MuiderNieuws

18 februari 2015

MuiderNieuws 18 februari 2015


Hockeyclub: 'Wij begrijpen dat niet iedereen blij is'

Raad buigt zich morgen weer over tweede hockeyveld

MUIDERBERG - De gemeenteraad buigt zich donderdag weer over een tweede hockeyveld naast het Kocherbos. De hockeyclub hoopt na de zomer te kunnen hockeyen op het tweede veld.

De raad moet het veelbesproken onderwerp opnieuw bekijken omdat de Raad van State onlangs besloot dat het bestemmingsplan niet op orde is. Dat moet weer worden vastgesteld. In Muiderberg is veel weerstand tegen de plek van het tweede hockeyveld: vlak naast het Kocherbos.

MHC Muiderberg betreurt de onrust die daarmee in het dorp oplaait. "We begrijpen echt dat niet iedereen blij is met de gekozen locatie en dat daarover discussie ontstaat", zegt Bas Boswinkel namens de club. "Onze leden zijn tenslotte ook gewoon inwoners van Muiderberg en dus onderdeel van deze gemeenschap."

In een uitgebreide reactie verweert de hockeyclub zich nu in de discussie over het veld. "Al vele jaren is gediscussieerd over de ideale locatie voor de hockeyclub. Telkens werd een locatie gekozen, beter onderzocht en na bezwaren weer afgekeurd en zo zijn er negen jaren zonder noodzakelijk besluit verstreken. De matrixaanpak van de gemeente Muiden heeft ervoor gezorgd dat de gemeenteraad tot een keuze kon komen voor de best mogelijke locatie. Eerst heeft iedereen de kans gekregen om alle mogelijke locaties in te brengen (en is duidelijk afgesproken dat er daarna niet weer over nieuwe locaties zou worden gesproken). Vervolgens is er gezamenlijk gewerkt aan de beoordelingscriteria en heeft een onafhankelijk bureau alle ingebrachte locaties beoordeeld. Op basis van deze invulling heeft de gemeenteraad gekozen voor de best mogelijke locatie van de hockeyclub. Het opnieuw inbrengen van locaties of het in de publiciteit overdoen van de discussies die al eerder door de gemeenteraad zijn gevoerd, leidt tot meer onnodige onrust in het dorp. Daarnaast leidt het in onze ogen tot onaanvaardbaar uitstel."

Ook het argument dat dit slechts het begin is van de groei van de club en er straks een derde veld moet komen, wordt afgedaan als onzin. "We verwachten dat we stabiel op 450-480 leden zullen uitkomen."

De raadsvergadering begint morgenavond om 20.00 uur in de Kazerne en is openbaar.

Carnaval in Bussum: kist met geld voor fusie

Foto: Sjoerd Stoop

MUIDEN - Een schat en een vangnet om ervoor te zorgen dat Bussum een appeltje voor de dorst heeft voor de fusie Naarden en Muiden: wat de Bussumse carnavallers van de Erwtenschieters betreft hoeven de Bussumers geen zorgen te hebben over het afbetalen van schulden van de gemeente Muiden.

De carnavallers gaven in Bussum de burgemeester een heuse schat met een vangnet om de geldproblemen op te vangen. Met de schat en het vangnet maakten de carnavallers een knipoog naar de actuele onzekerheden rond de fusie.

Buurman betrapt fietsendief

MUIDEN – Een oplettende buurman heeft vorige week dinsdagavond een diefstal van een fiets voorkomen op de Huygenslaan. De dief werd gezien.

De buurman zag rond 18.30 hoe een negroïde man probeerde een fiets mee te nemen. De buurman waarschuwde de eigenaar, de dief ging ervandoor.

De dief was in het zwart gekleed en had een sjaal om zijn hoofd gewikkeld. Waar de dief vervolgens heen is gegaan, is niet bekend.

Getuigen
Getuigen worden gezocht. Die kunnen bellen met de politie op 0900-8844.

1

staat Muider Maarten Balzar voor D66 bij de raadsverkiezingen in november

2 / 24

Stijgende zorgen om de Elisabeth Smit

Schuttevaer noemt barkentijn een gevaar voor de scheepvaart

De Elisabeth Smit afgelopen zomer. Ondertussen staat de voorste mast nog schever. Foto: Christian Pfeiffer

door Christian Pfeiffer

MUIDEN - Is de Elisabeth Smit een gevaar voor de scheepvaart of niet? De laatste dagen van het bekende schip aan de kop van de haven lijken te zijn ingegaan.

Het gaat nu snel slechter met de barkentijn. De stormen van de afgelopen maanden heeft vooral de voorste mast zwaar getroffen. Die hangt helemaal uit het lood: binnenkort valt die om. De vraag is: levert dit een gevaar op voor de scheepvaart en moet er ingegrepen worden?

Het 'piratenschip' heeft een magische uitwerking op kinderen

In de Binnenvaartkrant verscheen de afgelopen week een uitgebreid stuk over de Elisabeth Smit, de laatste jaren onder de schippersvloot ook wel spottend Elisabeth Shit genoemd. In de krant zegt Freek van IJken van de Koninklijke Schuttevaer dat het schip een gevaar is voor de scheepvaart. Hij vertelt dat het spookschip al langer op de agenda staat. "Valt het onder het gezag van de gemeente Muiden, Rijkswaterstaat of de provincie Noord-Holland? En waarom is er nog steeds niets gebeurd?", zo laat hij zich vragend uit.

Rijkswaterstaat laat weten dat zij de situatie strak in de gaten houdt, maar dat in hun ogen het schip op dit moment nog geen gevaar vormt voor de passerende schepen. Zij grijpen voorlopig nog niet in.

1981

Legendarisch is het verhaal dat de Elisabeth Smit in 1981 haar eerste tocht maakte en onder daverend applaus de Muider haven kwam binnenvaren.

Schipper Smit wilde door de sluis, om te draaien. Omdat het schip geen officiële meetbrief had, ging dat niet door. Tot opluchting van de sluiswachter, die sterke vermoedens had dat het nooit zou passen. Dus moest de Smit achteruit de haven uit.

De verslechterende situatie van de barkentijn heeft al een tijdje de aandacht van de gemeente Muiden. In de gemeenteraad zijn er al vragen gesteld en de wethouder zit erachteraan. Op de zorgen die worden geuit in de Binnenvaartkrant vertelt een gemeentewoordvoerder: "De gemeente onderschrijft op dit moment de mening van Rijkswaterstaat. Wij zien er nog geen acuut gevaar in. Al zijn we met alle partijen in gesprek om snel met een oplossing te komen."

Het lijkt er dus nog even op dat alle kinderen die dit seizoen op en neer varen met de Pampusveer aan hun ouders kunnen vragen of er daadwerkelijk piraten op de kop van het land wonen in Muiden. Want in tegenstelling tot de schippers die zich storen aan het wrak, heeft het een magische uitwerking op alle kinderen.

Het schip werd in 1939 als vissersschip gebouwd en in 1944 omgebouwd tot mijnenveger voor de Koninklijke Marine. Ze bleef tot 1957 in Nederlandse dienst. In 1977 kocht Harry Smit het schip. Hij bouwde het om en bracht het schip in 1981 in de vaart onder de naam Elisabeth Smit, vernoemd naar zijn dochter.
Smit verkocht de boot in 1996 aan de huidige eigenaar. Langzaam verslechterde de staat. De Elisabeth Smit had altijd al een 'kromme rug' na een foutje op de werf, maar is nu helemaal kromgetrokken.

Muidense band Apple-Pie komt met reunië

Het, voor velen toch bekende, logo.

MUIDEN - Na zo'n 27 jaar zal de band Apple Pie weer gaan optreden in Muiden: een belevenis voor de kenners.

Alle bezettingen van 1974 tot eind jaren 80 komen voorbij. Er is de afgelopen maanden hard gerepeteerd door de bandleden.

De optredens zijn op zaterdag 28 februari vanaf 21.00 uur in de zaal van stadscafé Gieling in de Weesperstraat. En op zondag is er een afterparty met een optreden in café Ome Ko aan de Herengracht. Dat is vanaf 16.00 uur. Meer informatie over de band en de reünie is te vinden op Facebook.

Dronken achter het stuur

MUIDEN – Een 24-jarige Zaandammer heeft donderdagochtend vroeg zijn rijbewijs kunnen inleveren toen hij met een slok op achter het stuur werd betrapt op de Zuidpolderweg.

De man trok met zijn rijgedrag de aandacht van de politie die hem liet stoppen. De man blies 390 Ug/l, wat gelijk staat aan meer dan zeven glazen bier. Omdat de man een beginnende bestuurder was, kon hij meteen zijn rijbewijs inleveren.

Dialoogkring Muiden van start

MUIDEN - Dialoogkring Muiden gaat van start. Zij wil door middel van het socratisch gesprek zelfkennis en inzicht vergroten en het zelf denken van mensen stimuleren.

Dit aan de hand van een thema, zoals Veiligheid, Schuld of Tolerantie. Er wordt altijd gesproken vanuit de persoonlijke ervaring. De opening is op donderdag 26 februari, 19.15 uur in de Bibliotheek. Inloop vanaf 19.00 uur. Informatie: www.dialoogkringmuiden.nl.

Heien

MUIDERBERG - De bouw van twee viaducten voor de nieuwe busbaan langs de A6 is gestart. Er wordt volop geheid.

De eerste fase duurt tot begin maart; de tweede fase tot juni/juli 2015. De viaducten zijn naar verwachting in 2016 gereed. Van 16 tot 24 februari worden er ook verticale liggers aangebracht voor deze viaducten. De werkzaamheden vinden overdag plaats op werkdagen.

Omwonenden kunnen, als gevolg van deze werkzaamheden, geluids- en/of trillingsoverlast ondervinden, zo meldt Rijkswaterstaat.

Gereedschap gestolen

MUIDERBERG – Bij de tennisvereniging aan de Naarderstraat is een grote hoeveelheid tuingereedschap gestolen. Dat meldt de politie.

Op het terrein werden tussen vorige week zaterdag en dinsdag een hok en containers opengebroken. Er werden bladblazers, een grasmaaier, een zitmaaier en ander gereedschap meegenomen. Getuigen worden gezocht.

Politie vermoedt brandstichting Rijnkade

Foto: Christian Pfeiffer

WEESP - Opnieuw heeft er zaterdag een brand gewoed aan de Rijnkade. De politie denkt dat het vuur is aangestoken. De brand brak rond 03.15 uur uit in een loods achter Easy Car. Het duurde uren voordat de brandweer de vlammen onder controle had. De brand werd opgemerkt door een schipper op het kanaal, die de hulpdiensten alarmeerde. Getuigen die iets verdachts gezien of gehoord hebben, worden opgeroepen zich te melden op 0900-8844. Een week eerder was er ook al brand aan de Rijnkade. Toen brandde in een loods van Easy Car een auto van een klant uit.

Muiderslot scoort met erotische rondleidingen

Veel bezoek voor broeierige valentijnsavond

Twee zoenende vrouwen? Nee. Een blijkt een man. Schilderij Muiderslot

door Christian Pfeiffer

MUIDEN - De groep moest duidelijk meer giechelen dan de gids, die deed overkomen of het de normaalste zaak van de wereld was. In het Muiderslot werden zaterdag (op Valentijnsdag) voor het eerst erotische rondleidingen gegeven voor 16 jaar en ouder.

In het met kaarsen verlichte middeleeuwse kasteel werden de bezoekers in ruim drie kwartier meegenomen in de, toch wel, stoute wereld van P.C. Hooft. En dat was minder bedekt dan men nu doet vermoeden. Want, zoals de gids meteen bij de inleiding zei: "Preuts waren ze in die tijd nog niet, dat kwam pas een eeuw later."

De erotische rondleidingen waren duidelijk een schot in de roos. Veel bezoekers kwamen af op de avond, en waar eerst werd gesproken van rondleidingen die begonnen op het halve uur, bleken er in de praktijk elke tien minuten groepen met opvallend veel stelletjes met een gids het kasteel in te verdwijnen.

Wie op schuine verhalen had gerekend, kwam bedrogen uit. De rondleiding concentreerde zich hoofdzakelijk op een uitleg van de schilderijen aan de wand: de erotische verwijzingen die hierin gemaakt worden en de relatie tot de kerk.

"Erotiek zet onze fantasie in gang. Het is beslist iets anders dan porno, al zijn de scheidslijnen soms dun. Onder erotiek valt alles wat op het liefdesleven betrekking heeft: van verlangen en verliefdheid tot lust", zo werd de bezoeker geleerd. Erotiek prikkelt de verbeelding, wekt begeerte en maakt nieuwsgierig en de 17e eeuw was bepaald niet preuts. Hooft en zijn beroemde vrienden uit de Muiderkring lieten het onderwerp dan ook niet onberoerd in hun befaamde correspondentie.

Dus werden brieven en dichtregels geciteerd uit de tijd van de Muiderkring en P.C. Hooft. En nadat de eerste keer het woord 'orgie' voor een lachsalvo had gezorgd normaliseerde de situatie zich in de groep weer vrij snel. Dit tot plezier van de gids (rondleiding van 21.00 uur) die het duidelijk ook eens fijn vond om de wat spannendere teksten te citeren dan de geijkte dichtregels aan schoolklassen.

De 17e-eeuwse dichter Hooft stond bekend om zijn spannende liefdesgedichten: een wereld van hoofse en aardse liefde. Hoe de liefde en erotiek er uitzagen en wat er gebeurde achter de gordijnen van de beddenkoets werd tijdens de rondleiding uit de doeken gedaan. Conclusie: als het maar een beetje in relatie tot het geloof gebracht kon worden, dan mocht er in die tijd opvallend veel.

Na de rondleiding vertrokken de bezoekers giechelend weer naar buiten. Wie echt nog niet genoeg had gehad kon tot 's avonds laat ronddolen door het Muiderslot, waar speciaal voor Valentijnsdag een hartjesroute door de torens was uitgezet. Daar maakten maar weinig gebruik van, ook vanwege de scherpe en koude wind die opstak. De meesten kozen dan ook keurig voor een kopje koffie in de Taveerne. Om na te gloeien.

Remco Marbus

Paramedisch begeleider Oranje dameszaalhockeyteam
Weesper sinds 11 jaar
52 jaar

Gefeliciteerd!
"Dank je! Wereldkampioen worden, een mooiere afsluiting van de intensieve voorbereiding naar het WK zaalhockey in Leipzig kon ik me niet wensen. De begeleidende staf heeft zeker een aandeel heeft geleverd aan de knappe prestatie van de dames."

Waar was je het drukst mee?
"Ik verzorgde de warming-up voor elke wedstrijd en voor, tijdens en na de wedstrijden gaf ik behandelingen om de speelsters fysiek en mentaal optimaal te houden."

Wat wordt de nieuwe uitdaging?
"De komende vier jaar zijn we regerend wereldkampioen. Volgend jaar gaat het om het behouden van de Europese titel."

Hockey of een andere sport?
"Zelf kies ik voor Ultimate Frisbee, een sport die ik al 30 jaar doe. Maar sportklimmen, tennis, squash en MTB vind ik ook geweldig leuk om te doen."

Met wie wil je een goed gesprek?
"Met Wubbo Ockels. Zijn laatste woorden vanaf zijn sterfbed maakten grote indruk op mij."

Trots op?
"Op mijn vrouw, omdat ze erg goed haar drukke baan combineert met ons gezinsleven. En op onze twee zoons, omdat ze zo positief in het leven staan."

Wat is je beste eigenschap?
"Ik ben betrouwbaar."

En je slechtste?
"Ik wil altijd én-én doen."

Je ideale vakantie?
"Veel actie in ruige natuur."

Wat weten veel mensen niet van je?
"Dat ik fysiotherapeut van het Malinese voetbalteam was?"

Favoriete stek in Weesp?
"Het sluiswachtershuisje bij Fort Uitermeer."

Als je burgemeester was, dan?
"Dan zou ik het lelijke bastion Nieuwe Achtkant terugbrengen in natuurlijker staat."

Welk lokaal nieuws houdt je bezig?
"Dat in Weesp mooie bomen plaats moeten maken voor kleine, iele exemplaren."

Betrapte inbrekers weten te ontkomen

WEESP – Bij twee inbraken in Weesp zijn de inbrekers gezien. Bij beide inbraken wisten de mannen te ontkomen. De politie zoekt getuigen.

Drie inbraken en pogingen meldt de politie over de afgelopen week. Een wat oudere poging nog, van vorige week in de nacht van zondag op maandag aan het Aartje de Voseiland. Daar werd geprobeerd een deur open te breken. Woensdag een poging aan de Sportparklaan, ook aan de achterkant. De derde poging was vrijdagavond rond 18.45 uur aan het Singel. Een buurman hoorde gekraak en betrapte twee mannen die een deur aan het openbreken waren bij zijn buren. Hierop gingen de mannen ervandoor.

Opvallend is dat ook een bewoner van de Papelaan spreekt over twee mannen die werden betrapt in het huis. De bewoner was donderdag rond zeven uur in de avond even weggegaan en vond het opmerkelijk dat bij terugkomst de vitrage was gesloten. Ook brandde boven licht. Samen met de buurman nam hij poolshoogte en betrapte twee mannen die net uit raam van het huis kwamen klimmen. Zij renden weg richting de Rembrandt van Rijnstraat en werden niet meer gevonden. Het gaat om twee mannen van rond de 20 jaar, van Noord-Afrikaanse afkomst, slank, rond 1.80 meter lang. De een had een trainingsjack met witte strepen, de ander een Adidas-broek. Uit het huis worden sieraden vermist.

Ook een inbraak aan de Leopoldhof, vorige week woensdag. Daar werd via het balkon de achterkant van het huis opengebroken. Een laptop werd meegenomen. Verder nog een inbraak in een bedrijf aan de Nijverheidslaan. Daar ging om 06.30 het alarm af. Agenten die poolshoogte nemen vonden een opengebroken deur, maar er werd verder niks vermist.

Al € 54.000 binnen voor boekhandel

WEESP - Het gaat goed met de crowdfunding voor de Weesper Boekhandel: het plan van Nathalie Scheffer voor een boekwinkel-plus op de Nieuwstad.

Er is al ruim 54.000 euro opgehaald met het uitgeven van obligaties. Dit overtreft de verwachtingen van Scheffer. Bij de start van de crowdfunding, twee weken geleden, zei ze al blij te zijn met 60.000 euro. Er zijn plannen voor nog een informatieavond in Theaterpand Weesp; dat wordt begin maart.

Hoe kom je aan die naam? En nog tien andere vragen

Prins Obie de Eerste kijkt terug op een geweldig carnavalsweekend. Foto: Yannick uit den Boogaard

door Ruth van Kessel

WEESP – Na een enerverend carnavalsweekend is Prins Obie 1 vandaag weer gewoon Ricardo Obermeijer. De steek met veer gaat in de hoedendoos, het prinsenpak op de hanger, adjudant Floyd wordt bedankt voor alle goede zorgen. De zotheid is weer voor even voorbij.

Zaterdag om exact 11.11 uur ontving Prins Obie de Eerste de sleutel van Weesp uit handen van burgemeester Van Bochove. Drie dagen lang zwaaide de prins met de raad van elf in zijn gevolg de scepter over de stad. De houten scepter welteverstaan, die van koper is met haar 7 kilo haast niet te tillen. Net voor aanvang van de Katerbrunch op maandag in La Ruelle stelde het WeesperNieuws elf vragen aan de nog energiek ogende Prins Carnaval.

Bij carnaval gaat het om de charme van het 'niet kniezen niet zeuren',

Al last van een katertje?
"Daar pas ik wel voor op. Zolang je bier maar veel met water afwisselt kun je het feesten lang volhouden. De prins is het gezicht van de carnavalsvereniging dus ik heb wel een eer hoog te houden. Daar past dronkenschap echt niet bij."

Wat was je mooiste moment?
"Vanaf 11 november toen ik tot prins werd verkozen was het een aaneenschakeling van mooie momenten. Als hoogtepunten noem ik de Pronkzitting in januari en het Grote Carnaval in Hart van Weesp met de Vechtbloazers en zanger Leroy."

'Nu even vrij, maar volgende week weer braaf aan het werk'

Hoe word je eigenlijk prins?
"Dat is in handen van de prinskeuzecommissie van de Weesper Moppen. Dit is pas het derde jaar dat ik lid ben van de carnavalsvereniging. Ik heb dus snel carrière gemaakt, haha."

En hoe kom je aan je naam?
"Die heb ik zelf bedacht. Obie is afgeleid van mijn achternaam Obermeijer. Geinig toch."

Wat is de rol van de adjudant?
"De adjudant wijkt geen moment van de zijde van de prins. Zelfs als ik naar het toilet ging, stond adjudant Floyd voor de deur. Hij zorgde ervoor dat ik de scepter, de sleutel en de decoraties niet uit het oog verloor en zorgde dat ik er piekfijn uit bleef zien."

Moet Weesp wel carnaval vieren?
"Omdat we boven de rivieren wonen? Onzin, Weespers zijn altijd al grote carnavalsvierders geweest; dat ligt aan de mentaliteit en niet aan de ligging van een plaats. Ik kom zelf uit Twente, mijn vader zat daar in de raad van elf, maar voor mij is carnaval pas in Weesp gaan leven."

Bijna 5 x 11

Carnavalsvereniging De Weesper Moppen gaat in het seizoen 2015 - 2016 haar 55ste jaar in en is daarmee de oudste carnavalsvereniging boven de rivieren. In de topjaren had de club 300 leden, nu zijn het er nog slechts vijftig. Prins Obie 1: "We hebben wel vijf nieuwe aanmeldingen gekregen en hopelijk worden dat er nog meer. Volgend jaar belooft het met het jubileum nog gedenkwaardiger te worden dan anders. Maar wat we ook doen, het ongecompliceerd plezier maken staat voorop."

Wat vind je zo leuk aan carnaval?
"De charme van het 'niet kniezen, niet zeuren'. Geen verschil in rangen en standen, iedereen kan in de raad komen of prins worden. Binnen de raad zijn protocollen wel leidend, maar dat respect is juist heel erg mooi."

In Limburg dreigt een prinsentekort?
"Dat komt omdat daar in de statuten van carnavalsverenigingen staat dat iemand niet twee maal prins kan worden. Bij de Weesper Moppen kan dat wel en dat is dus al een paar keer voorgekomen."

Waar vierden jullie Rosenmontag?
"Bij Hoevelaken linksaf."

Vandaag weer aan het werk?
"Ik heb even vrij genomen om weer in het gareel te komen. Maar volgende week ben ik weer braaf aan het werk als facilitymanager en hoop ik snel weer te mogen optreden met de Wet paper Boys."

En volgend jaar?
"Wat zou het leuk zijn als de vereniging weer zo groot werd dat we weer een optocht konden organiseren met een eigen praalwagen. Maar hoe dan ook, ik ben vast weer van de partij. Alaaf!"

De Chinese jaarwisseling draait volledig om eten

De gezinnen van Tong Ah aan de familiedis Foto: v. Zadelhoff

door Ruth van Kessel

WEESP – Het Chinees nieuwjaar, dat morgen begint, is het belangrijkste feest van het jaar in de Chinese cultuur. Reden voor Tong Ah om dit familiefeest te vieren met haar gasten. Van 19 februari tot en met 1 maart serveert het restaurant een speciaal Chinees nieuwjaarmenu met als kers op de taart een boekje over het Chinees nieuwjaar en de daarmee verbonden Chinese Dierenriem.

Het jaar van het paard is passé, morgen start volgens de Chinese kalender het jaar van het schaap. Het schaap symboliseert in de Chinese cultuur voorspoed en geluk. Gasten die geboren zijn in het jaar van het schaap (2003, 1991, 1979 etcetera) wacht om die reden alvast een kleine verrassing, zo belooft eigenaresse Linda Woo van restaurant Tong Ah.

Familiefeest
In China begint nieuwjaar op middernacht van 18 op 19 februari. Woo: "Mensen nemen twee tot drie weken vrij om het feest uitgebreid met de familie te vieren. De scholen zijn dicht en het openbare leven ligt stil. In die periode gaan mensen bij elkaar op bezoek en met familie en vrienden wordt er uitgebreid getafeld en worden kinderen extra verwend met snoep en cadeautjes. Alles draait om eten en elk gebied kent haar eigen gerecht. Het nieuwjaar wordt ook wel lentefeest genoemd en de gerechten gaan gepaard met de nodige symboliek."

Het Chinees nieuwjaarmenu bestaat uit vijf gangen met kleine typische Chinese nieuwjaarsgerechten voor € 32,50. 'Samen Chinees Nieuwjaar vieren' is een initiatief van de vereniging Chinese Horeca Ondernemers

Een mail en een telefoontje: 53.500 euro gestolen

Weesper ondernemer Marco de Bruijn slachtoffer van slinkse oplichting

Marco de Bruijn gaf zijn pincode niet af en werd toch opgelicht.

door Christian Pfeiffer

WEESP - Een normaal ogende e-mail en een telefoontje: dat hadden de dieven nodig om 53.500 euro te stelen van watersportbedrijf De Bruyn. Een duidelijk geval van phishing of kloppen de interne protocollen van de Rabobank niet? Het is aan de rechter.

Marco de Bruijn komt nu actief naar buiten met dit verhaal om anderen te waarschuwen en omdat hij geen gehoor vindt bij de bank. "Als dit naar tevredenheid was opgelost, dan was er geen probleem geweest. Bij de ING en ABN Amro is dit beter geregeld."

Het geld is afgeschreven met de omschrijving 'Mercedes CLS'

We gaan ruim een jaar terug. Naar vrijdag 24 januari 2014. Een medewerker van De Bruijn krijgt een mail van, wat lijkt, de Rabobank. In die mail wordt gevraagd om de contactgegevens van het bedrijf bij te werken. Alles lijkt normaal, de gegevens kloppen, alleen het telefoonnummer ontbreekt. De medewerker vult op de pagina het nummer in en krijgt daarmee, zonder dat hij het weet, een virus geïnstalleerd.

Directeur Marco de Bruijn ruikt maandag al onraad en belt de Rabobank. Die adviseert de mail te verwijderen en stelt niet de afzender te zijn. Geen waarschuwing voor virussen, niks. Twee dagen later gaat het mis. Die dinsdag (28 januari) wordt het bedrijf in de middag gebeld door een mevrouw die zich voorstelt als een medewerker van de afdeling internetbeveiliging van de Rabobank. Marco de Bruijn is in gesprek en ze wordt doorverbonden naar de eerdergenoemde medewerker: het begin van een lang gesprek van meer dan 30 minuten waarin wordt gesproken over een veiligheidsonderzoek. Terloops vraagt de 'bankmedewerkster' de medewerker om een aantal combinaties op de Random Reader (een beveiligingskastje om te internetbankieren) in te tikken. Er wordt uitdrukkelijk niet om bankrekeningnummers of pincodes gevraagd.

Advocaat: 'De fraudedienst van de bank zou het allemaal regelen'

Als Marco de Bruijn uit het gesprek komt en ziet dat zijn medewerker met zijn Random Reader in zijn hand aan de telefoon is ruikt hij meteen onraad. Hij grijpt in en vraagt aan de bankmedewerkster zich te indentificeren per mail. Dat gebeurt niet. De Bruijn laat de verbinding kort daarna verbreken. Te laat, als blijkt dat twee bedragen van samen 53.500 euro van de bedrijfsrekening zijn afgeschreven. Meteen wordt actie ondernomen. De Bruijn belt de Rabobank om te vragen of de rekening onmiddellijk kan worden geblokkeerd. De bedragen zijn afgeschreven aan een autobedrijf met de omschrijving 'Mercedes CLS'. Een uur later belt de Rabobank terug: ze zijn te laat. Er is een auto gekocht van het geld en die is afgemeld voor de export naar Ghana. De Rabobank stelt de ondernemer voor om aangifte te doen. Een medewerker gaat naar het politiebureau aan de Hoogstraat, maar wordt weggestuurd. Pas de volgende morgen om 11.00 uur kan er een aangifte worden aangenomen. Ook pas die ochtend gaat er een opsporingsbevel de deur uit voor de auto. Tevergeefs. Die wordt niet meer gevonden.

Wie is aansprakelijk?
Hier begint het getouwtrek. Wie is er aansprakelijk voor de schade? Natuurlijk is het niet handig om in te gaan op e-mails en telefoontjes van banken waarin om gegevens wordt gevraagd. Maar er wordt door de banken ingeprent om geen pincodes te geven. Dat is hier ook niet gebeurd. Met het virus dat op de computer is geïnstalleerd konden de inloggegevens van afstand worden afgekeken en hadden de dieven alleen de codes van de Random Reader nodig om overboekingen te doen.

Phishing

Vorig jaar zijn er in Nederland 109.226 meldingen van phishing gedaan. Dat is een kwart minder dan het jaar daarvoor, maar het is nog steeds het grootste aandeel van alle fraudemeldingen, zo stelt de Fraudehelpdesk. Bij phishing proberen oplichters naar persoonlijke gegevens te hengelen om op die manier de bankrekening te plunderen. Phishing komt niet alleen bij bedrijven voor, ook op de thuiscomputer kan 'gevist' worden naar bankgegevens.

Ook heeft de Rabobank een vrij ruime coulanceregeling voor internetoplichting en waarschuwden zij een maand eerder nog voor phishers die sieraden en auto's kochten. Als laatste heeft de bank niet meteen het autobedrijf laten weten dat er een vreemde betaling plaatsvond nadat De Bruijn melding doet bij het crisisnummer van de bank. Om 14.25 uur wordt het eerste bedrag afgeschreven door de dieven. Om 14.54 uur trekt De Bruijn aan de bel. Pas om 15.30 uur licht de bank het autobedrijf in en vraagt om de auto achter te houden. Te laat: de dieven namen de auto tien minuten eerder mee. Dat alles steekt Marco de Bruijn en hij daagt de Rabobank voor de rechter.

"De gedupeerde ondernemer mocht van de Rabobank geen contact opnemen met het garagebedrijf waar de criminelen de auto hadden gekocht. De fraudedienst van de Rabobank zou het zelf allemaal wel regelen en heeft dat later ook zo tegen de politie gezegd. Van regelen is niets gebleken, integendeel, Rabobank lijkt het onderzoek te willen blokkeren en weigert zelfs om haar gedupeerde cliënt de telefoontaps van zijn eigen telefoongesprekken met de bank te verstrekken", zo pleit de advocaat van De Bruijn.

De Rabobank kan niet tegen het WeesperNieuws inhoudelijk op deze zaak ingaan. In brieven over de zaak aan De Bruijn laat de bank het volgende weten over de zaak. "U en de bank hebben afspraken gemaakt. Daarin staat dat de klant zorgvuldig met de codes moet omgaan. De I- en/of S-code (red: de randomreadercodes) mogen alleen worden gebruikt voor internetbankieren en voor andere bankzaken die worden gedaan op onze website. De codes mag de klant aan niemand bekendmaken. Dus ook niet aan (vermeende) bankmedewerkers." Even verderop in de brief: "Ook mag het algemeen bekend verondersteld worden dat bankmedewerkers nooit naar pincodes en andere beveiligingscodes vragen en dat die nooit mogen worden afgestaan, aan niemand."

De Rabobank stelt aan de hand van bovenstaande regels dat zij niet aansprakelijk gesteld kan worden voor de schade. De dagvaarding gaat vandaag de deur uit.

Boekengala

Het Weesper Boekenballetje heet dit jaar het Weesper Boekengala. Deze naam doet het gevarieerde programma meer eer aan. Met Weesper schrijvers, muziek, een literaire quiz met mooie prijzen en meer. Datum: zaterdag 7 maart om 20.30 uur in Theaterpand Weesp. Kaarten (€ 7,50 per stuk) zijn te koop via zone1380.nl of bij De Kleine Prins in de Slijkstraat.

Protestantse Gemeente Zondag 22 februari 10.00 uur Grote Kerk ds. W.J. Lamfers

Parochie van Levend Water
Woensdag 18 februari 19.00 uur
H.H. Laurentius en Maria
Magdalenakerk
Woord & Communieviering
G. Rizzo en J. van Meeteren

Vrijdag 20 februari 10.00 uur
H.H. Laurentius en Maria
Magdalenakerk
Woord & Communieviering
J. van Meeteren

Zondag 22 februari 10.00 uur
H.H. Laurentius en Maria
Magdalenakerk
Woord & Communieviering
Liturgiegroep

Dinsdag 24 februari 10.00 uur
Kapel
Woord & Communieviering
J. van Meeteren

Woensdag 25 februari 19.30 uur
H.H. Laurentius en Maria
Magdalenakerk
Meditatieve viering

NPB
Zondag 22 februari 10.30 uur
Van Houtenkerk
R.M. Nepveu

Evangelische Gemeente
Zondag 22 februari 10.00 uur
OAZ-gebouw
G. Blonk

woensdag 18 februari

Meezingavond

Er is woensdag 18 februari een meezingavond in hotel Hart van Weesp. Het repertoire: Hollandse liedjes van alle tijden. Een accordeonist zorgt voor de muzikale begeleiding. Aanvang: 20.00 uur. Deelname is gratis.

Vrouwen van Weesp

De Vrouwen van Weesp komen woensdag 18 februari bij elkaar om voorbereidingen te treffen voor de viering van Internationale Vrouwendag op 7 maart. Locatie: Gebouw Papelaan 99. Tijd: 19.30 uur.

Buurtpanel

Bewoners van de wijken Hogewey en Noord-West zijn welkom om te komen meepraten tijdens een Buurtpanelmiddag. Deze bijeenkomst vindt woensdag 18 februari plaats in Gebouw Papelaan 99. Aanvang: 19.30 uur. Thema's: Wat kan er beter, schoner, veiliger, duurzamer, fraaier in de wijk?

Social Media

Op woensdag 18 februari organiseert de ouderraad van het Casparus College voor de ouders van de leerlingen een thema-avond over het gebruik van social media. Alle Weespers zijn welkom. Om 19.30. Vooraf aanmelden via: ouderraadcasparus@gmail.com. Meer informatie: www.cc.gsf.nl.

donderdag 19 februari

Lezing

De Bibliotheek aan de Oudegracht houdt donderdag 19 februari een themaochtend. Deze week komen Aukje en Gjalt Zondergeld vertellen over hun nieuwe boek: 'De geschiedenis van Weesp deel 2'. Tijd: van 10.00 tot 12.00 uur.

Bingo Aetsveld

Wijkoverleg Aetsveld houdt donderdag 19 februari een bingo. Aanvang om 20.00 uur in bar Olympus bij sporthal Aetsveld. Voor halen en brengen kan worden gebeld met 410 362.

The Hobbit

In de City draait donderdag 19 februari de film 'The Hobbit, The Battle of the Five Armies', het slot van Peter Jacksons Hobbit-trilogie, waarin Bilbo moet strijden in een episch gevecht van de vijf legers. Aanvang 20.00 uur, entree € 8,-.

zaterdag 21 februari

Loop-je-fit

Zaterdag 21 februari start er een nieuwe Loop-je-fitcursus voor de beginnende of herstartende loper. De cursus wordt verzorgd door Trim- en Trainingsgroep Weesp (TTW), in samenwerking met het FysioTrainingscentrum Weesp. Onder begeleiding van ervaren trainers worden de lopers in 8 lessen (praktijk én theorie) voorbereid op de 5 km. van de Geinloop van 18 april. Inschrijven kan via info@ttweesp.nl. De kosten bedragen 20 euro, te voldoen op de eerste training. De lessen zijn op zaterdag van 9.30 tot 11.00 uur.

woensdag 25 februari

Rode Kruis Soos

Het Rode Kruis houdt op woensdag 25 februari een ouderensoos in Gebouw Papelaan 99. Belangstellenden kunnen tussen 13.30 en 15.30 uur binnenlopen voor een kopje koffie, een praatje en een spelletje. De entree is 2 euro.

Mamacafé

Het Centrum voor Jeugd en Gezin, het consultatiebureau, de Verloskundige Praktijk Weesp en De Bibliotheek houden woensdag 25 februari een Mamacafé in De Bibliotheek. Aanstaande ouders en ouders met jonge kinderen zijn van 10.00 tot 11.30 uur welkom om elkaar te ontmoeten en ervaringen uit te wisselen.

doorlopend

Moeder en zoon

In De Bibliotheek zijn tot eind februari schilderijen en ruimtelijke objecten te zien van Egbertje de Keijzer-Heetebrij (85) en haar zoon Alexander de Keijzer (58). Landschappen en natuur zijn hun beider inspiratiebron.

Expositie Lichthuis

In Het Lichthuis aan het Waagplein is tot eind februari werk te zien van Janny van den Bergh. Zij werkt met olieverf en schildert veelal figuratief en detaillistisch. Het Lichthuis is van dinsdag tot en met donderdag geopend van 9.30 tot 12.00 uur.

Inschrijven Vechtloop

De inschrijving van de Vechtloop is geopend. Er zijn verschillende hardloopafstanden mogelijk tussen de minimale 2,5 tot de maximale 21 kilometer. Wandelen kan ook: 10, 25 of 30 kilometer. Aanmelden kan via www.vechtloop.nl.

Duetten zingen

Hanneke Huibers geeft zangles aan (enigszins) gevorderde zangers die duetten willen zingen. De lessen zijn op maandag- en vrijdagmiddag of in overleg. Aanmelden: 06-17419694 of hhuibers@telfort.nl.

vrijdag 20 februari

Singer-songwriters

De voorstelling van Ester Groeneweg en Jeroen Kant van vrijdag 20 februari gaat niet door. Er zijn te weinig kaarten verkocht. Wie al kaarten heeft, kan zich melden bij de City of Wesopa.

zaterdag 21 februari en zondag 22 februari

Expositie

Frans Kramer en Trui de Leeuw exposeren zaterdag 21 en zondag 22 februari in de Van Houtenkerk aan de Oudegracht. Frans Kramer heeft 9 keer meegedaan aan Weespers aan de Wand en Trui de Leeuw is opgeleid op de afdeling schilderen en grafiek van de Rietveld Academie. Op beide dagen is hun werk van 11.00 tot 17.00 uur te bezichtigen. De kunstenaars zijn aanwezig om tekst en uitleg te geven.

zondag 22 februari

Verhalenwedstrijd

Wie benieuwd is naar het resultaat van de verhalenwedstrijd van het Weesper Gemeentemusuem is zondag 22 februari van harte welkom bij de prijsuitreiking. Kinderen werden door het museum uitgedaagd te bedenken wat er in het verleden, heden en toekomst van Weesp gemaakt zou kunnen worden. De drie mooiste verhalen worden bekendgemaakt en er worden fragmenten onthuld. Tijd: van 14.00 tot 17.00 uur. Kinderen mogen gratis naar binnen, voor volwassenen gelden reguliere toegangsprijzen.

maandag 23 februari

Seniorweb

Seniorweb houdt elke maandag van 10.00 uur tot 12.00 uur een inloopochtend in De Bibliotheek aan de Oudegracht. Voor informatie over computercursussen en hulp en ondersteuning op het gebied van computers, tablets en smartphones.

dinsdag 24 februari

Breicafé/buurthuis

Buurtvereniging De Achtergracht houdt elke dinsdagmiddag in het OAZ-gebouw aan de Fijnvandraatlaan een breicafé. Terwijl de dames breien - er is een expert aanwezig voor tips en/of hulp - kunnen heren een biljartje leggen. Van 13.00 tot 16.30 uur.

donderdag 26 februari

Ladies Night

De City of Wesopa houdt een Ladies Night. Vertoond wordt de film 'Gooische Vrouwen 2', met in de pauze een glas prosecco. Aanvang 20.00 uur. Entree: € 11,- (inclusief bubbels).

vrijdag 27 februari

Inloopatelier

Op 27 februari is er een inloopatelier servies beschilderen in het atelier van Yvonne de Ridder op de Dammerweg 4a in Weesp. Tijd van 10.00-12.30 uur. Inschrijving via y.de.ridder1@kpnplanet.nl.

zondag 1 maart

Mees Kees

De City viert de voorjaarsvakantie met een filmmiddag voor de jeugd. Op het bioscoopscherm wordt de film 'Mees Kees op de planken' vertoond. Mees Kees en zijn leerlingen maken zich op voor de eindmusical. Schooldirectrice Dreus heeft zelf een voorstelling geschreven, maar die is oersaai. Mees Kees en zijn klas besluiten er hun eigen draai aan te geven. Aanvang: 14.00 uur, entree 5 euro.

maandag 2 maart

Seniorweb

Seniorweb houdt elke maandag van 10.00 uur tot 12.00 uur een inloopochtend in De Bibliotheek aan de Oudegracht. Voor informatie over computercursussen en hulp en ondersteuning op het gebied van computers, tablets en smartphones.

dinsdag 3 maart

Breicafé/buurthuis

Buurtvereniging De Achtergracht houdt elke dinsdagmiddag in het OAZ-gebouw aan de Fijnvandraatlaan een breicafé. Terwijl de dames breien - er is een expert aanwezig voor tips en/of hulp - kunnen heren een biljartje leggen. Van 13.00 tot 16.30 uur.

Vrijwilligers

Versa Vrijwilligerscentrale zoekt mensen voor de Voorleesexpress van De Bibliotheek. Deze vrijwilligers gaan kinderen met een taalachterstand thuis voorlezen. Belangstellenden kunnen bellen met 410578.

Organisatie: Vluchtelingenwerk Weesp

Dance@theVecht nu ook voor 16+

RGB Events maakt zich op voor tweede editie feestweekend

Dance@theVecht werd in 2014 voor het eerst gehouden. Foto: Yannick uit den Boogaard

door Marieke van Veen

WEESP - Goed nieuws voor Weespers die van een feestje houden: Dance@theVecht krijgt een vervolg. In het weekend van vrijdag 13 en zaterdag 14 maart verandert de paardenbak van Manege Bleijenberg in een discotheek met alles erop en eraan.

Voor de release-editie in 2014 gold een minimumleeftijd van 18 jaar. Dat is nu verlaagd naar 16+, zodat ook deze leeftijdscategorie het feest kan meemaken.

'De muziek verschilt, maar beide avonden zijn voor jong en oud'

"We hadden vorig jaar eigenlijk ook al 16+ willen aanhouden, maar toen was net de leeftijdsgrens voor alcohol verhoogd naar 18 jaar", vertelt Remco Bonsen van RGB Events. "En omdat dat dat voor alle partijen even wennen was, werd ons geadviseerd voor die eerste editie alleen 18-plussers toe te laten."

Solidair
RGB ging toen akkoord, maar was er om verschillende redenen niet heel erg blij mee. "Ook wij horen vaak dat er voor jongeren weinig te doen is in Weesp. En dan is er een keer een feest in je stad, en dan mag je er niet in." De evenementenorganisatie denkt dat het ook aan het 18+-beleid te wijten is dat het aantal bezoekers op de vrijdag van vorig jaar wat tegenviel: "Jongeren hebben vaak grote vriendengroepen waarin verschillende leeftijden vertegenwoordigd zijn. Als een deel van die groep 16 of 17 is en dus niet naar binnen mag, zijn de 18-plussers vaak solidair. Dan gaan ze liever ergens anders heen, waar ze wel met z'n allen naartoe kunnen."

Jong en oud
Hoewel de vrijdagavond met name jongeren trekt, moet deze avond niet per se worden gezien als jongerenavond, benadrukt Bonsen. Net zoals dat de zaterdagavond niet per se bedoeld is voor 30+. "De avonden verschillen qua muziek, maar voor beide avonden geldt dat iedereen welkom is: van jong tot oud." Vorig jaar waren er ook mensen die beide avonden bezochten. Voor de vrijdag van dit jaar is er een line-up met internationaal, nationaal én regionaal bekende dj's als Ludciano, Rámos, Quintin en Zadoc & Zelo. Hun stijlen verschillen, maar ze draaien allemaal dance. Zaterdag treedt The Recipe op: dansbare covers worden afgewisseld met rock en Nederlandstalig.

The Recipe
"Door op vrijdagavond ook regionaal bekende dj's te boeken, hopen we publiek uit de regio te trekken. We organiseren dit weekend vooral voor Weesp, maar we hebben wél een volle zaal nodig om uit de kosten te komen", bekent Bonsen. Hij verwacht ook veel van The Recipe: "Deze coverband heeft een goede naam, maar voor de zekerheid hebben we een showcase in Amsterdam bezocht. Toen wisten we het zeker: met deze band gaat het dak er straks af!" Optredens van The Recipe worden afgewisseld met sets van Radio Decibel-dj Barry Brand. Deze dj boekt RGB al jaren voor het Groote Plein tijdens het Sluis-en-bruggenfeest.

Gat in dak
Wat hebben de mannen behalve de leeftijdsgrens nog meer veranderd ten opzichte van de release in 2014? Bonsen: "Vorig jaar klaagden bezoekers erover dat ze in de rij voor de toiletten tussen de rokers stonden. Daarom zijn de rokerstent en de toiletten dit jaar meer gescheiden. Ook komen er meer toiletten. De pendelbus vervalt, die werd amper gebruikt. En we gaan de opening in het dak van de manege dit jaar anders dichtmaken. Vorig jaar hebben we isolatiezeil gebruikt, maar dat was een enorme klus en het zeil konden we niet hergebruiken. Houthandel De Vechtstreek sponsort nu een beter en duurzamer alternatief in de vorm van isolatieplaten."

Voorverkoop
De voorverkoop is inmiddels gestart. Kaarten zijn online te koop via thevecht.nl. Ook zijn er verkooppunten in Weesp: Bijvoet, Cha Cha, Primera en Spar Veldt. Kaarten voor vrijdag kosten 10 euro en voor de zaterdag € 12,50. De overgebleven kaarten worden op de avonden zelf aan de deur verkocht en zijn dan € 2,50 duurder. Beide avonden gaan de deuren om 20.00 uur open.

'Hele klus om al die leerlingen onder te brengen'

Vechtstede College: maatschappelijke stages té belangrijk om te stoppen

Stagejournalisten bezoeken Lotte bij Kidswereld. Foto's: Saskia van Oostveen

door Marieke van Veen

WEESP - Voor de mavo 3 zit het er alweer op, de havo 3 en het vwo 3 zijn in het voorjaar aan de beurt. We hebben het over de maatschappelijke stages, die het Vechtstede College erin houdt, ondanks dat de overheid de subsidiekraan hiervoor heeft dichtgedraaid.

In de eerstvolgende Krantine (de digitale schoolkrant van het Vechtstede College) wordt uitgebreid teruggeblikt op de stageweek. Mavo-leerlingen Arthur, Ilias en Zep hoefden niet op zoek naar een stageplek. Zij werden ingezet als stagejournalist, en volgden drie dagen lang de avonturen van hun medeleerlingen op de voet.

Ariana steekt de handen uit de mouwen in Trimsalon Gooiland.

Het materiaal waarmee de drie terugkwamen op school is door de redactie van de Krantine bewerkt tot een reportage met interviews, korte verslagen en foto's. De stagejournalisten concluderen in het artikel dat stage lopen eigenlijk de enige manier is om te ervaren hoe het er écht aan toe gaat op de werkvloer.

"Inderdaad", reageert coördinator Carola Winter. "Daarom zijn deze stages té belangrijk om te schrappen." De afgelopen jaren waren maatschappelijke stages verplichte kost voor scholen in het voortgezet onderwijs, sinds dit schooljaar niet meer. De overheid draaide tegelijk met die beslissing de subsidiekraan voor deze stages dicht. Het Vechtstede College betaalt de kosten nu uit eigen zak.

De leerlingen lopen in het derde jaar 15 uur stage. Dat mag een maatschappelijke stage zijn, maar sinds dit jaar kan er ook worden gekozen voor een beroepsvoorbereidende stage. Winter: "De maatschappelijke stage is vooral bedoeld om de maatschappelijke betrokkenheid onder jongeren te vergroten en ze te laten zien dat vrijwilligerswerk belangrijk én leuk is." Toch hebben ook veel leerlingen gebruikgemaakt van de nieuwe optie en gekozen voor een stageplek op een echte werkvloer. "Ook belangrijk", vindt Winter. "Jongeren moeten tegenwoordig zo veel keuzes maken. Een beroepsvoorbereidende stage kan daarbij helpen. Misschien wordt je als leerling nog enthousiaster over een bepaald beroep, maar het kan ook zijn dat je ontdekt dat het eigenlijk niks voor jou is."

Begin deze maand liepen een kleine zeventig mavoleerlingen stage in Weesp en omstreken. De stageadressen varieerden van Don Bosco en FC Weesp tot een kinderdagverblijf en een hondentrimsalon. In maart gaan zo'n honderd havoleerlingen op pad en in mei zijn de vwo'ers aan de beurt. "Het is een hele klus om alle leerlingen ergens ondergebracht te krijgen. De leerlingen moeten zelf het initiatief nemen en zelf contact zoeken met de organisatie, maar als dat niet lukt helpen wij ze op weg. Uiteindelijk lukt het altijd en heeft iedereen een stageplek. En misschien dat organisaties en bedrijven door dit artikel sneller ja zeggen?"
Van een win-winsituatie is met drie dagen stage zelden sprake, geeft Winter toe. "Je moet het vooral leuk vinden om een jongere enthousiast te maken voor je vak of branche."

Triton pakt uit tegen Bussumse rivaal

Weesper waterpoloërs stomen op naar 6e plaats

De waterpoloërs van Triton winnen met 11-4 van De Otters uit Bussum. Foto: Yannick uit den Boogaard

WEESP - Een sterke achterhoede en een goed lopende aanval: alles leek afgelopen weekend te kloppen voor de waterpoloërs van Triton. De Weespers hadden geen problemen met de Bussumse aartsrivaal De Otters Het Gooi. De stand sprak na afloop boekdelen: 11-4.

Triton stoomt door de zege op naar de zesde plaats

De streekderby mag elke keer weer een spektakel genoemd worden. Ook deze keer. Triton was vastberaden om te winnen. Verdedigen zat het sterk in elkaar en met snelle aanvallen stichtten de Tritonners veel gevaar. Na het eerste kwart stonden zij op een 2-0 voorsprong, na het tweede kwart stond het 3-1. Daarna werd het tempo verder opgevoerd en kwam de doelpuntenmachine van de Weespers op gang. Zo stond het 8-3 na het derde kwart. De Otters waren verslagen. Het werd uiteindelijk dus 11-4. De Weesper doelpunten werden gemaakt door Ewout van Heiningen (3x), Rob Mooijman (2x), Paul Duijn (2x), Jasper Versteeg (2x), Walter Pouw en Marcel Koenders. Triton stoomt door de zege op naar de zesde plaats van het klassement. De achterstand op de top 3 bedraagt momenteel acht punten.

Kampioen
Triton is nu twee weken vrij, dus er is genoeg tijd om op te laden voor de wedstrijd tegen De Snippen, de ongeslagen koploper die afgelopen weekend het kampioenschap al zeker stelde. Daarna staan er nog wedstrijd tegen De Vaart, Aquarijn, De Aalscholver, DWT en ZV Noordkop op het programma, allemaal tegenstanders die nu lager staan geklasseerd.

Zaterdag FC Weesp houdt koers

WEESP - FC Weesp heeft nog steeds goede kansen om komend voorjaar te promoveren naar de derde klasse. De Weesper ploeg houdt koers achter de koploper. Afgelopen weekend won de ploeg van René van Vark zonder problemen van OSO: 0-5.

FC Weesp was vanaf de aftrap de sterkste ploeg. De tegenstander werd goed vastgezet. FC Weesp kreeg voor rust acht goede kansen om de voorsprong te openen. Het duurde echter even voordat er ook echt gescoord werd. Dat lukte pas vlak voor rust toen Karel Voigt namens FC Weesp de score kon openen.

Na rust meer goals
Na de rust werd de druk opgevoerd en kwamen er al snel meerdere doelpunten. De ervaren Kobus den Uyl en Sasja Fransen zorgden meteen voor 0-3. Lesley Las van Bennekom verhoogde de score met 'het doelpunt van het jaar' naar 0-4, Kobus Den Uyl maakte de 0-5 vervolgens compleet.

Tweede plaats
FC Weesp staat na afgelopen weekend nog steeds op de tweede plaats van het klassement. De achterstand op Eemnes, de koploper van het klassement, bedraagt 5 punten. FC Weesp heeft nog een duel tegoed.

Komend weekend treffen de Weespers het Almeerse Buitenboys dat een paar plaatsen lager staat.

We Have moet eerste plaats afstaan

WEESP - We Have moet de hoop op een kampioenschap vooralsnog weer even laten varen. De goed presterende Weespers verloren afgelopen weekend de eerste plaats na een nederlaag tegen het sterke LHV: 23-19.

Voor rust hadden de Weespers vooral problemen om onder druk te presteren. LHV begon een stuk sterker en was op alle fronten beter dan de Weespers. Dat gaf de tegenstander de kans om gestaag een voorsprong op te bouwen. Na de eerste helft stond het 14-7.

Na rust leken de Weespers wakker geworden en werd er een stuk beter gespeeld. Met man en macht werd geprobeerd om de achterstand ongedaan te maken. LHV stond dat echter niet toe. Steeds als We Have leek terug te komen, scoorde de tegenstander ook weer.

Pas het laatste gedeelte van het duel konden de Weespers de marge verkleinen, maar het was onvoldoende om nog punten te kunnen pakken. Door de nederlaag moeten de Weespers vooralsnog genoegen nemen met de tweede plaats.

Handbalsters komen tekort
De handbalsters van We Have hebben de knappe zege van een week geleden geen vervolg kunnen geven. De Weespers verloren afgelopen weekend met 21-14 van Houten.

We Have startte goed. Vooral de achterhoede van de ploeg stond sterk te spelen. Toch moest er hard geknokt worden: Houten speelde fel en schuwde enkele forse charges niet. We Have kon echter lang goed standhouden. Een rode kaart voor We Have zorgde er echter voor dat de ban gebroken was en Houten weg kon lopen.

Kinderen trainen voor eigen triatlon

WEESP - Voor de jeugd van 7 tot 16 jaar wordt er dit voorjaar in Weesp een serie triatlontrainingen op touw gezet. Als afsluiting is er een jeugdtriatlon. De trainingen worden gegeven door Paula van der Pouw en Jim Hagenstein, zelf triatleten en trainers.

De Weesper Kindertriatlon van Koen Beenken is al jaren populair en trekt steeds meer deelnemers. Vorig jaar verschenen er 165 kinderen aan de start. Dat kan niet zonder gevolg blijven, vinden Paula en Jim. Bovendien blijkt er vraag te zijn van kinderen om iets meer met deze in Weesp zo populaire sport te kunnen doen.
Voor volwassenen is het oppikken van een triatlonschema en het doen van trainingen geen probleem, er zijn trainingsclubjes en mogelijkheden genoeg. Maar voor kinderen is er niks. Terwijl het triatlonvirus in Weesp toch ook de jeugd heeft bereikt. "Niet zo gek, met zo veel Weespers die aan triatlon doen." Paula en Jim hebben de mogelijkheden geïnventariseerd en komen nu met een trainingsprogramma van tien weken. De deelnemertjes zullen in die periode drie maal per week aan de bak moeten: één keer zwemmen, één keer fietsen en één keer hardlopen. Jim: "Het zullen vooral spelvormen zijn, het plezier staat voorop. We gaan met de kinderen natuurlijk geen lange duurtrainingen doen." Paula: "Er zal veel aandacht zijn voor de techniek, die is bij alle drie de onderdelen essentieel. En we geven tips en tricks, bijvoorbeeld hoe je snel kunt wisselen."

De trainingen beginnen in april en worden eind juni afgesloten met een wedstrijd. Paula en Jim hopen op veel belangstelling, maar hebben geen idee wat ze moeten verwachten. "We zullen het wel zien. Misschien kunnen we op termijn een talentje afleveren voor de grote triatlons. Maar het belangrijkste is om de kinderen enthousiast te krijgen en te houden voor deze sport."
Aanmelden of informatie opvragen kan via ttwdare2tri@gmail.com.

Korfballers Argus nemen revanche op DOC uit Bussum

Foto: Yannick uit den Boogaard

WEESP - De korfballers van Argus hebben afgelopen weekend revanche genomen op het Bussumse DOC. Waar de Weespers eerder op het allerlaatste moment verloren van de Bussumers, werd er nu met 14-8 knap gewonnen.

Argus startte scherp tegen de hoger geklasseerde tegenstander. Dat leverde meteen een voorsprong op. Voor rust kon DOC één keer terugkomen tot 4-4, maar moest toch genoegen nemen met een ruststand van 8-4.

Na rust bleef Argus de betere ploeg en vocht het voor wat het waard was om de voorsprong vast te houden. Dat lukte de ploeg goed. De slotfase leverde een nog grotere marge op. Topscorer bij de Weespers was Jelle Witteveen met 5 treffers.

Weer succes voor Van de Griend

WEESP - Dubbel feest afgelopen weekend voor het Weesper jiujitsu-talent Cees van de Griend.

Na de jiujitsu-evenementen van Steenwijk en Hamburg te hebben gewonnen, stond afgelopen weekend Antwerpen op het programma. Daar won de Weesper wederom goud.

Het grootste feest was pas 's avonds toen de bondscoach belde: Van de Griend mag volgende maand namens Nederlands meedoen aan het WK jiujitsu in Athene. De Weesper doet mee aan de klasse onder 73 kilogram voor deelnemers onder de 18 jaar.

Wijkagent Ton Nieuwpoort 40 jaar in het vak

Foto: Christian Pfeiffer

WEESP - Wijkagent Ton Nieuwpoort is 40 jaar in politiedienst en werd daar donderdag voor onderscheiden met een politiemedaille. Districtscommandant Van Der Hulst kwam speciaal naar bureau Weesp om Nieuwpoort in het zonnetje te zetten. Nieuwpoort is het gezicht van de politie in Weesp. Hij is al tientallen jaren in verschillende politiefuncties bij de stad betrokken, de laatste jaren als wijkagent Centrum. Nieuwpoort wordt door zijn collega's geroemd om zijn liefde voor het vak en ook omdat hij zijn mannetje staat in lastige situaties.

Eindelijk weer eens een dansvoorstelling in de City

Op de grond ontstaat in verf een schilderij

Levende en dansende kwasten.

door Marieke van Veen

WEESP - "Het is niet makkelijk om voor de City of Wesopa een dansvoorstelling te boeken", meldt jeugdprogrammeur Elle Jansen. Ze is blij en trots dat het toch gelukt is om een gezelschap te vinden dat met de kleine theatervloer uit de voeten kan.

Extra leuk: dansvoorstelling 'Kleur' is een voorstelling voor kinderen vanaf 2 jaar. Zo vaak gebeurt het niet dat je met kinderen van deze leeftijd naar het theater kan. Jansen verwacht dat het jonge publiek ademloos gaat toekijken.

"Het is een fascinerende voorstelling van choreograaf Gaia Gonnelli. Twee dansers dansen op een groot stuk papier en maken steeds een pot verf open. Met die verf maken ze al dansend met behulp van hun lichaam een schilderij op de grond." Na afloop mogen de kinderen het resultaat van dichtbij komen bekijken.
'Kleur' wordt woensdag 25 februari opgevoerd in de City, aanvang 15.00 uur. Kaartjes kosten 7,50 per stuk en zijn te koop via wesopa.nl en bij De Bibliotheek.

Waterschap steunt alsnog het opruimen van de Vecht

WEESP - Waterschap Amstel Gooi en Vecht heeft alsnog besloten de rivierschoonmaak van Stichting Aquarius te steunen. Het dagelijks bestuur voelde hier eerst niks voor, maar Ton Vendrig van Waterschapspartij Recreatie, Wonen en Water diende met succes een motie in.

Zondag 22 maart gaan honderden vrijwilligers de Vecht tussen Werkendam en Muiden schoonmaken. De andere betrokken waterschappen Stichtse Rijnlanden en Rivierenlanden omarmden het plan direct, maar Amstel Gooi en Vecht wilde er eerst niks van weten. Het dagelijks bestuur vond de schoonmaakactie onzin, omdat de Vecht net grootscheeps uitgebaggerd is.

Erik van Loon van Stichting Aquarius riep de hulp in van Ton Vendrig van het Algemeen Bestuur. Die woont in Nederhorst den Berg aan de Vecht en is voorzitter van Waterschapspartij Recreatie, Wonen en Water. "Het opruimen van zwerfvuil heeft niks te maken met de sanering van de Vecht. Zwerfafval wordt achtergelaten door burgers. Dat andere burgers dit nu gaan opruimen moet je toejuichen." Met zijn pleidooi wist hij binnen het algemeen bestuur genoeg steun te krijgen voor (financiële) steun aan de opruimactie.

Van Loon is blij met Vendrigs bemoeienis. "Het zou toch jammer en ook raar zijn als uitgerekend het waterschap niet mee had gedaan. Andere partijen reageerden direct enthousiast. Neem het college van B en W Weesp, fantastisch dat zij zelf de handen uit de mouwen gaan steken! Wel ben ik nog steeds op zoek naar vrijwilligers en sponsors." Inwoners, ondernemers en organisaties uit Weesp kunnen zich nog steeds aanmelden: www.stichtingaquarius.nl.

OM eist 2,5 jaar cel voor ontvoering

WEESP - Het Openbaar Ministerie wil dat drie Weespers voor anderhalf tot tweeënhalf jaar de cel ingaan voor het ontvoeren van een 52-jarige man uit Deventer. De drie werden vorig jaar opgepakt in Deventer.

De achtergrond van de ontvoering is nog altijd onduidelijk, zo meldt RTV Oost.

Ontvoering
De politie werd op 17 maart 2014 gebeld door de vriendin van het slachtoffer. Zij vertelde dat haar vriend was ontvoerd. Bij de aanhouding even later werd in de auto van de verdachten een mes en een honkbalknuppel gevonden. Een van de Weespers vluchtte een Chinees restaurant in en verstopte daar volgens het OM een vuurwapen in een prullenbak. Dat wapen werd, met DNA-sporen van de man, uit de prullenbak gevist, zo werd in de rechtbank verteld.

Mishandeling
De drie Weespers zijn tussen de 25 en 42 jaar oud. Zij zeggen dat er van een ontvoering geen sprake was, maar dat zij alleen met de man wilden praten omdat hij zijn vriendin mishandeld zou hebben.

Taart voor vrijwilligers Gemeentemuseum

Taart moet leed verzachten. Foto: Christian Pfeiffer

WEESP - Een opsteker voor de vrijwilligers van het Gemeentemuseum: D66 Weesp trakteerde hen zaterdag op taart.

Elk jaar zet de politieke partij een organisatie op Valentijnsdag in het zonnetje. "Het museum heeft een zwaar jaar achter de rug en het aantal vrijwilligers is sterk teruggelopen. De ontwikkelingen zijn de vrijwilligers niet in de koude kleren gaan zitten. Tijd om ze een hart onder de riem te steken", verklaarde fractievoorzitter Christian Zierleyn de keuze voor het gemeentemuseum.

Ladies Night met bubbels

WEESP - De City of Wesopa houdt een Ladies Night.

Vertoond wordt de film 'Gooische Vrouwen 2'. In de pauze krijgt het publiek in de foyer een glas prosecco. Aanvang 20.00 uur. Entree: € 11,- (inclusief bubbels). Kaarten zijn te koop via wesopa.nl en bij het verkooppunt van de City in De Bibliotheek Weesp.

Coöperatief Fonds steunt Beiaardkring, JKW en CCW

WEESP - De Beiaardkring Weesp, het Jongeren Kampwerk en de ComputerClub Weesp krijgen een bijdrage van het Coöperatief Fonds van de Rabobank.

Over vijftien aanvragen in de regio wordt in totaal een bedrag van 40.000 euro uitgekeerd.

De Beiaardkring krijgt geld om apparatuur aan te schaffen om de beiaardconcerten in de toren van de Grote Kerk te kunnen streamen, het Jongeren Kampwerk om bakken te kopen waar de kampeerspullen in kunnen. De computerclub krijgt geld voor een nieuwe laptop.

Bingo

WEESP - Wijkoverleg Aetsveld houdt donderdag 19 februari een bingo.

Aanvang om 20.00 uur in bar Olympus bij sporthal Aetsveld. Voor halen en brengen kan worden gebeld met 410 362.

Bijna alle grote merken op AutoRAI

Al 15.000 kaarten verkocht

Na vier jaar wachten is er weer een AutoRAI.

Dit jaar is hij er weer, de AutoRAI. Zowel de importeurs als het publiek zijn (weer) enthousiast voor dit grootste auto-evenement in Nederland. AutoRAI 2015 opent haar deuren van vrijdag 17 tot en met zondag 26 april in Amsterdam RAI.

Zeker 90% van de grote merken is aanwezig. "Auto-importeurs geloven duidelijk in het samen met hen nieuw ontwikkelde beursconcept", meldt de organisatie. Ook op het gebied van onderdelen, accessoires en diensten is de animo groot. Uiteraard zijn er veel nieuwe activiteiten om te bekijken of aan mee te doen. De volgende merken zijn in ieder geval aanwezig: Audi, Bentley, BMW, Citroën, Dacia, Ford, Honda, Hyundai, KIA, Lamborghini, Jaguar, Land Rover, Lexus, Mazda, Mercedes-Benz, Mini, Mitsubishi, Opel, Peugeot, Porsche, Renault, Seat, Skoda, Smart, Subaru, Suzuki, Toyota, Volkswagen en Volvo.

Toegangskaarten
Ook vanuit bezoekers is veel interesse. Er zijn al ruim 15.000 toegangskaarten verkocht. Dat de kaartverkoop al zo'n vaart heeft genomen, heeft volgens Roelant Groen, beursmanager AutoRAI, twee redenen: "Vergeleken met eerdere edities is duidelijk te zien dat de kaartverkopen via internet de afgelopen jaren enorm zijn toegenomen. We zien dit ook terug bij andere beurzen die Amsterdam RAI organiseert. Een tweede, belangrijkere reden is dat autoliefhebbers bijna vier jaar hebben moeten wachten op de AutoRAI."

Bestverkochte compacte auto

De Ford Fiesta was afgelopen jaar opnieuw de bestverkochte compacte auto in Europa. 308.999 klanten kozen in 2014 voor de Fiesta en daarmee werd de populaire Ford voor het derde jaar op rij de meest verkochte auto in Europa. Een van de meest populaire motoren is de 1.0-liter EcoBoost. Om aan de groeiende vraag te voldoen verhoogt Ford de productie van de Fiesta in de fabriek in Keulen. Er rollen dan 1850 Fiesta's per dag van de band, driehonderd meer dan nu. De Fiesta is nu ook te bestellen met een nieuwe 1.5 TDCi motor met een CO2-uitstoot van slechts 82 gram per kilometer. Met slechts 14% bijtelling zal deze motor een populaire keuze worden onder zakelijke rijders.

Opel ADAM: met de S van gespierd

Een nog sportievere versie: de ADAM S.

De Opel ADAM is in korte tijd uitgegroeid tot een van de populairste auto's in het zogenoemde lifestyleminisegment. Binnenkort verschijnt de Opel ADAM S.

Ten opzichte van de reguliere ADAM heeft de S een gespierd uiterlijk. Het interieur biedt een fraaie mix van autosportaccenten, hoogwaardige materialen, toonaangevende connectiviteit en talrijke comfort- en veiligheidssystemen. Het hart is de nieuwe 1,4-liter Turbo ECOTEC benzinemotor met een vermogen van 110 kW (150 pk) en 220 Nm koppel. De motor reageert daarmee uiterst vlot op het gaspedaal. De ADAM S is voorzien van een speciaal afgesteld sportonderstel, een zeer scherpe besturing, uitschakelbaar ESP-systeem en extra krachtige OPC-remmen. De ADAM S is weliswaar minder extreem dan de succesvolle rallyversie, maar staat wel garant voor een flinke dosis rijplezier en een hoog prestatieniveau.

Nieuwe Toyota Avensis onderweg

De Toyota Avensis 1.6 Diesel valt in de 20% bijtellingsschaal.

Toyota presenteert op de Autosalon van Genève (3-15 maart) de nieuwe Toyota Avensis.

De in Europa ontworpen Avensis zal scherp geprijsd zijn en beschikt standaard over een omvangrijke, actieve veiligheidsuitrusting. De 1.6 Diesel valt in de 20% bijtellingsschaal en voor de Nederlandse markt zal een extra rijk uitgeruste Lease Pro-versie beschikbaar komen met een aantrekkelijk leasetarief.

De innovatieve, actieve veiligheidsuitrusting staat centraal, wat gewaardeerd wordt door de berijder. De nieuwe range motoren is prestatiegericht en gaat tegelijkertijd efficiënt met brandstof om. Hierdoor komt de 1.6 Diesel in aanmerking voor een fiscale bijtelling van 20%.

Yaris de zuinigste
Nog meer Toyota-nieuws. De Toyota Yaris Hybrid is door de ANWB en Natuur & Milieu wederom uitgeroepen tot zuinigste benzineauto op de markt. Met een praktijkverbruik van 1 op 20,2 is de onlangs grondig vernieuwde Yaris Hybrid winnaar in de categorie 'benzine klein'. In de categorie 'benzine middelgroot' staat de in de 14% bijtelling vallende Auris TS Hybrid Lease op nummer 1.

In de Kadjar het avontuur tegemoet

Na het succes van de Renault Captur introduceert Renault nu de Kadjar. De nieuwe crossover in het C-segment valt op door zijn vloeiende design en een sportieve uitstraling. Renault noemt de Kadjar een SUV, hatchback én stationwagon tegelijk. De keuze uit twee- en vierwielaandrijving is een typisch SUV-kenmerk. Voor zijn flexibele interieur vond de Kadjar inspiratie in stationwagons. Verder valt de hoogwaardige interieurafwerking op. De Kadjar verschijnt in juni op de Nederlandse markt.

Te huur: Kantoorruimtes in kleinschalig verzamelgebouw. Units van 18 en 24,5 m2. Prijs vanaf € 350 excl. BTW.
COMPLICITY - Weesp - 0294 484 620 www.complicity.nl

Gedipl. pedicure ook diabetes/reumapatiënten. Jan Tooropstraat 3. 06-54 74 08 47.

Haardhout: ca. 1 kuub
€ 77,50
(goed droog)
Voor meer info: Tuincentrum
H. vd Wurff. Tel: 0294-412978
Wij bezorgen ook aan huis

DORPSVILLA'S en WOONBOERDERIJEN vanaf
€ 321.000,- v.o.n. www.
twins-woonboerderijen.nl

Schilderen uit je Hart met 1 uur percussieles. 1 mrt Uit en Meer Weesp. o.a. 55 euro inl.
0294-795136

Vrouw zoekt werk in de huishouding met strijkwerk, 9 jaar ervaring en met ref. Mevr. Anouk, 9 euro p/u tel.: 06-29361834

Nanny&Co zoekt voor gezin in Weesp erv. en gediplom. oppas. Voor woe. en vrij. hele dag. Ervaring met baby's
vereist. Meer info:
info@nannyco.nl of
071-5127242.

DORPSVILLA'S en WOONBOERDERIJEN vanaf
€ 320.000,- v.o.n. www.
twins-woonboerderijen.nl

TTW Rijschool, rijles 35 euro per uur, introductieles
06-31990810

MOTORFIETSEN te koop
GEVRAAGD
alle merken en
bouwjaren. Defect of lang
stilgestaan geen bezwaar.
Direct gehaald, betaald en
gevrijwaard. 06-25418595

Frankrijk, in de Bourgogne te huur: Luxe 6-pers. huis. sully.nl 06-43285650

Schoonheidsinstituut te Bussum heeft een ruime cabine te huur voor een zelfstandig werkende pedicure, medische aantekeningen een pre. Bel 06-25538071

TANDPROTHETISCHE
PRAKTIJK WEESP

Theo Nuyens
Kunstgebitten en reparaties
klaar terwijl u wacht
(ind. mogelijk)
E. du Perronstraat 38
1382 SZ Weesp
Tel: 0294-418722

WONINGEN TE HUUR GEVRAAGD! Voor expats en organisaties Interhouse
Hilversum 035-303 13 20
www.interhouse.nl

www.30dagenzonderalcohol.nu Makkie of uitdaging? Doe mee: 2 t/m 31 maart!

Met spoed gezocht: gitarist voor rockband Burning Strings in Weesp. Leeftijd c.a. 17-20 jaar. Elke maandagavond repetitie met professionele begeleiding. Telefoonnummer: (06) 34 10 80 84 e-mail:
thebandburningstrings@gmail.com www.facebook.com/BurningStringsWeesp

Krijgt u familie op bezoek?
En heeft u niet genoeg ruimte of u hecht aan uw privacy?

Bed and Breakfast
De Roskam in Weesp
06-55334804 of
www.bedandbreakfast.nl

Weesp
Diverse ligplaatsen te huur

hoofdsteiger van Aquamarin
Huur € 825,- per seizoen
Info: De Vuurtoren makelaardij
0294 – 43 23 23
welkom@demakelaars.nl

Heeft u een verstandelijk gehandicapte zoon of dochter van 18-25 jaar (zzp3 of zzp4)? En bent u op zoek naar woongelegenheid? Vraag
informatie aan bij woongroep
bussum@hotmail.com.

Privehuis Morosa Almere 06-11117475 Bakkenzuigerstr. 50 ma/vr 10.00 tot 19.00 uur meisjes/dames gevraagd kvk 32159766

Gevraagd: Defecte vaat/wasmachine, droger, fornuis, radiator - gratis opgehaald, 06-34606808

Voor baby & peuter
LANNEKE

kraamcadeaus/verzorging
speelgoed/kleding
Nieuwstraat 39 Weesp
naast het gemeentehuis

Broeken
Ook in Bandplooi, Omslag

Kapelstr. www.nr14bussum.nl

Te koop gevraagd: Oud blikspeelgoed/treinbaan/boten en treinen. Mag oud en/of defect zijn. Tel.: 035-6938689

Naaimachine (Lewenstein) te koop! Type: ZIGZAG300, i.z.g.st. 06-13646770