MuiderNieuws

6 mei 2015

MuiderNieuws 6 mei 2015


Zak geld voor 'robuuste ontsluiting' KNSF

2 miljoen euro compensatie wordt ingezet

door Christian Pfeiffer

MUIDEN - Muiden wil de 2 miljoen euro die de gemeente krijgt vanwege werk in de Naardertrekvaart inzetten voor de toegangsweg naar de nieuwe wijk De Krijgsman op het KNSF-terrein.

De gemeente krijgt de flinke som geld van de aannemer van de nieuwe A1 als compensatie voor aanpassingen aan de Naardertrekvaart tussen Muiden en Naarden.

En wat te doen met zo'n kruiwagen vol snel verdiend geld?

Door een pijler van het nieuwe snelwegviaduct wordt de vaart smaller en zowel Muiden als Naarden krijgt 2 miljoen euro (ex. BTW) compensatie hiervoor.

En wat te doen met zo'n kruiwagen vol snel verdiend geld? Het college van B en W stelt aan de gemeenteraad voor dit te steken in de nieuwe ontsluiting van de nieuwbouwwijk De Krijgsman op het KNSF-terrein. De projectontwikkelaar betaalt weliswaar de huizen, maar de infrastructuur ernaartoe blijft een gemeentelijk project.

Het is nu nog moeilijk voor te stellen, maar niet alleen het KNSF-terrein gaat in de toekomst flink op de schop. Ook de huidige A1 verdwijnt en Muiden krijgt een nieuwe op-en-afrit. Die komt ergens op de plek van de oude Rijksweg te liggen, halverwege de Vecht en het Amsterdam-Rijnkanaal. En als laatste komen op de Brediusdriehoek sportvelden en een hotel.

Vanaf die nieuwe toerit moeten nieuwe wegen komen naar Muiden en naar de nieuwe wijk De Krijgsman. Niet zomaar een weg, nee, een 'robuuste ontsluiting', zo schrijft het college van B en W. De compensatie van de Naardertrekvaart wordt ingezet, want verwacht wordt dat dit rond de 2 miljoen euro gaat kosten.

Het geld wordt allereerst besteed aan een nieuwe landschapsvisie die opgesteld moet worden voor het terrein rondom de nieuwe afrit en de plek waar nu de A1 ligt. Uiteindelijk wordt deze visie gespiegeld aan de plannen die worden gemaakt voor het KNSF-terrein en de Brediusdriehoek. Dan is er nog toestemming van het Rijk en de provincie Noord-Holland nodig. Hoeveel dit gaat kosten is niet bekend, alleen de ontsluiting van het KNSF-terrein kost naar verwachting al twee miljoen euro.

Niet zomaar een weg, nee een 'robuuste ontsluiting', zo schrijft het college van B en W.

De gemeenteraad bespreekt het onderwerp volgende week en naar verwachting wordt aan het einde van deze maand de knoop definitief doorgehakt.

Ook bespreekt de gemeenteraad deze maand de voortgang van het KNSF-plan: een uiteindelijk plan wordt aan het einde van het jaar verwacht.

Een lege snelweg voor werk aan het viaduct

Foto: Bob Awick

MUIDEN - Deze foto is normaal niet te maken. Dat zou een hachelijke gebeurtenis worden. Dit weekend was de A1 naar Amersfoort drie dagen lang volledig afgesloten voor werk aan het viaduct bij Muiderberg. Verkeer rond Muiden had last van de afsluiting.

Ook dit weekend wordt de weg weer afgesloten. De A1 gaat vrijdagavond dicht en gaat pas maandagochtend weer open. In juni volgen nog meer weekendafsluitingen van de weg, dan niet alleen richting Amersfoort, maar ook de andere kant op richting Amsterdam.

Fusie 26 mei in Eerste Kamer

MUIDEN - De Eerste Kamer besluit op dinsdag 26 mei over de fusie van de gemeenten Muiden, Naarden en Bussum en de grenscorrectie in de Bloemendalerpolder.

Als de Kamer akkoord is, gaat de gemeentelijke herindeling definitief door.

Muiden, Naarden en Bussum willen per 1 januari fuseren tot de nieuwe gemeente Gooise Meren. Weesp doet niet mee en de stad wordt als compensatie uitgebreid: de Bloemendalerpolder is nu nog deels van Weesp en Muiden.

Eerder ging de Tweede Kamer al akkoord met het wetsvoorstel dat de fusie mogelijk maakt. De verwachting is dan ook dat de behandeling in de Eerste Kamer geen problemen gaat opleveren.

Muiden en Muiderberg herdenken op 4 mei

MUIDEN - In Muiden en Muiderberg zijn maandagavond de doden herdacht.

In Muiderberg werd herdacht op de Brink met een programma. Daarna was er een concert van G.A. Heinze op in het Rechthuys. Muziek uit de films Pearl Harbour en Schindler's List werden gespeeld, maar ook Fly Me To The Moon, Game of Thrones en Mas Que Nada.

In Muiden was de jaarlijkse bijeenkomst in de Grote Kerk, daarna gevolgd door een stille tocht naar de algemene begraafplaats waar een krans werd gelegd. In Muiden was gisteren de Bevrijdingsparty met zanger John Brouwer gevolgd door het Bevrijdingsbal met coverband The Fuse.

3000

artikelen heeft de Voedselbank onlangs verzameld bij een actie bij de Maxis

Kwartels in volière beroofd van hun eieren

Wie heeft de opmerkelijke diefstal gezien op vrijdag 24 april?

Elly de Vries in de volière. Ze is er elke dag en kreeg daar twee weken geleden een lintje voor. Foto: Christian Pfeiffer

door Christian Pfeiffer

MUIDEN - Wie doet zoiets? En waarom? Dat zijn toch wel de grootste vragen van Elly de Vries. Vrijdagavond 24 april werden uit de volière bij de P.C. Hooftschool zeven kwarteleieren gestolen.

Elly de Vries staat midden tussen haar vogels. Elke dag komt ze hier een keer. Als het erg koud of warm is soms wel meerdere keren. De ruim 70 vogels zijn haar oogappeltjes. Met een blaadje sla lokt ze een paar parkieten. "Au, ze pikken. Maar dat is niet erg hoor", grinnikt ze.

De kwartels kwartelen vrolijk door. Foto: Christian Pfeiffer

Het gaas werd doorgeknipt bij het nestje

Wie kent de volière van vogelvereniging de Kwartel niet? Al zeker 20 jaar staat die bij de school en komen er dagelijks mensen kijken bij de vogels. Het hoort er echt bij. Nooit is er wat gebeurd, tot die bewuste vrijdagavond van 24 april. De Vries wordt gebeld door een buurtbewoonster dat er een kwarteltje op straat loopt. Dat kan niet, zo denkt ze eerst. Maar ze gaat meteen kijken. Tot haar grote verbazing en snel daarna ook woede, blijkt er een gat in het gaas te zijn geknipt. Precies ter hoogte waar een kwartelstelletje een fijn nestje had gebouwd met daarin zeven eieren.

De plaats delict is nog zichtbaar. Met een nieuw stukje gaas is het dichtgemaakt, maar het oude gaas is nog te zien. Dat is duidelijk doorgeknipt, waarschijnlijk met een tang. "Wie doet zoiets?", zo vraag Elly de Vries zich af. Ze is erg boos. Was het iemand die honger had? Die wenst ze veel succes met de eitjes. Het kwartelstelletje zat er al een paar dagen op te broeden en de eieren zijn daarmee oneetbaar.

Ook kun je er geen nieuwe kwartels laten uitkomen, zo vertelt ze. De eieren zijn te gevoelig. Er is aangifte gedaan bij de politie. De diefstal heeft waarschijnlijk tussen 19.00 en 20.00 plaatsgevonden. Iedereen die rond die tijd iets verdachts heeft gezien wordt opgeroepen zich te melden bij de politie. En de kwartels? Die maken het gewoon weer prima en zijn aan de andere kant van de volière rustig begonnen aan een nieuw nest. Zij lijken nog het minst onder de indruk.

Har, har. Piratenweek op Forteiland Pampus

Woeste Willem is gepensioneerd en komt naar Pampus. Foto: Pampus

MUIDEN - Er zijn piraten op Pampus. Deze hele week zijn er activiteiten op het eiland vanwege de meivakantie. Kinderen die verkleed zijn als piraat krijgen korting.

Aadje Piraatje komt donderdag 7 mei om 11.15 en 13.15 uur. Deze voorstelling laat zien hoe zeevaarders uit de Gouden Eeuw leefden. Zo maken de kinderen mee hoe het is om zeeziek te zijn, gaan ze op zoek naar een schat en moeten ze naar de scheepskapper.

'Woeste Willem' is op zaterdag 9 mei op Forteiland Pampus, om 11.15 en 13.15 uur en gaat over een piraat die met pensioen is.

Comité Feesten zoekt nieuwe bestuursleden

MUIDEN - Wie verzorgt volgend jaar alle festiviteiten in Muiden? Het Comité Openbare Feesten zoekt nieuwe bestuursleden.

Vanaf 1 januari treden namelijk voorzitter Fred Vrolijks en secretaris Ans Meester terug uit het bestuur. En nu wordt er naar opvolgers gezocht. Het comité organiseert activiteiten zoals Halloween en de intocht van Sinterklaas. De groep komt ongeveer tien keer per jaar bijeen voor de algemene vergadering. Aanmelden of informatie inwinnen kan met een mail naar cofmuiden@hotmail.com.

Reeks auto's doelwit inbrekers

MUIDEN - In Muiden en Muiderberg was het de afgelopen week raak met auto-inbraken.

Aan de Maxisweg werd donderdag een blauwe Peugeot 307 opengebroken. Aan de IJsselmeerweg in Muiderberg werd die dag ook een zwarte Fiat Punto opengebroken. Uit beide auto's worden onder meer de radio's vermist. Die dag ook een inbraakpoging bij een auto aan de Weesperweg. Daar werd het raam van een Renault Mégane ingeslagen, maar niks meegenomen. Aan het Vestingplein was het vrijdag raak bij een witte Peugeot 508. Daar werd een handtas met allerlei spullen weggenomen.

Bijna twintig boetes voor sluipen

MUIDEN - Bij controles tegen sluipverkeer heeft de politie vorige week dinsdag bijna twintig boetes uitgedeeld aan de Maxisweg en langs de Naardertrekvaart. Voor de overtreders mazzel: het waren actieboetes.

De agenten controleerden 's ochtends eerst bij de Naardertrekvaart. Daar werden vier automobilisten betrapt terwijl ze het aan het sluipen waren tijdens de spits. De controle ging later door op de Maxisweg bij de brug over het Amsterdam-Rijnkanaal. Daar werden vijftien automobilisten langs de kant gezet.

Vanwege de CAO-acties schreven de agenten geen echte bonnen uit, maar actieboetes. Dat zijn waarschuwingen. Er worden binnenkort weer nieuwe controles verwacht.

Ontvoering blijkt gewoon vrijgezellenfeest

Foto: AS Media

MUIDERBERG - Het kan het best getypeerd worden als een uit de hand gelopen grap. De politie heeft zaterdagavond een auto klemgereden op de A6 waar achterin een geducktapete man lag. Die was door vrienden gekneveld en daar ingelegd als begin van een vrijgezellenfeest. Een omstander zag het echter gebeuren en vermoedde iets verschrikkelijks. De politie dacht ook aan een ontvoering en zette groot materieel in. De vijf betrokken mannen uit Amstelveen, Hoofddorp en Amsterdam konden na wat uitleg hun weg vervolgen.

Renee van Eijden

Administratief medewerker basisschool de Hobbedob
Weesper sinds 1989
48 jaar

Twee weken schoolvakantie?
"Heerlijk! Net een weekje aangerommeld in huis en nu een heerlijke roeivakantie met vrienden van de RVW over de Maas van Noord-Frankrijk naar Namen in België."

Groep 1, groep 5 of groep 8?
"Allemaal! In groep 1 zijn ze zo schattig, in groep 5 heerlijke kinderen en in groep 8 zijn het van die leuke miniatuurvolwassenen."

Leuke prietpraat?
"Toen mijn eigen kinderen naar de middelbare school gingen, waren de kinderen van de Hobbedob stomverbaasd dat ik nog bleef: mijn kinderen waren toch van school af?"

Wat doe je verder?
"Tennissen, roeien, Pieterpad lopen, spelletjes met familie en vrienden, fotoalbums maken, quatre-mains pianospelen met mijn nicht…"

Waar ben je trots op?
"Dat ik er in slaag al die ballen in de lucht te houden."

Beste eigenschap?
"Ik ben eerlijk en oprecht."

En je slechtste?
"Af en toe te consequent."

Met wie zou je een gesprek willen?
"Met Richard Gere, daar ben ik al fan van sinds de film 'An officer and a gentleman."

Je kunt niet zonder?
"Buitenlucht: van een hele dag binnenzitten krijg ik kriebels."

Welke film heeft je geraakt?
"'Intouchables', briljante film!"

Welke poster hing er boven je bed?
"Sting en The Police."

Over tien jaar?
"Werk ik nog op de Hobbedob, heeft mijn man nog werk en doen onze kinderen het goed."

Favoriete plek in Weesp?
"Mijn eigen keukentafel."

Als je burgemeester was, dan?
"Zou ik soepeler omgaan met regels en mooie initiatieven tot ontplooiing laten komen."

Welk lokaal nieuws houdt je bezig?
"Hoe loopt het af met de fusie?"

Nieuw café LAVI verloot borrelbon

WEESP - Café LAVI aan de Achteromstraat heeft de deuren geopend. Het café wordt gerund door Yentl van den Berg, die al langer op zoek was naar een geschikt pand in Weesp om een eigen horecagelegenheid te starten.

LAVI is gevestigd in de voormalige bierbrouwerij De Leeuw. LAVI is Hebreeuws voor leeuw, zo verklaart Van den Berg. Het café heeft een terras aan de sluis, tapt Hertog Jan en Jupiler en schenkt zorgvuldig uitgekozen wijnen en prosecco.

Er is een kleine kaart met hapjes voor bij de borrel. Het is de bedoeling dat de kaart zo snel mogelijk uitgebreid wordt. Als openingsactie krijgen de eerste 150 klanten een actiekaart. Onder de ingevulde kaarten worden drie waardebonnen van 50 euro verloot die de winnaars op of rond hun verjaardag kunnen verzilveren.

Vanaf vandaag stemmen op finalisten Gooi Got Talent

Voorrondes talentenjacht van hoog niveau

Hemmo, Tamara en Maarten Hagenraad zijn door. Foto: Zone 1380

WEESP – Zangeres en pianiste Bo van Hunnik, singer-songwriter Noa Foppen, zangeres Karin Boelen, de band van Hemmo Drexhage, Tamara van Scheppingen en Maarten Hagenraad en actrice Eva Smit zijn door naar de finale van Gooi Got Talent.

Gisteren kwalificeerden ze zich tijdens de tweede voorronde van deze talentenjacht van Zone 1380 en Theaterpand Weesp. "Wederom was het voor de jury geen gemakkelijke beslissing, de kwaliteit lag hoog", aldus juryvoorzitter Remy van Tilburg.

Opnieuw waren er verrassend veel jonge Weesper talenten waar volgens Danielle Meyer van Zone 1380 nog veel potentie in zit. Zo zei de jury over Noa Foppen: "Hier zullen we nog veel van horen." De 14-jarige Weespse begeleidde zichzelf op gitaar en had een eigen nummer geschreven.

Lezers van WeesperNieuws.nl mogen stemmen op hun favoriete kandidaat. Op de site is vanaf vandaag een filmpje met de finalisten te zien. De act met de meeste stemmen wint de publieksstem.

Vanaf vandaag stemmen op finalisten Gooi Got Talent

Voorrondes talentenjacht van hoog niveau

Hemmo, Tamara en Maarten Hagenraad zijn door. Foto: Zone 1380

WEESP – Zangeres en pianiste Bo van Hunnik, singer-songwriter Noa Foppen, zangeres Karin Boelen, de band van Hemmo Drexhage, Tamara van Scheppingen en Maarten Hagenraad en actrice Eva Smit zijn door naar de finale van Gooi Got Talent.

Gisteren kwalificeerden ze zich tijdens de tweede voorronde van deze talentenjacht van Zone 1380 en Theaterpand Weesp. "Wederom was het voor de jury geen gemakkelijke beslissing, de kwaliteit lag hoog", aldus juryvoorzitter Remy van Tilburg.

Opnieuw waren er verrassend veel jonge Weesper talenten waar volgens Danielle Meyer van Zone 1380 nog veel potentie in zit. Zo zei de jury over Noa Foppen: "Hier zullen we nog veel van horen." De 14-jarige Weespse begeleidde zichzelf op gitaar en had een eigen nummer geschreven.

Lezers van WeesperNieuws.nl mogen stemmen op hun favoriete kandidaat. Op de site is vanaf vandaag een filmpje met de finalisten te zien. De act met de meeste stemmen wint de publieksstem.

Ophalen afval kan langer duren

WEESP - Vanwege Bevrijdingsdag verwacht de GAD vandaag (woensdag 6 mei) langer bezig te zijn met het ophalen van het huisafval. De inzameling kan tot in de avond duren.

Daarvoor waarschuwt de afvalstoffendienst op voorhand. Op 5 mei wordt er geen afval opgehaald en daardoor moet alles op woensdag. "Dit kan uitlopen tot 21.00 uur. Wij verzoeken u om hier rekening mee te houden en auto's zo te parkeren dat de minicontainers en zakken zichtbaar en bereikbaar blijven voor onze medewerkers", aldus de GAD.

Complete aanhanger gestolen

WEESP – Vanaf een afgesloten terrein aan de Bloemendalerweg blijkt twee weken geleden een complete aanhanger met sloep te zijn gestolen.

Het gevaarte werd gestolen in de periode van donderdag 23 april tot zaterdag 25 april. Het slot van de omheining werd geforceerd.

De aanhanger van het merk Freewheel had het kenteken WH-HH-88. De boot die er stond is een witte sloep met een blauwe buiskap en een teakhouten binnenkant.

De politie zoekt getuigen van de opmerkelijke diefstal.

Willemsen schildert buurtbankjes zelf

De bankjes worden langzaam weer blauw. Foto: Christian Pfeiffer

WEESP - Een beter Weesp begint bij jezelf. Dus verft Eric Willemsen de verwaarloosde bankjes aan de Sinnigvelderstraat zelf.

Het idee ontstond tijdens een bijeenkomst van het Buurtpanel Hogeweij/Noord-West. Willemsen ergerde zich aan het gebrek aan onderhoud van de bankjes en de rest van de speeltuin op het Sinnigvelderplantsoen en besloot er zelf wat aan te gaan doen. De gemeente juichte het idee toe en regelde de verf en de kwasten. De eerste zijn al mooi blauw, de rest volgt de komende weken.

Willemsen schildert buurtbankjes zelf

De bankjes worden langzaam weer blauw. Foto: Christian Pfeiffer

WEESP - Een beter Weesp begint bij jezelf. Dus verft Eric Willemsen de verwaarloosde bankjes aan de Sinnigvelderstraat zelf.

Het idee ontstond tijdens een bijeenkomst van het Buurtpanel Hogeweij/Noord-West. Willemsen ergerde zich aan het gebrek aan onderhoud van de bankjes en de rest van de speeltuin op het Sinnigvelderplantsoen en besloot er zelf wat aan te gaan doen. De gemeente juichte het idee toe en regelde de verf en de kwasten. De eerste zijn al mooi blauw, de rest volgt de komende weken.

Kinderen in actie voor opknapbeurt buurtspeeltuin

Mikki Snel en Jesse ter Beek willen hun leuke speeltuin terug. Foto: Christian Pfeiffer

door Marieke van Veen

WEESP - Als het aan de buurtkinderen ligt wordt de speeltuin aan de Bührmanlaan zo snel mogelijk opgeknapt. De gemeente wil dat ook wel, maar kampt met tijd- en geldgebrek. Daarom nemen Jesse ter Beek en Mikki Snel nu zelf het initiatief. Met sport- en spelwedstrijden zamelen ze geld in voor een opknapbeurt. Wethouder Herman Tuning prijst de sociale betrokkenheid van de kinderen en wil graag met ze in gesprek. Vrijdagavond troffen ze elkaar al even in de gang van de studio's van Radio Weesp.

"Het is een heel aardige man", glundert Mikkie (10). "Hij zei dat hij graag een keer met ons meegaat naar de speeltuin zodat hij het zelf kan zien." Over de eerdere contacten met het gemeentebestuur is de jonge Weespse minder positief: "Eerst heb ik een brief geschreven. Ik kreeg als antwoord dat het snel in orde kwam. Maar er gebeurde niets, dus heb ik een paar keer gebeld. Uiteindelijk bleek er geen geld te zijn. Toen was ik er wel een beetje klaar mee."

Met spelletjestoernooi wordt er geld opgehaald.

Wethouder Tuning wil samen met de kinderen kijken wat er mogelijk is

Vuurwerk
Maar ja, de speeltuin werd er ondertussen niet beter op, integendeel. Buurjongen Jesse (ook 10 jaar): "In de doorkruipbuis zat een gat door vuurwerk, die is weggehaald en het duikelrek is ook weggehaald. De glijpaal van de glijbaan is krom gemaakt door hangjongeren. Onze speeltuin wordt zo steeds minder leuk."

Sport-en-speltoernooi
Een buurman haalde haar en haar buurjongetje Jesse over om het er niet bij te laten zitten en hielp de kinderen met wat plannen op weg. Dat bracht Jesse op het idee van een voetbaltoernooi, waar Mikki op haar beurt weer een sport-en-speltoernooi voor de hele buurt van maakte. Zowel 's middags als 's avonds zijn de kinderen afgelopen week op de speelplaats samengekomen voor wedstrijden en spelletjes, zoals buskruit. Alle deelnemers betaalden 50 cent inschrijfgeld. Op sommige momenten waren er wel dertig kinderen.

'De buis is weg. Het rek is weg. Het wordt steeds minder leuk'

Heitje voor een karweitje
"Ook hebben we 'heitje voor een karweitje' gedaan", vertelt Mikki. "Door allerlei klusjes te doen hebben we geld opgehaald. Alles bij elkaar hebben we nu 65 euro." Dat dat niet genoeg is voor een nieuwe speeltuin begrijpt Mikki ook wel. "Het is meer om te laten zien hoe graag we dit willen." Een nieuwe speeltuin hoeft ook helemaal niet, vindt Jesse. "De speelplaats was leuk zoals-ie was. Maar alles wat stuk is gegaan komt niet meer terug."

Met de wethouder op stap
Ze hopen dat wethouder Herman Tuning snel komt kijken en dat ze er samen uit kunnen komen. De wethouder staat daar in ieder geval open voor: "Ik ben een groot voorstander van burgers met eigen initiatief. Ik ga graag een keer met deze kinderen mee naar de speelplaats zodat ze me kunnen laten zien wat ze bedoelen. Ik zeg niet op voorhand: dat regelen we wel. Ik zal het ook eerlijk zeggen als het niet geregeld kan worden. Maar ik neem het sowieso serieus en ga graag met de kinderen kijken hoe we dit samen kunnen doen."

Leuke buurt
Dat vinden Mikki en Jesse een heel goed plan. "Want verder is dit een hartstikke leuke buurt, met veel leuke kinderen", zegt Jesse. "En als de speeltuin weer wordt zoals vroeger is het hier extra leuk!" Zijn ze niet bang dat de opgeknapte speeltuin weer wordt vernield door hangjongeren? Mikki: "Misschien kunnen er camera's opgehangen worden zodat we kunnen zien wie dat doen?"

Op zoek naar vermiste molenmuizen

De vermiste molenmuizen.

WEESP - Tijdens Nationale Molendag, zaterdag, kunnen kinderen in molen De Vriendschap aan de Utrechtseweg op zoek naar tien molenmuizen die zich hebben verstopt. De beloning is een molenpannenkoek.

Molen De Vriendschap is dit jaar op Nationale Molendag, zaterdag 9 mei, open van 10.00 tot 17.00 uur. Molendag is al jarenlang een traditie: in heel het land gooien molens hun deuren open om bezoekers te vertellen over de geschiedenis. De Vriendschap aan de Utrechtseweg doet al bijna veertig jaar mee. Er worden zaterdag weer heerlijke molenpannenkoeken gebakken van molenmeel.

Troubadour
Vanaf 13.00 uur speelt troubadour Jan vrolijke liedjes in en rond de molen. Uiteraard is ook de molenwinkel geopend. De molen is gratis te bezichtigen. Van tijd tot tijd zijn er rondleidingen met toelichting van de molenaars. Bij voldoende wind maalt de molen, die voor de gelegenheid feestelijk is versierd.

Ook: enorme kinderwagen
Wie daarna het centrum van Weesp inloopt, heeft grote kans tegen een enorme kinderwagen aan te botsen. Zaterdag is 'Natalie', een voorstelling in een wandelwagen voor volwassenen, te zien in Weesp. Een prachtige authentieke wagen in groot formaat. Voorbijgangers worden ook uitgenodigd voor een ritje naar hun jeugd. Liggend in de aangenaam verende wagen kan iedereen de dagelijkse beslommeringen van zich af laten glijden. De korte wandeling is een theatrale reis voor één persoon. Acteurs verrijken deze beleving met korte proza- en poëziefragmenten en flarden van liedjes. De wagen rijdt tussen 13.00 en 17.00 uur door Weesp.

Slager Maarten van Donk

Foto: Christian Pfeiffer

Vakmannen

Moderne ondernemers in een ambachtelijk vak. Elke dag gepassioneerd in de weer met hun vak, hun product en hun klanten. En ze zijn trots op hun beroep, heel trots. De komende weken gaat het WeesperNieuws langs bij deze vakmannen.

Als je een willekeurige passant zou vragen om een slager te tekenen, dan is de kans groot dat die tekening ergens wel iets van Maarten van Donk (40) wegheeft. Groot, sterk en doelgericht.

Hij komt uit een slagersfamilie en moest in zijn jonge jaren niets van het slagersvak weten. Maar langzaam begon de liefde toch te groeien en rolde hij de bekende slagerij aan de Nieuwstraat in. Nu is het zijn leven. Zes dagen per week van 's ochtends vroeg tot 's avonds ver na sluitingstijd. Wie dacht dat het ambacht een luilekkerbaan is, komt bedrogen uit. Het is hard werken.

Maar Maarten van Donk maakt dan ook in zijn slagerij alles zelf. Zijn koeien grazen in de Bloemendalerpolder en de varkens komen uit de Beemster. Eerlijk vlees. Daarmee onderscheid je jezelf van de rest, zo zegt hij zelf. Naast alle lekkere rollades, worsten en broodbeleg worden er ook elke dag verse maaltijden gekookt die gretig aftrek vinden in de stad. En vergeet de rookworsten niet, maar alleen als de 'r' in de maand is.

Thuis is hij de enige vleeseter: zijn vriendin is vegetariër. Niet dat het erg is, want ze bakt gewoon Maartens biefstuk. En lekker ook, zo glimlacht de trotse slager.

Een nachtje zonder mama op Fort Uitermeer

Een nachtje slapen op Fort Uitermeer: een spannend avontuur.

WEESP - Een nachtje slapen in een zelfgemaakte hut op Fort Uitermeer, hoe spannend kan het zijn? Op vrijdag 22 mei gaan 50 scholieren uit Nigtevecht dit avontuur meemaken en laten zich hierbij sponsoren voor het goede doel Kinderfonds MAMA'S. Rotary Weesp en Vechtstreek zorgt voor de organisatie.

Op die bewuste dag worden vijftig kinderen van de groepen 7 en 8 van basisscholen De Flambouw en de Tweemaster in Nigtevecht 's middags per sloep naar Fort Uitermeer gebracht. Daar mogen ze zelf in de weer om met touwen en lappen een comfortabele hut te bouwen, waar ze de nacht in zullen doorbrengen.

Zuid-Afrikaanse mama's
Voordat het zover is, is elk kind druk bezig met het bijeenbrengen van sponsorgeld: voor elk uur slapen op het fort wordt er € 5,- opgehaald. De organisatie gaat er voor het gemak van uit dat elk kind 12 uur slaapt en dus € 60,- meebrengt. "Meer mag natuurlijk ook", lacht Irene Hooijer van Rotary Weesp en Vechtstreek Noord en betrokken bij deze actie voor Kinderfonds MAMA'S. "Voor het bedrag van € 60,- kan in Zuid-Afrika een weeskind of elk kind dat door aids, armoede of geweld slachtoffer is, een jaar lang opgevangen worden door 'mama's' en zijn ze verzekerd van voeding, onderwijs, onderdak en vooral van veel liefde en aandacht." 's Avonds krijgen de kinderen een door leden van de Rotary zelfgemaakte maaltijd. Daarna leert een spel hun op een speelse manier wat het betekent hoe het is om geen dak boven je hoofd en honger te hebben. "Maar het gaat er vooral om dat het een heel leuke en leerzame ervaring voor de kinderen wordt", benadrukt Hooijer.

Kinderfonds MAMA's is opgericht door wijlen Nelson Mandela.

Comedy Night

Leerlingen van de cabaret- en comedyworkshop van Zone 1380 spelen woensdag 20 mei in Theaterpand Weesp hun eigen materiaal. Voor sommige de eerste stappen op het podium, voor andere een try-out van materiaal waar ze verder mee gaan. Aanvang: 20.30 uur, entree € 5,- per persoon. Kaarten zijn te reserveren via de website www.zone1380.nl.

Protestantse Gemeente Zondag 10 mei 10.00 uur Grote Kerk ds. W.J. Lamfers

Parochie van Levend Water
Zondag 10 mei 10.00 uur
H.H. Laurentius en Maria
Magdalenakerk
Eucharistieviering
J. Haen

Dinsdag 12 mei 10.00 uur
Kapel
Woord & Communieviering
Liturgiegroep

NPB
Zondag 10 mei 10.30 uur
De Bibliotheek
H. le Grand

Evangelische Gemeente
Zondag 10 mei 10.00 uur
OAZ-gebouw
G. Blonk

Vrijwilligers

WEESP - In verband met de meivakantie is de Vrijwilligerscentrale van Versa Welzijn gesloten tot en met vrijdag 8 mei 2015. Het eerstvolgende inloopspreekuur is dinsdag 12 mei van 13.30 tot 14.30 uur in Papelaan 99.

Voor Ouderencentrum De Wintertuin wordt een duizendpoot gezocht. Een enthousiast persoon die het leuk vindt om roosters te maken voor de vrijwilligers, zorgt dat de voorraad op orde is in de keuken en contacten onderhoudt met vrijwilligers en externe partijen. Voor speeltuin Don Bosco wordt uitgekeken naar een gastvrouw of gastheer voor de zondagmiddag die samen met een andere vrijwilliger de speeltuin opent en sluit en toezicht houdt.

zaterdag 9 mei

Expositie

In Het Lichthuis, Waagplein 10, is vanaf 9 mei een doorlopende expositie te zien. In de maanden mei, juni en juli 2015 zal werk te zien zijn van Willy Schulte. Willy is 5 jaar geleden begonnen met schilderen. Zij maakt olieverfschilderijen en houdt erg van kleur.

Molendag

Nationale Molendag op molen De Vriendschap en Het Haantje. Met op De Vriendschap molenpannenkoeken, rondleidingen van de molenaars en een speurtocht naar tien vermiste molenmuizen. Wie die muizen vindt krijgt een pannenkoek. Van 10.00 tot 17.00 uur. Bezoek is gratis. Meer informatie op www.weesperwieken.nl.

Servies beschilderen

Leuk voor moederdag: een workshop T-pot beschilderen of een portretbord maken. Op zaterdag 9 mei van 10.30 tot 13.00 uur. Graag vooraf opgeven via y.de.ridder1@kpnplanet.nl.

Smoothies proeven

De Wereldwinkel Weesp houdt op 9 mei, World Fair Trade Day, een smoothieproeverij van 11.00 tot 16.00 uur. De smoothies zijn gemaakt van fairtradeproducten. Ook zijn er aantrekkelijke kortingen op het assortiment. De Wereldwinkel vindt u aan de Nieuwstraat.

Instuif WVGV

Ben jij ook zo'n spring in het veld, steeds maar radslagen maken en is gymnastiek je lievelingsvak? Kom zaterdag 9 mei naar de instuif van WVGV en maak kennis met gymnastiek en turnen. Locatie: Gymzaal brede school Kors Breijer. Tijd: van 14.00 tot 17.00 uur. Deze dag is er een mogelijkheid voor inschrijvingen en proeflessen.

Nacht van Weesp

De wereldberoemde autopuzzelrit van Weesp en wijde omtrek. Inschrijven op www.nachtvanweesp.nl. Uitzwaaien bij de start, waar veel fraaie klassiekers te zien zijn. Op 9 mei op het Grote Plein vanaf 18.30 uur.

Kunst in de etalage

Digitale kunst uit de collectie van Yvonne Louise Siemerink is vanaf 6 mei twee weken te zien in de etalage van Karin Wesselman Mode. Aansluitend is ander werk van Siemerink te zien in de etalage van Ongers herenmode.
Het werk van Siemerink is gewild bij prominente galeries in Nederland.

Gras

In Theaterpand Weesp is zaterdag 9 mei de theatervoorstelling 'Gras' te zien. Een gezin bestaande uit een bazige moeder, kneuterige vader, puberende dochter en een zwakbegaafd broertje is tot elkaar veroordeeld op een geveinsde camping in Zuid-Frankrijk. Aanvang: 20.30 uur / 5 euro. Kaarten via zone1380.nl.

woensdag 6 mei

Mamacafé

In De Bibliotheek wordt woensdag 6 mei een Mamacafé gehouden. Aanstaande ouders en ouders met jonge kinderen zijn van 10.00 tot 11.30 uur welkom om elkaar te ontmoeten en ervaringen uit te wisselen.

Gratis film

Op woensdag 6 mei is er in Bibliotheek Weesp een filmvoorstelling voor iedereen vanaf 6 jaar. Aanvang 14.30 uur / toegang vrij.

woe 6 mei t/m za 9 mei

Hamlet/Backstage

Jongerengroep MixCity speelt in de City of Wesopa de nieuwe voorstelling 'Hamlet/Backstage' naar William Shakespeare. Het is een theatervoorstelling met twee kanten: het publiek ziet zowel de voor- als de achterkant van deze bijzondere productie. Voorstellingen: 6 mei 20.00 uur, 8 mei 20.00 uur, 9 mei 14.30 en 20.00 uur. Kaarten à € 9,- zijn verkrijgbaar via www.wesopa.nl en bij De Bibliotheek aan de Oudegracht.

donderdag 7 mei

Inloop Bibliotheek

De Bibliotheek aan de Oudegracht houdt donderdag 7 mei een inloopochtend. Nogmaals wordt er aandacht besteed aan de Wattcher, een apparaat om het energieverbruik in huis te meten. Deze ochtenden geven de inwoners van Weesp de kans elkaar te ontmoeten en bij te praten. Tijd: van 10.00 tot 12.00 uur.

Alzheimercafé

Het Alzheimercafé van donderdag 7 mei staat in het teken van dementie en mondverzorging. Tandarts Ellen van Bruggen komt vertellen waarom het belangrijk is om al in een vroeg stadium een langetermijnaanpak met de tandarts te bespreken. Inloop 19.00 uur. Start programma 19.30 uur. Locatie: Hart van Weesp. Toegang en koffie zijn gratis.

'Il Capitale Umano'

De met Italiaanse filmprijzen overladen film 'Il Capitale Umano' draait donderdag 7 mei in de City of Wesopa. Een stijlvol en ingenieus geconstrueerd Italiaans drama over een fietser met domme pech, kanshebbers en kanslozen. 20.00 uur / € 8,-.

vrijdag 8 mei

Monologenwedstrijd

Wie speelt de beste monoloog? Acht kandidaten tonen hun beste solo-performances in Theaterpand Weesp. Kom kijken en bepaal mee wie er wint! De winnaar gaat naar huis met de hoofdprijs van 500 euro. Aanvang: 20.30 uur / entree: 5 euro. Kaarten via zone1380.nl.

vrijdag 8 mei / zaterdag 9 mei

Ophalen oud papier

De werkgroep oud papier van de Grote Kerk haalt in Weesp het oud papier op. Het centrum is vrijdag 8 mei aan de beurt, de andere wijken in Weesp zaterdag 9 mei. Het papier moet om 8.00 uur buiten staan.

zondag 10 mei

'Lieve Briefjes'

Stand-up comedian Cindy Pieterse speelt in Theaterpand Weesp haar hilarische, gezellige, persoonlijke én actuele 'Lieve Briefjes'. Pieterse dartelt en dendert op geheel eigen wijze door de actualiteit en het dagelijks leven. Datum: zondag 10 mei, aanvang: 15.00 uur. Entree € 7,50. Reserveren via www.zone1380.nl.

'Ridder Florian'

Frank Groothof speelt op 10 mei de jeugdvoorstelling 'Ridder Florian' in de City of Wesopa. Florian wil graag ridder zijn, draken verslaan en prinsessen redden. Daarom gaat hij op avontuur. Het verhaal wordt begeleid door oude Italiaanse muziek. José Vingerling knipt tijdens de voorstelling illustraties die op het achterdoek worden geprojecteerd. Aanvang 14.00 uur, entree volwassenen € 10,-, kinderen € 7,50.

maandag 11 mei

Koffiemiddag

De Zonnebloem houdt maandag 11 mei van 14.00 tot 16.00 uur een koffiemiddag in De Wintertuin. Iedereen is welkom om onder het genot van een kopje koffie een spelletje te komen spelen of aan te schuiven aan de kletstafel. Entree € 2,-.

Seniorweb

Seniorweb houdt elke maandag van 10.00 uur tot 12.00 uur een inloopochtend in De Bibliotheek aan de Oudegracht. Voor informatie over computercursussen en hulp en ondersteuning op het gebied van computers, tablets en smartphones.

dinsdag 12 mei

Dikke Jas Concert

Jeroen Pek op jazzfluit en Christiaan de Jong op versterkte klassieke gitaar verzorgen 12 mei het Dikke Jas Concert. In de Van Houtenkerk aan de Oudegracht vanaf 12.30 uur. Entree: een vrijwillige gift.

Inloop Versa

De inloop op de dinsdagochtend bij Versa Welzijn, Papelaan 99 is verzet naar de dinsdagmiddag van 13.30-15.30 uur. Naast een praatje maken en een kop koffie drinken, schuift er eens per maand iemand aan de koffietafel aan om iets te vertellen over zijn/haar werk/passie. Ook is er een keer in de maand een creatieve activiteit. Op 12 mei is er uitleg over Versa Welzijn.

Breicafé

Buurtvereniging De Achtergracht houdt elke dinsdagmiddag in het OAZ-gebouw aan de Fijnvandraatlaan een breicafé. Van 13.00 tot 16.30 uur.

woensdag 13 mei

Meezingavond

Er is woensdag 13 mei een meezingavond in hotel Hart van Weesp. Het repertoire: Hollandse liedjes van alle tijden. Een accordeonist zorgt voor de muzikale begeleiding. Aanvang: 20.00 uur. Deelname is gratis.

Rode Kruis Soos

Het Rode Kruis houdt op woensdag 13 mei een ouderensoos in Gebouw Papelaan 99. Belangstellenden kunnen tussen 13.30 en 15.30 uur binnenlopen voor een kopje koffie, een praatje en een spelletje. De entree is 2 euro.

Herdenken en vieren

Het Weesper Saxofoonkwartet.

WEESP - Met een plechtigheid bij het monument op de Ossenmarkt werden maandagavond de doden herdacht die zijn gevallen in de Tweede Wereldoorlog en tijdens oorlogshandelingen daarna. Dit jaar werd in Weesp de volgende dag ook de vrijheid gevierd. Met vrijheidsvuur, een dienst in de Grote Kerk, een voetbalwedstrijd tussen FC Weesp en Bolsward en een concert stond Weesp dinsdag stil bij 70 jaar vrijheid. De activiteiten hadden wel last van het weer: zo moest het Bevrijdingsconcert vanwege de harde wind worden verplaatst naar een binnenlocatie.

Openluchtconcert verplaatst naar binnen.
FC Weesp en Bolsward in naoorlogse traditie.
Vrijheidsdienst in de Grote Kerk door de Vrouwen van Weesp.
De lopers van TTW komen aan met het vrijheidsvuur.
Weesper veteranen bij plechtigheid Ossenmarkt.
De herdenking bij het monument. Foto's: R. van Kessel, C. Pfeiffer, M. van Veen en A. Verheul.

'Oriëntatie op loopbaan is juist bij jonge leerlingen belangrijk'

Chiquita Relyveld is de nieuwe directeur van het Casparus College

Het Casparus College staat in de regio goed op de kaart. Foto: Brian Elings

door Ruth van Kessel

WEESP - Ze heeft er zin in: Chiquita Relyveld is sinds maart de nieuwe directeur van het Casparus College. Werken op een kleine vmbo waarbij je als directeur dicht bij de leerlingen staat, was altijd al haar droom. De Almeerse stelt zich graag aan Weesp voor.

Haar werkkamer heeft nog wat vrouwelijke accenten nodig vindt ze zelf, maar evengoed voelt ze zich al helemaal thuis op het Casparus College. Bij haar aantreden in maart trof ze een gepassioneerd team aan dat zich de laatste maanden na het plotselinge vertrek van Paul Blonk zonder schoolleiding overeind wist te houden. Relyveld: "Ik neem mijn petje af voor hun inzet. Ze zijn erin geslaagd om de school meer dan draaiende te houden en de leerlingen te begeleiden. Wel is er behoefte aan een nieuwe leider, die samen met het team de richting van de school bepaalt."

Chiquita Relyveld hoopt snel het nieuwe gezicht van het Casparus College te worden. Foto: Ruth van Kessel

'Ik dacht dat ik de elektrotechniek in wilde, maar werd docent'

En die leider bent u?
"Dat probeer ik wel te zijn. Binnen het vmbo zijn vernieuwingen gaande waarbij er veel waarde wordt gehecht aan uitbreiding van de vaardigheden van leerlingen om te kunnen voldoen aan de eisen van de huidige maatschappij. Denk hierbij aan het kunnen maken van offertes, omgaan met computers en internet en jezelf presenteren. Daarnaast wordt loopbaanontwikkeling in een vroeg stadium steeds belangrijker: zit je in de juiste richting, doe je de dingen die bij je passen? Beschik je over de juiste competenties? Ik ben in mijn vorige banen heel betrokken geweest bij de ontwikkeling van het zogenaamde vernieuwde vmbo, dus ik kan zeker mijn steentje bijdragen aan de verdere ontwikkeling van deze school. Daarin volg ik de trend die door de heer Blonk is ingezet en pluk ik de vruchten van zijn beleid: het Casparus staat goed op de kaart."

Als jong meisje wist Chiquita Relyveld het zeker: als ik later ga studeren wordt dat iets met techniek. Het liep anders. Bij haar studieoriëntatie kwam ze terecht op een HTS in Amsterdam: een kil en saai gebouw. Dat voelde niet goed. Vertwijfeld oriënteerde ze zich verder en uiteindelijk viel ze voor een lerarenopleiding. Ik ben goed in Nederlands en in wiskunde, dus dat wordt mijn toekomst, zo besloot ze. Ze werd docent op de Meergronden, de middelbare school van haar jeugd. Via Educatie ROC Flevoland kwam ze in het management terecht en werd ze later teamleider op het Buitenhout College, een grote vmbo-school in Almere. Ruim zes jaar werkte ze daar met plezier, maar verlangen naar kleinschaligheid bracht haar naar het Casparus College.

'Op het Casparus trof ik een gepassioneerd team en geweldige leerlingen'

U bent zelf een voorbeeld dat je als leerling op een verkeerd spoor kunt zitten?
"Zie hoe het kan uitpakken. Wel grappig en misschien geen toeval dat ik mijn kennis en ervaring nu toch deels weer inzet in een beroepsvoorbereidende omgeving: ik vind het heerlijk om jonge mensen te laten ontdekken waar hun hart ligt en het vernieuwde vmbo leent zich daar goed voor. Ik vind het leuk om de school hier nog beter op in te richten, vernieuwend bezig te zijn en te zorgen dat uiteindelijk je leerlingen op het voor hen juiste spoor zitten en in de pas lopen met de eisen van de huidige maatschappij. Mijn hart ligt bij de leerlingen: ik wil dat ze een leuke en leerzame tijd op het Casparus hebben en de school verlaten met een diploma waarvan ze weten wat ze ermee willen."

Nieuw gezicht

Chiquita Relyveld: "Ik ben blij verrast over de bereidheid van Weesper bedrijven om elkaar te zoeken en te vinden. De kennismaking met de IVW op de laatste businessclub was hartverwarmend. Ik vind het belangrijk dat ik zichtbaar en benaderbaar ben en hoop dan ook van harte dat de ondernemers mij snel zullen herkennen als het nieuwe gezicht van de school. Zodat we elkaar weten te vinden in een optimale samenwerking."

Hoe denkt u het Casparus College te laten aansluiten op het bedrijfsleven?
"Als vmbo, ROC en bedrijven zullen we moeten samenwerken om de jongeren op een goede manier voor te bereiden op hun toekomstige banen. Daar hebben alle partijen voordeel aan. Het lastige van het vmbo is dat het om voorbereidend beroepsonderwijs gaat en dat stagiairs nog maar over weinig specifieke skills beschikken, waar bedrijven behoefte aan hebben. Ik zie een taak voor het Casparus om de verwachtingspatronen over en weer af te stemmen: dat bespaart teleurstellingen bij zowel de leerlingen als de bedrijven."

U gaat uw schouders eronder zetten?
"
Reken maar. Vanaf 1 juni heeft de school weer een volledig managementteam en willen we dat Weesp weet dat het Casparus College stevig overeind staat: binnen het vernieuwde vmbo vind ik het leuk om met het team tot de juiste keuzes te komen en te zorgen dat onze leerlingen goed voorbereid zijn op de toekomst.Ik heb ontzettend veel zin in deze uitdaging."

Toen hij met Ajax degradeerde, speelde Nico Buwalda in Oranje

Snelle linksbuiten uit Weesp speelde 101 jaar geleden twee interlands

Het enige Ajax-elftal dat degradeerde. Vierde van rechts Nico Buwalda.

door André Verheul

WEESP - 101 jaar geleden, op 5 april 1914, voetbalde het Nederlands Elftal in Amsterdam tegen Duitsland. Het werd 4-4. Het was het debuut van de enige in Weesp geboren international (tot nu toe): Nico Buwalda.

Nico werd op 25 juni 1890 geboren in Weesp als Nicolaas Reindert Jouwers Buwalda. Dat klinkt Fries. Op friesevoetballers.blogspot.nl lezen we dat de overgrootouders van Nico uit Pingjum komen, een dorpje bij de Afsluitdijk. De oma van Nico, Trijntje de Graaf, kwam uit Weesperkarspel, zijn moeder Teuntje Schrijver ook. Vader Reindert werd geboren in Huizen. Nico was 16 jaar toen hij zijn opwachting maakte in het eerste elftal van WFC Rapiditas, de beroemde voetbalclub uit Weesp en een van de voorlopers van het huidige FC Weesp. Nico Buwalda was een snelle linksbuiten. Zeven jaar speelde hij bij Rapiditas, toen ging hij naar Ajax. De club uit Amsterdam-Oost bestond toen 13 jaar en had nog geen grote successen gekend, maar speelde wel al in de (hoogste) westelijke eerste klasse.

Het Nederlands Elftal op 26 april 1914 voor de interland tegen België. Uiterst rechts zit Weesper Nico Buwalda. Foto's: Archief KNVB

Oud-Rapiditanen kennen zijn naam, maar hebben hem nooit ontmoet

Sport voor elite
Het voetbal was in die tijd compleet anders. Het was een amateursport om te beginnen. Er zal dus geen sprake geweest zijn van een 'transfer' naar Ajax. Bovendien was voetbal in die tijd voor de elite en - vooruit - de middenstand. De volkssport zou het later pas worden. Voetballers waren allemaal heren. Topsport was het ook niet, soms eerder het tegendeel. Als een heer er met de pet naar gooide, dan was dat in deze kringen zijn goed recht. Er bestond in die tijd een beweging van 'heerenclubs' die zich spiegelde aan het meer dan chique Corinthian Football Club uit Londen. Zij lieten de komst van arbeiders in hun sport liever niet toe. Uit die tijd stamt een collage van Nederlands elftalspelers in driedelig kostuum. Ook droegen ze een hoed. Een van deze heren is Nico Buwalda. Of de familie Buwalda van stand was is niet duidelijk, maar middenstand toch zeker. Nico's nieuwe club Ajax was in die tijd dan ook geen volksclub, maar was ontstaan onder jongens die na de lagere school mochten doorleren en die, getuige de clubnaam, de Odyssee moesten kennen, zo lezen we in het dikke boek 'Het Nederlands Elftal, de historie van Oranje 1905-1989' van Oranjebiograaf Matty Verkamman.

Linkerflank
Het eerste seizoen van Nico Buwalda bij dat chique Ajax werd een seizoen van uitersten. Met zijn spel was niets mis. Hij maakte indruk met zijn flitsende spel op de linkerflank. Hij maakte dat seizoen slechts twee goals, maar wij stellen ons wel veel dreiging en assists voor. Hoe kan het anders dat Nico Buwalda nog datzelfde seizoen werd geselecteerd voor het Nederlands Elftal van de Schotse trainer Billy Hunter.

Marciano Vink

Net als Nico Buwalda speelde Marciano Vink twee duels in het Nederlands Elftal, trouwens ook in zijn Ajax-tijd. Vink werd geboren in Paramaribo, maar woonde lange tijd in Weesp. Rinus Michels selecteerde de middenvelder/verdediger in 1991 voor de EK-kwalificatiewedstrijden tegen Malta (1-0) en Finland (2-0). Vink speelde in Weesp bij ADE. Met Ajax werd hij kampioen en won hij de UEFA-cup. Nu is hij jeugdtrainer in Diemen.

Pas de tweede speler van Ajax die ooit voor Oranje uitkwam

Hij was daarmee pas de tweede speler van Ajax die ooit voor Oranje uitkwam, na Gerard (ook wel Gé genoemd) Fortgens, die al langer bij Ajax speelde. Nico en Gerard waren de sterspelers van Ajax in het seizoen 1913-1914. Op 1 februari bezorgde Ajax landskampioen Sparta een oorwassing door met 0-5 te winnen. In het standaardwerk '95 jaar Ajax' van Evert Vermeer lezen we: "Wanneer de 0-5 verschijnt op de schoolborden bij de sigarenwinkels (destijds de belangrijkste informatiebron wanneer het om voetbaluitslagen ging) denkt menigeen aan een misverstand." Nico Buwalda maakte een van die vijf doelpunten. Deze spectaculaire overwinning noch het flitsende aanvalsspel van de Weesper linksbuiten kon voorkomen dat Ajax dat jaar zou degraderen. Ja, Ajax is werkelijk een keer onderaan geëindigd. Na een promotie-degradatiewedstrijd tegen Hercules uit Utrecht (waarover later meer) moest Ajax dat droeve lot ondergaan.

Duitsland
Onze Weesper held had toen twee interlands gespeeld. De eerste was op 5 april 1914 in Amsterdam tegen Duitsland. Het was de veertigste interland die Nederland speelde. In die tijd werd er lustig op los gescoord, zowel door als tegen Oranje. Dit keer werd het 4-4. Nederland kwam met 1-0 voor, toen met 1-3 achter, toen met 4-3 voor. U kunt zelf raden in welke minuut de Duitse gelijkmaker viel. Nico Buwalda speelde geen beste wedstrijd, maar werd drie weken later niettemin opgesteld in de wedstrijd tegen België, ook in Amsterdam. Nederland zegevierde met 4-2. Ook deze keer speelde Nico Buwalda zwak, zo vinden we in de annalen terug. Het zou zijn laatste interland worden.

Gemist
Nico Buwalda keerde het gedegradeerde Ajax de rug toe en ging voetballen bij uitgerekend Hercules, de club die Ajax naar de tweede klasse verwees. Hij speelde daar zes seizoenen, keerde terug naar Rapiditas en maakte in 1922 opnieuw de overstap naar Ajax. Die club had aan de hand van een andere rappe aanvaller, de volksjongen Jan de Natris, een eerste succesperiode achter de rug met de bekerwinst in 1917 en het landskampioenschap in 1918 en 1919. Nico Buwalda had dus veel gemist in de tijd dat hij bij Hercules speelde. De 32-jarige Weesper zou nog maar acht duels voor Ajax spelen, want hij keerde in 1923 opnieuw terug naar Rapiditas.

Is er meer van hem bekend? Kwam hij op latere leeftijd nog wel eens bij Rapiditas? Als dat zo zou zijn, dan moeten doorwrochte Rapiditanen als Jan Detering of Bart Slokker dat nog weten. Zijn naam komt bekend voor, zeggen ze, maar beiden kunnen zich geen ontmoeting met de eerste Weesper Oranjeklant herinneren. Nico Buwalda miste helaas nog meer successen van Ajax. Hij overleed op 13 juni 1970, één jaar voordat Ajax de eerste Europacup 1 zou winnen ten koste van Panathinaikos. Met een gouden voorzet van de meest legendarische van zijn opvolgers op de linksbuitenpositie: Piet Keizer.

Klassebehoud voor FC Weesp

Voetballers spelen ook volgend jaar tweede klasse

FC Weesp was na rust te sterk voor De Meteoor. Foto: Bastiaan Miché

WEESP - FC Weesp speelt volgend jaar nog een jaar tweede klasse. De Weespers stelden klassebehoud afgelopen weekend zeker na een zege op De Meteoor: 3-1. Voetballend kon het allemaal veel beter.

Anders dan de afgelopen weken kon FC Weesp tegen De Meteoor rekenen op een aantal vaste waarden. Aanvoerder Ramon Westland en topscorer Jesse van Huisstede keerden terug nadat ze geschorst waren.

Voor rust was het voetbal geen moment hoogstaand te noemen. FC Weesp en De Meteoor voetbalden traag en konden de toeschouwers amper doen opveren. Het was wel FC Weesp dat het spel maakte, De Meteoor zakte al snel ver terug en gokte op de counter. FC Weesp leek voor rust op voorsprong te komen. De grootste kans was voor de teruggekeerde topscorer Jesse van Huisstede, na een goede voorzet van Koen Buddenberg. De bal werd echter knap gered door de doelman van de tegenstander. Aan de andere kant van het veld kreeg De Meteoor eveneens een goede kans om de score te openen. De bal belandde echter net naast het doel.

Zaterdagelftal houdt kans op deelname play-offs

Na rust was het voetbal wel beter. Vlak nadat het duel werd hervat kon FC Weesp op voorsprong komen. Na een goede steekpass kon Koen Buddenberg een knappe voorzet afleveren op het hoofd van Van Huisstede en dat leverde de eerste goal op. Later volgde een tweede goal van de Weesper topscorer van het klassement na een goede aanval met Thijs Visser. Van Huisstede kwam alleen voor de keeper te staan en rondde zonder problemen af.

Met een voorsprong van twee doelpunten leek het duel wel gespeeld. De Amsterdamse tegenstander kwam echter nog terug met een doelpunt en bleef een paar keer voor veel gevaar zorgden voor het Weesper doel. Het bleef daardoor spannend. FC Weesp kon op het laatste moment de marge weer vergroten naar twee doelpunten, wederom door een goal van Van Huisstede. De Weespers stelden daarmee, zonder echt goed te voetballen, de zege en bovenal klassebehoud zeker.

FC Weesp heeft komend weekend nog één duel te gaan. De ploeg speelt dan tegen de Amsterdamse nummer laatst, DVC Buiksloot.
Zaterdagelftal houdt koers
Na weer een zege heeft het zaterdagelftal van FC Weesp nog steeds kans op deelname aan de play-offs om te promoveren naar de derde klasse. De Weespers wonnen afgelopen weekend afgetekend met 0-3 van VIOD Tienhoven.

Om deelname aan de play-offs zeker te stellen moet FC Weesp komend weekend nog één laatste zege boeken en moet ook Eemnes meewerken. Laatstgenoemde ploeg moet Eemboys verslaan. Daardoor kan FC Weesp een periodetitel overnemen en kan de ploeg gaan warmlopen voor deelname aan de play-offs.

Punt voor voetbalsters
De voetbalsters van FC Weesp hebben een punt overgehouden aan het laatste duel van het voetbaljaar. Afgelopen weekend stapte de ploeg tegen IVV met 1-1 van het veld.

FC Weesp moest het doen zonder een aantal vaste waarden, maar startte sterk. Toch had de ploeg een zware klus aan de eveneens sterk voetballende tegenstander. IVV zorgde voor het eerste gevaar en leek ook de score te openen, maar de keepster van FC Weesp kon dat knap voorkomen. Vlak voor rust scoorde de ploeg alsnog. FC Weesp was er na rust op gebrand om de achterstand goed te maken. Het goede voetbal leverde een doelpunt van Robien Lorent op, waardoor FC Weesp toch een punt pakte.

Met het punt komt FC Weesp op de negende plaats van het klassement terecht.

Spannende weken voor MHCW

WEESP - Het worden nog een paar spannende weken voor de hockeysters van MHCW. De Weespers moeten nog een paar keer vol aan de bak om klassebehoud zeker te kunnen stellen.

Zoals het er nu voorstaat speelt MHCW ook volgend jaar tweede klasse, maar er kan de komende weken nog heel wat gebeuren. De Weespers hebben, met nog 4 duels te gaan, een voorsprong van twee punten op de laatste twee plaatsen van het klassement. De komende weken speelt de ploeg nog tegen twee concurrenten.

Volgens MHCW-coach Daniël Hulkenberg moet MHCW klassebehoud zeker kunnen stellen. "We hebben de laatste weken bewezen dat we goed kunnen hockeyen, maar we kwamen op bepaalde punten net tekort. We hebben nou eenmaal een poule met veel sterke tegenstanders. Toch merk je dat er hard voor wordt geknokt. Met één zege zouden we een hele grote stap kunnen zetten", aldus de coach op Radio Weesp.

Dat MHCW slechter presteert dan een jaar geleden komt volgens de coach vooral doordat de andere tegenstanders sterker werden. "Naast dat we nu tegen enkele sterke ex-eersteklassers spelen, werd ook de rest beter. We zullen zelf hard moeten werken om weer aan te kunnen haken."

Hockeyers zo goed als klaar
De hockeyers van MHCW hebben nog 4 duels te spelen, maar hebben klassebehoud ondertussen zo goed als zekergesteld. De Weespers staan momenteel zevende en hebben een voorsprong van zes punten op de nummer voorlaatst.

Laatste plaats dreigt voor Argus

WEESP - De kans wordt steeds groter dat de korfballers van Argus laatste worden en gaan degraderen.

De Weespers hebben na afgelopen week een achterstand van 4 punten op de nummer voorlaatst en hebben nog slechts 3 duels te spelen.

Argus treft komend weekend nog subtopper Hebbes. Een week later staat het treffen met Vlug & Vaardig/KCN op het programma. De Amsterdammers staan twee plaatsen boven Argus, maar hebben wel al negen punten meer. Het laatste duel van de Weespers staat volgende maand gepland; dan speelt de ploeg tegen koploper De Eemvogels.

Weer feest: D-jeugd FC Weesp pakt kampioenschap

WEESP - Feest afgelopen week voor de jeugd van de D2 van FC Weesp: de ploeg werd kampioen.

Het feest kon voor de jonge Weespers losbarsten na een zege op BVV'31. FC Weesp won zonder al te veel problemen van de tegenstander: 5-1. De zege was voor rust al zeker. Na de rust zakte FC Weesp wat terug en mocht de tegenstander nog even het spel maken, maar er was van groot gevaar geen sprake.

De zege en het kampioenschap leverden een groep feestende jonge voetballertjes op. Na afloop werden de flessen (alcoholvrije) champagne ontkurkt, werden er foto's gemaakt met de grote kampioensbeker en mochten de spelers patat eten. Na afloop volgde een rondje op een oude legerjeep door de straten van Weesp.

Woonr. gezocht: alleenst. werkende man, 50+, zkt kamer(s), deel van woning of zomerhsje. Buitengebieden gn. bezwaar. Tussen 9-19 uur, 06-38115814

Schilder heeft tijd. Hoge kwaliteit, redelijk tarief,
vrijblijvende prijsopgaaf.
Tel.: 06-55955587

TANDPROTHETISCHE
PRAKTIJK WEESP

Theo Nuyens
Kunstgebitten en reparaties
klaar terwijl u wacht
(ind. mogelijk)
Bent u slecht ter been,
wij komen ook aan huis
E. du Perronstraat 38
1382 SZ Weesp
Tel: 0294-418722

1 WOONBOERDERIJ en 2 VRIJSTAANDE DORPSVILLA'S in authentiek-idyllische stijl, vanaf € 321.000,-. Inschrijven kan tot 11 mei. Kijk en
informeer. www.
twins-woonboerderijen.nl

Te huur in de Bourgogne: Luxe 6-pers huis zomervak. nog vrije weken Sully.nl
06-43285650

Na 7 jaar plezierig werken bij Dental Clinics Weesp heb ik afscheid genomen per 24 april 2015. Ik bedank al mijn patiënten voor hun vertrouwen. Nathalie den Hollander.

Dagelijks pijn! Maak eens een afspraak met Sound of Crystals. De praktijk voor pijnbestrijding. Mail:
info@soundofcrystals.nl
tel.: 06-13801899

Zin in vakantie op Curaçao? Voor een accommodatie
www.villavermaire.nl

OPENHUIS! Za. 9 mei 15.00u-18.00u,3 kamers, 56m2, licht/net app. Henriette Roland Holsthof 69 Weesp. U bent van harte welkom!

Gezocht: PRAKTIJKRUIMTE IN WEESP Voor een dyslexiepraktijk zoeken wij een kleine praktijkruimte (1 spreekkamer en (mede) gebruik van wachtruimte, keuken, toilet). Reacties: Anke Hogenes:
06-22707081

Vrouw zoekt werk in de huishouding met strijkwerk etc. 12 jaar ervaring en met goede ref. Mevrouw Mariam, 10 euro p/u. Tel.: 06-15540579

Te huur gevraagd: 2-/3-kamer appartement in Weesp of omgeving, per 1 juli 2015. Huur maximaal 710 euro. Nette, serieuze, werkende dame, wonend in Weesp. 06-49283337.

Privehuis Morosa Almere 06-11117475 Bakkenzuigerstr. 50 ma/vr 10.00 tot 19.00 uur meisjes/dames gevraagd kvk 32159766

Krijgt u familie op bezoek?
En heeft u niet genoeg ruimte of u hecht aan uw privacy?

Bed and Breakfast
De Roskam in Weesp
06-55334804 of
www.bedandbreakfast.nl

Hebt u een verstandelijk
gehandicapte zoon of dochter
van 18-30 jaar (zzp3 of zzp4)? En bent u op zoek naar woongelegenheid? Vraag
informatie aan bij woongroep
bussum@hotmail.com

- CURSUS MINDFULNESS BIJ YOGATODAY in Weesp - Start zaterdag 9 mei. Voor mindfulness in je dagelijks leven, leren door doen. Meer informatie: www.yogatoday.nl of bel 06-215 72 555

Open Dag in Klimcentrum Rock Steady op zondag 10 mei van 12-16 uur. Maak gratis kennis met klimmen, boulderen of boogschieten. Ook extra korting op cursus en kinderpartijtjes. Gratis koffie voor moeders. Adres: Zanderijweg 12, Bussum.
Tel.: 035-6925000

Gevraagd: Defecte vaat/wasmachine, droger, fornuis, radiator - gratis opgehaald, 06-34606808

MOTORFIETSEN te koop
GEVRAAGD
alle merken en
bouwjaren. Defect of lang
stilgestaan geen bezwaar.
Direct gehaald, betaald en
gevrijwaard. 06-25418595

OUTLETPRIJZEN
kleding en speelgoed
LANNEKE
Nieuwstraat 39
Weesp - tel.: 416 464
naast het gemeentehuis

Te koop gevraagd: oud blikspeelgoed/treinbaan/
treinen. Oud Marklin mag oud en/of defect zijn.
Tel.: 035- 6938689

MOTORFIETSEN te koop
GEVRAAGD
alle merken en
bouwjaren. Defect of lang
stilgestaan geen bezwaar.
Direct gehaald, betaald en
gevrijwaard. 06-25418595