MuiderNieuws

9 september 2015

MuiderNieuws 9 september 2015


Gaat ook Muiden vluchtelingen opvangen?

Gemeentebestuur volgt zaak op de voet

door Sjoerd Stoop

MUIDEN - Bussum, Naarden en Muiden gaan samen onderzoeken of en hoeveel vluchtelingen er opgevangen kunnen worden.

Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) riep maandag alle Nederlandse gemeenten op om hun verantwoordelijkheid te nemen nu de stroom vluchtelingen naar Nederland steeds groter wordt.

Bussum gaat bellen met fusiepartners Naarden en Muiden

Voorzitter van het COA-bestuur Gerard Bakker: "We vangen nu al bijna 30.000 mensen op. Maar er komen er 1.800 per week nieuw binnen." Bussum zegt contact te gaan leggen met fusiepartners Naarden en Muiden om samen te onderzoeken wat er gedaan kan worden. "De problemen hebben de volste aandacht van het gemeentebestuur. We gaan snel bellen met Naarden en Muiden."

Fuseren
Dit omdat de drie gemeenten op korte termijn fuseren en het volgens Bussum logisch is om dit als gemeenten gezamenlijk op te pakken. Een woordvoerder van de gemeente Muiden laat weten dat de gemeente de ontwikkelingen op de voet volgt en afwacht wat Hilversum, als grootste gemeente in de regio, gaat doen.

Honderden
Want er wordt ook gekeken of de vluchtelingenproblematiek regionaal kan worden aangepakt. Onder aanvoering van Hilversum wordt onderzocht of de regiogemeenten samen plekken aan kunnen wijzen voor snelle opname van vele honderden asielzoekers.

Het zou zomaar kunnen dat de Kolonel Palmkazerne dan weer genoemd gaat worden als opvangplek. Het COA deed al eerder een verzoek om op het kazernecomplex vluchtelingen op te vangen. Dat verzoek werd door de provincie Noord-Holland afgewezen, maar vanuit de politiek wordt toch weer druk uitgeoefend op de provincie.

Weesp
De gemeente Weesp is ondertussen al een stap verder. Daar liet het college van B en W na een kort overleg gisteren al weten de deur wagenwijd open te zetten voor vluchtelingen.

"Over het vervolg van het contact tussen de gemeente Weesp en het COA zal de gemeente de komende periode haar bewoners, bedrijven en andere betrokkenen uiteraard nauwkeurig blijven informeren", zo laat de gemeente weten.

Terugkijken op Swing op de Brink

Foto: Bob Awick

MUIDERBERG - Feest in Muiderberg dit weekend. Het hele dorp was weer uitgelopen voor Swing op de Brink.

Met optredens van Ventura Highway, Ruud de Wild, Alderliefste en The Locals was het weer een feest zoals vanouds. Het was druk en gezellig, zo kan worden teruggeblikt. Nieuw dit jaar was de cocktailbar die door de Zeemeeuw midden op het feestterrein was ingericht. En als klap op de vuurpijl was er een bijzondere koffiebar in de vorm van een Fiat 500.

Op pagina 5: zondag was het de beurt aan de kinderen.

Milieurapport KNSF nog niet oké

MUIDEN - De milieueffectrapportage van het bouwplan op het KNSF-terrein is onvoldoende. Zo concludeert de commissie M.E.R.

De gemeenteraad van Muiden heeft de commissie gevraagd het milieueffectrapport te toetsen. Er zijn nog hiaten over het behoud van de cultureel-historische waarden op het terrein, de toename van stikstof in het Naardermeer en de hoge geluidsbelasting van sommige huizen.

De commissie heeft aan de gemeente gevraagd de benodigde aanvullende informatie te leveren om deze vragen te kunnen beantwoorden. De gemeente heeft beloofd dit zo snel mogelijk te geven.

18

september wordt de Spieringbrug eindelijk geopend

Sven Karsenbarg wint 30 Minuten van Muiderberg

Na zes jaar eindelijk een andere naam op de bokaal

De deelnemers, 11 in totaal, vlak na de start. Foto: Yvette Geerts

door Yvette Geerts

MUIDERBERG - Sven Karsenbarg (52) wist afgelopen zondag de winst binnen te halen tijdens de laatste 30 Minuten van Muiderberg. Zo'n 11 Laserzeilers streden om de titel. Voor aanvang van de in totaal vijf races stonden Paul de Heus (52), Hans van der Drift (51) en Sven Karsenbarg samen aan kop.

'Sportieve strijd, maar op de steiger is alles weer koek en ei'

Met de winst van Karsenberg kwam er na zes jaar eindelijk een andere naam te staan op de bokaal. De afgelopen jaren ging de winst naar Van der Drift. Het deelnemersveld was zeker met deze drie heren, alle oud-wedstrijdzeilers, behoorlijk sterk. Oud-Weesper Karsenbarg liep in 2004 nipt deelname aan de Olympische Spelen mis en is oud-catamaranzeiler. Van der Drift begon vrij ontspannen aan de race en liet vooraf al weten het niet erg te vinden om de beker dit jaar niet mee naar huis te nemen. "Het gaat altijd vrij relaxed; op het water is er natuurlijk wel strijd, maar op de steiger is alles weer koek en ei", laat hij weten. Onder de deelnemers was één vrouw. Zij verliet de wedstrijd voortijdig in verband met de krachtige wind. Er was in de eerste race een stevige wind, windkracht vier, maar de meeste deelnemers lieten weten het perfect zeilweer te vinden. In de vijfde en laatste race trok de wind behoorlijk aan tot een windkracht vijf en gingen meerdere boten om.

Op weg naar de eerste boei. Foto: Yvette Geerts

Jeroen den Hartog van Watersportcentrum Muiderberg had zoals altijd alles tot in de puntjes voorbereid. Na het leggen van de baan begeleidde hij de wedstrijd vanaf het water. Zo'n twintig jaar geleden begon hij met 2 Laserboten. Dat aantal is behoorlijk toegenomen en inmiddels verhuurt hij ook surfplanken en SUP-boards. Deze sportieve en gedreven 53-jarige ondernemer leeft als het ware op en van het water. Hij begon met zeilen op zijn achtste en als hij de kans krijgt zeilt hij ook nu nog menige tocht. Op vakantie gaan doet hij vooral in de winter. Maar ook dan moeten er boten en water in de buurt zijn.

Afsluiting seizoen
Donderdagavond is er als afsluiting van het seizoen nog een vriendschappelijk wedstrijdje tussen een aantal laserzeilers.

50PLUS partij wil meedoen aan verkiezingen

MUIDEN - 50PLUS denkt erover na om mee te doen aan de gemeenteraadsverkiezingen van Gooise Meren van komende november.

50PLUS kent momenteel nog geen lokale takken, maar onder druk van de leden doet het hoofdbestuur nu wel onderzoek om lokaal te gaan opereren. De leden uit Bussum, Naarden en Muiden van 50PLUS hebben al aangegeven achter de deelname te staan.

Onderzoek
Jan Nagel, oud-wethouder van Hilversum, doet momenteel voor 50PLUS onderzoek naar de eventuele deelname. "Voorwaarde is dat we voldoende goede kandidaten krijgen. Met name in Naarden en Muiden is dat nog niet het geval. Ook in Bussum kunnen we mensen die of ervaring in het raadswerk of een goede maatschappelijke visie hebben, goed gebruiken", zo zegt Nagel. 50PLUS kan als landelijke partij nog tot en met 5 oktober aangeven mee te doen aan de verkiezingen van Gooise Meren.

Loop een succes

MUIDEN - De 30ste Muiderslotloop was vrijdag een succes, ondanks het slechte weer.

Tegen 18.30 uur werd het zowaar droog. Er waren 174 deelnemers die onder vrolijke muziek van start gingen en bij terugkomst een mooie pen kregen met de opdruk '30e Muiderslotloop 1986-2015'.
Heren: (1) Dennis de Knijff uit Almere in 35.25, (2) Arjen Hart uit Berkhout in 36.59, (3) Patrick Stastra uit Amsterdam in 38.36.
Heren veteranen: (1) Rene Wiering uit Amsterdam in 39.06, (2) W. Veldhuysen uit Amsterdam in 42.25, (3) Ron Stuur uit Amsterdam in 43.19.
Vrouwen: (1) Jeske van der Pal uit Westzaan in 41.59, (2) Veronica de Meyer uit Naarden in 46.31, (3) Franca van Mechelen uit Amsterdam in 49.23.

Eerste nieuwe stuk A1 in gebruik genomen

De weg vlak voor de oplevering Foto: Rijkswaterstaat

MUIDEN - Net over de brug bij het Amsterdam-Rijnkanaal (vanaf Amsterdam) is maandag het eerste nieuwe stuk A1 in gebruik genomen.

Het nieuwe stuk onder een viaduct door ligt vlak bij de nieuwe vertakking naar de A9 waar druk aan gebouwd wordt. De A1 langs Weesp wordt de komende jaren verlegd en verbreed tot twee keer vijf rijbanen. Een monsterklus. Ergens volgend jaar moet het grootste deel af zijn. Dan ligt bij Muiden het breedste aquaduct van Europa onder de Vecht door.

Op onze site, www.muidernieuws.nl, staat een filmpje.

Gestolen aanhanger gevonden

MUIDERBERG - De politie heeft vrijdag aan de Rembrandtlaan een gestolen aanhanger gevonden.

De aanhanger werd rond 15.00 uur opgemerkt. Na een controle bleek die te zijn gestolen. Het voertuig is terug naar de rechtmatige eigenaar.

Plezier op het Kinderpark op de Brink

Foto: Bob Awick

MUIDERBERG - Het is het logische vervolg van de eerste dag Swing op de Brink, de zondag met veel vertier voor kinderen. Zaterdagavond was Swing op de Brink al een gezellig succes. Op de Brink werd zondag weer het Rabo Kinderpark opgebouwd. Maar er was meer. Op het podium traden onder meer een kinderkoor op, de Parlevinkers, het Amsterdamse Smartlappenkoor, Manoeuvre en The Beatless op. De organisatie kan terugkijken op een geslaagd evenement.

Achterblijvers aan de slag met de Wielerronde Jan de Wee(sp)

Jan de Wee (78) overleden

Jan de Wee (links van de stoel) nam vorige maand afscheid van TFC Weesp. Foto: Sjoerd Stoop

WEESP - "Jullie moeten me beloven dat er nog minstens één editie van de Weesper Wielerronde komt. En die moet dan heten: Wielerronde Jan de Wee(sp)." Ja, iets organiseren kon je wel aan Jan de Wee overlaten.

Door hem kreeg Weesp in 2005 de Wielerronde weer terug

Jan de Wee overleed vorige week woensdag (2 september) op 78-jarige leeftijd. Dat was geen complete verrassing, maar toch kwam het onverwachts. Een paar dagen ervoor verkondigde hij nog dat hij 14 september naar de start van Duchenne Heroes wilde, een wielerevenement door de Benelux. Het hotel was al geboekt. En als Jan iets wilde, kreeg hij dat altijd voor elkaar. Maar dit dus niet meer.

Jan de Wee zorgde er in het feestjaar 2005 (Weesp 650) voor dat Weesp de Wielerronde terugkreeg. Hij heeft dat evenement ook de tien jaar daarna georganiseerd. Zo'n anderhalve maand geleden belde de redactie hem op. We hadden gehoord dat de toekomst van de wielerronde aan een zijden draad hing en wilden daar meer over weten. Op de openingsvraag: "hoe is het Jan?", verzuchtte hij: "Niet zo goed. Magere Hein komt me nu echt halen." Al een paar keer eerder was hij ernstig ziek geweest, maar hij wist dat steeds te overwinnen. "Maar de kanker zit nu overal. Het is klaar."
Jans laatste wens was dat 'zijn' wielerronde zou blijven bestaan. In de tijd die hem nog restte hoopte hij een opvolger te vinden en in te werken. Zijn maten die hem de afgelopen edities hebben geholpen bij de organisatie hebben hem in de laatste contacten beloofd dat zij die rol gezamenlijk op zich gaan nemen. Een grote geruststelling voor Jan.Overigens was Jan geen Weesper, maar een inwoner van Amsterdam. Toch was hij zeer verknocht aan Weesp. De uitvaart van Jan de Wee is vandaag (woensdag 9 september) om 12.00 uur.

Ellen Bosnak

Terug in Weesp na drie jaar Malawi met haar gezin
Weesper sinds 2008
39 jaar

Weesp of Malawi?
"Ik ben blij om terug te zijn, maar heb ook heimwee naar Malawi. Het voelt als een omgekeerde cultuurshock. Het liefste zou ik het beste van beide willen hebben: 9 maanden per jaar stralend weer, ongerepte natuur en vrijheid, maar dan goed georganiseerd, supermarkt dichtbij en niet alleen maar doodzieke patiënten."

Mooiste ervaring in Malawi?
"Dat Wieger en ik als arts en psychiater een verschil hebben kunnen maken in dit allerarmste land ter wereld."

Trots op?
"Dat er dankzij Doctors for Malawi straks een paar honderd Malawiaanse dokters zijn die goed zijn opgeleid in de psychiatrie en kindergeneeskunde. Dat het aantal psychiaters met 300% is toegenomen en dat we onze droom om dit te doen hebben doorgezet."

Is Weesp veranderd?
"Absoluut. De binnenstad is hip geworden met plekken voor koffie en terrasjes en de jonge bomen aan de gracht."

Wat doe je in het dagelijks leven?
"Ik werk als psychiater in het AMC en samen met Wieger heb ik drie kinderen: Mees, Pop en Jaap. Binnenkort ga ik weer tangodansen en muziek maken. Fotografie is ook een hobby."

Favoriete stek in Weesp?
"Onze eigen tuin, maar ook wel een bankje aan het water."

Wat miste je het meest uit Weesp?
"Vrienden en een cultuur die je begrijpt."

Je beste eigenschap?
"Mijn enthousiasme en gedrevenheid."

En je slechtste?
"Ik ben goedgelovig."

Vluchtelingenopvang in Weesp?
"Zeker wel. Mensen vluchten niet zomaar en laten met gevaar voor eigen leven alles achter, het zijn geen goudzoekers."

Welk lokaal nieuws houdt je bezig?
"Ik ben vooral onder de indruk hoe goed we het hier hebben en hoe weinig er te klagen is."

Inbraak of vernieling?

WEESP – Agenten hebben vrijdagavond in de buurt van de Vincent van Goghstraat tevergeefs gezocht naar twee mensen. Dit naar aanleiding van een ingegooide ruit.

De politie werd om iets voor half tien gewaarschuwd door een buurtbewoner die glasgerinkel hoorde en vervolgens twee personen zag wegrennen via de Frans Halsstraat naar de Jan Tooropstraat. Zij werden door de agenten niet meer gezien. Op het Herensingel werd wel een huis aangetroffen met een ingegooid raam. Zo op het eerste gezicht was er niks meegenomen. De politie weet daarom niet of het om inbraak of vernieling gaat.

Nog een Hoofdgerecht

WEESP - Vier jaar na het succesvolle benefietdiner in de Middenstraat organiseert Petra Hoogendoorn opnieuw 't Hoofdgerecht. Deze keer zal het benefietdiner plaatsvinden op bastion de Roosenboom op zaterdag 26 september.

Heel Weesp is uitgenodigd om tussen 17.00 en 22.30 uur aan te schuiven aan het diner op Burendag. Er is livemuziek en eten en drinken. Entree is 10 euro, kinderen tot 18 jaar betalen niets. De opbrengst gaat naar de ontwikkeling van een app als hulpmiddel bij revalidatie na een hersentumor.

Auto in puin, dader spoorloos

WEESP - Wie heeft in de nacht van zaterdag op zondag een Renault aan puin gereden en is daarna doodleuk doorgereden? Ontsteltenis bij Florine Wiers over wat er met haar moeders auto is gebeurd.

De Renault van haar moeder werd zaterdagochtend vroeg, zo rond vijf uur, aangereden in het parkeervak in de bocht Jan Tooropstraat/Herensingel.

Wiers: "De auto ligt aan de voorkant helemaal in puin. Ik heb bij mensen in de buurt aangebeld en zij hebben hard remmen gehoord, een keiharde knal, gehoord dat de auto is teruggereden en daarna is doorgereden. Op het kenteken van mijn moeders auto is rode verf te zien, dus het zal een rode auto zijn geweest." Dat wordt bevestigd door een getuige die zich meldde na een oproep op onze website. Hij heeft informatie die Florine en haar moeder verder kan helpen. Ze zijn inmiddels met elkaar in contact gebracht.

'Je moet kritisch blijven in hoe ver je gaat met diagnostiek'

25 jaar dierenarts in Weesp en Muiden

Dierenarts Hans Terwee met zijn labrador Pip in zijn praktiijk in Weesp. Foto: Ruth van Kessel

door Ruth van kessel

WEESP - Omgevlogen zijn die 25 jaar, zo constateerde dierenarts Hans Terwee vorige week dinsdag. Op 1 september 1990 begon hij in twee dierenartspraktijken in Weesp en Muiden: Dierenkliniek Het Groote Plein en Dierenartsenpraktijk Muiden. Het verschil tussen die twee? In de kliniek vinden ook operaties plaats, in de dierenartspraktijk niet.

Verder is het hetzelfde team van dierenartsen en assistenten dat dagelijks tussen de twee praktijken heen en weer pendelt. "Gek genoeg lijkt het dat we het toen drukker hadden dan nu en meer dieren zagen per praktijk", zo mijmert Hans Terwee tijdens het gesprek. "Maar of ik daar gelijk in heb? De dierengeneeskunde is wel erg veranderd."

'Soms moet je baasjes tegen zichzelf beschermen'

Waarin zit die verandering?
"De grootste ontwikkeling is de groei aan mogelijkheden die je per patiënt hebt om te diagnosticeren. Bloedonderzoek, echo's, röntgen, dat was er vroeger allemaal niet. Je gaat veel meer de diepte in bij een klacht, daarom is het per patiënt veel intensiever geworden. Dat is ook de reden waarom we nu alleen nog op afspraak werken en niet meer met open spreekuren. We nemen nu de tijd die nodig is en werken niet meer op tegen een wachtkamer met blaffende honden. Dat is niet meer te doen."

Vindt u het een goede ontwikkeling?
"Dat de mogelijkheden om een juiste diagnose te kunnen stellen zijn toegenomen vind ik een goede zaak en dat is ook elke keer weer een fantastische uitdaging. Maar ik vind dat je kritisch moet blijven of je al die diagnostiek wel moet inzetten, zeker als de diagnose niet tot een andere behandeling leidt. Dan ben je onnodig het dier aan het belasten, afgezien van de kosten. Soms moet je baasjes tegen zichzelf beschermen: je kunt immers van een oude kat geen jonge maken. Aan de andere kant zijn de therapiemogelijkheden ook toegenomen en kun je als dierenarts meer doen."

'De mogelijkheden van diagnostiek zijn in 25 jaar enorm toegenomen'

Zijn de baasjes ook veranderd?
"Veel mensen beschouwen hun huisdier als hun kindje, dat is niet veranderd. Wel zijn baasjes door internet veel beter geïnformeerd en komen ze beslagen ten ijs op het spreekuur. Als dierenarts werk je zo op deze manier meer samen met de diereneigenaars, dat vind ik wel een gezonde ontwikkeling. Zolang baasjes maar blijven onthouden dat hun kat of hond onder aan de roedel staat en je ze als zodanig moet behandelen. Je moet er geen kinderen van maken, maar ze consequent benaderen en positief belonen. Dan beleef je het meeste plezier aan je dier, nog steeds."

Maar toch een dierengedragwinkel aan de praktijk toegevoegd?
"De dierengedragwinkel is een initiatief van onze José Dieker, die daar speciaal een opleiding voor heeft gevolgd en jarenlange ervaring heeft. Zij richt zich vooral op ongewenst gedrag van katten zoals plassen in huis en komt bij mensen thuis om gerichte adviezen te kunnen geven. Ook geeft zij voorlichting over dierengedrag aan mensen die voor het eerst een huisdier hebben en benadrukt zij het belang van goede socialisatie. Het is een service die we bieden, het is niet omdat de dieren zich anders gedragen dan vroeger."

Hoe komt u aan uw liefde voor dieren?
"Dat vraag ik me al jaren af. Ik ben opgegroeid in Amsterdam en zat altijd met mijn neus in boeken over dieren en als het even kon ging ik naar Artis. Geen idee waarom. Toen we thuis zelf een hond en later een kat kregen, werd het alleen maar erger en schreef ik me op mijn 17de in voor de opleiding diergeneeskunde. Ik werd ingeloot, anders was ik misschien wel bosbouwer geworden. Dat leek me toen ook een leuke studie."

Hoe komt het dat het vak u zo past?
"Dat brengt me terug naar het begin van dit gesprek. Het vak is heel praktisch: de diagnostiek is een puzzel die steeds interessanter wordt en de behandeling is knutselen. Zeker als er operaties aan te pas komen. Dat is de link met vroeger, toen knutselde ik als kind van Lego ook al van alles in elkaar. Ik ben een doener en los graag dingen op, dat maakt dit vak zo boeiend. Ook nog na 25 jaar."

Bekend van tv

Het is alweer een paar jaar geleden dat Hans Terwee als de tv-dierenarts meewerkte aan negentig afleveringen van het SBS6-programma 'Dieren op spreekuur'. De herhalingen worden nu nog uitgezonden en menig keer hoort Terwee terug: 'Ik zag u op televisie'. Soms waren er wel drie opnamen per dag in zijn praktijk aan het Grote Plein. Terwee: "Een hectische, maar ook leuke tijd. Met een heerlijke taart als bedankje achteraf."

Column

Jan met de pet

'Maar ik voelde aan alles: achter de schermen rommelt het'

Stefan: "Jan! Met Stefan. Wat wilde jij vroeger later worden?"
Jan: "Kapitein van een schip, conducteur, fanfarespeler en het liefst politieagent. Als ik in ieder geval maar een pet op mocht. Ze noemden mij ook Jan met de pet."
Stefan: "Ik wou graag missionaris worden, Johan Cruijff of ook politieagent!"
Jan: "Volg jij trouwens de zaak van de gestolen tuinspullen? Interessante zaak. De politie kreeg in de nacht van zaterdag op zondag om 02.20 uur een melding van een taxichauffeur dat hij verdachte jongeren met tuinspullen zag lopen. De politie was al snel ter plaatse."
Stefan: "Plaats van handeling?"
Jan: "Jan Campertplein. Daar zijn ook de tuinspullen aangetroffen, maar van de verdachte jongeren geen enkel spoor."
Stefan: "Om wat voor spullen ging het?"
Jan. "Een dakpan."
Stefan: "Vreemd. Een dakpan."
Jan: "Heel vreemd, maar niet alleen een dakpan. Er zijn ook een slanghaspel en een hangpot gevonden. Hangpot met ketting. De politie neemt de zaak hoog op en is op zoek naar de eigenaar of eigenaren van de spullen. Heb inmiddels hier en daar mijn oor te luisteren gelegd en nu hoorde ik bij de bakker de wijkagent fluisteren dat iemand zich gemeld heeft voor de hangpot met ketting."
Stefan: "Maar dus niet voor de slanghaspel en de dakpan?"
Jan: "Daar heb ik op dit moment geen informatie over, maar ik ben ermee bezig. Ben wel naar het bureau geweest. Maar daar kreeg ik uiteraard in het belang van het lopende onderzoek geen antwoord op mijn vragen."
Stefan: "En dan te bedenken dat het politiebureau gaat verdwijnen."
Jan: "Op het bureau wilden ze daar niks over kwijt, maar ik voelde aan alles: achter de schermen rommelt het zeker en vast."
Stefan: "Nu eerst maar de zaak van de tuinspullen oplossen!"
Jan: Inderdaad, we houden je op de hoogte."
Stefan: "Hou vol."
Jan: "Hou vol."
Stefan: "Wacht, nog een vraag, heeft niets me die tuinspullen te maken. Ben jij bang voor vluchtelingen?"
Jan: "De vraag is al beschamend, maar uiteraard niet!"
Stefan: "Ik ook niet."

'Maar ik voelde aan alles: achter de schermen rommelt het'

Klachtenregen na weer weekend vol festivals

WEESP - Veel klachten van geluidsoverlast van festivals in het Diemerbos. Vooral de wijk Noord-West had het deze zomer te verduren. Nooit eerder werden er zo veel feesten in het recreatiegebied gegeven.

Na ZeeZout (zaterdag) en Klamme Handjes (zondag) regende het klachten bij het WeesperNieuws. Opvallend veel bewoners van de Sinnigvelderstraat meldden zich. Die flats liggen het dichtst bij het festivalterrein en met de wind uit het noordwesten horen zij het meest. "Ik ben binnen gaan zitten met alles dicht en de radio keihard aan, ik word er gek van", zo vertelde een flatbewoonster.

De gemeente Diemen bevestigt de klachten uit Weesp. Het is dit jaar voor het eerst dat de gemeente zo veel festivals in het Diemerbos toestaat. Dit weekend waren overigens de laatste feesten van het seizoen. Het aantal klachten van geluidsoverlast door feesten bij de Gaasperplas is ook toegenomen. Ook daar worden meer feesten toegestaan. De klagers hopen op minder festivals in 2016.

Projecten opgestart om de buren te leren kennen

Jan Vollers en Anne Medema met de flyer. Foto: Bastiaan Miché

NAARDEN - Hoe kunnen de inwoners van de toekomstige gemeente Gooise Meren elkaar beter leren kennen? Er zijn verschillende initiatieven genomen die hiertoe een aanzet kunnen geven. Om te beginnen is het komend weekend Open Monumentendag, met onder andere een antieke bus die een rondrit maakt door Gooise Meren.

Dat een bustocht een mooie manier is om de drie gemeenten verder te onderzoeken, vond ook een speciale projectgroep onder leiding van Jan Vollers, bekend van Tussen Vecht en Eem. Hij vertelt dat archivaris Anne Medema door de drie burgemeesters werd verzocht om te kijken of er iets verzonnen kon worden voor de inwoners om elkaar beter te leren kennen. "We hebben gekeken op welke manier we mensen vertrouwd kunnen maken met Gooise Meren. In de werkgroep genaamd Ken uw nieuwe buren zitten onder andere de Historische Kring Bussum en Muiden, Geopark Gooi en Vechtstreek, Stichting Omgevingseducatie en Tussen Vecht en Eem. Samen hebben we gekozen voor vier concrete projecten.
Om te beginnen is er een fietstocht door Gooise Meren uitgezet van 40 kilometer. De route is al te downloaden op routeyou.nl onder de titel Langs historische plaatsen in Gooise Meren. Samen met fietsgilde 't Gooi is de route gemaakt en we willen deze route ook met gidsen gaan organiseren." De route komt ook bij de VVV te liggen.

Bustocht
Een bustocht rond en na de fusiedatum door het gebied van Gooise Meren is een ander project. "De tocht wordt gehouden op 30 oktober en op 6 november. Onderweg geeft een gids historische informatie. We kunnen die bus langere tijd laten rijden, maar dat is afhankelijk van de belangstelling."
Een rondreizende historische tentoonstelling, bestaande uit negen panelen, maakt ook deel uit van de kennismakingstour. "Het is een kennismaking in vogelvlucht. De panelen beschrijven wetenswaardigheden over de drie gemeenten. Er wordt bijvoorbeeld beschreven hoe de gemeenten zijn ontstaan, waar de mensen vroeger de kost mee verdienden en welke markante gebouwen er staan. De panelen trekken langs diverse wijkcentra, bibliotheken, verzorgingscentra en scholen."
Het laatste project van de werkgroep is de lesbrief voor scholen. "Die is momenteel nog in ontwikkeling, maar de contacten met de scholen worden in het najaar gelegd. We zullen polsen wat de behoeftes zijn voor een lesbrief over Gooise Meren."

Programma Open Monumentendag
Wie het leuk vindt om alvast wat meer te weten te komen over de monumenten in de drie gemeenten kan komend weekend, zaterdag 12 en zondag 13 september, terecht tijdens Open Monumentendag. In alle drie de gemeenten is van alles te doen. De eerdergenoemde bustour met antieke bussen tussen de gemeenten is overigens gratis. Naast het onderstaande programma zijn diverse monumenten geopend en vrij toegankelijk. In Naarden worden tegen betaling rondvaarten georganiseerd en in Bussum staat glas-in-lood centraal.

Ontdek Gooise Meren dit weekend met een gratis busrit

Muiden
Zaterdag en zondag
Tussen 12.30 en 16.30 uur rijden er ieder half uur antieke bussen tussen Bussum, Naarden, Naarden-Vesting, Muiderberg en Muiden. Het Muizenfort is tussen 11.00 en 17.00 uur geopend voor demonstraties beeldhouwen, schilderen en stoelen matten en een imker is aanwezig. Tussen 11.00 en 16.00 uur zijn diverse gebouwen geopend zoals de Rooms-Katholieke Kerk, de Grote Kerk en Molen de Onrust. Van 12.00 tot 17.00 uur vrije toegang tot De Groote Zeesluis.

Bussum
Zaterdag
Tussen 12.30 en 16.30 uur rijden er ieder half uur antieke bussen tussen Bussum, Naarden, Naarden-Vesting, Muiderberg en Muiden.Tussen 12.00 en 16.00 uur zijn er diverse activiteiten bij de Eerste Bussumse Glashandel, Kapelstraat 4. Verder: elk uur een wandeling met gids, demonstratie glas-in-lood door Fernando Codinha met videopresentatie. De Koepelkerk aan de Brinklaan 4 is geopend tussen 12.00 en 15.00 uur.
Zondag
Tussen 12.30 en 16.30 uur rijden er ieder half uur antieke bussen tussen Bussum, Naarden, Naarden-Vesting, Muiderberg en Muiden. Er zijn tussen 12.00 en 16.00 uur diverse activiteiten bij en vanaf het docucentrum van de Historische Kring Bussum, Stationsweg 3, zoals een fietsroute en een videopresentatie. De Majellakapel en de Spieghelkerk zijn geopend.

Fietstocht van 40 kilometer uitgezet door nieuwe gemeente

Naarden
Zaterdag
Tussen 12.30 en 16.30 uur rijden er ieder half uur antieke bussen tussen Bussum, Naarden, Naarden-Vesting, Muiderberg en Muiden.
Zondag
Tussen 12.30 en 16.30 uur rijden er ieder half uur antieke bussen tussen Bussum, Naarden, Naarden-Vesting, Muiderberg en Muiden. Er zijn de gehele dag tentoonstellingen en exposities met gratis entree: Weegschaalmuseum, Vestingmuseum, Museum Mausoleum Comenius, Stadsarchief en Stadhuis. In het Stadhuis is om 11.00 uur de opening door de burgemeester, gevolgd door diverse optredens vanaf 12.30 uur met Young Generation Nardinc en om 13.00 uur het Comeniuskoor. Aan de Nieuwe Haven wordt de hele dag een historische vlootshow gehouden en zijn er de Naardense Vaardagen: nautische ambachten en diverse optredens. Om 14.00 uur is de vlootinspectie door de admiraal van Naarden. Aan het kerkpad achter de Grote Kerk is tussen 11.30 en 17.00 uur een kunst- & ambachtenmarkt. De Grote Kerk is vanaf 13.00 uur de plek om muziek te luisteren.

Eetgelegenheid De Zeemeeuw

Sandera Suit, hier met een van de medewerkers, is verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Foto: Yvette Geerts

De gemeente Gooise Meren zit vol met leuke winkels, bezienswaardigheden en natuurschoon. Iedere week pikt de redactie een speciaal plekje uit een van de gemeenten om zeker niet te missen. Vandaag: Eetgelegenheid en strandpaviljoen De Zeemeeuw, een van de oudste strandpaviljoens van Nederland.

Ron Bot (53) nam in 1994 De Zeemeeuw over van de toenmalige eigenaar. Van de snackbar die het toen was maakte hij een laagdrempelige eetgelegenheid die, met uitzondering van kerst- en oudejaarsavond, het hele jaar geopend is. "Ik woonde in Muiderberg en vond dat er te weinig leuke en goede gelegenheden waren om uit eten te gaan." Inmiddels zijn we ruim twintig jaar verder en is lekker eten in een ontspannen sfeer samen met de laagdrempeligheid nog steeds het uitgangspunt. Upgraden is wat betreft Bot niet aan de orde. "Je kunt hier een biertje drinken, maar ook champagne." Op de kaart staan ook de saté en zeetong bij wijze van spreken broederlijk naast elkaar.

Strandpaviljoen De Zeemeeuw is het hele jaar door geopend. Foto: Yvette Geerts

De ligging, pal aan het IJsselmeer, heeft een grote aantrekkingskracht op het Gooise publiek en is volgens Bot een prima alternatief voor een dagje Noordzeestrand. "We hebben anderhalve kilometer strand, je staat niet in de file en je ruikt hier zelfs af en toe het zilte van de zee. Op het moment dat je hier bent krijg je een vakantiegevoel."

Lintje voor Paul Fagel

NAARDEN - Paul Fagel heeft maandag een koninklijke onderscheiding gekregen voor zijn verdienste in zowel de keuken als daarbuiten.

Hij kreeg zijn lintje vanwege zijn verdiensten als topkok en als docent praktijkbegeleiding bij ROC Mondriaan. Hij zit al meer dan vijftig jaar in het vak.

Cas de Bruijnpad?

NAARDEN - Naardenezen pleiten voor een Cas de Bruijnpad.

Een nieuw aan te leggen pad zou de naam moeten krijgen van de laatste boer uit Naarden-Vesting. De wethouder juicht het enthousiasme toe. Een officiële aanvraag moet nog worden ingediend.

Boek over Mariënburg

BUSSUM - Er is een nieuw boek over het klooster Mariënburg gepresenteerd.

In het boek staan onder andere interviews met de nonnen die sinds vorig jaar Bussum hebben verlaten.

Winst voor SDO

BUSSUM - Kersverse hoofdklasser SDO debuteerde met een zege.

De voetballers wonnen met 2-0 van SV Nieuw Utrecht.

Deel A1 open

MUIDEN - Het eerste stuk van de vernieuwde A1 bij Muiden is in gebruik genomen.

De komende jaren wordt de snelweg verlegd en verbreed.

311 rijksmonumenten

M 77
N 177
B 57

'Mooie race, gaaf publiek, brommerparcours. Gaaf!'

De altijd weer spectaculaire zwemstart. Foto's Christian Pfeiffer en Ruth van Kessel

WEESP - De matige tot vrij krachtige wind uit het noordwesten was een element om rekening mee te houden. De deelnemers aan de WeesperNieuws Triatlon hadden hem zondag hele stukken tegen tijdens het fietsen, met name langs het kanaal en over de Pampuslaan.

Menig recreant was dan ook blij dat het fietsen erop zat. En dat na de koude zwemstart, want ook dat nog. Tijdens het hardlopen kwam het allemaal goed tijdens deze mooiste sportzondag van Weesp. Het loopparcours voerde voor het eerst langs Aquamarin en over de Rijnkade, de Uitkomst en het (Verlengd) Buitenveer. Dat had een verkeerstechnische achtergrond. Veel lopers waren er wel over te spreken; ze kwamen op de nieuwe route lekker in hun loopritme. Bij Bijvoet stonden veel toeschouwers om de hardlopers het centrum binnen te juichen. Via de Achtergracht ging het naar een verkorte ronde door Aetsveld. Het door de deelnemers vervloekte fietstunneltje bleef dus zes keer in het parcours. Aan beide zijden hadden toeschouwers zich geposteerd om iedereen met aanmoedigingen langs dit lastige punt te helpen.

Na de finish kwamen de verhalen: kramp, pr's en die pokkenwind

Tim Jacobs en Ricardo Scholten snellen naar hun fiets.
Langs het kanaal staat een lelijke tegenwind.
De aankomst in het centrum.
Bas Parinussa op zijn handbike.
Warm onthaal in Aetsveld.

Voor het stadhuis stond traditiegetrouw het meeste publiek. Daar werden de atleten enthousiast begeleid bij hun doorkomsten en uiteraard de finish. Achter de meet kwamen de verhalen. Over kramp, klappen boven en onder water (iedereen heeft ze moeten incasseren, niemand heeft ze uitgedeeld) en die pokkenwind. Maar ook over pr's, andere persoonlijke overwinningen en het geweldige, enthousiaste publiek.

Edo van der Meer
De snelste van allemaal was Edo van der Meer uit Sittard. De nationale topper was uit nieuwsgierigheid naar Weesp gekomen. Hij had goede verhalen gehoord en wilde het zelf wel eens meemaken. Bij het zwemmen nam hij meteen een voorsprong op Milan en Omar Brons. Even leken de gebroeders uit Almere het gat dicht te kunnen fietsen, maar toen vond Van der Meer zijn machtige ritme en ging onbedreigd op de zege af (1:44.55). Omar Brons volgde op twee minuten. Oud-Weesper Steff Overmars, die zich onlangs kwalificeerde voor de Ironman van Hawaii, stoomde op naar de derde plaats. Edo van der Meer kunnen we overigens best nog wel eens terugverwachten in Weesp. "Mooie race. Gaaf publiek, brommerparcours. Gaaf!", twitterde hij.

Beste lezer,

Wekelijks ontvangt u het MuiderNieuws. In deze krant treft u enkele pagina's met nieuws uit Muiden en Muiderberg aan plus de officiële mededelingen van de gemeente Muiden. Verder bestaat de krant uit berichten, achtergrondartikelen en advertenties uit Weesp (overgenomen uit het WeesperNieuws).

MuiderNieuws, NaarderNieuws en BussumsNieuws
Het MuiderNieuws is een uitgave van Enter Media, dat ook het NaarderNieuws en het BussumsNieuws uitgeeft.

Nieuwe gemeente
Zoals u weet gaan Muiden en Muiderberg per 1 januari 2016 op in de nieuwe gemeente Gooise Meren. We krijgen vaak de vraag of de kranten nu GooiseMerenNieuws gaan heten. Het antwoord op die vraag is: nee. De titels MuiderNieuws, NaarderNieuws en BussumsNieuws blijven zoals ze zijn.

Meer op elkaar afstemmen
Toch zullen we de kranten inhoudelijk meer op elkaar afstemmen. Onze politieke verslaggeving en de berichtgeving over gemeentelijke zaken zullen relevant worden voor de lezers van al deze drie kranten. Ook erg belangrijk is dat de officiële mededelingen van de nieuwe gemeente Gooise Meren in MuiderNieuws, NaarderNieuws en BussumsNieuws komen te staan.

Wij vragen uw mening
Voor de verdere invulling vragen we uw mening. We willen graag weten wat u het liefst in het MuiderNieuws wil lezen. Uiteraard het nieuws uit Muiden en Muiderberg, maar daar krijgen we helaas geen hele krant mee vol. We zullen het MuiderNieuws dus blijven aanvullen met pagina's uit onze andere edities.

Welke aanvulling heeft uw voorkeur?

MuiderNieuws aangevuld met:

A. redactie en advertenties uit WeesperNieuws
B. redactie en advertenties uit BussumsNieuws/NaarderNieuws
C. redactie en advertenties uit combinatie WeesperNieuws/BussumsNieuws/NaarderNieuws

Wil u ons helpen bij het samenstellen van de krant? Laat ons dan uw voorkeur weten door een e-mailtje te sturen met daarin een van de bovenstaande opties. Ons adres: redactie@muidernieuws.nl.

Dank u wel voor uw medewerking!

Karin maakt Weesp lekker voor nieuw seizoen

Karin Bloemen en Sara Kroos. Foto: Theaterpand Weesp

WEESP - Theaterpand Weesp opent komend weekend het nieuwe theaterseizoen met een previewweekend met gratis workshops en goedgevulde 'voorproeven' met optredens van onder anderen Karin Bloemen en Leon van der Zanden.

Op zaterdag 12 september geven de docenten van theaterschool Zone 1380 een gratis workshop camera-acteren voor jongeren van 12 t/m 15 jaar. Die avond speelt Javier Guzman twee maal voor een uitverkocht Theaterpand.

Zondag 13 september geeft Sara Kroos overdag een gratis workshop improvisatie en krijgen ook de jongere kinderen een workshop theater van een van de docenten.

Voorproeven
Zondagavond om 17.30 uur start de eerste voorproef: met optredens van Karin Bloemen, Leon van der Zanden, Cindy Pieterse en gepresenteerd door Sara Kroos. Ook zijn er vrijkaarten te winnen.

Geen Hans Klok
Om 20.30 uur start de tweede voorproef met dezelfde line-up, maar dan aangevuld door Marjolein Meijers met haar muzikanten en prachtige liedjes. Hans Klok heeft helaas moeten annuleren vanwege zijn tournee in Duitsland, maar Karin Bloemen zal daarom bij beide voorproeven optreden.

Kaartjes kopen
Inschrijven voor de gratis workshops kan door een mail te sturen naar danielle@zone1380.nl. Tickets voor beide voorproeven zijn te verkrijgen via de website www.theaterpandweesp.nl en bij de kassa van boekhandel De Kleine Prins. Het gaat nu al om de laatste kaarten.

Protestantse Gemeente
Zondag 13 september 10.00 uur
Grote Kerk
ds. A. Groeneveld

Zondag 13 september 19.00 uur
Grote Kerk
Gereformeerde Bond
ds. A.D. Goijert

Parochie van Levend Water
Zaterdag 12 september 11.00 uur
H.H. Laurentius en Maria
Magdalenakerk
Eucharistieviering
A. Bakker en G. Rizzo

Zondag 13 september 10.00 uur
H.H. Laurentius en Maria
Magdalenakerk
Eucharistieviering
G. Rizzo

Dinsdag 15 september 10.00 uur
Kapel
Woord & Communieviering
Liturgiegroep

NPB
Zondag 13 september 10.30 uur
Van Houtenkerk
C.A. van de Kuil

Evangelische Gemeente
Zondag 13 september 10.00 uur
OAZ-gebouw
Th. Meij

maandag 7 september tot zondag 13 september

Proeflessen dans

Dansstudio Van Harten heeft van maandag 7 september tot en met zondag 13 september een open lesweek met gratis proeflessen. Kijk voor het lesrooster en aanmelden op www.dansstudiovanharten.nl.

Voeding en Bewegen

Kersvers Voedingsadvies en FysioTrainingscentrum Weesp starten in de tweede week van september met een cursus Voeding en Bewegen. Op de woensdagmiddag zijn nog enkele plekken open. Aanmelden via www.kersversvoedingsadvies.nl.

Peuterlessen

Woensdag 9 september starten de peuterlessen bij Kind en Co aan de Papelaan. De lessen worden verzorgd door De Gooische Muziekschool. Er is ook een les voor ouder en kind of opa/oma en kind. Meer info: marco@degooischemuziekschool.nl.

Mamacafé

In De Bibliotheek wordt woensdag 9 september een Mamacafé gehouden. Aanstaande ouders en ouders met jonge kinderen zijn van 10.00 tot 11.30 uur welkom om elkaar te ontmoeten en ervaringen uit te wisselen.

Vrouwen van Weesp

De Vrouwen van Weesp houden een avond met als thema de gedachtewisseling: 'Ik wil het beste voor mijn kinderen'. Met Willemien Posthumus. In gebouw Papelaan 99. Vanaf 19.00 uur.

Meezingen

Woensdag 9 september van 20.00 tot 22.30 uur in 't Hart van Weesp bent u hartelijk welkom om het Hollandse repertoire mee te zingen onder begeleiding van 2 accordeonisten. Gratis entree.

Afscheidscentrum

Afscheidscentrum Nieuwhof-Van Vuure houdt in augustus, september en oktober elke woensdagmiddag open huis. Bezoekers kunnen het uitvaartcentrum bekijken, advies inwinnen over wat er allemaal bij een uitvaart komt kijken en hun polis laten checken. Van 15.00 tot 17.00 uur aan de Utrechtseweg 110a.

Hardloopcursus

Hardlooptrainers Enno Aerts en Jeroen Cornet starten op vrijdag 18 september een cursus hardlopen voor beginners. Onder de naam Run Weesp Run willen ze mensen aan het sporten krijgen. In zes lessen van twee uur worden er krachttraining, looptraining en presentaties over voeding, kleding, het voorkomen van blessures en looptechniek gegeven. Na de cursus kunnen de deelnemers minimaal 20 minuten hardlopen. Voor meer info kunnen deelnemers bij One Fitness binnenlopen op 9 en 11 september tussen 18.00 en 20.00 uur of e-mailen naar ennoaerts@gmail.com.

donderdag 10 september

Zzp-avond

Op iedere tweede donderdag van de maand houdt De Bibliotheek een avond voor zzp'ers en andere ondernemers onder de noemer Bibliotheek voor Ondernemers. Op donderdag 10 september komt Dr. Ir. Ellen de Lange-Ros, auteur, spreker en coach van ondernemers. Ze schreef drie businessromans over ondernemen die alle drie de top 100 bij managementboek.nl bereikten. Inloop vanaf 19.30 uur, aanvang 20.00 uur. Voor leden van de bibliotheek is de toegang gratis. Niet-leden betalen € 10,-.

'Testament of Youth'

'Testament of Youth' is een film gebaseerd op het beroemde boek van Vera Brittain, een van de weinige vrouwelijke auteurs die de Eerste Wereldoorlog uit eerste hand beschrijven. In de gelijknamige film speelt Alicia Vikander de levenslustige en koppige Vera, die zich niet wil conformeren aan de heersende mores van begin twintigste eeuw. Aanvang 20.00 uur / entree € 8,-.

Voedselbank

Iedere donderdag is er de mogelijkheid tot het inleveren van producten ten behoeve van de Voedselbank. Tijdstip: tussen 12.30 en 13.00 uur in de Grote Kerk, ingang Waagplein.

Myosotis

Uitvaartverzorging Myosotis opent iedere donderdag van 15.00 tot 17.00 uur de deuren om mensen te informeren over uitvaartverzorging, uitvaartverzekeringen en tarieven. Adres: Utrechtseweg 110-B.

vrijdag 11 september

Preview City

De City trakteert Weesp vrijdag 11 september op een preview van het nieuwe theaterseizoen. Met cabaret, filmfragmenten, kleinkunst en muziek. Korte optredens van onder meer Kim van Zeben, Debby Petter, Hanneke Plomp en Peter Thoma, Eva Crutzen, Vincent Bijlo en Los. Aanvang 20.00 uur, zaal open vanaf 19.45 uur. Entree € 10,-. Voorverkoop via wesopa.nl.

vrijdag 11 september en zaterdag 12 september

Ophalen oud papier

De werkgroep oud papier van de Grote Kerk haalt in Weesp het oud papier op. Het centrum is vrijdag 11 september aan de beurt, de andere wijken in Weesp zaterdag 12 september. Het papier moet om 8.00 uur buiten staan.

zaterdag 12 september

Computer Club Weesp

Computer Club Weesp houdt zaterdag 12 september een open dag. Van 10.00 tot 16.00 uur in Fort Ossenmarkt, nis 23. Op deze dag kunnen alle Weespers en niet-Weespers de clubcomputers bekijken en uitproberen. Een leuke manier om kennis te maken met enthousiaste computeraars, leden van de vereniging en het bestuur. Kijk voor meer informatie op www.ccw-weesp.nl.

Open Monumentendag

Zaterdag 12 september is het Open Monumentendag. Ook vele Weesper monumenten zijn die dag open. Kijk voor een overzicht op pagina 17 (rechterkolom).

Bustocht Willem III

Ga op stap met Prins Willem III. Vanwege de Prinsenmaand wordt er zaterdag 12 september een unieke bustocht gehouden van Woerden naar Weesp. Een oldtimer dubbeldekker met aan boord Prins Willem III als gids neemt het publiek mee langs de Oude Hollandse Waterlinie. Onderdelen zijn een bezoek aan Fort Uitermeer en een stadswandeling door Weesp. Deelname kost 35 euro p.p. Kaartjes via www.ontdekdewaterlinie.nl/prinsenmaand.

Meer agenda op pagina 17.

Monumenten openen de deuren voor bezoekers

WEESP - Aanstaande zaterdag (12 september) is het Open Monumentendag. Vele Weesper monumenten zijn die dag van 10.00 tot 16.00 uur geopend. Thema van dit jaar is 'Ambachten'.

De Historische Kring Weesp verzorgt in het fort aan de Ossenmarkt een tentoonstelling over Weesper slagerijen van vroeger en nu.

Molen 't Haantje aan de Stammerdijk houdt van 13.00 tot 16.00 uur oud-Hollandse kinderspelen en er is een imker die van 10.00 tot 13.00 uur uitleg geeft over het ambacht. Op de dijk of in de aangrenzende tuin zijn koek-en-zopie te krijgen. Er worden oude mobiele telefoons en inktcartridges ingezameld. De opbrengst is voor stichting 't Haantje die de molen in beheer heeft en voor het onderhoud zorgt.

Bij De Vriendschap aan de Utrechtseweg worden pannenkoeken gebakken, er staan stands van onder andere BeeBox en er is een presentatie te zien over de molen. De molenwinkel met ambachtelijke bakproducten is open en bij voldoende wind maalt de molen. De molenaars geven graag uitleg over hun levende ambacht.

Het stadhuis en het daarin gevestigde gemeentemuseum zijn zowel zaterdag- als zondagmiddag geopend. Behalve een bezichtiging van een van Nederlands topmonumenten met zijn Burgerzaal met het ambachtelijk stuc- en marmerwerk, zijn de raadzaal en de vaste collectie Weesper porselein het bekijken waard.

Liefst drie Weesper kerken zijn te bezoeken. De Maarten Lutherkerk aan de Nieuwstad, waar sinds enkele jaren Dental Clinics in is gevestigd, opent haar deuren. Deze voormalige kerk is een voorbeeld van hoe een monument een nieuwe bestemming kan krijgen. In de Van Houten Kerk aan de Oudegracht kan men genieten van het prachtige en bijzondere interieur van de kerk. In de Grote of Laurenskerk aan de Nieuwstraat worden om 12.00 uur en om 15.00 uur rondleidingen gegeven over de geschiedenis van het gebouw. Christine Kamp geeft om 14.00 een orgelconcert. Het bijzondere en monumentale Hemony-carillon wordt om 13.45 en 16.15 uur door Mathieu Polak bespeeld. Ook de synagoge aan de Nieuwstraat is de gehele dag open voor publiek.

Voor de Grote Kerk is het opstappunt van de gratis paardentaxi die van het ene naar het andere monument rijdt. In alle monumenten zijn zaterdag overzichten met alle activiteiten te krijgen.

Zaterdag 12 september

Open dag fort

Fort Ossenmarkt doet zaterdag 12 september mee aan Open Monumentendag. Tussen 10.00 en 17.00 uur zijn er elk uur historische rondleidingen. Er is een informatietafel met materiaal over de Stelling van Amsterdam en de Oude en Nieuwe Hollandse Waterlinie. Entree: gratis.

Open dag KGW

De Kreatieve Groep Weesp houdt tegelijk met Open Monumentendag een open dag. In en om Fort Ossenmarkt is werk te zien van de begeleiders. De KGW is een vereniging die iedereen vanaf 16 jaar motiveert haar of zijn talenten op het creatieve vlak te ontdekken en te ontwikkelen. De open dag is van 11.00 tot 16.00 uur.

Vertellersparade

Zaterdag 12 september is er in de Theetuin de Grote Vertellersparade. Overal op het terrein kunnen belangstellenden luisteren naar schrijvers en vertellers. Zie pagina 19.

Steigerconcert

Om de nieuwe sloepensteiger aan de Stationsweg te openen wordt er zaterdagavond 12 september een concert georganiseerd door café 't Helletje. Het concert wordt gegeven door orkest Nardinc onder leiding van Marco de Jong. De presentatie is in handen van Rolf Koster. Het begint om 20.00 uur en de toegang is gratis.

maandag 14 september

Koffiemiddag

De Zonnebloem houdt maandag 14 september van 14.00 tot 16.00 uur een koffiemiddag in De Wintertuin. Iedereen is welkom om onder het genot van een kopje koffie een spelletje te komen spelen of aan te schuiven aan de kletstafel. De entreeprijs bedraagt € 2,00.

Voedingsadvies

Kersvers Voedingsadvies houdt maandag 14 september gratis inloopspreekuur bij One Fitness Weesp van 19.00 tot 19.30 uur. Voor mensen in Weesp-Zuid en Aetsveld is er tijdelijk gratis inloopspreekuur op 11, 18 en 25 september van 14.30-15.30 uur bij Fysio Aetsveld.

Zwangerschapscursus

B-Prepared start 14 september met een nieuwe zwangerschapscursus voor zwangeren die uitgerekend zijn in december of januari. De cursus wordt op maandagen gegeven in de Verloskundige Praktijk in Weesp van 19.00 tot 20.00 uur. Voor meer info: www.bprepared.vpweb.nl.

Inloop Seniorweb

Seniorweb houdt elke maandag inloopspreekuur in De Bibliotheek aan de Oudegracht. De vrijwilligers bieden hulp en ondersteuning bij problemen met smartphones, tablets en pc's. Van 10.00 uur tot 12.00 uur.

zaterdag 12 september en zondag 13 september

Theaterpand Weesp

Theaterpand Weesp opent het nieuwe theaterseizoen met een previewweekend met workshops en optredens van onder anderen Karin Bloemen. Zie pagina 17.

zondag 13 september

Beemster rondrit

TFC Weesp houdt zondag 13 september de Beemster rondrit en Waterlandtocht. Voor zowel de prestatieve als recreatieve fietser zijn er aantrekkelijke routes door het karakteristieke Waterland en het erfgoed van de Beemster. Bij de finish is er voor elke deelnemer een gratis pannenkoek. De start is tussen 9.00 en 11.00 uur aan de Papelaan. Deelname kost maximaal € 4,-. Kijk op www.tfcweesp.nl.

Kindermiddag City

De City houdt zondag 13 september speciaal voor kinderen van alle leeftijden een feestelijke middag met gratis theaterworkshops door De City Speelt. Aanvang 14.00 tot 17.00 uur / vrij entree.

maandag 14 september en dinsdag 15 september

Muziek op schoot

Op dinsdag 14 september en woensdag 15 september starten nieuwe cursussen Muziek op Schoot bij Muziekschool Globe in Fort Ossenmarkt. De cursus is bedoeld voor (groot)ouders en hun (klein)kind tot 4 jaar. De lessen beginnen om 10.00 uur en duren drie kwartier. Na afloop van de les is er koffie. Info en aanmelding: www.globeckc.nl of 0294-417815.

Yoga voor jong en oud

Reina Selman verzorgt yogalessen voor iedereen: stijf of soepel, dik of dun, jong of oud. De lessen zijn op maandag en dinsdag in YogaToday. Aanmelden: 0294-413908 of reina.selman@hetnet.nl. Of kijk op www.yoga-weesp.nl.

dinsdag 15 september

Mamacafé

In De Bibliotheek wordt dinsdag 15 september een Mamacafé gehouden. Aanstaande ouders en ouders met jonge kinderen zijn van 10.00 tot 11.30 uur welkom om elkaar te ontmoeten en ervaringen uit te wisselen.

Start leesgroep

Senia houdt dinsdag 15 september in De Bibliotheek Weesp een informatiebijeenkomst voor de leesgroep Nederlandse en vertaalde literatuur. Aanvang: 10.30 uur. Aanmelden kan bij Ria Essink, ria.essink@bressink.nl.

Inloop Rechtswinkel

Rechtswinkel Weesp houdt elke dinsdag spreekuur in Gebouw Papelaan 99. Weespers kunnen hier zonder afspraak terecht voor hulp bij problemen op juridisch gebied. Kosten: een bijdrage naar draagkracht met een minimum van € 2,-.

Breicafé

Buurtvereniging De Achtergracht is elke dinsdagmiddag open voor buurtactiviteiten zoals breien, biljarten of een praatje. Openingstijden: 13.00 - 16.30 uur. Locatie: OAZ-gebouw aan de Fijnvandraatlaan 2. Gratis entree.

woensdag 16 september

Meneer Monster

Meneer Monster staat woensdag 16 september in de City of Wesopa met de kindervoorstelling 'De Fantastische Meneer Vos' naar het boek van Roald Dahl. Er zijn twee voorstellingen: om 14.00 en om 16.00 uur. Entree: € 7,50. Voorverkoop via www.wesopa.nl of bij het verkooppunt in De Bibliotheek.

Open repetitie

The City Singers houden een open repetitie op woensdag 16 september in de City of Wesopa. Inloop vanaf 19.30 uur. Van 20.00 tot 21.00 uur is er een aangepast programma, daarna een gewone repetitie; u kunt blijven meezingen of luisteren.

SUP op de Vecht

Body Stress Release Weesp organiseert in samenwerking met M&M Stand Up Paddle clinics op de Vecht. Woensdag 16 september om 16.00 uur, 17.30 uur (vol) en 19.00 uur. Kosten € 20,- per clinic. Meedoen? Bel 06-244 71 636 of mail caroline.aan.de.stegge@bodystressrelease.nl.

doorlopend september

Proefles pilates

Gedurende de maand september zijn de proeflessen bij Pilates in Movement gratis. Kijk voor aanmelden op www.pilatesinmovement.nl of bel 06-24776535.

Glassieraden maken

In september verzorgt Marco van Esdonk verschillende workshops glassieraden maken. De kosten zijn vanaf € 47,50 per persoon. Aanmelden kan via www.yakira.nl.

Taalcursussen

Vrouwen van Weesp verzorgt taalcursussen voor vrouwen. Het aanbod: Nederlands als tweede taal voor beginners en gevorderden en Engels voor beginners en gevorderden. Belangstellenden kunnen een gratis proefles aanvragen. Aanmelden via 06-43981582.

Fototentoonstelling

In het Gemeentemuseum is tot en met zondag 4 oktober de fototentoonstelling 'Uitd(r)agen' te zien. Getoond worden foto's van amateurfotografen die hebben meegedaan aan een fotowedstrijd.

Begraafplaats Landscroon. 'Kan onze broer daar nog blijven liggen?'

Beheerplan voor begraafplaatsen in Weesp al twee jaar in de ijskast

Enkele graven op Landscroon worden door familie nog steeds gekoesterd. Foto: Ruth van Kessel

door Ruth van Kessel

WEESP - Volledig op het verkeerde been gezet door verouderde berichtgeving op een vervallen informatiebord bij begraafplaats Landscroon trekt een geschrokken Ria van Kooten aan de bel bij de beheerder. Klopt het bericht dat er graven geruimd gaan worden en wat gebeurt er met de grafstenen?

Navraag bij de gemeente leert dat de soep niet zo heet gegeten wordt als het aanvankelijk leek. Maar de ongerustheid van Ria van Kooten is wel een teken dat er veel vragen zijn rondom begraafplaats Landscroon. Een plek vol met niet alleen dierbare herinneringen, maar ook met historische waarde.

'Misschien een goed idee om het achterhaalde bericht te verwijderen'

Kwetsbare stenen
Tijdens een van de vele stormen vorig jaar viel ook de grafsteen van de broer van Van Kooten om en brak in stukken. Broer Gerard ligt al sinds 1969 begraven op Landscroon. Onzeker over de toekomst van dit gedeelte van de oude begraafplaats brachten Van Kooten en haar man Adri het onderwerp ter sprake bij de geconsulteerde steenhouwer. Nee, hij wist niets van plannen van het ruimen van graven en de intentie om een deel van de begraafplaats te laten vergrassen. Ook de beheerder, die de familie op de hoogte had gesteld van het omwaaien van de steen, kon niet meer helderheid scheppen dan dat de gemeente de plannen in de ijskast heeft gezet, maar naar zijn overtuiging in de toekomst zeker uitgevoerd gaan worden. De familie is in dilemma: heeft het nog zin om de steen van Gerard van Kooten te laten repareren? Maar nog onzekerder zijn ze over de toekomst: wat gebeurt er met de steen na het ruimen van het graf? Van Kooten: "Persoonlijk vinden wij het een heel onprettig idee dat grafstenen als vuilnis worden afgevoerd. Erger nog is dat de stenen een stukje historie van een stad bevatten. Daar gaat de gemeente Weesp wel erg makkelijk aan voorbij. Zijn de plannen eigenlijk bij de inwoners van Weesp bekend? Ze staan weliswaar aangekondigd aan het begin van de begraafplaats, maar omdat het een smoezelig aankondigingshokje is waarvan het glas al lange tijd kapot is, zullen er maar weinig mensen zijn die daar aandacht aan besteden."

IJskast
De gemeente bevestigt dat de aankondiging waarin gemeld wordt dat de gedenktekens op de algemene graven worden verwijderd en vernietigd, stamt van september 2011 en inmiddels achterhaald is. Inderdaad een goed idee om nog eens naar die aankondiging te kijken, want toen ging het om graven die allang vervallen zijn, zo laat de woordvoerder weten. In maart 2013 is er een Masterplan Begraafplaatsen gepresenteerd, maar deze is, vanwege onduidelijkheid over de kosten, in november van dat jaar in de ijskast gezet. En daar ligt het nu nog steeds. In afwachting van een nieuw beheerplan beperkt het beheer zich tot het dagelijks onderhoud. De noodzaak om graven te ruimen is ook nog niet dringend, want er is geen tekort aan graven in Weesp. Zo laat de gemeente weten.

Altijd bericht
Mocht het zijn dat een graf toch geruimd moet worden, dan krijgen rechthebbenden altijd bericht, zo verzekert de gemeente. Zijn die niet meer te traceren dan moet een aankondiging bij de ingang en bij het graf mensen attenderen. Familie kan de gedenksteen terugkrijgen of laten afvoeren door de gemeente. Overigens worden er op Landscroon geen nieuwe graven uitgegeven en zijn er in familiegraven alleen bijzettingen mogelijk.

'Van naar verhalen luisteren krijg je nooit genoeg'

Eerste Grote Vertellersparade lokt vertellers en luisteraars naar Theetuin

Genieten van verhalen in een mooie omgeving tijdens de Grote Vertellersparade Foto: Theetuin

WEESP - Wegdromen bij de romantiek van Virginia Woolf en de Bloomsburygroep, meedwalen met meneer O. die de weg kwijtraakt, meeleven met voetballertjes in de oorlog of meegesleept worden in een moordverhaal: negen Weesper schrijvers en verhalenvertellers pakken zaterdag de sprekersstok ter hand op de eerste Grote Vertellersparade in de Theetuin.

"In de tuin zijn mooie plekjes om prachtige verhalen te vertellen'

Op verschillende plekjes in de Theetuin vertellen Weesper schrijvers en vertellers het verhaal dat ze willen delen met hun toehoorders. Schrijver Rindert Kromhout vertelt in 'het paradijs op aarde' over de kleurrijke groep kunstenaars van de Bloomsburygroep, waartoe ook Virginia Woolf behoorde. Scenarioschrijver Lars Boom vertelt de geschiedenis van meneer O. die de weg kwijtraakt en zich niets meer herinnert, schrijfster Ursula den Tex gaat voor een treurig tuinverhaal en Historicus Gjalt Zondergeld verhaalt over twee Weespers in Duitse gevangenschap.

Ook jongeren en kinderen kunnen komen genieten van verhalen: over twee Joodse jongens die niets liever willen dan voetballen, ook al is het oorlog. Dat wordt verteld door schrijver Gerard van Gemert. Jeugdschrijfster Mel Wallis de Vries laat een moord plaatsvinden in de Theetuin en Esther Werneke neemt kinderen mee in een verhaal over De Bende. Vanzelfsprekend zijn deze verhalen ook leuk voor volwassenen. Ook het oog wil wat en laat dat maar over aan Poppentheater Fatsnerran van Alexander en Marijke Bauwens. Zij hebben zich laten inspireren door Bette Westera en haar gedicht 'Aan de kant, ik ben je oma niet'. Meesterverhalenverteller Gerrit Portengen ontbreekt ook niet op deze eerste Grote Vertellersparade, die zaterdag 12 september om 13.00 uur wordt geopend door wethouder Peter Eijking en duurt tot 16.00 uur.

Initiatiefnemers zijn Rindert Kromhout en Rita Oppenhuizen van de Theetuin. Vorig jaar in een interview met het WeesperNieuws liet Kromhout zich lovend uit over een eerder vertellersevenement in deze tuin. "Dat zouden ze weer moeten doen, dan help ik mee", zei hij toen. Kromhout: "Rita belde me meteen op en toen zat ik eraan vast." Het kostte de schrijver geen moeite om collegaschrijvers te overtuigen om ook deel te nemen: "Ze vonden het meteen leuk, ook omdat de Theetuin over de meest mooie plekjes beschikt om een prachtig verhaal te vertellen. Kromhout heeft er zin in en hoopt op een jaarlijks terugkerende traditie: "Van naar verhalen luisteren krijg je nooit genoeg."
De Grote Vertellersparade is zaterdag van 13.00 -16.00 uur. De Theetuin is open van 10.00 - 17.00 uur.

FC Weesp laat op stoom

Weesper voetballers startten met zege

FC Weesp kwam pas laat op stoom. Foto: Herman Hermsen

WEESP - Er moest hard voor gewerkt worden, maar FC Weesp heeft zondag het eerste duel van het jaar gewonnen. De Weespers voetballers kwamen laat op stoom en gaven zelfs een voorsprong weg, maar wonnen wel met 5-3 van Zilvermeeuwen.

FC Weesp speelde vooral voor rust goed. De Weespers kwamen tot twee keer toe op voorsprong. Eerst scoorde Buddie Buddenberg, waarna de tegenstander snel een tegentreffer kon produceren. Voor rust kon Marcin Kmiecik de toeschouwers langs de kant nog een keer doen opveren met een tweede Weesper treffer. FC Weesp kreeg kans op meer doelpunten, maar een hele reeks kansen werd om zeep geholpen. Dat FC Weesp faalde met het afmaken van kansen leek de ploeg duur te komen staan.

Vlak na de rust sloeg Zilvermeeuwen toe. Met twee doelpunten maakte de ploeg een achterstand ongedaan en kwam het zelfs op voorsprong te staan. Dat kwam op een moment dat FC Weesp slecht speelde. Na de tegentreffers rechtte FC Weesp de rug en kwam het knap terug. Door een doelpunt van Marcin Kmiecik werd het 3-3, waarna Oseanu Doorn en Danny Scholte FC Weesp nog twee doelpunten bezorgden.

Het duel was erg spannend. Foto: Herman Hermsen

Zaterdag FC Weesp kan beter
Voetballend kon het allemaal nog wat beter, maar de zaterdag van FC Weesp heeft haar eerste duel afgelopen weekend wel gewonnen. SV Diemen werd zaterdag met 1-4 aan de kant gezet.

FC Weesp had het geluk dat de tegenstander vergat om echt toe te slaan. SV Diemen kreeg veel kansen en had vooral voor rust al op een voorsprong kunnen staan. FC Weesp zette er amper wat tegenover, maar kwam wel op voorsprong door een doelpunt van Armando Cuvelaj.

Na de rust maakte FC Weesp het goed af met doelpunten van Sasja Fransen (2x) en Lesley Las van Bennekom.

Vrouwen bekeren verder
Voor het eerst hebben de voetbalsters van FC Weesp de volgende ronde van de beker gehaald. FC Weesp had vooraf aan éénn punt voldoende tegen KFC, het werd dan ook 1-1.

FC Weesp moest alles op alles zetten om het punt te pakken. De twee teams waren aan elkaar gewaagd. FC Weesp kon op voorsprong komen door een doelpunt van Robien Lorent. Na rust scoorde KFC met een strafschop. Meer doelpunten bleven achterwege.

Waterpolocoach Snel heeft vertrouwen in goed jaar

Foto: Yannick uit den Boogaard

WEESP - De waterpoloërs van Triton gaan volgende week weer van start. Waterpolocoach Robbert Snel verwacht goede resultaten van zijn ploeg het komende jaar. "We kunnen met de beste teams van het klassement mee", zegt de Weesper op Radio Weesp.

De Weespers starten aan het waterpolojaar met een gemengde ploeg van ervaren spelers en jong talent. "Vooral van de ervaren jongens weten we dat ze er weer staan. Ze worden dan wel wat ouder, maar kunnen zeker nog mee komend jaar."

Volgens Snel kan Triton meedoen met de top van het klassement. "We treffen dan wel veel onbekende tegenstanders. Je moet een beetje afwachten hoe het dan gaat lopen. Maar we moeten zeker met de top 5 van het klassement mee kunnen doen."

Hockeyjaar van start voor MHCW

WEESP - De bal gaat weer rollen voor de hockeysters van MHCW. Komend weekend staan de eerste duels voor de hockeyclub op het programma.

Voor de hockeysters start het jaar komend weekend met een duel tegen VVV. De rest van de maand speelt MHCW nog tegen Purmerend en Strawberries.

De Weesper dames zullen komend jaar alles op alles zetten om beter te presteren dan afgelopen jaar. Toen kon MHCW pas op het allerlaatste moment klassebehoud zeker stellen en werden veel duels verloren.

De hockeyheren van MHCW gaat komend weekend eveneens van start. De Weespers treffen voor hun eerste duel tegenstander Alliance. Deze maand speelt de ploeg ook nog tegen Amstelveen en Purmerend.

Sterke 'terugkeer' Ruitenbeek

WEESP - Met Marco Ruitenbeek op goal heeft Dunfermline Athletic zondag met 2-0 gewonnen van Celtic. Voor een benefiet kwamen de sterren van beide clubs nog een keer tegen elkaar uit.

De wedstrijd werd gehouden om stil te staan bij de plotselinge dood van coach Jock Stein, 30 jaar geleden. Die trainde zowel Celtic als Dunfermline Athletic.

Oud-sterspelers van beide clubs werden benaderd om nog een keer te voetballen. Weesper Marco Ruitenbeek stond van 2000 tot 2004 op doel bij Dunfermline, destijds uitkomend in de Schotse Premier League.

Ruitenbeek wist zondag met succes zijn doel schoon te houden. Dunfermline won met 2-0 en een dag later stond hij groot met een dubbele pagina in de Scottish Sun. De opbrengst van de wedstrijd is voor de jeugdafdeling van beide clubs.

Eerste duels Oberon

WEESP - Nog een week en dan gaan ook de volleyballers van Oberon weer van start.

De eerste competitiewedstrijd is volgende week woensdag tegen Forza Hoogland. De volleybaldames starten twee dagen later. Zij treffen dan VZH.

Wij zijn KinderKade, een supergezellig kinderdagverblijf in Muiden op de boerderij. Wij zoeken vrijwilligers die kinderen naar clubjes zouden willen rijden in een van onze bussen. Neem contact op met Marit Bos voor meer
informatie: 0294-264232.

Stop Albert Heijn. Genoeg ruimte voor Dirk. Als Albert niet wil luisteren, moet hij het maar voelen. Deen / Spar / Lidl, here we come.

Remedial teaching. Citotraining. Voorbereiden op rekentoets en examens.
Middenstraat 31 Weesp www.
praktijkvoorpassendonderwijs.nl

OMSTREEKS 22 JULI BEN IK MIJN RING ERGENS IN WEESP VERLOREN. Het is een licht goud ringetje met op de bovenkant de initialen B en L over elkaar heen gegraveerd. Graag bellen met 06-48531893

TANDPROTHETISCHE
PRAKTIJK WEESP

Theo Nuyens
Kunstgebitten en reparaties
klaar terwijl u wacht
(ind. mogelijk)
Bent u slecht ter been,
wij komen ook aan huis
E. du Perronstraat 38
1382 SZ Weesp
Tel: 0294-418722

PASFOTO'S nodig? Vroom&Nobbe optiek maakt ze! Amstellandlaan 6, Hogeweij. Tel.: 0294-414100

Opendagen Indoor Skibaan Rock Steady Bussum 12-13 september van 13 – 17 h. Gratis skiën of snowboarden. Boek en betaal die dag lessen met aantrekkelijke opendag korting. Zanderijweg 12-14 Bussum - 035-6925015 -
www.rocksteady.nl

Divers onderzoek (didactisch, intelligentie, hoogbegaafdheid, vervolgonderwijs, persoonlijkheid, gedrag, sociaal emotioneel), begeleiding (o.a. autismebegeleiding, faalangsttraining, begeleiding bij ADHD) en advies. www.
praktijkvoorpassendonderwijs.nl

Ultiem Schilderwerk voor al uw binnen- en buiten-
schilderwerk. Vraag een gratis offerte aan op
www.ultiemschilderwerk.nl of bel 06-14350266

Posicom geeft individuele therapie en training bij problemen omtrent pesten en / of bij het verwerken van een pestverleden. Voor kinderen, pubers en volwassenen. Meer informatie op:
www.posicom.nl

Gratis Aikido proefles in Diemen. Je bent niet alleen bezig met pasjes en technieken, maar ook en vooral met inzicht verwerven binnen een vechtsituatie. Iedereen van 5 tot 60 is welkom.
www.aikidojodiemen.nl
tel.: 06-12434183

Natuurarts gespecialiseerd in chronische ziektes zoals: crohn, colitis, migraine, eczeem, candida, chronische pijn etc. Tel.: 0251-654723, www.pgng.nl

Privehuis Morosa Almere 06-11117475 Bakkenzuigerstr. 50 ma/vr 10.00 tot 19.00 uur meisjes/dames gevraagd kvk 32159766

Krijgt u familie op bezoek?
En hebt u niet genoeg ruimte of u hecht aan uw privacy?

Bed and Breakfast
De Roskam in Weesp
06-55334804 of
www.bedandbreakfast.nl

HAARDHOUT, 25 netten ca 1 kuub € 79,50 (superdroog), vanwege de brugafsluiting Lange Vechtbrug bezorgen wij tijdelijk gratis thuis (in Weesp). Voor meer info: Tuincentrum H vd Wurff. Lange Muiderweg 12. Tel.: 0294 412978

Gevraagd: defecte vaat/wasmachine, droger, fornuis, radiator - gratis opgehaald, 06-34606808

MOTORFIETSEN te koop
GEVRAAGD
alle merken en
bouwjaren. Defect of lang
stilgestaan geen bezwaar.
Direct gehaald, betaald en
gevrijwaard. 06-25418595

OUTLETPRIJZEN
kleding en speelgoed
LANNEKE
Nieuwstraat 39
Weesp - tel.: 416 464
naast het gemeentehuis

Feestje? Gratis feestzaal
tot 180 personen.
www.snookerclubbussum.nl 06-53319921

Zoekt u oppas voor uw kindje? Professionele kinderopvang bij Gastouder Marjon Pronk. Alleen de afgenomen uren betalen! Tel.:
06-25507031