MuiderNieuws

15 juni 2016

MuiderNieuws 15 juni 2016


Miljoen extra bezuinigen

Nu kijken waar dit geld vandaan moet komen

GOOISE MEREN - De gemeente moet niet 3.8 maar 4.8 miljoen bezuinigen. Dat slechte nieuws werd vlak voor het weekend bekend toen de bijdrage van het Rijk bekend werd. Het college is nu in allerijl samen gekomen om te kijken waar het geld vandaan gehaald kan worden.

In Muiden gaat onder meer het servicepunt van de gemeente alweer dicht.

Het college had allerlei zoekrichtingen laten bestuderen. Hieruit heeft men al eerste keuzes gemaakt. Dit college zet met name in op de doe-democratie, economie, toerisme, duurzaamheid, preventie en basisvoorzieningen (met name bij de nieuwe woningen in Muiden) en wil een sterke speler in de regio zijn.

Gooise Meren sluit meteen alweer servicepunt in Muiden

Zwembad
Het geld voor bezuinigingen komt uit allerlei posten; van het sluiten van de servicepunten in Naarden en Muiden tot een studie naar het afstoten van het zwembad tot het duurder maken van trouwen. Al die keuzes moeten leiden tot structurele bezuinigingen.

Het extra miljoen kan op verschillende manieren worden opgehoest. Denk aan nog meer bezuinigen, zoeken naar extra inkomsten, nog meer kijken naar efficiency of door een greep te doen uit de algemene reserves. Het college hoop volgende week hier meer over te kunnen vertellen.

Initiatieven
Behalve bezuinigingen is er ook ruimte voor wat nieuwe initiatieven. "Zo kan echt werk gemaakt worden van de speerpunten van het college en het behouden en zo nodig versterken van de basisvoorzieningen." De verhoging van de OZB (3%) blijkt overigens onvermijdelijk te zijn om tot een sluitende programmabegroting te komen.

De bezuinigen, die nu worden voorgesteld in de zogenoemde perspectiefnota door het college van B en W aan de gemeenteraad, zijn nog niet in beton gegoten, maar geven wel een richting aan waar het college heen wil. Het is dus aan de gemeenteraad om nu te gaan bepalen welke bezuinigingen uiteindelijk worden uitgevoerd.

Volgende week meer duidelijk over extra miljoen

De raad zal hier op 22 juni verder met elkaar over spreken. De gemeente wil vaart zetten achter deze nota om uiteindelijk een sluitende begroting te kunnen presenteren. Uiteindelijk doel is ook om onder het verscherpt toezicht van de provincie Noord-Holland uit te komen.

De verscherpte toezicht is er nog steeds omdat de gemeente Gooise Meren een nieuwe gemeente is. Dan houdt de provincie standaard een extra oogje in het zeil.

Lees verder op pagina 3.

Muiden sluit met klein verlies af

MUIDEN - De gemeente Muiden heeft haar laatste jaar met een klein verlies afgesloten. Over 2015 kwam de gemeente 260.000 euro tekort. Dit blijkt uit de laatste jaarrekening.

In de jaarrekening staat dat het laatste jaar van de zelfstandige gemeente Muiden vooral gericht was op het afsluiten van de lopende dossiers. De belangrijkste kostenoverschrijdingen werden dan ook gedaan in de voorbereidingen voor deze fusie. Het sociaal plan pakte duurder uit dan verwacht. Voordelen waren er ook: de kosten voor een groot deel van de zorg pakten minder hoog uit dan verwacht.

Winnubst alsnog in de raad

MUIDEN - Fred Winnubst komt alsnog voor de PvdA in de gemeenteraad van Gooise Meren. Hij volgt Gerard Boekhoff op die deze week bekend maakte te stoppen.

"Ik heb er onwijs veel zin in", zo laat hij in een eerste reactie weten. Als de tijd het toelaat wordt Fred Winnubst vanavond in de gemeenteraad geïnstalleerd. Gerard Boekhoff vertrekt uit de raad. De Bussumse PvdA'er heeft een andere baan en heeft laten weten het raadswerk daar niet langer naast te kunnen doen. Winnubst wordt de achtste Muider/Muiderberger die in de raad van 31 zetels plaatsneemt.

Een echte brandweer-bruiloft

Foto: Brandweer Muiden

MUIDEN - Ronald Helder en Wendy Poffé zijn gisteren in het huwelijksbootje gestapt. En zoals dat gaat bij een brandweerman, lieten zijn collega's dat niet ongemerkt voorbij gaan. Na de ceremonie werden de twee opgewacht.

Toen de twee naar buiten kwamen uit de kerk aan de Herengracht werden ze opgewacht door het Muider korps. Die spoten met blussers op de grond waardoor een romantische wolk ontstond waar het bruidspaar en de gasten doorheen liepen.

19

huwelijken werden er in Muiden voltrokken in 2015

Van de lezers

Verkeerssituatie Zuid
Als reactie op het mijn inziens enigszins tendentieuze verhaal over het naar het schijnt onhoudbare verkeerssituatie in de wijk Zuid neem ik de vrijheid daar enige kanttekeningen bij te plaatsen. Het hedendaagse autobezit met bijbehorende parkeerbehoefte is met name een ruimtelijk probleem in oude stadswijken. In de wijk Zuid, het Singelgebied, de Schilderswijk en grote delen van de binnenstad zijn veel straten waarvan de rijweg gemiddeld vijf meter breed is. Om te voorzien in de duidelijke parkeerbehoefte in deze straten blijft er een rijbreedte over van 3 tot maximaal 3,5 meter. Verkeer in twee richtingen vraagt een rijbreedte van tenminste 4,5 meter. Conclusie: het merendeel van de straten in genoemde wijken en de binnenstad zijn niet geschikt voor tweerichtingsverkeer. Meestal is er ruimtelijk geen mogelijkheid bredere straten of elders parkeerplaatsen aan te leggen. Om toch aan leefbaarheid, verkeersveiligheid en parkeerbehoefte te voldoen is er maar één probaat middel dat voldoet en dat is éénrichtingsverkeer. Eénrichtingsverkeer is geen wondermiddel en heeft als consequentie dat voor een groep bewoners/bezoekers de rijafstand toeneemt. Als ervaringsdeskundige (woonachtig op het laatste deel van de Oudegracht) en met begrip voor de situatie in wijk Zuid ervaar ik dat iedere dag. Maar er is geen alternatief, tweerichtingsverkeer impliceert in de wijk Zuid-situatie dat veel parkeerplaatsen zouden moeten verdwijnen. Ik vermoed dat de bewoners daar nog veel meer bezwaar tegen zullen hebben.
Dick van Maanen

Verkeerssituatie Zuid
Maandag heeft de werkgroep verkeer van het buurtpanel zuid II een constructief gesprek gehad met wethouder Tuning en de heer M. Mahn. Afgesproken is een onafhankelijke externe verkeersdeskundige aan te trekken om behalve naar de verkeerscirculatie in de wijk ook naar de procesgang te kijken. Het verkeerscirculatievoorstel van de werkgroep verkeer van het buurtpanel zal gewogen worden. Een en ander zal in de komende weken zijn beslag krijgen, zodat medio augustus 2016 een gefundeerd voorstel voor besluit gepresenteerd kan worden. De werkgroep verkeer van het buurtpanel blijft gesprekspartner.
Werkgroep verkeer zuid II,
Cor de Boer

Weerbericht

In het weekeinde afnemende buienkans, vrij koel
Boven het Noordzeegebied circuleren storingen met buien. Het is gekoppeld aan een gebied van lage luchtdruk, gevuld met onstabiele en vochtige lucht. Vanaf het weekeinde stijgt vanuit het westen de luchtdruk. De neerslagkans neemt af. De stroming draait eerst van zuidwest naar noordwest. Het wordt nog iets koeler. Na zondag gaat de temperatuur weer wat stijgen.

Donderdag + vrijdag
Het onbestendige weer duurt voort. Zowel donderdag als vrijdag is het half tot zwaar bewolkt. Er kunnen enkele buien tot ontwikkeling komen, lokaal met onweer. Tussendoor krijgt de zon af en toe wat ruimte. Er waait donderdag een matige zuidwestenwind, vrijdag ruimend naar noordwest. De middagtemperatuur donderdag is 19 à 20 graden. Vrijdag een graadje lager.

Het weekeinde
Er worden zaterdag wolkenvelden verwacht. Er is nog een kleine kans op een bui. Lokaal kan het nu en dan opklaren. Het is koel met een maximum van 16 à 17 graden. Zondag zet de verbetering door. Het blijft overwegend droog. Naast wolken komt er wat meer ruimte voor zonneschijn. Het wordt zo'n 18 graden. Na het weekend oplopend naar circa 20 à 21 graden.

Weetje
Het langjarig (1981-2010) gemiddelde maximum voor half juni bedraagt circa 20 graden. Tot in het weekeinde blijft het daar iets onder (16-19 graden). Dit gebeurt dikwijls rond half juni. Het staat bekend als 'midjunikoelte' ofwel als 'schaapscheerderskou'. In zo'n koelere periode werden de schapen geschoren. De kale huid werd dan niet aan felle zomerzon blootgesteld.

Waar wil het college wel op bezuinigen?

Sluiting servicepunten en wellicht ook zwembad

Servicepunt in Muiden gaat dicht. Te duur, zegt het college van B en W amper een half jaar na de fusie. Foto: Jessica de Jong

GOOISE MEREN - Waar vindt het college dat de gemeente iets minder de portemonnee kan trekken? De perspectiefnota geeft antwoord. Het blijkt dat op verschillende terreinen besparingen te halen zijn, gezocht werd naar bezuinigingen ter waarde van 3.8 miljoen. O de gemeenteraad ook achter deze keuzes staat, moet nog blijken. De meest opvallende keuzes voor bezuiniging van het college op een rijtje.

*Iets nodig van de gemeente? Bussum is de plek waar u moet zijn. Het college wil de servicepunten in Naarden en Muiden sluiten omdat het aantal bezoekers beperkt is. In Muiden komen 52 mensen per maand langs. De bezuiniging zou 50.000 tot 100.000 euro zijn.

*Zwemmen in Gooise Meren? Dat kan nu nog in Bussum en in Naarden. Men wil de twee samenvoegen.

Subsidie op Spant! wordt langzaam afgebouwd

*Voor de bibliotheek; minder subsidie en wellicht minder vestigingen. Een bibliotheekbus kan een optie zijn. Ook kan er gekeken worden naar bezuinigen en moeten de inkomsten omhoog. De besparing? Ergens tussen de 250.000 en 1.479.000 euro.

*De subsidie afbouwen voor Spant!, dat scheelt 10.000 tot 25.000 euro op de begroting.

*Voor de 'mooiste dag van je leven' gaat de rekening met 140 euro omhoog. Stadhuis Naarden is de populairste plek om te trouwen en jaarlijks worden in de hele gemeente 85 huwelijk gesloten. Dit levert bijna 12.000 euro op.

*Momenteel heeft Gooise Meren 3 gemeentewerven. Het college wil twee werven afstoten, onder meer aan de Tesselschadelaan in Muiderberg. Extra inkomsten: 100.000 euro.

*Het college wil kleine stukken groen verkopen. Dit leidt tot lagere onderhoudskosten en hogere opbrengsten.

Het college heeft haar keuze gemaakt. Ook is per idee uitgewerkt wat de risico's zijn en is gekeken naar het draagvlak. Zo is bijvoorbeeld ook het idee geopperd dat de kantine dicht moet in het gemeentehuis en de ambtenaren zelf hun boterham mee moeten nemen. Zelf een doekje over het bureau halen en de schoonmaker nog maar 1 keer per week langs laten komen stonden ook in de voorstellen. Niet alles kan op politiek draagvlak rekenen. Dit geldt ook voor zaken zoals het verminderen van het aantal boa's.

Drie teams kampioen in tweede klasse

Kampioenen! MHC Muiderberg Meisjes B1.

MUIDERBERG - Driedubbel feest bij de jeugd van Mixed Hockey Club Muiderberg. Drie hockeyteams zijn dit seizoen (veld)kampioen geworden in de tweede klasse.

De kampioenen van dit seizoen: MHC Muiderberg Jongens B1, MHC Muiderberg Meisjes B1 en MHC Muiderberg Meisjes C1. Naast de drie kampioenen is er nog een eervolle vermelding voor MD2, het team dat tweede is geworden in de vijfde klasse.

Huldiging
Alle teams die kampioen zijn geworden, worden zaterdag gehuldigd door de club.

Vernielingen en inbraak bij tuinders

MUIDEN - Inbrekers hebben dit weekend huisgehouden op het volkstuinencomplex bij de Westbatterij. Tenminste uit één schuurtje werd een slijptol gestolen. Dat meldt de politie.

Bij verschillende tuinders werden schuurtjes opengebroken. Ook werden er raampjes ingegooid. Wie verantwoordelijk is voor het spoor van vernielingen is onduidelijk. De politie hoopt dat iemand iets heeft gezien. Getuigen kunnen zich melden via 0900-8844.

Pampus 's avonds open voor diner

MUIDEN - Forteiland Pampus biedt vanaf half juli tot eind augustus de mogelijkheid om 's avonds op het eiland te blijven en te dineren.

Normaal gesproken gaat de laatste boot rond 17.00 uur terug naar Muiden, maar vanaf 14 juli blijft het eiland 's avonds langer open voor iedereen die wil blijven eten. Dat kan dan op donderdag, vrijdag en zaterdag. Tickets (met diner) moeten wel vooraf gekocht worden via de website van Pampus.

Onderzoek naar open Nuonweg

MUIDEN– Gaat de Nuonweg, het stukje Overdiemerweg ter hoogte van de Nuoncentrale, dat twee jaar geleden gesloten werd, toch weer open? Als het aan de gemeente Amsterdam ligt wel. Maar als het er al van komt, zal dat zeker niet voor 2018 zijn. En de kosten lopen in de miljoenen.

Het college van B en W van Amsterdam laat een haalbaarheidsonderzoek doen naar heropening van de weg. In een brief aan de Amsterdamse gemeenteraad schrijft het college deze week dat het verkeerstechnisch mogelijk is volgens de eerste, voorlopige uitkomsten van het onderzoek dat in 2015 is gestart. Verkeerstechnisch is openstelling mogelijk, als het weggetje geschikt wordt gemaakt voor openbaar gebruik en als de kruising met de Fortdiemendamweg heringericht wordt en een verkeersregelinstallatie krijgt. Kosten: 3,4 miljoen euro, exclusief mogelijke planschadeclaims, plus de jaarlijkse onderhoudskosten van 150.000 euro, staat in de brief. Die kosten zijn helemaal voor rekening van de gemeente Amsterdam, eventueel met een bijdrage van Maxis.

Dappere Jamy krijgt het eerste Weesper jeugdlintje

Foto: Christian Pfeiffer

WEESP - De 14-jarige Jamy Snel is gistermiddag door loco-burgemeester Astrid Heijstee-Bolt onderscheiden met het Weesper jeugdlintje. Het is de eerste keer dat deze onderscheiding is uitgereikt. De Weespse redde vorige week een kleuter uit Smal Weesp. Het jongetje fietste per ongeluk het water in en Jamy, onderweg naar school, sprong hem zonder aarzelen achterna en wist hem veilig op de kant te krijgen. Die dappere actie leverde Jamy vele lovende woorden op en nu dus ook een jeugdlintje. Dit lintje bestaat uit een zilveren medaille.

Nog geen 'plan b' voor Emmaschool

BUSSUM - De gemeente heeft nog geen 'plan b' voor het geval de Raad van State een stokje steekt voor de verhuizing van de Emmaschool naar de Graaf Florislaan. Dat vertelde wethouder Boland afgelopen week aan de gemeenteraad.

Er loopt nog steeds een proces over de Emmaschool. Buurtbewoners vrezen verkeers- en parkeerproblemen, maar vooral ook overlast door het kabaal dat de aanwezigheid van schooljeugd met zich mee brengt.

De Raad van State moet nog een oordeel vellen over de bezwaren, maar de kans bestaat dat de rechters de bezwaren van de buurt gegrond verklaren. Enkele weken geleden, toen de zaak werd behandeld, bleek er draagvlak voor enkele bezwaren van de buurt. Over enkele weken zal er meer bekend worden gemaakt. De gemeente erkent nog geen plannen te hebben voor hoe het straks verder moet als de Raad van State het vertrek van de Emmaschool blokkeert.

Onrustige week, veel inbraken. Vooral aan Drosthagestraat

Ook insluiper Boekhandel betrapt

WEESP - Het aantal inbraken in Weesp neemt weer toe. De afgelopen week waren er veel meldingen, het was vooral raak in de Drosthagestraat. Zo vertelt de politie.

In totaal zijn er drie inbraken geweest in huizen in de Drosthagestraat. Woensdagavond eentje, en zaterdag aan het einde van de middag twee. Bij alle drie werd er ingebroken via de tuin aan de achterkant.

Ook aan de 's-Gravelandseweg is ingebroken. Daar werd in de nacht van woensdag op donderdag een kantoor van een bedrijf opengebroken. Onbekend is nog wat daar is meegenomen.

Bewoner Zeeburgstraat ziet inbrekers in tuin en geeft een schreeuw

Zeeburgstraat
Twee inbrekers die maandagavond een huis aan de Zeeburgstraat probeerden open te breken werden gehoord door de bewoner die gewoon thuis was. Toen hij een schreeuw gaf vanaf zijn balkon namen twee mannen de benen. De twee waren rond de 25 jaar, van Noord-Afrikaanse afkomst, rond de 1,70 meter lang en droegen donkere jassen. Een had donker krullend haar. De ander een grijze capuchon met een donkere broek. Ze renden weg richting de Meidoornlaan.

Zaterdag rond het middaguur werd een insluiper betrapt bij de Weesper Boekhandel. Personeel vond de man in een privéruimte waar hij in slecht Engels vertelde op zoek te zijn naar de wc. Daarna rende hij snel weg. Hij liet twee portemonnees en een mobiele telefoon vallen.

De man rende weg via de Nieuwstad, Sleutelsteeg naar de
Nieuwstraat waar hij het laatst is gezien richting het station.
De politie startte een grote zoektocht, maar kon de man niet meer vinden. Hij droeg een grijs colbert en had een Noord-Afrikaans uiterlijk.

Van al deze zaken zoekt de politie mensen die meer weten of iets gezien hebben. Zij kunnen zich melden via 0900-8844 of bij het politiebureau.

Boetes: vooral fout-parkeerders

GOOISE MEREN - Bewoners van de gemeente hebben het afgelopen jaar 22299 verkeersboetes gekregen. Dat heeft het CJIB berekend. Al met al werden per honderd bewoners 39 boetes gegeven.

Verreweg de meeste boetes werden gegeven vanwege foutparkeren. Daarnaast werden er veel boetes gegeven voor te hard rijden. Alle boetes leverden samen een bedrag van pakweg 2,2 miljoen euro op.

Voor zomer voorstel statushouders

GOOISE MEREN - Er moet nog voor het zomerreces meer bekend worden over hoe de gemeente een grote groep statushouders (ex-asielzoekers) aan onderdak gaat helpen.

De gemeente worstelt nog met de vraag hoe de statushouders aan onderdak geholpen moeten worden. Afgelopen maand werd bekend dat de gemeente de rest van het jaar nog zeker honderd ex-asielzoekers moet helpen. Het voornaamste probleem: de gemeente heeft een beperkt aanbod van sociale huurwoningen. Daarnaast vindt de gemeente het belangrijk dat lokale woningzoekenden niet de dupe worden doordat er nu zoveel statushouders aan onderdak geholpen moeten worden.

Schapen aan de wandel

WEESP – Agenten hebben samen met een boer zaterdagmiddag een zestal schapen van bedrijventerrein Noord afgehaald. Zo meldt de politie.

Rond half twee kwam er een melding van loslopende schapen op de Hogeweyselaan. Een man bleek bij aankomst van de politie de schapen al te hebben ingesloten bij een bedrijf. Samen met de boer zijn de schapen teruggebracht naar de wei.

Serieus kijken naar sloepen Oudegracht

WEESP - De gemeente gaat uitzoeken of sloepen in de toekomst kunnen aanleggen in het eerste deel van de Oudegracht. Er moet dan wel iets met de Slijkstraatbrug gebeuren.

In de Kadernota spreken B en W de wens uit om volgend jaar aanpassingen te doen aan de infrastructuur om zo sloepen in de Oudegracht te laten. Nu is de Slijkstraatbrug te laag voor veel boten. Hoe de gemeente de nieuwe aanlegplaats voor zich ziet is niet bekend. Ook lopen er nog gesprekken met omwonenden. Volgens het college zou de nieuwe plek een impuls voor het centrum zijn.

Weesper jeneverfles in museum

WEESP - In het Rijksmuseum van Oudheden is sinds deze week een een stukje van een Weesper jeneverfles te zien. In een tien meter lange ladekast liggen archeologische vondsten van 120 gemeenten. Weesp is vertegenwoordigd door deze scherf.

Dat allemaal onder de naam 'Archeologie uit je achtertuin'. Dat meldt het Museum Weesp.

Zo'n dertig Weesper stokerijen maakten in de 17e eeuw dagelijks 26.000 liter jenever om aan de enorme vraag van de VOC te voldoen. Dit deel van een jeneverfles is afkomstig van de toen wereldberoemde jeneverstokerij het Anker uit Weesp. Op de fles staat dan ook duidelijk een anker afgebeeld.

11.515 euro voor borstkankeronderzoek

Richard Nijboer demonstreert bodypaint bij Golfcentrum Weesp. Foto: Michiel Poodt

WEESP - Het event 'Geef je leven kleur' bij Golfcentrum Weesp heeft minstens 11.515 euro opgeleverd. Dat laat organisator Petra Korevaar tevreden weten. Ze kijkt terug op een geslaagde zaterdag.

Met verschillende festiviteiten werd er geld ingezameld. Er waren golfwedstrijden en clinics, een lunch, een diner, bodypainting en een veiling. Korevaar meldt dat bij de veiling vooral de foto van de oprichtster van stichting Getekend Door Martine Lissenberg veel opbracht.

Triatlonblog

WEESP - In haar nieuwste Triatlonblog 'Nora neemt een loopje met...' interviewt Nora Schenk deze week Wessel Ganzevoort. Deze blog verschijnt vandaag (woensdag) op WeesperNieuws.nl.

'Kinderen moeten het ervaren, met hun handen in de aarde'

De kinderen gingen schoffelen en wieden, daarna konden ze oogsten. Foto: Yvette de Vries

De nieuwe gemeente zit vol inspirerende inwoners. Lokale helden en bruggenbouwers. Solisten die veel voor buurt en medemens betekenen, teamplayers die anderen motiveren, nieuwkomers met frisse plannen en mensen of clubs die al jaren actief zijn. Wie zijn deze Gooise Meerders? De komende tijd stellen wij er een paar aan u voor. Deze week: de vrijwilligers van Stichting Kindertuinen Bussum.

door Yvette de Vries

BUSSUM - Sommigen van hen lopen er al tien, elf jaar rond, de vrijwilligers van de Kindertuinen Bussum. Maar voorzitter Paul Koster spant de kroon. Maar liefst 49 jaar van zijn leven steekt deze oud-onderwijzer al in het enthousiasmeren en wegwijs maken van kinderen over alles wat groeit en bloeit.

Open dag

Zaterdag 9 juli is er een open dag op de Kindertuinen Bussum. Ouders, vriendjes, vriendinnen, juffen, meesters, opa's, oma's iedereen is welkom om te komen kijken wat het kroost de afgelopen twee maanden heeft gezaaid. De open dag is van 10.00 tot 15.00. De tuintjes liggen naast Kinderboerderij 't Mouwtje. Meer informatie is te vinden op www.mijnkindertuin.nl.

Voorzitter Paul Koster.

'Radijsje moet je zaaien, aardappels worden gepoot en bonen leg je'

Als 18-jarige student aan de Kweekschool werd Koster meegetroond door zijn buurman naar de kindertuinen. Jaren werkte hij in de tuin en de laatste drie jaar is hij voorzitter, maar dat betekent niet dat hij gestopt is met het begeleiden van de kinderen. Integendeel, het lijkt alsof hij alsmaar fanatieker wordt. In positieve zin dan welteverstaan.

"Ik heb nu ook veel meer tijd", legt hij uit. Net als twee andere vrijwilligers, Madeleine de Haas en Ien de Bruijn, die maandagmiddag steevast aanwezig zijn, heeft Koster een eigen stukje grond met wat groenten en bloemen. De Bruijn vertelt dat ze er zelfs de hele zomer en winter van kan eten. Niet dat het haar daar om te doen is. Ze vindt het vooral leuk om kinderen veel te leren over tuinieren en voedsel. "En het is hard werken hoor", verzekert ze. De vrijwilligers zijn er minimaal twee dagdelen per week en dat zo'n half jaar lang. Vanaf Pasen tot eind september.

Koster kan uren over piepers praten, eten doet hij ze nauwelijks

De 78-jarige De Bruijn wijst één van de kinderen tussendoor op wat onkruid dat nog gewied moet worden en vertelt dan verder. "Ik vind het leuk om de kennis aan kinderen over te dragen. Waar de groente vandaan komt bijvoorbeeld." Ze doen dat vooral spelenderwijs, van echt les geven is geen sprake. Ze hebben er zelfs een eigen quiz voor bedacht die ze vaak tussen het wieden - voor veel kinderen het minst leuke werkje - en oogsten door spelen. "Dat vinden de kinderen leuk en je hoort dan meteen wat ze allemaal hebben opgestoken. En dat is best wel veel", laat De Haas weten." Ondertussen geeft ze een lesje tuinieren: "Radijsjes moet je zaaien, aardappels worden gepoot en bonen die leg je."Maar goed het onkruid wieden. Of de kinderen het nu wel of niet leuk vinden, het is een belangrijk werkje, misschien wel het belangrijkste. De Haas: "Door onkruid te wieden geef je een plant ruimte." Verderop zit een meisje op kaar knieën, het onkruid gaat netjes in een emmertje. "Sommige kinderen vinden het wel leuk om te doen." De Haas werd vrijwilliger nadat haar kinderen ook een tuintje hadden gehad, ze hielp soms mee met bloemen plukken. Niet gehinderd door enige kennis besloot ze zich aan te melden. "Er is zoveel kennis aanwezig en er wordt veel aan kennis overdracht gedaan", zegt ze geruststellend.
De Bruijn staat ondertussen ook goedkeurend te kijken naar de hardwerkende kinderen. Alles aan het tuinieren en het begeleiden van de kinderen vindt ze leuk. Ze heeft een engelengeduld, maar als een zaadje niet opkomt dan kan ze daar toch wel eventjes van balen. Waar dat aan ligt? Ze haalt haar schouders op. "Het kunnen slechte zaadjes zijn of iets anders." Ze geniet zichtbaar van alles wat er gebeurt. Soms moet ze even ingrijpen, als er per ongeluk bloemen uit de grond worden getrokken bijvoorbeeld. "Dat vind ik zo zonde, hoewel ik ook wel snap dat de kinderen niet altijd het verschil zien." Het uurtje op maandag dat de kinderen in hun tuintje bezig zijn heeft een nagenoeg vaste indeling. Eerst wat uitleg van de vrijwilligers, soms halen ze er een boek bij, daarna schoffelen, onkruid wieden, eventueel nog wat zaaien en dan het laatste kwartiertje oogsten. Het favoriete onderdeel van veel kinderen, dat is wel duidelijk. De Bruijn ziet er op toe dat al het gereedschap aan het einde van het uur netjes wordt opgeborgen. Ze wijst op de grote kisten. Daar zijn dit jaar nieuwe deksels op gekomen.

Piepers
Koster is even verderop druk bezig. Want naast de uurtjes dat ze de kinderen begeleiden is er nog een hoop te doen. Zoals gereedschap repareren en het onderhoud van de kruiden- en heemtuin. Waarom hij dit al 49 jaar doet? "Je moet kinderen alles over voedsel en daaromtrent aan den lijve laten ervaren, niet digitaal maar met hun handen in de aarde. Een van de leukste dingen vind ik die verbazing en verwondering. Wat er gebeurt als je zo'n 'stomme pieper' in de grond stopt en je krijgt er wel twee kilo uit..." Ze staan bij hem op nummer één als meest interessant gewas, de piepers. Hij kan er wel uren over praten. Maar ze ook eten, nee dat doet hij nauwelijks.

11 / 24

Weesp laat zich zaterdag 25 juni van haar beste kant zien tijdens Weesp Gastvrij.

woensdag 15 juni

Biodanza

Triangel | 20:00 uur

Donderdag 23 juni in de City: El Abrazo de la serpiente.

Biodanza is een combinatie van muziek, beweging en contact. Kom het een keer proberen. Aanmelden via 06 24617030 of
info@biodanzametmarlie.nl.

donderdag 16 juni

Film : Next to her

City of Wesopa | 20:00 uur

Deze film vertelt het verhaal van de 27-jarige Chelli die de opvoeding van haar verstandelijk gehandicapte jongere zus voor haar rekening neemt. Entree € 8,-.

vrijdag 17 juni tot en met zondag 19 juni

CityBende speelt BEZOEK

City | diverse speeltijden

Lieve mensen, misschien zijn jullie van plan om binnenkort bij ons op bezoek te komen? Zomaar voor de gezelligheid. Of uit nieuwsgierigheid. Dat komt goed uit want wij ontvangen jullie graag en zetten onze deuren wagenwijd open. Wij zijn benieuwd naar jullie. Naar wie jullie zijn. Hoe je dag is geweest. Wat je lievelingsstaart is. Laat je weten of je komt? Koop een kaartje via wesopa.nl.

Vrijdag 17 juni

Lezing Maarten Spanjer

Weesper Boekhandel | 19:30 uur

Maarten Spanjer vertelt over 'Spanjer in Stukken', een bundeling van zijn meest markante verhalen van de afgelopen dertig jaar, inclusief niet eerder gepubliceerde verhalen. De entree bedraagt 5 euro. Aanmelden via 457711 of info@weesperboekhandel.nl.

zaterdag 18 juni

Open dag

De Groene Griffioen | 11:00 uur

De Groene Griffioen doet mee aan 'Lekker naar de boer'. Belangstellenden kunnen tussen 11.00 en 16.00 uur terecht voor rondleidingen, proeverijen, kraampjes, informatie, demonstraties, muziek, knutselen, een speurtocht, yoga, traptrekkers en meer.

Alternatieve Watersportdag

Café 't Helletje | vanaf 12.00 uur

Na 25 jaar kwam er een einde aan de Weesper Watersportdag. Eeuwig zonde, vond Pieter Kors van café 't Helletje. Daarom komt hij nu met een eigen watersportdag. Vanaf 12.00 uur: roeien, zeilen, mooie boten, kinderactiviteiten, een haringparty en livemuziek.

Grote Kerk geopend

Grote Kerk | 13.00 - 16.00 uur

De Grote Kerk is in de zomer op zaterdag open voor publiek. Er zijn tweedehands boeken te koop en er is een kunstexpositie met werken van priester-kunstenaar Jan Haen.

17e Midzomervechtrace

Roeivereniging Weesp | 15:00 uur

Roeivereniging Weesp houdt de 17e Midzomer Vechtrace. Het traject voert over een van de mooiste stukjes van de Vecht, en er ligt een uitstekend fietspad langs de route. Er zijn tijdens deze race veel verschillende boten te zien: van eenpersoons skiffs tot gestuurde achten. Oproeien naar de start: vanaf 15.00 uur. Starten bij Hinderdam vanaf 16.00 uur. Finish bij de roeivereniging vanaf 16.20 uur.

zondag 19 juni

Retourtje Heuvelrug

TFC Weesp | Papelaan 126

TFC Weesp organiseert Retourtje Heuvelrug. De afstanden zijn 40, 70 en 120 km. Alle routes zijn bewegwijzerd en ook beschikbaar op papier. De GPS-tracks kunnen worden gedownload via de website. De 120 km start vanaf 8.30, de 70 km vanaf 9.00 en de 40 km vanaf 9.30 uur. Deelname kost 4 euro voor niet-leden, kinderen gratis.

maandag 20 juni

Seniorweb

Bibliotheek Weesp | 10:00 uur

Informatie over cursussen, hulp en ondersteuning bij problemen met PC, Tablet, Smartphone etc.


Rijbewijskeuring senioren

Gezondheidsgebouw | 12:00 uur

Senioren en andere automobilisten die voor verlenging van hun rijbewijs medisch moeten worden gekeurd, kunnen hiervoor in Weesp terecht. Voor een afspraak: 088 23 23 300.

Jeu de Boules

Baan Amstellandlaan | 14.00 uur

Wat oudere dames en heren spelen bij redelijk weer jeu-de-boules op de baan op de hoek Amstellandlaan/ Waarschapsstraat. Nieuwe spelers zijn welkom.

maandag 20 juni tot en met woensdag 29 juni

Studeerruimte

Bibliotheek Weesp 10:00 uur

Er is deze periode extra studieruimte beschikbaar. Kijk voor de precieze tijden op www.bibliotheekgooienmeer.nl.

dinsdag 21 juni

Breicafé

OAZ-gebouw | 13.00 - 16.30 uur

Buurtvereniging De Achtergracht opent de deuren voor het breicafé, spelletjes, een praatje en op afspraak biljarten.

Rechtswinkel

Papelaan 99 | 19.30 - 20.30 uur

Inloopspreekuur voor Weespers met problemen op juridisch gebied. Aan iedere bezoeker wordt per consult een bijdrage gevraagd van minimaal € 2,-.

PuberOuderCafé

Restaurant Aaltje | 19:45 uur

Voor wie wel eens wil horen hoe andere ouders van pubers dat nu doen. Kom ervaringen en tips uitwisselen. Inloop vanaf 19.45 uur. Aanmelden via info@cjgweesp.nl.

woensdag 22 juni

Administratie voor Elkaar

Papelaan 99 | 9.30 - 11.00 uur

Voor vragen op administratief gebied, zoals hulp bij schrijven van brieven aan organisaties en het invullen van allerhande formulieren. Een afspraak is niet nodig.

Mamacafé

Bibliotheek | 10:00 - 11.30 uur

Voor (aanstaande) ouders van jonge kinderen houdt het Centrum voor Jeugd en Gezin een Mamacafé. Om elkaar te ontmoeten en ervaringen en tips uit te wisselen.

donderdag 23 juni

Film: El Abrazo de la serpiente

City of Wesopa | 12:00 uur

Een reis door de Amazone in de eerste helft van de 20e eeuw. Gefilmd in zwart-wit. Entree € 8,-.

vrijdag 24 juni

Sup-clinic

Steiger Stationsweg | 16:00 uur

Op initiatief van BSR Weesp verzorgt SUP-pro Morene Dekker clinics op de Vecht om 16.00 en 17.30 uur. Kosten 20 euro. Voor gevorderden is er om 19.00 uur een tour. Aanmelden: 06 21 20 22 22.

zaterdag 25 juni

Weesp Gastvrij

Tijdens dit culinaire en culturele shopping event staat samen genieten van theater, eten en drinken, creativiteit en het winkelen in Weesp centraal. Ook gratis rondvaarten en kinderactiviteiten.

Grote Kerk | 13.00 - 16.00 uur

De Grote Kerk is in de zomer op zaterdag geopend. Er zijn tweedehands boeken te koop en er is een kunstexpositie met werken van priester-kunstenaar Jan Haen.

Jubileumconcert Synagoge

Synagoge | 20:00 uur

Stichting Vrienden van de Weesper Synagoge bestaat 20 jaar en viert dit met een jubileumconcert. Shura Lipovsky en haar ensemble Novaya Shira brengen Jiddische volksliederen, nieuwe Jiddische liederen en Chassidische verhalen ten gehore. Toegang: € 15 inclusief consumpties. Voorverkoop: € 12,50 bij de Weesper Boekhandel of synagogeweesp.nl.

Protestantse Gemeente
Zondag 19 juni 10.00 uur
Grote Kerk
A. Groeneveld

Parochie van Levend Water
Vrijdag 17 juni 10.00 uur
H.H. Laurentius en Maria
Magdalenakerk
Woord & Communieviering
J. van Meeteren

Zondag 19 juni 10.00 uur
H.H. Laurentius en Maria
Magdalenakerk
Eucharistieviering
G. Rizzo

Dinsdag 21 juni 10.00 uur
Kapel
Woord & Communieviering
J. van Meeteren

NPB
Deze week geen dienst

Evangelische Gemeente
Zondag 19 juni 10.00 uur
OAZ-gebouw
B. Reitsma

Vrijwilligers gezocht

WEESP - De Vrijwilligerscentrale van Versa houdt inloopspreekuur voor mensen die op zoek zijn naar zinvol vrijwilligerswerk. Op dit moment wordt er uitgekeken naar een vrijwilligerscoördinator voor Museum Weesp, een leuke, zelfstandige functie voor mensen die interesse hebben in de geschiedenis van Weesp.

Voor Verpleeghuis Hogeweij wordt uitgekeken naar een vrijwilliger digitale muziek, die persoonlijke afspeellijsten wil samenstellen en overzetten naar iPods. Versa Welzijn hoopt mensen te vinden die taallessen willen geven aan allochtone vrouwen. En voor de Vrijwillige Thhuishulp worden vrijwilligers gezocht die zo nu en dan eens op bezoek gaan bij Weesper ouderen.

Inloopspreekuur
Het inloopspreekuur is elke dinsdag van 13.30 tot 14.30 uur in Gebouw Papelaan 99.

Als rommel een kwelling wordt

Opruimcoach Renate: een georganiseerd huis geeft tijd en rust

Ook met rommelige schuurtjes weet opruimcoach Renate wel raad Foto: Ruth van Kessel

door Ruth van Kessel

WEESP - Voor de een is een opgeruimd huis het grootste geluk, maar voor anderen is het een dagelijkse strijd: ondanks goede wil leidt elke opruimpoging tot een ontploffing van rotzooi. Een onmogelijke missie dus voor deze ongelukkigen? Nee, zegt opruimcoach Renate Wolf. "Iedereen kan leren zijn huishouden te organiseren met als grootste voordeel dat een georganiseerd huis je tijd en rust oplevert."

Weesper Annet is zo'n type dat elke keer weer vol goede moed aan een opruimklus begint. Het is niet dat ze zich schaamt, maar toch wil ze niet liever met haar echte naam in de krant. Mensen vinden zo snel wat van je en daar heeft ze geen zin in. Om diezelfde reden wil ze ook liever niet dat het WeesperNieuws bij haar thuis komt en volstaat ze met een beschrijving van haar huis: nu haar kinderen uit huis zijn heeft ze een kamer gepromoveerd tot hobbykamer. Als creatieveling droomt ze ervan hier de prachtigste kunstprojecten te kunnen maken, maar als ze alleen al in die kamer binnenkomt zakt alle energie haar in de schoenen. Overal tassen en dozen met spullen voor 'je weet maar nooit waarvoor je het kunt gebruiken': een verzameling wc-rollen, oude kledingstukken voor lapjes, alles wordt bewaard. In de huiskamer staat de eettafel volgebouwd met stapels papier, rommeltjes en een naaimachine voor de pak: wie weet heeft ze binnenkort wel weer tijd om verder aan het naaiwerk te gaan. Annet zucht: "Als ik iets wil doen, moet ik altijd eerst opruimen, dus doe ik het maar niet. Of ik begin met op te ruimen, maar dan kom ik bijvoorbeeld stiften tegen en dan ben ik uren bezig die te sorteren of kom ik oude brieven tegen die ik dan ineens weer aan het lezen ben. Dat schiet dus niet op. Het ergste vind ik dat ik door de rommel niet toe kom aan de dingen die ik wel leuk vind om te doen. En ongemerkt beïnvloedt het ook mijn sociale leven: ik durf mensen niet spontaan te vragen of ze komen eten, want dan moet ik namelijk eerst die tafel leegruimen. Daarbij geeft die troep onrust in mijn hoofd." Annet had haar punt bereikt: er moest hulp komen om haar huis op orde te krijgen.

'Troep geeft onrust in mijn hoofd en beperkt mijn sociale leven'

Individuele aanpak
Muidense Renate Wolf is het type dat altijd als vanzelf opruimt. Komt ze ergens binnen, werkt ze de afwas snel even weg en bij vrienden hielp ze kinderen mee hun kamer op te ruimen. Ze heeft er lol in als het weer netjes is, maar vooral beleeft ze plezier aan de opluchting van degene die ze helpt. Renate: "Toen ik nog in Engeland woonde hielp ik een dame in ruil voor inwoning met haar huishouden. Wilde ik de stofzuiger pakken, viel alles uit haar bezemkast. Als vanzelf ga ik dat dan even organiseren en zorg ik dat dingen vindbaar worden, zonder dat ik iets weggooi. Zo pakte ik meerdere projecten in haar huis aan. Zij was er zo blij mee en zei me: je zou hiervan je beroep moeten maken!"

Met een intake probeert Renate te doorgronden wat het probleem is van een cliënt. Ieder mens is anders en bij ieder persoon is een andere aanpak nodig. Renate: "Ik zeg nooit hoe ik vind dat iemand zijn huishouden moet organiseren, maar samen met de cliënt kijk ik wat zou kunnen werken. Het is ook bijna nooit dat we alles tegelijk aanpakken, samen stellen we prioriteiten." De gedachte is simpel: als je de dagelijkse gang van zaken gemakkelijk maakt, blijft er tijd over voor klussen. Dus hoe zou je de was kunnen organiseren, hoe voorkom je dat je je tafel steeds vol stapelt?

Annet: "Voor mij waren het heel kleine dingen die ik anders ben gaan doen. Bijvoorbeeld een vaste plek voor de naaimachine, dat geeft mij al veel rust in mijn hoofd. Het fijne van een coach is dat je je uitgedaagd voelt en je zelf ook lol krijgt in het organiseren." Annet is opgelucht: "Het gekke is dat mijn spullen in een opgeruimd huis ook meer tot hun recht komen. Als ik mijn knutselkamer ook voor elkaar krijg, ben ik helemaal gelukkig." Renate: "Heb je die wc rolletjes al weggedaan?" Annet: "Dat wel, maar ik moet bekennen dat ik al weer een nieuw bouwwerk van lege rolletjes aan het bouwen ben... de macht der gewoonte hè."

Was Daan's voet een lekker hapje voor de snoek?

Helder water lokt grote vissen en exoten naar De Vecht

Ook de roodwangschildpad gedijd goed in De Vecht. Foto: Annemarie schaefers

door Ruth van Kessel

WEESP - Tijdens zijn wekelijkse zwemuurtje werd Daan van den Wall Bake ineens opgeschrikt door een felle pijn in zijn voet. Elf gaatjes in een tandenpatroon verraadde een beet van een snoek, zo leek het na grondige analyse van kenners. Moeten zwemmers zich zorgen maken? Niet nodig, verzekert Bart Kors van de Algemene Weesper Hengelaars Bond (AWHB).

Het was een zonnige vrijdagavond, die bewuste 3 juni. Daan van de Wal Bake (73) deed nog even zijn rondje in de Vecht, zoals hij al veertig jaar een paar keer per week doet in de maanden mei tot oktober. Het houdt hem fit. Het lijf horizontaal en met een ferme schoolslag doorkliefde hij het water, totdat een flinke pijnscheut hem tot stilstand bracht. De voetenbijter moet een snoek te zijn geweest, zo stelden hengelaars en bevriende huisartsen later vast.

Jonge hengelaars vingen deze grote snoek. Foto: Eric van Klaveren

Helder water
"Het klopt dat er steeds meer snoeken in de Vecht zwemmen." Aan het woord is Bart Kors van de AHWB, al jaren een enthousiaste hengelaar. "De snoek is altijd al aanwezig geweest in De Vecht en dat de roofvis steeds beter gedijt heeft alles te maken met de helderheid van het water. Een snoek jaagt namelijk op zicht en valt zijn prooi van onderaf aan." Bedankt dus Waternet voor het uitbaggeren van De Vecht: de snoek heeft het goed hier. Maar klopt het dat de snoek mensen aanvalt en dat ze steeds groter worden?

Kors: "Het is sporadisch dat een snoek een mens aanvalt. Als dat gebeurt zal het een schrikreactie of vergissing zijn geweest, ze hebben het echt niet op mensen gemunt. Dit wordt toch niet zo'n artikel dat mensen gaat afschrikken om in De Vecht te zwemmen? Dat is echt niet nodig. Als er te weinig voedsel is zullen ze eerst elkaar opeten." In Duitsland wordt het aantal snoeken ingedamd door hengelaars niet toe te staan de vis terug te zetten. In Nederland is het beleid dat je na vangst twee snoeken mee naar huis mag nemen, mits ze groter zijn dan 45 cm. Kors: "Maar dat doen mensen niet, de snoek barst van de graten."
Niet alle vissen zijn blij met de helderheid van De Vecht: de vroeger veel geziene snoekbaars en paling zoeken troebelere wateren op. De grondel, de winde en ook de roofblei zijn echter in opmars. Een nieuwe bewoner van De Vecht is de exotische roodwangschildpad. Het populaire huisdier dat in gevangenschap wel 50 jaar kan worden, wordt door mensen als ze er op zijn uitgekeken in het water vrijgelaten. Hogere temperaturen maken dat de schildpad de winter overleeft, maar voor voortplanting is het hier te koud. Met ook de komst van rivierkreeft en de Chinese wolhandkrab, zou je je bijna in de tropen wanen.

Inmiddels is de voet van Van den Wall Bake hersteld. De doe-het-zelf geneesheer hield de wond goed open en schoon met een dagelijkse portie sterilon. Hij zwemt allang weer in De Vecht: "Ach ik denk dat hij mijn goed doorvoede voet aanzag voor een lekker hapje. Ik ben niet bang, al eerder zag ik ringslangen en ratten wegschieten. Een keer een schildpad aantreffen staat nog op mijn verlanglijstje.'

NK wormen tellen bij De Groene Griffioen

Foto: Marieke van Veen

WEESP - Bij biologische boerderij De Groene Griffioen in Weesp vond donderdag het allereerste NK wormen tellen plaats. Anouk en Marten van de St. Vitusschool uit Bussum vonden in twee minuten maar liefst 172 wormen in de composthoop. Zij mogen zich nu Nederlands Kampioen Wormen Tellen noemen en kregen een certificaat en een beker. Aan de wedstrijd deden ook de Jozefschool uit Weesp en de Comeniusschool uit Naarden mee. De wedstrijd was een initiatief van Bionext, een organisatie die zich sterk maakt voor biologische landbouw.

Foto: Femke Berkhout

De vrijwilligers van Weesp Gastvrij, door ons uitgeroepen tot Weespers van het Jaar, heten u op 25 juni weer welkom voor het Culinair Cultureel Shoppingfestival in het centrum van Weesp. We stellen een aantal van hen aan u voor.

Jouw rol bij Weesp Gastvrij?
"Ik ga bij de winkeliers langs en probeer ze enthousiast te krijgen om mee te doen. Zeggen ze ja, dan denk ik mee over wat ze zouden kunnen doen. Vorig jaar was het best een klus, dit jaar merk ik dat mensen het event kennen en enthousiast zijn. Nu is het nog een kwestie van posters ophangen en de flyers verspreiden."

Wat is jouw drive?
"Ik vind het superleuk om met elkaar wat neer te zetten, uit een trots gevoel over Weesp. Vorig jaar speelde ook mee dat er veel winkelpanden leeg stonden en als je dan ziet hoe winkels, horeca en andere enthousiastelingen samen de krachten bundelen om een fantastische dag neer te zetten en Weesp positief op de kaart te zetten, dan vind ik dat geweldig. Nu maar hopen dat het weer net zo lekker wordt als vorig jaar en dat er gezellig veel mensen op de been zullen zijn op 25 juni."

Wat vind jij het mooiste aan Weesp?
"Elke keer als ik vanaf het station langs het water Weesp in loop, word ik getroffen door de schoonheid van onze stad. De Vecht kronkelt zo mooi door Weesp, dat is elke dag genieten."

En jouw geheime tip?
"Op het Weesperplein op het stoepje van de Weesper Synagoge een ijsje van Nelis eten."

Ruim 500 hardlopers hebben zich al gemeld voor Vechtloop

Hardloopevenement viert zesde lustrum

De Vechtloo, dit jaar voor de 35e keer. Foto: André Verheul

WEESP - De Vechtloop belooft weer een groot hardloopspektakel te worden. Al meer dan 500 deelnemers hebben zich nu ingeschreven. Inschrijven kan nog op Vechtloop.nl.

De Vechtloop beleeft dit jaar de 35e editie en is op zondag 26 juni. Er zijn wedstrijden over vijf afstanden, allemaal mooie routes langs de Vecht en sommige ook deels door het centrum. Daarnaast zijn er een mini-kids-run en een scholierenloop. Dat gaat allemaal over hardlopen, want de wandelroute wordt dit jaar niet georganiseerd. Online inschrijven kan nog tot en met zaterdag 16 juni. Vanaf 22 juni is er de mogelijkheid tot na-inschrijving bij Bijvoet Sport aan de Achtergracht. Ook op de dag zelf kan nog worden ingeschreven. De organisatie doet echter het verzoek zoveel mogelijk gebruik te maken van de online inschrijving op de website van de Vechtloop.

Wie met een blessure kampt, in de rustfase zit of zich überhaupt niet aan hardlopen wil wagen, kan nog steeds meedoen aan het evenement, maar dan als vrijwilliger. Aan helpende handjes heeft de organisatie nooit genoeg. Aanmelden daarvoor kan ook via Vechtloop.nl. Start en finish zijn bij Manege Bleijenberg aan de 's-Gravelandseweg.

Spar zet app in tegen verspilling

WEESP - Spar Aetsveld heeft zich aangesloten bij de app 'Afgeprijsd' van NoFoodWasted. Dat betekent dat Weespsers voor deze winkel voorafgaand aan hun bezoek een boodschappenlijstje kunnen maken met afgeprijsde artikelen als uitgangspunt.

Veel winkels prijzen producten af waarvan de houdbaarheidsdatum dreigt te verstrijken. Op die manier hopen ze die toch nog te verkopen zodat dit voedsel niet hoeft te worden weggegooid. Klanten zien echter pas ter plaatse om welke producten het gaat, en hebben dan vaak al een andere maaltijd verzameld.

400 miljoen
Met de app kunnen consumenten in een oogopslag zien welke producten bij Spar Aetsveld zijn afgeprijsd en daar hun boodschappenlijstje op aan passen. Dat scheelt de klant in de portemonnee en er wordt minder voedsel verspild, zo redeneert Jeffrey Veldt van Spar Aetsveld. Alleen al in Nederlandse supermarkten verdwijnt jaarlijks voor 400 miljoen euro aan levensmiddelen in de vuilnisbak.

Weespers in de prijzen in Huizen

WEESP - Na de 32e editie van de Oostermeent Triathlon van Huizen ging een flink deel van het zilverwerk naar Weesp.

Deborah Schouten won de kwart-afstand bij de vrouwen. Cees Schep werd tweede bij de mannen. De achtste afstand werd gewonnen door Tim Jacobs, tweelingbroer Daan werd tweede. Bij de vrouwen won Astrid de Graaf, waarna Merel Verlinden tweede en Julia de Leeuw vijfde werden. Paula van der Pouw was de snelste bij de vrouwen 40+ op de Olympische afstand. In totaal bereikten 19 Weespers de finish.

Zonnebloem verzamelt hartenwensen

WEESP - Vrijwilligers van De Zonnebloem zijn met Weesper ouderen in gesprek in de hoop achter hun hartenwens te komen. Dit heeft te maken met een zomeractie van de Riki Stichting.

Uitgangspunt is dat het voor ieder mens bijzonder is als iemand vraagt wat hij of zij het liefst nog zou willen doen. Na de gesprekken worden er in het gebied Weesp, Driemond en Nigtevecht tien hartenwensen uitgekozen die De Zonebloem deze zomer gaat vervullen. Dat kan van alles zijn: van een etentje of een uitstapje tot een nieuwe bloembak voor in de tuin.

De Riki Stichting en De Zonnebloem bestrijden eenzaamheid onder ouderen. Juist in de zomer voelen velen zich eenzaam omdat naasten dan op vakantie zijn. Persoonlijke aandacht kan dan veel betekenen.

Slippers Gezocht

WEESP - Stichting Weesp in actie voor vluchtelingen is op zoek naar slippers. Nu de zomer aanbreekt en het warmer wordt is daar onder de kinderen grote behoefte aan.

Alle maten zijn welkom. Ook zijn er mobiele telefoons en laptops nodig voor school en contact met het thuisfront. Goederen en donaties kunnen worden ingebracht bij Hanensteeg 9 (boven ChaCha).

Maarten Spanjer

WEESP - Maarten Spanjer geeft vrijdag in de Weesper Boekhandel een lezing over zijn nieuwe boek 'Spanjer in Stukken', een bundeling van zijn meest markante verhalen. Entree: 5 euro.

Deukjes herstellen bij Stuivenberg

Uitdeuken voor slechts € 25,-

Stuivenberg repareert alle schade, maar op 24 juni alleen kleine deukjes. Foto: Brian Elings

Bij Autoschade Stuivenberg in Weesp is het zaterdag 24 juni 'Deukjesdag', een speciale actiedag om kleine deukjes te laten verwijderen.

Alleen op deze dag kan dat vervelende deukje dan tegen een zeer aantrekkelijke prijs van 25 euro hersteld worden, klaar terwijl u wacht. Van 13.00 tot 17.00 uur staan de deuren open. Autoschade Stuivenberg staat met een gespecialiseerd team klaar om deukjes, ter grootte van maximaal een 2-euromunt, direct te verhelpen, zonder spuiten. Grotere deuken zijn op andere momenten te verhelpen, op Deukjesdag kan daar wel een offerte voor worden gemaakt.

Normaliter kost het herstellen van een kleine deuk veel meer, maar door het bundelen kan dit nu veel goedkoper. Het voordeel is 50% ten opzichte van de normale prijs. Aanmelden kan via (0294) 480083.

Begrip
Autoschade Stuivenberg aan de Flevolaan 31, 1382 JX Weesp, is al vele jaren een begrip in de regio. Wekelijks worden er meer dan 35 autoschade's hersteld. Zowel voor de particuliere als de zakelijke markt.

Stuivenberg heeft samenwerkingsovereenkomsten met o.a. Achmea, Topherstel en Schadegarant. Stuivenberg maakt deel uit van de Reco Autoschade Groep met in totaal 11 vestigingen, waarvan de meeste in Noord-Holland en maakt deel uit van de landelijke keten Schadenet.

Ka+ hatchback is soepel en ruim

Rijdt prettig in de stad, maar ook op lange ritten. Foto: André Verheul

De drie passagiers die achterinplaats kunnen nemen in de ruime vijfdeurs Ford Ka+ hatchback krijgen de meeste hoofdruimte en beenruimte in deze klasse. De Ka+ is nu te bestellen.
De Ka+ is iets korter dan de Fiesta, maar is wel 29 millimeter hoger en beschikt over een slim ingedeeld interieur, vandaar de meeste hoofd- en beenruimte voor achterpassagiers in zijn klasse. Onder de motorkap ligt de efficiënte nieuwe 1.2 l-liter Duratec-benzinemotor die pittige prestaties levert. De motor en de vijftraps versnellingsbak zijn afgesteld met een breed koppelbereik waardoor de auto erg prettig rijdt, zowel in de stad als tijdens langere ritten. Hij is er in een 70 pk- en een 85 pk-versie. Met slimme technieken wordt het brandstofgebruik teruggedrongen. Zo wordt vrijkomende energie opgeslagen wanneer de auto uitrolt of remt. De aandrijving en het chassis zijn aangepast voor een lager geluidsniveau. De prijzen beginnen bij € 12.995 of € 99 p/mnd met Ford Options. Dat is met onder meer elektrische ramen en spiegels, zes airbags, Electronic Stability Control met Hill Start Assist, Speed Limiter en Ford Easy Fuel. De 85 pk-versie heeft ook onder meer cruise control, lederen stuurwiel, verwarmde voorstoelen en parkeersensoren.

Ook Jeep en Dodge bij Vaneman

Dodge RAM arriveert bij Vaneman.

Frank Vaneman Automotive vestigde zich ruim een jaar geleden in Amsterdam en Hoofddorp als de officiële merkdealer van onder andere Fiat en Alfa-Romeo. Nu komen daar Jeep en Dodge bij.

Dat is logisch, stelt Vaneman, want Fiat en Chrysler zijn wereldwijd partners binnen Fiat Chrysler Automobiles. Jeep en Dodge zijn aansprekende merken die zowel over personenauto's als hele robuuste (RAM) bedrijfswagens beschikken. Door daarin voor Dodge RAM nauw samen te werken met de over Nederland verspreide vestigingen van USCarDealer.nl, ontstaat er ook een hecht landelijk sales- en servicenetwerk, waarbij Frank Vaneman Automotive de regio Amsterdam voor de genoemde Amerikaanse merken vertegenwoordigt. Inmiddels staan de eerste demonstratiemodellen van Dodge RAM voor een proefrit beschikbaar, net als enkele interessante occasions.

Armin eerste met Jaguar F-PACE

Foto: Rahi Rezvani

De Jaguar F-PACE heeft zijn debuut gemaakt. De eerste Nederlander die er in wegreed, was top-DJ Armin van Buuren. Als Jaguar-ambassadeur speelde hij al een belangrijke rol in de social media campagnes van de Jaguar XE. Nu stapt hij over in de nieuwe Jaguar F-PACE. "De Jaguar F-PACE is gewoon ideaal voor mijn gezin. Je hebt alle ruimte, maar dan wel in combinatie met de sportiviteit van Jaguar. Ik heb gekozen voor de F-PACE S met 279 kW/ 380 pk sterke 3.0 liter V6 Supercharged bezinemotor. Zowel de sound als het karakter van deze V6 is opzwepend - je begrijpt dat me dat zeer aanspreekt." De Jaguar F-PACE is leverbaar vanaf € 53.750,-. Foto Rahi Rezvani.

Sneak preview Renault Talisman Estate

De nieuwe RenaultTalisman Estate is van 16 tot en met 19 juni al even te zien bij de vestigingen van Arend Auto aan de Donauweg en Joan Muyskenweg in Amsterdam. Een primeur in Europa. Het is ook mogelijk een proefrit te maken. En als hij bevalt, kunnen er direct zaken worden gedaan vanaf
€ 31.790 euro (21% bijtelling). De officiële verkoop start in september. Alle bezoekers van de 'Midzomer Première', ontvangen een goodiebag, waarmee ook weer mooie prijzen te winnen zijn.

WONINGEN TE HUUR GEVRAAGD! voor expats en organisaties Interhouse Hilversum 035 303 13 20 www.interhouse.nl expats / corporate / investors

Taxi nodig in Weesp? Kijk op www.ataxiweesp.nlu kunt onsbereiken op 0630443044. Wij zijn geopend van maandag t/m woensdag vanaf 18.00 uur en donderdag t/m zondag vanaf 9.00. Tot ziens

Vrouw zoekt werk in de huishouding met strijkwerk, 8 jaar ervaring en met goede ref. in Naarden-Bussum Mevr. Lisa 10 euro p/u. Tel.: 0646315983

Acupunctuur in Weesp! Bang voor naalden? Geen probleem, ik werk ook met laseracupunctuur. tel: 0294-785331
www.ackrufy.nl

TANDPROTHETISCHE
PRAKTIJK WEESP

Theo Nuyens
Kunstgebitten en reparaties
klaar terwijl u wacht
(ind. mogelijk)
Bent u slecht ter been,
wij komen ook aan huis
E. du Perronstraat 38
1382 SZ Weesp
Tel.: 0294-418722

Pronk Twee BV zoekt per direct grondwerkers, oppermannen, bouwopruimers, stratenmakers, hoveniers en kraanmachinisten etc. die in bezit zijn van VCA en rijbewijs. In eerste instantie op flexbasis, maar met mogelijkheid tot een dienstverband voor (on)bepaalde tijd. Voor meer info over ons bedrijf verwijs ik u graag door naar onze website www.pronkgroep.nl Pronk Twee BV. Amsterdamsestraatweg 57, 1411 AX Naarden. Telefoon tijdens kantooruren 035-6970697. info@pronkgroep.nl

Gevraagd: defecte vaat/wasmachine, droger, fornuis, radiator - gratis opgehaald, 06-34606808

Pesten een probleem? Kijk eens op www.posicom.nl

Te huur GARAGE BOX in
Muiderberg Info 035-5312667

Een winkel vol!
Kleding en speelgoed
Topmerken / lage prijzen
LANNEKE
Nieuwstraat 39 Weesp
0294-416464 / lanneke.nl

Privehuis Morosa Almere 06-11117475 Bakkenzuigerstr. 50 ma/vr 10.00 tot 19.00 uur meisjes/dames gevraagd kvk 32159766

MOTORFIETSEN te koop
GEVRAAGD
alle merken en
bouwjaren. Defect of lang
stilgestaan geen bezwaar.
Direct gehaald, betaald en
gevrijwaard. 06-25418595

Huis te vol, rommelig of niet praktisch? BEL vrijblijvend Renate: 0294-269903 www.
OpruimcoachRenate.simpsite.nl

Les en hulp bij herexamen Engels, Duits, Frans, Spaans 035-6839235