MuiderNieuws

27 augustus 2014

MuiderNieuws 27 augustus 2014


OZB-tarief explodeert

Lasten voor huis met WOZ van 250.000 euro stijgen met 131 euro

door Christian Pfeiffer

MUIDEN - Het OZB-tarief moet volgend jaar nog verder omhoog dan eerst gedacht. Dat schrijft het college van B en W aan de gemeenteraad. Muiders gaan dan fors meer betalen.

Het college stelt dat het OZB-tarief moet stijgen van 0,1087 procent naar 0,1608 procent. Dat betekent dat een eigenaar van een huis met een WOZ-waarde van 250.000 euro volgend jaar een OZB-aanslag van de gemeente op de mat krijgt van 402 euro tegen ruim 271 euro nu: een stijging van 148 procent.

De stijging van de OZB valt daarmee nog zwaarder uit dan eerder was voorspeld. Aanvankelijk zou het OZB-tarief 'maar' stijgen tot 0.1489 procent.

Het extreem verhogen van de OZB heeft te maken met de Artikel 12-status die de gemeente Muiden wil hebben. Door die status aan te vragen kan er aanspraak worden gemaakt op een vergoeding van het Rijk om het bouwplan De Krijgsman op het KNSF-terrein te bekostigen. Zelf heeft de gemeente niet genoeg geld in kas om dit te doen. Met een Artikel 12-status komt de gemeente onder curatele van het Rijk te staan. Die wil er wat voor terug en eist van de gemeente dat de belastingen tot het maximum worden verhoogd.

Het college van B en W meldt de raad nu dat de eisen voor die Artikel 12-status nog strenger uitpakken dan in februari gedacht. De belastingen moeten nog verder omhoog.

Het OZB-tarief voor eigenaren van niet-woningen (zoals bedrijven) stijgt in 2015 van 0.1973 procent nu naar 0.2919 procent straks. Dat betekent concreet dat een eigenaar van een niet-woning met een WOZ-waarde van 250.000 euro straks ruim 236 euro meer gaat betalen. Gebruikers van niet-woningen gaan 0.2336 procent betalen tegen 0.1579 procent nu.
Muiden loopt daarmee straks flink uit de pas met de OZB-tarieven in Weesp (0.0827 procent), Naarden (0.1058 procent) en Bussum (0.0549 procent). Muiden wil bij de fusie met Naarden en Bussum (waarschijnlijk per 2016) het tarief weer gelijktrekken.

De OZB-verhoging voor volgend jaar wordt 9 september besproken door de raadscommissie Bestuur en Middelen. 18 september beslist de gemeenteraad.

Jonge inbrekers gesnapt

MUIDEN - Twee Muiders zijn vorige week woensdag opgepakt toen ze probeerden in te breken in een huis aan de Prinses Beatrixstraat.

Er werd om half één 's middags aangebeld bij een bewoonster aan de Beatrixlaan. Die deed open, maar bemerkte dat er op dat moment over de schutting in de achtertuin werd geklommen. De vrouw zette het op een schreeuwen en schakelde de politie in. Agenten wisten twee van de drie inbrekers te pakken. Het gaat om een 14-jarige en een 18-jarige Muider. De derde wordt nog gezocht.

Ook aan de Kogge in Muiderberg werd deze week een inbraak verstoord. Een getuige zag vrijdagmiddag rond half vijf hoe drie mannen een deur in de tuin probeerden open te breken. Zij vluchtten weg. De politie is op zoek naar meer informatie over de donkerblauwe auto waarin zij reden en de mogelijke link met een rode auto die op de Amsterdamsestraatweg stond. Het vermoeden is dat die auto op de uitkijk stond.
Getuigen van beide zaken kunnen bellen met 0900-8844.

Reclame bouwplan KNSF spoorloos

Foto: Efred Kool

Wat is er gebeurd met het bord voor het nieuwbouwplan dat op de Herengracht stond? Dat vraagt de politie zich af.

Het bord werd in de nacht van zaterdag op zondag voor het laatst gezien, in de nacht na het Spieringfestival dus. Het festival verliep overigens rustig. Er kwamen geen meldingen binnen bij de politie.

Alleen het bord wordt vermist. Wie weet wat er met het bord is gebeurd, kan zich melden bij de politie op 0900-8844.

28

keer is de Muiderslotloop al gehouden. 5 september is de 29ste editie

Goede sfeer op druk Spieringfestival

Optreden bij De Doelen. Foto's: Matthijs Wink

door Matthijs Wink

MUIDEN - Na de eerste optredens op vrijdagavond ging afgelopen zaterdag het Spieringfestival van start met een optreden van de Meiden van de Kade bij de sluis.

Het koor was nog maar net gestart toen het onweer losbarstte en het aanwezige publiek moest gaan schuilen onder luifels en parasols, maar het mocht de pret niet drukken. Gelukkig kwam vrij snel de zon door en was het daarna het grootste deel van de dag droog.

Peter Beense krijgt Herengracht vol.
Regen bij opening Meiden van de Kade.
Braderie weer gezellig druk.
Ton Sijbrands damt weer tegen Muiders.
KiNK sluit Spieringfestival af.
Willem Kroon en Peter Beense.

Optredens waren er de hele dag door rond de Sluis, bij de Doelen, Proeftafel, Co.Boost en de Mol. De braderie was dit jaar uitgebreider en te vinden in de Amsterdamsestraat en op de Herengracht. Diverse verenigingen presenteerden zich en ook de brandweer was van de partij. Bij de Mol konden bezoekers dammen tegen oud-wereldkampioen Ton Sijbrands.

De 'verrassingsact' om 20.00 bij Ome Ko bleek volkszanger Peter Beense te zijn, die in korte tijd zorgde voor een laaiend enthousiast publiek. Bij de Mol zorgde feestband KiNK voor een mooie afsluiting van de avond.

Pruimentijd op het Muiderslot

Er hangen er weer sappige pruimen in de boomgaard van het Muiderslot. Op zondag 31 augustus kunnen bezoekers komen proeven van de pruimenoogst. Van 12.00 uur tot 17.00 uur staan de Warmoezeniers, de bevlogen tuinvrijwilligers van het Muiderslot, met oogst en uitleg onder de overdekte loofgang in de nazomerende zeventiende-eeuwse tuinen. Er gaan ook speciale tuinrondleidingen van start. In de Warmoeshof kunnen bezoekers kennismaken met bijzondere vergeten groente- en fruitrassen.

Mathieu Hendriksen

Beroep: Welke van de vijf?
Muiderberger sinds 2012
Leeftijd:
67

Foto: Christian Pfeiffer

Pieternella?
"Ooit aardappelklipper van Zeeland op Amsterdam, 77 ton, ruim 6 ton per passagier. 102 jaar oud waarvan 41 jaar onder mijn hoede."

Bent u al lang schipper?
"Sinds 1973."

Muiden de mooiste haven?
"Zolang er geen buitenhaven komt."

Ligt u wel eens voor Pampus?
"Daarvoor heeft het schip te weinig diepgang."

Zien we iets over het hoofd?
"Dat laatste."

Wat houdt u verder bezig?
"Orde scheppen in chaos."

Boek lezen of tv-kijken?
"Boek lezen of schrijven."

Welk boek ligt er op dit moment op uw nachtkastje?
"'De thuiskomst' van Anna Enquist."

Met wie zou u eens een goed gesprek willen?
"Met mijn schoonmoeder."

Favoriete plek in Muiderberg?
"In Muiden de Nicolaaskerk en in Muiderberg de Kerk aan Zee."

Welk lokaal nieuws houdt u bezig?
"De ontwikkeling van de natte buitenruimte."

Als u een dagje burgemeester van Muiden was, dan…
"... zou ik het innen van de toeristenbelasting integreren in de parkeerautomaten en die dus neerleggen bij de blikbrengers. Bijvoorbeeld 1 euro per keer. Dat stimuleert co2-arm toerisme per openbaar vervoer, fiets, (zeil)boot en rugzak."

Verder nog iets leuks…?
"Mijn dochter studeert binnenkort af."

Werk aan fundering nieuwe spoorbrug Muiderberg

Heien rondom knooppunt A1/A6

Buurt niet blij met brug. Foto: Christian Pfeiffer

MUIDERBERG - Rijkswaterstaat is gestart met het werk aan de nieuwe verbindingsboog van de A6 naar de A1 en aan de fundering van de omstreden spoorbrug.

De bouw van een nieuw viaduct is onderdeel van een nieuwe verbindingsboog van de A6 naar de A1. Daarvoor wordt nu geheid. De verbindingsboog is naar verwachting eind 2016 gereed. Voor de fundering van de opbouw van de toekomstige spoorbrug wordt vanaf eind september geheid.

De werkzaamheden viden plaats op werkdagen, indien noodzakelijk incidenteel ook op zaterdagen tussen 07.00 en 19.00 uur. In oktober wordt gedurende een aantal nachten gewerkt. Ook worden tijdens een treinvrijweekend van 10 tot en met 13 oktober palen geheid en damwanden getrild.
Het werk aan de verbindingsboog maakt deel uit van het enorme werk rondom de verbreding en verlegging van de snelweg A1. Naast het werk aan die snelweg wordt het knooppunt bij Muiderberg helemaal op de schop genomen. Als gevolg daarvan moet er ook een nieuwe spoorbrug komen. Daar is de buurt niet blij mee.

Van wie is dat ijzer?

MUIDERBERG - De politie is op zoek naar de herkomst van 440 kilo aan ijzeren balken. De mannen die de balken bij zich hadden, stelden dat zij uit Muiderberg kwamen.

De politie weet zeker dat het verhaal van de mannen, die zondag werden aangehouden met het ijzer op bedrijventerrein de Boomgaard langs de N236 bij 's-Graveland, niet klopt. De mannen verklaarden dat zij het oude ijzer van De Goog in Muiderberg hadden weggehaald, maar de agenten konden nergens vinden waar dat moet zijn geweest.

De politie hoopt dat iemand zich meldt die het ijzer mist. Dat kan via 0900-8844.

Inloopochtend met notaris

MUIDEN - Woensdag 3 september start het nieuwe seizoen van de inloopochtenden in de bibliotheek in Muiden met notaris Van de Griend.

Hij zal vertellen over de laatste ontwikkelingen inzake het erf- en successierecht. En hij zal ingaan op de veranderingen in de AWBZ en andere actuele zaken vanuit de praktijk. De ochtend duurt van 10.00 – 12.00 uur en is vrij toegankelijk. De inloopochtenden worden gehouden op iedere 1e en 3e woensdag van de maand. Onderwerpen die de komende tijd aan de orde komen zijn e-books, Weesper porselein, historie over de Van Houten chocoladefabriek en informatie over veranderingen aan de A1.

Rij alvast over de nieuwe weg

Foto: Christian Pfeiffer

MUIDEN - Het is een virtueel ritje over de nieuwe A1. Rijkswaterstaat heeft een computersimulatie gemaakt van de nieuwe snelweg. Het geeft een mooi beeld van het enorme project.

In de Bloemendalerpolder wordt hard gewerkt aan de nieuwe snelweg. Het virtuele ritje is een zoethoudertje voor iedereen die niet kan wachten tot de nieuwe snelweg af is. Dat is pas op zijn vroegst in 2020.

De video is te zien op onze website: MuiderNieuws.nl.

Hockey van start

MUIDERBERG - Dit weekend is het nieuwe hockeyseizoen in stijl afgetrapt bij MHC Muiderberg.

Alle jeugdleden speelden een 'internationaal' hockeytoernooi waarbij landen als Argentinië, Nieuw-Zeeland en Spanje tegen elkaar speelden. Ieder team was opgebouwd uit alle leeftijden van de jeugd; zo leerden de spelers ook nieuwe gezichten kennen. Een dj zorgde ervoor dat de sfeer er goed in bleef zitten. Op 6 september begint de competitie weer.

Vondsten

MUIDEN - Vanaf vrijdag is de archeologische tentoonstelling 'Vondsten uit de Vecht' te zien op Forteiland Pampus.

Het publiek krijgt een kijkje in de rijke historie van de rivier de Vecht. Bezoekers aan Forteiland Pampus hebben gratis toegang tot de expositie. Tot 16 oktober.

YogaToday is succesnummer en komt met tweede vestiging

Isolde en Herman op de nieuwe locatie. 'We hebben in Weesp iets prachtigs.' Foto: Christian Pfeiffer

door Christian Pfeiffer

WEESP - Na iets meer dan een jaar opent YogaToday een nieuwe vestiging aan de Achteromstraat. Een gesprek met Isolde Zandee en Herman Lankwarden op de nieuwe locatie met uitzicht op de Kom.

Weesp bruist. En dat is geen cliché dat vaak als slagzin wordt gebruikt om de stad te promoten. De komst van Zone1380 in het Theaterpand Weesp, de wederopstanding van de winkels aan de Nieuwstad, de komst van YogaToday aan de Achtergracht: het zijn slechts enkele voorbeelden. Isolde beaamt dit. "We hebben in Weesp iets prachtigs."

'Voor Amsterdammers is het vaak sneller om in Weesp yoga te doen'

Succes
YogaToday was sinds de opening aan de Achtergracht anderhalf jaar geleden meteen een succesnummer. Yoga is in. In de steeds sneller wordende maatschappij neemt de behoefte aan rust toe. Niet zomaar rust, maar kwalitatieve hoogwaardige rust. Yoga is daar ideaal voor.

Opening
De opening van de vestiging aan de Achtergracht in maart 2013 was voor Isolde een droom die uitkwam. Een yogastudio in Weesp die helemaal 'down to earth is'. "Bij YogaToday geen gezweef", zo zei ze toen. Een schot in de roos, zo kunnen we nu concluderen.

Weesp als yogastad. Waarom ook niet. Zij zien dat wel zitten.

"We komen ruimte tekort aan de Achtergracht. Het is daar soms een heel gepuzzel met lessen en naast yoga bieden we ook andere dingen aan, zoals Pilates. Dus we zijn op zoek gegaan naar een tweede locatie en die hebben we hier gevonden: aan de Achteromstraat", zo vertelt Isolde.

Veel panden zijn bekeken, maar deze zaal had de juiste sfeer. Wie de nieuwe yogazaal binnenstapt voelt dat. Het is licht. Het is rustig.

Yoga

Yoga is een hindoeïstische filosofie die leert de geest, het gevoel en het lichaam te beheersen. Pas in de twintigste eeuw heeft yoga in het Westen de aandacht.

De laatste jaren is de sport enorm in opmars. Veel mensen gebruiken yoga om te ontspannen en ook fysiek sterker te worden. Weesp kent meerdere plekken waar yoga wordt gegeven.

Nieuw
De nieuwe locatie is de afgelopen tijd helemaal verbouwd. De eeuwenoude balken aan het plafond zijn zichtbaar. De ruimte is licht, het uitzicht is mooi: wie naar buiten kijkt ziet de Kom van Weesp en de sluis. Maar niet tijdens de yoga straks.

"We hebben lichtdoorlatende gordijnen opgehangen, de meeste mensen die aan yoga doen vinden privacy wel fijn", zo glimlacht Isolde. Aan het eind van de ruimte is een grote houten kast gebouwd. Een Boeddhabeeld in het midden, felgroene yogakussens op de onderste planken.

Regio
Weesp is ook in trek bij mensen uit de omgeving, zo merken Isolde en Herman. "We zitten vlak bij het NS-station. Voor inwoners van Amsterdam is het vaak sneller om in Weesp yoga te doen dan in het centrum van Amsterdam. Ook mikken we op mensen die werken in Amsterdam en in Almere wonen. Die komen langs Weesp en kunnen dan hier na werktijd yoga doen. We zien steeds meer dat onze klanten van buiten Weesp komen en dat proberen we ook verder uit te breiden."

Yogastad
Weesp als yogastad. Waarom ook niet. Isolde en Herman zien dat wel zitten. Met YogaToday proberen ze ook net wat meer te bieden dan andere yogastudio's. Isolde heeft een hele rits aan vakdiploma's en certificaten op haar naam staan en probeert haar docenten ook aan te sporen extra hun best te doen. De tweede locatie van YogaToday aan de Achteromstraat gaat 1 september officieel open.

Zondag is er een open dag op beide locaties. Dan worden er allerlei lessen gegeven, waaraan belangstellenden gratis mogen meedoen. Isolde en Herman nodigen iedereen uit om langs te komen en de nieuwe locatie te bewonderen.

Verbouwd Theaterpand trakteert op vrijkaarten

De kaartjes gaan hard.

door Marieke van Veen

WEESP - Zone 1380 en Theaterpand Weesp zijn sinds de opening in juni 2013 enorm gegroeid. De jeugdtheaterschool heeft meer klassen, het theaterpand heeft meer stoelen en de programmering telt meer voorstellingen. Hoog tijd voor een feestje.

De uitbreiding en de start van het nieuwe theaterseizoen worden vrijdag 7 september gevierd met previewvoorstellingen. "We zijn blij dat het allemaal zo goed uitpakt in Weesp en dat willen we delen met de Weespers. Daarom geven we gratis kaartjes weg voor onze seizoensopening", vertelt Sara Kroos.

De preview bestaat uit een korte cabaretvoorstelling van Cindy Pieterse, een optreden van rapper/songwriter Marco Martens en een film over de nieuwe programmering. Sara Kroos presenteert de avond. Aansluitend kan het publiek het verbouwde theater bekijken en een drankje doen in de vernieuwde foyer. Er zijn voorstellingen om 20.30 uur en om 22.00 uur.

De gratis kaartjes zijn verkrijgbaar via zone1380.nl. Kies 'kaartje kopen' in de menubalk en reserveer een of twee vrijkaarten. Ook zijn ze af te halen bij De Kleine Prins. Kaarten voor de andere voorstellingen zijn eveneens op beide manieren verkrijgbaar. Pieter Derks, Dolf Jansen, Karin Bloemen en Hans Klok zijn (bijna) uitverkocht, maar er zijn nog genoeg andere voorstellingen. Kroos: "Kom ook eens kijken naar de minder gevestigde namen. Ook met deze aanstormende talenten heb je een topavond."

Ben je jong en sta je liever zelf op de planken? Zone 1380 heeft nog plek voor nieuwe leerlingen. Op zondag 7 september is de laatste gratis proefles en auditie.

Weesp, een schatje van een stadje

Weespers tippen andere Weespers over de leukste plekjes in hun woonplaats

WEESP - In de zomer keren veel Weespers hun woonplaats wekenlang de rug toe. Om deze leegloop een beetje te compenseren, vroegen we een aantal inwoners om 'hun Weesp' in kaart te brengen. Hekkensluiter van deze zomerrubriek is KRO's radio-en televisiepresentator Stefan Stasse. Hij onthult zijn genoegens in Weesp.

KRO-presentator Stefan Stasse uit Weesp. Foto: KRO

Ontspanning
"Helaas bestaat het niet meer, maar café De Oorbel met haar heerlijke terras aan het water was voor mij de fijnste plek om te ontspannen na het werk bij de radio. Café de Natte Krant is echter ook een heel fijn alternatief."

Wandelen
"Samen met Gerrit wandel ik regelmatig vanaf Fort Ossenmarkt over de 's-Gravelandseweg langs de Vecht. Wandelen en een beetje kletsen, ik vind het een heerlijke combinatie."

Winkel
"Weesp heeft een paar prachtige parels in haar binnenstad. Ik noem: drogisterij Van Rheenen, slagerij Van Donk, groenteboer De Bruijn, IJssalon Nelis. Biologische winkel Moen en straks visboer J&J zijn ook enorme aanwinsten in Weesp."

Jozefschool: bemind en onbemind. Foto: Christian Pfeiffer
'Het meisje' van Burney Bavelaar. Foto: Myra May Fotografie
Stasse praat deelnemers van Nacht van Weesp weg bij de start. Foto: André Verheul
Stasse is groot fan van Vity Veltman. Foto: Brian Elings

Gebouw
"De Jozefschool. Ik heb net de film 'Lang leve de Koningin' nog eens bekeken, het gebouw vormt daar een prachtig decor. Het postkantoor is ook zo'n kopstuk in Weesp."

Kunstwerk
"'Het meisje met haar handen op de rug' in De Hogeweyk. Ze staat daar zo mooi. Bewoners vinden het fijn om haar te zien en nu ik na het overlijden van mijn moeder niet meer zo vaak in De Hogeweyk kom, mis ik haar ook."

Terras
"Het terras van Uit&Meer is zelfs met minder mooi weer erg fijn: met een dekentje en kacheltje uitkijken over De Vecht. Bij Toeters&Bellen is het ook heerlijk zitten aan de sluis."

Weesper
"Jan van Proosdij. Tien jaar geleden maakten wij met het radioprogramma 'Op safari in' een portret van Weesp. Zo kwamen we bij Jan de slager terecht. Wat kon hij mooi vertellen over Boudewijn de Groot als vaste klant en over de onderduikers in de winkel op de hoek van het Buitenveer. Ik kom hem nog altijd graag tegen."

Evenement
"Roeien op de Vecht en de rally De Nacht van Weesp zijn mijn favorieten. Bij de rally mag ik de deelnemers wegpraten aan de start: het regent altijd, de auto's zijn prachtig, echt top. Dit evenement verdient meer publiek."

Restaurant
"Aaltje vind ik geweldig met het concept 'oud-Hollands in een nieuw jasje'. En met Vity van Minevitus beseft Weesp volgens mij niet dat het een topkok in haar midden heeft. Wat kan die man ongelooflijk goed koken!"

Straat
"Het Achterom biedt een mooi zicht op de Herengracht."
Club
"Zone 1380 van Sara Kroos. En Weesp mag trots zijn op Lenne Koning en Maartje Ghijsen van De City speelt: dat zijn regisseurs van topniveau."

Lange weg
"De triatlon is dit jaar voor de 25e keer en als ik ooit nog eens mee wilde doen, moest het in deze jubileumeditie zijn. Ik moet erbij zeggen dat ik pas sinds twee jaar zo sportief ben. Vijftig kilo ben ik inmiddels kwijt, ik heb een lange weg achter de rug om dit te bereiken. Ik begon met hardlopen. En nu ook maar meteen die triatlon er achteraan. Het is pittig, ook qua planning met thuis. Maar het gaat me lukken."
Spontane sponsors
"Wat zo leuk is, is dat ik nu al heel veel enthousiasme om me heen merk. Karin Wesselman zei meteen: o meid, dan ga ik je sponsoren. En bij Van der Linden mocht ik een mooie racefiets lenen om mee te trainen. Dat is het mooie van Weesp: het valt op dat ik bezig ben met afvallen en dan krijg je er dit voor terug."

Tips van Marc
"Mijn man Marc doet voor de 20e keer mee. Natuurlijk heeft hij veel tips voor mij. De belangrijkste? Matigen, niet jezelf voorbij lopen. De fietstrainingen doen we soms samen (ja, hij kan mij nog bijhouden), maar ik heb gezegd: ik wil het helemaal zelf doen. Zaterdag deed ik mee aan de achtste triatlon in de Gaasperplas. Het zwemmen bleek meer dan een kilometer, dus langer dan in Weesp. Nou ja, een goede voorbereiding voor volgende week. Van mij mag het nu wel beginnen."

Handig feestprogramma voor in je broekzak

De afsluiter: een vuurwerkshow. Foto: Christian Pfeiffer

WEESP - Vanaf morgen viert Weesp drie dagen lang Sluis-en-bruggenfeest. De weersvoorspelling van WeesperNieuws-weerman Pieter de Blois is niet al te florissant, maar het zal niet de eerste keer zijn dat de weergoden op het laatste moment anders beslissen. Aan het programma zal het in ieder geval niet liggen. Sport en spel, kinderactiviteiten, braderie, hapjes en drankjes en veel, heel veel live muziek. Daarmee moet het iedereen toch lukken om er een mooi weekend van te maken.
Iedere feestdag heeft zo z'n eigen charme. Voor de een is de donderdag favoriet. Met de feestelijke opening, de verenigingenmarkt met alle Weesper verenigingen en de Wild Water Race met lokale teams is deze eerste avond een echte Weesper aangelegenheid. Als je overal bekenden tegenkomt, belandt je vanzelf voor een afsluitend drankje in een café.

De ander kijkt uit naar vrijdag. Dan begint 's middags de braderie, zijn er kinderactiviteiten en is de vrijdagmiddagborrel extra gezellig omdat er overal (live)muziek is. Weer een ander richt zijn pijlen op de zaterdag. Dan begint het feest al 's ochtends vroeg met de vrijmarkt. De hele dag door zijn er leuke dingen te doen en te zien voor het hele gezin, er treden bekende artiesten op en als afsluiter is er vuurwerk.

Je hoeft niet per se een dag te kiezen, ga gewoon elke dag. Dat doen wij ook: weespernieuws.nl wordt doorlopend voorzien van feestnieuws en feestfoto's. Veel plezier!

Foto: Marieke van Veen

DONDERDAG
18.00 uur

Start paalzitten
De Kom van Weesp
18.45 uur
Start ballonnenoptocht
Grote Plein
19.00 uur
Opening feest
Groote Plein
19.00 - 21.00 uur
Wild Water Race
De Kom van Weesp
19.00 - 21.00 uur
?Verenigingenmarkt
Nieuwstraat
19.00 - 00.00 uur
De Muziektuin
Grote Plein
20.00 uur
Master Stu
Café Amstelstroom
20.00 uur
Ramon Beense
Café 't Heertje
20.00 uur
Leroy
't Cathshuis
21.00 - 01.00 uur
Disco Sensation
Café De Natte Krant
21.00 - 00.00 uur
The Wetpaperboys
Café Bijna Thuis
22.00 - 00.00 uur
Yves Berendsen
Café Toeters & Bellen

VRIJDAG
00.00 - 23.59 uur
50 uur paalzitten
De Kom van Weesp
14.00 - 20.00 uur
Braderie
Centrum Weesp
14.00 - 18.00 uur
Kinderspeelstraat
Herengracht
14.00 uur
Dreamcast Band
Café Toeters & Bellen
14.00 - 17.00 uur
Jazzalisiouss
Grote Plein
16.00 - 19.00 uur
Triton-demonstraties
De Kom van Weesp
19.00 uur
Flyboarden in de Kom
De Kom van Weesp
16.00 - 20.00 uur
Bijna Flat 113
Café Bijna Thuis
16.00 - 20.00 uur
The Showbusters
Café 't Helletje
17.00 - 20.00 uur
Ibiza Sensation Flavoured
Grote Plein
18.00 - 19.00 uur
Dries Roelvink
Café Toeters & Bellen
18.00 - 01.00 uur
DJ Reinier
Café Toeters & Bellen
19.00 uur
Ibiza Pool Party
Grote Plein
20.00 - 01.00 uur
Paradise
Café 't Heertje
20.00 - 01.00 uur
Disco met Bob en Eric
Café Bijna Thuis
20.00 - 01.00 uur
Dance Festival
Grote Plein
20.00 uur
Arie Heesbeen
Café Amstelstroom
21.00 uur
Wet T-Shirt contest
Grote Plein
21.00 - 01.00 uur
The Recipe
Café Toeters & Bellen
21.00 - 01.00 uur
Ruud Jansen
Café 't Helletje
21.00 - 01.00 uur
Party Shift
Café de Natte Krant
22.00 uur
Buikdanseres
De Mazzel

Foto: Marieke van Veen

ZATERDAG
00.00 - 20.00 uur
50 uur paalzitten
De Kom van Weesp
07.00 - 12.00 uur
Kindervrijmarkt
Hoogstraat
10.00 - 12.00 uur
Kinderviswedstrijd
Achteromstraat
12.00 - 18.00 uur
Kinderspeelstraat
Herengracht
12.00 - 20.00 uur
Braderie
Centrum Weesp
12:00 - 18:00 uur
Kunstmarkt
Oudegracht
12.30 - 15.00 uur
Touwtrekken
De Kom van Weesp
12.30 - 15.30 uur
Flyboarden
De Kom van Weesp
13.00 uur
Dreamcast
Café Toeters & Bellen
13.00 uur
Popkoor Fun4You
Grote Plein
14.00 uur
Quincy
Café Toeters & Bellen
14.00 - 16.00 uur
Orphan-P
Café de Natte Krant
14.00 - 19.00 uur
Go Dutch Afternoon!
Grote Plein
14.30 uur
Het koor van Weespers
Restaurant La Ruelle
15.00 uur
Django Wagner
Café Toeters & Bellen
16.00 - 20.00 uur
Bijna Flat 113
Café Bijna Thuis
16.00 - 20.00 uur
Duo Heesbeen
Café 't Helletje
16.30 - 17.00 uur
Badeendjes Race
De Kom van Weesp
17.00 uur
New Timeless
Café Toeters & Bellen
17.00-20.00 uur
Hey Mike!
Café de Natte Krant
18.00 uur
Peter Beense
Café Toeters & Bellen
19.00 - 01.00 uur
Dance festival Part 2
Grote Plein
20.00 - 22.00 uur
Tastoo
Café de Natte Krant
20.00 - 01.00 uur
Alle Tijd
Café 't Heertje
20.00 - 01.00
Leroy and friends
Café Bijna Thuis
20.00 uur
Roel & Pascale
Café Amstelstroom
21.00 uur
Finale Wet T-Shirt contest
Grote Plein
21.00 - 01.00 uur
The other side of the cat
't Helletje
21.00 - 01.00 uur
Showtime Band
Café Toeters & Bellen
22.00 - 01.00 uur
DJ Marc de Heer
Café de Natte Krant
22.00 uur
?Vuurwerk De Vecht

Stuur een foto in en win een diner

WEESP - Hoe zie jij het Sluis-en-bruggenfeest? Het WeesperNieuws wil het graag weten. Vandaar de oproep om originele foto's van het feest naar de krant te sturen. De mooiste worden komen in het WeesperNieuws van woensdag 3 september. Insturen kan tot en met zondag 31 augustus naar redactie@weespernieuws.nl.

Met het insturen van je foto kun je ook nog eens een leuke prijs winnen. Alle inzendingen worden door de redactie beoordeeld. De twee mooiste foto's worden beloond met een waardebon van 75 euro voor Ristorante Italiano Selene in de Slijkstraat.

WEESP - Het WeesperNieuws biedt het programma van het Sluis-en-bruggenfeest aan in een handig broekzakformaat. Op die manier hoeft er
niets van het feest te worden gemist.

Hoe werkt het?
Scheur of knip deze pagina uit de krant. Vouw eerst de pagina dubbel en vervolgens langs de vouwlijnen. Op die manier ontstaat een handig meeneemprogramma. In de broekzak, het borstvakje, de handtas: het broekzakprogramma is zo klein dat het altijd mee kan het feestgedruis in. En mocht het programma wat vies zijn geworden, dan kan er altijd een nieuw exemplaar worden gedownload via www.weespernieuws.nl.

Zwemclub Triton volop in actie

Zwemvierdaagse, zwemdemonstraties en waterpoloclinics dagen Weespers uit

Start Zwemvierdaagse in 2013. Foto: Ruth van Kessel

door Ruth van Kessel

WEESP - Volgende week start de Zwemvierdaagse, maar al eerder laat Triton graag aan Weesp zien wat er allemaal gedaan kan worden binnen de Weesper zwemvereniging: zaterdag zijn er zwemdemonstraties in de Kom van Weesp en tijdens de Verenigingenmarkt op donderdag zijn er met een kansspel leuke prijzen te winnen.

Voorzitter van zwemclub Triton, Robert Snel, is er open over: "De zwemvereniging heeft te maken gehad met een dip in het ledenaantal, maar nu kunnen we stellen dat de club weer voorzichtig in de lift komt. Daar heeft de goede samenwerking met het Victoriabad alles mee te maken. Zij attenderen de kinderen die na hun C-diploma verder willen met zwemvaardigheid op onze vereniging en ook signaleren ze de behoefte aan nieuwe activiteiten. Zo denken we erover om te beginnen met zwemlessen aan 45-plussers; het is fijn dat we weten dat die wens er is." Ondanks de voorzichtige groei zijn nieuwe leden meer dan welkom. "Vooral de waterpolotak van onze club kan nieuwe jeugd gebruiken. Daarom starten we na het Sluis-en-bruggenfeest meteen met waterpoloclinics zodat kinderen kunnen kennismaken met deze leuke sport. Opgeven kan donderdag tijdens de Verenigingenmarkt of stuur een mailtje naar waterpolo@triton.nl om je interesse kenbaar te maken."

Samenwerking

De Zwemvierdaagse is een samenwerking tussen Triton en het Victoriabad. Triton-voorzitter Robert Snel: "Het is fijn dat we weer samen met het Victoriabad dingen oppakken. Zo verwijst het zwembad naar ons voor activiteiten die buiten hun pakket vallen en wij maken graag gebruik van de faciliteiten." Waterpolo en zwemvaardigheid vinden in Weesp plaats.

Tijdens S&B geeft Triton weer demonstraties in de Kom. Foto: Christian Pfeiffer

Zwemvierdaagse
De Nationale Zwemvierdaagse wordt in Weesp gezamenlijk georganiseerd door Triton en het Victoriabad. Waren er vorig jaar 114 inschrijvingen, dit jaar hoopt de organisatie dat aantal te overtreffen. Er wordt gezwommen op maandag 1, dinsdag 2, donderdag 4 en vrijdag 5 september. Woensdag is een rustdag. De deelnemers kunnen kiezen uit 10, 20, 40 en 60 banen en starten tussen 18.30 en 20.30 uur. Nicole Joukes coördineert de zwemvierdaagse in Weesp: "Voor bijna iedereen is 10 baantjes een afstand die goed te doen is. Maar zeker wedstrijdzwemmers zullen snel gaan voor zestig banen en vaak zelfs nog meer. Het is naast een sportieve ook een heel gezellige activiteit en voor alle deelnemers wacht een oorkonde en een medaille. Het enthousiasme vorig jaar was groot, dus we hopen op nog meer deelnemers. Voor kinderen vanaf drie jaar regelen we zwemactiviteiten in het kleine bad, dus zeggen dat je geen oppas hebt is geen smoes meer om niet mee te doen, haha."

Net als vorig jaar verbindt de Zwemvierdaagse zich aan een goed doel. Nu kunnen deelnemers zich laten sponsoren voor de Weesper Stichting Semmy. "Deze stichting doet enorm goed werk om geld bijeen te brengen voor onderzoek naar hersenstamkanker bij kinderen. Dat is keihard nodig, daarom dragen wij graag een steentje bij", aldus Joukes. Deelnemers kunnen zich door vrienden, familie, kennissen en buren laten sponsoren. In het zwembad komt een collectebus te staan waarin het sponsorgeld kan worden gedeponeerd.

Deelname aan de Nationale Zwemvierdaagse kost € 6,50 in de voorverkoop en € 8,50 aan de deur. Voorinschrijven kan bij sportwinkel Bijvoet, fietsenwinkel Van der Linden en in het zwembad.

Muziekensemble So What: 'Samen met kinderen vrij bezig zijn met muziek. Niets is leuker dan dat'

Nieuw in Weesp: Stadsherstel introduceert kinderconcerten door So What

Kinderen mogen meespelen met de muzikanten van So What in de Van Houtenkerk. Links zit Cyrille van Poucke.

door Ruth van Kessel

WEESP - Ze doen het al 5 jaar succesvol in De Duif in Amsterdam en vanaf 7 september ook in Weesp: muziekensemble So What geeft concerten voor kinderen vanaf twee jaar. Elke eerste zondag van de maand mogen kinderen en hun ouders luisteren, dansen, zingen, maar ook meespelen met de muzikanten van So What in de Van Houtenkerk aan de Oudegracht.

Initiatiefnemer van deze bijzondere kinderconcerten is Cyrille van Poucke. Zelf musicus en vader van aanstormende talenten pianist Nicolas van Poucke en celliste Ella van Poucke geniet hij enorm van muziek maken met kinderen: "Juist omdat bij de kinderconcerten niets moet, is er ruimte voor creativiteit. Het enthousiasme van kinderen is elke keer weer geweldig om mee te maken."

'Meedoen, klappen, zingen, dansen of lekker luisteren: alles mag'

De kinderconcerten van So What zijn een mengelmoes van theater en muziek, waarbij het accent ligt op klassieke, jazz- en wereldmuziek. Aan de hand van fabels en vertellingen wordt een sfeer gecreëerd die versterkt worden door de gekozen muziek. Het jonge publiek met ouders, grootouders en wie het maar leuk vindt, wordt uitgenodigd om mee te doen. Dat kan door klappen en zingen, maar ook door mee te doen met slagwerk en triangels. Van Poucke: 'Het gaat om het plezier dat er wordt beleefd aan het samen wat neerzetten. Het is heel aanstekelijk en inspirerend om dat samen met kinderen te doen. Helemaal leuk is het als een kind met zijn of haar instrument meedoet met ons." De musicus legt uit hoe dat gaat: "Samen met die kinderen creëren we dan een mooi optreden. Ze moeten zich wel even van tevoren aanmelden via www.sowhatkinderconcerten.nl, want dan spreken we voor het concert met elkaar af wat we gaan doen. Kinderen vinden dit fantastisch: hoe vaak krijg je de kans om met professionele musici op te treden?"

So What bestaat uit een fluitist, twee trompettisten, een trombonist en een contrabasspeler. Vijf jaar geleden begon het ensemble via Stadsherstel met kinderconcerten in De Duif in Amsterdam. Vorig jaar bij de opening door Stadsherstel van de gerenoveerde Van Houtenkerk in Weesp tijdens het Chocoladefestival maakte So What kennis met Weesp. Van Poucke: "Voor Weesp is dit echt iets nieuws. Naast het succes in Amsterdam weten we zeker dat onze concerten hier ook een speciaal plekje gaan veroveren. Wij hebben er in ieder geval zin in."

Vooral kinderen van 4 - 7 jaar voelen zich aangesproken, zo is de ervaring van de muzikanten. Maar ook oudere kinderen kunnen hun hart ophalen aan de muziek. Elke maand heeft een ander thema. September bijt de spits af met het thema water, gevolgd door een dierendagconcert op 5 oktober en het chocoladefestival in november. De concerten zijn van 10.00-11.00 uur. Kaarten kosten € 5,- voor kinderen en € 7,50 voor volwassenen en zijn verkrijgbaar via stadsherstel.nl of aan de kassa in de kerk.

Kerktheater

WEESP - Kees van der Zwaard voert woensdag 10 september in de Grote Kerk een voorstelling over Maarten Luther op. In 'Hier sta ik – dansen en vechten met Maarten Luther' duikt hoofdpersoon Maarten in de spannende, wonderlijke en soms grimmige gedachtenwereld van Maarten Luther. Aanvang: 20.00 uur. Toegang gratis, collecte bij de uitgang.

Protestantse Gemeente
Zondag 31 augustus 10.00 uur
Grote Kerk
M.C. Hage

Zondag 31 augustus 19.00 uur
Grote Kerk
Gereformeerde Bond
P.G. Oskamp

Parochie van Levend Water
Zondag 31 augustus 10.00 uur
H.H. Laurentius en Maria
Magdalenakerk
Eucharistieviering
J. Haen

Dinsdag 2 september 10.00 uur
Kapel
Woord & Communieviering
Liturgiegroep

NPB
Deze week geen dienst

Evangelische Gemeente
Zondag 31 augustus 10.00 uur
OAZ-gebouw
C. Terpstra

Vrijwilligers

WEESP - Voor zorgcentrum Oversingel is de Vrijwilligerscentrale van Versa op zoek naar gastvrouwen met geduld.

Het gaat om mensen die willen assisteren in de huiskamer voor dementerende bewoners. De werkzaamheden bestaan uit hulp bij het ontbijt, de lunch en het diner, koffie drinken met de bewoners, de krant voorlezen en spelletjes doen. Ook brengen en halen van bewoners van/naar leefplezieractiviteiten valt onder deze vrijwilligersfunctie.

Interesse? Bel 410578 of ga langs tijdens het inloopspreekuur op dinsdag tussen 13.30 en 14.30 uur in gebouw Papelaan 99.

donderdag 28 augustus

Steun van Rotary Weesp

De deelnemers van de S&B Verenigingenmarkt op donderdag 28 augustus maken kans op geld van de Rotary Weesp. De club stelt vijf cheques van 500 euro beschikbaar voor ondersteuning van Weesper verenigingen, stichtingen of clubs.

Lessen Muziekschool

Het aanbod van de Gooische Muziekschool uitgebreid. In de Van der Muelen Vastwijkschool, de Terp, Kors Breijer en het clubhuis van de Adelaar worden uiteenlopende muzieklessen gegeven, zowel privé als in groepsverband. In de eerste lesweek zijn gratis proeflessen mogelijk. Aanmelden kan bij de kraam op de S&B Verenigingenmarkt of mail naar Marco@degooischemuziekschool.nl.

Open repetitie

Kamerkoor Camerata Fectionata opent tijdens de S&B Verenigingenmarkt op donderdag 28 augustus vanaf 19.00 uur de deuren van de synagoge voor een open repetitie. Het koor zingt oude en nieuwe muziek van Caldara, Nysted en Pärt.

zaterdag 30 augustus

Openstelling Grote Kerk

De Grote Kerk in de Nieuwstraat is tot en met half oktober elke zaterdagmiddag geopend voor publiek. Van 13.00 tot 16.00 uur kan het gebouw worden bezichtigd en is er een verkoop van tweedehands boeken.

'Ouwehoeren'

Martine en Louise Fokkens komen in Weesp het Sluis-en-bruggenfeest meevieren. De dames (bekend van hun boek en gelijknamige documentaire 'Ouwehoeren') presenteren, verkopen en signeren zaterdag 30 augustus vanaf 13.00 uur hun nieuwste boek bij de braderiekraam van de BoekenArk.

Fortenexcursie

Excursie met vaartocht naar Fort Hinderdam. De excursie start met een rondleiding in en om het fort aan de Ossenmarkt. Daarna volgt een vaartocht over de Vecht langs kringenwethuizen en Fort Uitermeer naar het natuurfort bij Hinderdam. Na afloop vaart u weer terug naar de Vesting Weesp. Voor meer informatie: www.leisurehistory.nl. Voor reserveringen en tickets: VVV Weesp.

Viswedstrijd

De AWHB houdt op de zaterdag van het Sluis-en-bruggenfeest een viswedstrijd voor de jeugd. Verzamelen om 9.30 uur op de Slijkstraatbrug. Het vissen is van 10.00 tot 12.00 uur aan het Achterom.Voor voer zorgt de AWHB, een hengel kan geleend worden. Er zijn leuke prijzen te winnen. Aanmelden via c.trok@hetnet.nl.

maandag 1 september

Deadline lintjesregen

Weespers die een plaatsgenoot willen voordragen voor de lintjesregen in april 2015 moeten dat nog deze week doen. Aanvragen moeten voor 1 september 2014 binnen zijn. Het voorstelformulier is te vinden op www.lintjes.nl. Het ingevulde document en alle gevraagde gegevens kunnen worden opgestuurd naar burgemeester Bas Jan van Bochove, Gemeente Weesp, Postbus 5099, 1380 GB Weesp.

Inloop Seniorweb

Seniorweb houdt elke maandag van 10.00 uur tot 12.00 uur een inloopochtend in De Bibliotheek aan de Oudegracht. De vrijwilligers geven informatie over cursussen en bieden hulp en ondersteuning bij problemen met computers, tablets en smartphones.

Zwemmen voor senioren

Senioren uit Weesp zijn welkom om mee te gaan zwemmen in de Lunet in Naarden. Er zijn nog enkele plaatsen beschikbaar. Het wekelijkse zwemuurtje bestaat 15 minuten vrij zwemmen, 30 minuten gymnastiek onder begeleiding en nogmaals 15 minuten vrij zwemmen. Het vervoer is per bus. Voor aanmelden bel 06 - 20 889232.

Zwemvierdaagse

Triton houdt van maandag 1 tot en met vrijdag 5 september de Zwemvierdaagse in het Victoriabad. De deelnemers kunnen kiezen uit 10, 20, 40 en 60 banen. Starten kan vanaf 18.30 uur. Deelname kost € 6,50 in de voorverkoop en € 8,50 aan de deur. Zie ook pagina 15.

vrijdag 5 september

Prinsenmaandconcert

In september staat de Oude Hollandse Waterlinie in het teken van prins Willem III en zijn tijdgenoten Shakespeare en Bach. In Weesp wordt deze Prinsenmaand gevierd met een Bach-recital, uitgevoerd door Claudine Carmen Roma. Het concert vindt zondag 5 september om 20.30 uur plaats in de City of Wesopa. Kaarten zijn voor 10 euro per stuk te koop via prinsenmaand.nl.

Kinder- en tieneryoga

Sabina Baarsma start vrijdagmiddag 5 september met nieuwe yogalessen voor kinderen en tieners. De lessen worden gegeven in YogaToday. Yoga is fijn voor kinderen die ontspanning nodig hebben. Aanmelden kan via www.jongenyoga.nl.

Beiaardconcert

Beiaardier Auke de Boer geeft vrijdag 5 september een concert op het carillon van de Grote Kerk in de Nieuwstraat. De Boer is beiaardier van het Martini-carillon in Groningen. Een goede luisterplaats is de tuin van Ilona Woltring op Oudegracht 27. Iedereen is welkom. Tip: iets te drinken meebrengen. Aanvang: 18.30 uur.

vrijdag 5 september

Kunstmaat

Zes kunstenaars houden van vrijdag 5 tot en met zondag 7 september een gezamenlijk expositie in de Weesper synagoge. De exposanten zijn familie van elkaar, maar hun werk is heel divers. Te zien zijn onder meer schilderijen, foto's, cartoons, meubels, tassen en multimediakunst. Openingstijden: vrijdag van 17.00 tot 21.00 uur, zaterdag van 11.00 tot 17.00 uur en zondag van 11.00 tot 17.00 uur.

Opening Theaterpand

Zone 1380 en Theaterpand Weesp vieren vrijdag 5 september de opening van het nieuwe seizoen met een gratis preview. Zie pagina 5.

woensdag 27 augustus

Rode Kruis Soos

Het Rode Kruis houdt woensdag 27 augustus een ouderensoos op Papelaan 99. Belangstellenden kunnen tussen 13.30 en 15.30 uur binnenlopen voor een kopje koffie, een praatje en een spelletje. De entree bedraagt € 2,-.

Mamacafé

Moeders, vaders en hun jonge kinderen kunnen elkaar woensdag 27 augustus ontmoeten in De Bibliotheek. Het Mamacafé is bedoeld om ervaringen uit te wisselen en nieuwe contacten op te doen. Van 10.00 tot 11.30 uur. Gratis entree.

donderdag 28 augustus tot zaterdag 30 augustus

Sluis-en-bruggenfeest

Weesp viert drie dagen feest. Er is voor iedereen wat leuks te doen: kinderactiviteiten, wedstrijden, livemuziek, een braderie en een vrijmarkt. Het complete programma is te vinden op pagina 13.

vrijdag 29 augustus

Nieuw seizoen KGW

De Kreatieve Groep Weesp start met het nieuwe lesseizoen. Informatie over het aanbod is donderdag 29 augustus te krijgen op de S&B Verenigingenmarkt. Men kan zich dan ook inschrijven.

zondag 31 augustus

Open dag YogaToday

YogaToday houdt zondag 30 augustus een open dag met gratis lessen. Binnenlopen kan tussen 9.30 en 18.00 uur in de vertrouwde locatie aan de Achtergracht 16 en de nieuwe locatie aan het Achterom 2. Bezoekers kunnen meedoen aan onder meer Pilates, Vinyasa Flow Yoga, Aerial Yoga, Qigong, mindfulness en meditatie. Een overzicht met tijden is te vinden op www.yogatoday.nl.

woensdag 3 september

Biodanza

Een nieuw seizoen biodanza gaat weer van start. Biodanza is een combinatie van muziek, dans en contact. Het heeft een ontspannende werking. Het is elke woensdagavond in basisschool de Triangel en start om 20.00 uur. Aanmelden via info@biodanzametmarlie.nl / 06 24617030.

donderdag 4 september

Alzheimercafé

Het Weesper Alzheimercafé van donderdag 4 september staat in het teken van domotica: huisautomatisering die het mensen mogelijk maakt zo zelfstandig mogelijk te wonen. Nicoline Valk-de Rijk vertelt over de mogelijkheden. Locatie: Hart van Weesp. Aanvang: 19.30 uur, inloop vanaf 19.00 uur. Koffie en entree gratis.

zondag 7 september

Triatlon

Het mooiste en grootste Weesper sportevenement wordt dit jaar gehouden op zondag 7 september. Naar verwachting wagen zo'n 400 deelnemers zich aan zwemmen, wielrennen en hardlopen door Weesp. De finish is op het Groote Plein voor het stadhuis.

Gezocht: lieve oppasoma voor onze 2 dochters (van 6 en 8) voor ma- en do-middag op IJburg. Interesse? Bel
06-51249208 (yvonne)

Op donderdag 4 september start in De Kazerne in Muiden weer Gymnastiek voor ouderen. Om 10.15 - 11.00 uur en om 11.15 – 12.00 uur zijn nog enkele plaatsen vrij. Kom een eerste keer vrijblijvend meedoen. Info: 035-6944894 of j.stenvers@ziggo.nl

TANDPROTHETISCHE
PRAKTIJK WEESP

Theo Nuyens
Kunstgebitten en reparaties
klaar terwijl u wacht
(ind. mogelijk)
E. du Perronstraat 38
1382 SZ Weesp
Tel.: 0294-418722

SCOOTERS Nieuw & gebr. scooterdumper.nl. Vespa en Piaggio met hoge korting uit voorraad ! Reparatie / onderhoud / verzekeringen / scooterlease / accessoires. Bloemendalerweg 41a Weesp 0294-414108 / 06-12868539 info@scooterdumper.nl

Gezocht: Nederlandse babysit (16 jaar of ouder) die af en toe (geen vaste dag) op onze dochter van 2 kan passen. Ook 's avonds. Ervaring met babysitten op peuters is een vereiste, 6 euro per uur. Bel 06-28478768

Voor baby & peuter
LANNEKE

kraamcadeaus/verzorging
speelgoed/kleding
Nieuwstraat 39 Weesp
naast het gemeentehuis

Broeken
Ook in Bandplooi, Omslag
Kapelstr. www.nr14bussum.nl

Sound of Crystals en Astarei werken samen om jou te laten ontspannen en je dichter bij jezelf te brengen. Kristaltherapie, chronische pijnbestrijding, regressietherapie kaartreadings en mediumconsult. Tel.: 06-13801899
info@soundofcrystals.nl

OPEN DAGEN INDOOR SKIBAAN ROCK STEADY BUSSUM 30-31 augustus en 13-14 september van 13.00-17.00 uur. Diverse kortingen op ski- en snowboardlessen. Kom langs en probeer het zelf.
Zanderijweg 12-14 Bussum 035-6925000
www.rocksteady.nl.

Vrouw zoekt werk in de huishouding met strijkwerk. 7 jaar ervaring en met goede ref. Mevr. Femke € 8.50 p/u.
Tel.: 06-13776574

Te huur: Kantoorruimtes in kleinschalig verzamelgebouw. Units van 18 en 24,5 m2. Prijs vanaf € 350 excl. BTW. COMPLICITY - Weesp - 0294 484 620
www.complicity.nl

Krijgt u familie op bezoek?
En heeft u niet genoeg ruimte of u hecht aan uw privacy?
Bed and Breakfast
De Roskam in Weesp
06-55334804 of
www.bedandbreakfast.nl

TE HUUR in Muiden (nabij het Muiderslot)
Diverse kantoor unit's v.a. 40 m² op unieke locatie
aan de haven info
06-47357916 – 06-55165751

FOTOWORKSHOPS bij LIDA VERSTEEGEN, start half september, nog plaats op maandag en woensdagavond. info: www.lidafoto.nl of
06-41668511

MOTORFIETSEN te koop
GEVRAAGD
alle merken en
bouwjaren. Defect of lang
stilgestaan geen bezwaar.
Direct gehaald, betaald en
gevrijwaard. 06-25418595

Ik ben op zoek naar een leuke stenen tafel van Manu, Poulsen of Kingma. 06-43176017

Nieuwe Biodanzacursus start op 3 september. Info:
www.biodanzametmarlie.nl

Op zoek naar een dj voor uw knalfeest? Mail/kijk op: (info@)GO-Products.nl

Expositie Kunstmaat 6 exposanten 5,6,7 sep. Synagoge toegang gratis

NIEUW: HEALING YOGA - Spectaculaire resultaten! www.prismacoaching.com

Gedipl. pedicure ook diabetes/reumapatiënten. Jan Tooropstraat 3. Tel.: 06-54 74 08 47

Nazomeren in Bourgogne. Te huur: luxe 6-pers. huis sully.nl 06-43285650

TE KOOP: Opnieuw te bekleden 3-zits Gelderlandbank + 2 fauteuils van Jan des Bouvrie met certificaat.
€ 350,- Tel.: 06-40376750

Het heien gaat maar door

Veel belangstelling voor animatie nieuwe A1

Nieuw: scherm van zeecontainers om geluidsoverlast te beperken. Foto: Christian Pfeiffer

door Christian Pfeiffer

WEESP - Meer dan drieduizend Weespers namen de afgelopen week de moeite om op WeesperNieuws.nl een virtueel ritje over de nieuwe A1 te maken. De computersimulatie was het best belezen online bericht van de afgelopen week. Tijd voor een update bij de bouwput.

In de Bloemendalerpolder gaat het heien voor het nieuwe aquaduct onverminderd door. Om de geluidsoverlast zo veel mogelijk te beperken heeft aannemer SAAone een aantal maatregelen genomen. Bij sommige heistellingen wordt gebruik gemaakt van een metershoog geluidsscherm dat om de hei-installatie heen wordt gezet. Een kraan houdt het scherm omhoog. Tussen het heien en de rest van de Bloemendalerpolder is de afgelopen weken een muur van zeecontainers neergezet om de overlast zo veel mogelijk te beperken.

Bij knooppunt Muiderberg eerste heipalen de grond in

Toch is het heien goed hoorbaar. Rijkswaterstaat vraagt om nog even geduld te hebben: in de lente van volgend jaar moeten de duizenden heipalen in de grond zitten om het nieuwe aquaduct te ondersteunen.

Lange Muiderweg
Aan de Lange Muiderweg wordt ondertussen al druk gegraven. Het contrast kan niet groter: een simpele damwand scheidt daar het water van de Vecht met de bouwput die al meters lager ligt en waar werklieden aan het werk zijn. Een mooi inkijkje voor wie de omvang van het project wil zien.

Amsterdam-Rijnkanaal
Bij het kanaal wordt al hard gewerkt voor de nieuwe brug die daar komt te liggen voor de verbrede verbindingsboog van de A9 met de A1. Weer een nieuwe brug, die naast de A1-brug komt te liggen die pas enkele jaren geleden werd verbreed.

Muiderberg
Bij Muiderberg gaan ondertussen de eerste heipalen de grond in voor het nieuwe knooppunt met de A6. Ook daar komen nieuwe viaducten en als klap op de vuurpijl een enorme nieuwe spoorbrug die weer over het knooppunt heen gaat. De buurt is daar minder blij mee.

2020
Het werk is pas in 2020 af. Tot die tijd moeten we het doen met die animatie van Rijkswaterstaat. Die is te vinden op WeesperNieuws.nl.

Mario Rijnsburger laat FC Weesp aanvallender speler

Plaats bij de bovenste vijf is reële doelstelling

Trainer Mario Rijnsburger wil dat FC Weesp dit jaar al vroeg de tegenstander onder druk zet. Yannick uit den Boogaard

FC WEESP - Met een meer aanvallende speelstijl verwacht FC Weesp dit jaar in de tweede klasse successen te boeken. De opdracht komt van Mario Rijnsburger, vorig jaar assistent en dit jaar de hoofdtrainer. "Ik wil graag verzorgd voetballen en ik denk dat we daar de mogelijkheden voor hebben."

Rijnsburger is de eerste Weesper die aan het roer staat bij het eerste van FC Weesp. Hij kent de club door en door, zelfs nog als speler. Rijnsburger was een sierlijke speler die het liefst voor de voetballende oplossing koos. Dat wil hij terugzien in zijn elftal. "We gaan dit jaar iets anders spelen, met drie spitsen. Dat betekent iets aanvallender dan vorig jaar. De veldbezetting wordt daardoor anders. We willen iets 'hogerop' verdedigen. Dat betekent sneller druk zetten, het liefst al op de helft van de tegenstander. Zo zetten we de tegenstander onder druk en dicteren wij het tempo. Dat lijkt mij een beter plan dan dat we de tegenstander lekker in hun spel laten komen. Deze speelwijze is volgens mij dé manier om met deze selectie het meeste succes te boeken", aldus Rijnsburger op Radio Weesp.
De tegenstanders zijn dus gewaarschuwd: FC Weesp klapt er dit seizoen vol op. In de voorbereiding op het seizoen leverde dat een klinkende 3-0 zege op tegen BFC uit Bussum, de eindstand was bij rust al bereikt. De speelwijze brengt ook een risico met zich mee. "De achterhoede speelt met meer ruimte in de rug, dus verdedigend moeten we ook iets anders staan. Als we de afspraken daarover goed nakomen, is deze ploeg zeker in staat dit spel uit te voeren."

Top vijf
FC Weesp eindigde vorig jaar als zesde in de tweede klasse. Gezien het succesjaar daarvoor, waarin het kampioenschap en de promotie net werden misgelopen, kwam dat over als een teleurstelling. De wisselvalligheid net na de winter brak de ploeg vorig jaar op. Dit jaar is een plaats bij de eerste vijf een reële doelstelling, misschien de nacompetitie. Promotie naar de eerste klasse is een doelstelling voor de langere termijn. Rijnsburger: "Gezien de potentie in deze groep geloof ik dat er mogelijkheden zijn een keertje die eerste klasse te halen. Maar niet dit jaar. Er zijn zes nieuwe ploegen, we moeten afwachten hoe de sterkte van deze poule is." Bovendien moet Rijnsburger nieuwe spelers inpassen. Er stromen drie spelers door vanuit de eigen jeugd. Daarnaast zijn Jelle de Wild van TOG, Marwin Samseer van Zeeburgia en Ayrton Walker van Kennemers naar FC Weesp gekomen. Daar staat het vertrek tegenover van Jasper Spanjerberg (SDO), Mark Heeres (Waterwijk) en Tim Visser (gestopt).

Jasper Spanjerberg, Mark Heeres en Tim Visser vertrekken

De competitie begint voor FC Weesp op 7 september met een thuiswedstrijd tegen Houten.