MuiderNieuws

22 juli 2015

MuiderNieuws 22 juli 2015


Natuurpracht Naardermeer

Naardermeer Polder Foto: Bastiaan Miché

MUIDEN - Wat kan het Naardermeer toch wonderlijk mooi zijn. Fotograaf Bastiaan Miché was deze week vroeg uit de veren om deze prachtige foto te schieten.

Hij laat weten dat alle koeien om 5.50 uur nog lagen te slapen, behalve één. Deze koe stond alleen op haar vier poten in de mistige ochtendnevel terwijl de zon de horizon rood verlichtte. De foto is gemaakt vanaf de Keverdijk aan de kant van Muiden.

Muiden sleept geld binnen voor Vestingplannen

MUIDEN - Een opsteker voor de gemeente Muiden. De provincie Noord-Holland stelt 170.000 euro beschikbaar voor de toekomstplannen voor de vesting. Daarmee is in een klap 80 procent van de eerste fase betaald.

Ook de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed deed eerder al een bijdrage voor het onderhoud van deze historische gebouwen. Dit najaar start het project 'Verder met de Vesting', Deel Oost. Dat gaat over de oostkant van de Vesting. Hier is nog veel te zien van de militaire geschiedenis van de stad, zoals de vestingwallen, gebouwen, het Muiderslot en de fraaie uitzichten op het open landschap en de Naardertrekvaart.

Munitiemagazijn
Concreet wordt begonnen met het herstellen van de gemeentelijke gebouwen van de Vesting, gebouw C t/m G. Gebouw C (het Muizenfort) en D (Kazerne) zijn al gerestaureerd en nu zullen ook gebouw E (het munitiemagazijn bij het Ravelijnspad) en F en G (de remises in de wal) volgen.
Voor een aantal van deze gebouwen wordt ook gezocht naar een nieuwe bestemming.

Ten slotte wordt de inlaat en het kolenpark bij het Noordpoldergemaal gereconstrueerd. Het gemaal is gebouwd in het jaar dat Muiden bij de Stelling van Amsterdam werd gevoegd (1892) en is uniek omdat al bij de bouw een geheim kanaal onder het gemaal is gemaakt om de polder te inunderen (onder water te zetten). Het inunderen van de polders was de basis van het systeem van de waterlinies.

Wethouder Henny Timmerman is blij met het geld. "We zijn er trots op dat we een jaar na het vaststellen van het ontwikkelplan onze visie zo breed gedeeld en gesteund zien, dat we nu na de zomer aan de slag kunnen met de uitvoering."

Informatieavond voor inwoners
Om alle inwoners van Muiden en Muiderberg een beeld te geven van alle ontwikkelplannen binnen het project 'Verder met de Vesting Muiden' zal er na de zomer een informatieavond plaatsvinden. Tijdens deze avond zullen wethouder Timmerman en de projectleider van 'Verder met de Vesting Muiden' aanwezig zijn om in het groot de landschapskaarten te tonen en de mogelijke nieuwe bestemmingen van enkele vestinggebouwen te bespreken.

Meer informatie over het project is te vinden op de gemeentelijke website www.muiden.nl onder Actueel > Projecten > Verder met de Vesting. Hier zal ook tijdig de komende informatieavond worden aangekondigd.

Brandweer Muiden gaat deel Weesp doen

MUIDEN - Wie in noordelijk Weesp straks de brandweer belt, krijgt Muider brandweerlieden op bezoek. Brandweer Muiden gaat uitrukken naar een deel van Weesp.

Nu nog bestrijkt de brandweerpost Weesp het hele Weesper grondgebied, maar dat gaat veranderen. Dit om de aanrijtijden te verkorten, zo vertelt de brandweer Gooi & Vechtstreek. Volgens een woordvoerder gaat het om de wijk Leeuwenveld (alles noordelijk van het spoor). De maatregel gaat na de zomer in. De brandweerlieden zijn woensdag bijgepraat.

Kleine brandweerwagen
De nieuwe verdeling van het werkgebied geldt niet voor de kleine, snelle, brandweerwagen waarmee Weesp sinds vorig jaar uitrukt. Die rijdt ook voor branden in Muiden. Maar het kan zomaar zijn dat Weesper brandweerlieden dan weer te vinden zijn in Driemond. Volgende week wordt een overeenkomst ondertekend met de brandweer Amsterdam om intensiever te gaan samenwerken.

85

euro aan spullen stal een 57-jarige Amsterdamse dit weekend bij de Maxis.

'Ik dacht nog: dit wordt een gigantische klap'

Hans Kroon voegt in op A1 en komt spookrijder tegen

De bus van Hans Kroon, hij stuurde vlak voor het ongeluk nog snel naar rechts. Foto: Guus Kroon

door Christian Pfeiffer

MUIDEN - Hij wilde deze week net weer aan het werk gaan nadat hij een maand met rugklachten thuis had gezeten. Nietsvermoedend voegt Muider Hans Kroon zaterdagochtend op de A1 in richting Hilversum. Kijkt in de spiegels, naar links en dan vooruit. En daar ziet hij ineens een auto recht op zich afrijden.

Waarom is nog niet duidelijk, maar een 72-jarige man uit Naarden reed rond 9.50 uur niet de snelweg op via de oprit aan de Lange Muiderweg, maar via de afrit Muiden-Oost. De afrit over de Vechtbrug. Hij kwam daar Hans Kroon tegen die net via de rotonde aan de andere kant van de Vecht aan het invoegen was. "Hij was nog best ver gekomen. Als ik er niet was geweest, dan was hij waarschijnlijk gewoon de snelweg weer afgereden", zo blikt Hans Kroon terug.

72-jarige spookrijder uit Naarden raakte bij de klap lichtgewond

Kroon heeft zelf niks, behalve pijn aan zijn tong omdat hij tijdens het ongeluk daar op beet. Hij mag van geluk spreken. "Je kijkt bij het invoegen niet zo snel voor je, je bent meer bezig met het verkeer op de snelweg. Op een gegeven moment keek ik voor me en zag op zeven meter de man op mij afkomen. Er gaat dan van alles door je heen. 'Dit gaat een gigantische klap worden' en 'ik kan nog ontsnappen'."

Naar rechts
Ontsnappen doet Kroon niet meer, maar hij zwaait zijn stuur naar rechts en wendt daarmee een compleet frontale botsing af. De Naarder raakt hem aan de linker voorkant. "Mijn bus is zwaarder dan de auto, dus ik had het gevoel dat ik dwars door hem heenging. Ik was op het moment niet bang, alleen daarna. Toen ik na de klap nog doorsukkelde maakte ik mij erg bezorgd of niet iemand achterop mij zou rijden. Toen de auto tot stilstand was gekomen, kreeg ik de bestuurdersdeur niet meer open. Ik probeerde de deur aan de passagierskant, maar die zat klem tegen de vangrail. Ik ben via het raam er uiteindelijk uitgeklommen."

Het ongeluk is zuur voor Kroon. Hij is timmerman en wilde net deze week weer aan het werk gaan nadat hij een maand had thuisgezeten met rugklachten. De bus is voor hem erg belangrijk. "Ik heb de bus al lang en de afgelopen jaren heel veel onderdelen vernieuwd. De man van de garage zei dat ik beter in mijn bus kon investeren omdat hij zo degelijk is. De bus is total loss. En ik miste dus al een maandinkomen."

Is de situatie bij de oprit aan de Lange Muiderweg onduidelijk? Er staan twee hele grote gele borden met waarschuwingen wie per ongeluk de verkeerde afslag neemt. Hans Kroon: "Van mij part zetten ze er stoplichten neer die constant op rood staan. Het kan niet duidelijk genoeg zijn. "

De spookrijder, de 72-jarige man uit Naarden, raakte gewond bij het ongeluk. Zijn auto was compleet vernield. Hij is door ambulancebroeders meegenomen naar het ziekenhuis voor onderzoek. Het is nog onduidelijk waarom hij de afrit voor de oprit aanzag,
De gemeente Muiden is op de hoogte van het ongeluk, maar verwijst naar Rijkswaterstaat. Die is bezig met de aanleg van het aquaduct daar en verantwoordelijk voor de inrichting van de weg.

Rijkswaterstaat kon nog niet reageren op het ongeluk.

Carglass repareert, Carglass vervangt. Ook de brandweer.

Carglass aan het werk bij de Muider kazerne.

MUIDEN - Het bekende deuntje moet aardig wat gefloten hebben tijdens dit speciale klusje van Carglass. De brandweerwagen van Muiden kreeg een nieuwe voorruit.

Het sterretje in de ruit zat er al jaren, maar werd steeds groter. En dus moest deze vervangen worden. Dat kan gewoon via de normale bedrijven, want een brandweerwagen is niet veel anders dan een vrachtwagen.

De Muider brandweer kan dus rustig weer de airconditioning aanzetten tijdens een uitruk. De grote vraag blijft wel, hebben ze ook de gratis ruitenwissers gekregen?

Steeds minder WW-uitkeringen

MUIDEN- Er worden steeds minder WW-uitkeringen in Muiden verstrekt. Dat laat het UVW weten.

In Muiden werden in juni 139 uitkeringen uitgegeven. Vorig jaar waren dat er nog 159. Een daling van bijna 13 procent.

UWV geeft op basis van de Werkloosheidswet (WW) een uitkering aan werknemers die buiten hun schuld hun baan zijn kwijtgeraakt. Het aantal WW-uitkeringen heeft betrekking op ontslagwerkloosheid.

De meeste uitkeringen in Muiden waren in de categorie 'boven de 50 jaar': 88.

Werkloosheid
Alhoewel de WW-uitkeringen niet direct iets zeggen over de werkloosheid, want er zijn geen maandcijfers over de bijstand, meldt het UWV wel dat er in de regio een structurele daling is van WW-aanvragen. Er zijn dus minder mensen gedwongen werkloos geworden.

Dobberend naar de film kijken

MUIDEN - Op donderdag 30 en vrijdag 31 juli en zaterdag 1 augustus 2015 organiseert Forteiland Pampus in samenwerking met Mobiloscoop weer de Drijf In Bioscoop.

Het programma is nu nog geheim maar het beloven drie leuke avonden te worden. De films starten direct na zonsondergang om ongeveer 21.30 uur. Tegen middernacht is de film afgelopen en kan de nachtelijke terugvaart richting Muiden of elders worden aanvaard. Het Pampus Paviljoen verzorgt catering voorafgaand en tijdens de films. Vanaf 19.00 uur is de haven geopend voor de bezoekende boten.

Prijzen en kaartverkoop
Eigenaren kunnen met hun eigen boot naar de Drijf In Bioscoop. Tickets zijn verkrijgbaar via de ticket webshop op www.pampus.nl en kosten per persoon € 15,-. De gegevens van de boot (naam, type, lengte en aantal personen) moeten worden doorgegeven via pr@pampus.nl, zodat de haven optimaal kan worden ingedeeld.

Inbraak

MUIDEN - Op het P+R-terrein aan de Maxisweg is tussen 1 en 11 juli een grijze Peugeot 206 opengebroken.

Hoe er is ingebroken is niet bekend, maar er werd een TomTom uit de auto gehaald.

Sidney en Paula bevestigen huwelijk met kanonschoten

Kanonschoten op de Ossenmarkt Foto: Wirjo Hardjono

WEESP - Dat is pas een knallend einde van een huwelijksdag! Sidney en Paula trouwden zaterdag en schoten tijdens het afsluitende feest in de Theetuin op de Ossenmarkt een kanon af. Het kanon werd rond 17.00 uur twee keer afgeschoten. Een keer door de bruid en bruidegom samen en de tweede keer door alleen de bruidegom. De knallen waren goed te horen. Vooraf was bij de gemeente Weesp keurig ontheffing aangevraagd voor het lossen van de schoten.

Ramon van Biezen

Loopt de Nijmeegse Vierdaagse afstand 50 km
Weesper sinds 1981
37 jaar

Wat wordt jouw zwaarste dag?
"De eerste, dat is met 52 kilometer meteen de langste dag."

Wat helpt jou vrijdag over de finish?
"Het weerzien met mijn vriendin Diane en zoontje Luca."

En wat is het eerste dat je dan doet?
"Ik denk een traantje laten."

Wat doe je verder in het leven?
"Behalve een trotste pappa zijn, ben ik graag bezig: hetzij in de tuin, als vrijwilliger bij speeltuin Don Bosco en als bondsgedelegeerde met het begeleiden van tennistoernooien."

Favoriete vakantiebestemming?
"Overal waar de zon schijnt."

Wandelen of tennis?
"Toch tennis, de vierdaagse is een uitdaging die ik dit jaar voor het eerst ben aangegaan."

Bergen of zee?
"De bergen om vanaf te skiën."

Wat is je beste eigenschap?
"Ik ben behulpzaam."

En je slechtste?
"Slordigheid."

Wat weten veel mensen niet van je?
"Ik zwem niet in open water."

Waar droom je van?
"Om ooit een camping te beginnen."

Wat moet er persé mee in de koffer?
"Naar Nijmegen: bevestigingsbrief, legitimatie en een drinkzak voor water."

Wie verdient een compliment?
"Mijn vriendin voor het harde werken tegen haar ziekte."

Met wie wil je een goed gesprek?
"Ik wil Linda de Mol vragen wanneer ze bij mij over de brug komt met die postcodekanjer."

Favoriete stek in Weesp?
"Don Bosco en Nelis."

Als je burgemeester was, dan?
Zou ik zorgen voor een mooi Bloemendaler bos, park en recreatiegebied."

Welk lokaal nieuws houdt je bezig?
"De mogelijke subsidiestop voor verenigingen en de aanleg van het aquaduct bij Muiden."

Nóg meer kinderactiviteiten op de zaterdag van het S&B-feest

Waterbaan, klimwand, kleibus en nog veel meer

Klimmen en klauteren, dit jaar ook op het water. Foto: Marieke van Veen

Hdoor Marieke van Veen

WEESP - Het Sluis-en-bruggenfeest wordt dit jaar nog meer een feest voor groot en klein. Speciaal voor de jongere feestgangers breidt de organisatie het zaterdagprogramma uit met extra kinderactiviteiten, met als hoogtepunt een opblaasbare waterbaan in de Kom.

Het feest gaat op de donderdag al jaren van start met een Wild Water Race. Feestelijk uitgedoste teams moeten zo snel mogelijk een parcours over opblaasbare toestellen afleggen. Dat levert ze vrijwel altijd een nat pak op.

Je ziet de kinderen in het publiek op de kant vaak verlangend kijken: dát zouden ze nou ook wel eens willen! Dit jaar komt er daarom op de zaterdag een juniorvariant van dit waterparcours. Kinderen tussen de 10 en 15 jaar mogen een poging doen om droog over te komen. Maar omdat het team z'n best gaat doen om er een lastige baan van te maken, wordt geadviseerd voor de zekerheid droge kleding en een handdoek mee te nemen.

Het belooft die zaterdag sowieso een leuke dag te worden voor kinderen, die ook al lekker vroeg begint. Om 7.00 uur is er een kindervrijmarkt op de Hoogstraat. Voor kinderen tot 15 jaar houdt de AWHB om 10.00 uur een viswedstrijd in de Kom. Om 12.00 uur gaat de Kinderspeelstraat op de Herengracht van start. De Kleintjes kunnen kleien, knutselen en springen op een luchtkussen. Voor wat grotere kinderen zijn er een klimwand en trampolines. De Kinderspeelstraat blijft tot 20.00 uur staan. De waterbaan is er van 13.00 tot 15.00 uur. Voor het waterparcours hebben kinderen schriftelijk toestemming nodig van een ouder of een verzorger. Dit formulier is nu al te downloaden via sbfeest.nl. Het Sluis-en-bruggenfeest is dit jaar van donderdag 27 t/m zaterdag 29 augustus.

UWV: steeds minder WW-uitkeringen

WEESP - Er worden steeds minder WW-uitkeringen in Weesp verstrekt. Dat laat uitkeringsinstantie UWV weten.

In Weesp werden in juni van dit jaar 444 uitkeringen uitgegeven. Vorig jaar waren dat er nog 518, wat neerkomt op een daling van bijna 14 procent.
UWV geeft op basis van de Werkloosheidswet (WW) een uitkering aan werknemers die buiten hun schuld hun baan zijn kwijtgeraakt. Het aantal WW-uitkeringen heeft betrekking op ontslagwerkloosheid.

De meeste uitkeringen in Weesp waren in de categorie 50+: 228.
Alhoewel de WW-uitkeringen niet direct iets zeggen over de werkloosheid, want er zijn geen maandcijfers over de bijstand, meldt het UWV wel dat er in de regio een structurele daling is van WW-aanvragen.

Er zijn dus minder mensen gedwongen werkloos geworden.

Kinderen stelen snoep

WEESP – Twee jongens van de 12 jaar zijn maandagmiddag bij de Albert Heijn aan de Achtergracht betrapt toen ze voor 4,65 euro spullen hadden gestolen.

De politie werd erbij gehaald en de jonge Weespers zijn meegenomen naar het bureau. Daar zijn ze, na een flinke reprimande van de agenten, later door hun ouders opgehaald.

Leeuwenveld wordt geblust door Muiden

WEESP - Wie in noordelijk Weesp straks de brandweer belt, krijgt Muider brandweerlieden op bezoek. Brandweer Muiden gaat uitrukken naar een deel van Weesp.

Nu nog bestrijkt de brandweerpost Weesp het hele Weesper grondgebied, maar dat gaat veranderen. Dit om de aanrijtijden te verkorten, zo vertelt de brandweer Gooi & Vechtstreek. Volgens een woordvoerder gaat het om de wijk Leeuwenveld (alles noordelijk van het spoor). De maatregel gaat na de zomer in. De brandweerlieden zijn woensdag bijgepraat.

De nieuwe verdeling van het werkgebied geldt niet voor de kleine, snelle, brandweerwagen waarmee Weesp sinds vorig jaar uitrukt. Die rijdt ook voor branden in Muiden.

Zomerexpo

WEESP - Ruimte is het thema van de zomerexpositie van Eric Hage in de synagoge. Vanaf aanstaande zaterdag tot eind augustus.

Hage: "Ruimte nemen, ruimte geven, ruimte veroveren, ruimte creëren, ruimte voor het heden, verleden, de toekomst. Ruimte voor jezelf, ruimte voor een ander. Ruimte is een thema waar je zoveel binnen en omheen kunt doen, daar moest een expositie van komen."

Openingstijden: woensdag, donderdag, vrijdag van 13.00 tot 17.00 uur, zaterdag en zondag van 12.00 tot 17.00 uur.

Nieuwstad krijgt pizzeria

WEESP - Op de Nieuwstad komt een Italiaanse pizzeria. Dat staat althans op stickers op het raam van voormalig café Amstelstroom.

Er wordt al weken druk verbouwd in het pand. De zaak gaat La Base heten. Wanneer de pizzeria opengaat is nog niet bekend.

Dorpscafé Villa Tante Bep als kloppend hart van Driemond

Na vijf jaar knokken zijn alle vergunningen rond

Villa Tante Bep op de Lange Stammerdijk: ook voor fietsers en wandelaars.

door Marieke van Veen

DRIEMOND - In Weesp is een café nooit ver weg, maar in Driemond was dat anders. Tot nu. Voor het eerst sinds lange tijd kunnen Driemonders weer in hun eigen dorp naar de kroeg. Villa Tante Bep opende in mei de deuren. Uitbater Willem Koopman heeft een lange adem, want het verwezenlijken van zijn buurtcafé ging niet zonder slag of stoot.

Enerzijds zijn daar de Driemonders die graag meer reuring blieven, anderzijds heb je de mensen die voor Driemond hebben gekozen vanwege de rust. Die zaten niet te wachten op herrie en andere overlast. Met die overlast valt het wel mee, daar zorgt Koopman eigenhandig voor. "We sluiten doordeweeks al om 22.00 uur, in het weekend om 01.00 uur, en vragen onze gasten om aan de buren te denken. Indien nodig grijpen we in. Ook letten we er bijvoorbeeld op dat gasten hun auto's of brommers netjes neerzetten."

Willem Koopman heeft met zijn buurtcafé reuring in het dorp gebracht. Foto's: Marieke van Veen

Op vrijdag luiden jong en oud hier samen het weekend in

Ontmoetingsplaats
Koopman zit zelf ook niet te wachten op gelal en opstootjes. "Villa Tante Bep is een ontmoetingsplaats voor álle Driemonders. De breiclub drinkt hier koffie, de dartclub gooit hier pijltjes, fietsers en wandelaars rusten hier uit en op vrijdag luiden jong en oud hier samen het weekend in. Mooi toch?" Hij krijgt veel positieve reacties op het café, waarvoor hij een groot deel van zijn woning aan de Lange Stammerdijk heeft opgeofferd: "De meeste Driemonders zijn blij dat er weer wat vertier is in hun dorp. We krijgen complimenten over de nostalgische inrichting en de goede sfeer."

Toch zijn er nog steeds enkele buren die niks van het café moeten hebben. "Enkele omwonenden zit het zo hoog dat ze alles aangrijpen om te klagen. Maar dat zegt meer over deze mensen dan over Villa Tante Bep." Koopman heeft inmiddels een dikke huid gekregen. Het heeft ruim vijf jaar geduurd voor hij eindelijk een vergunning had. De Driemonder mag dan een succesvolle ondernemer zijn, (hij heeft ook een online sportwinkel) maar als horeca-uitbater is hij eigenlijk nog een groentje.

'Bewoners kunnen hier banden aanhalen en vriendschappen sluiten'

Vriendschap
"Ik moest het allemaal zelf uitzoeken. Maar al doende leert men. Met alle kritiek heb ik wat gedaan, kosten nog moeite zijn gespaard. En ik zal ook de komende jaren mijn best blijven doen om Villa Tante Bep te verbeteren. Wat mij drijft? Ik doe dit niet per se voor het geld. Ik ben een gezelligheidsdier. Een dorpscafé is belangrijk voor een gemeenschap als Driemond. Mensen leven te veel langs elkaar heen. De bewoners kunnen hier banden aanhalen, nieuwe vriendschappen sluiten, naar elkaar luisteren, elkaar helpen en van elkaar horen wat er allemaal speelt in het dorp. Ik zie Villa Tante Bep als het kloppende hart van Driemond."
Vanaf 27 juli is Villa Tante Bep twee weken dicht vanwege vakantie.

Column

Zomer op de boot

Als je aan de Vecht woont moet je op z'n minst van varen houden. Ik ben helaas geen held op het water. Ik vaar graag op bejaardensnelheid naar de Thai in Nederhorst op en neer en dat was het wel weer. Nu heeft mijn vrouw Daniëlle Vaarbewijs 1 en 2 en doet zij niets liever dan met de onze speedboot naar Muiden en dan het Gooimeer op. Ik zit dan al wat minder rustig met mijn drankje.

Het begint al bij de Sluis van Muiden. Ik weet niet of we links of rechts moeten liggen, of ik die dekselse stootwillen nu wel of niet binnen moet halen en wie er wanneer de sluis in of uit mag. Ik ben sowieso onhandig met de etiquetten op het water. Je groet elkaar wel van boot naar boot, maar van boot naar wal weer niet. En je zwaait niet naar roeiers, want die kunnen niet terugzwaaien. Enthousiast zwaaien naar waterskiërs is wel het proberen waard, hoe vriendelijker je zwaait hoe groter de kans is dat ze in een impuls toch terugzwaaien en per ongeluk het koord loslaten.

Na de sluis van Muiden begint het pas echt. Het open water. Ik vind het varen te hard gaan en ik snap de borden op het water niet. Dus ik doe de nootjes in een schaaltje en schenk de drankjes in voor welke zeehelden van vrienden we aan boord hebben. Maar zodra ze gaat planeren met de boot en ik achterop in de spetters een glas cola in probeer te schenken begint het grote bij elkaar houden van de inboedel. Tot nu toe ben ik verloren: een zakje cashewnootjes, een theelepeltje, een WeesperNieuws en de riem van een hond. Niet de hond zelf, die zat rustiger dan ik op de boot.

Verloren: nootjes, een lepel, een WeesperNieuws en een riem

Misschien ligt het aan het soort boot. Want toen onze vriend Kees ons een keer meenam op zijn zeilboot, kwam ik in meditatieve toestand weer thuis. Misschien is het de rustige inborst van Kees zelf, maar het grote open water was stukken minder eng dan in de planerende speedboot from hell waar ik normaal op zit. Misschien ligt het gewoon aan mij en houd ik wel enorm van het water, maar vooral vanaf de kant.

Hek bij de Groene Punt moet overlast tegengaan

WEESP - Bij de ingang van de Groene Punt is een hek geplaatst. Dit moet overlast van scooters en auto's tegengaan. De laatste weken werd er veel geklaagd over de populaire zwemplek.

De gemeente heeft vorige week dinsdag besloten tot het plaatsen van het hek na overleg met de politie en andere betrokkenen.

De Groene Punt is de populairste zwemplek in Weesp. Dit jaar populairder dan ooit. De politie houdt de zwemplek de komende weken scherp in de gaten. Er geldt ook een alcoholverbod.

Verder ziet de gemeente op dit moment geen reden om zwemmen op de Punt te ontmoedigen.

"De Groene Punt wordt bij mooi weer intensief gebruikt door recreanten. Er bestaat geen noodzaak om hier verandering in aan te brengen, zolang er geen hinder ontstaat voor de scheepvaart of overlast voor de omgeving. Het betreden en zwemmen in de Vecht is op eigen risico", zo licht de gemeente toe.

Van de lezers

Laurentiuskerk
Als niet-Weesper heb ik geen recht van spreken, toch heb ik gepoogd een technisch-organisatorische oplossing voor de dreigende sloop van de Laurentiuskerk aan te dragen.
1. Op dit moment loopt op de lezerspagina van het Parool een reeks over hoe ambtsdragers in diverse kerken in Amsterdam met activiteiten in de kerk financieel de kerk in stand houden. Zo deed dominee Oosterwijk van de Westerkerk uit de doeken hoe zij de kerk als museum gebruikt om inkomsten te genereren. In de reeks kerken, die niet (meer) als gebouw voor een eredienst worden gebruikt, noem ik: de Ronde Lutherse Kerk aan het beging van de Singel bij het Centraal Station van Amsterdam en de Olofkapel, maar ook de Posthoornkerk. Kortom gelovigen en niet-kerkelijken houden hun kerk in stand. Moet toch in Weesp ook kunnen!
2. De kerk is eigendom van parochiebestuur en bisdom. Het is van het grootste belang, in een eerlijk en open gesprek, met deze partijen, te komen tot een koerswijziging: van sloop naar normaal gebruik met godsdienstoefeningen en opbrengsten uit nevenactiviteiten.
Ferry Colon

Muiden en het Sociaal Domein.
Gemeente is duf en suf, ja dat beeld hadden wij verwacht, aldus wethoudster Timmermans vorige week in het MuiderNieuws met een glimlach. Ze onderzoekt het sociaal domein, in de minder dan zes maanden die de zelfstandige gemeente nog te gaan heeft is dit het speerpunt. Sport (een groot deel van ons Sociaal Domein) is goed voor onze gezondheid, verbindt jong en oud, nieuwe bewoners integreren en je ontmoet elkaar of leert hier elkaar kennen,in het dorpshuis, de kantine van en voor ons allemaal. Nadat wethouder Winnubst in 2009 aangaf dat een gezamenlijk sport complex met name voor SC Muiden en SC Muiderberg halverwege Muiden onmogelijk was vanwege de natura 200 staat een groot deel van ons sociaal domein op instorten.
Opvolgster wethouder Timmermans heeft deze trend niet doorbroken en zal dit ook niet gaan doen. Allemaal bla bla, de hockeyclub, SC Muiden, de Tuindersvereniging, de Sporthal en HeerenXIV (ligplaats) hebben ook mede door haar beleid een leegloop van leden en vrijwilligers, staan op omvallen of is al vernietigd. Een half jaar geleden is het zoveelste onderzoek naar de wensen van de jeugd uitgevoerd. Dit vond plaats in de kantine van SC Muiden, over de zorgen van de vereniging mocht niet gesproken worden, dan maar een vraag over de trapveldjes. Onderhoud het astublieft dan hebben wij een plek om te sporten en elkaar te ontmoeten. U kent vast het resultaat: de trapveldjes in Muiden worden niet onderhouden en zijn onbespeelbaar. Hoezo duf en suf...
Ben Metze

30 km
Goed dat de gemeente op de 30 km-zone attendeert. Het zijn niet alleen spelende kinderen die gevaar lopen. Andere mensen en huisdieren lopen ook gevaar. Auto's die te snel rijden verstoren ook het woongenot in het algemeen, verstoren de nachtrust. De meeste hardrijders in Nooit Gedacht wonen gewoon verder op in de wijk Mariahoeve. Moet de gemeente in dure maatregelen investeren? Bewoners kunnen zich toch gewoon een beetje socialer gedragen!! 30 is 30 en niet 60 of 70 km, ook als er geen kind op straat speelt. Bedankt iedereen die zich beschaafd en sociaal gedraagt.
Renate Wolf

De Laurentiuskerk in 1926. Foto: RHC Vecht en Venen

Over de Laurentiuskerk is het laatste woord nog niet gesproken. Uit gesprekken blijkt dat men weinig weet over de geschiedenis van deze kerk. Katholieke kerken werden vaak gewijd aan heiligen. De Protestantse Gemeente Weesp was oorspronkelijk een katholieke kerk en heette toen de Heilige Laurentius Kerk, gewijd aan Sint Laurentius en Maria Magdalena. Na de reformatie ging deze kerk over naar de protestanten en kreeg toen de naam Grote- of Laurenskerk. De katholieken maakten daarna gebruik van zogenoemde schuilkerken. Zij waren lange tijd niet vrij in het beleven van hun godsdienst. Op een zeker moment kregen de katholieken hun vrijheid terug en konden zij weer een echte kerk bouwen waarvan de eerste steen op 1 april 1875 werd gelegd. Op 24 augustus 1876 werd de kerk in gebruik genomen en gewijd aan Sint Laurentius en Maria Magdalena en kwam de naam van de eerste rooms-katholieke kerk dus weer terug. Waar komt de naam Laurentius vandaan? Hiervoor hebben wij een boek uit 1873 nodig. Dit is in mijn bezit en heet 'Levens der heiligen voor alle dagen des jaars', geïllustreerd met 365 gravuren. De Heilige Laurentius leefde van 215 tot 258. Hij werd in Spanje geboren, was in Rome diaken, bemoeide zich met administratieve taken en had het beheer over giften die bestemd waren voor armen en behoeftigen. Hij was in dienst bij Paus Sixtus II en de stad stond onder de regering van Keizer Valerianos. In die tijd was het houden van kerkdiensten verboden en toen deze toch door Laurentius werden gehouden werd hij verraden en ter dood gebracht. Hij werd levend op een rooster verbrand. Op het dak van de Grote of Laurenskerk herinnert een windvaan ons aan deze gebeurtenis want hierop is hij te zien met een rooster. Op 10 augustus wordt hij herdacht.

'De titel poortwachter van Weesp draag ik met trots'

Rob Visser is de praatpaal en halve psycholoog van de Stationsbuurt

Rob Visser: 'Heel Weesp trekt hier aan mij voorbij.' Foto: Ruth van Kessel

door Ruth van Kessel

WEESP - Zodra het zonnetje maar even zijn gezicht laat zien zet Rob Visser zijn stoel voor de deur. Pilsje erbij, shaggie, vanaf de kruising Herensingel en Stationsweg heeft hij een prachtig zicht op Weesp. Het leven trekt letterlijk aan hem voorbij. "Ze noemen me ook wel de poortwachter van Weesp", lacht de 51-jarige Weesper. Deze koosnaam draagt hij met trots.

"Je had me ook in mijn blote bast kunnen aantreffen", lacht Rob Visser terwijl hij een stoel bijtrekt. "Maar dat vond ik niet zo gepast voor dit moment. Maar op andere momenten doe ik het wel. Heerlijk genieten van de zon op mijn lijf. De zon? Dat is mijn alles." Visser is zorgzaam: "Zit je goed? Wil je koffie?" Een oplettende kijker ziet dat hij wat trekt met zijn been, maar zijn continue vrolijke gebabbel leidt af van deze onvolkomenheid. Muziek klinkt vanuit de kamer door naar buiten. Als Visser eindelijk zit kijkt hij stralend om zich heen. Hij heeft zicht op de Groene Punt, de entree van Weesp over het water van de Vecht en over de weg. De Weesper lacht: "Ik heb het hier toch prima voor mekaar zo?"

'Ik voel me soms net Sinterklaas, ik kan wel blijven zwaaien'

Heel Weesp trekt hier aan je voorbij?
"Ja, prachtig hè en ik hoef er niets voor te doen. Ik voel me soms net Sinterklaas, ik kan wel aan het zwaaien blijven. Dan rijdt er weer een bekende voorbij of roept er een kind iets vrolijks naar me. Ze kennen me allemaal en ook voor mensen die ik niet ken, word ik een bekende. Met mooi weer zit ik hier immers altijd, heerlijk."

En inderdaad: daar klinkt een toeter. Een raampje wordt opengedraaid: Hé Rob, alles goed? Grappen gaan over en weer. Een buurman steekt de straat over. "Ga je boodschappen doen? Wil je dan een traytje bier voor me meenemen?", vraagt Visser. "Tuurlijk, geen enkel probleem", is het antwoord. Visser lacht weer zijn brede lach: "Weet je, deze man is pas echt een vriend. Als het nodig is staat hij altijd voor me klaar."

Rob Visser woont sinds 2007 aan de Stationsweg. Na zijn scheiding was hij blij met een eigen woning. Zes jaar daarvoor had hij de diagnose MS gekregen, een ziekte met ontstekingen in de hersenen die maken dat je met stapjes achteruit gaat. Voor Visser betekende dat na een jaar het einde van zijn werkende leven bij Solvay: het ging gewoonweg niet meer, ook niet toen hij een aangepaste functie kreeg. Zijn jongste dochter was toen nog geen jaar oud.

Poortwachter

Het waren twee jonge mannen in café De Natte Krant die Rob Visser zijn titel 'poortwachter van Weesp' gaven. Visser is trots op de naam, zo veel beter dan de term 'voordeurzitter' of 'de rijkste man van Weesp'. Visser: "Mensen die mij zo noemen weten niet hoe het met mij zit en dat ik alleen nog met ruststops het centrum van Weesp haal. Laat mij maar lekker buiten zitten en genieten. Bij mooi weer zit ik hier tot diep in de nacht."

'Ik ben beperkt, maar van wat ik wel kan geniet ik maximaal'

Een ander zou van minder een chagrijnig mens worden.
"Ik niet. Wat heb ik daaraan? Daar heb ik alleen maar mezelf mee. Ik ben nog steeds diezelfde Rob als van voor de diagnose. Dezelfde babbelaar met een rijk sociaal leven als dat ik nu ben. Natuurlijk kon ik bij de pakken neer gaan zitten, maar zo ben ik niet. Ik ben iemand die in mogelijkheden denkt. Toen ik moest stoppen met werken was ik nog mobiel en kon ik overblijfvader bij mijn dochters op school zijn. Dat was een prachtige tijd, eigenlijk fantastisch dat ik dat kon doen."

Nooit eens een rottige dag?
"Natuurlijk wel, maar dan blijf ik binnen. Dat weten buren ook: als bij Rob de luxaflexen overdag dicht zijn, hoef je me even niet te storen. Maar laten we er alsjeblieft over ophouden. I don't give a fuck om MS, ik heb er niets mee."

Met wat dan wel?
"Met mensen ontmoeten en ze te helpen waar ik kan. Soms ben ik een halve psycholoog met mijn levenswijsheden. Ik hou van verhalen vertellen en mensen voor de gek houden. Ik ben beperkt, maar van wat ik wel kan geniet ik maximaal."

Marianne's Warming Up

Voordat Marianne Klijnstra op 6 september zelf Smal Weesp induikt, vraagt ze een van de 200 andere Weesper deelnemers hoe zij dat nou aanpakken, zo'n WeesperNieuws Triatlon.

Boy Bouma
Startnummer 2412
Sportende barman

We zien het allemaal wel eens even niet meer zitten tijdens het trainen. En op dat soort momenten kun je altijd op het terras gaan zitten en dan staat Boy daar voor je klaar om een biertje voor je te tappen. Zijn vader en een aantal vrienden hadden al een aantal keren mee gedaan met de triatlon. En zoals het een goede barman betaamt, beloofde Boy onder invloed van enige alcoholische consumpties om ook maar eens mee te doen met de triatlon. Vorig jaar stond hij dan voor de eerste keer aan de start. Maar waar toen het terras ergens halverwege de zomer aanlokkelijker werd dan het volgen van trainingen, wil hij dit jaar toch wat sneller bij de eindstreep zijn. Hij meldde zich in oktober aan bij de TTW en heeft de hele winter getraind om dit jaar een persoonlijk record van zo'n 10 minuten neer te zetten. Vooral het fietsen biedt nog veel mogelijkheden tot verbetering. "Maar de training schiet er wel eens bij in", zegt Boy lachend, terwijl hij een blik op de klok werpt en gebaart naar de bar die tussen ons in staat. Hij haalt zijn schouders maar eens op en gaat weer aan het werk, terwijl ik op het terras maar eens ga kijken hoe Smal Weesp er bij ligt. En dan maar eens bedenk hoe het er eigenlijk met mijn eigen trainingen voor staat.

Werk aan de winkel voor mensen met beperkingen of problemen

Bibliotheek en Hoogerlust slaan de handen ineen

Vanaf 1 september is Bibliotheek Weesp een locatie voor dagbesteding. Foto: Christian Pfeiffer

door Marieke van Veen

WEESP - Ook mensen met beperkingen en/of psychische problemen staan graag middenin in de samenleving. Betaald en zinvol werk is voor deze doelgroep echter vaak lastig te vinden. Een nieuwe samenwerking tussen Zorgboerderij Hoogerlust en Bibliotheek Weesp vergroot de kansen voor deze groep Weespers.

Vanaf 1 september kunnen Weespers met beperkingen of psychische problemen onder begeleiding aan de slag in De Bibliotheek aan de Oudegracht. De in juni gehouden informatieavond heeft genoeg deelnemers opgeleverd om het project op te starten.

Dagbesteding zorgt voor ritme, sociale contacten en meer eigenwaarde

Voldoende deelnemers
Marijke Schwirtz: "De informatieavond was een succes. Er waren 14 belangstellenden op afgekomen. Onder hen waren er vijf die we als mogelijke deelnemer kunnen beschouwen. Dat is in principe al genoeg om te starten, maar we zijn ook nog in gesprek met andere organisaties die mogelijk nog kandidaten kunnen aandragen."

Zorgboerderij
Schwirtz heeft ruime ervaring in deze vorm van dagbesteding. Samen met André van der Galiën runt zij zorgboerderij Hoogerlust aan de Weesperbinnenweg in Muiden. Zorgvragers kunnen op deze boerderij als hulpboer aan de slag en voor kinderen vanaf 6 jaar met een zorgvraag is er een zaterdagopvang.

Eigenwaarde
Nu zijn dierenverzorging, tuinonderhoud en huishoudelijk werk weliswaar andere koek dan meehelpen in De Bibliotheek, maar de basisgedachte blijft hetzelfde: een zinvolle dagbesteding in een veilige en fijne omgeving zorgt voor ritme, zelfontwikkeling en sociale contacten en vergroot bovendien iemands eigenwaarde.

Gevarieerd werk
De dagbesteding in Bibliotheek Weesp gaat bestaan uit werkzaamheden in zowel de bibliotheek zelf als in het inpandige leescafé. Denk hierbij aan het opruimen van teruggebrachte boeken, het onderhouden van de speel-o-theek, licht kantoorwerk, het bereiden van koffie, thee en kleine hapjes en het bedienen van klanten in het café en op het terras. De deelnemers worden bijgestaan door een professionele begeleider.

Sociaal Wijkteam
In principe kan het project al 1 september starten. Schwirtz: "De Bibliotheek is er klaar voor. In eerste instantie denken we aan twee dagen in de week, en gaan dan kijken hoe het zich ontwikkelt." Ondertussen gaat Schwirtz ook gesprekken voeren met het Sociaal Wijkteam Weesp en de Tomin Groep. "Wellicht kennen zij ook mensen voor wie deze dagbesteding waardevol zou kunnen zijn."

Nog meer locaties
Ook gaat Schwirtz door met bekendheid geven aan haar werk en het nieuwe project. "We zijn altijd op zoek naar mogelijke partners. Wellicht kunnen we in Weesp nog meer locaties opstarten in andere branches, zodat deze doelgroep ook echt iets te kiezen heeft."

Voor wie?
De dagbesteding in De Bibliotheek is geschikt voor mensen met een verstandelijke beperking, een lichamelijke beperking, psychische of psychiatrische problemen, een autistische stoornis, dementie, een grote afstand tot de arbeidsmarkt, een burn-out en niet aangeboren hersenletsel.

City viert 25ste verjaardag met sterk programma

Jan Rot, Dolf Jansen, Debby Petter, Vincent Bijlo, Dikkie Dik, films, quizzen en meer

Voor ieder wat wils. Foto: Marieke van Veen

WEESP - De City of Wesopa bestaat 25 jaar. Het theater viert dat een seizoen lang met mooie, hilarische en ontroerende voorstellingen voor jong en oud. In de nazomer kan het publiek alvast een voorproefje nemen, dan zijn er zogenoemde preview-dagen.

Koop vijf kaartjes in een keer en krijg tien procent korting

Ze komen er graag, die cabaretiers, theatergroepen, muzikanten en poppenspelers. Sommigen zelfs al jaren (achtereen). De City staat dan ook bekend als een knus en charmant theater. Loop alvast eens door het programma, wie in de voorverkoop vijf kaartjes reserveert krijgt 10 procent korting. Een greep uit het seizoen 2015/2016:

September
Vrij 11: Preview
Zon 13: Preview jeugd
Woe 16: Meneer Monster
Vrij 18: Dolf Jansen
Zat 19: Embers Band
Woe 23: City Quiz
Zat 26: Michiel Borstlap
Zon 27: Fatsnerran
Oktober
Zat 3: Henry van Loon
Zat 10: Jan Rot
Zon 11: De Wolkenfabriek
Di 13: Musica Callada
Vrij 16 + zat 17: Fotodagen
Zat 17: Hans Aarsman
Woe 21: Winnie de Poeh
Vrij 23: Hans Dorresteijn
Zat 24: Katinka Polderman
Zon 25: Koffieconcert
November
Zat 7: Mug met de Gouden Tand
Zon 8: Ik heb een Vlieg ingeslikt!
Zat 14: Franse Chansons
Zat 21: De Partizanen
Vrij 27 + Zat 28 Dinner & movies
Zon 29: Nederlands Fluitkwartet
December
Woe 2: Loet moet naar Sinterklaas
Vrij 11: Trio Bier
Zat 12: Korenfestival
Woe 16: Circastique
Zat 19: Serious Request
Januari
Zat 9: Vincent Bijlo
Vrij 15: Theater Rast
Zat 16: Darius Ensemble
Zon 17: Dikkie Dik
Zat 23 + zon 24: De City Speelt
Vrij 29: Carel Kraayenhof
Februari
Vrij 5: André Manuel
Zat 6: Opium voor het Volk
Vrij 12 + zat 13: Bandjesfestival
Woe 17: Dirk Scheele
Zat 20: Debby Petter
Zat 27: Magda Mendes
Maart
Vrij 4: Eva Crutzen
Don 10: Muziekfilmfestival
Zon 13: HiHaHuttenbouwers
Zat 19: Het Volk: In Dothan
April:
Zat 2: Kim van Zeben
Zon 3: Nieuwe Vuilnismannen
Vrij 8 + zon 10: The City Singers
Zat 16: Volksoperahuis
Vrij 22 t/m zon 24: MixCity
Vrij 29: De Joodse Bruidjes

Kaartverkoop via wesopa.nl.

Is Menno's team goed voor tourzege?

Zal Menno ten Have (596 punten) met zijn rennersteam zijn voorsprong in de Pool de France kunnen handhaven tot de finish van komende week? We gunnen het Menno van harte, maar Ruben Voskuil zit hem met 595 punten wel erg op de hielen. Derde staat Matija Hutters met 584 punten. Wie er vandoor gaat met de poolzege, zal zondag duidelijk worden als de laatste touretappe wordt verreden. Meer rangen en standen zijn te vinden op weespernieuws.nl. Daar is zondag na de finish ook te zien wie de fiets gewonnen heeft.

Algemeen klassement
1.Menno ten Have Weesp 596
2 Ruben Voskuil Weesp 595
3 Matija Hutters Weesp 584
4 Bart Elderenbosch Weesp 582
4 Esther van Wegen Weesp 582
6 Ivana Kucerova Weesp 578
7 Franz Ligtvoet Sr. Weesp 576
7 Jorg Dame Weesp 576
7 Sander Smeink Weesp 576
10 Frank Visser Driemond 574

Bergklassement
1 Peter van Schaik Driemond 131
2 Max van Galen Last Weesp 127
3 Patrick de Haan Weesp 123
4 Sven Irik Driemond 122

Sprintklassement
1 Ashley Sandilands Weesp 290
1 Lindsay van Huisstede Nederhorst 290
3 Anny Leurs Weesp 289
4 Ricardo Schluter Weesp 287
4 Tijn van Aelst Weesp 287

Uitslag zestiende etappe (20 juli)
1 Hiske Dinkelman Muiderberg 24
1 Jesse Nicolai Muiden 24
3 Bart Slokker Weesp 23
3 Co Roest Driemond 23
3 Olga van Eijken Weesp 23
3 Rick Stol Weesp 23

Uitslag vijftiende etappe (19 juli)
1 Annet Veldhuisen Weesp 78
2 Danny Simons Weesp 77
2 Jeroen van Es Weesp 77
2 Johan Boor Weesp 77
2 Ricardo Schluter Weesp 77
2 Theo Voskuil Weesp 77
2 Willy Boer Weesp 77

Uitslag veertiende etappe (18 juli)
1 Hennie Toonen Weesp 46
1 Henri Blom Van Assendelft Weesp 46
1 Willem Schmidt Weesp 46
4 Erwin Verlaan Nederhorst Berg 40

Uitslag dertiende etappe (17 juli)
1 Tamara Jak Nederhorst 74
2 Angelique Schluter Weesp 63
2 Frank Visser Driemond 63
4 Brenda van Schaik Nederhorst 62
4 Jan Wolffenbuttel Nigtevecht 62
4 Michiel de Groot Nigtevecht 62
4 Roy Dik Nederhorst den Berg 62
4 Ruben Voskuil Weesp 62

Uitslag twaalfde etappe (16 juli)
1 Sven Irik Driemond 53
2 Danielle Meyer Weesp 51
2 Koen Füssenich Weesp 51
2 Peter van Schaik Driemond 51

Uitslag elfde etappe (15 juli)
1 Jessica Dik Nederhorst 46
1 Max van Galen Last Weesp 46
1 Patrick de Haan Weesp 46

Protestantse Gemeente
Zondag 26 juli 10.00 uur
Grote Kerk
ds. W.J. Lamfers

Parochie van Levend Water
Zondag 26 juli 10.00 uur
H.H. Laurentius en Maria
Magdalenakerk
Woord & Communieviering
Liturgiegroep
Dinsdag 28 juli 10.00 uur
Kapel
Woord & Communieviering
Liturgiegroep

NPB
Zondag 26 juli 10.30 uur
Van Houtenkerk
A. Ochtman de Boer

Evangelische Gemeente
Zondag 26 juli 10.00 uur
OAZ-gebouw
R. Speelman

woensdag 22 juli

Rode Kruis Soos

De Rode Kruis Soos van woensdag 22 juli komt te vervallen.

vrijdag 24 juli

Stadswandeling

Ontdek historisch Weesp en maak een wandeling met de Historische Kring. In de zomer vertrekt er elke vrijdag om 19.00 uur vanaf de Grote Kerk aan de Nieuwstraat een ervaren stadsgids. Aanmelden niet nodig. Kosten 3,50 euro per persoon.

woensdag 29 juli

Kinderrondleidingen

Kinderrondleidingen door Weesp voor kinderen van 6 tot 12 jaar. Verzamelen om 14.00 uur bij de Grote Kerk. Graag twee dagen van te voren reserveren via cora.sloot@hetnet.nl. Kinderen: 7,50 euro (incl. limonade, Don Bosco en leuke verrassing). Volwassenen 5,50 euro.

vrijdag 31 juli

Stadswandeling

Ontdek historisch Weesp en maak een wandeling met de Historische Kring. In de zomer vertrekt er elke vrijdag om 19.00 uur vanaf de Grote Kerk aan de Nieuwstraat een ervaren stadsgids. Aanmelden niet nodig. Kosten 3,50 euro per persoon.

zaterdag 1 augustus

Kunst aan tafel

Bij Porceleen vindt zaterdag 1 augustus een Kunst aan Tafel-dag plaats. De deelnemers gaan onder leiding van porseleinkunstenares Heleen porselein beschilderen. Afsluitend serveert Anna van Kunst aan Tafel in de tuin of serre een culinair Mediterraan buffet met drankjes. Prijs: 70 euro. Tijd: van 15.00 tot 19.30 uur. Reserveren kan tot 24 juli: via www.kunst-aan-tafel.nu of 06-51309439.

woensdag 5 augustus

Kinderrondleidingen

Kinderrondleidingen door Weesp voor kinderen van 6 tot 12 jaar. Verzamelen om 14.00 uur bij de Grote Kerk. Graag twee dagen van te voren reserveren via cora.sloot@hetnet.nl. Kinderen: 7,50 euro (incl. limonade, Don Bosco en leuke verrassing). Volwassenen 5,50 euro.

vrij 7 en zat 8 augustus

Ophalen oud papier

De werkgroep oud papier van de Grote Kerk haalt in Weesp het oud papier op. Het centrum is vrijdag 7 augustus aan de beurt, de andere wijken in Weesp zaterdag 8 augustus. Het papier moet om 8.00 uur buiten staan.

ma 10 tot vrij 14 augustus

Vakantie Bijbel Week

Voor de 6e keer organiseren de gezamenlijke kerken van Weesp de Vakantie Bijbel Week. Van 10 t/m 14 augustus 2015 van 9.45 tot 12.00 uur in het Lichthuis bij de GroteKerk. Alle kinderen van 4 tot 12 jaar uit Weesp en omstreken zijn van harte welkom. Met verhalen uit de bijbel, zingen en leuke knutselwerkjes.

woensdag 12 augustus

Mamacafé

In De Bibliotheek wordt woensdag 12 augustus een Mamacafé gehouden. Aanstaande ouders en ouders met jonge kinderen zijn van 10.00 tot 11.30 uur welkom om elkaar hier te ontmoeten.

zondag 16 augustus

Kindertriatlon

De Weesper Kindertriatlon wordt gehouden op de laatste dag van de zomervakantie: zondag 16 augustus 2015. De triatlon is voor kinderen van 7 tot en met 15 jaar en de afstanden zijn 100 meter zwemmen, 800 meter fietsen en 800 meter hardlopen. Inschrijven kan via de website www.kindertriatlon.com.

doorlopend

Don Bosco

Van zondag 5 juli t/m zondag 16 augustus is Don Bosco elke middag open van 12.30 -17.00 uur. De speeltuin is alleen op de zaterdagen gesloten en bij slecht weer.

Buitenyoga

In de maanden juli en augustus geeft YogaToday buitenyoga. De lessen worden onder meer gegeven op bastion De Nieuwe Achtkant. Op www.yogatoday.nl zijn de tijden en de locaties te vinden.

MOTORFIETSEN te koop
GEVRAAGD
alle merken en
bouwjaren. Defect of lang
stilgestaan geen bezwaar.
Direct gehaald, betaald en
gevrijwaard. 06-25418595

TANDPROTHETISCHE
PRAKTIJK WEESP

Theo Nuyens
Kunstgebitten en reparaties
klaar terwijl u wacht
(ind. mogelijk)
Bent u slecht ter been,
wij komen ook aan huis
E. du Perronstraat 38
1382 SZ Weesp
Tel: 0294-418722

Posicom geeft individuele therapie en training bij problemen omtrent pesten en / of bij het verwerken van een pestverleden. Voor kinderen, pubers en volwassenen. Meer informatie op:
www.posicom.nl

Privehuis Morosa Almere 06-11117475 Bakkenzuigerstr. 50 ma/vr 10.00 tot 19.00 uur meisjes/dames gevraagd kvk 32159766

De Espace vertaald naar ruime sedan

Talisman opvolger Laguna

De Renault Talisman is over een halfjaar verkrijgbaar.

De Renault Talisman wordt de opvolger van de Laguna. De vierdeurs sedan vertaalt de elegant design, hoogwaardige kwaliteit en moderne features van de nieuwste Renault Espace naar het D-segment.

Met zijn bijzonder royale interieur en kofferbak behoort de Talisman tot de ruimste modellen in zijn klasse, terwijl het geavanceerde onderstel, de efficiënte motoren en de vele veiligheidsfuncties bijdragen aan de unieke rijervaring. De nieuwe Renault Talisman beleeft zijn wereldpremière op de IAA in Frankfurt (17 t/m 27 september) en wordt begin volgend jaar op de markt verwacht. Prijzen worden op een later moment bekend gemaakt. De Renault Talisman Estate wordt in het voorjaar van 2016 op de markt gebracht. De lengte en breedte van respectievelijk 4,85 en 1,87 meter komen volledig ten goede aan de interieurruimte. Afhankelijk van de uitvoering is de Talisman voorzien van Full LED-koplampen. De markante LED-achterlichten met 3D-effect zijn altijd ingeschakeld, ook overdag. De zit- en opbergruimte is toonaangevend: de beenruimte van 262 mm achterin behoort tot de ruimste in het segment. De voorste stoelen staan opmerkelijk ver uit elkaar door de brede middenconsole, wat het ruimtelijke gevoel in de Talisman verder versterkt.

De auto wordt aangedreven door uitstekend presterende en efficiënte benzine- of dieselmotoren met een cilinderinhoud van 1,6-liter.

Turbobenzinemotor voor Nissan X-TRAIL

De eerste X-TRAIL die op benzine rijdt.

De Nissan X-TRAIL is vanaf eind september ook leverbaar met de DIG-T 163 benzinemotor. Het is voor het eerst dat de nieuwe generatie van Nissans veelzijdige Crossover in Nederland met een benzinemotor wordt aangeboden. De prijzen beginnen bij 28.250 euro en is per direct te bestellen.

Nu de verkoop van benzineauto's in het C-SUV-segment steeds verder aantrekt, komt Nissan met de X-TRAIL DIG-T 163. Met een vermogen van 120 kW (163 pk) en een koppel van 240 Nm bij 2.000 t/min staat deze 1,6-liter turbobenzinemotor garant voor aansprekende prestaties. Hij wordt in eerste instantie alleen geleverd in combinatie met voorwielaandrijving en een handgeschakelde zesversnellingsbak. Nissan levert de X-TRAIL DIG-T 163 met keuze uit vijf uitvoeringen. De prijzen variëren van 28.250 euro voor de Visia tot 35.750 euro voor de zeer rijk uitgeruste Tekna.

Ford EcoSport SUV subtiel vernieuwd

Met voorruitverwarming, handig voor straks.

De verbeterde Ford EcoSport SUV kan worden besteld. De auto beschikt over stijlvolle interieur upgrades, een betere rijdynamiek en nieuwe features voor meer comfort en gemak.
Klanten kunnen nu voor het eerst kiezen voor een uitvoering zonder een aan de achterzijde gemonteerd reservewiel. Tevens zijn er subtiele verbeteringen in het interieur aangebracht, waaronder stoelen die gedeeltelijk zijn uitgevoerd in leder als standaardoptie voor Titanium-modellen, een nieuw ontwerp van het stuurwiel en extra verchroomde details.

Het Winter Pack, met onder andere voorruit-, spiegel- en voorstoelverwarming, biedt extra gemak en comfort. De rijdynamiek van de EcoSport is verbeterd dankzij aanpassingen van de veren, de schokdempers, de torsiebalk achter, het Electronic Stability Programme en de instellingen van de elektronische stuurbekrachtiging.

De verbeterde versie van de EcoSport met de meerdere malen bekroonde 1.0-liter EcoBoost-benzinemotor is verkrijgbaar vanaf € 19.995. Daarnaast is de EcoSport leverbaar met een 1.5-liter benzinemotor of een 1.5-liter TDCi dieselmotor.

Nieuwe MINI Clubman is lekker groot

De nieuwe MINI Clubman is een moderne interpretatie van het onvervalst Britse shooting brake concept. Het ontwerp is authentiek en met afmetingen van 4,25 lang, 1,8 meter breed en 1,44 meter hoog alles behalve 'mini'. De flanken met de twee portieren aan weerszijden ogen stoer door de geaccentueerde 'schouders' die de breedte van de carrosserie extra accentueren. Het meest kenmerkend is de rechte achterkant met de dubbele deuren. Hij staat vanaf 31 oktober bij de MINI dealer.

SEAT draait lekker

De stijgende verkooptrend van SEAT sinds 2013 houdt aan. De Spaanse autofabrikant sloot de eerste helft van dit jaar af met 216.500 afgeleverde auto's, een toename van 8,2 procent vergeleken met dezelfde periode in 2014. Dit is het beste resultaat in de eerste helft van een jaar sinds 2007. De Leon voerde wederom de verkoopstatistieken van SEAT aan. Ook de Ibiza-verkopen vertoonden een opwaartse lijn, de Alhambra maakt de populariteitstop-3 van SEAT compleet. De vernieuwde Ibiza en Alhambra zullen de verkopen naar verwachting blijven opstuwen. Bovendien verwacht SEAT veel van een nieuwe compacte SUV, volgend jaar.

Dat is fijn: volledige factuurbedrag terug

Elbert Post uit Weesp is één van de twee gelukkige winnaars van de klantenactie 'Jouw stem telt' van Profile Car & Tyreservice. Hij ontving vrijdag zijn factuurbedrag van 212,48 euro retour . De prijs werd uitgereikt door Erik Brunsting van Profile Car & Tyreservice Beto in Weesp. Bij de 'Jouw stem telt' actie wordt de klant gevraagd naar de mening over de service. Deelnemers maken daarbij direct kans op maandprijzen, zoals het terugwinnen van het factuurbedrag of een cheque voor een weekendje weg.