MuiderNieuws

29 maart 2017

MuiderNieuws 29 maart 2017


Werk snelweg zorgt voor chaos

Het knooppunt was aan één kant afgesloten voor verkeer. Foto: Rijkswaterstaat

MUIDERBERG - Lange omrijroutes, hardnekkige opstoppingen en gevaarlijke situaties: het was afgelopen zaterdag chaos op de weg door de werkzaamheden aan de snelweg tussen Diemen en knooppunt Muiderberg.

De A1 was in de richting 't Gooi afgesloten, op A1, de A9 en de N236 stond het verkeer zaterdag al snel muurvast. Er was dan wel opgeroepen om deze wegen te mijden, maar daar werd door velen geen gehoor aan gegeven. Het was op momenten zo druk op de N236 dat sommigen daar maar besloten te gaan lopen, omdat dat nou eenmaal sneller was. Op de A1 en de A9 leidde de frustratie tot levensgevaarlijke situatie: automobilisten reden achteruit over de vluchtstrook of voegden onverwacht uit om de file te vermijden.

Weg deels verlegd
Het verkeer kwam zaterdagavond rond half negen weer op gang. Zondag bleef een tweede dag van chaos achterwege, maar was het wel flink drukker dan normaal. Maandagochtend was knooppunt Muiderberg weer in beide richtingen open. De afsluiting maakt deel uit van de ingrijpende reconstructie van het knooppunt, waarvan viaducten worden bijgebouwd en gesloopt. het verkeer krijgt straks ruim baan in alle richtingen: Gooi, Amsterdam en Almere. Het van rijbaan verwisselen wordt in de nieuwe situatie een stuk minder, zodat er minder opstoppingen ontstaan.

Meer werkzaamheden
Het is de komende tijd nog niet voorbij met extra drukte op de weg vanwege werkzaamheden. Nog tot aan de zomer wordt er elk weekend wel gewerkt rond knooppunt Muiderberg. Dat levert het ene weekend meer overlast op voor wegverkeer dan andere weekenden. Bewoners van Muiderberg kunnen wel nog verkeers- en geluidsoverlast verwachten de komende weken. Na de zomer is het werk achter de rug en moeten de dagelijkse files bij Muiderberg minder of zelfs verdwenen zijn.

Harde knallen door bommen

MUIDEN - Er waren afgelopen week met regelmaat enkele harde knallen te horen vanaf het KNSF-complex. Enkele knallen waren zo hard dat bewoners ervan schrokken en het alarmnummer belden.

De knallen hadden te maken met het weghalen van onontplofte bommen op de KNSF-grond. Alle gevonden bommen worden daar nu verwijderd en gecontroleerd tot ontploffing gebracht door de explosievenopruimingsdienst. De gemeente benadrukt dat er geen gevaar bestaat voor bewoners. De knallen zullen nog wel even doorgaan, want de komende maanden wordt er nog gewerkt.

4000

euro heeft Wandelen voor Water tot nu toe opgeleverd

Trouwe leden bouwen complex SC Muiden weer op

Sportclub kan na jaren weer naar de toekomst kijken

Er wordt elke dag wel geklust. Foto: Joost Lammers

door Joost Lammers

MUIDEN - Dankzij de eigen vrijwilligers verrijst SC Muiden weer uit de as. In 2015 moest de sportclub plaatsmaken voor een nieuwbouwproject en dreigde de vereniging ten onder te gaan. Maar zover wilden de trouwe leden het niet laten komen. Ze hebben de club letterlijk op een nieuwe locatie weer opgebouwd.

Het nieuwe clubhuis van SC Muiden is een voormalige strandtent, maar is de afgelopen tijd rap veranderd in een geschikte uitvalbasis voor de voetbalclub. Kleedkamers, een kantine en alle voorzieningen zijn met vereende krachten uit de grond gestampt. De vele vrijwilligers zijn bezig met de laatste klussen. Secretaris Ada Gieling is er maar wat blij mee: "Je hebt voldoende mensen die nog hart voor de sportclub hebben en die ervoor staan dat SC Muiden blijft bestaan en leuk groot gaat worden."

Samen wordt het clubgebouw weer opgebouwd. Foto: Joost Lammers

Twee van die trouwe leden zijn de 76-jarige Karel Moolhuizen en de 83-jarige Piet Heijnis. De laatste is al 71 jaar lid. Beiden zijn al maanden aan het bouwen. "We hebben eerst de fundering gelegd en toen de leidingen voor toilet en water", vertelt Piet. Ze zijn nu bezig met de kleedkamer voor de scheidsrechter. Piet: "Wij werken samen, omdat we allebei wat ouder zijn. We werken van half tien tot twaalf uur en van één uur tot drie uur, half vier."

Voldoende mensen hebben nog hart voor de sportclub

Helft leden kwijtgeraakt
Het zag er slecht uit voor SC Muiden. De 100 jaar oude club moest wijken voor een nieuwbouwproject en een nieuwe locatie was er nog niet. De club heeft lang geprotesteerd en bij de gemeente gepleit voor een oplossing. De langdurige onzekerheid over de toekomst heeft de club grote schade opgeleverd, vertelt Ada. "Het is allemaal heel triest, want we zijn de helft van de leden kwijtgeraakt."

Hard werken
Het heeft even geduurd, maar nu, twee jaar later, ligt er toch een nieuw veld en kan de club weer opgebouwd worden. Ada: "We zijn blij dat we nog leven, want opnieuw opstarten als vereniging is haast niet mogelijk met al je vrijwilligers. Nu moeten we er hard aan gaan werken om weer nieuwe leden te werven om de club ook rendabel te maken."
Voor Piet is het de derde keer in 71 jaar dat hij een clubhuis van SC Muiden opbouwt. Wat hem betreft is dat ook voor het laatst. "Ik hoop het wel, ja." Nu wordt er nog overal getimmerd, geschilderd en gezaagd, maar in september als het nieuwe voetbalseizoen begint moet het clubhuis klaar zijn én ligt er ook nog een extra (kunstgras)veld. Ada kijkt ernaar uit. "Als het straks mooi weer is, dan gaan we buiten op ons terras genieten van het voetbal, hoop ik."

Agenten kwamen afgelopen jaar te vaak te laat

GOOISE MEREN - Agenten moeten sneller ter plaatse komen als er ergens een noodoproep wordt gedaan: het korps van Gooise Meren kwam het afgelopen jaar te vaak te laat. Dat maakt de politie bekend.

Als er ergens het alarmnummer wordt gebeld, moeten agenten binnen een kwartier ter plaatse zijn. De afspraak geldt dat de politie de norm voor 90 procent van de gevallen moet halen.

Voor wat betreft Gooise Meren wordt deze norm slechts voor 84,4 procent gehaald. Dat betekent dus dat de politie van de 1343 noodoproepen het afgelopen jaar meer dan 200 keer te laat kwam.

Veel korpsen nog te laat
Afgelopen week werd bekend dat veel korpsen nog te vaak te laat komen. Voor heel Nederland komen de korpsen op een score van ongeveer 84 procent. Vooral op het platteland komt de politie nog te vaak te laat.

De streefnorm was jaren geleden nog 80 procent, maar dat werd verhoogd omdat de politie een verbetering wilde doorvoeren.

Aantal klachten hangjeugd toegenomen

GOOISE MEREN - Bewoners van Gooise Meren hebben het afgelopen jaar meer geklaagd over overlast van hangjongeren. Afgelopen jaar steeg het aantal klachten met 38,5 procent. Dat heeft NH berekend.

Er werd het afgelopen jaar meer dan 400 keer geklaagd over jeugdoverlast, meer dan andere jaren. Al met al gaat het om 8,4 klachten per 1000 bewoners.

Aan de slag met klachten
De jeugdwerkers gaan vanaf nu hard aan de slag om ervoor te zorgen dat het aantal klachten afneemt. Er gaan de komende maanden dan ook meer jeugdwerkers de straat op om de problemen aan te pakken.

Buurtbewoners die overlast ondervinden van hangjeugd worden opgeroepen contact op te nemen met de jongerenwerkers. Dat kan op jongerenwerkgooisemeren@versawelzijn.nl of 06-27271887. De jeugdwerkers gaan er dan mee aan de slag. Er wordt dan meteen op de jongeren afgestapt om met ze te praten over de overlast.

Anti-islamdoeken op bouwplaats moskee

WEESP - Op de bouwplaats van de Assoenatmoskee aan de Nijhoffstraat zijn zondagnacht spandoeken opgehangen tegen die bouw. 'Stop de bouw. Kom in verzet', zo stond er onder meer. De spandoeken werden vroeg in de morgen door buurtbewoners ontdekt. Bouwvakkers haalden de spandoeken snel na aankomst vroeg in de morgen weg. De politie is een onderzoek gestart naar wie de doeken heeft opgehangen. Getuigen worden gezocht. Die kunnen bellen met 0900-8844 of langskomen op het bureau aan de Hoogstraat.

Weer bezuinigingen brandweer

REGIO - Er moet weer worden bezuinigd bij de regiobrandweer. En omdat er de afgelopen jaren al flink is bezuinigd, moeten er nu nog ingrijpender keuzes worden gemaakt. Die boodschap hebben raadsleden deze week te horen gekregen.

Er is geld tekort bij de Veiligheidsregio Gooi en Vechtstreek, de organisatie waar alle brandweerkorpsen in de Gooi en Vechtstreek onder vallen. Iedereen betaalt zo'n 77 euro mee aan de brandweer. Al sinds de regionalisering van de brandweer in 2009 wordt er bezuinigd, nu al ruim 3 miljoen euro (17 procent).

En nu kan er niet meer zomaar verder worden bezuinigd. "Er is sprake van een kritische vorm van arbeidsdruk en het gevaar van beleidsarmoede is reëel. De organisatie heeft behoefte aan stabiliteit en rust. Zowel voor beroepspersoneel als vrijwilligers", aldus de brandweer in een persbericht.

Er zullen hele zware keuzes gemaakt moeten worden die iedereen gaat merken, zo was de moeilijke boodschap gisteravond. In Hilversum betekent dat onder meer dat de positie van de brandweervrijwilligers onder druk staat. Zij gaan waarschijnlijk minder branden blussen en meer ondersteunende taken verrichten. Hoe? Dat wordt op dit moment onderzocht.

De nieuwe bezuinigingsronde is een volgend hoofdstuk in de problemen met de brandweer. Het rommelt al jaren enorm. Brandweervrijwilligers zijn ontevreden over de regionalisering, er is onvrede op de werkvloer en er wordt constant geëxperimenteerd met uitrukmethodes om de inwoners te garanderen dat de brandweer op tijd bij een brand is.

Foto's gevraagd voor nieuw boek over de gemeente

Mooie foto's gezocht uit Gooise Meren.

GOOISE MEREN - Een speciale werkgroep is op zoek naar de 100 mooiste foto's van Gooise Meren. Iedereen die beeldmateriaal beschikbaar wil stellen maakt kans op een plekje in het nieuwe boek. De titel is voorlopig 'Gooise Meren in 100 foto's' en zal in november verschijnen.

Men is op zoek naar foto's die de rijke geschiedenis van Bussum, Naarden, Muiderberg en Muiden in kaart brengen. De sporen die de natuur en mensen in de landschappen hebben achtergelaten. Gebouwen, villa's, (water)wegen en mensen die in Gooise Meren wonen, werken en recreëren zijn ook onderwerpen. Bijvoorbeeld met bijzondere details of juist royale overzichten. Ook recente foto's zijn welkom.

Toestemming
Indien er personen op de foto staan is het nodig dat er toestemming wordt gegeven. De foto's die worden gezocht moeten gemaakt zijn na 2015 en minimaal 1 MB groot zijn. Ook wordt gevraagd om een beschrijving van de foto van ongeveer 100 woorden.
Foto's kunnen eenvoudig worden geüpload via de website kijkopmijngooisemeren.nl . De inschrijving is geopend tot 1 juli 2017.

Jury
De foto's worden beoordeeld door een jury van de werkgroep Historie Gooise Meren, waarvan de burgemeester van Gooise Meren de voorzitter is.

Publicatie
De makers van de foto's die daadwerkelijk in het boek komen, worden benaderd. De foto's zullen ook op Facebook en de websites van Enter Media (uitgever van deze krant) worden gepubliceerd.

Foto's gevraagd voor boek over de gemeente

Mooie foto's gezocht uit Gooise Meren.

GOOISE MEREN - Een speciale werkgroep is op zoek naar de 100 mooiste foto's van Gooise Meren. Iedereen die beeldmateriaal beschikbaar wil stellen maakt kans op een plekje in het nieuwe boek. De titel is voorlopig 'Gooise Meren in 100 foto's' en zal in november verschijnen.

Men is op zoek naar foto's die de rijke geschiedenis van Bussum, Naarden, Muiderberg en Muiden in kaart brengen. De sporen die de natuur en mensen in de landschappen hebben achtergelaten. Gebouwen, villa's, (water)wegen en mensen die in Gooise Meren wonen, werken en recreëren zijn ook onderwerpen. Bijvoorbeeld met bijzondere details of juist royale overzichten. Ook recente foto's zijn welkom.

Toestemming
Indien er personen op de foto staan is het nodig dat er toestemming wordt gegeven. De foto's die worden gezocht moeten gemaakt zijn na 2015 en minimaal 1 MB groot zijn. Ook wordt gevraagd om een beschrijving van de foto van ongeveer 100 woorden.
Foto's kunnen eenvoudig worden geüpload via de website kijkopmijngooisemeren.nl . De inschrijving is geopend tot 1 juli 2017.

De foto's worden beoordeeld door een jury van de werkgroep Historie Gooise Meren, waarvan de burgemeester van Gooise Meren de voorzitter is. De makers van de foto's die daadwerkelijk in het boek komen, worden benaderd. De foto's zullen ook op Facebook en de websites van Enter Media (uitgever van deze krant) worden gepubliceerd.

Wekelijkse gemeentepagina's blijven in deze krant

'Blij met journalistieke aanpak'

De gemeente en Enter Media ondertekenen het contract.

GOOISE MEREN - De gemeente Gooise Meren blijft ook de komende jaren actief communiceren met de inwoners via de lokale nieuwsbladen van Enter Media: BussumsNieuws, NaarderNieuws en MuiderNieuws. "De kranten hebben oog voor de identiteit van de vier kernen, dat sluit aan bij ons beleid", zegt de burgemeester.

Vijf partijen toonden interesse is de wekelijkse gemeentepagina van Gooise Meren. Een heuse Europese aanbesteding kwam eraan te pas om de opdracht te verstrekken. Een gedegen afweging dus. Met als resultaat dat de gemeente opnieuw kiest voor BussumsNieuws, NaarderNieuws en MuiderNieuws. Maandag werden hiertoe in stadhuis Naarden de contracten ondertekend. Zowel de gemeente als Enter Media is uiterst tevreden over de samenwerking. Cijfers tonen aan dat de krant en de gemeentepagina goed gelezen worden.

Met de gemeente- pagina's bereiken we veel inwoners

Ook in deze moderne tijden blijft de vertrouwde huis-aan-huiskrant een belangrijk middel voor de gemeente om haar informatie te verspreiden, zo legt burgemeester Han ter Heegde uit. "Met onze gemeentepagina's bereiken we een groot aantal inwoners. Dat werd onlangs nog bevestigd in een burgerpanelonderzoek. Zo'n 70% van de respondenten gaf aan onze pagina wekelijks te lezen. En de waardering voor de inhoud hiervan is ook heel hoog."

Waarom de keuze voor onze kranten?
"Lokale kranten hebben een belangrijke functie in het kritisch volgen van gemeentebesturen en het voeden van de politieke discussies. Enter Media vult die rol goed in. De journalistieke aanpak is versterkt door de samenwerking met andere media in de regio. Daarnaast vinden wij het gunstig dat de drie kranten oog hebben voor de identiteit van de vier kernen van Gooise Meren. Dat sluit precies aan bij ons eigen beleid."

Welke informatie kunnen de inwoners op de pagina's (blijven) verwachten?
"De pagina's zijn bedoeld om onze inwoners te informeren over onze plannen en ons beleid. Ook laten we zien hoe we met inwoners en ondernemers samenwerken en hen bij plannen betrekken. Die samenwerking is essentieel om de hoge kwaliteit van het wonen, werken en recreëren te behouden. En een goede aanvulling is dat de gemeenteraad sinds begin dit jaar op de gemeentepagina een eigen rubriek heeft."

De pagina's zijn bedoeld om te informeren over plannen en beleid

En de digitale nieuwsbrief, hoe werkt die?
"Onze wekelijkse nieuwsbrief wordt wekelijks per mail naar ruim 3.000 inwoners gestuurd. Naast de berichten van de gemeentepagina staan daar ook nog aanvullende berichten in. Aanmelden kan via de website."

Beschonken bestuurders gepakt

MUIDEN - Agenten hebben twee beschonken automobilisten van de weg geplukt. Dat meldt de politie.

De agenten zetten vrijdag een bestuurder aan de kant na opvallend rijgedrag. Na controle bleek de bestuurder, een 55-jarige man uit Lelystad, ongeveer drie keer meer te hebben gedronken dan toegestaan. De man moest zijn rijbewijs inleveren.

Later werd er een bestuurder aan de kant gezet die veel te hard reed. De man van 22 jaar uit Weteringbrug reed 58 kilometer per uur te hard en bleek ook nog eens anderhalf keer de toegestane hoeveelheid alcohol te hebben gedronken. Ook hij is zijn rijbewijs kwijt.

Tienduizenden euro's in beslag genomen

WEESP - Een enorme stapel contant geld, zo'n 10.000 euro in totaal, is door de politie gevonden in een auto aan de Achtergracht. De briefjes hebben waarschijnlijk een criminele oorsprong en het geld is dan ook in beslag genomen.

De politie vertelt: " Op de combinatie van het adres, de auto en persoon stond een melding van mogelijke hennepkwekerij in Amsterdam. Omdat het verhaal niet sluitend was over de herkomst van het geld, hebben we collega's in Amsterdam laten kijken op het adres. Hier werden ongeveer 100 hennepplanten aangetroffen en een tweede verdachte."

De bestuurder, een 30-jarige Amsterdammer, is aangehouden als verdachte en de recherche doet onderzoek naar mogelijk witwassen en vervaardigen van softdrugs.

Weesp massaal aan de zonnepanelen

Zonnepanelenactie door gemeente Weesp lijkt een groot succes te worden

Zonnepanelenactie moet bewoners over de streep trekken Foto: Brian Elings

door Ruth van Kessel

WEESP - Hoewel het nog te vroeg is om definitieve conclusies te trekken, lijkt de door de gemeente georganiseerde zonnepanelenactie af te stevenen op een groot succes. Bijna duizend Weesper huishoudens toonden al serieuze interesse in een zonnepaneel op hun dak, waarvan er op dit moment 455 zich hebben aangemeld. De actie duurt nog tot 23 april.

De opzet is simpel van deze actie: via een collectieve inkoop bij geselecteerde groothandels worden de kosten per zonnepaneel gedrukt. De gemeente faciliteerde de informatiebijeenkomsten begin maart bij zonnepanelengroothandel Solarclarity en besteedde de organisatie uit aan het Duurzaam Bouwen Loket. Aan deze club om met samenwerkingspartners de vrijblijvende aanmelding van Weespers om te zetten tot een onderzoek bij de aanvrager thuis en te zorgen voor een offerte. De beoordeling en uiteindelijke plaatsing van de zonnepanelen gebeurt door regionale installateurs. Vanuit de gemeente is Cindy Kruidenberg nauw betrokken bij deze duurzaamheidsactie: "Dit initinitiatief moet inwoners, verenigingen en bedrijven aanzetten om zelf initiatief te nemen om aan verduurzaming te doen. Als gemeente hebben wij een voorbeeldfunctie en hebben wij onze ambities op het gebied in de eind vorig jaar vastgestelde nota Duurzaam Weesp vastgesteld. De gemeente neemt maatregelen en initiatieven, maar het is ook aan de bewoners en ondernemers zelf om mee te werken aan een duurzaam Weesp. We vinden het daarom ook fantastisch dat deze actie, die door collectieve inkoop de aanschaf van zonnepanelen voor particulieren heel aantrekkelijk maakt, zo aanslaat."

'Bewoners moeten ook zelf willen gaan voor een duurzaam Weesp'

Zonne-energie
Eén van de groothandels waarmee wordt samengewerkt in de zonnepanelenactie is Solarclarity. Het bedrijf dat tevens de gastheer was voor de informatiebijeenkomst over de actie, verhuisde onlangs naar een groot pand aan de Hogeweyselaan. Het pand is op alle fronten duurzaam ingericht. Irmelin Waalkens van Solarclarity is trots op het resultaat: "Dit pand is een showcase van hoe je bestaande kantoren kunt verduurzamen en een voorbeeld van energiemanagement. Alles wat groen en energiezuinig kan, hebben we gedaan. We zijn al een heel eind op weg. Zo liggen er straks 300 zonnepanelen op het dak - even ter vergelijking: in het oude pand lagen er 40 - waarmee we ons klimaatsysteem voor zowel verwarming als verkoeling aandrijven. Daarbij is het mooi dat we aan onze klanten noviteiten rondom energie kunnen showen. Het is de techniek van de toekomst.Toen Solarclarity zeven jaar geleden begon waren onze klanten vooral de trendsetters, mensen die een bewuste groene keuze maakten. Nu is het kiezen voor zonnepanelen ook een financiële keuze. Het is aantoonbaar goedkoper."

Duurzaam Bouw Loket
Met de nota Duurzaam Weesp wil de gemeente een belangrijke aanzet geven als het gaat om op een duurzame manier energie op te wekken en het verduurzamen van gebouwen. Nieuw te bouwen woningen zullen aantoonbaar duurzaam moeten zijn in deze visie en bestaande woningen worden gefaciliteerd als het gaat om isolatie en duurzame energie. De ondertekening van het convenant met het Duurzaam Bouwen Loket is een belangrijke stap om dit te realiseren. Wethouder Herman Tuning is de motor achter de duurzaamheidsnota. Zo staat er in de nota te lezen: "We moeten met z'n allen een duurzaamheidsbril gaan opzetten. Dus ook de gemeente zelf moet het goede voorbeeld geven en zijn ook wij gestart met zonne-energie op gemeentelijke gebouwen. Wij zien de rol van de gemeente vooral faciliterend en verbindend. Door samen te werken met het Duurzaam Bouw Loket hopen we de mogelijkheden voor particulieren en ondernemers inzichtelijk te maken en te ondersteunen"


Meer informatie over de zonnepanelenactie op www.duurzaam-
bouwloket.nl/actieweesp.nl.
???????De actie duurt nog tot 23 april.

Gedwongen funderingsherstel. Kosten? 80.000 euro

Zure boodschap van Ymere voor zes huishoudens Rode Dorp

Het Rode Dorp is door gemeente eerder aangewezen als een karakteristiek stukje Weesp. Foto: Christian Pfeiffer

door Christian Pfeiffer

WEESP - De funderingen onder Het Rode Dorp zijn bar slecht en eigenaar Ymere gaat ze opknappen om de karakteristieke wijk te behouden. Maar het is ook slecht nieuws voor zes huishoudens die een voormalig huurhuis kochten. Zij moeten gedwongen meedoen. Kosten? 80.000 euro.

Het Rode Dorp is de bijnaam voor de sociale woningbouw in de Talmastraat, het Singel en de Schaepmanstraat. Bij de huizen aan de noordkant van de wijk is door eigenaar Ymere in 2013 houtrot in de funderingspalen en betonrot in de vloerbalken vastgesteld. De situatie is zo ernstig dat herstel noodzakelijk is om de huizen te behouden. Maar begin deze eeuw zijn zes huurhuizen door de toenmalige eigenaar De Woningbouw verkocht. In 2006 de laatste, daarna werd besloten de wijk toch huur te houden.

De WSP vraagt of de gemeente kan helpen

Die zes huishoudens waren toen niet op de hoogte van de problemen. De Woningbouw overigens ook niet. Maar omdat de wijk in huizenblokken is gebouwd, moet de fundering onder hele blokken tegelijk worden aangepakt. De huurwoningen delen muren met de koopwoningen. Dus moeten de particuliere eigenaren gedwongen meedoen met het funderingsherstel, zo was de boodschap twee geleden op een informatieavond van Ymere.

"We hebben de kosten in kaart gebracht. Per huis zijn de kosten 80.000 euro", zo laat Ymere weten. "We moeten op de begane grond de vloeren en de binnenmuren weghalen. Dan worden er nieuwe palen geheid en komen er een nieuwe vloer en muren in. We bieden de bewoners ook de mogelijkheid om alleen het minimale te doen, dan zijn de kosten 45.000 euro. Dan is er alleen een nieuwe vloer, geen muren."

Weigeren de bewoners mee te doen, dan stapt Ymere naar de rechter. Want die zes huishoudens met slechte fundering zouden de stabiliteit van het hele blok in gevaar kunnen brengen. Maar waar haal je ineens 80.000 euro vandaan? "Omdat we ook wel snappen dat dit een enorm probleem voor de bewoners is, hebben ze nog een jaar de tijd om de financiering te regelen. De blokken met daarin de koophuizen komen als laatste aan de beurt, volgend jaar pas."

Het gedwongen funderingsherstel doet in de politiek de wenkbrauwen fronsen. Fractievoorzitter Lars Boom van de WSP heeft het college van B en W al om een reactie gevraagd. Hij vraagt zich ook af of de gemeente hier de helpende hand kan bieden, wellicht bij de financiering.

Foto: Ruth van Kessel

woensdag 29 maart

Kinderrondleiding

Museum Weesp | 14.00 uur

Bewegen met Olga Commandeur, donderdag bij de Vrouwen van Weesp.
Zondag in de City: Paul Verhoevens nieuwste film 'Elle' met Isabelle Huppert.

Kinderrondleiding door de nieuwe tentoonstelling 'Uit de schaduw'. Leeftijd: 6 t/m 12 jaar.

Rad van Avontuur

Vivium Oversingel | 14.00 uur

Rad van Avontuur in het restaurant van Oversingel. De kosten bedragen € 7,- per persoon inclusief lootjes, koffie en thee.

Tafeltennis Kids

The Victory | 14 - 16 uur

Kinderen tot 10 jaar kunnen onder leiding van Henryk Rolak komen kennismaken met de tafeltennissport. Centraal staan plezier maken en het spelenderwijs trainen van motorische vaardigheden.

donderdag 30 maart

Praktische hulp

Papelaan 99 | 10.00 uur

Weespers met een langdurige ziekte of beperking kunnen via Versa hulp krijgen bij klusjes in of rond het huis. Bel hiervoor op donderdag of maandag tussen 10.00 en 12.00 uur naar 035-5316054.

Olga Commandeur

W.V.G.V | 12.00 uur

Olga Commandeur, bekend van 'Nederland in Beweging', verzorgt op uitnodiging van de Vrouwen van Weesp een bewegingsles. Alle vrouwen van Weesp zijn welkom om hieraan deel te nemen.

Workshop EHBO aan baby's

Papelaan 99 | 19.30 uur

Thema's: bewusteloosheid, verslikking, huidwonden, brandwonden, hersenschudding en vergiftiging. Aanmelden via: shop.rodekruis.nl.

Film: 'Lion'

City of Wesopa | 20.00 uur

Een vijfjarige Indiase jongen raakt verdwaald in de straten van Calcutta, duizenden kilometers van huis. Hij overleeft veel uitdagingen voor hij geadopteerd wordt door een Australisch echtpaar. 25 jaar later gaat hij op zoek naar zijn verloren familie. Entree € 8,-.

vrijdag 31 maart

Vincent van Gogh

Bibliotheek Weesp | 10.00 uur

Vierdelige cursus over Vincent van Gogh. Zijn werken worden vandaag de dag voor vele miljoenen aangekocht door verzamelaars, iets wat deze kunstenaar nooit had kunnen vermoeden toen hij in 1890 berooid en geestelijk in de war stierf. Aanmelden via diana.kostman@gmail.com. De cursus kost € 57,50.

Filosofisch Cafe

Bibliotheek Weesp | 16.00 uur

Filosofisch Café vanwege de Boekenweek. Een onderzoekende dialoog: mens, ken je zelf! Verboden vruchten of het elfde gebod Gij zult genieten? Begeleiding: dr. Heidi Muijen. Deelname is gratis.

zaterdag 1 april

Kangoeroeklub Argus

Argus korfbalkantine | 10.00 uur

Ben je tussen de 2,5 en 6 jaar en wil je graag meespelen met onze kangoeroes? Kom dan gezellig met je ouders langs. We doen spelletjes met ballen, hoepels en allerlei andere leuke dingen.

Meditatieve kalligrafie

Studio Eric Hage | 14.00 uur

Meditatieve kalligrafie is mindful, rust, creativiteit en flow. Uitgangspunt is het Indiase OM-symbool, het eerste geluid, de oerklank die aan de basis ligt van alle leven. Teken- en/of meditatie-ervaring is niet nodig. Kosten: 25 euro per persoon. Inschrijven via mailme@erichage.com of bel 0294-415 125.

zondag 2 april

Sunday Classics fietstocht

ToerFietsClub Weesp | 9.30 uur

ToerFietsClub Weesp verzorgt elke zondagochtend een rit van ongeveer 80 kilometer met een stop onderweg voor koffie en appelgebak. Verzamelen zondag om 9.15 uur aan de Papelaan, vertrek om 9.30 uur.

Jazzconcert

Van Houtenkerk | 14.00 uur

Jazzconcert in de Van Houtenkerk op initiatief van Thomas Posthuma. Deze keer met Jeroen Pek (fluit), James Cammack (bas), Christian Pabst (piano), Stormvogel (piano) en Onno Witt (drums). Toegang € 10,-.

Jazzconcert op de ark

Ark Lila | 15.00 uur

Burton Greene (piano), Roberto Haliffi (drums), Michael Stratz (bas) en Tilo Baumheier (dwarsfluit). Entree: € 10,- inclusief drankje en hapje. Aanmelden via tilo.baum@zonnet.nl of 06-51027090.

Film: 'Elle'

City of Wesopa | 20.00 uur

Film van Paul Verhoeven. Michèle lijkt zowel zakelijk als privé onverwoestbaar. Maar als ze in haar eigen huis wordt verkracht, verandert haar leven drastisch. Ze besluit zelf achter de dader aan te gaan en belandt in een spannend kat-en-muis-spel. Entree € 8,-.

maandag 3 april

Seniorweb

Bibliotheek | 10.00 - 12.00 uur

Informatie over cursussen, hulp en ondersteuning bij problemen met pc, tablet, smartphone etc.

dinsdag 4 april

Mamacafé Weesp

Bibliotheek | 10.00 - 11.30 uur

Voor (aanstaande) moeders en vaders van jonge kinderen houdt het Centrum voor Jeugd en Gezin een Mamacafé in de bibliotheek om elkaar te ontmoeten en ervaringen en tips uit te wisselen.

Dikkejas Concert

Van Houtenkerk | 12.30 uur

Christiaan de Jong zit midden in de opnames van zijn nieuwe cd. Dit concert is een voorproefje. Intieme stukken, meditatieve momenten en vurig virtuoos spel wisselen elkaar af in een drie kwartier durend lunchpauzeconcert. Entree: vrije gift.

Breicafé

OAZ-gebouw | 13.00 - 16.30 uur

Buurtvereniging De Achtergracht is open voor het gratis breicafé. Biljarten kan ook, maar uitsluitend op afspraak.

Open volleybaltraining

Sporthal Aetsveld | va. 17.00 uur

Volleybalvereniging Oberon nodigt kinderen en jongeren uit om een keer mee te trainen. Kinderen van 5 tot 11 jaar zijn van 17.00 tot 18.00 uur welkom, jongeren van 12 tot 17 jaar van 18.00 tot 19.30 uur. Aanmelden kan via jeugd@oberonweesp.nl.

Walk in Meditatie

Pampuslaan 59 | 20.00 uur

Walk in meditatie geleid door Karin Zevering. Aanmelden via 06-36 30 42 46 of karin.zevering@gmail.com. Entree: bijdrage naar eigen inzicht.

De Rechtswinkel

Papelaan 99 | 19.30 uur

Juridisch advies tegen een kleine bijdrage van € 2,-.

woensdag 5 april

Administratie voor Elkaar

Papelaan 99 | 9.30 uur

Inloopuur voor Weespers met vragen op administratief gebied.

Boeddha tekenen

Studio Eric Hage | 11.00 uur

Kunstenares Carmen Mensink geeft een workshop 'Boeddha tekenen volgens de Tibetaanse traditie'. Aanmelden via 0294-415125. Tekenervaring is niet nodig!

Kamerkoor VOX

Van Houtenkerk 20.30 uur

Voorjaarsconcert onder leiding van dirigent Ad Broeksteeg, met als titel 'Da Pacem'. Deze titel is ontleend aan de hymne 'Da pacem Domine' van Arvo Pärt waarmee dit concert wordt afgesloten en het kamerkoor een oproep tot vrede doet. Entree € 15,-.

Vrijwilligers gezocht

WEESP - De Vrijwilligerscentrale van Versa Welzijn bemiddelt tussen (potentiële) vrijwilligers en organisaties. Hieronder de meest recente vacatures:

Voor het spreekuur Administratie voor Elkaar is de centrale op zoek naar een administratief goed onderlegde vrijwilliger uit Weesp of Muiden met enige kennis van sociale wetgeving en regels. Voor de VoorleesExpress wordt uitgekeken naar mensen die willen voorlezen aan kinderen binnen een gezin met een taalachterstand. De Vrijwilligerscentrale heeft elke dinsdag inloopspreekuur van 13.30 tot 14.30 uur in Gebouw Papelaan 99. Een afspraak maken kan ook: 0294-410578.

Protestantse Gemeente Zondag 2 april 10.00 uur Grote Kerk ds. Y. Hsu Zondag 2 april 19.00 uur Lichthuis Gereformeerde Bond ds. J.L.W. Koppenhol

Parochie van Levend Water Zondag 2 april 10.00 uur H.H. Laurentius en Maria Magdalenakerk Eucharistieviering J. Haen Dinsdag 4 april 10.00 uur Kapel Woord & Communieviering J. van Meeteren

NPB Deze week geen dienst

Evangelische Gemeente Zondag 2 april 10.00 uur OAZ-gebouw T. Vroon

Verhaal 'Ramadanjammerdan' zindert

Vinologe Esther van der Meer wint NPO Boekenweek Schrijfwedstrijd

Esther van der Meer in gesprek met schrijver Adriaan van Dis.

door Ruth van Kessel

WEESP - Esther van der Meer hoorde vrijdag haar naam noemen tijdens een liveradiouitzending op NPO 4 als winnares van de korteverhalenwedstrijd van de Boekenweek. Een zinderend verhaal, zo vond de jury unaniem. Lees het hier.

Met het thema 'Verboden Vruchten' kon Esther van der Meer wel uit de voeten. Aangemoedigd door haar eerder afgeronde schrijfcursus associeerde ze met het onderwerp: wat is een moment dat iets verboden is? De vastentijd, de ramadan. En misschien was het ook wel verboden om als moslima verliefd te worden op een meisje? Van der Meer: "Met mijn verhaal pretendeer ik niet iets te weten of te vinden. Het meisje weet het zelf ook niet zo goed. Daar gaat het niet om, het gaat om wat er gebeurt." En dat heeft ze goed gedaan, want de jury was unaniem in haar oordeel: "In het verhaal zit een zinderende erotische spanning, 'Ramadanjammerdan' houdt je vanaf het begin vast."

'De prijs laat mijn liefde voor schrijven nog verder groeien'

Een voorleessessie bij NPO 4, een tv-portet in het NPO 2-programma 'Iedereen schrijft', het Boekenbal en de publicatie in literair tijdschrift De Gids: het hoort allemaal bij de prijs. Net als een masterclass van Adriaan van Dis. De kersverse schrijfster, in het dagelijks leven vinologe, laat alle aandacht over zich heen komen: "Het heeft mijn liefde voor schrijven nog verder aangewakkerd."
Ramadanjammerdan

door Esther van der Meer

Een propje papier viel op haar tafeltje. Zonder haar hoofd omhoog te brengen keek ze tussen haar haren door om te zien of de lerares die vlakbij de deur stond het had gezien. Snel griste ze het papiertje weg en stopte het in haar zak. Anna durfde allerlei dingen die zij niet durfde. Zoals spiekbriefjes doorgeven. Ze probeerde iedere les achter Anna te zitten. Naast haar gaan zitten durfde ze nog niet maar achter haar was misschien ook wel fijner. Anna was stoer, een beetje jongensachtig, met kort blond haar. Loubna vond de vierkante zwemschouders van Anna mooi en nog mooier vond ze het moedervlekje dat precies op het bultje van haar bovenste nekwervel zat, als het eigenwijze stipje van een uitroepteken.

De pauze was nog niet voorbij maar ze zat al in de kleedkamer, het gekreukte stukje papier in haar hand. Ze las het nog een keer: 'Stel, je moet kiezen: zoenen met een meisje of overdag iets eten.' Allebei mocht niet tijdens de vastenmaand, alhoewel ze zich afvroeg of een meisje zoenen daarbuiten wel mocht. In haar hoofd had ze Anna al duizend keer gekust. En in haar gedachten had ze als een blinde die braille leest het moedervlekje met haar vingertopjes aangeraakt. Tache de beauté noemde haar moeder het vlekje dat zij zelf bij haar linker mondhoek had. Ze had een geheim gedichtje geschreven over Anna's moedervlekje dat ze 'Touch the beauty' had genoemd. Het was een kwijlerige en mierzoete titel, maar ze vond de woordspeling eigenlijk ook wel goed bedacht en niemand zou het toch ooit lezen.

Met een zwaai ging de deur van de kleedkamer open en Anne stapte de ruimte binnen. Ze grijnsde een beetje en haar wenkbrauwen had ze ook wat opgetrokken. Kijkt ze nu uitdagend of eerder benieuwd, vroeg Loubna zich af. Zwijgend gooide Anna haar sporttas vlakbij Loubna op de grond. Ze plofte naast haar neer op het houten lattenbankje en leunde tegen de bakstenen muur. Ze was net iets te dichtbij gaan zitten waardoor ze met haar arm langs Loubna's arm kwam toen ze een halfleeg bakje kersen tussen hen in op de bank zette. Daarna begon ze zich uit te kleden.

Niet kijken, ging er door Loubna heen en dus deed ze net of ze iets zocht in haar schooltas. Het inmiddels weer tot propje verfrommelde briefje duwde ze weg in een vakje van haar tas. 'Ik hoor het wel als je eruit bent,' fluisterde Anna voordat ze richting de deur van de kleedkamer liep. Toen ze de deur naar de gymzaal opende, keek ze nog even naar Loubna. Die voelde alleen maar dat ze vanaf haar kaak naar beneden toe warm werd en omdat ze niet wist wat ze moest doen graaide ze een kers uit het bakje en stopte die snel in haar mond.

Anna stond nog even stil in de deuropening, haalde haar schouders op en riep toen 'Ramadanjammerdan' en verdween naar de gymzaal.

'Een nummer van Patricia Paay mensen, streep maar af'

Volle zaal voor het 30-jarig jubileum van De Zonnebloem

Kees Bos vermaakt de zaal met een muzikale bingo. Foto: Marieke van Veen

door Marieke van Veen

WEESP - Met een gezellige muzikale bingo heeft De Zonnebloem Weesp, Driemond en Nigtevecht afgelopen zaterdag in de grote zaal van de Wintertuin in Weesp het 30-jarig bestaan van de afdeling gevierd.

Ruim 80 gasten en vrijwilligers lieten zich vermaken door entertainer Kees Bos. Die liet de zaal liedjes van vroeger horen en maakte tussendoor grapjes en praatjes met zijn publiek.

De deelnemers moesten raden om welke nummers het ging en de titels vervolgens afstrepen op een bingoformulier. Daar waren leuke prijzen mee te winnen. Ondertussen serveerden de vrijwilligers lekkere hapjes en drankjes. De Zonnebloem staat dit seizoen op verschillende momenten stil bij het jubileum. Veel activiteiten hebben een extra feestelijk tintje. De Zonnebloem organiseert huisbezoeken, koffiemiddagen, dagactiviteiten, excursies, workshops en etentjes voor ouderen en mensen met een beperking. Een activiteitenkalender is te vinden op www.zonnebloem.nl/weesp.

Het gaat hard aan de Kastanjelaan

Foto: André Verheul

WEESP - Aan de Kastanjelaan wordt volop gebouwd aan de Nieuwe Oogst, een rijtje nieuwe huizen. Het gaat hard. In februari ging de bouw van start, nog geen twee maanden later staat de tweede woonlaag er al op. De Nieuwe Oogst bestaat uit 17 koophuizen met tuin. Deze eengezinshuizen worden gebouwd in twee woontypes. Type Kastanje is circa 107 m2 groot, type Kastanjeboom 113 m2. Alle woningen worden opgeleverd met zonnepanelen op het dak.

Nieuw jasje voor de molen

WEESP - De rietdekkers zijn hard aan het werk op molen d'Eendragt aan de Utrechtseweg. De molen wordt voorzien van een nieuw rietdek.

Het rietdekken is een tijdrovende klus. Omdat de molen bijna verticaal gedekt moet worden, is het een moeilijke klus. Pas over enkele weken is het klaar.

In het oude rietdek van de molen stond het jaartal 1694. Dat keert niet meer terug. Het is niet origineel en nog veel belangrijker: de molen dateert uit 1691, het jaartal 1694 was fout.

Achtergracht afgesloten

WEESP - Voor de plaatsing van een lift in een van de appartementen aan de Klaas Listinghsteeg wordt morgen (woensdag) de Achtergracht de hele dag afgesloten. Dat meldt de gemeente.

In een van de appartementen in de steeg is de lift kapot en daarom wordt daar nu tijdelijk een buitenlift geplaatst totdat de defecte lift gemaakt is. Verkeer moet omrijden. Buurtbewoners zijn als het goed is schriftelijk op de hoogte gebracht van de afsluiting.

Donker stadhuis voor Earth Hour

WEESP - De gemeente deed zaterdagavond het licht uit om aandacht te vragen voor de toekomst van de aarde. Weesp deed mee aan Earth Hour van het Wereld Natuur Fonds.

Weesp ging bovendien nog een stapje verder en beperkte zich niet tot een uur. Het hele weekend waren alle gemeentelijke gebouwen zoals het stadhuis, Grote Kerk en Lange Vechtbrug onverlicht.

'Op de #N236 gaat lopen sneller dan rijden...'

WEESP - Lange omrijroutes, hardnekkige opstoppingen en gevaarlijke situaties: de afsluiting van de A1 bij Muiderberg bleek afgelopen zaterdag een zware bevalling.

Op de N236 tussen Diemen en Weesp stonden sinds vrijdagavond files. Op zaterdag werd het hier zo druk dat het verkeer volledig vast kwam te staan.

Op camera's van de VID is te zien hoe mensen van ellende uit de auto stapten en te voet verder gingen. De VID twitterde zaterdagmiddag: 'Door de afgesloten #A1 zien we nu opgeteld 23 kilometer file. Op de #N236 gaat lopen sneller dan rijden... #nietmals'. Op de volgelopen omleidingsroute op de A9 werden uit frustratie de gekste manoeuvres uitgehaald die gevaarlijke situaties opleverden. Dit leidde wonderwel niet tot ernstige ongelukken.

Schoolvoetbal- toernooi bij FC Weesp

WEESP - Maar liefst 675 kinderen doen er mee aan het grote schoolvoetbaltoernooi bij FC Weesp. Samen vormen zij 93 teams.

Vanmiddag (woensdag 29 maart) worden de eerste poulewedstrijden gespeeld. Ook op woensdagmiddag 5 april en woensdagmiddag 19 april zijn er wedstrijden.

Publiek is van harte welkom om te komen kijken. Het programmaboekje is te vinden op www.fcweesp.nl/schoolvoetbal.

'Ik probeer het beste uit iedere turnster te halen'

WVGV is terug op het landelijke turntoneel

Binnen WVGV staat het plezier voorop.

door Marieke van Veen

WEESP - Sinds Amber Koeman (21) is gestopt met turnen legt de Weespse zich volledig toe op het trainen van de nieuwe lichting. Hierbij gebruikt ze de kennis en kunde van nu. Dat werpt zijn vruchten af, want WVGV is terug op het landelijke turntoneel. Dat smaakt naar meer. Koeman zou graag met haar meiden het hoogste nationale niveau (N1) willen bereiken.

Afgelopen zaterdag was er een districtskampioenschap in Amsterdam. Anika Bartelsman (samen met Amber Koeman op de grote foto) mocht in de instap N2 strijden tegen leeftijdsgenoten uit Noord-Holland en Utrecht. De volgende ronde haalde het meisje helaas niet, maar: "Ze heeft zich verbeterd ten opzichte van de vorige wedstrijdenen; het was een heel sterk deelnemersveld. We mogen al heel trots zijn dat Weesp sinds tijden op dit niveau mee mag doen."

Amber Koeman (links) is trots op haar 'instapper' Anika Bartelsman.

'We hebben steeds meer kennis over hoe je het beste kunt trainen'

Daarnaast was er ook een recreatiewedstrijd in Huizen. Hierbij zijn maar liefst twintig medailles behaald door turnsters van WVGV. Waar komen die recente successen vandaan? Koeman: "Binnen de vereniging en de trainers komt er steeds meer kennis over hoe je het trainen het beste kunt aanpakken. Dat probeer ik zo goed mogelijk toe te passen. Vroeger trainde je een bepaald element gewoon net zolang tot het een keer lukte. Nu trainen we in kleine stapjes met als doel alle elementen te halen en kracht en lenigheid op te bouwen. Dat werpt zijn vruchten af, want je ziet de meisjes groeien. Het plezier moet altijd vooropstaan, maar tegelijkertijd probeer ik het beste uit iedere turnster te halen." Als een kind écht talent heeft, ligt een overstap naar een topclub voor de hand. WVGV is dus eigenlijk een kweekvijver. "Jammer dat je ze dan los moet laten. Maar we mogen vooral heel trots zijn. Het is al heel mooi wat we nu met zo'n kleine gymnastiekvereniging in zo'n kleine zaal met weinig toestellen kunnen bereiken." Het liefst zou de pabo-studente met WVGV ook op nationaal topniveau willen meedoen: "N1 zou fantastisch zijn, maar laten we ons eerst maar eens richten op N2 en N3."

FC Weesp verstevigt koppositie

WEESP - FC Weesp heeft zijn koppositie verstevigd. De Weespers wonnen zondag overtuigend met 3-0 van VVH Velserbroek, terwijl concurrent Bloemendaal niet verder kwam dan een gelijkspel bij Sporting Martinus.

FC Weesp voert nu met 44 punten de poule aan, Bloemendaal staat met 41 punten tweede. Volgende week treffen Weesp en Bloemendaal elkaar in een uitwedstrijd. FC Weesp hoopt dat de supporters in groten getale naar Bloemendaal komen. Aanvang: 14.00 uur.

Proefroeien bij RV Weesp

WEESP - Volgens Roeivereniging Weesp is roeien een van de mooiste sporten die er is. En dan heeft Weesp ook nog zowat het mooiste roeiwater in Nederland. De club nodigt belangstellenden uit te komen proefroeien.

Er zijn drie proeflessen: zaterdag 8 april van 15.00 tot 17.00 uur, donderdag 13 april van 19.00 tot 21.00 uur en zaterdag 15 april van 15.00 tot 17.00 uur. De drie proeflessen kosten samen 20 euro. Bij wie na de laatste les besluit lid te worden, wordt die 20 euro in mindering gebracht op de contributie. Aanmelden: proefles@rvweesp.nl.

FC Weesp VR1 walst over RCZ

WEESP - De vrouwen van FC Weesp troffen afgelopen weekend het Zaandamse RCZ. Uit werd er nipt gewonnen, dat moest thuis overtuigender.

Tess Brunekreef maakte snel de 1-0, maar daar had RCZ direct een antwoord op. Dankzij een doelpunt van Robien Lorent ging Weesp met 2-1 de rust in. In de tweede helft was FC Weesp veruit de sterkste. Een hattrick van Naomi Hoffmeister zorgde voor de eindstand van 5-1.

Argus sluit zaalseizoen af

WEESP - Het vlaggenschip van Argus speelde zaterdag tegen het iets hoger geplaatste MIK uit Amsterdam. Met een eindstand van 23-12 kon Weesp het zaalseizoen moet opgeheven afsluiten.

In het laatste gedeelte van het veldseizoen zal Argus de tweede plaats op de ranglijst moeten zien vast te houden.

De jeugd grijpt de macht bij schaatsclub de Viking

De clubtoppers van de Viking.

WEESP - De jeugd heeft de macht gegrepen bij de Viking. B-junior David Groot en A-junior Anouk de Graaf waren afgelopen week niet alleen in hun eigen categorie de snelsten, maar zijn nu ook overall clubkampioen.

De clubwedstrijden werden verreden op de Jaap Edenbaan. De snelste schaatsers van het seizoen gingen de strijd met elkaar aan. Dit zijn de winnaars. Jeugd: Merel Van Hesse en Rick Nuhaan. Pupillen: Milou Ruurs en Sam van der Stel. C junioren: Laurie Rand, Merlijn Pronk. Dames: 1. Anouk de Graaf, 2. Liselot Buurman, 3. Tessa van der Linden. Heren: 1. David Groot, 2. Johan Moolhuizen, 3. Paul Wind.

TANDPROTHETISCHE
PRAKTIJK WEESP

Theo Nuyens
Kunstgebitten en reparaties
klaar terwijl u wacht
(ind. mogelijk)
Bent u slecht ter been,
wij komen ook aan huis
E. du Perronstraat 38
1382 SZ Weesp
Tel.: 0294-418722

Te koop gevraagd tegen prima prijs: oude gouden sieraden, gouden tientjes, Krugerranden e.a. gouden en zilv. munten, baartjes goud en zilver, muntenverzamelingen etc. Kevelam Garderen 0577-461955 lid NVMH

Groot ass. groente planten en zaden. Gratis houten moestuinbak t.w.v. € 59,95, bij aankoop van 7 zakken moestuingrond. Tuincentrum H. vd Wurff. Tel.: 0294-412978

PASFOTO NODIG? Vroom optiek maakt ze! Amstellandlaan 6, W.C. Hogeweij

Acupunctuur in Weesp! Loop je al tijden met een sportblessure en schiet het niet op. Maak een afspraak bij Desirée Lekkkerker, www. Ackrufy.nl of 0294-785331

Kapsalon Ruud Bussum biedt te huur aan volledig ingerichte pedicure-, schoonheids-, nagelsalon, 15 m2 incl. g.w.l. ex. btw € 395,- p/mnd Info: 035-6935525/06-22393323

Aangifte inkomstenbelasting voor ondernemer en particulier www.fiscaalburo.nl of 06 537 23 637

Kinderfeestje van uw zoon of dochter? Kijk dan op www.feestvoorboefjes.nl

Cursus ZWEEDS voor beginners&gev start 11 apr, ook privéles, olv erv. ZW/NL docent, in Weesp, GRATIS PROEFLES, ensabel@telfort.nl, 06-51322253

Te huur onze Ligplaats te Weesp - Aquamarin. 2,9 x ca. 8 m. V.a. 1 april 2017 tot 1 april 2018 voor 950 euro. 06-25219886

MOTORFIETSEN te koop
GEVRAAGD
alle merken en
bouwjaren. Defect of lang stilgestaan geen bezwaar.
Direct gehaald, betaald en gevrijwaard. Bel of app
06-25418595

Gevraagd: defecte vaat/wasmachine, droger, fornuis, radiator - gratis opgehaald, 06-34606808

Broeken ook bandplooi
Petten en meer…
Kapelstr. NR14
www.nr14bussum.nl

Privehuis Morosa Almere 06-11117475 Bakkenzuigerstr. 50 ma/vr 10.00 tot 19.00 uur meisjes/dames gevraagd kvk 32159766

Kosten brandweer nog te hoog

Veiligheidsregio moet kosten verder terugdringen

De brandweerorganisatie loopt al op het tandvlees en moet verder bezuinigen. Foto: Christian Pfeiffer

HILVERSUM – Als je met de kaasschaaf over de Veiligheidsregio Gooi en Vechtstreek gaat, dan zit je qua organisatie direct op de botten. Dus hoe kan de regiobrandweer de volgende noodzakelijke bezuinigingsronde (1,5 miljoen euro) aanpakken? Antwoord: kijken naar takenverdeling, meer inzetten op brandpreventie en samenwerking zoeken met Flevoland. En dan nog moet er geld van de gemeenten bij.

Brandweer en gemeenten willen meer aan preventie doen, want dat scheelt uiteindelijk brandweerinzet. Dat betekent onder meer voorlichting. In Hilversum geeft een wijkbrandweerman al tips in buurthuizen en bij mensen thuis. "Met het geven van kleine adviezen kunnen we al veel winnen", aldus Bas Jan van Bochove, burgemeester van Weesp en lid van de stuurgroep Programmabegroting 2018. Maar ook gemeenten hebben een belangrijke taak, meent de Weesper burgervader, bijvoorbeeld door nog scherper te letten op brandveiligheid bij het afgeven van bouwvergunningen. Van Bochove sprak maandagavond namens de stuurgroep bij een themabijeenkomst van de Veiligheidsregio Gooi en Vechtstreek. In de Hilversumse brandweerkazerne stond de programmabegroting 2018 op het menu voor veertig aanwezige raadsleden uit de regio. De nieuwe besparingsmededeling was het hoofdgerecht met een bittere smaak. Na een structurele bezuiniging van 3,1 miljoen (17 procent in totaal) in de afgelopen periode moet er nu opnieuw 1,5 miljoen euro gevonden in 2022.

Het algemeen bestuur van de Veiligheidsregio heeft een stuurgroep in het leven geroepen. Naast Van Bochove zaten hier Fons Hertog, burgemeester van Huizen, en vanuit de brandweerorganisatie John van der Zwan en Dick van Baarle in. Dit kwartet heeft scenario's verkend. De stijgende loonkosten, de hogere pensioenpremies en de hogere huur voor het oefencentrum zijn er mede debet aan dat er weer gekeken moet worden naar financiële oplossingen. De stuurgroep is maandag met een voorstel gekomen waarin de aanvaardbare kwaliteit behouden kan worden met minder kosten.

Oefencentrum
Dat was geen gemakkelijke opgave, zo gaf Van Bochove toe. In de periode 2009-2016 zijn ingrijpende maatregelen getroffen die voor beroepspersoneel en vrijwilligers aanzienlijke consequenties hebben gehad en nog hebben. Er is sprake van een kritische vorm van arbeidsdruk en het gevaar van beleidsarmoede is reëel. De organisatie heeft behoefte aan stabiliteit en rust. Dat geldt voor beroepspersoneel en vrijwilligers, gaf Van Bochove de zaal mee. Reserves zijn er niet meer, dus moeten er nu bestuurlijke keuzes gemaakt. "Het is een takendiscussie geworden." Nu de provincie de huur van het oefenterrein op Crailo omhoog gooit, kijkt de Veiligheidsregio naar samenwerking met Flevoland. Dat scheelt in de kosten. De maatregelen die nu voorliggen, leveren een besparing op van ruim 700.000 euro in 2022. De gemeenten moeten de resterende 7 ton bijpassen.

Candy Dulfer steelt de show op zeer geslaagd Goois Jazz Festival

Candy Dulfer: energiek, vol humor en plezier. Foto: Bob Awick

BUSSUM - Publiek, artiesten en organisator Kiwanis Naarden kijken terug op een zeer geslaagd Goois Jazz Festival in Spant! De programmering zat heel goed in elkaar en het publiek was erg enthousiast.

Met name Candy Dulfer bleek een schot in de roos. Alweer. Haar optreden was enorm energiek, vol humor en plezier. Ze speelde veel nummers van haar nieuwste cd en een speciaal nummer over haar muzikale vriend Prince. Peter Beets gaf ook al een geweldige show met onder andere eigen muziek geïnspireerd op Chopin. Hij verwoordde dit mooi en zong ook nog samen met Izaline Calister.

De diverse podia boden plaats aan diverse jazzmuzikanten. Ook de jonge Tadjiro Velzel stond hier met zijn kwartet als aanstormend jazztalent. Dit viertal won in 2016 het Prinses Christina Jazz Concours.

Goede doel
De kaartverkoop van het festival is zoals altijd bestemd voor het goede doel. Dit jaar is gekozen voor het Friendship Sport Centre in Amsterdam. Hoeveel geld naar dit centrum kan worden overgemaakt wordt later bekendgemaakt.

Meer foto's van het Goois Jazz Festival staan op
www.bussumsnieuws.nl.

Tess (12) strijdt vrijdag tijdens The Battles in The Voice Kids

Tess tijdens haar auditie. Foto: Talpa

NAARDEN - Tess (12) uit Naarden heeft zich met succes geplaatst in de zangwedstrijd van The Voice Kids en vrijdag zal ze opnieuw stralen in het vervolg van het tv-programma: The Battles.

Tess zong tijdens haar eerste auditie het gevoelige nummer 'Hurt' van Christina Aguilera. Dat deed ze zo goed dat ze nu mag samenwerken met coach Marco Borsato. Tijdens The Battles zal ze het in een rechtstreekse confrontatie op moeten nemen tegen een andere kandidaat. Moeder Esther van Schaik vertelt dat de app ontplofte na haar optreden. "Tess vindt het heel leuk allemaal, maar ze is er ook rustig onder."

Singer
Tess stond al wel eerder op het podium in Singer. "Dat was met een stuk van toneelvereniging Papagaai uit Laren. Mijn man Patrick en ik zijn lid en ze zochten kinderen. Tess deed auditie en zo gebeurde het."

Hockey
Tess is een heel muzikaal meisje. Ze zingt de hele dag en doet dat ook graag met haar drie zusjes. Ze werd door haar vriendinnen opgegeven voor The Voice. "Het waren haar vriendinnen die ze kent van het St. Vituscollege in Bussum en van de hockey bij Gooische. Ze moest er even over nadenken, maar ze vond het eigenlijk wel leuk. We hebben samen het nummer 'Hurt' gekozen. Ze zong het vaak en ook heel goed. Wat betreft haar kleding wist ze precies wat ze aan wilde doen. Ik vond het als moeder heel bijzonder om te zien. Aan de ene kant dacht ik: moet dit, maar aan de andere kant ben ik natuurlijk ook heel trots."

The Voice Kids is vrijdag vanaf 20.30 uur te zien bij RTL 4.

Zoek je droomhuis en bel gewoon aan

Aanstaande zaterdag kun je zonder afspraak koophuizen bezoeken. Foto: NVM

Open Huizen Dag NVM-makelaars op 1 april

Duizenden huizen kunnen aanstaande zaterdag (1 april) worden bezichtigd op de Open Huizen Dag van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM). Dit is een uitgelezen moment voor potentiële kopers om het huis van hun dromen uit te zoeken.

Voor verkopers is het daarentegen een goed moment om te zien hoe hun huis in de markt ligt. Op de website van Funda kun je zien welke verkopers meedoen aan deze NVM Open Huizen Dag. Belangstellenden kunnen de deelnemende woningen bezoeken tussen 11.00 en 15.00 uur. Dit is geheel vrijblijvend en er hoeft dus van tevoren geen afspraak te worden gemaakt. Gewoon een kwestie van aanbellen. De eigenaren van de huizen zijn aanwezig om hun ervaringen uit te wisselen met belangstellenden.

Tips van NVM:
* Stel een wensenlijst op, zoals het aantal slaapkamers, afstand woon-werkverkeer, winkels en scholen.
* Bekijk de financiële mogelijkheden.
* Oriënteer op Funda naar woningen die meedoen aan de NVM Open Huizen Dag en in aanmerking komen qua prijs en locatie.
* Bekijk al voor de Open Huizen Dag de omgeving. Hoe ziet het er 's avonds uit?
* Stel een maximum aan het aantal te bezoeken huizen.
* Stippel een handige route uit.
* Beperk het bezoek tot een maximumtijd.
* Ga gewoon weg als de eerste indruk niet goed is.
Handige checklist
De meeste deelnemers zullen van de mogelijkheid gebruikmaken om meerdere huizen te bezichtigen. Maar hoe meer huizen je ziet, des te groter de kans dat je na afloop de kenmerken van de bekeken woningen door elkaar haalt. Op nvm.nl is een checklist te vinden die je een paar keer kunt uitprinten. Dit bezichtigingsverslag kun je ter plekke invullen, zodat je na afloop per woning alle plus- en minpunten op een rijtje hebt staan. Handig!

Column

Hypotheekrentes

Hoewel de rente op de kapitaalmarkt voorzichtig stijgt, blijven de hypotheekrentes in Nederland laag. Dat komt enerzijds vanwege de toegenomen concurrentie tussen hypotheekaanbieders en anderzijds omdat meer geldverstrekkers voor hun investeringsbudgetten niet afhankelijk zijn van de kapitaalmarkt. Tevens zijn er de afgelopen 5 jaar vele nieuwe aanbieders bij gekomen. Er zijn nu maar liefst 24 nieuwe vergunninghouders actief. Dat zijn van oorsprong buitenlandse partijen, nieuwe initiatieven van Nederlandse instellingen, verzekeringsmaatschappijen en pensioenfondsen. Door die concurrentie is de hypotheekrente maar ten dele met de kapitaalrente mee gestegen. Die laatste noteert nu ongeveer 0,5% meer dan in oktober, de hypotheekrente gemiddeld slechts 0,2%. Sommige aanbieders hebben hun tarieven in de afgelopen weken zelfs verlaagd!

Dit maakt het bezitten van een koopwoning nog steeds goed betaalbaar. Maar ook uit het oogpunt van vermogensopbouw is het bezitten van een eigen woning op de lange termijn interessant. Omdat je verplicht aflost heb je na 10 jaar al minimaal 25% afgelost. Een eventuele prijsdaling tot wel 20% kan je dan opvangen bij verkoop. Maar omdat we de afgelopen 8 jaren veel te weinig woningen hebben gebouwd (soms maar 5.000 woningen per jaar in plaats van de jaarlijkse doelstelling van 100.000 woningen) lijkt een prijsdaling met de huidige krapte nog ver weg. Volgens het CBS en het kadaster zijn bestaande koopwoningen in februari weer 6,7 procent duurder geworden dan in februari 2016. Deze prijsstijging ligt al drie maanden ruim boven de 6 procent. Sinds juni 2013 is er nu sprake van een stijgende trend van de huizenprijzen.

Het is daarom nog steeds een goed moment om een eigen woning aan te schaffen. Maar het is wel belangrijk om u goed te laten adviseren. Met name het doorrekenen van uw persoonlijke mogelijkheden en de risico's die u loopt bij het aankopen van een woning moeten inzichtelijk worden gemaakt. Dan kunt u met een gerust hart op zoek naar uw droomhuis.