weer een echte Muiderbergse buitenplaats worden.

Verkeer vast door felle autobrand op snelweg

MUIDEN - Een korte, maar felle autobrand heeft er maandag voor gezorgd dat het verkeer op de snelweg even vaststond.

De autobrand begon 's morgens rond half elf. Waardoor de brand ontstond wordt nog onderzocht. De brand zorgde voor veel rookoverlast.

Door de brand moest een weghelft worden afgesloten, waardoor het verkeer al snel muurvast stond. Al met al werden auto's op de snelweg een half uur vertraagd door de brand. Toen de autobrand was geblust en de auto door een berger was weggesleept, kon de snelweg weer worden geopend en was het oponthoud snel achter de rug.

De autobrand heeft geen gewonden veroorzaakt, de auto was wel total loss.

Werk aan straten Noord-West van start

MUIDEN - Er wordt vanaf afgelopen week gewerkt aan de straten van de buurt Noord-West. De P.C. Hooftlaan wordt als eerste aangepakt.

Komend jaar gaan alle straten van de buurt op de schop. De straten worden eerst opengegraven zodat het riool vervangen kan worden. Daarna wordt alles herbestraat. De buurt kan dan weer heel wat jaartjes voort.

Vanwege het werk werd afgelopen week al een grote bouwkeet geplaatst aan de Constantijn Huygenslaan. De keet staat daar zolang er gewerkt wordt aan de straten.

67

inwoners vonden het afgelopen kwartaal een baan via MVO Gooise Meren

De Krijgsman: zo gaat de nieuwste woonwijk van Muiden eruitzien

Impressie woningen aan Het Park.

MUIDEN - Na vele jaren gesteggel gaat het na de zomer echt gebeuren: de bouw van de nieuwe woonwijk De Krijgsman op de KNSF-grond gaat van start. Afgelopen week is er al een start gemaakt met de eerste werkzaamheden.

Voorlopig duurt het ook nog wel even voordat het eerste huis verrijst. Na het gereedmaken van de grond is de verwachting dat er na de zomer, rond september, gebouwd kan worden.

Variatie in woningen
Volgens de plannen komen er verschillende soorten woningen. Variërend van vrijstaande woningen aan het water met een eigen steiger en industriële loftwoningen tot bouwgrond. Het plan is opgedeeld in verschillende gebieden; met namen als Het Jaagpad langs de tuinen en de Straat naar de Brug wordt een verwijzing gemaakt naar het landschap en het verleden.

Wonen aan het water; Het Zuidelijke Jaagpad.
De Steeg; centraal wonen in De Vestingstad.
De Straat naar de Brug. 3D-impressies: De Krijgsman Muiden

Grootste deel in verkoop
Van de verschillende deelgebieden zijn al zeven fases in de verkoop. Over het verloop hiervan kon geen verdere informatie worden gegeven.

Brede bestemming
Naast woningen is er op het terrein van de voormalige kruitfabriek ook ruimte voor allerlei andere activiteiten en voorzieningen. Hoe dat precies ingevuld gaat worden is nog niet bekend.

Binnen het bestemmingsplan is in ieder geval plek voor onder meer horeca, kleinschalige detailhandel of organisaties met een meer maatschappelijk karakter zoals een gezondheidscentrum.

Wachten tot het fout gaat rond onguur P+R-terrein

Foto: Christian Pfeiffer

MUIDEN - Bezorgde bewoners vrezen dat het snel fout gaat op en rond het donkere en ongure P+R-terrein en het aangrenzende fietspad. "Mensen zijn bang dat er iemand verstopt zit in de berm of iets dergelijks", zegt Hans van der Steen, voorzitter van de Stadsraad, die al vele klachten heeft gehoord. Maatregelen worden er niet genomen. De gemeente stelt dat het ook 's avonds voldoende verlicht is. "Maar 's avonds rond 22.00 uur gaan deze lichten uit vanwege bezuinigingen en dan is het hier aardedonker. Het gaat een keertje mis; daar kun je op wachten", stelt Van der Steen tegen NH.

Straks schathemeltjerijk door een Muiderslot-hotelletje?

Monopoly met herkenbare Gooise plekjes op komst

Het spel wordt vanaf september verkocht. Foto: Sjoerd Stoop

door Sjoerd Stoop

BUSSUM - De Grote Kerk van Naarden, het Muiderslot van Muiden, de poffertjeskraam van Laren en nog heel wat andere herkenbare punten van deze streek. Ze kunnen je straks heel veel geld opleveren. Althans, het gaat vanzelfsprekend wel om nepgeld. Er komt een Monopoly-spel voor 't Gooi aan.

Het spel wordt gemaakt door Bussumers Bert-Jan Koekkoek en Wijnand den Uyl. Zoals velen kennen ze het spel al jaren. "Het behoort wat ons betreft echt tot de meest gespeelde spellen van het land. Het verkoopt nog steeds goed", weet Den Uyl als speelgoedverkoper als geen ander. Koekkoek vult aan: "Het spel wordt ook nog steeds gemaakt. We zagen Monopoly-spellen van Alkmaar, Texel en Breda. We bedachten al snel een spel te gaan maken voor onze streek. Als je aan 't Gooi denkt, denk je al snel aan geld en vastgoed. En daar gaat het met Monopoly ook om. Het past dus perfect. De plannen om een Monopoly-spel te maken kregen al snel meer vorm. We hebben gebeld met de makers van het spel en konden meteen aan de slag."

Een goed spel maken kost wel even wat werk. "Dat komt vooral omdat we er ook echt een leuk spel van gaan maken. We hadden het al lang af kunnen hebben, maar we willen wel dat het goed wordt. We hebben daar lang over nagedacht. Monopoly gaat om straten, maar dat gaan we veranderen. Voor ons worden het herkenbare plekken, zoals dus het Muiderslot of de Grote Kerk van Naarden. Dat doen we puur omdat de bewoners deze plekken kennen, met straten wordt dat al anders. Toen we de plannen maakten hebben we de meest herkenbare plekken van de streek onder elkaar gezet. Per plek wordt nu gekeken hoe we dat gaan doen. Het maken van het spel kost best wel wat geld. We zoeken nu sponsors voor de vakjes. Kort gezegd: de poffertjeskraam van Laren kan een vakje op het spel kopen. Als ze daar geen geld voor over hadden gehad, dan hadden we moeten zoeken naar andere sponsors voor dat bewuste vakje. Dan was de poffertjeskraam er met een beetje geluk alsnog wel opgekomen, maar wel betaald door anderen. Dat hebben we nu met het Muiderslot. Dat moet er wat ons betreft op. We zoeken nu naar een sponsor die er graag zijn naam aan wil verbinden. Zo hebben we dat ook kunnen regelen met de Grote Kerk van Naarden. Het zoeken van de juiste sponsors levert heel wat werk op. Want naast alle vakjes mogen we ook de kanskaarten zelf bedenken. En dat moet betaald worden."

De spelmakers kunnen de meeste Monopoly-vakjes aanpassen naar Gooise plekken, maar helemaal de vrije hand hebben ze ook weer niet. "We hebben wel even wat grapjes gemaakt om van bepaalde plaatsen de gevangenis te maken, maar dat mocht helaas niet. Dat vakje moet blijven zoals het is."

Het spel wordt nu afgerond en wordt vanaf september verkocht door Intertoys Bussum en op www.monopolyhetgooi.nl. Het spel gaat € 49,95 kosten, waarvan een deel naar de LindaFoundation gaat.

Tweede veld SC Muiden deze zomer

MUIDEN - Komende zomer wordt het tweede voetbalveld voor SC Muiden aangelegd. Dat heeft de club aan de leden laten weten.

Het gaat om een kunstgrasveld dat naast het al aangelegde hoofdveld van de club op de Brediusdriehoek komt. Als alles volgens plan verloopt wordt het kunstgrasveld nog voor de start van het volgende voetbaljaar opgeleverd en dan kan er ook meteen op gespeeld worden.

Met het aanleggen van het tweede veld heeft SC Muiden straks weer een echt voetbalcomplex. Naast het eerste veld wordt momenteel al gewerkt aan het clubgebouw van de voetbalclub. Dat wordt steeds verder vormgegeven. Een groep leden klust er momenteel hard aan.

Kersverse burgemeester brengt bezoek

MUIDEN - Burgemeester Han ter Heegde brengt volgende week, zaterdag 11 februari, een bezoek aan Muiden. De kersverse burgemeester komt de stad en haar bewoners beter leren kennen.

De burgemeester komt langs tussen negen en twaalf uur. Samen met enkele bewoners maakt de burgemeester een rondje door de stad. Na afloop kunnen bewoners naar de Kazerne komen om de burgemeester te ontmoeten. Dat kan tussen elf en twaalf uur.

Het verdere programma met de burgemeester moet nog worden vormgegeven.

Meer bezoekers GAD-station

WEESP - Met ruim 68.000 bezoekers was vorig jaar een van de drukste jaren bij het scheidingsstation van de GAD in Weesp. In de hele regio neemt het bezoek aan de scheidingsstations toe.

De GAD is erg blij met de stijging. "Want het is ook een toename in het aantal grondstoffen dat zij kwamen brengen. Hartstikke mooi, want hoe meer gescheiden afval zij naar de scheidingsstations brengen, hoe meer er hergebruikt kan worden als grondstof voor nieuwe producten."

Niet sluiten
Het is dus ook niet zo dat er in de regio één of meerdere scheidingsstations gaan sluiten, zo benadrukt de GAD. Ze blijven allemaal open.

Boehringer Ingelheim dicht; 65 banen weg

WEESP - Boehringer Ingelheim gaat de medicijnfabriek voor dieren in Weesp sluiten. 65 werkplekken gaan aan het einde van dit jaar verloren. Zo meldt het bedrijf.

De sluiting is het gevolg van een wereldwijd overnamespel bij medicijnfabrikanten. In juni 2016 hebben Boehringer Ingelheim en Sanofi overeenkomsten ondertekend voor een strategische zogenoemde 'businessswap': een ruil van de diergeneesmiddelenactiviteiten van Sanofi (onder de naam Merial) en de consumentengezondheidsactiviteiten van Boehringer Ingelheim.

Als stap op weg naar één bedrijf voor dierengezondheid wordt de fabriek in Weesp eind 2017 gesloten.

De vestiging in Weesp vervult momenteel een aantal functies, waaronder labelen en verpakken voor de Europese markt, kwaliteitsbeheer en R&D-activiteiten. Er werken nu 65 mensen.

Solvay Duphar
De activiteiten worden verplaatst naar andere vestigingen van Boehringer Ingelheim of naar externe partners. Boehringer Ingelheim komt voort uit het oude Solvay Duphar. Later werd het Fort Dodge en nog later weer Pfizer. Die speelde al eerder met het plan de fabriek te sluiten waarbij 110 mensen op straat zouden komen te staan. Dat was toen landelijk nieuws.

Trapjes moeten Leeuwenveld veiliger maken

WEESP - Geen hekjes, maar zwemtrapjes en touwen langs de kades in de wijk Leeuwenveld 2 om te zorgen dat er niemand kan verdrinken in de grachten. De gemeente Weesp is begonnen met het plaatsen.

Een jaar geleden trokken bewoners aan de bel nadat twee buurtkinderen met hun skelter het water inreden aan de Anna Horstinkstraat. Toen bleken de kanten van de grachten in de nieuwbouwwijk wel erg hoog. De gemeente weigerde echter een hek te plaatsen omdat dit het ontwerp van de wijk te veel zou aantasten.

Uiteindelijk is er voor een andere oplossing gekozen. Zwemtrapjes en touwen langs de kant moeten ervoor zorgen dat iedereen die een nat pak haalt, snel de kant weer op kan klauteren.

'Naarden koopt, zeggen ze, maar het blijven toch behoorlijke uitgaven'

Ruim 14.000 bezoekers op Kunst en Antiek Weekend

Een kopje koffie van Piet Kramer en zijn crew.

door Jessica de Jong

NAARDEN - Met de armen op de rug of druk met de wijsvinger gebarend lopen de bezoekers door de Grote Kerk van Naarden. Het is donderdag, de opening van het Kunst en Antiek Weekend. Standhouder Mark Haasnoot weet te vertellen dat met name de prijsklasse tussen de 2.000 en 20.000 euro goed loopt. "Naarden koopt, zeggen ze, maar het blijven toch behoorlijke uitgaven.'

Een 2000 jaar oud terracotta paard uit Syrië.
De Grote Kerk van Naarden anno 1850.
Marmer beeld van Theo Mackaay.
Floris Siemer bij de Karel Appel.
Maar liefst 20 etsen van Rembrandt. Foto's: Bob Awick

Zelf staat Haasnoot, die vroeger een galerie in de Vesting had, met werken van onder anderen Francis Bacon (modern) en Anton Mauve (Larense School). "Ik heb mijn eigen klanten uitgenodigd en die houden ook echt hun agenda vrij voor deze happening." Even om de hoek hangt een bijzonder schilderij. Het is vervaardigd door Jan Jacob Schenkel. Een donker werk dat gemaakt is rond 1850. Op het eerste gezicht zou je er misschien zo langslopen, mede omdat het wat verstopt in een hoekje hangt. Maar daar denkt Marlo Reeders, directeur van de Grote Kerk, compleet anders over. Het liefst zou ze het werk voor de kerk aankopen. "We zien hier het interieur van de Grote Kerk van Naarden. Het is een uniek stuk en heel interessant om te bekijken. We zien bijvoorbeeld dat er nog gordijnen voor de ramen hingen en dat er veel meer kerkbanken waren. En kijk eens naar de kleding en de lichtinval door de ramen. Dat is toch geweldig?"
En geweldige stukken zijn er genoeg op de beurs. Natuurlijk de 20 etsen van Rembrandt. "Ze komen allemaal uit de 17e eeuw en geven een mooi beeld van die tijd, zo zien we bijvoorbeeld 'The Pancake Woman'. Rembrandt excelleerde in zijn schetsen nog meer dan in zijn schilderijen", aldus de verkopende standhouder.
Er is niet alleen oude kunst. Ook modern en hedendaags werk is er te zien. Beeldhouwwerk, schilderijen, sieraden, noem maar op. Lekker in het oog springend is het enorme witmarmeren beeld van Theo Mackaay. Hij houdt van modern, van groot, van grof. Een opvallend frisse stijl eigenlijk tussen het vele antiek. "Het beeld is van marmer en weegt zeker 400 kilo. Het was een flinke toer om het hier te krijgen. Het heet 'Moeder en kind'. Wat het kost? 59.000 euro", lacht de maker, die onder andere ook bekend is als de ontwerper van het Gouden Kalf van het Nederlands Filmfestival.
Halverwege de kerk komen we wederom een bekende tegen. Het is Naarder Floris Siemer. Hij heeft werkelijk een willekeur van werken uitgezocht voor de beurs. Diverser kan het bijna niet. "Ik heb beeldhouwwerk van Carla Kamphuis uit Bussum, bronzen beelden, strandgezichten, noem maar op. Het werk dat zeker verkocht gaat worden is deze litho van Karel Appel voor 1.500 euro."
Een van de meest uit de toon vallende stands is die van Hamadi Oriëntal. Niks geen Hollandse meesters hier, maar echte oriëntaalse kunst van de bovenste plank. Hamadi komt al 20 jaar in Naarden, een beurs die eigenlijk te klein is voor zijn grandeur. Zijn galerie toont normaal werken op de grootste beurzen in Londen en Parijs. "Maar voor Naarden maak ik een uitzondering. Wij zijn samen groot geworden. Ik begon hier 20 jaar geleden en we staan er nog steeds. Ik heb nu bijvoorbeeld een terracotta paard meegenomen uit Syrië van 2.000 jaar oud. Zo'n stuk zie je bijna niet, zeker niet in dit grote formaat. Het is een mooi visitekaartje voor onze galerie." En zo is andersom ook de beurs met ruim 14.000 bezoekers een mooi visitekaartje voor heel Naarden-Vesting.

'Had je je benen maar bij elkaar moeten houden', werd er gezegd

Felle reacties op boek Jessica van Amstel over zwangerschapsklachten

Jessica van Amstel met haar boek 'Zwanger zijn is niet leuk'.

door Marieke van Veen

WEESP - De eerste titel was 'Zwanger zijn is vreselijk'. Later werd dat: 'Zwanger zijn is niet leuk' en als Jessica van Amstel vandaag de dag de titel zou moeten kiezen werd het waarschijnlijk 'Zwanger zijn is niet (altijd) leuk. Het lijkt er dus op dat de grootste ellende al een beetje begint weg te ebben, maar wat blijft is het gevoel dat ze voorgelogen is. Dus kiest ze zelf voor eerlijkheid en deelt ze in haar boek alle pijntjes en kwaaltjes. Dat wordt haar niet door iedereen in dank afgenomen.

'Had je je benen maar bij elkaar moeten houden', kreeg Van Amstel op sociale media naar haar hoofd geslingerd. Deze reageerder werd blijkbaar niet gehinderd door enige kennis van zaken, want als ze het boekje ook echt had gelezen had ze geweten dat Van Amstel de medische molen nodig had om zwanger te raken. Voor twee vrouwen ligt het samen krijgen van een kind namelijk toch iets ingewikkelder en in het geval van Van Amstel en haar partner leidde dat tot IVF.

'Een zwangerschap is een wonder, dus mag je blijkbaar niet klagen'

IVF-traject
Jessica van Amstel (32) is zangeres in de Weesper vocalgroup Noon en is de dochter van componist/dirigent Gerard van Amstel. Toen zij haar partner Mendie leerde kennen werd het al snel serieus en kwam op een zeker moment ook het onderwerp kinderen ter sprake. "Ik heb altijd graag kinderen gewild, het leek me ook echt fantastisch om een keer een zwangerschap mee te maken. Als je de verhalen moet geloven, zit je negen maanden op een roze wolk. Nou, dat wilde ik wel natuurlijk. Mendie had die drang veel minder. Ze wilde wel graag kinderen, maar voor haar hoefde een zwangerschap niet per se. Omdat we wel graag sámen moeder wilden worden, hebben we gekozen voor het IVF-traject. Een eicel van Mendy is buiten het lichaam bevrucht middels een zaaddonor en in mijn baarmoeder geplaatst. Een ingewikkelde procedure, maar zo wilden wij het graag en het belangrijkste was: het lukte, ik was zwanger!"

'Horrormonen'
Maar de roze wolk bleef uit. Sterker nog, Van Amstel vond 'dat zwanger zijn' het grootste deel van die negen maanden helemaal niet leuk. De hormonen (of 'horrormonen', zoals ze het zelf noemt) gingen met haar op de loop en veranderden haar in een persoon waar ze zichzelf achteraf met moeite in herkent: "Zo heb ik eens staan tieren in een winkel omdat ik niet bij de snoepjes kon die ik op dat moment gewoon 'moest' hebben." Gewichtstoename en andere lichamelijke ongemakken maakten de situatie er niet beter op. "Natuurlijk waren er ook leuke en mooie momenten, zoals een echo of als je je baby voelt bewegen. Maar verder... nee, die roze wolk is aan mij voorbijgegaan." Haar gevoelens besprak ze weleens met andere vrouwen en ook tijdens de controles bij de verloskundige. "Toen hoorde ik pas dat meer vrouwen zich zo voelen, dat ik echt niet de enige ben. Maar weet je, dat wist ik vooraf echt niet. Blijkbaar rust er nog steeds een taboe op zwangerschapskwaaltjes. Mensen vinden blijkbaar dat als het je gegeven is om kinderen te kunnen krijgen dat je dan niet moet zeuren over de ongemakken die het met zich meebrengt, maar waarom niet? Je moet toch gewoon kunnen benoemen wat je voelt, dan weten andere vrouwen tenminste waar ze aan beginnen, want ik wist dat dus niet."

'Er waren heus ook mooie momenten, maar een roze wolk? Nee'

Bloggen
Van Amstel hield tijdens haar zwangerschap een blog bij waarin ze haar volgers in geuren en kleuren liet weten hoe haar zwangerschap verliep. Ze kreeg veel positieve reacties: "Mensen waardeerden mijn eerlijkheid en vonden het dapper dat ik de keerzijde van een zwangerschap zo openhartig durfde te delen." Toen na de geboorte van haar dochter de rust in huis weer enigszins was teruggekeerd, besloot Van Amstel een stapje verder te gaan dan een blog. "Ik besloot een boek te schrijven over de onzekerheden en ongemakken die een zwangerschap met zich mee kunnen brengen - als tegenhanger van alle mierzoete jubelboeken. Bij het schrijven van het boek heb ik veel aan mijn blog gehad, ik heb ook stukjes van het blog in het boek verwerkt." In eerste instantie verscheen het boek als e-boek, later durfde Free Musketeers een papieren oplage aan met als titel 'Zwanger zijn is niet leuk'. Het boek is verkrijgbaar via onder meer eci.nl, bol.com en bruna.nl.

Wisselende comments
Diverse websites en Facebookpagina's hebben aandacht aan het boek besteed. De comments hierop zijn wisselend: "De een vind het fijn dat ik dit bespreekbaar maak, de ander vind dat ik niet moet zeuren - soms in heel grove bewoordingen. Ik heb geen spijt van dit boek, integendeel, maar ik ben wel geschrokken van sommige reacties. Vrouwen kunnen elkaar soms keihard veroordelen, terwijl dat niet nodig is. Want ik ben wel degelijk dankbaar dat het gelukt is om zwanger te worden. En ik ben wel degelijk dankbaar dat we een gezond kind hebben gekregen. En ik zou het trouwens zo weer doen, want onze dochter is het allemaal waard geweest. Maar ik vind ook dat ik de wereld mag laten weten dat een zwangerschap niet alleen maar rozengeur en maneschijn is. Als ik mijn boek had gelezen voor ik zwanger werd, was ik beter voorbereid geweest. Met dit boek wil ik die kennis delen en lotgenoten een hart onder de riem steken."

De achterflap

'Jessica beschrijft wat nergens anders zo openhartig wordt verteld. Dat zwanger zijn niet altijd een feestje is, maar ook onzekerheden met zich meebrengt. Dat mooie momenten vaak overschaduwd worden door ongemakken. Dat je de veranderingen van je lijf niet altijd als geweldig ervaart, maar als noodzakelijk kwaad, bedoeld om een kind ter wereld te brengen. Kortom, een boek dat geen blad voor de mond neemt.'

't Hoekje een jaar later: een aanwinst voor centrum

John de Zeeuw is trots op zijn koffiecorner. Foto: Christian Pfeiffer

WEESP - John de Zeeuw opende eind januari 2016 't Hoekje. Een jaar later valt te concluderen dat zijn koffiecorner een schot in de roos is. De goede koffie, de rijkelijk belegde broodjes, de prettige sfeer en de mooie locatie: De Zeeuws klanten vinden 't Hoekje een aanwinst voor het centrum van Weesp.

Het was tijdens de B2B Dagen in januari 2016 dat John 't Hoekje presenteerde. Rond de opening klonken er toch wel wat uiteenlopende geluiden. Zo werd een fatsoenlijke koffiezaak in het horeca-aanbod van het Weesper centrum toegejuicht, zeker op die prominente locatie aan de gracht met uitzicht op het stadhuis. Het hoekpandje had vele jaren leeggestaan en ondanks een broodnodige opknapbeurt en de kortstondige vestiging van een bloemenzaak dreigde hier weer een groot bord 'te huur'. Aan de andere kant klonk het ook bezorgd: lukt het wel om een koffiezaak rendabel te houden?

De Zeeuw zegt dat hij er geen moment spijt van heeft gehad. Hij spreekt van een doorslaand succes. "Ik ga elke dag fluitend naar mijn werk." Natuurlijk was het de afgelopen maanden hard werken, maar het was de moeite waard. Vooral het contact met alle mensen vindt hij erg leuk. De Weesper ondernemer wist precies wat hij wilde toen hij zijn zaak begon. "In Weesp hebben we geweldige horeca, maar ik miste het huiskamergebeuren. En ja, het was ook superspannend. Want je moet toch kijken of het concept aanslaat." Moeders en zakenmannen, vrienden en vriendinnen, vergadertijgers en creatievelingen, jonge types en pensionado's: allemaal weten ze 't Hoekje te vinden. Wat er nog ontbreekt, is een terras. De Zeeuw hoopt daar deze zomer toestemming voor te krijgen.

Knutselen en kliederen met Bijbelverhalen in de Kliederkerk

De Kliederkerk slaat bruggen tussen jongere en oudere generaties en het geloof

In de Kliederkerk ga je zelf aan de slag met een bijbelverhaal Foto: Ruth van Kessel

door Ruth van Kessel

WEESP - Stil op je stoel blijven zitten? Niet bij de Kliederkerk. Daar gaan kinderen en volwassenen zelf creatief aan de slag met een Bijbelverhaal. Zondag was de eerste Kliederkerk in Weesp.

Maar liefst 50 volwassenen en kinderen kwamen zondag af op de eerste Kliederkerk in het Lichthuis. Kwam de één met het hele gezin, een ander kwam in zijn eentje een kijkje nemen bij deze nieuwe manier van omgaan met Bijbelverhalen. Nieuwsgierigheid vierde de boventoon, naast een open mind. Suzanne, Paulien en hun moeder Carla de Groot zijn in hun nopjes met de opkomst. Zij horen tot de initiatiefgroep van de Protestantse Gemeente Weesp en Driemond, die het Engelse fenomeen 'Messy Church' naar Weesp haalde. "Je weet natuurlijk nooit of het concept ook in Weesp zal aanslaan", vertelt Suzanne. "Wij zijn er zelf heel enthousiast over omdat het een manier is die ook jongeren weer naar de kerk toetrekt. Het gaat niet om zieltjes winnen, maar om het samen - jong en oud - plezier en inspiratie beleven aan de verhalen uit de Bijbel. Of je nu gelovig bent of bij een kerk hoort of helemaal niet. We hebben geflyerd en mensen aangeschreven waarvan we een e-mailadres hadden. We zagen vanmiddag ook veel kinderen van de Regenboogclub. Dat er zo'n eerste keer zo veel belangstelling is stemt optimistisch. Zeker ook omdat het echt heel gezellig was."

'De Messy Church is komen overwaaien uit Engeland'

Ark
'De Ark van Noach': dat vonden de initiatiefnemers een mooi thema om met de Kliederkerk van start te gaan als introductie van een nieuwe manier van omgaan met geloof naast de traditionele kerkdiensten in de kerk. Vol verwachting kwamen de bezoekers zondagmiddag binnen. Wat zouden ze gaan doen? Marja van de initiatiefgroep bleek een rasverhalenvertelster: de kinderen hingen aan haar lippen en waar het gevraagd werd, werd er gedanst, gezongen en gebeden. Wordt er elders in het land bij een Kliederkerk wel eens een muurgroot kunstwerk volgekladderd, in Weesp was de creativiteit wat meer gestructureerd en bescheidener van aard: het werd een bootje van papier dat vervolgens mooi beplakt en beschilderd kon worden. Terwijl de meesten zich daarmee bezighielden of een puzzel in elkaar probeerden te zetten of met verf en zeepsop de regenboog uit het verhaal van Noach nabootsten, bereidde een groepje volwassenen en kinderen de maaltijd voor: salades met een 'broodje' van Noach. Dominee Marije Hage kwam een kijkje nemen en was enthousiast: "Ik vind dit een fantastisch initiatief en ik denk dat het in Weesp een succes gaat worden. Prachtig om te zien hoe verschillend eenieder met het thema omgaat. Je bent vrij om uit een verhaal te halen wat je wilt, zo inspireer je elkaar."

Daarna was het tijd voor een quiz. Ook aan de hand van het verhaal van de Ark. Trek hadden de deelnemers inmiddels ook gekregen: de broodjes en de salades vonden gretig aftrek. Suzanne: "Ik hoop dat de laagdrempeligheid van de Kliederkerk mensen aanspreekt. We gaan het gewoon een aantal keren doen en als het aanslaat gaan we ermee door."

Messy Church
De Kliederkerk is komen overwaaien uit Engeland. Daar is de Messy Church al langer een fenomeen. Het idee is om de kerkdiensten voor alle generaties levendig en aantrekkelijk te houden. De Kliederkerk in Weesp is de zeventigste in Nederland. De volgende edities van de Kliederkerk zijn op zaterdag 8 april en op zondag 18 juni.

'Thuis heb ik geen piano, hier kan ik toch spelen'

Maikel Goossens bespeelt elke week de vleugel in De Hogeweyk

Bewoners, bezoekers en medewerkers van De Hogeweijk hebben elke zaterdag live muziek. Foto: Marieke van Veen

door Marieke van Veen

WEESP - Maikel Goossens (64) uit Blaricum neemt trouw elke zaterdagochtend de bus naar Hilversum. Daar stapt hij over op de trein, om vervolgens vanaf station Weesp te voet de laatste kilometer naar verpleeghuis De Hogeweyk af te leggen. Hij gaat op bezoek, maar niet bij een levend mens. Het is de piano in de hal die op hem wacht.

"Ik ben veel te laat begonnen met spelen", verzucht Goossens. Hij beroerde de toetsen voor het eerst toen hij al dik in de veertig was. "Toen woonde ik nog in Amsterdam, in de Pijp. Daar had je Tabitha: eigenlijk een verzorgingshuis, maar de hele buurt kwam daar om koffie te drinken."

'Pianospel brengt leven in de brouwerij; ook fijn voor de bewoners, toch?'

Fabrizio Galigaris
Toen Goossens eenmaal de smaak te pakken had, zocht hij steeds meer 'openbare' piano's op. Thuis had hij geen vleugel - nog steeds niet trouwens - dus als hij zich het pianospel eigen wilde maken dan moest hij daarvoor op zoek naar beschikbare instrumenten. Zo'n drie jaar geleden, een bevriende accordeonist had Goossens inmiddels het notenschrift bijgebracht, stuitte de Amsterdammer via YouTube op de piano-arrangementen van de Italiaan Fabrizio Galigaris.

Uren achtereen
Betoverd door de arrangementen van deze musicus bestelde Goossens alle bladmuziek die er van de Italiaan bestond en sloeg aan het studeren. Dan weer in een bejaardenhuis, dan weer in een boekhandel. Werden zijn toehoorders dan niet horendol als een bepaald stukje niet lukte en steeds over moest? De pianist: "Nee hoor, dat merkten ze niet. Als er iets fout ging speelde ik gewoon door. Inmiddels zitten de stukken er goed in en ben ik in staat uren achter elkaar en vrijwel foutloos de werken van Fabrizio te spelen."

Achtergrondmuziek
Ook in De Hogeweyk speelt hij op de zaterdagen zes uur achtereen (van 10.00 tot 16.00 uur) arrangementen van de Italiaanse componist. Om verzoeknummers vragen zijn toehoorders niet - en al zouden ze dat doen, daar begint Goossens niet aan. "Ik heb me toegelegd op Fabrizio, dat vind ik mooi. Het is ook geen concert, het is 'slechts' achtergrondmuziek. Ik krijg er geen geld voor, dat hoeft ook niet. Ik wil gewoon pianospelen en dan bij voorkeur de muziek die ik zelf mooi vind." In de centrale hal van De Hogeweyk staan twee piano's. De vleugel is er onlangs bijgekomen - tot vreugde van de pianist. Sinds de vleugel met zijn warmere klanken er is, laat Goossens de piano links liggen. "Mijn pianospel brengt leven in de brouwerij; dat is ook fijn voor de bewoners en de medewerkers, toch?"

Mathilde Santing zingt in 'Both Sides Now' songs van Joni Mitchell.

woensdag 1 februari

'Schildpad zoekt een Huis'

City of Wesopa | 15.00 uur

De film 'I, Daniel Blake' draait donderdag in de City.

Deze voorstelling is afgelast.

Nationale voorleesdagen

Museum Weesp| 15.00 uur

Wethouder Eijking leest voor, alle kinderen tot ca. 8 jaar welkom.

Test je voedingsgewoonten

Hel's Kitchen | 19.30 uur

Gratis workshop over eetgewoonten. Mail: helma@helskitchen.nl.

Meezingen

Toko WSV De Vecht | 20.00 uur

Het Hollandse lied meezingen onder begeleiding van accordeon. De tekstboeken liggen klaar op tafel.

Javier Guzman: Ga-Bie-Jer

Theaterpand | 20.30 + 22.00 uur

In 'Ga-Bie-Jer' stelt Javier Guzman zich opnieuw voor. Tickets: € 16,50 via theaterpandweesp.nl.

donderdag 2 februari

Praktische hulp

Papelaan 99 | 10.00 - 12.00 uur

Weespers met een ziekte en/of beperking kunnen bij Versa hulp vragen voor klusjes in en rond huis. Bel tussen 10.00 en 12.00 uur naar 035-5316054.

Digisterker en Klik & Tik

Bibliotheek Weesp | 10.00 uur

Digicafé over de cursussen Digisterker en Klik & Tik. Iedereen welkom, entree gratis.

'I, Daniel Blake'

City of Wesopa | 20.00 uur

Daniel Blake is een timmerman op leeftijd uit Newcastle die moet stoppen met werken na een hartaanval. Hij is aangewezen op een uitkering, maar het verzilveren gaat hem lastig af. Entree € 8,-.

vrijdag 3 t/m 12 februari

Festivalgangers gezocht

Het Domijn - diverse tijden

Studenten van de filmacademie nemen in Weesp hun afstudeerfilm op. Het decor is een festivalterrein. Er zijn figuranten nodig als festivalpubliek. Aanmelden via filmfiguratieweesp@gmail.com. De film komt op tv.

vrijdag 3 februari

Cabaret: Oldenosborn

City of Wesopa | 20.30 uur

Lize van Olden en Victoria Osborn spelen sketches die doodgewone en bizarre fenomenen uit deze tijd in een ander daglicht plaatsen. Entree € 16,50.

zaterdag 4 februari

Kitchen Roulette

18.00 uur

Driegangenavontuur. Als duo verzorg je een gang bij jou thuis. Voor de overige twee gangen ben je bij andere Weespers te gast. Zie kitchenrouletteweesp.nl.

Mathilde Santing

City of Wesopa | 20.30 uur

Mathilde Santing zingt in 'Both Sides Now' songs van Joni Mitchell. Entree € 19,50.

zondag 5 februari

SoWhat Familieconcert

Van Houtenkerk | 11.00 uur

'Bevroren': Over echte mutsen, bevroren harten, winterslaap en meer. Met de Schaatsenrijderswals en muziek van onder andere Vivaldi en De Stratenmakeropzeeshow. Na afloop warme chocolademelk. Toegang: € 7,50 | € 5,- voor kinderen.

Gemeenschapsrit

De Adelaar | 12.00 uur

ASV De Vechtstreek houdt een kaartleeswedstrijd. Start en finish zijn bij De Adelaar aan de Papelaan. Meedoen kan in verschillende klassen. Inschrijven vanaf 12.00 uur, start om 12.31 uur. Deelname € 15,- per equipe. Zie www.asvdevechtstreek.nl.

Sara Kroos Spelletjesshow

Theaterpand | 15.00 + 20.30 uur

Kom meedoen en meelachen met muziekspelletjes, raadspellen, quizzen en nog veel meer en win mooie prijzen. Tickets € 15,- via www.theaterpandweesp.nl.

'De Kinderen van Juf Kiet'

City of Wesopa | 20.00 uur

Documentaire. Een jaar lang volgden regisseurs Petra en Peter Lataster juf Kiet en haar klas met kinderen uit onder meer Irak, Eritrea en Syrië. Entree € 8,-.

maandag 6 februari

Seniorweb

Bibliotheek Weesp | 10.00 uur

Informatie over cursussen en hulp met pc, tablet, smartphone etc.

Rotarybijeenkomst

Restaurant Aaltje | 18.00 uur

Lezing Maeke Zijlmans, neurologe. Aanmelden via sandrapels67@gmail.com.

dinsdag 7 februari

Gezonde Voeding & Bewegen

FysioTrainingscentrum | 18.45 uur

Cursus voor mensen die hun gezondheid willen aanpakken. Kijk op kersversvoedingsadvies.nl.

dinsdag 7 februari

Breicafé

OAZ Gebouw | 13:00 uur

Buurtvereniging De Achtergracht opent de deuren voor het gratis breicafé. Biljarten kan ook maar uitsluitend op afspraak.

'Walk in' Meditatie

Dr. de Visserlaan 5 | 20.00 uur

Meditatie bij Pursang, geleid door Karin Zevering. Entree: bijdrage naar eigen inzicht.

De Rechtswinkel

Papelaan 99 | 19.30 uur

Juridisch advies tegen een kleine bijdrage van 2 euro.

woensdag 8 februari

Administratie voor Elkaar

Papelaan 99 9.30 uur

Inloop voor Weespers met vragen op administratief gebied.

Vrouwen van Weesp

Papelaan 99 | 19.00 uur

Discussie over 'Wonen, leven en werken binnen een democratische samenleving'.

Cityquiz

City of Wesopa | 20:30 uur

Je buigt je met je teamgenoten over verrassende en uitdagende vragen over actualiteit, politiek, geschiedenis, wetenschap, kunst, film of muziek. Deelname per team € 15,-. Meld je aan bij cityquiz@wesopa.nl.

donderdag 9 februari

'Waterboys'

City of Wesopa | 20:00 uur

Een grappige en ontroerende verhaal over misdaadromanschrijver Victor en zijn cello spelende zoon Zack. Op dezelfde dag door hun vrouwen het huis uitgezet, moeten de mannen zichzelf en hun relatie opnieuw zien uit te vinden. Entree € 8,-.

vrijdag 10 februari

Muziek met Peuters

Hummeloord | 10:00 uur

Nieuwe serie Muziek met Peuters. Er wordt gezongen, geluisterd en gedanst. Aanmelden: marco@degooischemuziekschool.nl

doorlopend

Expositie in het Lichthuis

Het Lichthuis 12.00 uur

Bauke Wink exposeert cartoons en schilderijen.

Inschrijving Kindertriatlon

De Vest

De inschrijving van de Kindertriatlon 2017 is geopend. Dit jaar wordt de Weesper Kindertriatlon gehouden op zondag 27 augustus. De triatlon is voor kinderen van 7 t/m 15 jaar en de afstanden zijn 100 meter zwemmen, 800 meter fietsen en 800 meter hardlopen. Wat in 2008 begon oals een buurtwedstrijdje tussen zeven kinderen is uitgegroeid tot een evenement met maar liefst 157 deelnemers. Inschrijven kan via de website: www.kindertriatlon.com.

Protestantse Gemeente Zondag 5 februari 10.00 uur Grote Kerk ds. R. Abma

Zondag 5 februari 19.00 uur
Lichthuis
Gereformeerde Bond
ds. W. van den Hul

Parochie van Levend Water
Vrijdag 3 februari 10.00 uur
H.H. Laurentius en Maria
Magdalenakerk
Woord & Communieviering
J. van Meeteren

Zondag 5 februari 10.00 uur
H.H. Laurentius en Maria
Magdalenakerk
Woord & Communieviering
J. van Meeteren

Dinsdag 7 februari 10.00 uur
Kapel
Woord & Communieviering
Liturgiegroep

NPB
Deze week geen dienst

Evangelische Gemeente
Zondag 5 februari 10.00 uur
OAZ-gebouw
N. Groot

Voedselbank zoekt helpers

WEESP - De Vrijwilligerscentrale helpt organisaties bij het werven van vrijwilligers. De centrale houdt elke dinsdag inloopspreekuur van 13.30 tot 14.30 uur. Wie op zoek is naar een leuke vrijetijdsbesteding kan binnenstappen voor een kennismaking.

Op dit moment wordt er voor de City of Wesopa uitgekeken naar enthousiaste en gemotiveerde lichttechnicus. Stichting Vrouwen van Weesp zoekt een secretaresse voor het maken van de notulen en rapporten. Stichting Humanitaire Hulpgoederen Internationaal sorteert in Weesp gebruikte kleding en zit te springen om mensen die hierbij willen helpen. En de Voedselbank zoekt vrijwilligers die willen helpen bij het klaarzetten en uitdelen van de voedselpakketten.

Loop voor deze en andere vacatures op dinsdag eens binnen tijdens het inloopspreekuur of bel met 0294-410578.

Jeugd-EHBO valt in de prijzen

WEESP - Een cheque voor het maken van een jeugd-EHBO-video met een professionele filmploeg. Dat is de prijs van de VriendenLoterij die het team van jeugdafdeling Rode Kruis Weesp vorige week kreeg. Met deze cheque van de VriendenLoterij kan het jeugd-EHBO-team eigentijds filmmateriaal maken voor de promotie van de EHBO-lessen voor jonge Weespers. Emmie de Graaff is dolblij met deze mogelijkheid: "Het lesmateriaal uit de jaren 80 was sterk verouderd en klopte niet meer helemaal met de realiteit. Nu kunnen we er wat moois van maken."

Inbraakpiek

WEESP - Ondanks de twee opgepakte inbrekers deze week is het inbraakcijfer het hoogste van de afgelopen maanden. Er waren maar liefst elf inbraken of pogingen daartoe afgelopen week, aldus de politie.

Sportparklaan
Tussen maandag 9 januari 18.30 uur en maandag 23 januari 09.00 uur heeft er een woninginbraak plaatsgevonden aan de Sportparklaan. Een deur aan de achterzijde werd geforceerd; er worden sieraden vermist.
Tussen zaterdag 28 januari 16.00 uur en zondag 29 januari 10.00 uur vond er nog een woninginbraak plaats op de Sportparklaan. De dieven kwamen binnen via de achterzijde; er wordt geld vermist.

Herengracht
Tussen vrijdag 20 januari 16.00 uur en maandag 23 januari 20.00 uur vond er een inbraakpoging plaats op de Herengracht. Aan de achterzijde werd getracht een keukenraam en een tuindeur te forceren.

Waarschapsstraat
Er heeft op maandag 23 januari tussen 11.30 uur en 21.20 uur een inbraakpoging plaatsgevonden in de Waarschapsstraat. Er bleek een ruit van de achterdeur te zijn vernield.

Nijverheidslaan
Tussen 25 januari 18.30 uur en 26 januari 07.30 uur vond een inbraakpoging plaats bij een bedrijf aan de Nijverheidslaan. Er is geprobeerd de deur van de lasplaats te forceren.

Achtergracht
Op donderdag 26 januari om 03.50 uur vond er een inbraak plaats op de Achtergracht. Een winkelruit werd vernield. Er wordt geld vermist.

Pampuslaan
Tussen 27 januari 16.45 uur en 28 januari 03.00 uur heeft er een inbraak plaatsgevonden aan de Pampuslaan. Er bleek een ruitje uit een roldeur te zijn gehaald. De buit is onbekend.

Drosthagestraat
Tussen zondag 29 januari 23.30 uur en maandag 30 januari 7.45 uur heeft er een inbraakpoging plaats gevonden in de Drosthagenstraat. Aan de voorkant werd een ruit vernield.

Lageweyselaan
Tussen zaterdag 28 januari 17.00 uur en zondag 29 januari 8.00 uur vond een woninginbraak plaats op de Lageweyselaan. Het keukenraam werd opengebroken. De buit: geld en sieraden.

Stationsplein
Tussen zaterdag 28 januari 16.00 en 19.00 uur vond er een inbraakpoging plaats op het Stationsplein. De achterzijde van het huis heeft braakschade.

Herensingel
Tussen vrijdag 27 januari 11.00 uur en zondag 29 januari 21.00 uur vond er een inbraakpoging plaats aan de Herensingel.

Wensballon wordt verboden

WEESP - Er komt een verbod op wensballonnen in Weesp. De ballonnen met open vuur zijn gevaarlijk en verontreinigen het milieu, vindt de PvdA die het verbod heeft voorgesteld. Het college neemt het verbod over.

Het verbod op de wensballon is opgenomen in de nieuwe Algemene Plaatselijke Verordening die donderdag door de gemeenteraad wordt aangenomen. Onder meer de brandweer waarschuwt al langer voor de brandende wensballonnen.

Oplettende fietsenmaker snapt fietsendief

WEESP - Dankzij een oplettende fietsenhandelaar is vrijdagmiddag een vermoedelijke fietsendief gepakt. Bij ALF Tweewielers aan de Herensingel roken ze onraad toen een man een fiets kwam verkopen voor 100 euro.

De fietsenzaak: "Een mooie Batavus Weekend voor 100 euro: op dat moment gaan alle alarmbellen bij ons rinkelen en doen we controle. Ons vermoeden werd bevestigd en wij besloten de politie in te lichten." De medewerkers vertelden de verkoper dat er iemand naar de fiets kwam kijken. De man ging in afwachting hiervan even boodschappen doen. Toen hij terugkwam, stond de politie er. Die nam hem mee.

Scheidings- station trekt meer bezoekers

WEESP - Met ruim 68.000 bezoekers was vorig jaar een van de drukste jaren bij het scheidingsstation van de GAD in Weesp. In de hele regio neemt het bezoek aan de scheidingsstations toe.

De GAD is blij met de stijging, omdat het ook een toename in gescheiden afval betekent. Dat wordt gebruikt als grondstof voor nieuwe producten.

Ondernemer met een boodschap wijst forenzen op mooi Weesp

Waterrijke binnenstad siert blinde muur

Het twaalf meter brede doek bedekt de hele achtergevel. Foto: André Verheul

WEESP - Weesp is een schitterend stadje, maar bij onwetende treinreizigers blijft het rommelige beeld van bedrijventerrein Noord hangen. Pompdirect aan de Bloemendalerweg probeert daar iets aan te doen.

Achter het bedrijfspand van Pompdirect, het vroegere pand van Drukkerij Ruitenbeek, prijkt een 12 meter breed doek dat de gehele achtergevel bedekt. In plaats van een blinde muur zien we nu de mooie witte dubbele Vechtbrug als onderdeel van de fraaie waterrijke binnenstad van Weesp. Ernaast staat een smakelijke promotie voor koffie- en theezaak Karakter. Edwin Veldhuyzen is eigenaar van Pompdirect, terwijl zijn vrouw Monique Dijkkamp dat is van Karakter Koffie en Thee. "Op deze manier draag ik Weesp een warm hart toe en maak ik promotie voor de zaak van mijn vrouw." Met zijn initiatief heeft Edwin mogelijk wat aan het rollen gebracht. De gemeente verzoekt andere bedrijven met de boodschap een soortgelijk initiatief te nemen. Weesp Marketing deed een duit in het zakje door via een mailing bedrijven te wijzen op het inspirerende voorbeeld van Pompdirect.

Trapjes moeten Leeuwenveld veiliger maken

De gemeente is al begonnen met de plaatsing. Foto: Gemeente Weesp

WEESP - Geen hekjes, maar zwemtrapjes en touwen langs de kades in de wijk Leeuwenveld 2 moeten ervoor zorgen dat niemand kan verdrinken in de grachten.

Een jaar geleden trokken bewoners aan de bel nadat twee kinderen met hun skelter het water inreden aan de Anna Horstinkstraat. Toen bleken de kanten van de grachten in de nieuwbouwwijk wel erg hoog. Omdat een hek het ontwerp van de wijk te veel aantast is er nu voor trapjes en touwen gekozen.

Dodelijke val

WEESP - In het Gezondheidscentrum is vorige week iemand overleden na een val.

De ingang voor de deur van apotheek Ballintijn was enige tijd afgezet. De politie deed onderzoek en maakte later bekend uit te gaan van zelfdoding.

Alpe d'HuZes te ver en te hoog? Help dan mee door te spinnen

Wendy en Nathaly houden spinningmarathon voor KWF

The Girls to the top', zo noemen Wendy Roos en Nathaly Westerhoven zich.

door Marieke van Veen

WEESP - Wendy Roos en Nathaly Westerhoven uit Weesp doen donderdag 1 juni mee aan de Alpe d'HuZes. Om het benodigde sponsorgeld hiervoor in te zamelen, houden ze in begin april in samenwerking met Preventiecentrum de Fysioclub een spinningmarathon in Weesp.

Alpe d'HuZes

Alpe d'HuZes is een actie waarbij deelnemers hardlopend, wandelend of fietsend op een dag minstens een keer tot maximaal zes keer de Alpe d'Huez beklimmen om zo veel mogelijk geld in te zamelen in de strijd tegen kanker. Met de opbrengsten wordt wetenschappelijk onderzoek naar kanker ondersteund met als doel de ziekte onder controle te krijgen, zodat er in de toekomst niemand meer doodgaat aan kanker.

'The Girls to the Top', zo noemen Wendy Roos en Nathaly Westerhoven zichzelf. Dit is hun missie: "Wij doen dit omdat het nog steeds nodig is om met elkaar geld in te zamelen om die rotziekte niet meer dodelijk te laten zijn. Zo veel namen schieten door onze hoofden van lieve mensen die met kanker te maken hebben of hadden. Namen van mensen die er daardoor niet meer zijn of namen van mensen die nog steeds zo hard moeten strijden. Daarom doen wij mee, want dat is het enige wat wij voor hen kunnen doen!"
Het gevoel van onmacht dat door kanker ontstaat willen de dames omzetten in kracht om daarmee vervolgens zo veel mogelijk sponsorgeld in te zamelen. Om mee te kunnen doen aan de Alpe d'HuZes hebben ze inleggeld nodig. Vandaar de spinningmarathon, die volgens de Weespers ook gewoon een heel leuk evenement wordt. Ze hopen alle fietsplekken te verkopen.

'Wij doen dit om die rotziekte niet meer dodelijk te laten zijn'

Special guest
De spinningmarathon wordt zaterdag 8 april van 12.00 tot 18.00 uur gehouden in Preventiecentrum de Fysioclub aan de Hogeweyselaan 227 (het pand waar voorheen One Fitness zat). Het startschot wordt gegeven door een mysteryguest en de marathon wordt geleid door de ervaren instructeurs van de Fysioclub. In het derde uur is er een speciale gast: Johan van Waal, voorzitter van de Stichting Alpe d'HuZes.

Solo of duo
Deelname kost per solofiets 40 euro voor vier uur fietsen. Een duofiets kost 50 euro; dit biedt deelnemers de mogelijkheid die vier fietsuren te delen met bijvoorbeeld een vriend(in) of collega. Aanmelden kan via de Facebookpagina Girls to the Top of aan de balie bij de Fysioclub. Pas na ontvangst van de betaling is deelname definitief. Op de dag van de marathon is er ook een loterij. De gehele opbrengst van de spinningmarathon en de loterij gaat naar het KWF.

Vorig jaar deed Wendy ook al mee aan de Alpe d'HuZes. Het was zwaar, maar het lukte haar toch en daarmee heeft ze toen 4.500 euro opgehaald voor kankeronderzoek. De Weespse heeft door haar werk in het ziekenhuis gezien wat kanker doet bij mensen en hun familie. "Ook in mijn directe omgeving hebben hele lieve mensen het leven los moet laten omdat van de ziekte niet te winnen was." Haar wens is dat kanker op termijn niet meer dodelijk is.

Inschrijving WeesperNieuws Triatlon 2017 loopt storm

Al ruim 200 aanmeldingen. Foto: Christian Pfeiffer

WEESP - Er zijn nu al ruim 200 inschrijvingen binnen voor de WeesperNieuws Triatlon. Het loopt daarmee storm voor het sportevenement dat in september plaatsvindt.

Schrijf maar in je agenda: zondag 3 september 2017: de 28e editie van de WeesperNieuws Triatlon. Eerst 1 km zwemmen, dan 40 km fietsen en tot slot 10 km hardlopen. Langs het parcours staan altijd honderden mensen.

Twee startseries
Nu het aantal van 200 inschrijvers al is gehaald, komen er bijna zeker weer twee startseries zoals de afgelopen jaren het geval was.

BCW: eerst degradatie, nu kampioen

WEESP - Het eerste team van Badminton Club Weesp is kampioen geworden. Nadat het team vorig jaar degradeerde, is dit de ultieme revanche.

Het eerste is dit seizoen versterkt met Ewelina Twisterling-Walczak en Paul Twisterling. Weesp domineerde het seizoen en in december, drie wedstrijden voor het einde, kon het kampioenschap Weesp niet meer ontglippen. Vanaf dat moment wilden de spelers van BC Weesp enerzijds hun sportieve plicht doen door nog steeds alle wedstrijden te willen winnen en anderzijds voor de unieke prestatie te gaan en minimaal honderd punten in één seizoen te behalen. Dat lukte afgelopen weekend allebei. En dus was het dubbel feest bij BCW.

FC Weesp overklast Arsenal

WEESP - Het zag er na 45 minuten niet naar uit dat FC Weesp de koppositie zou consolideren. De Weespers mochten blij zijn dat ze tegen een agressiever en sterker Arsenal met slechts een 1-0 achterstand gingen rusten. Na rust werd het echter een compleet andere wedstrijd.

De omzettingen op het Weesper middenveld pakten goed uit en FC Weesp speelde Arsenal met goed voetbal uit de wedstrijd. Eindstand 1-5. Concurrent Bloemendaal won met 0-3 bij Fortius. FC Weesp en Bloemendaal delen nu de eerste plaats met hetzelfde doelsaldo.

Deze week, zondag 5 februari, speelt FC Weesp thuis tegen Fortius. Als de Weespers spelen zoals in de tweede helft tegen Arsenal moet dat opnieuw drie punten opleveren.

WeHave pakt HMS/Achilles

WEESP - De Dames 1 van handbalvereniging WeHave heeft afgelopen weekend met 20-11 gewonnen van HMS/Achilles.

De wedstrijd begon op hoog tempo en Weesp kwam al snel tot een goede voorsprong. Met snel spel en sterk verdedigen liep het erg lekker. Maar aan het eind van de eerste helft begon de verdediging te stotteren en liep de tegenstander enigszins in. Ruststand 9-7.

Na de rust pakte Weesp het weer op. Met veel mooie doelpunten, goede combinaties en een sterke verdediging werd het 20-11 voor Weesp.

Acupunctuur in Weesp! Last van een winterdip, maak snel een afspraak bij Desirée Lekkerkerker www.ackrufy.nl of 0294-785331

Gezocht WINKELMEDEWERKER EN PARAVETERINAIR Zie vacature op WWW.DEBOERDIERENRUITER.NL

TANDPROTHETISCHE
PRAKTIJK WEESP

Theo Nuyens
Kunstgebitten en reparaties
klaar terwijl u wacht
(ind. mogelijk)
Bent u slecht ter been,
wij komen ook aan huis
E. du Perronstraat 38
1382 SZ Weesp
Tel.: 0294-418722

BUITENWERK timmert ook in de winter door aan veranda schuur steiger dakterras. Bel voor uw klus Christiaan Reneman 06-148904911 www.buitenwerk.net

WONINGEN GEZOCHT! voor expats en bedrijven Interhouse Hilversum 035-303 13 20 www.interhouse.nl vertrouwd en snel

Voetzorg Reehorst - Pedicurepraktijk in Nederhorst den Berg. Meer info: 0294-741464 of www.voetzorgreehorst.nl

PASFOTO NODIG? Vroom optiek maakt ze! Amstellandlaan 6, W.C. Hogeweij

Haardhout wind- en ovengedroogd in netten. Haardhout wind- en ovengedroogd in kooien, ca. 1,9 kuub strak gestapeld. In eiken, essen en berken. Voor meer info: Tuincentrum H. vd Wurff 0294-412978

MOTORFIETSEN te koop GEVRAAGD alle merken en
bouwjaren. Defect of lang stilgestaan geen bezwaar.
Direct gehaald, betaald en gevrijwaard. Bel of app 06-25418595

Broeken ook bandplooi
Petten en meer…
Kapelstr. NR14
www.nr14bussum.nl

Gevraagd: defecte vaat/wasmachine, droger, fornuis, radiator - gratis opgehaald, 06-34606808

Privehuis Morosa Almere 06-11117475 Bakkenzuigerstr. 50 ma/vr 10.00 tot 19.00 uur meisjes/dames gevraagd kvk 32159766

Wie is de beste jonge dj van 't Gooi?

DJ-talenten in de muziektent op de Kerkbrink in Hilversum. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM - "Dit kan het begin zijn van iets moois", vertelt Petra de Beij van Mediamol over de DJ Experience. Jongeren tussen de twaalf en achttien jaar uit Hilversum en omgeving die serieus met electronic dancemuziek bezig zijn kunnen meedoen aan deze online- en live-wedstrijd.

Zaterdag was de aftrap van de DJ Experience, een initiatief van Robberts Guitars en Mediamol. Gio Lennox en DJ Hidde lieten hun kunsten horen in de muziektent op de Kerkbrink. Het winkelende publiek bleef staan voor het optreden van de twee. Het was een voorproefje van drie feestjes die nog op stapel staan in het centrum.
Getalenteerde dj's kunnen op het onlineplatform hun tracks uploaden. Hier kunnen fans weer op stemmen. In juli worden de vijf finalisten bekendgemaakt. Zij draaien allemaal op Hilversum on Air en kunnen rekenen op de steun en support van dj's die gepokt en gemazeld zijn in de wereld.

Toonaangevend
"Nederland is al jaren toonaangevend in deze branche. Wij willen het talent koesteren, begeleiden en ondersteunen", aldus De Beij.

Zaterdag 2 september wordt duidelijk wie zich de allerbeste jonge dj van het Gooi mag noemen.

De uilen van Dennis zijn een hit

Blaricummer maakt houtsculpturen met kettingzaag

Met de precisie van een houtsnijder zaagt Dennis van Kraaij een uil uit een blok hout. Foto: Carlijn Kolk

BLARICUM - Zijn kettingzaag maakt een hels lawaai en de houtsnippers vliegen in het rond. Toch weet Dennis van Kraaij met die monsterlijke machine de precisie van een houtsnijder aan de dag te leggen. Met een paar rake streken van de kettingzaag verandert hij een stuk hout in een prachtige uil.

Nu hij een van zijn houten uilen op Facebook verloot, blijkt hoe gewild zijn werk is. Zijn bericht werd zo'n 43.000 keer gedeeld. "Niet normaal", zo reageert de Blaricummer lachend. De aanvragen stromen binnen, dus draaien Dennis en zijn kettingzaag overuren. De ene uil na de andere zaagt hij nu. "Je moet echt controle hebben over de kettingzaag, want anders schiet je door." Ook bij de ervaren kunstenaar gaat het weleens mis. Dennis zaagt al heel wat jaartjes met zijn kettingzaag houtsculpturen. Hij heeft er al honderden gemaakt en het was altijd een leuke bijverdienste. Binnenkort stopt hij echter met zijn baan bij staalconstructiebedrijf Jan van den Bergh om zich volledig te focussen op het werk als kettingzaagartiest en boomverzorger. Op www.BELNieuws.nl staat een filmpje van Dennis in actie.

Pieter Broertjes: 'Werk vuilnisman is veel socialer dan ik dacht'

Pieter Broertjes op snuffelstage als vuilnisman in Bussum. Foto: Bastiaan Miché

REGIO - Sommige mensen kennen god noch gebod, viel burgemeester Pieter Broertjes op tijdens zijn 'snuffelstage' bij de vuilophalers van de GAD. Hij stuitte op verkeershufters en allerlei troep die niet bij de GAD-container hoort. Intussen is het werk van de vuilnisman in Broertjes' achting gestegen. "Het is veel socialer dan ik dacht."

De burgemeester van Hilversum en voorzitter van de regio Gooi en Vechtstreek liep vorige week mee tijdens het vuilophalen in Bussum en blikte daarop terug in het tweewekelijkse gesprek met HilversumsNieuws, NH en GooiTV. "Het is heel leuk om te merken dat je als vuilnisman een soort postbodefunctie hebt. Zij kennen de wijk, de wijk kent hen. Er wordt naar ze gezwaaid, sommige mensen zetten zelfs chocolademelk en koekjes klaar. Een heel familiaire sfeer."

'Doe normaal'
Maar Broertjes schrok ook van automobilisten die geen geduld kunnen opbrengen en vaak gevaarlijk langs de vuilnismannen scheuren. "Eén mevrouw, die er makkelijk langs kon, begon meteen te toeteren en te schelden. Dan denk je weleens, om premier Rutte maar te citeren: jongens, doe eens een beetje normaal."

Ook merkte de burgemeester dat de regels over het aanbieden van vuil naar hartenlust worden genegeerd. "Gruwelijk, de troep die je aantreft. Alles wordt maar neergezet, terwijl de mensen toch weten dat bepaalde matrassen bij het grootvuil moeten. Sommige mensen trekken zich nergens iets van aan, dat viel me wel weer op."

Het was niet de eerste snuffelstage van de Hilversumse burgemeester. Eerder liep hij al mee bij de politie en de brandweer en in een woonzorgcentrum.

Verkoop Hoefloo Estate volgende week van start

Ruime en intieme villa-appartementen op loopafstand van dorpskern van Laren.

LAREN - De verkoop van Hoefloo Estate gaat zaterdag 11 februari van start. Het betreft vijf villa-appartementen met internationale allure, een gunstige ligging en op loopafstand van winkels en horeca.

Hoefloo Estate is een riante villa die wordt bereikt via een cipressenlaan met haagbeuken. Een oude beuk verbindt het gebouw met het omliggende bos. De vijf appartementen hebben een luxe interieur en oppervlaktes tussen de 219 en 371 m2. De villa bevindt zich op loopafstand van de dorpskern van Laren en heeft een gunstige ligging ten opzichte van recreatie, natuur, steden als Amsterdam en Utrecht, belangrijke snelwegen en luchthavens.

Initiatiefnemer is investeringsmaatschappij Voxer. Oprichters Arjan Ockhuisen en Rob Geerlings lichten toe: "Groot en intiem komen bij elkaar in dit project. Hoefloo Estate biedt riante maar overzichtelijke appartementen waar jong en oud zich thuis zal voelen. Wie op zoek is naar een geborgen plek waar het comfortabel wonen is, kunnen wij voorzien van een nieuwe fase in hun leven."
De ontwikkeling vond plaats onder architectuur van Building Design Architectuur. Dinant Oude Lenferink: "Hoefloo Estate gaat naadloos op in de groene, welgestelde omgeving van Laren. Het pand kent een eigentijdse architectuur die zich laat vatten in de term 'terughoudende elegantie'. Natuurlijke materialen zoals hout en lei zorgen voor een rustige uitstraling." Studio Wim Verzantvoort was verantwoordelijk voor de groeninvulling: "Hoefloo is een geborgen, groene plek weg van de wereld. De omgeving zit vol cadeaus, zoals het prachtige bos."
De inrichting van de appartementen was in handen van Bertram Beerbaum van Kabaz Architecten. "Het interieur straalt grandeur en warmte uit. Dat begint bij binnenkomst, met grote haarden in de centrale hal en royaal ruimtegebruik. Ook in de appartementen wordt ruimtelijkheid benadrukt, met heldere zichtlijnen die daglicht optimaal binnenlaten."

Voor de verkoop is Voorma en Walch Makelaars in de hand genomen. Geïnteresseerden zijn 11 februari tussen 11.00 en 13.00 uur welkom aan de Brink 34.

Column

Huis huren of kopen?

Maak eens een wensenlijst. Waaraan moet het huis van uw dromen voldoen? Moet het een grote woonkamer hebben? Ten minste drie slaapkamers? Of zoekt u misschien een huis dat helemaal 'af' is zodat u niet hoeft te klussen? Houd altijd vast aan uw wensenlijst en neem niet met minder genoegen. De kans dat u spijt krijgt, is namelijk groot. En als u dat huis met die grote woonkamer vindt en niet direct voldoende budget hebt om ook de badkamer naar wens in te richten, spaar dan voor dat laatste. Het is immers de bedoeling dat u jarenlang in dat huis blijft wonen.

Of huren interessanter is dan kopen, hangt niet alleen af van financiële aspecten, maar ook van uw persoonlijke voorkeuren. Wilt u de vrijheid hebben om te gaan en te staan waar u wilt? Dan is huren vaak een betere keuze. U zegt uw huur op, levert maximaal drie maanden later uw sleutel in en klaar. Ook als u liever geen onderhoudskosten wil, is huren de beste optie. Gaat de cv stuk of zijn er pannen van het dak gewaaid, dan belt u de verhuurder. Is het houtwerk buiten aan een schilderbeurt toe? Idem. Bijkomend voordeel van huren is dat u geen opstalverzekering hoeft af te sluiten en ook geen ozb hoeft te betalen.

De keerzijde is dat de huur elk jaar omhoog gaat en dat u daarvoor niets extra's krijgt. Bij een koophuis blijven de woonlasten gedurende de rentevastperiode van de hypotheek vrijwel gelijk. Ervan uitgaande dat u als huiseigenaar geen (grote) inkomensveranderingen heeft en bij dezelfde woonhuisverzekeraar blijft, is de hoogte van de ozb de enige variabele. Zeker als u een 'potje' heeft, waaruit u het onderhoud van uw woning betaalt.

Een ander voordeel van een koophuis is dat het in vrijwel alle gevallen naar u toekomt. Volgens de nieuwe regels moet u de lening in hooguit dertig jaar aflossen als u de hypotheekrente wilt aftrekken. Na die periode dalen uw woonlasten aanzienlijk. En nu de bubbel uit de huizenmarkt is verdwenen, is de kans reëel dat uw huis op termijn meer waard wordt. Als onafhankelijke hypotheekadviseur denken wij graag met u mee in alle stappen van uw keuzeproces.

Huurhuizen in kantoorkolos

Foto: Christian Pfeiffer

WEESP - De 61 appartementen die momenteel worden gerealiseerd in een leeg bedrijfspand op de hoek Amstellandlaan / Flevolaan worden huurwoningen. Dat maakt Van Maarschalkerwaart Makelaardij bekend.

"De oplevering staat gepland voor april /mei. Pas tegen die tijd openen we ook de inschrijving", vertelt makelaar Thomas van Eijk. Hij weet nog niet hoeveel de huur gaat bedragen en wil ook geen bedrag bij benadering noemen: "de huurmarkt is volop in beweging en kan over een half jaar weer anders zijn, dus is het beter om daar nog geen uitspraken over te doen."

De prijs stijgt

REGIO - Er worden steeds meer huizen verkocht in de regio. Dat meldt makelaarsvereniging NVM. Het afgelopen kwartaal werden er regionaal 1244 huizen verkocht. Dat was een stuk meer dan hetzelfde kwartaal een jaar eerder: toen wisselden nog 1080 huizen van eigenaar. De verkoopprijs van huizen stijgt eveneens. Afgelopen kwartaal steeg de gemiddelde huizenprijs naar 350.000 euro. Een jaar eerder was dat 328.000 euro. De cijfers liggen wel nog steeds 3,5% onder het niveau van voor de crisis.

Bad op maat


Bij vervanging van bad of douche wordt de ruimte aan de zijkant vaak opgevuld met stroken tegels of dikke en lelijke siliconenvoegen. Dit kan worden voorkomen met sanitair op maat van BETTE. Dan past het precies, het is esthetisch mooier en het bespaart op bouwkundige aanpassingen en bouwtijd.