MuiderNieuws

10 juni 2015

MuiderNieuws 10 juni 2015


Moeten de kernen in Gooise Meren een raad?

Gemeenteraad vraagt mening over nieuwe stads- en dorpsraad

MUIDEN - Moeten Muiden en Muiderberg worden vertegenwoordigd in de nieuwe gemeente Gooise Meren met een stadsraad en een dorpsraad? Over dit onderwerp worden twee avonden gehouden. Iedereen mag meepraten.

VVD-raadslid Jens Duyts spreekt namens alle fracties van de Muider gemeenteraad: "We gaan fuseren met Naarden en Bussum. Door deze fusie en de grote schaal die de gemeente krijgt zal het contact tussen ambtenaren, wethouders en raadsleden en u als inwoner moeilijker worden. Het gemeentehuis komt in Bussum en daar loop je minder snel binnen dan in het gemeentehuis in Muiden. Ook wordt het aantal raadsleden beperkt en zullen zij zich daarom meer moeten richten op de grote lijnen van beleid en bestuur.
Wij denken dat dit niet goed is voor Muiden en Muiderberg. Ook na de fusie en de schaalvergroting wil de raad met u in gesprek blijven en zou u op een eenvoudige manier uw wensen, klachten en opmerkingen bij de raad, wethouders en ambtenaren moeten kunnen leggen."

In Bussum en Naarden zijn al jaren buurtplatforms

In Bussum en Naarden werken ze al jaren met buurtplatforms, zo legt Duyts verder uit. De avonden worden gehouden om te bepalen hoe Muiders en Muiderbergers denken over zo'n raad en de rol daarvan. "We hebben de heren Choffat en Folkers van het buurtplatform Parkwijk Naarden uitgenodigd om te vertellen wat hij en zijn buurtplatform doen. Ook zullen wijkwethouders uit Naarden, mevrouw Sanderse en mevrouw Van Meerten uit leggen wat een wijkwethouder doet en hoe zij contact houden met buurtplatform en inwoners. We willen de bijeenkomst besluiten met een vrije discussie over de noodzaak van een dorpsraad of stadsraad."

Van elke partij in de gemeenteraad van Muiden is een vertegenwoordiger aanwezig in de zaal. In Muiden is de bijeenkomst op 11 juni in de zaal van Gieling; de avond begint om 20.00 uur. In Muiderberg was de avond gisteren al. Uit Muiden en Muiderberg zijn allerlei inwoners, verenigingen en andere belanghebbenden uitgenodigd om te komen meepraten over dit onderwerp. De uitkomst van de bijeenkomsten wordt de komende tijd doorgesproken en aan de hand daarvan worden volgende stappen gezet.

Informatie opvragen over dit onderwerp en mailen kan naar dorpsraadmuiderberg@gmail.com of stadsraadmuiden@gmail.com.

Zon voor nieuwsgierige Muiders

Foto: Bob Awick

MUIDEN - Goed weer voor de nieuwsgierige Muiders en Muiderbergers die zondag naar het KNSF-terrein waren gekomen. De deuren van het terrein van de voormalige kruitfabriek stonden voor het eerst in jaren weer open.

Op het terrein werd uitleg gegeven voor de nieuwbouwplannen voor de wijk De Krijgsman. De open dag werd druk bezocht. De eerste huizen moeten in oktober al in de verkoop gaan.

Meer op pagina 3.

5

weken duurt het voor de Raad van State uitspraak doet over hockey in Muiderberg

Veel belangstelling voor open dag KNSF

Voor Muiders ook mooi moment om kijkje op terrein te nemen

Kruitloods op het terrein op een van de routes van de wandeling Foto: Matthijs Wink

MUIDEN - Het was voor de een kijken naar de mogelijkheden van een nieuw huis, het was voor de ander vooral een uitgelezen moment om weer eens op het KNSF-terrein te gaan kijken.

Op het terrein van de voormalige kruitfabriek werd afgelopen zondag een open dag gehouden over de toekomstige woningbouw.

Er is de afgelopen jaren heel veel gezegd en geschreven over het terrein. Ontwikkelaar KNSF en de gemeente Muiden vlogen elkaar meermaals in de haren en er werden absurde rechtszakengevoerd. Maar de strijdbijl is op dit moment begraven en er lijkt serieus schot te komen in de plannen voor 1300 huizen op het terrein.

Planologen geven uitleg over bouwplan. Foto: Matthijs Wink

Huizen van 185.000 tot 650.000 euro en losse bouwkavels

Nog dit jaar hakt de Muider politiek de knoop door. Veel Muiders kwamen zondag een kijkje nemen, veelal ook omdat het de eerste keer was dat ze er een kijkje konden nemen. Het KNSF-terrein was de afgelopen jaren hermetisch afgesloten.

Op het terrein was een van de panden ingericht als informatiehuis waar het stedenbouwkundig ontwerp werd toegelicht aan de geïnteresseerden. Vervolgens was er een wandelroute uitgezet naar een aan de westzijde van het terrein gelegen kruitloods, waar een overzicht van het landschappelijk ontwerp werd gegeven. Het was mooi weer en de open dag trok veel publiek naar het terrein toe. De organisatie garandeerde overigens dat de route bomvrij was.

De prijsindicatie voor de toekomstige woningen loopt van 185.000 (vrij op naam) voor appartementen tot 650.000 euro voor vrijstaande woningen. Ook gaan er bouwkavels verkocht worden waar kopers naar eigen inzicht mogen gaan bouwen.

De nieuwbouwwijk gaat De Krijgsman heten. Geïnteresseerden kunnen zich inschrijven op de website van 'Buiten wonen in Muiden'. De organisatie is positief en verwacht verkoop van de eerste woningen omstreeks oktober van dit jaar.
Wanneer dan de eerste paal de grond in kan, hangt af van de belangstelling voor de woningen op het KNSF-terrein.

Opletten: A1 is dit weekend weer dicht

A1 was al eerder afgesloten voor voegwerk. Foto: Bob Awick

MUIDEN - De A1 richting Amersfoort wordt dit weekend weer afgesloten tussen Muiderberg en Naarden. De andere kant op, richting Amsterdam, zijn er minder rijstroken beschikbaar.

De voegen van het viaduct over de Naardertrekvaart worden vervangen. Verkeer vanuit Amsterdam met bestemming 't Gooi/Amersfoort wordt vanaf knooppunt Muiderberg omgeleid via de A6 en de A27. Automobilisten moeten rekening houden met een extra reistijd van ongeveer 20 minuten.

Ook de volgende weekenden is er verkeershinder op de A1.

Auto gestolen van P+R-terrein

MUIDEN - Vanaf het P+R-terrein aan de Maxisweg is maandag een auto gestolen. Dat meldt de politie.

De zwarte Deawoo Kalos werd tussen 8.00 en 17.15 uur meegenomen. De politie hoopt dat iemand wat heeft gezien. Op het Vestingplein werd een dag eerder een grijze Volkswagen met Duits kenteken opengebroken. Er werden onder meer tassen met fotospullen gestolen.

Wie iets weet, kan bellen met 0900-8844.

Zorg centraal bij Versa in de bieb

MUIDEN - In De Bibliotheek zijn maandag sociaal werkers van Versa Welzijn aanwezig om te praten over zorg.

Onder meer Preventief Huisbezoek, Buurtsportcoach, Vrijwillige Thuishulp Praktisch (zoals een klusje, boodschapje doen, vervoer naar ziekenhuis) en Vrijwillige Thuishulp Intensief (zoals mantelzorgondersteuning waardoor de mantelzorger even vrijaf heeft en buddyzorg, maatje voor iemand met een lichamelijke of verstandelijke beperking) worden besproken.

Voor informatie kunt u contact opnemen met Marian Borowitz en Bernadette van Hees, tel: 035-691 1251.

Gratis jazzconcert aan de Dam

MUIDEN - Op zaterdag 20 juni organiseert de stichting Jazz aan de Poort een gratis jazzconcert voor Muiders.

Dit concert zal worden gegeven vanaf een ponton dat afgemeerd is aan de Dam. Een stuk van de straat wordt afgezet. Hier kunnen de inwoners op de meegebrachte stoeltjes genieten van de muziek. Bij de kraampjes kan men terecht voor een drankje en iets van de barbecue.

De aanvang is om 16.00 uur en uiterlijk 23.00 uur is het afgelopen.

Dit concert komt tot stand dankzij de medewerking van Taveerne de Mol, restaurant de Poort van Muiden, Floor Events, Dura Vermeer, de gemeente Muiden en de stichting Jazz aan de Poort.

Avondvierdaagse binnengehaald met draaiorgel

Een draaiorgel ipv de harmonie, daar is niet iedereen blij mee Foto: Ruth van Kessel

WEESP - De avondvierdaagse van dit jaar zit erop en de medailles zijn weer binnen: vier avonden achtereen liepen honderden Weesper schoolkinderen door en rond Weesp de afstanden vijf en tien kilometer. Dit jaar was er op de slotdag van de wandeltocht geen fanfare, maar een nostalgisch draaiorgel dat de lange stoet begeleidde van het verzamelpunt aan de Fijnvandraatlaan naar het eindpunt aan de Papelaan. Vermoeide, maar heel tevreden kinderen en hun ouders konden daar de herinneringsmedaille in ontvangst nemen.

Avondvierdaagse binnengehaald met draaiorgel

Een draaiorgel ipv de harmonie, daar is niet iedereen blij mee Foto: Ruth van Kessel

WEESP - De avondvierdaagse van dit jaar zit erop en de medailles zijn weer binnen: vier avonden achtereen liepen honderden Weesper schoolkinderen door en rond Weesp de afstanden vijf en tien kilometer. Dit jaar was er op de slotdag van de wandeltocht geen fanfare, maar een nostalgisch draaiorgel dat de lange stoet begeleidde van het verzamelpunt aan de Fijnvandraatlaan naar het eindpunt aan de Papelaan. Vermoeide, maar heel tevreden kinderen en hun ouders konden daar de herinneringsmedaille in ontvangst nemen.

Lisa Kappen

Speelt viool bij De Gooische Muziekschool
Weesper sinds 10 jaar
bijna 12 jaar

Wat ga je vrijdag doen?
"Dan beginnen de eindvoorstellingen van De Gooische Muziekschool. Vrijdag is de voorstelling van de instrumentale leerlingen en speel ik de 'Engelse Volksdans'. "

Wat vind je mooi aan viool?
"Het geluid dat eruit komt en de manier waarop je het instrument bespeelt."

Waar droom je van?
"ik zou het geweldig vinden om met al mijn vrienden en vriendinnen naar Amerika te gaan."

Top 40 of klassiek?
"Top 40. Ik speel liever zelf klassiek dan dat ik er naar luister."

Mooiste herinnering aan groep 8?
"Het kamp naar Terschelling."

En waar verheug je je op in de brugklas?
"Ik ga volgend jaar naar het Vechtstede College. Het lijkt me leuk om nieuwe mensen te leren kennen, al zie ik er erg tegenop dat ik straks afscheid moet nemen van mijn klas op de Van der Muelen Vastwijkschool."

Wat is je beste eigenschap?
"Ik ben bijna altijd vrolijk."

En je slechtste?
"Ik kan ongeduldig zijn."

Wat weten veel mensen niet van je?
"Dat ik ook graag schilder."

Wat doe je verder zoal?
"Hockey en hardlopen."

Welk televisieprogramma wil je absoluut niet missen?
"'Wie is de mol'."

Nog plannen voor de vakantie?
"We gaan naar Sri Lanka!"

Je kunt niet zonder…?
"Mijn mobieltje, familie en vrienden, sport en mijn viool."

Wat mis je in Weesp?
"Kleding- en schoenenwinkels voor tieners."

"Als je burgemeester was, dan?
"Zou ik Walibi Weesp maken."

Welk Weesper nieuws volg je?
"Het nieuwe hockeyclubhuis; fijn dat het bijna af is."

Inbraken

WEESP – Twee inbraken in Weesp de afgelopen week, een aan de Hoogstraat en een aan de Jan Prinsstraat.

Aan de Hoogstraat werd vorige week in de nacht van dinsdag op woensdag ingebroken. De dief klom over een poort, forceerde een deur en doorzocht het huis. Het is nog onbekend wat er allemaal weg is. Bij het huis aan de Jan Prinsstraat kwamen de dieven vrijdag via een openstaand raam binnen. Ze namen een kluisje met sieraden mee. Een getuige zag rond 19.00 uur twee mannen uit het raam klimmen. Het waren twee mannen van rond de 20, 30 jaar met zwarte kleding; een had een wit T-shirt aan en een had een blauwe plastic tas bij zich. De mannen verdwenen richting het station en werden ondanks zoeken van de politie niet meer gevonden.

Inbraken

WEESP – Twee inbraken in Weesp de afgelopen week, een aan de Hoogstraat en een aan de Jan Prinsstraat.

Aan de Hoogstraat werd vorige week in de nacht van dinsdag op woensdag ingebroken. De dief klom over een poort, forceerde een deur en doorzocht het huis. Het is nog onbekend wat er allemaal weg is. Bij het huis aan de Jan Prinsstraat kwamen de dieven vrijdag via een openstaand raam binnen. Ze namen een kluisje met sieraden mee. Een getuige zag rond 19.00 uur twee mannen uit het raam klimmen. Het waren twee mannen van rond de 20, 30 jaar met zwarte kleding; een had een wit T-shirt aan en een had een blauwe plastic tas bij zich. De mannen verdwenen richting het station en werden niet meer gevonden.

Weesper Boekhandel moet doorgaan met crowdfunding

Bank wil niet in boekhandelplan investeren

Nathalie Scheffer bij het beoogde pand. Foto: Ruth van Kessel

WEESP - De bank wil niet investeren in het plan voor De Weesper Boekhandel. Dus gaat Nathalie Scheffer van De Kleine Prins nog meer geld inzamelen via crowdfunding. "Er leiden meerdere wegen naar Rome."

Scheffer gaat aan de slag met crowdfundingsplatform Collin Crowdfund. Die website is meer landelijk gericht. Ze heeft al bijna 135.000 euro opgehaald met een crowdfundingsactie in Weesp. Dat was voor de bank niet voldoende, die wil niet in de boekenbranche investeren. Scheffer is nu in gesprek met een andere financier.

185.000 euro
Via Collin Crowdfund wil Scheffer ook nog eens 185.000 euro ophalen. "De actie is nu aangemeld voor de website en gaat waarschijnlijk deze week van start. Alle projecten die ooit op die site hebben gestaan, hebben het streefbedrag gehaald."

Scheffer blijft optimistisch: ze gaat vol vertrouwen door met haar plan. De Weesper Boekhandel moet komen aan de Nieuwstad, met boeken, speelgoed, een koffiecorner en werkplekken.

Weesper Boekhandel moet doorgaan met crowdfunding

Bank wil niet in boekhandelplan investeren

Nathalie Scheffer bij het beoogde pand. Foto: Ruth van Kessel

WEESP - De bank wil niet investeren in het plan voor De Weesper Boekhandel. Dus gaat Nathalie Scheffer van De Kleine Prins nog meer geld inzamelen via crowdfunding. "Er leiden meerdere wegen naar Rome."

Scheffer gaat aan de slag met crowdfundingsplatform Collin Crowdfund. Die website is meer landelijk gericht. Ze heeft al bijna 135.000 euro opgehaald met een crowdfundingsactie in Weesp. Dat was voor de bank niet voldoende, die wil niet in de boekenbranche investeren. Scheffer is nu in gesprek met een andere financier.

185.000 euro
Via Collin Crowdfund wil Scheffer ook nog eens 185.000 euro ophalen. "De actie is nu aangemeld voor de website en gaat waarschijnlijk deze week van start. Alle projecten die ooit op die site hebben gestaan, hebben het streefbedrag gehaald."

Scheffer blijft optimistisch: ze gaat vol vertrouwen door met haar plan. De Weesper Boekhandel moet komen aan de Nieuwstad, met boeken, speelgoed, een koffiecorner en werkplekken.

Onder stroom bij kabelwerk

WEESP - Bij werk aan een ondergrondse kabel in de Roskamstraat is vorige week een werkman onder stroom komen te staan. Hij heeft het overleefd.

Het ongeluk gebeurde rond de klok van vijf uur. In de straat wordt gewerkt aan de ondergrondse bekabeling. Wat er precies is misgegaan is niet bekend, maar volgens omstanders kwam de man in aanraking met de open kabel. Er werd meteen groot alarm geslagen. Ook de traumahelikopter werd opgeroepen, maar de man kwam er wonderwel goed vanaf. Hij was kort na het incident alweer aanspreekbaar. Volgens buurtbewoners was het eerder ook al foute boel. Toen werd een huis aangesloten op krachtstroom en brandde alle apparatuur door.

Triatlon mist vrijwilligers

WEESP - De WeesperNieuws Triatlon heeft hulp nodig. De organisatie heeft nog onvoldoende vrijwilligers die zondag 6 september een klus(je) voor hun rekening nemen.

"Als er niet heel veel mensen bijkomen, kunnen we het evenement niet laten doorgaan", zegt Willem Hilders van de organisatie bloedserieus. Er zijn vooral mensen nodig die langs het parcours staan en de wedstrijd in goede banen leiden. Dat betekent onder meer zorgen dat het publiek achter de hekken blijft en de deelnemers aangeven welke kant ze op moeten. Daarnaast zijn er ook nog officiële verkeersregelaars nodig. Mensen die water willen aanreiken, zijn er genoeg. Een mailtje aan vrijwilliger@weespertriatlon.nl is voldoende om aan te melden.

Onder stroom bij kabelwerk

WEESP - Bij werk aan een ondergrondse kabel in de Roskamstraat is vorige week een werkman onder stroom komen te staan. Hij heeft het overleefd.

Het ongeluk gebeurde rond de klok van vijf uur. In de straat wordt gewerkt aan de ondergrondse bekabeling. Wat er precies is misgegaan is niet bekend, maar volgens omstanders kwam de man in aanraking met de open kabel. Er werd meteen groot alarm geslagen. Ook de traumahelikopter werd opgeroepen, maar de man kwam er wonderwel goed vanaf. Hij was kort na het incident alweer aanspreekbaar. Volgens buurtbewoners was het eerder ook al foute boel. Toen werd een huis aangesloten op krachtstroom en brandde alle apparatuur door.

Triatlon mist vrijwilligers

WEESP - De WeesperNieuws Triatlon heeft hulp nodig. De organisatie heeft nog onvoldoende vrijwilligers die zondag 6 september een klus(je) voor hun rekening nemen.

Er zijn vooral mensen nodig die langs het parcours staan en de wedstrijd in goede banen leiden. Daarnaast zijn er ook nog officiële verkeersregelaars nodig.

Dit zijn de beste quizzers van Weesp

Als team zijn ze onverslaanbaar, zo bleek tijdens de finale vorige week. Foto: City

Johan, Eva, Mark, Frank en Errol zijn de besten van alle pubquizzen in de City of Wesopa.

Dit zijn de beste quizzers van Weesp

Als team zijn ze onverslaanbaar, zo bleek tijdens de finale vorige week. Foto: City

Johan, Eva, Mark, Frank en Errol zijn de besten van alle pubquizzen in de City of Wesopa.

Scoren Wulfie & Nomar een zomerhit met 'Everybody'?

'Om door te breken moet je ook geluk hebben'

Wulfie (links) & Nomar werken aan hun doorbraak. Foto: Monique Gerritsen

door Marieke van Veen

WEESP - Een collega hoorde vorige week een leuk liedje voorbijkomen op de radio: 'Everybody', de eerste single van Wulfie & Nomar. Toen het was afgelopen tipte de dj het nummer als kanshebber voor dé zomerhit 2015. Hij voegde er ook nog aan toe dat een van de mannen uit Weesp kwam. Ach ja natuurlijk, Wulfie, die kennen we nog wel!

Vorige zomer dook Wulfie, geboren Lieuwe Albertsma (27), ook al een paar keer in onze kolommen op omdat hij hoge ogen gooide in de online wedstrijd van Ryan Seacrest, de presentator van de Amerikaanse talentenshow American Idol. Een Google-sessie leert ons verder dat de Weesper ook heeft meegedaan aan de auditieronde van televisietalentenjacht The Voice of Holland.

Wulfie wil kunnen leven van de muziek.

'Na The Voice heb ik serieus overwogen om te stoppen'

Wordt 'Everybody' jullie doorbraak?
"Daar werken we in ieder geval hard aan. Het gaat niet vanzelf. We hebben geen plugger en moeten onze single zelf aan de man brengen. Gelukkig hebben verschillende radiostations het opgepakt en volgen er steeds meer. Inmiddels is ons nummer al gedraaid door RTV Noord-Holland, RTV Purmerend en KX Radio van 3FM. En donderdagnacht mogen we ons nummer live spelen bij Radio 538. We hebben met 'Everybody' ook meegedaan aan Muzikantendag on Tour. Dan kun je je nummer laten horen aan professionals uit de muziekindustrie. We kregen heel positieve feedback."

Worden jullie hierdoor ook meer gevraagd voor optredens?
"Ja, maar daar zijn we nog niet klaar voor. We willen eerst meer eigen materiaal hebben, zodat we het publiek ook echt iets kunnen geven. We zijn druk aan het schrijven. Het is de bedoeling om een EP (verkort album, red.) uit te brengen. Ondertussen voeren we al wel gesprekken met boekingskantoren, want er is zeker interesse. Ik denk dat we zo rond september liveshows kunnen gaan doen."

'Met onze muziek willen we mensen een blij gevoel geven'

Waar leef je nu dan van?
"Ik zing in de coverband Recovery, maar op andere vlakken heb ik bewust geen werk op het moment. Ik heb sterk het gevoel dat het nú moet gebeuren en wil me voor de volle honderd procent op de muziek kunnen focussen. Ik heb een financieel buffertje, maar dat raakt wel een keer op natuurlijk. Het zou te gek zijn als ik straks mijn geld zou kunnen verdienen met muziek. Maar ja, het gaat niet alleen om talent, je moet ook geluk hebben."

Je hebt al eerder geluk gehad!
"Ik heb ook drama's meegemaakt hoor. The Voice of Holland in 2012 was verschrikkelijk. Het was al niet leuk dat de juryleden zich niet omdraaiden, maar toen kwam er ook nog eens vernietigend commentaar. Mijn Engelse uitspraak zou belabberd zijn. Mijn auditie was ook heel raar gemonteerd, waardoor ik op tv totaal niet uit de verf kwam. Ik herkende mezelf niet terug. Al met al een nare herinnering. Ik heb toen serieus overwogen om te stoppen. En toen kwam er bericht van Ryan Seacrest van American Idol. Of ik mee wilde doen aan een wedstrijd rond het nummer 'Sing' van Ed Sheeran. Verguisd door The Voice, bejubeld door Ryan Seacrest, dat zijn wel twee uitersten."

Waar ken je Nomar van?
"Hij was mijn gitaarleraar. Na een paar jaar ben ik gestopt met gitaarlessen. Het was niks voor mij. Op een gegeven moment, zo rond eind vorige zomer, kregen we weer contact en zijn we gaan kijken of we op muziekgebied iets samen konden doen. Dat klikte meteen. 'Everybody' is het eerste nummer dat we samen hebben uitgebracht. Nomar stuurde me een paar maanden geleden een opzetje en toen ik het hoorde kwamen de woorden vanzelf. Als dat gebeurt, moet je het meteen afmaken."

'Everybody' klinkt heel blij. Is dat jullie stijl?
"We omschrijven het zelf als 'lightning soulful popmusic'. 'Everybody' is het uitgangspunt voor ons volgende materiaal. We werken ook wel aan ballads en lovesongs, maar we willen mensen vooral een blij gevoel geven."

Benieuwd naar 'Everybody'? Zoek het nummer op YouTube of iTunes of luister vanavond (woensdag 10 juni) tussen 18.00 en 19.00 uur naar Radio Weesp.

Column

Sloop

De flat aan de Lageweyselaan, achter de Albert Heijn, is gesloopt. Grote stukken steen liggen als puin rondom het gebouw. Tot op het laatst bleven een paar lege galerijen fier overeind staan, alsof ze niet van plan waren te wijken voor de sloophamers. Je keek zo de kamers in van de mensen die er ooit woonden.

Terwijl ik stond te kijken, werd ik een beetje sentimenteel. Ach ja, sommige dingen komen en gaan, dacht ik. In mijn hoofd herleefde ik de vele keren dat ik langs deze flat was gefietst op weg naar een afspraak. Hoe lang was ik nou al weer hier in Weesp?
Laatst vroeg iemand op een feestje de bekende vraag: "En wat doe jij voor werk?"
"Ik ben dominee", zei ik.
"Jij?"
"Yep", zei ik.
"O, maar je ziet er helemaal niet uit als een dominee."
"Nee? Hoe ziet een dominee er dan uit?", vroeg ik.
"Ja, weet ik veel. Eh, grijs? Oud, in ieder geval."

Ik moest lachen. Vijf jaar geleden kwam ik in Weesp. Als dominee moet je minstens vier jaar blijven om de mensen een beetje te leren kennen. Jeetje, dacht ik toen, over vier jaar... dan ben ik eenendertig! Dat leek me gruwelijk oud. En volwassen. Nu ben ik daar al weer een jaar overheen, en nog steeds niet 'oud'.

'Hoe ziet een dominee er dan uit?', vroeg ik

Ik hoor mensen wel eens zeggen: "In Weesp? Daar verandert nooit wat." Maar dat is niet waar. Er verandert heel veel. Er wordt gepland, er wordt gesloopt. Mensen komen en gaan. En zelf verander je ook. Vijf jaar lijkt een eeuwigheid als je er voor staat, maar het is eigenlijk zo voorbij. Tijd is een raar ding.

Terwijl ik mijn fiets pakte en de flat een laatste saluut gaf, dacht ik: Ja, ik ben gehecht geraakt aan Weesp. De buurt waar ik woon, de fietsroute naar het station die ik na zo veel jaar bijna blindelings zou kunnen afmaken, de ijsjes bij Nelis. Ik ben een deel van Weesp geworden. Die vijf jaar, ik had ze nergens anders willen doorbrengen.

Cyclingmarathon bij FitnessCenter Weesp

WEESP - FitnessCenter Weesp houdt zondag 14 juni een cyclingmarathon op de parkeerplaats voor de sportschool. Zes cyclinginstructeurs en circa 80 deelnemers gaan de uitdaging aan om zo veel mogelijk geld in te zamelen voor het Ronald McDonald Kinderfonds.

De marathon duurt van 10.00 uur tot 16.00 uur. Vorig jaar was het evenement een groot succes. Toen werd er 1.800 euro opgehaald voor Spieren voor Spieren.

De cyclingmarathon wordt gecombineerd met een open dag met verschillende activiteiten. Zo is er een springkussen voor kinderen, zijn er eetstalletjes, draait een dj tussen 12.00 en 14.00 uur zijn marathonmix en verzorgt Libosan tussen 11.00 en 3 uur beenmassages. Voor een massage van 20 minuten wordt een bijdrage van 5 euro gevraagd. De opbrengst hiervan gaat ook naar het Ronald McDonald Kinderfonds.

Wie een uur wil meefietsen kan zich inschrijven bij de balie of via info@fitnesscenterweesp.nl.

De Citybende nodigt Weesp uit voor Plastic Congres

'Plastic' is de negende voorstelling van de Citybende. Foto: Masha Hendriks

door Marieke van Veen

WEESP - Kindertheatergroep De Citybende staat deze week vijf keer in de City met de voorstelling 'Plastic'. De première is vandaag (10 juni) om 15.00 uur.

De voorstelling is in de vorm van een Internationaal Plastic Congres. De kinderen spelen congresleden, van milieuactivisten tot kunststoffabrikanten. Samen proberen ze er achter te komen of een wereld zonder plastic wenselijk en überhaupt mogelijk is.

De Citybende bestaat uit 21 kinderen, geregisseerd door Maartje Ghijsen en Lenne Koning. 'Plastic' is de negende Citybendevoorstelling van Ghijsen en Koning. "Geen idee eigenlijk hoe we op het thema Plastic gekomen zijn. Maar het werkt goed. We hebben samen met de groep het script uitgewerkt, de kinderen hadden ideeën genoeg", vertelde Koning maandag op Radio Weesp.

Ze had Mo Heijstee (11) en Ischa van Capel (11) mee naar de studio genomen. Mo speelt de secretaresse van de congresvoorzitter, Ischa kruipt in de rol van de oprichter van milieuorganisatie Vechten voor een schone Vecht. Mo moest twee scripts instuderen: ze zit in groep 8 en heeft ook een rol in de eindmusical: "Het zijn gelukkig twee verschillende thema's, dus ik haal de teksten niet door elkaar." Het interview met Mo en Ischa terugluisteren kan via www.radioweesp.nl.        

Voor de voorstellingen zijn nog kaarten beschikbaar. Speellijst: woensdag 10 juni 15.00 uur, vrijdag 12 juni 13.30 uur (besloten schoolvoorstelling) en 19.30 uur, zaterdag 13 juni 19.30 uur en zondag 14 juni 15.00 uur. Kaarten (à € 8,-) te koop via www.wesopa.nl.

Protestantse Gemeente
Zondag 14 juni 10.00 uur
Grote Kerk
ds. M.C. Hage

Zondag 14 juni 19.00 uur
Grote Kerk
Gereformeerde Bond
kand. P. de Koning

Parochie van Levend Water
Zondag 14 juni 10.00 uur
H.H. Laurentius en Maria
Magdalenakerk
Eucharistieviering
J. Haen

Dinsdag 16 juni 10.00 uur
Kapel
Woord & Communieviering
Liturgiegroep

NPB
Zondag 14 juni 10.30 uur
Van Houtenkerk
ds. C.A. van de Kuil

Evangelische Gemeente
Zondag 14 juni 10.00 uur
OAZ-gebouw
G.H. Kiers

Sportmaatje

WEESP - De Vrijwilligerscentrale van Versa is voor Sherpa op zoek naar een Weesper die met een plaatsgenoot wil wandelen, joggen of fietsen.

Het betreft een verstandelijk beperkte man van 41 jaar. Belangstellenden kunnen langskomen tijdens het inloopspreekuur van de vrijwilligerscentrale, elke dinsdag van 13.30 tot 14.30 uur in Gebouw Papelaan 99.

zaterdag 13 juni

Haarvlechtworkshop

Hairstyle Selina verzorgt zaterdag 13 juni een workshop haar invlechten. Van 10.00 tot 12.00 uur. Kosten 14 euro (inclusief koffie/thee/fris en wat lekkers. Aanmelden: 06-27588631.

Streetfishing

De Algemene Weesper Hengelaars Bond organiseert streetfishing. In plaats van stilzitten aan de waterkant, loopt men met de werphengel door de stad en vist in de binnenwateren op roofvissen. Datum: zaterdag 13 juni. Voor jongeren van 11 tot en met 21 jaar. Verzamelen om 13.30 uur bij Fort Ossenmarkt. Het vissen is van 14.00 tot 16.00 uur. Deelname is gratis, het bezit van een VISpas en eigen werphengel met kunstaas is verplicht. Aanmelden via jeugd@awhb.nl.

Kangoeroe klup

Korfbalvereniging Argus houdt zaterdag 13 juni een Kangoeroe Klup. Kinderen van 2 tot en met 6 jaar kunnen lekker komen spelen en sporten. Van 10.00 tot 11.00 uur bij Argus aan de Papelaan.

Grote kerk open

De Grote Kerk aan de Nieuwstraat is ook deze zomer elke zaterdag van 13.00 tot 16.00 uur voor het publiek geopend.

zondag 14 juni

Heuveltocht

Zondag 14 juni houdt Toerfietsclub Weesp de Edwin van der Sar Heuveltocht. De opbrengst van dit evenement gaat naar de Edwin van der Sar Foundation. Er zijn vier routes van 35, 75, 100 of 150 km. De start is tussen 8.30 en 11.00 uur aan de Papelaan 126 in Weesp (verschillende starttijden per afstand). Het deelnamegeld bedraagt minimaal € 8,-. Na afloop is er een pastamaaltijd voor elke deelnemer. Inschrijving is bij de start.

Cyclingmarathon

FitnessCenter Weesp houdt zondag 14 Juni een zes uur durende cyclingmarathon op de parkeerplaats voor de sportschool. Tegelijkertijd vindt er een open dag plaats. Zie pagina 7.

woensdag 17 juni

Mamacafé

In De Bibliotheek wordt woensdag 17 juni een Mamacafé gehouden. Aanstaande ouders en ouders met jonge kinderen zijn van 10.00 tot 11.30 uur welkom om elkaar te ontmoeten.

Hardlooptraining

Hardlooptrainer Enno Aerts en Jeroen Cornet van One Fitness Weesp hebben een cursus hardlopen voor beginners ontwikkeld. Op zaterdag 26 juni start er een pilot. In zes lessen van twee uur krijgen de kandidaten krachttraining, looptraining en presentaties over voeding, kleding, het voorkomen van blessures en looptechniek. Na de cursus kunnen de deelnemers minimaal 30 minuten hardlopen. Op 17, 19 en 22 juni worden er informatieavonden gehouden voor potentiële deelnemers. Aanmelden via: ennoaerts@gmail.com.

Avondfietstweedaagse

Toerfietsclub Weesp houdt woensdag 17 en donderdag 18 juni de Avond Fiets Tweedaagse. De start is tussen 18.00 en 19.00 uur aan de Papelaan 126. Kosten: € 4, leden van TFC Weesp gratis. Inschrijving is op 17 juni bij de start.

woensdag 10 juni

Rode Kruis Soos

Het Rode Kruis houdt woensdag 10 juni een soos in Gebouw Papelaan 99. Ouderen kunnen tussen 13.30 en 15.30 uur binnenlopen voor koffie, een praatje en een spelletje. Entree: 2 euro.

PuberOuderCafé

Het CJG houdt samen met ouders een PuberOuderCafé voor ouders van pubers in de leeftijd van 10 tot 18 jaar. Na een korte inleiding volgt een discussie over pubers en Sociale Media. De bijeenkomst vindt plaats op woensdag 10 juni 2015 in 't Zaaltje van Aaltje. Inloop: vanaf 19.45 uur. Aanmelden kan door een e-mail te sturen naar info@cjgweesp.nl.

woensdag 10 t/m 14 juni

Plastic

De Citybende speelt 'Plastic'. Zie het artikel onder op deze pagina.

donderdag 11 juni

Film: 'Wild'

De film 'Wild' is gebaseerd op het gelijknamige boek van schrijfster Cheryl Strayed. Na jaren roekeloos geleefd te hebben, neemt Cheryl Strayed een drastisch besluit. Ze besluit helemaal alleen de Pacific Crest Trail te gaan lopen, een tocht van meer dan 1600 km. Donderdag 11 juni 2015 / 20.00 uur / City of Wesopa / € 8,-.

donderdag 11 juni

Gelukscafé

Op zaterdag 20 juni komt de geluksroute naar Weesp. Donderdag 11 juni is er nog een gelukscafé waarin iedereen zijn of haar initiatieven en ideeën kan delen, inspiratie op kan doen of zich aan kan sluiten bij een initiatief van iemand anders. Dit gelukscafé vind plaats bij Aaltje op de Herengracht van 20.00 tot 22.00 uur. Voor meer informatie kijk op 'geluksroute weesp' op Facebook.

vrijdag 12 en zaterdag 13 juni

Ophalen oud papier

De werkgroep oud papier van de Grote Kerk haalt in Weesp het oud papier op. Het centrum is vrijdag 12 juni aan de beurt, de andere wijken in Weesp zaterdag 13 juni. Het papier moet om 8.00 uur buiten staan.

vrijdag 12 t/m 29 juni

Leerlingenconcerten

De maand juni staat voor de Gooische Muziekschool in het teken van leerlingenconcerten. De ruim 125 leerlingen zullen bij de diverse eindvoorstellingen in Weesp acte de presence geven. Vrijdag 12 juni staan de instrumentale leerlingen op het podium. Locatie: Clubhuis Adelaar aan de Papelaan, tijd 19.00 uur. Vrijdag 19 juni zijn de drumleerlingen aan de beurt. Locatie: Clubhuis Adelaar aan de Papelaan, tijd 19.30 uur.

dinsdag 16 juni

Inloopmiddag Versa

Versa Welzijn houdt iedere dinsdag van 13.30 tot 15.30 uur een inloop in de aula van Papelaan 99. Tijdens deze middagen kunnen Weespers vragen stellen aan de sociaal werker en buurtgenoten ontmoeten.

De kerk: een duivels dilemma

Hier is duidelijk dat de fundering van de kerk hersteld moet worden.

WEESP - De toekomst van de Laurentiuskerk aan de Herengracht wordt volgende week woensdag besproken tijdens een 'Politiek Plein' in het stadhuis. De raadsleden verzamelen daar informatie ter voorbereiding op hun besluit op 1 juli over het collegevoorstel in te stemmen met gedeeltelijke sloop van de kerk en het mogelijk maken van woningbouw op de plek van het schip en de tuin. Een moeilijke en ingrijpende beslissing, om niet te zeggen: een duivels dilemma.

Wij zetten de zaken nog eens een rijtje.

Waarom moet de kerk (deels) worden gesloopt?

De mijlpalen en andere relevante momenten van de Laurentiuskerk.
Foto: Christian Pfeiffer

* De kerk staat sinds april 2014 leeg.

* Het bisdom (eigenaar) wil de kerk, de pastorie en de kerktuin verkopen.

* De fundering blijft ondanks eerder oplapwerk slecht, er zitten scheuren in de kerkmuur. Over de kosten van funderingsherstel gaan diverse bedragen rond. Van 300.000 euro om alleen verder verval tegen te gaan tot anderhalf miljoen om ook grotere belasting mogelijk te maken. Alleen de fundering van de toren wordt door bouwadviesbureau Strackee geraamd op 480.000 euro.

* Het Weesper parochiebestuur zegt sinds 2010 met in totaal veertig partijen te hebben gesproken over aankoop en exploitatie van de kerk, de pastorie (de woning naast de kerk) en de tuin.

* Geen van die partijen kan of wil de kerk behouden en een nieuw leven geven, zegt het parochiebestuur. De hoge kosten van het funderingsherstel zijn telkens de spelbreker.

* Weesper Cees van Vliet is volgens de parochie de enige die bereid is te investeren in een mixvorm: een bouwplan waarbij de toren (met herstelde fundering) en het aangezicht van de kerk (twee zijbeuken of traveeën) en de pastorie behouden blijven. Het schip van de kerk zal worden gesloopt, waarna er appartementen voor terugkomen.

* Aangenomen hebbende dat de kerk niet behouden kan blijven, koos het parochiebestuur voor het plan-Van Vliet. Er is een intentieovereenkomst getekend.

Hoe is het plan verder?

* Van Vliet denkt aan een aansprekende invulling van de toren, bijvoorbeeld een bed & breakfast.

* Het Weesper biermerk Wispe heeft belangstelling om onder in de toren een kleine brouwerij te starten. Er is hierover nog niets concreet.

* Aangenomen mag worden dat er in de pastorie enkele appartementen komen, maar hierover is nog niets bekend.

Kan dat allemaal?

* Voor sloop van de kerk en de wijziging van de bestemming is goedkeuring van de gemeente(raad) nodig.

* De kerk is een gemeentelijk monument en valt onder beschermd stadsgezicht.

* De Rijksdienst Cultureel Erfgoed (het vroegere Monumentenzorg) adviseert de kerk niet te slopen omdat de kerk binnen het beschermd stadsgezicht valt en het schip beeldbepalend is.

Weetje tussendoor

* De kerk (1876) is ouder dan de toren (1900).

Is er echt geen alternatief?

* "Herbestemming is een eitje", zo kwam een vertegenwoordiger van het Cuypersgenootschap, een landelijke instantie van erfgoedbehouders, in de raadscommissie vertellen. Dit genootschap benadert Weesper ondernemers (waaronder YogaToday) met de vraag of ze interesse hebben in werken in de kerk, die dan volgens het genootschap behouden zal blijven. Er zal dan nog wel een investeerder en exploitant gevonden moeten worden.

*Hetzelfde Cuypersgenootschap stuurde in 2010 een brief aan B en W van Weesp met de aanbeveling Stadsherstel in te schakelen voor het behoud van de kerk. Om het funderingsherstel te dekken adviseerde het Cuypersgenootschap om de kerktuin met woningen te bebouwen.

* Stadsherstel is de instantie die oude gebouwen opkoopt, opknapt en een nieuw leven geeft. Een voorbeeld is de Van Houtenkerk in Weesp. Stadsherstel ziet voor zichzelf geen mogelijkheden in de Laurentiuskerk en heeft geen interesse.

Is er écht, écht, écht geen alternatief?

* D66 stuurt aan op een onafhankelijk onderzoek vanuit de gemeente naar de toekomst van de Laurentiuskerk.

* De gemeente is geen eigenaar van de kerk, maar kan besluiten een grote zak geld (vraagprijs onbekend) op tafel te leggen om de kerk aan te kopen en te exploiteren. Daar is om financiële en principiële redenen geen enkel draagvlak voor in de gemeenteraad. Bovendien is de kerk niet meer te koop, want de parochie heeft een overeenkomst met Van Vliet.

* Zat er bij al die partijen die het parochiebestuur heeft gesproken echt niemand die de kerk kon behouden? Raadsleden zullen daar onder meer via het Politiek Plein meer informatie over willen ontvangen.

Wie is Cees van Vliet?

* De Weesper ontwikkelaar en ondernemer renoveerde recent onder andere het monumentale kantoorpand Nieuwstad 100 en de voormalige gasfabriek aan de Rijnkade. Langer geleden knapte hij onder andere twee vervallen panden op aan de Nieuwstraat: op de hoek van de Marcussteeg (nu 't Kruidvat) en naast het stadhuis (speelgoedwinkel Lanneke).

* Met anderen blies Cees van Vliet eind 2013 de WSP nieuw leven in, nu de grootste partij in de gemeenteraad. Om geen belangenverstrengeling te krijgen, trok hij zich eerder dit jaar terug. Wethouder Astrid Heijstee is getrouwd met een zwager van Van Vliet. Zij verlaat om die reden de B en W-kamer als de Laurentiuskerk aan de orde komt. Wethouder Peter Eijking (PvdA) is verantwoordelijk voor dit dossier. Hij zegt: "De gemeenteraad toetst of het proces open en eerlijk verloopt. Ik ben ervan overtuigd dat wij hier heel integer in handelen."

Van Vliet heeft kerkadviseur Ben Lüken ingeschakeld om dit project te blijven begeleiden.

Zelf zegt Cees van Vliet: "Ik vind dit een van de mooiste plekken van Weesp en ik wil niet dat het allemaal verdwijnt. De kerk heeft in mij dus die 'gek' gevonden die het risico van het funderingsherstel neemt om dan ten minste de toren, twee traveeën en de pastorie te behouden. Als dit in een andere plaats was geweest, had ik het niet gedaan."

Politiek Plein

Woensdag 17 juni is er een Politiek Plein in het stadhuis. Dat is een bijeenkomst waarin raadsleden nadere informatie kunnen vragen van betrokkenen over - in dit geval - de Laurentiuskerk. Het begint om 20.00 uur en het is openbaar. Belangstellenden kunnen het Politiek Plein ook volgen via de stream op weespernieuws.nl.

Wat als?

* …de gemeenteraad akkoord gaat met het plan-Van Vliet? Dan wordt dat plan verder ontwikkeld en uitgevoerd. Er is geen tijdspad bekend.

* …de gemeenteraad uitstelt om een nieuw onderzoek af te dwingen? Dan wordt het proces met maanden vertraagd. Het is onduidelijk of Van Vliet dat afwacht of afhaakt.

* …de gemeenteraad het plan-Van Vliet afwijst? Dat wordt alles onzeker. De kerk zal leeg blijven, tenzij er toch nog iemand komt die iets met het gebouw kan en wil doen. Het parochiebestuur vreest echter dat het van lieverlee uiteindelijk toch op sloop van de hele kerk zal uitdraaien.

Leren met vallen en opstaan voor de biologische winkel

Bijna een jaar Moen Mooi Eten aan de Nieuwstad

Jeroen en Peter Moen in hun biologische winkel. Al mantelzorgend voor hun moeder vonden de twee broers elkaar in een winkelidee. Foto: Christian Pfeiffer

door Christian Pfeiffer

WEESP - Bijna een jaar is Moen Mooi Eten aan de Nieuwstad open. De biologische winkel heeft een vaste schare fans opgebouwd, maar voor Jeroen en Peter Moen was het een jaar van vallen en opstaan.

Allebei gedreven door een enorme wil om lekker te eten en goed eten te verkopen, stralen de twee broers bijna een jaar later achter hun toonbank. Natuurlijk, ze zijn er nog niet. Het is vallen en opstaan, maar langzaam begint de winkel toch de vorm te krijgen die ze willen. Een proces dat proefondervindelijk is doorlopen de afgelopen maanden. Het assortiment verandert stapje voor stapje en de winkel heeft al een vaste klantenkring opgebouwd, die gestaag groeit.

Lokaal

Wie lokaal wil eten, kan bij Moen terecht voor allerlei lekkers uit de omgeving. Weesper kaas, honing, bier. Groenten uit Vreeland, asperges uit 's-Graveland; het is er allemaal.

En helemaal opmerkelijk: olijfolie uit Muiden. Tenminste, de handelaar komt daarvandaan. Maar die haalt het wel met zijn Toyota Prius zelf in Griekenland, zo glimlacht Jeroen.

Peter is meer de idealist, Jeroen meer de smulpaap

Het was het roer om voor Peter (57) en Jeroen (54) Moen. Allebei zonder baan en mantelzorgend voor hun moeder kwam het besluit om de winkel te openen. Bijna een jaar geleden ging de biologische winkel aan de Nieuwstad open. De keuze voor een winkel is op zijn zachtst gezegd opmerkelijk: Peter is van huis uit bioloog en hield zich onder meer met overheidsprojecten en software bezig, terwijl Jeroen in het ziekenhuis op de afdeling Anesthesiologie werkte.

Nu maken ze lange dagen in hun winkel. "Maar met plezier hoor, het voelt niet als werk, anders zou ik niet volhouden", zo glimlacht Jeroen. "Op een fijne manier. Fysiek moe, anders dan toen ik vele uren in een auto zat en op kantoor", zo zegt Peter. Daar zitten ze dus, bijna een jaar later. Vermoeid op een stoeltje in het magazijn na een zaterdag hard werken. De winkel staat. De blik is op de toekomst gericht. "Je moet niet vergeten: het was voor ons dus allemaal nieuw. We namen het assortiment dat de groothandel ons aanraadde en zo zijn we begonnen. Nu richten we onze blik op lokale producten, daar willen we meer van hebben", zo vertelt Peter.

Tijd voor de vervolgstap: meer lokale producten in het assortiment

Idealist
Peter Moen, meer de idealist van de twee. Hij is in de winkel gestapt omdat hij gelooft in biologisch eten als een schakel naar een betere maatschappij. Hij vindt het belangrijk dat leveranciers de juiste prijs krijgen en dat er met zorg voor de omgeving wordt gewerkt.
Jeroen Moen heeft het meer over lekker eten. Van jongs af aan een passie voor eten. Hij volgde onder meer een koksopleiding in Frankrijk en smelt weg bij de gedachte van een Frans gerecht met lamsgehakt. Trots is hij op de producten die in de winkel zijn te krijgen. Vanaf woensdag tot en met zaterdag kookt hij altijd een maaltijd in de keuken achter de winkel voor de hongerigen die het niet meer redden om zelf wat in elkaar te zetten.

Prijs
Ja, wie bij Moen koopt is soms meer kwijt dan bij de buurtsuper om de hoek. Een bewuste keuze. Het is een van de speerpunten van de winkel dat iedereen die de producten maakt daar ook een eerlijke prijs aan verdient. Dus de boer wordt aan de onderkant van de keten niet uitgeknepen en ook de tussenhandelaar krijgt een goede prijs. Leuk weetje: de winkel heeft bijna geen afval. Al het verpakkingsmateriaal dat wordt gebruikt is composteerbaar en al het brood en de groente dat aan het einde van de dag overblijft wordt weer aan de leverancier meegegeven voor een tweede leven. Voor groente betekent dit dat dit op de composthoop bij de boer gaat waar het vanzelf weer nieuwe aarde wordt. Jeroen recht zijn rug: "We produceren zo min mogelijk afval. Het zijn details, maar het is voor ons belangrijk."

Met plezier wachten op Gastvrij Weesp

De affiches hangen overal. Foto: Christian Pfeiffer

WEESP - Jeroen en Peter Moen kijken uit naar Gastvrij Weesp, het grootse evenement dat 27 juni Weesp op de kaart moet zetten. Bij Moen komen lokale leveranciers uitleg geven.

Poppentheater Fatsnerran in De Bibliotheek, Weesper koren en dansschool Van Harten in de Van Houtenkerk, theater op straat en in de City of Wesopa en Zone 1380, klassieke muziek door Weesper ensembles in de Synagoge, draaimolen en knutselen voor de kinderen, speciale culinaire hapjes in de Weesper horeca, leuke aanbiedingen in de Weesper winkels en nog veel meer: Weesp Gastvrij toont Weesp op haar best. Cabaretier Dolf Jansen en singer-songwriter Ruben Annink zijn de grote publiekstrekkers op deze dag, die van 10 uur 's ochtends tot 10 uur 's avonds duurt.

Weespers in touw
Weesp wil tijdens Weesp Gastvrij laten zien waar ze goed in is: met elkaar iets neerzetten en er een feestje van maken op cultureel, culinair en shoppinggebied. Georganiseerd door Weesp Marketing: een brede groep van 65 vrijwilligers vanuit verschillende invalshoeken zoals de WDO, culturele instellingen, de gemeente en 'gewone' Weespers die de stad een warm hart toedragen. De organisatie wil Weesp neerzetten als een stad voor jonge gezinnen, moderne ondernemers en de actieve en creatieve bezoeker. Een bruisend en historisch stadje langs de Vecht: relaxed, gastvrij en creatief en dicht bij Amsterdam. Weesp Gastvrij is slechts een van de activiteiten van de nieuwe organisatie.

Wie wil volgen hoe het initiatief Weesp Gastvrij zich ontwikkelt kan een kijkje nemen op www.weespgastvrij.nl.

'Iedereen zou moeten hardlopen'

34ste editie Vechtloop heeft 470 voorinschrijvingen: iets minder dan topjaar 2013

Anton de Boer (65): "Vooral het stuk door het centrum is heel gezellig." Foto: Ruth van Kessel

door Ruth van Kessel

WEESP - Over ruim twee weken is het zover: op 28 juni staat Weesp in het teken van de Vechtloop waarvan sinds vorig jaar de lange afstanden dwars door het centrum gaan. Een spektakel om mee te maken voor zowel de lopers als het publiek. De deelnemers staan te trappelen om van start te gaan.

De Vechtloop is voor alle soorten lopers interessant: voor beginners en scholieren zijn de afstanden 2,5 en 5 kilometer, terwijl gevorderden zich kunnen vastbijten in de 10, 15 en 21 kilometer, met welk doel dan ook. Wil je de snelste zijn of ben je al blij dat je hem uitloopt? Het WeesperNieuws sprak met twee deelnemers die zich verheugen op de wat hen betreft gezelligste loop in de regio.

'De Vechtloop staat wat gezelligheid betreft voor mij met stip op één'

Snelle loper
"Of ik dit jaar de 35 minuten ga waarmaken, is nog maar de vraag", haast Frank de Graaf zich te zeggen op de vraag of hij weer gaat voor een zege op de afstand 10 kilometer. De 34-jarige loper woont sinds 2010 in Weesp en won in 2011 zijn tweede Vechtloop.Vorig jaar sloeg De Graaf zijn favoriete loop in Weesp over om mee te doen aan de triatlon in Nederhorst den Berg, die in 2014 samenvielen. "Ik vind de triatlon net nog even wat leuker dan hardlopen, maar ik ben blij dat ik dit jaar weer mee kan doen. Dit jaar ben ik niet zo gefocust op het winnen van wedstrijden, maar train ik relaxed twee keer per week een kwartier en in de weekenden wat langer. We zullen zien of het genoeg is, maar ik hoop toch wel onder de 36 minuten te finishen." De Graaf loopt alleen wedstrijden in de regio. Hij is van het gemakkelijke zegt hij, liefst op de fiets erheen, een stukje rennen en dan weer terug. "Het leuke van kleinere wedstrijden is dat je al snel voorin loopt, dat is toch leuker dan dan je hekkensluiter bent", lacht de sporter. '"En mijn krachten meten met de snelle jongens van de TTW vind ik ook elke keer een uitdaging. Ik heb er zin in." Over het parcours van de Vechtloop: "Geweldig om door Weespers te worden aangemoedigd, zeker nu het parcours meer door het centrum gaat. En het mooiste stukje? Dat is voor mij het keerpunt: een rondje rennen over een onverhard pad bij Fort Uitermeer, een prachtig stukje."

Binnen het uur
"Als ik binnen het uur finish op de 10 kilometer, dan weet ik dat mijn conditie nog steeds op peil is." Aan het woord is Weesper Anton de Boer, die dit jaar voor de vijfde keer meedoet aan de Vechtloop. Op de dag van de loop is hij precies één dag 65 jaar. Sporten doet hij pas vanaf zijn 50ste: "Ik weet nog hoe ik schrok toen de trainer van Fysiosport mij confronteerde met het feit dat ik een conditie van een 80-jarige had. Ik was meteen gemotiveerd!" Na een conditieprogramma bij FysioTrainingscentrum Weesp volgde een Loop-je-fitcursus die hem bracht naar zijn eerste 5 kilometerloop. Wat een kick gaf dat. Nu sport De Boer vier van de zeven dagen, gericht op hardlopen en conditieverbetering en doet hij mee met 'lopen' in de buurt. De Vechtloop is zijn favoriet. De Boer: "Ik loop alleen gezellige lopen en daarmee staat de Vechtloop met stip op één. Vooral het stuk door het centrum is heel gezellig en het enthousiasme van Weespers aan de kant wordt door geen enkel ander publiek overtroffen. Al loop je op je oogleden, ze schreeuwen je naar binnen!" Voor De Boer is de bottleneck in het parcours de eerste twee kilometer, maar, zo vertelt hij, dat hebben eigenlijk alle lopers. Ben je daar eenmaal doorheen dan gaat de rest vanzelf. Een tweede lastig punt is het traject voor het keerpunt: "Dan zie je de snelle lopers al terugkomen, dan denk ik 'ik zet er nog maar een tandje bij."

Wat De Boer betreft zou iedereen moeten gaan hardlopen of in ieder geval gaan sporten: "Sporten geeft een mens interne energie. Je laadt letterlijk je batterij op en je maakt je hoofd lekker leeg. Je voelt je lichamelijk en mentaal vitaal en daardoor gelukkiger. Ik zou iedere niet-loper willen zeggen: meld je aan bij Loop-je-Fit en je zult - naast de gezelligheid - versteld staan van je prestaties. Dat geeft een supergoed gevoel."

Met de hele familie uit je dak bij Paul McCartney

Familie Bergsma vaste klant bij Macca-concerten

De familie Bergsma zag, samen met al die anderen, een wervelende Macca-show in Ziggo Dome.

WEESP - Weesper Beatlesfans waren afgelopen weekeind hyperdepieper. Paul McCartney speelde om de hoek, in Ziggo Dome. Rob Bergsma, zijn broer Ronald, diens 11-jarige zoontje Yannick en hun oom Ruud Veer waren erbij. "Door ome Ruud zijn we allemaal Beatles-gek."

Voor Rob was het zijn negende Macca-concert, voor Ronald het zevende en zelfs voor Yannick was dit al de tweede keer dat hij de levende legende live in actie zag. Maar ome Ruud spant de kroon met zijn tiende concert: een lustrum. Rob: "Mijn eerste keer was het concert met Wings in 1976. Dat heeft zo'n diepe indruk op mij gemaakt, dat wil je niet weten. Zo'n fantastische rockshow. Het begon met 'Venus and Mars', met lichteffecten en bellenblazen. Man, als de dag van gisteren... Sindsdien ben ik naar al zijn concerten in Nederland gegaan. Drie jaar geleden was ik er ook bij in Rotterdam, dat was zó fantastisch. Misschien wel de beste die ik heb meegemaakt. Maar ook zondag was het weer geweldig. Die man is 72 jaar oud, maar nog zo energiek. Dat kan niet iedere artiest van zijn generatie zeggen", aldus de Weesper.
Ronald: "Een wervelende show, absolute top! Zijn geheim? Ja, dat is zo moeilijk om in woorden te vatten. Ik ben sowieso Beatlesfan, hoewel meer John Lennon dan Paul. Het latere werk van The Beatles spreekt mij het meeste aan. 'Abbey Road' is een topalbum. En 'A Day in a Life' is een van mijn favoriete nummers. Deze keer speelde hij dat niet, maar wel 'The End' van 'Abbey Road'. Heel mooi!"

Ook Yannick heeft genoten, vertelt Ronald. "Door ons is hij ook helemaal Beatlesfan. Hij herkent alles. Als er dan een Beatlesliedje klinkt, dan zie ik dat hij mij aankijkt met die grote ogen van hem... Een stille genieter."

'Wat ging ik lekker uit mijn dak, toen hij 'Helter Skelter' speelde'

Rob betaalde voor het kaartje in 1976 34 gulden, nu was hij bijna 95 euro kwijt. Dus ja, het was een duur avondje uit voor de familie Bergsma. Maar daar hoor je ze verder niet over. Over de setlist niets dan lof. Rob: "Wings, Beatles, hij speelde van alles, dat is het mooie aan McCartney. Het ene moment 'Yesterday', het andere 'Helter Skelter'. Zo, wat ging ik lekker uit mijn dak, toen hij 'Helter Skelter' speelde!" En 'Ob-La-Di Ob-La-Da'? "O nee hoor, helemaal geen wc-moment, dat hoort er ook gewoon bij."

Mochten ze de kans krijgen Paul McCartney eens te ontmoeten, wat zouden ze vragen? "Of hij er geen spijt van heeft dat ze na het uiteenvallen van The Beatles niet toch nog eens bij elkaar zijn gekomen", antwoordt Rob. En Ronald: "The Beatles, Wings, en met deze band speelt hij ook al járen. Ik zou wel willen weten wat hij nou de mooiste periode vindt."

Bedankje voor harde werkers

FC Weesp bedankt trouwe leden met 'FC Weespertje'

Sandra Vrijenhoek, Alex van der Kolk en Dewi Dekker ontvangen een FC Weespertje. Foto: FC Weesp

WEESP - Een bedankje voor het harde werk voor de club: FC Weesp heeft een 'FC Weespertje' gegeven aan trouwe leden Dewi Dekker, Alex van der Kolk en Sandra Vrijenhoek.

De eerste ontvangers van het FC Weespertje doen al jaren veel voor de Weesper voetbalclub.

Een vreemd gezicht: koeien op de velden van FC Weesp. Foto: Bastiaan Miché

Alex van der Kolk loopt al vanaf het moment dat zoon Donny kwam voetballen rond op het complex van FC Weesp. Vanaf de eerste dag als leider en trainer, maar dat werd al snel meer. Zo zette de Weesper onder meer een meisjesteam op, waar hij nog steeds veel voor doet. Verder regelde Van der Kolk de organisatie van enkele toernooien en kan de club hem met regelmaat benaderen voor hand- en-spandiensten.

"Dewi en Sandra zijn al enkele jaren leeftijdcoördinator en daarmee voor velen het gezicht van onze jeugdafdeling. De rol van coördinator is complex: je hebt met veel mensen te maken en zo veel mensen, zo veel meningen en verwachtingen. Vinden mensen iets niet goed gaan, dan is de coördinator de eerste om te benaderen. Daar staat tegenover dat hetzelfde geldt voor al die dingen die juist leuk en goed gaan. En heel veel gaat goed door de inzet en kwaliteit van Dewi en Sandra", zo laat FC Weesp weten.

FC Weesp gaat vanaf nu vaker FC Weespertjes geven aan hardwerkende leden.

FC Weesp zelf winnaar schijtloterij

WEESP - Een niet alledaags gezicht bij FC Weesp zaterdag: op het voetbalveld werden koeien losgelaten. Die hadden nog werk te doen ook, want ze kwamen poepen.

Het was een loterij. Afhankelijk waar ze poepten, kon er een prijs worden gewonnen. "De winnende lotnummers voor de 1e en 2e prijs: 1545 en 1957. Beide loten bleken door een sponsor aan FC Weesp te zijn geschonken en deze prijzen ook", aldus de organisatie.

"Bij gebrek aan meerdere koeienvlaaien werden de 3e en 4e prijs getrokken uit de andere loten. De 3e prijs (400 euro) was voor lotnummer 2373 en ging naar Ronald Bergsma. De 4e prijs (375 euro) was voor lotnummer 0742 en ging door sponsoring wederom naar FC Weesp."

Met het koeschijten werd het voetbalseizoen afgesloten. Daarna was er een barbecue.

Stuur je kampioensfoto in en word opgenomen in onze eregalerij!

WEESP - De laatste oproep. Het sportseizoen 2014/2015 loopt op zijn eind. De redactie van het WeesperNieuws is benieuwd hoeveel lokale teams kampioen geworden zijn.

Was jullie team dit seizoen het beste? Mail dan jullie mooiste of leukste kampioensfoto in een zo hoog mogelijke resolutie naar redactie@weespernieuws.nl. Leeftijd, categorie en soort sport doen er niet toe, zolang jullie maar kampioen geworden zijn.

Vermeld hierbij in het kort iets over het team, het seizoensverloop en de beslissende wedstrijd. De bedoeling is om in het WeesperNieuws van woensdag 17 juni op de sportpagina een eregalerij met Weesper kampioenen te publiceren. Als jouw team in dit overzicht thuis hoort, zorg dan dat de foto en de bijbehorende informatie uiterlijk maandag 8 juni bij ons binnen is.

Nog jaar eerste klasse FC Weesp

Foto: Bastiaan Miché

WEESP - Het tweede elftal van FC Weesp speelt ook volgend jaar eerste klasse. De Weespers verspeelden afgelopen weekend hun laatste kans om te promoveren naar de hoofdklasse. De Weespers verloren afgelopen weekend met 1-4 van Hillegom, dat het eerste duel ook al won.

De tegenstander was afgelopen weekend een maatje te groot voor FC Weesp. Zonder al te veel problemen was de ploeg te sterk voor de Weespers.

Toch was FC Weesp na afloop, ondanks de twee nederlagen, tevreden: het behalen van de laatste play-offronde was al een hele prestatie van FC Weesp.

Vechtloop zoekt hulp

WEESP - De organisatie van de Vechtloop is hard op zoek naar Weespers die een handje willen helpen. Vooral verkeersregelaars zijn hard nodig.

De 34ste editie van de Vechtloop wordt op zondag 28 juni gehouden. Vrijwilligers die nog nooit het verkeer hebben geregeld krijgen van de organisatie een korte cursus aangeboden.

"Ook kunnen wij natuurlijk nog vrijwilligers gebruiken op het wedstrijdterrein en op het parcours voor waterposten, inschrijvingen, prijsuitreiking en nog vele andere taken", zo vertelt Robin Voorhamm van de organisatie. Aanmelden kan op www.vechtloop.nl.

Nederlaag voor MHCW

WEESP - De hockeysters van MHCW hebben afgelopen weekend hun laatste duel van het jaar verloren. Castricum, dat de laatste weken de grootste concurrent van MHCW was op jacht naar klassebehoud, was met 1-3 te sterk.

Voor MHCW stond afgelopen weekend slechts de eer nog op het spel. De Weespers stelden een week geleden klassebehoud al zeker.

Fiat geeft zomerse inruilboost

Fiat heeft deze maand een mooie zomerinruilactie ingezet. De gehele maand juni ontvangen kopers van een nieuwe Fiat tot 3000 euro extra inruil voor hun huidige auto. De aankoopprijs van bijvoorbeeld een Fiat Panda komt hiermee op 8895 euro te liggen. Wie altijd al een cabrio had willen rijden, kan nu gebruikmaken van een gratis upgrade met een voordeel van 2900 euro. Sinds begin dit jaar staat de hippe cross-over van Fiat in de showrooms, de 500X. Ook deze auto kan nu met voordeel worden aangeschaft zodat de vanafprijs neerkomt op 18.495 euro. Een overzicht van de inruilpremies is terug te vinden in de showrooms van de Fiat-dealers in deze regio en op hun websites.

Hyundai geeft ix20 update

Populair model in Nederland

De Hyundai ix20 is opgefrist en goedkoper.

Hyundai heeft de Hyundai ix20 technisch een opfrisbeurt gegeven. De 1.4 CRDi-dieselmotor is zodanig verbeterd dat deze nu in de bijtellingscategorie van 20 procent valt. Nieuw is de 6-traps automaat op de 1.6 GDI-benzinemotor. Deze automatische transmissie heeft niet alleen twee verzetten meer, wat zorgt voor een soepel schakelgedrag, ook de CO2-uitstoot is erdoor verbeterd.

Daarnaast zijn de prijzen aangescherpt. De zeer complete Hyundai ix20 1.4 CRDI Business Edition is nu leverbaar vanaf € 22.995,-. Deze uitvoering is met een netto bijtelling van € 161,- per maand ook nog eens het scherpste aanbod in zijn klasse. De Hyundai ix20 met 1.6 GDI-motor is tevens beschikbaar als GO!- en als Premium-uitvoering. Dat betekent altijd 16-inch lichtmetalen velgen, airconditioning, parkeersensoren achter en een navigatiesysteem met achteruitrijcamera. Er is al een Hyundai ix20 GO! vanaf € 19.995,-.

Gewilde modellen
De Hyundai ix20 werd eind 2010 geïntroduceerd en is nog altijd zeer populair. Sinds de introductie zijn in Nederland 10.250 exemplaren verkocht en daarmee is de Hyundai ix20 een van de meest gewilde modellen in zijn klasse.

De Hyundai ix20 is een mix van dynamiek en gebruiksvriendelijkheid. Door de hoge zit en de variabel in te delen bagageruimte is de Hyundai ix20 de ideale gezinsauto.

Aantrekkelijke Kangoo voor het bedrijf

Renault heeft een aantrekkelijk aanbod voor zzp'ers en mkb-bedrijven die op zoek zijn naar een compacte bedrijfsauto met een royale laadruimte: de nieuwe Renault Kangoo Express Générique Pro. Een extra rijke uitrusting tegen een extra gunstige prijs vanaf € 10.990,- exclusief btw en bpm. Standaard met Hill Start Assist.

De Renault Kangoo Express Générique Pro is gebaseerd op het uitrustingsniveau Express. Hij is standaard uitgerust met onder meer centrale deurvergrendeling met afstandsbediening, Electronic Stability Control (ESC) met Hill Start Assist en Extended Grip Control. Hij heeft ook airconditioning mét pollenfilter, cruisecontrol met snelheidsbegrenzer en parkeersensoren achter.

De ENERGY 1.5 dCi turbodieselmotor heeft een vermogen van 55 kW (75 pk). Een start-stopsysteem is standaard.

Elegante Jazz heeft veel te bieden

Honda komt deze zomer met de nieuwe Jazz.

De derde generatie Jazz, die in de zomer van 2015 in Europa zijn intrede doet, heeft een krachtig, maar elegant design aan de buiten- en binnenkant, met ongekend veel interieurruimte die veelzijdig inzetbaar is.

Het Honda Connect 7-inch touchscreendisplay in het midden van het dashboard is het nieuwe infotainmentsysteem dat toegang biedt tot webbrowsing, actuele nieuwsberichten, verkeers- en weersinformatie en talloze online muziekzenders.

Dreams
De nieuwe Jazz beschikt over een nieuwe, krachtige en efficiënte 1.3 i-VTEC benzinemotor uit Honda's Earth Dreams Technology-serie. Het verfijnde rijgedrag gaat gepaard met een beter reagerende en solidere besturing, dankzij een nieuw, stijver en lichter chassis en een vernieuwd ophangingssysteem.

Het Advanced Driver Assist-systeempakket dat is uitgerust met een camera en een midrange radar, bestaat uit veel andere nieuwe, geavanceerde veiligheidstechnologieën die in 2015 in al Honda's nieuwe modellen worden geïntroduceerd.

Opel KARL in showroom

De ANWB concludeerde na het testen van de nieuwe Opel KARL: "Luxer, veiliger en voordeliger dan we tot nog toe in deze klasse hebben gezien." Het nieuwe model staat vanaf 15 juni in de showrooms bij de Opel-dealers. De auto gooit hoge ogen met zijn compacte afmetingen - 3,67 meter lengte en dus makkelijk inparkeren - en tegelijkertijd ruim van binnen met vijf deuren en vijf zitplaatsen. De standaarduitrusting is rijk, de motor zuinig. Bovendien is de KARL in veel hippe kleuren verkrijgbaar.

Vrouw zoekt werk in de huishouding met strijkwerk etc. 9 jaar ervaring en met goede ref. Mevr. Munda 10 euro p/u. Tel.: 06-29361834

TANDPROTHETISCHE
PRAKTIJK WEESP

Theo Nuyens
Kunstgebitten en reparaties
klaar terwijl u wacht
(ind. mogelijk)
Bent u slecht ter been,
wij komen ook aan huis
E. du Perronstraat 38
1382 SZ Weesp
Tel: 0294-418722

Veluwse boederij te huur 70 m2 in Ermelo, gemeubileerd
€ 700,- per maand ex.
035-6935525 / 06-22393323

MOTORFIETSEN te koop
GEVRAAGD
alle merken en
bouwjaren. Defect of lang
stilgestaan geen bezwaar.
Direct gehaald, betaald en
gevrijwaard. 06-25418595

OUTLETPRIJZEN
kleding en speelgoed
LANNEKE
Nieuwstraat 39
Weesp - tel.: 416 464
naast het gemeentehuis

Privehuis Morosa Almere 06-11117475 Bakkenzuigerstr. 50 ma/vr 10.00 tot 19.00 uur meisjes/dames gevraagd kvk 32159766

Krijgt u familie op bezoek?
En heeft u niet genoeg ruimte of u hecht aan uw privacy?

Bed and Breakfast
De Roskam in Weesp
06-55334804 of
www.bedandbreakfast.nl

Gevraagd: Defecte vaat/wasmachine, droger, fornuis, radiator - gratis opgehaald, 06-34606808

Veluwse boederij te koop. Vr. pr. € 89.000 k.k. te Ermelo. Sleutelklaar. 035-6935525 / 06-22393323