MuiderNieuws

11 februari 2015

MuiderNieuws 11 februari 2015


Pijlers nieuwe brug staan

Foto: Christian Pfeiffer

door Christian Pfeiffer

MUIDEN - Het enorme talud van de nieuwe snelwegbrug die straks de nieuwe A1 met de A9 moet verbinden, rijst op in de Bloemendalerpolder. Bij het Amsterdam-Rijnkanaal wordt hard gewerkt aan de pijlers.

Wie de bouwput bij de Vecht gewend is en het werk wat daar verzet wordt, vergeet bijna dat even verderop, bij het Amsterdam-Rijnkanaal, ook een kunststukje wordt uitgehaald. Over het kanaal wordt naast de huidige A1-brug een compleet nieuwe brug gebouwd. Met een speciale methode.

Uitbouwbrug
Voorlichter Peter Hollaar van Rijkswaterstaat vertelt. Hij staat bij het kanaal. "Wij hebben hier aan de kant van Weesp de spoorbrug voor het treinverkeer tussen Amsterdam en Hilversum. Aan de andere kant ligt de huidige Muiderbrug van de snelweg A1. Daartussenin bouwen wij een nieuwe brug: een uitbouwbrug, zoals wij dat noemen."

Drie pijlers van de brug zijn nu in aanbouw. "Het worden ook drie afzonderlijke viaducten. Links en rechts voor de rijbanen die straks de A1 en de A9 gaan verbinden en de middelste wordt de nieuwe wisselstrook van de snelweg A9." De brug is gefundeerd op honderden heipalen. Sommige steken nog uit de grond. Daarop staan de drie pijlers. "Daar bovenop maken we het hamerstuk. Van die hamerstukken werken we straks over het kanaal naar elkaar toe. De brug wordt parabolisch aan de onderkant voor de sterkte. De gebruikte methode heet 'uitbouwen' en wordt maar weinig in Nederland toegepast. Het scheepvaartverkeer heeft daardoor nauwelijks last van de werkzaamheden en kan hierdoor gewoon doorvaren."

Geen naam
Hoe de brug gaat heten, is nog niet helemaal duidelijk. Sommigen spreken over de 'Tweede Muiderbrug', terwijl de gemeente Muiden zelf de naam 'Betlem' aan de brug heeft meegegeven. Die naam verwijst naar het landgoed Betlem dat aan de overkant van het Amsterdam-Rijnkanaal lag. Dat is tegenwoordig van Diemen.

De nieuwe A1 moet in 2020 in gebruik worden genomen. Dan is ook de brug af, evenals het gigantische aquaduct onder de Vecht door bij Muiden. Daar gaat het overigens redelijk voorspoedig. Aan de oostkant van de Vecht had de aannemer recentelijk wat problemen met lekkage van de fundering: daar kwam water de bouwput binnenstromen. Als voorzorgsmaatregel is daarom besloten de hele put maar even te laten vollopen. Er wordt hard gezocht naar een oplossing hiervoor.

Een kleine tegenslag, maar verder gaat het goed. Vooral uniek is de methode die in de Bloemendalerpolder wordt toegepast om het zand sneller te laten inklinken. Er gaan zo'n 1,2 miljoen drains de grond in. Onze kranen maken per dag 1.500 gaten en plaatsen drains met een gemiddelde lengte van 6 meter. Het uiteinde van die drains steken dan boven het zand uit, dat zijn de witte flapjes die te zien zijn.' Al met al levert dit de werkzaamheden voor de A6 en de A1 een tijdwinst op van jaren.

Koken in Explore

MUIDEN - Topchef Peter Lute opent morgen in Explore op het KNSF-terrein een pop-uprestaurant. Een paar dagen wordt er in de evenementenlocatie gekookt.

Naast eten is er ook veel entertainment de komende dagen. "Want tot en met zondag is er naast een verrassend menu ook voor top-entertainment gezorgd. Zowel tijdens als na het diner zijn er heerlijke tunes die zéker tot enige dansmoves later op de avond kunnen leiden. Als klapstuk is er op zondag een brunch met niemand minder dan Sonny's Inc. en zijn band", zo meldt Lute trots. Meer informatie en reserveren op lute.nu.

Diesel weg

MUIDEN - Vanaf de bouwplaats bij het aquaduct van de A1 is in de nacht van vorige week woensdag op donderdag ruim 3000 liter diesel gestolen.

De enorme hoeveelheid diesel werd weggehaald uit twee graafmachines en een verrijdbare opslagbunker voor diesel. Politie zoekt getuigen van de opmerkelijke diefstal.

6

jongeren in Muiden hebben het afgelopen jaar een WW-uitkering ontvangen

Waar moet SC Muiden heen?

Voetbalclub: 'Wij gaan nergens heen'

Discussie loopt al jaren: in 2012 protesteerden de voetballers in de Kazerne bij de gemeenteraad. Foto: Matthijs Wink

door Christian Pfeiffer

MUIDEN - SC Muiden moet weg. Maar waarheen? De beloofde velden aan de Brediusdriehoek zijn er niet. Dus dreigt de club nu echt dakloos te worden.

De voetbalclub moet aan het einde van de zomer de velden aan de Irenestraat leeg opleveren. 15 september wordt als datum genoemd. Al jaren wordt er gewerkt aan plannen om de voetbalclub ergens anders onder te brengen.

Gemeente:
'We hebben SC Muiden gewaarschuwd'

De velden zijn eigendom van ontwikkelaar KNSF en zijn onderdeel van de bouwplannen De Krijgsman. De KNSF wil graag dat de club nu vertrekt: op de velden moeten de voorbereidingen worden getroffen voor de bouw van het KNSF-terrein. Dat is ook afgesproken in de omvangrijke afspraken die recent zijn gemaakt tussen de ontwikkelaar en de gemeente.
Dus SC Muiden moet uiteindelijk verhuizen. Dat is niet nieuw. Op de Brediusdriehoek zijn plannen voor een sportcomplex, maar een ding is zeker: die liggen er voor 15 september niet. De voetbalclub trok deze week maar weer eens aan de bel, en gaf de gemeente een 'gele kaart'.

"Als bestuur voeren wij veel overleg met de gemeente en politieke partijen en ook met de KNSF en de bouwer hebben wij goed contact. Wat er nu gebeurt is een contractuele wedstrijd die gespeeld moet worden, dat hoort bij dit soort projecten. Helaas een beetje over onze rug, maar daar buigen wij niet voor", zo staat in een schrijven aan de leden.

Steun is er binnen de politiek voor de situatie van de voetbalclub. Diverse partijen hebben al aangegeven dat zij achter de voetbalvereniging staan. "De reactie van alle politieke partijen was heel duidelijk: SC Muiden blijft bestaan en gaat naar de Brediusdriehoek en de wethouders en ambtenaren dienen met KNSF verder te onderhandelen en vooral tot actie over te gaan. Oftewel de wethouder en ambtenaren spelen gevaarlijk spel en hebben een gele kaart gehad."

VOK

De VaststellingsOvereenKomst (VOK) is belangrijk. Daarin zijn alle afspraken vastgelegd tussen de ontwikkelaar en de gemeente voor woningbouw op het KNSF-terrein. Zo ook de toekomst van SC Muiden.

Ook de tuinders van volkstuinenvereniging Westbatterij moeten weg. Ook zij trekken aan de bel: zij zouden een alternatieve locatie krijgen, maar die is er ook nog niet.

PvdA-fractievoorzitter Jan Hylkema en fel tegenstander van de huidige bouwplannen op het KNSF-terrein voelt zich gesterkt door de recente ontwikkelingen. In een ronkend persbericht naar de krant: "De vereniging is zo de klos als direct gevolg van die waardeloze Vaststellings Overeenkomst (VOK) van de gemeente met de KNSF. Daardoor kan de KNSF vrolijk doorgaan met het pesten van de Muider bevolking op basis van eigenbelang. Dat ze daardoor goodwill verspelen kan ze blijkbaar niets schelen. En dat SC Muiden zo niet kan voortbestaan, ook niet."

Vanuit het gemeentehuis wordt de bal ook teruggekaatst naar de voetbalclub. "Wij werken achter de schermen hard aan de plannen voor de Brediusdriehoek, maar we hebben in gesprekken met de club meermaals aangegeven dat de kans groot is er dat een overbruggingsperiode komt. Wij hebben SC Muiden gevraagd ook zelf actief te kijken naar alternatieven voor de tijd waarin ze mogelijk even zonder velden zitten. Als gemeente hopen we van harte dat SC Muiden langer kan blijven op de huidige plek, alleen ligt dat niet in onze handen."

SC Muiden gaat voorlopig nergens heen. De verhuisdozen zijn nog niet gepakt en dat lijkt voorlopig ook zeker nog niet de bedoeling. "Wij blijven hier doorsporten totdat we verhuizen. Blijf lekker sporten, geniet van ons mooie complex en kantine."

Twee inbraken in Muiden en Muiderberg

MUIDEN - Twee inbraken deze week in Muiden en Muiderberg, zo meldt de politie.

De politie zoekt getuigen van een inbraak op donderdag 5 februari in een huis aan de Beatrixstraat in Muiden. Aan de achterkant van het huis werd tussen 20.00 en 22.00 uur de deur opengebroken en het huis overhoop gehaald, meldt de politie.

In Muiderberg werd aan de Scholekster ingebroken via een raam aan de achterkant. Het hele huis werd doorzocht. Er worden twee kettingen vermist.

Getuigen kunnen bellen met 0900-8844. Of langskomen op de politiepost mag ook als de wijkagent binnen is.

Nieuw speeltoestel komt er aan

MUIDEN - Er wordt een nieuw speeltoestel geplaatst op het speelveld aan de Kloosterstraat.

Uit inspectie is gebleken dat sommige onderdelen van het huidige speeltoestel aan vervanging toe zijn. Er is nu besloten om niet de onderdelen te vervangen, maar om een geheel nieuw speeltoestel te plaatsen. De keuze is vervolgens gevallen op het speeltoestel 'Jungle Circuit'. Onder het speeltoestel zal een zachte grond van houtsnippers worden aangelegd als valbescherming.

Het bestaande speeltoestel wordt door de gemeente dinsdag verwijderd. Het nieuwe speeltoestel komt op woensdag 25 februari 2015.

Spreekuur over belastingen gemeente

MUIDEN - De gemeente Muiden houdt 25 februari een inloopspreekuur over de gemeentelijke belastingaanslag die onlangs op de mat viel.

Deze bestaat uit de onroerendzaakbelasting (OZB), de afvalstoffenheffing, de rioolheffing en eventueel de hondenbelasting. Muiders zijn welkom om vragen te stellen of bezwaar te maken. Op het gemeentehuis van Muiden, bezoekadres Anker 2, tussen 16.00 uur en 18.30 uur.

Muiderslot: Valentijnsavond in teken van erotiek

17e-eeuwse erotiek centraal. Foto: Christian Pfeiffer

MUIDEN - Broeierige rondleidingen op Valentijnsavond in Muiderslot.

Erotiek. Het woord alleen al doet iets met ons. Er is een bepaalde verwachting. Het maakt iets los. Het zet onze fantasie in gang. Het is beslist iets anders dan porno, al zijn de scheidslijnen dun. Onder erotiek valt alles wat op het liefdesleven betrekking heeft: van verlangen en verliefdheid tot lust. Erotiek prikkelt de verbeelding, wekt begeerte en maakt nieuwsgierig en de 17e eeuw was bepaald niet preuts.

Op 14 februari is het slot 's avonds van 19.00 tot 22.00 geopend.

Sloop Kostverlorenflat is begonnen

Foto: Christian Pfeiffer

WEESP - De sloop van de Kostverlorenflat in Weesp is begonnen. Gisteren werd het startschot gegeven om het betonnen casco af te breken. Daarmee verdwijnt er voor het eerst een flat uit het Weesper aangezicht. De afgelopen maanden haalden de slopers al het interieur van de huizen uit de flat. Wat er op de plek van de flat gaat komen, is nog niet duidelijk. De gemeente en Ymere zijn nog aan het touwtrekken wie de inrichting van de openbare ruimte gaat betalen in het plan dat nu voorligt. Het terrein wordt voorlopig met hekken omzoomd.

Marjan van der Meer


Van fotostudio Pure Fotografie
Weesper sinds 2006

Wat kenmerkt jou als fotografe?
"Grote passie voor mensen, gevoel voor sfeer en styling en heldere belichting."

Welke foto wil je ooit nog maken?
"Ik zou graag op reis willen en straatkinderen, die nog nooit een foto van zichzelf hebben gehad, blij maken met een eigen foto."

Mooiste fotolocatie in Weesp?
"De Grote Kerk. Ik heb daar een keer koster Agnes voor een tijdschrift mogen fotograferen. Het licht in deze kerk is zo vreselijk mooi, daar kan ik als fotograaf intens van genieten."

Wat doe je verder in het leven?
"Mamma zijn van drie toffe kids, zingen in een bandje in onze kerk, creatief kinderwerk en ander vrijwilligerswerk."

Favoriete plek in Weesp?
"We vinden het fantastisch om in het centrum te wonen. Twee avonden per week oefent een koor in de synagoge naast ons huis en dan genieten wij mee."

Beste eigenschap?
"Ik heb een groot hart voor mensen en kan goed organiseren en plannen."

En je slechtste?
"Ik ben supereigenwijs."

Wat weten veel mensen niet van je?
"Dat mijn man en ik thuis Engels praten."

Ze mogen je wakker maken voor?
"Een grote cappuccino."

Hoe ziet je ideale weekend er uit?
"Tijd met het gezin, kerk en gezellig eten met vrienden."

Cocktail of een glas wijn?
"Een glas rode wijn."

Welk boek ligt er op je nachtkastje?
"'How to talk to kids'."

Bij welke film heb je moeten huilen?
"'12 Years Of Slavery'."

Als je burgemeester was, dan?
"Zou ik plekken in Weesp creëren waar jongeren in een positieve sfeer kunnen 'hangen', maar ook begeleid worden in levensvragen."

Welk lokaal nieuws houdt je bezig?
"Centrum en nieuwe winkels."

In Bussum: grootste oppositiepartij is fusie zat

Hart voor Bussum boycot fusieproces vanaf nu

Marieke Munneke Smeets van Hart voor Bussum. Foto: Sjoerd Stoop

MUIDEN - Hommeles bij de buren. De grootste oppositiepartij, Hart voor Bussum, stopt met het fusieproces. Zo heeft de oppositiepartij besloten na de hoorzitting van de Tweede Kamer anderhalve week geleden.

Hart voor Bussum meent dat de Tweede Kamer eerst maar eens haar zegje moet doen over de fusie van Bussum, Naarden en Muiden. De partij wil nu geen tijd en energie meer stoppen in allerlei vergaderingen en ambtelijke stukken totdat Den Haag een uitspraak heeft gedaan.

Geen onnodig geld uitgeven
Fractievoorzitter Marieke Munneke Smeets van Hart voor Bussum legt uit hoe de Bussumers er beter van worden als haar partij niet meer meepraat: "De Tweede Kamer heeft gezegd dat de fusie al te ver is ontwikkeld, want er zijn nu al onomkeerbare beslissingen genomen. We zouden moeten stoppen met al die besluiten zoals het aannemen van een griffier voor Gooise Meren of investeren in het gemeentehuis van Bussum. We gaan niet onnodig geld uitgeven. Als de fusie niet doorgaat kost het onnodig veel geld. Het levert de Bussumers dus op dat hun geen financiële schade wordt berokkend."

Tegenpartij
Willen jullie hiermee niet alleen maar het statement maken dat jullie de tegenpartij zijn? "Nee, wij laten juist zien dat wij de verstandige partij zijn. Wij waarschuwden al langere tijd dat de gemeenteraad van zich moesten laten horen richting de Tweede Kamer. De rest van de raad komt nu pas tot dit inzicht en schrikt van de realiteit. De raad hobbelt achter ons aan en is steeds te laat. Ze komen nu met Bussumse moties terwijl het wetsvoorstel er al ligt. De Tweede Kamer vraagt juist om een lijst met punten en bedragen. Wij hebben ons werk gedaan."

Heijman
De Bussumse Burgemeester Heijman betreurt het besluit van HvB. "De partij heeft zich hiermee buiten de democratische orde gesteld. Dat is niet alleen slecht voor de democratie, maar ook niet in het belang van de Bussumers en dan met name de Bussumers die Hart voor Bussum in de raad vertegenwoordigt. Je moet nooit kiezen voor de weg van de minste weerstand. Je moet niet weglopen van je verantwoordelijkheden." De burgemeester refereert nog aan het feit dat de visie van HvB en de rest van de raad niet meer zover uiteen ligt en dat iedereen eist dat de Tweede Kamer zorgt voor een goed financieel vangnet, omdat er anders geen draagvlak is voor een fusie. Hij hoopt dat Munneke Smeets haar besluit wil heroverwegen, in het belang van de democratie en in het belang van alle inwoners.

Veroordelen
De andere partijen in de Bussumse gemeenteraad veroordelen het besluit van de partij om niet meer mee te doen. Zij vinden dat zij hiermee hun verantwoordelijkheid ontlopen en hun achterban in de steek laten. Voor besluiten in Muiden en Bussum heeft de actie geen gevolgen. Toch is het tekenend voor de toegenomen weerstand in Bussum om samen te gaan met Muiden. De partijen vinden dat de financiële risico's van het KNSF-project onvoldoende zijn afgedekt.

Auto helemaal vol met geld

MUIDEN - Wat er precies in de auto gebeurde, is nog niet bekend. Maar wijkagent Efred Kool verstoorde vrijdag duidelijk iets wat niet in de haak was.

Wijkagent Kool surveilleerde vrijdag op de carpoolstrook aan de Maxisweg omdat daar veel wordt ingebroken. Al vrij snel vielen twee mannen in een geparkeerde Audi op. Toen Kool de auto benaderde, reden de mannen weg. Hij besloot de auto te volgen, die Muiden inreed.

Toen gebeurde er iets opvallends. Op de Zeestraat in Muiden reed de auto zich klem in het verkeer en meteen stapte er een man uit die in versnelde pas door de steeg naar de Burgemeester De Raadtsingel schoot. Hij had iets onder zijn jas. Wijkagent Kool besloot de man te laten en de auto te volgen die hij op de Amsterdamsestraatweg klem wist te rijden. Hij controleerde de bestuurder en al snel viel hem op dat de hele auto bezaaid lag met bankbiljetten. In overleg met de officier van justitie werd daarop besloten de man aan te houden en de auto in beslag te nemen. In de auto werden ook nog pillen, vermoedelijke harddrugs, gevonden.

De aangehouden man is een 31-jarige Amsterdammer. Er loopt nog een onderzoek. De politie hoopt dat getuigen zich melden die de tweede man hebben zien vluchten.

Gemeenten antwoorden naar Kamer

MUIDEN - Muiden, Naarden en Bussum hebben maandag een brief met al hun onzekerheden omtrent de fusie onder elkaar gezet en naar Den Haag gestuurd. Dit gebeurde op verzoek van de vaste Kamercommissie die onlangs in Muiden in gesprek ging met afgevaardigden uit de drie gemeenten.

Het gaat vooral om de onzekerheden over het vangnet voor eventuele schulden van Muiden. Dat is met name voor Bussum en Naarden een belangrijke voorwaarde voordat de gemeenten samengaan. Aan alle kanten willen Bussum en Naarden zekerheden dat een eventuele claim of andere nadelige financiële gevolgen niet worden doorberekend aan de nieuwe inwoners van de gemeente Gooise Meren. Ook wordt in de brief nog eens aangekaart dat de Bloemendalerpolder gewoon bij Muiden moet blijven en niet middels een grenscorrectie aan Weesp moet worden afgestaan. Het zou niet eerlijk zijn als men in Muiden wel de lasten draagt van het nieuwbouwplan en niet de baten kan ontvangen.

'Ik zag de wethoudersvacature en dacht: waarom niet?'

Donderdag legde Joop Overmars de eed af als wethouder. Foto: Christian Pfeiffer

door Christian Pfeiffer

WEESP - Joop Overmars (60) is de nieuwe wethouder Financiën, Grondzaken, ICT, Subsidies en Maatschappelijk vastgoed. Relatief onbekend in Weesp, maar met jaren bestuurlijke ervaring op zak.

Het is de eerste echte werkdag voor Joop Overmars. Donderdag werd hij tijdens de raadsvergadering geïnstalleerd. De technicus van het stadhuis zit in zijn nieuwe kamer achter zijn bureau het digitale systeem te ontsluiten voor de wethouder. Die post komt tegenwoordig per computer, iPhone en iPad.

Geen onduidelijkheid: 'De ASKO en ik zijn prima uit elkaar gegaan'

Joop Overmars is een echte Weesper. Bijna vanaf dag één. Met Weesper ouders en getrouwd met een Weespse kent hij de stad als zijn broekzak. "Mijn favoriete plek in Weesp blijft wel de 's-Gravelandseweg. Bij landgoed America. Het zicht op Weesp is daar prachtig: het oude zwembad (roeivereniging), de twee molens, de Vecht, de Vechtbrug en de kerktorens van de Grote Kerk en de Laurentiuskerk."

Maar in bestuurlijk Weesp bent u een relatief onbekende naam?
"Klopt, ja. In de Weesper politieke kringen ben ik weinig bekend. Ik was al wel bekend met de gemeenteraad en haar reilen en zeilen. Ik zag in het WeesperNieuws de vacature van de WSP voor het wethouderschap voorbijkomen en besloot te solliciteren. Ik was op zoek naar werk en dacht: waarom niet? Ik heb het verkiezingsprogramma van de WSP en het collegeakkoord goed doorgenomen en kon me daar in vinden."
Hiervoor was u 12 jaar bestuurder bij Stichtingen voor Katholiek Onderwijs (ASKO)?
"In die hoedanigheid heb ik voorheen ook wel contact gehad met de gemeenteraad en de wethouder Onderwijs van Weesp. Hier valt de Jozefschool onder de ASKO. Overigens ben ik niet meer betrokken geweest bij de huidige nieuwbouw van de school, wel nog met het gesneuvelde plan om achter de Laurentiuskerk lokalen te bouwen. Het valt me wel op dat de scholenwereld en de gemeentewereld met elkaar verschillen: hier gaat het, logischerwijs, over meer dingen. Het is breder. Toch heeft het veel raakvlakken."

Taak wordt monitoren: 'We moeten zuinig zijn met ons geld'

U vertrok daar ineens in 2012. Wat is er gebeurd?
"Als twee partijen uit elkaar gaan worden er vaak afspraken gemaakt om daar niet al te veel over te vertellen. Wat ik erover wil zeggen: ik was daar eindverantwoordelijk en bepaalde zaken werden niet uitgevoerd. Daar kwam men na acht jaar achter en als dat na een jaar was gebeurd was dat niet zo erg geweest. Dat heeft consequenties gehad voor personeelsleden. Maar ik was ook eindverantwoordelijk. We zijn prima uit elkaar gegaan hoor, laat daar geen misverstand over bestaan. Ik kreeg na de bekendmaking van mijn wethouderschap nog bloemen van de ASKO."

U doet Financiën: een belangrijke post, zo niet de belangrijkste post?
"Financiën zitten overal in verweven. De begroting was er al voordat ik kwam. Mijn taak wordt dus voorlopig het monitoren van die begroting. Er zit erg weinig 'lucht' in. We moeten voorzichting zijn met onze uitgaven: ik ben voorlopig geneigd nee te zeggen tegen alles wat als extra langskomt. "

Compleet college

Het college van Weesp is met de installatie van Joop Overmars weer compleet. Overmars volgt de overleden wethouder Jos van Veen op.

Naast burgemeester Bas Jan van Bochove zijn de wethouders Herman Tuning, Astrid Heijstee, Peter Eijking en Joop Overmars. Die laatste twee zijn geen fulltimers: zij bekleden de functie voor 0,6 fte: ruim 22 uur in de week.

Monitoren wordt uw belangrijkste taak?
"Ja. Zorgen dat de boel bij elkaar blijft. De sfeer in de raad en het college is erg goed. De doelstelling van openheid spreekt mij aan en de wil om de burger meer bij de politiek te betrekken. Verder hoop ik als wethouder Grondzaken dat de Kamer snel een beslissing neemt over de Bloemendalerpolder. Duidelijkheid is gewenst."

Loop-je-fit stoomt beginner klaar voor Geinloop

Loop-je-fitcursisten aan de start bij de Geinloop. Foto: M. van Houte

WEESP - Net even dat duwtje nodig? Op 21 februari start Trim- en Trainingsgroep Weesp (TTW) met de volgende Loop-je-fitcursus. Beginnende en herstartende lopers worden in acht lessen klaargestoomd voor de 5 km van de Geinloop op 18 april.

Op acht zaterdagochtenden verzamelen de lopers zich om 9.30 uur bij FysioTrainingscentrum Weesp. Na de nodige theorie en een warming-up vertrekt de groep voor haar wekelijkse trainingsrondje. Trainers Carla Schenk, Gerard Miltenburg en Riky Prins leggen de lat elke week een stukje hoger. Schenk: "Natuurlijk is de looptechniek belangrijk en verbeter je je conditie, maar het plezier in het lopen staat bij ons voorop."

In het voorjaar van 2014 verschenen 35 enthousiastelingen aan de start van Loop-je-fit. Deelnemer Gert Wijman verbeterde zijn persoonlijke record op de 5 km van de Geinloop met een ruime minuut en schrijft dat toe aan alle technische tips die hij kreeg tijdens de cursus. Inmiddels draait hij zijn hand niet meer om voor afstanden van 15 km. Cursist Wendy Mulder zit na een jaar op de 8 km en focust zich op de Dam tot Damloop. Dat wordt nog even oefenen, maar ze hoopt op de steun van haar man Mike Mulder. Wendy: "Die loopt die afstand achterstevoren met twee vingers in zijn neus, hij sleept me er wel doorheen." Een andere cursist blijft steken op de 5 km. Schenk: "Iedereen heeft zo zijn of haar eigen doel. Het gaat om waar jij je prettig bij voelt. Het is al fantastisch dat mensen sowieso in beweging komen."
De TTW voorjaarscursus Loop-je-fit start 21 februari om 9.30 uur bij FysioTrainingscentrum Weesp. Kosten voor acht lessen: 20 euro, inschrijving en vragen via info@ttweesp.nl.

Eerste obligaties Weesper Boekhandel zijn al verkocht

Begin maart stapt Nathalie Scheffer met haar plan naar de bank

Nathalie Scheffer zet plannen voor de Weesper boekhandel uiteen. Foto's: Marieke van Veen

door Marieke van Veen

WEESP - Wat als het niet lukt, wil een mevrouw uit de zaal weten. Nathalie Scheffer is er even stil van. "Dan blijf ik gewoon lekker doorgaan met De Kleine Prins en doen we net alsof deze presentatie nooit heeft plaatsgevonden." Maar daar wil de onderneemster eigenlijk helemaal niets van weten. Ze is juist net zo lekker op stoom met haar plannen voor de Weesper Boekhandel. De inwoners van Weesp zijn enthousiast en dat is maar goed ook, want diezelfde mensen heeft ze voor de uitvoering van het plan hard nodig.

Afgelopen vrijdag presenteerde Nathalie Scheffer in Theaterpand Weesp haar plannen voor de Weesper Boekhandel. Ze had uitnodigingen gemaild naar de mensen die in haar klantenbestand staan en moest maar zien wie er kwam. De opkomst overtrof haar verwachtingen. Zowel bij de middag- als de avondshift zat de tribune vol belangstellenden.

Voor ze obligaties kopen, willen Weespers wel eerst weten hoe dat nou werkt.

'De winkel moet een
belevenis zijn, daarmee
win je van webshops'

Kinderparadijs
Na een korte uiteenzetting over haar liefde voor het boekenvak verschenen de eerste schetsen op het scherm. In het voormalige Scapino-pand aan de Nieuwstad moet een boekhandel van de bovenste plank komen, qua aanbod uniek in zijn soort, een plek waar Weespers graag komen én kopen. Het pand is groot: 550 vierkante meter. En leent zich prima voor een indeling met verschillende afdelingen: een kinderparadijs om te chillen en te spelen, een lunchroom met versgemalen Bocca-koffie (gerund door Nathalies dochter Patty), een werkhoek om te werken en af te spreken met relaties, een PostNL-punt, cadeau-artikelen, speelgoed, kaarten en kantoorspullen. O ja, en heel veel boeken natuurlijk. Want daar begon het allemaal mee.

Hoe werkt het?

De Weesper Boekhandel in oprichting biedt obligaties van € 100, € 250, € 500 en € 1.000. De rente is vast 3% per jaar en wordt uitgekeerd aan het einde van de looptijd. De looptijd is maximaal 10 jaar. Jaarlijks worden obligaties uitgeloot. Terugbetaling zal plaatsvinden direct na uitloting. Naast de rente krijgt de obligatiehouder extra voordelen zoals culturele avonden, voorinformatie over uitverkoop en speciale aanbiedingen.

Belevenis
"Het is 13 jaar geleden dat ik kinderboekhandel De Kleine Prins opende in Weesp. En het is 13 maanden geleden dat ik verderop in de straat een kantoorvakhandel begon", deelde Scheffer met de zaal. "Toen ik hoorde dat de BoekenArk ging sluiten, heb ik mezelf afgevraagd of ik daar iets mee moest. Maar ik was ook al in het gat van de gesloten kantoorvakhandel De Ark gesprongen en vond het wel even mooi geweest. Tot een groep enthousiaste Weespers mij benaderde. Zij vonden dat Weesp met het sluiten van de BoekenArk iets bijzonders kwijtraakte dat behouden moest blijven. Ik was het met ze eens en ben mee gaan praten. Er ontstond al snel een plan voor een boekhandel-plus. Want tegen bol.com leggen alle boekwinkels het af. De Weesper Boekhandel moet een belevenis worden, want daarmee win je wél van een webshop."

'Met crowdfunding meet je ook draagvlak. Daar is de bank gevoelig voor'

500.000 euro
Om haar droom te verwezenlijken heeft Scheffer een half miljoen euro nodig. "Dat is veel geld, inderdaad. Ik wil dat de inrichting mooi en functioneel is, maar het hoeft niet allemaal nieuw. Wat ik mee kan nemen uit De Kleine Prins, neem ik mee. En met de huisbaas heb ik kunnen regelen dat we de kosten voor de verbouwing delen, wat echt super is. Maar dan nog blijft er 500.000 euro nodig." Een groot deel van het geld gaat Scheffer lenen bij de bank. Maar ze hoopt ook met hulp van betrokken Weespers een flink bedrag bijeen te krijgen. Er is 200.000 euro aan obligaties beschikbaar, te koop vanaf 100 euro. De deelnemers ontvangen 3% rente, na een looptijd van tien jaar. Als de boekhandel goed draait worden de obligaties eerder afgelost. Scheffer verwacht niet dat ze de 200.000 euro haalt. "60.000 zou al mooi zijn. Daarmee laat je zien dat je draagvlak hebt en daar is de bank best gevoelig voor."

De aanwezigen toonden belangstelling, maar zaten ook vol vragen. Een greep: Wat als ik kom te overlijden? (Dan blijft de obligatie geldig en gaat naar de nabestaanden). Hoe weet ik of er echt 500.000 euro nodig is? (In maart is het plan klaar en beschikbaar). Wat als de winkel failliet gaat? (Dan is Scheffer aansprakelijk). Gaat de winkel op zondag open? (Op termijn waarschijnlijk wel, gecombineerd met activiteiten). Welke omzet is er nodig? (Een miljoen per jaar).

Inschrijfformulieren voor de obligaties zijn te vinden op de website
vriendenvandeweesperboekhandel.nl.

Stadhuis in 1772 gefinancierd met crowdfunding

Particulieren brachten de centjes voor het stadhuis bijeen. Archief gemeente

WEESP - De Weesper Boekhandel (in oprichting) moet gefinancierd worden via crowdfunding. Klinkt modern, maar dat is het niet. Zo werd het stadhuis van Weesp in 1772 ook gefinancierd met particulier geld.

Voor het stadhuis werd een 'tontine' uitgeschreven: honderd porties van 400 gulden waarop iedereen die aardig in de slappe was zat kon inschrijven. Samen met de 20.000 gulden aan obligaties (eveneens lening van particulieren) was dat genoeg om de bouw te starten. Bij de voltooiing in 1776 moesten er nog meer leningen van particulieren, het Burgerweeshuis en Gasthuis aan te pas komen om de aannemer te betalen. Want het stadhuis heeft uiteindelijk "110.454 gulden en 19 stuiver" gekost, zo lezen we in 'De Geschiedenis van Weesp' van Aukje Zondergeld.
Die tontine-lening was een apart geval. Cor Draijer schreef er van de zomer over in zijn rubriek in deze krant. De rente werd ieder jaar medio augustus uitgekeerd aan diegene die bewijs kon overleggen dat hij of zij op 30 april van dat jaar klokslag 12 uur nog in leven was. Bij overlijden vervielen je rechten. Het totaal van de rente bleef uitgekeerd worden aan alle levende schuldeisers. Hoe minder er in leven waren, hoe hoger hun rendement werd. Voor het stadhuis was dat jaarlijks 1600 gulden. Een tontine inschrijven op een kind bood gezien de hoge kindersterfte in die tijd lang geen zekerheid, schreef Draijer.

Met die tontine heeft de crowdfunding van De Weesper Boekhandel niets te maken. Daar draait het om obligaties oplopend van honderd naar duizend euro, met een looptijd van 10 jaar. Kreeg men voor het stadhuis destijds 4% rente, de boekhandel geeft 3%.

The Hobbit

In de City of Wesopa draait donderdag 19 februari de film 'The Hobbit, The Battle of the Five Armies'. Dit is het slot van Peter Jacksons The Hobbit-trilogie, waarin duistere krachten zich bundelen en Bilbo moet strijden in een episch gevecht van de vijf legers. Aanvang 20.00 uur, entree € 8,-. Kaarten zijn in de voorverkoop te koop via wesopa.nl of in De Bibliotheek.

Protestantse Gemeente Zondag 15 februari 10.00 uur Grote Kerk ds. M.C. Hage Zondag 15 februari 19.00 uur Lichthuis Gereformeerde Bond ds. J.L.W. Koppenhol

Parochie van Levend Water
Zondag 15 februari 10.00 uur
H.H. Laurentius en Maria
Magdalenakerk
Eucharistieviering
J. Haen

Dinsdag 17 februari 10.00 uur
Kapel
Woord & Communieviering
J. van Meeteren

Woensdag 18 februari 19.00 uur
H.H. Laurentius en Maria
Magdalenakerk
Woord & Communieviering
G. Rizzo en J. van Meeteren

NPB
Deze week geen dienst

Evangelische Gemeente
Zondag 15 februari 10.00 uur
OAZ-gebouw
S. van Hattem

Vrijwilligers

De Hogeweyk is op zoek naar een chauffeur die met de minibus uitstapjes met bewoners wil maken. Dit is een van de vacatures die de Vrijwilligerscentrale op dit moment heeft. De centrale is ook op zoek naar Weespers die voor stichting ZOA in Weesp willen collecteren voor hulp aan Zuidoost-Azië. Belangstellenden kunnen bellen met 410578 of langskomen tijdens het inloopspreekuur op dinsdag van 13.30 tot 14.30 uur in gebouw Papelaan 99.

woensdag 11 februari

Rode Kruis Soos

Het Rode Kruis houdt woensdag 11 februari een ouderensoos in Gebouw Papelaan 99. Belangstellenden kunnen tussen 13.30 en 15.30 uur binnenlopen voor een kopje koffie, een praatje en een spelletje. De entree is 2 euro.

Mamacafé

Er is woensdag 11 februari weer een Mamacafé in het Leescafé van De Bibliotheek. Aanstaande ouders en ouders met jonge kinderen zijn van 10.00 tot 11.30 uur welkom om elkaar te ontmoeten en ervaringen uit te wisselen.

Fotocursus

Eric Hage start 11 februari met nieuwe cursussen fotografie voor beginners en gevorderden. Voor mensen die meer uit hun camera willen halen dan standje automatisch. Kijk voor aanmelden en data op www.erichage.com.

Melodieën carillon

Het carillon van de Grote Kerk speelt nieuwe melodieën. Stadsbeiaardier Bauke Reitsma heeft de speeltrommel verstoken. Op het hele uur klinkt een deel uit het Preludium van de Vlaamse beiaardier Staf Nees. Om kwart over klinkt 'Wir setzen uns mit Tränen nieder' uit de Matthäus Passion. Op het half uur koos Reitsma uit het bescheiden orgel-oeuvre van Anton Bruckner. Om kwart voor is een ritmische riedel uit Reitsma's eigen pen te horen.

vrijdag 13 februari

Koller blijft thuis

Cabaretier Erik Koller speelt vrijdag 13 februari in de City zijn voorstelling 'Koller blijft thuis'. Hoewel Koller het eens een jaar rustig aan wilde doen, zich had willen beramen op andere plannen, zijn koffers had willen pakken, de noorderzon had willen omhelzen, ziet het ernaar uit dat hij toch op tournee moet. Of hij er zin in heeft? Totaal niet. Aanvang 20.30 uur, entree € 16,50.

Stad-Huisconcert

Het is in de geschiedenis van de Weesper Stad-Huisconcerten slechts twee keer eerder voorgekomen dat er een ensemble met harp haar opwachting maakte. De derde keer is vrijdag 13 februari, als het Pissarro Trio het concert verzorgt. Dit ensemble bestaat uit Raymond Honing (dwarsfluit), Ruben Sanderse (altviool) en Aimé van Delden (harp). Uitgevoerd worden werken van Debussy, Fauré, Albéniz, Ibert en Renié. Aanvang 20.15 uur. De toegang bedraagt € 12,- / jongeren tot 16 jaar gratis entree.

zaterdag 14 februari

Gongbad

Spirit Connection verzorgt zaterdag 14 februari een gongbad in de Van Houtenkerk aan de Oudegracht. Een gongbad is een klankbad waarin geen geschreven muziek wordt gespeeld, maar waarin geïmproviseerd wordt. De liggende bezoekers worden letterlijk gewassen in de geluiden van de gong. Aanvang: 20.00 uur. Kaarten zijn te koop via info@spiritconnection.nl.

Beton

Zaterdag 14 februari staan Keesen & Co in de City met 'Beton', een boze komedie over vaders en zonen. Een zoon komt eindelijk eens op visite bij zijn ouders. In zijn jeugd kwam hij in opstand tegen de rechtse opvattingen van zijn vader. Ruzies leiden tot een ijzig contact, tot groot verdriet van de moeder. Na de voorstelling is er in het theatercafé een nagesprek met de regisseur. Aanvang 20.30 uur, entree € 17,50. Betalende bezoekers mogen gratis een zoon (of dochter) meenemen.

Brigitte Kaandorp

Brigitte Kaandorp verzorgt een masterclass voor de leerlingen van Zone 1380. Er wordt toegewerkt naar een avondvoorstelling waarin de leerlingen conferences, sketches en liedjes opvoeren. Kaandorp geeft ter plekke feedback. Het is mogelijk om deze afsluiting van de gastles bij te wonen als publiek. Kaarten hiervoor zijn voor 10 euro per stuk te koop via zone1380.nl. Aanvang: 20.30 uur. De werkvoorstelling van Brigitte Kaandorp op 2 maart is uitverkocht.

zaterdag 14 tot en met dinsdag 17 februari

Groot carnaval

Carnavalsvereniging De Weesper Moppen zwaait vanaf zaterdag 14 februari de scepter over Tobbegat. Zaterdag om 11.11 uur krijgt Stadsprins Obie de sleutel van de stad. De Mini Moppen Middag voor de kleintjes is die zaterdag van 13.30-16.30 uur. Entree voor groot en klein € 2,50 (gratis toegang tot 12 jaar met ingekleurde kleurplaat) en om 21.00 uur begint het gekostumeerd Groot Carnaval (entree € 5,00 / leden gratis). Beide activiteiten zijn in hotel Hart van Weesp aan de Herengracht. La Ruelle aan de Slijkstraat vormt het toneel van de overige festiviteiten. Het Moppenbal is zondag 15 februari vanaf 20.30 uur (gratis entree), de besloten katerlunch is op maandag 16 februari, de afsluiting is dinsdag 17 februari vanaf 20.30 uur met haring happen (gratis entree).

maandag 16 februari

Michael Pilarczyk

Op initiatief van Boek- & Kantoorboekhandel De Kleine Prins verzorgt Michael Pilarczyk maandag 16 februari een lezing in het Theaterpand Weesp. De voormalige radio-dj heeft een boek geschreven: 'Dansen in de Hemel'. Hierin vertelt hij het aangrijpende verhaal van twee mensen die worstelen met liefde en dood in een decor van glamour, geldwolven en grootheidswaan. Aanvang: 20.00 uur. Entree: 5 euro. Kaarten zijn te reserveren via info@de-kleine-prins.nl of 0294 - 200018.

Seniorweb

Seniorweb houdt elke maandag van 10.00 uur tot 12.00 uur een inloopochtend in De Bibliotheek aan de Oudegracht. Voor informatie over computercursussen en hulp en ondersteuning op het gebied van computers, tablets en smartphones.

dinsdag 17 februari

Mamacafé

In het Leescafé van Bibliotheek Weesp wordt dinsdag 17 februari een Mamacafé gehouden. Aanstaande ouders en ouders met jonge kinderen zijn van 10.00 tot 11.30 uur welkom om elkaar te ontmoeten en ervaringen uit te wisselen.

Boek- en filmavond

De Bibliotheek houdt dinsdag 17 februari een boek- en filmavond. Centraal staat 'Het leven uit een dag' van A.F.Th. van der Heijden. De deelnemers gaan samen eten, het boek bespreken en de film kijken. Aanvang: 18.00 uur. De toegangsprijs bedraagt € 20,- inclusief maaltijd. Aanmelden voor de boek- en filmavond kan tot uiterlijk vrijdag 13 februari.

Babymassage

Babyconsulent Anke verzorgt vanaf dinsdag 17 februari een groepscursus Babymassage. Deze bestaat uit vier lessen en is geschikt voor baby's vanaf zes weken oud. Tijdens de cursus leer de deelnemers stap voor stap hun baby masseren en komen verschillende thema's aan bod. Aanmelden: 06-11217147/ www.babyconsulent-anke.nl.

Breicafé/buurthuis

Buurtvereniging De Achtergracht houdt elke dinsdagmiddag in het OAZ-gebouw aan de Fijnvandraatlaan een breicafé. Terwijl de dames breien - er is een expert aanwezig voor tips en/of hulp - kunnen heren een biljartje leggen. Van 13.00 tot 16.30 uur.

donderdag 12 februari

Coming Home

In de City draait donderdag 12 februari de film 'Coming Home'. Zhang Yimou brengt de naweeën van de Culturele Revolutie van Mao in beeld, door het verhaal van een Chinese dissident te vertellen. Aanvang 20.00 uur entree € 8,-.

vrijdag 13 februari en zaterdag 14 februari

Ophalen oud papier

De werkgroep oud papier van de Grote Kerk haalt in Weesp het oud papier op. Het centrum is vrijdag 13 februari aan de beurt, de andere wijken in Weesp zaterdag 14 februari. Het papier moet om 8.00 uur buiten staan.

zondag 15 februari

Koffieconcert

Zondag 15 februari is er weer een koffieconcert in de City of Wesopa. Dit keer met het Weesper Saxofoon Kwartet, dat wordt gevormd door Dayenne Haas, Rob Stegeman, Tristan da Cunha en Frank van de Gender. Op het programma staan: 'Rondo alla turca' van Mozart, 'Adagio op 11' van Barber, 'Canzoni per sonare' van Gabrieli, 'Canzon Prima La Spiritata' en 'Canzon seconda'. Aanvang 11.00 uur, zaal open vanaf 10.15 uur. Entree € 9,50 (inclusief een gratis kop koffie), kinderen tot 12 jaar € 5,-.

woensdag 18 februari

Buurtpanel

Bewoners van de wijken Hogewey en Noord-West zijn welkom om te komen meepraten tijdens een Buurtpanelmiddag. Deze bijeenkomst vindt woensdag 18 februari plaats in Gebouw Papelaan 99. Aanvang: 19.30 uur. Thema: Wat kan er beter, schoner, veiliger, duurzamer of fraaier in de wijk?

Erik Jobben zingt 'Love is Liefde'

Weesper multitalent presenteert cd met naar het Nederlands vertaalde popsongs

Erik Jobben puzzelde met Engelse liedjes en Nederlandse teksten.

door Ruth van Kessel

WEESP – Nu blijkt Erik Jobben ook nog eens zanger te zijn. De Weesper cabaretier, acteur, tekstschrijver en kleinkunstenaar presenteert vanavond met trots zijn eerste cd in Theaterpand Zone1380. 'Love is Liefde' kreeg de cd als titel mee, een titel die de lading volledig dekt: Engelstalige popsongs door Jobben vertaald en vertolkt in het Nederlands.

De cd-presentatie is vanavond alleen voor genodigden, maar vanaf vandaag is 'Love is Liefde' overal te koop. Op het album staan twaalf vertalingen van bekende Engelstalige popsongs van verschillende popartiesten, op een geheel eigen wijze gebracht. Erik Jobben is trots op het resultaat: "Ik ben begonnen met de Nederlandse bewerking van mooie popsongs, gewoon om te ontdekken of het mij zou lukken om het gevoel, de klank en de betekenis van het lied in het Nederlands te versterken. En dat is in de door mij geselecteerde nummers op het album volgens mij heel goed gelukt."

'Vijftig jaar, een mooie cd, het belooft een leuk feestje te worden'

Wat was de uitdaging bij dit album?
"Ik heb vier criteria opgesteld waaraan ik wilde dat een vertaling moest voldoen: Blijft de inhoud van de tekst overeind, klopt het lied metrisch nog ofwel past het aantal lettergrepen en klemtonen goed in de muziek, het rijmschema moet overeind blijven en bovenal mag er niets verloren gaan van de klankkleur van de oorspronkelijke song. Al met al een hele puzzel en als de stukjes dan in elkaar vallen is dat echt een heerlijk moment."

Hoe ga je dan te werk?
"Eerst begin ik met de tekst letterlijk te vertalen en dan is het zoeken naar de juiste woorden met de juiste klankkleur. De ene keer lukt dat beter dan de andere keer. Ik heb achttien nummers vertaald, waarvan ik er twaalf heb uitgekozen om op dit album te verschijnen. Het criterium was eenvoudig: de vertaling moest mij meer raken dan de Engelstalige versie. Bijvoorbeeld bij het nummer 'Careless Whisper' zingt George Michael: 'I'm never gonna dance again, guilty feet have got no rhythm. Daar maak ik dan van: 'Ik zal nooit meer kunnen dansen, want... foute voeten zijn niet ritmisch'. Mooi toch!"

Waarom ben je dit gaan doen?
"Tijdens een voorstelling van Jan Rot werd ik ineens geraakt door een vertaling die hij had gemaakt van een nummer 1-hit. Ik schrok bijna van het effect. Normaal zing je zo'n nummer lekker in het Engels mee en denk je niet zo na over de tekst. Maar door het Nederlands kreeg het lied voor mij ineens inhoud, een grotere betekenis. Toen ben ik thuis aan de slag gegaan met een nummer van Anouk dat ik al langer speel. En weer had de vertaling dezelfde impact op mij. Misschien hebben andere mensen dit helemaal niet, maar voor mij werd het een vorm van kleinkunst. Toen ik dit met een aantal popsongs had gedaan, ontstond de gedachte om het op cd uit te brengen en zo is het balletje gaan rollen. Ik hoop dat mensen het net zo leuk vinden als ik."

Het is geen toeval dat de cd-presentatie van 'Love is Liefde' op 11 februari plaatsvindt. Multitalent Jobben viert vandaag namelijk zijn 50ste verjaardag. Een mijlpaal, waar hij met de presentatie een eigen draai aan geeft. Jobben: "Ik zie de cd als een leuk cadeau aan mijzelf en aan de mensen die er plezier aan beleven. Een Valentijnscadeau wellicht? Aan het maken ervan heb ik veel plezier beleefd, ik hoop dat mensen dit horen en waarderen. Vanavond speel ik zelf een aantal liedjes en daarna vieren we een feestje."

Tot 2012 maakte Jobben deel uit van het cabarettrio Niet Schieten! Als meeschrijver aan hun voorstellingen is hij nog steeds betrokken bij zijn oude maten Maarten Hennis en Arend Edel. De carrièreswitch geeft hem ruimte om zich te profileren als tekstschrijver, regisseur en acteur. Jobben: "Ik ben nu bezig met een biografie en een roman. Ook de tekst voor de nieuwe voorstelling van Niet Schieten! schiet al lekker op. Ik ben in ieder geval lekker bezig."

Waterschap gaat Weesper dijken versterken

Gesprekken met bewoners over tuinen, parkeerplaatsen en opritten

De dijk van de Lage Klompweg wordt komend najaar onder handen genomen. Foto: André Verheul

door Marieke van Veen

WEESP - Waternet gaat de dijken van de Horn en de Lage Klompweg versterken. Dit is nodig omdat uit onderzoek is gebleken dat deze dijken op sommige plaatsen te laag of niet sterk genoeg zijn. De werkzaamheden moeten in de nazomer starten.

De Lage Klompweg gaat in Stichtse Vecht over in de Klompweg. Dit dijktraject is 4,8 kilometer lang. Daarvan voldoet 1567 meter niet aan de veiligheidseisen, waardoor er overstromingen kunnen ontstaan. Dat geldt ook voor de Horn. Dit dijktraject is 3 kilometer lang, waarvan 1115 meter moet worden versterkt.

De dijken moeten er straks weer voor dertig jaar tegen kunnen

De plannen zijn onlangs aan de aanwonenden gepresenteerd. Het doel van de werkzaamheden is ervoor te zorgen dat de dijken er voor twintig tot dertig jaar weer tegen kunnen. De werkzaamheden richten zich op het ophogen en verstevigen van de dijken. Hier komt veel bij kijken. Er zullen bomen moeten worden gekapt, sloten worden verlegd en beschoeiingen worden vernieuwd. Verstoring van de natuur en het archeologisch erfgoed zijn onontkoombaar. Ook de aanwonenden en weggebruikers zullen hinder van de werkzaamheden ondervinden.

Waternet gaat binnenkort met de bewoners om tafel. Sommige mensen zullen grond moeten inleveren omdat 'hun' deel van de dijk verbreed moet worden of omdat de waterkering op hun perceel onder handen wordt genomen. Ook zullen er struiken en planten sneuvelen en moeten hier en daar parkeerplekken verplaatst worden. Uitgangspunt van Waternet is om alle bewoners een passende oplossing te bieden. Compensaties gaan zo veel mogelijk plaatsvinden in natura, bijvoorbeeld in de vorm van een nieuw hek. In beperkte gevallen zal er een financiële vergoeding worden toegekend. Ook als de bewoners het niet eens zijn met het aanbod gaan de werkzaamheden door. Een perceeleigenaar kan worden verplicht om de uitvoering van een dijkverbetering te gedogen.

Het plan voor de Lage Klompweg ligt nu ter inzage, onder meer in het Weesper stadskantoor. Belanghebbenden kunnen nog tot 25 februari een zienswijze indienen. Het plan voor de Horn bevindt zich nog in de ontwerpfase en moet volgende maand gereed zijn. Hiervoor volgt dan ook een zes weken durende periode van inzage en zienswijzen indienen.

Waternet wil in de nazomer met de Horn aan de slag en in het najaar met de Lage Klompweg. Het werk aan beide dijken moet nog eind dit jaar klaar zijn.

Autobrand in bedrijfspand

Foto: Ruben Voskuil

WEESP - Er heeft in de nacht van donderdag op vrijdag brand gewoed in de loods van autobedrijf Easy Car Weesp aan de Rijnkade. Een BMW van een klant vatte rond drie uur 's nachts door nog onbekende oorzaak vlam. De brandweer had de brand snel onder controle. Het autobedrijf kon daardoor gered worden. Omliggende panden bleven ook gespaard, maar liepen wel roetschade op. Het naastgelegen bedrijf Voskuil Verhuur Service moest een gespecialiseerd schoonmaakbedrijf inhuren om weer aan de slag te kunnen.

Supermarkt langer open

WEESP - Supermarkten Albert Heijn en DEEN gaan op zondag langer open. De grootgrutters willen gebruikmaken van het schrappen van alle beperkingen.

Op verzoek van de DEEN boog de gemeenteraad zich over de zondagopenstelling en schrapte uiteindelijk alle beperkingen. Winkels mogen nu van 06.00 tot 22.00 uur open.

Albert Heijn laat weten aangenaam verrast te zijn door het besluit van de gemeenteraad. "We krijgen vaak de vraag van klanten of we vooral op het einde van de dag niet wat langer open kunnen zijn", aldus een woordvoerder. Intern wordt nu gekeken welke nieuwe openingstijden beide vestigingen van de Albert Heijn krijgen.

DEEN gaf al in een eerder stadium aan graag van 10.00 tot 19.00 uur open te willen in Weesp.

Weesper Saxofoon Kwartet geeft koffieconcert

WEESP - Zondag 15 februari is er weer een koffieconcert in de City of Wesopa. Dit keer met het Weesper Saxofoon Kwartet, dat wordt gevormd door Dayenne Haas, Rob Stegeman, Tristan da Cunha en Frank van de Gender.

Op het programma staan: 'Rondo alla turca' van Mozart, 'Adagio op 11' van Barber, 'Canzoni per sonare' van Gabrieli, 'Canzon Prima La Spiritata' en 'Canzon seconda'. Aanvang 11.00 uur, zaal open vanaf 10.15 uur. Entree € 9,50 (inclusief een gratis kop koffie), kinderen tot 12 jaar € 5,-.

Museum blijft gewoon open

WEESP - Er komt een nieuw onderzoek naar hoe de toekomst van het Gemeentemuseum het best gewaarborgd kan worden. Het museum blijft gewoon open. De gemeenteraad tast in de buidel en heeft het voortbestaan van het museum zeker gesteld.

Dat is het resultaat van een maandenlange discussie over het museum in het stadhuis. Een ambitieuze toekomstvisie van tienduizenden euro's van het Regionaal Historisch Centrum Vecht en Venen wordt genegeerd. Intern wordt op het stadhuis nu nog een keer gekeken naar hoe het museum zich het best kan ontwikkelen. Daarvoor worden geen externe partijen meer ingehuurd.

Tel de harten en win een Valentijnsdiner voor twee

'Goed schatten of alle winkels langsgaan'

Gratis diner voor wie alle harten telt.

door Marieke van Veen

WEESP - De Weesper middenstanders trakteren het winkelpubliek op een romantisch diner voor twee. Bij de WDO-winkeliers in het centrum hangen sinds vandaag (woensdag 11 februari) hartenballonnen in de winkels. Wie het juiste totaalaantal raadt, mag romantisch met zijn of haar lief uit eten.

"Een kwestie van goed schatten, of alle winkels langsgaan", zo vertelt WDO-voorzitter Albert Vos.

In de deelnemende winkels liggen formulieren klaar die ingevuld kunnen worden. Wie het aantal ballonnen goed heeft - of er het dichtst bij in de buurt zit - maakt kans op een dinerbon voor twee bij een van de Weesper restaurants. Uit alle inzendingen worden twee winnaars gekozen.
De deelnemende restaurants zijn Aaltje, Het Weesperplein, De Gelagkamer, Rimini, Minevitus en La Ruelle. Daaruit worden twee restaurants geloot waar de winnaars mogen eten. De winnaars en het restaurant worden woensdag 18 februari in het WeesperNieuws bekendgemaakt.

Weesper Moppen vieren Groot Carnaval

De stadssleutel van Tobbegat (Weesp in carnavalstijd).

WEESP - Zaterdag is het zover: om 11.11 uur krijgt Prins Obie de Eerste in het stadhuis van burgemeester Bas Jan van Bochove de stadssleutel. Dat moment is de aftrap van vier dagen carnaval in Weesp.

Zaterdagmiddag is er in het hart van Weesp een Mini Moppen Middag voor de kleintjes. Om 21.00 uur vindt daar ook het gekostumeerd Groot Carnaval voor de volwassenen plaats. Zondag wordt in La Ruelle het Moppenbal gehouden. Ook op maandag en dinsdag zijn er festiviteiten. Zie pagina 13.

Beleef het Songfestival in het theater

WEESP - Het duurt nog even, maar voor de liefhebbers is dit iets om alvast te noteren. Theaterpand Weesp combineert de finale van het Eurovisie Songfestival met een feest.

De bezoekers kijken zaterdag 23 mei samen naar de finale op een groot scherm. Tussendoor speelt Martijn Breebaart songfestivalhits op de piano, waarbij iedereen wordt uitgedaagd om mee te zingen.

Een quiz, weddenschappen op de winnaar en deskundig live commentaar maken het feest compleet. De dresscode is songfestivalklassiekers met een prijs voor het beste kostuum. Aanvang: 20.00 uur, zaal open vanaf 19.30 uur. Entree 10,-. Kaarten zijn te koop via zone1380.nl.

Inschrijving Weesper Café Drive geopend

WEESP - De Weesper Bridge Club houdt zaterdag 9 mei de jaarlijkse Café Drive, een bridgetoernooi waarin elke ronde in een andere horecagelegenheid wordt gespeeld.

Het toernooi begint om 10.30 uur. Deelname kost € 48,- per paar, incl. lunch. Aanmelden: www.weesperbridgeclub.nl.

FC Weesp komt geen steek verder

Weespers houden koploper op punt

FC Weesp moest knokken voor het punt. Foto: Yannick uit den Boogaard

WEESP - Een knap punt afgelopen weekend voor FC Weesp tegen de koploper, maar van een echt goed resultaat was geen sprake. FC Weesp pakte met 0-0 wel een een punt tegen koploper DCG, maar kwam daarmee geen steek verder.

Dat FC Weesp van plan was om voor een stunt te zorgen tegen de sterke koploper was al snel te merken. Het duel tegen DCG was nog maar 30 seconden onderweg of er werd al een goal gemaakt, zo leek het. Een lange trap van Kick van Aelst werd verlengd door topscorer Jesse van Huisstede. Voor de tweede paal kon Oseanu Doorn de bal tegen de touwen werken. De goal werd echter terecht afgekeurd vanwege buitenspel. Na de afgekeurde goal maakten de twee ploegen meer fouten. FC Weesp en DCG kregen wel kansen, maar bleken onscherp. Pas na een half uur voetballen leek de koploper het duel over te nemen. Met een paar goede kansen zorgden de Amsterdammers voor gevaar. FC Weesp mocht op momenten van geluk spreken dat de 0-0 voor rust bleef staan.

Na de rust konden er ook geen doelpunten genoteerd worden. Kansen bleven beperkt. Alleen FC Weesp-topscorer Jesse van Huisstede kreeg nog een levensgrote kans, maar raakte de bal voor het oog van de doelman van de tegenstander helemaal verkeerd. Daarna was er nog amper spektakel. FC Weesp-aanvoerder Ramon Westland werd nog met twee keer geel - en dus rood - weggestuurd na een overtreding.

Geplaagd zaterdagelftal doet goede zaken op jacht naar eerste plaats

FC Weesp staat na afgelopen weekend zevende. De achterstand op de top 3 bedraagt ondertussen 3 punten. Voor komend weekend staat er geen duel op het programma. Een week later wacht Quick 1890 AFC dat derde staat. Een zege zou FC Weesp dus goed helpen.
Zaterdag doet goede zaken
Op jacht naar de eerste plaats heeft het zaterdagelftal van FC Weesp afgelopen weekend goede zaken gedaan. Het geplaagde elftal won met 0-2 van het sterke NVC.

De zaterdag van FC Weesp, waarvan een week geleden bekend werd dat het bestuur het budget voor het team afbouwt, toonde veel vechtlust. Vanaf de aftrap werd NVC onder druk gezet en werd er gevochten voor de punten.

Door het goede spel hadden de Weespers geen problemen met de Naarder ex-koploper. Halverwege de eerste helft kon topscorer Sasja Fransen de score openen. Vlak na rust herhaalde de Weesper z'n kunststukje met een tweede treffer. Daarmee was het duel wel gespeeld.

FC Weesp klom met de zege naar de tweede plaats. Komende zaterdag wacht OSO, de nummer acht van de stand.

Van Vark jaar langer door

WEESP - René van Vark staat ook volgend jaar als hoofdcoach voor het eerste zaterdagelftal van FC Weesp.

De Amsterdamse FC Weesp-coach kreeg onlangs een verlaagd aanbod om volgend jaar verder te gaan als coach. Dat verlaagde aanbod komt doordat FC Weesp heeft besloten op den duur te stoppen met het eerste zaterdagelftal. Van Vark besloot het aanbod toch aan te nemen, maar moet z'n handtekening nog zetten onder het contract. Het wordt voor de coach zijn derde jaar als hoofdcoach van FC Weesp. Hoe het na komend jaar verder gaat, wordt pas later bekend.

Van Vark was eerder hoofdcoach van de zondag van SV Diemen en Fortius en het zaterdagelftal van JOS/Watergraafsmeer.

Succes voor zaal-hockeysters MHCW

WEESP - Met een knappe zege op concurrent Baarn hebben de zaalhockeysters van MHCW afgelopen weekend het kampioenschap gepakt. De Weesper dames wonnen met 3-1, waarna het feest losbarstte.

Het was voor de hockeysters al enkele weken zeker dat het duel met Baarn een sleutelduel zou worden om de jacht op de eerste plaats. MHCW en Baarn wonnen de afgelopen weken veel. De twee teams waren erg gespannen, maar al snel was te merken dat MHCW alles zou geven. Al vroeg kwam de ploeg op voorsprong door een goal van Anne van Alphen. Het duurde tot de slotfase voor er weer gescoord werd. MHCW deed dat meteen twee keer en stelde zo de zege zeker.

Na afloop was het groot feest voor de speelsters. Na het zaalsucces kunnen de hockeysters de focus nu weer verleggen naar het veld. Een groot deel van het team speelt dan weer samen.

Handballers We Have houden koers aan kop

Foto: Yannick uit den Boogaard

WEESP - Het gaat de goede kant op met de handballers van We Have: met weer een zege stoomt de Weesper ploeg af op een kampioenschap. Afgelopen weekend werd er met 26-19 gewonnen van Najaden.

Het duurde even voordat de Weespers op gang kwamen, maar dat kwam goed. Er werden al snel meerdere doelpunten gemaakt. De tegenstander kwam tekort om echt voor problemen te zorgen aan de kant van de Weespers. De zege was al snel zeker.

Handbalsters doen goede zaken
Met een zege op Baarn hebben de handbalsters van We Have goede zaken gedaan om degradatie te voorkomen. De Weespers wonnen met 16-13. Vooral na rust speelden zij sterk.

Voetbalsters FC Weesp kloppen RCZ

WEESP - De voetbalsters van FC Weesp hebben afgelopen weekend gewonnen van RCZ. De Weespers hadden, op een zeer slecht veld, geen grote problemen met de tegenstander en wonnen met 0-2.

Voor rust was FC Weesp een maatje te groot voor RCZ. Het eerste half uur kon de tegenstander amper druk zetten. FC Weesp deed dat wel en kwam door een doelpunt van Tess Brunekreef op voorsprong.

FC Weesp sterker
Na rust bleef FC Weesp beter, maar werden kansen amper benut. Toch werd het nog 0-2 door een doelpunt van Robien Lorent.

Knokkend Argus pakt punt

WEESP - Hard werken werd afgelopen weekend beloond voor de korfballers van Argus. De Weespers pakten een punt tegen SEV: 9-9.

Argus startte goed en kreeg al snel enkele kansen, maar zag SEV toch op voorsprong komen. De Weespers kwamen echter meteen terug. De twee ploegen hadden de grootste problemen met het maken van doelpunten. Na de eerste helft stond het 3-4.

Na rust kon SEV weglopen en leek het duel verloren voor Argus. De slotfase leverde toch nog enkele goede treffers op.

Waterpoloërs Triton verslaan nummer twee

WEESP - Goed en fel spel heeft de waterpoloërs van Triton afgelopen weekend een zege opgeleverd. De Weespers wonnen met 6-5 van De Fuut, de nummer twee van het klassement.

De twee teams waren erg aan elkaar gewaagd en maakten allebei aanspraak op de zege. De Fuut stond het grootste gedeelte van het duel op voorsprong, maar Triton kon steeds terugkomen. Door veel te bewegen en te blijven zwemmen kon spits Jeroen van Vliet met regelmaat voor de goal verschijnen. De Weesper waterpoloër maakte dan ook alle doelpunten.

Door de goals trokken de Weespers aan het langste eind en werd de nummer twee knap verslagen.

Vakantieopvang zoekt gastouders

'Twee weken een wildvreemde in huis is best pittig. Je doet het echt voor dat kind'

Immanuel (tweede van links) tijdens een dagje Artis. Foto: Audrey Westenburg

door Marieke van Veen

WEESP - Veel mensen hebben de zomervakantie alweer geboekt of zijn bezig met het maken van plannen. Dat is niet voor iedereen weggelegd. Te veel kinderen in Europa leven in moeilijke omstandigheden en kunnen daar ook in de vakanties niet aan ontsnappen. Europa Kinderhulp zoekt gastgezinnen die deze kinderen een paar weken in huis willen nemen. Weespers Marijn van Zuijlen en Audrey Westenburg vingen vorig jaar de Duitse Immanuel op. Wat hen betreft komt hij dit jaar weer.

Marijn en Audrey wonen én werken op een boot. Met hun varend aannemersbedrijf Varne trekken zij het hele land door, van klus naar klus. Maar in de vakanties ligt het schip op de vaste ligplaats aan de Dammerweg en dan is het zoete inval. "Neefjes en nichtjes logeren graag bij ons, zeker in de zomer. Daar kon best nog een kind bij", vertelt Marijn.

'Dure uitstapjes hoeven echt niet, die andere omgeving is al genoeg'

Best pittig
De twee liepen al langer met het idee rond om zich als gastouders aan te melden bij de Stichting Europa Kinderhulp. Door omstandigheden kwam het er afgelopen zomer pas voor het eerst van. Zij kregen de tienjarige Immanuel uit het Duitse Hannover toebedeeld. De eerste dagen waren niet makkelijk. "Laat ik beginnen te zeggen dat het best pittig is. Als je dit wilt doen, moet je het in de eerste plaats doen voor het kind. Niet voor jezelf", meldt Marijn eerlijk. "De kinderen die door de stichting worden geselecteerd hebben een niet zo prettige thuissituatie en dat merk je aan hun sociale ontwikkeling."

Heimwee
De thuissituatie van Immanuel is niet rooskleurig, maar het kan erger. "Immanuel woont samen met zijn vader en zusje in een klein flatje. Zijn vader is al wat ouder en vaak ziek. Zijn moeder woont sinds de scheiding ergens anders, maar er is nog wel contact. Bij dit jongetje ging het er vooral om dat hij eens bij de tv vandaan werd gehaald en lekker ging buitenspelen. Dat is gelukt, hoewel hij erg last had van heimwee." Van Europa Kinderhulp had het stel een dikke map gehad met 'do's en don'ts'. Bij heimwee werd er aangeraden een afstreepkalender te maken, waarbij werd opgemerkt dat de meeste kinderen na een paar dagen het afstrepen vergaten. Zo niet Immanuel. "Die heeft tot de laatste dag trouw elke dag een kruis gezet. In zijn geval is de band met zijn vader op zich ook prima, dus dat hij hem miste is goed en logisch. Pas de laatste vier dagen kwam hij een beetje los. En toen we hem de laatste dag naar het verzamelpunt voor de terugreis brachten, zei hij tot onze grote verrassing dat hij best nog wat langer had willen blijven."
Weer welkom
Marijn en Audrey wisten voor Immanuels komst bar weinig over het jongetje. Voor hetzelfde geld heb je tweeënhalve week lang een draak van een kind in huis. "Dat had gekund, ja. Immanuel was erg rustig en stilletjes. Het kostte soms moeite om hem in beweging te krijgen, maar verder was het een lief kind. We hebben nog niet echt een band op kunnen bouwen, maar wat ons betreft is hij deze zomer weer welkom. Maar dat moet hij dan zelf ook willen. Als we een kind toebedeeld hadden gekregen met wie het echt totaal niet klikte, dan hadden we trouwens aan de bel kunnen trekken. Er zijn reservegezinnen die in zo'n geval een kind van je kunnen overnemen."

Zwemmen en roeien
De twee hebben Immanuel in hun gezin opgenomen. Op een uitstapje naar Artis na (zie foto) hebben ze bewust geen 'animatierooster' opgesteld. "Dat hoeft ook niet, het belangrijkste is dat die kinderen eens in een andere omgeving zijn. Wij wonen op de Vecht en hebben met Immanuel gezwommen en hem leren roeien. Simpele dingen, maar voor hem bijzonder. En zo houd je het voor jezelf ook betaalbaar. Daarbij hadden we in dezelfde periode een even oud neefje over. De kinderen van Audrey zijn al volwassen en het huis uit, dus het was voor Immanuel leuk dat er nog een logeetje was."

Ook gastouder worden? Kijk op
www.europakinderhulp.nl.

'Vrouw moet het tien keer beter doen dan man'

Topvrouw politie Mariëtte Christophe hoofdgast bij Weesper vrouwennetwerk

Politie-topvrouw Mariëtte Christophe is hoofdspreekster op event 8 maart van Tafel van Weesp

WEESP – Waar kom jij je bed voor uit? Dat is de hamvraag bij de bijeenkomst die vrouwennetwerk Tafel van Weesp dit jaar organiseert op Internationale Vrouwendag op 8 maart in de City van Wesopa. Mariëtte Christophe, topvrouw bij de Nationale Politie en voormalig Weesper, is de hoofdspreekster op deze vrouwenmiddag, die duurt van 16.00 tot 20.30 uur.

Waar haal je inspiratie uit, wat heeft je leven veranderd of waar zet jij je voor in? In tien 'powerpraatjes' en vier 'testlabs' vertellen vrouwen aan andere vrouwen wat hen bezighoudt . De organisatie is in handen van de Tafel van Weesp, een vrouwennetwerk met inmiddels 56 leden.

Als hoofdspreekster is Mariëtte Christophe uitgenodigd. Zij kwam veertig jaar geleden als een van de eerste vrouwen op de politieacademie en heeft het als vrouw geschopt tot in de top van de politieorganisatie. Zij was zeven jaar als commissaris lid van de korpsleiding in Amsterdam, tot 2014 programmaleider Huiselijk geweld en houdt zich nu als beleidsstrateeg bezig met de verdere professionalisering van de nationale politie. Haar boodschap op Internationale Vrouwendag in Weesp: "Vrouwen moeten zelf in beweging komen als ze willen dat de kans op een toppositie voor een vrouw even groot is als voor een man."

'De kerktoren van de Laurentius brings back sweet memories'

U bent een voorstander van vrouwenquota in bestuursfuncties?
"Absoluut. Diversiteit is belangrijk, daar is iedereen het over eens. Maar als je het niet wettelijk afdwingt komen vrouwen niet in de top. Dat komt omdat vrouwen het tien keer beter moeten doen dan mannen en als een vrouw faalt, wordt dat beschouwd als het falen van de hele soort. Dit mechanisme is haast niet uit te roeien zonder sturing van buitenaf."

Hoe bent u aan de top gekomen?
"Door het af te dwingen. Toen ik kinderen kreeg was werken in deeltijd geen optie, maar daar heb ik mij persoonlijk hard voor gemaakt. Met succes. Samen met andere vrouwen was ik een wegbereider. Nu zie je dat vrouwen veel meer kansen hebben binnen de politieorganisatie en wordt feminiteit steeds meer gezien als een positieve kracht."
Wat hebt u met Weesp?
"Totdat we ons eerste kind in 1985 kregen, woonden mijn man en ik zeven jaar in Weesp. Ik was actief bij de Vrouwen voor Vrede en het Leerhuis. We zijn getrouwd in de Laurentiuskerk en elke keer als ik langs Weesp rij en in de verte die kerktoren zie, dan wordt ik overvallen door sweet memories aan een mooie tijd in mijn leven."

Programma en aanmelden op
www.tafelvanweesp.nl.