MuiderNieuws

5 november 2014

MuiderNieuws 5 november 2014


KNSF-plan uitgesteld

Meer tijd nodig voor bestemmingsplan

door Christian Pfeiffer

MUIDEN - Niet nog dit jaar, maar pas volgend jaar buigt de gemeente Muiden zich over het bestemmingsplan voor de woonwijk op het KNSF-terrein.

Het college van B en W maakte vorige week bekend het niet meer te redden om het bestemmingsplan de komende maand te behandelen. "Een belangrijk onderdeel is de reactie op de ingediende zienswijzen. Het kan zijn dat er met de zienswijzen wordt ingestemd en het bestemmingsplan wordt aangepast of dat er wordt uitgelegd waarom de zienswijzen niet leiden tot aanpassing van het bestemmingsplan. Belangrijk daarbij is om alle zienswijzen in samenhang met elkaar en in samenhang met het ontwerpbestemmingsplan De Krijgsman te bezien, zodat er een goede afweging gemaakt kan worden. Op dit moment ontbreekt er op een paar onderdelen informatie zoals een aantal belangrijke adviezen van overleginstanties, en is nog nader onderzoek nodig. Hier heeft het college meer tijd voor nodig", zo zegt de gemeente.

PvdA-fractievoorzitter Jan Hylkema is niet verbaasd. Hij is zeer kritisch over het KNSF-plan geweest. "Eindelijk is er het besef bij het college van Muiden dat ze met het bestemmingsplan voor het KNSF-terrein knoeiwerk hebben afgeleverd. Alle argumenten die de PvdA al veel eerder aanvoerde om ter visie legging van dit haastig in elkaar geflanste plan te voorkomen, werden door het college en de rest van de gemeenteraad van tafel geveegd."

Hij haalt fors uit. "We zijn blij dat het college nu ook inziet dat het een waardeloos plan is. Van de natuur blijft bijna niets over, er komen geen sociale huurwoningen, het wordt een wijk met flats van 23 meter hoog en de inwoners betalen het gelag door een ozb-verhoging van 48%, mogelijk voor minimaal 10 jaar", zegt Hylkema. "Met een beetje lapwerk en een paar aanpassingen blijft het nog steeds een slecht en onaanvaardbaar plan. Bouwen op Muider schaal met respect voor het bestaande landschap blijft onze inzet, en dat kan prima met 600 woningen."

Schutters vluchten naar Muiderberg

De beschoten auto in Almere. Foto: AS Media

MUIDERBERG - Een BMW die zaterdagochtend vroeg gebruikt is bij een liquidatiepoging in Almere is gedumpt op de Aalscholver in Muiderberg. Een 26-jarige Weesper raakte gewond. De politie gaat uit van een gerichte aanslag in de Amsterdamse onderwereld.

De Weesper reed zaterdag om 05.30 uur samen met een andere inwoner van Weesp over de Poortdreef in Almere. Vanuit een BMW werd het vuur geopend. De Weesper raakte gewond. De BMW werd op de Aalscholver gedumpt. De politie zoekt Muiderbergers dieiets gezien hebben.

Wanbetaler komt er niet mee weg

MUIDEN - Een 23-jarige man uit Dronten die weigerde zijn taxi te betalen, is door agenten uit een huis aan de Brederodelaan in Muiden gehaald.

De man zei om 03.00 uur tegen de taxichauffeur dat hij binnen geld ging halen. Vervolgens kwam hij niet meer naar buiten. De politie werd erbij geroepen. Die pakte de man op.

200

teams (ruim) verschenen aan de start bij Muiden-Pampus-Muiden

Boete van 51.000 euro

MUIDERBERG - Bij een grote verkeerscontrole bij Muiderberg heeft de politie vrijdag negen aanhoudingen verricht en drie auto's in beslag genomen.
Eén bestuurder had nog een boete van 51.000 euro openstaan.

In één nacht bijna 4000 kuub beton

Betonwagens rijden 20 uur af en aan

Het was een nacht doorwerken aan het aquaduct. Foto: Christian Pfeiffer

door Christian Pfeiffer

MUIDEN - Het was een nachtje doorwerken. Duizenden liters beton zijn er vorige week gestort in de fundering van het nieuwe aquaduct van de A1. Met de precisie van een militaire operatie.

Donderdag en vrijdag is er 3800 m3 beton in één dag gestort. Er was een stroom van betonwagens voor nodig die 20 uur lang bleven aanrijden. Met twee beschikbare betonpompen konden telkens 4 wagens tegelijkertijd betonmortel lossen. De afslag Muiden-Oost van de A1 werd voor de gelegenheid helemaal afgesloten. Een felle bouwlamp verlichtte de bouwput, wat soms tot een spookachtig tafereel leidde.

De betonstort was voor de vloermoot van de betonnen bak die aan de basis staat van het toekomstige aquaduct. Het betonmortelmengsel dat gebruikt wordt tijdens de stort heeft een speciale samenstelling. Het moet goed bestand zijn tegen de werking van het slijtende water in de Vecht.

Heien
Goed nieuws voor de Muiders: Rijkswaterstaat is voorlopig even klaar met heien. Het merendeel van de heipalen zit in de grond en de aannemer gaat pas volgend jaar weer door met het aanleggen van de fundering aan de andere kant.

Rijkswaterstaat maakte vorige week ook bekend deze maand en volgende maand rondleidingen over het bouwterrein te gaan verzorgen. Dat idee sloeg aan. Binnen enkele uren waren alle data voor de rondleidingen uitverkocht. Daarom gaat Rijkswaterstaat voor begin volgend jaar opnieuw een serie data prikken voor de rondleidingen. Die beginnen dan op het P+R-terrein in Muiden. Onder leiding van een woordvoerder wordt het hele bouwterrein bezocht. Ter plaatse geeft de woordvoerder dan uitleg over de activiteiten.
De gemeenteraad van Muiden heeft vorige week, onder leiding van de PvdA, haar zorgen uitgesproken over de nieuwe ontsluitingsweg die van de A1 naar Weesp door de Bloemendalerpolder komt te liggen. De snelweg wordt bij Muiden eind 2016 al in gebruik genomen en de raad is bang dat de nieuwe weg door de polder er dan nog niet ligt.

Hoogerlust schenkt fruit aan de Voedselbank

André van der Galiën en Marijke Schwirtz. Foto: Voedselbank

MUIDEN - 300 kilo appels en peren schenkt zorgboerderij Hoogerlust aan de Voedselbank. Die zijn erg blij met de gulle gift.

De spullen worden verdeeld bij de Voedselbank Naarden/Bussum/Hilversumse Meent. "Niet veel mensen weten van ons bestaan", verzucht André van der Galiën van de boerderij. "We hebben behoefte aan meer hulpboeren, maar vooral aan meer omzet in de winkel." Deze is op zaterdag geopend van 10.00 tot 16.00 uur.

Met de Voedselbank is daarom afgesproken dat ze een donatie doen van 300 kg goudrenetten en peren in ruil voor publiciteit.

Concert Crescendo

MUIDEN - Ook dit jaar geeft Muziekvereniging Crescendo Muiden een concert voor haar donateurs en andere belangstellenden.

Nieuw dit jaar is een optreden van het Opleidingsorkest. De verschillende leerlingen van Crescendo treden voor het eerst gezamenlijk op. Het concert is gratis toegankelijk en vindt zondag plaats om 15.00 uur op de P.C. Hooftschool in Muiden.

Kamermuziek

MUIDEN - In de Grote Kerk is zaterdag weer een Proefkamermuziek. Vanaf 20.00 uur.

Met op harp Remy van Kesteren, zang Nora Fischer, Mirovia Strijkkwartet en slagwerk Martin Fondse. Muziek: Villa Lobos - 'Prelude', De Falla - 'Spanish Dance' uit 'La Vida Breve'.

23e Muiden-Pampus-Muiden

Drukte tussen Muiden en Pampus. Foto: Matthijs Wink

MUIDEN - Ruim 200 teams deden zaterdag en zondag mee aan de 23ste editie van Muiden-Pampus-Muiden. Het was prima weer en er kwamen veel bezoekers op het roeievenement af.

Drie keer werd er naar Pampus op en neer geroeid. De deelnemers hadden last van harde wind buitengaats. De snelste rondes kwamen op naam van Weesper teams: de Spieringteams dames en heren zetten de snelste tijden neer. De sfeer op de kant was prima. "Wat een geweldig weekend was het. Gelukkig hebben we de foto's nog!", zo meldt de organisatie. En of! Fotograaf Matthijs Wink maakte deze mooie plaatjes. Op www.muidenpampusmuiden.nl staan alle uitslagen. De data voor de volgende MPM staan ook al vast: 31 oktober en 1 november 2015.

MPM trekt veel publiek naar Muiden. Foto: Matthijs Wink
Harde wind buitengaats, erg pittig. Foto: Matthijs Wink
Daar is Pampus! Foto: Matthijs Wink
Hard werken op de terugtocht naar Muiden. Foto: Matthijs Wink
MPM, dat betekent ook veel mooie plaatjes. Foto: Matthijs Wink
De sfeer aan boord blijft goed. Foto: Matthijs Wink

Twee erespelden op één kussen

Hans en Betty Burggraaff bewonderen elkaars onderscheidingen.

door André Verheul

WEESP - Betty Burggraaff kreeg donderdag de erespeld van verdienste van het CDA. Drie dagen eerder was Hans Burgggraaff thuisgekomen met de erespeld en erepenning van de Oranjevereniging. "Ja, het was hier thuis wel de week van de versierselen."

Dat beide echtelieden in dezelfde week werden geëerd is volstrekt toeval. De samenloop maakt het allemaal nog bijzonderder. Vrijdag blikten ze terug in een interview op Radio Weesp (terug te luisteren via WeesperNieuws.nl).

'Ik heb genoten van het raadswerk, het was een mooi spel'

Betty vertelt hoe ze bij het CDA verzeild raakte: "Het was vlak na ons trouwen, we woonden nog in Amsterdam, en Hans zei dat ik maar eens bij het CDA moest gaan kijken."
Hans: "Ja, maar waarom zei ik dat…?"
Betty: "Omdat ik overal wat over te zeggen had en vond dat er weinig van deugde van al die mannen in die pakken. Daarom zei Hans: ga dan zelf eens wat doen. Dus ik naar zo'n avond van het CDA. Daar trof ik een vrouw, zó bevlogen. Ze had overal te gekke antwoorden op."

"Na afloop bleef ik zitten om haar te complimenteren. Ze nodigde mij uit om koffie met een taartje te gaan eten - bij het Apollohotel, ik vergeet het nooit meer - en toen we een tijdje met elkaar gesproken hadden zei ze: we hebben altijd mensen nodig zoals jij."

Versierselen

Betty Burggraaff kreeg de zilveren speld van verdienste op de ledenvergadering van het CDA. Ze zet zich al meer dan 35 jaar in voor de partij. Partijvoorzitter Ruth Peetoom feliciteerde de Weespse per brief.

Hans Burggraaff werd dinsdag onderscheiden door de Koninklijke Nederlandse Bond van Oranjeverenigingen. Hij was jarenlang het boegbeeld van de Oranjevereniging Weesp.

'Aan het oppoken van Koninginnedag heb ik veel plezier beleefd'

Voorkeurstemmen
Het echtpaar Burggraaff verhuisde naar Weesp, waar Betty meer dan twintig jaar raadslid zou zijn. Een populair raadslid, want ze kreeg veel voorkeurstemmen. "Iemand van de PvdA zei eens: als jij ooit stopt, zakt het CDA twee zetels terug. Dat is inderdaad gebeurd. Ik heb genoten van mijn werk als raadslid. Ondanks dat er dingen waren waarvan je dacht: die man of vrouw is niet in orde. Ik had altijd wel teksten van binnenuit, nooit van papier, waarmee ik mensen aan het lachen maakte - of boos. Het was een spel, een mooi spel. Verder vond ik dat je als raadslid naar de burger toe moest. Ik ben erg bewogen van mensen naar wie niet goed geluisterd werd. Ik hielp ze dan met bijvoorbeeld een huisvestingsprocedure, soms kostte dat maanden. Maar dan zei ik: houd moed, we krijgen het voor elkaar. Ik vind dat je om mensen geven moet."

Koninginnedag
Hans Burggraaff kwam in contact met de Oranjevereniging toen hij door een bestuurslid werd gevraagd om met zijn huisartspraktijk sponsor te worden. "Het was nog best een pittig bedrag, maar ik vond het leuk en deed het. Niet veel later zochten ze een voorzitter en konden ze niemand vinden die het aandurfde om bij de aubade voor een vol Grote Plein op het balkon te gaan staan. Voor mij was dat geen enkel probleem. Veel meer hoefde ik niet te doen, zeiden de bestuursleden tegen me. Nou, dat liep wel even anders", lacht Hans.

"Ik ben er ook ingestapt omdat er sprake van was dat de Oranjevereniging zou fuseren met het Sluis-en-bruggencomité. Ik vond dat niet goed, daarom besloot ik de Koninginnedag in Weesp wat op te poken en daar heb ik heel veel plezier aan beleefd. En ook veel mensen in Weesp hebben er plezier aan beleefd. Ik deed het niet vanuit een enorme koningsgezindheid. Ik ben wel geïnteresseerd in het koningshuis, maar het is niet zo dat ik allerlei blikjes en lepeltjes spaar."
Betty: "Wel, we hebben dozen vol van die troep."
Hans: "Dat krijg ik allemaal."

Geen Amsterdam
Onder leiding van Hans Burggraaff ontstond er op Koninginnedag een bescheiden, maar vrolijk familieprogramma in en rond het stadhuis. "We hebben van alles zelf bedacht: laarzen gooien, rollatorrace, je kunt het zo gek niet bedenken. Ik heb altijd gezegd: wij zijn Weesp en geen Amsterdam. Daar moet je ook niet tegenop willen. Het moest echt een Weesper feest worden. Toen een delegatie uit zusterstad Svitavy een typisch Weesper feest wilde meemaken, nodigde toenmalig burgemeester Hofkamp hen uit met Koninginnedag. Dus er een echt Weesper feest van maken is kennelijk gelukt."

Luisteren zonder oordeel, liggend op de kerkvloer

Zo ervaren de concertgangers de pure klanken. Gelukkig is er vloerverwarming.

WEESP - Spirit Connection verzorgt voor het derde opeenvolgende jaar ligconcerten in de Grote Kerk van Weesp. Dit jaar op vrijdag 21 en zaterdag 22 november. Er zijn nog kaarten.

Bij het ligconcert is het de bedoeling dat het publiek ligt op, in dit geval, de kerkvloer. Gwen de Jong van Spirit Connection legt uit. "Je ligt tussen de klanken van grote gongs, kristallen klankschalen, een koor, piano, cello, contrabas en didgeridoo. Een concert waar je wordt meegenomen op een persoonlijke reis door pure klanken en de muziek van Arvo Pärt 'Spiegel im Spiegel'. Een ervaring die zijn weerga niet kent."

Wat is die ervaring?
"Die schaal- en gongklanken, die uiteindelijk langzaam wegebben, helpen je om helemaal leeg te raken. Vervolgens kun je zonder oordeel dat muziekstuk van Arvo Pärt ervaren. Niet alleen via het oor, maar via je hele lichaam. Je staat compleet open, het is een pure ervaring, persoonlijk en voor iedereen anders."

Wie wil dit?
"We zien een heel breed publiek, van jong tot oud, mensen die spiritueel of medidatief zijn ingesteld of gewoon nieuwsgierig zijn. Vorig jaar en het jaar daarvoor waren we uitverkocht: ruim 200 mensen. Dit jaar verwachten we dat ook weer; voor de zaterdag zijn er al bijna geen kaarten meer."

En ligt het een beetje lekker?
"Er is vloerverwarming. We raden wel aan een matje mee te nemen, want je ligt op steen. Weet je wat bijzonder is: doordat je ligt en geestelijk zo open staat, kun je de staat bereiken waarin je je lichaam niet meer bewust voelt. Kijk anders even op onze website spiritconnection.nl, daar staan ook filmpjes."

Hier geeft Weesp geld aan uit

Een korte rondleiding door de gemeentebegroting van volgend jaar

Hier geeft Weesp in 2015 geld aan uit. De bedragen zijn in miljoenen euro's.

door Christian Pfeiffer

WEESP - De gemeenteraad stelt donderdagavond (morgen) de gemeentelijke begroting voor volgend jaar vast. Er wordt meer dan 40 miljoen euro uitgegeven.

Een kijkje in de gemeentelijke uitgaven van volgend jaar. Wel met een klein voorbehoud, omdat de begroting pas donderdag officieel wordt vastgesteld kunnen er nog (kleine) veranderingen zijn.

Fors meer geld is de gemeente kwijt aan de Jeugdzorg

Stadsbeheer
Zoals goed te zien is in het diagram geeft Weesp volgend jaar het meeste uit aan Stadsbeheer, Verkeer en Vervoer. Bijna tien miljoen euro. Hier valt alles in het openbaar gebied onder. Denk aan onderhoud aan plantsoenen, lantaarnpalen en onderhoud aan bruggen en wegen. Ook wordt er opgeknapt: zo wil de gemeente de Kuyperlaan, Visserlaan en de straten daaromheen volgend jaar opnieuw bestraten.

Sociale voorzieningen
Bijna 8 miljoen euro is de gemeente kwijt aan Sociale Voorzieningen. Daar vallen bijstand, WWB en alle andere voorzieningen in het sociaal domein onder. Een roerige post. Veel taken van het Rijk worden bij de gemeente ondergebracht.

WMO
De gemeente verwacht door alle veranderingen volgend jaar bijna 2,5 miljoen euro extra kwijt te zijn aan de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO). Er wordt 6,9 miljoen euro gereserveerd voor hulp voor mensen met een beperking.

Onderwijs en Sport
Scholen en sport in Weesp slokken 4 miljoen euro op. Nieuw is dat de gemeente wil gaan investeren in onderwijsachterstanden. Bij sport wordt ingezet op het mogelijk maken van het halen van een zwemdiploma voor kinderen waarvan de ouders het niet kunnen betalen.

Algemeen Bestuur
3,5 miljoen euro trekt de gemeente volgend jaar uit voor het bestuur van de stad. Het college van B en W kost volgend jaar een miljoen euro. Vanaf 2013 is die kostenpost met ruim 200.000 euro gestegen: Weesp heeft nu vier wethouders in plaats van drie.

Jeugd
Vorig jaar nog een klein deel van de Weesper begroting, maar voor volgend jaar trekt de gemeente 3,2 miljoen euro uit voor de jeugd. Dat heeft te maken met het feit dat de gemeente vanaf 1 januari verantwoordelijk wordt voor de jeugd. Nu nog een taak van het Rijk.

Bouwen en Milieu
Bestemmingsplannen, vergunningen, de Laurentiuskerk, jongerenhuisvesting. Allemaal geld dat wordt uitgegeven onder de post Bouwen en Milieu. Bijna 3 miljoen euro voor volgend jaar. De bouwplannen in de Bloemendalerpolder worden volgend jaar verder uitgewerkt.

Openbare Orde
1,8 miljoen euro trekt de gemeente voor volgend jaar uit voor Openbare Orde en Veiligheid. Gedacht moet worden aan preventieve campagnes bijvoorbeeld tegen inbraken en controle tijdens evenementen zoals het Sluis-en-bruggenfeest.

Cultuur, Recreatie, Toerisme en Economische Zaken
Een veelomvattende post met bijna het laagste budget van de gemeente: 1,2 miljoen euro voor een scala aan doelen. Van de bibliotheek, kunst, de City of Wesopa en het Gemeentemuseum tot aan de Starterslening voor jongeren die een huis willen kopen.

Financiën
Met 400.000 euro aan uitgaven de kleinste post. Maar wel een hele belangrijke. Zo valt hier onder meer de Algemene Reserve van Weesp onder, de gemeentelijke spaarrekening. Weesp heeft ruim 11 miljoen euro op de bank staan.

Niet meer kwijt
Weesp heeft met deze begroting de zaken financieel aardig voor elkaar. De ozb hoeft niet omhoog (alleen inflatiecorrectie) en de gestelde bezuinigingen van voorgaande jaren zijn gehaald. De keerzijden zijn dat er bijna geen geld is voor nieuw beleid.

De raadsvergadering begint donderdag om 20.00 uur en is live te volgen via WeesperNieuws.nl.

Van Houten verlicht Weesp voor 100-jarig bestaan

WeesperNieuws toont tot einde van het jaar pareltjes uit gemeentearchief

Verlichting aan de Achtergracht voor jarige Van Houten. Foto: RHC Vecht en Venen

door Christian Pfeiffer

WEESP - Tegenwoordig steken we met kerst massaal de snoertjes met ledlampjes in het stopcontact, maar toen cacaofabrikant Van Houten in 1928 Weesp met lampjes verlichtte was dat nogal een gebeurtenis.

Bijna 4.500 foto's over Weesp: de beeldbank over Weesp van het Regionaal Historisch Centrum Vecht en Venen staat online. Het WeesperNieuws pikt er tot het einde van het jaar wekelijks een pareltje uit.

Een foto van de Achtergracht, met de lampjes over en langs het water. In 1928 vierde Van Houten het 100-jarig bestaan. Er werden tal van activiteiten gehouden. Van een heteluchtballon die opsteeg tot een etalagewedstrijd voor winkeliers, tal van gedenktekens die onthuld werden in de stad en een heus geschenk van 10.000 gulden van Van Houten aan Weesp, bedoeld om de armoede te bestrijden. Van Houten bood in die tijd werk aan een groot deel van Weesp. Letterlijk heel de stad vierde de verjaardag van Van Houten daarom mee.
De beeldbank van het RHC is te vinden via rhcvechtenvenen.nl.

'In de schaduw van Rodin'

'In de schaduw van Rodin' wordt vrijdag 14 november in de Weesper synagoge opgevoerd door Els Buitendijk. Het betreft de tragische levensgeschiedenis van beeldhouwster Camille Claudel, leerlinge en minnares van Auguste Rodin. Zij werd 'gek' verklaard en kwam in een gesticht terecht. Tijd: 20.00 uur. Kaarten (à € 7,50) zijn verkrijgbaar bij De Kleine Prins of op de avond zelf in de synagoge.

Protestantse Gemeente
Zondag 9 november 10.00 uur
Grote Kerk
ds. M.C. Hage

Zondag 9 november 19.00 uur
Lichthuis
Gereformeerde Bond
ds. A.D. Goijert

Parochie van Levend Water
Vrijdag 7 november 10.00 uur
Kapel
Woord & Communieviering
J. van Meeteren

Zondag 9 november 10.00 uur
H.H. Laurentius en Maria
Magdalenakerk
Eucharistieviering
J. Haen

Dinsdag 11 november 10.00 uur
Kapel
Woord & Communieviering
Liturgiegroep

NPB
Zondag 9 november 10.30 uur
Van Houtenkerk
ds. J. Horst

Evangelische Gemeente
Zondag 9 november 10.00 uur
OAZ-gebouw
Hr. G. Blonk

Sportmaatje

De Vrijwilligerscentrale van Versa is voor Sherpa op zoek naar iemand die wil sporten met een verstandelijk beperkte man. Deze 41-jarige Weesper zou het leuk vinden om samen met iemand te joggen, fietsen of wandelen. Voor de Dierenambulance Gooi en Vechtstreek wordt uitgekeken naar een nieuwe chauffeur. Bel voor deze en andere vrijwilligersvacatures met 0294-410578 of stuur een mailtje naar vcweesp@versawelzijn.nl.

woensdag 5 november

Meezingavond

Er is woensdag 5 november een meezingavond in hotel Hart van Weesp. Het repertoire: Hollandse liedjes van alle tijden. Aanvang: 20.00 uur. Deelname is gratis.

Mamacafé

In De Bibliotheek wordt woensdag 5 november een Mamacafé gehouden. Vaders, moeders en jonge kinderen kunnen elkaar hier ontmoeten. Deze week is er een thema: babymassage. Tijd: van 10.00 tot 11.30 uur.

Vrouwen van Weesp

De Vrouwen van Weesp houden woensdag 5 november een thema-avond over Internationale Vrouwendag. In gebouw Papelaan 99. Aanvang 19.00 uur.

Mantrazingen

Bij Truepoint aan de Nieuwstad is er woensdag 5 november van 20.00 tot 21.30 uur mantrazingen. Reserveren via info@truepoint.nl. Deelname kost € 15,-.

donderdag 6 november

Cursus Excel

Seniorweb Weesp verzorgt vanaf donderdag 6 november een computercursus Excel. Kosten: 70 euro + 20 euro voor het lesboek. Aanmelden: weesp@swleercentra.nl.

Fiets repareren

Via de Volksuniversiteit geeft Sam Halbertsma een cursus fiets repareren. Startdatum donderdag 6 november. Inschrijven: www.volksuniversiteitnaardenbussum.nl.

Alzheimer Café

Het Alzheimer Café Weesp van donderdag 6 november staat in het teken van de nieuwe regels van de WMO. Aanvang: 19.30 uur in het Hart van Weesp.

'A Most Wanted Man'

In de City draait donderdag 6 november de film 'A Most Wanted Man' naar het boek van John le Carré. Aanvang 20.00 uur, entree € 8,-.

zaterdag 8 november

Haarvlechtworkshop

Selina Siersmaa geeft zaterdag 8 november een haarvlechtworkshop in Weesp. Deelnemers leren van 10.30 tot 12.30 uur vlechten op een eigen model. Kosten: 14 euro, inclusief een hapje en een drankje. Aanmelden: 0627588631.

Adriana Marques

Fado-zangeres Adriana Marques heeft een loepzuivere stem die al bij het eerste lied alle toeschouwers verbluft. Zaterdag 8 november treedt ze op in de City. Aanvang 20.30 uur, entree € 15,-.

Weesper Moppen

De Weesper Moppen houden zaterdag 8 november de openingsavond van het carnaval in Hotel Hart van Weesp. Aanvangstijd 20.30. Muziek van zanger Jacco. Niet-leden betalen € 5,- entree.

Najaarsmaaltijd

De ouderenbonden nodigen hun leden uit voor de Najaarsmaaltijd op 8 november in De Hogeweyk. Aanvang: 12.00 uur. Na de maaltijd is er een optreden van Michiel Coenen. Opgeven: 0294-414278. Entree: € 10,-.

zondag 9 november

'Lieve briefjes'

Stand-up comedian Cindy Pieterse staat in het Theaterpand Weesp met haar 'Lieve briefjes'. Datum: zondag 9 november, aanvang: 15.00 uur. Entree € 7,50. Reserveren via www.zone1380.nl.

Zandverhalen

Wiltink & Wybenga spelen zondag 9 november 'Zandverhalen van Kaidara' naar het Afrikaanse verhaal van het Peulvolk. Nancy Wiltink vertelt en Sylvia Wybenga tekent met zand. Aanvang 14.00 uur. Entree € 10,- voor volwassenen, kinderen betalen € 7,50.

Vechtstroomrit

Autosportvereniging De Vechtstreek houdt zondag 9 november de Vechtstroomrit, een routebeschrijvingsrit voor auto's. De start en finish zijn bij De Adelaar aan de Papelaan. Inschrijven vanaf 12.00 uur, start vanaf 12.31 uur. Deelname kost € 10,- per equipe.

maandag 10 november

Koffiemiddag

De Zonnebloem houdt maandag 10 november van 14.00 tot 16.00 uur een koffiemiddag in het restaurant van Oversingel.

Cursus Windows 8.1.

Seniorweb Weesp verzorgt vanaf maandag 10 november een computercursus Windows 8.1. De cursus bestaat uit zes dagdelen. De lessen worden op maandagochtend gegeven in De Bibliotheek. De cursus kost 70 euro + 20 euro voor het lesboek. Aanmelden kan via weesp@swleercentra.nl.

Muzieklessen

Binnenkort start er weer een nieuwe serie 'Muziek en bewegen' voor kinderen uit de groepen 1 en 2. Deze les is op dinsdag om 15.45 uur in de Kors Breijerschool door docenten van De Gooische Muziekschool. Mail voor een kennismakingsles met Marco@degooischemuziekschool.nl.

doorlopend

Kunstenaars gezocht

Weespers aan de wand heeft plek voor nieuwe exposanten. Kunstenaars die in Weesp wonen of werken kunnen zich tot 9 november melden: secretaris@weespersaandewand.nl.

Buurthuis

Buurtvereniging De Achtergracht houdt elke dinsdag en donderdag een buurthuis in het OAZ-gebouw. Van 13.00 tot 16.30 uur.

Taalcursus voor vrouwen

Vrouwen van Weesp komt met Nederlandse en Engelse taalcursussen. Vrouwen die belangstelling hebben kunnen zich aanmelden via 06-43 981 582.

Hulp kerstinloop

De Weesper kerken houden eerste kerstdag een kerstinloop voor mensen die wel kerst willen vieren, maar geen familie, geld etc. hebben. De organisatie is op zoek naar vrijwilligers. Bel of mail: 06-28 50 45 80 / a.westra@kpnplanet.nl.

tot zondag 9 november

Chocomania

Tot en met zondag 9 november wordt in de Van Houtenkerk het festival 'Chocomania' gehouden. Met muziek, wedstrijden en veel chocolade. Het volledige programma staat op stadsherstel.nl.

vrijdag 7 november

Karin Bloemen

Theaterdiva Karin Bloemen speelt vrijdag 7 november in Theaterpand Weesp een aangepast programma met liedjes. Voorstelling uitverkocht.

Verkoopdag

Protestantse Vrouwen op Weg houdt vrijdag 7 november een verkoopdag met snuffelmarkt in Het Lichthuis aan het Waagplein. Van 10.00 uur tot 22.00 uur zijn er leuke koopjes, een Rad van Avontuur, verlotingen en kinderactiviteiten.

vrijdag 7 november en zaterdag 8 november

Ophalen oud papier

De Grote Kerk haalt in Weesp het oud papier op. Het centrum is vrijdag 7 november aan de beurt, de andere wijken in Weesp zaterdag 8 november. Het papier moet om 8.00 uur buiten staan.

maandag 10 november tot zondag 4 januari

Jilles Molenaar

Jilles Molenaar exposeert van 10 november tot en met 4 januari in De Bibliotheek aan de Oudegracht. De expositie heeft als naam 'Kleur-en-Pracht' en omvat kleurrijke landschappen en stillevens.

dinsdag 11 november

Mamacafé

In De Bibliotheek aan de Oudegracht wordt dinsdag 11 november een Mamacafé gehouden. Vaders, moeders en jonge kinderen kunnen elkaar hier ontmoeten. Deze week is er een thema: Boekstart. Tijd: van 10.00 tot 11.30 uur.

woensdag 12 november

Rode Kruis Soos

Het Rode Kruis houdt woensdag 12 november een ouderensoos op Papelaan 99. Belangstellenden kunnen tussen 13.30 en 15.30 uur binnenlopen voor een kopje koffie, een praatje en een spelletje.

donderdag 13 november

Eenzaamheid

Voor vrijwilligers in de zorg en welzijn wordt er door Versa op donderdag 13 november in De Bibliotheek een themabijeenkomst georganiseerd over eenzaamheid. Aanvang: 9.30 uur. Deelname is gratis. Opgeven kan tot maandag 10 november door te mailen naar: pvlot@versawelzijn.nl.

Marian van Ooijen reist de hele wereld over om mensen te trouwen

Vijftig huwelijken per jaar, maar het is altijd persoonlijk

Marian van Ooijen (rechts) samen met twee bruidsmeisjes in een weiland in Eemnes. Foto: Olivier Teepe

door Marieke van Veen

WEESP - Marian van Ooijen reist de hele wereld over om huwelijken te sluiten. Dat klinkt als een droombaan en voor de Weespse is het dat ook. Een paar jaar geleden gooide de voormalige communicatietrainer het roer om. De reden? Een nogal saaie huwelijksvoltrekking van een kennis. Dat kon veel beter en persoonlijker, vond ze.

Van Ooijen trok de stoute schoenen aan en informeerde bij de gemeente Weesp naar de mogelijkheden om Buitengewoon Ambtenaar van de Burgerlijke Stand (BABS) te worden. Ze kreeg de kans om een proefhuwelijk te doen.

'Soms schuif ik de volgende dag zelfs aan bij het ontbijt'

"Ik kreeg een toga aan en de bode en een andere ambtenaar werden naar de trouwzaal geroepen als proefbruidspaar", blikt de Weespse terug. "Spannend dat ik het vond, ik wilde het zo graag goed doen. Toen de ceremonie klaar was, waren de felicitaties niet voor het bruidspaar maar voor mij! Het was me gelukt, ik mocht als trouwambtenaar voor de gemeente Weesp aan de slag."

Het eerste jaar kreeg Van Ooijen 'slechts' tien huwelijken toebedeeld: "Steeds dacht ik: kies mij, kies mij! Ik vond het zo geweldig". Inmiddels sluit ze zo'n vijftig huwelijken per jaar, mede omdat ze ook als zelfstandig trouwambtenaar huwelijken is gaan voltrekken. "Dat maakte de cirkel helemaal rond. Ik doe bij elk huwelijk mijn uiterste best, maar als zelfstandig trouwambtenaar heb je veel meer de kans om je in het bruidspaar te verdiepen en samen tijd door te brengen. De gesprekken zijn langer en ook wel intenser en ik neem ook contact op met naasten. Daarbij kiezen deze stellen vaak voor bijzondere locaties en dat maakt het nog persoonlijker."
Op een gegeven moment kwam het eerste verzoek voor een huwelijk in het buitenland. "In de Dordogne in Frankrijk, ik ben er met de auto naartoe gereden. Een ceremonie in het buitenland komt steeds vaker voor. Zo vlieg ik binnenkort voor de derde keer dit jaar naar Italië voor een verbintenis. Er wordt getrouwd op de prachtigste locaties: kastelen, landhuizen, op het strand, ga zo maar door."

Bijzonder warme herinneringen bewaart ze aan een huwelijk in Eemnes, kort geleden. "Het budget was niet zo groot. Een persoonlijke ceremonie had hun prioriteit, de rest van het feest moest low budget. Juist daardoor werd het nog persoonlijker. Vriendinnen van de bruid verzorgden de hapjes, de trouwlocatie was een weiland. Hoge hakken waren geen optie en de gasten zat op strobalen. Wie naar het toilet moest, kon terecht in met bloemen versierde dixiecabines. Het was echt een geweldige dag." De ceremonie in de wei was overigens niet rechtsgeldig. Het bruidspaar had al eerder gebruik gemaakt van het gratis trouwen dat elke gemeente aanbiedt. "Maar voor dit stel voelde de ceremonie in dat weiland als het echte jawoord."

Door die extra tijd met het bruidspaar, de bijzondere locaties en de soms meerdaagse reis naar het buitenland, voelt Van Ooijen zich meer bij deze huwelijken betrokken dan op het stadhuis het geval kan zijn. "Ik word vaak behandeld als een van de gasten. Je blijft toch ook eten, vragen ze dan. Soms schuif ik de volgende dag zelfs aan bij het ontbijt, haha."

Op locatie trouwen is een trend, maar de Weespse signaleert er meer. "Het hernieuwen van geloftes is nu heel populair. Als een huwelijk in een dip gezeten heeft, als een van de partners ziek is geweest of gewoon om te vieren dat je - in deze tijd waarin ook veel gescheiden wordt - je nog steeds gelukkig bent samen."

Zelf aan de slag in kookstudio aan Stationsplein

Kookers.nl opent vierde vestiging in Weesp als kooklocatie voor regio Amsterdam

Samen koken en eten op het Stationsplein.

door Ruth van Kessel

WEESP - Met bijzondere hapjes en Weespermoppen in verschillende smaken liet kookstudio Kookers.nl vorige week reizigers op station Weesp kennismaken met hun nieuwste vestiging. Weespers van jong tot oud kunnen vanaf nu een eigen kookfeest beleven aan het Stationsplein.

Weespermoppen met sinaasappelrasp, chocolade of bruine suiker. Heeft u dat al eens geproefd? De chef-koks van Kookers.nl presenteerden hun speciale Weespermoppen en kleine hapjes aan treinreizigers om Weesp te laten weten dat de kookstudio zijn deuren open heeft. De reacties op de spontane traktatie waren wisselend. Van goh, wat lekker en wat leuk, tot ik heb geen honger en geen tijd. Initiatiefnemer, kok en Weesper Sander Steijnis begrijpt de reacties wel: "Onze chef-koks overvielen de mensen ook wel een beetje. Stonden wij ineens voor hun neus met een dienblad, dat zijn mensen niet gewend. Gelukkig konden de meeste de actie wel waarderen."
Koken, lekker eten, drankje erbij. Live Cooking is de formule van Kookers.nl waarmee het kookevenementenbedrijf al acht jaar aan de weg timmert. Voor particulieren zijn de vrijgezellenkookfeestjes, kookworkshops en kinderkookfeestjes populair, bedrijven kiezen de kookstudio voor evenementen en teambuilding. Ook kookt het bedrijf op locatie, op feesten en bij mensen thuis; ze nemen alle benodigdheden mee en de afwas gaat vuil mee terug. Weesp, als locatie voor de regio Amsterdam, is de vierde vestiging van Kookers.nl. In Utrecht, Nijmegen en Eindhoven slaat de formule goed aan. Steijnis: "Iedereen geniet van lekker eten en daarbij is samen koken heel gezellig en verbindt het mensen."

Chef-koks delen hapjes uit. Rechts staat Sander Steijnis.

Nieuwe Weesper
Als jongetje van negen vond Steijnis koken al het allerleukste dat er was. Voor hem geen computerspelletjes, maar experimenteren met het boek 'Patisserie & Desserts' van Harry Mercuur. Zo klein als hij was flanste hij in moeders keuken al volledige lasagnes en tiramisu's in elkaar. Tot zijn plezier werkt zijn inspirator Harry Mercuur nu ook bij Kookers.nl en leert hij andere koks de kneepjes van het vak. Steijnis: "Koken is altijd mijn passie geweest. Zelfs een studie bedrijfskunde kon me er niet van weerhouden om te blijven koken." De ondernemende kok streek in Weesp neer voor de liefde. In december verwacht hij met juf Suzanne de Rooij van de Kors Breijerschool hun eerste kindje, een gebeurtenis waar hij erg naar uitkijkt. Steijnis: "In dit pand aan het Stationsplein heb ik de ideale locatie voor klanten uit de regio Amsterdam gevonden. Ik zie het helemaal zitten. Helemaal leuk vind ik dat de tafels waaraan we eerst het eten bereiden en later aan eten, gemaakt zijn van twee oude zwaarden van de tjalk van Rooie Gerrit. Hoe Weesps wil je het hebben?" Steijnis ziet alleen maar mogelijkheden voor zijn kookstudio in Weesp. In Eindhoven zijn de open kookavonden waar mensen zich individueel voor een kookworkshop kunnen inschrijven een succes, een activiteit die hij zeker ook in Weesp wil invoeren. "Weesp is een gezellig stadje en heel bereikbaar voor de regio. Ik denk echt dat deze kookstudio iets toevoegt. Hoe leuk is het dat je in Weesp je eigen kookfeest kunt beleven?"

Volle bak bij jamsessie in de City

Foto: Gerard Overmars

WEESP - Eigen nummers met scheurende gitaren en duistere baslijnen, afgewisseld met tedere akoestische ballads en top 40-werk. De City of Wesopa was zondag een poppodium voor Weespers. Vier lokale muziekleraren hadden hun leerlingen uitgenodigd om in de City te spelen. Zo'n 150 Weespers waren op de jamsessie van De Muziektuinclub, Nienke Overmars drumschool, Fereirra Muziek en Karo Zangschool afgekomen. Drie uur lang speelden verschillende bandjes enkele nummers en werd er gejamd door individuele muzikanten, met of zonder muziekleraar erbij.

Heien winkelcentrum Achtergracht nog deze maand

Sloop en verhuizing bestaande winkels in volle gang

Van Wijnen kan weer verder. Foto: Christian Pfeiffer

door Marieke van Veen

WEESP - Nu de Raad van State het schorsingsverzoek van omwonenden heeft afgewezen, kan Van Wijnen de bouw van het nieuwe winkelcentrum aan de Achtergracht hervatten. Zoals het er nu naar uitziet kan er over twee weken worden gestart met het heien, laat Van Wijnen in een nieuwsflits weten.

Het materieel voor het aanbrengen van de funderingspalen is besteld. De bouwer verwacht dat de eerste paal in de week van 17 november de grond in kan.

Slijterij Gall & Gall is verplaatst en het oude pand wordt op dit moment ontdaan van asbest. Vanaf maandag 10 november zal dit pand gesloopt worden. In de week van 17 november beginnen de sloopwerkzaamheden aan het lege pand naast Black & White. Hier zat de speciaalzaak van Van der Linden, die inmiddels onder de nieuwe naam Hand-Made by Van der Linden heropend is op het Binnenveer.
Vanaf maandag 10 november zal het parkeerterrein (ingang Groeneweg) overdag worden afgesloten in verband met de veiligheid tijdens het sloopwerk.

Roerig weekje voor politie

WEESP – Zeker vier boxen onder de flat aan de Heemraadweg zijn in de nacht van zaterdag op zondag opengebroken. Er werden fietsen en gereedschap meegenomen.

Het was sowieso een roerige week voor de politie. Een nacht later, van zondag op maandag, was er op de Rembrandt van Rijnstraat een poging om een scooter te stelen. De dieven forceerden het contactslot en het stuur, maar gingen er uiteindelijk vandoor met een fiets die ernaast stond. De beschadigde scooter bleef achter.

Vanaf de Keurstraat werd in de nacht van vrijdag op zaterdag een aanhangwagen gestolen. De wagen stond vast aan een lantaarnpaal en werd losgehaald. Bij de aanhangwagen hoorde een grijs dekzeil.

Op het parkeerterrein aan de Keulsevaartstraat werd in diezelfde nacht geprobeerd een grijze Volkswagen Golf te stelen. Het raam van de auto werd ingeslagen en het contactslot geforceerd. De poging mislukte.

In de nacht van maandag op dinsdag ging aan de Vincent van Goghstraat een Puch in vlammen op. De brandweer moest de tweewieler blussen, die kan als verloren worden beschouwd. Er zijn geen sporen van brandstichting gevonden.

Van al deze zaken zoekt de politie getuigen. Die kunnen zich melden op 0900-8844.

Ondernemers vieren halve eeuw IVW

De IVW-ondernemers vieren feest. Foto: Brian Elings

WEESP - Zo'n 200 ondernemers en hun partners vierden vrijdag feest bij de IVW. De bedrijvenvereniging Weesp, Muiden en omstreken bestaat 50 jaar.

In enkele toespraken werd stilgestaan bij het belang en de verdiensten van de bedrijvenvereniging over de jaren. Verder was er vooral veel muziek en gezelligheid. Cabaretière Sara Kroos, die met haar Theaterpand ook een Weesper ondernemer is, verzorgde een op de IVW geënte miniconference met als hoogtepunt een hilarisch lied over IVW-voorzitter Wim Zagt.
Op www.weespernieuws.nl staan meer foto's van de feestavond.

Blokker binnenkort weer open

WEESP - De Blokker in de Slijkstraat gaat vrijdag 14 november weer open. Er wordt druk verbouwd.

Het pand is van binnen helemaal gestript. Werklui zijn druk bezig om de winkel opnieuw in te richten.

De Blokker ging eind juli onverwachts dicht nadat er grote schade was ontstaan na een wolkbreuk. Het hoofdkantoor besloot de geplande verbouwing voor de winkel daarom te vervroegen. De winkel is al sinds de zomer dicht.

Exposanten gezocht

WEESP - Weespers aan de wand heeft voor de kunstmanifestatie in 2015 plek voor nieuwe deelnemers. Kunstenaars die in Weesp wonen of werken kunnen zich tot uiterlijk 9 november opgeven via secretaris@weespersaandewand.nl.

Minimaal 3 en maximaal 5 kunstwerken per kunstenaar zullen begin december door een ballotagecommissie beoordeeld worden. Deze werken worden dan in juni op de expositie getoond. Ook oud-deelnemers of kandidaten die eerder de ballotage niet doorstaan hebben, kunnen zich melden met nieuw werk.

Helpende handen kerstinloop

WEESP - De kerken houden op eerste kerstdag een kerstinloop voor mensen die wel kerst willen vieren, maar geen familie, geld of een vaste verblijfplaats hebben. De organisatie is op zoek naar vrijwilligers.

Het gaat om mensen die willen helpen met vervoer, de bingo, het serveren van drankjes, het uitserveren van het kerstdiner en dergelijke.

Een steentje bijdragen kan door contact op te nemen met Annelies Westra: 06-28 50 45 80 / a.westra@kpnplanet.nl. Graag voor maandag 24 november.

Open dag Zorgeloos wonen

WEESP - Zoals reeds eerder vermeld heeft Oversingel van Vivium een nieuw concept: Zorgeloos wonen. Weespers kunnen hier nu mee kennismaken via een open dag.

Ouderen huren tegenwoordig een kamer in Oversingel en beslissen zelf of zij gebruik willen maken van aanvullende zorg en/of diensten. De open dag is zaterdag 15 november van 10.30 tot 14.00 uur. Oversingel is gevestigd aan de Hugo de Grootlaan 30.

Carnaval in Weesp

WEESP - De Weesper Moppen houden zaterdag 8 november de openingsavond van het carnaval.

Deze feestavond vindt plaats in Hotel Hart van Weesp. Aanvangstijd 20.30. Muziek van zanger Jacco. Niet-leden betalen € 5,- entree.

Ontbijten in de raadzaal

WEESP - Leerlingen van de Hobbedob hebben maandag een ontbijtje gegeten bij burgemeester Van Bochove op het stadhuis.

Het is de week van Het Nationaal Schoolontbijt, waarbij schoolkinderen samen ontbijten. Van Bochove onderstreepte hiermee het belang van een gezond ontbijt.

Wie krijgt een jeugdlintje?

Weesp introduceert het Weesper Jeugdlintje: aanvragen kunnen al worden ingediend

Burgemeester Van Bochove is blij dat ook jongeren gewaardeerd worden voor hun inzet. Foto: Ruth van Kessel

door Ruth van Kessel

WEESP - Ook Weesper jongeren die iets bijzonders doen of presteren worden vanaf nu in het zonnetje gezet: de gemeente eert ze met het Weesper Jeugdlintje, dat door de burgemeester zelf zal worden uitgereikt. Aanvragen kunnen vanaf nu worden ingediend.

Het besluit tot de invoering van een jeugdlintje is al een jaar geleden door het vorige college genomen, maar nu zijn de criteria vastgesteld en kunnen Weesper jongeren voorgedragen worden voor decoratie. Burgemeester Bas-Jan van Bochove onderstreept het belang van het tonen van waardering voor juist ook jongeren: "We denken altijd aan volwassenen als er iets te waarderen valt, maar ook jongeren moeten de waardering krijgen die ze verdienen. Het is een teken vanuit de samenleving dat hun inzet wordt gezien en gewaardeerd. Die erkenning is goed voor iedereen, maar zeker ook voor jongeren. Die groeien daar nog meer van."

'Het Weesper Jeugdlintje is een belangrijke onderscheiding'

Wie?
Weesper kinderen en jongeren tot en met 21 jaar die zich voor langere tijd maatschappelijk inzetten komen in aanmerking voor het Weesper Jeugdlintje. Dat kan zijn omdat ze hulp bieden aan ouders, broers en zussen of aan ouderen en zieken. Maar ook een mooie actie voor een goed doel of de organisatie voor een buurtactiviteit kan met het jeugdlintje worden gewaardeerd. Ook wordt de decoratie uitgereikt aan kinderen en jongeren die een bijzondere en/of heldhaftige daad hebben verricht of een andere maatschappelijke prestatie hebben neergezet. "Dat kan op elke schaalgrootte, zolang het maar maatschappelijk relevant is en structureel van aard", legt de burgemeester uit. "De belangeloze inzet bij een vereniging, door hulp mogelijk maken dat iemand met een beperking toch kan sporten, wekelijks voorlezen aan een buurkind waarvan de ouders daar niet toe in staat zijn: bedenk het maar, er gebeurt zo veel moois in de samenleving. Het is goed dat we daar oog voor hebben. Het college zal in elke situatie opnieuw een afweging maken of iemand in aanmerking komt. Het Jeugdlintje is niet zomaar een onderscheiding, de afwegingen worden heel zorgvuldig gemaakt. Zo houdt het haar waarde."

Lintje is medaille
Het Weesper Jeugdlintje is een zilveren medaille aan een blauwwit lint. Daarnaast ontvangt de decorandus een oorkonde en wordt zijn of haar naam toegevoegd aan de Weesper Eregalerij. De gemeente beschouwt de laureaat als ambassadeur voor Weesp en zal incidenteel een beroep doen op de ervaringen van die persoon. Burgemeester Van Bochove licht toe: "In het kader van citymarketing willen we Weesp op een breed vlak promoten. Je zoekt dan als gemeente naar mensen die beeldbepalend zijn voor de stad. Dat kunnen dus ook jongeren zijn als voorbeeld van hoe we in de Weesper samenleving met elkaar omgaan. Het is dus fijn dat we deze waardevolle mensen op deze manier op het spoor komen."

Webformulier
Iedere inwoner van Weesp kan een jongere voordragen voor decoratie, zolang hij of zij maar geen familie is. Dat kan heel eenvoudig via een formulier op de website van de gemeente Weesp. Het college van burgemeester en wethouders toetst of iemand aan de criteria voldoet en als dat het geval is wordt het lintje aangevraagd. Wanneer het dan wordt uitgereikt is afhankelijk van de situatie, maar gedacht wordt om dagen als de Internationale Dag van de Rechten van het Kind op 20 november of de Nationale Vrijwilligersdag op 7 december aan te grijpen voor een feestelijke uitreiking. De nieuwjaarsreceptie zou ook een mooie gelegenheid kunnen zijn, dat wordt per situatie beoordeeld.

Decoratiebeleid
Het jeugdlintje maakt deel uit van het decoratiebeleid van de gemeente. Naast het Weesper Jeugdlintje zijn de eretekens Erespeld, Erepenning, Vrijwilligersmedaille en Sportpenning manieren om aan meer Weespers waardering te tonen voor hun inzet binnen Weesp. De laureaten worden als ambassadeur voor hun stad gezien.

De richtlijnen en procedure voor aanvragen verschijnen binnenkort op de website van de gemeente Weesp: www.weesp.nl.

Nan in Canada checkt elke dag het Weesper nieuws

'Als ik een foto van de molens langs de Vecht zie, schiet ik vol'

Alleen al voor de foto's is Wynanda Thompson een fan van weespernieuws.nl.

door Marieke van Veen

WEESP - Als Wynanda Thompson 's ochtends om 7.00 uur wakker wordt zet ze koffie en pakt ze de tablet erbij: even het laatste nieuws op weespernieuws.nl checken. Dat zullen vast meer mensen doen, maar het bijzondere is dat ze in Canada woont. Komt ze dan uit Weesp? Ook dat niet. Ze vindt Weesp gewoon een heerlijk stadje.

Wynanda ('zeg maar Nan') woont sinds 1946 in Fredericton, Canada. Ze werd in 1927 geboren als Wynanda Sloothaak in Naarden en groeide op in Bussum. Tijdens WO II ontmoette ze een Canadese militair, met wie ze zich verloofde.

Vandaag de dag mailt en skypet de bijna 88-jarige Nan er op los

Toen de oorlog voorbij was, stapten de twee in Bussum in het huwelijksbootje en ging Nan hem achterna naar Canada. Nan blikt terug op een fijne jeugd en heeft vooral warme herinneringen aan de bezoekjes aan Weesp. Die waren er vaak, want ze had hier familie wonen. "De molens langs de Vecht, de kleine straatjes in het centrum, de markt, de gezellige mensen, heerlijk! Ik kwam zo graag in Weesp."

Als je zo ver bij je familie vandaan woont, wil je graag contact houden. Toen ze net vertrokken was, was ze hiervoor aangewezen op brieven en telefoontjes. Lange tijd wilde ze niets van computers weten. Tot ze van kennissen een tablet cadeau kreeg. Vandaag de dag mailt en skypet de bijna 88-jarige Nan er op los. Ook heeft ze ontdekt dat bepaalde sites een waardevolle bron van informatie zijn als je wilt weten hoe het mensen en plaatsen vergaat.

Zo kwam ze op een dag ook terecht op weespernieuws.nl, de site waarop de redactie van deze krant de hele dag door het laatste nieuws brengt. De Canadese is een vaste bezoekster geworden: elke ochtend kijkt ze of er nog 'iets' in Weesp is gebeurd. "Zal ik solliciteren naar die post van wethouder Financiën?", grapt ze. Vooral de foto's bij de berichten vindt ze mooi. "Als ik die prachtige molens zie langskomen, schiet ik vol. Dan word ik overspoeld door heimwee." Nans echtgenoot is al dertig jaar geleden overleden, waarom is ze niet teruggekomen naar Nederland? "Omdat we drie dochters hebben gekregen die zelf ook weer kinderen hebben. Twee dochters wonen hier vlakbij, de jongste woont in Ontario."
De laatste keer dat ze in Nederland was is alweer zo'n twintig jaar geleden. Ze is toen zes weken in Weesp geweest, omdat ze hier nog neven en nichten heeft. "Er was toen natuurlijk veel veranderd en dat zal de afgelopen jaren alleen maar meer geworden zijn." Nan verwacht niet dat ze het hedendaagse Weesp nog een keer met eigen ogen zal zien. Want met name voor een hoogbejaarde dame is zo'n lange reis uiteraard erg kostbaar en vermoeiend.

Selectie We Have komt nog tekort

Eerste teams We Have lopen tegen nederlaag aan

We Have probeerde wel, maar kon geen potten breken. Foto: Yannick uit den Boogaard

WEESP - Het kan allemaal nog wat beter voor de handballers en handbalsters van We Have. De Weespers konden afgelopen week geen punten pakken. De handbalsters van de Weesper club leden een 12-22 nederlaag tegen het geslepen Amsterdamse VOC.

We Have leek goed te starten tegen de ervaren tegenstander. Vooral in de eerste fase van het duel waren de twee ploegen aan elkaar gewaagd. We Have probeerde kansen te creëren, maar had veel problemen met de stugge achterhoede van de tegenstander. Terwijl We Have vaak vergat te scoren, deed de tegenstander dat wel. Vooral het tweede gedeelte van de eerste helft was VOC beter en kon de ploeg werken aan een voorsprong. Na de eerste helft stond het 6-12 voor de Amsterdammers.

Na de rust startte We Have goed. Met een paar goede breaks kon de ploeg de achterstand wat aangenamer maken. Het vergde echter te veel kracht om dat goede spel ook vast te houden. VOC kon toch nog een paar keer goed toeslaan en de Weespers alsnog met een grote marge verslaan.

We Have heeft voor komend jaar het doel op de top-5 te halen

Na twee duels wachten de Weespers nog op de eerste punten. Een week geleden werd er ook al verloren. Door de twee nederlagen staan de Weespers vooralsnog op een gedeelde laatste plaats. Komend weekend spelen de Weespers tegen DSOV dat een paar plaatsjes hoger staat. We Have heeft voor komend jaar het doel om de top 5 te halen. Het vertrouwen op een goede afloop leeft ook erg onder de speelsters.

Handballers na rust zwakker
De handballers van We Have hebben de zege van een week geleden geen vervolg kunnen geven. De Weespers kwamen na rust tekort tegen het ervaren Leidsche Rijn en verloren met 20-16.

Het duel tussen We Have en de tegenstander was elke seconde spannend. Voor rust waren de twee teams aan elkaar gewaagd en gaven ze veel weg. Handballend was het goed en na de eerste helft stond er een 9-9 ruststand op het scorebord.

Na de rust speelde Leidsche Rijn meer ervaren en werd het geduld goed bewaard. Vooral de eerste fase van de tweede helft kon de tegenstander van de Weespers weglopen en werd er gebouwd aan de zege. Desondanks bleef het duel lang spannend.

Na de nederlaag van afgelopen weekend staan de Weespers nog op een derde plaats. Deze plaats wordt echter gedeeld met vier andere teams. Komend weekend speelt We Have tegen de nog ongeslagen koploper Hercules. De Weespers zouden met een zege dan goede zaken kunnen doen op jacht naar de bovenste plaatsen.

FC Weesp pakt weer punten

WEESP - Na anderhalve maand zonder zege heeft FC Weesp afgelopen weekend weer eens gewonnen. De Weespers waren met 1-2 te sterk voor het eveneens ondermaats presterende Hoofddorp.

Het duurde voor rust lang voordat FC Weesp op gang kwam. De Weespers speelden goed, maar creëerden amper kansen. Aan de andere kant van het veld leek Hoofddorp het wat beter te doen. De debuterende FC Weesp-doelman Wim Tap werd meerdere keren getest, maar ook nog zonder succes voor de Hoofddorpers. Na rust was er meer spektakel. Hoofddorp kreeg al snel een strafschop en kwam daarmee op voorsprong. FC Weesp zette meteen daarna aan en kreeg meerdere kansen. Het goede werk werd beloond door een goal van topscorer Jesse van Huisstede. De goal gaf FC Weesp vertrouwen. Ramon Westland kon na een goede corner een tweede Weesper treffer maken, waarmee de overwinning zeker was.

Zaterdagelftal sterk
Met een zege heeft de zaterdag van FC Weesp afgelopen weekend goede zaken gedaan. De Weespers wonnen met 2-0 van het sterke OSM'75, waardoor zij nu derde staan.

OSM'75 startte sterker dan FC Weesp, maar kreeg geen kansen. FC Weesp had een beter antwoord en kon voor rust de score openen door een frommelgoal van Armando Cuvalaj. Meteen na rust kon Sasja Fransen een voorzet van Patrick Pastor tegen de touwen koppen.

MHCW vecht naar punt

WEESP - Hard knokken heeft de hockeyers van MHCW afgelopen weekend een punt opgeleverd tegen Kikkers. De Weespers bogen na rust een achterstand om en stapten met 3-3 van het veld.

MHCW kreeg voor rust al veel kansen en zette, net als de tegenstander, veel druk. De tegenstander kon echter op voorsprong komen door twee strafcorners. Daarmee benutte de ploeg de kansen beter dan MHCW, dat voor rust droog bleef staan. Na een goede peptalk speelde MHCW na rust op een hoger tempo en een stuk feller. Al snel werd een goede kans benut door Jorrian Kaarsgaren. Met een volgende kans werd het 2-2 door een goal van Jordan van Heerde. MHCW werd met vlagen veel beter en kwam zelfs op voorsprong door een tweede goal van Kaarsgaren. Vlak voor het slot kon de tegenstander nog wat terugdoen, waardoor MHCW toch nog twee punten verloor.

Pak slaag voor hockeysters
Een forse nederlaag tegen het beter presterende Bennebroek afgelopen weekend voor de hockeysters van MHCW. De Weespers konden geen potten breken en verloren met 5-2.

MHCW was het hele duel zoekende. Bennebroek begon fel en kon al snel een afgetekende voorsprong op het scorebord zetten. Halverwege de eerste helft stond het al 3-0. De tegenstander van de Weespers bleef voor rust maar doorgaan. Goede momenten van MHCW waren spaarzaam. Anne van Alphen scoorde nog voor MHCW, maar de 5-1 ruststand sprak boekdelen. Na rust werkte MHCW hard en werd het nog 5-2 door een doelpunt van Bibi Bogaert.

Voetbalsters FC Weesp boeken afgetekende zege

Foto: Yannick uit den Boogaard

WEESP - Geen problemen afgelopen weekend voor de voetbalsters van FC Weesp. De Weesper voetbaldames wonnen zonder problemen van het Amsterdamse Zeeburgia: 5-0.

FC Weesp was het hele duel een stuk sterker dan de Amsterdammers. Al snel volgden er meerdere kansen, waarvan het grootste deel naast of over het doel belandde. Toch stond er voor rust een comfortabele 2-0 voorsprong op het scorebord voor FC Weesp. Na rust gaf FC Weesp nog wat extra en kwamen er nog 3 treffers.

De Weesper doelpunten werden gemaakt door Naomi Hoffmeister (2x), Tess Brunekreef (2x) en Robien Lorent. Door de zege staat FC Weesp nog net onder de top 3 op een knappe plaats 4 van het klassement. De achterstand op de koploper bedraagt wel al negen punten. Komend weekend wacht runner-up SDZ.

Laatste seconde nekt waterpoloërs

WEESP - Een seconde te lang. Dat duurde het duel van de waterpoloërs van Triton afgelopen weekend tegen De Vuursche. Lang leek de ploeg een punt te pakken, maar op het allerlaatste moment kwam De Vuursche nog tot 9-10.

De Weespers keken steeds tegen een achterstand aan, maar leken de achterstand steeds weer goed te maken. Toch ontbrak het net aan het laatste stapje om echt toe te slaan en punten te pakken.

De laatste fase van het duel was heel spannend. De Weespers zetten toen het 9-9 stond alles op alles om een punt of meer te pakken. De Weespers waren aan de bal, maar door een fout kreeg de tegenstander toch nog een laatste kans. Deze werd ook benut. Een zure les voor de Weespers.

WEESP - Een goed weekend afgelopen weekend voor de broers Cees (16) en Hugo (10) van de Griend. De Weespers deden mee aan een goed bezet jiujitsu-evenement en kwamen met twee gouden plakken terug naar Weesp.

Cees kon alle tegenstanders zonder problemen verslaan en stapte steeds na een full ippon met een zege van het veld, waardoor het goud zeker was.

Jongere broer Hugo won ook van alle tegenstanders, maar moest daarna nog een spannende finale spelen. Na het laatste duel kreeg ook Hugo het goud omgehangen. Voor de jonge Weesper was het zijn eerste wedstrijd in een oudere leeftijdsgroep (onder 12 jaar) en zwaardere gewichtsklasse (onder 38 kg).

Shellac op handen, blijft weken perfect zitten!! Nov. aanbieding € 29,95. Ook voor acryl- en gelnagels. www.beautyboulevardweesp.nl, Jan Tooropstr. 13 Weesp 0294-450250

Acupunctuur in Weesp! Heeft u last van slapeloosheid, migraine of PMS klachten, maak dan snel een afspraak. www.ackrufy.nl / tel.: 0294-785331

TANDPROTHETISCHE
PRAKTIJK WEESP

Theo Nuyens
Kunstgebitten en reparaties
klaar terwijl u wacht
(ind. mogelijk)
E. du Perronstraat 38
1382 SZ Weesp
Tel: 0294-418722

Bedrijvigheid in en rondom de boerderij, het erf en de weilanden van 's ochtends vroeg tot in de middag. Vroeger heel gewoon, nu heel bijzonder. Op Zorgboerderij Hoeve Welgelegen in Naarden kunnen jongvolwassenen terecht met een NAH, verstandelijke beperking, sociale hulpvraag en autismestoornis. Wij bieden een heerlijke plek waar mensen actief worden betrokken bij het verzorgen van de dieren en seizoensgebonden activiteiten. Voor meer info kunt u bellen naar: 035-6953204 of contact via www.zorgboeren.nl/hoevewelgelegen

Leer zelf uw kleding maken bij Modeacademie Ida de Leeuw van Rees. Weesp-Aetsveld 0294-414276

NIEUW: GLS afhaal- en verzendpunt in Weesp bij Vroom en Nobbe optiek, w.c. Hogeweij. Tel.: 0294-414100

Haardhout: ca. 1 kuub € 77,50 (goed droog). Voor meer info: Tuincentrum H. vd Wurff. Tel.: 0294-412978. Wij bezorgen ook aan huis.

SCOOTERS Nieuw & gebr. scooterdumper.nl. Vespa en Piaggio met hoge korting uit voorraad ! Reparatie / onderhoud / verzekeringen / scooterlease / accessoires. Bloemendalerweg 41a Weesp 0294-414108 / 06-12868539 info@scooterdumper.nl

Gevraagd: (defecte) vaat/wasmachine, droger, fornuis, fiets, radiator. Gratis opgehaald. Tel.: 06-34606808

ROLLUIKENACTIE!! Kijk op: www.poverholding.nl Tel.: 0294-712081

Broeken
Ook in Bandplooi, Omslag
Kapelstr. www.nr14bussum.nl

MOTORFIETSEN te koop
GEVRAAGD
alle merken en
bouwjaren. Defect of lang
stilgestaan geen bezwaar.
Direct gehaald, betaald en
gevrijwaard. 06-25418595

SCOOTERS Nieuw & gebr. scooterdumper.nl. Vespa en Piaggio met hoge korting uit voorraad ! Reparatie / onderhoud / verzekeringen / scooterlease / accessoires. Bloemendalerweg 41a Weesp 0294-414108 / 06-12868539 info@scooterdumper.nl

Voor baby & peuter
LANNEKE

kraamcadeaus/verzorging
speelgoed/kleding
Nieuwstraat 39 Weesp
naast het gemeentehuis

Te huur: Kantoorruimtes in kleinschalig verzamelgebouw. Units van 18 en 24,5 m2. Prijs vanaf € 350 excl. BTW.
COMPLICITY - Weesp - 0294 484 620 www.complicity.nl

Krijgt u familie op bezoek?
En heeft u niet genoeg ruimte of hecht u aan uw privacy?
Bed and Breakfast
De Roskam in Weesp
06-55334804 of
www.bedandbreakfast.nl