MuiderNieuws

21 december 2016

MuiderNieuws 21 december 2016


Daar gaat onze Vechtbrug

De oude Vechtbrug werd gisteren in de dichte mist onttakeld. Foto: Christian Pfeiffer

MUIDEN - Ruim vijftig jaar heeft de Vechtbrug het aangezicht van Muiden bepaald. De laatste jaren was het een geliefd punt in de fileberichten. Nu is het einde van de snelwegbrug nabij.

De brugdelen worden weggehaald. Weinig Muiders zullen er rouwig om zijn. Het aangezicht van Muiden wordt straks veel liefelijker als de betonnen kolos over de Vecht is gesloopt. De negenbaans brug werd op 17 september 1965 opengesteld en 28 september 2016 uit gebruik genomen.

Bordenchaos wordt aangepakt

door Joost Lammers

MUIDEN De verkeersbordenchaos rond Muiden wordt aangepakt. De gemeente gaat maatregelen nemen.

Het is rondom Muiden door de werkzaamheden aan de A1 een bordenparadijs, maar voor automobilisten, fietsers en voetgangers is het verre van een paradijs. Borden om de goede kant op te wijzen ontbreken en de borden die er wel staan zorgen voor verwarring en chaos. Zoals een lokale horeca-ondernemer grapte: "Muiden heeft een speciale bordenambtenaar en die is ook de weg kwijt."

De voorbeelden zijn niet op één hand te tellen. De bewegwijzering naar het winkelcentrum de Maxis eindigt op een bouwterrein, voor de begraafplaats moet je juist een bouwplaats maar rij je je spreekwoordelijk dood en een fietspad eindigt in de middle of nowhere. Het fietsstoplicht gaat wel op groen, maar voordat je aan de overkant bent gaan de auto's alweer rijden. Dan heb je nog plekken waar zoveel borden achter elkaar staan dat je stil moet gaan staan om alles te lezen. Vanwege de chaos hebben de Muiders op een bord dat wijst naar Amsterdam zelf maar geschreven dat automobilisten zo ook naar Amersfoort en Almere kunnen. De oplossingen lijken simpel: weghalen of afplakken. En inderdaad, na onze uitzending zijn de borden naar de begraafplaats aangepast. Maandag stonden ze nog omgedraaid. Inmiddels zijn ze ook weggehaald.

Daar blijft het mogelijk niet bij, want de gemeente Gooise Meren en Rijkswaterstaat laten in een gezamenlijke reactie weten de bebording nog eens na te lopen.

Net zo veel WW'ers als jaar geleden

GOOISE MEREN - De gemeente Gooise Meren telt momenteel net zoveel WW'ers als een jaar geleden. Dat meldt het UWV.

Afgelopen maand kregen 1196 bewoners van de gemeente elke maand een werkloosheidsuitkering, een jaar eerder was dat er nog eentje meer.

Dat de gemeente nu net zo veel WW'ers telt als een jaar geleden is opvallend. Het hele jaar lag het aantal bewoners met een werkloosheidsuitkering een stuk hoger. Afgelopen oktober maakten nog 1226 bewoners aanspraak op een uitkering.

554.298

euro verdiende Muiden afgelopen jaar aan parkeergeld

Van de lezers

EHBO
Naar aanleiding van het stukje van dr. H. Burggraaff in het WeesperNieuws van 14 december wil ik als volgt reageren: op dit moment neemt het aantal EHBO'ers in de regio af. Ouderen stoppen en jongeren voelen zich niet meer aangetrokken tot het verlenen van eerste hulp, terwijl juist in deze tijd de rol van de EHBO'er steeds belangrijker wordt. Lopend op straat kan een EHBO'er direct goede hulp bieden bij een ongeval. Ook heel bewust voorkomen dat dingen gebeuren, betekent verlenen van eerste hulp. Bij een reanimatiemelding via 112 schakelt 112 tegenwoordig direct een aantal EHBO'ers in die daardoor sneller dan de onderweg zijnde ambulances ter plaatse zijn, en vaak met de benodigde hulpmiddelen, zoals de AED en verbandtrommel, de reanimatie kunnen starten. In Weesp kun je deze eerste hulp leren toepassen bij EHBO Weesp. Wij geven: basisopleiding EHBO, EHBO aan kinderen (EHAK), herhalingscursussen EHBO en EHAK en vanaf medio maart de op dit moment in ontwikkeling zijnde cursus Stop de Bloeding - Red een leven. Informatie is verkrijgbaar via 0294-416810 / theo.vermoolen@online.nl.
Theo Vermoolen

Fusie
Het Comité Zelfstandig Weesp maakt mede vanwege het ontbreken van een fiscale prognose bezwaar tegen het fusieprogramma Gooi en Vechtstreek. Onderstaande brief heeft de actiegroep maandag ondertekend aan de voorzitter van de Tweede Kamer verstuurd: 'In verband met de gelegenheid van inspraak voor de inwoners van de gemeente Weesp in het fusie of samenwerkingsprogramma van Gemeenten verzoeken wij de Tweede Kamer nota te nemen van het volgende. Vanuit de Provincie Noord-Holland wordt aangegeven dat de gemeente Weesp in de toekomst niet meer zelfstandig kan functioneren. Hierbij wordt aangegeven dat dit gebaseerd is op gebrek aan bestuurskracht. Wij vinden als burgers van Weesp deze stelling erg vaag en onvoldoende. Als burgers van Weesp kunnen wij alleen de inspraak doen en niet de uitspraak.! De zorg hierin van de Weespers is niet ongefundeerd omdat wij op dit moment ook onze zeggenschap en inbreng op Volkshuisvesting zijn kwijt geraakt door gebrek aan inspraak naar een zogenaamde fusie met de Cluster Organisatie Ymere welke financieel in zwaar weer blijkt te verkeren. Achteraf is Minister Blok hier ook heel duidelijk in. De vraag is dus ook terecht in het nieuwe verhaal door wie en hoe gaat het nieuwe fusieplan betaald worden. Wij verzoeken de Kamer nogmaals het fusieverhaal Gooi en Vechtstreek in debat te brengen.'
Secretaris Fahima Popal

Weerbericht

Overgang naar zacht en wisselvallig weer, veel wind
Er is deze december nog weinig regen gevallen. Het weer wordt dan ook gedomineerd door hogedrukgebieden. De gemiddelde luchtdruk bedraagt tot dusver 1026 hPa, tegen 1015 hPa normaal. Daar komt met de kerstdagen in zicht verandering in. Oceaandepressies gaan het weer bepalen. De kans op regen neemt toe bij een stevige zuidwester en het wordt zachter.

Donderdag + vrijdag
Donderdag neemt de bewolking toe, gevolgd door regen. In de loop van de dag klaart het op. Er staat een matige zuidwestenwind. In de nacht naar vrijdag daalt het kwik tot rond +1 graad met kans op nachtvorst. Overdag is het eerst droog met wat zon, later op de dag neemt de bewolking toe. De zuidenwind trekt aan tot vrij krachtig. Het wordt beide dagen 7 à 8 graden.

Het kerstweekeinde
Het kerstweekeinde verloopt groen en wisselvallig. Voor zaterdag en zondag wordt vrij veel bewolking verwacht met af en toe regen. De zuidwestenwind wakkert aan tot krachtig en aan zee tot hard of stormachtig. Het wordt zaterdag 8 à 9 graden en zondag 12 graden. 2e kerstdag kan het vaker opklaren met kans op een bui. De wind neemt in kracht af. Het wordt 8 graden.

Weetje
Een groene kerst komt veel vaker voor dan een witte kerst. Het is een landelijke witte kerst als er in De Bilt op beide kerstdagen een gesloten sneeuwdek ligt. De afgelopen 100 jaar gebeurde dat slechts zevenmaal. De laatste maal in 2010, maar ook in 2009 was kerst landelijk wit. In 2015 was het juist een lenteachtige kerst met een recordhoog maximum van bijna 15 graden.

PvdA vindt bezuinigingen op bibliotheek van de zotte

Bijna 500 handtekeningen zijn inmiddels opgehaald

Veel inwoners zijn niet op de hoogte van bezuinigingen. Foto: Bob Awick

door Yvette de Vries

BUSSUM - De PvdA ging zaterdag ouderwets op de barricaden. Met een handtekeningenactie en een online petitie willen ze de voorgenomen bezuiniging op de bibliotheken in Gooise Meren terugdraaien omdat deze onherroepelijk tot sluiting zal leiden van een of meerdere vestigingen.

Volgens de partij is bezuinigen op de bibliotheek van de zotte. "De bibliotheek neemt een belangrijke plek in in de samenleving, zeker nu in deze tijd van individualisering", aldus afdelingsvoorzitter Tony van Waveren. In nog geen twee uur tijd haalden ze zaterdag ruim 200 handtekeningen op en de onlinepetitie is ruim 280 keer ondertekend. Voor Muiden en Naarden worden ook acties gepland voor eind dit jaar of begin volgend jaar.

"Het is onvoorstelbaar dat de gemeente aan allerlei andere zaken geld uitgeeft en dat er op een voorziening als de bibliotheek bezuinigd gaat worden", reageert Van Waveren. "Het is onvoorstelbaar dat de gemeente tonnen uitgeeft aan stadspromotie en nog een jaar de Bussumers volledig compenseert voor de OZB-verhoging en dat er op een voorziening als de bibliotheek bezuinigd gaat worden."

Volgend jaar verder overleg tussen bibliotheek en gemeente

Volgens Lars Voskuil, fractievoorzitter van de oppositiepartij, is het een regelrechte afbraak van een essentiële voorziening in onze lokale samenleving. "De bibliotheek is er voor iedereen; het is een ontmoetingsplaats met relevantie."

Forse ingrepen
Een meerderheid van de gemeenteraad stemde in met een forse bezuiniging van 250.000 euro op de bibliotheken. Die moet in 2018 gerealiseerd zijn. Volgens Van Waveren betekent dit dat in juni 2017 de bibliotheek al met voorstellen op de proppen moet komen hoe dat gerealiseerd moet worden. Hij stelt ook dat het, als je kijkt naar waar de bieb geld aan uitgeeft, het onherroepelijk tot gevolg heeft dat er een of twee vestigingen moeten sluiten. Dat beeld bevestigt ook de directeur van de bibliotheek Gooi en meer, Marian Buvelôt. Ze is niet echt te spreken over de gang van zaken momenteel. "Er wordt een bezuiniging neergelegd terwijl er nooit met ons over is gesproken. Het is echt een harde maatregel. We zijn nu formeel wel met elkaar in gesprek."

PvdA gaat ook actie voeren in Naarden en Muiden

Overleg
Een maand of twee geleden is er nog overleg geweest met de wethouder. Die zou volgens Buvelôt iemand aanstellen om te kijken naar de voorstellen die door de bibliotheek zijn gedaan. Volgens de directeur zou het gerechtvaardigd zijn als ze voor een deel van de activiteiten die de bibliotheek verricht subsidie uit een ander potje zouden krijgen. Daarmee zou een deel van de bezuinigingen kunnen worden opgevangen. Het gaat dan om activiteiten op het gebied van taalachterstand en laaggeletterdheid. "We zijn meer dan een uitleenplek voor boeken."

Enig uitstel
Volgens Mark Marshall van de VVD zou er eigenlijk al in 2017 € 74.000 bezuinigd moeten worden, maar dit is uitgesteld tot 2018. Volgens zijn partij is de bezuiniging ook niet onrealistisch als je die afzet tegen de kosten en het aantal bezoekers. "De gemeente vraagt van zichzelf en andere (gesubsidieerde) organisaties kritisch te kijken naar de inkomsten en uitgaven. De bibliotheek zou ook hulp krijgen van ambtenaren om te kijken hoe de bezuinigingen gerealiseerd kunnen worden."

Reactie gemeente
De gemeente laat in een officiële reactie weten dat de bezuinigingen inderdaad in 2018 gerealiseerd moeten worden. "We zijn in constructief overleg met de directie van de bibliotheek om tot een nadere invulling te komen. Hier hebben we volgend jaar de tijd voor."

Eén op de zeven huurders woont te goedkoop

GOOISE MEREN - Eén op de zeven huurders van een sociale huurwoning woont te goedkoop. Dat meldt de gemeente. Het gaat om een percentage van 14,7 procent aan goedekope scheefhuurders.

Goedkope scheefhuurders hebben een sociale huurwoning met een huurprijs van 699,48 euro of lager per maand, maar hebben een inkomen van meer dan 38.690 euro per jaar. Deze groep scheefhuurders houdt goedkope huurwoningen vast en dat zorgt voor knelpunten op de huurmarkt.

De gemeente Gooise Meren heeft wat meer goedkope scheefhuurders dan de doorsnee Nederlandse gemeente (13,8 procent), maar vergeleken met de hele regio Gooi en Vechtstreek (15,4 procent) doet de gemeente het weer net wat beter.

Dure scheefhuurders
Aan de andere kant woont één op de zes huurders van een sociale huurwoning te duur. Het gaat om 16,3 procent.

Het gaat dan om mensen die vanwege hun inkomen aanspraak mogen maken op huurtoeslag, maar in een te dure woning wonen.

Gooise Meren heeft meer dure scheefhuurders dan het Nederlands gemiddelde (14,6 procent), maar scoort ook hier beter dan de rest van de regio (18,4 procent).

Dorpsraad: pak slechte verkeersdrempels aan

MUIDERBERG - Een groot deel van de Muiderbergse verkeersdrempels deugt niet. Dat stelt de Dorpsraad Muiderberg. Afgelopen week werden alle drempels opgemeten. Het bleek dat veel drempels hoger waren dan de daarvoor gestelde norm van acht tot twaalf centimeter. De te hoge drempels veroorzaken nu vaak schade aan auto's en leveren andere ongemakken op. De dorpsraad heeft een staatje gemaakt van snel aan te pakken drempels. De verkeersdrempel aan de Badlaan, ter hoogte van nummer 33, staat bovenaan.

HKSM overvallen: onderkomen plots helemaal leeggehaald

Spullen moeten nu elders worden opgeslagen

Foto: Sjoerd Stoop

door Sjoerd Stoop

MUIDEN - De Historische Kring Stad Muiden (HKSM) reageert geschrokken en bovenal boos nadat afgelopen week plotseling hun onderkomen in het Muizenfort werd leeggehaald. "Al onze spullen bleken zonder pardon op de gang gezet", zegt bestuurder Karel Wiegert.

De HKSM staat op het punt te verkassen naar een andere vleugel van het fort, maar enkele werkzaamheden moeten nog worden afgerond.

Tot grote verbazing bleek het onderkomen opeens helemaal leeggehaald. "Er wordt nog gewerkt, we wachten tot we kunnen vertrekken. Toch begonnen de werklui nu al aan de verbouw van ons deel van het fort. Een van onze bestuursleden reed naar het fort en zag alles gebeuren. We hebben meteen aan de bel getrokken. De bouwers zeggen gewoon hun planning aan te houden, maar ze hadden op z'n minst even van tevoren kunnen bellen. Zo ga je niet met andermans spullen om."
Dat de HKSM nu geen onderkomen heeft, zorgt voor veel ongemak. "Normaal gesproken zouden we nu ons clubblad versturen naar de leden, maar omdat ze ook de computer hebben losgekoppeld kunnen we niks doen. Dat wordt nu op z'n vroegst volgende maand. Het is nog maar de vraag of de computer straks weer goed werkt. Daarnaast kunnen we niets opzoeken in ons archief, want alles staat door elkaar."

De gemeente laat weten het voorval te betreuren, maar stelt dat er vooraf duidelijke afspraken zijn gemaakt over de planning. "Maar in de laatste afstemming over de praktische uitvoering is er kennelijk iets misgegaan in de communicatie tussen de uitvoerende partijen", laat een woordvoerder weten. De gemeente heeft aangeboden dat de HKSM hun spullen tijdelijk mag opslaan in het oude gemeentehuis.

Geen gevaar: gewoon voetballen op kunstgras

GOOISE MEREN - SC Muiderberg kan gewoon weer voetballen op kunstgras. De rubberen korrels op de kunstgrasvelden leveren geen gevaar op voor de gezondheid, zo concludeert het RIVM. De club laat weten eerst het rapport te willen bestuderen voordat er echt groen licht wordt gegeven.

De afgelopen weken werden korrels van honderd kunstgrasvelden bestudeerd. Na chemische analyses bleek dat de hoeveelheden kankerverwekkende stoffen te verwaarlozen zijn.

Veel te doen om kunstgras
Er was de afgelopen maanden veel te doen om de gevaren van de kunstgraskorrels. SC Muiderberg besloot haar voetbaljeugd van het kunstgras af te halen en alleen nog maar op gras te gaan voetballen. Of deze maatregel na de kerst weer wordt teruggedraaid is nog niet bekend.
De gemeente zat de afgelopen weken boven op de eventuele gevaren van kunstgras en bekeek of er eventueel maatregelen genomen moesten gaan worden voor het geval dat. Het lijkt onwaarschijnlijk dat er nu nog maatregelen genomen gaan worden.

Rietje Rijnja-Stam (D66) verlaat gemeenteraad

GOOISE MEREN - D66-raadslid Rietje Rijnja-Stam stopt ermee en staat haar raadszetel af. Dat maakt D66 bekend.

Rijnja-Stam was jarenlang raadslid van de gemeenteraad van Muiden en was ook even fractievoorzitter van D66. Een jaar geleden, vlak voor de verkiezingen, besloot ze ermee te stoppen. Ze kwam op een onverkiesbare plek op de kieslijst terecht, maar op voorkeurstemmen haalde ze toch weer de gemeenteraad.

Na een jaar Gooise Meren houdt ze het nu dus toch voor gezien. "Ik heb me met veel liefde en tijd ingezet. Nu logischerwijs steeds belangrijker wordt dat de belangen van alle inwoners van alle kernen in de raad van Gooise Meren aan bod moeten komen, is het juiste moment aangebroken", zo laat Rijnja-Stam weten.

Rietje Rijnja-Stam neemt komende woensdag afscheid. Ze wordt opgevolgd door Sawan Bruins.

Straten rond winkel-centrum Hogeweij nu ook klaar

WEESP - De bestrating van winkelcentrum Hogeweij is klaar. De gemeente heeft de afgelopen maanden het gebied flink onder handen genomen.

De gemeente deed dit tegelijkertijd met de renovatie van het winkelcentrum om zo de boel flink op te poetsen.

De openbare ruimte rondom het winkelcentrum is volledig voorzien van nieuwe bestrating en er is deels een nieuw hemelwaterriool aangelegd. Het fietsparkeren is uitgebreid en de oude fietsbeugels zijn vervangen. Ook is er ruimte gevonden voor het aanplanten van vijf bomen.

Grote metamorfose
Het binnenterrein van het winkelcentrum heeft ook een behoorlijke metamorfose ondergaan. De oude bestrating is vervangen door nieuwe (luxere) materialen. Ook de verlichting, de bankjes en de prullenbakken zijn vernieuwd, waardoor die de uitstraling hebben gekregen die past bij het vernieuwde winkelcentrum.

Het gerenoveerde winkelcentrum werd eerder deze maand al heropend.

Werkbezoek vanwege stankoverlast

MUIDERBERG - Belangstellende Muiderbergers kunnen vrijdag samen met de dorpsraad een bezoek brengen aan groenrecyclingbedrijf Den Ouden. Er wordt daar meer verteld over de veranderende bewerkingsprocessen.

Bewoners van Muiderberg hebben nu met regelmaat overlast van stank door het recyclen van groen afval. Het recyclingsbedrijf gaat het bewerkingsproces nu aanpassen en heeft het voornemen om meer groenafval te gaan bewerken. Muiderbergers kunnen langskomen om meer te weten te komen over de gevolgen van deze plannen.

Er wordt vrijdag eerst een bezoek gebracht aan de Naarderstraat 6, vervolgens wordt een presentatie gegeven in De Rijver en kunnen bezoekers vragen stellen. Aanmelden kan op www.dorpsraadmuiderberg.nl.

Kalasjnikov gevonden

WEESP - Tussen de bosjes aan de Gemeenschapspolderweg is afgelopen vrijdag een kalasjnikov gevonden. Het wapen is meteen door de politie veiliggesteld.

De mitrailleur werd gevonden tijdens werk aan het groen. Het wapen is gisteren geïdentificeerd als echt. De mitrailleur was roestig, dus waarschijnlijk lag de kalasjnikov er al enige tijd. Het geweer is meegenomen door de forensische dienst van de politie. Er loopt een onderzoek naar de herkomst.

Weesp bouwt, scholen te druk

WEESP - De druk op de basisscholen neemt toe nu Weesp in rap tempo groter wordt. Volgende maand komen de scholen samen met een oplossing, waarschijnlijk in de vorm van tijdelijke extra lokalen.

Dat vertelde wethouder Peter Eijking deze week aan de gemeenteraad na vragen hierover. Er zijn signalen dat de capaciteit van de Weesper basisscholen zijn grenzen aan het bereiken is door de bouw van Leeuwenveld 3 en De 6 Weesper Straatjes.

Er komen twee nieuwe basisscholen in de wijk Weespersluis in de Bloemendalerpolder, maar die zijn op korte termijn nog niet klaar. Daarom wordt er door de Weesper scholen gezamenlijk gekeken naar een tijdelijke oplossing.

'Ik wil praktisch bezig zijn, niet blijven hangen in theorieën'

Wethouder Gerben Struik

GOOISE MEREN - Het eerste jaar van de nieuwe gemeente Gooise Meren en ook van het college van burgemeester en wethouders zit er bijna op. Wethouder Gerben Struik zat voorheen namens GroenLinks in de gemeenteraad van Bussum en hij was leerkracht op een school voor voortgezet onderwijs. De Bussumer houdt ervan de handen uit de mouwen te steken en spreekt vol enthousiasme over zijn nieuwe baan. Hij zit in veel overleggen en is onder andere voorzitter van de stuurgroep 18- (jeugd) in de regio. Verder in zijn portefeuille: jeugd 18-, duurzaamheid, milieu en werkgelegenheid. Hoe kijkt de wethouder aan tegen de nieuwe gemeente en hoe gaat het met de lopende zaken?

Struik ziet zichzelf als een praktische wethouder die de handen uit de mouwen steekt. Foto: Bob Awick

Hoe is het om wethouder te zijn?
"Dat was in het begin wel even wennen, maar ik vind het heel leuk. Natuurlijk was het werk niet geheel onbekend, want ik heb vijf jaar lang in de gemeenteraad gezeten. Ik heb mijn ambitie om wethouder te worden nooit zo uitgesproken, maar het zong wel rond in mijn hoofd. Ik zit in Gooise Meren tussen de ervaren wethouders, maar geloof niet dat ik zonder mijn ervaring op achterstand sta. Je kunt als wethouder echt het verschil maken. Het doet ertoe wat ik zeg, bijvoorbeeld in de regio. Ik vind het belangrijk om een praktische insteek te hebben en niet te veel te blijven hangen in theorieën. Bij veel dingen is het: ga het doen en laat je niet belemmeren door regels en procedures."

Heb je een hoofdpijndossier?
"De jeugd vind ik heel belangrijk. Maar je kunt niet alles controleren. Je kunt niet alle risico's uitsluiten als overheid. Deze portefeuille bezorgt mij geen hoofdpijn, maar wel de drive om het beter te doen. Dit wil ik samen met onze partners in de regio oppakken. Jeugd heeft mijn hart en ik zal er alles aan doen om kwetsbare jongeren zo goed mogelijk te helpen."

Passend onderwijs zit in jouw portefeuille. Krijgen alle kinderen de begeleiding die nodig is?
"Ik hoor dat het redelijk goed gaat. Als er extra hulp nodig is, zijn er zorgarrangementen op scholen. We willen niet bepalen wat een school moet bieden aan onderwijs, wel inspringen als er zorg nodig is om dat te regelen. Als een kind dyslexie heeft dan kun je dat testen op school. Is er hulp nodig dan hebben wij jeugdhulpaanbieders die dit kunnen oppakken. Het komt in Gooise Meren niet veel voor dat kinderen thuis zitten. Veel is maatwerk en daarom zetten we schoolmaatschappelijkwerk in. Zo horen we wat er speelt op school en welke kinderen extra ondersteuning nodig hebben. Mooi is dat er recent een nieuwe school, Elan, is geopend in Breeduit Bussum waar kinderen terecht kunnen met een stoornis in het autistisch spectrum."

'Ik wil inzetten op duurzaamheid om hier werkgelegenheid te creëren'

"We zijn veel bezig geweest om de gegeven hulp te continueren. Nu willen we ons richten op meer preventie. Voordat er problemen ontstaan al inspringen, onder andere door de inzet van extra jongerenwerk."

Je hebt net Plan 18 opgezet, wat is dat?
"Een nieuwe werkwijze om kwetsbare jongeren die al jeugdhulp krijgen te begeleiden naar hun 18e levensjaar. Op dat moment is de jeugdwet niet meer van toepassing en we willen niet dat deze groep tussen wal en schip valt. We hebben een convenant gesloten en met diverse partijen afgesproken de begeleiding op te pakken. Soms zorgen kleine oplossingen voor een groot verschil: denk bijvoorbeeld aan het aanvragen van een ID-kaart om te kunnen solliciteren of je in te schrijven voor een studie."

'Groene krachten bundelen en
samen met actiepunten komen'

Hoe gaat het met jouw wijken Muiderberg, Laarderwegkwartier (Bussum) en Westerengh (Bussum)?
"In Muiderberg is een superactieve dorpsraad. We kunnen dus gemakkelijk bewoners betrekken bij de plannen. Ik ben al een paar keer bij de dorpsraad geweest en heb meegedaan aan een wijkschouw. Daar zag ik de grote gaten in het wegdek aan de Tesselschadelaan. Ik heb daar meteen een actiepunt van gemaakt zodat het verschil direct gemaakt kon worden."

"Wat betreft het Laarderwegkwartier: dat is mijn eigen wijk waar ik woon en ik ken de wijk dus erg goed. De inwoners zijn nog niet zo goed georganiseerd, maar er komt een wijkschouw. Veel inwoners spreken mij wel op individuele titel aan. Ik sta op zaterdagochtend vaak langs de lijn bij voetbalclub SDO (bij wedstrijden van mijn zoon) en daar weten ze mij goed te vinden. Bijvoorbeeld omdat ze zich zorgen maken over zaken zoals een losse stoeptegel, hangjongeren of een rotonde waar te hard wordt gereden. Ik kan dat niet meteen oplossen, maar wel zorgen dat ernaar gekeken wordt."

Drie punten waar Gerben Struik
zich hard voor gaat maken

1. Zonnepanelen op gemeentelijk vastgoed plaatsen
"Ik wil ons gemeentelijk vastgoed zo duurzaam mogelijk maken. Ik denk aan zonnepanelen op alle gymzalen en scholen in Gooise Meren. Samen met energiecoöperatie Watt Nu zijn we in gesprek over volleggen van een groot dak van bijvoorbeeld de Hocras of het GAD-kantoor. Omwonenden kunnen daar dan hun energie afnemen. Het plan is om daar in januari mee te starten."

2. Werkgelegenheid creëren
"Ik hoop dat we echt mensen aan het werk kunnen helpen die nu een bijstandsuitkering hebben. Niets is erger dan op zoek te zijn naar werk en het niet te kunnen vinden. Werk is ongelofelijk belangrijk voor het inkomen, zelfrespect en de ontwikkeling van iemand."

3. Inzet meer ambulant jongerenwerk
"Met name Muiden, Muiderberg en Bussum-Zuid zijn onderbelicht gebleven. We willen er dus 24 uur aan jongerenwerk bij. Voor overleg met de buurt, om extra te kunnen anticiperen, om samen met jongeren een leuk evenement op te zetten. En alleen via de jongerenwerkers kom je erachter wat er speelt onder jongeren. Wat houdt ze bezig, waar lopen ze tegenaan? We willen positief bijdragen aan het klimaat voor de jeugd. En het moet snel. Wacht je te lang dan zijn de jongeren alweer aan het studeren."

Wat kunnen we verwachten op het gebied van milieu?
"We krijgen er in 2017 nog een kliko bij, speciaal voor het pmd-afval. De grijze bak wordt een stuk kleiner. Ik doe zelf mee aan een actie van het GAD genaamd van Afval naar Grondstof. Het is niet moeilijk om je afval compleet te scheiden. Het is leuk om bezig te zijn met afval en een bijdrage te leveren. En als je thuis geen plek hebt voor de extra container? Dan kijken we of er een combinatie kan komen met een ondergrondse container. In Naarden Vesting komen bijvoorbeeld komend jaar op meerdere plekken ondergrondse afvalcontainers en verdwijnt de vuilniszak uit het straatbeeld."

Wat ga jij doen om van Gooise Meren een groenere gemeente te maken?
"Dat moet vooral vanuit de inwoners komen, dat kunnen we niet alleen. We hebben al veel mooie initiatieven, zoals Groen Muiderberg, het Repair Café en Soupurbe. We willen de krachten bundelen en daarom komen we met de Versnellingsagenda Duurzaamheid. We beleggen een werkconferentie met betrokken inwoners uit de gemeente op het gebied van duurzaamheid; we zetten experts uit verschillende hoeken bij elkaar en die gaan op thema's met elkaar in gesprek. Denk aan zaken zoals voeding, afval, energie en vervoer. Daar moeten concrete actiepunten uit komen waar deze mensen zich ook verantwoordelijk voor voelen. Het is een nieuwe vorm van burgerparticipatie, deze co-creatie. Straks ligt er een goed duurzaamheidsplan en dat is niet van wethouder Struik, maar van de hele gemeente Gooise Meren."

Waar zie jij kansen voor Gooise Meren?
"Op het gebied van werkgelegenheid en duurzaamheid. Je zou grondstoffen hier kunnen verwerken en op die manier duurzaamheid aan werkgelegenheid kunnen koppelen. Nu worden de grondstoffen alleen opgehaald, maar het verwerken zou ook hier in de regio kunnen. Je bespaart dan transportkosten en creëert werkgelegenheid. Concreet denk ik bijvoorbeeld aan textiel. Dat kun je hier sorteren, wassen en verkopen. En oude computers en laptops kunnen we hier demonteren om de grondstoffen er uit te halen. Ik ben bezig om die zaken nu concreet te maken."

Wat doe je als wethouder Werkgelegenheid en Arbeidsparticipatie wanneer mensen niet willen participeren?
"Je kunt mensen niet dwingen, maar ik vind wel dat je eisen mag stellen. Het beleid vanuit het Rijk is om te korten op de uitkering. We zijn streng aan de poort. Je krijgt alleen bijstand als je het echt niet meer redt en dat kan iedereen overkomen. Ook de mensen uit het Spiegel met een groot huis die failliet zijn gegaan. Solidariteit houd je alleen in stand als je daar ook draagvlak houdt. Je zult grenzen en regels moeten stellen. Maar als je eenmaal een uitkering krijgt krijg je alle hulp die nodig is om weer aan het werk te komen. Ook zijn er allerlei regelingen voor mensen met een laag inkomen. In Gooise Meren gaat het om 860 gezinnen, dus ongeveer 1000 mensen in de bijstand en dat vind ik er 1000 te veel. Ten opzichte van het landelijk gemiddelde valt dat relatief mee. Met het recent opgerichte platform Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen Gooise Meren (MVO) hebben we in twee maanden tijd 37 mensen kunnen plaatsen, dus dat gaat de goede kant op."

'De volhouders plukken straks de vruchten van Weespersluis'

Na 42 jaar ondernemerschap gaat Theo van Amsterdam met pensioen

Theo van Amsterdam runt sinds 1974 de ijzerwarenzaak in de Slijkstraat. Foto: Christian Pfeiffer

door Marieke van Veen

Majoor Bosshardt

Toen Theo van Amsterdam nog boven de winkel woonde en sliep werd hij elke zondag wakker van het gezang van het Leger des Heils. Op een dag bleef het stil. Hij belde Majoor Bosshardt en vroeg of het leger soms weg was gegaan uit Weesp? Dat bleek het geval. 'Dan wil ik dat pand wel', liet hij haar weten. Binnen een week was het rond en kon de ondernemer zijn ijzerwarenwinkel en assortiment fors uitbreiden.

WEESP - Theo van Amsterdam gaat 2017 in als pensionado. Een gek idee, vindt de ondernemer. 42 jaar geleden nam hij als 23-jarig broekie de ijzerwarenzaak in de Slijkstraat over. Een behoorlijke verantwoordelijkheid op die leeftijd, maar als kind uit een ondernemersgezin twijfelde hij geen moment. Hij wilde het graag op zijn eigen manier doen. Dat heeft goed uitgepakt.

Straks heeft Van Amsterdam (65) alle tijd van de wereld, maar nu is het nog even hard aanpoten. De extra drukte rond de feestdagen, de vuurwerkverkoop en de overdracht van de winkel: het heeft allemaal zijn aandacht nodig. Tussen al die drukte door wordt hij soms met zijn neus op de feiten gedrukt en dan is het wel even slikken. "Ik draaide laatst mijn klantenbestand uit. Daar staan dus gewoon 4500 namen op en daar was ik wel even stil van. Niet alleen uit Weesp hoor, mijn klanten komen uit de hele regio."

'Nu zeggen wij: beter een kantoorpand dan een leeg pand'

Natuurlijk heeft Van Amsterdam last gehad van de opmars van de bouwmarkten, maar veel klanten bleven de zaak trouw. "Omdat ze weten dat je bij ons terecht kunt voor persoonlijk en deskundig advies. We nemen voor iedereen de tijd en proberen altijd mee te denken." Zondagavond namen zakenrelaties en klanten alvast afscheid van de ondernemer. Als cadeau kreeg hij een miniatuurmotor, gemaakt van lagers, bouten, moeren en andere ijzeren onderdelen. "Ontzettend mooi en ook nog eens een cadeau waarin twee van mijn passies samenkomen. Ik ga er een mooie plek voor zoeken."
Toeren op zijn motor, varen met zijn sloep, leuke dingen doen met zijn vrouw: zo stelt de ondernemer zich zijn leven als gepensioneerde voor. "We hebben heel hard gewerkt, dus we hebben het verdiend, maar ik vind het ook moeilijk. Ik zal straks vast nog vaak even naar binnen stappen, even een praatje maken met mijn trouwe personeel." Dat Van Amsterdam de winkel kan overdragen aan Van Driel, is een grote opluchting. Hierdoor blijft de zaak bestaan en kunnen de medewerkers hun baan behouden. "Anders trek je die laatste dag de deur toch met een heel ander gevoel dicht. Ik ben heel blij met Van Driel als mijn opvolger. We kennen elkaar goed en ook al vrij lang vanuit de Enorm-inkoop. Hij runt al twee andere winkels die ook onder Enorm vallen. Ik heb er het volste vertrouwen in dat hij het goed gaat doen. Misschien zelfs wel beter. Hij gaat bijvoorbeeld ook verf verkopen. Daar ben ik vanuit een soort gentleman's agreement met Pover en later Hennipman nooit aan begonnen."

Leegstand Slijkstraat
Volgens van Amsterdam komen er betere tijden aan voor het Weesper winkelbestand. "De laatste jaren zijn niet makkelijk geweest, maar met de komst van nieuwbouwwijk Weespersluis zie ik het positief in. Niet alleen voor onze ruimgesorteerde doe-het-zelfzaak, maar ook voor de andere Weesper ondernemers die overeind zijn gebleven. Zij hebben volgehouden en daar plukken ze straks de vruchten van." Dan moet de gemeente nog wel even iets doen aan het bestemmingsplan voor de Slijkstraat: "Er staan nu onnodig panden leeg omdat het ondernemersplan van geïnteresseerden soms in strijd is met het bestemmingsplan. Het is trouwens wel zo dat de gemeente op verzoek van de ondernemers zo star doet. Uit angst dat de Slijkstraat een kantoorstraat werd hebben wij er destijds op aangedrongen niet zo snel meer een detailhandelbestemming te wijzigen naar een dienstverleningsbestemming. Dat werkt nu tegen ons. De tijd is veranderd, er staat veel leeg. Daar moet je wel in meebewegen. Daarom zeggen wij nu: beter een kantoorpand dan een leeg pand."

'We nemen voor iedereen de tijd en denken met je mee'

Vluchtelingen hebben behoefte aan taalmaatjes

Mahmoud Karazi met zijn taalmaatje Clara Wensveen. Foto: Iekje Jager

WEESP - Er is een groeiende behoefte in Weesp aan mensen die vluchtelingen willen helpen de Nederlandse taal beter te leren spreken. Dat signaleert Nol van den Berg, de man die in 2015 aan de wieg stond van Taalmaatjes Weesp, een project waarbij statushouders gekoppeld worden aan Weespers.

Minstens anderhalf uur per week nemen de vrijwilligers de tijd om hun kersverse plaatsgenoten te helpen bij het onder de knie krijgen van het Nederlands. Landelijk bezien komen er steeds meer nieuwkomers en dat vertaalde zich in Weesp onlangs zelfs in een kleine wachtlijst. Die is opgelost, maar Van den Berg merkt dat hij er harder aan moet trekken om vraag en aanbod bij elkaar te krijgen. En dus is nieuwe aanwas van vrijwilligers zeer welkom.

"Ik was toen actief binnen Vluchtelingenwerk en las daar een brochure over taalmaatjes", vertelt de Weesper. "Op dat moment begeleidde ik drie buitenlanders. Die heb ik toen persoonlijk aan een taalmaatje geholpen." Dat was de start van het project, waar op dit moment 28 Weespers actief zijn. Met elkaar begeleiden ze 31 taalvragers. Alle taalvragers volgen ook de inburgeringscursus. Tijdens het contact tussen vluchteling en taalmaatje wordt het geleerde in praktijk gebracht. Dat kan thuis bij de statushouder, maar even zo goed buiten op de markt of in de winkel waar de vluchteling meteen oer-Hollandse producten kan leren kennen, zoals spruitjes of kaas.

Wie belangstelling heeft voor Taalmaatjes Weesp kan zich melden bij Nol van den Berg, tel. 0294-419599. De bibliotheek biedt aspirant-taalmaatjes een cursus aan die eind januari begint.

De Vechtstreek is de beste houthandel

Gemeente en IVW zijn trots op alweer een succesvol Weesper bedrijf

Cees Verkerk (rechts) deelt zijn trots met Cor van der Poel (IVW) en wethouder Herman Tuning. Foto: Ruth van Kessel

door Ruth van Kessel

WEESP - Een kroon op het werk. Zo beschouwt ondernemer Cees Verkerk de award van Beste Regionale Houthandel 2016 waartoe hij met zijn Houthandel De Vechtstreek is uitgeroepen. Een voorbeeld voor het ondernemersveld in Weesp, vinden ook Weesper wethouder Economische Zaken Herman Tuning en IVW-secretaris Cor van der Poel: "Weesper ondernemers vallen goed in de prijzen."

Nog een laatste keer ging Houthandel De Vechtstreek dit jaar de uitdaging aan om uitgeroepen te worden tot Topleverancier in de houtwereld. In eerdere edities van deze jaarlijkse verkiezing, georganiseerd door het vakblad Houtwereld, haalde de Weesper houthandel een tweede en een vierde plaats. Cees Verkerk: "Dit jaar wilde ik echt de nummer één worden in de categorie Beste Regionale Houthandel van Nederland, ook omdat onze klanten aangeven dat ze ons echt de beste vinden. Bij ons vind je nog deskundigheid en ervaring, iets wat we in al die jaren hebben opgebouwd. Voor de nominatie moesten we onszelf omschrijven."

'Dankzij de bloeiende woningmarkt wordt er weer volop verbouwd'

"Dit werd mijn tekst: 'Als zelfstandige regionale houthandel moet je jezelf op een of andere manier profileren. Kennis, kwaliteit, assortiment, prijsstelling en enthousiast personeel maakt bij ons het verschil. Daarom kopen onze klanten bij ons, niet omdat we altijd de goedkoopste zijn, maar omdat zij vinden dat wij de beste zijn.' Deze regels zijn natuurlijk op heel veel bedrijven toepasbaar, maar ik heb nagedacht over elk woord. Het is waar ik met Houthandel De Vechtstreek voor sta, met hart en ziel. Het winnen van de trofee is een kroon op ons bedrijf. Iedereen die op ons heeft gestemd wordt dan ook hartelijk bedankt!"

Niet alleen Verkerk is trots op de award, ook de IVW en de gemeente delen de mening dat het effect van een dergelijke landelijke prijs uitstraalt over Weesp als ondernemersstad. Van der Poel: "Weesper bedrijven vallen vaker in de prijzen. Blijkbaar doen we hier iets goeds met elkaar. Cees is een voorbeeld voor andere ondernemers: gedreven en geen negen-tot-vijfmentaliteit. Hij haalt het onderste uit de kan: voor zijn klanten, maar ook voor zijn medewerkers. En die inzet betaalt zich terug. Dat zie je maar weer."

Uitbreiding
Met de focus op de wensen van hun klanten - zowel aannemers als particulieren - zit Houthandel De Vechtstreek in de lift. Verkerk noemt 2015 zelfs zijn beste jaar en dat in een tijd waarin de bouwwereld voorzichtig uit de crisis opkrabbelt. Het huidige pand begon wat te knellen voor alle grootse plannen van Verkerk. De laatste jaren realiseerde hij al twee showrooms voor dakpannen en stenen en ook de uitgebreide winkel en de ruime voorraad maakt het aanneembedrijven en particuliere verbouwers gemakkelijk. "De Vechtstreek wil haar klanten, die zich vooral richten op burgerwerk als verbouwingen, zo breed mogelijk informeren over keuzen in producten en materialen. En dat doen we door veel in huis te hebben, zodat we veel kunnen laten zien. Ons pand raakte een beetje te vol, dus in 2014 hebben we een aanvraag voor uitbreiding op de grond naast ons aangevraagd. Nu zijn we zover. Dankzij de bloeiende woningmarkt van dit moment wordt er weer volop verbouwd en uitgebouwd in Nederland. Voor ons als toeleveringsbedrijf van bouwmaterialen natuurlijk een geweldige ontwikkeling, waar wij graag op meeliften."

De houthandelaar gaat niet over één nacht ijs met de daadwerkelijke invulling van de vierkante meters die straks aan het bedrijf worden toegevoegd. De ruimte zal in ieder geval de voorraad aan plaat- en isolatiemateriaal vergroten en een nieuwe showroom herbergen. "Ik denk aan een showroom met wand- en muurtegels, zodat we kunnen laten zien wat er mogelijk is op dat gebied. We willen onze klanten betrekken bij deze uitbreiding. Wat willen ze graag dat wij opnemen in ons assortiment? Waar hebben zij behoefte aan? Ik neem er alle tijd voor om dat uit te vogelen", aldus de beste regionale houthandelaar van Nederland.

Voor een nieuw project: wensenvervullers gezocht

De deuren van Oversingel staan voor iedereen open

Woensdag 28 december is er een spelletjesmiddag in Oversingel. Foto: Brian Elings

door Marieke van Veen

WEESP - In Oversingel hangt sinds kort een bord waarop staat 'Wens zoekt talent'. Hierop kunnen bewoners van het zorgcentrum én alle andere (oudere) inwoners van Weesp opschrijven wat ze graag nog eens zouden willen doen. Dat kan van alles zijn: van een bezoek aan iemands geboortedorp tot het samen bijwonen van een voetbalwedstrijd. Diverse wensen zijn al in vervulling gegaan, maar Vivium zou graag nog veel meer mensen gelukkig maken.

In 2014 werd het concept Zorgeloos Wonen ingevoerd binnen Oversingel, een nieuwe opzet als gevolg van bezuinigingen vanuit het Rijk. De bewoners zijn tegenwoordig huurders en niet zozeer cliënten. Afhankelijk van hun situatie stellen zij zelf een pakket van aanvullende diensten samen, zoals maaltijden en schoonmaak.

Van wandelingen en bingo's tot creatieve ochtenden en concerten

Oversingel is dus geen tehuis meer en dat heeft ook gevolgen voor de gemeenschappelijke ruimtes. In het verleden waren het restaurant, de verschillende clubjes en andere activiteiten vooral bedoeld voor bewoners. Vandaag de dag staat de deur voor iedereen open, maar nog lang niet alle Weespers zijn hiervan op de hoogte. Marjolein Brüning, directeur Zorgeloos Wonen, ziet dat graag anders: "We hebben vele leuke activiteiten, zowel wekelijks als zo nu en dan. Denk aan wandelingen, bingo, schilderen, zingen, creatieve ochtenden en concerten. Die zijn voor iedereen toegankelijk. Daar vragen we wel een kleine vergoeding voor, want je hebt toch te maken met materialen, zaalhuur en koffie en thee. Maar gelukkig hebben we een geweldige groep vrijwilligers en kunnen we de eigen bijdragen van de deelnemers hierdoor binnen de perken houden."

Woensdag 28 december houdt Oversingel op verzoek van geïnteresseerden een spelletjesmiddag. Van 14.00 tot 16.00 uur kan iedereen die dat leuk vindt - jong én oud - aanschuiven aan de speeltafels. Er zijn verschillende bordspelen aanwezig, zoals ganzenbord en rummikub. De kosten bedragen vier euro per persoon, dat is inclusief koffie/thee en een lekkere oliebol. Verder wijst Brüning graag nog even op het wensenbord in de gang: "Loop eens binnen om te kijken of er een wens tussen staat waar je iets mee kunt. Dat geeft je de kans iets voor een medemens te doen, zonder een structurele verplichting aan te gaan. Er zijn al diverse succesvolle koppelingen geweest en dat wordt als heel waardevol beschouwd, zowel door de wenser als door de vervuller."
Op www.vivium.nl/oversingel-activiteiten-en-verenigingen zijn alle activiteiten terug te vinden.

AALTJE LIVE
AANLEGSTEIGER
ACHTERGRACHT
ANKER JENEVER
ANONIEME ALCOHOLISTEN
AUTOKRAKEN
BESTUURSKRACHT
BIEROMZET
BIOMARKT
BLAUWE ZONE
BLOEMBOLLENAPP
BOTENPARADE
BOUWJAAR
BOUWKRAAN
BOVENFOYER
BRADERIE
BRANDWEERAUTO
BREICAFE
BRUISEN
BUURTPANELS
CHIEL ARIAANS
DAGVERS
DENKTANK
DONDERWOLKEN
EMILY DE VRIES
EXCUUS
FIETSTUNNEL
FIKKIES
FORT
FOTOS
GOLFBAAN
GOOI BEVRYD
GRENSVLAK
HANGJONGEREN
HANS DULFER
HEEL WEESP SCHRYFT
HEIPALEN
HERMAN HERMSEN
HERSTEL
JACOBEINTJE
JAMY SNEL
KERKBRAND
KONINGSDAG
KROKET
KUNSTGRAS
LABYRINT
LANDSCROON
LANTAARN
LEEGSTAND
LEIDINGBELASTING
LIBELLEN
LOVEWALK
MARKTSPELER
MAX VAN DORTH
MIX
MOESTUIN
MOLENS
MOSKEE
MOSSELFEEST
MUSEUM
MUZIEKPRYS
NODEMA
OUDEGRACHT
OMSTREDEN
PANDJESBAAS
PASTOOR SAMSOM
PEPERDUUR
PEPERNOTENGALA
PIETENPROTEST
POLSBANDJES
POSTKANTOOR
PLOFKRAKEN
PRACHT
RAVELYN
REPAIRCAFE
SCHAPEN
SCHOOLTIJD
SELENA PIEK
SLYKSTRAAT
SPOORBRUG
SPORTVELDEN
STEEGJES
STRAATROOF
SYNAGOGE
TARIEVEN
TERRASJES
THEKING
TONY SCOTT
TOPFIT
TOVERTAFEL
UITERMEER
VECHT
VEILING
VINKENNEST
VUURLINIE
VRYSPRAAK
WEESPERSLUIS
WENDING
WINDHAAN
WOONGEBIED
WOONVISIE

WeesperNieuws Kerstpuzzel 2016

WEESP - Hier is-ie weer: de jaarlijkse woordzoeker van het WeesperNieuws. De redactie selecteerde ruim honderd woorden cq. items die het afgelopen jaar in onze kolommen opdoken. Pak een potlood of pen en ga op zoek.

De woorden staan kriskras in het veld: zowel horizontaal en verticaal als diagonaal. Soms staan de woorden ook nog eens achterstevoren. Sommige woorden in de lijst worden eigenlijk geschreven met een ij, maar staan om technische redenen met een y vermeld.

Streep de woorden door in het veld en geef op de lijst aan welke woorden al gevonden zijn. Als u uiteindelijk alle woorden heeft opgespoord, blijven er 66 letters over. Die vormen achter elkaar een kerstgedachte van 17 woorden.

Mail de oplossing voor dinsdag 27 december naar marieke@weespernieuws.nl, graag onder vermelding van Kerstpuzzel 2016. Of gooi een briefje met het antwoord in de bus bij de redactie op de Fijnvandraatlaan 2a. Bij deelname graag adres en telefoonnummer vermelden.

Onder de juiste inzendingen verloten we een etentje voor twee bij restaurant Il Bocconcino da Rimini op de Nieuwstad. De winnaar krijgt persoonlijk bericht. Succes en fijne feestdagen!

Meer mensen aan het bewegen krijgen

Sportclubs en gemeente komen met nieuw initiatief

Gemeente en sportverenigingen willen sport en bewegen nog meer promoten in Weesp. Foto: Ruth van Kessel

door Ruth van Kessel

WEESP - Als het aan de gemeente en aan de Weesper hockeyclub (MHCW), tennisvereniging (WTC), fietstourclub en zwemvereniging (Triton) ligt, krijgt Weesp in 2017 een sportplatform. Dit platform heeft als doel bewegen en sporten in Weesp te stimuleren en daarnaast sportverenigingen meer te laten samenwerken. Daarnaast komt er een buurtsportcoach in Weesp.

In een brainstorm over de zin en onzin van een buurtsportcoach in Weesp, waarvoor een rijkssubsidie klaar ligt, ontdekten de deelnemende sportverenigingen dat ze eigenlijk maar bar weinig van elkaar wisten, laat staan dat ze elkaar opzochten. In deze verkennende gesprekken kwamen ze tot de conclusie dat elke vereniging met dezelfde issues kampt en dat er veel te winnen is met een samenwerking tussen clubs in de vorm van een sportplatform. "Weesper sportverenigingen worden van harte uitgenodigd om zich bij dit initiatief aan te sluiten", aldus Cor Bavinck, voorzitter van de Weesper Tennis Club (WTC) en een van de initiatiefnemers van het Weesper Sportplatform.

'Een manifestatie als Weesp Actief staat op onze ideeënlijst'

Tendens
Sportverenigingen lijden al jaren - en heus niet alleen in Weesp - onder de tendens dat leden steeds minder tijd hebben om actief deel te nemen aan het verenigingsleven. Binnen een club liggen er nu eenmaal allemaal taken en activiteiten die gedaan moeten worden wil je een bloeiende vereniging hebben, legt Bavinck uit. "Mensen willen wel sporten, maar voelen er weinig voor om zich extra in te zetten voor hun vereniging. Ik noem dat sportconsumentisme. Clubs kampen dus met minder handen voor de vele taken en dan is het goed dat waar het kan je de handen ineenslaat, ook om de kosten te temperen." Bavinck noemt als voorbeeld het samen organiseren van activiteiten, gezamenlijke inkoop en het delen van knowhow. De inzet van zonnepanelen, zoals bij MHCW, zou ook een optie voor andere clubs kunnen zijn. Bavinck: "Laten we niet ieder voor zich het wiel uitvinden, maar elkaar versterken."

Sportmanifestatie
Nu de gemeente sport en bewegen ook hoog op de agenda heeft staan, fantaseert het Weesper Sportplatform in oprichting al over het gezamenlijk organiseren van manifestaties als Weesp Beweegt of Weesp Actief. Dit wordt in omringende gemeenten al gedaan. De nog aan te stellen Weesper buurtsportcoach zou hierin een leidende rol kunnen spelen. Bavinck: "Het is een manier om Weespers kennis te laten maken met het sportaanbod in hun stad. Dat is goed voor de verenigingen en goed voor de gezondheid van Weespers. Het is een grote stap dat gemeente en sportverenigingen nu besluiten hier samen in op te trekken."

Buurtsportcoach

De gemeente wil in het eerste kwartaal van 2017 een buurtsportcoach aantrekken met als opdracht het sporten en bewegen in Weesp te versterken. In het verkenningstraject heeft de gemeente een aantal verenigingen en organisaties uitgenodigd om mee te denken. Voor deelname aan het Weesper Sportplatform ontvangen alle Weesper sportaanbieders binnenkort een uitnodiging, aldus de gemeente.

Spannend tot de laatste minuut

WEESP - Korfbalvereniging Argus heeft zaterdag gelijkgespeeld tegen Vlug en Vaardig. De gelijkmaker viel vlak voor het eindsignaal.

De teams bleken vanaf het begin aan zeer aan elkaar gewaagd. Met rust had Argus een minieme voorsprong van 8-7, maar wist die niet te behouden. De eerste twintig minuten van de tweede helft slaagden de Weespers er niet in de korf te vinden.

Kort voor tijd keek Argus tegen een 11-12 achterstand aan. Met een laatste krachtsinspanning kon Argus nog langszijkomen om toch nog een punt aan de wedstrijd over te houden.

JC1 Oberon kampioen

WEESP - Het team JC1 van Oberon is afgelopen donderdag in een spannende wedstrijd kampioen geworden. In een rechtstreeks duel tegen Sas uit Uithoorn wisten de volleyballers uit Weesp met 4-0 te winnen.

Weesp moest in ieder geval twee sets winnen. Na winst in de eerste set werd het nog bijzonder spannend. Maar na een setpoint voor Uithoorn bij een stand van 24-18 wist Oberon zes punten op rij te scoren en de set alsnog met 24-26 op haar naam te schrijven.

In de laatste twee sets werd er nog een spannende strijd geleverd, al was het kampioenschap wel binnen. Oberon toonde zich een ware kampioen door ook de laatste twee sets naar zich toe te trekken.

Oliebollen- toernooi bij FC Weesp

WEESP - FC Weesp houdt woensdag 28 december het traditionele Oliebollentoernooi in sporthal Aetsveld.

Deelname aan het Oliebollentoernooi is mogelijk voor alle jeugd t/m de JO13 pupillen. Daarnaast worden alle meiden uitgenodigd om het Oliebollentoernooi een roze tintje te geven. Aanmelden kan tot donderdag 22 december via een formulier op weesp.nl.

Er zijn geen bekers te winnen, plezier staat centraal. De kosten voor deelname zijn 3 euro per persoon. Hiervoor krijgen de deelnemers ook een lekkere oliebol en drinken. Het bedrag dient ter plekke betaald te worden. Voor deelname zonder online aanmelding vooraf wordt 6 euro gerekend.

WVGV met turnen terug op het landelijke toneel

Vanaf links: Nina, trainster Amber, Mirte en Anika.

WEESP - Voor het eerst sinds jaren doen er weer turnsters van WVGV mee aan landelijke wedstrijden. Afgelopen zondag was er een voorwedstrijd in Amsterdam.

Nina Udo, Mirte Warmerdam en Anika Bartelsman (op de foto met hun trainster Amber Koeman) behaalden keurige resultaten. WVGV is vorig seizoen gestart met een ambitieus trainingsprogramma voor talentontwikkeling.

De vereniging is er trots op dat deze drie 8-jarige meiden dit jaar al mee kunnen draaien in de competitie. In januari is de volgende voorwedstrijd.

Fit en slank in 2017? Meld je aan voor een cursus van 8 weken in Weesp: vanaf 10 jan dinsdag 19.30 uur in kapsalon Coupes en Looks. Alles over gezonde voeding, afvallen 0,5 - 1 kg per week. Aanmelden:www.fitenslank.nl/alwine-hoeben. Tel.: 06-29269023

UW WONING VERHUREN? verhuur aan expats, organisaties & young professionals INTERHOUSE HILVERSUM verhuurprofessionals & vastgoedbeheer 035-303 13 20
www.interhouse.nl

Haardhout wind- en ovengedroogd in netten. Haardhout wind- en ovengedroogd in kooien, ca. 1,9 kuub strak gestapeld. In eiken, essen en berken. Voor meer info: Tuincentrum H. vd Wurff 0294-412978

Nog op zoek naar leuke kerstkaarten & kerstcadeaus? Loop eens binnen bij Wereldwinkel Weesp!

TANDPROTHETISCHE
PRAKTIJK WEESP

Theo Nuyens
Kunstgebitten en reparaties
klaar terwijl u wacht
(ind. mogelijk)
Bent u slecht ter been,
wij komen ook aan huis
E. du Perronstraat 38
1382 SZ Weesp
Tel.: 0294-418722

PASFOTO'S NODIG? VROOM & NOBBE OPTIEK MAAKT ZE. AMSTELLANDLAAN 6.

Totale opheffings uitverkoop. Korting op alles!
LANNEKE Nieuwstraat 39 Weesp 0294-416464 /
lanneke.nl. Maandag en
donderdag gesloten.

Privehuis Morosa Almere 06-11117475 Bakkenzuigerstr. 50 ma/vr 10.00 tot 19.00 uur meisjes/dames gevraagd kvk 32159766

Broeken ook bandplooi
Petten en meer…
Kapelstr. NR14
www.nr14bussum.nl

Gevraagd: defecte vaat/wasmachine, droger, fornuis, radiator - gratis opgehaald, 06-34606808

Warm, (zelf)Bewust en creatief Vrouwmens, 45+, vindt graag maatje/vriendin in Weesp. Spirituele interesse is een pré. mail; Drie-eenheid@outlook.com

MOTORFIETSEN te koop
GEVRAAGD
alle merken en
bouwjaren. Defect of lang
stilgestaan geen bezwaar.
Direct gehaald, betaald en
gevrijwaard. 06-25418595

Oog voor subliem geluid en fijne verlichting

PUUR weet alles van een prachtige hifiset tot het inrichten van een high-endbioscoopruimte. (Foto Werner Ero)

Nu in Wooninspiratie-centrum Het Gooi

De radio en tv hebben in de woonkamer plaatsgemaakt voor multimediasystemen: audio en video gecombineerd met internet en zelfs de verlichting (domotica). PUUR audio is een topspeler op dit gebied en heeft een klinkende showcase in het nieuwe Wooninspiratie-centrum Het Gooi in Laren.

De mannen achter PUUR audio, video en domotica hebben hun sporen ruimschoots verdiend als het gaat om het samenstellen van een prachtige hifiset of het inrichten van een high-endbioscoopruimte.

Het automatiseren en audiovisueel inrichten van een woonhuis is voor hen bepaald geen sinecure. Het vergt een uitgebreide inventarisatie van de wensen van de opdrachtgever en nauw overleg met de (interieur)architect, aannemer, installateurs, en andere leveranciers om alle te bedienen componenten naadloos in het Savant domotica-systeem te integreren.
"In het net geopende Wooninspiratie-centrum Het Gooi aan de Nieuweweg 6A te Laren kan de klant zelf zien en ervaren wat er voor mogelijkheden zijn als het gaat om bijvoorbeeld het integreren van subliem surroundgeluid in een woonkamer zonder dat er speakers in het zicht zijn geplaatst, of hoe men op een zeer intuïtieve manier met Savant zelf verlichtingsscènes kan samenstellen en daar bijvoorbeeld ook favoriete muziek aan kan koppelen", vertelt Robert Brijde van PUUR. "Wij zijn dan ook ontzettend blij met dit prachtige initiatief: de klant kan hier werkelijk voor bijna alles terecht als men bezig is met de aanschaf van een nieuwe woning of (ver)bouwplannen heeft. En als je uitgebreidere informatie nodig hebt of een specifieke demonstratie van een audiosysteem wilt, kun je in onze showroom in Oostzaan terecht, waar wij naast diverse high-endaudiosystemen ook een compleet ingerichte bioscoopruimte hebben."

Impuls aan betaalbaar wonen

De Alliantie, huurdersvereniging en wethouder. Gemeente Eemnes

EEMNES - Het aantal sociale huurwoningen in Eemnes gaat komend jaar stijgen. Dat is een van de afspraken die zijn gemaakt tussen Huurdersvereniging HBVA regio Amersfoort, woningcorporatie De Alliantie en de gemeente Eemnes.

Onderdeel van de afspraken is nieuwbouw van sociale huurwoningen in de Zuidpolder: minimaal 12 eengezinswoningen en minimaal 16 appartementen.
De Alliantie zet een wooncoach in om doorstroming te bevorderen. Die richt zich om te beginnen op huurders van 65 jaar of ouder. De HBVA komt met een energiecoach die helpt de energierekening lager te krijgen.

'Verduurzaam na aankoop'

Het moment waarop een woning of kantoor van eigenaar verwisselt, is hét moment om een verduurzamingsslag te maken. Dat zegt NVM-voorzitter Ger Jaarsma.

"Per jaar verruilt 5% van de koopwoningen van eigenaar, dus na 20 jaar heb je dan in principe alle woningen bij de kop gehad. Terwijl de vorige eigenaar het na al die jaren wel gelooft, kijkt de nieuwe eigenaar toch met andere ogen naar een woning. Zijn aankoopmakelaar, die meer en meer een woonadviseur wordt die ook op energiegebied van de hoed en de rand weet, is de aangewezen persoon om uit te zoeken welke investeringen haalbaar en betaalbaar zijn om de woning een energielabelsprong te laten maken."

In de tuin


Wil je de kerstboom straks in de tuin? Dat kan als je spar een kluit heeft. Met een paar eenvoudige tips blijft de spar gezond en mooi. De spar in de tuin vraagt een vochtige, matig voedselrijke, enigszins zure grond om in geplant te worden en de plant kan zowel in de schaduw als in de volle zon staan.

Groene hypotheek


Kopers van een energiezuinige nieuwbouwwoning krijgen vaak korting bij hun financiering. Zo kwam de Rabobank deze week met de GroenHypotheek. Die biedt een rentekorting van 0,5% voor hypotheekbedragen tot maximaal 150.000 euro. Woningen zijn verantwoordelijk voor 15% van de Nederlandse CO2-uitstoot. Ook Triodos en ABN Amro geven korting op de financiering van energiezuinige woningen.

Met filter


De 3-in-1-kraan kenden we al. Maar nu is er ook een 4-in-1. Die levert koud, warm, kokend én gefilterd water. Gefilterd water is als bronwater en geeft een zachte smaak. Verder blijven belangrijke mineralen behouden doordat het kalk in het drinkwater wordt geneutraliseerd. Kortom: nog meer gemak in de keuken.

Zwarte kranen


Donkere kleuren zijn steeds populairder in ons interieur. Donkere meubels stralen luxe uit én zijn vooral tijdloos. We zien het nu ook in de keuken terug: zwarte aanrechtdelen en zelfs zwarte kranen. Voor wie de trend tot in de keukenkastjes wil doorvoeren, zijn er nu ook zwarte scharnieren op de markt.

Schitterend wonen aan het IJmeer in Muiden

Wonen aan het toekomstige Jaagpad in Muiden. Bron: www.dekrijgsman.nl.

MUIDEN - Tussen Amsterdam en Muiden, aan de boorden van het IJmeer, verrijst in de komende jaren een bijzondere woonwijk: De Krijgsman Muiden. Er komen 1300 woningen en diverse voorzieningen, zoals een supermarkt, buurtwinkels en een school. Diverse deelplannen zijn al in de verkoop en de belangstelling is groot. Afgelopen zaterdag was er een extra verkoopochtend.

Begin december is het bestemmingsplan voor De Krijgsman onherroepelijk geworden. Dat betekent dat de herontwikkeling van het gebied geen belemmeringen meer kent. We praten hier over het gebied ten westen van Muiden, tussen het IJmeer en de onlangs verlegde en verbrede A1. Dit terrein was vroeger het domein van de Koninklijke Nederlandse Springstoffenfabrieken (KNSF), in de volksmond 'de kruitfabriek'. Het gebied is zo'n 70 hectare groot, waarvan ongeveer de helft bos is.

De gemeente en de KNSF zijn verheugd dat een start kan worden gemaakt met de herontwikkeling van het voormalige kruitfabriekterrein. Met het onherroepelijk worden van het bestemmingsplan is de blik nu naar de toekomst gericht. Gezien de enorme druk op de woningmarkt in de Amsterdamse regio kan in de komende jaren De Krijgsman met maximaal 1300 woningen en voorzieningen een substantiële rol vervullen voor woningzoekenden in Muiden en omgeving.

Verkoop van start

De verkoopactiviteiten van de woningen in de eerste fase zijn reeds van start gegaan en er is veel interesse. Zo zijn er 61 woningen in de deelgebieden Het Park, Het Jaagpad langs De Tuinen en Het zuidelijke Jaagpad: twee-onder-één-kapwoningen vanaf € 500.000,- vrij op naam. Een ander deel dat in de verkoop is, heet De Vestingstad. Dat zijn korte rijtjes gevarieerde woningen in een dorpse setting. De woningen liggen tussen de jaagpaden, het park en de gracht, met eigen parkeerplaatsen in een afgesloten parkeerhof. Hier beginnen de prijzen bij 398.000 euro. Onlangs zijn ook de vrijstaande tuinvilla's in de verkoop gegaan in het project De Tuinen. Deze fase bestaat uit 27 grote vrijstaande woningen op ruime percelen. Ook gaan er 4 bouwkavels in verkoop. Het deelgebied De Tuinen ligt aan het IJmeer, langs de Stelling van Amsterdam. Architect Arjen Hoogeveen slaagde erin om mede door de fraai ontworpen tuinkamers en bijgebouwen een grote samenhang te creëren tussen binnen- en buitenruimte.

Alle info staat op
dekrijgsmanmuiden.nl.

Column

Achterblijvers

Warna Man (van Man Financial Services in Naarden) is een gedreven specialist in persoonlijk pensioen-, hypotheek- en verzekeringsadvies.

Zes op de tien Nederlanders gaan er na het overlijden van hun partner financieel fors op achteruit. Ruim een derde kan zelfs niet in het huis blijven wonen.

Weet u wat de financiële impact is als u of uw partner onverwachts wegvalt?

Verstandig

Financiële impact overlijden

Stilstaan bij de financiële gevolgen van overlijden is voor veel mensen nog altijd een taboe. Bijna de helft van de Nederlandse gezinnen praat er liever niet over.

Maar als een nabestaande na het overlijden van een dierbare ook nog een financiële klap krijgt, maakt dat een toch al moeilijke periode nog veel zwaarder. Daarom is het verstandig om de financiële gevolgen van een overlijden van tevoren in kaart te brengen. Zo kunt u er bijtijds voor zorgen dat er geen geldzorgen ontstaan.

Inkomen en hypotheek

Een belangrijke vraag is of de achterblijvende partner een eigen inkomen heeft en in hoeverre dat voldoende is om van te leven. Veel vaste lasten blijven immers hetzelfde, terwijl er wel een inkomen wegvalt.

Hebt u een eigen huis met een hypotheek? Bereken dan goed of u of uw partner de hypotheeklasten alleen kan opbrengen als de ander wegvalt. Niet alleen is er dan minder inkomen, de kans bestaat dat de achterblijver minder inkomstenbelasting gaat betalen en dus ook minder hypotheekrenteaftrek krijgt.

Overlijdensrisicoverzekering

Veel partners met een hypotheek hebben een overlijdensrisicoverzekering (ORV) afgesloten op elkaars leven. Mocht één van hen overlijden, dan keert de verzekeraar een bedrag uit aan de ander. Een ORV wordt echter zelden voor 100% van de hypotheek afgesloten. Dat betekent dat de achterblijver wel lagere maandlasten heeft, maar nog altijd een deel van de hypotheekrente (en aflossing of premie) moet blijven betalen.

Dat hoeft geen probleem te zijn als de inkomens van de beide partners ongeveer gelijk zijn. Maar als er een groot verschil is en de partner met het hoogste inkomen valt weg, dan kunnen de kosten voor de hypotheek voor de achterblijver een te grote last blijken. Het is daarom verstandig om af en toe te onderzoeken of uw ORV nog wel voldoet aan de wensen. Het gebeurt immers regelmatig dat een van beide partners in de loop der tijd minder gaat werken en dus minder inkomen heeft.

Wilt u in kaart brengen hoe de financiële situatie van uw gezin eruitziet mocht u of uw partner komen te overlijden? Bel ons gerust om een afspraak te maken.

VEH: versoepeling bouwregels onverantwoord

De Vereniging Eigen Huis (VEH) maakt zich grote zorgen over de kwaliteit en veiligheid van nieuwbouwwoningen nu veel kwaliteitsregels voor de bouw mogelijk worden geschrapt.

Zelfs onder de bestaande regelgeving zoeken bouwers al de grenzen van het toelaatbare op, zegt Rob Mulder van de VEH. "Als je de regels loslaat is helemaal het einde zoek." De versoberde kwaliteitseisen kunnen volgens de vereniging tot ongezonde en gevaarlijke situaties leiden. Zo voldoen veel ventilatiesystemen en elektrische installaties in nieuwbouwwoningen vaak niet.

Woningverkoop in de lift

Foto: NVM

In november wisselden in ons land 18.255 woningen van eigenaar. Dat is een stijging van ruim 25% ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar, zo blijkt uit cijfers van het Kadaster.

Alle woningtypen blijken meer in trek bij de koper. De verkoop van vrijstaande woningen nam met 32% het sterkst toe. Bij appartementen was de verkoopstijging met bijna 23% relatief het geringst. Vooral Flevoland (+ 46,7%) bleek populair, terwijl in Noord-Holland (+ 8,6%) de minste transacties plaatsvonden.

Nog meer cijfers: vorige maand werden 26.125 nieuwe hypotheken afgesloten. Vergeleken met november 2015 komt dit neer op een stijging van 22,5%.

Laren in 'Droomvilla'

Foto: Bob Awick

LAREN - Aflevering 7 van het RTL-programma 'Van Woonvilla naar Droomvilla' is een fraaie reclamespot voor Laren en het Wooninspiratie-centrum Het Gooi.
Naast beelden van de opening van het inspiratiecentrum zien we veel mooie plaatjes uit het dorp. De uitzending is donderdag om 23.45 uur, direct na RTL Late Night.