MuiderNieuws

31 augustus 2016

MuiderNieuws 31 augustus 2016


Over de Zandhazenbrug

Als eerste de spoorbrug over. Foto: ProRail/Stefan Verkerk

MUIDERBERG - De nieuwe spoorbrug bij Muiderberg is in gebruik. Vrijdag passeerde de eerste trein, de sprinter vanuit 't Gooi naar Almere. De staalkolos over de nieuwe, brede A1 heeft de naam Zandhazenbrug gekregen.

Tijdens de vuurdoop stond een grote groep bouwers van de spoorbrug langs de route om het heugelijke moment van nabij mee te maken. Het NS-personeel en de passagiers van de sprinter werden op het perron van Almere Centraal verwelkomd door een andere groep spoorwerkers.

Vernoemd naar zandhazen
De spoorkolos over de snelweg heeft de naam Zandhazenbrug gekregen. De brug wordt daarmee vernoemd naar de bewoners van Muiderberg: de 'zandhazen', een aloude troetelnaam.

Meer spoorverkeer
De brug, meer dan tweehonderd meter lang en op het hoogste punt 55 meter hoog, zorgt ervoor dat het spoortraject tussen Naarden-Bussum en Weesp en Almere weer heel wat jaren mee kan. De komende jaren zal het verkeer over de spoorbrug gestaag toenemen. Het verkeer over de spoorbrug en de snelweg daaronder, waar per etmaal ongeveer 200.000 auto's passeren, zorgt echter al voor klachten van omwonenden. Men ervaart een toename van geluidsoverlast.

Lees verder op pagina 3.

SRV-wagen opengebroken

MUIDEN - Vooralsnog onbekende daders hebben afgelopen maandagnacht aan de Noordpolderweg de SRV-wagen opengebroken. Dat meldt de politie. Er wordt nog naar de daders gezocht.

De daders namen onder meer enkele melkproducten en andere boodschappen mee. De zaak wordt nog onderzocht, agenten hopen dat eventuele omstanders of buurtbewoners wat gemerkt hebben.

Andere zaak
Verder was het een rustige week in Muiden en Muiderberg: aan de Constantijn Huygenslaan is vrijdag nog wel geprobeerd in te breken in een huis. In een schuifpui aan de achterkant van het huis werden gaatjes geboord, maar de dieven kwamen niet binnen.

De zaak wordt nog wel onderzocht. Mensen die meer weten van het voorval kunnen bellen met de politie op telefoonnummer 0900-8844.

Gemeenteraad keert terug van reces

GOOISE MEREN - De gemeenteraad keert deze week terug van zomerreces en vergadert voor het eerst weer. Het wordt de eerste keer dat de gemeenteraad van Gooise Meren ergens anders vergadert dan normaal.

De gemeenteraad komt vandaag (woensdag) voor het eerst naar het oude stadhuis van Naarden om daar te vergaderen.

Dat de gemeente de Bussumse raadzaal verlaat heeft te maken met de verbouw van de raadzaal en de rest van het gemeentehuis. Als alles volgens plan verloopt keren de raadsleden vanaf februari weer terug.

57

bewoners kregen het afgelopen jaar een boete omdat ze dronken auto reden

Meer klachten over lawaai spoor en snelweg

Bewoners voelen zich bedonderd: 'Het zou minder worden'

De brug staat op een krappe honderd meter van de dichtstbijzijnde bebouwing. Foto: Bob Awick

MUIDERBERG - De werkzaamheden aan de spoorbrug over de snelweg en aan de snelweg zelf hebben het verkeer rond Muiden en Muiderberg enorm verbeterd. Dat geldt voor spoor en snelweg althans. Omwonenden ervaren echter steeds meer overlast van het lawaai dat het spoor en de weg met zich meebrengen. Het regent klachten nu het eerste verkeer over de aangepakte stukken weg gaat.

De overlast wordt gemeld onder meer gemeld door buurtbewoners op een krappe honderd meter afstand van de net opgeleverde spoorbrug en de snelweg.

Veel meer verkeer
Een van de bewoners, Marlon van der Meer, noemt de overlast een groot probleem. "Vroeger zaten we heel graag achter met lekker weer, maar je hoort nu echt veel te veel", vertelt ze tegen RTV NH. "Er komt meer verkeer langs ons en het gaat veel sneller. Ze werken nu aan 20 treinen per uur en daar komt dan nog eens het goederenverkeer bovenop. Dat zorgt nog voor veel meer kabaal op deze klankkast."

Bewoners denken erover om stappen te ondernemen

Volgens de buurtbewoonster wordt met het lawaai de normen overschreden. "Op nog geen 80 meter van waar we wonen meet je al 82 dB op de meter: veel te hoog. Dat zegt genoeg."

Onderzoek

De klachten van de Muiderbergers worden ondertussen besproken door Rijkswaterstaat, dat alle verkeersplannen rond Muiderberg heeft gemaakt.

Rijkswaterstaat laat weten dat het de klachten van de bewoners serieus neemt. Er gaat snel door deskundigen verder onderzoek gedaan worden. Daarnaast worden er de komende tijd nog geluidswallen geplaatst. Dat moet het geheel nog verbeteren.

Uit het dorp
Niet alleen de bewoners pal naast het verkeersknooppunt, ook bewoners van het centrum van het Brinkdorp hebben klachten.

Dorpsbewoonster Marjolijn Bruurs ervaart veel overlast. Ze hoort voortdurend auto's en treinen voorbijrazen. "Je hoort de hele dag wel wat, maar zeker met slapen heb je er nu veel last van. De afgelopen week was het erg warm. Normaal zou je dan je raam openhouden als je gaat slapen om het nog een beetje koel te houden, maar dat kunnen we dus niet doen. Je hoort steeds geraas."

Het verbaast de Muiderbergse dat ze zo veel lawaai hoort. "Het geluid zou gelijk blijven of zelfs verminderen. Dat is niet het geval. We voelen ons dan ook bedonderd", zo legt ze aan NH uit.
Meer klachten
En zo ervaren meer Muiderbergers dat. De Facebookgroep van bewoners van Muiderberg staat vol met klachten van andere bewoners.

De bewoners bespreken daar met elkaar hoe ze de overlast ervaren en wat ze ertegen zouden kunnen doen. De bewoners denken er nu aan om stappen te gaan ondernemen. Er wordt al gekeken om samen de krachten te bundelen. Volgende week vergadert de dorpsraad. Grote kans dat dan de problemen aangekaart worden. Of er ook een oplossing kan worden gevonden, is vooralsnog de vraag.

Buur-gemeenten moeten fuseren

REGIO - In de Gooi en Vechtstreek moeten in 2023 maximaal nog maar drie gemeenten over zijn. Dat adviseert Deloitte in een rapport aan de provincie Noord-Holland.

Als dat advies opgevolgd wordt, betekent dat de huidige zeven gemeenten in de komende zeven jaar tot fusies moeten zien te komen. Het gaat om Laren, Blaricum, Gooise Meren, Hilversum, Weesp, Wijdemeren en Huizen.

Deloitte voerde het onderzoek uit in opdracht van de provincie Noord-Holland. Hoewel bijna alle gemeenten op dit moment naar behoren presteren, is de huidige situatie niet te handhaven, zo stellen de onderzoekers. De bestuurskracht zal de komende jaren achteruitgaan en niet meer voldoende zijn, zo luidt de conclusie.

Mogelijkheden
De bestuurskracht van de regio moet versterkt worden door een verregaande samenwerking of een fusie, waarbij maximaal drie gemeenten in de regio Gooi en Vechtstreek ontstaan.

Opvallend is dat de onderzoekers de vorming van één Gooigemeente als meest wenselijke optie beschouwen, maar dat niet direct als eindpunt neerzetten. Geadviseerd wordt om de gemeenten tot medio 2019 de kans te geven om zelf met inwoners keuzes te maken die passen in dit beeld.

Regie
De provincie zal hierbij dan wel de regie moeten nemen, is de aanbeveling. Als er geen overeenstemming komt, hakt de provincie in 2019 de knoop door.

Aftellen: komend weekend weer Swing op de Brink

Elk jaar weer een groot feest. Foto: Bob Awick

MUIDERBERG - Nog heel even en dan barst Swing op de Brink weer los. Komende zaterdag valt er weer heel wat te beleven, er worden weer vele bezoekers verwacht.

Er komen zaterdag weer vele acts naar Muiderberg met The Voice-sterren Cheyenne Toney en Steven de Geus als grootste namen.

Naast de acts worden er vanzelfsprekend vele hapjes en drankjes geserveerd door de lokale horeca en valt er ook voor de jongste bezoekers genoeg te doen. Het feest duurt zaterdag van half 4 tot 's avonds laat. Het hele programma staat op www.swingopdebrink.nl.

Woonarken Baai van Ballast weg

MUIDEN - De woonarken aan de Baai van Ballast moeten nu echt weg. Dat heeft de rechtbank bepaald.

De gemeente besloot al veel eerder dat de arken weg moesten. De reden: de gemeente heeft verboden aan de Baai van Ballast te wonen, aangezien het wordt bestempeld als natuurgebied. De natuur moet er beschermd worden. De beheerder van de arken stapte echter naar de rechter.

Nadat de bestuursrechter afgelopen maand eveneens besloot dat de arken weg moesten, tekende de beheerder hoger beroep aan. Dat hoger beroep werd echter niet-ontvankelijk verklaard, omdat de beheerder geen griffierecht heeft betaald.

Remkes legt werkbezoek af aan gemeente

Foto: Bob Awick

GOOISE MEREN - Johan Remkes heeft woensdag een werkbezoek gebracht aan de gemeente Gooise Meren. De commissaris van de Koning bracht een bezoek aan alle kernen. Remkes maakte eerst een rondje door het oude Bensdorp-pand van Bussum, waar straks gebouwd gaat worden, en sprak met het gemeentebestuur. Na het bezoek vertrok het gezelschap naar de Naardense geur- en smaakstoffenfabriek Givaudan. Het rondje door de gemeente werd afgesloten op het Muidense KNSF-complex. Daar vergaderde Remkes met de gemeenteraad.

Heel Weesp Helpt levert 5138 euro op

WEESP - De eerste 5138 euro voor You better PINK zijn binnen. De actie Heel Weesp Helpt tijdens het Sluis-en-bruggenfeest is hiermee in meerdere opzichten geslaagd te noemen.

In de aanloop naar het benefietdiner in de Grote Kerk op zaterdag 5 november wordt met uiteenlopende activiteiten gepoogd de eindopbrengst naar recordhoogte te stuwen.

Van donderdag tot en met zaterdag stond er een PINK-kraam in de Nieuwstraat, met onder meer een photobooth. "Terwijl de verzoekplatenactie PINK Request wat achterbleef was de fotoactie juist een groot succes", vertellen Sandra van der Spruit en Tamara Schipper. Er zijn naar schatting meer dan 300 polaroids gemaakt.

Onder de noemer 'Laat je strikken voor Pink Ribbon' doken jong en oud in de verkleedkist om zich met brillen, hoedjes, boa's, strikken en andere accessoires zo roze mogelijk uit te dossen. De deelnemers werden hierbij aangemoedigd door de Bloody Mary's, de Weesper afdeling van de Red Hat Society. Met hun outfits en hoofddeksels gaven zij een kleurrijk voorbeeld.

Vele foto's
De photobooth bracht ook levendigheid en gezelligheid met zich mee. Van der Spruit werd helemaal blij van het meisje op de foto dat haar zakgeld wel voor een leuke foto overhad, maar alleen als haar hondje Ukkie er ook op mocht. Dat kon, maar dan moest Ukkie ook in stijl - dus werd bij het beestje een knalroze hawaiislinger om zijn frêle nekje gewikkeld. Het zijn deze kleine beetjes die er samen zo'n mooi bedrag van maken.

Even verderop, in de Kom, lag de mobiele radiostudio van Radio Weesp en het WeesperNieuws. Weesp Marketing was zo lief ons de Welkom-in-Weespboot uit te lenen. Elk uur schoof er een andere gast aan en deze uurtjes werden gesponsord door bedrijven, ondernemers en andere sympathisanten. Bij zowel de tent als de studio stonden zuilen voor donaties. Ook gingen de dames met mobiele pinautomaten de straat op.

Volgende acties
Dit alles bij elkaar heeft dus 5138 euro opgeleverd. Dat wordt alleen nog maar meer. Binnenkort start er een statiegeldbonnenactie bij de Spar en Albert Heijn in Weesp. Daar achteraan komt er een grote onlineveiling met kavels als concertkaartjes, merkzonnebrillen en dinerbonnen. Het klapstuk wordt een entertainmentdiner in de Grote Kerk op 5 november. Alle stoelen hiervoor zijn al gereserveerd. De opbrengst komt ten goede aan borstkankerorganisatie Pink Ribbon.

Bouw polder gaat weer verder

Zandtransport voor de nieuwbouw. Foto: André Verheul

WEESP - Met de bouwvak achter de rug startte deze week het werk aan de nieuwbouwwijk Weespersluis in de Bloemendalerpolder weer.

Dat betekent onder meer dat er weer zandwagens af en aan rijden. De vrachtwagens voeren het zand van de losplaats op het bedrijventerrein naar de bouwgrond in de Bloemendalerpolder. De transporten gaan nog wel even door.

De polder, tot dit jaar nog deels Muider grondgebied, wordt volgebouwd met 2750 huizen.

Raad praat over plannen Schoutenwerf

MUIDEN - De gemeenteraad praat vandaag (woensdag) nogmaals over de plannen voor de Schoutenwerf. De werf moet de komende jaren herontwikkeld worden.

De veelbesproken plannen komen weer op tafel omdat er het een en ander aangepast moest worden. Er is voor de zomer al geschaafd aan de plannen voor de Schoutenwerf. Er werd onder meer nogmaals gekeken naar bouwhoogtes en andere architectonische eisen.

De raad gaat nu bepalen of er voor het uitvoeren van het aangepaste plan een wijziging van het bestemmingsplan nodig is, of dat er een kortere en eenvoudiger procedure gevolgd mag worden. In dat laatste geval bepaalt de raad nieuwe voorwaarden waar het plan aan moet voldoen. Er zijn een aantal wijzigingen op het oorspronkelijke plan. Zo worden drie gebouwen hoger, is de ondergrondse parkeergarage verhuisd naar de beganegrondlaag en komt een van de gebouwen dichter bij de Vecht te staan.

Voor de verhoging van de gebouwen is geen officiële instemming van de raad nodig: het college mag hier zonder tussenkomst van de raad een beslissing over nemen. Voor de andere twee aanpassingen is wel toestemming van de raad vereist.

Dode gevonden langs provinciale weg

WEESP/DRIEMOND - Langs de N236 hebben passanten zaterdagochtend vroeg een dode gevonden. Het lichaam lag in de Gaasp. Eerst werd er gesproken over een man, maar nu zou het mogelijk om een vrouw gaan.

Het is nog onduidelijk wat er precies is gebeurd.

Na de vondst van het lichaam om even voor 06.00 uur werden volop hulpdiensten ingezet. Volgens een Driemonder die naar zijn werk ging stond de Provincialeweg ter hoogte van de Geinbrug vol met brandweerauto's, politiewagens en ambulances. De weg werd pas enkele uren later weer vrijgegeven.

Auto gevonden
Ook stond er politie in Driemond zelf. Bij de ophaalbrug werd een auto afgezet met politielint. Mogelijk is dit de auto van het slachtoffer. Er zijn ook mensen die een zwemmende vrouw hebben horen huilen of jammeren.

Auto ramt gasmeter, bewoners appartementen geëvacueerd

Bewoners pas uren later weer terug

Er werd al snel groot alarm geslagen. Foto: Christian Pfeiffer

WEESP - De brandweer heeft maandag een grote groep bewoners van een appartementencomplex aan de Aetsveldselaan moeten evacueren vanwege een gaslek. De bewoners konden pas zeker twee uur later weer terug.

Het gaslek ontstond nadat een auto tegen een van de appartementen aan knalde. De bestuurder probeerde achteruit te rijden, maar schoot naar voren. De auto ramde de deur en daarmee de gasmeter van het huis. De man werd ter plaatse door ambulancepersoneel gecontroleerd: hij was vooral erg geschrokken.

Groot alarm
Er werd meteen groot alarm geslagen vanwege het gaslek, de straat stond al snel vol met brandweer en meerdere agenten. Twee straten werden afgesloten, toeschouwers werden op grote afstand gehouden. Het duurde lang voordat de problemen konden worden opgelost. De kraan waarmee het gas afgesloten moest worden zat op de aangereden gasmeter. Na twee uur graven was het lek gedicht. Het beschadigde appartement werd 's avonds nog dichtgetimmerd.

Rooie Gerrit kon Jacobeintje gewoonweg niet laten schieten

Nog even en ze is helemaal klaar. En dan?

Rooie Gerrit en Bertie Geurts hebben Jacobeintje eigenhandig gerestaureerd. Foto: Marieke van Veen

door Marieke van Veen

WEESP - Haar mooie kont deed 't hem. Skûtsje Jacobeintje verleidde Rooie Gerrit Portengen (80) en Bertie Geurts (55) met haar fraaie lijnen tot aanschaf en restauratie. Bloed, zweet en tranen heeft het opknappen gekost, maar nu is ze bijna klaar.

Het 16 meter lang zeilschip met als bouwjaar 1900 lonkte al langer naar de reders. Ze lag bij Fort Uitermeer, met een te-koop-bord erop. Uiteindelijk besloot het stel in gesprek te gaan met de eigenaar. De koop was snel rond. Er volgden twee jaar noeste arbeid. Vrijwel de gehele restauratie hebben ze eigenhandig gedaan.

Jacobeintje lag bij Fort Uitermeer al langer te lonken naar Rooie Gerrit

Rederij
Het teakhouten dek moest opnieuw worden gerubberd, het vlak moest opnieuw worden afgestoken, de bedrading en de nagelbank moesten worden vervangen - net als het zeil, want daaraan hadden muizen zich tegoed gedaan. Wat Portengen en Geurts met Jacobeintje gaan doen als ze helemaal klaar is, weten ze nog niet. Ze charteren namelijk ook nog de Jacobsschelp, een tjalk uit 1899. Met groepen tot 12 personen gaan ze hiermee de Vecht, het IJsselmeer en/of het Markermeer op.

Overnachten
Of naar de Friese meren, de Waddenzee, de Duitse Wadden en de Oostzee. De Jacobsschelp heeft namelijk acht slaapplaatsen en kan hierdoor ook worden ingezet bij meerdaagse zeiltochten. Tevens doet het fraaie schip dienst als Bed & Breakfast. "We bieden ook B&B-kamers aan in ons huis, maar de meeste gasten kiezen voor een overnachting aan boord", vertelt Portengen. Jacobeintje doet voorlopig alleen dienst als B&B. Portengen: "We hadden komend weekend voor het eerst met haar een zeiltocht willen maken op het Markermeer, maar de slaapplaatsen zijn gereserveerd dus dat zal nog even moeten wachten."

'Zeilen is heilzaam, het brengt rust en verbroedering'

Vanuit de hele wereld
Portengen en Geurts zijn ervaren zeilschippers. Samen runnen ze al jaren Rederij voor de Wind, later kwam daar het B&B-gebeuren bij. Geurts: "De boekingen voor zeiltochten liepen tijdens de crisis terug. We moesten het voor 65% hebben van bedrijfsuitjes, maar daar ging men toen erg op bezuinigen en dat is nog steeds niet terug op het oude niveau. Vanuit zakelijk oogpunt zijn we toen zowel in huis als aan boord slaapplaatsen gaan aanbieden. Dat loopt erg goed. We hebben vrijwel ieder weekend gasten. Die komen overal vandaan, tot India, Israël en Rusland aan toe."

Minder privacy
Portengen heeft soms een beetje moeite met de verminderde privacy die een B&B met zich meebrengt. "Maar ach, dat was toen we onze klipper Anna nog hadden nog veel erger. Dan waren we vaak de hele zomer van huis met een groep van dertig man. Samen zeilen, samen eten, samen koffie drinken. Dan trokken we ons 's avonds terug in onze roef, eindelijk even alleen, stonden ze na vijf minuten weer op de deur te bonken of ik een biertje kwam drinken."

Heilzaam
Toch gaat het stel nog steeds het liefst met hun gasten het water op, bij voorkeur voor meerdere dagen. Portengen: "Zeilen is heilzaam, het brengt je tot rust. Mensen kiezen tegenwoordig al snel voor een motorsloep. Zo zonde. Ze moeten schreeuwen om elkaar te verstaan. Als je zeilt hoor je de vogels en het ruisen van het riet." Geurts vult aan dat zeilen ook voor verwantschap zorgt: "Zeilen doe je samen. Iedereen aan boord draagt zijn steentje bij, samen vorm je je eigen maatschappijtje. Of je nou aan het roer staat of eieren aan het bakken bent, het is allemaal even belangrijk en meer is er op dat moment niet."

Naar Panama
Geurts is ook in te huren als stuurvrouw op zee. Ze heeft enige tijd geleden in opdracht een schip naar Panama gevaren. Drie maanden was ze toen van huis, maar dat vond Portengen wel erg lang. "Samen hebben we ook mooie, lange zeilreizen gemaakt. Naar Antarctica bijvoorbeeld. Toen ik vanmorgen wakker werd moest ik daar nog aan terugdenken. Dat ik bij het ontwaken de albatrossen begroette, dankbaar dat ik een tijdje in hun wereld mocht doorbrengen. Ik zou graag nog eens teruggaan, maar ja... ik ben inmiddels wel 80 hè."

Nummer 42
Botters, salonboten, klippers, tjalken: Portengen heeft heel wat boten onder zijn hoede gehad en opgeknapt. Jacobeintje is Portengens 42ste schip. Op het water komt hij nog geregeld een van zijn oude schepen tegen: "Prachtig om te zien dat ze nog steeds in de vaart zijn. De meeste nieuwe boten zijn rommel. Te veel plastic, te veel lawaai en te veel golven. Dat oude vakmanschap moeten we koesteren."

Wie de Jacobsschelp en/of Jacobeintje eens van binnen en buiten wil bekijken, kan contact opnemen met info@rederijvoordewind.nl.

Column

Wat vrouwen dragen

Marije Hage is dominee bij de Protestantse Gemeente Weesp Driemond. Volgende week op deze plek: Stefan Stasse, elke dag te horen op Radio 2.

Het is donderdagavond en ik fiets rond 22.15 uur richting huis. De Verenigingenmarkt loopt op z'n einde, het is al gaan schemeren. Op de hoek van een straat staat een meisje te wachten. Ze zal zo'n jaar of 13, 14 zijn. Moeilijk in te schatten. Ze heeft een broekje aan dat net iets te kort is. De stof bedekt nauwelijks haar billen. Ik zou haar het liefst meenemen op mijn bagagedrager en thuis veilig afleveren. Gelukkig zie ik haar vrienden al aan komen hollen, ze is in ieder geval al niet meer alleen.

Ik fiets verder en denk na over mijn eigen beschermingsimpuls. Het zit me niet lekker. Eigenlijk, vind ik namelijk, zou het niet uit moeten maken wat een meisje aanheeft. Lange broek, korte broek: zouden we niet altijd gewoon veilig moeten zijn, wat we ook aanhebben of waar we ook zijn?

De afgelopen weken is het veel gegaan over wat vrouwen aanhebben of zouden moeten hebben. Op Facebook zag ik een collage van foto's waarin vrouwen wordt verteld wat te dragen. In die collage zat zowel de foto van de agenten op het strand in Nice die een vrouw dwingen haar boerkini uit te trekken als een foto uit de vorige eeuw waarbij een man met een meetlat de lengte van de rok van een vrouw keurt. De kerk is in het verleden ook niet altijd even open geweest over het lichaam en over seksualiteit. Dat vind ik jammer. En gevaarlijk. Want als iets lastig is, dan moet je het er juíst met elkaar over hebben. Niet vermijden of doen alsof het er niet is. Maar ook niet proberen te onderdrukken of te beheersen.

De stof bedekt nauwelijks haar billen

Seks is namelijk een van de normaalste zaken van de wereld. Heel veel mensen doen het (ja, je ouders ook, ten minste één keer in ieder geval) en toch wordt er weinig écht goed over gepraat. Laten we het er daarom over hebben: dat het normaal is om verlangens te hebben. Dat dat niet vies is of gek. En tegelijk: dat seks niet (alleen maar) een vervulling van onze eigen behoeftes is, maar de beleving van een verbinding met iemand anders. Door eerlijkheid en openheid creëer je een ruimte zonder schaamte. Zonder schaamte hoeft er niets te worden onderdrukt. Sterker nog, als je kunt zijn wie je bent (met jouw verlangens) dan wordt genieten van seksualiteit makkelijker, dan neemt de druk om te (be)heersen af, dan wordt nee kunnen zeggen wanneer dat nodig is vanzelfsprekend.

Noem mij een idealist, maar ik geloof nog steeds in een wereld waarin er niet hoeft te worden verteld aan vrouwen wat er wel of niet gedragen kan worden.

'Regio moet naar maximaal drie gemeenten in 2023'

WEESP - In de Gooi en Vechtstreek moeten in 2023 maximaal nog maar drie gemeenten over zijn. Dat adviseert Deloitte in een rapport aan de provincie Noord-Holland.

Als dat advies opgevolgd wordt, betekent dat de huidige zeven gemeenten in de komende zeven jaar tot fusies moeten zien te komen. Het gaat om Laren, Blaricum, Gooise Meren, Hilversum, Weesp, Wijdemeren en Huizen.

Hoewel bijna alle gemeenten op dit moment naar behoren presteren, is de huidige situatie niet te handhaven, zo stellen de onderzoekers. De bestuurskracht zal de komende jaren achteruitgaan en niet meer voldoende zijn, zo luidt de conclusie. De bestuurskracht van de regio moet versterkt worden door een verregaande samenwerking of een fusie. Opvallend is dat de onderzoekers de vorming van één Gooigemeente als meest wenselijke optie beschouwen, maar dat niet direct als eindpunt neerzetten.

'De Weesper voelt zich - denk ik - niet onveilig, maar er zijn zorgen'

Burgemeester Bas Jan van Bochove over het sluitende politiebureau en meer

Als een pinautomaat opgeblazen wordt heeft dat een enorme impact op het veiligheidsgevoel. Foto: Bastiaan Miché

door Christian Pfeiffer

WEESP - Burgemeester Bas Jan van Bochove strijdt voortdurend om de stad Weesp de politie-aandacht te geven die het verdient. En hij krijgt gehoor. Maar hij merkt dat er ook nog wel vragen leven.

Dat bleek maar weer tijdens de stadsgesprekken die aan het begin van de zomer werden gevoerd met de Weespers. Die werden gehouden vanwege het bestuurskrachtonderzoek 'Weesp meet eigen kracht', maar lieten ook een mooi beeld zien wat Weespers bezighield. Veiligheid was een belangrijk onderwerp. "Eigenlijk in drie varianten: het politiebureau, inbraken en zwemmen in de Vecht", aldus Van Bochove. Hij wil graag aan iedereen vertellen wat hij kan doen, maar ook wat buiten zijn bereik ligt.

'Weesp doet het goed. We scoren onder het landelijke gemiddelde'

"Ik denk niet dat de Weesper zich onveilig voelt, maar er zijn wel zorgen. Zoals over het aantal inbraken dat vorig jaar ineens onverwachts steeg en recent zijn er natuurlijk ook wel dingen gebeurd", aldus de burgemeester. "Ik hoor steeds: het politiebureau is dicht. Maar dat is niet waar. Het politiebureau is vijf dagen in de week open, iedereen kan dan binnenlopen om zijn of haar verhaal te doen. Ik hoor dat Weespers zeggen dat aangifte alleen nog maar via internet gedaan kan worden. Ook dat is niet waar. De politie stimuleert in sommige zaken om aangifte via internet te doen, maar bij andere zaken weer helemaal niet. Je kunt altijd langsgaan om aangifte te doen."

Bas Jan van Bochove wil graag aan iedereen uitleggen dat er dingen worden gezegd die niet altijd kloppen. "Ook wij als gemeente kunnen niet alles doen. Als het aan mij ligt zetten we hier morgen 80 agenten op een politiebureau neer, maar we moeten constateren dat er landelijk andere keuzes worden gemaakt. Daar verandert een burgemeester niks aan." Hij verwijst ook naar de verantwoordelijkheid van de Weesper zelf. "We vinden allemaal dat we van elkaars spullen moeten afblijven, maar we leven helaas niet in een maatschappij waarin niets gestolen wordt. Dus je moet wel bepaalde maatregelen nemen. Weespers kunnen heel veel doen om hun eigen veiligheidsgevoel te vergroten. Ik raad ook zeker aan om bijvoorbeeld lid te worden van de WhatsAppgroep Weesper Buurtwacht. Een goed initiatief."

'Tien jaar terug hadden 70 agenten hier hun kluisje, nu amper 10'

"Die inbraken, daar zitten we vol bovenop en de cijfers zijn goed. Eigenlijk wel met alles. Op alle fronten scoren we onder het landelijke gemiddelde", zo vervolgt de burgemeester naadloos. "En dan het zwemmen in de Vecht. Een ander onderwerp waar we veel over horen. Wij zijn niet verantwoordelijk voor de Vecht. Dat is Waternet. Wij proberen de overlast aan te pakken, zoals op de Groene Punt, maar ook hier is het grotendeels ook een verantwoordelijkheid van de zwemmers zelf. Bij minderjarigen is het ook de verantwoordelijkheid van de ouders. Die zouden moeten weten wat hun kinderen uitspoken. Springen van de spoorbrug is gewoonweg gevaarlijk, daar is geen discussie over mogelijk, net zoals dicht voor een boot langs zwemmen."

Stadsgesprekken

De stadsgesprekken hebben raadsleden inzicht verschaft in wat burgers belangrijk vinden en op welke punten de gemeente het goed doet en waar het beter kan. Dat moet in oktober leiden tot een besluit over de bestuurlijke toekomst van Weesp.

Er zijn gesprekken geweest met ouderen, maatschappelijke organisaties, ondernemers en met iedereen die zijn ei kwijt wilde.

Maar is dat niet iets te kort door de bocht? Heel Weesp springt met het warme weer de Vecht in, maar zwemtrapjes kunnen niet geplaatst worden omdat het eigenlijk niet mag? "Klopt. De raad wil daarom nog steeds een zwemplek onderzoeken", zo pareert de burgemeester. "Dit blijft lastig gezien de drukke en ingewikkelde vaarroutes. We kunnen geen zwemtrapjes plaatsen omdat we daarmee het zwemmen officieel faciliteren en dat brengt nieuwe verantwoordelijkheden met zich mee." Een vicieuze cirkel dus.

Terug naar het politiebureau. Dat Weespers denken dat het dicht is, is niet zo gek. Anderhalf jaar geleden maakte het ministerie bekend dat Weesp op de lijst staat van bureaus die moeten sluiten. Het bureau zelf is een schim van wat het vroeger was. Tien jaar geleden kwamen in Weesp 70 mensen 'op'. Dat betekende dat ze hier hun kluisje met kleren hadden en daarna in Weesp of omgeving aan hun dienst begonnen. Nu hebben nog maar amper tien agenten hier hun kluisje.

Dezelfde burgemeester Van Bochove zei eerder dat we ons geen zorgen hoefden te maken over een eventuele sluiting. Nu wel? "Nee, want Weesp houdt altijd een politiepost met voldoende agenten", zo reageert hij. Maar wat is voldoende? Weesp kent een geschiedenis met uitbarstingen van zware criminaliteit en nog steeds zijn er aanwijzingen dat Weesp niet alleen maar lieverdjes huisvest. In de ogen van Van Bochove flonkert een felheid. Na een korte pauze vervolgt hij: "Als u aan mij vraagt of dit de uiterste aandacht heeft dan is het antwoord ja. Ik zit elke twee weken met de politiechef aan tafel en ik blijf benadrukken dat Weesp meer aandacht verdient. Wij gaan de komende jaren hard groeien en Weesp mag niet vergeten worden. We hebben meer agenten nodig." Daarover voert Van Bochove een constante diplomatieke strijd.

Over de stadsgesprekken met Weespers is hij erg tevreden: "Ik wil besluiten door alle Weespers zeer hartelijk te bedanken voor alle nuttige informatie die ze ons in de gesprekken hebben gegeven. We zijn ze daar zeer erkentelijk voor en we gaan er ook mee aan de slag."

Renske en haar geheime triatlonmissie

Renske doet de triatlon en zamelt daarmee geld in voor de Stichting ALS.

WEESP - Maandenlang heeft Renske Harte-Sluman stiekem getraind voor de WeesperNieuws triatlon. Haar man Jan mocht van niets weten. Het was een verrassing voor hun aanstaande 25ste trouwdag. Maar ook omdat de Weespse met haar deelname geld ophaalt voor de Stichting ALS.

Renske onthulde haar triatlongeheim vier weken geleden in de veelgelezen blog van Nora Schenk op WeesperNieuws.nl. Ze vertelde bijvoorbeeld dat ze haar fietstrainingen vanuit het huis van haar ouders moest ondernemen, omdat ze haar voor dit doel gekochte racefiets natuurlijk niet thuis in de schuur kon zetten. Pas toen Jan het webartikel las, wist hij van het snode, maar betekenisvolle plannetje van zijn eega. "Hij was compleet verrast natuurlijk, maar vindt het geweldig dat ik dit doe. Onze trouwdag is vlak na de triatlon. Ik vond het een grappig idee dat het WeesperNieuws de hoofdsponsor van de triatlon is en dit jaar ook 25 jaar bestaat, net als ons huwelijk. Een goed jaar dus, 1991."

'Sponsor mij!'
En dan is er dus ook nog de inzameling voor de Stichting ALS Nederland. Toen een goede vriend ALS kreeg, beleefden Jan en Renske een heftige tijd. "Ik wilde meteen iets voor hem doen", zegt Renske en stelde zich ten doel minstens 2500 euro op te halen voor de Stichting ALS. "Dus hierbij doe ik meteen een oproep: sponsor mij!!! Via de donatiesite kun je een bedrag doneren, dan beloof ik dat ik de triatlon uitloop!"

De donatiesite geeft de actuele tussenstand aan. Gisteren stond de teller al op 1600 euro. Renskes actiepagina is te vinden via www.alsacties.nl, zoeken op 'Harte'.

Drie dagen heerlijk zonnig en ontspannen Sluis-en-bruggenfeest

Een gezellig sfeertje op het Grote Plein.

WEESP - Een feestganger was zondag op zijn Facebookpagina alweer de dagen aan het aftellen naar het Sluis-en-bruggenfeest van 2017. Dat snappen wij wel, want wat was het afgelopen weekend gezellig in Weesp!

Er werd drie dagen lang tot in de late uurtjes gedanst en gezongen, gedronken en gepraat. Het was heerlijk weer, waardoor iedereen extra goedgemutst was en het 's avonds nog lang aangenaam bleef. Nieuwe onderdelen zoals openingsact Bubblica en de duiktank op de Herengracht trokken overdag veel bekijks, evenals de 'golden oldies' zoals de braderie en de vrijmarkt. Ook de inzamelingsactie You better PINK is een succes te noemen (zie voorpagina). Duizenden mensen beleefden een heerlijk zonnig en ontspannen Sluis-en-bruggenfeest.

Het WeesperNieuws was er van de eerste tot de laatste minuut bij en maakte tientallen feestfoto's. Op deze pagina's een selectie. Wie alle foto's nog eens wil bekijken, kan terecht op WeesperNieuws.nl.

Tot ver na de vuurwerkshow bleef het gezellig in de stad.
Hans Dulfer op het Grote Plein.
'Kijk eens wat ik heb gekocht, mama!'
Lange Frans wilde naar de overkant, dus gaven deze jongens hem een lift. Maralde Nagel wint met deze foto onze fotowedstrijd en mag lekker gaan eten bij Il Bocconcino da Rimini. Foto: Maralde Nagel
You better PINK zamelde op verschillende manieren geld in.
Trampoline springen op de Herengracht.
Touwtrekken in de Kom, altijd leuk om naar te kijken.
De duiktank was nieuw en meteen een succes.
Bubblica: bubbels in plaats van ballonnen bij de opening. Foto's: Ruth van Kessel, Christian Pfeiffer en Marieke van Veen
Zanger Bob van Veen bij Toeters & Bellen.

En o ja, voor wie het zich na de eerste zin afvroeg: vanaf vandaag nog 358 dagen...

Donderdag in de City: animatiefilm The Red Turtle.

donderdag 1 september

Tablet Café

Bibliotheek Weesp | 10.00 uur

Voor iedereen met vragen over de pc, tablet, e-reader of smartphone.Deze week met speciale aandacht voor online cursussen die thuis en in eigen tempo gevolgd kunnen worden. De toegang is vrij.

Alzheimer Café Weesp

Hart van Weesp | 19.30 uur

Het thema van deze maand: domotica. Technische hulpmiddelen die het thuis veiliger maken zodat mensen met dementie langer zelfstandig kunnen blijven wonen. Zaal open vanaf 19.00 uur. Toegang en koffie gratis.

Film: The Red Turtle

City of Wesopa | 20.00 uur

Animatiefilm over een man die schipbreuk heeft geleden. Hij probeert wanhopig het onbewoonde eiland waarop hij is aangespoeld te ontsnappen, maar een rode schildpad houdt hem tegen. Regie: Michael Dudok de Wit NL 2016. Entree € 8,-.

vrijdag 2 september

Loop-je-fit

FysiotrainingsCentrum | 9.30 uur

Hardloopcursus van 9 lessen voor beginners en herstartende lopers, gegeven door Trim- en Trainingsgroep Weesp in samenwerking met FysiotrainingsCentrum Weesp. Inschrijven of vragen via info@ttweesp.nl. Kosten: 20 euro.

Seniorenzwemmen

De Lunet in Naarden | 12.00 uur

Het zwemseizoen voor senioren uit Weesp gaat weer van start. De groep gaat met de bus naar De Lunet in Naarden. Er zijn nog enkele plaatsen vrij. Voor inlichtingen: Luc Cornelissen, 06-20 889232 of Cissy Douma, 0294-412271.

Carillonconcert

Toren Grote Kerk | 19.00 uur

Bespeling van het carillon van de Grote Kerk. Beiaardier Gijsbert Kok speelt een gevarieerd programma van Mozart tot hedendaagse muziek. Het carillon is goed te horen vanaf diverse terrasjes in het centrum. Iedereen is bovendien welkom op de luisterplaats aan Oudegracht 27.

zaterdag 3 september

Voedingsadvies

Fysio Aetsveld | 10.00 uur

In september is er iedere zaterdag gratis inloopspreekuur van Kersvers Voedingsadvies van 10.00-11.00 uur bij Fysio Aetsveld in Mr. C. Kooimancentrum 15a.

Fortenexcursie met vaartocht

Fort Ossenmarkt | 13.00 uur

Eerst een rondleiding in en om Fort Ossenmarkt. Hierna volgt een vaartocht over de Vecht langs Fort Uitermeer naar het natuurfort bij Hinderdam. Deelname: € 24,50 inclusief een drankje en infopakket. Reserveringen/boekingen: 06-27498352 / info@leisurehistory.nl.

Grote Kerk geopend

Grote Kerk | 13.00 - 16.00 uur

De Grote Kerk is gedurende de zomermaanden geopend voor publiek. Er zijn tweedehands boeken te koop, er is een kunstexpositie en de bezoekers kunnen het gebouw bezichtigen.

Welkom in Weesp

Grote kerk | 13.30 uur

Uitgebreide informatieve stadswandeling met bezoek aan een monument. Voor de kinderen is er een speurtocht. Na afloop is er koffie,thee of limonade. € 5,50 p.p., kinderen t/m 4 jaar gratis. Start voor de Grote Kerk aan de Nieuwstraat. Aanmelden via cora.sloot@mooiweesp.nl.

Openingsdag

Theaterpand Weesp | 16.00 uur

Theaterpand Weesp trapt het nieuwe theaterseizoen af. Emily de Vries, winnares van Weesp Got Talent 2016, speelt haar cabaretvoorstelling 'Mannenbenen'. Tickets kosten 5 euro via www.theaterpandweesp.nl.

zaterdag 3 september en zondag 4 september

Kunstmaat 2016

Weesper Synagoge | 14.00 uur

Kunstexpositie met werk van Thea Roukema, Martin Berckmans, Renske van Asselt, Anita Rademakers, Fons Berckmans en Maïesta Berckmans. Zaterdag van 14.00 tot 18.00 uur, zondag van 10.00 tot 18.00 uur. Vrij entree.

zondag 4 september

WeesperNieuws Triatlon

Zo'n 400 atleten storten zich op zwemmen, fietsen en hardlopen, grotendeels dwars door de oude binnenstad. De eerste groep start om 12.00 uur in de Kom.

maandag 5 september

Seniorweb

Bibliotheek Weesp

Inloopochtend van 10.00 tot 12.00 uur voor informatie over cursussen, hulp en ondersteuning bij problemen met pc, tablet, smartphone etc.

dinsdag 6 september

DigiTaalhuis Gooi

Bibliotheek | 11.00 - 13.00 uur

Inloopspreekuur DigiTaalhuis Gooi voor mensen die beter willen leren lezen en schrijven of anderen daarbij willen helpen.

woensdag 7 september

Vrouwen van Weesp

Papelaan 99 | 19.30 uur

Thema-avond: Respectvol en begripvol omgaan met mensen die problemen hebben. O.l.v. mw. Willemien Posthumus.

doorlopend september

Expositie Lichthuis

Lichthuis

Hier zijn tekeningen en schilderijen van Connie Fakkeldij te zien.

Expositie Cora Koppel

Bibliotheek Weesp

Het volgen van lessen bij diverse kunstenaars heeft Cora Koppel geïnspireerd om verschillende technieken te gebruiken. Vooral intuïtief schilderen zonder doel voor ogen is voor haar de meest passende vorm.

Mariannes Warming-up

Jasper Versteeg
startnummer 1462

Als ik Jasper probeer te bellen geeft hij niet thuis. Letterlijk, want hij is even een rondje hardlopen. Bezweet en wel heb ik hem even later toch aan de lijn, en na zijn rondje van dik 11 km geeft hij aan dat hij er wel klaar voor is. Het mag duidelijk zijn dat Jasper er veel zin in heeft, en dat mag ook, want hij heeft fanatiek getraind dit jaar en gaat dan ook voor een dik PR. Jasper doet al heel lang aan waterpolo en het zwemmen is dan ook geen probleem. "Ik zwem om niet moe te worden, want van alles daarna word ik wel moe." Maar waar de meeste mensen de onderdelen waar ze minder goed in zijn meteen ook minder leuk vinden, is dat bij hem niet het geval. Volgens zijn eigen woorden zal Jasper nooit de snelste worden, maar hij gaat wel gestaag door als hij eenmaal is begonnen. Dat fietsen "trapt wel door" en bij het lopen gaat de blik op oneindig en loopt hij met een stabiel tempo door naar de finish. Als het goed is. Want vorig jaar stond Jasper als vrijwilliger langs de lijn vanwege een achillespeesblessure. Hij is opnieuw begonnen met een Loop je Fit-cursus en is doorgestroomd naar de TTW voor wat extra techniektraining. En dat heeft zijn vruchten afgeworpen, alhoewel hij dit nog niet in een wedstrijd heeft kunnen testen. "Maar dat trainingsrondje van net ging wel lekker", zegt hij terwijl ik naar mijn hardloopschoenen in de kast kijk…

Voordat Marianne Klijnstra op 4 september zelf van start gaat, vraagt ze zich af hoe andere Weesper deelnemers dat toch aanpakken, die WeesperNieuws Triatlon. ¶

Protestantse Gemeente
Zondag 4 september 10.00 uur
Grote Kerk
ds. A. Groeneveld

Zondag 4 september 19.00 uur
Grote Kerk
Gereformeerde Bond
ds. J. den Dikken

Parochie van Levend Water
Vrijdag 2 september 10.00 uur
H.H. Laurentius en Maria
Magdalenakerk
Eucharistieviering
G. Rizzo

Zondag 4 september 10.00 uur
H.H. Laurentius en Maria
Magdalenakerk
Eucharistieviering
G. Rizzo

Dinsdag 6 september 10.00 uur
Kapel
Woord & Communieviering
Liturgiegroep

NPB
Deze week geen dienst

Evangelische Gemeente
Zondag 4 september 10.00 uur
OAZ-gebouw
H. van Hall

Mael en Anna opnieuw de snelsten

Weesper Kindertriatlon uitgegroeid van 7 naar 157 deelnemers

De snelste jongens en meiden vergelijken hun bekers. De wisselbeker van de jongens blijkt groter. Foto: André Verheul

WEESP - Anna Morsink (14) werd zaterdag in haar leeftijdscategorie 12e bij het serieuze NK jeugdtriatlon. Een dag later stond ze traditiegetrouw aan de start bij de charmante Kindertriatlon van Weesp. "Voor Weesp was ik zenuwachtiger", zegt Anna, die voor de vierde keer de snelste was bij de meisjes.

Bij de Weesper Kindertriatlon gaat het er allemaal een stuk minder 'professioneel' aan toe dan op het NK, maar als je zoals Anna in je eigen woonplaats moet presteren terwijl iedereen verwacht dat je 'wel even' gaat winnen, dan geeft dat best wat druk op je jeugdige schouders. Maar Anna ging daar goed mee om en ze prolongeerde haar titel, inclusief wisselbeker. Bij de jongens won Mael Plasschaert uit Almere, die net als Anna het parcoursrecords scherper stelde. Beiden trainen meerdere uren per week en pakken de triatlon dus serieus aan. Anne en Mael kennen elkaar inmiddels ook van wedstrijden in het juniorencircuit. Na afloop zocht Anna Mael nog even op. Toen ze hun wisselbekers naast elkaar hielden, bleek die van de meisjes kleiner te zijn. Iets dat eigenlijk niet hoort, vindt Anna.

De Weesper Kindertriatlon beleefde zijn 9e editie. 100 meter zwemmen in de Vest, daarna 800 fietsen en 800 meter lopen eromheen. De eerste editie was met 7 kinderen, zo memoreerde initiatiefnemer Koen Beenken. Dit jaar schreven zich 157 kinderen in. Toch slaagt Beenken erin de drempel laag te houden: het blijft een wedstrijd(je) waar iedereen aan mee kan doen. Ook op je gewone schoolfiets, zoals heel veel deelnemertjes lieten zien. En na afloop is iedereen winnaar. Toch was er ook een top drie. Meisjes 7-10 1. Rosalie Schouten 2. Nienke Verschuren 3. Sophie Rats. Jongens 7-10 1. Senna Plasschaert 2. Luca Dooper 3. Jasper Bosma. Meisjes 11-15 1. Anna Morsink 2. Fleur Dijkhuizen 3. Iris Seinen. Jongens 11-15 1. Mael Plasschaert 2. Julien Luursema 3. Alex van Buttingha Wichers.

Bij de Weesper Kindertriatlon gaat het er vaak fanatiek aan toe. Foto: André Verheul

Meer foto's op WeesperNieuws.nl

Klaar voor de WeesperNieuws Triatlon, maar wel oppassen op het kanaal

Zondag is weer de WeesperNieuws Triatlon. Foto: Ruth van Kessel

WEESP - De tijdelijke zandlosplaats langs het kanaal zorgt voor de nodige hoofdbrekens bij de organisatoren van de WeesperNieuws Triatlon. Het parcours is daar wat smaller en er liggen platen op de weg.

"We drukken alle deelnemers op het hart daar voorzichtig te zijn en daar met verstand te rijden", zegt Willem Hilders namens de organisatie. Verder zijn er geen bijzonderheden bij deze 27e editie van het Weesper sportspektakel. De wedstrijd is aanstaande zondag. De eerste groep van 200 atleten begint om 12.00 uur met 1 km zwemmen. Daarna volgen 40 km fietsen en 10 km lopen. De finish is voor het stadhuis. De tweede groep, ook 200 atleten, start om 13.30 uur.

Frans van Heteren is aan het deelnemersveld toegevoegd. De Aalsmeerder eindigde al vele jaren in de top 10. Oud-Weesper Stef Overmars, nu woonachtig in Hilversum, wordt door insiders getipt als kanshebber voor de eindzege. De strijd om wie de snelste Weesper wordt, gaat spannend worden. Barry Dooper kampt met een trainingsachterstand en zegt dit jaar niet voor de top 10 te kunnen gaan. Ricardo Scholten houdt zich op de vlakte en Tim en Daan Jacobs kunnen zich misschien in de strijd mengen. Bij de Weesper dames zal de strijd gaan tussen Deborah Schouten en Paula van der Pouw. Deborah was vorig jaar de snelste dame overall. De WeesperNieuws Triatlon wordt zondag op de voet gevolgd door Radio Weesp en WeesperNieuws.nl.

Handje helpen
Wie de organisatie een handje wil helpen tijdens de triatlon is nog steeds van harte welkom: stuur even een mailtje naar vrijwilligers@weespertriatlon.nl.

FC Weesp bekert verder

WEESP - Het eerste zondagelftal van FC Weesp heeft de volgende ronde van de beker gehaald. De Weespers bleven koploper van de poule.

FC Weesp won afgetekend van DRC (8-1) en SV Diemen (7-2). Een punt tegen Waterwijk afgelopen weekend (1-1) was voldoende om de volgende ronde te halen. Welke tegenstander FC Weesp straks treft wordt pas later bekend.

Zaterdag komt tekort
Het zaterdagelftal van FC Weesp kwam tekort voor de volgende ronde. Het team verloor afgelopen weekend het laatste pouleduel tegen Zuidoost United (5-3) en werd daardoor tweede. Alleen de nummer één van de poule bekert verder.

Te koop gevraagd tegen prima prijs: oud goud, gouden tientjes, Krugerranden e.a. gouden en zilv munten, baartjes goud en zilver, muntverzamelingen etc. Kevelam Garderen 0577-461955 lid NVMH

Expositie Kunstmaat Synagoge Weesp 3 sep 14-18 en 4 sep 10-17. Kom kijken!

Na de vakantie wat kilo's kwijtraken? Meld je aan voor een cursus Fit & Slank in 8 weken. Vanaf 6 sept. 19.30 uur in kapsalon Coupes and Looks in Weesp. Simpel en doeltreffend afvallen met gezonde voeding? www.fitenslank.nl/alwine-hoeben

SPERWERSHOF THEETUIN Hou je vakantiegevoel nog even vast! Heerlijke tomaten uit eigen kas, mooi terras onder de linden. Noordereinde 52
's Graveland

Vrolijk&Frans Frans leren met plezier! Eind september beginnen de nwe cursussen Frans voor beginners en gevorderden. Di 6 sept. is er een gratis open les. Voor meer info zie: www.vrolijkenfrans.nl of bel 06-12281546.

Gastouderopvang aangeboden in Weesp nabij een rustige omgeving vanaf januari, 2017! Tarief vanaf € 5,00 per uur. Voor meer informatie mail of bel mij gerust. sharona_werkhoven@hotmail.com, telefoonnummer 06-27058083 Groetjes Sharona Werkhoven

Hulp bij rekenen, spelling of andere vakken: www.rtbijinge.nl 06-48776043

Vlooienmarkt Muiden 4 sept. Winkelcentrum Maxis, Pampusweg 1 DonEvents.nl 0294-237320

TANDPROTHETISCHE
PRAKTIJK WEESP

Theo Nuyens
Kunstgebitten en reparaties
klaar terwijl u wacht
(ind. mogelijk)
Bent u slecht ter been,
wij komen ook aan huis
E. du Perronstraat 38
1382 SZ Weesp
Tel.: 0294-418722

Te koop: Golfset: Cartbag-5 clubs-3 drivers+ Trolley
Click-N-Go Euro 150,-
Tel. 0294-416962

Acupunctuur in Weesp! Bang voor naalden? Geen probleem, ik werk ook met laseracupunctuur. tel: 0294-785331
www.ackrufy.nl

*brocante*antiek*retro* elke 1e zat. v/d maand loodsverkoop 11-17 uur. =zaterdag 3 september Koninginneweg 66, K'hoef www.inboedelsenzo.nl

Kom lekker buiten sporten: op 5, 12 en 19 november organiseert hockeyclub Weesp een instuifavond voor mannen en vrouwen die op maandagavond willen gaan hockeyen. Kom gezellig langs, meld je aan bij Frans Knuver via trimhockey@mhcweesp.nl.

Een winkel vol!
Kleding en speelgoed

Topmerken / lage prijzen
LANNEKE
Nieuwstraat 39 Weesp
0294-416464 / lanneke.nl

MOTORFIETSEN te koop
GEVRAAGD
alle merken en
bouwjaren. Defect of lang
stilgestaan geen bezwaar.
Direct gehaald, betaald en
gevrijwaard. 06-25418595

Gevraagd: defecte vaat/wasmachine, droger, fornuis, radiator - gratis opgehaald, 06-34606808

Privehuis Morosa Almere 06-11117475 Bakkenzuigerstr. 50 ma/vr 10.00 tot 19.00 uur meisjes/dames gevraagd kvk 32159766

Sportmassage/klachtenbehandeling / tennisarm / rugklachten 06-18701953

Fietsparcours

40 kilometer fietsen
Na de eerste wissel fietsen de triatleten via de Amstellandlaan naar de Pampuslaan. Er volgen vijf rondjes over bedrijventerrein Noord en langs het kanaal, zoals aangegeven op deze kaart. Op een deel van de Pampuslaan fietsen de deelnemers elkaar tegemoet.

Kijktips
Op de rechte stukken halen de deelnemers hoge snelheden. Voor het publiek is het leuker om in de bochten positie te kiezen, bijvoorbeeld de scherpe bocht bij de Rijnkade richting de Kanaaldijk. Na de wissel komen de atleten hier ook nog een keer lopend voorbij. Ook de hoek Hogeweijselaan/Amstellandlaan is een goede plek, daar gaan de atleten de wisselzone in en uit. Bovendien kun je vanaf deze plek snel en veilig naar het centrum om het vervolg van de triatlon te beleven.

Loopparcours

10 kilometer hardlopen
Na de tweede wissel volgt het slotonderdeel: 10 kilometer lopen. Vanuit de wisselzone lopen de atleten rond Aquamarin naar de Rijnkade en via de brug De Uitkomst naar het (Verlengd) Buitenveer. Aangekomen bij het voor veel atleten vertrouwde Bijvoet Sport wordt de Achtergracht ingeslagen voor drie ererondes door het centrum en Aetsveld. De derde doorkomst op het Grote Plein is de finish.

Kijktips
Op de Rijnkade kun je dus zowel het fietsen (vijf doorkomsten) als het lopen zien (één doorkomst). Op de Breedstraat pendel je snel heen en weer tussen de Nieuwstad en de Achtergracht, zo kun je bekenden zes keer langs zien komen. Je kunt daarvandaan ook de finish zien. Op de hoek Wolleweversbuurt/Nieuwstad komen de atleten (in beide richtingen) zes keer langs. Dat geldt ook voor de Kleine Weer in Aetsveld. De Kleine Weer, het Binnenveer en het Grote Plein zijn altijd het drukst en het gezelligst.

Het parcours (met kijktips)

1 kilometer zwemmen
De WeesperNieuws Triatlon begint met 1 kilometer zwemmen. De start is bij de sluis (rechts op de kaart), het eindpunt bij Aquamarin. Daar is ook de wisselzone.

Kijktips
Je kunt via de Herengracht en de Stammerdijk het hele stuk meelopen met de zwemmers. Nog een tip: het loopparcours gaat over het Verlengd Buitenveer. Een goed plekje dus om de zwemmers én de lopers te zien (er zit wel ruim een uur tussen).

Column

Pindakaas

Je ruikt het soms al, de geur die de nazomer aankondigt. Heerlijk zijn de laatste dagen van deze zomer met prachtige warme avonden, maar geef mij maar de herfst. Ik verheug me alweer op winderige dagen, verkleurende bomen en zelfs op regenbuien. Als je nu de oprit van de Theetuin opgaat weet je het ook: de nazomer begint. Hier staat, nog maar net uitgebloeid, de pindakaasboom die nu met zijn decoratieve grijsblauwe bessen een zoete geur verspreidt. Het lijkt alsof hij zijn naam geen eer aandoet, maar het blad van de Clerodendrum trichotomum ruikt als je het kneust echt naar pindakaas. Een aanrader voor de tuin, dit kleine boompje.

De nazomer is ook het moment om al eens in de catalogus voor voorjaarsbloeiende bollen te duiken en nieuwe soorten te bestellen. Als je al heel vroeg in het voorjaar van bloemen wil genieten moet je al in september bloembollen planten. Ik noem enkele voorbeelden van wat kleinere bolgewassen, bijgoed genaamd, die behalve vroegbloeier ook drachtplant zijn.

In september geplant komen in het nieuwe jaar dan nog voordat de natuur uitbundig gaat knallen sneeuwklokjes, winterakonieten, sneeuwroem, botanische krokussen en blauwe druifjes boven de grond. Omdat ze klein zijn krijgen ze graag een plekje dat goed in het zicht ligt. Ze bloeien eerder dan de vaste planten en leveren met hun vroege bloei nectar en stuifmeel, het allereerste voedsel voor insecten na de winter. En bolletjes in het gras, daar ben ik een fan van. Crocus tommasinianus verwildert prachtig, een veld sneeuwklokjes onder een boom... Tegenwoordig zijn er ook van die leuke kant-en-klare botanische mengsels met kievitseitjes, botanische tulpjes, Narcissus poeticus en zo. Lekker uit de losse pols over het gazon of in de border uitstrooien en daar waar ze vallen, inplanten. Wekenlang lol en je hoeft pas eind mei te maaien.

Toch nog even mijn persoonlijke favoriet noemen, de hondstand: zulke frivole dansende klokken die in een schaduwhoekje oplichten met prachtig dooraderd blad. En het leuke van al deze soorten is dat ze uit bolletjes groeien die jaar na jaar bloemen blijven geven en zich zelfs uitbreiden als ze het naar hun zin hebben.

Wonen in NederVecht

Type Oever in NederVecht is de ideale gezinswoning.

In de zomer de gezellige drukte op het water met zeilboten die langs je woning varen. In de winter die heerlijke stilte. Maak kennis met landelijk wonen in het plan NederVecht.

Ten zuiden van het dorp Nederhorst den Berg ligt NederVecht. Op deze plek worden circa 180 koop- en huurwoningen gerealiseerd in verschillende prijsklassen. Nu zijn er 10 twee-onder-een-kapwoningen - type Oever - in de verkoop gegaan, waarvan al een aantal woningen verkocht of onder optie zijn.

Een impressie van hoe de ruime woonkamer goed in te delen is.

Architectuur

Opvallend in de architectuur van de huizen is de herkenbare, authentieke Nederlandse stempel. Schuine antracietgrijze pannendaken, vriendelijke dakoverstekken, gedetailleerd metselwerk in gevarieerde roodbruine aardetinten en uiteraard de herkenbare witte kozijnen. De architectonische keuze past precies in het totaalplaatje van de wijk.

Gezinswoning

Type Oever in NederVecht is de ideale gezinswoning. Wanneer je net aan je kinderwens begint of juist opgroeiende pubers in huis hebt, de woning biedt ruimte genoeg aan al haar bewoners.

Met standaard drie slaapkamers, een ruime badkamer met bad en douche en een royale tuin heb je alle troeven in handen om prettig te wonen. De zolderetage biedt bovendien ruimte aan een vierde en zelfs vijfde slaapvertrek. Of tover het om tot een eigen thuiswerkkantoor. Met een garage aan huis is er tot slot genoeg ruimte voor de stalling van uw auto of de fietsen van het hele gezin.

Persoonlijke touch

Plan NederVecht biedt u de mogelijkheid om uw eigen woonwensen waar te maken. Zo heb je inspraak op de indeling van de keuken, de badkamer en kun je kiezen uit verschillende uitbreidingsopties: van een extra dakopbouw tot een uitbouw aan de achterzijde. Volop mogelijkheden voor je eigen persoonlijke touch in huis.

NIEUWS


De prijzen in de vrije huursector in Nederland zijn de afgelopen drie jaar harder gestegen dan de gemiddelde prijstoename op de koopwoningmarkt. Dit blijkt uit een onderzoek van Ortec Finance en de NVM. Voor een goed onderhouden woning wordt 25% meer betaald dan voor een slecht onderhouden woning.

Hypotheek Flex-medewerkers

Steeds meer mensen hebben een flexibel arbeidscontract waardoor ze niet binnen de standaard en vaak starre richtlijnen van hypotheekverstrekkers vallen. Om ze toch in staat te stellen een eigen woning te kunnen kopen, introduceert Start People een oplossing voor flexkrachten.

De trend naar flex is onomkeerbaar. Steeds meer mensen hebben een flexibele arbeidsrelatie. 17 procent van alle werknemers van 25 jaar of ouder werkte in 2015 als uitzendkracht, was gedetacheerd of werkt als zelfstandige. De verwachting is dat dit percentage de komende jaren alleen maar toe zal nemen.