MuiderNieuws

17 september 2014

MuiderNieuws 17 september 2014


Open voor fietsers

Méérbelangen wil fietspad langs Nuonweg weer open

door Hans Peijs

MUIDEN – De Nuonweg open voor fietsers: de fractie van Méérbelangen in Amsterdam-Oost heeft aan de gemeente Diemen gevraagd om het nieuwe fietspad langs de afgesloten Nuonweg niet langer te versperren, zodat fietsers tussen Muiden en IJburg hier veilig kunnen fietsen.

Vooral scholieren van het IJburg College zijn de dupe van de afsluiting van de Nuonweg, vindt Méérbelangen.

Als de versperring niet wordt weggehaald, dan is een redelijk alternatief dat het fietspad langs natuurgebied de Diemer Vijfhoek (voor de fietsers onder ons: dit is het pad tussen de schapen door) sneeuw- en ijsvrij wordt gemaakt en wordt verlicht.

Méérbelangen is net als de meerderheid in de gemeenten Amsterdam en Muiden fel voorstander van het openhouden van de Nuonweg, maar dat is niet gelukt. Maar dat vooral fietsers van en naar IJburg hiervan de dupe zijn, kan er bij fractievoorzitter Jan Erik Burger niet in.

Fietsers moeten 'in de winderige en donkere wintermaanden' twee kilometer omfietsen – en ook nog eens over een brug – en dat is nergens voor nodig, schrijft Burger. "Het is helemaal nergens voor nodig om het gloednieuwe fietspad dat langs de Nuonweg loopt, te versperren."

Onnodig om gloednieuw fietspad langs Nuonweg te versperren

Gevaarlijker
De reden is dat deze weg niet veilig is, maar dat wordt bestreden. "Wij hebben de situatie diverse malen bekeken, maar de nieuwe oversteek aan de Diemer zijde van het kanaal is even gevaarlijk, zo niet gevaarlijker."

Het fietspad langs natuurgebied de Diemer Vijfhoek is korter, maar iedereen die dit pad kent - de gemeente Diemen incluis - raadt dit af omdat het slecht verlicht is en spekglad is vanwege de uitwerpselen van schapen die hier vrij rondlopen. Om die reden doet Méérbelangen een beroep op de gemeente om het nieuwe fietspad langs de Nuonweg niet langer te versperren en te zorgen voor een verbetering van de oversteekmogelijkheid over de Fort Diemerdamweg.

Als dat niet mogelijk is, dan verzoekt de lokale partij het fietspad langs de Diemer Vijfhoek in de winter sneeuw- en ijsvrij te houden en te voorzien van verlichting.

Nog voor de definitieve afsluiting van de Nuonweg deden scholieren uit Muiden een dringende oproep om het fietspad open te houden. Zij gaan in IJburg naar school en moeten dagelijks langs de weg.

Er wordt dit najaar overigens nog steeds een voorstel van de gemeente Amsterdam verwacht over de Nuonweg. Ook al is de weg eigendom van de gemeente Diemen, de gemeenteraad van Amsterdam ziet nog steeds niets liever dan de weg weer open te stellen voor verkeer. Mogelijk kan dit gedaan worden door aanpassingen aan de kruising met de nieuwe Oostelijke Ontsluiting van IJburg bij de Uyllanderbrug. Dit voorstel wordt ergens dit najaar in de Amsterdamse gemeenteraad verwacht, ondersteund door een onderzoek naar de technische en financiële haalbaarheid van dit plan.

De Nuonweg (Overdiemerweg) werd deze zomer na jarenlange strijd afgesloten.

Diner Herengracht brengt 8000 euro op

Voorzitter stichting (l) neemt cheque in ontvangst.

MUIDEN- Het diner van de Rotary en Lions op de Herengracht in Muiden heeft 8000 euro opgebracht. Het diner werd eind juni gehouden.

De opbrengst is voor de stichting het Vergeten Kind. Vorige week werd de opbrengst bekendgemaakt en de cheque overhandigd aan de stichting. Het diner trok 550 bezoekers die genoten van het heerlijke eten van Minevitus uit Weesp en Della Nonna en Graaf Floris V uit Muiden. Organisatoren waren Rotary Weesp-Vechtstreek Noord en Lions Muiden Weesp Vechtmond.

Werkstraf voor trekken mes

MUIDEN - 80 uur werkstraf en vier maanden voorwaardelijke gevangenisstraf: dat heeft een 51-jarige Muider gekregen voor het bedreigen van agenten met een mes.

Hij deed dat vorig jaar in zijn eigen huis. De man had zich boven opgesloten en het leek er even op dat hij een einde aan zijn leven wilde maken. Toen de man uiteindelijk de kamer verliet kwam hij met een mes op de agenten af. Hij werd neergeschoten.

Het Openbaar Ministerie eiste tegen de man 120 uur werkstraf en vier maanden voorwaardelijke gevangenisstraf. De rechter is daar dus niet volledig in meegegaan.

Auto gestript

MUIDERBERG - Een geparkeerde BMW aan de Rembrandtlaan is vorige week helemaal gestript. Uit de auto werd het dashboard gehaald.

De diefstal was van woensdag op donderdag.

Er grazen weer schapen op de 'Schapenkaai'

Alleen de honden moeten nu wel aan de lijn

Boer Piet Meester bij zijn schapen op de dijk naast de Noordpolder. Foto: Christian Pfeiffer

door Christian Pfeiffer

MUIDEN - Er grazen weer schapen op de Schapenkade. Mooier kan het haast niet, zou je denken. Maar hondenliefhebbers lijken het er niet mee eens te zijn. De honden moeten ineens aan de lijn.

"Ik vraag alleen een beetje begrip", zo vertelt boer Piet Meester bij het toegangshek naar de Schapenkade (op z'n onvervalst Muidens: 'Schapenkaai'). Een achttal schapen kijkt vanaf de andere kant van de dijk geïnteresseerd toe. Eentje neemt nog een hap mals gras. Meester heeft sinds enkele weken de kudde schapen op de dijk grazen.

Wandelen

De Schapenkade maakt deel uit van een van de vele wandelroutes in de omgeving.

De dijk is daarom openbaar toegankelijk. Via speciale trappetjes kan over de hekken worden geklommen. Wie meer wil weten over de wandelroutes kan kijken op de website van de gemeente Muiden (www.muiden.nl). Daar staan verwijzingen naar boekjes met routes en een route van de ANWB.

Het hek werd doorgezaagd, een schaap liep weg

Net zoals voorheen. Honden moeten nu wel aan de lijn, anders schrikken de schapen zich bij elke viervoeter wezenloos. Niet iets wat op begrip van elk baasje kan rekenen, zo blijkt.
Boer Meester wijst naar het toegangshek, onderin zit een gat. Daardoor ontsnappen wel eens schapen. Voor dat gat had Meester een plankje geschroefd. Dat plankje is doorgezaagd, want het was vast vervelend voor honden die het hek willen passeren. Iemand heeft de moeite genomen om het plankje door te zagen en het gat weer open te maken.

"Voordat hier schapen graasden en de dijk nog niet was opgeknapt was het een favoriete hondenuitlaatplek. Nu heb ik mijn schapen hier grazen en vraag ik mensen de honden aan de lijn te doen", zo vertelt Meester. Hij zocht enkele maanden geleden contact met Waternet. De dijk van de Schapenkade was net opgeknapt en het leek hem een leuk idee om met schapen de begrazing te doen. Zo hoeft hij niet met een zware tractor meerdere keren per jaar de dijk op en de dijk doet zijn naam weer eer aan. Waternet was blij met het idee en via zijn schoonzoon regelde Meester een achttal schapen voor op de dijk. Binnenkort moeten het er meer worden, zodat ze de hele dijk kunnen begrazen.

Boer Meester: 'Ik vraag alleen wat begrip van de baasjes'

Bijkomend voordeel: door de begrazing van de schapen ligt de grasmat er op de dijk pico bello bij; de schapen trappen de graspollen mooi uit elkaar zodat de grasmat sterker wordt.

Het gezicht is prachtig: de schapen die rustig staan te grazen in zon. Links het Muiderslot, rechts de Noordpolder. Een tweetal wandelaars klimt over het hek om het uitgezette wandelpad te volgen. Een vrolijk 'Goeiemorgen' klinkt. Idyllischer kan bijna niet. Boer Meester kan zich dan ook niet indenken dat iemand tegen de schapen is. "Het is zeker tien jaar geleden dat hier schapen hebben gestaan. Voordat Waternet aan de slag ging met de dijk was het hier een wildernis", zo vertelt hij. Piet Meester hoopt door zijn verhaal aan de krant te vertellen dat hondenliefhebbers wat meer begrip krijgen voor de schapen die hier nu lopen.
Meester: "De hond mag hier gewoon blijven komen, maar alleen aan de lijn. De schapen worden vaak door de honden opgejaagd en raken van streek. Ook is het jammer dat het hek steeds wordt gesloopt. Ik heb wel eens een schaap bij ons op het erf gehad. Die was door het hek gekropen en ontsnapt."

Vlieg mee over bouwput aquaduct

MUIDEN - Muiders horen en zien het elke dag; het heien voor het nieuwe aquaduct van de A1 in de Bloemendalerpolder. Vanaf de grond is het indrukkwekkend, maar pas vanuit de lucht is goed te zien hoe enorm het project is.

Op MuiderNieuws.nl is vanaf vandaag een bijzonder filmpje te zien: gemaakt vanuit de lucht. Goed is te zien hoe aan de oostkant van de Vecht het graven al is begonnen. Het heien gaat overigens nog even door: volgend jaar lente moeten alle heipalen (meer dan 5000) in de grond zitten.

Maak huiswerk in de Bieb

MUIDEN - In de Muider Bibliotheek kunnen leerlingen drie dagen per week, op maandag, dinsdag en woensdag, begeleid worden met hun huiswerk.

De kosten voor huiswerkbegeleiding zijn voor het nieuwe schooljaar verlaagd: 27,50 euro per middag voor een of twee keer per week, 20,00 euro per middag voor drie keer per week.

Dit is het tweede schooljaar dat De Bibliotheek huiswerkbegeleiding organiseert en aanbiedt in plaatsen waar geen middelbaar onderwijs is. Als het huiswerk af is, is het nog maar een klein stukje naar huis.

Dronken op snorfiets

MUIDEN - Agenten hebben in de nacht van vrijdag op zaterdag een 23-jarige Almeerder aangehouden die dronken op zijn snorfiets reed.

De man werd tussen twee en drie uur 's ochtends staande gehouden op de Amsterdamsestraatweg. Hij blies 350 ug/l, net iets meer dan is toegestaan. De Almeerder is meegenomen naar het politiebureau.

Muiden vergrijst

MUIDEN - 58 procent van de volwassenen in Muiden is boven de 50 jaar. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau van de Statistiek.

Nederland telt in 2019 zeven miljoen 50'plussers. Dat betekent dat over vijf jaar de helft van de volwassen Nederlandse bevolking ouder is dan 50 jaar. Ook in Muiden gaat dat aantal alleen maar toenemen.

5 / 20

Veel bezoek voor Vechthoeve. Foto: Matthijs Wink

door Matthijs Wink

MUIDEN - Afgelopen zaterdag waren in Muiden de Open Monumentendagen, georganiseerd door de Historische Kring Stad Muiden (HKSM).

Het Muizenfort was voor veel bezoeker het startpunt; in het fort was een kleine tentoonstelling te zien en de HSM was aanwezig voor informatie. Ook kon de kloostermop, net terug in Muiden, bekeken worden.

De Groote Zeesluis deed dit jaar ook weer mee. De sluis kon worden bezocht en bezoekers konden een kijkje nemen in de Hydrograaf, een voormalig stoomschip, in 1909-1910 gebouwd door de Maatschappij voor Scheeps- en Werktuigbouw Fijenoord in Rotterdam. Vanaf het Muizenfort vertrok een fietstocht naar de Vechthoeve, het 'Pipi Langkoushuis' dat eerder werd verplaatst als gevolg van de komst van het aquaduct.

Concert in gracht Pampus. Foto: Yannick uit den Boogaard Foto: Yannick uit den Boogaard
Hydrograaf in de Sluis. Foto: Matthijs Wink
Rondleiding in de Vechthoeve. Foto: Matthijs Wink
Bezoekers op de Sluis. Foto: Matthijs Wink
Fietstocht langs 'verboden kringen'. Foto: Matthijs Wink
Tentoonstelling in het Muizenfort. Foto: Matthijs Wink

Rijkswaterstaat maakte het mogelijk dat de houten boerderij van binnen bekeken kon worden. Tijdens een korte rondleiding werd verteld dat het huis uiteindelijk een zorgbestemming moet krijgen.

'Pas toen ik er zelf klaar voor was, werd ik heilsoldaat'

Maureen Timmer (rechts) en een collega in de keuken van het opvangcentrum in Amsterdam-Zuidoost. Foto: Leger des Heils

door Marieke van Veen

WEESP - Maureen Timmer uit Weesp is 22 jaar jong. Ze geniet van het studentenleven en gaat graag en vaak op stap met vrienden en vriendinnen. Toch maakt ze ook keuzes die andere meiden van haar leeftijd niet zo snel maken. Vorig jaar trad ze toe tot het Leger der Heils, waarbij ze koos voor de variant mét uniform: "Ik dronk toch al geen alcohol."

Geen alcohol dus. Wat nog meer?
"Roken en drugs zijn ook niet toegestaan. Prima, want dat alles is toch al niks voor mij. Dat is ook de reden waarom ik heb gekozen voor een leven als heilsoldaat. Je kunt ook adherent-lid worden, dan zijn de regels wat minder streng. Maar als ik ergens voor ga, dan ga ik er ook helemaal voor."

'Andere mensen helpen geeft mijn leven zoveel meerwaarde'

Hoe ben je bij het Leger des Heils terechtgekomen?
"Via mijn ouders. Ik ben er kind aan huis. Als kind was ik jong-soldaat. Als je volwassen wordt, kom je voor de keuze te staan of je echt wil toetreden tot het Leger."

Nooit getwijfeld?
"Zeker wel. Ik wil geen dingen doen omdat men dat nu eenmaal van me verwacht. Ik maak alleen keuzes waar ik helemaal achter sta en dat doe ik op het moment dat ik daar klaar voor ben. Er gebeurde op een gegeven moment het een en ander in mijn leven waardoor ik wist: het is zover. Vorig jaar juli heb ik getekend."

'Ik heb zat niet-gelovige vrienden - zolang er maar respect is'

Je doet welzijnswerk, is dat verplicht?
"Nee, maar er wordt wel van je verwacht dat je je inzet voor je naaste. Ik heb als gastvrouw gewerkt in het opvangcentrum aan de Karspeldreef in Amsterdam-Zuidoost. Dan bood ik de bezoekers een luisterend oor of hielp met het uitserveren van het eten en de afwas. Sinds kort studeer ik weer en heb ik wat minder tijd. Jammer, want welzijnswerk geeft mijn leven zoveel meerwaarde."

Weten je studiegenoten dat je heilsoldaat bent?
"Ik studeer Maatschappelijk Werk aan de Christelijke Hoge School in Ede, dus daar kijkt niemand er raar van op. Dat het een christelijke school is, is een bewuste keuze."

Collecteren

Het Leger des Heils biedt talloze vormen van hulp: daklozenopvang, gezinsbegeleiding, mobiele woningschoonmaak, jeugdreclassering, pleegzorg, verslavingszorg en nog veel meer. Hiervoor is geld nodig. Van 23 tot en met 29 november is er een landelijke collecteweek. In Weesp kan dat alleen doorgaan als er collectanten zijn. Wie Maureen een avondje wil helpen, kan zich aanmelden via www.legerdesheils.nl.

Ja gaat liever om met gelovige mensen?
"Het is prettig om met gelijkgestemden te zijn, maar ik heb ook genoeg niet-gelovige vrienden en vriendinnen. Dat is geen enkel probleem, iedereen maakt zijn eigen keuzes in het leven, zolang er maar sprake is van wederzijds respect."

En als zij een drankje bestellen in de kroeg?
"Dan moeten ze dat vooral doen. Ik drink graag een frisje in café Toeters en Bellen, gezellig! Als een vriendin wel een wijntje bestelt, zal ik daar nooit wat van zeggen. Ik vind het alleen niet leuk als iemand erg dronken wordt, maar gelukkig heb ik daar in mijn vriendenkring niet veel last van."

We hebben je in 2011 ook geïnterviewd toen je vrijwilligerswerk ging doen in Ghana. Heeft dat een vervolg gehad?
"Afgelopen zomer ben ik naar Cuba geweest. Het was mijn derde werkvakantie in een ver land en het was weer helemaal geweldig."

Wat heb je gedaan?
"We hebben een multifunctioneel gebouw gebouwd: een buurthuis, kerkcentrum en dergelijke ineen. In eerste instantie zou het bouwen niet doorgaan, maar toen de plaatselijke overheid hoorde dat er speciaal hiervoor een delegatie uit het buitenland overkwam, was alles alsnog snel rond. Die mensen waren zo ontzettend blij. Met onze komst en hulp waren hun gebeden verhoord."

Waar gaat de volgende reis naartoe?
"Ik probeer eens in de twee jaar zo'n werkvakantie te doen. Wat het in 2016 wordt, weet ik nog niet."

'Fietstocht mede geslaagd door fantastisch weer'

Gezellige aAfsluiting bij Don Bosco. Foto: Karin Boode.

WEESP - Ruim 80 mensen stapten zondagmiddag op de fiets om mee te doen aan de Weesper Fietstocht, die dit jaar voor het eerst werd georganiseerd. De organisatie kijkt terug op een zeer geslaagde dag en belooft dat ze volgend jaar weer een Weesper Fietstocht zal organiseren.

De afsluiting vond plaats bij speeltuinvereniging Don Bosco, het goede doel waar de eerste Weesper Fietstocht zich dit jaar aan verbond. Weesper band Old School Wannabees maakte er een feestje van en ook de tombola zorgde voor veel blije gezichten. Mede-organisator Karin Boode: "Het weer werkte natuurlijk ook fantastisch mee. We krijgen alleen maar positieve reacties, dus volgend jaar doen we het weer!" De opbrengst van de lootjes voor de tombola, waarvan de prijzen veelal geschonken zijn door Weesper detaillisten, gaat naar nieuwe doeltjes voor het trapveldje van speeltuinvereniging Don Bosco.

De initiatiefnemers van de Weesper Fietstocht zijn behalve Karin Boode ook Hans Hoenderdos, Martin Lette, Jeroen Scholte en Gerard Tijssen. Als ouders van de Jozefschool waren ze jarenlang betrokken bij de organisatie van de fietstocht waarmee de basisschool het schooljaar afsloot. Nu hun kinderen de Jozefschool zijn ontgroeid en uit heimwee naar de geslaagde jaarlijkse schooljaarafsluiting ontstond het idee: waarom geen fietstocht voor heel Weesp?

De formule bleek een succes en belooft een nieuw Weesper evenement te worden. De route van 25 kilometer blijkt voor iedereen goed te doen. Ook de vragen voor onderweg en de lootverkoop sloegen aan. Volgend jaar bedenkt de organisatie weer een ander goed Weesper doel.

Nederlandse stiptheid: 'Afspraak is afspraak werkt best prettig'

Twee Weesper 'buitenlandse' ondernemers geportretteerd in boek 'Tutti Frutti'

Boekpresentatie 'Tutti Frutti' in de BoekenArk. Links vooraan zitten Hawre Rahimi en Geoff Collier. Foto: Christian Pfeiffer

door Ruth van Kessel

WEESP – Ondernemen in Nederland, hoe is dat voor niet-Nederlanders? In hoeverre botsen culturen? De Weesper ondernemers Hawre Rahimi en Geoff Collier weten er alles van en vertellen over hun ervaringen in het boek 'Tutti Frutti'. Met schrijfster Saskia Maarse hielden ze vrijdag een presentatie in de BoekenArk.

Uiterlijk zijn ze heel verschillend, net zoals hun levensgeschiedenis heel verschillend is, maar toch hebben de Weesper ondernemers Hawre Rahimi en Geoff Collier een ding gemeen: ze begonnen allebei in Weesp met een onderneming. Rahimi uit Koerdistan leidt samen met zijn broer en diens vrouw het bedrijf Cynax, dat gespecialiseerd is in software-applicaties voor voorraadoptimalisatie. De Canadees Collier leidt Fox Productions, een bedrijf in textielbedrukking, bedrijfskleding en souvenirs. Hoe is het om te ondernemen in Nederland en wat kenmerkt Nederlanders in hun ondernemerschap? Maarse laat in 'Tutti Frutti' 28 ondernemers aan het woord en concludeert dat vooral de Nederlandse stiptheid, de afspraak-is-afspraakmentaliteit, door de ondernemers wordt gewaardeerd.

'Nederlanders vinden een beetje accent juist erg charmant'

Hawre en Geoff, geldt die conclusie over stiptheid voor jullie ook?
Rahimi: "Zeker. In onze cultuur en in veel andere culturen is tijd een rekbaar begrip. De Nederlandse 10.00 uur = 10.00 uur houding bevalt mij veel beter. Op zakelijk gebied dan, haha, privé ligt het wat anders. Wel valt het me op dat veel Nederlanders halve beloften maken en die vervolgens niet nakomen. Ik probeer dat beter te doen, dat heeft ook te maken met vertrouwen." Collier: "Die stiptheid van Nederlanders werkt heel prettig. Net als de welwillendheid van ondernemers om te luisteren naar wat je te bieden hebt. In Nederland wordt veel tijd besteed aan het eerst opbouwen van een relatie en dan pas zakendoen, in Canada en Amerika is het alleen de deal die geldt."

Andere grote verschillen met jullie geboorteland?
Rahimi: "In Nederland heerst er een open kritiekcultuur. Je kunt hier rustig zeggen: ik vind jou niet leuk of dat is niet goed en dat is oké. In mijn land zou dat onbeleefd en beledigend zijn, daarom neem ik Nederlandse ondernemers wel eens mee naar Koerdistan, om van elkaar te leren." Collier: "Er is een groot verschil in sociale voorzieningen. In Nederland is het bijvoorbeeld heel moeilijk om van een niet-functionerende werknemer af te komen, in Canada word je gewoon ontslagen."

Wat neem je mee uit beide culturen?
Rahimi: "Uit Koerdistan het vermogen om iemand vertrouwen te geven en te weten dat zaken uiteindelijk wel worden nagekomen. Uit Nederland neem ik de focus op het lange- in plaats van kortetermijndenken mee." Collier: "Vanuit Canada mijn commerciële inslag en het risico durven nemen. Uit Nederland de ruimdenkendheid en het gemoedelijk zakendoen, dat past echt bij mij. Mag ik nog een tip geven aan andere niet-Nederlandse ondernemers? Zorg dat je een klein beetje een accent houdt, dat wordt charmant gevonden. Echt waar."

Saskia Maarse schreef 'Tutti Frutti' met het doel ondernemers te inspireren: "De ervaringen van deze 28 ondernemers zijn heel positief en de wijze waarop ze omgaan met problemen leerzaam. Nederland heeft een cultuur van 'doe maar gewoon, dan doe je gek genoeg'. De ondernemers in het boek laten zien dat je dat juist niet moet doen: niet meegaan in de flow, maar doe het eens anders. Op jouw manier."

Weesper theaters verleiden hun publiek

Kaartverkoop komt eerder op gang dankzij slimme previews

'Kan ik u helpen?' is nog de hele maand te zien. Foto: Mascha Hendriks

door Marieke van Veen

WEESP - Na de prewiewavond van de City draaien beide Weesper theaters weer op volle toeren. Zowel de City of Wesopa als Theaterpand Weesp kijkt terug op een geslaagd openingsweekend. Beide hielden voor het eerst een voorproefavond en dat is goed bevallen. Hongerig naar meer kocht het publiek meteen kaartjes voor andere voorstellingen.

"Het was de eerste keer dat we het theaterseizoen van de City op deze manier hebben geopend en ik kan me goed voorstellen dat we dit vaker gaan doen, hoewel de organisatie een hele klus was", blikt City-voorzitter Rob 't Hart terug op zaterdagavond. "Zes zeer verschillende acts op één avond, dat is natuurlijk heel bijzonder. De bedoeling was het publiek warm te laten draaien voor de reguliere voorstellingen. Dat is goed gelukt, want de voorverkoop is in volle gang."

Louise Korthals staat zondag in het Theaterpand Weesp.

Ook op de Kindertheaterdag van zaterdag kijkt 't Hart tevreden terug. "Met workshops en theaterrondledingen hebben we het theaterseizoen voor de jeugd ingeluid. Overal in het theater was wel wat te doen en te zien, een ontzettend leuke dag." En alsof dat nog niet genoeg was nam De City Speelt het publiek mee op een culinaire theatertour door het centrum van Weesp. Alle drie de voorstellingen van het premièreweekend 'Kan ik u helpen?' waren uitverkocht, zo melden regisseurs Maartje Ghijsen en Lenne Koning trots. Wie ook wil weten wat voor geheimzinnige dingen er na sluitingstijd in de Weesper winkels gebeuren, kan nog kaartjes kopen voor de voorstellingen van komend weekend en het weekend daarop. De slotscène wordt in een restuarant gespeeld, onder het genot van een diner.

Ondertussen gaan de andere activiteiten van De City Speelt ook weer van start. Jongerentheatergroep MixCity is op zoek naar spelers voor de 'Hamlet' van Shakespeare die dit seizoen wordt opgevoerd. Op 23 september om 17.00 uur is er een selectieworkshop; ervaring is niet nodig.

De vernieuwde zaal van Theaterpand Weesp werd eerder deze maand ingewijd. Cabaretier Pieter Derks speelde vorige week woensdag een try-out van zijn nieuwe voorstelling 'Zo goed als nieuw'. Een paar dagen eerder zat de zaal ook al vol. Toen werden de gasten getrakteerd op een gratis previewvoorstelling waarin het programma voor het nieuwe seizoen werd gepresenteerd.

Het publiek reageerde enthousiast, ook op het verbouwde theater. "Wat een intiem theater, een soort gezellige huiskamer", hoorden Sara Kroos en Daniëlle Meyer meermaals. Ook de programmering valt in de smaak: Hans Klok en Karin Bloemen waren binnen een paar dagen uitverkocht. Voor andere voorstellingen, zoals Louise Korthals die aanstaande zondag 21 september haar 'Zonder Voorbehoud' speelt, zijn nog enkele kaarten verkrijgbaar. Bestellen kan via theaterpandweesp.nl of aan de kassa bij De Kleine Prins.

De lessen van Zone 1380 zijn ook weer begonnen. Deze worden vanaf oktober op veler verzoek aangevuld met lessen voor volwassenen.

Stempelen

Kim Philips van Buren geeft zaterdag 27 september in Fort Ossenmarkt een workshop stempels maken. De deelnemers maken een ontwerp, krijgen uitleg over de gereedschappen en gaan dan de stempels uitsnijden. Van 10.00 tot 12.30 uur. De kosten zijn 20 euro, inclusief materialen, een minigoodiebag, gebruik van gereedschappen, koffie/thee en lekkers.

Protestantse Gemeente Zondag 21 september 10.00 uur Grote Kerk A. Groeneveld

Zondag 21 september 19.00 uur
Grote Kerk
Gereformeerde Bond
L. Schaap

Parochie van Levend Water
Vrijdag 19 september 10.00 uur
H.H. Laurentius en Maria
Magdalenakerk
Eucharistieviering
G. Rizzo

Zondag 21 september 10.00 uur
Grote Kerk
Oecumenischeviering
J. Haen en A. Groeneveld

Dinsdag 23 september 10.00 uur
Kapel
Woord & Communieviering
J. van Meeteren

NPB
Deze week geen dienst

Evangelische Gemeente
Zondag 21 september 10.00 uur
OAZ-gebouw
G. Blonk

Vrijwilligers

Een blinde en slechthorende Weespse zoekt iemand die haar kan helpen op de computer. Ze heeft een aangepaste pc en hoopt dat iemand haar wegwijs wil maken. De voorkeur gaat uit naar iemand die affiniteit heeft met mensen met een visuele en auditieve handicap. De vrijwilliger komt via de Versa Vrijwillige Thuishulp Weesp in aanmerking voor een cursus en begeleiding. Belangstellenden kunnen contact opnemen met de Vrijwilligerscentrale: 0294-410578 of vcweesp@versawelzijn.nl.

woensdag 17 september

Dolf Jansen

Cabaretier Dolf Jansen heeft een nieuwe voorstelling: 'Nieuwsjager'. Die komt hij woensdag 17 september uitproberen in Theaterpand Weesp. Aanvang: 20.30 uur. Kaarten voor deze try-out kosten 15 euro per stuk. Kaarten zijn te bestellen via zone1380.nl of zijn te koop bij De Kleine Prins.

Schilderlessen

Kunstenares Ita Verwey start met nieuwe schilderlessen. Op de woensdagmorgen is nog voldoende plaats, 's middags is er nog een enkele plaats vrij. Voor meer info: 0294-413933 en info@itaverwey.nl.

Maarten van Rossem

De BoekenArk en Bibliotheek Weesp organiseren een avond met Maarten van Rossem. De historicus en Amerikadeskundige verzorgt woensdag 17 september in de Van Houtenkerk een lezing. Aanvang: 20.30 uur. Kaarten zijn te koop in bovengenoemde winkel en in de bieb en kosten € 12,50 per stuk.

Open repetitie

The City Singers zijn op zoek naar nieuwe koorleden: sopranen, tenoren en bassen. Het repertoire: van pop tot musical en golden oldies. Op woensdag 17 september is er vanaf 19.30 uur een open repetitie in de City.

Volksuniversiteit

Volksuniversiteit Weesp heeft een nieuw cursusaanbod. Veel lessen worden gegeven door (bekende) Weesper professionals. Zo laat Alexander Bruch Weespers kennismaken met wijn, leert Nico van Wijk zijn leerlingen gedichten schrijven en deelt Sandra Pels haar geheimen voor een goede handverzorging. Op woensdag 17 september wordt het nieuwe aanbod gepresenteerd in de Van Houtenkerk. Belangstellenden kunnen tussen 19.30 en 20.30 uur binnenlopen.

De Gruffalo

Twee-ater Producties speelt woensdag 17 september voor kinderen de voorstelling 'De Gruffalo - Meneer Monster'. Wie niet groot en sterk is, moet slim zijn. Dat leren de kinderen van deze kleinschalige voorstelling. Locatie: de City of Wesopa. Aanvang 14.00 uur en 16.00 uur. Entree € 7,50. Reserveren via wesopa.nl.

Muziek en Beweging

Globe start woensdag 17 september met een cursus Muziek en Beweging voor kleuters. Er wordt gezongen, gedanst en muziek gemaakt. De 15 lessen zijn steeds om 14.30 uur op woensdagmiddag. De cursus wordt gegeven in Fort Ossenmarkt. Aanmelden via www.globeckc.nl of 0294-417815.

maandag 15 september tot en met zaterdag 20 september

Kick-off Dansstudio

Van maandag 15 t/m zaterdag 20 september is de kick-offweek bij Dansstudio Van Harten. Alle lessen staan open voor iedereen die het een keer gratis wil proberen. Aanmelden: info@dansstudiovanharten.nl. Nieuw in het aanbod is de Vooropleiding Dans voor jongeren die een danscarrière ambiëren.

donderdag 18 september

Film: 'Zwei Leben'

In de City draait donderdag 18 september de film 'Zwei Leben'. Katrine, opgegroeid in Oost-Duitsland en woonachtig in Noorwegen, is een oorlogskind. Ze is geboren uit een liefdesrelatie tussen een Noorse vrouw en Duitse soldaat. Ze wordt opgeroepen om te getuigen tegen de Noorse staat. Aanvang 20.00 uur. Entree € 8,-.

Zzp-avond geldzaken

De eerstvolgende zzp-avond in De Bibliotheek is donderdag 18 september. Het betreft een thema-avond over geldzaken. Aanvang 20.00 uur, inloop vanaf 19.30 uur. Aanmelden: bvo@debibliotheek.org. Leden betalen 3 euro, niet-leden 15 euro.

vrijdag 19 september tot en met zaterdag 20 september

Drive-inbioscoop

't Weesperplein bestaat 15 jaar en viert dit met een drive-inbioscoop in de Kom van Weesp: op 19 en 20 september wordt ter hoogte van de City op groot scherm een film vertoond, waar mensen vanuit een bootje naar kunnen kijken. 't Weesperplein zorgt voor hapjes en drankjes. Om 18.00 uur worden de bootjes verwacht. Kaarten kosten € 12,50 per persoon en zijn te bestellen via wesopa.nl. Geen boot? Er zijn losse plaatsen beschikbaar op salonschip 'De Succes'.

vrijdag 19 september tot en met zondag 28 september

'Kan ik u helpen?'

De City houdt in samenwerking met winkeliers een culinaire theatertour door Weesp. De deelnemers ontdekken wat er in de winkels gebeurt zodra de rolluiken naar beneden gaan. Het publiek wordt in kleine groepjes meegenomen langs verschillende locaties. Voor de laatste scène komen alle toeschouwers samen voor de ontknoping en een diner. Het stuk loopt tot en met 28 september. Voor tijden en kaarten kijk op wesopa.nl.

zaterdag 20 september

Openstelling Grote Kerk

De Grote Kerk in de Nieuwstraat is tot en met half oktober elke zaterdag van 13.00 tot 16.00 geopend voor publiek.

Jazz in het fort

Bart Kok & Friends vullen Fort Ossenmarkt zaterdag 20 september met jazzklanken. Aanvang: 20.00 uur. Gratis entree. Hapjes en drankjes voor eigen rekening.

Viswedstrijd jeugd

Kinderen kunnen zaterdag 20 september meedoen aan een viswedstrijd van de Algemene Weesper Hengelaarsbond. Verzamelen om 09.30 uur op de Herengracht bij Dobey. Vissen van 10.00 tot 12.00 uur in Smal Weesp. Voor voer en maden zorgt de AWHB, een hengel kan geleend worden. Er zijn leuke prijzen te winnen. Meedoen is gratis. Aanmelden: jeugd@awhb.nl.

zondag 21 september

Louise Korthals

Louise Korthals heeft een nieuwe voorstelling: 'Zonder Voorbehoud'. Zondag 21 september is er om 20.30 uur een try-out in Theaterpand Weesp. Entree € 16,50. Kaarten zijn te bestellen via zone1380.nl of te koop bij De Kleine Prins.

Vechtoeverrit

Autosportvereniging De Vechtstreek uit Weesp houdt zondag 21 september de Vechtoeverrit. Dit is een kaartleesrit voor auto's, uitgezet door Peter Schaper en Arie van der Kogel. De start en finish zijn bij de Koninklijke Harmonie De Adelaar. Meedoen kan in verschillende klassen. Inschrijven is mogelijk vanaf 12.00 uur. De start is vanaf 12.31 uur. Deelname kost € 10,- per equipe.

maandag 22 september

Inloop Seniorweb

Seniorweb houdt elke maandag van 10.00 uur tot 12.00 uur een inloopochtend in De Bibliotheek aan de Oudegracht. De vrijwilligers geven informatie over cursussen en bieden hulp en ondersteuning bij problemen met computers, tablets en smartphones.

Tekenen en schilderen

Vanaf maandag 22 september gaan er nieuwe teken- en schilderlessen van start bij Atelier de Ontdekking. De lessen worden zowel overdag als 's avonds gegeven en zijn geschikt voor zowel beginners als gevorderden. Het volledige programmaoverzicht staat op www.werkplaatsachtergracht.nl.

Ensemble de Corazón

Ensemble de Corazón zingt gepassioneerde wereldmuziek en harmonieuze klassieke muziek. Er wordt nog gezocht naar een tenor en een bas, en ook een (hoge) sopraan is welkom. Er wordt gerepeteerd in de synagoge op maandagavond. Meer informatie via saarmeuter@gmail.com.

woensdag 24 september

Rode Kruis Soos

Het Rode Kruis houdt woensdag 24 september een ouderensoos op Papelaan 99. Belangstellenden kunnen tussen 13.30 en 15.30 uur binnenlopen.

Meezingavond

Er is woensdag 24 september een meezingavond in hotel Hart van Weesp. Het repertoire: Hollandse liedjes van alle tijden. Aanvang: 20.00 uur. Deelname is gratis.

Mamacafé

In De Bibliotheek wordt woensdag 24 september een Mamacafé gehouden. Vaders, moeders en jonge kinderen kunnen elkaar hier ontmoeten. Tijd: van 10.00 tot 11.30 uur.

Vrouwen van Weesp

Agnes Bruin verzorgt op uitnodiging van De Vrouwen van Weesp een informatieavond over 'De Wereldwinkel; de koffieboeren in Midden-Amerika'. Aanvang: 19.00 uur in Gebouw Papelaan 99.

doorlopend

Expositie Nico Rijper

In Het Lichthuis aan het Waagplein is werk te zien van Nico Rijper. Het gaat met name om landschappen en stads- en dorpsgezichten.

'De kleur van het licht'

De Utrechtse kunstenaar Koeno Jansen exposeert in De Bibliotheek in Weesp onder de noemer 'De kleur van het licht'.

15 / 20

'Ik denk dat er een spijkerbed was en dat de dief daar op moest liggen'

Kinderen namen met Monumensjesdag alvast een voorproefje op Open Monumentendag

Luisteren met open mond naar alles wat er te leren valt. Foto's: Ruth van Kessel

door Ruth van Kessel

WEESP – Wat is een monument en wat valt er te beleven? Met deze vragen en nog veel meer bezochten 300 scholieren vrijdag het stadhuis, molen De Vriendschap, molen 't Haantje en de Grote Kerk. Voor velen was het de eerste kennismaking met het gebouw.

Vrijdag mochten Weesper scholieren van groep 7 en 8 alvast een voorproefje nemen op de Open Monumentendag van afgelopen weekend. Van vijf basisscholen gingen de kinderen op pad, waarbij elke groep op bezoek ging bij één Weesper monument en daar antwoorden moesten vinden op vragen. Organisatoren van deze Monumensjesdag in Weesp zijn Wenny Schippers en Ingeborg Pouwels van de Stichting Open Monumentendag. Schippers: "Dit jaar was de animo voor Monumensjesdag heel groot. Het is belangrijk dat kinderen kennis hebben van de oude gebouwen, zij vertellen de geschiedenis van je stad."

Zo werkt dat met de wieken, vertelt Geert Kotter.
'Die ladders in De Vriendschap zijn heel hoog en stijl.'
IJverig noteren kinderen de antwoorden.
In de wieken van 't Haantje. 'Vet hoog' vindt Felice van de Terp.
Handig, de rug van je klasgenoot als schrijftafel.

"Aaaah", is de reactie van de kinderen van groep 7 van de Van der Muelen Vastwijkschool als in het stadhuis vrijwilliger Adri van Heeringen ze vertelt dat ze zich in de pijnkamer bevinden. Echt waar? Hoe ging dat dan? "Je kunt daar van alles bij bedenken", is de reactie van Van Heeringen. Tristan fantaseert: "Ik denk dat er een spijkerbed was en dat de dief er op moest liggen." De kinderen zijn blij dat ze niet in die tijd leefden: die donkere koude kerker met dikke tralies en vieze wc-pot. Het brandmerken en de enkelband… Brrr, het spreekt ze erg tot de verbeelding. Dan moeten er vragen worden beantwoord. Van welke materialen is het stadhuis gemaakt? IJverig schrijven de kinderen de antwoorden op. Mitch verzucht: "Ik heb vandaag veel nieuwe dingen gehoord."
Verderop aan de Nieuwstraat verzamelt groep 7/8 van de Hobbedob zich voor de Grote Kerk. De deur is nog dicht. Ben je hier al eens binnen geweest? "Nee", zegt Bengali. "Ik ben heel benieuwd. Vorig jaar was ik in die andere kerk." Hij wijst naar het stadhuis. Juf Annemiek vertelt alvast wat over de Grote Kerk. Dat hij eerst katholiek was en nu protestants. "Ken ik allebei niet", merkt Daphny op. Intussen kunnen de eerste vragen over het monument al beantwoord worden. Handig hoor, de rug van je klasgenoot als lessenaar. Eenmaal binnen in de kerk vallen de monden open. Wat is het hier mooi. O, ik ben hier toch wel eens geweest. De koperen lampen, de grafstenen - hoe kregen ze de dode lichamen erin gepropt? - de banken voor de rijke stinkerds, ze vinden het allemaal prachtig. Bengali: "Waarom hangt die zwaan daar?" Hij wil alles weten: over de preekstoel, en de sterretjes op het plafond. De gids neemt de tijd en legt alles uit.

In molen De Vriendschap moet Manal van groep 7 van de Jozefschool lachen als hij denkt aan het gekke gezicht van molenaar Wouter toen hij dronken mensen nadeed die te veel biertjes hadden gedronken. Nancy is nog onder de indruk: ze mochten helemaal omhoog en de molenaar liet zien hoe een molen werkt. Bij molen 't Haantje zet Geert Kotter de kinderen van groep 7 van De Terp aan het werk. "Waarom draaien de wieken niet snel? Juist, we moeten er eerst het doek op spannen. Aan de slag!" Wauw, dit is vet hoog, griezelt Felice, terwijl ze hoog in de wiek het doek aan een knop bevestigt. De kinderen leren over de wind en het draaien van het molenhuis. Kotter: "Als je wilt, mag je morgen terugkomen, dan vertel ik nog meer."

Een tweede editie is zeker

Open sloeproeikampioenschap maakt alle verwachtingen waar

Drukte bij de start, veel Weespers wagen zich aan het roeien. Foto: Bob Awick

WEESP - Het eerste open sloeproeikampioenschap in Weesp was zondag een groot succes. Een wedstrijd waarbij meedoen echt belangrijker was dan winnen.

Kennismaken met sloeproeien. En natuurlijk gewoon plezier hebben. Dat was het doel van het eerste kampioenschap. Het sloeproeien komt in Weesp de laatste jaren steeds meer op de kaart te staan. De openingswedstrijd Vechten op de Vecht, met professionele teams uit het hele land, groeit elk jaar weer.
Met het open sloeproeikampioenschap kon de 'gewone Weesper' dit weekend eens kennismaken met de sport.
Met succes. Acht teams met onervaren sloeproeiers gingen met elkaar de strijd aan, waarbij het plezier van het meedoen belangrijker was dan de snelste tijd. Het strijdtoneel? De Vecht. Volgens velen het mooiste roeiwater in Nederland.

Op een kleine aanvaring na door een verkeerde manoeuvre bij het ronden van de boei, verliepen de wedstrijden vlekkeloos. Watersportvereniging De Vecht en sloeproeivereniging De Spiering waren de organisatoren van het waterspektakel, waarmee de roeivereniging het seizoen afsloot.

Strijd op de Vecht. Foto: Frank Schaefers

Doel was om mensen kennis te laten maken met het sloeproeien; er was in elke boot een ervaren stuurman of vrouw aan boord. Dit om te zorgen dat iedereen weer heelhuids thuiskwam. Het weer werkte mee: met de najaarszon op de bast was het goed roeien.

De acht teams die aan de start verschenen in het open kampioenschap waren: The Mounties, Gekkenhuis 8, Brandweer, Team Bootcamp, Team Payrolling, Manege Bleijenberg, Buurtteam en Firma Wagenaar.

Het team van Bleijenberg ging er uiteindelijk met de eerste prijs vandoor.

Tot slot werd er ook een onderlinge wedstrijd voor demonstratie gevaren door de Spiering zelf. Daar hadden zich vijf teams voor opgegeven. Ook werd er een nieuwe Spieringsloep gedoopt.

Organisator Ronald Willemsen: "De dag ging helemaal zoals ik had verwacht. Het was heel leuk. Het is een keer eerder gehouden, zo'n 15 jaar geleden. Wat mij betreft komt dit volgend jaar gewoon weer terug. Ik verwacht dan wel dat veel meer teams zich inschrijven, wellicht wel het dubbele aantal. Ik heb zo veel reacties gehad en er is heel veel animo voor een volgende editie. Erg leuk!"

FC Weesp doet goede zaken; zowel zaterdag en zondag wint

Foto: Bob Awick

WEESP - Goede voetbalzaken voor FC Weesp. Zowel het zaterdag- als het zondagteam won. Zondag moest FC Weesp uit tegen Pancratius in Badhoevedorp. FC Weesp kwam wat stroef uit de startblokken. Het was een speler van Pancratius die voor de 0-1 zorgde. Met een 0-1 stand gingen de ploegen de rust in. De tweede helft opende FC Weesp goed. In de 50e minuut kopte Jesse van Huisstede de 0-2 binnen. FC Weesp had diverse kansen om een 3e goal te maken en daarmee de wedstrijd op slot te gooien, maar dat lukte niet meer. De wedstrijd werd uiteindelijk verdiend gewonnen door FC Weesp.

Het zaterdagteam van FC Weesp heeft zaterdag ook de tweede competitiewedstrijd ruim gewonnen. Tegen OSO uit Loosdrecht werd het 6-0. Het duurde wel lang voor de doelpuntenmachine op gang kwam, maar daarna was er voor OSO geen houden meer aan.

Nederlaag voor MHCW

Foto: Yannick uit den Boogaard

WEESP - Een nederlaag voor de mannen van de Mixed Hockeyclub Weesp dit weekend.

De wedstrijd begon fel en dat beloonde zich ook met de 1-0 voorsprong, dit verdubbelde zich al snel naar de 2-0. Het spel was onder controle maar opeens viel daar toch de 2-1. Dat was ook de ruststand. Na de rust werd de aanval weer ingezet. Dat pakte goed uit, want na een mooie aanval werd dan toch de 3-1 gemaakt. Het spel veranderde meteen door een snel doelpunt van Athene en vervolgens nog een, waardoor het alweer gelijk stond. Met een 3-3 stand waren er aanvallen van beide kanten, maar uiteindelijk wist Weesp weer te scoren.

Weesp verloor daarna de focus en kreeg een gelijkmaker en de 5-4 om de oren.

Winst voor hockeydames

WEESP - Winst voor de hockeydames, ondanks dat ze het moeilijk hadden.

MHCW speelde tegen Hilversum een matige wedstrijd, maar wist toch te winnen. De eerste helft was slecht. Ondanks het slechte spel stond de verdediging goed en stond het met rust gewoon nog 0-0.

Na de tweede helft werd er meer tempo in het spel gebracht. Met succes. Tessel van Maanen scoorde de 1-0. Die voorsprong wist Weesp vast te houden.

5-3 voor vrouwen FC Weesp

WEESP - Ook de dames van FC Weesp hebben goede zaken gedaan.

Tegen promovendus IVV uit Landsmeer werd met 5-3 gewonnen. Het was de eerste wedstrijd van het seizoen, altijd een zware wedstrijd, en ook waren er veel dames niet; een krappe selectie dus. Vanaf minuut 1 ging iedereen er vol voor en werd er als één team gestreden. De competitie is goed begonnen en de eerste drie punten zijn binnen. Volgende week volgt de uitwedstrijd tegen Oosthuizen.

Voor baby & peuter
LANNEKE

kraamcadeaus/verzorging
speelgoed/kleding
Nieuwstraat 39 Weesp
naast het gemeentehuis

YOGATODAY - NIEUWE lessen en docenten o.a. Vinyasa (power) Yoga, Mannenyoga, Aerial Yoga, Kundalini Yoga, Pilates, YogaTherapie, Mindfulness, Meditatie en meer. Kijk voor het lesrooster en de agenda workshops en cursussen op www.yogatoday.nl

Gevraagd: Chauffeur met eigen auto voor 1 of 2 keer een uur in de week, voor aflevering producten in de omgeving. € 0,19 per kilometer en € 6,50 per uur. Graag uw reactie: 06-51532964.

Broeken
Ook in Bandplooi, Omslag
Kapelstr. www.nr14bussum.nl

SCOOTERS Nieuw & gebr. scooterdumper.nl. Vespa en Piaggio met hoge korting uit voorraad! Reparatie / onderhoud / verzekeringen / scooterlease / accessoires. Bloemendalerweg 41a Weesp 0294-414108 / 06-12868539 info@scooterdumper.nl

TANDPROTHETISCHE
PRAKTIJK WEESP

Theo Nuyens
Kunstgebitten en reparaties
klaar terwijl u wacht
(ind. mogelijk)
E. du Perronstraat 38
1382 SZ Weesp
Tel.: 0294-418722

Vrouw zoekt werk in de huishouding met strijkwerk, 8 jaar ervaring en met goede ref. Mevr. Bianca 9 euro p/u. Tel.: 06-11412386

Te huur: Kantoorruimtes in kleinschalig verzamelgebouw. Units van 18 en 24,5 m2. Prijs vanaf € 350 excl. BTW. COMPLICITY - Weesp - 0294 484 620 www.complicity.nl

Krijgt u familie op bezoek?
En heeft u niet genoeg ruimte of u hecht aan uw privacy?
Bed and Breakfast
De Roskam in Weesp
06-55334804 of
www.bedandbreakfast.nl

Haardhout: ca. 1 kuub
€ 77,50 (goed droog).
Voor meer info: Tuincentrum H. vd Wurff. Tel.: 0294-412978
Wij bezorgen ook aan huis

Ben jij die representatieve en communicatieve MBO/HBO student (18+) die op zaterdagen van 10:00 - 13:30 uur licht administratief werk wil doen bij Groen Makelaars? Stuur dan een e-mail naar info@groenweesp.nl!!

Zoekt u een betrouwbare hulp? Grace 06-87445592. Referenties beschikbaar.

Gedipl. pedicure ook diabetes/reumapatiënten. Jan Tooropstraat 3. Tel.: 06-54 74 08 47.

MOTORFIETSEN te koop
GEVRAAGD
alle merken en
bouwjaren. Defect of lang
stilgestaan geen bezwaar.
Direct gehaald, betaald en
gevrijwaard. 06-25418595

Te huur in het Centrum Bussum per 1 okt. Zelfstandige woonetage € 550,- all-in. Info: 06-42364070

Te huur gevraagd: Kantoor/oefen/lesruimte voor professioneel drummer. Omgeving Weesp. Gebruik is met name in de avond en het weekend. Tel.: 06-37231769

TE KOOP: Opnieuw te bekleden 3-zits Gelderlandbank + 2 fauteuils van Jan des Bouvrie met certificaat.
€ 350,- Tel.: 06-40376750                                                        

Gevraagd: (defecte) vaat/wasmachine, droger, fornuis, cv-ketel, radiator. Gratis opgehaald. Tel.: 06-34606808

Zorgeloos rijden met privélease

Nieuw bij Car Service Direct

Privéleaseauto zo uit showroom van Car Service Direct. Foto: Ruth van Kessel

WEESP - Leasen hoeft niet per se zakelijk te zijn, privé kan het ook. Car Service Direct uit Weesp biedt het sinds deze maand aan onder de naam rijzorgeloos.nl.

Het voordeel van leasen is dat de autokosten worden teruggebracht tot een vast bedrag per maand. Meer dealers springen in op de angst van mensen die in de huidige tijd een aankoop van een nieuwe auto niet aandurven. Car Service Direct pakt het nog eenvoudiger aan: in de showroom kun je auto's vergelijken en een keuze maken. Als de overeenkomst met de leasemaatschappij rond is, maakt Car Service Direct de auto rijklaar en kun je de volgende dag al rijden. Voor kleine werkgevers is de constructie ook interessant: "Geef werknemers een autovergoeding waarmee ze privé kunnen leasen in plaats van een auto van de zaak. Na een eventueel ontslag blijft de auto bij de werknemer en zit het bedrijf niet met een auto in zijn maag", zegt Theo van Kan van Car Service Direct.

Hij zet de voordelen graag nog even op een rijtje: "Geen afschrijving, verzekering, houderschapsbelasting, reparatie, onderhoud en banden. Alles zit in het maandbedrag, alleen de brandstofkosten komen er nog bij." Je eigen auto koopt Rijzorgeloos.nl desgewenst terug. "Mensen hebben geen omkijken meer naar hun auto. En dat allemaal op een en hetzelfde adres in Weesp." Car Service Weesp is onderdeel van Bosch en handelt onderhoud en schadeherstel af van alle merken auto's.

Fiat Punto met benzine en diesel in 14%

Goedkoper, schoner en standaard met airco.

Fiat wijzigt het motoraanbod en verlaagt de prijs van de Punto die kan rekenen op slechts 14% bijtelling. Dat geldt zowel voor de nieuwe TwinAir Turbo-benzinemotor met 100 pk als 1.3 MultiJet-diesel met 80 pk.

Zowel de nieuwe TwinAir Turbo-benzinemotor (100 pk) als 1.3 MultiJet-diesel kwalificeert zich ook in 2014 voor 14% bijtelling. Fiat is erin geslaagd de CO2-emissie van de diesel verder te reduceren door onder meer aerodynamische aanpassingen en een iets minder hoog vermogen voor de 1.3 MultiJet-diesel te hanteren. De standaarduitrusting wordt uitgebreid met airconditioning.

Verder introduceert Fiat met de Street een nieuwe uitvoering van de Punto, inclusief Blue&Me communicatiesysteem en TomTom-voorbereiding, 15 inch lichtmetalen velgen, dakspoiler en zijskirts. De Fiat Punto is er nu vanaf € 11.495,-.

Hyundai bij Auto Spijker

Auto Spijker heeft mooi nieuws: sinds afgelopen zaterdag is het bedrijf officieel Hyundai verkooppunt en servicespecialist. Tot en met 20 september staan er diverse Hyundai-modellen in de showroom aan de Slootdijk 9 in Loenen aan de Vecht. Tevens staan er diverse demonstratiemidellen voor wie even een ritje wil maken en daarbij het Hyundai-gevoel wil krijgen. Van de zeer zuinige i10 5-deurs tot de luxe en ruime ix35. Voor ondernemers is de Hyundai H300 interessant. Auto Spijker is een universeel autobedrijf en blijft dus voor alle merken in de markt. Er is altijd een gevarieerde voorraad gebruikte auto's. Daarnaast biedt Auto Spijker ook service, onderhoud en schadereparatie.

Wissel Weken bij Kia

De Kia-dealers pakken flink uit tijdens de Kia Wissel Weken. Tot en met 30 september 2014 gelden er kortingen en extra's die oplopen tot € 2795,-.Voor de betaling van een nieuwe Kia zijn er tijdens deze Wissel Weken extra interessante financieringsmogelijkheden zoals de 50/50-deal met een uitgestelde betaling of private lease, waarbij Kia alle maandtermijnen in 2014 betaalt. De actie geldt onder andere bij Van Kouwen in Amsterdam en Marant in Naarden.

Arend Auto weer Erkend Duurzaam

Dealergroep Arend Auto is sinds 2013 officieel Erkend Duurzaam. Arend Auto de erkenning nu weten te verlengen. Het certificaat Erkend Duurzaam wordt uitgereikt door IvDM en bewijst dat Arend in alle facetten duurzaam verbetert.

"Wij hebben maatschappelijk verantwoord en duurzaam handelen in onze bedrijfsvoering verankerd. Dat betekent dat wij bijvoorbeeld stille en zuinige banden verkopen en de gebruikte banden op een milieuvriendelijke wijze afvoeren. Datzelfde geldt voor de smeermiddelen en andere onbruikbare materialen. We scheiden ons afval en gaan zo zuinig mogelijk om met energie", aldus directeur Huub van den Brule.

Duurzaam betekent ook dat er aandacht is voor het welzijn van de medewerkers door goede arbeidsomstandigheden en toekomstperspectieven te bieden.

20 / 20

Nieuw

Sinnigvelderstraat 567 te Weesp

Huurprijs € 895,= p.m.

Op de vijfde woonlaag gelegen grotendeels gemoderniseerd vierkamer appartement van ca. 87 m² voorzien van een zonnig balkon op het westen, een lift en een berging in de onderbouw.

Nieuw

Nieuwstraat 62 te Weesp

Huurprijs € 1.750,= p.m.

Wonen op een toplocatie, met onder andere een vrij en fraai uitzicht op de historische binnenstad, vier royale slaapkamers en een achtertuin van ruim 37 m², in een schitterend 19e eeuws herenhuis.

Nieuw

Heemraadweg 631 te Weesp

Vraagprijs € 139.500,= k.k.

Op de zesde verdieping gelegen modern en ruim bemeten vierkamer appartement van ca. 98 m² voorzien van een moderne keuken en modern sanitair alsmede een lift en een groot balkon op het westen.

Nieuw

Heemraadweg 213 te Weesp

Vraagprijs € 159.500,= k.k.

Op de tweede woonlaag gelegen, het grootste type appartement van 112 m² met vier ruime slaapkamers, moderne keuken voorzien van inbouwapparatuur, balkon op het oosten en berging in de onderbouw.

Nieuw

Achterherengracht 4 te Weesp

Vraagprijs € 169.500,= k.k.

Aan de rand van het gezellige stadscentrum gelegen charmante stadswoning, met een woonoppervlak van ca. 83 m², voorzien van een kleine besloten achterplaats van ca. 6 m², een berging en een achterom.

Nieuw

E. du Perronstraat 6 te Weesp

Vraagprijs € 269.000,= k.k.

Op 1 minuut lopen van het station gelegen eengezinswoning, met een woonoppervlak van ca. 125 m², voorzien van een voortuin en een achtertuin van ca. 35 m² met een vrijstaande berging en een achterom.

Nieuw BOG

Nieuwstraat 13 te Weesp Direct verhuurd!

Huurprijs € 1.350,= p.m.

Midden in het centrum op A 1 locatie gelegen ca. 70 m² winkelruimte voorzien van een pantry en een toilet alsmede een monumentale gevel met een royaal front met karakteristieke ramen.

Nieuw BOG

Nieuwstad 100 te Weesp

Huurprijs € 1.600,= p.m. excl. servicekosten

Op toplocatie gelegen ca. 100 m² kantoorruimte gelegen op de eerste verdieping met prachtig uitzicht op een gracht, pantry en toilet. Deze kantoorruimte is inclusief een aparte spreekkamer van ca. 15 m².

Nieuw BOG

Achterherengracht 23 te Weesp

Huurprijs € 1.500,= p.m.

In het centrum, op de eerste verdieping gelegen ca. 106 m² kantoorruimte met prachtig uitzicht op het water "Smal Weesp", pantry en toilet. Deze kantoorruimte heeft een aparte spreekkamer.

Verlaagd

Torenstraat 15 te Weesp

Huurprijs € 875,= p.m.

Geheel gerenoveerde karakteristieke stadswoning, met een woonoppervlak van ca. 78 m², voorzien van drie slaapkamers en een kleine zonnige patio op het zuiden, gelegen op 60 m² eigen grond.

Verlaagd

Heemraadweg 108 te Weesp

Vraagprijs € 162.500,= k.k.

Fraai vierkamer appartement van ca. 98 m², gelegen op de eerste etage, voorzien van dubbele beglazing, schuifpui naar het balkon op het zuiden, berging in de onderbouw, luxe badkamer en blok c.v.

Verlaagd

Dopheigang 3 te Kortenhoef

Vraagprijs € 249.000,= k.k.

Moderne eengezinswoning uit 2005, met een woonoppervlak van ca. 105 m², voorzien van vier slaapkamers en zonnige achtertuin van ca. 50 m² op het zuidoosten met vrijstaande houten berging en achterom.

Verkocht onder voorbehoud

Jan Tooropstraat 101 D te Weesp

Vraagprijs € 25.000,= k.k.

Op een, door middel van een slagboom, afgesloten terrein gelegen garagebox van 6 x 3 meter voorzien van elektra. De garage ligt in het midden van een rijtje van 7 stuks.

Verkocht onder voorbehoud

J.H Leopoldhof 22 te Weesp

Vraagprijs € 129.500,= k.k.

Op de derde woonlaag gelegen driekamer appartement van ca. 65 m² voorzien van een zonnig balkon op het zuidoosten, berging in de onderbouw, eigen c.v., moderne keuken en moderne badkamer.

Verkocht onder voorbehoud

Zandpad 52 te Weesp

Vraagprijs € 225.000,= k.k.

Middenwoning, met een woonoppervlak van ca. 78 m², voorzien van een nieuwe keuken en drie slaapkamers alsmede een zonnige tuin op het zuiden met een aangebouwde berging en een achterom.

Verkocht onder voorbehoud

Mr. J.C. Bührmannlaan 6 te Weesp

Vraagprijs € 257.500,= k.k.

In woonwijk "De Klomp" gelegen aan de voorzijde uitgebouwde middenwoning voorzien van bestrate achtertuin op het zuiden met elektrische zonwering, vrijstaande stenen berging, en afsluitbaar achterom.