MuiderNieuws

13 juni 2018

MuiderNieuws 13 juni 2018


Vechtstede overspoelt Muiderslot

MUIDEN 1200 scholieren nemen komende maand bezit van het Muiderslot en Pampus. Een uniek schoolreisje van het 20-jarige Vechtstede College in Weesp.

De school spreekt zelf van een expeditie. Met recht, want het wordt teambuilding, maatschappelijke stage, ouderparticipatie, sportdag én schoolreisje ineen.

Dit is de bedoeling: woensdag 4 juli komen alle leerlingen, docenten en vrijwilligers (in totaal 1400 man) bij elkaar op het Muiderslot voor een gezamenlijke warming-up. Daarna begint voor elke leerling een arrangement met meestal vier activiteiten. De keuze is enorm: van Lowlandgames en een tandemrace tot theater, streetdance en wateronderzoek met Waternet. De activiteiten vinden plaats in en om het kasteel, op Forteiland Pampus (de Sanne Sophia vaart heen en weer) en de Grote Kerk in Muiden. De klassen worden zo veel mogelijk gemengd.
De hele exercitie begon toen Theo Calis, docent Nederlands op het Vechtstede, voor zijn schrijfclubje eens een kamer in het Muiderslot wilde huren. "Dat kon niet: het was het hele kasteel of niets", zo begint Calis zijn verhaal. Met het 20-jarig bestaan in het verschiet was het idee van een schoolproject snel geboren. Schoolleiding, leerlingen én ouders reageerden enthousiast en velen zetten hun schouders onder de omvangrijke organisatieklus.

17

Drama op spoor net voorkomen

WEESP Door met een noodstop zijn trein tot stilstand te brengen, heeft een machinist vrijdagavond een aanrijding met jongelui op het spoor bij Weesp voorkomen.

De jongelui waren bij de Lange Muiderweg op het spoor geklommen. De machinist zag het gevaar en handelde direct. "Ik kan niet genoeg benadrukken dat het spoor geen speelterrein is. Als een trein 140 kilometer per uur rijdt, heeft hij een remweg van enkele honderden meters. Het is echt levensgevaarlijk", zei ProRail-woordvoerder René Vegter. ProRail meldt dat spoorlopen een levensgroot probleem is, vooral bij mooi weer. Wie betrapt wordt op spoorlopen, kan een boete krijgen van 140 euro.

Boland neemt afscheid, nieuwe wijkwethouders voor Muiden en Muiderberg

Foto: Jessica de Jong.

MUIDEN Gisteren was het officiële afscheid van oud-wethouder Hendrik Boland. Hij was sinds de fusie onder meer verantwoordelijk voor Ruimtelijke Ontwikkeling. Verder was hij wijkwethouder voor Muiden en later ook van Muiderberg. Die rollen worden nu vervuld door respectievelijk Geert-Jan Hendriks en Barbara Boudewijnse.

50 jaar tennissen

Bart Juffermans bij het clubhuis dat ook al bijna 50 jaar staat.

Tennisvereniging De Hakkelaars werd in 1968 opgericht door 33 Muiderbergers. Het is nog steeds een kleine en gezellige tennisclub.

3

Van de lezers

Vrijwilligerscentrale

WEESP De Vrijwilligerscentrale van Versa Welzijn biedt deze week de volgende vacatures aan.

Supervisor
kantine FC Weesp

Voor het komende seizoen zoekt de voetbalclub iemand die de kantine op orde wil houden en de kantinevrijwilligers wil aansturen en begeleiden. Een functie voor mensen die het leuk vinden om ervoor te zorgen dat alles op rolletjes loopt. Organisatie: FC Weesp.

Flexibel vrijwilligerswerk
bij FC Weesp

Ook kijkt de voetbalclub uit naar vrijwilligers die zo nu en dan eens willen helpen bij bijvoorbeeld een evenement, het maken van een rooster of andere klusjes. Organisatie: FC Weesp.

Gastvrouwen en gastheren
Digi&Taalhuis Weesp

Het Digi&Taalhuis Weesp houdt elke dinsdag inloopspreekuur in de bibliotheek Weesp van 11.00 – 12.00 (niet in schoolvakanties). Het spreekuur is voor mensen met vragen over het leren van de Nederlandse taal. Als gastvrouw of -heer inventariseer je de vraag of behoefte en helpt de aanvrager op weg. Organisatie: Digi&Taalhuis Weesp.

Algemeen coördinator Voedselbank

De taken bestaan onder meer uit: coördinatie tussen logistiek, cliëntenzaken, werving en uitgiftes. Hieronder valt ook het delegeren van taken en verantwoordelijkheden. Aansturen van de organisatie, o.a. het houden van functioneringsgesprekken met coördinatoren en hoofden van afdelingen. Voorzitten en inspireren coördinatorenoverleg. Werkzaamheden continu analyseren en verbeteren. Tijdig het bestuur informeren over relevante zaken. Deze functie kan als duobaan worden ingevuld. Organisatie: De Voedselbank.

Chauffeur op de bus van Verpleeghuis Hogewey

Met de eigen bus van verpleeghuis Hogewey (maximaal 9 personen) leuke uitstapjes voor bewoners met dementie uitvoeren. De Hogewey verzorgt twee tot drie keer per week uitjes voor de bewoners met de eigen rolstoelbus naar diverse locaties, maar ook voor tandartsbezoeken wordt de bus gebruikt. Organisatie: Vivium zorggroep, Hogewey.

De Vrijwilligerscentrale houdt elke dinsdag van 13.30 tot 14.30 uur inloopspreekuur in Gebouw Papelaan 99, Weesp. Afspraak maken? Bel met (035) 6231100 of mail naar vcweesp@versawelzijn.nl.

Meer informatie op
versavrijwilligerscentrale.nl.

Supervisor kantine FC WEESP

Voor het aankomend nieuwe seizoen zoeken wij iemand die het op orde houden van de kantine en het aansturen van de vrijwilligers die daar werken wil begeleiden. Houdt u van regelen en vindt u het ook belangrijk dat alles in de kantine op rolletjes loopt dan zijn wij op zoek naar u !

Flexibel aan de slag bij FC WEESP

Verder zijn wij op zoek naar een flexibele vrijwilliger die goed kan samenwerken met de vrijwilliger coördinator van FC Weesp. Bijvoorbeeld hulp bij het maken van een rooster, assisteren bij evenementen of ander werk dat gedaan moet worden waarbij je zelf je

tijd - 2 uurtjes per week - kunt bepalen, dus alle hulp is welkom. Organisatie: FC Weesp

Gastvrouw/heer inloopspreekuur Digi&Taalhuis Weesp

Elke dinsdag hebben wij een inloopspreekuur in bibliotheek Weesp van 11:00 – 12:00 (niet in schoolvakanties). Het spreekuur wordt bezocht door inwoners van het Gooi met vragen over het leren van de Nederlandse taal. Als vrijwilliger luister je naar de vraag/behoefte en geeft (m.b.v. onze taalconsulent), advies over welk taalaanbod in de regio geschikt is.

Organisatie: DigiTaalhuis Gooi

Algemeen Coördinator(en) (m/v) VOEDSELBANK

De functie kan als duo baan worden ingevuld

Taken bestaan uit: Coördinatie tussen logistiek, cliënten zaken, werving en uitgiftes. Hieronder begrepen het delegeren van taken en verantwoordelijkheden. Aansturen van de organisatie, o.a. het houden van functioneringsgesprekken met coördinatoren en hoofden van afdelingen Voorzitten en inspireren coördinatoren overleg. Werkzaamheden continu analyseren en verbeteren. Tijdig het bestuur informeren over relevante zaken Organisatie: Voedselbank Gooi en Omstreken

Chauffeur op de bus van verpleeghuis Hogewey

Met onze eigen bus (max. 9 personen) leuke uitstapjes voor bewoners met dementie uitvoeren. De Hogewey verzorgt 2 tot 3 keer per week uitjes voor onze bewoners met onze eigen rolstoelbus naar diverse lokaties , maar ook voor tandartsbezoeken wordt de bus gebruikt. Organisatie: Vivium zorggroep, Hogewey

Inloop spreekuur elke dinsdag van 13:30-14:30 uur op Papelaan 99, 1382RK Weesp. U kunt ons ook bellen om een afspraak te maken, tel. 035-6231100 of mailen vcweesp@versawelzijn.nl.

Meer info op website www.versavrijwilligerscentrale.nl

Weerbericht

Licht wisselvallig, wat minder koel

Een gebied van hoge luchtdruk ligt bij de Britse Eilanden. Met een noordelijke stroming is het koel. Het hogedrukgebied trekt langzaam zuidoostwaarts. Daardoor gaat de wind draaien en komt vanaf donderdag uit zuidwest tot west. De temperatuur stijgt licht, maar het wordt tevens wisselvalliger met een iets toenemende neerslagkans bij gematigde temperaturen.

Donderdag en vrijdag

De nacht naar donderdag verloopt fris met een minimum van rond 8 graden. Overdag neemt de bewolking langzaam toe, met later kans op regen. De wind draait van noord naar zuidwest en is matig van kracht. Het wordt 20 graden. Vrijdag verloopt droog en het klaart geleidelijk op. Er zijn enkele perioden met zon. Bij een matige zuidwestenwind wordt het 21 graden.

Het weekeinde

Voor het weekeinde wordt licht wisselvallig weer verwacht. Er is een mix van bewolking en soms ook perioden met zon, met name zondag. Vooral zaterdag is er kans op enkele buien. Ook zondag kan er nog een bui vallen. De matige, op zaterdag soms vrij krachtige, wind waait uit zuidwest tot west. In het weekend ligt de maximumtemperatuur omstreeks 20 graden.

Weetje

Deze week is het met name dinsdag en woensdag koel met een maximum onder de 20 graden. Het is de bekende juni-koelte, die een deel van de junimaand kenmerkt. Soms duurt het enkele dagen, soms ook langer. Het staat ook bekend als schaapscheerderskou. De schapen werden dan geschoren om te voorkomen dat de huid van de dieren aan felle zon werd blootgesteld.

TV de Hakkelaars heeft mooi jubileumweekend achter de rug

De tennisclub bestaat dit jaar 50 jaar en regelde een clinic met John van Lottum

TV de Hakkelaars werd in 1968 opgericht door 33 Muiderbergers. Het is nog steeds een kleine, maar gezellige vereniging.

Les van een voormalig proftennisser, dat was het toetje op het jubileumweekend. Foto's Yvette de Vries

MUIDERBERG Met een knallend feest op zaterdag, dat pas eindigde om half drie in de ochtend, en een clinic van oud-proftennisser John van Lottum op zondag was het een onvergetelijk jubileum voor TV de Hakkelaars.

Vrijdag was het jubileumweekend nog rustig van start gegaan met een receptie met o.a. oud-leden. Maar zaterdag en zondag was er flink wat actie. De eerste dag van het weekend stond in het teken van de jeugd. Er waren spelletjes en uiteraard werd er ook getennist. Voor de clinic op zondag met Van Lottum hadden zich maar liefst 75 senioren aangemeld. Gewapend met tennisracket en een zonnetje in de rug ging deze, ooit nummer 62 van de wereld, de baan op van de Muiderbergse tennisclub. Hoog bezoek dus, alhoewel ze daar in Muiderberg wel aan gewend zijn. Alec Krajicek, zoon van, sloeg op zesjarige leeftijd zijn eerste bal bij de club. En ook Krajicek zelf was ooit lid. Bart Juffermans van de jubileumcommissie sprak van een zeer geslaagd jubileumweekend. "We hadden mooi weer, de receptie was goed bezocht, het feest was gezellig en er was een goede opkomst." Een mooie beloning voor de 1,5 jaar voorbereidingstijd die er in is gaan zitten. Zelf is Juffermans al 30 jaar lid van de vereniging en kan dus een aardig geschiedenisboekje volnschrijven. Mooie verhalen, zoals toen ze in de jaren 70 grond konden kopen van de buurman. Maar er was ook de daling in het ledenaantal. Nu telt de club nog zo'n 300 senioren en 80 jeugdleden. Juffermans hoopt dat ze door de nieuwe wijk, De Krijgsman in Muiden, flink wat nieuwe jeugdleden kunnen aantrekken. Die kunnen trainen, maar ook meteen meespelen in de competitie, belooft hij. Trots vertelt hij dat het tennispark eigendom is van de tennisclub. Een uniek plekje, midden in de natuur. "We hebben dus ook geen buren die we overlast bezorgen. In 2006 zijn alle gravelbanen vervangen door smash courts. Het grote voordeel daarvan is dat er minder onderhoud nodig is en er kan in de winter doorgespeeld worden. "Het onderhoud van de banen wordt gedaan door een groepje vrijwilligers." Daarmee sparen ze een hoop geld uit, dat weer besteed kan worden aan andere zaken.

Ambities

Bart Juffermans bij het clubhuis dat ook al bijna 50 jaar staat.

De tennisclub hoopt op meer jeugdleden vanuit het project De Krijgsman

Zo staat led-verlichting hoog op het verlanglijstje en de jeugdcommissie heeft haar zinnen gezet op een padelbaan. Padel is een kruising tussen squash en tennis en wordt gespeeld in een hok. Ze hopen hiermee ook extra (jeugd)leden aan te trekken. Verder moeten er over twee jaar vier banen gerenoveerd worden. Het geld voor dit alles is al apart gelegd. Juffermans glimlacht: "Het is leuk, een eigen tennispark, maar je moet wel ver vooruit denken."

Vaderdag op Forteiland Pampus

Varen op snelle RIB's tijdens Vaderdag. Foto: Pampus

MUIDEN Op Vaderdag, zondag 17 juni, belooft Forteiland Pampus het roer om te gooien voor alle vaders.

Niet meer in de file staan, geen ongemakkelijke stropdassen om of wéér eropuit gestuurd worden om het vuilnis buiten te zetten. Nee, als het aan Pampus ligt, beginnen op Vaderdag alle vaders aan een nieuwe en stoere levensstijl. Precies zoals James Brown het al bezong met 'Papa’s got a brand new bag!'

Stoere activiteiten

Forteiland Pampus laat op Vaderdag alles draaien om stoer eten en stoere activiteiten op het eiland. Of liever gezegd op het water, want daar gaan de snelste speedboten van de Waterhulpdienst vaders en andere familieleden een geweldig spannende ervaring geven. Er gaat loeihard geracet worden over het IJmeer. Zwemvest om en gesp je goed vast, want de snelle RIB's gaan zigzaggend onverwachte bochten maken op het water en dat gaat harder dan een achtbaan.

Maar de snelle speedboten zijn niet het enige waarmee Pampus van Vaderdag iets stoers maakt. Ook de barbecue wordt in de strijd gegooid, zodat er geluncht kan worden met sappige Beer Can Chickens! Een lekkernij waar de horeca van Pampus echt een feestje van maakt en waarvoor nog gereserveerd kan worden tot vrijdag 15 juni.
Natuurlijk ontbreken de gebruikelijke activiteiten niet zoals de Pampus Xperience, de gratis rondleidingen met een gids en het rondje Pampus met alle eyecatchers. Kortom, voor wie nog geen plannen heeft voor Vaderdag, is Pampus misschien wel de leukste place to be!

Meer informatie en kaarten bestellen voor de barbecue? Kijk dan op www.pampus.nl/events/vaderdag-2018.

Al het verkeer wordt geteld

GOOISE MEREN Of het nou gaat om auto's of brommers en scooters: al het verkeer in Bussum. Muiden, Muiderberg en Naarden wordt de komende weken geteld. Er staan meetkasten op zeker dertig plekken door de hele gemeente.

De meetkasten en telslangen tellen hoeveel verkeer er op bepaalde punten langskomt. Daarnaast worden op enkele kruispunten ook camera's geplaatst om de verkeersstromen vast te leggen.
Het onderzoek wordt gedaan omdat de gemeente werkt aan een mobiliteitsplan. Dat plan moet straks weergeven hoe de gemeente er op het vlak van verkeer en vervoer voor staat en wat er moet gebeuren om onder meer de doorstroming te bevorderen, sluipverkeer tegen te gaan en de verkeersveiligheid rond scholen te verbeteren. De meetkasten, telslangen en camera's houden overigens alleen bij hoeveel verkeer er langskomt voor het onderzoek. Als je te hard langs scheurt, levert je dat aan de hand van de kasten en camera's geen boete op.

Oppassen voor de processierups

Een processierups. Foto: Sjoerd Stoop

MUIDERBERG Door het hele dorp hangen waarschuwingslintjes voor de processierups. Dit nare beestje laat zich landelijk steeds vaker zien en kan voor behoorlijk wat overlast zorgen. Ook bij de gemeente Gooise Meren komen steeds meer meldingen binnen.

Volgens een woordvoerder van de gemeente is er in alle kernen overlast. Na een melding wordt een aannemer ingeschakeld die de beestjes met een speciale stofzuiger te lijf gaat. Vooral op plekken met veel eikenbomen is het oppassen geblazen. De processierups nestelt zich graag in deze bomen. Ze zijn te herkennen aan hun witte nesten. De overlast in Muiderberg voor mensen en dieren lijkt tot nu toe mee te vallen. Bij de huisartsenpraktijk in Muiderberg waren er in ieder geval nog geen meldingen bekend.

Vooral in juni overlast

De rupsen houden zich meestal in groepen op en trekken in processie over stammen of dikke takken naar de bladeren. Ze kunnen met z'n allen ook een eikenboom volledig kaal eten. De boom doorstaat zo'n aanslag meestal wel, maar voor mensen en dieren, die ermee in aanraking komen, kunnen de gevolgen behoorlijk vervelend zijn. In mei, als de blaadjes aan de bomen verschijnen, komt ook de processierups tot leven; in juni, als de beestjes volwassen zijn, is de overlast het grootst.

Jeuk en allergische reacties

De jeuk die ze veroorzaken is behoorlijk hinderlijk, maar er kunnen ook flinke ontstekingen en allergische reacties ontstaan. Er wordt gewaarschuwd voor rechtstreeks contact, maar ook voor losse haartjes die ronddraaien.

Contact opnemen met een arts kan in ieder geval nooit kwaad. Zeker niet als er sprake is van irritatie aan ogen of luchtwegen.

Midzomerpicknick samen met De Meiden van de Kade

Zingen in de tuin van het Muiderslot. Foto: Jasmijn Verhulst

MUIDEN Iedereen kan in de pruimenboomgaard van het Muiderslot op donderdag 21 juni genieten van de langste avond van het jaar tijdens de Midzomerpicknick.

Neem een goedgevulde picknickmand, dekentjes en je vrienden mee en zing uit volle borst mee met de liedjes van De Meiden van de Kade. Shantykoor De Meiden van de Kade zingt onder leiding van Vincent de Lange over de wrede zee, het zware zeemansleven, verre havens, de liefde en heimwee… Op het repertoire staan nummers van onder andere Rowwen Hèze, Jeroen Zijlstra, BLØF, De Dijk, Freek de Jonge, Ramses Shaffy, Thé Lau, de 3JS, Racoon en vele anderen. Er zijn ook liederen die speciaal voor het koor geschreven zijn of door dirigent De Lange zijn gearrangeerd. En geen zeemanslied zonder accordeon. Paulien Dekker en Annelies Verbist zijn twee zeer getalenteerde accordeonisten die voor het meeslepende effect zorgen.
De Midzomerpicknick begint om 18.00 uur en De Meiden geven om 18.30 en 20.00 uur een optreden. De entree is gratis en reserveren is niet nodig. De picknick gaat bij slecht weer niet door. Het Muiderslot laat op www.muiderslot.nl weten of het wel of niet doorgaat.

Sport- kampioenen gezocht

MUIDEN / MUIDERBERG Het sportseizoen 2017/2018 is bijna klaar. Deze krant is benieuwd hoeveel lokale teams kampioen geworden zijn.

Was jullie team dit seizoen het beste? Mail dan jullie kampioensfoto naar redactie@muidernieuws.nl. Leeftijd, categorie en soort sport graag vermelden, met een korte beschrijving van het team, het seizoensverloop en de beslissende wedstrijd. De foto's worden gepubliceerd in een eregalerij met kampioenen.

Alle veteranen bedankt!

Speeches aan het begin van het programma. Foto's: Bob Awick

BUSSUM Voor de eerste keer werd zondag de Regionale Veteranendag gehouden. Plaats van handeling was Bussum.

Hier kwamen veteranen vanuit Wijdemeren, Hilversum, Weesp en Gooise Meren op af. De hoop was met dit nieuwe concept meer veteranen te trekken. Met name jonge(re) mensen.

De dag begon met een mooie ontvangst. De veteranen kregen allemaal een witte anjer. Ook werd een lunch aangeboden. Gekozen werd voor de 'blauwe hap', een Indonesische rijsttafel zoals gebruikelijk is bij de Koninklijke Marine.

Historische voertuigen.
Burgemeester Han ter Heegde verwelkomt de veteranen.
Genieten van de blauwe hap.
Wie durft helemaal omhoog?
Veteranen op het podium.

Mooie woorden

Er waren mooie woorden van de burgemeester voor de militairen die in de oorlog hebben gestreden. Muziek was er ook, namelijk van het Goois Jeugd Orkest.
Alle betrokken burgemeesters legden een krans, waarna het Wilhelmus klonk.
Na dit officiële gedeelte kon ook het publiek binnenlopen. Zij konden onder andere een vraaggesprek met een veteraan bijwonen om zo meer te horen over hoe het is om uitgezonden te worden.

Verder draaide er een documentaire, was er een tentoonstelling en een presentatie over Nederlands-Indië. De kinderen konden de klimwand en de stormwand uitproberen of kijken bij de historische voertuigen die buiten opgesteld stonden.

Duizenden ondergrondse strijders gaan wateroverlast te lijf

Regenwormen losgelaten in Schildersbuurt

Het kriebelt, het kriebelt. Het loslaten van de duizenden regenwormen vorige week in de Schildersbuurt was een vies klusje, maar wel voor een goed doel.

De wormen loslaten was een beetje eng, maar ook erg leuk. Foto: Ymere/Coen Springelkamp

WEESP Ze woelen ondertussen al lekker door de grond: Ymere heeft woensdag de 184.000 regenwormen losgelaten om de steeds terugkerende wateroverlast voor de Schildersbuurt tegen te gaan. Schoolklassen van de Jozefschool en de Kors Breijerschool mochten de redders in nood loslaten.

Achter de flats aan de Jozef Israëlsstraat, Frans Halsstraat, Vincent van Goghstraat en de Rembrandt van Rijnstraat is al langer sprake van wateroverlast als het flink heeft geregend. De kleigrond laat het water slecht door en dus blijft het liggen. Pogingen er iets aan te doen, leidden tot niets. De wormen moet het probleem nu oplossen. Er zijn twee soorten wormen geplaatst: regenwormen en dauwwormen. Hoe gek het ook klinkt: regenwormen graven horizontale gangen, dauwwormen graven verticaal. Al met al moet het een hoop poriën opleveren die water beter doorlaten. Daar komt nog als extra voordeel bij dat planten ook beter wortelen.

Niet eng

Foto: Ymere

Wormen maken poriën waar water door wegstroomt

Het loslaten van de wormen door de twee schoolklassen leverde een hoop hilariteit op. "Het kriebelt, het kriebelt", riep Kaatje terwijl ze met een handvol wormen rondliep. Jongens uit haar klas wilden niet voor elkaar onder doen. "Wormen zijn helemaal niet eng. Je kunt er ook mee vissen. Ik zoek ze zelf altijd. Mijn opa zegt altijd dat vissen de dikste het lekkerste vinden."

Ook wethouder Maarten Miner (GroenLinks) hielp mee. "Weesp telt maar 20.000 inwoners en vandaag krijgen we er opeens 184.000 bij", grapte hij. "Maar mooi om te zien hoe je op een natuurlijke manier wateroverlast kunt oplossen. En dat is goed nieuws, want door de klimaatverandering valt er steeds meer regen in Nederland."

Resultaat

Het eerste resultaat van de woelende wormen moet over enkele weken al te merken zijn.

Hoe het schone water van de Vecht Weesp met Amsterdam verbond

Een zomer lang alles over Weesp en water in Museum Weesp

De zomertentoonstelling van Museum Weesp heeft ook een heel zomers thema: 'Weesp is water'. Leuk voor toeristen, maar ook voor Weespers.

Het water van de Vecht, hier op een oude prent.

WEESP Wat was de link tussen bierbrouwer Heineken en Weesp? En hoe werd de kwaliteit van dat goede Weesper water eigenlijk gemeten? Je komt het allemaal te weten in de tentoonstelling 'Weesp is water' in Museum Weesp.

Op een grote ronde tafel midden in de expositieruimte staan alle belangrijke elementen van de waterstad Weesp afgebeeld. Met veel foto's van hoe die plekken er in het verleden uitzagen. En dit deel van de tentoonstelling is interactief: bezoekers kunnen zelf bij iedere locatie de laatste foto plaatsen van hoe het er nu uitziet.

Het schone water van de Vecht was eeuwenlang heel belangrijk, als drinkwater - ook voor Amsterdam trouwens - en voor de productie van bijvoorbeeld jenever en bier. Een speciale waterproever in dienst van de gemeente Amsterdam had hier zijn kantoor. "Het pand is er nog, te herkennen aan het stadswapen van Amsterdam in de gevel, tegenover de Grote Kerk", vertelt conservator Lisette Zijp van het stadsmuseum. De Vecht en Smal Weesp vormden ook lange tijd een hoofdroute voor het vervoer van goederen en personen naar Amsterdam. Langs de Weespertrekvaart liep een jaagpad voor de paarden van de trekschuit, zien we op oude prenten.
Natuurlijk komt ook de recreatieve functie van water aan de orde. Iets waar zeker de bootjesmensen die ons stadje aandoen over mee kunnen praten. "Varen, vissen, zwemmen: de Vecht heeft Weesp veel gebracht op het gebied van toerisme", vertelt Zijp. De zomertentoonstelling is vooral gericht op bezoekers van buiten Weesp. Maar ook voor Weespers zelf is een bezoekje zeker aan te raden: er is nog genoeg dat we niet weten over de rol van het water voor de stad.

De waterproever van de gemeente Amsterdam had hier zijn kantoor

Ten slotte speelde het water ook een belangrijke rol in de verdediging van de vesting Weesp met de forten. "Het water als vriend, maar ook als vijand bij grote overstromingen: we laten het allemaal zien", vertelt Zijp. "Wat wij ook erg leuk vinden, is dat we voor deze tentoonstelling eens alle mooie schilderijen met het thema 'Water' uit ons depot hebben kunnen halen en nu kunnen laten zien. Daar hebben we normaal geen ruimte voor."

Varen en proeven

Expositie is onderdeel van Erfgoedfestival Groen in Gooi & Vecht

Een bezoekje aan de tentoonstelling – en vergeet de rest van het museum niet – kan gecombineerd worden met een stadswandeling en een vaartochtje over het echte water van de Vecht naar Fort Uitermeer. Samen met Weesp Marketing biedt het museum hier een mooi arrangement voor aan: 'Water, varen en jenever'. Zijp: "Natuurlijk wordt er ook geproefd, niet alleen jenever, maar ook Weesper bier en een lekker ijsje."

De tentoonstelling in Weesp is onderdeel van het Erfgoedfestival Groen in Gooi & Vecht dat tot 10 september plaatsvindt. Liefhebbers van kunst, cultuur en natuur kunnen ruim drie maanden genieten van de meer dan honderd activiteiten en tentoonstellingen op diverse locaties. Singer Laren, Huizer Museum, Museum Weesp, Kasteel-Museum Sypesteyn, de Vrienden van het Gooi, het Vechtstreekmuseum en Pinetum Blijdenstein organiseren speciale groene tentoonstellingen die al geopend zijn of binnenkort openen. In Museum Weesp is een boekje verkrijgbaar met alle locaties en activiteiten. Zijp: "Ik raad echt iedereen aan om eens een museum op fietsafstand in je eigen regio te bezoeken, bijzonder is dat er ook veel tuinen open zijn die je anders niet ziet."

Wat had de Amsterdamse bierbrouwer Heineken nu te maken met Weesp? Dat verklappen we natuurlijk niet. Ga vooral zelf kijken in Museum Weesp.

'Weesp is water' is nog tot 7 oktober te bezoeken, woensdag t/m zondag van 13.30 tot 17.00 uur.

Doolhof in de kerk, zagen aan de spits

Achter in de oude kerk ontstaan allerlei nieuwe ruimtes en gangen. Het geeft de indruk van een doolhof op een verlaten pretpark, maar het is dan ook nog lang niet af. Foto's: André Verheul

WEESP Terwijl de binnenkant van de voormalige Laurentiuskerk ingrijpend verandert, wordt er elders in Weesp gezaagd aan het herstel van de buitenkant.

Zagen aan het herstel? In een loods aan de Rijnkade zijn medewerkers van het gespecialiseerde bedrijf Schakel & Schrale aan het werk om de dikke houten balken van de nieuwe torenspits op maat te zagen en te verbinden. Later dit jaar worden deze houten onderdelen naar de Herengracht gebracht, waar ze op het kerkplein in elkaar worden gezet. Als de spits af is, wordt hij naar boven getakeld. In november moet het klaar zijn en ziet de toren er weer precies zo uit als voor de brand van 8 november 2016.

In de kerk gaat de oude Laurentius er juist met de dag anders uitzien. In twee derde van de ruimte is een etagevloer aangebracht, de eerste van drie tussenvloeren die er gaan komen. Onder die vloer zijn nu ruimtes ontstaan die afgewerkt worden tot kantoor, opslagruimte, toilet of stoppenkast, net wat er allemaal nodig is om de verlaten kerk zijn tweede leven te geven. Nu doet het nog aan als een doolhof op een verlaten pretpark. Het voorste deel krijgt een hoger plafond. Op de rand van de aangebrachte etagevloer staan straks de brouwketels voor het bierproeflokaal van Wispe. Het werk aan de kerk gaat nog maanden duren. Het WeesperNieuws volgt het op de voet.

In deze loods worden de houten delen van de torenspits op maat gezaagd. Een secuur klusje dat wordt uitgevoerd door Schakel & Schrale. Later dit jaar wordt alles op het plein voor de kerk in elkaar gezet en daarna naar boven getakeld.
In het voorste deel van de kerk komt het proeflokaal van bierbrouwer Wispe. Dit deel krijgt een hoger plafond. Waar de heftruck die plaat naartoe tilt, staan straks de koperen brouwketels.
De voormalige kerk wordt opgedeeld in etages. De vloer van de eerste etage is aangebracht en beslaat ongeveer tweederde van de ruimte. Het voorste deel krijgt een hoger plafond - en dat komt nog.

Meer foto's op
www.weespernieuws.nl.

De Expeditie: met 1200 leerlingen naar het Muiderslot en Pampus

Jubileum, eindfeest en ultieme uitdaging ineen

Met 1200 leerlingen op schoolreis? Gekkenwerk. Maar daar liet een projectgroep zich niet door weerhouden. Over drie weken is het zover.

Vanaf links: leerlingen Niels Miner en Emma van Ham, docent Theo Calis en betrokken ouder Paul Heere. Foto: Marieke van Veen

WEESP Het begon met een wild ideetje van docent Nederlands Theo Calis: het 20-jarig bestaan van het Vechtstede College aan de Amstellandlaan vieren met een groot mix & match-event op locatie. Dit plannetje werd letterlijk een expeditie. Woensdag 4 juli gaat het gebeuren.

"Ik wilde voor mijn schrijfclubje eens een kamer in het Muiderslot huren. Dat kon niet: het was het hele kasteel of niets", vertelt Calis. "Dat sprak enorm tot mijn verbeelding. Toen ontdekte ik dat de school richting het 20-jarig bestaan ging. En daarnaast had ik al langer het idee om alle afdelingen en teams eens lekker door elkaar te husselen om meer saamhorigheid te krijgen. Ik heb toen een balletje opgegooid bij de schoolleiding. 'Ja leuk! Regel het maar, Theo', zeiden ze.

Een schoolreisje regelen voor 1200 leerlingen red je natuurlijk nooit in je eentje. Calis wist zijn enthousiasme over te brengen op collega's, ouders en leerlingen. Samen zijn zij in november het idee gaan uitwerken. Paul Heere is een van die ouders: "Ons motto is 'Samen komen we verder'. Op de lagere school word je als ouder heel erg bij alles betrokken en dat vond ik ook altijd leuk. In het voortgezet onderwijs is dat toch minder. Dus toen deze kans zich voordeed, ben ik meteen ingestapt. Als je ziet wat we in betrekkelijk korte tijd voor elkaar hebben gekregen, dan is dat bijna niet te bevatten. Iedereen die we benaderden, kwam met geweldige ideeën. Het wordt een topdag."

De leerlingen kunnen kiezen uit ongeveer veertig activiteiten

Vanuit de 5vwo-klas zijn Niels Miner en Emma van Ham aangeschoven. Voor hun keuzevak Management & Organisatie is een van de opdrachten het organiseren van een evenement. Niels: "Dit viel daaronder, hoewel we nu wel meer een ondersteunende rol hebben dan wanneer het echt ons eigen event zou zijn. Maar het heeft ook veel voordelen: voor zo'n groot evenement moet ook veel meer geregeld worden: vergunningen, gesprekken met de gemeente. We leren hier heel veel van." Emma is het helemaal met hem eens: "En daarbij: een eigen evenement was waarschijnlijk uitgedraaid op lasergamen in de school of een filmavond in de aula, dan is dit toch veel toffer!"

Dit is de bedoeling: woensdag 4 juli komen alle leerlingen, docenten en vrijwilligers (in totaal 1400 man) bij elkaar op het Muiderslot voor een gezamenlijke warming-up. Daarna begint voor elke leerling een arrangement met meestal vier activiteiten. De keuze is enorm: Lowlandgames, een tandemrace, kanoën, schilderen, schrijven, fotografie, theater, streetdance, een CSI-spel, brandweerdemonstraties, wateronderzoek met Waternet, een escaperoom, mindfuck, braingames en nog veel, veel meer. De activiteiten vinden plaats in en om het kasteel, op Forteiland Pampus (de Sanne Sophia vaart heen en weer) en de Grote Kerk in Muiden. Bij de indeling wordt uitgegaan van de interesses van de leerlingen, de afdelingen worden zo veel mogelijk gemengd. Paul: "Het liefst willen we ook de leeftijden mixen, maar bij een sportwedstrijd is vier jaar leeftijdsverschil voor de jongere kinderen misschien te overweldigend, dus daar gaan we nog even goed naar kijken."

'Dit is toch veel toffer dan een filmavond in de aula?'

Financieel is de 40.000 euro kostende Expeditie bijna rond. De projectgroep is enorm onder de indruk van de omvangrijke steun - in geld en natura - van bedrijven, gemeente en ouders. Daar heeft de klas van Niels en Emma een grote bijdrage aan geleverd: De leerlingen hebben zelf de sponsors en fondsen benaderd en ook een klassenklussenbattle gehouden. Niels: "Dat laatste leverde misschien niet het meeste geld op, maar zorgt er wel voor dat iedereen een bijdrage levert en we het echt samen doen." De dag wordt afgesloten met een inzameling voor Stichting Het Vergeten Kind, dat zich inzet voor kinderen in probleemgezinnen. Dit goede doel hebben de leerlingen zelf uitgekozen.

Waarom praten we niet over onze psychische ongemakken?

Regionale campagne 'Hey! Het is oké' maakt psychische gezondheid bespreekbaar

Mensen praten niet gemakkelijk over hun psychische gezondheid. Reden voor de GGD Gooi en Vechtstreek om een campagne te starten.

De ambassadeur van Samen Sterk Zonder Stigma op het gezondheidsfestival. Foto: GGD

WEESP De helft van de mensen vindt het lastig om over hun psychische gezondheid te praten, zegt Rinelle van den Top, adviseur gezondheidsbevordering bij de GGD. "Wij willen met de campagne 'Hey! Het is oké' dit taboe doorbreken." Gelukkig voelen de meeste bewoners in Gooi en Vechtstreek zich goed, maar ook aan die mentale fitheid moet je blijven werken, stelt Van den Top. "Mensen zich daarvan bewust maken is het tweede speerpunt in onze campagne."

"Waarom praten we bij de koffie wel over fysiek ongemak, maar niet over wat ons in onze gedachten bezighoudt? Dat is toch vreemd?", vraagt Van den Top retorisch.

Moeilijk onderwerp

Beeld uit de campagne van de GGD.

'Mensen kunnen dan hun zorgen kwijt en dat lucht op'

Hoewel uit onderzoek blijkt dat vier op de tien Nederlanders te maken krijgt met psychische problematiek, is het een moeilijk onderwerp voor een gesprek. "Dat lijkt voor iedereen te gelden", vervolgt de GGD-adviseur. "Mensen praten zelf niet gemakkelijk over hun psychische gezondheid, maar ook de omgeving vindt het lastig om ernaar te vragen."

Mentaal vitaal

'Belangrijk om onderwerpen respectvol aan de orde stellen'

Reden voor GGD Gooi en Vechtstreek om met de campagne 'Hey! Het is oké' aandacht te vragen voor psychische gezondheid. Van den Top: "Op onze website ggdgv.nl/heyhelpt staat een onlinetest waarmee je kunt checken hoe mentaal fit je bent en hoe je dat ook kunt blijven. Mensen die nu al veel piekeren, slecht slapen of last hebben van stress kunnen kijken op snelbeterinjevel.nl. Drie onlinetrainingen helpen je om de klachten te verminderen."

Koffieautomaat

Behalve online brengt de GGD de campagne ook onder de aandacht met stickers op koffieautomaten met de vraag 'Hoe gaat het écht met je?'. "Juist bij de koffieautomaat raken mensen met elkaar aan de praat", legt de adviseur gezondheidsbevordering van de regionale GGD het idee achter deze actie uit. "Verder hebben we posters en filmpjes over het thema en bezoeken we samen met ambassadeurs van de Stichting Samen Sterk zonder Stigma gezondheidsmarkten."

Gezondheidsfestival

Zo waren Van den Top en haar collega's kort geleden aanwezig op het gezondheidsfestival in Muiden. "Wij stonden achter een stand met een ambassadeur van Samen Sterk, die na een verleden van psychische problematiek nu weer goed in het leven staat. Hij droeg buttons op zijn jas met alle oordelen over hem uit die mindere tijd: 'onbetrouwbaar', 'slechte ouder', 'verslaafd'. Hij vertelde wat deze oordelen met hem hebben gedaan. Veel bezoekers reageerden geschokt, maar het gaf ook aanleiding om met elkaar in gesprek te gaan."
Het lijkt zo eenvoudig om met elkaar over iemands psychische gezondheid te praten, maar de GGD-medewerkster heeft zelf gemerkt hoe lastig mensen dit vinden en hoe groot het taboe nog is. "Voor deze campagne heb ik gezocht naar iemand die zijn of haar eigen verhaal wil vertellen. Het is niet gelukt. Natuurlijk vind ik dit jammer, maar het is ook tekenend voor deze problematiek. Mensen blijven het toch lastig vinden om er open over te zijn."

Praten helpt

Toch is dat wel nodig, benadrukt Van den Top. "Praten helpt", zegt zij beslist. "Mensen kunnen dan hun zorgen kwijt en dat lucht op. Bovendien kun je door het bespreekbaar te maken vroegtijdig naar een instantie verwijzen of hulp inschakelen." Om het gesprek in goede banen te leiden is het wel belangrijk dat mensen onderwerpen respectvol aan de orde stellen, waarschuwt Van den Top tot slot. "Communiceer open, verdiep jezelf in de ander en check je eigen aannames door hiernaar te vragen.

ggdgv.nl/heyhelpt

samensterkzonderstigma.nl

snelbeterinjevel.nl

SportFair 2018: Gratis kennismaken met sport- en cultuuraanbod Weesp

Demo's van topsporters en regionaal talent, proeftrainingen en nog veel meer

Zondag zijn op Sportpark Vechtoever weer allerlei sporten uit te proberen. Foto: Marieke van Veen

door Marieke van Veen

WEESP Wie op zoek is naar een leuke sport of andere vrijetijdsbesteding voor zichzelf of voor de kinderen, is aanstaande zondag 17 juni welkom op de tweede Weesper SportFair. Dit jaar haken ook cultuuraanbieders en andere organisaties aan die op dit gebied iets voor Weespers kunnen betekenen.

Bezoekers kunnen tussen 11.00 en 16.00 uur kennis komen maken met het sport- en cultuuraanbod in de gemeente Weesp. Deze Weesper Sport- en Cultuurdag vindt plaats bij Sportpark Vechtoever. Entree en deelname aan de activiteiten zijn gratis.

Samen actief bezig zijn is goed voor lijf, leden en geest

Voor alle leeftijden
Tijdens de Weesper Sport- en Cultuurdag staan sport en cultuur in verschillende vormen centraal. Jong, oud, fit of juist niet zo in vorm: alle Weespers kunnen gezellig komen kijken en/of aan activiteiten meedoen. Vrijwel alle Weesper sportverenigingen en culturele organisaties presenteren zich. Er is een informatiemarkt, er zijn demonstraties van topsporters en lokaal en regionaal sporttalent, er kan worden meegedaan aan proeftrainingen en workshops en er zijn muziek- en theateroptredens.

Dit zijn de verenigingen en organisaties die zondag vertegenwoordigd zijn op de Weesper Sport- en Cultuurdag 2018:
Team Sportservice 't Gooi
Takemusu Aikido Weesp
Architect Martin Lette
Bibliotheek Weesp Gooi en meer
Body Stress Release
Het Centrum voor Jeugd en Gezin
Biodanza met Marlie
The Texas Stampede Dancers
ToerFietsClub Weesp
Golfbaan Weesp
Golfvereniging Weesp
Gymnastiekvereniging WVGV
Mixed Hockey Club Weesp
KMN Kind & Co
Koersbalclub De Vechters
Weesper Korfbalvereniging Argus
Museum Weesp
Popkoor FUNtastic
Sloeproeivereniging De Spiering
Schaatstrainingsgroep Viking
Genieten op de Vecht
Tafeltennisvereniging The Victory
De Weesper Tennis Club
De City of Wesopa
Theaterschool Zone1380
Voetbalclub FC Weesp
Volleybalvereniging Oberon
YogaToday
Zwemvereniging Triton

Vorig jaar was een succes
De eerste Weesper SportFair in 2017 pakte goed uit. Het evenement bracht honderden mensen op de been. Met de SportFair wil de gemeente inwoners stimuleren zich aan te sluiten bij een sportvereniging of andere club. Samen actief bezig zijn is goed voor lijf, leden en geest en zorgt voor sociale contacten en verbinding.

www.sportfair.nl.

Vechtloop maakt hardlopen toegankelijk voor iedereen

Het aftellen is begonnen, volgende week zondag is de 37ste Vechtloop. Foto: Marieke van Veen

door Marieke van Veen

WEESP Op zondag 24 juni, wordt de 37ste Vechtloop gehouden. Dit jaar kunnen de deelnemers meedoen met de 2½, de 5 en de 10 km. Voor de allerkleinsten is er een Mini-Kids-Run, waarbij de deelnemertjes op het hockeyveld zo veel mogelijk rondjes rennen.

Online inschrijven kan tot aanstaande zondag 16 juni via www.vechtloop.nl. Online-inschrijvers krijgen 15% korting op de deelnameprijs. Van woensdag 20 tot zaterdag 23 juni kun je je ook inschrijven bij Bijvoet Sport aan de Achtergracht. En op de dag van de Vechtloop is inschrijven ook nog mogelijk: tot 11.00 uur bij de start bij Manege Bleijenberg aan de 's-Gravelandseweg.

Dit jaar doen er negen Running Blind-koppels mee aan de Vechtloop

Hardlopen voor iedereen
De Vechtloop maakt hardlopen toegankelijk voor iedereen. Door bijdragen van onze sponsors kunnen we de prijs voor kinderen erg laag houden. Deelname aan de Mini-Kids-Run kost slechts twee euro in de voorinschrijving. Ook biedt de organisatie de slechtziende hardlopers van Running Blind de mogelijkheid om mee te doen. Dit jaar zullen maar liefst negen koppels van een slechtziende hardloper en een buddy aan de start verschijnen.

Mooiste hardloopplekjes
De deelnemers van de 10 kilometer lopen een ronde door het oude centrum van Weesp en een stuk langs de Vecht. Een schitterend decor voor het hardlopen. De afgelopen maanden maakte de organisatie van de Vechtloop samen met het WeesperNieuws een serie over de mooiste hardloopplekjes van Weesp, zie de laatste aflevering op pagina 25. Doe mee met de Dental Clinics fotowedstrijd en maak tijdens de Vechtloop ook een foto van een mooi hardloopplekje. Stuur ze in via www.vechtloop.nl/fotowedstrijd. De mooiste foto wint een dinerbon.

Raad je tijd
Voor de deelnemers en hun fans is er een leuke actie van Bijvoet Sport. Raad jouw tijd of de tijd van iemand die je aan wilt moedigen. Wie het dichtst bij de nettotijd komt, wint een sportbon van 35 euro. Meedoen kan via www.vechtloop.nl/raad-je-tijd.
Minder overlast
Dit jaar gaat alleen de 10 km door het centrum, waardoor dit gebied van 11.15 tot 12.30 uur afgesloten is voor verkeer. De Vechtbrug is afgesloten tot 15.00 uur.
De starttijden zijn als volgt: om 10.45 uur Mini-Kids-Run, om 11.30 uur 2½ km, om 12.00 uur 5 km en om 12.10 uur 10 km.

www.vechtloop.nl.

22 / 28

Simone Huy exposeert in Arte Temporale.

Donderdag 14 juni

Koffie inloop

10:00 uur | De Kazerne Muiden

Elke donderdagochtend is er koffie inloop in Buurtkamer de Kazerne. Alle inwoners zijn welkom voor een lekker kopje koffie van gastvrouw Lydia Bax.

Vrijwilligerswerk

10:00 uur | Versa Vrijwilligerscentrale

U krijgt informatie over onkostenvergoeding, verzekering, regels over vrijwilligerswerk en uitkering en een oriëntatie op wat er aan vrijwilligerswerk is. Aanmelden: www.vagev.nl.

Blazersband

18:00 uur | De Gooische Muziekschool

Doe mee met de blazersband! Kom lessen volgen op klarinet, altsax, trompet, bariton of trombone bij muziekvereniging Het Gooi aan de Dr. Schaepmanlaan 8 Bussum. Elke donderdag van 18.00-18.40 uur in de grote zaal BG. Kosten eenmalig 20 euro van eind mei tot 12 juli.

Kritisch denken

19:30 uur | Bibliotheek Naarden

Hersenen zijn Hip! Daarom organiseert Bibliotheek Gooi en meer in Naarden een avond over het brein i.s.m. Stichting Brein in Beeld. 14 juni gaat het over kritisch denken. De mensen van Brein in Beeld geven inzicht hoe wetenschappers het nieuws vandaag de dag benaderen. Entree 7,50 studenten € 5.

Vrijdag 15 juni

't Bussums GeheugenHuis

10:00 uur | Wijkcentrum Uit Wijk

't Bussums GeheugenHuis is een ontmoetingsplek, bedoeld voor inwoners van Bussum en omstreken met (beginnende) geheugenproblemen/dementie en hun mantelzorger. Contactpersoon: Esther Lindhout elindhout@versawelzijn.nl

SeniorWeb

10:00 uur | Bibliotheek Bussum

Elke vrijdagmorgen zit een team computer-deskundigen van SeniorWeb voor u klaar om uw vragen op het gebied van computers, laptops, tablets of smartphones te beantwoorden. U wordt kosteloos geholpen door vrijwilligers van SeniorWeb.

Expositie

13:00 uur | Arte temporale Bussum

Simone Huy maakt landschappen in olieverf. Ze is geïnspireerd door de natuur en probeert die weer te geven in grote kleurvlakken en lijnen. Er ontstaat zo een geabstraheerde weergave van de werkelijkheid.

Spelletjesmiddag

14:00 uur | WOC De Palmpit

Kosten € 1,-.

Hippe Haring 2.0

18:00 uur | Vestingmuseum

De Hippe Haring party is terug! Soroptimist International club Gooische Meeren organiseert wederom dit fundraising-evenement, waar alle opbrengsten ten goede komen aan Movement on the Ground voor vluchtelingen op Lesbos

concert

19:30 uur | Amaris de Veste

Het Gooi Leeft organiseert in samenwerking met de Stichting Muziek in Huis een concert van het Egeren Marselje duo. Adres: Koning Wilhelminalaan 1.

Zaterdag 16 juni

Foto-expositie

10:00 uur | deMess Naarden

Feiko Koster exposeert met 'Young & Talented' een selectie uit zijn portfolio over jonge getalenteerde musici.

Expositie

12:00 uur | Grote of St. Nicolaaskerk Muiden

'Wereldmensen' van het KCMM toont werk van 18 leden waarvan een aantal bij het begin van de vluchtelingenstroom al geëngageerd werk had gemaakt. Er is ook zeer recent werk speciaal gemaakt voor het thema. De materialen en de uitwerking van het thema zijn divers. Een kerkbezoek zeker de moeite waard.

Samen lunchen

12:30 uur | Brownies & Downies Bussum

Zoals gewoonlijk op de derde zaterdag van elke maand. De consumpties worden apart afgerekend. In verband met de reservering is aanmelding In 20 april bij Lidemey tel 035-8889959.

Muziek

14:30 uur | Vivium De Antonius Hof Bussum

Het ensemble De Thuiskomst geeft een concert. Adres: Lange Heul 32, Bussum. Het concert is in De Brink en duurt 60 minuten. Entree € 6.

Zondag 17 juni

Vaderdag

11:00 uur | Forteiland Pampus Muiden

Varen in een snelle raceboot en bbq.

Wandeling

14:00 uur | Oud Blaricummerweg

Wandelen met een natuurgids van de vereniging Vrienden van het Gooi door het oude landgoed "de Beek" Vertrek: 14.00 uur bij de ingang van het landgoed aan de Oud Blaricummerweg 7, Naarden. Info: www.vriendenvanhetgooi.nl/op pad

Soosmiddag

14:30 uur | WOC De Palmpit Bussum

DVD-voorstelling op groot scherm of gezellig zitten op het terras. I.v.m. vaderdag krijgen alle vaders een gratis drankje. Entree: gratis, dvd-voorstelling € 2,-.

Zomerveren

15:00 uur | deMess Naarden

Live vanuit deMess Naarden presenteert Kick van der Veer voor Radio NPO 5 'Zomerveren'. Er worden per voorstelling twee afleveringen opgenomen. De gasten zijn o.a. Katinka Polderman, Hans Dorrestijn, Mylou Frencken, Dorine Wiersma, Johan Hoogeboom en Ivo de Wijs.

Maandag 18 juni

Yoga voor iedereen

10:00 uur | WOC Spieghelwijck Bussum

Yoga om uw lijf soepel te maken en je geest tot rust te brengen.

Seniorencafé

10:30 uur | Brasserie Stokjes en Lepel

Nassaustraat 3 b te Bussum. De bijeenkomst is van 10.30 tot 12 uur. Ook niet- ASGMleden zijn welkom. De consumpties zijn voor eigen rekening.

Open eettafel

17:30 uur | WOC De Palmpit

Open eettafel met een vers bereide maaltijd. Kosten: Soep € 1,50, hoofdmaaltijd € 7,50 en toetje € 1,-, excl. drankjes. Aanmelden: 693 87 86 twee dagen van tevoren voor 12.00 uur.

Dinsdag 19 juni

Spreekuur Administratie

10:00 uur | De Kazerne Muiden

Inloop spreekuur van Versa Welzijn elke dinsdag van 10-12 uur(in de Buurtkamer,Kazerne)voor allerlei vragen over brieven, post en formulieren. Vrijwilligers geven deskundige hulp. Ook hulp bij inloggen Woningnet, controleren Toeslagen en aanvragen gemeentelijke regelingen zoals minimaregelingen

Volksdansen

10:00 uur | SCAN Naarden

Elke week is er volksdans les in de SCAN. Het is een gezellige kleine groep die tussendoor met elkaar koffie gaan drinken. De kosten per vier weken zijn €12,50. Voor informatie en aanmelding:06-13 69 84 34

Woensdag 20 juni

Spieghelcafé

10:00 uur | Spieghelkerk

Nieuwe 's-Gravelandseweg 34, Bussum. Loop even binnen voor een praatje en een kopje koffie.

Wandeltochten

13:00 uur | WOC Bellefleur

De duur van de wandelingen bedraagt ca. 1,5 uur. Kosten: geen. Start: 13.00 uur. Vertrek: WOC Bellefleur. Adres: WOC Bellefleur. Mackaylaan 11a in Naarden. Inlichtingen: Gré Poort: 035-6951686. Bezoek onze website: wwww.wocbellefleur.nl

Fietstocht

13:15 uur | WOC De Palmpit

Een korte tocht van ± 30 km met bestemming Ziekenhuis Zonnestraal en Utrechtse bossen. Onderweg wordt ergens aangelegd voor koffie of thee. Deelname is gratis, maar op eigen risico. Info: 035-6912926.

Talk & Music

20:30 uur | deMess Naarden

Als een talkshowhost en een singer/songwriter besluiten samen een mooie avond te maken, levert dat vast iets bijzonders op. Catherine Keyl en Patrick John MacKaaij nodigen dit keer Monique des Bouvrie en Paul Fagel uit!

Donderdag 21 juni

Meiden van de Kade

18:00 uur | Muiderslot Muiden

Het koor de Meiden van de Kade uit Muiden treedt op donderdag 21 juni 2018 vanaf 18:00 uur op tijdens de Midzomerpicknick op het Muiderslot. De organisatie van het Muiderslot stelt bij goed de tuin van het kasteel open voor het publiek. Entree is gratis.

PADI Proefduik

19:30 uur | PADI Duikcentrum Scuba Connection Naarden

Duiken altijd al een keer willen proberen? Schrijf je dan in voor een proefduik bij PADI 5* Duikcentrum Scuba Connection. Leren duiken kan al vanaf 10 jaar. Nog leren duiken voor je zomervakantie? Doe mee met een van onze proefduiken in zwembad de Lunet. Kosten van de proefduik zijn €35.

Zaterdag 23 juni

Foto-expositie

10:00 uur | deMess Naarden

Feiko Koster exposeert in deMess Naarden met 'Young & Talented' een selectie uit zijn portfolio over jonge getalenteerde musici.

Zondag 24 juni

De Wereld BBQ

15:00 uur | Speelweide 'De Groene Long' Bussum

De WereldBBQ is voor alle inwoners. Nieuwe- en geboren Bussumers bakken samen heerlijke hapjes voor andere inwoners van Gooise Meren. Vanaf 15.00 uur is iedereen welkom (tot 19.00 uur). Neem een klapstoel en een picknickkleed mee en kom naar het speelveld op de 'Groene Long'.

Zomerveren

15:00 uur | deMess Naarden

Live vanuit deMess Naarden presenteert Kick van der Veer voor Radio NPO 5 'Zomerveren'. Er worden per voorstelling twee afleveringen opgenomen. De gasten zijn o.a. Katinka Polderman, Hans Dorrestijn, Mylou Frencken, Dorine Wiersma, Johan Hoogeboom en Ivo de Wijs. Ben erbij!

Boekpresentatie

13.00 uur | Heart House

Dyveke Kok ervoer zelf de heilzame werking van CBD en besloot hierover te schrijven. Resultaat is een semi-wetenschappelijk boek over werking, indicaties, dosering, toediening, extractie van cannabidiol uit cannabis. Met gastsprekers en mogelijkheid tot signeren. Aanmelden via: info@gezondmetcbd.nl. Locatie: Huizerweg 54 Bussum.

Dinsdag 26 juni

Buurtspreekuur

11.30 | Wijkpost de Schakel

Start van een buurtspreekuur van de wijkcoaches, wijkagenten, de organisatie MEE en Wijkpost de Schakel. Iedere tweede en vierde dinsdag van de maand tussen 11.30 en 12.30 uur zullen alle professionals in De Schakel aanwezig zijn. U kunt dan terecht voor vragen over wonen, werk en inkomen, opvoeding en onderwijs, zorg en welzijn en over alles waar u hulp bij nodig hebt. Adres: Kol. Verveerstraat 74 Naarden.

LAREN Art Laren wordt gehouden op 15, 16 en 17 juni op de historische Brink, midden in het dorp. Op deze kunstbeurs onder de bomen wordt hedendaagse kunst getoond. Galeries staan in de rij om hier te mogen exposeren, maar de capaciteit is beperkt. Art Laren is een initiatief van Kiwanis Club Laren, mede om fondsen in te zamelen voor kinderprojecten over de hele wereld. Art Laren vormt de afsluiting van de Kunstmaand Laren.

Vanuit Zone1380 door naar het HBO

Trix van Erkel stroomt na Zone1380 door naar Toneelacademie Maastricht.

door Marieke van Veen

WEESP Maar liefst zeventig procent van de leerlingen van de vooropleiding Theater van Zone1380 stroomt dit jaar door naar de grote hbo toneelscholen. Denk hierbij aan Toneelschool Amsterdam, Toneelacademie Maastricht en de Koningstheateracademie in Den Bosch.

Daniëlle Meyer en Sara Kroos zijn ontzettend trots, het doorstroompercentage van dit jaar is een record. De vooropleiding heeft inmiddels een zeer goede naam opgebouwd en trekt hierdoor leerlingen vanuit het hele land. De theaterschool is sowieso groeiende, volgend jaar zijn er maar liefst twintig docenten nodig.

Nieuwe audities

Zondag 24 juni zijn er audities voor de vooropleiding. Deze audities behelzen een monoloog, een speloefening en een kort gesprek met een van de docenten. Aanmelden kan via het formulier op vooropleidingtheaterzone1380.nl. Voor deze auditie is nog een beperkt aantal plaatsen beschikbaar. Op zondag 2 september is de laatste auditiedag. De opleiding is voor jongeren tussen de 17 en 24 jaar die professioneel (theater)acteur willen worden, maar nog niet aangenomen zijn op een hbo kunstopleiding. Het is een 1-jarige opleiding van 16 uur per week.

Workshopdag

Op zaterdag 30 juni houdt de theaterschool bovendien een workshopdag met proeflessen en groepsaudities voor alle klassen. Voor de Juniorjaren en de Mini's is er geen selectie, voor de andere jaren wordt bekeken of de kandidaten geschikt zijn voor de theaterschool. Alle lessen vinden plaats in Theaterpand Weesp aan de Flevolaan. Hier vinden ook de uitvoering en andere voorstellingen plaats.

zone1380.nl

De mooiste hardloopplekjes

Jur vindt 'zijn' Middenstraat het leukste stukje van de Vechtloop.

WEESP Weesp is prachtig en zeer geschikt om een mooi rondje hard te lopen. In aanloop naar de Vechtloop op 24 juni laten we ambassadeurs van mooie hardloopplekjes aan het woord. Ter inspiratie delen zij hun prachtplek met de rest van hardlopend Weesp.

Wie?

Jur van der Slikke (48) woont al bijna twintig jaar in Weesp. Je kunt wel zeggen dat hij sportief is, hij houdt van wielrennen en hardlopen, en heeft zelfs al elf marathons gedaan. Jur is er trots op dat zijn bedrijf Save-Me een van de sponsors is van de Vechtloop. Door zijn bedrijf heeft hij het vaak zo druk dat hardlopen erbij inschiet. Maar voor de Vechtloop maakt Jur zeker tijd, want deze loop heeft iets speciaals voor hem. Vijf jaar geleden ontmoette Jur namelijk zijn (inmiddels) verloofde in het startvak van de Vechtloop.

Jurs mooiste hardloopplekje?

De korte Middenstraat in Weesp: "De Middenstraat is het mooiste en gezelligste straatje van Weesp, daarom ben ik ook heel blij dat ik hier mag wonen! Een straat om trots op te zijn. De route van de Vechtloop gaat door 'onze' straat heen. Zodra je door de bocht komt, vanuit de Hanensteeg naar de Middenstraat, hoor je alle buren al luid juichen, dat vind ik geweldig! Eigenlijk vind ik het stuk door de Middenstraat het leukste stukje van de Vechtloop."

Fotowedstrijd

Heb jij een favoriete hardloopplek in of rond Weesp? En komt de Vechtloop daar langs? Neem dan op zondag 24 juni je camera mee en maak een mooie foto van jouw hardloopplek en de lopers van de Vechtloop. Ga naar www.vechtloop.nl/foto en laat je foto('s) achter. Je maakt hiermee kans op een diner voor twee.

www.vechtloop.nl

Speciale sportlessen voor (zes weken) na de bevalling

Marloes Kratz en Annette Feije.

Weesp Een kind op de wereld zetten is topsport. Maar na een zwangerschap en bevalling zitten veel kersverse mama's toch wat minder lekker in hun vel. Marloes Kratz van For Better Shape en Annette Feije en B-Prepared slaan de handen ineen en geven sinds deze maand speciale Back in Shape-cursussen voor (net) bevallen vrouwen.

Meedoen kan vanaf zes weken na de bevalling. Na een keizersnede is het verstandig om minimaal acht weken te wachten. Tijdens de sportlessen werken de deelnemers onder deskundige leiding aan hun herstel. De cursus bestaat uit zes lessen van elk een uur en wordt gegeven op de dinsdag van 13.00 tot 14.00 uur. Het doel is weer vertrouwd worden met je lijf, terug in vorm komen en de conditie weer opbouwen.

De lessen vinden plaats bij For Better Shape aan de Papelaan 126B. De gym is tijdens de Back in Shape gesloten, waardoor het voor de deelneemsters mogelijk is om hun baby mee te nemen. Baby's die al kunnen kruipen of lopen kunnen echter beter niet worden meegenomen, dat is niet veilig in een sportschool.

www.b-prepared.nl

Save the date: Weesp Gastvrij

Weesp Handig om rekening mee te houden: zaterdag 30 juni is de vierde editie van Weesp Gastvrij, het culturele en culinaire shoppingfestival van Weesp.

In het historische centrum gebeuren tussen 10.00 tot 19.00 uur vele leuke dingen: live-optredens van kunstenaars, straatmuzikanten, straattheater en leuke activiteiten voor de kleintjes. De winkeliers hebben interessante aanbiedingen en creatieve extraatjes en op de gezellige terrassen zijn de lekkerste hapjes en drankjes te proeven.

Voorlopig geen Mamacafé door verbouwing

WEESP Vanwege de verbouwing van de bibliotheek is er voorlopig geen Mamacafé.

Bezoekers kunnen via de Facebookpagina Mamacafé Weesp contact houden en op de hoogte blijven van andere activiteiten, zoals samenkomen in de speeltuin. Het eerstvolgende Mamacafé is op dinsdag 4 september, aanvang 10.00 uur.

28 / 28