MuiderNieuws

9 augustus 2017

MuiderNieuws 9 augustus 2017


Storm scheurt filmdoek kapot

Het doek was helemaal aan flarden. Foto: Pampus

MUIDEN De harde storm heeft afgelopen vrijdag voor een grote domper gezorgd op Pampus: het grote witte doek voor de kust waar 's avonds een film op vertoond zou worden voor de bekende Drijf-In Bioscoop scheurde aan stukken.

Het scherm stond al helemaal klaar voor de voorstelling van de avond. Het stond klaar om voor de bezoekers op vele bootjes voor de kust, zoals elk jaar, een leuke film te vertonen. Totdat de storm ermee aan de haal ging. Een ander doek regelen om alsnog op het water de plaatsen bleek geen oplossing. "Het scherm was op maat gemaakt en helaas niet zo snel te vervangen", zo moest Pampus aan de bezoekers laten weten. Alle bezoekers moeten één voor één worden opgebeld om te melden dat de filmvoorstelling op het water niet door kon gaan.

Na veel geregel werd er 's avonds en de avonden daarna wel gewoon een film vertoond. Pampus plaatste een ander groot bioscoopdoek in de fortgracht en zetten tientallen stoeltjes neer zodat de bezoekers toch naar het eiland konden komen voor de filmavond. Daar was het een stuk windstiller en bovenal ook aardig droog. De fortgracht zat aardig vol met bezoekers die toch naar het eiland waren gekomen. "Het was eigenlijk heel fijn zo", zo laat Pampus weten.

Volgend jaar volgt een nieuwe kans voor de Drijf-In Bioscoop, maar dan wel weer gewoon op het water.

Zeer zeldzame slangenarend vertoeft rond Naardermeer

MUIDEN Het was vogelliefhebbers rond het Naardermeer al opgevallen: sinds kort cirkelt er boven het gebied een zeldzame slangenarend.

Volgens vogelliefhebbers gaat het om een jong dier, dat zich regelmatig laat zien tijdens zijn zoektocht naar voornamelijk ringslangen en hagedissen.

De slangenarend is ongeveer anderhalf keer zo groot als een buizerd en heeft een opvallend dikke, bijna uilachtige, kop met grote gele ogen. Hij heeft voor roofvogelbegrippen korte tenen.

Op jacht naar prooi

De slangenarend jaagt op dezelfde manier als de buizerd: hij hangt lang stil in de lucht en wappert af en toe met zijn vleugels, wat ook wel bidden wordt genoemd.

Ziet hij een slang, dan zet hij een duikvlucht in. Een gevangen slang wordt met de klauwen doodgeknepen en vervolgens in zijn geheel ingeslikt.

Steeds vaker

Het dier is een bijzondere verschijning. Hoewel de vogel in de afgelopen twintig jaar tijdens de zomermaanden steeds vaker in ons land is gezien, waren er volgens de Vogelbeschermingafgelopen maand maar vijf van in Nederland.

De dichtstbijzijnde broedgebieden liggen in Midden-Frankrijk en de vogels die in Nederland vliegen, zijn veelal onvolwassen dieren die nog niet broeden.

Snelheidsduivels

Foto: Dorpsraad Muiderberg

Borden moeten aandacht van hardrijders vragen.

5

Weerbericht

Licht wisselvallig, voor augustus aan de koele kant

Stabiel zomerweer ontbreekt al geruime tijd, evenals hoge temperaturen. Tot in het weekeinde verandert er nog weinig. Een westelijke stroming zwaait onverminderd de scepter. Daarbij ligt het sturende lagedrukgebied ten noordwesten van Nederland. Het is licht wisselvallig en de temperaturen liggen iets onder normaal. De dagelijkse neerslagkans ligt meest rond 30 à 40%.

Donderdag en vrijdag

Voor donderdag wordt wederom wisselvallig zomerweer verwacht. Eerst schijnt de zon af en toe, later op de dag neemt de bewolking toe met kans op enkele buien. Er waait een matige noordwestenwind. Vrijdag valt er alleen nog een lokale bui, verder een mix van zonneschijn en stapelwolken. De westenwind is matig van kracht. Het wordt beide dagen circa 20 graden.

Het weekeinde

Ook in het weekeinde komt het kwik niet hoger dan 20 à 21 graden. Normaal voor de eerste helft van augustus is zo'n 23 graden. Zaterdag zien we opnieuw af en toe zon en wolken. De kans op een bui is weer groter. Er waait een stevige westenwind. Zondag lijkt droog te blijven met wat meer ruimte voor de zon, naast ook stapelwolken. De westenwind neemt in kracht af.

Weetje

De maand juli was zeer nat. Er viel rond 135 mm neerslag tegen 80 mm normaal. Opvallend is dat na de zeer droge juli van 2006 (15 mm), er 8 julimaanden zijn geweest waarin meer dan 100 mm is gevallen. In juli 2010 viel de normale hoeveelheid neerslag, Alleen juli 2016 was vrij droog (55 mm), evenals juli 2013 (40 mm). De overige acht julimaanden waren zeer nat.

'Genderneutraal beleid' gedachte in Gooise Meren

'Meebewegen met de ontwikkelingen die gaande zijn'

Een beleid over genderneutraliteit is er (nog) niet in Gooise Meren. Toch staat er al wel eens 'beste inwoner' boven een gemeentelijke brief.

De regenboogvlag bij het gemeentehuis van Gooise Meren. Foto: Bob Awick

MUIDEN Het zou zomaar kunnen dat de gemeente Gooise Meren ook 'genderneutraal beleid' gaat voeren. Dat laat een woordvoerder van de gemeente desgevraagd weten.

'Genderneutraal beleid' zou kunnen betekenen dat er op het gemeentehuis toiletten komen, waar geen onderscheid wordt gemaakt tussen mannen en vrouwen. Daarnaast kan de gemeente genderneutrale aanspreekvormen gaan gebruiken in speeches en brieven en zou er zo min mogelijk naar het geslacht gevraagd kunnen worden op formulieren.

Meebewegen

"Er bestaat trouwens niet eens zoiets als genderneutraal"

Gooise Meren heeft momenteel nog geen beleid gemaakt over genderneutraliteit. "Maar ons uitgangspunt is: een inclusieve samenleving waarin iedereen meedoet. We zullen daarom zeker meebewegen met de ontwikkelingen die in de samenleving gaande zijn", zo laat een woordvoerder weten.

De gemeente Gooise Meren werkt overigens wel al vaker met genderneutrale aanspreekvormen. Zo gaan er met regelmaat mails uit met de aanhef 'Geachte mailer' of wordt er in bewonersbrieven de aanhef 'Beste inwoner' of 'Geachte buurtbewoner' of iets wat daar op lijkt gebruikt.
De NOS berichtte afgelopen week dat tientallen gemeenten een 'genderneutraal beleid' overwegen. Aanleiding is het nieuws dat Amsterdam vorige week neutrale aanspreekvormen introduceerde die ambtenaren kunnen gebruiken. De omroep meldt nu dat 38 gemeenten hier ook over nadenken. In de meeste gemeenten, 83 van de 150, wordt er niet over concreet beleid nagedacht.

Ongelooflijk

Op de website van deze krant is niet iedereen even positief over het bericht. Zo meldt Nick de Vaal. "Amsterdam laat een scheet en hij moet in het hele land geroken worden, ongelooflijk. Er bestaat trouwens niet eens zoiets als genderneutraal, je bent een vrouwtje of je bent een mannetje. Meer smaken geeft de natuur niet. Alles daartussen is een mentale stoornis. Ik zie niet in waarom je gemeentelijk beleid aan zou moeten passen aan deze achterlijkheid."

Ook Machteld van den Brink vindt het onzin. "Niemand is genderneutraal. Het eindproduct, hoe het ook tot stand is gekomen, is altijd een man of een vrouw. Dan wordt er toch niemand buitengesloten?"

Joost Klaver heeft een andere mening. "Het is schrikbarend hoe de reacties op dit bericht zijn. En ik dacht dat Gooise Meren een plek voor iedereen was. Het blijkt dat er mensen zijn die worstelen met hun eigen geslacht en voelen zich daardoor niet aangesproken. Ik heb het zelf nooit meegemaakt, maar dat is toch geen reden om er tegen te zijn?"
Ed Baas wil nog wel één ding weten: "Ik ben benieuwd of Gooise Meren ook hun personeelsbeleid daarop gaat aanpassen en iedereen een gelijkwaardig salaris gaat betalen? Dat zou pas nieuws zijn."

Burgemeester brengt 'staatsbezoek' aan Vrije Republiek

MUIDERBERG Burgemeester Han ter Heegde heeft afgelopen week een 'staatsbezoek' afgelegd aan de Vrije Republiek Hakkelaarsbrug.

De burgemeester kwam praten met enkele bewoners van het buurtschap. De Hakkelaarsbrug kon het bezoekje van de burgemeester erg waarderen.

De bewoners van de Hakkelaarsbrug vroegen de afgelopen twee weken aandacht voor hun buurt en stichtten de Vrije Republiek Hakkelaarsbrug. Een 'soevereine staat' met eigen regels, een vlag, paspoorten en postzegels.

Ze vragen aandacht voor problemen waar ze al jaren last van hebben, onder meer de geluidsoverlast van de snelweg en het spoor. Ze kaartten hun problemen al eerder aan aan het adres van de gemeente, maar zonder resultaat. Ze hoopten op veel meer steun.

De bewoners hebben nu aan de burgemeester kunnen vertellen welke problemen ze ervaren. De burgemeester bleek een luisterend oor. Met een ferme handdruk werd het ontmoeting tussen Cees van Apeldoorn, de 'woordvoerder van de Vrije Republiek' en burgemeester Ter Heegde afgesloten.

ChristenUnie gaat voor terugkeer

GOOISE MEREN De ChristenUnie gaat volgend jaar maart proberen terug te keren in de gemeenteraad. Dat maakt de politieke partij bekend. Afgelopen maand werd Roel Kamphuis verkozen tot lijsttrekker.

De ChristenUnie heeft momenteel geen zetel, maar doet wel al jaren mee aan de verkiezingen. De laatste twee verkiezingen haalde de partij net niet genoeg stemmen voor een zetel.

Voor de fusie tot Gooise Meren was de partij in Bussum wel enkele jaren met een zetel een vaste waarde. De laatste jaren werd de zetel bezet door Michel Klein, tegenwoordig Statenlid. Daarvoor voerde René Wallenburg de partij aan.

ChristenUnie is de eerste politieke partij zonder zetels die zich meldt voor deelname aan de gemeenteraadsverkiezingen van volgend jaar.

Borden meten snelheid op dorpswegen

Metingen moeten snelheidsduivels met neus op de feiten drukken

Het bord met de snelheid van alle passanten. Foto: Dorpsraad Muiderberg

MUIDERBERG Een paar borden met snelheidsmeters moeten snelheidsduivels de komende weken met hun neus op de feiten drukken als ze met hun auto door Muiderberg komen. De borden werden onlangs geplaatst.

Met het systeem worden de snelheden van alle passerende auto's, motoren en scooters gemeten en vervolgens op een scherm getoond aan de passant. Er worden geen snelheden vastgelegd. De borden werden geplaatst door de gemeente. De gemeente heeft drie van zulke apparaten beschikbaar gesteld gesteld. De dorpsraad reageerde al snel belangstellend toen het de vraag kreeg of de borden langs wegen van Muiderberg geplaatst mochten worden. "Het kost niets en ze geven toch een stukje bewustwording over het feit, dat in ons dorp een maximumsnelheid geldt. Daardoor wordt hopelijk de verkeersveiligheid bevorderd", laat Dorpsraad-voorzitter Harry Mock weten.

De snelheidsborden staan nu aan de Googweg, de Gerard Doulaan en de Tesselschadelaan. Deze plaatsen werden gekozen door de dorpsraad zelf. Het zou echter goed kunnen dat de borden de komende weken op andere plekken gehangen gaan worden. "Volgens de verkeersdeskundige in ons bestuur (Ab Heij) is de plek waar ze op deze wegen staan echter niet optimaal. Met de gemeente vindt overleg plaats over een eventuele aanpassing", aldus Mock.
Meerdere Muiderbergers opperen ondertussen al andere plekken om de borden te plaatsen, onder meer de Hakkelaarsbrug en de Dorpsstraat worden genoemd.

'Het kost niets en ze geven toch een stukje bewustwording'

Over de Dorpsstraat zegt de dorpsraad overigens dat het aantal hardrijders best mee lijkt te vallen. "Naar aanleiding van klachten over de snelheid van auto's in de Dorpsstraat, heeft de politie enige tijd geleden op verzoek van de Dorpsraad op verschillende dagen en tijdstippen metingen verricht. Hieruit is gebleken, dat slechts in een gering aantal gevallen te hard werd gereden. Vooralsnog worden dan ook geen verdere snelheid belemmerende maatregelen voor deze straat overwogen."

Weesp gaat Zwarte Piet niet aanpassen

WEESP Als Sinterklaas komende november weer naar Weesp komt, komen er gewoon Zwarte Pieten mee. Er zullen geen aanpassingen gedaan worden aan het uiterlijk van de pieten, zo laat de gemeente weten na gesprekken met alle betrokkenen.

Weesp heeft de afgelopen maanden gesprekken gevoerd met zowel voor- als tegenstanders van Zwarte Piet en met het organiserend Comité Sinterklaasintochten Weesp. Aanleiding voor de gesprekken waren de klachten, opmerkingen en de voortdurende maatschappelijke discussie over het uiterlijk van Zwarte Piet.

Er werden losse gesprekken gevoerd, maar ook met alle partijen tegelijkertijd. "De belangrijkste conclusie in het gesprek die alle deelnemers onderschreven was dat het Sinterklaasfeest vooral een kinderfeest moet zijn waar alle kinderen van moeten kunnen blijven genieten", zo laat het gemeentebestuur aan de gemeenteraad weten.

De partijen hebben na de gesprekken afgesproken dat het Sinterklaas-comité zich zou beraden of ze mogelijkheden zien om tegemoet te komen aan de argumenten van de tegenstanders van Zwarte Piet. Het comité laat nu weten op dit moment niet tegemoet te willen komen aan te bezwaren. Wel geven ze aan de maatschappelijke discussie nauwlettend te blijven volgen.

Eerste vergunningen Weespersluis aangevraagd

Foto: G.J. Schultz

WEESP De eerste woningen van Weespersluis in de Bloemendalerpolder tussen Weesp en Muiden moeten snel gebouwd gaan worden. Afgelopen week heeft de bouwer de vergunning aangevraagd voor de bouw van de eerste huizen. Het gaat om huizen van de buurt Lanenrijk. De vergunning behelst de bouw van 24 woningen. De bouw moet begin volgend jaar starten.

Komend weekend geen treinen

WEESP Er vertrekken vrijdag komend weekend geen treinen tussen Weesp en Amsterdam en Weesp en Naarden-Bussum. Er wordt gewerkt aan het spoor.

De werkzaamheden zorgen donderdagnacht en vrijdagochtend voor wat ongemakken: tot 10.00 uur rijden er bussen in plaats van treinen. De problemen voor het traject Weesp - Naarden-Bussum zijn vrijdag meteen opgelost. De rest van het weekend wordt er gewerkt tussen Weesp en Amsterdam. Het hele weekend rijden er bussen in plaats van treinen.

Al met al zorgen de werkzaamheden voor een extra reistijd van een kwartier tot een half uur. Reizigers worden geadviseerd om van te voren de reisplanner op www.ns.nl te raadplegen.

In 2030 energieneutraal, hoe realistisch is dat?

Honderden windmolens, miljoenen zonnepanelen

Op het dak van de sporthal in Aetsveld komen 116 zonnepanelen. Maar er is meer nodig. Foto: Gemeente Weesp

door André Verheul

WEESP In 2030 moet Weesp energieneutraal zijn, zo staat in het duurzaamheidsbeleid van de gemeente Weesp. "Die ambitie is gigantisch", zegt wethouder Herman Tuning van milieu. Hoe denkt hij dat te realiseren?

In de gemeenteraad kraakte D66 kritische noten over het uitblijven van concrete maatregelen die een beetje zoden aan de duurzame dijk zetten. De collectieve zonnepanelenactie van dit jaar was mooi, maar daarna viel het stil. Er mag wel een tandje bij, zo werd de GroenLinks-wethouder voorgehouden. Tuning: "Die kritische noot vind ik niet terecht, maar ik snap hem wel. Vorig jaar hebben het duurzaamheidsbeleid vastgesteld en daarin de grote ambitie gezet om in 2030 energieneutraal te zijn. Dat klinkt mooi, maar wat zeg je dan eigenlijk? In regionaal verband hebben we daarom een nulmeting laten uitvoeren en om te zien welke stappen we de komende 13 jaar - en dat is al snel hè - moeten zetten om in 2030 energieneutraal te zijn. Daar komen de gekste dingen uit: 700 windmolens bijvoorbeeld. Of 1,2 miljoen zonepanelen", zo noemt de wethouder een paar dwarsstraten. "Wat hiermee duidelijk is: de ambitie is gigantisch en we móeten inderdaad nu stappen zetten."

'Meer nodig dan vage formuleringen over samenwerken in regio'

Dak sporthal

Tuning legt uit dat het realiseren van de 2030-ambitie sowieso op regionaal niveau moet, misschien zelfs bovenregionaal. Maar het begint met lokale stappen. Hij somt een lijst met zaken op om het kritiekpunt van D66, dat er te weinig gebeurt, te pareren. "Het dak van Sporthal Aetsveld ligt sinds kort vol met zonnepanelen, ik wil dat ook op andere gebouwen, zoals de City of Wesopa. We hebben de collectieve inkoopactie van zonnepanelen gehad voor bewoners, daar komt nu een vervolg op voor bedrijven. We zijn aan het kijken hoe we het stadhuis kunnen verduurzamen, er is beleid voor laadpalen voor elektrische auto's, ik wil duurzame mobiliteit nog verder hand en voeten geven. Nu al zijn we bezig om voorbereidingen te treffen voor het vervangen van het aardgasnetwerk van Liander. Kortom: we zijn lokaal al van alles aan het doen, de volgende stap is dat we regionaal dingen op elkaar gaan aansluiten." Een voorbeeld daarvan is Hilverzon. Deze ledencoöperatie uit Hilversum koopt zonnepalen in op collectieve daken (sporthallen, grote bedrijven, kerken, scholen) om deze collectief te exploiteren. "Dat is iets voor mensen die zelf geen of onvoldoende zonnepanelen op hun dak kunnen plaatsen, maar wel willen investeren en meeprofiteren van zonnestroom", legt Tuning uit, die met de Hilverzon in gesprek is om hun initiatief ook in Weesp te lanceren.

Roadmap

Klinkt allemaal mooi, maar er zit veel toekomstige tijd in het betoog van de wethouder. We willen dit, we gaan nog dat… Het is te vrijblijvend voor wie zichzelf torenhoge ambities heeft opgelegd, vindt D66-fractievoorzitter Christian Zierleyn. "We moeten meer doen dan vage formuleringen over samenwerkingen in de regio. Als we de ambitie van 2030 willen halen, hebben we een roadmap nodig. Waarop staat welke doelen we elk jaar moeten bereiken om in 2030 energieneutraal te zijn. Zo'n roadmap is er helemaal nog niet."

Dat die roadmap er moet komen, daar is Tuning het mee eens. Hij zegt ook toe dat die er komt. "Maar hij is niet zo maar gemaakt, tenminste niet als het geen papieren tijger moet zijn. Ik heb nu een nulmeting, het eerste jaar gaan we goed monitoren."

In november volgt een duurzaamheidsconferentie met de andere gemeenten in de regio Gooi en Vechtstreek en dan zal, zoals een van de bestuurders het heeft omschreven, het emplacement geschetst zijn. Om die beeldspraak dan maar door te trekken: daarna kan Tuning de stationnetjes neerzetten en de vertrektijden uitrekenen. "Dat zal een dynamisch document blijken, waarmee we soms moeten bijsturen of versnellen."

Column

Vakantie

Stefan Stasse is elke dag te horen op Radio 2. Vriend Jan is saxofonist Jan Kooper. Volgende week op deze plek: tekstschrijfster Stephanie Prinssen.

Tja, alleen op vakantie gaan is een verraderlijk iets.

Stefan: "Jan, bonjour en hola ik ben weer in Weesp, near Amsterdam Beach, near the Castle of Amsterdam met beautiful rivers en canals en the most beautiful terrassen of Noord-Holland, an idyllic place with no coffeeshops, no prostitutes en no drunken bachelors or bierfietsers!"
Jan: "Yes yes, but only in Weesp: beware voor the midlife crises mannen op racefietsen die denken dat ze the king of the road zijn maar dat geheel ter zijde. Hoe was je vakantie?"
Stefan: "Ja heel fijn, Frankrijk en Spanje. Hoogtepunt mooi plaatsje aan zee in Baskenland vlakbij prachtige stad Bilbao ….en jij?"
Jan: "Bedrijfsuitje met mijn eenmanszaak. Hoopgtepunt was een menu voor 12,50: salade, kipfilet met rode saus, ambachtelijke friet, en een creme brulee."
Stefan: "Dus helemaal alleen op vakantie?"
Jan: "Ja, ik wilde eigenlijk even van mezelf weg. Vandaar de keuze voor een toeristische trekpleister, waar je tijdens het 'menu du jour' stiekem kan genieten van het gejengel van jonge kinderen en de eerste barstjes ziet ontstaan in pril gezinsgeluk omdat je er zelf geen deel van uitmaakt. "
Stefan : Jij was lekker op jezelf even weg van Jan Kooper, even weg van Weesp
Jan: "Tja, alleen op vakantie gaan is een verraderlijk iets. Voor je het weet zit je in je eentje in een kabelbaantje in een bakje voor twee op weg naar een kasteel met kinderattracties."
Stefan: "Lekker! Dus je was er echt even uit?"
Jan: "Mwah, heel even maar."
Stefan: "Maar goed, 's avonds nog leuke mensen ontmoet op terras of in café?"
Jan: "Nee, dat niet. Ik heb nog een tijdje patience gespeeld op mijn telefoon maar kwam nooit uit."
Stefan: "Onbegrijpelijk. En toen?"
Jan: "Toen kwam ik mezelf tegen en vond het tijd worden om maar weer eens op huis aan te gaan."
Stefan: "Dus je bent feitelijk maar een dag op vakantie geweest."
Jan: "Ja, het cliché is waar: 'Home is where your heart is'. Je neemt jezelf altijd mee."
Stefan: "Dat besef heeft deze korte vakantie je dan toch maar mooi opgeleverd."
Jan: "Ja, dus ik heb nu twee dagen een B&B gehuurd in het centrum van Weesp, 's avonds lekker een dagschotel gegeten aan de haven en binnenkort naar het Sluis-en-bruggenfeest!
Stefan: "Dus al met al een geslaagde vakantie! Hou vol, Jan!"
Jan: "Ja, Hou vol."

Tja, alleen op vakantie gaan is een verraderlijk iets.

Werkstraf voor Weesper congiërge

WEESP De Weesper conciërge van een middelbare school in Hilversum heeft een voorwaardelijke gevangenisstraf van een maand gekregen en een werkstraf van 80 uur voor het kopiëren van grote aantallen klassen- en pasfoto's van leerlingen. Daarnaast bekende de man 20 tot 30 kinderporno-foto's te hebben gehad.

De man gaf voor de rechter toe de foto's van de leerlingen te hebben gekopieerd van de server van de school. Thuis maakte hij een schifting, hij verwijderde de foto's van jongens. De foto's van meisjes die interessant waren bewaarde hij. Nadat de man werd aangehouden verklaarde hij zelf tegen de politie en voor de rechtbank ook kinderpornofoto's te hebben gekregen. De man vertelde deze wel te hebben ontvangen, twee maanden bewaard te hebben en vervolgens weer weggegooid omdat hij er geen interesse in had.

De rechtbank meende dat de man zijn positie als conciërge heeft misbruikt en de foto's van de leerlingen nu op het internet rond blijven circuleren.

Naast de opgelegde straf moet de Weesper zich melden bij de reclassering. Hij mag daarnaast nooit meer op scholen werken.

11 / 16

'Voor ons is dit een heerlijke plek en we gaan hier voorlopig niet meer weg'

Zomerserie: Nieuwe buren

Veel (nieuwe) inwoners nemen deze zomer hun intrek in hun gloednieuwe woning. WeesperNieuws komt graag even kennismaken.

Martine met haar dochter Fenna in hun nieuwe woning in Leeuwenveld 3. Foto: Astrid Maas

WEESP Weesp is op het moment een van de snelst groeiende steden. De nieuwbouwprojecten zijn populair en vele tientallen jonge gezinnen zijn al hiernaartoe verhuisd. Hoe bevalt het ze om in Weesp te wonen en komen hun verwachtingen van de stad aan de Vecht uit? Deze vragen stelden we aan vier gezinnen die wonen in de nieuwbouwwijken Leeuwenveld 3 en De 6 Weesper Straatjes.

Naast het huis van Martine (38) wordt druk gebouwd aan de laatste fase van Leeuwenveld 3. "Maar daar hebben we geen last van. Toen we wisten dat we dit huis konden kopen, hebben we daar rekening mee gehouden. Aan de overkant van onze straat, de Landscronerlaan, komt ook nog de nieuwe woonwijk Weespersluis. Dus voorlopig wordt hier nog druk gebouwd." Als je de woning van Martine binnenkomt, valt je op dat ze een mooie ruime woonkamer hebben met veel licht. "We hadden de keus om geen garage te nemen zodat de woonkamer een stuk groter werd. Ik weet uit ervaring dat we van de garage een rommelhok gaan maken en daar hadden we geen zin in. En de auto kan op het pad voor de garage staan dus altijd een parkeerplek."

Ingeloot

'Voor Leeuwenveld 3 werden we gelukkig wel ingeloot'

Martine en haar man Michel (41) wonen hier sinds begin maart samen met baby Fenna. "We komen uit Utrecht en daarvoor had ik een starterswoning aan de andere kant van het station aan de Willem de Mérodestraat. Dus ik ken Weesp. In Utrecht woonden we in een appartement en toen ik in verwachting raakte, wilden we daar niet meer blijven en gingen op zoek naar een grotere woning." Het stel ging op zoek naar woningen in Amsterdam en Utrecht, maar ze kwamen erachter dat de huizen daar onbetaalbaar zijn. "We konden wel iets kopen, maar dan zou het weer een appartement zijn." Toen zijn ze gaan kijken in Abcoude, Amstelveen en Hilversum omdat ze graag ergens wonen waar een station is en in de nabijheid van Utrecht en Amsterdam. "En toen lag er opeens een folder over Leeuwenveld in de brievenbus en we dachten: dat ziet er mooi uit. We zijn meteen gaan kijken Eerst werden we uitgeloot, maar voor een volgende bouwfase werden we gelukkig ingeloot."

Klein winkelcentrum

'Wat ik mis aan deze kant van Weesp is een klein winkelcentrum'

Voor Martine is het belangrijk dat het station op loopafstand is. "Ik ben in twaalf minuten op Amsterdam Centraal. Omdat ik ondernemer ben en twee bedrijven heb, was dat voor mij een voorwaarde. Ik heb een eigen gidsenbedrijf in Amsterdam en daarnaast ben ik fotograaf. Voor mijn man was het station niet belangrijk want hij werkt in Gorinchem en pakt de auto." Weesp is voor Martine niet onbekend want in haar studententijd heeft ze gehandbald bij WeHave. "Ik ben geboren in Amsterdam en opgegroeid in Duivendrecht dus deze omgeving is bekend voor mij. Wat ik ook heel prettig vind, is dat het centrum vlakbij is. Ik wandel daar bijna elke dag met de kinderwagen naar toe. Ook omdat hier nog weinig groen is en ik hou van de gezelligheid van het centrum met de terrasjes en winkeltjes." Martine vindt de toegang tot het centrum niet goed. "Je kunt met de kinderwagen niet door de tunnel want er is daar een trap dus moet ik via het fietspad wat niet echt veilig is. Wat ik ook mis aan deze kant van Weesp is een klein winkelcentrum met een buurtsuper en een leuke koffietent omdat ik als zzp'er daar vaak mijn administratie doe met een lekker kopje koffie of in gesprek ga met andere mensen."

Sinds ze hier wonen hebben ze meteen goed contact met de buren. "We zijn allemaal van dezelfde leeftijd met jonge kinderen. De schutting in onze achtertuinen hebben we niet helemaal doorgetrokken zodat de buurkindjes bij elkaar kunnen spelen en straks ook met mijn dochter. Voor ons is dit een heerlijke plek en we gaan hier voorlopig niet meer weg. Misschien zitten we hier nog als we hoogbejaard zijn."

12 / 16

Marianne werkt al 40 jaar voor Blokker

Weespse kan 'haar' winkel geen dag missen

Marianne heeft het nog elke dag naar haar zin. Foto: Sjoerd Stoop

door Sjoerd Stoop

WEESP Elke Weesper zal ze ondertussen wel zo'n beetje aan haar kassa hebben gehad: Marianne Rebel werkte donderdag exact 40 jaar voor de Blokker aan de Slijkstraat.

Het was donderdag feest voor Marianne: haar collega's trakteerden haar op een lekker hapje en een drankje en meerdere cadeau's. De Weespse was vanzelfsprekend erg verrast, maar bovenal ook trots. "Het voelt ook echt heel bijzonder. Ze hebben me echt verrast", verzekert ze. "Eigenlijk hoef ik vandaag niet te werken, maar ik heb toch mijn Blokker-overhemd aangetrokken en ben er gewoon. Het is een feestdag."

Marianne begon 40 jaar geleden als jong meisje met werken voor de Blokker. "Dat was toen best spannend, m'n eerste baantje", zo vertelt ze. De vrouw die haar toen aannam, kwam donderdag even langs om Marianne te feliciteren. "Leuk toch?", zo glimlacht ze. "Heel bijzonder dat zij er ook nog bij kan zijn."

Na 40 jaar zit Marianne nog steeds op haar plek bij de Blokker. "Het heeft, echt waar, geen dag verveeld. Ik ga nog elke dag met veel plezier naar mijn werk. En dat zal ook nog wel even zo blijven. De omgang met de collega's, die steeds meer als familie voelen, maar ook het contact met de klanten blijft ontzettend leuk. Het blijft leuk om mensen te helpen, maar ook gewoon om weer eens een praatje te maken met mensen."

Er over nagedacht om eens andere uitdaging aan te gaan heeft Marianne nooit. "Nee, echt nooit", zegt ze resoluut. "Waarom zou je weggaan als je het naar je zin hebt? Ik zit hier echt op m'n plek. En sterker nog. Ik woon ook nog eens alweer 25 jaar boven de winkel. Dat zegt ook wel genoeg. Aan mij zal het niet liggen, de 50 jaar bij Blokker haal ik ook nog wel."

Hoe komt Deborah fit de vakantie door? WeesperNieuws Triatlon

Deborah Schouten was in 2015 en 2016 de snelste vrouw en snelste Weespse van de WeesperNieuws Triatlon. Foto: Christian Pfeiffer

door Marieke van Veen

WEESP Vakantie; voor veel mensen komt dat neer op luieren aan het strand of zwembad, ijsjes eten, nippen van cocktails en iedere dag uitgebreid lunchen en dineren. Niet zo gek dus dat een groot deel een paar kilo zwaarder thuiskomt. Deelnemers van de WeesperNieuws Triatlon (het is zondag 3 september voor je het weet) kunnen zich dit vakantiegedrag niet permitteren. Hoe gaan zij om met de zomerse verleidingen? Deze week Deborah Schouten.

Deborah Schouten (29) gaat voorlopig nergens heen. De Weespse heeft net een nieuwe baan in het Antoni van Leeuwenhoek en zit nog middenin haar inwerkperiode. Pas in oktober pakt de triatlete haar koffer voor een weekje Spanje. Maar dat is eigenlijk een sportvakantie.

'Vrienden verklaren me soms voor gek, maar ze accepteren me wel'

Halve triatlon Ibiza

"Ik doe samen met Paula van der Pouw en Tanja Oldenhof mee aan de halve triatlon van Ibiza. Daar zitten nog een paar dagen omheen, dus dat beschouw ik meteen maar even als een vakantie." Om toch een beetje dat vakantiegevoel te hebben, pakt ze tussen alle trainingen door soms een terrasje. "Dan neem ik een frisje, ik drink eigenlijk nooit alcohol. Omdat dat slecht samen gaat met sport maar ook omdat ik vanwege mijn werk in het ziekenhuis - ik ben anesthesiemedewerker - zie wat drank allemaal kan veroorzaken."

Burn-out

Als Schouten de touwtjes al een beetje laat vieren, dan is dat eerder in de winter. "Dan heb ik meer tijd voor gezellige avondjes met vrienden. Het voorjaar en de zomer draaien voor mij puur om de sport. En dat is het bij mij alles of niets. Vrienden verklaren me wel eens voor gek als ik weer eens een feestje of verjaardag moet afslaan. Maar nooit verwijtend, ze accepteren me zoals ik ben." De Weespse boekt momenteel het ene sportieve succes na het andere. "Twee jaar geleden raakte ik in een burn-out. Ik zit nu in het staartje daarvan en voel steeds sterker worden. Sporten heeft me door die nare tijd heen geholpen, geestelijk, maar bijkomend voordeel is dat ik nu heel fit ben."
Toch moet ze soms een pas op de plaats maken. "Door die burn-out werd ik gedwongen beter naar mijn lichaam te luisteren. Dat betekent toegeven aan het feit dat mijn lijf soms een rustdag nodig heeft. Dan ga ik met een boek op de bank. Ik ben dan altijd eerst wat onrustig, maar weet me er uiteindelijk wel aan over te geven."

Volgende week: Marc Schouten

Zomerserie: Groeten uit Weesp Jan en Marjan zijn gek op oude stadjes

'Aan deze boot heb ik tien jaar lang avonden en weekenden gewerkt'

Het is vakantietijd, veel Weespers zijn elders op deze wereld. Maar er zijn ook mensen die vakantie vieren in Weesp. Wie zijn die mensen?

Voor Marjan en Jan uit Middenmeer is Weesp al 15 jaar vaste prik tijdens hun vaarvakanties. Foto: Marieke van Veen

WEESP Mogen we aan u voorstellen: Jan en Marjan uit Middenmeer. Ze zijn 45 jaar getrouwd, met pensioen en gaan al jaren met de boot op vakantie. Vrijwel elke vakantie is er een tussenstop in Weesp, aan de kade van de Korte Stammerdijk.

Waarom een bootvakantie?
"We zijn er via vrienden mee bekend geraakt. We mochten een paar keer met ze mee en waren al snel verkocht. Toen hebben we een paar jaar in de zomer een boot gehuurd om te proeven. Dat beviel goed. Ik ben toen zelf een boot gaan bouwen. Hoe? Door overal goed te informeren en rustig de tijd te nemen. Ik heb er tien jaar aan gewerkt. Ik werkte toen nog en we hadden een druk gezin. Het moest allemaal 's avonds en in het weekend. Maar het is gelukt. We zijn er heel blij mee. Wij hoeven niet op wintersport of met een vliegtuig naar de zon, laat ons maar lekker varen."

Waar gaat de reis naartoe?
"We varen vaak dezelfde route: via Alkmaar en Purmerend naar Weesp. En dan door naar de Randmeren. In totaal blijven we vijf weken weg. Tussendoor komen de kinderen en kleinkinderen waarschijnlijk ook nog een paar dagen."

Als Jan en Marjan in Weesp zijn halen ze altijd een ijsje bij Nelis.

'Wij hoeven niet op wintersport of met een vliegtuig naar de zon'

Wat is er zo leuk aan Weesp?
"We wonen zelf in een platte polder, met weinig historie. Misschien dat we daarom oude stadjes zo leuk vinden. We proberen tijdens onze vakantie zoveel mogelijk van dit soort gezellige plaatsjes aan te doen."

Gaan jullie ook Weesp in?
"Ja, om boodschappen te doen, een ijsje te eten bij Nelis' IJssalon en om even rond te struinen in de kringloopwinkel. Uit eten gaan of een terrasje pakken doen we niet zo vaak, we koken meestal aan boord en eten op de boot."

'Er was een probleem met hangjeugd, gelukkig is dat opgelost'

En op cultureel gebied?
"Van de week kregen we toevallig informatie toegestopt over 'Uit de schaduw', over de Afrikaanse bedienden van de Weesper notabelen. Een tentoonstelling met allerlei activiteiten daaromheen, zoals een stadswandeling. Dat lijkt ons wel leuk. We gaan proberen dat nog te doen voor we weer verdergaan."

Zien we jullie nog eens terug?
"Vast wel. Weesp heeft een tijdje een slechte naam gehad, wat betreft de ligplaatsen hier aan de Korte Stammerdijk. Er was veel overlast door handjeugd. We hebben het jaar daarop overwogen Weesp te laten zitten en door te varen naar Muiden, zo erg was het. Gelukkig hoorden we via via op tijd dat het probleem in de tussentijd was opgelost. Gelukkig, want dit is een heerlijk plekje."