MuiderNieuws

13 april 2016

MuiderNieuws 13 april 2016


Toch zonnige Vlaggetjesdag

Koren zingen in de lentezon uit volle borst op de Herengracht. Foto: Bob Awick

MUIDEN - De beslissing om Vlaggetjesdag te verschuiven, blijkt een prima keuze te zijn geweest. Zondag werd Vlaggetjesdag ingehaald en het weer kon bijna niet mooier.

Met een nautische markt, zeemanskoren, lekker eten, drank en natuurlijk heel veel boten werd zondag alsnog de opening van het charterseizoen gevierd in de haven van Muiden. Vlaggetjesdag wordt traditiegetrouw altijd op tweede paasdag gehouden, maar dit jaar werd het evenement afgelast vanwege een storm die over het land trok.

Een prima beslissing. Door de storm zou een groot deel van de evenementen sowieso niet door kunnen gaan en het weer was zondag, tijdens Vlaggetjesdag, prima. De zon scheen volop, er stond weinig wind en het was aangenaam warm.

Het publiek had de weg naar Muiden gevonden en genoot zichtbaar van het evenement. De organisatie had het voor elkaar gekregen het grootste deel van het programma te verplaatsen. Veel schepen waren daardoor gewoon te bezichtigen.

Ook Pampus en het Muiderslot kregen veel bezoek. De organisatie kijkt tevreden terug.

Meer foto's van Matthijs Wink van Vlaggetjesdag zijn te vinden op pagina 5.

RvS bekijkt 25 april KNSF-plannen

MUIDEN - De Raad van State gaat maandag 25 april het bezwaar van Stichting Erfgoed Kruitpad tegen het bestemmingsplan De Krijgsman (KNSF-terrein) behandelen. Volgens de stichting klopt er geen hout van het bestemmingsplan.

Jacob Veenhuysen: "Het zal het laatste hoofdstuk zijn van een lang verhaal waarbij de kruitfabriek met het kruitbos met grote cultuurhistorische waarden speelbal werd van hogere politiek en een investeerder die hier een financiële klapper dacht te maken. Wij voelen ons gesteund door een brede achterban, dit blijkt uit de meer dan 240 zienswijzen. Als dit plan wordt vernietigd verzoeken wij Gooise Meren een procedure te starten om in alle openheid en met alle betrokkenen tot een beter bestemmingsplan te komen dat voldoet aan de eisen gesteld aan een goede ruimtelijke ordening."

Drie inbrekers gepakt na kraak Primera

MUIDEN - Drie inbrekers zijn aangehouden na een inbraak in Primera De Hoek waarbij sigaretten het doelwit waren. Zo vertelt de politie.

Rond half drie kreeg de politie de melding van een inbraak bij de Primera. Agenten die ter plaatse gingen vonden in eerste instantie niks, maar kregen al vrij snel aanwijzingen van omwonenden dat de inbrekers nog in een auto aan de Zeestraat zouden staan. In de straat werd inderdaad een auto gevonden en daarin zaten de drie inbrekers te wachten.

Agenten doorzochten de auto en daarin werd een grote hoeveelheid sigaretten gevonden. De drie inbrekers komen uit Amsterdam en zijn 17, 18 en 19 jaar oud. Ze zijn gearresteerd en zitten nog vast. Op de auto zaten kentekenplaten vast met plakband, dit trok meteen de aandacht van de politie. De platen bleken die nacht te zijn gestolen vanaf het Vestingplein.
De schade bij de Primera is groot. Het is niet de eerste keer dat de winkel doelwit werd van inbrekers. Al eerder werden er pogingen ondernomen om in de winkel in te breken. Vorig jaar zette de winkeleigenaar nog een foto online van twee mannen die probeerden een raam in te gooien. Dat mislukte toen.

80

procent van de tijd is de politie op tijd bij spoedgevallen. Zo berekent Nu.nl.

Van de lezers

Nieuwstad
De re-herindeling van de Nieuwstad krijgt zijn vorm. Voor iedereen is duidelijk dat het concept (parkeren, wandelen en fietsen) niet werkt. De Nieuwstad is te smal voor de huidige inrichting. Auto's parkeren overal, fietsers ook en ondernemers parkeren hun borden op de stoep. Mooi bedacht het grijze tegelrandje als grens, maar het versmalt alles. De lage drempel maakt het trottoir tot fietspad. Zo ook de voetgangersgebieden. Vanuit de Achtergracht is het door de voetgangersgebieden makkelijk van de AH via de Groenebrug en de stoep bij de Nieuwstraat te komen. Al die steegjes zijn voetgangerszones. Men heeft er maling aan. Slijkstraat idem dito. 'Ik moet alleen naar de Blokker', als ik uit de bakker stap en door een Baboe-fiets bijna word gepakt. Vroeger werden wandelgebieden beschermd door fietsonvriendelijke obstakels. Afstappen moest wel. De fietsrekken lijken een optie, maar mensen parkeren dwars op het trottoir waar ze moeten zijn en dat vinden zij hun recht. Zeg een fietser dat iets niet mag vanwege openbare orderegels en je hebt bonje aan je kar. Waarschijnlijk denken fietsen(de) ouders zich zo te kunnen positioneren. Als fietser houd je je aan de norm. En niet aan het idee dat je beter bent dan een auto. Verkeersregels en fatsoensregels zijn er voor ons allemaal.
Joost van der Enden

Jozefschool duikt in de geschiedenis van Weesp

Vossenjacht door Weesp. Foto: Anke ten Doeschate

WEESP - De Jozefschool zit midden in een project over de geschiedenis van Weesp. De lessen beperken zich niet tot de klaslokalen: de leerlingen gaan ook de stad in om het (nijverheidsverleden) van Weesp te ontdekken.

Zo hebben de kinderen van groep 5 en 6 een bezoek gebracht aan Fort Ossenmarkt. Cees Pfeiffer van de Historische Kring Weesp verzorgde een rondleiding.

IJs en meel
De kleuters nemen een kijkje in de keuken van Nelis' IJssalon, waar elke dag op ambachtelijke wijze vers ijs wordt gemaakt. De groepen 3 en 4 gaan naar molen De Vriendschap aan de Utrechtseweg, de enige Weesper molen waar nog meel gemalen wordt. En de groepen 7 en 8 nemen een kijkje in het gemeentemuseum.

Vossenjacht
Vrijdag hield de school een vossenjacht. Elke 'vos' vertelde iets over de geschiedenis van Weesp.
Het onderwerp leent zich ook voor leuke praktijkopdrachten, zoals ijsjes maken en een modelmolen bouwen. Groep 8 gaat chocolade maken. Deze chocolaatjes worden verkocht en de opbrengst gaat naar een goed doel.

Het project van de Jozefschool duurt nog tot vrijdag 15 april.

Weerbericht

Vrij wisselvallig, de temperatuur doet een stapje terug
Een rondtollend lagedrukgebied ten zuidwesten van de Britse eilanden bepaalt het weer. De windrichting varieert tussen zuidoost en zuidwest. Het is vrij zacht, maar nogal onbestendig. In het weekend worden de honneurs overgenomen door een Noord-Europees lagedrukgebied. De luchtstroming wordt dan west- of noordwestelijk en minder zacht. Het blijft vrij wisselvallig.

Donderdag en vrijdag
Voor donderdag is het meestal nog droog. Er is enige ruimte voor zonneschijn. Het wordt zo'n 15 graden, wat een gemiddelde ofwel 'normale' temperatuur is voor half april. Voor vrijdag wordt meer bewolking verwacht. De kans op soms wat nattigheid neemt toe. Het maximum ligt met 13 à 14 graden iets lager. Beide dagen waait een matige zuidwestenwind.

Het weekeinde
Voor zaterdag bestaat een vergrote kans op de ontwikkeling van enkele buien, maar er zijn ook opklaringen. Ook zondag is het wisselvallig met wederom een mengelmoes van zonneschijn en bewolking, met vooral in de nacht en ochtend kans op wat regen. Er waait een overwegend matige wind, draaiend van zuidwest naar west tot noordwest. Het wordt circa 13 graden.

Weetje
Langs de evenaar in het oostelijk deel van de Grote Oceaan vindt eens per circa 15 jaar een sterke opwarming plaats van het normaal koele zeewater. Dat verschijnsel heet 'El Niño'. Daar is sinds eind vorig jaar weer sprake van. El Niño heeft wereldwijd effecten op het weer. In ons deel van de wereld vooral in het lenteseizoen. De kans op een natte lente is dan groot.

Tuinders naar polder

Verhuizing dit jaar nog gepland

Impressie van de inrichting van de volkstuinen bij Hoogerlust

door Christian Pfeiffer

MUIDEN - Nog dit jaar moeten de tuinders van de volkstuinvereniging verhuizen naar hun nieuwe plek bij zorgboerderij Hoogerlust. Dat schrijft het college van B en W aan de raad.

De tuinders moeten vertrekken van hun huidige locatie bij de Westbatterij om ruimte te maken voor woningbouw op het KNSF-terrein. Bij de overeenkomsten die werden gesloten is bepaald dat de KNSF zelf een nieuwe locatie moest regelen voor de tuinders. Na onderzoeken kwam uiteindelijk Hoogerlust als beste uit de bus. Ook dat is in handen van KNSF.

Raad moet bestemmingsplan nog wijzigen

Het college: "De ambitie is om het zorglandgoed en de volkstuinen samen vorm te geven tot één samenhangend geheel waarin op een zorgvuldige wijze de volkstuinen ruimtelijk worden ingepast. De uitstraling en beeldkwaliteit van opstallen speelt hierbij een belangrijke rol."

Het ontwerp voor de volkstuinen op de locatie Hoogerlust is gebaseerd op een oppervlakte van 1,3 ha. voor volkstuinen. De volkstuinen zijn tussen het zorglandgoed en de Weesperweg geprojecteerd als een reeks verschillende tuinen. Daarbij is rekening gehouden met optimaal zicht op de Vecht. De kenmerkende openheid van de ruimte tussen de beplante erven aan de Vecht is zo groot mogelijk gehouden.

Om volkstuinen mogelijk te maken op de locatie moet het bestemmingsplan worden gewijzigd. Een voorstel daarvoor zal aangeboden worden aan de raad. Daarna kan er begonnen worden met de inrichting van het complex. Afhankelijk van de doorlooptijd van de bestemmingsplanprocedure zouden de tuinders eind 2016 of eind 2017 kunnen worden verplaatst, zo stelt het college. "Gestreefd wordt naar verplaatsing van de volkstuinen eind 2016."

De gemeente en de KNSF hebben in een overleg met de provincie Noord-Holland de plannen voor de volkstuinen bij Hoogerlust toegelicht. De provincie heeft tijdens overleggen aangegeven positief te staan tegenover de plannen. Ook omdat dit mooi aansluit op de plannen voor Hoogerlust.

"In de zomer van 2015 en in januari 2016 zijn er verschillende inloopavonden georganiseerd voor de leden van de tuindersvereniging over de nieuwe beoogde locatie en ontwerp. Van deze mogelijkheid is door een groot deel van de tuinders gebruik gemaakt. Op 29 januari 2016 heeft er een algemene ledenvergadering plaatsgevonden van de tuindersvereniging. De ledenvergadering heeft daarbij ingestemd met de verplaatsing van de vereniging naar de Hoogerlust. Hierbij heeft het bestuur een ruim mandaat gekregen om verder te onderhandelen", zo besluit het college.

Twee auto's over de kop op de A1, zes gewonden

Auto slaat over de kop. Foto: Politie Weesp

MUIDEN - Op de A1 bij Muiden zijn maandag twee auto's over de kop geslagen. Daarbij zijn zes mensen lichtgewond geraakt, onder wie vier kinderen.

Door het ongeluk werd de weg een tijd helemaal afgesloten. Een automobilist moest uitwijken en kwam tegen de andere auto aan, waardoor beide over de kop vlogen. De kinderen waren uit Zoetermeer onderweg naar een schoolreisje in het Muiderslot. Een getuige liet aan NH weten dat de hulpdiensten moeite hadden om bij het ongeluk te komen. Brandweermannen hebben zich rennend door de file heen een weg gebaand.

Gemeente praat over parkeren

GOOISE MEREN - Welke parkeerregels gaan er gelden voor de gemeente? En bovenal: wat gaat parkeren kosten? De gemeenteraad neemt komende maand voor het eerst de parkeernota onder de loep.

De gemeente moet gaan werken aan één parkeerreglement voor de gemeente Gooise Meren. Volgende maand wordt eerst gesproken over algemene parkeerregels, twee weken later over alle parkeergelden.

De gemeente vertelde afgelopen jaar nog te verwachten dat de parkeerregels waar nu aan gewerkt gaat worden over anderhalf jaar gaan gelden. Dan wordt bekend of parkeren goedkoper of duurder wordt en waar je zomaar met je auto mag staan. Nu gelden alle oude parkeerregels voor de woonkernen nog.

Volgende stap zoektocht burgemeester

GOOISE MEREN - Er wordt volgende maand meer bekend over de volgende burgemeester van Gooise Meren. De gemeenteraad stelt dan de zogenaamde profielschets vast.

Er wordt achter de schermen hard gewerkt aan de profielschets voor de burgemeester. Dat document vertelt aan welke eisen de burgemeester moet voldoen.

De gemeenteraad doet volgende maand, op woensdag 25 mei, haar zegje over de profielschets en stelt die dan ook vast. Als alles volgens plan verloopt wordt de burgemeester komend najaar voorgedragen en benoemd.

Nipte meerderheid tegen verdrag

GOOISE MEREN - Gooise Meren heeft woensdag tegen de associatieovereenkomst met Oekraïne gestemd: 50,5 procent stemde tegen, 48,9 procent was voor.

De opkomst lag op 38,8 procent. Over heel het land lag het opkomstpercentage op 32,2 procent.

Stemmen over de associatieovereenkomst met Oekraïne kon woensdag de hele dag. Het ging om een raadgevend referendum. In het stemlokaal konden kiesgerechtigden aangeven of ze voor of tegen het reeds bestaande verdrag zijn.

Vlaggetjesdag

Drukte op de Herengracht. Foto's: Matthijs Wink

MUIDEN - Muiden kan terugkijken op een zeer geslaagde Vlaggetjesdag. Fotograaf Matthijs Wink was erbij en maakte deze mooie fotoserie.

Wie overigens de volgende Vlaggetjesdag al in zijn agenda wil omkruisen, kan dat doen. Maandag 17 april 2017 staat de volgende editie gepland.

De terrassen zitten bomvol.
Ambacht speelt een belangrijke rol.
Kijken op bijzondere boten.
Oud-Hollands draaiorgel.
Het bleef tot laat nog druk.
Voor iedereen plezier op de kade.
Kraampjes met bijzondere waar.
Zeemansliederen overal te horen.
De kermis is er ook bij.
6 / 20

'De droom van Tindal is werkelijkheid geworden'

Het muzikale echtpaar Hans Roelofsen en Reina Boelens in hun statige Tindalvilla. Foto: Bob Awick

De nieuwe gemeente zit vol inspirerende inwoners. Lokale helden en bruggenbouwers. Solisten die veel voor buurt en medemens betekenen, teamplayers die anderen motiveren, nieuwkomers met frisse plannen en mensen die al jaren actief zijn. Wie zijn deze Gooise Meerders? De komende tijd stellen wij er een paar aan u voor. Deze week: Hans Roelofsen, basvirtuoos en eigenaar van de Tindalvilla: de plek voor kamermuziek.

door Jessica de Jong

BUSSUM - Alweer 30 jaar hebben Hans Roelofsen en Reina Boelens het genoegen om te wonen in de Tindalvilla in Bussum. Het prachtige pand werd in 1901 gebouwd en dient, precies zoals ooit bedoeld, als woonhuis met een muziekzaal. Kamermuziek klinkt regelmatig in het monumentale pand dat Roelofsen nauwgezet liet restaureren en daarbij volop participeerde. Zo bedacht hij hoe je gietmallen maakt om verloren gegane pilaarkoppen te reconstrueren reconstrueerde hij pergola' s bij de entree en serre; alles gaat zoals hij het bedacht heeft en zoals het past in het originele plaatje. Opmerkelijk als je bedenkt hoeveel vrijheid voor Roelofsen betekent en dat hij juist iemand is die graag buiten de lijntjes kleurt.

Als een monnik bestudeerde hij de bas.
Als kleine jongen op de bugel.
Roelofsen op 18-jarige leeftijd.

'Ik waardeer mooi werk waar mensen hun hart in leggen'

Een hippie, een monnik, een bouwer, een ouwehoer, een extraverte man, een muzikaal genie: Roelofsen blijkt vele kanten te hebben. Een paar jaar terug kreeg hij een lintje voor zijn verdiensten in de muziekindustrie. De muziek bracht hem veel, onder andere ook de Tindalvilla, die hij kon aankopen en behoeden voor de sloop.

Fanfare
De bas is het instrument van de Bussumer die oorspronkelijk uit Friesland komt. "Ik zat daar tot mijn veertiende bij de fanfare. Toen vond ik het wat gênant worden om in een uniform over straat te lopen. Maar we kwamen uit in het topsegment, we kregen gratis les en een instrument. Ik had een bugel." Roelofsen grijpt deze herinnering aan om even zijn gal te spuien over het hedendaagse muziekonderwijs. Hij pleit duidelijk voor deze vorm van culturele opvoeding.

'Ik heb eruit gehaald wat erin zat. Ik hoefde geen concessies te doen'

Als tiener met lang haar woonde hij in de pastorie in Kimswerd, vlak bij Harlingen. Zijn pa was directeur van de sociale werkplaats en in het weekend predikant. Pa was een echte notabele, blikt Roelofsen terug. "Ik ben opgegroeid als zondagskind. We hadden de ruimte. Ik speelde als bassist in een band en speelde piano. Ik wilde een vakopleiding doen, maar voor school kon ik niet warm draaien. Dat lukte alleen voor de muziek en dus werd het voor mij eerst Groningen en later het Amsterdam's conservatorium, waar ik met een 10 afstudeerde." Dat was het begin van zijn muzikale carrière.

Monnik
Als een monnik werkte hij tien jaar met de bas. Hij wilde de beste worden. "Ik vergat de tijd. Ik dompelde mij erin onder. Ik wilde één worden met het instrument. Maar eigenlijk vond ik de bas een klote instrument zoals hij voorheen bespeeld werd. Maar dit ding heeft mij de hele wereld over gebracht. Wat mij aansprak? De baspijpen van het orgel, het geluid dat je omsluit. Dat boeide mij. In de werken van Bach zijn alle stemmen gelijk, maar de bas is Jezus."

Classic meets Jazz

Hans Roelofsen en Reina Boelens slaan een brug naar jazzveteranen Ronald Douglas en Rob van Kreeveld. Hun optreden is op 23 april om 20.30 uur in de Tindalvilla. Kaarten via tindalvilla.nl.

Een eigenwijs dingetje
Op het conservatorium ging het hart van Roelfsen niet alleen sneller kloppen voor de bas, ook Reina kwam in zijn leven. "Een eigenwijs dingetje met rood haar", zo herinnert hij zich de eerste ontmoeting. "Ze wilde naar de kleinkunstacademie in Amsterdam en na een jaar heen en weer reizen werd ik het zat. We maakten steeds ruzie, dan moesten we het goed maken en dan was het weekend voorbij. En dus kocht ik een vrachtschip dat ik samen met mijn broer heb omgebouwd tot een woning." Roelfsen laat mooie foto's zien van vroeger. De tjalk, alles van hout, met aan boord de piano, de bas, een kachel en kleine kinderen die rondrennen. Hij wijst naar de lamp op de foto, die hangt nu boven de eettafel in de Tindalvilla.

Genietend van het vrije leven op het water in de binnenstad van Amsterdam gingen steeds meer deuren open voor de basvirtuoos. In 1981 werd hij de allereerste winnaar van de Nederlandse Muziekprijs, de hoogste onderscheiding voor een musicus in Nederland. Vanaf dan wordt hij overal voor gevraagd, tourt hij over de wereld en speelt hij met topmusici. Roelofsen heeft 5 cd's gemaakt die hoog scoren in de vakwereld. Hij is te zien op YouTube. "Naast mijn werk als parttime solobassist in het USO, NedPho en als conservatoriumdocent heb ik mij ingezet voor de verbetering van de contrabas, zowel wat betreft de uitbreiding van het repertoire als de bouw van bassen, strijkstokken en snaren. Ik heb eruit gehaald wat erin zat. Ik hoefde geen concessies te doen en dat kon ik mij permitteren."

De muzikale droom
De woonkamer van de Tindalvilla is de plek waar gemusiceerd wordt. Speciaal ontworpen voor de dochter van de eigenaar Louis Adrianus Tindal om te musiceren. "In mijn tijd is zijn droom werkelijkheid geworden. We hebben opera's in de tuin, een meesterpianist uit Wenen, een wonderkind uit Litouwen, Carel Kraayenhof met zijn bandoneon: ze komen allemaal. En ik speel zelf ook graag voor publiek. De droom van Tindal is werkelijkheid geworden."

Roelofsen heeft goede connecties. Ze komen allemaal graag naar Bussum, naar het intieme zaaltje. "Ik toon oprechte interesse. Ik spreek mensen aan op hun kwaliteit en waardeer mooi werk waar mensen hun hart in leggen. Het ambacht van de vaklieden en de organisatie van de architect zijn als die van de uitvoerende musici en de componist. Een mooie hut op een plekje met perfect uitzicht is als een song, een kasteel of een stadsplein in Florence een symfonie. We kunnen daar allemaal van genieten en ik deel het moois van de Tindalvilla en de onuitputtelijke voorraad mooie muziek al bijna dertig jaar met velen."

Wat verwachten de inwoners van hun gemeente Weesp?

Gemeenteraad begint aan stadsgesprekken voor bestuurskrachtonderzoek

Bewoners spreken de wethouder aan over het station. Nu gaat de gemeenteraad het gesprek aan over heel de stad. Foto: Marieke van Veen

WEESP - De gemeenteraad van Weesp wil van de inwoners weten hoe de gemeente functioneert en wat de inwoners van de gemeente verwachten. Dat inzicht wordt de basis van de beslissing die de raad in oktober van dit jaar neemt over de vraag of Weesp een samenwerking of fusie met andere gemeenten moet aangaan en met wie. De aftrap van dit proces is vanavond (woensdag 13 april, 20.00 uur) in Oversingel.

Een uitleg aan de hand van vijf vragen.

1. Wordt er vanavond gekozen of Weesp samengaat met Hilversum of Amsterdam?

Met Hilversum of Amsterdam? Dat is nu nog niet aan de orde

Nee. Die vraag is op dit moment niet aan de orde. Sterker nog: die vraag kan nooit het beginpunt zijn van dit proces. Wat de gemeenteraad wil, is eerst inventariseren waar de gemeente Weesp in de toekomst toe in staat moet zijn. Vervolgens wordt gekeken hoe de gemeentelijke organisatie er dan uit moeten komen te zien: kan Weesp het alleen of moet er worden samengewerkt? Dat noemt men een bestuurskrachtonderzoek. Pas daarna komt de raad aan de vraag toe: welke samenwerkings- of fusiepartner heeft ons het meest te bieden?

2. Hoe gaat de gemeenteraad dat inventariseren?

Dit gaat over de wensen van de inwoners en ambities van de raad

Door in mei en juni met zo veel mogelijk inwoners en vertegenwoordigers van verenigingen en maatschappelijke organisaties in gesprek te gaan. Dat noemen ze: stadsgesprekken. U moet zich daarbij bijeenkomsten voorstellen met vijftien à twintig mensen die hun mening geven, hun verwachtingen uitspreken en vragen beantwoorden van leden van de gemeenteraad.

3. Wat gebeurt er vanavond?

Verslag

De startbijeenkomst bestuurskrachtonderzoek vindt 13 april plaats in Oversingel aan de Hugo de Grootlaan; inloop vanaf 19.45 uur, aanvang 20.00 uur. Als dit artikel nog op tijd onder uw aandacht komt, kunt u zich aanmelden via weespmeeteigenkracht@weesp.nl. Een geluidsopname van de bijeenkomst en een videoverslag worden later aangeboden via de website van de gemeente en WeesperNieuws.nl.

Waarnemend burgemeester Bas Jan van Bochove, raadsgriffier Martin Frensel en raadslid Maarten Miner (voorzitter stuurgroep) gaan precies uitleggen hoe dit proces gaat lopen. Dus: wat de gemeente van plan is, hoe ze dit onderzoek gaat aanpakken, wie ze gaat uitnodigen, wat er met de uitkomsten gebeurt, enzovoort. Inwoners kunnen daarna vragen stellen en met aanvullende suggesties komen. Er hebben zich al meer dan dertig mensen voor deze avond aangemeld.
4. Waarom is dit nodig?

Al in 2005 kwam de provincie Noord-Holland tot de conclusie dat Weesp in zijn eentje onvoldoende bestuurskracht heeft. Hoewel zaken sindsdien zijn verbeterd, stuurt het provinciebestuur erop aan dat Weesp (net als andere kleinere gemeenten in 't Gooi) opgaat in een groter geheel. Daartoe is een bestuurskrachtmeting afgekondigd. Weesp zegt nu: ho ho, hebben we zelf ook nog wat te vertellen? Daarom dit bestuurskrachtonderzoek.

5. Is dat niet hetzelfde?

Lees het nog even goed terug: de provincie doet een meting, de gemeenteraad een onderzoek. Een belangrijk verschil, want een onderzoek gaat veel verder. De provinciale meting gaat niet verder dan de papieren optelsom van gemeentelijke taken en verplichtingen. Het onderzoek van de gemeenteraad opent nadrukkelijk de mogelijkheid om ook de wensen en verwachtingen van de inwoners mee te nemen en daarmee de ambities van de gemeenteraad. Dit gaat verder dan paspoorten en bouwvergunningen, het gaat ook over de inrichting van de stad, het aanbod van voorzieningen en de ambities op het gebied van onder meer toerisme, zorg en leefbaarheid. Vandaar dat de stadsgesprekken nodig zijn. De uitnodigingen daarvoor volgen snel.

Burgemeester, bedankt voor het nieuwe schoolplein!

Nienke op het plein met de brief van de burgemeester. Foto: Merel van Kesteren

door Merel van Kesteren

WEESP - De gemeente Weesp heeft het schoolplein van de brede school Kors Breijer aan de Papelaan aangepast nadat er klachten over de beplanting waren. De leerlingen zijn erg dankbaar voor deze beslissing en kunnen nu weer fijn op het schone plein spelen.

Al snel na de oplevering in 2013 bleek dat het nieuwe schoolplein van de brede school Kors Breijer toch niet helemaal geschikt was. De speelbelasting was te hoog om de beplanting een kans te geven om te groeien en er was weinig verhard oppervlak beschikbaar om op te spelen. Hierdoor werden de gangen en met name de ingang van de school steeds erg vies, aangezien de kinderen in de modder speelden.

Aanpassingen
Met een aantal aanpassingen zijn deze problemen hopelijk opgelost. Zo zijn de paadjes verbreed of verlegd, een aantal speelobjecten zijn verplaatst en aarde is vervangen door tegels. Ook is het materiaal van de ondergrond voor de speeltoestellen vervangen door kunstgras om te voorkomen dat het plein na een regenbui weer modderig wordt.

Bedankt
De leerlingen van de brede school Kors Breijer zijn de gemeente in ieder geval dankbaar. Zo schreef Nienke uit groep 7 een bedankbrief naar burgemeester Bas Jan van Bochove. "Ik ben blij dat ik mijn nieuwe schoenen eindelijk weer aan kan trekken naar school zonder dat ze vies worden als ik buiten speel." Trots is ze op het feit dat hij haar een brief terug heeft geschreven met daaronder de handtekening van de enige echte burgemeester.

12 / 20

Weespermoppen voor prins Willem III en zijn gevolg

Foto: Ruth van Kessel

In stijl in een prachtige koets kwam zaterdagmiddag prins Willem III aan op het stadhuis. De prins, vergezeld door de 17de-eeuwse vestingbouwer Menno van Coehoorn, bezocht Weesp als een van de stops op de 90 kilometer lange prinsentocht langs de vestingsteden van de Oude Hollandse Waterlinie. Koninklijke Harmonie De Adelaar zorgde voor een muzikaal onthaal en wethouder Astrid Heijstee deelde Weespermoppen uit en nam op haar beurt de nieuwe wandelkaart van de waterlinie in ontvangst. Met dit hoge bezoek is het Waterliniejaar geopend.

Gert de Bruin zoekt zijn jeugdliefde Anneke Wildeman

'Ik zou haar heel graag nog eens zien'

door Marieke van Veen

WEESP - Gert de Bruin heeft naar eigen zeggen het hele internet afgespeurd, maar zijn jeugdliefde Anneke Wildeman kan hij nergens vinden. Omdat ze in Weesp heeft gewoond, doet hij een beroep op de lezers van het WeesperNieuws.

Schoolbank, Facebook, Telefoongids.nl, Google: de nu 62-jarige Gert de Bruin heeft tot dusver weinig geluk in zijn zoektocht.

Uit het oog
Begin jaren zeventig kreeg hij een relatie met de bijna tien jaar oudere Anneke Wildeman. Ze werkten destijds samen bij aannemingsbedrijf Fokkens in Naarden. "Toen het uitging, verwaterde het contact en verloor ik haar uit het oog. Haar geboortedatum weet ik nog: 19 april 1944. Ze zou dus binnenkort 72 jaar worden. Maar het kan natuurlijk ook dat ze niet meer in leven is... Dat realiseer ik me terdege."

'Als ze nog in leven is, viert ze 19 april haar 72ste verjaardag'

Jan Tooropstraat
Volgens De Bruin heeft Anneke in de Jan Tooropstraat gewoond: "Misschien is ze ook wel in Weesp geboren, maar in de Tooropstraat woonde in ieder geval haar moeder." Anneke had één broer volgens De Bruin: "Arnoud. Maar die is volgens mij overleden. Ik vond zijn naam in een online register van de graven op Carspelhof."

Bijpraten
Waarom gaat de Apeldoorner 45 jaar later naar zijn jeugdliefde op zoek? "Ik vind het jammer dat we elkaar uit het oog zijn verloren. Ik zou haar graag nog eens willen zien. Ik ben benieuwd hoe het haar vergaan is en hoe haar leven er nu uitziet."

Tips?
De Bruin hoopt dat er Weespers zijn die weten waar Anneke is en hem met haar in contact kunnen brengen. "Mijn zoektocht heeft niets opgeleverd en ik weet geen andere manier meer dan deze oproep om tot een resultaat te komen." Reacties en tips kunnen gemaild worden naar marieke@weespernieuws.nl.

Mislukte inbraken bij supermarkt en opticien

WEESP – Een inbraakpoging bij de Albert Heijn aan de Achtergracht is woensdagochtend gezien. Ondanks een grote zoekactie werden de dieven niet meer gevonden. De politie hoopt dat eventuele getuigen zich nog melden.

Rond 04.15 uur kwam een inbraakmelding binnen. Twee mannen probeerden aan de voorkant van de winkel een raam in te slaan. Een ander stond op de uitkijk. Toen het niet lukte, gingen de mannen er vandoor. Hun inbrekersspullen lieten ze achter.

De politie heeft een signalement: de twee vluchtten weg op een champagnekleurige scooter. De man die op de uitkijk stond, ging weg op een fiets. Hij was rond de 20 jaar, 1.80 meter lang, met een donkere trainingsbroek en een zwart hoofddeksel.

Het was niet de enige inbraak die mislukte. Zondag om 01.30 uur werd geprobeerd de ruit van opticien Vroom & Nobbe in winkelcentrum Hogeweij in te slaan. Ook daar lukte het niet. Een man met een grijze capuchon werd gezien toen hij wegging richting Kastanjelaan.

Van beide zaken zoekt de politie getuigen. Die kunnen zich melden op 0900-8844.

2010: de overname van Solvay door Abbott

Protestbord op het hek langs de N236. Foto: Christian Pfeiffer

WEESP - Het WeesperNieuws bestaat 25 jaar en blikt daarom terug op nieuws uit het verleden. Deze week: de overname van Solvay door Abbott in 2010. Als gevolg hiervan kwamen honderden mensen op straat te staan.

Als in 2009 bekend wordt dat Solvay Pharmaceuticals de farmacietak wil verkopen aan een Amerikaans concern, houdt menigeen zijn hart vast. Wat zouden de gevolgen zijn voor de (Weesper) werknemers van het bedrijf?

In februari 2010 worden de papieren getekend en is de overname van Solvay door het Amerikaanse Abbott officieel rond. Enkele maanden later maakt Abbott bekend dat het overweegt om een groot deel van de activiteiten in Weesp door te verkopen, waaronder de vaccinproductie. Weer twee maanden later wordt naar buiten gebracht dat het concern van de verkoop afziet. Het personeel haalt opgelucht adem, maar die opluchting duurt niet lang.

Reorganisatie
In september kondigt Abbott een grootscheepse reorganisatie aan. Er worden in Weesp 510 banen geschrapt, ongeveer de helft van alle arbeidsplaatsen. Alle onderzoekslaboratoria gaan dicht. Vakcentrale CNV noemt het schrappen van 510 banen bij Abbott in Weesp het zwartste scenario denkbaar. De directie stelt samen met de vakbonden een sociaal plan op, waarmee het personeel akkoord gaat. Werknemers krijgen forse vergoedingen als zij vrijwillig vertrekken. Ook de tekorten van het pensioenfonds worden door Abbott aangevuld.

Onrust
Medio 2011 werken er nog maar zo'n 400 mensen bij Abbott Weesp. De situatie is onrustig. Onderhandelingen over een nieuwe CAO lopen spaak: "Sinds Solvay in handen is van het Amerikaanse Abbott waait er binnen de poorten een hele andere wind", zo laten werknemers weten.

Bollenfestijn in de theetuin

WEESP - De lente wordt volgend weekend weer uitbunding gevierd in de Theetuin. Dan is er weer het jaarlijkse Bloembollenfestijn.

Er is speciaal voor het Bloembollenfestijn een kleine markt waar verschillende kwekers hun planten aanbieden: bijzondere soorten planten die ook in de modeltuin groeien, tweejarigen, bloembollen en potten met bloeiende bollen (bol-op-pot). Daarnaast zijn er streekproducten en diverse tuincadeautjes geïnspireerd op bloembollen verkrijgbaar. Op zaterdag komt een mandenvlechter met eigen rieten manden en worden er demonstraties manden vlechten gegeven.

Ook is er dit jaar een speciale kraam met hout, grote schijven en houtblokken voor creatieve doe-het-zelvers. In het Theehuis is een expositie van Edith Brinkmann en in deze oude, sfeervolle munitieloods is het ook mogelijk iets te drinken en te eten.

De Theetuin en het Theehuis zijn deze drie dagen open van 10.00 tot 17.00 uur. De toegang is gratis.

Wijkteam deze zomer weer op volle sterkte

WEESP - Nog deze zomer moet het aantal wijkagenten in Weesp weer op peil zijn. Dat laat burgemeester Van Bochove weten.

Het wijkteam van de politie Weesp bestaat op papier uit 4,5 fte, maar in de praktijk lopen er op dit moment minder agenten rond. Dat heeft de aandacht van de burgemeester, die de zaak heeft aangekaart bij de politie.

Burgemeester Van Bochove hoopt dat medio juni het team weer op volle sterkte is. "We zijn daar nu druk mee bezig."

Speld voor Paula Mulder

WEESP - De zilveren speld van de Kreatieve Groep Weesp is uitgereikt aan Paula Mulder. Zij neemt afscheid van het bestuur.

Voorzitter Paul Blonk speldde de versierselen op. Dit als dank voor haar jarenlange inzet als begeleider keramiek, commissielid expo en als bestuurslid. Blonk roemde haar om haar grote inzet en betrokkenheid bij de vereniging.

Een Oranjefeest voor jong en oud

Last minute Oranjecomité heeft programma voor Koningsdag klaar

Jacqueline, Ricardo, Guido, Karin, Bert en Jeroen zijn het Oranjecomite van dit jaar. Annegien ontbreekt op de foto.

door Ruth van Kessel

WEESP – Het programma voor Koningsdag 2016 is rond, zo meldt het last minute Oranjecomité trots. En nu de feestelijke dag nadert komt het aan op het invullen van de laatste ontbrekende zaken: zijn er genoeg vrijwilligers? Komen we uit met de verkeersregelaars? Afgelopen maandag kwam de groep weer bij elkaar: vol enthousiasme en in de rotsvaste overtuiging dat Weesp zonder Koningsdag absoluut geen optie is.

Koningsdag 2016 gaat een feestelijke dag worden in Weesp. Onder aanvoering van Karin Sonneveld komt het uiteindelijk allemaal goed met het Oranjefeest, dat volgens eerdere berichten ten onder leek te gaan aan een gebrek aan mensen die de organisatie op zich wilden nemen. De laatste jaren was die in handen van Annelies Westra: zij regelde voor Koningsdag 2015 eigenlijk alles in haar eentje. Zij gaf dit jaar aan dat ze dat niet nog een keer op die manier ging doen en dat als er zich geen mensen zouden melden om samen met haar de organisatie op zich te nemen, ze ermee zou stoppen.

'We hebben er erg veel plezier in om dit te organiseren'

Dus dan maar geen Koningsdag in Weesp, zoals het WeesperNieuws eind februari kopte? Dat kan echt niet. Het bericht schudde de juiste groep mensen wakker. Sonneveld was er een van: "Met mij waren er ineens allemaal mensen die vonden dat dat niet mocht gebeuren. We zijn een samengeraapt groepje dat elkaar anders niet snel zou zijn tegengekomen. De grap is dat we allemaal heel verschillend zijn, maar het klikt en we gaan allemaal voor hetzelfde doel: Weesp kan niet zonder een Oranjefeest op Koningsdag. We werken onder de vlag van de Oranjevereniging en het programma ligt voor een deel in het verlengde van onze eigen interesses. En al was het kort dag, ook vergunningtechnisch zijn we erin geslaagd een mooi programma neer te zetten." Sonneveld vertelt enthousiast over de totstandkoming van de groep.

Zo maakte de 23-jarige Ricardo van Lunteren zijn opwachting. De ondernemer heeft zijn eigen bedrijf LUNTEC dat licht- en geluidstechniek verzorgt bij festivals. Hij verzorgt het avondprogramma op het podium op het Grote Plein. De andere jonge onderneemster in de groep is Annegien van Harten van Dansschool Van Harten. Zij neemt het dans- en muziekprogramma op het Grote Plein overdag voor haar rekening. Jacqueline van Schaick heeft een ergotherapiepraktijk in Weesp. Vanwege haar affiniteit voor ouderen stortte zij zich op de organisatie van de zangactiviteit in Oversingel. Verder is daar Guido de Bruin, een logistieke man, die gewend was evenementen te organiseren in zijn vorige woonplaats Doorn. Hij woont nog maar kort in Weesp. Dan Bert Gentenaar, die alles weet van het organiseren van verkeersregelaars en EHBO bij evenementen. "De zevende man die ons helpt met alle kleine details, zijn grote netwerk en betrokkenheid bij de Oranjevereniging, is Jeroen Stork. Hij werkt bij de plantsoenendienst en kent de weg bij de gemeente. We beleven allemaal plezier aan de organisatie", zo besluit Sonneveld haar verhaal. Zelf is ze psycholoog, dol op organiseren en actief bij MHCW.

Programma
Koningsdag start op Oversingel waar samen met Koninklijke Harmonie De Adelaar het Wilhelmus wordt gezongen. Daarna is de aubade op het stadhuis waar ook de Oranjeborrel is. De kindervrijmarkt is dit jaar aan de Nieuwstad en de Oudegracht, de braderie op de Nieuwstraat. Voor de kinderen zijn er aquabal, een stormbaan op het Binnenveer, een springkussen aan de Nieuwstraat en optredens van kindergroepen op het Grote Plein. Voor de jeugd biedt datzelfde podium een programma met een dj en een lasershow. Het volledige programma vindt u volgende week in het WeesperNieuws.
De organisatie zoekt nog mensen die mee willen helpen en verkeersregelaars. Stuur een mail naar koningsdagweesp@xs4all.nl of bel naar 06-82195787. Voor een kraam op de braderie bel met Rob van Zomeren: 0294-491391.

Nieuwe school hier betekent minder lokalen daar

Verhuizing Jozefschool mogelijk niet voldoende

De stadsuitbreiding is nog lang niet af. Er moeten hier nog 2750 woningen en minstens één school bij.

vervolg van pagina 1

De school of scholen in de Bloemendalerpolder moeten ongeveer komen waar nu het oudste en het nieuwste deel van de wijk Leeuwenveld elkaar ontmoeten. Nu is dat nog aan de buitenrand van de wijk, over tien jaar ligt dat midden in de bebouwing.

De dalende trend op de bestaande scholen zorgt voor een complicatie. Een gemeente mag niet zomaar lokalen bijbouwen als er elders in de stad structureel lokalen beschikbaar zijn. Om de scholen in het Leeuwenveld mogelijk te maken, zullen er dus lokalen of zelfs scholen in de stad moeten verdwijnen. De verhuizing van de Jozefschool is mogelijk niet voldoende om in balans te komen. Een vernieuwing en/of combinatie van de twee scholen in Aetsveld, waarbij minder lokalen terugkeren dan er nu zijn, zou een optie kunnen zijn waar de gemeenteraad op een gegeven moment voor zou kunnen kiezen. Een concreet voorstel hiervoor ligt er overigens nog niet.

Procedure zandtransport zorgt nu al voor zes maanden vertraging

Bij de toewijzing voor het nieuwe schooljaar kwamen recent voorbeelden naar boven van ouders die hun kinderen niet op de school van hun eerste en soms zelfs tweede voorkeur geplaatst zagen worden. Eijking: "Dat duidt erop dat er minder speling zit om een school naar keuze te kunnen krijgen. Naarmate de oplevering van de nieuwe school in het Leeuwenveld later wordt, wordt dat probleem nijpender", zo wijst hij naar de zandkwestie. Die draait om het bezwaar dat enkele Weesper bedrijven hebben tegen het langsrijden van zandauto's. Het zand voor het inklinken van de enorme bouwvlek wordt gelost langs het Amsterdam-Rijnkanaal en moet dan met zandauto's, over een stukje van het bedrijventerrein, naar de polder worden gereden. Het gaat om circa 280 vrachtwagen per dag, 125 dagen lang voor de eerste bouwfase. Zeven bedrijven, waaronder Denso, Fontijn, B2C Europe en Carlisle, zijn naar de rechter gestapt omdat ze vinden dat de gemeente de zaak onjuist heeft geregeld. De zaak wordt op 21 april behandeld. Er ligt al een voorlopige voorziening, wat inhoudt dat er geen zandtransport mag plaatsvinden zolang er geen uitspraak is gedaan.
Geen zand betekent geen woningen en geen school. Zover zullen de betrokken partijen het niet laten komen. Maar de zes maanden vertraging die het zand rijden nu al heeft opgelopen, zijn zes maanden dat de school later open kan. Volgens Theo van Kan, woordvoerder namens de verwerende bedrijven, hebben B en W bij de vergunningverlening voor het zandtransport steken laten vallen en mag de vertraging niet aan de bedrijven verweten worden.

TANDPROTHETISCHE
PRAKTIJK WEESP

Theo Nuyens
Kunstgebitten en reparaties
klaar terwijl u wacht
(ind. mogelijk)
Bent u slecht ter been,
wij komen ook aan huis
E. du Perronstraat 38
1382 SZ Weesp
Tel.: 0294-418722

WONINGEN TE HUUR GEVRAAGD! voor expats en organisaties. Interhouse Hilversum 035-303 13 20
www.interhouse.nl

Nu in Weesp. Leer Reiki volgens de officiële Japanse traditie Ryoho. 2/3 personen tegelijk. € 200,- 4 dagdelen. www.boukaria.nl Jasperina Prinsen 06-84031315

Openlucht Vlooienmarkt Muiden 24 april, WC Maxis Pampusweg 1, Meedoen ? DonEvents.nl 0294-237320

Te huur in de Bourgogne: Fr. luxe 6-pers. huis www.sully.nl
06-43285650

KOFFERBAKMARKT VREELAND zon. 17 april. Sperwerveld, Raadhuislaan www.DonEvents.nl tel.: 0294-237320

In april oogsten wij volop groenten uit eigen kas, zoals radijs, sla en raapstelen. Sperwershof Noordereinde 52 's-Graveland

Pesten een probleem? Kijk eens op www.posicom.nl

Voor een aantal objecten in Weesp zijn wij op zoek naar een schoonmaakmedewerk(st)er voor +/-14 uur per week. Voor info K&S diensten 036-5472210

Vrouw heeft 11 jaar ervaring en zoekt werk in de huishouding met strijkwerk etc. Met goede ref. Mevr. Nienke 10 euro p/u. Tel.: 06-31081920

Te huur gevraagd: garage of opslagruimte voor tijdelijk. Moet wel droog zijn! Tel.: 06-22236658

MOTORFIETSEN te koop
GEVRAAGD
alle merken en
bouwjaren. Defect of lang
stilgestaan geen bezwaar.
Direct gehaald, betaald en
gevrijwaard. 06-25418595

Gedipl. pedicure ook diabetes/reumapatiënten. Jan Tooropstraat 3. 06-54740847

AUTOSTALLING/GARAGE TE HUUR. Centrum van Weesp. Huurprijs € 150,- per maand info 06-11495733

LANNEKE'S Aanbiedingen
op het kraampje voor de
winkel. Nieuwstraat 39
Weesp. Tel.: 0294-416464
Speelgoed en kleding
Kijk ook op lanneke.nl

Haardhout (goed droog) ca. 1 kuub 25 net € 79,50. In kist ca. 1,25 kuub. In kooi gestapeld ca. 1,9 kuub € 210,00. Voor meer info: Tuincentrum H vd Wurff. Tel.: 0294-412978

Weesp
Diverse ligplaatsen te huur

hoofdsteiger van Aquamarin
Huur € 850,- per seizoen
Info: Vuurtoren demakelaars.nl
0294 – 43 23 23
welkom@demakelaars.nl

Privehuis Morosa Almere 06-11117475 Bakkenzuigerstr. 50 ma/vr 10.00 tot 19.00 uur meisjes/dames gevraagd kvk 32159766

Broeken
Ook in Bandplooi, Omslag
Kapelstr. www.nr14bussum.nl

Gevraagd: defecte vaat/wasmachine, droger, fornuis, radiator - gratis opgehaald, 06-34606808