MuiderNieuws

7 november 2018

MuiderNieuws 7 november 2018


Nico Schimmel wordt wethouder

GOOISE MEREN Nico Schimmel moet de opvolger gaan worden van de vertrokken wethouder Marieke Munneke Smeets van Hart voor BNM. Hart voor BNM heeft maandag de voordracht van de Bussumer bekendgemaakt.

Nico Schimmel (56) bezet momenteel nog een raadszetel namens Hart voor BNM. Afgelopen gemeenteraadsverkiezingen stond Schimmel als tweede op de lijst van de partij. Nu volgt dus de stap naar het wethouderschap. "Nico is voor veel inwoners van Gooise Meren reeds een bekend gezicht; hij is al vele jaren bij de partij betrokken, maar is bovendien als inwoner van onze gemeente maatschappelijk zeer actief en uitstekend op de hoogte van de kansen en uitdagingen in alle vier kernen van onze gemeente", zo zegt Hart voor BNM-fractievoorzitter Marieke le Noble.

Zelf staat Schimmel klaar voor de start. "Graag zet ik mij de komende periode vanuit een nieuwe rol in om de belangrijke punten uit het coalitieakkoord te realiseren, omdat onze inwoners dit verdienen", aldus de beoogd wethouder.

Het wethouderschap van Nico Schimmel moet nog worden goedgekeurd door de gemeenteraad. De Bussumer wordt op woensdag 21 november voorgedragen. Als Schimmel wethouder wordt zal hij zijn werk als artistiek directeur van de Gooische Muziekschool en directeur van Muziekcentrum Schimmel afbouwen.

5

Sloeproeiseizoen weer afgesloten met MPM

Foto: Yvette de Vries

MUIDEN Het sloeproeiseizoen is afgelopen weekend afgesloten met de jaarlijkse Muiden-Pampus-Muidenrace. Het was de 27ste editie. Dit sportieve evenement trekt roeiers vanuit heel Nederland, maar ook uit het buitenland. De haven van Muiden lag bovendien vol met schepen van de Bruine Vloot als slaapplek voor de roeiers.

9

'Schoutenwerf moet beschermd worden'

MUIDEN Grote delen van de Schoutenwerf moeten beschermd worden als het haventerrein de komende jaren wordt herontwikkeld. Daarvoor pleit Erfgoedvereniging Heemschut.

De erfgoedclub noemt de Schoutenwef 'een dominant onderdeel in het centrum van Muiden dat een herinnering vormt aan de belangrijke havenfunctie van Muiden'.

5

Dickens afgezegd

Foto: Bob Awick

Het Dickensfestival wordt dit jaar niet gevierd in Muiden. De organisatie kan de veiligheid niet garanderen.

3

Van de lezers

Van de lezers

Toerisme sturen
'Met een goed verhaal trek je jaarlijks 50.000 bezoekers naar Weesp', zegt Gaby Lovers op WeesperNieuws.nl/Extra. Al jarenlang pleit ik ervoor om in Weesp keuzes te maken. Welke toeristen willen we? Het onbreekt Weesp aan positionering. Haak in op mondiale trends, zoals groen en gezond. Baseer hier je aanbod op (horeca, cultuur, natuur, fietsen, wandelen, botenverhuur etc.). En trek dan toeristen aan die dit waarderen. Dat zijn de toeristen die iedereen wil. Goed opgeleid, goed inkomen, geen nachtbrakers, etc. Lokale ondernemers kunnen hier op inhaken. Dan zet je de stad in z'n kracht. Ik heb veel ervaring met dergelijke toeristen uit alle uithoeken van de wereld die Weesp bezoeken. Werkt de propositie groen en gezond? Meer dan dat. Het past Weesp als een jas Via Small Amsterdam heb ik vorig jaar een proefballon opgelaten. Ook daar pleitte ik voor het maken van keuzes. Wanneer we niet kiezen, dan ben ik bang dat we over een paar jaar met z'n allen zeggen 'Wat is ons overkomen'. En probeer er dan maar weer eens van af te komen. 50.000 toeristen per jaar: prima. Maar dan wel met een bepaald profiel en op een manier waar iedereen baat bij heeft. Bezint eer ge begint.
Klaas Dijkstra / Small Amsterdam

Weerbericht

Eerst droog en zonnig, in het weekeind kans op regen

Ook met november op de kalender zijn zachte najaarsdagen nog geen verleden tijd. Een Oost-Europees hogedrukgebied houdt deze week een zuidoostelijke stroming in stand met aanvoer van zachte lucht. In het weekeinde zorgt een nieuw omvangrijk lagedrukgebied ten westen van de Britse Eilanden voor frontale invloeden vanuit het westen met kans op enige regen.

Donderdag en vrijdag

Voor donderdag wordt droog weer verwacht met enkele wolkenvelden, maar ook perioden met zon. Bij een matige zuidenwind loopt de temperatuur op tot 12 graden, iets lager dan de dagen ervoor. Ook de vrijdag lijkt vrijwel droog te gaan verlopen met eerst nog zonneschijn, maar geleidelijk meer bewolking. Het wordt 13 graden. Er waait een matige zuidoostenwind.

Het weekeinde

In de nacht naar zaterdag gaat het regenen. Ook overdag kan het eerst nog regenachtig zijn. Later klaart het wat op. De naar zuidwest gedraaide wind trekt aan tot vrij krachtig. Ook voor zondag wordt wisselvallig en winderig weer verwacht met af en toe zon. Later op de dag kan bewolking verder toenemen met kans op regen. Het wordt in het weekeinde 12 à 13 graden.

Weetje

De normale maximumtemperatuur voor begin november bedraagt 11 graden. Het kan soms ook zachter zijn. Zo werd het op 3 november 2005 recordzacht met 18.7 graden. Ook in 2014 en 2015 was het begin november zeer zacht. Op 7 november 2015 werd het 18.5 graden. De dag ervoor, de 6e, werd het 17.1 graden. Dit dagrecord kan afgelopen dinsdag zijn overtroffen.

'Dickensfeest gaat dit jaar niet door; we vinden het onverantwoord'

Organisatie kan grote hoeveelheid bezoekers en auto's niet aan

Het Dickensfestival in Muiden gaat ten onder aan haar eigen succes. De stad kan volgens de rekenmodellen geen grote feesten organiseren.

Annemarie van Lieshout en Ben Boogaard hebben besloten om het feest af te zeggen. Foto: Bob Awick

MUIDEN Het Dickensfeest was vorig jaar zo'n enorm succes dat de stad overspoeld werd door mensen uit het hele land. Ook nu hebben zeker 20.000 mensen aangegeven graag weer te komen. "Heel erg jammer dat het niet door kan gaan", zeggen stadspromotor Annemarie van Lieshout en voorzitter Ben Boogaard van het Comité Stichting Openbare Feesten Muiden. "Maar de organisatie ziet geen andere mogelijkheid."

Waarom hebben jullie nu pas besloten het feest niet door te laten gaan?
"We hebben op 18 oktober nog een gezellige avond met vrijwilligers gehad. Toen zaten we al op een kantelpunt: gaan we wel of niet door? We hebben ook daar weer het voornaamste knelpunt besproken: waar moeten de auto's heen? Moeten we het feest kleiner maken zodat het te behappen is of hoe gaan we een mega-evenement aanpakken met nog maar 7 weken en 20.000 mensen te gaan. Er kwam geen oplossing voor de problemen, dus toen de vergunningsdeadline in zicht kwam moesten we de knoop doorhakken."

Het parkeerprobleem was direct na het feest toch al duidelijk?
Van Lieshout: "Dat klopt. Daarom hebben we ook een evaluatie gehouden. Vanuit de gemeente is er direct een ploeg geweest die op zoek is gegaan naar een haalbare oplossing. Er is door Arcadis gekeken naar een verkeersplan voor alle evenementen. Het blijkt dat Muiden alleen kleine en middelgrote evenementen aankan. Vanaf 10.000 bezoekers spreek je over groot. Berekend is dat 75 procent van de bezoekers met de auto komt. Dat betekent dat er een tekort van 1800 parkeerplaatsen zal zijn."

Volgens berekeningen zal er een tekort van 1800 parkeerplaatsen zijn

Er zijn toch genoeg weilanden, de Brediusgronden, het terrein van de Maxis en de Krijgsman als plekken om te parkeren? Waar een wil is, is een weg?
Boogaard: "We hebben ongeveer 700 plekken gevonden. Parkeren op de Krijgsman kan in die periode niet, ook bij de Brediusdriehoek lukt het niet omdat daar zand wordt gestort. De enige optie is om rijplaten neer te leggen op weilanden, maar dat is hartstikke duur: omgerekend 40 euro per auto. Dat budget is er niet. En je kunt pas een week van tevoren weten hoe nat of droog het weiland is en of je dus kunt parkeren. Daarbij komt dat de wijken Klapwijk en Mariahoeve nu parkeren voor vergunninghouders is geworden."

En iets verder weg parkeren?
Van Lieshout: "Een pendelbus vanaf station Weesp bleek geen optie. Je trekt dan heel veel auto's naar die opstapplaats en dat kunnen ze in Weesp weer niet aan. Dat zag je vorig jaar ook bij het P+R-terrein. Iedereen wilde daar parkeren en de bus pakken. Er stond al een enorme rij voordat de eerste bus zou vertrekken. We hebben ook nog gekeken naar parkeren in Almere, maar dan ben je ook weer extra geld kwijt aan verkeersregelaars, aan verkeersborden die al op de snelweg moeten aangeven dat Muiden vol zit, noem het maar op. Kortom, wij zagen geen mogelijkheden binnen ons budget."

Het ligt dus aan het geld?
Boogaard: "Het was wel een idee om entreegeld te vragen, maar we hebben acht toegangswegen tot Muiden. Dan gaat het hard met de vrijwilligers. We hebben een ploeg van 15 mensen."

Wat gaf de doorslag?
Boogaard: "De veiligheid is vorig jaar echt in het geding geweest. Er werden zelfs auto's voor de deur van de brandweerkazerne geparkeerd. Je struikelde over de foutgeparkeerde wagens, mensen moesten lang wachten op de pendelbus en rondom de Vesting slibden de straten dicht. Hoewel er niks is gebeurd, kan ik als vrijwilliger niet die verantwoording op mij nemen."

Van Lieshout: "Daarbij komt dat je de impact van social media niet kan overzien. Muiden moet geen project X worden. We hadden nu al heel veel geïnteresseerden en daarvan weten we al dat die niet op de fiets komen. Die auto's gaan problemen geven."

Balen dus..
"Heel erg balen. En niet iedereen heeft er begrip voor. Het was ook een geweldig evenement met een enorme boost voor de lokale middenstand. Veel Muiders hadden ook al kleding gekocht of zelf gemaakt. De marktlui hebben we afgemeld, net zoals het koor dat we al geboekt hadden. Het is heel zuur, want we hebben er een hoop energie ingestoken. Toch geven we niet op, wellicht dat er volgend jaar nieuwe mogelijkheden zijn."

Ondernemer en rasechte Bussumer Nico Schimmel wordt wethouder

Hart voor BNM levert snel haar kandidaat

Nico Schimmel heeft er zin in.

GOOISE MEREN Nico Schimmel gaat het doen. Hij wordt de opvolger van partijgenoot Marieke Munneke Smeets, die recent in haar functie als wethouder door de raad naar huis werd gestuurd. Schimmel heeft er zin in en zal er zich vol enthousiasme op storten.

De Bussumer is een man van de connecties. Hij kent Jan en alleman omdat hij eigenaar is van de Gooische Muziekschool met locaties in Bussum, Laren, Huizen en Weesp. Daarbij heeft hij Muziekcentrum Schimmel en organiseert hij als ondernemer menig evenement. Zo is hij voorzitter van de sinterklaasintocht in Bussum.

Schimmel wil zelf op dit moment nog niet inhoudelijk reageren op zijn kandidatuur. Hoe zijn portefeuille eruit komt te zien, is even afwachten. Hij houdt waarschijnlijk het grootste gedeelte van de Hart voor BNM-portefeuilles, maar de kans is groot dat het dossier-Comeniuslaan, waar Marieke Munneke Smeets over viel, naar een ander gaat. Daarbij wordt ook rekening gehouden met de affiniteit van Schimmel zelf. Onderwijs of economie zou hem als muziekdocent en ondernemer wel aanspreken.

Het is de vraag hoe hem de overgang van ondernemer naar politicus zal bevallen. Als raadslid heeft hij zich nog niet al te prominent in de raad uitgesproken. Hij voert daar slechts mondjesmaat het woord omdat fractievoorzitter Marieke le Noble hiervoor vaker naar voren treedt. Le Noble laat weten dat zij erg blij is dat de deal met Schimmel zo snel rond is. "Het wethouderschap is voor hem heel passend en komt ook op een goed moment. Daarbij werken wij goed samen en kan ik blijven doen wat ik deed als fractievoorzitter. Voor ons is dit de ideale oplossing."

Le Noble zegt dat haar partij geen druk heeft gevoeld om snel met een nieuwe wethouder te komen "We kregen echt de tijd, maar we waren er zelf heel snel uit. Het is ook fijn om snel weer door te kunnen. We hadden in de ledenvergadering al besloten om in het college te blijven. De keuze voor Nico is door de fractie genomen. We hebben er vertrouwen in dat het goed komt en zien ernaar uit om het coalitieakkoord te kunnen uitvoeren."

Nico Schimmel laat een lege stoel achter in de gemeenteraad. Ex-wethouder Marieke Munneke Smeets is de eerstvolgende op de lijst die deze zetel krijgt aangeboden. Het lijkt erop dat zij hiervoor zal bedanken, gezien haar eerdere uitspraken in deze krant.

Stevige onderwerpen bij vergadering Dorpsraad

MUIDERBERG Op de vergadering van de Dorpsraad worden een aantal stevige onderwerpen behandeld. De veelbesproken strandhuisjes, maar ook het project Naarden buiten de Vesting en de gevolgen daarvan voor de Naarder Trekvaart.

Wethouder Barbara Boudewijnse is ook aanwezig. Zij zal samen met ambtenaren de stand van zaken met betrekking tot de kustvisie van de regio toelichten. Verder kan er gestemd worden over een voorstel over het gebruik van het Muiderbergse strand.

Jur Jonges, voorzitter van de Dorpsraad: "In dat voorstel staat dat het strand van Muiderberg is bestemd voor dagrecreatie en niet voor bewoning voor korte of langere duur." De uitkomst van dit voorstel gaat richting de gemeente.

De vergadering is openbaar. Hij start op donderdag 8 november om 19.30 uur en vindt plaats bij SC Muiderberg.

Honden- belasting gaat verdwijnen

GOOISE MEREN Hondenbezitters hoeven vanaf volgend jaar geen hondenbelasting meer te betalen aan de gemeente. Met dat voorstel komt de gemeenteraad. Er moet nog over gestemd worden, maar er blijkt grote steun.

De hondenbelasting moet geheel worden afgeschaft. De gemeenteraad doet dat omdat zij stelt dat hondenbelasting achterhaald is. Hondenbezitters betalen het wel, maar zien daar niet direct wat voor terug.

Daar komt bovenop dat volgens de gemeenteraad het houden van een hond ook weer een positieve bijdrage levert aan het tegengaan van andere problemen zoals eenzaamheid, en het kan ook bijdragen aan veiligheid en preventie omdat hondenbezitters vaak op straat lopen.

De gemeente moet nog wel bekijken hoe het bedrag dat nu niet geïnd wordt, moet worden ondervangen.

'Bescherm gebouwen'

Vervolg van de voorpagina

Enkele gebouwen en objecten moeten volgens de erfgoedclub behouden worden. Voor de ijzerwerkloods, de timmerwerkplaats en de draaierij/bankwerkerij moet een status als gemeentelijk monument komen, zo meent Heemschut. Daarnaast doet het een dringend beroep om erop toe te zien dat de hellingbaan, de karhellingen en de lasloods zo veel mogelijk worden geïntegreerd in de nieuwbouwplannen.

Heemschut hoopt dat de gemeente onderzoek doet en ook het gebied rond de werf onder de loep neemt. "We beseffen dat dit een zware opgave is. Maar de Schoutenwerf vormt een dominant en niet te onderschatten onderdeel van het historisch centrum van Muiden. Vergaande aantasting van de werf zal leiden tot een aantasting van het rijksbeschermde aangezicht van de stad."

Avond met Hollandse meezingers en luisterliedjes

Foto: G.A. Heinze

MUIDERBERG Muziekvereniging G.A. Heinze speelt op zaterdag 10 november een mix van Hollandse liedjes in een gevarieerd programma van meezingers tot luisterliedjes. Ook geven Marleen Polman en Daniël Baarslag een gastoptreden. Het concert is om 20.00 uur in De Rijver. Een kaartje kost 10 euro, inclusief hapjes en drankjes.

MPM was fantastisch

MUIDEN Met 120 sloepen, 80 vrijwilligers en flink wat bezoekers zat Muiden afgelopen weekend bommetje vol.

De deelnemers aan het jaarlijkse sloeproei-evenement Muiden-Pampus-Muiden waren eensgezind in hun oordeel: een fantastisch evenement en mazzel met het weer. Ook de organisatie kreeg niets dan complimenten. Ondanks de gezelligheid en sportiviteit werd er natuurlijk ook een flinke strijd geleverd op het water. Zaterdag waren er twee races; de eerste roeiers hoorden om 10.30 uur het startschot. Zondag begonnen ze om 10.00 uur en stipt om 17.00 uur was het einde oefening. Net als de vrijwilligers kwamen ook de deelnemers uit alle delen van het land. Ook waren er twaalf boten uit Engeland en Duitsland. Muiden-Pampus-Muiden werd voor de 27ste keer gehouden.

Mantelzorgers worden in Gooise Meren twee dagen in het zonnetje gezet

Nederland telt maar liefst 4,4 miljoen mantelzorgers

Dit jaar zijn er activiteiten in Bussum en Muiden op de Dag van de Mantelzorg. De meeste mantelzorgers zorgen voor ouders, een partner of kind.

Ruthy Beutick, sociaal werker bij Versa steunt de mantelzorgers.

GOOISE MEREN Eigenlijk zouden mantelzorgers vaker in het zonnetje gezet moeten worden en niet alleen op de Dag van de Mantelzorg. Dat vindt ook Ruthy Beutick, sociaal werker bij Versa en contactpersoon voor mantelzorgers. In heel Nederland zijn er maar liefst 4.4 miljoen mantelzorgers.

De Dag van de Mantelzorger is officieel zaterdag 10 november, maar in Gooise Meren start hij al op vrijdag met een verwendag met onder meer stoelmassages en kleuradvies. De ochtend, die plaatsvindt in FIER bij Fort Werk IV in Bussum, wordt afgesloten met een lunch. 's-Avonds zijn de mantelzorgers uitgenodigd voor de film 'A Star Is Born' bij Filmhuis Bussum. Zaterdag is er vanaf 10.00 tot 14.00 uur een heel programma op poten gezet in Muiden bij biologische boerderij De Groene Griffioen.

Ruthy vertelt dat ideeën voor de invulling van beide dagen zijn opgehaald bij de mantelzorgers zelf. Op zaterdag is er, naast allerlei creatieve workshops, ook een rondleiding op de boerderij. Overigens zijn ook de mantelzorgers die niet geregistreerd staan en geen officiële uitnodiging hebben ontvangen welkom bij de activiteiten. Van de groep mantelzorgers die bij de gemeente in beeld is, is het merendeel vrouw. Dat betekent volgens Ruthy niet dat er niet ook veel mannen zijn die mantelzorger zijn. Ook zullen er veel meer mensen zijn die mantelzorger zijn, maar zich niet als zodanig geregistreerd hebben. Voor veel mensen is het een drempel om zich als mantelzorger aan te melden, weet Ruthy. "Veel mensen zeggen: 'dat doe je gewoon', terwijl het dat natuurlijk niet is."

'Voor je partner zorgen is een ander acceptatieproces'

Groot verschil

Uit haar eigen contacten met de mantelzorgers - er worden maandelijks creatieve ochtenden georganiseerd - weet ze dat veel mantelzorgers zorgen voor een dementerende partner, een kind met een beperking of voor ouders. Ruthy: "Soms rol je er ook in. Dan begint het met af en toe koken voor een buurman of buurvrouw en voor je het weet doe je steeds meer." Volgens haar is er een groot verschil in acceptatieproces wanneer je voor een partner met dementie zorgt of voor je eigen kind. "De mantelzorg voor een kind met een beperking start vaak al vanaf de wieg. Maar als je opeens voor een partner met dementie moet zorgen, een partner die als het ware 'jouw' partner niet meer is, is dat een heel ander acceptatieproces." Voor mantelzorgers worden er in de gemeente al langer activiteiten georganiseerd om de mantelzorgers een beetje te ontzorgen. Zo is er elke eerste dinsdag van de maand een creativiteitsgroep in Naarden en elke laatste donderdag van de maand in Muiden. Meer informatie daarover en ook over speciale cursussen voor mantelzorgers is te vinden op de site van Versa Welzijn.

Het programma van de Dag van de Mantelzorg is te vinden op versawelzijn.nl/mantelzorgers.

'De Galloways laat ik zoveel mogelijk met rust'

Dieren naar de slacht om kudde gezond en evenwichtig te houden

Ruim 150 Schotse runderen grazen in het Naardermeer. De kudde wordt beheerd door Wouter Slors. Hij zorgt dat de dieren goed gedijen en selecteert ieder jaar welke Galloways naar de slacht gaan. De vleespakketten worden in november en december verkocht. Wouter vertelt graag over zijn werk. Hij houdt daarom op 20 november een lezing voor iedereen die meer wil weten over de kudde én het beheer.

Wouter Slors uit Muiderberg is beheerder van de Galloways voor Free Nature. Foto's: Jessica de Jong

NAARDERMEER Een grote groep Gallowayrunderen ligt ontspannen in het gras in een verstopt plekje midden in het Naardermeer. De dieren zijn groot, sterk, gespierd en hebben een wollige vacht. Er lopen ook kleintjes tussen met een hoog aaibaarheidsgehalte. Maar aaien, dat is niet zo'n goed idee. "Nee, we laten ze zo veel mogelijk met rust. Het is hier geen kinderboerderij", zegt beheerder van de kudde Wouter Slors.

Het is nog een hele toer om überhaupt bij deze groep dieren te komen. We rijden vanaf boerderij Stadzigt naar de Visserij en varen met een klein bootje in volle vaart over het Naardermeer. Een vaartochtje dat Wouter duidelijk vaker heeft gemaakt. Hij geniet met zijn gezicht in de zon en met de haren in de wind. Hij neemt de bochten krap en vaart zelfverzekerd door.

Wouter kent het gebied op zijn duimpje. Hij is 'groene freelancer' en wordt onder andere al 24 jaar ingehuurd als rietkapper in het Naardermeer en als beheerder van de kudde Gallowayrunderen. We stappen uit op de ringdijk, links van het Grote Meer.

Wouter kent de weg op zijn duimpje - hij is ook de rietsnijder van het Naardermeer.
Inspectie van de kudde.
Verderop in het Naardermeer ziet Wouter een klein zwart stipje.
De Galloway runderen genieten van de rust, de natuur en mooie weer.

'De kudde graast op de meest afgelegen plek in het Naardermeer'

Afgelegen plek

"Dit is de meest afgelegen plek in het Naardermeer, het verst van de bewoonde wereld. Vroeger stoomde hier het water vanaf de Vecht het Naardermeer in. Daarom is de grond keiachtig. Hier grazen de fitste koeien uit de kudde." Wouter klimt op een zandheuvel en kijkt om zich heen over het terrein van 66 hectare. "Als je goed kijkt, dan zie je een zwart stipje. Daar is de kudde."

'Het is geen biefstukkoe, meer geschikt voor worst en gehakt'

In de verte raast de trein voorbij en zien we de ophaalbrug over de Vecht bij Fort Uitermeer. Geen mens die hier komt. Behalve Wouter Slors. Hij stapt met zijn kaplaarzen stevig door over het paadje dat de runderen zelf ook gebruiken. Dan zien we ze: liggend in het gras, heerlijk duttend en rustig grazend. "Zoals je ze nu ziet liggen in dit prachtige gebied lijkt het wel een reclamefilmpje. De dieren zijn op hun gemak. Ze liggen er ontspannen bij", aldus de beheerder die tevreden klinkt.

Inspectie

Wouter begint met het inspecteren van de kudde. Hij telt de dieren en kijkt of er geen problemen zijn. Hij kijkt eerst naar de stier die de baas is. Daarna loopt hij langs de rest van de dieren. Koeien die zwanger zijn en jonge dieren worden door Wouter extra goed in de gaten gehouden. "Ik kom twee keer in de week langs en daarvan doe ik altijd één iets uitgebreidere controle."

Sociale kudde

"De dieren die hier grazen noemen we de sociale kudde. Het is een familie bij elkaar met stieren, kalven, pinken en koeien. Door het jaar hebben ze een andere voedingsbehoefte. In de winter worden ze daarom verplaatst richting de Karnemelksloot. Dit is onze sterkste kudde met 42 dieren. Op 14 november worden ze gevangen en verplaatst. Daarnaast zijn er nog wat kleinere stukjes natuur waar andere Galloways lopen. In totaal grazen er ongeveer 150 dieren op 240 hectare land."

Met rust laten

Hoewel het de bedoeling is de kudde zo veel mogelijk met rust te laten, grijpt Wouter wel in als dat nodig is. "Ik zorg voor de dieren, maar het doel is om dat zo veel mogelijk te doen met mijn handen in mijn zakken. Deze dieren zijn geweldig sterk en fit. Maar als ik zie dat een jonge stier het niet redt, dan laat ik een veearts komen en zal ik bijvoeren."
"Het mooiste is als de kalveren in februari / maart worden geboren. Dan teren ze eerst op de moedermelk en grazen ze van het sappigste gras in het voorjaar. Het is gebeurd dat een moeder haar kalf niet accepteerde. Ik heb haar - Truus - mee naar huis genomen en de fles gegeven. Toen ik een keer weg moest en mijn vrouw de fles wilde geven werkte dit niet. Pas toen mijn vrouw mijn jas met mijn geur had aangetrokken wilde het kalf drinken. Truus is nu ruim drie jaar oud en graast in de kudde. Ik hecht mij niet echt aan de dieren, maar Truus vind ik nog steeds gezellig en ze is een van de weinige die graag naar mij toe komt."

Truus naar de slager

Toch zal het niet lang meer duren voordat Truus en nog zes andere dieren uit de kudde worden gehaald en naar de slager gaan. "We selecteren heel goed. Dit keer gaan er zeven runderen naar de slacht. We vangen ze en ik begeleid ze naar het transport. Natuurlijk heeft het iets droevigs, maar we doen dit om de kudde gezond te houden. Ik zorg dat de dieren met respect behandeld worden. Het is humaner dan wanneer ze verhongeren in de natuur of wanneer ze lijden nadat ze iets breken of ziek worden en sterven."

Vleesverkoop
en lezing

Vlees van de koeien die rond het Naardermeer lopen, op tafel in Muiden, Muiderberg, Bussum, Weesp en Naarden. Dit is de kern van het initiatief van de Stichting Free Nature, eigenaar van de kudde Galloways, en Natuurmonumenten, eigenaar van het gebied.

Gemiddeld lopen er nu zo'n 145 dieren in het Naardermeer. Deze lopen het hele jaar buiten en eten vooral gras. Om de kudde gezond en evenwichtig te houden wordt ieder najaar een aantal dieren geslacht. Galloway Naardermeervlees kan besteld worden. De eerstvolgende verkoopdag is zaterdag 17 november. Bestellen kan via gallowaynaardermeer.nl.

Lezing

Dinsdag 20 november houdt Wouter Slors, beheerder voor Free Nature, samen met collega Arjen Boerman een lezing. Aanvang om 19.30 uur in de Werkschuur van Natuurmonumenten tegenover Gasterij Stadzigt.

Stichting Free Nature begraast door heel Nederland - van het Drielandenpunt tot aan Schiermonnikoog- met 'sociale kuddes'. Arjen legt uit hoe dat werkt en Wouter vertelt over de dagelijkse praktijk rond het Naardermeer. Graag aanmelden per mail: wouter.slors@freenature.nl.

Verkoop vlees

De verkoop van het vlees gebeurt nu al bijna zeven jaar en is snel verkocht. "In het begin waren het vooral leden van Natuurmonumenten die het vlees afnamen, een redelijk vaste kern. We kunnen ongeveer 300 klanten bedienen. Het vlees heeft een hele goede smaak omdat de dieren rustig groeien, goed gras eten en niet opgejaagd worden. Het is geen biefstukkoe, het vlees is meer geschikt voor worst, stoofvlees en gehakt."

Wouter werpt nog een laatste blik wanneer hij wegloopt, terug naar zijn boot om ons naar de bewoonde wereld te brengen. En de kudde? Die ziet hij van de week wel weer terug.

Blijf niet doorlopen met voetklachten

Uitgerekte banden, spieren en pezen kunnen leiden tot een doorgezakte voet

Met name 50-plussers kunnen te maken krijgen met voetklachten, die gepaard gaan met pijn bij het staan of lopen.

WEESP / MUIDEN Met name 50-plussers kunnen te maken krijgen met voetklachten, die gepaard gaan met pijn bij het staan of lopen. Voetsula kan helpen. Er zijn vestigingen in Weesp en Muiden. In Muiden is er bovendien een gratis inloopspreekuur op donderdag 15 november.

De gewrichtsbanden, spieren en pezen in de voeten worden in de loop van ons leven slapper. Ze moeten dan harder werken om het lichaam in balans te houden. Hoe meer de banden, spieren en pezen uitrekken, hoe meer ruimte er tussen de voetbotjes ontstaat. De voet wordt wat langer en breder, ook wel een doorgezakte voet genoemd. Schoenen die altijd prima pasten, zitten opeens (te) strak. Het gevolg: pijnlijke, branderige en vermoeide voeten, overmatige eeltvorming, likdoorns, ingegroeide teennagels of knobbels. De vetkussentjes onder de bal van de voet en de hiel worden met het ouder worden dunner, soms met pijnklachten tot gevolg. Het kraakbeen tussen de voetgewrichten slijt, waardoor eerder stijfheid, pijn en vergroeiingen optreden. Een verkeerd staande voet kan eveneens voor overbelasting en pijn of zelfs een ontsteking zorgen. Het kan ook klachten in de enkel, knie, heupen, de rug of de nek geven. Minder bloedtoevoer in benen en voeten zorgt voor een drogere huid met meer kans op kloven en wondjes. Die genezen bovendien minder snel. Hetzelfde geldt voor schimmelinfecties in de huid of de nagels. De podotherapeut heeft diverse mogelijkheden om de voetklachten te behandelen, zoals speciale zolen, teenstukjes en schoenadvies. Mensen kunnen ook zonder tussenkomst van een arts bij Voetsula terecht. Bel voor het maken van een afspraak met het secretariaat van Voetsula: 035-8871565. Locatie Voetsula Muiden: Gezondheidscentrum Muiden, Burgermeester de Raadtsingel 15A. Locatie Voetsula Weesp: Fysiotherapiepraktijk AdFysio Weesp, C. van Drosthagenstraat 17a. Donderdag 15 november is er vanaf 10.00 uur een gratis inloopspreekuur bij Voetsula Muiden.

18 / 24

Schilderwerken van Pietra Piet te zien tijdens het Landelijk Atelier Weekend.

donderdag 15 november

Amalia: Bussum en tv

WOC Spieghelwijck 14.00 uur

Lezing en film over de begintijd van de tv die vanuit Bussum werd verzorgd. Voor de toenmalige inwoners een sensatie: mensen die je net nog op tv zag, kwam je daarna gewoon op straat tegen: Dorus, Swiebertje, Pipo de Clown, Willem Duys.

Koningslezing

Remonstranten Naarden-Bussum 20.00 uur

Jacco Eltingh won met partner Paul Haarhuis alle grandslamtoernooien. Tegenwoordig draagt hij zijn ervaring met motivatie en inspiratie over in tennisclinics en lezingen. Hij spreekt over 'Sport als geloof of als leidraad voor het leven'.

vrijdag 16 november

't Bussums GeheugenHuis

Wijkcentrum Uit Wijk 10.00 uur

Een ontmoetingsplek voor en door mensen met (beginnende) geheugenproblemen en/of mantelzorgers. Er worden onder andere geheugenspellen gespeeld, er zijn creatieve activiteiten en er wordt gezellig koffiegedronken en geluncht met elkaar. Meer info: elindhout@versawelzijn.nl.

Creativiteitsgroep voor jongens en meisjes

SCAN 13.30 uur

Heb je zin om te plakken, knippen, verven? Dan zit je goed bij de creativiteitsgroep van de SCAN om mooie knutselwerkjes te maken. Voor jongens en meisjes van vier tot en met zeven jaar. De kosten zijn 2,40 euro. Informatie: Jose de Groot, 035-6943262.

zaterdag 17 november

Samen lunchen

Proeflokaal Bregje 12.30 uur

Zoals altijd op de derde zaterdag nu weer bij Bregje. Maar er is nu een vast lunchaanbod voor 10 euro. Drankjes apart betalen. Aanmelden of eventueel afzeggen voor 15 november door inspreken bij Lidemey 035-8889959 of Pépé 035-6944483.

Landelijk Atelier Weekend

Pietra Piet Atelier 10.00 uur

Tijdens het Landelijk Atelier Weekend opent Pietra Piet voor het eerst de deur van haar nieuwe atelier aan de Kapelstraat 41 in Bussum. Een atelier vol figuratieve, kleurrijke schilderijen en objecten. Zaterdag en zondag van 10.00 tot 17.00 uur.

Landelijk Atelier Weekend

Atelier Sharon Manassen 11.00 uur

Interessante experimenten te zien tijdens het Landelijk Atelier Weekend van Sharon Manassen en Edith van Eijden aan de Voormeulenweg 37 in Bussum. Het duurt tot 17.00 uur.

zondag 18 november

Psychosomatiek 'De betekenis van organen en ziekten'

de Besant Hall 10.30 uur

Lezing door Henk Fransen. In 2015 lanceerde hij de videoreeks 'De zoektocht naar genezing'. In 2016 creëerde hij het eerste medicijnloze ziekenhuis van Nederland.

Schuttersdag

Vestingmuseum 14.00 uur

Op elke eerste en derde zondag van de maand is het Schuttersdag in het Nederlands Vestingmuseum. De kanonniers nemen je mee terug in de tijd en laten je de geschiedenis zelf ervaren. Tussen 14.00 en 16.00 uur laten de kanonniers het vestinggeschut bulderen!

Expositie: Spelen met Licht

Galerie Pouloeuff 14.00 uur

Galerie Pouloeuff licht de donkere wintermaanden in Naarden-Vesting op met een nieuwe expositie. Het thema van licht is in deze bijzondere presentatie op verschillende manieren vertaald in de getoonde werken.

maandag 19 november

Brainstorm-NAH

Wijkcentrum Uit Wijk 13.00 uur

Heb je blijvende restverschijnselen als gevolg van een hoofdtrauma, ziekte, bloedingsstoornis? Kom dan naar de lotgenoten-activiteitengroep op de maandagen tot 14.30 uur. Aanmelden is niet nodig.

dinsdag 20 november

Oefengroep Nederlandse Taal

Buurtcentrum Uit-Wijk 10.00 uur

Spreken, lezen, schrijven en/of grammatica oefenen met Nederlandse vrijwilligers. Iedereen is welkom. Gratis deelname. Info: Esther Lindhout, 06-27025703 of Elindhout@versawelzijn.nl.

Sieradengroep

SCAN 15.30 uur

Vind je armband, ketting en oorbellen leuk? Dan is sieraden maken iets voor jou! Je gaat zelf een armband, ketting of oorbellen maken. Voor kinderen tussen de zeven en dertien jaar. De kosten zijn 2,40 euro. Informatie via Jose de Groot: 035-6943262.

Lezing kuddes en begrazing rond Naardermeer

Werkschuur 19.30 uur

Lezing door Wouter Slors, beheerder Free Nature met collega Arjen Boerman. Over begrazing met sociale kuddes. Arjen legt uit hoe dat werkt en Wouter vertelt over de dagelijkse praktijk rond het Naardermeer. Aanmelden: wouter.slors@freenature.nl.

Excel

Bibliotheek Gooi en meer vestiging Bussum 19.15 uur

Excel-cursus, de basisfunctie van het rekenprogramma met vele toepassingen. Aanmelden via www.volksuniversiteitnaardenbussum.nl.

Voeding en Landbouw geven betekenis

AC Jan Ligthart 20.00 uur

In deze lezing en uitgebreider in zijn laatste boek 'Goed Eten' betoogt Michiel Korthals dat voeding en landbouw het menselijk bestaan betekenis geven.

woensdag 21 november

Oosterse filosofie

Bibliotheek Gooi en meer vestiging Bussum 10.00 uur

Kennismaking met de oosterse filosofie. Boeddha, Confucius, Lao tse en de Bhagavad Gita. Aanmelden via www.volksuniversiteitnaardenbussum.nl.

Kunstlezing

Bibliotheek Gooi en meer vestiging Bussum 10.30 uur

De maandelijkse kunstlezingen op de derde woensdag door Henk Roos gaan weer beginnen. Deze keer is het onderwerp 'Classic Beauties' in de Hermitage in Amsterdam. Entree is 4 euro voor ASGM-leden en 6 euro voor niet-leden. Koffie uit de automaat 0,50 euro.

Technoclub voor jongens en meisjes

SCAN 13.30 uur

Op de woensdagmiddag is er techniekles voor jongens en meisjes van negen tot en met twaalf jaar met zagen, boren, hameren. We werken met hout, metaal en andere materialen. Tien lessen voor 24 euro. Informatie Jose de Groot, 035-6943262.

Lezing Henk Butink

WOC Bellefleur 14.30 uur

Henk Butink geeft een presentatie over het oeuvre van Antoni Gaudi, deel 2. De kosten: 4 euro, inclusief kopje koffie of thee.

Tekenen

SCAN 15.15 uur

Bij de Scan is nog plek voor kinderen van vijf tot en met twaalf jaar die het leuk vinden om goed te leren tekenen. Je leert met verschillende materialen omgaan zoals houtskool, pastels en verf. Kosten voor tien lessen: 33 euro. Informatie: Jose de Groot, 035-6943262.

Chi Neng Qigong lessen

Praktijk Piith 16.00 uur

Woensdag van 16.00 tot 17.00 uur en van 17.30 tot 18.30 uur lessen in Chi Neng Qigong door erkende instructeur. Eerst een introductieles tegen gereduceerd tarief volgen? Geef je dan op bij Gerda Schoots, 06-24 35 31 38 of adco90@planet.nl.

Schakeldiner

Wijkpost De Schakel 16.45 uur

Een heerlijk driegangendiner voor 8 euro, inclusief drankjes. Opgeven in De Schakel of bellen met R. de Beer, 0294-777906.

Fitstaptrainingen Gooische Meren

WOC Bellefleur 19.00 uur

Fitstap is een nieuw, uniek beweegprogramma. Met Fitstap voel jij je in twaalf weken (weer) fit en vitaal. Daarbij staat een gezonde geest in een vitaal lichaam centraal. Fitstap is er voor elke conditie. Stel je vraag aan FitStapcoach, Tineke: 06-53315736. Informatie op www.fitstap.nl.

Haiku, gedichten met regels van 5, 7 en 5 lettergrepen maken

Bibliotheek Gooi en meer vestiging Bussum 19.30 uur

Workshop 'Haiku', het maken van korte gedichten, verlevendigd met een tekening of schildering. Aanmelden via de website: www.volksuniversiteitnaardenbussum.nl.

De Zijderoute, een boeiende geschiedenis

Bibliotheek Gooi en meer vestiging Bussum 19.30 uur

De Zijderoute, een boeiende geschiedenis. Onno Janssens vertelt u over de geschiedenis van de opkomst en ondergang van de Zijderoute. Aanmelden via www.volksuniversiteitnaardenbussum.nl.

MIndfulnesstraining

Atma-coaching 20.00 uur

8-delige, op de praktijk gerichte, mindfulnesstraining die zeker effect heeft op je leven; minder stress, meer helderheid, rust en genieten!

Bridgen in Trefpunt

Het Trefpunt 19.30 uur

Terug van weggeweest! Vanaf 1 februari speelt Bridgeclub Trefpunt weer op haar oude honk in het Trefpunt aan de Lorentzweg 59 in Bussum. Wij nodigen bridgers uit om weer mee te komen doen. Iedere woensdag avond v.a. 19.10 uur bent u welkom. Voor info: tel. 035-6940321.

donderdag 22 november

Koffieochtend buurtkamer de kazerne

De Kazerne Muiden 10.00 uur

Elke donderdagochtend is er een koffie/thee-inloop in buurtkamer de kazerne. Alle inwoners uit Muiden zijn van harte welkom voor een lekker vers kopje koffie. Van 10.00-12.00 uur. Er worden geen vaste kosten gevraagd, maar een kleine vrijwillige bijdrage.

WerkZoekersServicePunt in de Palmpit

WOC De Palmpit 9.00 uur

Spreekuur op afspraak voor vragen rond studiekeuze, stage, leerwerkplek, vrijwillig en betaald werk. Afspraak maken door te bellen naar 06-404 145 60; voor langere ondersteuning biedt WerkInJeEigenWijk het inzetten van onze Kansenanalyse en werkVINDsoftware die alle vacatures van Nederland bevat.

Goois Maculacafé

Het Trefpunt 14.00 uur

Deze keer komt een medewerkster van Passend Lezen vertellen welke mogelijkheden voor slechtzienden er zijn bij deze organisatie. Ook niet-leden van de Maculavereniging en partners zijn welkom. Gratis entree. Aanmelding is gewenst bij Marijke Vierbergen, 035-6233838 of 06-22 24 86 80.

Bustocht naar de Veluwe

Wijkpost De Schakel 9.00 uur

Een mooie dagtocht met de bus over de Veluwe. Met gids en volledig verzorgd kost het 53 euro. Opgeven in De Schakel of bellen met T. v.d Horst: 035-6949312.

Duurzaamheidscafé

AC Jan Ligthart 19.30 uur

Het Duurzaamheidscafé Gooise Meren over de kracht van het collectief met de sprekers Lucas Mol (Dutch Mountain & De Groene Afslag), Jesse Jorg (WeTheCity) en Paul Doorenbosch (Duurzaam RemCom).

21 / 24

Let op:

Tekst nog even veranderen naar:

voor aanstaande maandag via oplossing@entermedia.nl .......

KRUISWOORDPUZZEL
Winwoord: SOELAAS

CRYPTOGRAM
Winwoord: SMAAKJE

SUDOKU
Wintotaal: 4+9+6= 19