MuiderNieuws

27 mei 2015

MuiderNieuws 27 mei 2015


Het is officieel: Muiden fuseert op 1 januari

Muiders mogen in november naar de stembus voor een nieuwe raad

door Christian Pfeiffer

MUIDEN - De kogel is door de kerk. De gemeente Muiden gaat per 1 januari samen met Bussum en Naarden op in de nieuwe gemeente Gooise Meren.

Gistermiddag ging de Eerste Kamer akkoord met het wetsvoorstel voor de fusie. Daarmee kwam een einde aan jaren van praten over fuseren. Zeker tien jaar wordt er al gebakkeleid over het samengaan van de gemeente Muiden. Eerst samen met Weesp, Naarden en Bussum (GV4). Maar dat plan werd in 2012 afgeschoten door de Tweede Kamer na weerstand van Bussum. Daarna kwam de fusiemolen weer op gang en even werd er nog gekeken naar een fusie met Naarden en Weesp (GV3), maar ook dat plan sneuvelde. Uiteindelijk werd het plan voor de fusie van Muiden, Naarden en Bussum gelanceerd en dat werd vrij snel uitgevoerd.

Weerstand tegen de fusie kwam er pas later toen het Rijk niet garant wilde staan voor alle afspraken die waren gemaakt door Muiden met ontwikkelaar KNSF. Vooral in Bussum waren ze bang dat dit zou doorwerken na de fusie. Uiteindelijk zorgde de Tweede Kamer met een serie van maatregelen voor afscherming van alle risico's van de bouwdeal en brak het laatste verzet. De Tweede Kamer ging begin april akkoord en nu de Eerste Kamer ook akkoord is, is de fusie definitief.

Muiden, of liever gezegd Gooise Meren, moet wel op 1 januari de Bloemendalerpolder afstaan. De polder komt in zijn geheel in Weesp te liggen. Het is de bruidsschat die de buurgemeente krijgt nu die gemeente zelfstandig door moet. Daardoor kan ook de nieuwbouwwijk die wordt ontwikkeld helemaal aan Weesp worden overgelaten. Op dit moment werken Muiden en Weesp nog elk afzonderlijk aan de plannen.

Muiders mogen in november naar de stembus voor een nieuwe gemeenteraad. Die moet namelijk nog worden gekozen. De campagnes van de partijen gaan binnenkort losbarsten en zoetjesaan worden hier en daar al nieuwe afdelingen opgericht en nieuwe lijsttrekkers gekozen. Duidelijk is wel dat Muiders straks veel meer partijen krijgen waaruit gekozen kan worden. Zeker GroenLinks, de ChristenUnie en mogelijk de SP maken hun opwachting.

Ook waarnemend burgemeester Marleen de Pater kan op zoek naar een nieuwe baan. Dat wist ze natuurlijk al bij haar aantreden in 2010, al was toen de verwachting dat Muiden snel zou fuseren met Bussum, Naarden en Weesp. En zo bleef ze veel langer burgemeester dan aanvankelijk de bedoeling was. Wie de nieuwe gemeente Gooise Meren gaat leiden, is nog niet bekend. De procedure voor het aanstellen van een nieuwe burgemeester wordt binnenkort gestart.
De nieuwe gemeente Gooise Meren gaat straks 55.000 inwoners tellen.

SAIL Pampus blijkt een groot succes

Foto: Yannick uit den Boogaard

MUIDEN - Topdrukte op Pampus, maandag. Op tweede pinksterdag werd voor het eerst SAIL Pampus gehouden. Het bleek een schot in de roos.

Tijdens SAIL Pampus waren diverse schepen van de Muidense vloot te vinden rondom het forteiland. Daarmee kon een rondje over het IJmeer worden gevaren. Statenjacht de Utrecht was te bezoeken. Ook waren er extra activiteiten op het eiland, onder meer een foto-expositie met luchtfoto's van de Stelling van Amsterdam. Het weer zat erg mee.

Vijf winkeldieven gepakt, negen gezocht

MUIDEN – Een bizarre winkeldiefstal vrijdagavond bij de Maxis. Vijf mensen zijn aangehouden, maar vermoedelijk zijn er nog veel meer personen bij betrokken.

Het verhaal begint vrijdagmiddag als iemand een aantal mensen bij de Maxis opmerkt die steeds schoenen onder een auto leggen. De getuige vertrouwt het niet en belt de politie. In de tussentijd worden de schoenen in de auto gelegd en gaan de vijf ervandoor. Het kenteken wordt doorgegeven. Aan de hand daarvan weet de politie dat de auto thuishoort in Lelystad. Op de A6 krijgen gewaarschuwde politieauto's de wagen in het vizier.

De auto wordt langs de kant van de weg gezet en er worden flink wat gestolen schoenen gevonden. De vijf inzittenden, allemaal inwoners van Lelystad tussen de 15 en 20 jaar, worden opgepakt.

Nog negen
Bij de Maxis wordt ook nog melding gemaakt van een andere auto waarbij de acht à negen inzittenden op dezelfde manier winkels aan het bestelen zijn. Ook die auto vertrekt, maar die wordt niet meer gevonden, ondanks een klopjacht.

Onderzoek
De politie is bezig met een uitgebreid onderzoek naar de zaak.

350

euro boete kreeg een 56-jarige Amsterdammer donderdag wegens stelen bij de Maxis

Enthousiasme voor plan brede scholen

Brede School in Muiden en in Muiderberg

De PC Hooftschool in Muiden, een van de scholen die een nieuwe brede school wel zien zitten. Foto: Christian Pfeiffer

door Christian Pfeiffer

MUIDEN - Enthousiasme voor het plan voor het bouwen van twee brede scholen in Muiden en Muiderberg. De gemeenteraad is gevraagd 20.000 euro beschikbaar te stellen om een visie te ontwikkelen.

Het enthousiasme voor de bouw van de nieuwe scholen blijkt uit het eerste onderzoek naar de plannen hiervoor. De gemeente besloot tot dit onderzoek omdat de huidige schoolgebouwen verouderd beginnen te raken en Muiden de komende jaren flink moet gaan uitbreiden met woningbouw op het KNSF-terrein. De huidige scholen kunnen de verwachte toeloop niet aan, terwijl er ook in Muiderberg behoefte is aan een nieuwe school.

Gemeenteraad beslist morgen over vrijmaken budget voor onderzoek

665 leerlingen
Op dit moment bieden de vier scholen in Muiden en Muiderberg plaats aan zo'n 665 leerlingen.

In een brede school is naast ruimte voor basisonderwijs ook plek voor andere voorzieningen, zoals peuterspeelzaal en buitenschoolse opvang. Brede scholen worden veel gebouwd in het land.

Muiden
In Muiden is de bouw van een nieuwe school logisch gezien de komst van 1300 nieuwe huizen op het KNSF-terrein. De Muidense Jozefschool en de PC Hooftschool zijn positief. Als locatie gaat er worden gekeken naar de kern van Muiden. Beide besturen zien graag een kinderopvang, buitenschoolse opvang, peuterspeelzaal en de bibliotheek in de nieuwe school plaatsnemen.

Muiderberg
Een kinderopvang, buitenschoolse opvang en een peuterspeelzaal zijn ook dingen die de besturen van de Oranje Nassauschool en de Vinkebaan in Muiderberg graag in hun nieuwe brede school terugzien. Ook daar zijn de twee basisscholen enthousiast voor het plan. De schoolgebouwen kunnen daar wel wat vernieuwing gebruiken.

De gemeenteraad beslist morgenavond (donderdag) of zij 20.000 euro beschikbaar gaat stellen voor de volgende stap: het opstellen van een visie voor de nieuwe scholen. Daarin moeten onder meer de vragen worden beantwoord welke partners er mee moeten doen en wat de lijn van ontwikkeling moet zijn. Ook gaan er gesprekken worden gevoerd met De Bibliotheek en de Stichting Kinderopvang Bussum, Naarden, Muiden en Muiderberg (SKBNMM). Er gaat ook gekeken worden naar andere partijen, zoals het Centrum voor Jeugd en Gezin.

"Samenwerken is de essentie van de brede school. Door samen te werken vanuit een gezamenlijke pedagogische visie ontstaat er voor de kinderen een herkenbare en doorgaande ontwikkelingslijn. Alle partners van de brede school moeten daarom betrokken worden bij de ontwikkeling van deze pedagogische visie. Zo wordt er draagvlak gecreëerd en ontstaat er een gevoel van saamhorigheid dat wordt uitgedragen naar de kinderen, ouders en de wijkbewoners. Het is daarom belangrijk om voor een pedagogische visie een breed draagvlak te creëren, er zijn immers meerdere organisaties betrokken", zo schrijft de gemeente.
Pas als dat allemaal duidelijk is worden de plannen concreter gemaakt met de plekken waar de twee nieuwe brede scholen moeten komen in Muiden en Muiderberg.

Succes voor eerste Kind & Koffie in Zeezicht

Meetrommelen met de muziek viel in de smaak. Foto: SKBNMM

MUIDERBERG - In kinderopvang Villa Zeezicht is woensdag Kind & Koffie gestart. Maandelijks worden er aansprekende, gratis workshops gehouden voor ouders.

De kick-off was een workshop Muziek op schoot voor peuters en kleuters, gegeven door muziekdocente Peggy Maessen van De Muziekfabriek. De aanwezige kindjes vonden het prachtig. De volgende Kind & Koffie is op woensdag 17 juni om 20.00 uur bij De Bibliotheek in Muiden en gaat over hoe kinderen leren praten. Een logopediste van De Praatmaat Groep Logopedie komt dan vertellen over spraakontwikkeling.

Gepakt met te veel wiet

MUIDEN – Een 48-jarige Weesper is zaterdagavond op het P+R-terrein opgepakt omdat hij vermoedelijk handelde in wiet. De man werd opgemerkt omdat hij zich raar gedroeg.

Er wordt opvallend veel ingebroken op de carpoolstrook en daarom wordt het terrein meegenomen bij surveillances van de snelwegpolitie. Die merkte de man op omdat hij stil in een auto zat en daardoor de aandacht trok. De auto werd doorzocht en daar werd een aanzienlijke hoeveelheid wiet gevonden. De Weesper is opgepakt.

Schaken voor de jeugd

MUIDEN - Vrijdag 12 juni organiseert de Muider Schaak Kring (MSK) voor de 3e keer een jeugdschaaktoernooi voor de basisschoolleerlingen uit Muiden en Muiderberg.

Het toernooi start om 19.00 uur in de Rijver in Muiderberg en eindigt rond 20.30 uur. Er is limonade, koek en een vaantje na afloop van het toernooi voor alle deelnemers. Je kunt deelnemen aan het toernooi als je de spelregels kent. Inschrijven (of vragen) kan via www.muiderschaakkring.nl (tab jeugd), via de Facebookpagina of op de avond zelf aan de zaal vóór 19.00 uur.

17de Muider Open Golf Toernooi

MUIDEN - Op de vestingwallen van Muiden wordt zaterdag 6 juni het 17de Muider Open Golf Toernooi gehouden. De organisatie is in handen van de Rotaryclub Weesp-Vechtstreek Noord.

Dit jaar komen de greenfees geheel ten goede aan het NOSA-project in Zuid-Afrika, een project van Rotaryclub Weesp-Vechtstreek Noord in samenwerking met Kinderfonds MAMAS. In het prachtige Zuid-Afrika leven miljoenen kinderen in armoede. De MAMAS staan klaar om deze kinderen te helpen. Op dit moment geven de MAMAS al meer dan 20.000 kinderen dagelijkse zorg. Deelnemers worden op zaterdag 6 juni 2015 ontvangen op het binnenplein van het Muiderslot, waar iedereen een golfaardigheidje en een lunchpakket ontvangt. Opgeven via de site www.muideropen.nl.

WEESP - Het NS-station van Weesp gaat verdwijnen. Dat lijkt de uitkomst te worden van de nieuwe spoorplannen. Het huidige station staat niet bepaald bekend als gezellig en knus. Veel tranen zullen er dan ook niet om gelaten worden. Weespernieuws.nl dook in het archief en vond foto's van de vorige stationsgebouwen. Op de foto is het eerste station te zien; dat werd in 1872 geopend en in 1967 gesloopt. In dat jaar werd het tweede station geopend. Dit gebouw doet nu deels dienst als (bewaakte) fietsenstalling.

Maarten van Galen Last


Tennistrainer
Weesper sinds 9 jaar
31 jaar

Tennis is je leven?
"Ik tennis zelf al vanaf mijn 9de jaar en nog steeds speel ik competitie hier in Weesp. Intussen ben ik al 10 jaar tennistrainer. WTC was de eerste club waar ik les ben gaan geven en ik heb dat met veel plezier gedaan. Nu ben ik trainer bij TC Bosheim in Bussum."

Waar droom je van?
"Dat ik nog heel lang aan iedereen mijn passie voor deze sport kan overbrengen en mijn spelers tot landelijk niveau kan trainen."

Wat doe je verder?
"Ik hou van wandelen, fietsen en veel zelf tennissen."

Ze mogen je wakker maken voor?
"Een mooie tennispartij op Wimbledon."

Beste eigenschap?
"Mijn enthousiasme. Ik steek vaak mensen aan, vooral op het gebied van tennis."

En je slechtste?
"Ik kan erg eigenwijs zijn en dingen op mijn manier blijven doen, tegen beter weten in."

Wat weten veel mensen niet van je?
"Dat ik een horecamanagementopleiding heb gedaan."

Festival of kroeg?
"Kroeg."

Wat mis je in Weesp?
"Een uitgebreide boekenwinkel, ik hoop dat het initiatief van Nathalie Scheffer slaagt."

Wie verdient er een pluim?
"Mijn vrienden, die staan altijd voor me klaar."

Welke poster hing er boven je bed?
"Richard Krajicek."

Wat is je leukste jeugdherinnering?
"De middagen klaverjassen bij mijn oma in Muiden."

Met wie wil je een goed gesprek?
"Met Sven Groeneveld, de coach van Maria Sharapova."

Favoriete plek in Weesp?
"Aetsveld, het is heerlijk om daar te wonen."

Als je burgemeester was, dan?
"Zou ik zorgen dat er zich meer winkels in Weesp vestigen."

Politiek houdt kruit nog even droog in kerkdiscussie

Eerste vergadering vooral domein tegenstanders

Gerrit Vermeer lanceert plan met enthousiasme. Foto: Christian Pfeiffer

door Christian Pfeiffer

WEESP - Wie voor een stevige politieke discussie over de Laurentiuskerk naar het stadhuis was gekomen, moest vorige week dinsdag teleurgesteld concluderen dat de politieke partijen hun kruit nog droog hielden. De eerste van drie vergaderingen van de Weesper politiek over de kerk was wat saai.

Dinsdag behandelde de raadscommissie Stadsontwikkeling en Beheer voor het eerst de bestemmingsplanwijziging die het bouwplan van ontwikkelaar Cees van Vliet mogelijk moet maken. In het kort is dat gedeeltelijke sloop van de kerk met huizen op de plek van het schip van de kerk en huizen in de tuin. De toren en de pastorie blijven staan, net als het resterende deel van de tuin. Omdat dit een van de belangrijkste onderwerpen is die de Weesper politiek in jaren gaat behandelen, is besloten de discussie over twee maanden en drie vergaderingen uit te smeren.

Cuypersgenootschap lanceert plan voor kantoren in kerk

Tegenstanders
De eerste vergadering was vooral het domein van de tegenstanders van het plan. Die spraken met bravoure in en probeerden de raadsleden te overtuigen. Buurman Kees Sietsma wil van de tuin een stadspark maken en vindt dat de buurt onvoldoende is betrokken in de plannen. De bewonersavonden waren volgens hem meer een formaliteit dan gemeend.

Gerrit Vermeer van het Cuypersgenootschap wist de aandacht te trekken door zelf een plan te presenteren waarin de hele kerk wordt behouden. Hij zegt dat hij voor 1,6 miljoen euro de kerk kan redden en rendabel als kantoorruimte kan exploiteren. Vermeer zegt zelfs een ontwikkelaar te kennen die het wel wil doen. Raadsleden waren achteraf nog niet helemaal overtuigd van zijn idee, maar willen wel meer horen.

Erfgoed
Het Cuypersgenootschap is een erfgoedvereniging die pleit voor het behoud van de hele kerk vanwege zijn bouwhistorische interessante achtergrond en omdat het gebouw beeldbepalend voor het Weesper straatbeeld is.
De politieke partijen ondervroegen vervolgens wethouder Peter Eijking over het bouwplan van Van Vliet, maar trokken nog geen conclusies.

Voor in de agenda: 17 juni Politiek Plein Laurentiuskerk

Op 17 juni staat een Politiek Plein gepland: een openbare inloopavond voor alle belanghebbenden en Weespers. Insprekers kunnen zich vanaf nu melden bij de griffie op het stadhuis. Pas de week daarop, tijdens de volgende raadscommissie Stadsontwikkeling en Beheer, begint het politieke vuurwerk rondom de Laurentiuskerk pas echt.
Wat gaan de gemeenteraadsleden als eisen op tafel leggen om Van Vliet verder te laten gaan met de kerk?

Rolstoelrit door Weesp

WEESP - Op initiatief van Jaap Smit (65) en zijn dochter Ingrid (40) komt de Traxiotenclub aanstaande zaterdag naar Weesp. Een kleine dertig rolstoelers en hun (hulp)honden en begeleiders komen genieten van de 25ste editie van het Weesper Watersport Festival.

Smit zit vanwege de ziekte van Pompe (een spierziekte) in een rolstoel. Hij heeft gekozen voor een Permobil Trax, een outdoor rolstoel die hem veel vrijheid geeft. De Weesper en andere bezitters van zo'n Trax zijn zo te spreken over dit type rolstoel dat ze zich verenigd hebben in De Traxioten. Twee keer per jaar wordt er een uitstapje gepland, op toerbeurt georganiseerd door de leden. Jaap Smit en zijn dochter Ingrid hebben besloten dit keer de schoonheid van Weesp te laten zien. Vanwege het watersportfestival is het zaterdag immers erg gezellig in de stad.

Verdacht van wiethandel

WEESP – Een 48-jarige Weesper is zaterdagavond op het P+R-terrein opgepakt omdat hij vermoedelijk handelde in wiet. De man werd opgemerkt omdat hij zich raar gedroeg.

Er wordt opvallend veel ingebroken op de carpoolstrook en daarom wordt het terrein meegenomen bij surveillances van de snelwegpolitie. Die merkte de man op omdat hij stil in een auto zat en daardoor de aandacht trok.

De auto werd doorzocht en daar werd een aanzienlijke hoeveelheid wiet gevonden. De Weesper is opgepakt.

Nieuwe plek voor kermis

WEESP - De kermis keert niet meer terug aan de Aetsveldselaan. Dat zegt burgemeester Bas Jan van Bochove.

De huidige plek van de kermis geeft problemen met de brandweer. Vrijwilligers die worden opgeroepen tijdens een brandmelding moeten zo snel mogelijk naar de kazerne komen. Door de kermis wordt dit moeilijk.Waar de kermis nu heen gaat is nog niet bekend. De gemeente heeft nog geen geschikte plek kunnen vinden.

'Zonder muziek zou ik mijn gevoelens opkroppen'

Noa Foppen krijgt lovende woorden van presentatrice Cindy Pieterse (rechts) en applaus van juryvoorzitter Irene Moors (links). Foto: Marieke van Veen

door Marieke van Veen

WEESP - Het kostte de jury zaterdagavond weinig moeite om de winnaar van Gooi Got Talent aan te wijzen. De 14-jarige Noa Foppen zong niet alleen de sterren van de hemel, ze begeleidde zichzelf ook nog eens op gitaar én zong twee zelfgeschreven, ontroerende liedjes. "Jij gaat het helemaal maken!", voorspelde juryvoorzitter Irene Moors.

Dat is nog eens een compliment!
"Ja, het motiveert me enorm om door te gaan met muziek maken. Maar goed, de kans dat ik echt doorbreek is klein en bovendien is het artiestenvak een onzeker bestaan. Het is dus verstandiger om me op iets anders te focussen."

'Het tweede nummer heb ik speciaal voor de finale geschreven'

Laat de jury het maar niet horen. Die verwacht nu juist vast dat je 100% voor de muziek gaat...
"Ik zit op gitaarles en zal ook altijd muziek blijven maken. Dat heb ik nodig. En als er een kans voorbij komt, dan grijp ik die ook. Het is meer dat ik er rekening mee moet houden dat het niet lukt. En dan kun je maar beter een goede opleiding hebben. Ik doe nu tweetalig vwo op het Vechtstede College en wil hierna medicijnen gaan studeren."

Je schrijft Engelstalige songs, helpt dat tweetalig onderwijs daarbij?
"Zeker! Mijn woordenschat groeit met de dag. Ik heb Engels altijd al een mooie taal gevonden en het is ook een taal waarin ik me goed kan uitdrukken. Er zijn ook mooie Nederlandstalige liedjes hoor, en die zing ik ook wel eens, maar zelf zal ik niet zo snel een Nederlandstalig liedje schrijven."

Prijzenkast

Gooi Got Talent is niet de eerste talentenjacht waarin Noa Foppen (14) hoge ogen gooit. Toen de Weespse nog op de Kors Breijerschool zat, werd ze tweede op de Bonte Breijeravond. In 2012 won ze de Domijn Jong Talent Aanmoedigingsprijs. Vorig jaar werd ze met de meidenband Drummer (V) Gezocht derde in Weesp Got Talent. Met diezelfde band stond ze tot twee keer toe in de finale van de Unicef Talent Battle.

Drummer (V) Gezocht is twee maanden geleden opgedoekt

Je zei net: muziek maken heb ik nodig. Wat bedoel je daarmee?
"Ik toon mijn emoties niet zo makkelijk in een gesprek, maar als ik muziek maak, gaan alle sluizen open. Ik heb het schrijven en zingen van liedjes nodig om mijn gevoelens te kunnen uiten. Zonder muziek zou ik alles opkroppen."

Hoe ontstaat een liedje?
"Het begint met een zinnetje in mijn hoofd. Dat schrijf ik op. Later komt daar een tweede zin bij, dan een paar akkoorden en dat gaat zo door tot er een song ligt. Mijn eerste nummer schreef ik een jaar geleden. Als ik dat nu terugluister, denk ik: pffff, dat is wel heel basic. Ik merk dat ik me ontwikkel. Het gaat me ook steeds makkelijker af. Het tweede nummer dat ik zaterdag zong en waar de jury het meest enthousiast over was, heb ik speciaal voor de finale geschreven. Het was binnen twee uur klaar."
Voor het publiek was zaterdag al snel duidelijk dat jij kanshebber was voor de titel. Heb jij dat zelf ook zo ervaren?
"Nee, helemaal niet! Toen The Wetpaperboys de finale openden dacht ik: wauw, als dit het niveau van de avond is dan wordt het heel pittig. Ik vond de andere finalisten allemaal heel goed, ik heb ook echt van alle optredens genoten. Pas toen ik aan het eind van de avond bij het bekendmaken van de uitslag niet als derde en tweede werd genoemd durfde ik te denken: misschien win ik wel?"

Je hebt ook meegedaan aan Weesp Got Talent in 2014, maar dan met de meidenband Drummer (V) Gezocht. Wat is er met deze band gebeurd?
"We zijn een maand of twee geleden uit elkaar gegaan. De zangeres stopte ermee en we wilden niet met z'n drieën verder. Om eerlijk te zijn was de motivatie ook al een tijdje weg."

Drummer (V) Gezocht-toetseniste Bo van Hunnik stond ook in de finale. Was er sprake van een onderlinge strijd?
"Ik wist niet dat Bo zich had opgegeven en zij wist het ook niet van mij. Maar dat was geen probleem. Ze is een leuke meid met veel talent en als zij had gewonnen had ik daar prima mee kunnen leven. We hebben voorzichtige plannen om samen iets te gaan doen."

'De deelnemers zijn samen 42 kilo afgevallen'

Eerst voedingsadvies en dan een uurtje sporten. Foto: Juul van Ginneken

door Marieke van Veen

WEESP - De eerste groep van de nieuwe cursus 'Gezond Eten en Bewegen' gaat een stuk slanker en fitter de zomer in. "De twaalf deelnemers hebben samen 12% lichaamsvet verloren, zijn 42 kilo afgevallen en 53 centimeter middelomtrek slanker", zo meldt Juul van Ginneken van Kersvers Voedingsadvies trots.

De gewichtsconsulent is met haar bureau een samenwerking aangegaan met FysioTrainingscentrum Weesp. Het resultaat is een cursus die voeding en bewegen combineert: "Dat maakt deze cursus zo bijzonder, omdat andere cursussen vaak slechts een van beide disciplines verzorgen."

Tien weken lang hebben de deelnemers elke week een uur voedingsadvies gekregen van Van Ginneken. Aan bod kwamen onder meer: Hoe maak je een snelle gezonde maaltijd en wat is gezond, wat niet en waarom? Aansluitend volgde een uur fitnesstraining door een van de fysiotherapeuten van FysioTrainingscentrum Weesp. Eerdergenoemde cijfers liegen er niet om, maar ook aan andere dingen is te merken dat de cursus de deelnemers goed heeft gedaan. Van Ginneken: "Ze hebben meer energie en zien er gezonder uit. Sommige kwalen zijn in deze twee maanden al verdwenen. Het kost de cursisten weinig moeite om gemotiveerd te blijven, omdat het eten lekkerder is en goed verzadigt." Na de zomervakantie is er een terugkomdag, zodat de deelnemers kunnen bijpraten over hun leefstijlverandering.

In het najaar starten nieuwe groepen. Vrijdag 29 mei houdt Kersvers Voedingsadvies ook een gratis inloopspreekuur bij Fysio Aetsveld van 13.30 tot 14.30 uur.

Weekend vol kunst

In de Theetuin staan de beelden tussen het groen. Een feest voor de bezoekers. Foto's: Christian Pfeiffer

WEESP - Veel bezoek voor Weespers aan de Wand en de andere kunstactiviteiten in Weesp. De weergoden waren de bezoekers gunstig gezind.

Het was op alle locaties op alle dagen boven verwachting druk. Vooral het stadhuis deed het als nieuwe locatie van Weespers aan de Wand erg goed. Daar hingen de kunstwerken van de leerlingen van het Vechtstede College. Bezoekers combineerden het kijken naar kunst meteen met een bezoek aan het Gemeentemuseum. Alleen de Oudegracht was wat leeg: daar waren dit jaar niet zo veel werken te vinden.

Ook in de Theetuin: kunstmarktje trekt veel bezoekers. Nemen we deze of die?
Fort Ossenmarkt was sfeervol als locatie met veel kaarsjes.
De Van Houtenkerk blijft hoofdlocatie, de lat ligt daar hoog.
Nieuw en verfrissend: stadhuis is leuke nieuwe locatie.
Kunstwerk met konijn van Ilona Woltring trekt veel bekijks.
De winnaars van de wedstrijd Weesperfotomobiel. Foto: Irene Rol

Koeschijten

FC Weesp houdt zaterdag 6 juni een open dag. Een van de activiteiten is 'koeschijten', een loterij. Het hoofdveld wordt in honderden vakjes verdeeld. Bij elk vakje hoort een nummer. Dan mogen de koeien los. De eerste vier vakjes waar een koe haar vlaai deponeert, betekent prijs. De hoofdprijs is 450 euro. De opbrengst is voor de jeugd van FC Weesp. Een lot kost 5 euro.

Protestantse Gemeente
Zondag 31 mei 10.00 uur
Grote Kerk
ds. M.C. Hage

Zondag 31 mei 19.00 uur
Grote Kerk
Gereformeerde Bond
ds. W. van den Brink

Parochie van Levend Water
Zondag 31 mei 10.00 uur
H.H. Laurentius en Maria
Magdalenakerk
Woord & Communieviering
Liturgiegroep

Dinsdag 2 juni 10.00 uur
Kapel
Woord & Communieviering
J. van Meeteren

NPB
Deze week geen dienst

Evangelische Gemeente
Zondag 31 mei 10.00 uur
OAZ-gebouw
B. Reitsma

Vrijwilligers Vechtloop

WEESP - De organisatie van de Vechtloop is in handen van vrijwilligers en zij zoeken hulp. Ook dit jaar worden er weer meer dan 1000 lopers verwacht en hiervoor zijn een boel helpende handen nodig.

Er wordt gezocht naar mensen die zaterdag 27 juni kunnen helpen met de voorbereidingen op en om het terrein bij Manege Bleijenberg. Daarnaast zijn er mensen nodig die op de dag zelf (zondag 28 juni) willen helpen bij de inschrijving of bij een van de waterposten. Interesse? Mail naar vrijwilligers@vechtloop.nl. Als beloning is er een bbq.

vrijdag 29 mei

Gratis voedingsadvies

Kersvers Voedingsadvies houdt gedurende de maand mei gratis inloopspreekuur op beide praktijklocaties. Belangstellenden zijn van harte welkom met korte vragen over voeding en/of het laten meten van vetpercentages. Het gratis consult duurt maximaal 15 minuten. Maandag van 19.00 tot 19.30 uur bij One Fitness Weesp aan de Hogeweyselaan, vrijdag van 13.30 tot 14.30 uur bij Fysio Aetsveld naast de sporthal.

Esther Groenenberg

"Esther Groenenberg is een van de weinige songwriters die niet in de valkuil stapt van zinloze metaforen en vergelijkingen. De liedjes blijven aangenaam hangen", schreef Music Maker. Groenenberg zingt liever over lichtpuntjes dan over donkere tunnels en brengt met 'Zacht' een persoonlijk, fris, relativerend, vrolijk en soms ontroerend programma. Datum: vrijdag 29 mei in Theaterpand Weesp, aanvang: 20.30 uur. Entree: € 15,-. Reserveren via zone1380.nl.

vrijdag 29 t/m zondag 31 mei

'De Blinden'

Na de succesvolle voorstelling 'Een soort Hades' regisseert Jori Hermsen dit jaar 'De Blinden' van Maurice Maeterlinck, tot nu toe de enige Belgische winnaar van de Nobelprijs voor de Literatuur. Speciaal voor Theatergroep Paleis Wesopa maakte Hermsen een muzikale en actuele bewerking en enscenering van het stuk. 'De Blinden' is een muzikale en bijna spirituele zoektocht naar het bestaan of niet bestaan van de mens. Naast de 14 spelers van Paleis Wesopa heeft regisseur Jori Hermsen vijf professionals gevraagd mee te werken aan dit bijzondere project. Geïnspireerd op acht gedichten van Maurice Maeterlinck heeft componist Jorrit van den Ham een spannende muziekcompositie gemaakt. Deze wordt gezongen door vier actrices van Paleis Wesopa, muzikaal omlijst door celliste Michelle Courtens. Speeldata: première vrijdag 29 mei 20.30 uur, zaterdag 30 mei 14.30 uur, zaterdag 30 mei 20.30 uur en zondag 31 mei 14.30 uur. Locatie: City of Wesopa. Kaarten à € 11,- per stuk zijn te koop via www.wesopa.nl en in De Bibliotheek. Voorafgaand aan iedere voorstelling verzorgt regisseur Jori Hermsen een voorbeschouwing waarbij hij ingaat op de schrijver Maurice Maeterlinck, het stuk zelf en de bijbehorende symboliek. De voorbeschouwing begint één uur voor elke voorstelling, de entree hiervoor bedraagt 1 euro per persoon.

zaterdag 30 mei

Kangoeroe Klup

Korfbalvereniging Argus houdt zaterdag 30 mei, zaterdag 6 juni en zaterdag 13 juni een Kangoeroe Klup. Kinderen van 2 tot en met 6 jaar kunnen lekker komen spelen en sporten met leeftijdsgenootjes. Het gaat om spelletjes met ballen, pionnen, hoepels en meer. Van 10.00 tot 11.00 uur bij Argus aan de Papelaan.

Grote kerk open

De Grote Kerk aan de Nieuwstraat is ook deze zomer elke zaterdag van 13.00 tot 16.00 uur voor het publiek geopend. Tevens worden er op bescheiden schaal tweedehands boeken verkocht.
zondag 31 mei

Revancherit

Autosportvereniging De Vechtstreek houdt zondag 31 mei de Revancherit, een routebeschrijvingsrit + kaartleesrit voor auto's. Deze rit is een verkleinde Nacht van Weesp, maar dan bij dag. De start en finish zijn bij Koninklijke Harmonie De Adelaar, Papelaan 126a. Meedoen kan in verschillende klassen. Inschrijven is mogelijk vanaf 11.00 uur, de start is vanaf 11.31 uur. Het deelnamegeld bedraagt € 10,- per equipe.

Fietstocht

Zondag 31 mei houdt Toerfietsclub Weesp samen met RTC Olympia Amsterdam en UWTC Uithoorn de Triangel Toertocht, een verrassende fietstocht met afstanden van 100 en 60 km langs water, veen, riviertjes en meertjes in de groene ring van Amsterdam. De routes zijn uitgezet met pijlen en zijn daarnaast ook beschikbaar op papier. GPS-tracks kunnen worden gedownload via de website van TFC Weesp. De start is tussen 9.00 en 10.00 uur aan de Papelaan 126 in Weesp. Het deelnamegeld is maximaal € 4,-. Inschrijving bij de start.

woensdag 3 juni

Thema-avond Zorg

Op verzoek van de Vrouwen van Weesp verzorgt Willemien Posthumus een thema-avond over de kwaliteit van de zorg in Nederland. Locatie: Gebouw Papelaan 99. Aanvang: 19.30 uur.

Mamacafé

In De Bibliotheek wordt woensdag 3 juni een Mamacafé gehouden over kinderoefentherapie. Aanstaande ouders en ouders met jonge kinderen zijn van 10.00 tot 11.30 uur welkom om elkaar te ontmoeten en ervaringen uit te wisselen.

Digisterker

De Bibliotheek aan de Oudegracht start woensdag 3 juni met de cursus Digisterker. In vier lessen leren de deelnemers om te gaan met digitale publieksdiensten van de overheid, zoals het aanvragen en gebruiken van DigiD. De Bibliotheek werkt voor deze cursus samen met Seniorweb. Belangstellenden kunnen zich aanmelden aan de balie of via 0294-412704 of weesp@debibliotheek.org.

Alzheimer Café

Tijdens het Weesper Alzheimer Café op donderdag 4 juni komt Sjef van Bommel vertellen over zijn boek 'Ik ben niet kwijt' over het leven met zijn partner Thom die aan dementie leed. De zaal is open vanaf 19.00 uur. Het programma start om 19.30 uur. Toegang en koffie zijn gratis. Locatie: Hart van Weesp, Herengracht.

'Birdman'

De Oscar winnende film 'Birdman' draait donderdag 4 juni in de City. Met Michael Keaton, Emma Stone en Edward Norton. 'Birdman' is een film over acteren, de vergankelijkheid van roem en zelfrespect. 20.00 uur / € 8,-.

donderdag 28 mei

Bingo

Buurtvereniging De Achtergracht houdt donderdag 28 mei de laatste bingo voor de zomerstop. Locatie OAZ-gebouw, Fijnvandraatlaan 2. Aanvang 14.00 uur. Zaal open om 13.30 uur.

zaterdag 30 mei

Watersportfestival

Op zaterdag 30 mei 2015 wordt in het centrum van Weesp, in en rondom de Kom, de 25e editie van het Weesper Watersport Festival gehouden. Bezoekers kunnen deze dag alle aspecten van de watersport ontdekken, ervaren en vooral beleven. Met een vloot en roadshow van de Koninklijke Marine, demonstraties, een viswedstrijd voor de jeugd, nautische ambachten, shantykoren, een braderie en watersportactiviteiten. Van 10.00 tot 18.00 uur.

maandag 1 juni

Mantelzorgcontact

Versa Welzijn houdt iedere eerste maandag van de maand een contactgroep voor mantelzorgers die zorgen voor een chronisch zieke naaste. De bijeenkomsten vinden plaats van 9.30 - 11.00 uur bij Versa Welzijn in Gebouw Papelaan 99. Deelname aan de contactgroep is gratis. Geïnteresseerden kunnen contact opnemen met Marianne Verstijnen, telefoon 06-50632925 of 0294-410578.

dinsdag 2 juni

Dikke Jas Concert

Het Dikke Jas Concert van dinsdag 2 juni wordt verzorgd door het Baldur Guitar Ensemble. Met werken van Paulinho Nogueira , Maximo Diego Pujol, Heitor Villa-Lobos, Nickos Harizanos, Michel Bosc, Francisco Tarrega en Pieter van der Staak. Locatie: Van Houtenkerk, 12.30 uur. Entree: een vrije gift.

Inloopmiddag Versa

Versa Welzijn houdt dinsdag 2 juni van 13.30 tot 15.30 uur een inloopmiddag in de aula van Papelaan 99. Tijdens deze ochtenden kunnen Weespers vragen stellen aan de sociaal werker, kennismaken en koffiedrinken met buurtgenoten en informatie uitwisselen.

donderdag 4 juni

Tablet Café

Seniorweb houdt donderdag 4 juni van 10.00 tot 12.00 uur een Tablet Café en inloopspreekuur in De Bibliotheek van Weesp. Senioren kunnen komen kennismaken met tablets, e-readers en smartphones. De deelname is kosteloos. Er wordt duidelijke uitleg gegeven over onder meer het installeren van apps, het binnenhalen van e-books en het koppelen van e-mailadressen.

vrijdag 5 juni

Filosofisch Café

Filosofische praktijk Thymia houdt vrijdag 5 juni een filosofisch café in De Bibliotheek. Dat begint om 15.00 uur met een consult. Aansluitend is er van 16.00 tot 18.00 uur een dialoogtafel, dit keer met het thema 'Zinvolle ontmoetingen'. Gratis inloop.

Marine met vloot- en roadshow op Weesper Watersport Festival

25ste editie met klimwand, brugsimulator en suikerspinnen

Oude ambachten op het Achterom. Foto: Marieke van Veen

door Marieke van Veen

WEESP - Aanstaande zaterdag (30 mei) wordt de 25ste edtie van het Weesper Watersport Festival gehouden. De organisatie wilde graag groots uitpakken vanwege dit jubileumjaar, maar ja... met slechts een paar duizend euro in kas waren de mogelijkheden helaas wel wat beperkt. Het bestuur besloot de stoute schoenen aan te trekken en benaderde de marine. Na een half jaar lobbyen kwam er goed nieuws: het ministerie van Defensie komt met een marinevloot- en roadshow naar Weesp.
"Pas in maart hoorden we dat het doorging", vertelt Klaas Dijkstra van de organisatie. "Tja, de marine krijgt per jaar honderden van dit soort verzoeken. Daarvan kunnen ze er jaarlijks zo'n zeventig tot tachtig honoreren. Omdat ze nog nooit in Weesp zijn geweest, gingen ze overstag. Wij zijn er hartstikke blij mee. Het belooft een hele happening te worden."

Wie hoopt op de komst van Zr.Ms. Karel Doorman (het grootste schip van de marine) helpen we meteen maar even uit de droom. De Koninklijke Marine komt niet met schepen, maar met een grote truck naar Weesp. Op die truck hangt een supergroot tv-scherm, waarop beelden van de vloot en promotiefilmpjes en dergelijke worden vertoond. Verder nemen de mariniers een tien meter hoge klimtoren mee die door het publiek (ook kinderen) onder begeleiding mag worden beklommen. In de truck staat een brugsimulator die bezoekers de kans geeft te ervaren hoe het is om met zo'n groot marineschip te varen. Tot slot is er een tien meter lange expositie met fotopanelen. Het marineteam komt met circa 16 man sterk naar Weesp om te vertellen wat de marine allemaal doet en wat het werken bij de marine inhoudt.

De Marine neemt een klimtoren mee naar Weesp. Foto: Koninklijke Marine

Maar er is zaterdag nog veel meer te doen. Tijdens het watersportfestival kunnen bezoekers alle aspecten van de watersport ontdekken, ervaren en vooral beleven. Er zijn vele leuke en bovendien gratis kinderactiviteiten, zoals waterskiën in de Kom, aquabubbles, een viswedstrijd, een rondvaart over de Vecht en door de grachten van Weesp en suikerspinnen (zolang de voorraad strekt).

Ook volwassenen zullen zich niet vervelen. Het festival wordt opgeluisterd door shantykoren die zeemansliederen ten gehore brengen bij de terrassen rondom de Kom. In het water verzorgen (watersport)verenigingen demonstraties en langs de Kom staat een braderie. Veel van de aangeboden waar staat in het teken van watersport. Verder zijn er oude ambachten te zien, zoals netten breien en zeilmaken. Een liefhebber toont zijn fraaie modelschepen en een inwoner van Weesp laat zien hoe je met een dienblad, een waxinelichtje en een klein bootje urenlang speelplezier kunt beleven. Last but not least houdt cafe 't Helletje een roeiwedstrijd op de Vecht.

Het programma
10.00 uur: start braderie en vloot- en roadshow Koninklijke Marine
12.00 uur: oude (nautische) ambachten, activiteiten watersportverenigingen, presentatie aanwezige schepen, aquabubbles, shantykoren en straattheater
16.00 uur: waterskiën, afsluitende samenzang shantykoren bij Rimini
18.00 uur: einde watersportactiviteiten en roadshow marine, afsluitend optreden big band bij café 't Helletje
20.00 uur: einde

'Het plezier vergaat me hier een beetje in Weesp'

Rederij Tisset: Weesp is te weinig gastvrij voor boten en bootjesmensen

Van Leeuwen: 'Varen door Weesp is en blijft prachtig, maar de gastvrijheid kan veel beter.'

door Ruth van Kessel

WEESP - Elke zomer vaart de Moby Queen statig over de wateren van Weesp, haalt haar passagiers op aan de VVV-steiger aan de Hoogstraat en vervolgt haar tocht over de Vecht. Op zondagochtend zijn de wekelijkse openbare opstaptochten, andere keren doet de Moby Queen van Rederij Tisset met besloten partijen Weesp aan. En hoewel eigenaar en kapitein Kees van Leeuwen een speciaal plekje voor Weesp in zijn hart heeft, voelt hij zich steeds minder welkom in onze stad.

"Weesp is een prachtig stadje", herhaalt Kees van Leeuwen meerdere keren in het gesprek, "maar het zou wat moeten doen aan haar gastvrijheid. Elke keer als ik aanleg bij de VVV-steiger om gasten op te laten stappen krijg ik commentaar van omwonenden. Ik zou het uitzicht verpesten en de doorgang aan de Hoogstraat belemmeren, zeker als gasten met een touringcar aankomen. In die zin heeft Weesp het gewoon niet goed geregeld en krijg ik het chagrijn over mij heen. Deze zomer doe ik de opstaptochten over de Vecht nog vanuit Weesp, maar ik ben er nog niet met mijzelf uit of ik deze activiteit volgend jaar nog ga doorzetten."

'Ik weet nog niet zeker of ik doorga met de opstaptochten in Weesp'

Weesp is niet gastvrij?
"Nee, helemaal niet. Neem nu alleen al de bruggen rond Weesp. Sinds de brug De Uitkomst kom je na 20.00 uur Weesp niet meer in of uit richting Amsterdam. De spoorbrug is ook een spelbreker en belemmert de doorgang naar Muiden en het IJmeer. Door die slechte toegankelijkheid is het voor veel festiviteiten niet meer aantrekkelijk om Weesp aan te doen, waarmee de binnenstad inkomsten misloopt."
Rederij Tisset heeft haar roots in Weesp. Vanuit een hobby kocht Weesper Kees van Leeuwen in 1978 de rondvaartboot Mobidik en startte met de rederij in de Weesper industriehaven. Al gauw voer hij met vier schepen met gezelschappen door Weesp naar de Vecht. Toen in de jaren negentig woonproject Aquamarin gebouwd werd, verloor Van Leeuwen het bezwaarproces en verplaatste hij zijn schepen naar Almere-Haven: "Weesp kon me geen alternatieve ligplaats bieden en in Almere werd ik met open armen onthaald. Alle voorzieningen die ik nodig had werden geregeld, een schril contrast met Weesp." Sinds Na twintig jaar Almere opereert Rederij Tisset sinds drie jaar vanuit Zaandam.

Hoe zou Rederij Tisset zich wel welkom kunnen voelen in Weesp?
"Zorg eerst eens voor een goede opstapsteiger waar niemand last van heeft. Ik roep al jaren dat die gerealiseerd zou kunnen worden in de hoek van de Stationsstraat waarmee je meteen het parkeerprobleem van gasten oplost. Die is daar vlakbij. Als Weesp aantrekkelijk wil zijn voor dagjesmensen zal het moeten zorgen voor parkeerfaciliteiten waar ook touringcars geparkeerd kunnen worden."

Wat doet Weesp verkeerd?
"Ik zie geen blauwe vlag wapperen die aangeeft dat de gemeentewateren erkend zijn en beschikken over de vereiste voorzieningen op loopafstand. Het beheer van de havens is te versnipperd. Verder wordt er zodra je je neus maar laat zien meteen om geld gevraagd. Dat is niet gastvrij: laat mensen alleen betalen voor overnachtingen en zorg dat de bruggen 's avonds langer en overdag altijd open zijn in het seizoen. Een extra toeristische trekker zou ook welkom zijn."

17 / 28

Applaus!

De jury, met Irene Moors als voorzitter, bleef klappen.

WEESP - De jury van Gooi Got Talent had het zaterdag niet makkelijk. De finale-acts waren gevarieerd en van hoog niveau. Noa Foppen werd eerste met twee zelfgeschreven nummers. Toneelactrice Eva Smit imponeerde met een monoloog en ging er met de tweede prijs vandoor. Derde werd Bo van Hunnik met een eigen liedje over de ramp in Nepal.

Het plezier spat ervanaf bij dansteam The Flash. Foto's: Marieke van Veen
Patrick Cohen van The Wetpaperboys.
Het stoere demoteam The Squad maakt indruk.
Janneke de Groot zet de zaal op een dwaalspoor met een chanson.
Kimberley Neysen doet de jury denken aan Birdie.
Cabaretière Cindy Pieterse neemt de presentatie voor haar rekening.
De Hemmo Drexhage Band overlegt nog even.
In spanning wachten op het oordeel van de jury.
Sara Kroos feliciteert winnares Noa Foppen.

The Victory: een hechte club

Weesper tafeltennisclub bestaat 70 jaar

The Victory rond het jaar 2000. Op de foto zien we onder anderen de ras-Victorianen George Ypma en Chris Blüm, beiden overleden. Foto: The Victory (archief)

door Sjoerd Stoop

WEESP - Als je als Weesper aan tafeltennis denkt, denk je aan The Victory. De club aan de 's-Gravelandseweg waar je op de kop af al 70 jaar terecht kunt voor de sport zelf, maar waar vooral ook naast het veld de goede sfeer van groot belang is.

De leden kennen elkaar goed, allemaal. "We hebben een hele hechte club. De sport staat centraal, maar het drankje na afloop ook", vertellen de trouwe leden.

Als je een van de meest trouwe leden en oud-bestuurder Weesper Wim Boom vraagt te vertellen over de club gaat het ene na het andere verhaal over tafel. De Weesper heeft ondertussen al ongeveer 35 The Victory-jaren achter de rug. "Als je voor het eerst langskomt, voelt het als meteen als een warm bad", vertelt de Weesper op Radio Weesp. "Vanaf de eerste dag kon je merken dat het een hele leuke club was. Mensen met hart voor de zaak. We kwamen meerdere keren per week samen om te oefenen, soms wel elke dag. Na afloop praatten we met elkaar en dronken we een drankje. Vroeger hadden we een zaaltje aan de Pastoor Jansenstraat. We kenden de sleutelbeheerder, waardoor we er met een beetje geluk elke dag terecht konden. Nu hebben we een veel groter complex aan de 's-Gravelandseweg, en meer leden. Er veranderde de afgelopen jaren veel, maar veel bleef ook hetzelfde."

Kracht van de club
Weesper Jeroen Borst heeft ook alweer heel wat The Victory-jaren achter de rug. Borst, nu een van de bestuurders van de vereniging, beaamt het verhaal van Boom. "We hebben gewoon een hele hechte leuke club", aldus de Weesper. "Hoe je dat merkt? Kom maar eens een avondje langs als we spelen. Na het sporten zelf kunnen we nog uren samen aan de bar hangen. Maar je merkt het ook als er wat moet gebeuren. Enkele jaren geleden hebben we groot onderhoud gepleegd aan het clubgebouw. Veel leden komen dan een handje helpen. Samen maken we The Victory."

De toekomst
Borst werkt samen met de rest van het bestuur hard aan de toekomst van de Weesper tafeltennisvereniging. "Want er staat enorm veel op stapel. We werken er hard aan om The Victory nóg beter op de kaart te zetten, niet alleen voor de jeugd, maar ook voor de oudere leden. Daarnaast wordt er nu vooral gesproken over ons complex. Over enkele jaren gaan we verkassen naar het net opgeleverde clubgebouw van handbalvereniging We Have, een paar meter verderop. Een goede kans voor ons om aan onze toekomst te werken. Als alles loopt zoals het moet lopen hebben we straks een clubgebouw waar we weer jaren mee voort kunnen. We hebben straks een grotere en bovenal hogere hal, waar we meerdere tafels kunnen neerzetten. Geheel volgens de laatste normen van de bond. Als dat straks allemaal rond komt, kunnen wij zelf ook weer stappen zetten. We hebben dan alles om op een hoger niveau te gaan spelen, om maar wat te noemen. We moeten er nog hard aan werken en nog even op wachten, maar dan hebben we ook wat."

Eerst feest
Voor het allemaal zover is, staat er eerst een groot feest op het programma. Dat The Victory 70 jaar bestaat wordt het hele jaar door gevierd. "Voor leden, ex-leden en andere belangstellenden hebben we over twee weken een grote feestdag op het programma staan", vertellen Berry Kruger en Rutger Jakobi, spelers van het eerste team. "We hopen dat velen komen proosten op de toekomst van de club. Naast de feestdag hopen we nog op de terugkeer van de 24-uursmarathon en komt ook het Open Weesper Kampioenschap er weer aan. Stuk voor stuk leuke evenementen. Weesp zal nog veel van The Victory horen."

Weesper triatleten keren met veel zilverwerk terug uit Woerden

Foto: Jim Hagenstein

WEESP - Tim Jacobs heeft maandag de 1/8e triatlon van Woerden gewonnen. Tweelingbroer Daan werd tweede. "Revanche", zo noemde Tim dat, nadat Daan eerder van hem had gewonnen. Deborah Schouten uit Weesp won deze afstand bij de vrouwen.

Bij de diverse prijsuitreikingen van deze 31e triatlon van Woerden stonden nog meer Weespers op het podium. Ricardo Scholten werd derde op de 1/4 (heren 20+) en vijfde overall. Deze afstand werd gewonnen door oud-Weesper Steff Overmars, die de basis van zijn overwinning legde op het fietsonderdeel. Paula van der Pouw won de 1/8 dames 40+, Magda Kesteloo werd derde op de 1/8 dames 50+, Lily Overgoor vierde op de 1/8 dames 20+, Marc Aubel vijfde op de 1/8 mannen 40+ en Daan Hagenstein zesde op de 1/8e heren 20+. De triatlon van Woerden is erg populair onder Weespers. De wedstrijd gaat grotendeels door het centrum en lijkt daardoor erg op de triatlon in Weesp.

Hoofdklasse lonkt voor tweede elftal FC Weesp

Foto: Bob Awick

WEESP - Er staan twee spannende weken voor de deur voor het tweede elftal van FC Weesp. De Weespers maken nog kans om te promoveren naar de reservehoofdklasse.

Het tweede team van de Weesper voetbalclub kent tot nu toe een succesvol voetbaljaar. De nog jonge eersteklasser speelde een reeks sterke duels en haalde het afgelopen jaar plaats 4 van het klassement. Dat gaf recht op deelname aan de play-offs. Met de eerste tegenstander, De Kennemers, had de Weesper ploeg geen problemen. Aan de Papelaan werd de tegenstander met 6-2 aan de kant gezet, een week later was 1-1 meer dan voldoende om de volgende play-offronde te halen.

FC Weesp heeft nu nog twee duels voor de boeg voordat het promoveert naar de hoofdklasse. De Weespers moeten alleen Hillegom nog verslaan. FC Weesp vertrekt komend weekend eerst naar Hillegom voor het heenduel, een week later wacht aan de Papelaan de return.

Succesvol weekend jeugdvoetbal

WEESP - Een weekend vol jeugdvoetbal afgelopen weekend op de velden van FC Weesp. De Weesper voetbalclub verwelkomde vele teams voor het Internationale Kanjertoernooi.

Naast FC Weesp zelf en onder meer het Amsterdamse AFC en Roda '46 kwamen ook het Engelse Liverpool Schoolboys, het Schotse Celtic Boys en het Tsjechische TJ Svitavy naar Weesp om een balletje te trappen. Twee dagen lang werd er volop gestreden op de Weesper velden.

De opbrengst van het voetbalevenement gaat elk jaar naar een goed doel. Deze keer was dat Villa Joep, het fonds voor neuroblastoom kinderkanker. Na de twee voetbaldagen werd er net wat meer dan 3000 euro opgehaald voor het goede doel.

Spannend kijkje in de achtertuin van vestinghuizen

Vestingtuinen Achterom in Naarden op 7 juni

Op 7 juni stelt een aantal Vestingbewoners hun tuinen open. Een ideale gelegenheid eens te kijken op plekken waar je anders uiteraard nooit komt. Foto: Bob Awick

NAARDEN – De Vesting bestaat uit meer dan prachtige gevels en smalle straatjes. Om het jaar stelt een aantal vestingbewoners daarom hun achtertuin open voor publiek. Vestingtuinen Achterom vindt dit jaar plaats op 7 juni.

Tussen 11.00 en 16.00 uur kunnen geïnteresseerden de tuinen en achtergevels van zo'n twintig vestinghuizen bekijken. De eerste keer, in 2000, waren dat er twaalf. Ook het aantal bezoekers is stijgende. Myrthe Sanders, een van de organisatoren, laat weten dat er in het eerste jaar zo'n 100 belangstellenden op afkwamen en dat het aantal inmiddels is gestegen tot 300. Zelf stelt ze ook haar tuin open. "Wij hebben een mooi gesnoeide appelboom in de tuin en verder staan er veel varens." Elke editie wordt er naar een bijpassend thema gezocht. Dit jaar zijn dat de muurgedichten die op de vestinggevels prijken. Ook werd de openstelling al eens gecombineerd met een historische beschrijving van het betreffende pand.

Heel spannend

De vorige editie van Vesting Achterom, in 2013, werd druk bezocht. Foto: Bob Awick

Iedereen die meedoet wil natuurlijk dat zijn of haar tuin er goed uitziet. Er ontstaat dan ook in januari al een heuse vestingtuinkoorts, vertelt Sanders. Een officiële welstandscommissie is dus niet eens nodig. Behalve dat de tuin via een achterom te bereiken is zijn er ook geen voorwaarden om mee te mogen doen. "Soms is dat heel spannend. Je loopt door kleine steegjes en opeens sta je in een paradijs. Sommige mensen hebben hele exotische planten en een andere tuin staat weer vol rozen. De meeste tuinen in de Vesting zijn klein en het is leuk te zien wat mensen met hun tuin doen." Zelf was ze vorig jaar erg gecharmeerd van de achtertuin van haar overbuurvrouw: een voor de Vesting begrippen grote tuin, helemaal in Engelse stijl.

Vooraf aan Vestingtuinen Achterom gaan de deelnemers bij elkaar kijken. Sanders: "Want het is natuurlijk heel leuk om te zien hoe de tuin van je buren er uitziet." Ook geeft het een inkijkje in de verschillende huizen. Een gezonde nieuwsgierigheid is ook de vestingbewoner niet vreemd.

Het initiatief voor Vestingtuinen Achterom is ongeveer twintig jaar geleden met ondersteuning van de Vereniging Vestingstad gestart door Lidy Woldringh, El Buerle en Cornelie van Uuden. Een plattegrond is op de dag zelf af te halen op de St. Annastraat naast nr. 40, op het Ruysdaelplein tussen nummer 21 en 23 en bij het Bezoekerscentrum, Utrechtse Poort.

Dagje speeddaten, op zoek naar uw toekomstige huis

Foto: ERA Facebook

Speeddate
met uw
toekomstige
woning

REGIO - Komt u weer Open Huizen kijken? Op zaterdag 13 juni zijn er weer vele huizen die zonder afspraak te bekijken zijn. Op die dag zijn er ook in onze regio weer honderden huizenzoekers onderweg om een kijkje te komen nemen bij de deelnemende huizen.

Om te weten in welke huizen u kunt kijken, checkt u vooraf even de huizenzoeker op de website van ERA, het internationale samenwerkingsverband van kwaliteitsmakelaars (www.era.nl). Daar kunt u de huizen selecteren waar u wilt gaan kijken. Er komen elke dag nieuwe deelnemende huizen bij. Op zaterdag 13 juni staat het u vrij om zonder afspraak deze huizen te bekijken. Meestal wordt u door de huidige eigenaar kort rondgeleid. Zo krijgt u snel en makkelijk een goede eerste indruk van een huis.

Verliefd?

En wordt u verliefd op een huis? Ga dan op een andere dag het huis uitgebreid bezichtigen met de verkopende ERA-makelaar. Veel huizen worden voorafgaand aan de Open Huizen Route al verkocht door de extra aandacht die de huizen krijgen. Wees er dus snel bij!

Navigatie

U kunt de ERA-website tijdens de Open Huizen Route gebruiken om te navigeren. Als u een huis op de site bekijkt via uw mobiele apparaat dan kunt u via de kaart bij 'Waar staat dit huis' Google Streetview of Google Maps openen. Handig! Nog een tip: sla uw favoriete huizen nu alvast op onder uw favorieten en rij er 13 juni meteen naartoe.

De landelijke ERA Open Huizen Route wordt gehouden op zaterdag 13 juni 2015 van 11.00 tot 15.00 uur.

Woont u bijzonder?

Foto: Yvette Geerts

Woont u in een bijzondere omgeving of in een niet alledaags huis? En wilt u daarover vertellen in deze krant? Laat het ons weten via een korte mail met foto aan yvette@entermedia.nl.

Gezinswoningen in Huizen snel verkocht en gebouwd

Huurwoningen beschouwd als grote aanwinst

Met vereende krachten en het nodige ceremonieel gaat de eerste paal de Huizer bouwgrond in. Foto: Bob Awick

HUIZEN - Aan de Schokker in de wijk Stad en Lande in Huizen worden 22 koopwoningen en 54 huurappartementen gebouwd. Het koopcontract van de laatste woning werd ook ondertekend. Een jong gezin met twee kinderen mag zich straks de trotse bezitter noemen van een van de nieuw te bouwen eengezinswoningen.

Met een beetje geluk zitten ze nog dit jaar in hun nieuwe huis, want als de bouw voorspoedig verloopt dan kunnen de woningen allemaal nog dit jaar worden opgeleverd. Dat werd eerder deze maand bekendgemaakt bij het slaan van de eerste paal door onder anderen wethouder Marlous Verbeek en De Alliantie-regiodirecteur Joan van der Burgt. Projectontwikkelaar Trebbe West en Heystek Vastgoed Ontwikkeling zijn hier optimistisch over. "Als je ziet hoe het proces tot nu toe is verlopen, hebben we daar zeker goede hoop op."

Huurwoningen

De Alliantie-regiodirecteur Joan van der Burgt is erg blij met de toevoeging van 54 huurappartementen aan het bouwplan. Zij gaf aan met de gemeente Huizen afspraken te willen maken over het toewijzen van woningen aan mensen in de omliggende wijken. "Wij kunnen met deze appartementen oudere echtparen in de wijk een nieuwe moderne woning bieden, zodat hun eengezinswoning vrijkomt. Uiteindelijk kan dit leiden tot 150 verhuisbewegingen." Na de zomervakantie, in september, wordt verwacht dat er kan worden ingeschreven voor deze huurappartementen, die laag in energiekosten zijn door zonnepanelen op het dak.

Tempo

Opvallend aan het project Stad en Lande Noord is de enorme snelheid waarmee alles tot stand komt. Eind november tekende de gemeente Huizen de overeenkomst voor de ontwikkeling. Door het werk van een participatiegroep waren er veel vragen van omwonenden beantwoord en dreigende problemen ondervangen. Zodoende kon er snel worden doorgepakt.

Sleutel voor burgemeester

De burgemeester (rechts) kan bijna naar binnen. Foto: Van Wijnen

EEMNES - Burgemeester Van Benthem van Eemnes is een van de kopers in het deelplan Nieuwe Oogst in Zuidpolder Eemnes. En dat laat hij graag weten. De sleuteloverhandiging was een mooi fotomoment.

Wethouder Zoetman en Marcel Mulder, directeur Van Wijnen Projectontwikkeling Midden, waren er ook bij aanwezig. De burgemeester wilde zelf graag in Zuidpolder wonen. "De nieuwe wijk heeft een mooie uitstraling en is ruim aangelegd met veel groen en water. Verder is het aanbod aan woningen gevarieerd en kon ik mijn nieuwe woning naar eigen wens en inzicht aanpassen. Dus straks een moderne, comfortabele woning met 14 zonnepanelen (om het goede voorbeeld te geven)", aldus de burgemeester. De twee-onder-kapwoning die Van Wijnen voor Van Benthem heeft gebouwd, is één van de in totaal 38 energiezuinige woningen in deelplan 1. De laatste huizen in deze fase worden eind mei opgeleverd. De 11 + 5 woningen in de 2e fase die momenteel in aanbouw zijn, worden rond de bouwvak opgeleverd.

Meer mensen nemen een tweede huisje

De vraag naar recreatiewoningen neemt sterk toe. Door de lage rentestand is het vakantiehuis als belegging weer populair. Vooral nieuwe woningen langs de kust zijn populair.

Door de financiële en economische crisis was er na 2008 wel sprake van een afname van de groei. Maar op dit moment zijn er weer veel plannen voor de bouw van nieuwe recreatiewoningen. "Een zeer positieve ontwikkeling. Het geeft aan dat consumenten ook op deze markt meer vertrouwen krijgen. Dat geeft de burger moed", zegt NVM-voorzitter Ger Hukker. "Met name nieuwe recreatiewoningen zijn bij de consumenten in trek. Nieuw opgeleverde vakantiewoningen verkopen veel beter dan de verouderde voorraad."

Kustregio's

In het afgelopen jaar zijn er circa 1.100 recreatiewoningen in Nederland gerealiseerd. Dit betekent een forse toename ten opzichte van 2012 toen er nog sprake was van 400 gerealiseerde woningen. Wel ligt dit aantal nog onder het 10-jarig gemiddelde van 1.500 woningen per jaar. De vraag concentreert zich in de regio's met een grote toeristische aantrekkingskracht. Vooral de kustregio's, Zeeland en de Waddeneilanden zijn populair. Vanuit het buitenland trekt de vraag aan, met name vanuit Duitsland.

Warm buiten? Kijk juist dan naar besparing op energie!

Wat is de beste tijd om over energiebesparing na te denken? Nu, zegt Honeywell van de cv-thermostaten. Want als je aanpassingen aan je verwarmingsinstallatie moet doen en je zit even zonder warmte, is dat nu veel comfortabeler dan in hartje winter.

Gemiddeld is de verwarming goed voor 55 procent van de energierekening. De bespaartips van Milieu Centraal kunnen een besparing van 22 procent opleveren.

Nog een tip. Vergeet bij bijvoorbeeld het uitbouwen van je woning de centrale verwarming niet. Het kan namelijk zijn dat een extra radiator of thermostaat noodzakelijk is. Maar wat ook kan is bijvoorbeeld een werkkamer apart van de rest van het huis verwarmen.

Veel bezoek

Foto: NVM

Op de NVM Open Huizen Dag van 28 maart jl. werden 150.000 bezoeken afgelegd. "Een aantal waarmee we zeer tevreden zijn", stelt NVM-voorzitter Ger Hukker. "De woningmarkt leeft."

Rode loper bij Ford

Bij alle vestigingen van Ford-dealer Ardea in Zuid- en Noord-Holland ligt nog tot en met 30 mei de rode loper uit voor iedereen die naar de voordeelshow komt met de nieuwe Ford Focus en de nieuwe Ford Mondeo in de hoofdrol. Voor deze populaire modellen is er een aantrekkelijk pakketvoordeel en een scherpe financiallease-aanbieding, maar ook voor veel andere Ford-modellen is er tijdens deze show extra voordeel te behalen. Tijdens de voordeelshow geldt er veel voordeel op auto's uit voorraad en worden er stevige inruilpremies geboden. Eenmalig geldt er nog eens extra voordeel op een groot aantal showroommodellen die Ardea Auto deze maand nog graag wil verkopen.

Renault Kadjar onder de 25 mille

De nieuwe Renault Kadjar staat eind juni in de showroom.

Renault heeft de Kadjar geprijsd. De nieuwe cross-over in het C-segment is leverbaar vanaf € 24.790,-. Voor dit bedrag levert Renault de Kadjar Energy TCe 130 Life.
De prijzen van de dieselversies beginnen bij € 29.790,- voor de Kadjar Energy dCi 110 in de uitvoering Zen. Deze motor wordt geleverd met een handgeschakelde zesversnellingsbak of met een automatische EDC-zesversnellingsbak met dubbele koppeling. Alle Energy dCi 110-uitvoeringen dragen het energielabel B en vallen bovendien in de zakelijk interessante bijtellingscategorie van 20%.

De nieuwe Renault Kadjar staat eind juni in de showrooms van de Renault-dealers. Er zijn vier uitrustingsniveaus.

Naast de Energy TCe 130 en de Energy dCi 110 motoren wordt de nieuwe Renault Kadjar leverbaar met de Energy dCi 130 motor met een vermogen van 130 pk (96 kW). Deze uitvoering is leverbaar met de keuze uit voorwiel- en vierwielaandrijving. De Energy dCi 130 met 4x2-aandrijving in de Intensuitvoering is leverbaar vanaf € 34.290,-. De versie met 4x4-aandrijving is alleen leverbaar in de meest luxueuze Bose-uitvoering vanaf € 39.390,-.

Voordelige automaat in Space Star

Zuiniger dan handschakelen

De Space Star is de voordeligste en zuinigste 5-deurs met CVT automaat.

Mitsubishi introduceert de Space Star 1.0 Bright CVT, de voordeligste en zuinigste 5-deurs met CVT automatische transmissie. Deze Space Star is er vanaf € 12.490,- en is weliswaar 1500 euro duurder dan de versie met handgeschakelde versnellingsbak, maar rijdt wel veel zuiniger.

De Mitsubishi Space Star 1.0 Bright CVT staat al bij de dealer. Het verbruik van de automaat bedraagt slechts 3,9 l/100 km. Dankzij de soepel werkende CVT versnellingsbak presteert de 52 kW (71 pk) benzinemotor bijzonder efficiënt. De uitrusting blijft royaal. De Space Star 1.0 Bright CVT is voorzien van onder meer elektrisch verstelbare buitenspiegels, elektrisch bedienbare ramen voor en achter, automatische airconditioning, een USB-aansluiting, een licht- en regensensor, een radio/cd/mp3-speler met vier speakers en hoogteverstelling voor zowel de bestuurders- als passagiersstoel.

Extra klasse
De lederen afwerking van het stuurwiel en de pookknop en zilverkleurige ventilatieroosters geven het interieur extra klasse.

Vrolijke kleuren
De nieuwe Bright-uitvoering is leverbaar in negen kleuren waaronder het vrolijke Lemonade Yellow en flitsende Cassis Purple. Behalve deze kleuren zijn er meer opvallende details, zoals privacyglass achter, portiergrepen en buitenspiegels in de carrosseriekleur en 14" lichtmetalen velgen.

Dusseldorp neemt BMW-dealer Ad Smelt over

De nieuwe BMW 2-serie Coupe.

Dusseldorp Automotive neemt BMW-dealer Ad Smelt in Naarden over.

Ad Smelt, BMW-dealer sinds 1960 en sinds 1979 actief in 't Gooi, werd de laatste jaren geleid door directeur/eigenaar Ronald Lampert. Een toenemende schaalvergroting in het BMW-dealernetwerk ligt ten grondslag aan het besluit van Lampert om aansluiting te zoeken bij een grotere organisatie. Dat is dus Dusseldorp Automotive geworden.

De naam Ad Smelt blijft op de gevel staan en de dagelijkse leiding blijft voorlopig in handen van Ronald Lampert. Met deze overname versterkt Dusseldorp Automotive haar positie als BMW- en MINI-dealer in Nederland. Het bedrijf is al ruim 55 jaar actief partner van BMW Group. Met vestigingen in Apeldoorn, Deventer, Hoogeveen, Zwolle en nu ook in Naarden behoort Dusseldorp Automotive tot de grotere dealers van de merken BMW en MINI.

Gelimiteerde Volvo V40 vol onderdelen van carbon

Volvo presenteert een nieuwe sportieve smaakmaker: de V40 Carbon Edition. Het is de eerste auto in het C-segment met carbon carrosseriedelen. Hij is bedoeld voor liefhebbers van een auto met een hightech uitstraling en een sportief karakter. Van deze exclusieve versie zijn onder meer het dak, de spiegelkappen en de instaplijsten vervaardigd van koolstofvezel (carbon). Het dak van carbon zorgt voor verlaging van het zwaartepunt. Hij is gelimiteerd verkrijgbaar voor 42.495 euro.

Gevraagd: Dierenartsassistent(e) / verkoopmedewerk(st)er,
zie vacature op
www.deboerdierenruiter.nl.

TANDPROTHETISCHE
PRAKTIJK WEESP

Theo Nuyens
Kunstgebitten en reparaties
klaar terwijl u wacht
(ind. mogelijk)
Bent u slecht ter been,
wij komen ook aan huis
E. du Perronstraat 38
1382 SZ Weesp
Tel: 0294-418722

VAKANTIEOPPAS huis, tuin en huisdier. Gezin zoekt tijdelijke woonruimte maand (of deel) augustus. Passen graag op uw huis, huisdier en/of tuin! Vergoeding bespreekbaar. Telefoon 06-10934075.

Zin in vakantie op Curaçao? Voor een accommodatie
www.villavermaire.nl

MOTORFIETSEN te koop
GEVRAAGD
alle merken en
bouwjaren. Defect of lang
stilgestaan geen bezwaar.
Direct gehaald, betaald en
gevrijwaard. 06-25418595

Gefeliciteerd, jullie gaan trouwen!
www.huwelijkfotografie.nl

Privehuis Morosa Almere 06-11117475 Bakkenzuigerstr. 50 ma/vr 10.00 tot 19.00 uur meisjes/dames gevraagd kvk 32159766

Krijgt u familie op bezoek?
En heeft u niet genoeg ruimte of u hecht aan uw privacy?

Bed and Breakfast
De Roskam in Weesp
06-55334804 of
www.bedandbreakfast.nl

Veluwse boederij te koop. Vr. pr. € 89.000 k.k. te Ermelo. Sleutelklaar. 035-6935525 / 06-22393323

Veluwse boederij te huur 70 m2 in Ermelo, gemeubileerd
€ 700,- per maand ex.
035-6935525 / 06-22393323

Gevraagd: Defecte vaat/wasmachine, droger, fornuis, radiator - gratis opgehaald, 06-34606808

OUTLETPRIJZEN
kleding en speelgoed
LANNEKE
Nieuwstraat 39
Weesp - tel.: 416 464
naast het gemeentehuis