MuiderNieuws

20 september 2017

MuiderNieuws 20 september 2017


Gooise Meren sneller duurzaam


GOOISE MEREN Er moeten snel meer stappen worden gezet om aan de slag te gaan met het verduurzamen van de gemeente Gooise Meren. Dat stelt het gemeentebestuur. Er werd onlangs een 'versnellingsagenda' vastgesteld.

Toen het gemeentebestuur anderhalf jaar geleden aantrad had het veel duurzame plannen, maar veel plannen kwamen tot nu toe niet van de grond. Dat moet nu anders gaan. De afgelopen maanden hebben ongeveer honderd ondernemers, maatschappelijke organisaties, ambtenaren en bewoners van de gemeente Gooise Meren gewerkt aan een actieplan voor een duurzamere gemeente. Het heeft de naam 'Samen Sneller Duurzaam' gekregen.

Het project heeft tot nu toe negen concrete plannen opgeleverd waar meerdere werkgroepen mee aan de slag gaan. De plannen worden morgen (donderdag) gepresenteerd in de werkplaats van Bouwmensen Gooi en Vechtstreek aan de Parallelweg in Bussum.

Extra budget voor sport en bewegen

GOOISE MEREN Er wordt extra geld apart gelegd voor sport en bewegen. Dat meldt de gemeente. Het geld kan worden besteed aan het stimuleren van sport en bewegen, maar ook aan sportaccommodaties.

Het gaat om een bedrag van 180.000 euro voor komend jaar. Voor de jaren daarna gaat het om een bedrag van 260.000 euro. Het bedrag komt boven op het al bestaande sportbudget.

De gemeenteraad praat vanavond (woensdag) over de sportnota met plannen voor de komende jaren. Het plan geldt voor de hele gemeente. Bussum had al een sportnota, Naarden en Muiden geen.

Een jaar later: oude snelweg helemaal weg

Foto: Sjoerd Stoop

MUIDEN Je kunt je het nauwelijks nog voorstellen, maar een jaar geleden reden we op deze plek nog met honderd kilometer per uur over de snelweg naar Amsterdam. Nu wordt er nog steeds hard gewerkt om de oude snelweg en parallelweg weg te halen. Meerdere keren per dag komen er grote zandauto's langs om zand en andere troep af te voeren.

Fusie met Weesp

Foto: Bob Awick

Gemeente Weesp is welkom bij Gooise Meren. Dat was de eindconclusie van de inwonersbijeenkomst in het gemeentehuis in Bussum.

5

Van de lezers

Van de lezers

Verkeer wijk Zuid

Met stijgende verbazing lees ik de reactie van de heer Daan van den Wall Bake betreffende de verkeerssituatie in de wijk Zuid 2. Zelf aangevende dat hij niet in de wijk woont, meent hij de mening te moeten ondersteunen van de heer Bernard Goodall, die ook niet woonachtig is in deze wijk. Beste Daan, nooit heb ik jou per auto de wijk zien doorkruisen, alleen per fiets en bromfiets. Wellicht kunnen wij samen eens per auto door deze wijk rijden? Beste Bernard, ook jou heb ik hier nooit gezien. En beiden wonen jullie niet in deze wijk. Ook voor jou: rij eens mee? Ook las ik het argument dat de wijk met de nieuwe situatie niet bereikbaar zou zijn voor vrachtwagens. Beter toch dat een vrachtwagen de wijk niet in kan dan dat deze er niet meer uit kan? Wat zou het toch fijn zijn als er naar bewoners van de wijk wordt geluisterd en niet naar betweters die elders wonen. Het mag duidelijk zijn dat er door een echte deskundige naar de situatie is gekeken en deze deskundige heeft bepaald dat de huidige situatie zeer onduidelijk en onlogisch is.
Henk Portengen

Clubhuis AWHB

Mooi hoor, een dergelijk nieuw clubhuis voor alle 2200 leden van de Algemene Weesper Hengelaars Bond. Mooi is het zeker, maar voor alle leden? Het clubhuis is nu enkel en alleen toegankelijk voor het selecte gezelschap dat een sleutel bezit. 'Besloten clubhuis' zou daarom een betere benaming zijn. Een clubhuis dient door alle leden voor ontspanning te kunnen worden gebruikt en moet een plaats zijn waar alle leden elkaar kunnen ontmoeten, men even kan schuilen voor de regen etc. Dus niet alleen een plaatst voor de leden (baronnen) van het bestuur en hun vrienden daaromheen. Het oude clubhuisje was altijd open en daar kon iedereen terecht om even te schuilen of te rusten. Het was daarmee ook een ontmoetingsplaats voor (oudere) leden. Dat sociale aspect is weg, zelfs het oude 'leugenbankje' moest uit het zicht verdwijnen. Op de foto in de krant zijn weinig leden te zien bij de opening; hebben de leden wel een uitnodiging gehad of was dit alleen maar voor een select groepje genodigden? Alles waar iedereen voorheen eenvoudig gebruik van kon maken zit nu achter slot en grendel. Zo ligt de kar waarop je je buitenboordmotor mee kon vervoeren met een ketting op slot. En de kar waarmee men de bootjes voorheen uit het water haalde ligt nu ook aan de ketting. Hetzelfde geldt voor een oude gereedschapskist waar een tangetje en een schroevendraaier in zaten die je kon pakken bij calamiteiten, ook dit staat nu achter slot. Nee, voor mij is het niks, geef mij onze oude, gezellige, vissershut maar weer terug.
Peter Griffioen

Druivendief

Vorige weekend zijn wij terug gekomen van vakantie en de blauwe druiven hingen met grote trossen en bijna rijp. Het was een goed druivenjaar en ik verheugde mij erop om weer druivengelei te maken. Afgelopen week was het niet zulk goed weer en ik wilde ze dit weekend gaan plukken. Tot mijn grote verbazing waren er geen druiven meer. In eerste instantie dacht ik: de vogels zijn wel heel snel geweest? Maar dan zou je de trossen nog zien hangen en de waren er ook niet meer. Ze zijn gewoon afgeknipt. Verbijsterd bleef ik achter met het gevoel dit kan toch niet waar zijn. Ik woon hier nu bijna 25 jaar en heb al zeker 15 jaar druivenranken. Dit is nog nooit eerder gebeurd. Wil de druivendief zich melden! Iedereen mag hier altijd proeven en ik deel ook geregeld uit, maar een heel druivenstruik leeg knippen, nee dat gaat echt te ver.
Louky Schöne

Herindeling

Enige jaren geleden beschouwde de rechtsvoorganger van de gemeente Gooische Meren ons weespers als bijna melaats. Fuseren met Weesp was het meest foute besluit dat genomen zou kunnen worden. Nu blijkt dat Weesp niet het slechtste jongetje uit de klas is, en misschien weleens de aanzienlijke gaten van Gooische Meren kan dichtlopen, zijn we in ene van harte welkom. De burgemeester van Gooische Meren stelt dat het van economisch belang is. Maar in wiens economische belang dat dan is zegt hij er niet bij. Gooische Meren heeft aanzienlijke financiële problemen en ziet in het rijke Weesp in ene de oplossing. Bussum en Naarden vergrijzen in rap tempo en zien in Weesp de kip met de gouden eieren. Het lijkt mij van het grootste belang dat onze volksvertegenwoordigers zich geen rad voor de ogen laten draaien en de zaak nog eens goed overwegen. Het lijkt erop dat we nu, nu blijkt dat we de ontwikkeling van de Bloemendalerpolder goed aanpakken en door de provincie als volwaardig worden beschouwd, misschien onze oren niet naar het armlastige Gooische Meren moeten laten hangen, maar het aanbod van Amsterdam eens goed moeten doorlezen.
Michel van Gemert

Weerbericht

Overwegend droog, zonnige perioden, in de nacht mist

De maand september is tot dusver uitermate wisselvallig en nat verlopen. Aan het buiencircus komt deze week echter drastisch een einde, tegelijk met de start van de astronomische herfst. Dit dankzij de ontwikkeling van een Scandinavisch hogedrukgebied met een uitloper over onze omgeving. De stroming wordt (zuid)oostelijk met aanvoer van droge continentale lucht.

Donderdag en vrijdag

Zowel donderdag als vrijdag is het vrijwel overal droog. Er zijn enkele wolkenvelden en in de nacht kan op meerdere plaatsten mist ontstaan, wat in de ochtend oplost. Er is vervolgens ook ruimte voor zonneschijn. Het is rustig herfstweer met een meest zwakke tot matige zuidelijke wind. De nachtelijke minima liggen rond 10 graden. In de middag wordt het circa 18 graden.

Het weekeinde

Voor zaterdag en zondag wordt droog weer verwacht. In de nacht en vroege ochtend kan mist ontstaan. In de loop van de ochtend en middag zijn er zonnige perioden. Er staat weinig wind en een zwakke tot matige, naar zuidoost draaiende wind. In de nacht daalt het kwik tot rond 8 à 9 graden. In de middag is het aangenaam bij een oplopende temperatuur tot circa 20 graden.

Weetje

Op 22 september om 22.02 uur gaat de astronomische herfst van start. Dag en nacht duren dan overal op aarde even lang. Tot dusver is in september ruim 130 mm neerslag gevallen, tegen 70 mm normaal. Vorig jaar was september juist kurkdroog met slechts 16 mm over de gehele maand. Het lijkt erop dat met de herfst op de kalender nu een droge periode van start gaat.

Mijlpaal voor SC Muiden: officiële opening sportpark

De volgende stap is het bouwen van een sportzaal

Eindelijk is het zover. Na een ingrijpende verhuizing en flink klussen aan het clubhuis wordt Sportpark Bredius zaterdag officieel geopend.

De gloednieuwe voetbalvelden op de Brediusgronden. Foto: Sjoerd Stoop

MUIDEN Met een officiële receptie ter ere van de opening van het nieuwe clubhuis sluit SC Muiden een lange periode van onzekerheid hopelijk voorgoed af.

De club verhuisde in september naar haar nieuwe stek en nadat er een nieuw clubhuis was geregeld en er deze zomer ook nog een kunstgrasveld bij kwam, kan de club weer vooruitkijken. Penningmeester Frank Blonk: "We leggen op dit moment de laatste hand aan het clubhuis." Voor zaterdag prijkt in ieder geval ook de naam van de sportclub op de gevel van het voormalige paviljoen Strandzuid dat de club op de kop had weten te tikken. Het nieuwe clubhuis markeert een nieuw begin, waarbij de club hoopt het ledental weer te kunnen laten groeien en naast voetbal, tafeltennis, zaalvoetbal en handbal ook andere sporten te kunnen aanbieden.

Komst sportzaal

'Op het kunstgrasveld kan het hele jaar gevoetbald worden'

Waar ze ook erg naar uitkijken is de komst van een sportzaal bij de nieuwe locatie. Die hangt nauw samen met de vestiging van de brede school in de nieuwe wijk De Krijgsman. Voor die school worden twee sportzalen gebouwd en één daarvan wordt dus bij Sportpark Bredius gebouwd. "De thuiswedstrijden voelen dan echt als thuis", aldus Frank.

KNSF terrein

De lange weg naar een nieuwe plek voor SC Muiden begon tien jaar geleden met een eerste brief over de plannen voor het KNSF-terrein, waardoor SC Muiden het veld moest ruimen. Een flink aantal leden liep de afgelopen jaren weg omdat niets meer zeker was. De club hoopt dat er nu weer groei komt in het aantal leden.

"Misschien kunnen we dan ook weer meedoen met een eerste team in de vierde klasse", blikt de penningmeester enthousiast vooruit. Hij verwacht in ieder geval wel dat er meer animo zal zijn voor zaalvoetbal nu er dicht bij huis binnen gevoetbald kan worden.

De penningmeester is uiteindelijk dus wel blij met de nieuwe stek. "De manier waarop alles is gegaan verdient niet de schoonheidsprijs, maar deze nieuwe plek voelt wel goed. En ja, we kunnen minder velden kwijt, drie in plaats van vier, maar we hebben nu wel een kunstgrasveld. Daar kan het hele jaar op gevoetbald worden, dus dat geeft meer mogelijkheden."

Grote Club Actie

De receptie is zaterdag van 17.00 tot 19.00 uur en vooraf is de jeugd al actief met een aantal sportactiviteiten. De Grote Club Actie wordt dan ook afgetrapt en om half zes houdt wethouder Hendrik Boland een praatje. "We hopen met de officiële aftrap van de Grote Club Actie de finishing touch van het clubhuis mogelijk te maken", aldus Frank. Het budget dat de gemeente beschikbaar heeft gesteld is nagenoeg op. En hoewel er flink bezuinigd is op personele kosten - veel leden hebben vrijwillig de handen uit de mouwen gestoken - is er nog geld nodig voor raambekleding en dergelijke.

Petitie Tergooi Blaricum naar Kamer

REGIO De Tweede Kamer krijgt op 26 september 10.000 handtekeningen overhandigd van de actiegroep Tergooi Blaricum moet open blijven.

Peter-Jan Schatens kreeg vorige week het goede nieuws dat hij dan de opgehaalde handtekeningen mag overhandigen aan de Tweede Kamer Commissie Zorg. Tergooi gaat het ziekenhuis in Blaricum op termijn verkopen. In Hilversum wordt een nieuw ziekenhuis gebouwd dat vanaf 2021 de acute zorg overneemt.

Daarna kwamen er diverse acties tot stand. Zo werd er begin maart bij het ziekenhuis geprotesteerd om bezoekers hiervan bewust te maken. Peter-Jan Schatens startte vervolgens de handtekeningenactie.

Crailo kost 33,2 miljoen

GOOISE MEREN De gemeenten Hilversum, Gooise Meren en Laren nemen het voormalige defensieterrein Crailo over van de provincie Noord-Holland voor het astronomische bedrag van 33,2 miljoen euro.

De overdracht van de gronden is uiterlijk op 31 december dit jaar.

De drie gemeenten willen het gebied herontwikkelen. Er moeten (ongeveer 500, waarvan een derde sociale) woningen en (grote en kleine) bedrijven komen. Ook gaat een deel 'terug naar de natuur'. Wethouder Wimar Jaeger van Hilversum benadrukt dat - hoewel het om een fors bedrag gaat - de miljoenen (door de verkoop van grond aan toekomstige bewoners) weer terug in de drie gemeenteladen komen. "Het is geen koopje, maar als je kijkt naar de businesscase ziet het er goed en vertrouwenwekkend uit", aldus Jaeger.

'Weesp van harte welkom'

Inwoners Bussum, Naarden en Muiden positief over fusie met Weesp

Inwoners van de gemeente Gooise Meren spreken zich positief uit over een bestuurlijke samenwerking en vervolgens fusie met Weesp.

Burgemeester Han ter Heegde wijst de bewoners van Gooise Meren op de voordelen van een fusie met Weesp. Foto: Bob Awick

BUSSUM De gemeente Weesp is van harte welkom bij Gooise Meren. Dat was de eindconclusie van de vorige week gehouden inwonersbijeenkomst in het gemeentehuis in Bussum. Eerder sprak het burgerpanel zich al positief uit over nauwe samenwerking en fusie. Burgemeester Han ter Heegde is blij met de uitkomst, maar wees erop dat Amsterdam ook graag in zee wil met Weesp.

Aan het burgerpanel namen 2170 bewoners van Gooise Meren deel. 1064 van hen deden mee aan de enquête over samengaan/fusie van Gooise Meren en Weesp. Een ruime meerderheid van het panel was daarover zeer positief. De meer dan honderd aanwezigen op de bijeenkomst in Bussum staken niet onder stoelen en banken dat een samengaan/fusie met Weesp een positieve versterking betekent voor Gooise Meren. Liefst 95 procent van de aanwezigen stemde dan ook voor.

'Mooie gemeente met veel werkgelegenheid en bouwgrond'

De gemeenteraad van Gooise Meren neemt vanavond een standpunt in. De uitslagen van enquête en inwonersbijeenkomst worden meegenomen in dat besluit. De raad van Weesp hakt op 9 november de knoop door over met wie zij in zee gaat: Gooise Meren óf Amsterdam.

De deelnemers aan de enquête en bijeenkomst kwamen vooral uit Bussum en Naarden, maar ook enkele tientallen bewoners van Muiden/Muiderberg waren van de partij. Er werden groepen gevormd die thema's behandelden die Weesp belangrijk vindt bij een gemeentelijke fusie, zoals dienstverlening en veiligheid, gemeentelijke lasten en financiën, wijkgericht werken, bestuurscultuur en openbare ruimten, wonen en duurzaamheid en economie/werkgelegenheid. De deelnemers steunden de Weesper waarden en wensen volledig. Er werd niet moeilijk over gedaan. "Bussum, Naarden en Muiden hebben na de fusie hun eigen identiteit niet verloren en dat zal ook gelden voor Weesp", zei een deelnemer. Andere reacties: "Kijk naar de kansen en niet alleen naar de risico's van een fusie", "De verschillen zijn juist de kracht: Gooise Meren en Weesp vullen elkaar mooi aan", "We moeten Weesp omarmen. Het is een mooie gemeente, met veel industrie en werkgelegenheid en ook met veel bouwgrond. Allemaal winstpunten" en "Met Weesp wordt Gooise Meren een grote gemeente die een vuist kan maken als dat nodig mocht zijn."
Naarder Jan Weerdenburg: "Ik zal een gat in de lucht springen als Weesp voor Gooise Meren kiest. Als Weesp fuseert met Amsterdam dan zal dit een historische fout zijn. Naarden, Muiden en Weesp is een drie-eenheid, historisch gebouwd om Amsterdam te verdedigen." En D66-raadslid Theo Fambach zei: "Ik moet er niet aan denken dat straks Amsterdam aan de grens van Gooise Meren ligt." Hij vindt het een groot verlies voor de regio als Weesp kiest voor de hoofdstad. D66 is overigens voor één grote Gooistad.

Ook burgemeester Han ter Heegde van Gooise Meren zou het voor de regio een nederlaag vinden als Weesp voor Amsterdam kiest. De kans daarop is volgens hem op dit moment fiftyfifty. "Er is voor ons dus nog flink wat werk aan de winkel om dat beeld te veranderen."

Gooise Meren ontstond in 2016 door het samengaan van Bussum, Naarden en Muiden. Weesp wilde aanhaken, maar werd toen door Bussum buitengehouden.

Wethouder Van Meerten stopt

Van Meerten stopt na de verkiezingen. Foto: Bob Awick

GOOISE MEREN Wethouder Miriam van Meerten (VVD) houdt er na de gemeenteraadsverkiezingen mee op. De Naardense keert niet terug als raadslid of wethouder.

Van Meerten geeft aan het tijd de vinden voor een nieuwe uitdaging en ze wil meer tijd aan haar gezin besteden. "Als je zoals ik elf jaar actief bent in de lokale politiek is het altijd een afweging of je je weer verkiesbaar stelt voor een nieuwe periode van vier jaar. Ik heb er goed over nagedacht en ben tot de conclusie gekomen dat ik in deze fase van mijn leven toe ben aan een nieuwe professionele uitdaging en voorts meer tijd aan mijn gezin wil besteden", zo laat ze officieel weten. Van Meerten heeft elf politieke jaren achter de rug. Vanaf 2006 was ze eerst raadslid voor de VVD van Naarden. Daarna werd ze fractievoorzitter en vervolgens ook wethouder. Na de fusie werd ze namens de VVD wethouder en locoburgemeester van Gooise Meren. Van Meerten: "Het was een mooie en leerzame tijd. Het voelt nu als een goed en natuurlijk moment om er een punt achter te zetten. We zijn gefuseerd, de nieuwe gemeente staat solide en er kan op een goed fundament verder gebouwd worden. Uiteraard ga ik mijn periode als wethouder tot de gemeenteraadsverkiezingen goed afmaken."

De VVD laat weten begrip te hebben voor de keuze van Van Meerten, maar betreurt deze ook. De VVD moet nog praten over een opvolger van Van Meerten.

Miriam van Meerten is de tweede wethouder die het na deze 'regeerperiode' wel welletjes vindt. Eerder deze maand maakte ook CDA-wethouder Marleen Sanderse al bekend na de gemeenteraadsverkiezingen te stoppen. Haar besluit heeft te maken met problemen met haar gezondheid.

Sportpark FC Weesp helemaal rookvrij, welke andere sportclubs volgen?

Steeds meer stemmen voor rookverbod op sportaccommodaties

Een sigaretje roken op een sportpark, is dat nog wel wenselijk? Voetbalclub FC Weesp komt met een algeheel rookverbod. Goed voorbeeld of betutteling?

Roken op het sportpark van FC Weesp mag vanaf nu niet meer. Fotomontage: Sjoerd Stoop

WEESP Voetbalclub FC Weesp besloot eerder deze maand over te gaan tot een rookverbod voor de gehele accommodatie. Binnen en buiten is roken verboden met als argument: de jeugd niet willen confronteren met de rookgewoonte. Hoe pakken de andere sportclubs in Weesp dat aan?

FC Weesp is de eerste Weesper club met een algeheel rookverbod. Zonder slag of stoot ging het niet, want onder de leden is er een stevige discussie over opgelaaid. Toch zette het bestuur door, in het belang van de jeugdleden. Niet alle sportclubs in Weesp nemen daar een voorbeeld aan, zo blijkt uit onze rondgang.

Bij handbalclub We Have aan de 's-Gravelandseweg is het clubhuis vanzelfsprekend rookvrij en voor de deur mag je ook geen sigaretje opsteken. Langs het veld mag dat wel. En de kans dat dat gaat veranderen is niet groot. "Het speelt momenteel amper", zo laat WeHave-bestuurder Edwin Hoving weten. "We laten een eventueel verbod over aan onze leden. Als de leden vragen of we met zo'n rookverbod kunnen komen, dan zullen we daar vanzelfsprekend over nadenken. Maar we hebben er nog geen vragen over gehad." Het besluit van FC Weesp noemt Hoving 'een beetje betuttelend'. "We slaan met z'n allen een beetje door als het gaat om het aan banden leggen van roken en alcohol. Je kunt ook op andere manieren rekening houden met rokers en niet-rokers. Aan de andere kant: een rookverbod is nou eenmaal een maatschappelijke ontwikkeling."

Argus denkt na

Korfbalclub Argus aan de Papelaan laat weten wel na te denken over een algeheel rookverbod, naar voorbeeld van de voetballende overburen. "We praten er als bestuur deze week over en denken er serieus over na, om dezelfde redenen als FC Weesp", vertelt Sanne Rengelink namens het bestuur. Of een rookverbod op het korfbalcomplex veel zal veranderen valt te betwijfelen. "We hebben nauwelijks rokers, echt maar een paar en die roken netjes om de hoek van het clubgebouw. En er roken vast wel wat leden van onze bezoekende tegenstanders, maar daar houdt het wel mee op."

WTC houdt vast aan rookplek

De Weesper Tennisclub, ook aan de Papelaan, laat hetzelfde weten. Het aantal rokers op het tennispark neemt steeds verder af. "Er gaan wel stemmen op voor een rookverbod, zeker nu FC Weesp dat ook heeft. Vooralsnog denken we er als club nog niet aan. Wel denken we aan andere maatregelen, zoals een wat meer afgelegen maar betere plek om te roken. We willen onze rokende leden absoluut niet verjagen", zegt Cor Bavinck. De WTC-bestuurder snapt de keuze van FC Weesp, maar noemt dat wel een heftige stap. "De gedachte ondersteunen we zeker, maar een algeheel rookverbod gaat wel ver."

Na half tien de borden van tafel

Minevitus Veltan opent vandaag The Walrus. Foto: André Verheul

WEESP Aan de Hoogstraat opent vandaag The Walrus, het nieuwe (eet)café van Minevitus Veltman. In het pand was vele jaren café De Natte Krant gevestigd. Is The Walrus een restaurant of een café?

Het antwoord op die vraag is: het is een café waar je ook nog eens uitstekend kunt eten. Veltman heeft zijn restaurant Minevitus aan de Nieuwstad overgelaten aan zijn zoon Vity, maar stilzitten wil hij niet. Een café had hij altijd al eens willen runnen en toen De Natte Krant te koop kwam, hapte hij meteen toe. Hij zette de voormalige Natte Krant-keuken zo naar zijn hand dat hij er dagelijks een prima dagschotel à 11 euro kan maken. Er is een kleine kaart en een dagelijkse specialiteit, zoals vis op vrijdag en iets lekkers uit de slagerij van Van Donk op zondag. "Dat het wat goedkoper is, wil niet zeggen dat het niet lekker hoeft te zijn", verzekert de meester. Maar, zo bezweert hij, rond een uur of negen, half tien moeten de borden van tafel, want de cafébezoekers willen ook aan hun trekken komen.
Er is een beetje verbouwd en dat maakt veel verschil. Wat meteen opvalt, is het binnenvallende licht. "Dit is een schitterende plek met uitzicht op de Vecht, dan is het toch zonde om de ramen dicht te plakken", zegt 'de walrus', want zo laat Veltman zich graag noemen - en nu zeker. "Een walrus heeft ook een grote snor en ach, het klinkt vriendelijker dan bullebak." Maar The Walrus appelleert ook aan 'I am the walrus' van The Beatles en daarmee aan Veltmans andere passie: muziek. Tegelijk is het een klein saluut aan Harry Bessems, founding father van De Natte Krant, muziekkroeg bij uitstek. "Die oorspronkelijke sfeer van de Natte Krant is eigenlijk tegelijk met Harry Bessems overleden. Ik vond het beter om dat hoofdstuk nu af te sluiten met een nieuwe naam." The Walrus is vanaf vandaag geopend.

Hanne: 'Ik wil iedereen laten zien hoe mooi Nederland is'

Boswachter Hanne Tersmette (30) werkt in het dagelijks leven in het Naardermeer, maar bij het grote publiek is ze bekend als jurylid van het tv-programma 'Boswachter gezocht'. "Vorig jaar werkte ik, samen met medejurylid Bart Zwiers, boswachter in Noord-Drenthe en Groningen, mee aan de Nationale Natuurquiz. Daarom hebben ze ons gevraagd om nu weer jurylid te zijn." Ze zei ja, want ze wil graag een groot publiek laten zien hoe mooi Nederland is.

Eerst werkte ze in de reclame. Nu is ze boswachter in het Naardermeer. Foto: Bob Awick

NAARDEN In 'Boswachter gezocht' strijden tien natuurliefhebbers om een baan als boswachter op Texel. "Het is zo leuk om mensen enthousiast te maken voor de natuur in Nederland. In het programma bezoeken de deelnemers steeds een ander natuurgebied in Nederland. Ik hoop dat mensen er iets van opsteken."

Tersmette heeft communicatie gestudeerd en had een baan in de reclamewereld. "Zo'n vijf jaar geleden had ik het gevoel dat ik iets wilde bijdragen aan de natuur in Nederland. Ik ben opgevoed met liefde voor de natuur. Ik wist al vrij jong meer over vogels, insecten en planten dan de gemiddelde Nederlander. Al was ik niet altijd even enthousiast als we met onze ouders op een regenachtige dag moesten kijken hoe de trekvogels het land binnenkwamen", zegt ze lachend. "Dat was toen, nu ben ik heel blij dat we zo zijn opgevoed. Mijn hart ligt daardoor in de natuur." Daarom nam ze vijf jaar geleden een besluit: ze ging op zoek naar een andere baan. "Ik wilde liever werken bij een organisatie als het Wereld Natuurfonds of Greenpeace. En ik keek zelfs breder. Toen ik een vacature zag als boswachter communicatie en recreatie voor Natuurmonumenten in Wormer- en Jisperveld, leek me dat dé baan voor mij. Ik woon in Wormerveer, dus het was om de hoek. Ik schreef een sollicitatiebrief en leverde die persoonlijk af om te voorkomen dat de brief op de stapel 'niet uitnodigen' zou belanden. Dat zou logisch zijn, omdat mijn CV natuurlijk niet aansloot bij wat werd gevraagd."

Colbertje en pumps

Tot haar verbazing werd Tersmette uitgenodigd voor een gesprek. "Daar zat ik met mijn colbertje en mijn pumps tegenover een paar echte boswachters compleet met baard en groen pak. Ik kan me voorstellen dat ze raar naar me keken en dachten: wat moet zij hier? Maar het was een leuk gesprek en ik werd steeds enthousiaster. Diezelfde avond werd ik al gebeld voor een tweede gesprek. Maar na het gesprek werd ik afgewezen, ze kozen toch voor iemand met ervaring." Ze was erg teleurgesteld, meer dan ze had verwacht. "Ik had er zo'n zin in dat ik niet echt aardig reageerde toen ze zeiden dat ze mijn brief en CV in portefeuille zouden houden." Twee maanden later werd ze gebeld door Natuurmonumenten. "Er was een soortgelijke functie in het Gooi bij het Naardermeer vacant. Ik werd uitgenodigd voor een gesprek. Het was februari, er lag sneeuw. Ik had mijn auto een eind verder geparkeerd en liep door de sneeuw naar het terrein van Natuurmonumenten. Daar stond Gradus Lemmen, boswachter en beheerder bij de locatie van Natuurmonumenten van het Naardermeer, me op te wachten. Na een kort gesprek met hem en iemand van HR zei hij: 'Heb je het terrein al gezien? Kijk maar even rond.' Na tien minuten kwam hij naar me toe met uitgestoken hand. 'We zijn eruit', zei hij. 'Welkom.' Ik was blij verrast."
Een bijzondere inwerkperiode volgde. "Ik werd door de collega's rondgeleid in het Corversbos, door het Naardermeer en over de 's-Gravelandse Buitenplaatsen. En na twee maanden kreeg ik mijn eerste opdracht. Er moesten oude eiken en beuken worden gekapt langs lanen bij de buitenplaatsen omdat de bomen dood waren. De buitenplaatsen zijn cultuurhistorisch gebied, maar ook de natuur heeft er een grote plek. Als je dan een laan met oude beuken gaat verjongen moet je rekening houden met verschillende belangen. En bomen zijn emotie, daarom moet je ook rekening houden met gevoelens van omwonenden, en bezoekers goed uitleggen waarom je iets doet. Ik wilde zorgvuldig te werk gaan, daarom heb ik eerst informatie bij collega's opgehaald en daarna nodigde ik de pers uit. Een van de boswachters leidde ze langs de plek waar de bomen stonden die gekapt moesten worden. Hij stak met zijn autosleutel in een van de boomstammen en toonde daarmee aan dat de boom echt dood was. Zoiets lukt namelijk niet als een boomstam nog goed is." Daarna volgde een bewonersavond. "Dat was de eerste keer dat ik dacht: dit hoort dus bij je job, je moet de omgeving managen in de natuur."

'Bomen zijn emotie. Je moet rekening houden met omwonenden en bezoekers'

Otters

Ze is trots op het gebied waar ze werkt. "Hier leven zo veel diersoorten en ik leer steeds meer over ze. Ik geniet van de reeën, kan nu zien of het een mannetje of een vrouwtje is zonder het gewei te zien en herken vogelgeluiden. Sinds een paar maanden weten we dat hier een otter verblijft. Toen de otter onlangs gespot werd tijdens een vaarexcursie waren we allemaal blij. Nu hopen we dat er ook een vrouwtje is, maar dat vergt meer onderzoek. Inmiddels hebben we contact gezocht met mensen van de landelijke otterwerkgroep. Zij helpen ons."
"In totaal werken hier 150 vrijwilligers, allemaal mensen die hart voor de natuur hebben. Ze doen klussen en onderhoud, houden toezicht en brengen hun kennis over. Het zijn gouden krachten voor ons. Want we werken hier met veertien medewerkers. Zonder de vrijwilligers zouden we aan veel werk niet toekomen."
Dan vertelt ze dat ze bezig is met het schrijven van een boek dat in februari 2018 uitkomt. "De titel heb ik al: 'Gaan'. In het boek beschrijf ik vijftien plekken in de natuur waar ik geweest ben. Het is bijna een soort dagboek geworden. Ik wil graag een voorbeeldfunctie hebben voor de jongere garde, ze inspireren om de natuur in te gaan. Dat hoeft niet altijd wandelend met een verrekijker, het kan ook op de mountainbike of op de schaats. Vaak heeft de natuur een beetje een geitenwollensokkenimago. Ik hoop met het boek duidelijk te maken dat de natuur in ons land beschermd moet worden en dat iedereen daar een steentje aan kan bijdragen."

'Ik wil de jongere garde inspireren om de natuur in te gaan'

Spannend avontuur voor het goede doel

In zelfgebouwde hutten slapen bij Fort Uitermeer

In het kader van de Nacht zonder Mama mochten groep 7/8 van de Jan Woudsmaschool in Driemond vrijdag slapen bij Fort Uitermeer in Weesp.

Hoe zullen we dat eens aanpakken? David is de tweede van links. Foto's: Jan Woudsmaschool

WEESP Slapen in een zelfgemaakte hut bij Fort Uitermeer is een spannend avontuur. Dat je je de dag erna een zombie voelt is bijzaak. Superleuk vonden Niels van Zuylen (groep 7) en David van Gelstwijk (groep 8) het.

De kinderen werden met de boot opgehaald. Toen was het nog droog. David: "Van karton, zeil en takken mochten we hutten bouwen. We moesten zelf bedenken hoe, maar soms kwamen ze helpen." Met 'ze' bedoelt David de mensen van Rotary Weesp, organisator van dit jaarlijkse initiatief.

Toen de hutten klaar waren, vertrokken de juffen. Arbeid maakt hongerig, dus kregen de kinderen een flink bord macaroni. Daarna waren er spelletjes, gitaarmuziek en natuurlijk een kampvuur. David en Niels vond het smokkelspel het leukst: "Een soort tikkertje in een veld met koeien. Je had politieagenten en smokkelaars. De smokkelaars moesten iets naar de overkant smokkelen en de politie moest dat tegenhouden."

De meiden krijgen tips van de gymjuf.
Een flink bord macaroni om de trek te stillen.

Hoosbuien, huilende meisjes en patrouilles; van slapen kwam weinig

Bedtijd brak aan. Inmiddels regende het pijpenstelen. Zouden de hutten het houden? Ja dus. De jongens wilden het liefst de hele nacht keten, maar daar stak de leiding een stokje voor. Toch hebben ze weinig geslapen. De ene keer werden ze wakker van huilende meisjes ("Ze vonden het eng en mochten toen in het plofhuis slapen"), de andere keer scheen de patrouille met felle zaklampen de hut in. De volgende dag na het ontbijt kwam locoburgemeester Astrid Heijstee langs. Zij riep het bouwwerk van Niels' groepje uit tot beste hut: "Ze vond 'm heel stevig in elkaar zitten." Ook werd het eindbedrag bekendgemaakt. De kinderen hadden zich laten sponsoren. De Rotary kan € 2035,- overmaken naar Kinderfonds MAMAS voor kansarme kinderen in Zuid-Afrika. Een prachtig resultaat. Dat een groot deel van het jeugdteam van Geinburgia zaterdagochtend brak op het voetbalveld stond, is dan van ondergeschikt belang.

'Laten we eerlijk zijn: dit is toch gewoon een fantastisch verkeersplein'

Vooralsnog lijken de geuite angsten ongegrond

Begin dit jaar kwam Driemond in verzet tegen de nieuwe kruising op de N236. Inmiddels ligt-ie er en tja... het gaat eigenlijk hartstikke goed.

Nieuw verkeersplein bij Driemond is een zogenoemd 'langzaamrijdenontwerp'. Foto: André Verheul

DRIEMOND Toen begin dit jaar duidelijk werd dat Driemond de stoplichten bij de kruising Zandpad/Gein/N236 ging kwijtraken, stond het dorp op zijn kop. Er werd gevreesd voor de veiligheid van fietsers en voetgangers en daarnaast vroegen de inwoners zich af of ze de Provincialeweg nog wel op kwamen in de spits. Inmiddels kunnen we concluderen dat het allemaal wel meevalt. Sterker nog: steeds meer Driemonders durven hardop te zeggen dat ze het een geweldig verkeersplein vinden. Zeg maar: 'Sorry, provincie'.

Het kruispunt was de provincie Noord-Holland al jaren een doorn in het oog. In de spits stonden er vaak files. Omdat de Geinbrug onder de weg ook in slechte staat was, werd besloten de brug en de kruising in een keer te vervangen.

Actiegroep

De oversteek voor fietsers is nog wel met verkeerslichten

Er is lang gewerkt aan een plan, maar pas begin dit jaar werd duidelijk wat de bedoeling was. De provincie wilde van het kruispunt een verkeersplein zonder verkeerslichten maken, zodat het verkeer op de N236 beter zou kunnen doorrijden. Hierop kwam Driemond in het verweer. Uit angst voor gevaarlijke situaties hield een actiegroep een 'mini-referendum' in het dorp. Een ruime meerderheid wilde de stoplichten behouden, maar de provincie bleef onvermurwbaar. Het plan zou niet alleen leiden tot minder verkeersdruk, het zou juist ook de veiligheid ten goede komen, zo beloofde Noord-Holland. Driemond kon het maar moeilijk geloven: zonder stoplichten? Hoe dan?

Het vervangen van de brug en de kruising was een monsterklus die drie maanden duurde. Al die tijd was de N236 tussen Driemond en Amsterdam afgesloten, wat voor veel mensen soms flink omrijden betekende. Maar het zit erop, het nieuwe verkeersplein werd eind augustus opgeleverd. Die eerste week waren de scholen nog dicht, waardoor het niet meteen duidelijk was of de maatregelen werkten ja of nee. Maar sinds twee weken gaat het leven weer z'n gewone gangetje. En we moeten het de verkeersdeskundigen van de provincie nageven: de ontwerpers van het verkeersplein hebben er best verstand van. We sommen de voordelen even op. 1) De verkeersdruk op de N236 is afgenomen. 2) Omdat er drempels liggen is de weg minder een racebaan. 3) Driemonders komen juist vaak sneller het dorp uit. 4) Vooralsnog zijn er geen ongelukken met fietsers of voetgangers gebeurd, want de oversteek voor fietsers en voetgangers wordt namelijk nog wel met verkeerslichten geregeld.

'Eh... waarom waren we hier ook alweer zo op tegen?'

Positieve reacties

De afgelopen weekenden sprak ik tijdens een robijnen huwelijk, een babyshower en een verjaardag tientallen mede-Driemonders. De kruising was een geliefd gespreksonderwerp. 'Die kruising, die is toch eigenlijk fantastisch?', zo hoorde ik zaterdag nog een brandweerman zeggen. Dat werd door de mensen om hem heen beaamd. Van 'Ik kan nu vaak meteen doorrijden' en 'Ik vind dit juist veel veiliger voor mijn fietsende kind' tot 'Erg mooi, die brug met die bijzondere reling en die schildjes'. Soms durft iemand zich vervolgens hardop af te vragen waar al die tegenstand ook alweer op gebaseerd was. Dan worden er vooral schouders opgehaald.

Het antwoord zit hem waarschijnlijk in het feit dat verandering in eerste instantie vaak tot tegenstand leidt. Bovendien is een ontwerp op papier voor een leek lastig te 'lezen' en wordt pas in de praktijk duidelijk hoe iets echt werkt. Ook Monique Gentenaar, als schoolhoofd van de Jan Woudsmaschool een van de initiatiefnemers van het 'mini-referendum', is inmiddels een stuk positiever: "Wel heb ik ouders aangeraden de nieuwe situatie met de kinderen te oefenen, zodat ze goed weten waar ze moeten fietsen en wat de aandachtspunten zijn."

Extra sociale woningen in de polder? Dat gaat lukken, zegt de wethouder

Optimisme naar aanleiding van overleg, concreet resultaat is er nog niet

De bouwvlek voor Weespersluis ligt vast: alle eisen en wensen moeten hier op passen. Foto: G.J. Schultz

WEESP PvdA-wethouder Peter Eijking is ervan overtuigd dat er in het bouwplan voor Weespersluis ruimte en geld gevonden gaat worden om een substantieel aantal sociale woningen in te passen. "Het gaat zeker lukken", zei hij op Radio Weesp.

Als de wethouder gelijk krijgt, zou dat een sterk staaltje zijn. De in de vorige collegeperiode gemaakte afspraken tussen de projectontwikkelaars en de gemeente Weesp over Weespersluis zijn namelijk in beton gegoten.

"De PvdA is in 2014 mede de coalitie ingegaan om dit voor elkaar te krijgen. De gemeenteraad heeft bij het vaststellen van de Woonvisie de uitspraak gedaan om in heel Weesp voor 400 extra betaalbare koop- en huurwoningen te zorgen, waarvan een substantieel deel in de Bloemendalerpolder, in Weespersluis dus", zo schetst Eijking de politieke achtergrond. De wethouder is in overleg met het samenwerkingsverband van de projectontwikkelaars (de GEM), waarbij hij niet alleen meer goedkopere woningen, maar ook meer ruimte voor scholen en voorzieningen moet zien binnen te slepen. En dan heeft Eijkings milieu-collega Herman Tuning (GroenLinks) ook nog nieuwe duurzaamheidsnoten op zijn zang: een zo laag mogelijke CO2-uitstoot en geen aardgas meer.

Nu komt het neer op de groenberekening: elk grasstrookje telt

Dure koopwoningen inwisselen voor goedkopere kan niet, want dan komt het verdienmodel niet uit. Meer huizen bouwen kan ook niet, want de maximale bouwvlek is benut. Woningen dichter op elkaar bouwen is ook onwenselijk, want Weespersluis moet een open en groen karakter krijgen, wat tevens de basis legt onder de stevige koopprijzen die nodig zijn in het verdienmodel.

Eijking: "Dus dat is een grote uitdaging. Het ziet ernaar uit dat we naast de afgesproken 2750 koopwoningen toch wat extra huurwoningen kunnen bouwen. De vraag is alleen: hoeveel?" Dat hangt niet alleen af van het onderhandelingstalent van Eijking, maar nog meer van de creativiteit bij ontwikkelaars en gemeente als het gaat om het berekenen van de resterende groenoppervlakte. Twee derde van de Bloemendalerpolder moet onbebouwd blijven - en elk grasstrookje telt. Eijking: "De gesprekken lopen voorspoedig, maar concrete aantallen heb ik nog niet. Die hoop ik natuurlijk nog wel binnen te halen voor de verkiezingen, zo ben ik ook wel weer. Het gaat zeker lukken."

Singel

Als gevolg van de uitspraak van de gemeenteraad moet in alle andere nieuwe bouwprojecten een sociaal component zitten. Zoals voor een woningbouwproject aan de Irenelaan, op en rond de plek van de Rabobank. Eijking verwacht nog dit jaar een voorstel aan de raad.

D66 met nieuwkomer Leon de Lange de verkiezingen in

Leon de Lange wordt het nieuwe gezicht van D66 in Weesp. Foto: D66 Weesp

door Sjoerd Stoop

WEESP De nog relatief onbekende Leon de Lange is de lijsttrekker van D66 in Weesp in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart volgend jaar. Hij volgt hiermee Christian Zierleyn op, die zich acht jaar lang heeft ingezet voor de lokale Democraten: als lijsttrekker, wethouder én fractievoorzitter.

Leon de Lange is verheugd met zijn verkiezing tot lijsttrekker. Hij is in 2013 met zijn gezin in Weesp komen wonen nadat hij als projectleider de verbouwing van de Lutherse Kerk aan de Nieuwstad voor Dental Clinics had begeleid.

Huidige fractievoorzitter vindt het na acht jaar mooi geweest

"Ik heb toen Weesp nog beter leren kennen, we zijn verhuisd en wonen hier met veel plezier", laat hij weten. "Ik ben trots dat we met het volledige team de Lutherse Kerk een prachtige herbestemming hebben gegeven. Dit draagt bij aan de leefbaarheid en de uitstraling van ons historische centrum."

De Lange is sinds 2009 lid van D66. Hij was commissielid van de landelijke werkgroep D66 Cultureel Ondernemen. In het dagelijks leven is De Lange onder andere zakelijk directeur van Ludwig en evenementenorganisator.

Christian Zierleyn

De komst van De Lange betekent een stap terug voor Christian Zierleyn, de laatste acht jaar hét gezicht van D66 in Weesp. Een eigen keuze, zegt Zierleyn. Hij vindt het na acht jaar wel mooi geweest.

De afgelopen acht jaar, eerst als wethouder en vervolgens als raadslid, hebben er volgens hem nogal ingehakt. "Je bent zo drie of vier avonden per week aan de slag of weg. Het is heel leuk om te doen, maar het kost ook heel veel energie. Op een gegeven moment wordt dat gewoon te veel. Ik wil nu onder andere meer tijd aan mijn gezin gaan besteden", aldus Zierleyn, die na de gemeenteraadsverkiezingen niet terugkeert als raadslid. "Ik heb aangegeven graag op de kieslijst te staan bij de verkiezingen, maar wel op een lage plaats. Ergens onderaan. Ik wil ook zeker wel actief blijven, maar liever als commissielid of iets dergelijks, daar sta ik zeker voor open."

Verkiezingen

D66 Weesp werkt de komende periode samen met haar leden aan het verkiezingsprogramma. En de leden stellen via een stemprocedure de kandidatenlijst vast voor de gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart 2018.

'Het blijkt dat laaggeletterde mensen vaak eenzaam zijn'

Tientallen actieve partijen in Gooi en Vechtstreek ondertekenen Taalakkoord

Laaggeletterden hebben zoveel moeite met lezen en schrijven dat het hun dagelijks functioneren belemmert. Om laaggeletterden te voorkomen is een Taalakkoord ondertekend.

De taalambassadeurs Dicky Gingnagel (links) en Graddie Jansen-van Leeuwen. Foto: Bob Awick

REGIO In de Gooi en Vechtstreek wonen ongeveer 12.000 volwassenen die moeite hebben met lezen, schrijven, rekenen en digitale vaardigheden. Om dat aantal te bestrijden en te voorkomen, hebben tientallen actieve partijen het zogenaamde Taalakkoord ondertekend.

Met de ondertekening van dit Taalakkoord, een initiatief van de Stichting Lezen & Schrijven, spreken de partijen af dat ze voor die groep extra inspanningen gaan leveren. "Het is belangrijk dat deze inwoners zichzelf kunnen redden in een samenleving waarin informatie een grote rol speelt. Het blijkt dat mensen met laaggeletterdheid vaak in een isolement raken omdat ze zich buitengesloten voelen. Ook kunnen ze problemen krijgen op hun werk of zonder werk komen te zitten", aldus de stichting.

Zelfvertrouwen

Circa 12.000 volwassenen in 't Gooi zijn laaggeletterd

"Je ziet ze opbloeien als ze een cursus hebben gevolgd en ze krijgen ook meer zelfvertrouwen. Het is niet gemakkelijk om die mensen in beeld te krijgen, maar je kunt bijvoorbeeld medewerkers aan de balie van het gemeentehuis een cursus geven om te herkennen wanneer mensen laaggeletterd zijn. Die mensen nemen vaak niet zelf het initiatief om iets aan hun probleem te doen. Wij hebben bij onze stichting ook taalambassadeurs die uit eigen ervaring kunnen vertellen wat het je kan opbrengen als je weer naar school gaat om het lezen, schrijven en rekenen op te pakken."

Graddie Jansen-van Leeuwen (72) is een taalambassadeur. "Ik ben poppenmaakster en een aantal jaren geleden kreeg ik een mail uit Amerika dat ze interesse hadden voor mijn poppen. Omdat mijn Engels zeer slecht was, kon ik de mail niet beantwoorden. Toen besloot ik weer naar school te gaan. Ik ben, rond mijn vijftigste, naar het ROC gegaan voor Nederlands, Engels en computerles en heb daar zeven jaar op gezeten. Op het ROC ging er een wereld voor mij open en kwam ik erachter hoe leuk het was om op school te zitten. Maar wat nog veel belangrijker was, is dat ik me veel zelfverzekerder ging voelen." Graddie wist wel dat ze laaggeletterd was, maar had daar vroeger geen problemen mee.
"Mijn man deed de boekhouding en als ik de kinderen vroeger voorlas, gebruikte ik altijd mijn fantasie en hadden ze niets door. Ook gebruikte ik smoesjes als 'ik ben mijn bril vergeten', want je schaamt je als je niet goed kunt lezen of schrijven. Op de basisschool had ik moeite om snel te lezen en werd mij verweten dat ik weer eens zat te dromen. Op jonge leeftijd ben ik toen gaan werken als schoonmaakster. Later is bij mij ook geconstateerd dat ik dyslexie heb en kon ik begrijpen waarom lezen mij moeite kost. Als ik nu merk dat iemand niet goed kan lezen en schrijven vertel ik mijn verhaal, want het heeft mijn leven erg verrijkt en veel gebracht. Ik leg ze ook uit dat je je niet hoeft te schamen en dat je er iets aan kunt doen. Het maakt niet uit hoe oud je bent, want laaggeletterdheid komt in elke leeftijdscategorie voor." Ook heeft Graddie websites beoordeeld en advies gegeven. "Het is belangrijk dat je een website rustig houdt. Niet te veel informatie op een pagina omdat laaggeletterden moeite hebben met lezen, dan raken ze in de war. Ook de tekst zo kort mogelijk houden, letters niet te klein en met tussenregels zodat het overzichtelijk blijft."

'Met smoesjes kom je er niet, dus pak het probleem serieus op'

Stimuleren en ondersteunen

Dicky Gingnagel (48) was ook laaggeletterd. "Op mijn werk moet ik dagrapporten invullen waar ik veel moeite mee had. Maar omdat ik me schaamde, had ik niet verteld dat ik niet goed kon schrijven en lezen. Een collega merkte op een gegeven moment dat er in de rapporten woorden ontbraken of verkeerd waren geschreven en vroeg of ik een taalprobleem had. Ik heb toen verteld over mijn probleem en mijn teamleider stimuleerde mij om weer naar school te gaan. Ik vond het ontzettend eng om rond mijn dertigste op het ROC te zitten, maar daardoor heeft mijn leven wel een andere wending gekregen, heb ik meer zelfvertrouwen en hoef ik me niet meer te schamen. Wat ik wel jammer vind, is dat mijn vorige werkgever mijn probleem niet heeft opgepakt. Ik werkte toen bij de sociale werkplaats en ze wisten van mijn laaggeletterdheid, maar ze hebben mij niet ondersteund in het vinden van een oplossing en mij ook niet naar school gestuurd. Gelukkig kwam ik daarna wel bij een betrokken bedrijf terecht. Je brengt namelijk niet zelf je laaggeletterdheid naar voren omdat je je schaamt. Je weet niet hoe mensen gaan reageren of wat ze gaan zeggen. Daarom is het belangrijk dat bedrijven je altijd steunen en stimuleren om naar school te gaan of een cursus te volgen. Als je bedrijf dat voor je doet, ga je met veel plezier naar je werk." De taalambassadeurs vertellen dat het Taalakkoord belangrijk is omdat je overal voor moet kunnen lezen en schrijven. "Met smoesjes kom je er niet. Je moet jouw probleem serieus oppakken en je schaamte loslaten."

Dit onderwerp is ook te bekijken op GooiTV (www.gooitv.nl)

22 / 24