MuiderNieuws

14 mei 2014

MuiderNieuws 14 mei 2014


Maxis blijft doorvechten voor begaanbare Nuonweg

De werkzaamheden om de Nuonweg af te sluiten vorderen gestaag, ondanks alle bezwaren.

MUIDEN - De Maxis stapt desnoods naar de rechter om de sluiting van de Nuonweg tegen te houden. 2100 bezwaren zijn ingediend tegen het plan.

Op het stadhuis van Diemen nam wethouder Lex Scholten vorige week de bezwaarschriften in ontvangst. De bezwaarmakers willen met Diemen om tafel om de weg open te houden. Een afspraak met Scholten hiervoor zat er echter niet in. De wethouder was daar in een uur durende sessie onder begeleiding van een externe voorzitter heel duidelijk over. Diemen houdt voorlopig de poot stijf.

De tijd dringt. De weg wordt deze zomer al afgesloten. Tegelijkertijd gaat de nieuwe Oostelijke Ontsluiting van IJburg open, de nieuwe brug over het Amsterdam-Rijnkanaal. Maxis wil hun korte verbinding naar IJburg niet verliezen, iets wat de bewoners van IJburg in meerderheid ook willen voorkomen. De bezwaarmakers vinden dat Diemen vasthoudt aan een oude afspraak, terwijl de omstandigheden anders geworden zijn en er wel degelijk oplossingen denkbaar zijn.

Annet de Klerk uit IJburg: 'Waar een wil is, is een weg'

Annet de Klerk uit IJburg: "De wethouder ziet vooral beren op de Nuonweg, maar waar een wil is, is een weg." Volgens een vertegenwoordiger van Maxis lagen de contracten met Nuon om de weg open te houden en het onderhoud over te nemen al klaar, maar door het verkeersbesluit van Diemen is er op de kruising straks gewoon geen afslag meer. Volgens Scholten kost het openhouden van de weg vier tot vijf miljoen euro. "Ik vind het schaamteloos dat de winkeliers van de overheid verwachten dat zij zoveel geld neertelt om hun winkels bereikbaar te houden. Daar is de overheid niet voor." Jeroen Heuving, advocaat van de eigenaar van het winkelcentrum, bestrijdt dat een oplossing zoveel geld kost.

"Wij hebben verkeersonderzoek laten doen en met minieme aanpassingen zou op de kruising een veilige afslag naar de Nuonweg mogelijk zijn. Wij vinden bovendien dat niet alle belangen bij het verkeersbesluit van Diemen goed afgewogen zijn. De wethouder neemt de belangen van de winkeliers in Diemen mee in zijn overweging, maar dat mag niet, dat is oneerlijke concurrentie."

'Diemen maakt zich schuldig aan oneerlijke concurrentie'

Scholten wil nog niet met de andere partijen om tafel; zij moeten volgens hem eerst goed onderzoek doen voordat hij het openhouden van de weg in overweging wil nemen. Eerder dit jaar liet hij dit wethouder Van Poelgeest van Amsterdam ook al weten in een brief met 14 voorwaarden waaraan eerst moet worden voldaan voordat er verder gepraat kan worden. "De bezwaarschriften zullen nu eerst door de bezwaarschriftencommissie worden behandeld en die zal advies uitbrengen aan het college van B en W. Wij zullen dat dan in overweging nemen", zei hij. Inmiddels dringt de tijd wel: volgens planning gaat de weg eind juli dicht. Advocaat Heuving overweegt daarom binnen enkele weken bij de rechter te vragen om een voorlopige voorziening te treffen om het besluit om de Nuonweg af te sluiten op te schorten. "Als het nodig is, sluiten wij daarna een gang naar de bestuursrechter niet uit."

Ingebroken in auto op Vestingplein

MUIDEN - Uit een geparkeerde Peugeot 307 zijn vrijdagmiddag een navigatiesysteem, een zonnebril en een Nintendo DS gestolen.

De auto stond geparkeerd aan het Vestingplein; tussen 14.30 en 17.00 uur is aan de bestuurderskant het slot opengebroken. Ook het omliggende plaatwerk liep flinke schade op.

De politie hoopt dat iemand iets gezien heeft en roept getuigen op zich te melden. Dat kan via 0900-8844.

Ladder van vrachtwagen gevallen

MUIDEN - Van een vrachtwagen op de snelweg A1 is donderdagmiddag een ladder gevallen. Twee auto's die achter de wagen reden, raakten beschadigd.

Er vielen geen gewonden. De politie is even bij het ongeval geweest, maar de zaak werd onderling geregeld.

2

meter is de doorvaarthoogte van de draaibrug in het centrum

Op zoek naar 100.000 euro voor dementia-App

Een applicatie die het leven van dementerende ouderen makkelijker maakt

Pieter en Harm Hasenaar willen met nieuwe app leven van dementerenden en mantelzorgers verlichten. Foto: Gerke van de Hoef

door Eline Vedder

MUIDEN - Toen bij de moeder van Pieter en Harm Hasenaar twee jaar geleden Alzheimer werd geconstateerd, ging er een hele nieuwe wereld voor de Muider broers open. Met een nieuwe app hopen zij adviezen uit de gezondheidszorg te combineren met de modernste technieken.

De broers Hasenaar zijn allebei werkzaam in de creatieve industrie. "Wij merkten al vrij snel dat er door de artsen allerlei technieken werden geadviseerd om het leven van dementeren te verlichten. Dingen zoals het aanleggen van een fotoboek. Dat kan efficiënter, zo dachten we", aldus Pieter.

De app is geen medicijn, maar maakt het leven makkelijker

Pieter en Harm richtten de nieuwe maatschappelijke onderneming ZevHas LAB BV op. "In de huidige participatiemaatschappij moeten ouderen steeds langer thuis blijven wonen. De druk komt veel meer te liggen bij de kinderen, die vaak zelf een gezin hebben. Zij moeten hun leven gaan opdelen met hun ouders. Onze app kan de druk verlichten. Een ondersteuning van de mantelzorger", aldus Pieter.

De app is voor mensen die in de beginfase zitten van dementie. Voor de ziekte is nog geen medicijn en de app moet ook niet zo gezien worden. De functies van de app bestonden eigenlijk allemaal al (Spotify, Skype, elektronische fotolijstjes) maar het combineren hiervan maakt dat de dementia-App een uniek en nieuw idee is. De app bevat een agendafunctie waarin de mantelzorger kan bijhouden welke afspraken er zijn. "Wanneer is de buurman jarig? Wanneer moet het vuilnis buiten? Zo kunnen we structuur aanbrengen in het leven." Een speciale tijdlijn in de dementia-App combineert dit allemaal.

Het bleek ook dat muziek herinneringen versterkt, dus bedachten Pieter en Harm een functie waarbij een fotoalbum werd gecombineerd met muziek. Beeldbellen is mogelijk. Er zit ook een dwaaldetectie in. Met hulp van GPS kunnen mantelzorgers bericht ontvangen als iemand zich buiten zijn vertrouwde omgeving bevindt. Die omgeving is van tevoren vastgelegd. De informatie binnen de app komt overal vandaan. Door het Alzheimer Café in Weesp is er de afgelopen jaar bijvoorbeeld veel informatie verzameld. "Een fantastische instelling", zegt Pieter. Harm: "Alle vragen die ik mijzelf stelde toen mijn moeder Alzheimer kreeg, zijn verwerkt in de dementia-App. De informatie is gewoon terug te vinden op internet, maar wij bundelen het samen."

Recent onderzoek wijst uit dat ouderen goed met tablets overweg kunnen. Er is ook veel onderzoek naar het effect van kleuren en het blijkt dat ouderen heel anders op bepaalde kleuren reageren dan bijvoorbeeld jongeren. Ouderen houden vooral van zachtere pasteltinten. Dementia-App maakt hier ook gebruik van, zodat het een gebruiksvriendelijke app is die mensen een fijn gevoel geeft als ze naar het beeldscherm kijken.

Middels crowdfunding hopen Pieter en Harm 100.000 euro bij elkaar te krijgen om de dementia-App te ontwikkelen. Inleggen kan vanaf een tientje. De broers keren een rendement uit van 150 procent bij behaalde omzetprognoses.

Mocht het doelbedrag van de crowdfunding niet gehaald worden, dan wordt de investering teruggegeven. Vanaf afgelopen maandag hebben de broers 70 dagen om het benodigde geld bij elkaar te krijgen. Pieter: "Bij crowdfunding begin je bij je eigen vriendengroep en Muiden is voor ons belangrijk. Het hele team komt uit Muiden." Ook bedrijven kunnen investeren. Als de opbrengst genoeg is zal de technische ontwikkeling een tiental weken in beslag nemen. "21 september is het Wereld Alzheimer Dag en we hopen de app dan te kunnen introduceren." Ook na september wordt verder geïnvesteerd in de ontwikkelingen van nieuwe mogelijkheden voor de app.

"Dit is nog maar het begin", aldus Pieter. Ook geld inleggen? Dementia-app.nl.

Uit de bocht op A1

MUIDEN - Een 39-jarige man uit Lelystad is zondagochtend vroeg de macht over het stuur verloren op de snelweg A1.

De man verloor in de bocht van knooppunt Muiderberg om 0.40 uur de macht over het stuur en kwam in de vangrail terecht. De automobilist raakte niet gewond, de auto is afgevoerd.

Concept Bredius

MUIDEN - Nog voor de zomer moet een concept voor het stedenbouwkundig kader voor de Brediusdriehoek worden vrijgegeven.

De resultaten van de ontwerpateliers van vorig jaar, de ambtelijke stedenbouwkundige verkenning en de gesprekken met de grondeigenaar, de provincie en sportclub SC Muiden worden samengevoegd tot één schets. In het plan is in ieder geval ruimte voor een sportvoorziening, een hotel, maximaal 50 woningen, bijbehorend parkeren en groen.

Concert

MUIDERBERG - Op 18 mei organiseert Vrienden van Kerk aan Zee een concert. Dit programma wordt uitgevoerd door internationale musici die in Bergen bij The International Holland Music Sessions worden opgeleid voor een solocarrière op de grote podia.

Dit programma wordt door dezelfde musici op 25 mei uitgevoerd in het Concertgebouw. Met Rose Hsien op viool, Sander Sittig op piano en Ivan Moshchuk op piano. Om 15.00 uur. Meer informatie op kerkaanzee.nl.

Door met Zeedijk

MUIDEN - Na veel vertraging wordt de aanleg van de oprit West Zeedijk vanaf deze week weer ter hand genomen. Het streven is om de werkzaamheden in juli geheel af te ronden.

Deze week is begonnen met de aanleg van de nieuwe oprit, ofwel dijkkruising, wat tot eind mei zal duren. Daarna worden de aansluitingen van de wegen op de nieuwe dijkkruising gerealiseerd. Zodra dat klaar is kan het verkeer van de nieuwe kruising gebruik maken en wordt de bestaande oversteek afgebroken. In deze periode wordt ook de nieuwe rijweg naar Lengers aangebracht.

Ten slotte volgt dan nog het nieuw vormgeven en inzaaien van de dijk en het herstellen van het voetpad op de dijk.

Brandweerwedstrijden in bouwput nieuwe A1

Foto: Yannick uit den Boogaard

Muiden was zaterdag het decor van de provinciale brandweerwedstrijden. Er werden twee disciplines beoefend in de bouwput van de nieuwe A1. Aan de ene kant van de Vecht moest een brand in een bouwkeet worden geblust, aan de andere kant van de Vecht moest een ingewikkelde beknelling worden opgelost. De brandweerkorpsen van Enkhuizen en Haren werden de winnaars. De post Muiderberg was de week daarvoor ook winnaar geworden bij een provinciale wedstrijd; alle drie de korpsen gaan nu de gewestelijke wedstrijden spelen.

Vera van Etten

Beroep: ondernemer
Muiderberger sinds: 1983
Leeftijd: 62 jaar

Foto: Christian Pfeiffer

Wij kennen u als wethouder?
"Een onvergetelijke kijk in de keuken van de gemeentepolitiek, waar ik overigens niet blij van word. Werken met een coalitie waarbij het inzicht over de aanpak van het grootste project (KNSF) verschillend is, was een 'mission impossible'."

Wat doet u nu?
"Ik ben mentor voor ondernemers en heb intervisiegroepen voor ondernemers."

Zaalsportclub Muiderberg?
"De ZSM verkeerde enige tijd in een bestuurscrisis. De twee mensen die de vereniging draaiende hielden, vroegen dringend om uitbreiding van het bestuur. Als je dan 30 jaar lid bent van zo'n vereniging en de capaciteiten hebt, is het een kleine stap om je maatschappelijke verantwoordelijkheid te nemen."

Wat houdt u verder bezig?
"Ik hou van het water. Ik ben een groot deel van het seizoen te vinden op onze zeilboot de Primavera. Roeien op de Vecht met vrienden doe ik wekelijks."

Boek lezen of tv-kijken?
"Boek lezen."

Welk boek ligt er op dit moment op uw nachtkastje?
"Camille Claudel, de muze van beeldhouwer Rodin."

Met wie zou u eens een goed gesprek willen?
"Met Linda de Mol. Toch werkelijk een fantastische onderneemster met vele talenten."

Favoriete plek in Muiderberg?
"Wandelen langs het IJsselmeer."

Welk lokaal nieuws houdt u bezig?
"Het hockeyveld. Ik wil graag een tweede veld voor de hockeyers, maar hoe het college en de raad hebben kunnen beslissen voor de plek naast het bos is een staaltje van onbegrijpelijke machtspolitiek. Nu er een kans is om tot een nieuwe locatie te komen, wordt er weer gedraald. Een ramp voor de hockeyers."

Als je een dagje burgemeester van Muiden was, dan...
"... Zou ik de haven aanpakken. Aantrekkelijk maken voor dag- en nacht passanten. Dat maakt Muiden levendiger."

PvdA boos en vreest voor 'Bijlmer' op KNSF-terrein

Muiders opgeroepen om bezwaar te maken

MUIDEN - De PvdA vreest dat de nieuwe wijk Krijgsman op het KNSF-terrein veel te hoog wordt. "Dit is geen villawijk, maar een tweede Bijlmer."

De raadscommissie besprak vorige week het nieuwe bestemmingsplan voor de nieuwbouwwijk. De raad is het in meerderheid eens om dit plan ter visie te gaan leggen. Alleen de PvdA blijft moeite hebben met de woningbouwplannen op het terrein van de voormalige kruitfabriek.

Volgens de PvdA mankeert er van alles aan het bestemmingsplan. "De kaart met de bouwhoogtes was zonder heel sterk vergrootglas niet te lezen. Wij hadden dat wel gedaan en kwam er als enige achter dat op het KNSF-terrein bijna overal hoogbouw mogelijk wordt gemaakt. 95% van de bebouwing, waaronder ook parkeergarages en kantoren, mag tussen de 18,5 en 23 meter hoog worden. Dia is even hoog als flatgebouwen van 6 tot 8 verdiepingen. De rest, woningen met 3 bouwlagen, mogen 16.5 meter hoog worden", aldus de boze PvdA.

'95 procent mag meer dan 18,5 meter hoog worden'

"Ik vind het toestaan van een hogere geluidsbelasting in een groot deel van de nieuwe wijk onacceptabel", aldus Jan Portengen. "Voor ons is het onvoorstelbaar dat de raad hiermee akkoord gegaan is. De bewoners van Muiden en vooral de omwonenden van het KNSF terrein gaan straks tegen gebouwen aankijken van 23 meter hoog zoals mogelijk gemaakt tegenover de Amsterdamsestraatweg, dus aan het Kruitpad. Ik roep de bevolking dan ook op om massaal in opstand te komen en protest aan te tekenen door zienswijzen tegen dit plan in te dienen. Wij helpen ze daar graag mee", aldus Jan Hylkema, fractievoorzitter van de PvdA.

Vorig jaar werd een doorbraak bereikt in het al jarenlange voortslepende KNSF-dossier. Een meerderheid van de raad staat achter de plannen van ontwikkelaar KNSF vastgoed om een nieuwe woonwijk te bouwen.

De beeldjes zijn na hard zwoegen af

Hard aan het werk. Foto: Christian Pfeiffer

MUIDEN - In het kunstgebouw aan de Prinses Irenestraat geeft Kitty Brugman donderdags en vrijdags les aan leerlingen in het Kinderatelier.

Vorige week werden de stenen beeldjes afgemaakt waar de afgelopen weken hard aan gewerkt was. Een hele klus. Aan het eind van de dag mochten ze mee naar huis.

Elke paar weken werken de leerlingen aan wat anders. De komende weken zijn tekenen en schilderen aan de beurt. De lessen zijn in mei en juni. Voor 6 t/m 12 jaar. Meer informatie via Kitty Brugman op 06-27057705.

Muiders winnen 30ste cafédrive

MUIDEN - Rupert van Hooff en Kees Rentes uit Muiden hebben de 30ste cafédrive van de Weesper Bridge Club gewonnen. Het toernooi vond afgelopen zaterdag plaats in het centrum van Weesp.

Er werd gebridged in de Grote Kerk en op verschillende horecalocaties in de binnenstad. De deelnemende horecaondernemers worden ieder jaar met een wedstrijd uitgedaagd de beste lunch te verzorgen. De deelnemers van de bridgedrive geven de gerechten cijfers. Dit jaar ging restaurant Selene er met de lunchbokaal vandoor. Restaurant Minevitus werd tweede.

Restaurant wordt pop-up store

WEESP - Vrijdag en zaterdag zal de zolder van het onlangs geopende restaurant 'de Beleving' in Muiderberg transformeren in een pop-up store met designmeubelen, woonaccessoires en kunst.

Tijdens de pop-up sale zijn er design meubelen van Designwonen.com, industriële gymvloertafels van Frank Lodder en lichtkunst van Stephan Muis. Tijdens de pop-up sale is restaurant 'de Beleving' open voor lunch en diner. Vrijdag 16 mei van 11.00 – 22.00 uur en zaterdag van 11.00 – 18.00 uur.

Spelers gezocht

MUIDERBERG - Hockeyclub MHC Muiderberg is op zoek naar spelers/speelsters voor de teams die in de zondagcompetitie spelen.

Heren 1 spelen dit seizoen 4e klasse. Na een jaar zonder Dames 1 hebben oud-speelsters van de club het initiatief opgepakt om weer bij de gezelligste club te komen spelen. Een groep meiden in de leeftijd van 18-30 jaar wil competitie gaan spelen bij MHC Muiderberg.

Tips altijd welkom

MUIDEN - De redactie van het MuiderNieuws is continu op zoek naar de laatste nieuwtjes, leuke foto's en tips over Muiden en Muiderberg.

Iedereen die iets leuks te melden heeft, wordt dan ook opgeroepen te mailen naar redactie@muidernieuws.nl. Op werkdagen kan ook gebeld worden met de redactie op 0294-410333.

'De renovatie van Het Domijn gaat door, we zullen wel moeten'

Domijn-voorzitter Irène Lesparre en kleindochter warmen zich tijdens het Open Domijn aan een kampvuur. Foto: Marieke van Veen

door Marieke van Veen

WEESP - Sinds de bedrijven en kunstenaars van Het Domijn officieel eigenaar zijn van het terrein aan de Bloemendalerweg is het een beetje stil rondom het creatieve werklandgoed. Gaat de grote renovatie nog wel door of rommelt Het Domijn op de oude manier verder nu de buit binnen is? WeesperNieuws bezocht zaterdag het Open Domijn en sprak voorzitter Irène Lesparre.

Hoe gaat het met Het Domijn?
"We hebben even moeten wennen aan onze nieuwe status als eigenaar, maar inmiddels krijgt de nieuwe organisatie steeds meer vorm. Er zijn allemaal commissies gevormd, die zich gaan bezighouden met deelprojecten, zoals natuur, renovatie, duurzaamheid en schoolprojecten. De een kan meteen in actie komen, de ander moet eerst onderzoek verrichten. Hoe dan ook: er gebeurt van alles, maar niet altijd zichtbaar of niet belangrijk genoeg voor een persbericht."

'Het heeft tijd nodig, want we willen het in één keer goed doen'

Radiostilte leidt vaak juist tot geruchten. Nu de buit - het terrein - binnen is, zou Het Domijn niet meer zo happig zijn op renovatie?
"Echt? Dan hadden we misschien inderdaad af en toe een update moeten geven. De waarheid is dat er achter de schermen heel hard aan de renovatie wordt gewerkt. Maar dat heeft tijd nodig, vooral ook omdat we het in één keer goed willen doen. Met het oog op duurzaamheid is het heel belangrijk dat we de juiste beslissingen nemen en niet over een nacht ijs gaan. Die renovatie komt er echt. Omdat we het zelf graag willen, maar ook omdat het een verplichting is die we aan bepaalde partijen moeten nakomen."

Afgelopen winter werd besloten dat er niet meer op Het Domijn mag worden gewoond. Is iedereen al verhuisd?
"Nee, want we hebben nog even - tot begin juni. We hebben ons er ook nog niet helemaal bij neergelegd. We hebben een tijdje terug een gesprek gehad met de bezwarencommissie en ik heb net een brief gekregen dat ons bezwaar is afgewezen. We beraden ons nu op eventuele volgende stappen. Dat er op Het Domijn ook mensen wonen, komt de veiligheid op ons terrein ten goede. Er is altijd iemand, er brand altijd licht. 'Dan zet u er toch een hek omheen, dat is ook veilig', opperde de gemeente. Maar het is juist de bedoeling dat wij ons 'bos' openstellen voor bezoekers. Daar een hek omheen zetten is nogal dubbel."

Open Domijn

Dat de regen met bakken uit de hemel viel, maakte het publiek zaterdag niet uit. Het OpenDomijn trok evengoed vele bezoekers.Er werd voor het eerst entree geheven. Het publiek kreeg daar straattheater, live muziek enworkshops voor terug. Kinderen vermaakten zich in het reuzenrad, despeeltuin en de rijdende snoepwinkel.In de namiddag klaarde het op. Tot laat was het druk bij de verschillende buitenpodia en de terrasjes.

'Jammer als Airworks vertrekt, maar goed voor de doorstroom'

Nu we toch bezig zijn: Airworks Inflatables gaat weg en dan stelt Het Domijn niks meer voor?
"Het is geen geheim dat Airworks al langer wat anders zoekt. Daar kunnen ze je zelf van alles over vertellen. Airworks is uit zijn jasje gegroeid. Natuurlijk is dat jammer, dankzij Airworks staan er vaak geweldige dingen op het terrein. Maar tegelijk is het ook zo dat Airworks tegenwoordig wel erg veel ruimte inneemt. Gewilde ruimte, want de wachtlijst voor een werkplaats op Het Domijn is lang. Er staan op het moment wel twintig tot dertig kunstenaars op de lijst. Kortom: we zien Airworks niet graag vertrekken, maar kunnen de doorstroom goed gebruiken."

Klopt het dat jullie gaan stoppen als sponsor van de Weesper Cultuurprijs?
"De overeenkomst is destijds voor vier jaar gesloten, dus voor de prijs van eind dit jaar zijn we gewoon nog sponsor. Daarna gaan we met elkaar om tafel. Ik kan me inderdaad voorstellen dat het na dit jaar stopt. We hebben er al 20.000 euro ingestoken en met de op handen zijnde renovatie kunnen we elke cent zelf heel goed gebruiken."

Tot slot: hoe gaat het met Beleef Weesp?
"Er is nog veel onduidelijk, maar het is wel bijzonder. De stichting heeft als doel Weesp aantrekkelijker te maken. Leuk om hierover mee te denken en te praten."

Ondernemersprijs voor innoverend Smit & Zoon

De medewerkers van Smit horen dat ze gewonnen hebben.

WEESP - "Mijn werkkamer is één grote bloemenzee, ik krijg nog net de deur open", zegt Marc Smit. De directeur van het Weesper familiebedrijf Smit & Zoon werd woensdag uitgeroepen tot Beste Onderneming van Noord-Holland.

In deze door de provincie geïnitieerde verkiezing waren 300 bedrijven in de race, verdeeld over drie categorieën. In de categorie MKB Groot werd Smit & Zoon eerste. In de categorie MKB Midden reikte Solarclarity tot de top 10. Beide bedrijven waren al door de Weesper bedrijvenvereniging IVW uitgeroepen tot Weesper Onderneming van het Jaar.

"Het aardige is, de eerste bos bloemen was van de IVW", voegt Smit nog toe. Hij is blij met de prijs, vooral om de publiciteit. "Ons bedrijf bestaat al 200 jaar en is sinds 1970 in Weesp gevestigd. Onze klanten zitten voor 99% buiten Weesp, daarom zijn we niet bij iedereen bekend. Toch is lokale bekendheid belangrijk voor ons, want de meeste medewerkers komen uit Weesp en omgeving."

Smit & Zoon ontwikkelt en produceert looistoffen voor de leerlooierij en richt zich op het hogere segment. Dat betekent dat luxe lederen producten, van schoenen tot autostoelen, gemaakt worden met de producten van Smit. Innovatie staat hoog in het vaandel, met als doel schoner te werken. Smit stelt zich pro actief op en zet ook anderen in deze industrie aan tot het gebruik van duurzamere methoden. Volgens Smit heeft dat indruk gemaakt op de jury van de provinciale ondernemersprijs.
Aan de prijs is een bedrag van vijfduizend euro verbonden. Marc Smit zoekt daar nog een goede besteding voor. "Samen met onze medewerkers."

Monumentenboekje gepresenteerd tijdens Molendag

Foto: Christian Pfeiffer

Het was Frida Dasselaars laatste officiële klus als wethouder van Cultuur: de presentatie van het boekje 'Weesp Monumentenstad'. Ze kreeg het boekje zaterdag tijdens de Molendag van molen de Vriendschap. Het monumentenboekje is een bijzondere uitgave van het blad Historisch Weesp, gemaakt op verzoek van de Stichting Open Monumentendag. In de special worden de belangsrijkste monumenten beschreven. Ook wordt ingegaan op de historie en het industriële verleden van de stad. Het boekje is binnenkort verkrijgbaar bij De BoekenArk en het VVV-kantoor.

Sloopwerk kazerne stil wegens vleermuizen

WEESP - De sloop van de voormalige brandweerkazerne aan de Achtergracht is vorige week stilgelegd omdat natuurliefhebbers Kees en Bianca de Graaf het vermoeden hebben dat er vleermuizen in het pand zitten.

De sloop van de kazerne werd donderdagmiddag opgeschort. Dit nadat de natuurliefhebbers zich hadden beklaagd.

"Het ministerie heeft daarom contact gezocht met de gemeente om een en ander na te gaan. Inmiddels is gebleken dat de onderzoeken voldoen aan de gestelde eisen en het RVO ziet geen reden om de sloop nog langer stil te leggen", zo laat de gemeente weten.

Voor de zekerheid worden deze week vleermuiskasten geplaatst. Daarna gaan de sloopwerkzaamheden weer verder.

Kees en Bianca de Graaf houden met hun stichting Flora- en Faunabescherming Weesp het welzijn van dieren in de stad nauwlettend in de gaten. Eerder vochten zij met succes het afsteken van vuurwerk op Koninginnedag aan; zij voeren ook actie voor het behoud van de schansen.

Succesvol biermerk Wispe komt met nieuwe variant

Zaterdag voert bier de boventoon bij activiteiten

De drie broers van Wispe: Jerrit, Remko en Jitze. Foto: Christian Pfeiffer

door Christian Pfeiffer

WEESP - Het succes van het Weesper biermerk Wispe lijkt niet te stoppen. Het bedrijf bestaat vijf jaar, groeit als kool, en lanceert vandaag een nieuw bier: Wispe Tripel.

In 2009 besloten de drie broers Vellenga, Jerrit, Remko en Jitze, dat Weesp weer een eigen biermerk moest krijgen. Het waren immers bier en jenever die Weesp groot maakten aan het eind van de middeleeuwen. Geen biermerk overleefde uit die tijd. Dat moest veranderen, zo dachten de broers. Wispe Blond werd gelanceerd. Een succes. Wispe Wit kwam er later bij. Duizenden liters Wispe worden er nu per jaar gebrouwen.

Nu is er dus weer een nieuwe Wispe: Tripel. Gelanceerd in de Week van het Nederlandse Bier. Tripel verwijst niet naar het aantal varianten, maar naar de kracht van het bier. De Wispe Tripel is een zwaarder, bovengistend bier (7% alc.). Aan de Tripel wordt haver, tarwe- en gerstemout toegevoegd voor een lichtfruitige afdronk.
Dit weekend zijn er activiteiten om de lancering van het nieuwe bier te vieren. Allemaal met een overvloed aan Wispe. Zaterdag is er bij slijterij Overmars aan het Binnenveer een proeverij (14.30 - 16.30 uur).

Daarna is er een jubileumborrel bij restaurant Aaltje aan de Herengracht (17.00 - 19.00). De eerste Tripel is van het huis, zolang de voorraad strekt.

Wie daarna nog niet genoeg Wispe heeft gedronken kan aanschuiven bij de Wispe & Wesopa City Quiz XXL. Daar is ook aandacht voor het jubileum en er wordt met korting Wispe geschonken. Vanaf 20.30 uur.

Bij bakkerij Mühl wordt de komende tijd speciaal brood gebakken met Wispe en bij Eeterij de Schalkse staat een stoofpotje met het bier op de kaart.

Veel moeders blij gemaakt met portret

WEESP - De moederdagactie die een groot deel van de winkeliers vorige week in de Weesper binnenstad organiseerde was een groot succes: maar liefst zeventig blije winnaars gingen zaterdagmiddag met een portret naar huis.

Veel vaders lieten hun kinderen vastleggen in een treffende tekening als cadeautje voor moeder. Maar ook lieten mensen zichzelf vastleggen, alleen of met hun partner. Sneltekenaars Thijs Wessels en Christel Schols hadden hun handen vol: "Maar iedereen zat prachtig stil, dus het was een makkie."

De hele week konden mensen zich in de deelnemende winkels opgeven. Uit de vele aanmeldingen werden zeventig winnaars getrokken. Initiatiefnemers van de moederdagactie waren Cathelijne Nelis, Martin Boer en Lieke Wagenaar. Cathelijne Nelis: "We willen dat Weesp een vrolijke en prettige stad is om te winkelen en te beleven. Dit soort acties helpt daarbij. Super dat bij deze actie bijna zestig van de zeventig winkeliers meededen. De reacties zijn zeer positief."

Provincie houdt avond over N236

WEESP - De Gooilandseweg (N236) wordt vanaf de Rijnkade tot aan de Wiefferingdreef opnieuw ingericht. Ook wordt het kruispunt bij Tong Ah aangepakt.

Het werk vindt zowel overdag en 's nachts als tijdens enkele weekenden plaats.

Op het stadhuis wordt op 21 mei een informatieavond gehouden. Er is een presentatie en een kleine informatiemarkt. Vanaf 19.30 uur. Iedereen is welkom.

Ongeluk na aquaplaning

WEESP - Door het slechte weer is een 26-jarige automobilist uit Maarssenbroek donderdagavond de macht over het stuur verloren toen hij via de Van Houtenlaan Weesp inreed.

De regen veroorzaakte aquaplaning. De man raakte met zijn auto van de weg en kwam tegen een boom tot stilstand.

De man bleef ongedeerd, de auto was total loss. De wagen is afgesleept.

Kleine Prins met Humberto Tan aan de haal

WEESP - Humberto Tan komt naar Weesp. Nathalie Scheffer van De Kleine Prins heeft hem uitgenodigd vanwege zijn boek 'Rondom Tan: Vrouwen'.

Tan wordt zaterdag 24 mei door zijn oude hoofdmeester geïnterviewd in Het Lichthuis. Scheffer kon dit regelen omdat zij en Tan op dezelfde school zaten. Scheffer: "We kennen elkaar niet, want hij is wat ouder. Maar een tijdje terug las ik in een interview dat Humberto nog vaak terugdenkt aan deze schoolmeester. En met deze man heb ik nog steeds contact. Beide heren hebben er veel zin in!"

Voor 'Rondom Tan: Vrouwen' heeft de tv-presentator vrouwen geïnterviewd die hem inspireren, zoals Nelli Cooman, Jessica Villerius en Nicolien Sauerbreij. Kaartjes voor het interview zijn voor 5 euro te koop bij De Kleine Prins.

Voorafgaand aan het interview signeert Tan vanaf 14.30 in de kantoorboekhandel van Scheffer.

Kruising met Amstelland-laan klaar

WEESP - Terwijl aan de ene kant van Weesp genoeg te doen is om de afsluiting van de Breedstraat (zie pag. 1), is aan de andere kant van Weesp een deel van de Hogeweyselaan weer bereikbaar.

Het werk aan het eerste deel van de straat is klaar. Hierdoor kunnen automobilisten weer gebruik maken van de kruising met de Amstellandlaan.

Gemeentemedewerkers zijn ondertussen begonnen met het werk aan de tweede deel van de Hogeweyselaan. Onder meer de kruising met de Gemeenschapspolderweg wordt nu aangepakt.

Schade door onweersbui

WEESP - Een korte, maar heftige onweersbui heeft vrijdagmiddag enige schade aangericht in Weesp.

Op de Korte Muiderweg vielen een aantal fikse takken uit bomen. Er werden geen auto's geraakt. Het verkeer werd gestremd, de brandweer moest de takken opruimen.

Ook elders in Weesp vielen takken uit de bomen door de harde wind. Op de Achtergracht en bij Fort Uitermeer moest de brandweer te hulp komen.

'De heroïek zat toch vooral bij de Fransen'

Dit weekend vierde Naarden '200 jaar bevrijding',Henk Schaftenaar legt uit

NAARDEN - Fiets door tuindorp Keverdijk en je komt ze aan de lopende band tegen:de hoofdrolspelers van het beleg van de Vesting in 1813-1814. Generaal Kraijenhoff, agent van oorlog Ten Bosch, Geurt Schippers, Anna Meurs, kolonel Falba. Op 10 mei vierdeNaarden dat het 200 jaar geleden is dat de Vesting bevrijd werd van de Fransen. Maar wat gebeurde er eigenlijk precies in 1814? Naarder Henk Schaftenaar geeft geschiedenisles. En dan blijkt de heroïsche bevrijding van Naarden door de Hollandse troepen toch iets minder heldhaftig te zijn verlopen dan de geschiedenisboekjes ons voorhouden.

Links en rechts de kazematten van de Fransen uit 1813. Op de achtergrond, deels gebouwd tegen de westelijke vestingwal, het noodhospitaal. Foto: P.G. Van Os/collectie Rijksmuseum.

In 1929, bij de aanleg van het tuindorp, besloot de gemeenteraad om zestien straten in de wijk naar historische personen uit 1813-1814 te noemen, op voorstel van dominee en geschiedschrijver F.W. Drijver. Maar die had er eigenlijk weinig verstand van, zegt Henk Schaftenaar (70). "Zo kreeg burgemeester Willem Poule geen straat, terwijl hij het wel had verdiend. Majoor Michaël heeft het nooit tot kolonel geschopt. En wat die Van Brienen nou voor bijzonders heeft gedaan, weet ik nog steeds niet."

Schaftenaar kan het weten. De oud-leraar aardrijkskunde graaft al een halve eeuw in het lokale verleden. Samen met zijn vrouw Annie geeft hij historisch magazine 'De Omroeper' uit en maakt hij wekelijks de NaarderNieuwsrubriek 'Over tijden die voorbij zijn'. Schaftenaar ploos zo'n beetje alle relevante archieven uit, las originele bronnen zoals dagboeken en briefwisselingen en publiceerde daar tientallen artikelen over in De Omroeper. Van media-aandacht moet hij niets hebben, maar voor '200 jaar bevrijding' maakt hij een uitzondering.

Het is oktober 1813. Napoleon regeert Europa met zijn keizerrijk, maar hij wordt verslagen bij Leipzig.
"Overal breken opstandjes uit. De Franse troepen trekken zich terug. In Nederland heeft Napoleon Naarden en Gorinchem aangewezen als plaatsen die zo lang mogelijk in Franse handen moeten blijven. Als ook in Amsterdam een opstand uitbreekt, kondigt de commandant van het garnizoen in de Vesting, generaal Jacques Quétard de la Porte, aardige man overigens, geliefd bij de Naarders, de staat van beleg af. Op 17 november gaan de poorten op slot. Op dat moment zitten er zo'n 2.000 soldaten en evenveel burgers in de Vesting."

'Nieuwsgierigen keken op de Bussumse hei naar bombardement'

En toen begon het beleg.
"Nou nee, dat duurde nog even. De eerste soldaten voor de poort waren kozakken uit de Russische steppen die ook tegen Napoleon vochten. Hun woeste uiterlijk en wrede reputatie joegen iedereen vrees aan. De Naarders hadden liever de beschaafde Fransen dan dat volkje. De kozakken vroegen een dienstmeisje van logement Zandbergen (het huidige Jan Tabak), Anna Meurs, om hun komst bij de Fransen aan te kondigen. Meurs eiste namens hen de Vesting op, maar de Fransen deden niet open. Ongewoon om hiervoor geen echte onderhandelaars in te zetten maar een dienstmeisje, maar in de beginfase van de blokkade was niets geregeld. Iedereen deed wat hem goeddunkte. Volgens mij sprak Anna Meurs goed Frans."

Hoe zat het met Generaal Kraijenhoff?
"Cornelis Kraijenhoff moest als bevelhebber de Vesting insluiten. Het 'glorieuze' Hollandse leger dat hij tot zijn beschikking had, was een bijeengeraapt zooitje. We hebben een heroïsch beeld van het beleg, maar die heroïek zat vooral aan de kant van het Franse garnizoen. Aanvankelijk hadden de Hollanders maar twee gammele houwitser kanonnen. De Fransen daarentegen hadden een megawapenarsenaal tot hun beschikking: een paar duizend kanonnen en honderdduizenden granaten. Het makeerde de Hollandse troepen aan alles, zelfs warme uniformen waren er niet."

'De Fransen waren correcte militairen met gezond verstand en fatsoen'

Annie Schaftenaar onderbreekt haar man Henk even om er een granaat uit die periode bij te pakken. In de voorkamer ligt een ronde, holle kanonskogel. Het loodzware projectiel blijkt gevonden in een tuin in de Raadhuisstraat. Annie: "Je kunt je wel voorstellen wat voor schade dat aanricht in oude vestinghuizen."

Je zult het op je dak krijgen.
"Het beleg was een vreselijke tijd voor de Naarders. Eten was schaars, de winter was koud en het garnizoen was al snel door zijn brandhout heen. Kachels werden gevuld met alles wat maar branden wilde. In maart hadden de Hollandse troepen enigszins hun wapentuig op orde. Krayenhoff liet een ring van schansen om de Vesting aanleggen. Op één tot drie kilometer afstand stond geschut: op de zeedijk naar Muiderberg, bij de forten aan de Karnemelksloot. Omdat er te weinig munitie was, konden de Hollanders aanvankelijk weinig schieten. De projectielen maakten schade, maar er vielen relatief weinig gewonden omdat de soldaten en burgers in de Vesting snel doorhadden hoe ze zich moesten verschansen. Toen de Hollanders genoeg munitie hadden verzameld, volgden op 4 en 6 april twee zware bombardementen die zo'n twaalf uur achtereen duurden. De schade was enorm. De Grote Kerk kreeg vele voltreffers te verduren en op de bastions Promers en Turfpoort werden bressen in de wallen geschoten. Op de hei bij Bussum stonden de nieuwsgierigen te kijken naar granaten die in de Vesting ontploften. Twee dagen na het laatste bombardement zette Quétard vanwege het voedseltekort binnen de wallen zo'n 200 vestingbewoners buiten de poorten. Ze werden uiteindelijk door de Nederlanders doorgelaten. De troepen van Kraijenhoff hielden de Naarders aanvankelijk tegen om het de Fransen moeilijk te maken. De zware bombardementen van 4 en 6 april waren overigens de laatste keer dat Kraijenhoff met zoveel geweld kon uitpakken. Niet omwille het welzijn van zijn landgenoten in de Vesting, maar domweg vanwege het gebrek aan munitie. Bovendien moest hij zich van Koning Willem I vanaf 14 april onthouden van verdere aanvallende operaties. Napoleon had namelijk op 6 april afstand gedaan van zijn troon."

Naarden viert bevrijding

Het Comité Bevrijding van Naarden 1814-2014 had zaterdag een heel programma klaar staan. Om 11.30 werd een speciale tentoonstelling geopend in het Vestingmuseum en tot 17.00 uur waren erdaar kinderspelen en re-enactment. Om 17.30 uur begon deoptocht met historische personen van het museum naar het Kerkplein. Daar werd om 18.45 uur het vlaggenincident nagespeeld waarbij mariniers abseilen van de kerktoren. Om 20.00 uur startte het herdenkingsprogramma in de Grote Kerk, met verschillende concerten en een lezing door historicus Jan Bank.
Wie meer wil weten over de straten van de Keverdijk: zie www.naarden1814.nl

En toen werd de Vesting bevrijd?
"Het duurde even voordat het nieuws over Napoleons troonsafstand de Vesting bereikte.Toen Quétard het hoorde, besloot hij de Vesting op te geven en terug te keren naar Frankrijk. Man van het protocol die hij was, hees hij meteen de witte vlag op de toren van de Grote Kerk. Wapenstilstand, een kwestie van uitonderhandelen. Een paar Naarders, Geurt Schippers, Benjamin van Rooijen, Evert de Bruijn en Jan Houtman, wilden 8 mei de witte vlag vervangen door de Nederlandse. Ze kwamen de toren niet eens op. Op 12 mei, toen de Fransen vertrokken, mochten deze vier wel de vlag laten wapperen. Het verhaal is iets heldhaftiger in de geschiedenisboekjes terechtgekomen, waarschijnlijk is het bij de herdenking in 1864 wat geromantiseerd. Toen de bevrijders op 12 mei triomfantelijk de Vesting binnenreden, waren ze teleurgesteld. Ze hadden een intocht à la PEC Zwolle verwacht, maar de Naarders waren murw van alle oorlogsellende. Ze waren immers maanden door hun landgenoten bestookt met bommen en granaten."

Wie was kolonel Falba? Hij heeft als enige Fransman een straat gekregen.
"Dat was ook op aangeven van dominee Drijver. Jean Falba was een moedig militair die altijd zelf voorop ging bij acties. Hij leidde Franse uitvallen om voedsel voor de soldaten en hooi voor de paarden binnen te halen en om 's nachts Hollandse kanonnen dicht te stoppen. Met Pasen leidde zo'n uitval overigens tot een dieptepunt in de Nederlandse krijgsgeschiedenis. Een deel van de Hollandse troepen had paasverlof gekregen en Kraijenhoff zat op het strand van Muiderberg aan de wijn met wat dames, toen de Fransen kwamen. Ze maakten korte metten met de verdediging van Muiderberg. Slechts één officier hield dapper stand en raakte zwaargewond. De Fransen namen hem als krijgsgevangene mee terug naar de Vesting om hem te verplegen. Hij werd met alle egards behandeld en aan het eind van de belegering door Falba persoonlijk teruggebracht."

Als de bevrijding van Naarden helemaal niet zo'n groot wapenfeit was, waarom vieren we het nu dan nog?
"We vieren het einde van het Franse tijdperk. De Fransen uit Naarden waren zo'n beetje de laatsten die uit Nederland vertrokken. En dit is de enige keer dat de Vesting ook als zodanig gefunctioneerd heeft."

Dus het beleg in een notendop: Kraijenhoff heeft de Vesting cadeau gekregen en de Fransen waren best oké.
"Met al zijn wapentuig had Quétard Kraijenhoff kunnen verpletteren. Maar hij heeft zich ingehouden. Gezond verstand en fatsoen weerhielden de Fransen ervan, denk ik. Het waren correcte militairen. Kijk maar hoe ze met die officier uit Muiderberg om zijn gegaan."

Protestantse Gemeente Muiden

Zondag 18 mei 10.00 uur
Grote Kerk
K.D. Goverts

Parochie van Levend Water Muiden

Zondag 18 mei 10.00 uur
Nicolaaskerk
Eucharistieviering
J. Haen

Vrijzinnige Geloofsgemeenschap NPB Weesp

Deze week geen dienst

Evangelische Gemeente Weesp

Zondag 18 mei 10.00 uur
OAZ-gebouw
T. Vroon

Vrijwilligers gezocht

De vrijwilligerscentrale is voor De Zonnebloem Weesp op zoek naar een nieuwe voorzitter en een nieuwe secretaris. De Zonnebloem maakt uitstapjes met mensen met een lichamelijke beperking. Verder kan het Maatjesproject Weesp nieuwe vrijwilligers gebruiken, die leuke dingen met eenzame mensen ondernemen. Voor belangstellenden is er een inloopspreekuur, iedere dinsdag vanaf 13.30 in gebouw Papelaan 99.

zaterdag 17 mei

Open dag Jeugdkamp

Het Jongeren Kampwerk Weesp gaat elk jaar met tientallen kinderen naar de bossen in Lunteren om daar zomervakantie te vieren. Kinderen die ook een keer mee willen, kunnen zo'n jeugdkamp nu voor een dagje uitproberen. Op de Groene Punt op de Ossenmarkt staat zaterdag 17 mei van 13.00 tot 16.00 uur een minikamp. Er zijn leuke spelletjes, pannenkoeken en tenten om te bezichtigen.

Brasil WK2014 Party

Voor alle Weespers is er zaterdag 17 mei in de kantine van FC Weesp een Brasil WK 2014 'Warming Up Party'. Met Nederland - Equator op groot scherm, een Braziliaanse drumband en een dweilorkest. Van 20.00 tot 01.30 uur. Kaarten kosten € 7,50 (inclusief 1 consumptie). Reserveren via hans@weesper.nl, wagenaar.vof@upcmail.nl, pmtr@upcmail.nl of ronald.willemsen@upcmail.nl.

Wesopa City Quiz XXL

In de City wordt zaterdag 17 mei een XXL-versie van de populaire City Quiz gehouden. Meedoen kan met een team van maximaal vijf personen. Deelname kost 20 euro per team. Opgeven via cityquiz@wesopa.nl.

Open dag Muziekschool

De Gooische Muziekschool houdt zaterdag 17 mei in samenwerking met de Adelaar een open dag in het clubhuis aan de Papelaan. Van 12.00 tot 16.00 uur is er een instrumentenmarkt waarbij kinderen diverse instrumenten kunnen uitproberen. Tussen 12.00 en 14.00 uur zijn er gratis workshops drum en gitaar. Inschrijven via Marco@degooischemuziekschool.nl. Ook zijn er uiteenlopende optredens van leerlingen.

Restaurant voor een dag

Het huis van Weijke Koopmans in de Middenstraat 55 is zaterdag 17 mei voor één dag een restaurant. Het gezin doet mee aan Restaurant Day, een wereldwijd eetfestival. Het eendagsrestaurant in de Middenstraat heet Con Amore en serveert Italiaanse gerechten. Bas van Waard zorgt met zijn cello voor de muzikale omlijsting. Kosten: 20 euro per persoon. Reserveren: wkoopmans@online.nl.

Kersvers Voedingsadvies

Kersvers Voedingsadvies houdt zaterdag 17 mei een open dag. Van 11.00 tot 15.00 uur zijn belangstellenden welkom in de praktijk aan de Herengracht 31. Gewichtsconsulente Juul van Ginneken beantwoordt vragen, geeft informatie en verzorgt gratis vetmetingen. De Weespse begeleidt volwassenen en kinderen met gewichts- en/of voedingsproblemen.

Jubileum KBO

Ouderenbond KBO Weesp, Muiden en Muiderberg bestaat 30 jaar. Dat wordt zaterdag 17 mei gevierd met een gezellige middag in De Wintertuin. Op het programma staat een cabaretvoorstelling van de BOAS. Aanvang 14.00 uur, zaal open vanaf 13.00 uur. Opgeven via N. van Bragt, tel 417090.

woensdag 14 mei

Samen zingen

Wie van zingen houdt, kan woensdag 14 mei komen meezingen in hotel Hart van Weesp. Het repertoire: Hollandse liedjes van alle tijden. Van 20.00 tot 22.00 uur. Deelname is gratis.

Rode Kruis Soos

Het Rode Kruis houdt woensdag 14 mei een ouderensoos op een nieuw adres: Papelaan 99. Belangstellenden kunnen tussen 13.30 en 15.30 uur binnenlopen voor een kopje koffie, een praatje en een spelletje. De entree bedraagt € 2,-.

Workshop Groei & Bloei

Groei & Bloei Weesp verzorgt woensdag 14 mei de jaarlijkse workshop bij Kwekerij Vechtwijck in Weesp. Deelnemers maken een strokrans, opgemaakt en gevuld met potjes die te vullen zijn met zelf te kiezen plantjes uit de kwekerij. Aanvang: 19.30 uur. Aanmelden: 410214 of 263910.

donderdag 15 mei

Bingo

Het wijkoverleg Aetsveld houdt donderdag 15 mei een gezellige bingo op in bar Olympus bij sporthal Aetsveld. Aanvang: 20.00 uur. Voor halen en brengen kunt u bellen met 410362.

Film: 'Shell'

In de City draait donderdag 15 mei de film 'Shell'. Een 17-jarig meisje woont met haar epileptische en introverte vader in de Schotse Highlands. De enige mensen die ze ziet zijn de klanten van hun pompstation. Aanvang 20.30 uur, entree € 8,-. Kaarten via wesopa.nl.

Klaverjassen

Klaverjasclub 'De Vier Azen' verhuist naar Papelaan 99. Er wordt elke donderdag gekaart vanaf 20.00 uur. Inloop vanaf 19.30 uur. Wie mee wil doen, kan donderdag 15 mei vrijblijvend binnenstappen en een avondje mee kaarten.

vrijdag 16 mei

Jubileumconcert

Drie jarige koren geven vrijdag 17 mei samen een concert in de Laurenskerk. Het gaat om het Laurenskoor dat 70 jaar bestaat, het koor Rehobôth uit Amsterdam dat 90 jaar bestaat en het christelijk gemengd streekkoor Sursum Corda dat 80 jaar bestaat. Uitgevoerd worden werken van onder meer Bach, Fauré, Gounod en Mendelssohn. Kaarten kosten € 7,50 en kunnen worden besteld bij Wil Schluter: 0294 - 414372. Aanvang 20.00 uur, inloop vanaf 19.30 uur.

zaterdag 17 en zondag 18 mei

Kunst in de Kerk

Stichting Beeldende Kunst Weesp en Stichting Stadsherstel Amsterdam houden zaterdag 17 en zondag 18 mei een tentoonstelling in de Van Houtenkerk. Te zien zijn etsen en linosnedes van Jolanda Koops en schilderijen van Corry Zondergeld. De kerk is op beide dagen geopend van 11.00 tot 17.00 uur.

zondag 18 mei

Workshop zingen

Koorleider en zangeres Hanneke Huibers geeft een vijfdaagse workshop ensemble zingen. De lessen vinden plaats in de synagoge van 14.30 tot 17.00 uur. De startdatum is zondag 18 mei. Repertoire: van renaissance tot hedendaags. Voor enigszins gevorderden, mannen en vrouwen. Aanmelden: 06 - 17 419 694 of hhuibers@telfort.nl.

Toertocht TFC Weesp

Toerfietsclub Weesp houdt zondag 18 mei de Beemster Rondrit en Waterlandtocht. De gepijlde toertocht van 120 kilometer start vanaf 9.00 uur vanaf het clubhuis aan de Papelaan. Deelname kost € 4,-.

woensdag 21 mei

Mamacafé

Moeders, vaders en hun jonge kinderen kunnen elkaar woensdag 21 mei ontmoeten in De Bibliotheek. Het Mamacafé is bedoeld om ervaringen uit te wisselen en nieuwe contacten op te doen. Van 10.00 tot 11.30 uur. Gratis entree.

donderdag 22 mei

Vrouwen van Weesp

De Vrouwen van Weesp praten donderdag 22 mei over de betekenis van de innerlijke kracht van de mens. Deze gedachtewisseling vindt om 19.30 uur plaats in gebouw Papelaan 99.

Klassiek concert

Het ensemble Flutango verzorgt donderdag 22 mei een klassiek concert in De Hogeweyk. Ook niet-bewoners zijn welkom om naar het gevarieerde programma te komen luisteren. Aanvang: 19.00 uur. Een bijdrage door buitengasten wordt op prijs gesteld (richtbedrag € 7,-).

'The Selfish Giant'

In de City draait donderdag 22 mei de film 'The Selfish Giant'. Aanvang 20.30 uur, entree € 8,-.

donderdag 22 mei

'Een soort Hades'

Paleis Wesopa speelt dit jaar in de kassen van Huyskweker Vechtwijck. Hier wordt 'Een soort Hades' opgevoerd. Het verhaal van de Zweedse schrijver Larse Norén speelt zich af in een psychiatrische inrichting waar de tijd tot stilstand lijkt gekomen. De voorstellingen zijn op donderdag 22 mei om 20.00 uur, vrijdag 23 mei om 20.00 uur, zaterdag 24 mei om 20.00 uur en zondag 25 mei om 15.00 uur. Kaarten kosten € 12,50 per stuk en zijn te koop via wesopa.nl.

verder nog:

Grachtenconcert

Minevitus en De Amstelstroom houden zondag 29 juni tijdens koopzondag een grachtenconcert. Hiervoor zijn zij op zoek naar muzikanten, zangers, orkesten en koren die willen optreden. Alle muziekstijlen zijn welkom. Vergoeding: applaus en een drankje. Opgeven kan bij beide horecagelegenheden.

Kandidaten Cultuurprijs

Wie wint de Weesper Domijn Cultuurprijs 2014? Weespers mogen hiervoor zelf kandidaten aandragen. In aanmerking komen personen of instellingen die gedurende een langere periode een bijdrage hebben geleverd aan het culturele of artistieke leven in Weesp. Kandidaten inbrengen kan tot uiterlijk 31 juli door de namen en een toelichting door te geven aan het secretariaat: Casparuslaan 202 / anton.pastor@versatel.nl.

Feest v/d Natuur

De Stichting Uiteraard Uitermeer viert zaterdag 24 mei het Feest van de Natuur. Op het terrein van Fort Uitermeer laten natuurorganisaties, ondernemers en kunstenaars zien wat de natuur voor moois te bieden heeft. Van 10.00 tot 15.00 uur informatiestands, verkoopkraampjes, een kunstexpositie, rondleidingen, speurtochten, dans, muziek en kinderactiviteiten.

Mevr. Lisa zoekt werk in de huishouding en strijkwerk. 10 jaar ervaring met goede ref. in Weesp, 9 euro p/u. Tel: 06-13776574

CURSUS BABYMASSAGE te Weesp. Individueel of in groepsverband. Start groep 27-05-2014 bij Yogatoday. Info/aanmelden: Anke van den Bergh 06-11217147

HONDENWASDAG BIJ SALON WEESP Zaterdag 17 mei (v.a. €10,- per hond) opgeven via salonweesp@gmail.com

Gevr: zelfst. schoonmaakhulp bij particulier in Weesp. Tel. 450828.

TANDPROTHETISCHE
PRAKTIJK WEESP

Kunstgebitten en reparaties
klaar terwijl u wacht
(ind. mogelijk)
E. du Perronstraat 38
1382 SZ Weesp
Tel.: 0294-418722

Woonboot te huur in Muiden in juli, augustus en evt. september voor 4 pers. met grote tuin en ligplaats. € 1.500,- p.m. all-incl. Reactie:
muidertrekvaart@hotmail.com.

Gezocht: Verkoopmedewerk(st)er voor 32 uur per week. Ervaring met ruitersport is een pré. Zie de vacature op
www.deboerdierenruiter.nl.

Te huur: Kantoorruimtes in kleinschalig verzamelgebouw. Units van 18 en 24,5 m2. Prijs vanaf € 350 excl. BTW. COMPLICITY - Weesp -
0294 484 620 www.complicity.nl

SCOOTERS Nieuw & gebr. scooterdumper.nl Vespa en Piaggio met hoge korting uit voorraad! Reparatie / onderhoud / verzekeringen / scooterlease / accessoires. Bloemendalerweg 41a Weesp 0294-414108 / 06-12868539 info@scooterdumper.nl

Praat mee over de koers en richting van de nieuwe gefuseerde gemeente Naarden, Muiden, Bussum op woensdag 14 mei 19.30 uur in het Willem de Zwijger College Bussum.

Denk ook online mee over de koers en richting van de nieuwe gefuseerde gemeente Naarden, Muiden, Bussum en vertel uw verhaal. Surf naar www.blauw-survey.com/
?fusie-NMB

Voor baby & peuter
LANNEKE
kraamcadeaus/verzorging
speelgoed/kleding
Nieuwstraat 39 Weesp
naast het gemeentehuis

Weesp
Diverse ligplaatsen te huur
hoofdsteiger van Aquamarin
Huur € 750,- per seizoen
Info: De Vuurtoren makelaardij
0294-432323
welkom@demakelaars.nl

Broeken
Ook in Bandplooi, Omslag
Kapelstr. www.nr14bussum.nl

Krijgt u familie op bezoek?
En heeft u niet genoeg ruimte of hecht u aan uw privacy?

Bed and Breakfast
De Roskam in Weesp
06-55334804 of
www.bedandbreakfast.nl

Verhuis- en Transportbedrijf Van der Linden. 24-uursservice. Tel.: 06-54304112

Gevraagd: (defecte) vaat/wasmachine, droger, fornuis, cv-ketel, radiator, gratis opgehaald. Tel.: 06-34606808

Gedipl. pedicure ook diabetes/reumapatiënten. Jan Tooropstraat 3.
Tel.: 06- 54740847

MOTORFIETSEN te koop
GEVRAAGD
alle merken en
bouwjaren. Defect of lang
stilgestaan geen bezwaar.
Direct gehaald, betaald en
gevrijwaard. 06-25418595

Stalling aangeboden voor kleine caravan of vouwwagen. Tel.: 0294-251821

Het Amsterdams Havenkoor vraagt een gevorderde gitarist en ook zangers. amsterdamshavenkoor.nl. Voor info: Epko Rakers. Tel.: 020-6003612.

FLEX-AS adviseert en ondersteunt ondernemingsraden. Info: via www.flex-as.nl of 06-83891467.

Ervaren hulp ZKT huish. werk. Ook horeca en kantoren. Goede Ref. Tel: 06-21397899.

Weesp
Te koop: garage in rustige woonbuurt

Vraagprijs € 27.500,- k.k.
Info: De Vuurtoren makelaardij
0294 – 43 23 23
welkom@demakelaars.nl

Help, ik heb me ingeschreven

Info-avondendeelnemers WeesperNieuws Triatlon

Bij zo'n triatlon komt nog heel wat kijken. Neem alleen al het wisselen. Foto: Ruth van Kessel

WEESP - Als je iemand onverwacht ziet hannesen met een zwempak en een fietshelm, heb je te maken met een deelnemer van de WeesperNieuws Triatlon. Tijdens de eerste van vier informatiebijeenkomsten over deze populaire triatlon werd namelijk de tip gegeven om het wisselen vooral een keer thuis te oefenen.

En zo kwamen er nog wel meer tips en trucs voorbij. Meer ingewikkelde zaken, zoals wedstrijdvisualisatie en trainen op overcompensatie. Maar ook simpele dingen: zorg dat je niet vergeet te drinken onderweg. De informatiebijeenkomsten zijn een initiatief van Weesper triatleet en triatlontrainer Jim Hagenstein. Samen met andere kenners zet hij de fijne kneepjes van alle triatlonfacetten op een rij.

Triatlon telt niet drie, maar eigenlijk vier disciplines: zwemmen, fietsen, lopen en wisselen. "Het wisselen mag je niet meer dan een halve minuut kosten; alles wat meer is, is verloren tijd", sprak Jim. Verder is de stelregel om vier keer per week te trainen: zwemmen, fietsen, lopen plus een combinatietraining: eerst een stuk fietsen, dan een stuk lopen. "Met fietsen trek je je beenspieren samen, met hardlopen rek je ze juist op. Die plotselinge omschakeling vraagt de nodige coördinatie. Maar je kunt er goed op trainen", zo stelde Jim gerust. Nog een andere tip: laat je niet leiden door een eindtijd, maar door - wat Jim noemt - het proces. "Zorg dat je lekker draait, dan komt je goede eindtijd vanzelf."

Triatlon is ook iets wat zich tussen de oren afspeelt

De eerste infoavond, die donderdag plaatsvond bij One Fitness, was het vooral een introductie voor beginners. Daar zijn er weer veel van. De WeesperNieuws Triatlon is populairder dan ooit. De 502 inschrijvers, waarvan alleen al 206 uit Weesp, vormen opnieuw een record. De tien bezoekers van de eerste infoavond vertelden over hun motivatie om mee te doen. De gemene deler is dat die vrolijke sportkermis die elk jaar door Weesp trekt onweerstaanbaar blijkt te zijn. "Daar wil je gewoon een keer aan meedoen." Jim vertelde kort over de verschillende manieren van trainen. Maar ook hoe je voorkomt dat je te veel traint. Dat kan je zelfs na 16 keer meedoen overkomen, zo vertelde Anke van den Bergh uit eigen ervaring.

Andere bijeenkomsten
Bij sommige aanwezigen zag je toch ineens een lichte onzekerheid doorschemeren. Zo van: ik heb me nu wel ingeschreven, maar waar ben ik aan begonnen? Geen paniek, er komen nog drie bijeenkomsten.
Op 28 mei gaat Jim Hagenstein specifiek in op het zwemmen en het wisselen. Op 19 juni neemt fietsexpert Chris Brands (winnaar in Weesp in 2008) alles omtrent het fietsen door. Ook wordt er dan naar de fiets en de houding gekeken. Op 3 juli geeft Hans van der Pouw van Bijvoet Sport informatie over hardlopen en het juiste schoeisel. Kosten: 6 euro per avond, aanmelden via info@ansaincosa.nl.

Zwaarste onderdeel
Ook Jur van der Slikke (vierde keer) en Nora Schenk (eerste keer) wagen zich op 7 september aan de 1 km. zwemmen, 40 km. fietsen en 10. km hardlopen. Ze vertelden dat ze onlangs een marathon hadden gelopen. "Samen gestart, samen gefinisht." Het lopen zit dus wel goed, dacht Nora. Maar Jim wees erop dat het lopen voor iedereen het zwaarste onderdeel is. Dat klonk vreemd voor de aanwezigen die hadden geprobeerd alvast wat te borstcawlen en na één baantje al bekaf waren. "Toch is het zo", zei Jim. "Hardlopen geeft de zwaarste belasting, het kost de meeste energie én het is ook nog eens als laatste."

Maar triatlon is ook iets wat zich tussen de oren afspeelt. Mentaal vraagt de slijtageslag ook veel van je. En dat biedt perspectief. Want, zo sprak de meester: "Je moet maar zo denken: zo'n triatlonnetje is na tweeënhalf uur weer voorbij."

FC Weesp laat SO Soest werken voor eerste plaats

FC Weesp deelde afgelopen najaar ook al de punten. Foto: Yannick uit den Boogaard

WEESP - Even leek FC Weesp het feestje nog te verpesten: SO Soest heeft hard moeten werken om afgelopen weekend de eerste plaats zeker te stellen. FC Weesp zorgde voor problemen aan de kant van SO Soest en stapte knap met 2-2 van het veld.

FC Weesp startte voor rust goed en was wat beter dan SO Soest. Dat de Weespers op voorsprong kwamen door een doelpunt van Jesse van Huisstede was terecht te noemen.

Datzelfde gold na rust toen de FC Weesp-aanvaller wederom kon scoren en voor angstzweet zorgde bij de SO Soest-supporters langs de kant. Na de tweede tegentreffer zette SO Soest meer aan en kon het alsnog terugkomen. Na de 2-2 leken SO Soest en FC Weesp het wel te geloven en barstte voor SO Soest het feest los.

FC Weesp in play-offs

WEESP - De zaterdagploeg van FC Weesp moet naar de play-offs om klassebehoud zeker te stellen. Afgelopen weekend heeft de derdeklasser slechts een punt overgehouden aan het duel tegen concurrent Cobu Boys: 0-0.

FC Weesp en Cobu Boys probeerden er wel wat van te maken, maar echt hoogtepunten waren er amper. Alleen halverwege de tweede helft waren er wat kansjes, maar doelpunten bleven achterwege.

De Weespers starten de play-offs komend weekend tegen het Amsterdamse Fortius.

Eerste helft nekt MHCW

WEESP - Een veel te slechte eerste helft met veel fouten heeft MHCW afgelopen weekend de kop gekost tegen Hilversum. De Weespers hockeysters kwamen met 4-2 een stuk tekort.

MHCW moest voor rust nog wakker worden. De Weespers speelden heel slecht en konden amper aanvallen. Een preek van de coach bracht verbetering, maar de 2-0 achterstand was te groot om nog een ommekeer te forceren.

Late zege hockeyers
Met een doelpunt op het allerlaatste moment heeft MHCW afgelopen weekend met 3-4 gewonnen van Spandersbosch. De Weespers keken lang tegen een achterstand aan, maar herpakten zich na rust.

Nederlaag Argus

WEESP - Het spel was met vlagen goed, maar toch heeft Argus zaterdag verloren van V&V. De Weesper korfballers stapten met 8-15 van het veld.

Voor rust was Argus erg sterk en zorgde de ploeg voor problemen aan de kant van de tegenstander. Na de eerste helft stond er dan ook 6-8 op het scorebord. Na de rust zakte Argus terug. De tegenstander zette wel goed door en kon de voorsprong vergroten.

Selena Piek kampioen

Zo min mogelijk weerstand.

WEESP - Badmintonster Selena Piek mag zich de beste van Duitsland noemen. De Weespse werd afgelopen weekend kampioen met haar club SC Union Ludinghausen.

Het was voor de club de eerste keer dat het 's lands beste werd. Voor de Weespse was het wederom een hoogtepunt in een tot nog toe succesvol sportjaar. Selena won op meerdere grote evenementen al eremetaal.

Schoolslag van de beste

WEESP - De wedstrijdzwemmers van Triton kregen zondag een schoolslagclinic van Anouk Elzerman.

De schoolslagspecialiste doet mee aan Nederlandse kampioenschappen en Europese kampioenschappen. Ze begon haar zwemcarrière ooit bij Triton. Er was veel belangstelling voor de clinic. Er werden verschillende technieken behandeld, waaruit bleek dat de schoolslagtechniek nog heel lastig is. De Weesper zwemclub hoopt dat Anouks tips leiden tot veel nieuwe PR's.

Weesper naar EK jiujitsu

WEESP - Cees van de Griend gaat Nederland vertegenwoordigen bij het EK jiujisu.

De jonge Weesper is hiervoor door de Nederlandse Judobond geselecteerd. Het EK vindt zondag 25 mei plaats in Zweden.