MuiderNieuws

10 januari 2018

MuiderNieuws 10 januari 2018


Burgemeester roemt 'samen-gevoel'

GOOISE MEREN Het vele samenwerken door bewoners en de steeds groter wordende gemeenschapszin: Burgemeester Han ter Heegde roemde hoe burgers samen de gemeente Gooise Meren op de kaart zetten. Dat was de kern van de boodschap van de burgemeester op de nieuwjaarsreceptie van de gemeente, afgelopen maandag op het gemeentehuis.

Samen doen de bewoners erg veel, zo stelt de burgemeester. "We mogen trots zijn op onze gemeente en dan met name op alles wat er in de kernen gebeurt. De kracht van de kernen, daar gaat het om", betoogde hij. "Ik heb zo langzamerhand alles en iedereen bezocht, tot in de haarvaten van de gemeente. Ik constateer dat er enorm wordt samengewerkt. Van het opzetten van evenementen, zoals de sinterklaasintocht en het carnaval, tot sport en culturele verenigingen. En in het bijzonder de Stadsraad Muiden, de Dorpsraad Muiderberg en alle buurtplatforms en wijkraden van Naarden en Bussum. We danken al die héél actieve mensen voor hun inzet voor Gooise Meren."

Volgens de burgemeester staat Gooise Meren er, mede daardoor, na twee jaar erg goed voor. Daarmee kunnen we naar de toekomst kijken, zo zegt hij. "We wonen, werken en recreëren hier in Gooise Meren één van de mooiste gebieden van Nederland, met topvoorzieningen. Het is onze grote opgave die op het hoge niveau te houden daar waar de druk steeds groter wordt. Dat vergt evenwichtskunst."

Geen reden voor vuurwerkvrije zones

GOOISE MEREN Afgaande op de afgelopen jaarwisseling gemelde klachten over vuurwerkoverlast en de schade heeft de gemeente geen enkele reden om komende jaarwisseling met vuurwerkvrije zones te komen. Dat stelt burgemeester Han ter Heegde.

Er waren wel klachten over overlast, zelfs wat meer dan andere jaren, en er was zeker ook schade. Toch stelt de burgemeester dat de jaarwisseling relatief rustig is verlopen. "Het aantal klachten is eigenlijk niet noemenswaardig", zo stelt de burgemeester.

Een vuurwerkvrije zone, zoals een vuurwerkvrij centrum of geen vuurwerk bij verzorgingshuizen, zit er voorlopig wat de burgemeester betreft niet in. "De politie en brandweer geven aan dat het op basis van de gegevens van afgelopen jaren niet nodig was. En als ik kijk naar dit jaar dan zeg ik: het hoeft niet", zo stelt de burgemeester. Zo'n vuurwerkvrije zone zou er wel kunnen komen. "Als de politiek het wil, of als de mensen op straat het willen, dan kunnen we er natuurlijk best over praten. Maar die signalen heb ik niet."

Metershoog kerstbomenvuur als start van het jaar

Foto: Guus Kroon

MUIDEN Metershoge vlammen en veel bezoekers. De kerstbomenverbranding op de Schapenkaai aan de Noordpolderweg was vrijdag weer een succes. Het grote vuur is al sinds jaar en dag een echte traditie. Het vuur werd gecontroleerd door de brandweer. De bezoekers kwamen vooral om zich even op te warmen en een praatje te maken.

Muiderbergse Echo voor de Meisjesclub

MUIDERBERG De Meisjesclub heeft de Muiderbergse Echo gekregen. De vrijwilligersprijs werd afgelopen week overhandigd aan Bep Oudshoorn en Dineke Tanis.

De Meisjesclub is al jaren een begrip. Elke dinsdagavond komen meisjes tussen de 9 en 13 jaar samen in De Steeg om met elkaar te praten en te spelen.

De andere vrijwilligersprijs, de Muider Roemer, is dit jaar niet uitgereikt. De winnaar bedankte voor de eer.

Toekomstplannen

Foto: Bob Awick

Volgens wethouder Miriam van Meerten brengen toeristen en nieuwe inwoners kansen in Gooise Meren.

8/9

Proosten op 2018

BUSSUM Tussen de glazen champagne, drie kussen op de wang, een ferme handdruk en een minisaucijzenbroodje was het een komen en gaan van bekenden maandag op de nieuwjaarsreceptie van de gemeente.

Dit jaar was moeite gedaan om jongeren te laten optreden, dat gaf toch net wat extra's aan de avond. De muziek was heel divers: van gevoelige nummers tot aanstekelijke hiphop van rapper Chapter Sam. De ruimte leende zich goed voor de grote opkomst. Bij binnenkomst was het bijna onmogelijk om de burgemeester de hand te schudden. Het leek of iedereen hem wilde spreken. Net alleen Bussumers, maar ook vele Naarders hadden de weg naar het gemeentehuis gevonden. Vanuit Muiden en Muiderberg was de animo beduidend lager.

Foto: Bob Awick
Foto: Bob Awick

Vrijwilligers zeer vereerd met prijs

Paul Koster werd vereerd met het Naardens Compliment.

GOOISE MEREN Tijdens de nieuwjaarsreceptie van Gooise Meren werden maandagavond ook de lokale vrijwilligersprijzen uitgereikt: tweemaal het Naardens Compliment en twee keer de Kleine Johannes voor vrijwilligers uit Bussum.

Het Naardens Compliment ging dit jaar naar Paul Koster en Gerda Hafkamp. De Kleine Johannes was voor Mike Smit en Lidemey Visser. De Muider Roemer was bestemd voor iemand die door persoonlijke omstandigheden van de prijs heeft afgezien.

Kindertuinen

Gerda Hafkamp was zeer blij met haar beeldje van kunstenaar Froukje de Jong.
Lidemey Visser kreeg De Kleine Johannes van Marleen Sanderse. Foto's: Bob Awick
Mike Smit werd door vijftien mensen voorgedragen voor de vrijwilligersprijs.

Uitreiking van lokale vrijwilligersprijzen uit Gooise Meren

Paul Koster doet al vijftig jaar vrijwilligerswerk bij de Kindertuinen voor leerlingen uit groep 5, 6 en 7 van basisscholen uit Bussum en Naarden en sinds 2013 is Paul ook voorzitter. "Bij de Kindertuinen wordt kinderen onder begeleiding geleerd hoe ze groenten en bloemen kunnen kweken en alles wat erbij komt kijken zoals het omgaan met planten en dieren, maar ook wordt er gekeken naar het weer en het milieu", aldus wethouder Hendrik Boland tijdens zijn speech. "Paul zet zich sinds 1967 elke vrijdagmiddag in voor de leerlingen en de 35 vrijwilligers van de Kindertuinen."
Paul was met een smoes naar de receptie gelokt en was helemaal verrast. "Ik had echt niet verwacht dat ik deze prijs zou krijgen en vind het geweldig. Het werken met de kinderen geeft mij heel veel voldoening, ook omdat ze nog zo verwonderd kunnen zijn over planten en dieren."

Betrokkenheid

Mike ontving een groot applaus en is supertrots op zijn oorkonde

Het tweede Naardens Compliment ging naar Gerda Hafkamp voor haar inzet als vrijwilliger bij de Ondernemersvereniging Naarden Vesting, de Braderie, de Stichting Nationale Gedenkdagen en het Oranjecomité. Wethouder Gerben Struik vertelde dat Gerda door haar betrokkenheid bij de Ondernemersvereniging, als secretaris sinds 2012, Naarden op de kaart heeft gezet voor het aantrekken van het toerisme door meer winkels en buitenterrassen. "Ook door haar betrokkenheid bij de Stichting Nationale Gedenkdagen en het Oranjecomité hebben de 4 meiherdenking en Koningsdag een belangrijke plek gekregen voor inwoners van Naarden."
"Superleuk dat ik deze prijs heb gekregen", vertelt Gerda. "Het vrijwilligerswerk is niet altijd even makkelijk, maar door de vele positieve reacties geef ik nooit op, want ik haal er veel voldoening uit."

Zwerfafval

Voor vrijwilligers uit Bussum is de Kleine Johannes. Dit jaar ging deze oorkonde naar Mike Smit omdat hij al bijna tien jaar het zwerfafval opruimt in Bussum en Naarden. "Maar liefst vijftien mensen hebben Mike voorgedragen voor deze prijs", zegt de trotse wethouder Miriam van Meerten. "Hij ruimt het zwerfafval op bij onder andere speeltuinen, grasvelden en in de bosjes. Elke woensdag is hij de hele dag daarmee bezig. In 2010 ontving Mike al de ZwerfAfvalPakker voor zijn tomeloze inzet om het zwerfafval op te ruimen."
Mike ontving een groot applaus en is supertrots dat hij het beeldje heeft gekregen. "Ik had het niet gedacht en ik vind het beeldje heel mooi. Bij mij thuis komt het boven op de kast zodat ik het elke dag kan zien."

Seniorencafé

De andere Kleine Johannes was voor Lidemey Visser. Wethouder Marleen Sanderse vertelde dat Lidemey de drijvende kracht is achter het Seniorencafé van de Algemene Seniorenvereniging Gooise Meren. "De vereniging heeft als doel op te komen voor de lokale belangen van de leden zodat ze in staat zijn deel te nemen aan de samenleving. En daar zet Lidemey zich al jaren onvoorwaardelijk voor in en daarom is dit beeldje met volle overtuiging voor haar."
Lidemey werd door haar man meegenomen naar de receptie en was totaal verrast. "Ik had niets in de gaten totdat ik mijn naam hoorde. Geweldig dat ik deze prijs heb gekregen en dat ik daarvoor gewaardeerd wordt. Maar eigenlijk vind ik het heel gewoon dat je vrijwilligerswerk doet. Ik doe het al mijn hele leven."

Vrijwilligersbeeldjes

Het Naardens compliment werd uitgereikt door kunstenaar Froukje de Jong zelf aan Paul en Gerda. Kunstenaar Riet Blüm, die de Muider Roemer heeft ontworpen en gemaakt, reikte De Kleine Johannes uit aan de vrijwilligers Mike en Lidemey. De Kleine Johannes is gemaakt door beeldhouwster Margot Heldring.

Weerbericht

Veel bewolking, overwegend droog, kans op mist

Een hogedrukgebied boven West-Rusland krijgt een verbinding met een ander hogedrukgebied nabij Portugal. Deze 'brug van hoge luchtdruk' bepaalt het weer in onze contreien van donderdag tot in het weekeinde. Onder de vleugel daarvan is het rustig en overwegend droog weer. Er is veel bewolking en daarbij is er kans op mist. De maximumtemperatuur ligt rond het langjarig gemiddelde van 5 graden.

Donderdag en vrijdag

In de nacht naar donderdag kan er wat lichte regen vallen. Overdag is het meest bewolkt en nevelig. Er waait een zwakke wind tussen zuid en zuidoost. In de nacht daalt het kwik naar circa 3 graden, overdag oplopend naar 6 graden. Vrijdag verandert er nauwelijks iets. Het blijft rustig en droog, maar overwegend bewolkt en nevelig met kans op mist.

Het weekeinde

In het weekend trekt de zuidoostenwind geleidelijk aan tot matig. Het blijft echter overwegend bewolkt en nevelig. In de nacht daalt de temperatuur tot bij het vriespunt. Er is kans op een graadje vorst aan de grond. Overdag wordt het 5 graden. Na het weekend neemt de regenkans toe en stijgt de temperatuur enkele graden.

Weetje

2017 was met een gemiddelde temperatuur van 10.9 graden het vierde zeer warme jaar op rij. Gemiddeld over de periode 1981-2010 is 10.1 graden. In de top 10 van warmste jaren staan allemaal jaren vanaf 1990, de meeste vanaf 2000. Dit beeld past in een opwarmend klimaat. Met circa 950 mm neerslag (830 mm normaal) was 2017 ook nat. Met 1740 zonuren (1640 uren normaal) zonnig.

'Toeristen en nieuwe inwoners brengen kansen'

Wethouder Miriam van Meerten (VVD) heeft flink wat in het oog springende dossiers, zoals toerisme en economie. Maar ze kijkt niet alleen naar Gooise Meren, maar ook naar wat er speelt in de regio. Van de toekomstplannen voor de A1 en het spoor tot natuurbehoud en de nominatie op de werelderfgoedlijst van Unesco.

Van Meerten wil onder andere meer bootjesrecreanten naar Gooise Meren. Foto: Bob Awick

Hoe staat het met je economische visie?
"Er ligt een hele mooie visie met een mooi actieprogramma. Het is een prachtig begin en we kunnen trots zijn op de economie in de nieuwe gemeente. Er zijn vijf hoofdthema's. Een van de punten is dat we het waterfront gaan aanpakken. Dat betekent dat er plannen komen voor de kustlijn langs Muiden, Muiderberg en Naarden. Denk dan aan meer aanleghavens, meer steigers, elektrisch varen en het aantrekken van meer toeristen. We hebben een intern coördinator aangesteld die samen met de belanghebbenden het actieprogramma zal uitvoeren."

Gooise Meren heeft nogal wat banen verloren. Wat ga je daaraan doen?
"We moeten goed kijken waar behoefte aan is. Gebleken is dat er een tekort is aan werklocaties om en rond het centrum. Verder moeten we naar de digitale infrastructuur kijken. Zo willen we wel glasvezel door de hele gemeente, maar we zijn daarbij wel afhankelijk van andere partijen. We willen banen creëren rondom de eerdergenoemde waterrecreatie. Een bootjesrecreant geeft meer dan 120 euro per dag uit in de gemeente, bijvoorbeeld in de horeca. Een andere tak waar we op inzetten is de zorgeconomie want de vergrijzing in Gooise Meren is groot. Er is momenteel een mismatch op de arbeidsmarkt. Daar springen we met het onderwijs regionaal op in zodat er meer mensen worden opgeleid om binnen de zorg te gaan werken."

Je bent druk geweest met een visie voor het centrum van Bussum?
"Jazeker, dat is het hart van ons winkelgebied in Gooise Meren. We hebben gezegd: dat gaan we integraal bekijken. Het gaat er dus om dat we naar meerdere projecten tegelijk kijken zoals Scapino en de Vonk. Verder zien we veel kansen. De woningmarkt is recent open gegaan en er zijn veel nieuwe gezinnen uit Amsterdam hierheen verhuisd. Deze nieuwe inwoners verwachten een bepaald voorzieningenniveau en daar liggen grote kansen voor onze winkeliers en ondernemers. Overigens doen we het qua leegstand, landelijk gezien, helemaal niet zo slecht. Ik ben er eigenlijk ontzettend tevreden over. Nieuw is dat we in Muiden een slag willen maken op het gebied van economische vitaliteit. Evenementenmanager Annemarie van Lieshout is hier net begonnen, een pittige tante met een verleden als straatmanager in Amsterdam. We hopen dat zij zorgt dat Muiden vitaal blijft. Muiden mist bijvoorbeeld een soort Vestinghotel zoals in Naarden."

'De natuur doet zo veel voor je geluksgevoel. Ga naar buiten, ga lopen en je voelt je beter'

Ben je nog geluksambassadeur?
"Zeker. Het onderwerp 'geluk' heb ik altijd hoog in het vaandel staan. Deze maand geef ik intern een workshop 'Geluk' voor alle ambtenaren. Persoonlijk geluk ervaar ik door hier te wonen. We hebben zulke prachtige natuur om de hoek. De natuur doet zo veel voor je geluksgevoel. Daarom zeg ik: ga naar buiten, ga lopen en je voelt je direct beter."

Hoe staat het met de nominatie voor de werelderfgoedlijst van Unesco?
"
Er is een klein kinkje in de kabel. Het is een ingewikkeld verhaal. De nominatie van de Hollandse Waterlinie betreft in feite een uitbreiding van een deel dat al op de lijst stond, namelijk de Stelling van Amsterdam. Rond de Stelling zijn er zaken die niet helemaal op orde zijn. Het gaat om het bepalen van de geografische grenzen waarbinnen zeer terughoudend moet worden omgegaan met nieuwe ruimtelijke ingrepen op het gebied van woningbouw en wegen. Dat moet eerst beter onderzocht worden. (Dit speelt bijvoorbeeld bij de plannen voor het verbinden van de A8 en de A9 - red.) We kunnen onze aanvraag voor de Nieuwe Hollandse Waterlinie pas indienen als de zaken
rondom de Stelling zijn gerepareerd."

'In Muiden willen we een slag maken op het gebied van economische vitaliteit'

Vorig jaar wilde je de gevaarlijke verkeerssituatie rondom de Action aanpakken. Hoe gaat het daar mee?
"De NS heeft aangegeven dat ze mee gaat werken met de verplaatsing van de ingang van het P&R-terrein. Er liggen zelfs al een aantal tekeningen. Het wachten is nu op de uiteindelijke goedkeuring. Ik gok dat het voor de zomer wel rond komt. Het zou dan makkelijker moeten worden om te parkeren bij de winkel. Ik wil trouwens ook nog even zeggen dat de omwonenden samen met de Action over veel zaken hebben gesproken zoals zwerfafval en foutparkeren. Dat wordt nu heel goed opgepakt en er is regelmatig overleg. Inmiddels is de parkeerplaats voor de vrachtwagen groter gemaakt en dat werkt goed."

Waarom heb je besloten om te stoppen met lokale politiek?
"Het is na twaalf jaar tijd voor een andere uitdaging. Ik ben in 2006 begonnen in de raad van Naarden en ben daar wethouder geweest. Nu ben ik wethouder in Gooise Meren en ik heb hier een fantastische tijd. Toch komt daar in maart een einde aan. Dan stop ik. Bij de komende gemeenteraadsverkiezingen in maart ben ik niet de lijsttrekker, maar de lijstduwer voor de VVD. Eén van redenen voor mijn vertrek is dat het werk met name 's avonds veel tijd kost."

Wat wil je voor je vertrek in maart nog realiseren?
"Ik hoop als bestuurslid van het GNR dat we een goede duurzame, bestuurlijke oplossing vinden nu Amsterdam heeft aangegeven terug te treden. We zitten midden in onderhandelingen met participanten, meer kan ik er niet over zeggen. Wel is het belangrijk dat er meer slagkracht komt. Een ander punt is dat er voor maart een goed voorstel ligt voor het ondernemersloket. Tot slot hoop ik dat we dan bestuurlijk een stap verder zijn voor de toekomstplannen met de A1 en het spoor. Ik ben trots op de lobby die wij regionaal hiervoor hebben ingezet. Het Rijk onderkent de ruimtelijke problematiek in onze regio."

Wie verdient een pluim?
"De stadspromotor van Naarden (Saskia Simons), de evenementencoördinator van Bussum (Ellen Hazenberg), de dorpsmanager Bussum (Ellen van Vossen) en de evenementenmanager van Muiden (Annemarie van Lieshout). Ik ben heel trots dat ze zo veel levendigheid organiseren in de kernen. Het zijn vaak de stille motoren die zorgen dat ondernemers, inwoners en gemeente in stelling worden gebracht en dat al die evenementen er zijn."

'Oproep comité maakt het referendum waardeloos'

Comité Zelfstandig Weesp wil fusieproces belemmeren

Het Comité Zelfstandig Weesp roept op tot obstructie van het fusieproces door in het referendum tactisch te kiezen. In de gemeenteraad spreekt men er schande van.

Bahman Khalafi wil niet accepteren dat de gemeente Weesp moet fuseren. Foto: Christian Pfeiffer

WEESP In het referendum vóór Gooise Meren stemmen om het fusieproces te kunnen belemmeren: zo staat het in een oproep van het Comité Zelfstandig Weesp, dat tot het bittere eind wil doorvechten tegen welke gemeentefusie dan ook.

De gemeenteraad van Weesp kwam na een eigen bestuurskrachtonderzoek in 2016 tot de conclusie dat een zelfstandige gemeente Weesp, hoe graag men die ook zou willen behouden, geen toekomst heeft. Een gemeentefusie is onontkoombaar. De gemeenteraad wil aansluiten bij Amsterdam, maar neemt het besluit pas na een (raadgevend) referendum. Dat is het allerlaatste uitstel dat de provincie tolereert. Komt er geen besluit, dan zet de provincie een fusie met Gooise Meren in gang, zo stelden GS in november op schrift. Tegelijk met de gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart mag de bevolking van Weesp haar voorkeur voor een fusiepartner uitspreken: Amsterdam of Gooise Meren (Bussum, Naarden, Muiden). Het Comité Zelfstandig Weesp heeft dat referendum zelf aangevraagd en heeft de daarvoor benodigde steun in de vorm van 466 handtekeningen verkregen. Maar het comité wilde eigenlijk een ander referendum: waarin je kunt kiezen voor een zelfstandig Weesp. Die weg is politiek en procedureel echter al afgesloten. Het comité weigert zich daarbij neer te leggen en gaat actievoeren voor een tactische keuze: vóór Gooise Meren. Dat moet de kans vergroten dat de raad afziet van de fusie met Amsterdam. Mocht dat gebeuren, dan wordt Weesp automatisch door de provincie gedwongen met Gooise Meren te fuseren. Op dat moment duikt het Comité Zelfstandig Weesp weer op om ook die fusie tegen te gaan, zo legt Bahman Khalafi het plannetje van zijn comité uit.

Uitslag interpreteren

'Het comité licht bij voortduring burgers onjuist voor'

Door de oproep van het comité om vóór Gooise Meren te stemmen, staan er bij voorbaat vraagtekens bij de uitslag van het referendum. "Hoe moet de gemeenteraad een stem voor Gooise Meren dan interpreteren? Zijn die stemmers voor een fusie met Gooise Meren of tegen een fusie in het algemeen? Door jullie oproep is dit referendum waardeloos geworden. Waarom ontnemen jullie Weespers op deze manier een referendumuitslag die hun mening weergeeft?", reageert GroenLinks aan het adres van het comité. De suggestie dat het fusieproces te belemmeren valt via het referendum noemt D66-raadslid Saskia Ter Kuile een leugen. "Het fusieproces van Weesp kan niet worden belemmerd. Het Comité Zelfstandig Weesp licht bij voortduring burgers onjuist voor." En WSP-raadslid Lars Boom wijst op de legitimatie van het referendum. Die is verkregen door handtekeningen op te halen voor een referendum over de keuze tussen Amsterdam en Gooise Meren. "Als je dit gegeven ontkent, dan pleeg je bedrog! Want dan heb je onder valse voorwendselen de handtekeningen verkregen."

GroenLinks, D66 en WSP vormen met de PvdA en één lid van de VVD-fractie de grote meerderheid voor een fusie met Amsterdam. Het CDA (net als 'Weesp bij Gooise Meren' en het andere VVD-raadslid voorstander van Gooise Meren) staat er opportunistischer in. CDA-raadslid Jan Renzenbrink ziet het zelfstandig blijven van Weesp niet als reële optie, maar wijst op het recht van het comité om een stemadvies uit te brengen. En dat advies bevalt hem wel: "Als we eerst maar de fusie met Amsterdam afblazen."

Verder met Partij voor de Ouderen

WEESP De Amsterdamse Partij van de Ouderen krijgt een afdeling Weesp, die mee wil doen aan de gemeenteraadsverkiezingen in Weesp op 21 maart. Gerton van Unnik en Hein Stulemeijer worden de gezichten van de nieuwe partij.

Beide kandidaten kunnen kwartetten met hun eerdere lidmaatschapskaarten van politieke partijen. Van Unnik (ex-PVV) en Stulemeijer (voorheen o.a. VVD, Trots op NL en 50Plus) zijn nu respectievelijk raads- en commissielid voor de partij Weesp bij Gooise Meren, die eerder Duurzame Stadsbelangen Weesp heette en daarvoor nog Artikel 50. Stulemeijer wordt de lijsttrekker. De partij gaat voor een "gedegen ouderenbeleid", maar richt zich ook op punten die niet direct met senioren te maken hebben. De rechtse en uitgesproken koers die hun huidige partij vaart, zal volgens Stulemeijer genuanceerder worden. "Een realistische middenkoers", zo omschrijft hij het.

Hoewel de door Wil van Soest opgerichte moederpartij Amsterdams is en het fusiebesluit niet meer aan de nieuwe Weesper gemeenteraad is, pleit de PvdO afdeling Weesp voor een fusie met Gooise Meren.

Waardering na keihard werken in goede en slechte tijden

Voskuil Verhuur Service is de Weesper Onderneming van het Jaar 2017

Het verhuurbedrijf van Theo Voskuil groeit. Aan de Flevolaan werd een groter pand betrokken. Foto: Brian Elings

WEESP Bedrijvenvereniging IVW heeft Voskuil Verhuur Service uitgeroepen tot de Weesper Onderneming van het Jaar 2017. De bijbehorende award, die gisteren werd uitgereikt, krijgt een mooie plek in het nieuwe, grotere pand van Voskuil Verhuur Service aan de Flevolaan.

Het is een hectische tijd geweest voor het verhuurbedrijf in apparatuur, meubilair, tenten en andere feestbenodigdheden voor bedrijfs- en familiefeesten en andere grote en kleine evenementen. Een periode met veel tegenstrijdigheden ook. Zo hakte de crisis er na 2008 behoorlijk in en moest er in 2014 afscheid genomen worden van medewerkers. In 2015 was er veel schade door twee branden bij de buren en begin 2016 overleed totaal onverwachts Theo's enige overgebleven medewerker Edward de Gooijer. "Ik stond er ineens helemaal alleen voor. Hoe ik het alleen heb gered? Nou ja, door iets meer dan acht uurtjes per dag te werken… 's Avonds moest ik zelf de administratie weer gaan doen, of 's morgens vroeg. Keihard werken, maar daar ben ik gelukkig niet vies van. Mijn zoons hebben enorm geholpen. En Yvonne, mijn vrouw. Nu staan de zaken er gelukkig weer veel beter voor. We zijn enorm gegroeid, vandaar ons grotere pand."

Charmes

'Niet mijn duurste klus, maar wel de meest dankbare'

Twee jaar geleden trad Theo in het huwelijk met Yvonne Buijs. Yvonne werkt in het onderwijs, maar wordt als vanzelf in de verhuurservice getrokken. Geen officiële functie, zegt ze, maar wel meedenken, vliegende keep en vooral steun en toeverlaat. En iemand met inzicht, want haar idee om dit jaar opgetuigde kerstbomen te verhuren bleek erg succesvol. Hoe zou zij Theo als ondernemer omschrijven? "Theo's talent is nooit nee zeggen. Hij zoekt altijd de oplossing. Zijn andere grote talent is zijn charme. Ik zie dat vaak gebeuren: O Theo, roepen die oudere dames dan als ze een jubileumfeestje vieren. Hij windt iedereen om zijn vinger."

Tot Theo's klantenkring behoren grote bedrijven, maar de verhuur aan particulieren blijft hij trouw. Zoals laatst bij een echtpaar. "Meneer werd 90 en dat wilden ze vieren in het gebouwtje bij de kerk. Of ik de boel wilde regelen. Dat vind ik dan kicken. Ik doe er dan wat aardigheidjes bij, zoals een advocaatje met slagroom of bowl. Dat hadden ze niet besteld, maar ik vind dat dan leuk. Of ik bied ze aan om ze even op te halen en na afloop weer thuis te brengen. Van die dingetjes allemaal. Kijk, een mooi feest bij een advocatenkantoor of de Regio Gooi en Vechtstreek, zoals laatst met kerst, is ook geweldig. Maar zo'n 90e verjaardag… Het is niet mijn duurste klus nee, maar het behoort wel tot de meest dankbare. Na afloop zei mevrouw: Theo, ik word binnenkort ook 90, dan wil ik dit ook. Kijk, dát maakt mij gelukkig."

Zoeken zou zaterdag voor de laatste keer zijn

De politie richt de plek in om het lichaam te bergen. Foto: Bastiaan Miché

vervolg van pagina 1

Omdat de meeste stukken water al waren uitgekamd, stond afgelopen zaterdag de voorlopig laatste zoekactie naar Oskar gepland. Net als al die andere keren stapten de vrijwilligers van de Stichting Charon Nederland en Reddingshonden SOS aan boord van hun bootjes om in Smal Weesp te zoeken naar iets van een spoor. Nog voor het middaguur werd in Smal Weesp, ergens langs het Verlengde Buitenveer, een aanwijzing gevonden. Niet veel later meldde de politie dat er bij Aquamarin, even verderop, een lichaam in het water was aangetroffen. De politie zette de kade af, de vrijwilligers meerden hun bootjes af en buurtbewoners bleven op gepaste afstand. Die situatie bleef enige uren zo, want de juiste mensen van de juiste diensten, zoals de forensische opsporingsdienst van de politie, moesten eerst arriveren voordat het bergen van het lichaam kon en mocht gebeuren. Het gaat om een secuur werk om geen sporen te vernietigen, aldus een woordvoerder van de politie. Aan het einde van de middag werd het in wit plastic gewikkelde stoffelijk overschot uit het water gehaald en in een auto van postmortale zorg weggereden.

Eerder in het water gevallen

Je valt in het water en niemand vindt je, hoe komt dat?

De met vraagtekens omgeven vermissing voedde ruim een maand lang vrees en speculatie bij menigeen in Weesp. Oskar was langs de Herengracht al eens eerder in het water gevallen. Het was er niet heel diep, dus kon hij staan en om hulp roepen. Bovendien was het toen niet zo koud als nu. De omstander die hem destijds op de kade hielp, vertelde ons dit voorval. Mede daarom werd van begin af aan rekening gehouden met een val in het water. Op beelden van een beveiligingscamera was te zien hoe een man met een blindengeleidestok in de nacht van de verdwijning door de Kerklaan liep. Was dat Oskar? Later gaven de zoekhonden van de Stichting Signi aan dat het spoor van Oskar ophield op de kade van Smal Weesp ter hoogte van de Kerklaan. Beide sporen zouden erop wijzen dat Oskar ergens op zijn weg naar huis was omgekeerd. De sneeuw in december bemoeilijkte de zoektocht. Naarmate de vermissing langer duurde, werd de aanname sterker dat er sprake moet zijn geweest van een noodlottige val in het water. Een veelgestelde vraag was: hoe kan het dat je midden in Weesp in het water valt en dat niemand je dan vindt? Cor Hekkenberg van Reddingshonden SOS legde bij NH uit dat de combinatie van stroming, kou en de eigenschappen van de kleding daarin een rol spelen en uiteenlopende scenario's mogelijk maken.

'Er is teveel verkeer door het centrum'

Ingezonden brieven van lezers

Wij stellen de kolommen van onze krant graag open voor lezers die willen reageren op het nieuws. Dit is een selectie van de brieven die we afgelopen week ontvingen.

Briefschrijver Ferd. Vermeulen pleit voor minder autoverkeer in het centrum. Foto: Marieke van Veen

Straatlantaarns

Ik ben het helemaal met Hein Stulemeijer eens: Weesp is te donker. De lantaarnpalen staan ook zo hoog dat het licht amper over de straten schijnt en zijn zo gedempt dat als ik de Irenelaan op rij ik amper de zebrapaden zie. Laat staan als het regent, dan is de weg ook nog eens als een spiegel. Je ziet amper voetgangers over het zebrapad lopen en de fietsers zonder licht zijn helemaal niet te zien. Ouderen van Oversingel gaan en durven de straat niet op vanwege de slechte verlichting. Maar ja, bij GroenLinks is het milieu belangrijker dan een mensenleven, schijnt het.
A. van Alphen

Parkeerbeleid Binnenstad

In een van de laatste edities van 2017 kondigde de wethouder van Verkeer en Vervoer mw. Heijstee weer de volgende overlegronde aan omtrent de aanpak van het parkeerprobleem in de binnenstad van Weesp. Het probleem wordt, net als het aantal geparkeerde (vracht)auto's van ondernemers en auto's met buitenlandse kentekens, in Weesp alsmaar groter. Na de eerdere groots opgezette enquête onder binnenstadbewoners en ondernemers en een uitgebreid onderzoek van een onderzoeksbureau ligt er een aanbeveling op tafel. In plaats van nu door te pakken en onder meer vergunningparkeren en herinrichting van het betaald parkeren alvast als quick wins in te voeren, krijgen we een volgend 'groots onderzoek' onder alle belanghebbenden. Nu zijn er twee mogelijkheden: óf we hebben geen daadkrachtig stadsbestuur óf er is een dubbele agenda waarbij belangen van anderen een grote rol spelen waardoor een oplossing weer op de lange baan geschoven wordt. Geacht stadsbestuur, mw Heijstee: stop met het zoveelste onderzoek en pak snel alle problemen aan. In het bewuste artikel gaf u zelf al een aantal goede oplossingen.
Wilco van Elk

Gladheidsbestrijding

Het strooibeleid verslechtert door bezuinigingen die dertig jaar geleden zijn ingezet op het gebied van de werkplaats, het materiaal en de mensen. Er is veel mis. Een opsomming: Alle bruggen zijn aan de buitenrand niet beschermd. Als je valt, glij je in het water. Personeel op leeftijd word niet vervangen. De man van onder meer het materieelonderhoud werkt nu alleen, zijn collega is met pensioen. Deze man loopt op zijn tandvlees en heeft bij sneeuwval ook nog strooidienst. Alle mannen werken van 7.00 tot 16.00 uur en worden daarnaast opgeroepen om te strooien, dat kan oplopen tot zeer veel uren. Geen van allen heeft een antislipcursus gehad, terwijl ze zelf het meeste gevaar lopen. Vroeger was je verplicht je eigen stoep schoon te maken, maar door bezuinigingen is er geen handhaving meer. Strooizout heeft als nadeel dat het ingereden moet worden anders werkt het niet, dus op straten waar weinig gereden wordt helpt het niet. De mannen rijden in wagens die aangepast zijn aan de zware zoutstrooiers, maar een zwaarwegend nadeel is dat de stoelen niet luchtgeveerd zijn, wat veel energie kost en kan leiden tot rugklachten. Er was een kleine trekker die de stoepen sneeuwvrij kon borstelen, maar die is wegbezuinigd. Belangrijk materieel wordt maar niet vervangen, zodat de medewerkers steeds meer ongeschikt materiaal moeten inzetten. Het heeft geen nut om te schuiven met een pick-up met een neus waar je geen zicht mee hebt. Wij vergen met zijn allen steeds meer van de gemeentelijke werkplaats en Weesp wordt ook steeds groter, maar met zo'n klein team hiervoor steven je af op zware ongelukken en dat is onacceptabel.
henk schenkel

Herinrichting Nieuwstad

Met dank aan de schrijver dhr. A. Bijzet van d.d. 20 december 2017. Na de meldingen van liefhebberijen in de winter en dat hij en vele anderen weer lekker door het centrum mogen en dan ook nog voorrang hebben bij de Breedstraat, stoort ons als binnenstadbewoners. Daar is de Nieuwstad eigenlijk niet voor bedoeld. Wij snappen het wel, maar de door u genoemde 7 Heuvelenweg (Aetsveldselaan) is ooit ontworpen voor de toegang en het uitgaande verkeer van deze wijken ten zuiden van het centrum. In 2006 is nl. een enorme blunder gemaakt om de toegang en het uitgaande verkeer via de Aetsveldselaan zo moeilijk te maken dat het makkelijker is om het centrum kiezen. Normaal zou je denken dat een binnenstad c.q. centrum gemeden zou moeten worden om het verkeer af te wikkelen. In Weesp dacht men daar anders over. Volgens gemeentelijk schrijven was het niet zo erg en - het mooiste komt nog - het is maar tijdelijk. Maar na 12 jaar ben ik de weg kwijt. Gelukkig is ons toegezegd dat een eventuele oplossing wordt meegenomen in de herontwikkeling van de Groeneweg / Van Houtenlaan. Het 'meegenomen' is, zoals de ervaring leert, gevuld met leegte. Het aanbod van de heer Bijzet om de interesse een Weesper burgerlijke oplossing te overwegen met lift naar het zuiden zal het niet halen. Onze dienstverleners hebben niets met Weesper ideeën / oplossingen. Het zijn namelijk geen Weespers, evenals de ingehuurde adviesbureaus. Als de heer Bijzet toch gevraagd wordt naar Groesbeek te rijden voor een idee/oplossing, wil ik graag met hem mee en doneer de lunch. Deal!
Ferd. Vermeulen

Het koloniehuis in Egmond aan Zee.

Als je ansichtkaarten verzamelt ontdek je, heel logisch, dat die twee kanten heeft, te weten het plaatje van bijvoorbeeld de betreffende stad of dorp en op de andere kant de gegevens van de afzender en de geadresseerde. Zo ontdekte ik dat een zekere Juffrouw Weis uit Weesp op 17 juli 1909 een kaart stuurde aan een kind dat op dat moment in een vakantiekoloniehuis in Egmond aan Zee verbleef. De leefsituatie van kinderen uit de grootstedelijke volksklasse was eind negentiende eeuw weinig rooskleurig. Vele gezinnen woonden dicht opeengepakt in zeer kleine huizen, onhygiënisch, weinig frisse lucht en weinig zonlicht. De arbeidersklasse gebruikte een zeer karig en eenzijdig voedselpakket met weinig eiwitten en bijna geen vitaminen, waardoor de kans op ziekten als tbc zeer groot was. De lichamelijke toestand van schoolkinderen was dan ook zeer slecht. Omstreeks 1883 ontstonden er filantropische verenigingen die vonden dat deze situatie moest verbeteren. Als voorbeeld noem ik de Maatschappij tot Nut van het Algemeen, waarvan de secretaris voorstelde kinderen enige tijd naar een bosrijke omgeving of naar zee te sturen om aan sterken. In deze streken werden herstellings- en vakantiekolonies gebouwd, waar kinderen tijdens de schoolvakanties konden verblijven. Gedurende de eerste 100 jaar namen 800.000 kinderen hieraan deel. Rond 1970 stopten de overheidssubsidies en de voormalige kolonies kwamen in andere handen of werden gesloopt. De levensomstandigheden waarin de kinderen opgroeiden verbeterden en waren niet meer noodzakelijk. Bijgaand ziet u een foto van het koloniehuis in Egmond aan Zee, de plaats waar vele Weespers enige tijd hebben verbleven.

Zaalhockey moet weer prioriteit krijgen bij MHCW

Weesper club heeft weer herenteam dat zaalhockeyt

De hockeyheren van MHCW zaalhockeyen weer. Voor het eerst na jaren en ze barsten van de ambitie: kampioen worden moet lukken.

Voor het eerst na jaren weer een echt heren-zaalteam. Foto: Arend Edel

WEESP Het veldseizoen zit erop voor de teams van MHCW en dat betekent dat ze zich weer op kunnen gaan maken voor het zaalseizoen. Sinds lange tijd heeft de club ook weer een echt heren-zaalteam. De doelstellingen: kampioen worden en doorstomen naar de topklasse.

Het idee om weer een echt zaalteam te gaan creëren ontstond op een zondagmiddag nadat René Mansveldt en Jaap Tiemens bij een wedstrijd van het eerste kwamen kijken. Zij hebben toen het initiatief genomen om de basis te leggen voor een zaalteam. "We wilden een team creëren met enthousiaste jonge jongens om de zaal in te gaan en eigenlijk kwamen er meteen ook wat oudere jongens bij", aldus René Mansveldt, een van de coaches van het team.

Doelstelling

'We gaan voor niets minder dan het kampioenschap'

De doelstelling voor dit jaar is volgens René heel simpel. "Kampioen worden in de tweede klasse, dan door naar de eerste klasse en daarna willen we eigenlijk binnen twee, drie jaar in de topklasse staan." Aan vertrouwen ontbreekt het in ieder geval niet. "Met de capaciteiten die we met dit team hebben, staat de doelstelling om kampioen te worden als een paal boven water. We gaan niet voor minder", vervolgt René. Er is dus al flink vooruitgekeken en ook aan de jeugd is al gedacht. "We willen dit seizoen de basis leggen voor een wat langere periode. Er zullen altijd wel wat jongens afhaken maar dan komen er weer andere bij, zoals bijvoorbeeld jongens uit de A", legt hij uit.

Om het plezier van zaalhockey te behouden zal het team volgens René niet al te groot worden. "Zaalhockey is natuurlijk een spelletje waarbij je maar met vijf spelers in het veld staat. Daarom zal je een team moeten gaan creëren van rond de negen à tien jongens."

Huidige seizoen

Het plan is dus om het aankomende seizoen stappen te gaan zetten met het zaalhockey in Weesp, zo weten ook de spelers van het team. "Dit seizoen willen we weer de weg omhoog gaan zoeken. Volgens mij is het team de afgelopen jaren op hetzelfde niveau blijven hangen en dit jaar moet de basis gelegd worden om door te kunnen groeien", aldus Iza Edel, speler van het zaalteam.

Door ook weer een zaalhockeyteam op te zetten hopen de jongens dat er ook weer spelers bij Weesp komen hockeyen. "Dit jaar doen er bijvoorbeeld twee jongens mee die er op het veld nog niet bij zitten, maar omdat we nu weer echt met een plan bezig zijn hopen we toch dat deze jongens misschien ook weer mee willen doen op het veld", legt Iza uit. "Zaalhockey moet weer een prioriteit worden bij de MHCW."

Gezien de resultaten loopt het momenteel goed. Na vier wedstrijden hebben de Weespers geen punt verspeeld. De voorsprong op de nummer twee bedraagt al negen punten. "Maar om nu al te zeggen dat we zeker kampioen worden, gaat te ver", weet het team.

Yamato Gym naar Pampuslaan

WEESP De Weesper sportclub Yamato Gym is met ingang van het nieuwe jaar verhuisd naar de Pampuslaan 153 in Weesp.

Voorheen was Yamato Gym gevestigd aan de Amstellandlaan 106, naast snackbar De Haven. Yamato Gym moest daar weg omdat huurbaas Ymere andere plannen heeft met het pand.

"Yamato Gym is zeer blij met haar nieuwe onderkomen aan de Pampuslaan", aldus een trotse Harrizon Thielman, een van de trainers van Yamato Gym.

Argus wint knap van TOP

WEESP Korfbalvereniging Argus heeft zaterdag verdiend gewonnen van het hooggeklasseerde TOP uit Sassenheim.

Omdat Argus met een paar invallers aan de wedstrijd begon, duurde het even voordat de scores op gang kwamen. Na 20 minuten stond het 3-2 voor Argus, toen Paulien de Groot uitviel met een zware enkelblessure. Argus liet zich echter niet uit het veld slaan, maar wist juist steeds meer grip op de tegenstanders te krijgen. De Weespers liepen uit naar een ruststand van 9-5. Ook in de tweede helft speelde Argus zeer goed. Toen TOP terugkwam tot 12-12 nam Argus snel weer het initiatief tot scoren en liep uit naar een 16-14 tussenstand. De eindfase leek spannend, maar Argus verzekerde zich door een paar fraaie doelpunten van de eindoverwinning: 20-17.

Tafeltennis- clinic voor 6+ bij The Victory

WEESP Ben jij ouder dan 6 jaar? En wil je weten hoe je tafeltenniskampioen wordt en iedereen op school verslaat? Kom dan woensdag 31 januari naar de gratis tafeltennisclinic van The Victory.

Onder leiding van trainers Arjen de Groot en Rutger Jakobi leren de deelnemers alles over de snelste sport ter wereld. Tijd: van 14.00 tot 17.15 uur bij The Victory op Sportpark de Vechtoever. Neem sportkleding en sportschoenen met lichte zolen mee, The Victory zorgt voor de batjes en balletjes.

Inschrijven kan via de website www.thevictory.nl.

Laatste kaarten voor bingogala

Bingofeest met Karoline als gastvrouw. Foto: Femmie Photography

WEESP Zaterdagavond wordt er in de feestzaal van Hotel Hart van Weesp een bingogala ten behoeve van de Hersenstichting Nederland gehouden. Gastvrouw en initiator is draqgueen Karoline On Line. Het gaat rap met de kaartverkoop. Wie mee wil spelen, moet snel zijn. Er zijn nog 15 tickets beschikbaar.

Karoline On Line is het alter ego van Krijn van der Spoel uit Weesp. Eens per jaar zet hij belangeloos een oversized bingofestijn op poten, gekoppeld aan een goed doel. De keuze voor de Hersenstichting heeft te maken met zijn moeder Ans, die een aantal TIA's kreeg. "Ze is gelukkig volledig hersteld. Maar veel mensen hebben niet zo veel geluk. Daarom is er meer geld nodig voor onderzoek naar TIA's, zodat ze sneller te diagnosticeren én beter te behandelen zijn."

De laatste kaarten zijn te reserveren via galaweesp.nl.

Themaochtend over de poëzie van Jean Pierre Rawie

'Orde scheppen in de chaos'

Jean Pierre Rawie dicht veelal over leven en dood. Foto: Harry Cock

WEESP Ko van den Bovenkamp verzorgt donderdag 18 januari in Bibliotheek Gooi en meer vestiging Weesp een themaochtend over de poëzie van dichter Jean Pierre Rawie.

Jean Pierre Rawie werd geboren in Scheveningen en verhuisde later naar Groningen om daar talenstudies te gaan studeren. Hij woont nog steeds in Groningen.

Hij staat bekend om zijn flamboyante levensstijl. Hij spreekt veel mensen aan met zijn prachtige, melodieuze en toegankelijke gedichten. Het zijn klassieke gedichten op rijm.

Jean Pierre Rawie behoort, samen met Annie M.G. Schmidt, Nel Benschop en Toon Hermans, tot de meest gelezen en bestverkopende dichters. Er zijn 150.000 bundels van hem verkocht. Zijn thema's zijn veelal: vergankelijkheid, liefde, tijd, leven en dood. Voor Jean Pierre Rawie is poëzie orde scheppen in de chaos.
Tijdens de themaochtend worden veel van zijn gedichten ten gehore gebracht. Ook komt hij in beeld in een interview voor RTV Noord en tijdens de Nacht van de Poëzie. Het programma wordt gepresenteerd door Ko van den Bovenkamp. Hij organiseert voor de Seniorenvereniging Hilversum (Senver) iedere maand poëzieprogramma's onder de titel 'Poëzie in de Soos'.

Fragment van Rawie:
Dichterschap
De dood in het hart, het hart op de tong,
maar waar zijn de liefsten die je bezong?
Sommige stierven, en sommige trouwden,
en nooit ofte nimmer word je weer jong.

De themaochtend is donderdag 18 januari van 10.00 tot 12.00 uur. De entree is vrij. Iedereen is welkom. Neem zelf een favoriet gedicht van deze dichter mee om met de aanwezigen te delen.

BVO-avond over e-mailmarketing

Eelco Jacobs van Webbureau de Overkant.

WEESP Op uitnodiging van de Bibliotheek voor Ondernemers komt Eelco Jacobs aanstaande donderdag naar Weesp om zzp'ers en andere kleine ondernemers te vertellen over de kracht van e-mailmarketing.

Eelco Jacobs is eigenaar en oprichter van Webbureau de Overkant en instructeur van nieuwsbriefprogramma Mailchimp. Hij komt vertellen wat e-mailmarketing inhoudt en wat je ermee kunt bereiken, wat de voor- en nadelen zijn, welke systemen je hiervoor kunt gebruiken en wat er wel en niet mag met betrekking tot de gewijzigde privacywetgeving.

De BVO-avond vindt plaats in de bibliotheek aan de Oudegracht op donderdag 11 januari, inloop vanaf 19.30 uur met koffie en thee. Het programma start om 20.00 uur. Voor leden van de bibliotheek is de entree gratis, niet-leden betalen 10 euro.

Aanmelden kan via bvo@bibliotheekgooienmeer.nl, maar ook zonder aanmelding is iedereen van harte welkom.

Skakespeare voor kinderen

BUSSUM Het Noord Hollands Toneel heeft het aantal voorstellingen van 'Wintersprookje' uitgebreid. Het stuk maakt 'The Winter's Tale' van Shakespeare voor kinderen begrijpelijk, zonder kinderachtig te worden. De extra uitvoeringen zijn op vrijdag 12 januari om 19.30 uur en zondag 14 januari om 15.00 uur. Locatie: Theater in Zuyd in Bussum. Tickets vanaf 10 euro via nhtoneel.nl.

Imkercursus met Gert Admiraal

WEESP Imker Gert Admiraal verzorgt vanaf begin maart een basiscursus 'Bijen houden' in de Theetuin. Aan bod komen de samenstelling en cyclus van een bijenvolk, het belang van biodiversiteit en meer. Kosten: € 200,-. Aanmelden: gertadmiraal@gmail.com.

27 / 28

'Zoete Zondag' in het Theaterpand met Francis van Arkel en Sara Kroos. Foto: Christian Pfeiffer

Woensdag 10 januari

Biodanza

20.00 uur | Synagoge Weesp

Begin 2018 relaxed met biodanza. Aanbod in januari: doe een keer mee; als je doorgaat is die les gratis en anders betaal je € 10,-. www.biodanzametmarlie.nl.

Cityquiz

20.30 uur | City of Wesopa

Een gezellige avond waarbij je na afloop het gevoel hebt dat je toch slim bezig bent geweest. Deelname 20 euro per team. Inschrijven via cityquiz@wesopa.nl.

Donderdag 11 januari

Beginnerscursus Linedance

19.00 uur | Manege Bleijenberg

Voor iedereen die bewegen op countrymuziek fijn vindt.

Murder on the Orient Express

20.00 uur | City of Wesopa

Wat begint als een uitbundige treinreis door Europa ontvouwt zich al snel tot een van de meest stijlvolle, spannende en huiveringwekkende mysteries ooit. Verfilming van een detectiveroman van Agatha Cristie met Hercule Poirot als speurneus. Entree € 8,-.

Vrijdag 12 januari

'Romantiek in het Stadhuis'

20.15 uur | Stadhuis Weesp

Trio Lataster (Ingrid Nissen op hobo, Marita Rondeel op cello en Mariken Zandvliet op piano) speelt een sprankelend programma van enigszins vergeten 19e-eeuwse componisten: Lefebvre, Glazunov, Reinecke, Francaix.

Vrijdag 12 januari en zaterdag 13 januari

Ophalen oud papier

8.00 uur | De Grote Kerk

Vrijdag wordt in het centrum het oud papier opgehaald, zaterdag is de rest van Weesp aan de beurt. Voor beide dagen geldt: het papier buiten zetten voor 08.00 uur.

Zaterdag 13 januari

'Vooruit met de geit!'

20.30 uur | Theaterpand Weesp

Je kent Cindy Pieterse vast nog wel van haar 'Lieve Briefjes'. Goed nieuws: Ze heeft een boek geschreven. Over een geit. En niet zomaar een geit, de geit voor haar huis. De meest fascinerende overbuurvrouw ooit. Tickets via theaterpandweesp.nl.

Zondag 14 januari

Lezing carillon Grote Kerk

14.00 uur | Museum Weesp

Museum Weesp luidt het nieuwe jaar in met een bijzondere lezing over het carillon van de Grote Kerk, inclusief livestream vanuit de klokkentoren. Toeslag van € 2,- op reguliere toegangsprijs.

'Zoete zondag'

15.00 uur | Theaterpand Weesp

Heerlijke taartjes en zoetigheden gemaakt door Francis van Arkel en kleine optredens en zoete verhalen van Sara Kroos. Tickets via theaterpandweesp.nl.

Maandag 15 januari

Seniorweb

10.00 - 12.00 uur | Bibliotheek Weesp

Seniorweb Weesp houdt elke maandag een inloop in de bibliotheek. Bezoekers kunnen hier terecht voor informatie over cursussen en vragen op het gebied van computer, tablet of telefoon.

Meer bewegen voor ouderen

14.00 uur | OAZ-gebouw

Elke maandag wordt in het OAZ-gebouw met veel plezier koersbal gespeeld. Meedoen? Neem contact op met Marianne van de Koppel: 0294-416081 of 06-10 585 167 of kom eens langs.

Yoga 50+

YogaToday

Meer en beter bewegen voor 50+, samenwerking tussen lichaam en geest. Gratis proeflessen in januari op maandagmiddag en dinsdagochtend. Docent: Reina Selman. Telefoon: 0294-413908 / e-mail: reina.selman@simpc.nl.

Dinsdag 16 januari

inloopspreekuur vrijwilligers

13.30 uur | Gebouw Papelaan 99

De Vrijwilligerscentrale van Versa houdt inloopspreekuur voor mensen en organisaties die vragen hebben met betrekking tot vrijwilligerswerk.

Woensdag 17 januari

Spreekuur administratie

9.30 uur | Gebouw Papelaan 99

Gratis inloopspreekuur voor Weespers die vragen hebben op administratief gebied.

Mamacafé Weesp

10.00 uur | Bibliotheek Weesp

Voor (aanstaande) moeders en vaders van jonge kinderen houdt het Centrum voor Jeugd en Gezin een Mamacafé in de bibliotheek om elkaar te ontmoeten en ervaringen en tips uit te wisselen. Van 10.00-11.30 uur. Thema: 'Media in het gezin'!

Afscheidscentrum

16.00 uur | Van Vuure

Belangstellenden zijn welkom op het wekelijkse inloopspreekuur bij het afscheidscentrum in Weesp. Mensen kunnen hier terecht met al hun uitvaartgerelateerde vragen.

Biodanza

20.00 uur | Synagoge Weesp

Begin je jaar relaxed met een biodanzaproefles. Aanbod in januari: doe een keer mee; als je doorgaat is die les gratis en anders betaal je € 10,-. biodanzametmarlie.nl.

Donderdag 18 januari

Beginnerscursus Linedance

19.00 uur | Manege Bleijenberg

Voor iedereen die bewegen op countrymuziek fijn vindt.

Vrijdag 19 januari

Klaverjassen bij FC Weesp

20.00 uur | FC Weesp

Iedere derde vrijdag: klaverjassen bij FC Weesp. Zaal open vanaf 19.30 uur, deelname kost € 3,50.

Zaterdag 20 januari

Kangoeroe Klup Argus

10.00 uur | Argus korfbalkantine

Alle kinderen van 2,5 tot 6 jaar zijn welkom bij de Kangoeroe Klup van Argus in de korfbalkantine aan de Papelaan.