MuiderNieuws

6 april 2016

MuiderNieuws 6 april 2016


Mogelijk toch geen groot hotel op Bredius

Rijk lijkt te porren voor verkoop gronden

door Christian Pfeiffer

MUIDEN - Het Rijk lijkt toch te porren voor verkoop van de Brediusdriehoek aan de gemeente Gooise Meren. Als de gemeente dat doet, dan hoeft er geen groot hotel naast de toekomstige voetbalvelden te worden gebouwd. Zo schrijft het college van B en W aan de raad.

Om de kwestie goed te begrijpen moeten we terug naar 2013. De toenmalige gemeente Muiden sluit met het Rijk een overeenkomst over het gebruik van de Brediusdriehoek (aan de Maxisweg, achter Klapwijk). Dit om SC Muiden te huisvesten die weg moet van de voetbalvelden voor de bouw van het KNSF-terrein.

In de overeenkomst wordt bedongen dat Muiden tegen een prikkie een deel van de driehoek mag kopen, maar dat het Rijk de rest houdt. Het rijksvastgoedbedrijf mag op het andere deel 50 huizen bouwen en een hotel. Een fiks hotel, van 15.000 vierkante meter. De gemeente stemt toe om de voetbal een toekomst te geven. Het ophogen van het terrein voor de aanleg van de voetbalvelden is inmiddels gebeurd en volgend seizoen moet SC Muiden kunnen spelen op het nieuwe complex. Er komen vanuit de omgeving twee bezwaren binnen en de ontwikkeling van het woningbouw- en het hoteldeel ligt daardoor stil. Pas dit najaar wordt er weer voortgang verwacht.

Dat is de stand van zaken tot nu toe. De nieuwe gemeente Gooise Meren kan nu onder de deal uit, zo schrijft het college van B en W aan de gemeenteraad. Maar het is aan de gemeenteraad zelf om te kijken of ze dit wil en welke prijs ze daarvoor wil betalen. Destijds moesten de gronden tussen de zeven en negen miljoen euro opbrengen, maar het Rijk is ondertussen bereid om te praten over hele andere financiële condities. Wat die condities precies zijn, laat het college in het midden.

Vanavond
Vanavond (woensdag) praat de gemeenteraad over de kwestie. Het proberen te kopen van de hele Brediusdriehoek biedt grote voordelen, zo somt het college op. Zo kan de gemeente de regie over het gebied weer terugkrijgen en keuzes maken die maatschappelijker logischer zijn en beter passen bij Muiden dan een hotel. En mocht er toch een hotel komen, dan kan de nieuwe gemeente ervoor kiezen om een veel kleinere variant uit te werken.

Het zal dan ook vooral een kwestie van geld worden. Is de nieuwe gemeente Gooise Meren bereid te betalen voor de Brediusdriehoek en hoeveel mag dit dan maximaal zijn? Niks doen is ook een optie en dan kan er gewoon worden doorgegaan met de ontwikkeling van een groot hotel aan de rand van Muiden. Nog voor de zomer hoopt het college van B en W duidelijkheid te hebben voor de onderhandelingen met het Rijk.

Hier kunt u vandaag stemmen

GOOISE MEREN - De gemeente opent vandaag (woensdag) alle stembureaus voor het referendum over de Associatieovereenkomst met Oekraïne.

Door heel Gooise Meren kan gestemd worden. In Muiden / Muiderberg gaat het om de volgende stembureaus: De Kazerne, P.C. Hooftschool, Oranje Nassauschool en De Rijver. Stemmen kan tussen half acht 's ochtends en negen uur 's avonds.

GeenPeil
Het Oekraïne-referendum is in september 2015 afgedwongen door actiecomité GeenPeil, met ruim 400.000 handtekeningen. Er geldt een wettelijke opkomstdrempel van 30 procent. Als er te weinig mensen komen stemmen, is het referendum niet geldig. Bij een 'voor' zal de regering het associatieakkoord bekrachtigen, bij een 'tegen' moet het kabinet overleggen met de Tweede Kamer hoe met de uitslag om te gaan.

Meer informatie op: www.verkiezingen2016.nl.

Spoorbrug gaat in mei rijden over de A1

Foto: Rijkswaterstaat

MUIDERBERG - Volgende maand wordt de spoorbrug bij Muiderberg over de A1 gereden: een monsterklus waarbij de snelweg een weekend wordt afgesloten.

Het transport gebeurt met self propelled modular trailers waardoor de hele brug wielen krijgt. Op dit moment worden de laatste voorbereidingen getroffen voor het werk. Na het transport ligt de brug nog niet op zijn plek, hij komt eerst naast de huidige spoorbrug te liggen. In augustus worden de bruggen omgewisseld. Dan rijden er geen treinen.

Boem

MUIDEN - Op het KNSF-terrein zijn gisteren weer een aantal explosieven tot ontploffing gebracht. De granaten zijn gevonden bij het schonen van het terrein. Het gebeurt regelmatig dat er granaten en andere explosieven worden gevonden.

'Bezuinigingen worden megaklus'

Nog een gat in begroting van 4,7 miljoen

Wethouder Franx noemt de bezuinigingen een megaklus, maar hij heeft er zin in.

Aanslag

Nu de gemeente de belastingtarieven voor dit jaar heeft vastgesteld, kunnen de aanslagen voor de gemeentelijke belastingen de deur uit.

De gemeente laat weten dat de belastingaanslag op 15 april op de mat valt. Alle eigenaren van huizen en bedrijven krijgen een aanslag voor de gemeentelijke lasten.

GOOISE MEREN - De gemeenteraad heeft vorige week flink gedebatteerd over de begroting, maar heeft deze - inclusief lastminutewijzigingen - toch aangenomen. Wethouder Jan Franx van Financiën geeft uitleg.

De begroting is aangenomen. Tevreden?
"Ja, aan de ene kant wel, maar aan de andere kant moesten we keuzes maken om ons aan de afspraak te houden. Die afspraak was: we hanteren het lage ozb-tarief van Bussum in alle kernen van Gooise Meren. Dat zou een gat van 3 miljoen opleveren in de begroting. We hebben nu de mogelijkheid om het te repareren. Dat doen we door Bussumse huishoudens dit jaar te compenseren via de rioolheffing. Hadden we niets gedaan dan heb je voor je het weet de provincie in je nek hijgen en zou er verscherpt toezicht kunnen komen."

Waarom stonden allerlei grote kostenposten niet in de begroting?
"Van diverse kosten wisten we niets af of de kosten moesten naar boven worden bijgesteld. Neem de brug bij de Blaricummerweg in Naarden: kost opeens 200.000 euro extra. Vaak heb je reserves die je daarvoor kunt gebruiken. Maar we hebben nu te maken met een fusie waarbij de begrotingen van drie gemeenten in elkaar zijn geschoven en we kiezen er bovendien voor om het voorzieningenniveau hoog te houden."

De woonlasten gaan in Muiden en Naarden omlaag?
"Ja, aanzienlijk ten opzichte van 2015. Hoeveel dat is, ligt aan de waarde van de woning."

Hoe zit het met de woonlasten in Bussum?
"Die blijven dit jaar gelijk voor inwoners met woningen tot 800.000 euro. Heb je een duurdere woning dan ga je 28 euro op jaarbasis meer betalen."

2000 inwoners mogen meedenken over waar het ietsjes minder mag

Inwoners mogen meedenken over bezuinigingen?
"Morgenavond is de aftrap in de raad. We geven dan uitleg over het traject. We zullen 2000 inwoners, verdeeld over de hele gemeente, raadplegen. Waar geeft de gemeente het geld aan uit? Waar zou u de euro's aan uitgeven? Kan het iets minder? Ik heb met deze werkwijze in Enkhuizen al positieve ervaringen opgedaan. Half juni hebben we de input al nodig in het kader van de perspectiefnota die in juli af moet zijn. Het gaat om een megaklus: een bezuiniging van 4,7 miljoen waarin 2 miljoen bezuinigingen zit voor nieuw beleid. Maar ik heb er zin in, het moet zeker mogelijk zijn. We willen naar een financieel gezonde gemeente waar iedereen trots op is."

Vlaggetjesdag wordt zondag 10 april ingehaald

MUIDEN - Muiden viert zondag alsnog de opening van het charterseizoen: dan wordt Vlaggetjesdag ingehaald.

De Muider schippers nodigen bezoekers uit om hun schepen te bewonderen en ook op de kade is er van alles te doen. Dit jaar belooft Vlaggetjesdag in Muiden grootser dan ooit te worden met een recordaantal deelnemende schepen. En daar zitten hele speciale schepen bij: onder andere de pakjesboot van Sinterklaas zal present zijn in de Groote Zeesluis. Ook zullen er weer een aantal Huizer botters te bewonderen zijn. Wie een stukje wil varen op een Huizer botter kan opstappen.

Veel extra activiteiten
Van 11.00 tot 16.00 uur verwelkomen de schippers van Zeilvloot Muiden belangstellenden aan boord. Er is alle gelegenheid om rond te kijken en kennis te maken met de traditionele zeilschepen, waarvan sommige al meer dan honderd jaar oud zijn.

Extra activiteiten
En alsof dat alles niet genoeg is, zijn er ook nog tal van extra activiteiten georganiseerd tijdens Vlaggetjesdag. Wie durft kan bijvoorbeeld (tegen een kleine vergoeding) met een supersnelle RIB het water op. Op de Herengracht is een markt met oude (nautische) ambachten.

Er is een recordaantal (shanty)koren dat op de schepen en op de kade zal zingen, er is een draaiorgel, er zijn muzikanten en de horeca in Muiden pakt uit met speciale menu's en acties. Verder ontbreken ook de poffertjeskraam, de haringkar en de palingroker niet. Het Muiderslot en Pampus zijn ook gewoon open voor het publiek.

Vlaggetjesdag werd eerder uitgesteld vanwege een storm op tweede paasdag. De voorspellingen zijn nu een stuk beter.

Dronken Duitser van het water gehaald

MUIDEN - De politie heeft zondagavond op het Markermeer, ter hoogte van Pampus, een schipper betrapt die dronken aan het varen was. De 62-jarige Duitser had vier keer de toegestane hoeveelheid alcohol genuttigd en voer bovendien zonder verlichting.

Agenten hadden de boot gespot op de radar. Eenmaal in de buurt zagen ze dat de navigatielichten niet brandden. Oproepen via de marifoon werden niet beantwoord. Op het moment dat de politie een schijnwerper richtte op het Duitse schip voer het weg. De waterpolitie haalde het vaartuig in. De Duitser kreeg een twee processen-verbaal, voor dronkenschap en het onverlicht varen, en een vaarverbod van dertien uur. De man was onderweg van Strand Horst naar Engeland, verklaarde hij.

Stuk voor Stuk start kaartverkoop

MUIDERBERG - Toneelvereniging Stuk voor Stuk Muiderberg kiest in 2016 weer voor Maria Goos. Familie gaat in première op 22 april.

Het is een tragikomedie over mensen die bij elkaar horen, maar niet bij elkaar passen. Familie is geestig, onthutsend en ontroerend. Het gaat knetteren op de theaterzolder in het Hippisch Centrum aan de Googweg. De regie is in handen van Marie-Louise van Druninck die ook in haar derde regie bij Stuk voor Stuk de spelers op scherp zet.

Kaarten zijn te bestellen via de website www.toneelstukvoorstuk.nl of op 0294-261962. Na de première op 22 april kunt u ook nog terecht op 23, 28, 29 en 30 april en 12 en 13 mei.

Geen Faust op Muiderslot

MUIDERBERG - Twee maanden na de enthousiaste start van de samenwerking hebben het Rijksmuseum Muiderslot en GO! Opera van Stichting Amateurkoor de samenwerking ontbonden.

De Gooise editie van Faust in juli kan nu wegens tijdgebrek om nog een alternatieve locatie te organiseren niet doorgaan. Met nog slechts drie maanden voor de uitvoeringsdatum ziet de Stichting Amateurkoor geen andere oplossing dan de Gooise productie af te blazen.

Vernielingen aan dak school

Foto: Efred Kool

MUIDERBERG – Op het dak van de Oranje Nassauschool zijn dit weekend vernielingen gepleegd. Wijkagent Efred Kool vraagt om getuigen en alertheid. Op het dak werden dakleien vernield. Het moet ergens dit weekend zijn gebeurd, maar wanneer precies is niet bekend. Wie meer weet over de vernieling kan Kool bellen op 0900-8844. Wie weer jongeren op het dak ziet mag 112 bellen.

Schiphol zet het bekende baken Whisky Papa uit

Zender speelde rol in de Bijlmerramp

Het baken in de Bloemendalerpolder. Foto: Christian Pfeiffer

door Christian Pfeiffer

WEESP - Het is een voetnoot in de Bijlmerramp, maar wel eentje die Weesp in 1992 de opening van het CNN-nieuws liet zijn: het vliegtuigbaken Whisky Papa in de Bloemendalerpolder. Het baken is onlangs door Schiphol na bijna 50 jaar dienst uitgezet.

Whisky Papa is een antenne uit 1968 die in het verlengde van de Buitenveldertbaan van Schiphol ligt en is een ijkpunt in de polder voor piloten. Whisky Papa staat in het NAVO-alfabet voor WP: Weesp dus.

Whisky Papa staat in het NAVO-alfabet voor WP: Weesp dus

Verkeersleiding
De antenne speelt een lugubere rol bij de crash van de El Al-Boeing in 1992. Whisky Papa wordt meteen genoemd door de verkeersleiders nadat het contact met het vliegtuig is verloren. Vlak nadat het contact is verbroken zeggen de luchtverkeersleiders dit:
"Het is gebeurd. Het heeft geen zin, hij is gecrasht Henk." ... "Heb je het gezien?" ... "Eén grote rookwolk boven de stad." ... "Jezus!, bij Whisky Papa in sight?" ... "Ja,... 1 mile west van Whisky Papa."

In het eerste nieuwsbulletin dat CNN maakt in Amerika over de ramp wordt dan ook aangenomen dat het vliegtuig bij Weesp is neergestort. Verschillende Weespers krijgen rond die tijd dan ook telefoontjes van verschrikte Amerikanen die kennissen in de stad hebben om te controleren of iedereen oké is. Het bericht wordt snel bijgesteld: het blijkt om Amsterdam te gaan, de Bijlmer om precies te zijn.

CNN dacht daarom even dat de vliegtuigcrash
in Weesp was

Vanwege deze betekenis wordt in luchtvaartkringen met weemoed gereageerd op het besluit om het baken uit te zetten. Tegenwoordig hebben satellieten de taken van de bakens overgenomen.

Vechtstede Theater op industriepark met The King

WEESP - Leerlingen en leerkrachten van het Vechtstede College maken zich op voor een nieuwe voorstelling van het Vechtstede Theater: The King; Hamlet versus The Lion King.

Shakespeares klassieker Hamlet vormde namelijk de inspiratiebron voor de populaire Walt Disney animatiefilm over het leeuwtje Simba. De voorstelling wordt gespeeld op het Van Houten Industriepark, in een loods van kerstpakkettenbedrijf Pronk Juweel.

De speeldata zijn 19, 20, 21 en 22 april om 20.00 uur. Kaarten kosten 7,50 per stuk en kunnen worden gereserveerd via vsc.theater@gmail.com.

Gestolen auto met gestolen nummerbord

WEESP – Aan de Lageweyselaan is vorige week dinsdagochtend een gestolen auto gevonden. Op de auto zaten ook nog eens gestolen kentekenplaten.

De politie werd rond half elf getipt over een raar geparkeerde witte Alfa Romeo Mito. Bij aankomst bleek het foute boel. De auto was gestolen en de kentekenplaten die er op zaten ook. De auto is ondertussen terug bij de eigenaar.

Wie weet wie de auto daar heeft geparkeerd wordt door de politie gevraagd te bellen met 0900-8844.

Zonnepanelen voor huurders

WEESP - Ymere gaat huurders zonnepanelen aanbieden. Wie straks een aanbod krijgt kan zo'n 60 euro per jaar besparen op de huurkosten.

De woningcorporatie maakte vandaag bekend minimaal 8500 daken te gaan voorzien van zonnepanelen. Huurders krijgen een voorstel als het dak van de woning geschikt blijkt te zijn voor zonnepanelen. Volgens Ymere worden de zonnepanelen dan kosteloos geplaatst en bespaart de huurder daarmee op zijn energiekosten.

Ymere benadert de eerste huurders in het najaar van 2016. De komende maanden worden gebruikt om overeenstemming te bereiken met financiers en te komen tot een definitieve overeenkomst.

Garage alleen nog voor huurders

BUSSUM - Alleen huurders van de appartementen op de strook voor het Gewestkantoor en het kantoor zelf mogen de parkeergarage aan hun straat gebruiken. De gemeente heeft de regels aangepast.

De parkeergarage wordt vanaf deze maand gesloten voor andere auto's.

Als de momenteel gebouwde appartementen straks worden bewoond, komen er veel meer auto's naar de straat. Door de parkeergarage te reserveren voor bewoners moeten eventuele parkeerproblemen voorkomen worden. Eerder besloot de gemeente al om voor de straten rond het Gewest andere parkeerregels te maken.

Werk aan tweede helft MOB-complex

BUSSUM - Er wordt komend najaar gewerkt aan de tweede helft van de grond van het MOB-complex aan de Nieuwe 's-Gravelandseweg. Dat laat de gemeente weten na vragen van Hart voor Bussum.

Het gaat om het deel dat straks natuur moet worden. Daar moeten nog verlaten opstallen en oude asfaltlagen worden weggehaald. Er wordt nog gesproken met een beheerder voor het stuk natuur. Als alles volgens plan verloopt gaat het GNR de 5 hectare grond onder haar hoede nemen.

De werkzaamheden voor het deel dat bebouwd gaat worden heeft men al achter de rug. Daar wordt gewacht op de start van de bouw, komende zomer. Er worden daar appartementen en bungalows gebouwd.

GroenLinks-raadslid stapt op

GOOISE MEREN - GroenLinks-raadslid Maria van Rooijen stapt op. Dat heeft haar partij bekendgemaakt. De Naardense heeft aangegeven zich niet te kunnen verenigen met de werkwijze binnen de fractie.

Het bestuur van GroenLinks laat weten het vertrek van Van Rooijen te betreuren. "Maria heeft zich de afgelopen jaren met hart en ziel ingezet voor het gemeenteraadswerk, sinds 2014 in Naarden en sinds 2016 in Gooise Meren." De leeggekomen zetel van Maria van Rooijen wordt opgevuld door Bussumer Freek Vos.

6 / 20

'Ik vind het leuk om me overal tegenaan te bemoeien'

John Zijdel brengt voor De Palmpit heel wat tijd door achter zijn computer. Foto: Yvette Geerts

De nieuwe gemeente zit vol inspirerende inwoners. Lokale helden en bruggenbouwers. Solisten die veel voor buurt en medemens betekenen, teamplayers die anderen motiveren, nieuwkomers met frisse plannen en mensen die al jaren actief zijn. Wie zijn deze Gooise Meerders? De komende tijd stellen wij er een paar aan u voor. Deze week: John Zijdel, sinds 9 jaar voorzitter van de beheercommissie van Wijkontmoetingscentrum De Palmpit.

door Yvette de Vries

BUSSUM - Het zes centimeter dikke handboek 'dagelijks gebruik' ligt naast zijn computer en dan is het nog niet eens compleet, volgens John Zijdel. Hij stelde het samen met nog een aantal andere vrijwilligers van Wijkontmoetingscentrum De Palmpit zodat iedereen weet wat hij of zij moet doen. Zo'n vier tot vijf uur per dag is de voorzitter met zijn werk in De Palmpit bezig. De rest van de tijd besteedt de 68-jarige gepensioneerde beroepsmilitair aan zijn vrouw, kinderen, kleinkinderen en hobby's.

Je zou bijna denken dat hij geen tijd heeft voor zichzelf. Naast zijn vrijwilligerswerk voor De Palmpit past hij op dinsdag-, woensdag- en donderdagmiddag op zijn kleinkinderen. Hij heeft er vier: de jongste is vier en de oudste elf. Dan blijven ze ook eten en daarna brengt hij ze terug naar huis.

'Ik bleek mijn eigen feestje te hebben georganiseerd'

"Het is gewoon heel gezellig als ze er zijn." Hij haalt ze op van school en brengt ze heen en weer naar sportclubjes, het liefst op de fiets. Ook brengt hij aardig wat uurtjes met ze door in de speeltuin, het zwembad en in het spoorwegmuseum. "Ik ben een haal-en-breng-opa", zegt hij lachend.

Hij blijkt ook een fanatiek hardloper, een gewoonte die hij heeft overgehouden van zijn tijd bij Defensie. Al vijfendertig jaar lang is dit een van zijn grootste hobby's. Gemiddeld drie keer per week rent hij een rondje door het Spanderswoud. "Fit blijven is belangrijk. Ik had het geluk dat ik als militair kon sporten in de baas zijn tijd." Zijdel is nu aan het trainen met zijn kleindochter van zeven. Ze doen met nog een aantal gezinsleden mee aan de Family Run tijdens de City Run van Hilversum.

'Nog nooit zo veel ellende gezien als op de dierenambulance'

Lintje
Regelen en organiseren is en blijft zijn voornaamste hobby. Hij heeft er inmiddels meer dan 30 jaar vrijwilligerswerk op zitten. Ruim 22 bij het wijkcentrum in de Hilversumse Meent en nu zo'n negen jaar bij De Palmpit. Hij hield er zelfs een lintje aan over. Die dag, 7 december 2013, staat nog in zijn geheugen gegrift. Hij was gevraagd om vanuit De Palmpit een evenement voor de nationale vrijwilligersdag te organiseren. Achteraf bleek dat hij zijn eigen feestje had georganiseerd.

De ochtend verliep nog zoals hij zelf gepland had. Maar tijdens de speech van toenmalig wethouder Gerard Boekhoff over hoe vrijwilligers de economie draaiende hielden, krabde hij zich even achter zijn oren. "Hij vertelde dat als alle wethouders de volgende werkdag thuis zouden blijven dat nog geen ramp zou zijn, maar als alle vrijwilligers dat zouden doen de hele economie zou instorten. En terloops noemde Boekhoff zijn naam... Maar het kwartje viel pas echt toen de burgemeester binnenkwam, met in zijn kielzog Zijdels familie. "Ik zag ze binnenkomen, de hele stoet. Toen dacht ik 'oh oh, nu ben ik aan de beurt." Net als toen schieten nu ook de tranen in zijn ogen. Achter de regelaar Zijdel komt een betrokken en emotioneel man tevoorschijn.

Niet stilzitten
Zijn grootste drijfveer is de voldoening die hij er zelf van krijgt. Niet dat lintje, dat vond hij wel leuk, maar volgens Zijdel zijn er talloze mensen die het meer verdienen dan hij. "Die worden alleen niet voorgedragen", is zijn verklaring. "Ik wil me nuttig maken in de maatschappij en ik krijg er zo veel voor terug. Al die blije mensen. Dat geeft me voldoening. En ik wil graag bezigblijven. Stilzitten is niets voor mij."

Het enige moment dat hij stilzit is aan tafel of achter zijn computer als hij 'aan het werk' is voor De Palmpit. Hij vindt het heel gewoon om iets te doen voor de maatschappij. "Als ik nu zou moeten stoppen bij De Palmpit dan zou ik daar wel heel ongelukkig van worden." Maar hij is er de man niet naar om te gaan zitten afwachten. "Ik ben echt zo weer aan de slag als ik op de site van de vrijwilligerscentrale van Versa kijk. Bij het azc, de Voedselbank of ergens anders", concludeert hij monter. "Het gaat om bezieling", voegt de onvermoeibare Zijdel eraan toe. Die bezieling lijkt wel een beetje in de familie te zitten. Zijn vader ontving ook al een Koninklijke onderscheiding en ook een van zijn zussen viel die eert te beurt. "Je moet wel een beetje gek zijn als je zo veel tijd aan vrijwilligerswerk besteedt."

Makkelijk
Hij vindt zelf dat hij het nog relatief makkelijk heeft. "Ik kan mijn ervaring die ik opgedaan heb bij Defensie inzetten. Maar zet mij niet op de dierenambulance. Ik heb een jaartje meegereden toen ik weg was bij het wijkcentrum, maar dat is niets voor mij. Mijn vrouw doet al jaren vrijwilligerswerk op de centrale van de dierenambulance en ik dacht: ik probeer het. Maar Ik heb nog nooit zo veel ellende meegemaakt. Als vrijwilliger moet je je dan professioneel opstellen, maar ik hield het niet droog. Ik heb zo veel respect voor mensen die op een dierenambulance of op een gewone ambulance zitten!" Hij stelt gekscherend dat de eis dat je affiniteit met dieren moet hebben beter niet gesteld kan worden. "Het was niet leuk." Aan dat avontuur heeft het echtpaar wel hun hond overgehouden.

Handboek
Zijdel heeft inmiddels het handboek opengeslagen. Het staat vol met regeltjes en taakomschrijvingen, maar ook praktische zaken staan erin omschreven. Hoe je de vaatwasser aanzet, hoe de rolgordijnen werken en wie je kunt bellen als er iets gerepareerd moet worden. Wat er allemaal geregeld moet worden rondom de sinterklaasviering en hoe het werkt met de bingokaarten.

De Palmpit

Bij De Palmpit zijn zo'n 85 vrijwilligers actief, waarvan het overgrote deel gastvrouwen die de bezoekers, ongeveer 100 per week, ontvangen. Er worden diverse activiteiten georganiseerd voor 55-plussers. Zo kun je er tekenles krijgen, een cursus Engels volgen, een potje biljarten of bridgen of meedoen met yogalessen. Ook de rechtswinkel, Schuldhulpmaatje en de Alliance Française hebben er inmiddels een plekje gevonden.

Controlfreak
Er ontbreekt geen detail bij wat er beschreven is en dat is tekenend voor de wijze waarop Zijdel in het leven staat. Hij lacht wat. "Ik heb graag de touwtjes in handen, ben een redelijke controlfreak." Zijn werk bij Defensie - hij gaf jarenlang les gaf op de Palmkazerne in Bussum - heeft daar ongetwijfeld mee te maken.

Maar hij ziet ook wel dat het te kwetsbaar is als alles in het hoofd van één persoon zit. En nu alles zo'n beetje op papier staat maakt het het werk voor alle andere vrijwilligers ook wel makkelijker, zegt Zijdel. Maar hij kan het allemaal lastig loslaten. Ook de gaten in het bestuur - er zijn momenteel verschillende vacatures - vult hij veelal zelf op.
Zo houdt hij zich als voorzitter ook bezig met de pr en regelt hij de coördinatie van de activiteiten van de ruim 70 gastvrouwen die het wijkontmoetingscentrum telt. "Ik vind het leuk om me overal tegenaan te bemoeien: lijstjes, schema's en alles wat er nog allemaal gedaan moet worden." Hij wordt er 's nachts wel eens wakker van, maar niet te vaak of te lang.

Gijs Numan en Jordi Dekker over twee jaar Aaltje: 'Een groot succes'

Restaurant zit elk weekend helemaal vol

Aaltje straalt gezelligheid uit en daar ontbreekt het wel eens aan in de horeca, zo zeggen Gijs en Jordi.

door Christian Pfeiffer

WEESP - Elk weekend zijn alle tafels gereserveerd. Exact twee jaar na de opening van Aaltje kunnen we wel zeggen dat het restaurant aan de Herengracht een doorslaand succes is. Hoe doe je dat? Aan het woord zijn Gijs Numan en Jordi Dekker.

Laten we eerlijk zijn: de voorganger van Aaltje, Rubens, zat op het laatst niet meer echt vol. Dat is met een restaurant van dit formaat, met 80 stoelen, wel een must voor de sfeer. Wie binnenstapt wil ondergedompeld worden in een bad van rumoer en bourgondische gezelligheid. "Exact", roepen de twee.

'Het zaaltje erbij in het weekend vinden we nog wel eng'

"Toen we begonnen zijn we dan ook heel gericht gaan werken met een concept, een doelgroep en een vaste formule", zo vertelt Gijs (36). "Het is Aaltje, met een Hollandse keuken op eigen wijze. Dat is onze leidraad en alles moet daarbinnen passen. Dat komt ook: ik vind dat de ouderwetse gezelligheid een beetje uit de horeca verdwijnt. In dit pand past natuurlijk ook geen moderne zaak met koele kleuren. Het moet laagdrempelig en knus zijn."

Aaltje was daarmee vanaf het begin een succes, zo blikt Jordi (30) terug. "Vanaf het begin hebben we veel in ons imago geïnvesteerd. Dat merkten we." Toch kwam er na de eerste zomer wel een terugval. Gijs: "We hadden ons te veel gericht op de kwaliteit van de keuken en de bediening en we vergaten daarmee onze marketingactiviteiten. We moesten opnieuw aan de bak. Een omslagpunt was de introductie van thema-avonden en aanbiedingen zoals Barry's Bingo. Dat was een schot in de roos." Sindsdien is er vaak een speciale actie. "We lopen nu in het weekend opnieuw tegen onze grenzen aan. Soms draaien we zelfs twee shifts. De uitdaging ligt de komende maanden vooral in het hoog houden van de kwaliteit en het tempo. We zouden het liefst ook in het weekend het zaaltje aan de achterkant erbij betrekken, maar we vinden dat nog wel eng. We hebben eerst twee nieuwe, grotere ovens besteld, want je moet het natuurlijk wel aankunnen en de gezelligheid niet te verliezen. Iedereen die hier zit moet goed en makkelijk eten. Deze zomer hebben we de koelingen en de opslag flink aangepakt. Die was sinds de bouw van The Londoner, ruim 30 jaar geleden, niet meer aangepakt en hoognodig aan vervanging toe." Naast Aaltje is Gijs ook een van de initiatiefnemers van Weesp Gastvrij. Waarom? "Ik vind dat we als Weesp onszelf meer moeten verenigen. Het is een prachtig stadje en we zijn er allemaal bij gebaat als iedereen dat weet. En dan vooral de inwoners van de regio. Iemand uit Ankeveen die een gezellig avondje uit eten wil en in zijn auto stapt moet een keuze maken: rechtsaf naar Hilversum of linksaf naar Weesp. Mede door Weesp Gastvrij hoop ik dat die keuze straks automatisch linksaf, Weesp, wordt. Het is hier zo mooi en je kunt hier op heel veel plekken een lekker hapje en drankje doen."

Terug naar Aaltje. Wat is de volgende stap? "De komende jaren zullen, nu de keuken praktisch helemaal af is, investeringen in het interieur en het terras gedaan worden. Kijk, deze stoelen en tafels zijn natuurlijk nog prima, maar ze staan hier al jaren. Buiten willen we het terrasmeubilair vervangen. Al moet dat na de investering van de ovens nog even tot volgend jaar wachten. Er komt vast ook wel weer wat nieuws op ons pad, want zo zijn ondernemers natuurlijk: steeds wat nieuws proberen."

Start Young schenkt omzet aan You better PINK

Vechtstedeleerlingen met zelfgemaakte producten de markt op

De eerste 300 euro voor You better PINK is binnen. Foto: Ruth van Kessel

WEESP - De eerste 300 euro voor You better PINK 2016 is binnen. Leerlingen van 2 mavo van het Vechtstede College overhandigden vorige week woensdag vol trots de opbrengst van hun ondernemersproject Start Young aan Sandra van der Spruit.

Het doel van het ondernemersproject Start Young is om leerlingen van de tweede klas te leren ondernemen. Tijdens lessen en in hun vrije tijd richtten de kinderen een bedrijf op, realiseerden hun zelfbedachte product of dienst en gingen er woensdag mee de schoolmarkt op. Kaarsjes, creatieve eetproducten en zeepjes vlogen over de toonbank.

Goed doel
Het Vechtstede College kiest bij elke Start Young een goed doel voor de opbrengst. Deze keer was dat dus You better PINK met als goed doel Pink Ribbon.
Het ondernemersproject vindt meerdere keren per jaar plaats op het Vechtstede College.

You better PINK zamelt dit jaar op verschillende momenten en manieren geld in, met als uitsmijter een benefietdiner in november.

Alzheimercafé Weesp: deze week met de voorstelling De Vergeetclub.

deze week

Collecte ZOA

Aan huis

The Wakhan Front draait donderdag in de City.

De collectanten van ZOA komen langs de deuren. ZOA staat voor Hulp, Herstel en Hoop van vluchtelingen ter plaatse.

donderdag 7 april

Koffie om de hoek

Papelaan 99 | 9.30 - 12.30 uur

Koffie-inloop voor mensen met een GGZ-achtergrond. De sfeer is gemoedelijk en iedereen is welkom. Meer info via 0294 - 41 05 78.

Tablet Café

Bibliotheek Weesp | 10.00 uur

Informeel kennismaken met tablets, e-readers en smartphones. Net als in een café kan iedereen gewoon even binnenlopen. Gratis entree.

Ladies Night

Sportwinkel Bijvoet | 19.00 uur

Met een dj, aanbiedingen en stands op het gebied van uiterlijk, sport en lichamelijke verzorging. De eerste 50 dames krijgen bovendien gratis een goodiebag.

De Vergeetclub

Hart van Weesp | 19.30 uur

Actrice, columniste en schrijfster Tosca Niterink verzorgt samen met fotografe Anita Jansen de leesvoorstelling De Vergeetclub. Entree en koffie gratis. Inloop vanaf 19.00 uur.

The Wakhan Front

City of Wesopa | 20.00 uur

Kun je je ogen vertrouwen? Franse soldaten in Afghanistan verliezen hun grip op de werkelijkheid als collega’s op onbegrijpelijke wijze verdwijnen. Entree € 8,-.

vrijdag 8 april

The City Singers

City of Wesopa | 20.30 uur

Ratatouille is een interactieve voorstelling met twintig bekende nummers van vroeger en van nu, uit binnen- en buitenland. De 45 zangers en zangeressen worden begeleid op gitaar, piano en saxofoon. Entree € 10,-.

zaterdag 9 april

Prinsentocht

Stadhuis | 17.10 uur

Het Waterliniejaar wordt feestelijk geopend met een Prinsentocht langs de Oude Hollandse Waterlinie. De koets met onder meer Prins Willem III en vestingbouwer Menno van Coehoorn arriveert rond 17.10 uur in Weesp.

zondag 10 april

Dag van Weesp

De Adelaar | 11.00 uur

Aoto-orïentatierit ter voorbereiding op de 45e Nacht van Weesp. Vier kleine trajecten van circa 50 minuten en één fototraject van circa 10 minuten. Start en finish bij harmonie De Adelaar aan de Papelaan. Deelname kost € 25,- per equipe. Inschrijven via www.asvdevechtstreek.nl.

Mediteren in Weesp

OAZ Gebouw | 13.30 uur

De laatste mediatieworkshop van dit seizoen. Meer info of aanmelden? Bel 06-38104942 of Facebook Gewoon ZIJN Meditatie.

The City Singers

City of Wesopa | 14.30 uur

Ratatouille is een interactieve voorstelling met twintig bekende nummers van vroeger en van nu, uit binnen- en buitenland. De 45 zangers en zangeressen worden begeleid op gitaar, piano en saxofoon. Entree € 10,-.

maandag 11 april

Over naar Windows 10

Bibliotheek Weesp 10.00 uur

Seniorweb geeft een presentatie voor Windows 7- en Windows 8.1-gebruikers over de voorbereiding, de upgrade en het verkennen van Windows 10. Aanmelden: seniorwebweesp@gmail.com

Koffiemiddag

De Wintertuin 14.00 uur

Iedereen is welkom om onder het genot van een kopje koffie, thee of een glas fris, een spelletje te komen doen of aan te schuiven aan de kletstafel. € 2,- entree. 14.00 tot 16.00 uur.

dinsdag 12 april

Breicafé

OAZ-gebouw | 13.00 - 16.30 uur

Buurtvereniging De Achtergracht opent de deuren voor buurtactiviteiten, zoals breicafé, spelletjes, een praatje en op afspraak biljarten. Toegang: gratis.

Rechtswinkel

Papelaan 99 | 19.30 uur

Rechtswinkel Weesp houdt spreekuur voor Weespers met problemen op juridisch gebied. Aan iedere bezoeker wordt per consult een bijdrage gevraagd van minimaal € 2,-.

woensdag 13 april

Administratie voor Elkaar

Papelaan 99 | 9.30 - 11.00 uur

Spreekuur voor vragen op administratief gebied, zoals hulp bij schrijven van brieven aan organisaties en het invullen van allerhande formulieren. Een afspraak is niet nodig.

Mamacafé Weesp

Bibliotheek Weesp | 10.00 - 11.30

Ontmoetingsplek voor (aanstaande) moeders en vaders van jonge kinderen op initiatief van het Centrum voor Jeugd en Gezin.

Rode Kruis soos

De Roskam | 13.30 uur

Gezellig een middag spelletjes doen of een praatje maken. Voor inlichtingen: 06-13 89 82 45.

Voeding en Beweging

FysioTrainingscentrum | 15.45 uur

Bij FysioTrainingscentrum Weesp starten nieuwe cursussen Gezonde Voeding en Beweging. Wekelijks een uur voedings- en leefstijladvies door Juul van Ginneken en aansluitend een uur fitnesstraining door een fysiotherapeut. Veel zorgverzekeraars keren een vergoeding uit. Meer info op www.kersversvoedingsadvies.nl.

Historie Theater City of Weesp

City of Wesopa | 20.00 uur

Samen speuren in het verleden van Theater City of Wesopa met Cees Pfeiffer en Alexander Bauwens in samenwerking met de Historische Kring Weesp. Veel foto's, voorwerpen, films en herinneringen. Hoe is de City ontstaan en wat ging er aan het theater vooraf?

donderdag 14 april

Film: 'Youth'

City of Wesopa | 20.00 uur

Michael Caine speelt de hoogbejaarde Britse componist Fred Ballinger, die ooit furore maakte als schrijver van ‘Simple Songs’ en nu zijn nadagen slijt in een kuuroord in Zwitserland. Entree € 8,-.

vrijdag 15 april

Archeologie van de Bijbel

Bibliotheek Weesp | 10.00 uur

Het vinden van archeologisch bewijsmateriaal van de bijbelse verhalen blijft tot de verbeelding spreken. Diane Kostman neemt haar klas in vier lessen mee naar belangrijke bijbelse plaatsen. Opgeven: diana.kostman@casema.nl. De cursusprijs bedraagt € 55,-.

Inloop Workshop Glasfusen

Verhoeven & Janzee | 13.00 uur

Geschikt voor zowel beginners als gevorderden. Deelnemers krijgen waar nodig hulp om tot een goed resultaat te komen.

Heel Weesp schrijft

Weesper Boekhandel | 20.00 uur

Voordrachtavond. Draag je eigen verhaal of gedicht voor en win een mooie prijs en eeuwige roem. In de jury: Lars Boom en de schrijvende zusjes Eva en Reneé Kelder. Gastvrouw: Marije Hage.

Stadhuisconcert

Stadhuis 20.15 uur

Met hun sprankelende spel neemt het Charivari Trio het publiek mee op een spannende muzikale reis. Op het programma: volksmuziek, jazz, klassieke muziek en improvisaties. Toegang € 12,-.

Protestantse Gemeente
Zondag 10 april 10.00 uur
Grote Kerk
ds. A. Groeneveld

Zondag 10 april 19.00 uur
Grote Kerk
Gereformeerde Bond
ds. A.D. Goijert

Parochie van Levend Water
Zondag 10 april 10.00 uur
H.H. Laurentius en Maria
Magdalenakerk
Woord & Communieviering
Liturgiegroep

Dinsdag 12 april 10.00 uur
Kapel
Woord & Communieviering
J. van Meeteren

NPB
Zondag 10 april 10.30 uur
Van Houtenkerk
ds. C.A. van de Kuil

Evangelische Gemeente
Zondag 10 april 10.00 uur
OAZ-gebouw
P. van de Geest

Vrijwilligers gezocht

WEESP - De Vrijwilligerscentrale van Versa Welzijn is op zoek naar Weespers die taallessen willen geven aan allochtone vrouwen, zodat zij beter Nederlands leren spreken. Dat gebeurt middels conversatieoefeningen.

Ook Computer Club Weesp zoekt versterking. De club zoekt iemand die een apps-training kan verzorgen. Er wordt uitgekeken naar een persoon die weet hoe je diverse Android apps kunt gebruiken en die het leuk vindt om deze kennis over te dragen op een groep van maximaal acht deelnemers.

En het Muiderslot in Muiden hoopt op uitbreiding van het winkelmedewerkersteam. Loop voor deze en andere vrijwilligersvacatures op dinsdagmiddag eens binnen bij Versa. Van 13.30 tot 14.30 uur is er inloopspreekuur.

Bellen kan ook: 0294-410578. Of neem eens een kijkje op de website versavrijwilligerscentrale.nl. op deze site zijn ook andere openstaande vacatures te vinden.

Vrachtwagen vast in berm van Keverdijk

Foto: Barbara Vermuyten

WEESP - Op de Keverdijk is gisteren (dinsdag 5 april) een tankwagen van de weg geraakt. De zware combinatie kwam 's ochtends in de drassige ondergrond vast te zitten. De wagen was onderweg naar Abbott Healthcare aan de Van Houtenlaan, maar schoot in het buitengebied van de weg af. De Keverdijk is berucht vanwege de slechte bermen. Er komen hier wel vaker vrachtwagens in de problemen. Een bergingsbedrijf heeft het gevaarte los gekregen.

2007: Restauratie Torenfort Uitermeer

Het opgeknapte fort is de blikvanger van het recreatiegebied Uitermeer. Foto: Marieke van Veen

WEESP - Het WeesperNieuws bestaat 25 jaar en blikt daarom terug op nieuws uit het verleden. Deze week: de restauratie van Fort Uitermeer. Het vervallen torenfort werd in 2007 door de provincie geconsolideerd.

Fort Uitermeer werd in 1845 gebouwd in het kader van de Utrechtse linie. Zo'n dertig jaar later werd het vestingwerk onderdeel van de Stelling van Amsterdam. De fortgracht werd gedempt en de ophaalbrug werd gesloopt.

In verval
Hoewel de Stelling van Amsterdam tijdens de twee wereldoorlogen in staat van paraatheid werd gebracht, is er nooit gevochten. De militaire status van de forten werd in 1963 opgeheven. Fort Uitermeer raakte in verval. In 1995 kwam het fort in handen van de Provincie Noord-Holland. De provincie kwam in 2003 met een plan om het Weesper fort te consolideren en te ontsluiten voor recreatie. In 2007 ging de klus van start, in beheer van de Stichting Herstelling. Een aanzienlijk deel van de werkzaamheden is uitgevoerd door jongeren en jongvolwassenen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Uiteraard Uitermeer
De provincie ging op zoek naar een nieuwe bestemming. Een groep Weespers diende een plan in onder de naam Uiteraard Uitermeer. Dit plan viel in de smaak en in 2009 droeg de provincie Fort Uitermeer over aan deze Weespers. De initiatiefgroep maakt het terrein geschikt voor eco-recreatie met een wandelpad, een horecagelegenheid, een overnachtingsmogelijkheid, een sloepensteiger, een bezoekerscentrum en natuureducatie. Een deel van de plannen is inmiddels gerealiseerd. Zo opende restaurant Uit & Meer in 2011 de deuren en is de sloepenhaven zo goed als klaar. Zondag 17 april kunnen bezoekers bij het fort opstappen voor een vaartocht vanwege de eerste Vechtvaardag.

Gemeente betaalt mee aan huishoudelijke hulp

Regio lanceert website schoonthuis.nl

De lancering van schoonthuis.nl in Huizen. Foto: Carin van den Berg

WEESP - Voor wie tijdelijk of langdurig een huishoudelijke hulp kan gebruiken, is er nu de website schoonthuis.nl. De gemeente levert een bijdrage in de kosten voor deze hulp, die kan oplopen tot 40 euro per week.

Op de website schoonthuis.nl bieden bedrijven huishoudelijke hulp aan die werken met goede arbeidsvoorwaarden en waarvoor bij ziekte of vakantie vervanging is geregeld. Zo komt de hulpvrager niet zonder te zitten en is continuïteit van de zorg gewaarborgd, zo verzekert de gemeente. De bijdrage door de gemeente is 10 euro per uur en wordt gegeven voor maximaal vier uur per week.

Schoonthuis.nl is een gezamenlijk initiatief van de gemeenten in de Gooi en Vechtstreek. Doel van het initiatief is tweeërlei: inwoners tegemoetkomen in de kosten van betrouwbare hulp en anderzijds het behouden van werkgelegenheid voor huishoudelijke hulpen. Een subsidie van het Rijk van ruim 7,8 miljoen euro maakt dit initiatief mogelijk voor de komende twee jaar. Wethouder Herman Tuning: "Deze regeling is voordelig gunstig voor iedereen die hulp zoekt en voor de huishoudelijke hulp zelf." De regeling geldt voor 2016. De bijdrage in 2017 is nog niet bekend.

Man fietst het water in

WEESP - Omstanders hebben zaterdagmiddag een man uit Smal Weesp gevist die daar met zijn fiets in was gereden. "Ik stond te pinnen en ben maar gaan helpen, ik weet niet eens of ik mijn geld nu kwijt ben."

Wat er precies gebeurde is onduidelijk, maar de man kwam rond half twee op zijn fiets van het Buitenveer af en reed ter hoogte van de Roskambrug zo het water in. Omstanders zagen het gebeuren en hielpen de man weer uit het water.

Een Weesper vertelt: "Ik stond net te pinnen bij de ING en mijn vrouw zag het gebeuren. Ik ben meteen gaan helpen en daardoor heb ik de 250 euro die ik aan het opnemen was in de automaat laten zitten. Ik hoop dat dit weer ingeslikt is, dat kon de bank mij nog niet vertellen. Toen ik terugkwam was het in ieder geval weg."

Met de drenkeling ging alles naar omstandigheden goed. Ambulancebroeders hebben hem nagekeken.

Inbraak bij het Kruidvat

WEESP – Bij het Kruidvat is vorige week in de nacht van woensdag op donderdag ingebroken. De inbraak werd gezien door een getuige.

Twee personen kwamen rond half vijf in de ochtend bij de winkel en gooiden een stoeptegel door de deur. Ze gingen vervolgens kort naar binnen en fietsten daarna weg in de richting van de Slijkstraat.

Het gaat om twee mannen, een met zwarte jas en capuchon, de andere met een grijze jas.

Er worden spullen uit de winkel vermist.

Zonnepanelen voor huurders Ymere

WEESP - Ymere gaat Weespers zonnepanelen aanbieden. Wie straks een aanbod krijgt kan zo'n 60 euro per jaar besparen op de huurkosten.

De woningcorporatie maakte maandag bekend minimaal 8500 daken te gaan voorzien van zonnepanelen. Huurders krijgen een voorstel als het dak van de woning geschikt blijkt te zijn voor zonnepanelen.

Volgens Ymere worden de zonnepanelen dan kosteloos geplaatst en bespaart de huurder daarmee op zijn energiekosten.

Najaar
De woningcorporatie benadert de eerste huurders in het najaar van 2016. De komende maanden worden gebruikt om overeenstemming te bereiken met financiers en te komen tot een definitieve overeenkomst.

Woningcorporatie Ymere wil met de beslissing bijdragen aan een beter milieu.

2e Weesp Gastvrij start met botenparade

WEESP – De tweede editie van Weesp Gastvrij wordt 25 juni afgetrapt met een botenparade. Weespers die mee willen varen kunnen zich nu inschrijven.

De botenparade moet honderden belangstellenden gaan trekken. Er kunnen slechts 85 boten meedoen en wie dat wil, kan zich vanaf nu aanmelden. Dat kan via WeespGastvrij.nl. Er is een speciaal inschrijfformulier waarop deelnemers onder meer moeten aangeven welk thema zij met hun boot willen uitstralen.

De parade begint om 10.00 uur en duurt tot 10.30 uur.

Met stip op 1 in inbraakparade

Inbraakcijfers Weesp gelukkig weer in duikvlucht

In scène gezet: de politie pakt een boef. Foto: Christian Pfeiffer

door André Verheul

WEESP - 55 woninginbraken in 2014, 130 in 2015: een stijging van 136%. Met deze koele cijfers dook Weesp vorige maand ineens op als de treurige koploper in het CBS-lijstje van stijgingen van woninginbraken in heel Nederland. Het is het logische gevolg van de inbraakgolf die Weesp begin 2015 teisterde. Volgens burgemeester Van Bochove heeft de gerichte aanpak gewerkt en zijn de inbraakcijfers in Weesp inmiddels weer flink lager.

Over het hele land bezien, daalde het aantal woninginbraken vorig jaar met 9 procent. De verschillen per gemeente zijn echter groot: in een derde van de gemeenten steeg het aantal inbraken tegen de landelijke trend in. In Amsterdam daalde het gemiddelde, maar in Weesp kregen we de wind dus flink van voren. Wat nou precies de oorzaak was van die inbraakgolf van ruim een jaar geleden, is niet helemaal duidelijk. Burgemeester Van Bochove laat weten dat daar geen analyse op is gedaan. Wel weet hij dat een dergelijke piek nog wel eens te maken kan hebben met één of enkele inbrekers die het ineens op een bepaalde wijk of stad voorzien hebben. In april werden drie mannen aangehouden die verantwoordelijk zouden zijn voor (een deel) van de inbraakgolf van vorig jaar. Na die aanhouding daalde het inbraakcijfer in Weesp ineens scherp. "Dat zie je vaker", legt Van Bochove uit. "Zoals je helaas ook ziet dat wanneer zo iemand vrijkomt, het aantal inbraken weer toeneemt."

Weesp bovenaan CBS-lijst stijgingen woninginbraken

Voorkomen
Het voorkomen van woninginbraken is een speerpunt van de politie. Niet alleen in Weesp, ook in de regio. Met name in Blaricum en Laren zijn inbraken al langere tijd een plaag. De politie meldt op haar website dat de actie Gooi Vecht tegen woninginbraken eind februari het volgende opleverde: "Twee aangehouden verdachten van woninginbraak, waarschuwingsflyers in brievenbussen van woningen waar duidelijk niemand thuis was (tijdens een momentopname 140 woningen in Blaricum), bezoek aan bekende woninginbrekers om te laten weten dat ze in de gaten gehouden worden en een hoge preventie informatieoverdracht bij de BuurTenten die met name in de hotspotwijken aanwezig waren."
Ook in Weesp was er onlangs zo'n BuurTent. Bewoners van een wijk kunnen daar preventietips en andere informatie krijgen. Volgens Van Bochove is het een niet te onderschatten probleem dat veel inwoners slordig zijn en onbewust aanleiding geven tot inbraak. "Zet dus niet je spaarpot voor het raam", zo geeft Van Bochove een voorbeeld uit de praktijk. Nieuw zijn de borden op lantaarnpalen van 'WhatsApp buurtpreventiegroepen ("de extra ogen en oren voor de politie") die inbrekers moeten afschrikken. Kortom: de strijd tegen woninginbraken is er vooral een van preventie. Als er een inbraakgolf is, komt de politie nog wel eens extra surveilleren, maar de capaciteit van de politie is lang niet altijd voldoende om altijd en overal rondjes te rijden waar dat wenselijk is. Bovendien: als er ergens in de regio een calamiteit is, worden de surveillerende agenten weer weggeroepen.

Opheldering
Wie het slachtoffer is geweest van een inbraak, weet dat de politie een sporenonderzoek(je) doet en gegevens noteert. Maar actieve opsporing mogen we niet verwachten. Van alle woninginbraken in Nederland wordt 93% nooit opgehelderd. Het ophelderingspercentage in Weesp is niet bekend.

Rust,ruimte,relaxen etc. Kom maar eens langs op haven Spiegelzicht te Nederhorst den Berg. www.spiegelzicht.nl

WONINGEN TE HUUR GEVRAAGD! voor expats en organisaties. Interhouse Hilversum 035-303 13 20
www.interhouse.nl

MEDITATIEWORKSHOP 'Gewoon Zijn' op zondag 10 april in het OAZ-Gebouw van13.30-15.30 uur. De laatste van dit seizoen, dus mis hem niet! Meer info of aanmelden? Bel 06-38104942 of Facebook Gewoon-ZIJN-Meditatie

Heeft u overgewicht en wel eens last van somberheid? Doe mee aan een onderzoek naar de relatie tussen voeding, stemming en gezondheid van het VUmc. Vrijblijvend meer informatie: moodfood@vumc.nl | 020 – 788 4691 I www.moodfood-vu.eu

TANDPROTHETISCHE
PRAKTIJK WEESP

Theo Nuyens
Kunstgebitten en reparaties
klaar terwijl u wacht
(ind. mogelijk)
Bent u slecht ter been,
wij komen ook aan huis
E. du Perronstraat 38
1382 SZ Weesp
Tel.: 0294-418722

Op verantwoorde wijze afvallen door gezond eten incl. begeleid trainen en conditieverbetering in Weesp. Unieke combinatiecursus! Start 12 of 15 apr. Inschrijving/info: www.kersversvoedingsadvies.nl

Gedipl. pedicure ook diabetes/reumapatiënten. Jan Tooropstraat 3. Tel.:
06-54740847

Haardhout (goed droog) ca. 1 kuub 25 net € 79,50. In kist ca. 1,25 kuub. In kooi gestapeld ca. 1,9 kuub € 210,00. Voor meer info: Tuincentrum H vd Wurff. Tel.: 0294-412978

Pesten een probleem? Kijk eens op www.posicom.nl

LANNEKE'S Aanbiedingen
op het kraampje voor de
winkel. Nieuwstraat 39
Weesp. Tel.: 0294-416464
Speelgoed en kleding
Kijk ook op lanneke.nl

MOTORFIETSEN te koop
GEVRAAGD
alle merken en
bouwjaren. Defect of lang
stilgestaan geen bezwaar.
Direct gehaald, betaald en
gevrijwaard. 06-25418595

Privehuis Morosa Almere 06-11117475 Bakkenzuigerstr. 50 ma/vr 10.00 tot 19.00 uur meisjes/dames gevraagd kvk 32159766

Broeken
Ook in Bandplooi, Omslag
Kapelstr. www.nr14bussum.nl

Gevraagd: defecte vaat/wasmachine, droger, fornuis, radiator - gratis opgehaald, 06-34606808

Weesp
Diverse ligplaatsen te huur

hoofdsteiger van Aquamarin
Huur € 850,- per seizoen
Info: Vuurtoren demakelaars.nl
0294 – 43 23 23
welkom@demakelaars.nl

Nieuwe Mazda-dealer voor Amsterdam

Van Nieuwkerk breidt uit met Mazda in Amsterdam-Zuidoost.

Automotive-centre Van Nieuwkerk is sinds deze maand de nieuwe dealer voor Mazda in Amsterdam en omgeving. Het bedrijf neemt in deze regio de activiteiten over van Motorhuis en is gevestigd aan de Hoogoorddreef 41, vlak bij de Amsterdam Arena.

"Wij hebben heel bewust voor Mazda gekozen", vertelt Rebecca Marques Duarte-van Nieuwkerk. "De kwaliteit van de producten, de emotie van het merk, tezamen met de mooie modellen zorgen ervoor dat wij veel vertrouwen hebben in het merk Mazda en de toekomst. Om direct de Mazda-rijders goed van dienst te kunnen zijn hebben wij een zeer ervaren Mazda-monteur aangenomen en zijn alle andere betrokken medewerkers van ons bedrijf inmiddels goed opgeleid voor het nieuwe merk." Van Nieuwkerk is al dealer van Honda op dezelfde locatie en is Honda- en Nissan-dealer in Hilversum.
De opening van de nieuwe vestiging komt op het moment dat Mazda wereldwijd afstevent op een derde achtereenvolgend recordboekjaar. Ook in Nederland draait het merk op volle toeren. Nederland is met een verkoopstijging van 52% na Spanje de snelst groeiende markt voor Mazda in Europa.

Grote Opel Astra-show bij de dealer

Gratis 10-puntencontrole

Bij Van Kouwen staan komend weekeinde alle Astra's op een rijtje.

De komst van de nieuwe Opel Astra Sports Tourer is voor Opel-dealer Van Kouwen reden om een groot feest te geven, onder meer in haar vestiging in Amsterdam-Zuidoost.

De Sports Tourer is de stationwagon waar al lang naar wordt uitgekeken. Het nieuwe model (5-deurs en Sports Tourer) heeft vorige maand de titel Auto van het Jaar 2016 gewonnen, dus dat nu ook de Sports Tourer in de showrooms staat is een feestje waard. Om dit te vieren zetten de werkplaatsen zaterdag de deuren open en kunnen alle bestaande Opel Astra-rijders hun auto gratis laten controleren op 10 veiligheidspunten. Als dank ontvangt men na de controle een cheque van € 25,-, te besteden bij een volgende onderhoudsbeurt.
Daarnaast staan in alle showrooms natuurlijk de nieuwe Opel Astra Sports Tourer en de 5-deurs klaar voor een proefrit. Kopers van de Astra ontvangen € 1.000 extra inruil boven op de Autotelexwaarde, een gratis tankpas van € 500 (alleen dit weekend) én € 1.000 cashback van Opel Nederland. Ook op een Astra-occasion zit € 1.000 extra inruilkorting.

25 jaar Astra op een rijtje
Om de historie van de Astra-modellen in beeld te brengen, staan in de vestiging in Amsterdam-Zuidoost alle Astra-modellen van de afgelopen 25 jaar op een rij. Belangstellenden zijn van harte welkom om deze unieke range te komen bekijken. Dit kan zaterdag 9 april, maar óók op zondag 10 april; dan is deze vestiging namelijk ook open.

Betrouwbaar gereedschap van Toyota

De Toyota PROACE is een ideale besteller in grootstedelijke gebieden.

Toyota komt met een nieuwe line-up van de PROACE bedrijfswagens.

Er zijn vier modellen: Compact, Worker, Worker Dubbel Cabine (ideaal voor MKB- en zzp'ers) en de Truck. De nieuwe Euro 6 dieselmotoren hebben een aantrekkelijk laag verbruik. De wereldpremière is tijdens de Birmingham Commercial Vehicle Show die plaatsvindt van 26 tot 28 april. Vanaf eind juni komen de diverse PROACE-modellen gefaseerd naar Nederland.

Met een inhoud van 4,6 m3 (klassegemiddelde is 3,9 m3), een lengte van 4,6 m en een draaicirkel van slechts 11,3 m heeft de PROACE Compact een zo ruim mogelijk interieur met compacte buitenafmetingen. Kortom, een ideale besteller in grootstedelijke gebieden.

2 europallets
De PROACE Compact biedt bovendien ruimte aan 3 personen en 2 europallets. Hij wordt geleverd met een nieuwe 1,6 of 2,0 liter D-4D-F Euro 6 dieselmotor, met vermogens van 70 kW/95 pk tot 90 kW/122 pk en laadvermogens van 1.000 tot 1.400 kg.

Hij komt in 3 uitrustingsvarianten beschikbaar.

Centennial-versies bij 100-jarig BMW

BWM bestaat 100 jaar en viert dat met twee extra uitgebreide meeruitvoeringen voor de BMW 1, 2, 3, en 4 Serie en de BMW X1, X3 en X4: de Centennial Executive en Centennial High Executive. Beide Centennial-uitvoeringen bevatten populaire opties en het voordeel voor de klant kan oplopen tot maar liefst € 5.395,-. De meest uitgebreide Centennial High Executive (vanaf € 2.495,-) bevat onder andere lederen bekleding, stoelverwarming, navigatiesysteem en ConnectedDrive Services.

Renault Kadjar automaat

De dieselmotor was er al in combinatie met een automaat, nu is ook de versie met de Energy TCe 130 benzinemotor Renaults populaire cross-over Kadjar leverbaar in combinatie met een zeventraps EDC-automaat met dubbele koppeling. En dat tegen een aantrekkelijke meerprijs van € 2.000,-, waarmee deze nieuwe versie op € 29.390,- komt. Het brandstofverbruik is door de zeer efficiënte EDC-transmissie zelfs iets lager dan dat van de handgeschakelde TCe 130-motor. Dat betekent een gemiddelde consumptie van 5,5 l/100 km en een CO2-uitstoot van 123 g/km. Hij is leverbaar in drie uitvoeringen. De levering start deze zomer.