MuiderNieuws

20 juni 2018

MuiderNieuws 20 juni 2018


Plannen voor Schoutenwerf bekend

MUIDEN Na jaren van plannen maken en gesoebat met de gemeente en omwonenden lijken de plannen voor de Schoutenwerf nu concrete vorm te krijgen. Dinsdag 26 juni is er een eerste informatieavond voor belangstellenden. Na de zomer, in oktober, worden de definitieve plannen vervolgens ter goedkeuring bij de gemeente ingediend, die er een oordeel over mag vellen.

Op de voormalige werf komen vijftig eengezinswoningen en appartementen met een ondergrondse parkeergarage waar plek is voor 100 auto's. Het gebied eromheen wordt ingericht als wandelgebied. Egeria Real Estate Development laat weten dat het een woon- en wandelgebied aan de Vecht wordt. Het gebied is nu niet toegankelijk voor het publiek en daar zouden de plannen van de eigenaar verandering in brengen. Ook komt er een haven voor vijftig boten en een kade voor passanten om hun boot aan te leggen. De vorige eigenaar, Ad van der Vliet, was al jaren in gesprek met gemeente en omwonenden over de transformatie van de aloude scheepswerf naar woningen. Maar een beslissing nemen viel de gemeente zwaar; ze hadden nog flink wat vragen over de bezwaren van de omwonenden. Van der Vliet liet vorig jaar weten dat hij stopte met de plannenmakerij en dat de Schoutenwerf overgedragen werd aan een projectontwikkelaar. Die presenteert dus nu de 'nieuwe' plannen.
De informatieavond, een inloopbijeenkomst, vindt plaats aan de Hellingstraat 32 en start om 20.00 uur.

Honderden kinderen spelen buiten in de Dorpsstraat

Foto: Henk Glotzbach

MUIDEN Ruim honderd kinderen hebben genoten van de Buitenspeeldag. De kinderen deden fanatiek mee met straatvoetbal, sjoelen en springen op een springkussen in de Dorpsstraat. De langste rij stond bij de springoefening van Zaalsportclub Muiderberg. Het was een lust om te zien hoe de kinderen salto's maakten van ongekend hoog niveau.

Geslaagd! Maar we kunnen niet melden wie

MUIDEN In Muiden en Muiderberg hangen weer overal de vlaggen uit en tegen iedereen die zijn schooldiploma heeft behaald, zeggen wij dan ook: van harte gefeliciteerd!

Het traditionele overzicht van geslaagde eindexamenkandidaten kunnen we dit jaar echter niet plaatsen. Als gevolg van de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) verstrekken de scholen ons geen namenlijsten meer. Volgens Aleid Wolfsen, voorzitter van de Autoriteit Persoonsgegevens, mogen geslaagde examenkandidaten best in de krant, maar ze moeten wel eerst toestemming geven. Dat mag ook klassikaal met een simpele vraag. De scholen zijn daar (nog) niet aan toegekomen.

Plan voor Mariahoeve

MUIDEN Bewoners van de wijk Mariahoeve zijn uitgenodigd voor een informatiebijeenkomst op maandag 25 juni in de Kazerne. Hier presenteert de gemeente het Voorlopig Onderhoudsplan.

Het plan is opgesteld nadat inwoners een enquête met aandachtspunten, wensen en ideeën hadden aangeleverd. De presentatie gaat nader in op zaken als openbare verlichting, groenvoorzieningen, onderhoud aan wegen en speelvoorzieningen. Bewoners kunnen ook nog voorkeuren aangeven. De inloop is tussen 16.00 en 19.00 uur.

Mishandeling

Foto: Bob awick

Ouderenmishandeling hoeft niet altijd zichtbaar te zijn. Het speelt zich vaak achter gesloten deuren af. Wijkverpleegkundige Ineke Jansen vertelt erover.

3

Van de lezers

De van der Muelen-Vastwijkschool zoekt een overblijfkracht.

Vrijwilligerscentrale

WEESP De Vrijwilligerscentrale van Versa Welzijn biedt deze week de volgende vacatures aan.

Vrijwilliger
administratiespreekuur

Voor het administratiespreekuur op woensdagochtend wordt uitgekeken naar enthousiaste vrijwilligers die tijdens een wekelijks spreekuur actief willen zijn om mensen te ondersteunen en te informeren op administratief gebied. Het werk houdt onder meer in: het ordenen van de post of administratie, budgetteren, het doornemen of schrijven van een brief, het uitzoeken van gegevens en bellen met instanties. Organisatie: Versa Welzijn.

Overblijfkracht Van der
Muelen-Vastwijkschool

Wie wil komen helpen bij de overblijf tussen de middag zodat kinderen in de pauze veilig en onder toezicht kunnen eten en spelen? Kun je goed met kinderen omgaan, dan is dit echt een leuke functie. Je kunt op een vaste dag komen of je aanmelden voor de invalpool. Het kost je ruim een uurtje per keer (schoolvakanties vrij). Er is een vrijwilligersvergoeding beschikbaar. Organisatie: Van

der Muelen-Vastwijkschool.

Digitale duizendpoot
Historische Kring

De Historische Kring Weesp is op zoek naar een digitale duizendpoot die powerpointpresentaties kan maken voor de ledenavonden (5x per jaar), gedigitaliseerd filmmateriaal kan monteren en bewerken. En die op internet filmpjes kan downloaden en bewerken. Organisatie: Historische Kring.

Stadsgids
Historische Kring

Houdt u van historie en mensen. De Historische Kring is op zoek naar versterking van het stadsgidsenteam. Als stadsgids maak je geregeld wandelingen met groepen mensen die geïnteresseerd zijn in de historie van Weesp. Kandidaten worden hiervoor ingewerkt. Organisatie: Historische Kring.

Inloopspreekuur elke dinsdag van 13.30-14.30 uur op Papelaan 99, 1382 RK Weesp. U kunt ons ook bellen om een afspraak te maken, tel. 06-15875692 of mailen vcweesp@versawelzijn.nl.

Meer informatie op
versavrijwilligerscentrale.nl.

Weerbericht

Koel weer met wolkenvelden, af en toe zon

Op 21 juni om 12.07 uur begint de astronomische zomer. Dan bereikt de zon op het noordelijk halfrond zijn hoogste stand. Een Atlantisch hogedrukgebied komt dichterbij, maar trekt nog onvoldoende door naar het continent. Het gevolg is een noordwestelijke stroming waarmee koele lucht wordt aangevoerd. Er zijn wolkenvelden, maar het is in het weekend meest droog.

Donderdag en vrijdag

Na een zomerse woensdag trekt donderdag een koufront over met kans op een bui. Af en toe schijnt de zon. De noordwestenwind trekt aan tot matig of vrij krachtig. Voor vrijdag wordt vrij veel bewolking verwacht. Er kan lokaal wat motregen of lichte regen vallen. Het kan ook even opklaren. Er waait een stevige noordwester. Het is beide dagen koel met circa 16 graden.

Het weekeinde

Het weekeinde lijkt overwegend droog te gaan verlopen. Met een iets in kracht afnemende noordwestenwind is het nog koel. Het langjarig gemiddelde bedraagt 20 à 21 graden voor eind juni. Zaterdag wordt het 16 à 17 graden, zondag omstreeks 19 graden. Er zijn wolken maar er is ook kans op wat zonneschijn, met name zondag. Na het weekend knapt het weer verder op.

Weetje

Juni wordt zomermaand genoemd. 1 juni begint de meteozomer en 21 juni de astronomische zomer. Mei en juni hebben gemiddeld het hoogst aantal zonuren. Van de drie zomermaanden juni, juli en augustus is juni echter zelden de warmste. In deze 21ste eeuw was juni alleen in 2007 en 2017 de warmste van de drie. In de gehele 20ste eeuw was dat maar tien keer het geval.

'Ouderenmishandeling komt veel vaker voor dan je denkt'

Slaan, geen eten geven, opsluiten of geld stelen

In Nederland zijn naar schatting jaarlijks minstens één op de twintig ouderen slachtoffer van mishandeling. Hoe is dit in Gooise Meren?

Wijkverpleegkundige Ineke Jansen heeft ook een signalerende functie. Foto: Bob awick

GOOISE MEREN Ouderenmishandeling hoeft niet altijd zichtbaar te zijn. Het is juist iets dat zich vaak achter gesloten deuren afspeelt. Het gebeurt regelmatig dat de wijkverpleegkundige hiermee in aanraking komt. Ineke Jansen komt op haar rondes door het centrum van Bussum heel wat tegen.

'Deze mantelzorger bedoelt het goed, maar ontzegt zijn vrouw zorg'

"In de tijd dat ik meeloop in de thuiszorg, sinds mijn 17e, zie ik al ouderenmishandeling. Gelukkig is het nu beter bespreekbaar dan een tijd geleden. Het blijft een gevoelige kwestie en het komt vaker voor dan je denkt. Het wordt soms goed verborgen gehouden. Mensen beweren dat het wel gaat, terwijl dat niet zo is. Soms zie je blauwe plekken of iemand valt veel af. Dat kunnen signalen zijn van ouderenmishandeling. Eigenlijk is het herkennen nog het lastigste", vertelt Jansen. Ouderenmishandeling betekent niet altijd slaan. Het kan ook gaan over opsluiting, verwaarlozing, kleineren, financiële uitbuiting of het onthouden van zorg. Jansen vertelt dat het vaak hele lastige situaties betreft. Ze geeft een voorbeeld van 'ontspoorde mantelzorg'. "Ik ken een echtpaar waarvan de vrouw eigenlijk niet meer thuis kan wonen omdat ze dementerend is. Ze moet echt geholpen worden. Maar haar echtgenoot, die mantelzorger is, ziet dat heel anders en wil haar per se thuis houden. Hoewel hij goede bedoelingen heeft, krijgt zijn vrouw niet de zorg die ze nodig heeft." En wat dan? "Dan gaan we het gesprek aan. Ook met de eventuele kinderen en met Veilig Thuis, een instantie die ervoor zorgt dat mensen thuis veilig kunnen wonen. Wat ook gebeurt is dat ouderen niets willen zeggen over hun situatie. De wijkverpleegkundigen bespreken de situaties die ze meemaken ook onderling. Als ze genoeg aanleiding zien, schakelen ze de huisarts in. "Juist omdat de huisartsen zo druk zijn, kunnen wij dit soort zaken doorgeven. Het belangrijkste is dat we het vertrouwen krijgen van de ouderen. En dat is iets wat ook heel vaak gebeurt. Mensen zijn blij als ze mij zien en hun verhaal kwijt kunnen. Ik vind het daarom ook het leukste werk dat er is."

Meer informatie? Veilig Thuis is te bereiken via 0800-2000.

Ex-wethouders verdelen euro's

GOOISE MEREN Ex-wethouders Marleen Sanderse (CDA) en Miriam van Meerten (VVD) maken drie lokale goede doelen blij met een leuk geldbedrag. Ze verdelen de giften van hun afscheidsreceptie. Gisteren werden de cheques uitgereikt.

De wethouders vroegen bezoekers van hun afscheidsreceptie een maand geleden geld te doneren aan lokale goede doelen. Al met al werd er meer dan duizend euro opgehaald. Dat bedrag wordt nu verdeeld. De Bussumse Stichting Fort Werk IV kan rekenen op een bedrag van 316,66 euro, Vestingeiland Naarden mag een bedrag van 601,66 euro bijschrijven en de Stichting Samen Doen Muiden/Muiderberg kreeg gisteren een cheque van 171,66 euro.

Gooise Meren 'kinderpardon-vriendelijk'

GOOISE MEREN De gemeente Gooise Meren moet een 'kinderpardonvriendelijke' gemeente worden. De gemeenteraad heeft afgelopen week een voorstel van de PvdA en GDP daartoe aangenomen.

Met het aannemen van de motie wordt de petitie 'Ze zijn al thuis' ondersteund. Deze petitie pleit ervoor dat er een pardon komt voor vluchtelingenkinderen die al minstens vijf jaar als minderjarige in Nederland zijn, maar toch moeten worden uitgezet. De PvdA en het GDP noemen het onwenselijk dat de kinderen worden teruggestuurd naar een land waarvan ze vaak de taal niet eens spreken. Momenteel dreigt dat scenario landelijk voor vierhonderd kinderen.

Volkstuinen definitief opgedoekt

Kaalslag bij volkstuintjes bij de Westbatterij

Een vergeten plastic tuinstoel wordt meegenomen. Foto: Remi Balvers

MUIDEN Het is zover: de volkstuintjes bij de Westbatterij zijn definitief opgedoekt. Diverse lezers mailden ons foto's en herinneringen aan de tuintjes waar het altijd heerlijk toeven was.

Zo schreef de 15-jarige Janna Meerstadt ons: "De tuinen brachten mensen bij elkaar. Families die samen barbecueden en echte tuinliefhebbers die uren doorbrachten in de zon." Goede herinneringen heeft ze bijvoorbeeld aan tuinder Hans. "Dan gingen mijn vader en ik een potje honing bij hem kopen. Ik vertelde dat ik een spreekbeurt moest houden. Hans liep naar achter, pakte een honingraat en vertelde met zijn liefde voor bijen over hoe honing wordt gemaakt. Zo heb ik een 10 gehaald voor biologie." Tot zover haar mooie herinneringen. Ze vindt het terrein nu lijken op een verlaten krottenwijk in een derdewereldland. "Ze zijn zaterdag met een grote graafmachine door de tuintjes heen gegaan en hebben bomen, huisjes en heggen uit de grond gerukt."

De volkstuinvereniging heeft inmiddels het nieuwe volkstuincomplex op Hoogerlust in gebruik genomen. Hier wordt sinds 1 mei getuinierd. Er zijn nog tuintjes beschikbaar. Het complex op Hoogerlust wordt nog officieel geopend.

Graafmachine sloopt alles wat-ie tegenkomt. Foto: Remi Balvers
Een laatste blik op een paar schuurtjes. Foto: Janna Meerstadt

'Het lijkt een verrotte krottenwijk in een derdewereldland'

De oude kavels blijven straks de bestemming volkstuin houden. Dat wordt gedaan om een natuurlijke overgang te maken tussen de nieuwbouw, de dijk en het IJmeer. De overtuinen worden bij de woningen aan de rand van het KNSF-complex getrokken.

Plekken voor kinderen in 't Gooi rookvrij

De meeste rokers beginnen voordat ze achttien zijn. Foto: C. Pfeiffer

MUIDEN 'Op weg naar een rookvrije generatie in Gooi en Vechtstreek'. Met die gedachte sluiten ruim dertig organisaties in deze regio zich aan bij de Alliantie Nederland Rookvrij. Hiermee heeft Gooi en Vechtstreek de primeur: als allereerste regio in Nederland op weg naar een rookvrije generatie.

Doel is om alle plekken waar kinderen komen, zoals scholen, speeltuinen, sportverenigingen en uiteraard thuis, geen asbakken en sigaretten meer aan te treffen. Ook belangrijk is, aldus projectleider Rookvrije Generatie GGD Gooi Rinelle van den Top, dat mensen zich bewust zijn van de gevolgen van roken. Immers, aldus de GGD, meer dan 500 kinderen in 't Gooi en de Vechtstreek beginnen nog steeds elk jaar met dagelijks roken. "Als kinderen niet beginnen met roken, leven ze gemiddeld tien jaar langer dan leeftijdsgenootjes die wel gaan roken."

Overigens betekent rookvrij niet hetzelfde als een rookverbod. Rokers worden vooral gevraagd om te stoppen. "Tachtig procent van de mensen die gaan roken, begint voor zijn of haar achttiende", aldus Van den Top. "Het gaat om die bewustwording. En veel mensen zijn voor de rookvrije generatie, ook de rokers zelf. Niemand wil dat zijn eigen kind begint met roken." De projectleider beseft dat het rookvrij houden van locaties gemakkelijker te realiseren is op scholen, kinderdagverblijven en sportverenigingen dan op openbare speeltuinen. Zeker ook omdat er op die plekken nog weleens 's avonds laat hangjeugd verblijft en kinderen en ouders er de volgende ochtend peuken en andere rommel aantreffen. "De handhaving wordt een punt", aldus Van den Top. "Mogelijk kunnen we hier jongerenwerkers bij betrekken."
De campagne tegen roken was al gaande, maar moet vanaf donderdag in een stroomversnelling raken. Dan tekenen ruim dertig partijen het bijbehorende convenant.

'Gooische Rollers' na een seizoen kampioen met rolstoelhockey

Een handicap hoeft zeker geen belemmering te zijn om te sporten

De Gooische Hockeyclub is dit seizoen begonnen met een rolstoelhockeyteam om zo veel mogelijk mensen te kunnen laten sporten.

De rolstoelhockeyers van de Gooische Hockeyclub zijn trots op hun beker. Foto: Bob Awick

BUSSUM Ze hebben het gefikst! Rolstoelhockeyteam De Gooische Rollers van de Gooische Hockeyclub is kampioen en promoveert naar de derde klasse. "Dit was ons eerste seizoen en nu al kampioen. Een geweldige prestatie van ons team", vertelt teammanager Terry Mader.

"We hebben hard gestreden en zijn enorm gegroeid als team. Als je dan in je eerste seizoen één keer verliest, één keer gelijkspeelt en verder alles wint, dan kun je alleen maar trots zijn!"

Terry heeft de De Gooische Rollers in 2016 opgericht omdat hij graag zelf rolstoelhockey wilde spelen. "Ik ben sinds mijn vijftiende vanaf mijn middel verlamd door een ongeval. Daarvoor heb ik hockey gespeeld. Ook door mijn drie kinderen, die op hockey zitten, zat ik jarenlang langs de lijn naar de wedstrijden te kijken. Ik hoorde via via over rolstoelhockey en ben gaan googelen op internet over deze sport. Toen ik er meer over gelezen had, ben ik gaan informeren of het ook in 't Gooi bestond. Ik kwam er vrij snel achter dat deze sport hier niet gespeeld werd en heb contact gezocht met bestuurslid Lars Voskuil van Gooische HC. We hebben een kopje koffie gedronken en besloten het samen op te pakken. Maar ik was natuurlijk benieuwd of er interesse was voor rolstoelhockey. Daarom ben ik naar revalidatiecentrum De Trappenberg in Huizen gegaan om demonstraties te geven. Iedereen was heel enthousiast en ik kon meteen met een team beginnen. Om ervaring op te doen, ben ik naar een hockeyclub in Gorinchem geweest. Samen met Lars heb ik daar ook mijn scheidsrechtersdiploma gehaald. En zo is het allemaal begonnen, ook met de inzet van Lars en de hockeyclub. Lars heeft veel voor ons gedaan en we voelen ons dan ook echt welkom op de Gooische HC."

In het team zitten spelers met en zonder handicap

Het team is begonnen als jeugdteam. "Op een gegeven moment hebben we dat losgelaten en nu spelen we met meisjes en jongens vanaf een jaar of veertien tot volwassenen. We hebben een trainingsgroep van tien spelers, waar we per wedstrijdronde het team uit selecteren. Onze visie is ook dat we proberen om spelers met en zonder handicap in het team te hebben en dat ze ook allemaal in een elektrische rolstoel het veld op gaan. Het mooie van hockey is dat het een teamsport is en dat geldt natuurlijk ook voor rolstoelhockey. Ik hoop ook dat H-Hockey verder doorgroeit binnen 't Gooi en dat meer clubs hier aandacht aan gaan besteden. Zo kunnen valide en mindervalide spelers samen in een team spelen."
Rolstoelhockey is een zaalsport omdat je de harde grond nodig hebt voor de rolstoelen. "Maar we willen graag buiten spelen omdat het leuker is en je bent dan meer betrokken bij de club. Dit seizoen hebben we op een harde ondergrond bij de club demonstraties gegeven en we hopen volgend seizoen meer buiten te kunnen hockeyen. We trainen een keer in de week bij De Trappenberg, maar willen volgend jaar ergens in Bussum trainen en wedstrijden spelen. We zijn daarom op zoek naar een geschikte sportzaal."

Het is seizoen is nu bijna voorbij, maar mensen die geïnteresseerd zijn in rolstoelhockey kunnen contact opnemen met Terry. "Het seizoen begint weer in september en iedereen kan gewoon langskomen om te kijken of ze het leuk vinden. Je hebt geen ervaring nodig bij rolstoelhockey en het is ook niet een sport voor alleen maar atletische mensen."

"Een handicap hoeft zeker geen belemmering te zijn om te sporten. Iedereen kan meedoen, want we willen de komende jaren deze sport verder uitbouwen en laten groeien naar meer spelers en teams." Als mensen geïnteresseerd zijn, ook mensen zonder beperking, kunnen ze een mail sturen naar Terry Mader: terrymader@gmail.com.

'We hebben koffie gedronken en besloten het samen op te pakken'

Meer dan 60 woningen voor jongeren

Eerste ontwerp nieuwbouw op plek Jan Woudsmaschool klaar

Zo moet de nieuwbouw op de plek van de Jan Woudsmaschool eruit gaan zien. Foto: BPD Ontwikkeling BV

WEESP Tachtig appartementen en acht rijtjeshuizen. Dat moet er gebouwd gaan worden op de plek van de oude Jan Woudsmaschool. Van de huizen moeten verreweg de meeste, 66 stuks, worden verhuurd of verkocht aan jongeren tot 23 jaar. Afgelopen week werd het eerste ontwerp gepresenteerd.

De appartementen en de laagbouw worden gebouwd door BPD Ontwikkeling BV, dat volgens de gemeente met het beste plan kwam voor het lege stuk grond op de hoek van de Sinnigvelderstraat en de Waarschapsstraat.

Met de bouw wordt tegemoetgekomen aan de grote vraag voor betaalbare woonruimte, onder meer voor jongeren. De sociale huurwoningen gaan 414 euro per maand kosten, de koopwoningen 140.000 euro. Hoe de huur- en koopwoningen worden verdeeld moet nog worden bepaald. Er komt een 'marktconsultatie' waar jongeren hun voorkeur voor één van de twee kenbaar kunnen maken.

Hoe blijft het bedrijventerrein schoon, heel en veilig?

KVO-adviseur Maarten van Weel in actie tegen de verrommeling.

door André Verheul

WEESP Voor het netjes en veilig houden van de bedrijventerreinen stapt Weesp over naar een andere opzet, waarbij het initiatief geheel bij de bedrijven ligt. De gemeente spreekt van het doorontwikkelen van het Keurmerk Veilig Ondernemen (KVO).

Bij het KVO werken bedrijfsleven, gemeente, brandweer en politie nauw samen om de omgeving schoon, heel en veilig te houden. Een onderdeel van de systematiek is een regelmatige rondgang over het bedrijventerrein om vervolgens de geconstateerde ongewenste situaties meteen aan te pakken. In Weesp werd dat sinds in 2005 voortvarend opgepakt, wat leidde tot zichtbare verbeteringen en tot een landelijk erkend keurmerk voor de bedrijventerreinen Noord en Nijverheidslaan. Zo'n keurmerk blijft drie jaar geldig en levert ondernemers korting op de verzekeringspremie op. Sinds 2015 zit echter de klad in deze aanpak. Bovendien heeft KVO-adviseur Maarten van Weel, kartrekker van het eerste uur, onlangs afscheid genomen.

De gemeente maakte vorige week bekend een nieuwe aanpak te kiezen onder de noemer parkmanagement. Gemeente, politie en brandweer leggen het initiatief geheel bij bedrijvenvereniging IVW, die nu ondernemers zoekt die dit klusje erbij willen doen. "Die commissie gaat de rol van Maarten van Weel overnemen, meer verandert er eigenlijk niet", zo vat IVW-voorzitter Reinier Mommaal het samen. Dat betekent volgens Mommaal ook dat de driejaarlijkse hercertificering overeind blijft die nodig is voor het behoud van het waardevolle KVO-certificaat. Voor beide bedrijventerreinen moet een plan van aanpak komen, met de bijbehorende middelen. Gemeente en IVW hebben het volste vertrouwen. Burgemeester Bas Jan van Bochove: "Met gemeente, politie en brandweer wordt volgens een vaste systematiek gewerkt aan de kwaliteit en de veiligheid." En Mommaal: "Als ondernemers willen we meer verantwoordelijkheid dragen." Intussen belooft de gemeente het beheer van de straten te blijven doen; iets dat overigens gewoon een kerntaak is.

Kijken, proeven, beleven en profiteren van leuke acties bij Weesp Gastvrij

'Kom, en beleef Weesp' bij het culturele en culinaire shoppingfestival

Het is bijna tijd voor Weesp Gastvrij. Zaterdag 30 juni staat het centrum bol van de activiteiten tijdens dit bruisende festival.

In 2017 genoten veel mensen van alle activiteiten tijdens Weesp Gastvrij. Foto: André Verheul

Weesp Wat heeft Weesp te bieden op het gebied van cultuur, authentieke winkels en culinaire verrassingen? Het is verrassend veel en dat is allemaal te zien, proeven en beleven tijdens deze vierde editie van Weesp Gastvrij.

Dit jaar doen er weer meer deelnemers mee dan vorig jaar. Dat betekent dat we de hele dag kunnen genieten van veel leuke aanbiedingen van detaillisten, proeverijen bij de horeca, optredens van straatmuzikanten, straattheater en kunstenaars en in diverse locaties in het centrum, leuke kinderactiviteiten en creatieve extraatjes, zo belooft de organisatie. De deelnemers zijn de afgelopen periode op de foto gezet door Femke Berkhout en Raymond van Hese en dat heeft een serie bijzondere 'historische' ansichtkaarten met 'Groeten uit Weesp' opgeleverd.

Circus der Componisten

Ook op het water is van alles te beleven tijdens Weesp Gastvrij

Het festival wordt om 11.00 uur geopend door het Circus der Componisten met een Circus-Parade. De optocht start met het luiden van de kerkklokken en gaat dan door het historische centrum naar de Kom, waar het spektakel wordt voortgezet bij de Welkom in Weesp-boot De Vuurlinie. Daar wordt onder begeleiding van de muzikanten, de Gooische Muziekschool en componist Yorick Heerkens van het Domijn samen met de aanwezigen een lied gecomponeerd. Meedoen mag dus!

De deelnemende detaillisten hebben leuke acties, aanbiedingen en extraatjes. Ze zijn te herkennen aan de Weesp Gastvrij-vlaggen. Bij de horeca en op de vele terrassen is het genieten van culinaire hapjes en drankjes, die tegen een gereduceerde prijs worden aangeboden. Zo kun je nog eens ergens proeven.

Alle voorstellingen, concerten en (kinder)activiteiten zijn gratis

Ook aan de jonge bezoekers wordt ruim gedacht: er zijn veel leuke kinderactiviteiten. Van knutselen, pottenbakken en schminken tot een ouderwetse Malle Molen, een theatrale speurtocht door het centrum en kinderworkshops bij Theaterpand Weesp. Straatmuzikanten en straattheater zorgen voor een vrolijke sfeer en ook zijn er tal van optredens in de diverse locaties die meedoen aan Weesp Gastvrij: Theater de City of Wesopa, de Synagoge en de Van Houtenkerk. Alle voorstellingen, concerten en (kinder)activiteiten zijn gratis.

Water

Tijdens Weesp Gastvrij kun je ook vanaf het water genieten van de stad. Het thema van Weesp Gastvrij is dit jaar 'Water'. Weesp ontstond aan het water, werd gevormd door water, beleefde haar bloei door water en dankt er nog steeds haar unieke sfeer aan. Denk aan de vele terrassen, de bootjes en specialiteiten als Wispe bier en Anker Jenever. Tijdens Weesp Gastvrij kun je gratis meevaren met een van de sloepen, zelf varen in een fluisterboot, suppen of kanovaren.

In Museum Weesp is de hele zomer de expositie 'Weesp is Water' te zien, en ook die kun je tijdens Weesp Gastvrij bezoeken. Een mooie kans om eens te gaan kijken: de entree is deze dag de helft van de normale prijs. Daarnaast brengt de Historische Kring Weesp, in de pop-upstore aan de Slijkstraat 28, met de mooiste oude foto's en ansichtkaarten uit haar collectie de relatie van Weesp en water in beeld. Museum Privato Aermacchi aan de Hoogstraat opent voor deze gelegenheid de deuren. Hier wordt een bijzondere collectie motorfietsen getoond.

Het festival Weesp Gastvrij wordt afgesloten in de City of Wesopa met old covers en rock-'n-roll van de coverband Nasty Noices.

Het volledige programma staat op de website www.weespgastvrij.nl, op Facebook en Instagram. Bij alle deelnemers zijn handige plattegrondjes verkrijgbaar die in je tas of achterzak passen. Op de dag zelf wijzen gastheren en gastvrouwen de weg en is informatie over Weesp beschikbaar bij De Vuurlinie aan de sloepensteiger aan de Herengracht.

16 / 28

Sportproeverij

WEESP Eens een andere sport of activiteit proberen, dat kon zondag op de Weesper Sport- en Cultuurdag.

Vrijwel alle lokale aanbieders op het gebied van sport en cultuur waren op Sportpark Vechtoever aanwezig. Bezoekers konden informatie inwinnen bij de kraampjes, kijken naar demonstraties en meedoen met proeftrainingen. De fair is een initiatief van de gemeente om Weespers in actie te krijgen binnen een vereniging. Het was de tweede editie, maar dit jaar werden voor het eerst ook de cultuuraanbieders bij de fair betrokken. Op sommige momenten was het gezellig druk, op andere momenten was het wat rustig.

Foto's: Barry Stoffers

Meer foto's op weespfoto.nl

Sandra Kloezen helpt kankerpatiënten door doolhof medische behandelingen

'De tijd in de spreekkamer is beperkt en de stress vaak heel hoog'

Sandra Kloezen werkt al jaren in de kankerbestrijding. De Weespse kwam vaak tegen dat patiënten te weinig wisten over hun opties. Met Medical Navigator springt ze hierop in.

Sandra Kloezen uit Weesp is CEO van Medical Navigator. Foto: Marieke van Veen

WEESP Toen Sandra Kloezen van de middelbare school kwam, wilde ze minister van Volksgezondheid worden. "Ik wilde medisch onrecht bestrijden en mensen die daarmee te maken hebben helpen." De Weespse ging geneeskunde studeren. Van een politieke carrière kwam het niet, maar de wil om mensen te helpen bleef. Onlangs startte ze Medical Navigator, een bedrijf dat mensen helpt bij het maken van keuzes bij medische behandelingen.

"Ik ben een wereldverbeteraar", zegt ze. "Eigenlijk sluit het plan dat ik als achttienjarige had, nog heel goed aan bij wat ik nu doe." Alhoewel nooit praktiserend als arts, heeft Kloezen de nodige stappen in de gezondheidszorg gezet. "Na mijn studie kwam ik in de leer bij Bob Pinedo, dé kankerspecialist. Hij werd mijn grote inspirator voor mijn werk in de kankerbestrijding." Zo werd ze directeur van Borstkankervereniging Nederland en manager Doelbesteding bij KWF Kankerbestrijding.

Paniek en angst

'Medical Navigator behandelt niet, we zijn een sparringpartner'

In de diverse functies die Kloezen heeft gehad en bij de contacten met mensen die met kanker te maken hebben, kwam vaak naar voren dat mensen niet goed voorbereid zijn op hun behandeling en onvoldoende geïnformeerd zijn om alle afwegingen te kunnen maken. "Vaak hoorde ik: als ik dat van tevoren had geweten..." Zo vormde zich stapje voor stapje het idee van Medical Navigator. Toen ondernemer Dirk Bosman op haar pad kwam die enthousiast op haar plan reageerde en bereid was hierin te investeren en zijn expertise in te zetten, was Medical Navigator een feit. "Mensen die de diagnose hebben gekregen zijn vaak overdonderd en bang. Dat zorgt ervoor dat het maken van keuzes moeilijk is. Ze zitten met heel veel vragen, maar de tijd in de spreekkamer is beperkt en de stress vaak heel hoog. Geen goede setting om samen goed te kunnen beslissen."

Helpen bij keuzes

'Pas als het hele plaatje helder is, kun je tot een goede keuze komen'

Medical Navigator maakt mensen wegwijs in het doolhof van medische mogelijkheden. "Je kunt het jezelf makkelijker maken met iemand die de weg weet." Het bedrijf richt zich allereerst op mensen met kanker, maar dit kan worden uitgerold naar andere ziektebeelden. "De eerste stap is een telefonisch intakegesprek waarin iemands vragen worden besproken. Denk aan: heb ik alternatieven? Waar kan ik het best terecht voor mijn behandeling? En zijn er in het buitenland wellicht meer opties?" De volgende stap is dat Medical Navigator bij je thuis komt. Je situatie wordt uitgelegd, je vragen worden beantwoord, de informatie die je al had wordt gestructureerd en je wordt geholpen met de vragen die je aan je arts moet stellen. Aanvullend worden antwoorden op je vragen door een team van artsen en specialisten in kaart gebracht. "Alle informatie komt samen in je persoonlijke Medical Map zodat je overzicht hebt. Je krijgt helder wat voor jou belangrijk is en hoe dat matcht met de mogelijkheden. Zo kun je goed voorbereid samen met de behandelend arts weloverwogen keuzes maken."

Goede afweging

Een voorbeeld? "Stel je hebt borstkanker. Wel of niet aan de chemo als de arts aangeeft dat het jouw keuze is? Is een second opinion verstandig? Wat betekent chemo voor jouw leven? Hoe beïnvloedt het jouw overlevingskansen? Wat kun je doen om de bijwerkingen te verzachten? En wat als je ervoor kiest om het niet te doen? Zijn er dan andere mogelijkheden? Heel veel vragen die afgestemd moeten worden op je persoonlijke situatie. Pas als het hele plaatje helder is kun je tot een goede keuze komen. Medical Navigator behandelt niet. "We geven ook geen second opinion. Het gaat ons erom dat mensen de weg vinden en antwoord krijgen op ál hun vragen. Je huurt als het ware een medisch sparringpartner in."

Waardering en kritiek

Inmiddels is de weg naar Medical Navigator gevonden. En de waardering is hoog, zegt Kloezen. Toch klinkt er ook kritiek. De Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties liet vorige week aan het AD weten bezwaren te hebben tegen het initiatief. NFK vindt dat de navigators op de stoel van de behandelend arts gaan zitten en inspelen op angst en onzekerheid. Bovendien rekent Medical Navigator 335 euro voor een thuisgesprek van anderhalf uur en 150 euro per extra uur. De federatie vindt dat patiënten voor informatie niet hun portemonnee zouden moeten trekken. Kloezen: "Maar Medical Navigator is dus juist opgericht omdat veel patiënten zich onvoldoende voorbereid en geïnformeerd voelen. Dat gat vullen wij op, en ja, dat is kostbaar. Ook wij vinden dat onze service voor iedereen toegankelijk moet zijn, daarom zijn we in gesprek met zorgverzekeraars. Maar daarnaast vinden wij het eigenlijk ook normaal dat mensen professionele hulp inhuren als ze in een lastige situatie zitten. Mensen huren voor van alles adviseurs in, dus waarom niet voor zoiets belangrijks als hun gezondheid?"

'Als je met ons mee-eet, dan eet je hartstikke gezond'

Willem&Drees: biologische producten direct van de boer thuisbezorgd

Drees Peter van den Bosch: 'Ons aanbod is 100% biologisch en alles komt uit Nederland.' Foto: Jeroen Poortvliet

WEESP Biologische producten van het seizoen, direct van de boer, die bij je thuis worden afgeleverd. Dat kan met de maaltijdboxen van Willem&Drees.

Willem en Drees, dat zijn Willem Treep en Drees Peter van den Bosch. Drees (44) is al van jongs af aan geïnteresseerd in de productie van voedsel en de voedselketen. Hij studeerde in Wageningen en ging werken bij Unilever. "Daar ging de manier waarop voedsel werd geproduceerd in grote fabrieken ver van de consument af me steeds meer tegenstaan. Willem en ik wilden lokaal en biologisch voedsel makkelijk op de borden thuis brengen. Je kunt natuurlijk zelf naar een boer in de buurt gaan, maar uit eigen ervaring weet ik dat dat erbij inschiet als je een druk leven hebt." In 2009 begonnen zij met het leveren van lokaal geproduceerde groenten en fruit in supermarkten. Dat lukte heel goed, na verloop van tijd was er een Willem&Drees-schap te vinden in 500 supermarkten, maar Willem en Drees wilden meer soorten groenten en fruit aanbieden en liever rechtstreeks aan de consument. In 2014 startten ze daarom een onlineplatform en vanaf 2016 is Willem&Drees samengegaan met Beebox.
Het bedrijf is nu een coöperatie van boeren en burgers (de klanten), en dat sluit precies aan bij wat Drees voor ogen had. "Als er beslissingen genomen moeten worden over de prijs van producten en verduurzaming bijvoorbeeld, wordt dat samen beslist. Zo is er meer begrip en kennis van het voedsel dat op je bord ligt. Ons aanbod is 100% biologisch en alles komt uit Nederland. Door lokale ondernemers, die alle klanten kennen en de klanten hen ook, is er veel persoonlijke aandacht." Willem&Drees levert inmiddels 150.000 maaltijdboxen per jaar en zoekt steeds naar mogelijkheden om het aanbod flexibeler te maken. De boxen zijn er in verschillende varianten, van de eenpersoonsbox tot een box voor het hele gezin met kindvriendelijke recepten, en van vegetarisch tot koolhydraatarm. Daarnaast kan er besteld worden uit het ruime assortiment producten.

Eet je nou ook gezonder met Willem&Dtees? "Wij gaan steeds met de seizoenen mee en de biologische groenten zijn het uitgangspunt van onze recepten. Je eet zo vanzelf bijna je volledige dagelijks aanbevolen portie. Als je met ons mee-eet, eet je hartstikke gezond."

Foto: Willem&Drees

'Wij gaan met onze biologische groenten met de seizoenen mee'

Spieringfestival

Kennismaken met het aanbod van Willem&Drees kan zaterdag 23 juni op het Spieringfestival in Muiden. Erik Anneveld, lokale ondernemer voor Willem&Drees, is daar van 14.00 tot 20.00 uur en laat je de biologische producten van Willem&Drees proeven. Ook kun je voor € 7,50 een tasje kopen met producten en een recept voor een maaltijd voor twee personen. Zo kun je vrijblijvend proberen of een box iets voor je is.

De klok die de weg wees naar de boerenleenbank

De woning van kassier Hansma speelt een belangrijke rol in de 120-jarige geschiedeis van de Rabobank.

WEESP De fusie van de Rabobank Weesp Muiden en Omstreken in 2006 met twee andere Rabobanken zorgt ervoor dat deze week de vlag uit kan in het Weesper kantoor aan de Irenelaan. De bank vierde donderdag het 120-jarig bestaan. Ter gelegenheid van het jubileum verschijnt in oktober een boek over de geschiedenis en de toekomst van de bank.

Voor de goede orde: de jarige bank heet al sinds 2006 Rabobank Amstel en Vecht toen de Rabobank Weesp, Muiden e.o samenging met de Rabobanken Amstelveen en Abcoude Ouder-Amstel. En ook die drie banken waren ooit ontstaan uit fusies. De Rabo dook in de eigen archieven en meldt met gepaste trots dat acht kleine lokale boerenleenbanken aan de basis stonden: Nieuwer-Amstel (Amstelveen), Ouder-Amstel, Muiden, Muiderberg, Weesp, Baambrugge en twee banken in Abcoude. De oudste werd opgericht op 14 juni 1898: de Coöperatieve Boerenleenbank te Amstelveen, gemeente Nieuwer-Amstel. 25 mannen tekenden op die dag bij notaris Van der Helm in Ouder-Amstel de oprichtingsakte. Later zou 26 augustus als oprichtingsdatum worden gebruikt, de datum van de eerste vergadering van het bestuur. De huidige directievoorzitter Ugur Pekdemir staat graag stil bij deze mijlpaal. "Na 120 jaar zijn de coöperatieve wortels nog steeds zichtbaar. We doen veel voor de samenleving door via ons Coöperatiefonds een deel van de winst terug te geven aan onze directe omgeving. Daarnaast bieden we kosteloze vergaderruimte aan en helpen organisaties met kennis, want de bank is van onze klanten. Samen worden wij er sterker van."

Weesp

Rabobank Amstel en Vecht viert 120-jarig bestaan

Het oudste geboortebewijs binnen de fusiebank is dus afgestempeld in Amstelveen. Maar hoe lang is er in Weesp al sprake van een Rabo? Antwoord: ook al meer dan een eeuw. In 1916 werd namelijk de Boerenleenbank in Weesp opgericht. Kort na de oprichting werd de heer L. Hansma kassier, zo meldt de Rabo-archivaris. Hij bankierde vanuit zijn woonhuis aan de Prinses Irenelaan. Later werd er naast zijn woonhuis een nieuw kantoor gebouwd, waarin zowel de bank was gevestigd als het Centraal Boekhoudbureau van de CBTB. De heer Hansma was daar ook directeur van. De klok die de weg wees naar de boerenleenbank staat nog steeds voor het kantoor van Administratiekantoor Hansma. Schuin aan de overkant staat het Rabobank-kantoor, dat tot eind 2019 daar blijft. Daarna komt er een ander Rabo-kantoor in Weesp: óf op dezelfde plek óf in het centrum.

'Zeg het maar, wat zullen we doen met dit pand?'

Investeerder Carlo Bogerd zoekt goede ideeen.

door Marieke van Veen

WEESP Ondernemer / investeerder Carlo Bogerd heeft sinds een tijdje het lege bedrijfspand naast het nieuwe Theaterpand aan de Flevolaan in zijn bezit. De vraag is: wat moet hij ermee? Niet omdat de zakenman zelf niets kan verzinnen, maar omdat hij er het liefst een breedgedragen idee ten uitvoer wil brengen.

Bogerd kocht het leegstaande pand aan omdat hij er potentie in ziet: "Dit is een bijzonder stukje industriegebied. Het ligt aan de rand van industrieterrein Noord, waar onlangs ook al bedrijfspanden zijn verbouwd tot appartementen en een theaterpand met escaperoom. Hierdoor rukt het op naar de 'bewoonde wereld'. Er zijn mooie bestemmingen voor dit gebouw te bedenken. Ik roep Weespers op om met mij mee te denken. Ik wil hiermee voorkomen dat ik een herontwikkeling in gang zet waarvan men later zegt: jammer, iets anders was veel beter geweest."

Flevolaan 8 ligt naast Theaterpand Weesp. Foto's: Marieke van Veen

'Geen appartementen, er wordt al genoeg gebouwd in Weesp'

'Overal voor open'

De Weesper gaat er blanco in: "Het moet commercieel wel kunnen natuurlijk, maar verder sta ik overal voor open. Ik zat zelf te denken aan een businesscenter voor startende ondernemers. Maar toen ik dat aan kennissen vertelde, kwamen die met heel andere ideeën. De een had het over een centrum voor (para)medische beroepen, de ander opperde een broedplaats voor IT'ers. Zo zijn er tal van mogelijkheden, maar waar is in Weesp nou écht behoefte aan. Ik zou het zelf het mooist vinden als de bedrijven die straks hun intrek in het pand nemen faciliteiten zouden kunnen delen en elkaar versterken en inspireren."

Geen appartementen

Het 1500 m2 grote pand transformeren tot appartementencomplex, zoals ook al op de hoek Flevolaan / Amstellandlaan is gebeurd, ziet Bogerd (nu) niet zo zitten. "Er wordt al veel gebouwd in Weesp en werkgelegenheid is ook heel belangrijk. Maar ik sluit het ook niet helemaal uit. Ook omdat er sprake is van woningbouw op de Rijnkade. Als dat ervan komt, zou dit stukje industrieterrein ook bij die nieuwe woonwijk kunnen worden betrokken. Maar dat is iets voor de toekomst." De investeerder gaat het pand aan de buitenkant alvast wat opknappen en hoopt ondertussen goede ideeën binnen te krijgen. Mensen kunnen hem bereiken via carlo.bogerd@ttl-compagnie.nl. Alle plannen zijn welkom: van ondernemers die interesse hebben in een deel van het pand tot burgers die in het algemeen belang van Weesp hun ideeën met Bogerd willen delen.

Competitiewedstrijd voor de C-D Junioren. Foto: TAV

woensdag 27 juni

Inloop Schaken

Denksport Centrum Bussum 9:45 uur

Schaken in de bovenzaal van het Denksportcentrum Inloopschaak. Schaakmateriaal en deskundige leiding is aanwezig.

Spieghelcafé

Spieghelkerk 10:00 uur

Het pas geopende Spieghelcafé is de 'huiskamer van het Spieghel'. Loop even binnen voor een praatje en een kopje koffie. Toegang is gratis.

Fietstocht

WOC Bellefleur 10:00 uur

De lengte van de tocht is maximaal 35 km. Onderweg wordt er gestopt bij een restaurant om koffie of thee te drinken met iets erbij. Inlichtingen: Buurtsportcoaches: 06-39634684. E-mail: caroline@buurtsportcoachgm.nl.

Suikerfeest

WOC De Palmpit 14:00 uur

Door de Vereniging Cultureel Steunpunt Bussum wordt het Suikerfeest gevierd. Iedereen is welkom. Deelname is gratis.

Zomerbridge

De Schakel 19:30 uur

Deelnemers worden zoveel mogelijk ingedeeld op kracht. Deelname kost 2,50 euro p.p. of 3,50 euro p.p. voor niet-NBB-leden. Deelnemers worden zoveel mogelijk ingedeeld op kracht. Graag van tevoren aanmelden. Meer informatie op https://sansatoutbridge.nl/zomerbridge.

Yin Yoga

Heartfelt 20:00 uur

Heb je behoefte aan meer rust in je hoofd en souplesse in je lichaam? Kom dan langs voor een gratis proefles Yin Yoga. Een rustige vorm van Yoga waarbij je alle spieren ontspant en je bindweefsel soepel maakt en houdt! Informatie en aanmelden: irene_van_es@hotmail.com.

donderdag 28 juni

WerkZoekersServicePunt

WOC De Palmpit 9:00 uur

Inloopspreekuur voor vragen rond studiekeuze, stage, leerwerkplek, vrijwillig en betaald werk.

Geef en neem winkel

SCAN 9:00 uur

Geef wat je niet meer gebruikt/nodig heeft. Of neem wat je kunt gebruiken Zo helpen we elkaar met glaswerk, borden, keukengerei, boeken, tassen, speelgoed, kopjes allerlei huishoudelijke artikelen dus alles wat een ander nog kan gebruiken.

Koffie inloop in Buurtkamer

De Kazerne Muiden 10:00 uur

Alle inwoners zijn welkom voor een lekker kopje koffie van gastvrouw Lydia Bax.

Doe mee aan de Blazersband!

De Gooische Muziekschool 18:00 uur

Doe mee met de blazersband! Kom lessen volgen op klarinet, altsax, trompet, bariton of trombone. Kosten eenmalig 20 euro van eind mei tot 12 juli.

Yogales met uitzicht op de Jachthaven

Studio Werk met Yoga 20:00 uur

Proefles yoga: Meld je via info@werkmetyoga.nu aan voor een proefles. Proeflessen en wekelijkse lessen kosten 15 euro per les.

Orgelconcert door Gert van Hoef

Grote Kerk 20:15 uur

Orgelconcert door Gert van Hoef op de drie orgels. Entreeprijzen 8,50 en 7 euro (C.J.P. en 65+).

vrijdag 29 juni

Ashtanga Yoga

YogaYvonne 9:00 uur

Ashtanga Vinyasa yoga is een traditionele yogastijl; een vaste serie lichaamshoudingen ontwikkeld door Sri Pattabhi Jois (India). De bewegingen worden gekoppeld aan de adem, waardoor een vloeiende beweging ontstaat (Vinyasa).

SeniorWeb Inloopspreekuur

Bibliotheek Bussum 10:00 uur

Een team computer-deskundigen van SeniorWeb zit klaar om vragen op het gebied van computers, laptops, tablets of smartphones te beantwoorden. Je wordt gratis geholpen door vrijwilligers van SeniorWeb.

't Bussums GeheugenHuis

Wijkcentrum Uit Wijk 10:00 uur

't Bussums GeheugenHuis is een ontmoetingsplek voor inwoners van Bussum en omstreken met (beginnende) geheugenproblemen/dementie en hun mantelzorger. Contactpersoon: Esther Lindhout elindhout@versawelzijn.nl

55+ Café voor Later

Wijkpost De schakel 14:00 uur

Straks of al met pensioen… wat nu. Een zinvolle middagen voor mensen die nadenken over de invulling van het leven na de dag van het pensioen. Onderwerpen als: inkomen en belasting, werken na het pensioen, wat te doen met meer vrije tijd, behoud van fitheid, maar ook alle onderwerpen die je inbrengt komen aan bod. De eerste keer zijn de drankjes voor onze rekening.

Bingo

Buurtcentrum Uit-Wijk 14:00 uur

Leuke Bingo voor iedereen met mooie prijzen en gezellig samen zijn.

Lezing Ons Sterrenstelsel

Amaris de Veste 19:30 uur

Het Gooi Leeft organiseert een lezing met Toon Smit (astrofysicus). Hij vertelt over het ontstaan van de elementen in sterren. Kosten zijn 5 euro.

zaterdag 30 juni

Kidsclub ViJoS - muziek maken met leeftijdsgenootjes

Show- & Marchingband ViJoS 10:00 uur

Kidsclub ViJoS is voor kinderen van vier tot en met zes jaar de ideale manier om spelenderwijs muziek te leren maken.

Competitiewedstrijd voor de C-D Junioren

Tempo Atletiek Vereniging 10:00 uur

Tempo AV organiseert de tweede wedstrijd uit de competitie voor de CD-junioren. Er komen circa 350 sporters uit de regio. Sprint, horden, ver-, hoogspringen, kogelstoten, discus- en speerwerpen staan op het programma. Leuk om te kijken naar al deze activiteiten, maar kom wel op de fiets.

Musical Peter Pan door De Gooische Muziekschool

Theater Concordia 12:00 uur

Musical Peter Pan door leerlingen van De Gooische Muziekschool. Kaarten kosten 8 euro voor volwassenen en 4 euro voor kinderen tot tien jaar en zijn verkrijgbaar bij Muziekcentrum Schimmel aan de Dr. Schaepmanlaan 6.

Fietstocht rondom Naarden

Station Naarden-Bussum 13:30 uur

Het Fietsgilde 't Gooi rijdt de tocht 'Rondom Naarden'. Voor meer informatie kijk op over deze en de overige tochten van Fietsgilde 't Gooi, zie www.fietsgilde.nl

Musical Harry Potter door De Gooische Muziekschool

Theater Concordia 20:00 uur

De musical Harry Potter en de geheime kamer gespeeld door leerlingen van De Gooische Muziekschool. Meer informatie over kaartverkoop op www.degooischemuziekschool.nl.

Midzomerdansfeest met de Ayaband

deMess Naarden 20:30 uur

Zomers dansfeest met de Aya band, maar er wordt begonnen met een dansclinic in mediterrane sfeer onder leiding van Irina Anisimova.

zondag 1 juli

Kunstkamer in deMess

deMess Naarden 10:00 uur

Creatieve kinderworkshop voor kinderen vanaf zeven jaar. Workshop voorbereiden op de Vestingwallen en daarna 'verven op glas' in deMess! Inclusief materialen en begeleiding 10 euro. Opgeven via kunstkamerindevesting@gmail.com.

Rondleiding

Comenius Museum 15:00 uur

Een gratis rondleiding over Comenius en zijn mausoleum. De entree is 6 euro, de rondleiding is gratis. Museumkaart geldig. Zie ook www.comeniusmuseum.nl.

maandag 2 juli

Buurt-spreekuur

De Kazerne Muiden 10:00 uur

Vrijwilligers geven deskundige hulp over allerlei vragen over brieven, post en formulieren. Ook hulp bij inloggen Woningnet, controleren toeslagen en aanvragen gemeentelijke regelingen zoals minimaregelingen.

Rebalancingmassage

Atma-coaching 14:00 uur

Maak kennis met de rebalancing-ontspanningsmassage tegen een gereduceerd tarief. Reserveer bij Atma-coaching; 06-16380595.

Power Yoga voor de sportieve Yogi

Wijkcentrum Uit Wijk 19:30 uur

Power Yoga lessen voor de sportieve Yogi. Inschrijven bij Esther: elindhout@versawelzijn.nl. De kosten zijn gratis. Voor vrouwen tussen de achttien en zestig jaar door Trudie.

Yin Yoga

Heartfelt 20:00 uur

Heb je behoefte aan meer rust in je hoofd en souplesse in je lichaam? Kom dan langs voor een gratis proefles Yin Yoga. Een rustige vorm van Yoga waarbij je alle spieren ontspant en je bindweefsel soepel maakt en houdt. Informatie en aanmelden: irene_van_es@hotmail.com.

donderdag 5 juli

WerkZoekersServicePunt in de Palmpit elke donderdag 9-12 uur Palmpit Bussum Koekoeklaan 3

WOC De Palmpit 9:00 uur

inloopspreekuur voor AL uw vragen rond studiekeuze, stage, leerwerkplek, vrijwillig en betaald WERK; WZSP voor 1 vraag per keer tegen een vrijwillige bijdrage; voor langere ondersteuning biedt WerkInJeEigenWijk unieke hulp door met name het inzetten van onze KANSENANALYSE en werkVINDsoftware die al

WerkZoekersServicePunt

WOC De Palmpit 9:00 uur

WerkZoekersServicePunt in De Palmpit elke donderdag 9-12 uur Palmpit Bussum Koekoeklaan 3

Geef en neem winkel

SCAN 9:00 uur

Geef wat je niet meer gebruikt ofnodig heeft. Of neem wat je kunt gebruiken Zo helpen we elkaar met glaswerk, borden, keukengerei, boeken, tassen, speelgoed, kopjes allerlei huishoudelijke artikelen dus alles wat een ander nog kan gebruiken.

Koffie inloop in Buurtkamer

De Kazerne Muiden 10:00 uur

Alle inwoners zijn welkom voor een lekker kopje koffie van gastvrouw Lydia Bax.

Vestingborrel

Bar Bistro Naarden 17:00 uur

Vestingborrel voor ondernemers en ondernemende personen die een band hebben met Naarden of 't Gooi.

Doe mee aan de Blazersband!

De Gooische Muziekschool 18:00 uur

Doe mee met de blazersband! Kom lessen volgen op klarinet, altsax, trompet, bariton of trombone bij muziekvereniging Het Gooi. De kosten zijn eenmalig 20 euro.

Yogales met uitzicht op de Jachthaven

Studio Werk met Yoga 20:00 uur

Proefles yoga. Voor meer informatie mailen naar info@werkmetyoga.nu en geef aan dat je een proefles wilt volgen. Als antwoord ontvang je een inschrijfformulier. Proeflessen en wekelijkse lessen kosten 15 euro per les.

Openstelling Van Houtenkerk

WEESP De Van Houtenkerk aan de Oudegracht 69 in Weesp is zondag 24 juni geopend van 12.00 tot 16.00 uur. Het 'Chocoladekerkje' heeft een authentiek interieur in de stijl van Berlages Nieuwe Kunst met jugendstilkenmerken. Zie ook stadsherstel.nl/vanhoutenkerk.

Spieringfestival met Hans Dulfer, markt, koren en spelletjes

Wie verslaat de schaakkoning?

Saxofonist Hans Dulfer. Foto: André Verheul

MUIDEN Het Spieringfestival viert een mooie lente en luidt een - hopelijk - nog mooiere zomer in tijdens het aanstaande midzomer(nacht)weekend. Het is alweer de 20ste editie, reden om extra groot uit te pakken.

Het festival start zaterdag 23 juni om 11.30 uur met een concert in de Nicolaaskerk. Een koor, een pianist en een strijkersensemble verzorgen een mooi programma.

Aansluitend begint een gezellige markt: van fruit en worsten tot kleding en interieur en dit jaar zijn er ook oude ambachten te bewonderen. Omdat het in juni lang licht is, blijft de markt tot 20.00 uur en verbindt de muziekpodia aan elkaar.

Van deze muziekpodia is er één mogelijk gemaakt door sponsor De Krijgsman. Het is een apart podium voor lokale en regionale formaties, zoals Ron Griffioen, The Baker Selection, Callahan en Ann May. Taveerne De Mol en Café Ome Ko pakken ook uit met Hans Dulfer & friends, JetSet Live en de Burnin' Burrito's.

Gedurende de dag treden er op verschillende plaatsen koren op, zoals de Meiden van de Kade en het Da Capo's Popkoor. Dankzij de Rabobank is het Kerkplein vanaf 14.00 uur een kinderplein met een spel voor tieners, voetbalspellen en een vrijmarkt. De kinderen hebben hun eigen muziek vanuit de Rabobus met dj.

Grootmeester dammen Ton Sijbrands treedt op met een simultaanpartij in de Sluiskamer van De Doelen. Vanaf 14.00 uur mogen bezoekers het tegen hem opnemen. Wie remise maakt krijgt een drankje, wie wint krijgt er twee. Bij Brasserie Herengracht maakt de beste bartender van de wereld, Eric van Beek, zijn winnende cocktail Cariño.

Vrijdag 22 juni is er 's avonds in de Mol en Ome Ko een warming-up met livemuziek.

Grimmig sprookje voor 18+

Wonderland blijkt een rauwe en duistere wereld.

WEESP De studenten van de Vooropleiding Theater Zone 1380 spelen volgende week de eindvoorstelling 'Alice in Wond Wond Wonderland'.
Ko van den Bosch bewerkte het klassieke kinderboek tot een grimmig en confronterend sprookje voor volwassenen. In zijn versie tuimelt Alice niet een gelukzalige fantasiewereld in, maar komt ze via een wond terecht in een rauwe en duistere wereld die de bizarre en dagelijkse werkelijkheid blijkt.

We zijn geobsedeerd door wat we hebben en als we dat niet zijn, zijn we bang om iets te verliezen.
Kunnen we ook gewoon ergens naartoe? Om te kijken wat daar is?
Dat zou ik wel willen: een weg uitstippelen en die verlaten.
Kijken wat er van je overblijft als je verandert.
Een gesprek met iemand voeren en die begrijpen, hoewel je nog niet weet waar het gesprek je brengt.

De voorstellingen zijn op woensdag 27, donderdag 28 en vrijdag 29 juni, steeds om 20.30 uur. Tickets 8 euro via theaterpandweesp.nl.

18e Midzomer Vechtrace: van Hinderdam naar Weesp

Foto: André Verheul

WEESP Zaterdag 23 juni houdt Roeivereniging Weesp voor de 18e keer de Midzomer Vechtrace. Er zijn tijdens deze race veel verschillende boottypen te zien in uiteenlopende bezetting: van eenpersoonsskiffs tot gestuurde achten. Boten uit het hele land gaan de strijd met elkaar aan. Oproeien naar de start: vanaf 15.00 uur. Starten bij Hinderdam vanaf 16.00 uur. Finish bij de roeivereniging vanaf 16.20 uur.

Kampioenen gezocht

De DJ1 van MHC Weesp met de kampioensbeker. Foto: Ton van Zelm

WEESP Het sportseizoen '17/'18 zit erop. Het WeesperNieuws is benieuwd hoeveel lokale teams kampioen geworden zijn.

Was jullie team dit seizoen het beste? Mail dan jullie kampioensfoto naar redactie@weespernieuws.nl. Leeftijd, categorie en soort sport doen er niet toe. Vermeld in het kort iets over het team, het seizoensverloop en de beslissende wedstrijd. De bedoeling is om binnenkort in het WeesperNieuws een eregalerij met kampioenen te publiceren.

Op de foto de Dames jong 1 van MHC Weesp. Zondag 10 juni speelden zij de kampioenswedstrijd tegen Almere, die ook kans maakte op de titel. Toch waren de dames van Weesp sterker, ze wonnen met 2-4. Het was geen makkelijke wedstrijd, zo kreeg MHCW twee strafballen tegen, maar gelukkig wist de keepster van Weesp die te stoppen. De titel werd gevierd met een geslaagd thé dansant.

Week van de verboden liefde

WEESP Zowel in 'God's Own Country' als in 'The Cakemaker' draait het om de heimelijke liefde tussen twee mannen in een homofobe gemeenschap. De eerste draait aanstaande donderdag in de City, de tweede volgende week donderdag.

28 / 28