MuiderNieuws

3 februari 2016

MuiderNieuws 3 februari 2016


Gemeente gaat nu voor 400 asielzoekers op Crailo

De afgelopen weken bleek er veel weerstand tegen een groter azc. Foto: Bob Awick

door Sjoerd Stoop

GOOISE MEREN - Wat de gemeente Gooise Meren betreft komen er nog 'slechts' 400 vluchtelingen naar Crailo. Dat vertelde burgemeester Albertine van Vliet woensdag aan de gemeenteraad. Volgens de burgemeester zou het aantal vanaf volgend jaar kunnen toenemen naar 600, maar alleen als daar voldoende draagvlak voor komt.

Dat Gooise Meren nu terugkrabbelt heeft alles te maken met het wegvallen van draagvlak onder de bewoners. "Je voelt de onvrede", betoogde de burgemeester. Tot deze week was het plan om op Crailo een azc te maken voor de opvang van 800 tot 1200 asielzoekers. De burgemeester noemde vooral dat laatste aantal nu 'onhaalbaar'. "Er bestaat veel weerstand. We hebben te maken met het wegvallen van het draagvlak. En dat speelt wat ons betreft zeker mee", betoogde de burgemeester. "We moeten ons ook kunnen verantwoorden naar de burgers, op alle fronten."

Wat Gooise Meren betreft wordt er weer teruggeschakeld naar het eerste plan om 3 plekken te maken waar 400 asielzoekers opgevangen kunnen worden, verdeeld over de streek. De burgemeester noemde dat plan "nog steeds het beste". Volgens de burgemeester voelen ook de andere burgemeesters van de regio daar steeds meer voor. Er wordt nog verder gesproken.

Harde woorden van de burgemeester, maar vooralsnog noemt het 'opvangverbond' van de regiogemeenten nog andere aantallen. Daar wordt gesproken over de opvang van 600 asielzoekers nog voor volgend jaar. Het zou dus goed kunnen dat het aantal de jaren daarna nog toeneemt. De burgemeester benadrukte woensdag eveneens dat er hoe dan ook geen asielzoekers naar de Kolonel Palmkazerne zullen komen. De afgelopen weken deden wederom enkele geruchten de ronde over de eventuele opvang van asielzoekers op de Bussumse kazerne, maar de gemeente spreekt dat tegen. "De provincie Noord-Holland heeft ons verzekerd dat er daar geen mensen opgevangen gaan worden.

Beton, beton en nog eens beton voor 'Vechtzicht'

Er wordt dag en nacht doorgewerkt aan het breedste aquaduct van Europa. Foto: André Verheul

MUIDEN - Met temperaturen veilig boven nul kan het storten van beton bij het aquaduct in hoog tempo doorgaan. En dat in een periode waarin dat niet was gepland. Daarmee kan de aannemer tijd inhalen die eerder verloren was gegaan bij het lek in de bouwkuip. In totaal verdwijnt 57.000 kubieke meter beton in dit bouwwerk, dat de naam Vechtzicht krijgt. In mei van dit jaar verdwijnt de slinger bij de Weesperweg en rijdt het lokale verkeer vanuit Muiden weer parallel aan de Vecht naar de kruising bij de nieuwe Spieringbrug en rechtdoor over de snelweg-in-aanbouw richting Weesp. Meer op pagina 3.

Hondenpoep-regels versoepeld

GOOISE MEREN - Hondenbezitters hoeven geen boete meer te verwachten als ze niet én een zakje én een schep meenemen als ze een rondje met de hond lopen. Andere hulpmiddelen worden nu ook toegestaan.

De Algemene Plaatselijke Verordening (APV) van de gemeente Gooise Meren stelde tot afgelopen week dat hondenbezitters strafbaar waren als ze niet een zakje en een schep meenamen om hondenpoep op te ruimen. Het waren volgens de regels de enige toegestane hulpmiddelen. De gemeente heeft de regels aangepast op voorspraak van de PvdA. Volgens de PvdA bestaan er genoeg andere goede hulpmiddelen om hondenpoep op te ruimen. De PvdA stelde dat het niet uitmaakt hoe de hondenpoep wordt opgeruimd, zolang het maar wel gewoon gebeurt.

De raad was het daar mee eens en heeft de APV aangepast. Hondenbezitters kunnen wel nog gewoon een boete krijgen als ze de hondenpoep niet opruimen.

Eerste namen GJF bekend

BUSSUM - Het Goois Jazzfestival heeft de eerste namen bekend gemaakt.

Een van de grote trekkers wordt Ruth Jacott. Daarnaast komen onder meer Gare du Nord en Peter Beets en Fay Claassen voor een optreden naar theater Spant!. Het Goois Jazzfestival wordt gehouden op 19 maart.

12

parkeerplaatsen voor het nieuwe gemeentehuis zijn voor kort parkeren

Spoorbrug en aquaduct deze zomer in gebruik

50 meter hoge boogbrug wordt in mei over snelweg geplaatst

MUIDEN - Zeker tachtig wegenbouwers zijn nu zes dagen per week, 24 uur per dag aan het werk om het aquaduct bij Muiden op tijd af te krijgen. In het laatste weekeinde van augustus rijden de eerste auto's daar op de A1 onder de Vecht door.

Dankzij het zachte winterweer wordt er nu volop doorgepakt met het storten van beton. Dat is nodig, omdat een lek in de bouwput leidde tot vertraging. Het aquaduct wordt met twaalf rijstroken het breedste van Europa (65 meter). De omvang is het moeilijkste aspect van het project, zo werd vorige week duidelijk tijdens een rondleiding van Rijkswaterstaat voor de pers. De bouwplaats is indrukwekkend. Een deel van de constructie onder de Vecht is al gereed. Er is goed te zien waar de rijbanen straks komen. Tegelijk is duidelijk dat er nog veel werk verzet moet worden. Maar alles ligt op schema, zo wordt ons verzekerd. Volgens de planning kan het verkeer na zondag 28 augustus gebruikmaken van het aquaduct. Dat wil zeggen: voorlopig alleen het verkeer richting Lelystad, zo meldt de aannemer. Dan is ook de nieuwe brug over het Amsterdam-Rijnkanaal voor het eerst in gebruik.
Bij knooppunt Muiderberg moet ook nog van alles gebeuren in dit grootste infraproject van Nederland op dit moment. Waar op andere locaties nog wel eens gebruik kan worden gemaakt van bestaande wegen of viaducten, moet bij knooppunt Muiderberg alles op de schop. Alle viaducten gaan eruit en worden vervangen door een hoger, lager, breder of langer exemplaar. Dat gebeurt gefaseerd: eerst wordt het nieuwe geplaatst en in gebruik genomen, daarna wordt het oude gesloopt. Of "geamoveerd", zoals ze dat hier zeggen.

De blikvanger wordt, of is nu al, de nieuwe spoorbrug. Een slank ontwerp, zo wordt het genoemd. Dat is dan vooral te zien als je in het verlengde staat: 17 metertjes breed, precies genoeg voor twee sporen. Vanuit elke andere hoek is het ding vooral groot. 255 meter lang en 50 meter hoog om precies te zijn. De constructie weegt 8400 ton en staat nu op een bouwplaats naast de snelweg. In mei wordt het op speciale karretjes geplaatst en daarmee verreden tot over de snelweg. Pas dan wordt de betonnen vloer gestort en worden de rails en de bovenleiding gemonteerd. In een weekeinde in augustus, als het treinverkeer wordt stilgelegd, wordt het huidige spoorviaduct weggehaald en wordt de boogbrug op zijn plek geschoven. Het opmerkelijke is dat de ingrijpende aanpassing van deze spoorbrug er niet voor het treinverkeer komt, maar voor het autoverkeer dat eronderdoor moet. Ter plaatste is net voldoende ruimte om alle benodigde rijstroken kwijt te kunnen. Pilaren die het spoorviaduct ondersteunen kunnen daar niet meer bij. Dus moet er een spoorbrug komen die de hele 255 meter kan overspannen. Om die overspanning te krijgen zonder dat de brug doorbuigt, is een 50 meter hoge stalen boog nodig. Dat is de langste overspanning die tot dusver is gemaakt.

Het betonstorten kan met dit zachte weer in hoog tempo voort.
Aan het aquaduct wordt bijna 24/7 gewerkt.
Hierboven kabbelt de Vecht, vanaf eind augustus raast het autoverkeer eronderdoor.
255 meter lang, 50 meter hoog, 17 meter breed en 8400 ton zwaar. Foto's: André Verheul

Bij knooppunt Muiderberg moet alles op de schop

Lichtgrijs
De boog blijft lichtgrijs van kleur, zodat hij op de meeste dagen van het jaar wegvalt tegen de lucht.

Dieven proberen Fiat te jatten

MUIDEN - Op het P+R-terrein aan de Maxisweg is vrijdag geprobeerd een bijzondere Fiat 500 te stelen. Dat mislukte.

De Fiat was uitgevoerd in de speciale uitvoering onder de naam Abarth. Tussen 18.20 en 23.00 uur werd de geparkeerde auto opengebroken, zo meldt de politie. Binnen was geprobeerd het contactslot te omzeilen. Het hele dashboard was uit elkaar gehaald.

Getuigen die rond die tijd iets verdachts hebben gezien worden opgeroepen zich te melden. Dat kan via 0900-8844.

Stichting vraagt om vernietiging KNSF-plan

MUIDEN - De Stichting Erfgoed Kruitpad Muiden heeft samen met twee aanwonenden van het KNSF-terrein een beroepschrift ingediend tegen het Bestemmingsplan 'De Krijgsman".

De bezwaren tegen dit besluit betreffen zowel de totstandkoming als de inhoud van het bestemmingsplan. "Wij gaan ervan uit dat de Raad van State zich zal buigen over onze argumenten en deze zal wegen en beoordelen om te kunnen besluiten over ons verzoek tot vernietiging van dit aan alle kanten rammelende en op een groot aantal geheime afspraken gebaseerde bestemmingsplan. Daarmee zou de weg vrijkomen voor onze nieuwe gemeente Gooise Meren om het ons vertrouwde terrein van de oude kruitfabriek in alle openheid en volgens bestaande wet- en regelgeving open te stellen met behoud van natuur, landschap en cultuurhistorie", aldus Jacob Veenhuysen.

Minder instroom uit Amsterdam

MUIDEN - De instroom van Amsterdammers in Muiden daalt. Dit in tegenstelling tot de buurgemeenten.

Bijna een derde van de verkochte huizen in Muiden werd vorig jaar gekocht door een Amsterdammer. Dat is 28 procent minder dan het jaar daarvoor. Toch wordt verwacht dat de instroom snel weer stijgt. De Amsterdamse woningmarkt wordt als 'oververhit' omschreven, de huizenprijzen vliegen omhoog. Daardoor trekken veel hoofdstedelingen weg.

Muzikale familie de Graaff met z'n allen in de spotlights

Foto: Ruth van Kessel

Niet minder dan de hoofdrol was weggelegd voor Weesper Annemarijn de Graaff. Zij vertolkte zondagmiddag de bruid in Mozarts komische opera 'Le Nozze di Figaro', die door het Nederlands Zang College in de kleine Kerk aan Zee in Muiderberg werd opgevoerd. Leerlingen en professionele operazangers maakten er een muzikaal hoogstaand feestje van. De ouders van Annemarijn, Emmie en Hugo de Graaff zongen mee in het tienkoppige koor. Zus Nicolien, fluitiste, verzorgde tegelijkertijd een gastoptreden bij het jubileumconcert van het GWK in de Grote Kerk in Weesp.

Klachtenregen over gemeente, 'crisisteam' ingezet

Ook de wethouder komt er niet door

Lang wachten bij Burgerzaken in het gemeentehuis van Gooise Meren.

GOOISE MEREN - Er wordt achter de schermen van de gemeente hard gewerkt om alle problemen op het vlak van dienstverlening op te lossen. Dat heeft wethouder Jan Franx verzekerd aan de gemeenteraad na vragen van Hart voor Bussum.

De afgelopen weken regende het klachten. Ook Hart voor Bussum hoorde van veel burgers dat er problemen waren. Er moet nu snel wat gebeuren. De meeste klachten waren er de afgelopen weken over de bereikbaarheid van de gemeente, zowel per telefoon als op het web. Wethouder Jan Franx stelde woensdag de problemen te kennen. Sterker nog: de wethouder heeft de problemen zelf ook ondervonden. "Vanaf m'n vakantieadres heb ik enkele weken geleden ook geprobeerd om een aantal zaken te kunnen regelen, maar ik kwam er ook niet door", beaamde Franx.

Volgens de wethouder komen de problemen door het samenvoegen van de gemeenten en alle systemen waar de gemeenten eerder mee werkten. "Het personeel moet elkaar nog leren kennen, weten van elkaar wat ze doen en daarbovenop ook nog eens alle systemen leren kennen. Er wordt hard gewerkt en het personeel doet ook erg haar best. Vergeet ook niet, we zijn de winkel momenteel aan het verbouwen terwijl de verkoop gewoon doorgaat. Dat zorgt altijd voor wat mankementen", vertelde de wethouder. "Maar dat neemt niet weg dat het beter moet. We gaan hard aan de slag om alles op de rit te krijgen." Vlak nadat alle problemen begonnen te spelen heeft de gemeente een zogenaamde knelpuntenanalyse gemaakt om te onderzoeken waar het fout gaat en waar aan gewerkt moet worden. De gemeente heeft nu een 'crisisteam' om met de problemen aan de slag te gaan. Elke week wordt gekeken wat er nog verbeterd moet worden.

De wethouder roept alle burgers op hun klachten te melden.

Shantykoor het Ruime Sop op jubileumtoer

Flink druk op de Brandsmaschool. Foto: Bob Awick

BUSSUM - Het Bussumse shantykoor Het Ruime Sop bestaat tien jaar. De komende tijd wordt er van alles georganiseerd voor het publiek. De aftrap was vorige week op de Juliana Brandsmaschool.

Het koor heeft alle scholen in Bussum benaderd voor een optreden en de vraag iets te doen met een project rondom zeevaart. Op de Brandsmaschool hadden ze flink hun best gedaan en zelfs schepen in elkaar geknutseld. Wim Haverkort, organisator van het project, sprak op GooiTV over een erg geslaagd optreden. "Ik zag stralende gezichten en je merkt dat Nederland over zee hier leeft."
"We zijn een hechte club mannen en kennelijk stralen we dat uit. Want inmiddels zijn we een van de meest gevraagde shantykoren en treden we op door heel Nederland en soms zelfs in het buitenland!"
Het koor is er trots op dat ze als een van de weinige koren alle liedjes uit het hoofd zingen.

Maaike Pel

Werkt bij Culidelight in Bussum
Woont in Bussum sinds 2000
50 jaar

Behalve je werk, waar houd je je overdag mee bezig?
"Met onze twee kinderen (9 en 14 jaar). Verder ben ik overblijfjuffrouw en oppasmoeder. Daarnaast ben ik coördinatrice van het Longfonds."

Nog wel tijd voor hobby's?
"Ja hoor, varen in onze familiesloep over de Vecht, wandelen in het bos met ons kleine hondje, films en series kijken, reizen en naar musea."

Waar in Bussum kom je graag?
"Ik ga al 16 jaar iedere donderdag naar de markt, het is daar erg gezellig. Ook ga ik af en toe naar het Filmhuis."

Een dag burgemeester, waar ga je je op richten?
"De verkeersveiligheid: verlichting op de Bussummergrindweg tussen Bussum en Spandersbosch en de Herenstraat veiliger voor fietsers. Ik begin mijn dag natuurlijk met het botsautokruispunt tussen de afrit van de snelweg en de Shell. Zodat alle weggebruikers direct snappen wie voorrang heeft en wie niet."

Veel bewondering voor?
"Reinier Sijpkens. Mijn broer is artiest en watermuzikant. Hij vaart met zijn bootje, trompet en orgeltje over de grachten van Amsterdam en Utrecht. Hij geeft duizenden mensen een blij gevoel."

Goed gesprek?
"Met mijn tennisheld Goran Ivaniševic."

Waar heeft Bussum te veel van?
"Parkeerboetes."

Wat kan Bussum nog wel gebruiken?
"Veel meer speelveldjes. En wat blauwe parkeerzones voor de winkelstraten."

Welk boek ligt er op je nachtkastje?
"Capitoolgids van Rome omdat ik daar binnenkort naartoe ga."

Nog een grote droom?
"Dat de mensen in de wereld wat verdraagzamer worden."

Waar wil je op toosten?
"Op alle leuke inwoners van Bussum, het is een TOP dorp om te wonen."

Sporten met elektroden in de Blomstraat

WEESP - Impulz-Studio aan de Blomstraat heeft maandag de deuren geopend. Deze sportstudio biedt Electro Musculaire Stimulatie-training (EMS), een methode die steeds populairder wordt.

Volgens initiatiefnemer Esther van der Land is een EMS-sessie van 20 minuten te vergelijken met 3 tot 4 uur trainen in een traditionele sportschool. De deelnemers doen met een personal trainer een serie eenvoudige oefeningen, waarbij alle spiergroepen aan bod komen. Het extra effect zit hem in het feit dat de deelnemers een pak met elektroden dragen dat alle dieperliggende spieren en aanhechtingen aanspoort.

De methode is geliefd vanwege de tijdsbesparing en omdat er in korte tijd veel resultaat te behalen valt. Van der Land: "EMS is populair onder modellen en topsporters - waaronder de roeitweeling Muda uit Weesp - maar is geschikt voor iedereen. Zo hebben wij maandag dames van 80 getraind, die zeer enthousiast waren."

Amsterdam steeds vaker verlaten voor Weesp

WEESP - De instroom van Amsterdammers in Weesp groeit. Steeds meer Amsterdammers keren de stad de rug toe en vertrekken naar de regio, waaronder Weesp.

Meer dan een kwart van de verkochte huizen in Weesp werd vorig jaar gekocht door een inwoner van Amsterdam. Dat is dertig procent meer dan het jaar daarvoor. De Amsterdamse woningmarkt wordt als 'oververhit' omschreven, de huizenprijzen vliegen omhoog. Daardoor trekken veel hoofdstedelingen weg.

Weesp is geliefd door de goede bereikbaarheid met Amsterdam. Vooral de nieuwe wijk Leeuwenveld 3 is in trek.

Opvallende auto gestolen

WEESP - Vanaf de Casparuslaan is vorige week een nogal opvallende auto gestolen.

Het gaat om een oranjekleurige Toyota Aygo met een zwarte streep. Het kenteken is 79-ZHB-5. De auto is gestolen in de nacht van maandag 25 op dinsdag 26 januari.

6 / 16

De ouderwetse buurtwerker in een nieuw jasje

De wijkcoaches zijn blij met de uitbreiding van hun taken. Foto: Bob Awick

De nieuwe gemeente zit vol inspirerende inwoners. Lokale helden en bruggenbouwers. Solisten die veel voor hun buurt en medemens betekenen, teamplayers die anderen motiveren, nieuwkomers met frisse plannen en mensen die al jaren actief in hun woonkern zijn. Wie zijn deze Gooise Meerders? De komende tijd stellen wij er graag een paar aan u voor. Deze week de wijkcoaches, die vanaf 1 januari in de gemeente actief zijn.

door Yvette Geerts

GOOISE MEREN - Ze verwachten niet dat ze de individualisering van de maatschappij op kunnen lossen. Wel hopen ze bij te dragen aan de verbinding in de wijk, door te weten wat er speelt. De vijftien wijkcoaches zijn mensen die nu al als wijkverpleegkundige of welzijnswerker in de gemeente actief zijn. Ze hebben er vanaf 1 januari een taak bijgekregen: die van vraagbaak en adviseur. De wijkcoach moet fungeren als de persoon die weet wat er in de wijk speelt en waar mensen makkelijk op afstappen.

Helemaal duidelijk is het nog niet wat een wijkcoach nou doet

De wijkcoaches zijn eigenlijk een vraagbaak voor iedereen. Van jong tot oud, van hulpbehoevend tot ouders met vragen over opvoeding voor wie de stap naar het Centrum voor Jeugd en Gezin een brug te ver is. Heleen Pel is vanuit de gemeente aangesteld als kwartiermaker voor de wijkcoaches. "Het voordeel van deze wijkcoaches is dat ze nu al bij mensen in de wijk over de vloer komen. Ze komen achter de voordeur en horen dus ook meer. Ze hebben vaak al een vertrouwensband opgebouwd met mensen en dat maakt het makkelijker om juist hen om hulp te vragen."

Vragen
De wijkcoach is er voor die oude mevrouw die een kroon moet laten vervangen, maar niet weet of ze wel goed verzekerd is. Maar ook voor de kassière van de lokale supermarkt die zich zorgen maakt over een klant die elke dag dezelfde boodschappen komt doen. "Dat kan een teken van eenzaamheid zijn", verduidelijkt één van de wijkcoaches. "Dan gaan we eens langs bij die persoon of we spreken hem of haar aan. Veel mensen weten niet meer waar ze met hun vragen terechtkunnen, of de drempel om bij Wijzer (het loket van de gemeente voor vragen over zorg en inkomen) aan te kloppen is te hoog. Helemaal duidelijk is het nog niet wat een wijkcoach nou precies wel of niet doet. Omdat ze pas een maand bezig zijn, zijn ze nog een beetje aan het zoeken naar hun rol. Er is wel voor de vorming van teams gekozen waarin in ieder geval één wijkverpleegkundige en één welzijnswerker zit, zodat de wisselwerking optimaal is. Ze moeten hun precieze rol dus nog vormgeven, het is vooral een kwestie van aftasten en uitproberen.

Rechtstreekse lijntjes met huisartsen, GGD en politie

Ze willen ook vooral eerst kijken waar de behoefte ligt van de wijkbewoners. Wat ze in ieder geval niet gaan doen is mensen van het kastje naar de muur sturen, verzekert Pel. Als de wijkcoaches niet zelf een oplossing kunnen aandragen dan spelen ze het door naar een collega of gaan ze op zoek naar een instantie die wel voor een oplossing kan zorgen of een vraag beantwoorden. Eén van de wijkcoaches legt uit hoe dat werkt: "Het kan zijn dat ik vanmiddag als verpleegkundige iemand een nieuw verband kom omdoen en dat diegene ook hulp nodig heeft met de boodschappen. Ik kom dan bijvoorbeeld de volgende dag terug, in de rol van wijkcoach, en kijk naar hoe we dit kunnen oplossen. Soms ligt een oplossing heel dichtbij en kan één van de buren helpen." In de 'oude situatie' zou een dergelijke hulpvraag niet door haar opgepakt worden; niet alleen omdat het niet bij haar werk hoort en ze er geen tijd voor had, maar ook omdat ze zelf niet goed wist welke wegen ze daarvoor moest bewandelen.

Anders denken
"Als wijkcoach denk je echt anders", is haar conclusie. Doordat de verpleegkundigen en welzijnswerkers nu in teams samenwerken is het makkelijker te schakelen tussen vragen die echt over zorg gaan en vragen die meer over welzijn gaan. Ook zijn er rechtstreekse lijntjes met bijvoorbeeld huisartsen, het centrum voor jeugd en gezin, de GGD en ook de politie.

De wijk in
De wijkcoaches hebben vaste spreekuren op zes verschillende locaties in de nieuwe gemeente. Maar ze gaan ook actief de wijk in, zijn aanwezig bij wijkactiviteiten, gaan op huisbezoek, maken een praatje bij de ingang van de winkel of je ziet ze op de markt. Je kunt ze eigenlijk op elke plek tegenkomen. "Het is belangrijk dat mensen weten dat er wijkcoaches zijn en dat je daar eigenlijk met elke vraag terechtkunt", verduidelijkt Pel.

Inloop

De vijftien wijkcoaches die in Gooise Meren actief zijn houden ook elke week op een vast tijdstip en vaste plek een inloopspreekuur. Omdat het een proef is, zijn er nog niet in elke wijk wijkcoaches actief. Op dit moment zijn er in Gooise Meren zes locaties waar inwoners tijdens het inloopspreekuur terecht kunnen. Eén in Naarden, Muiden en Muiderberg en drie in Bussum. Meer informatie is te vinden op www.wijk-coach.nl.

Proef
Gooise Meren is één van de eerst en weinige gemeentes die werkt met wijkcoaches. Het is een samenwerkingsverband tussen de gemeente, Vivium Zorggroep, Versa Welzijn en Amaris Zorggroep. Het betekent een uitbreiding van het takenpakket van de wijkverpleegkundigen en welzijnswerkers. Ze mogen er per persoon zes uur per week aan besteden. Deze extra uren die ze tot hun beschikking krijgen, worden betaald uit een potje dat komt van de zorgverzekeraars en de gemeente. Het is een proef die duurt tot het einde van het jaar, dan moet de toegevoegde waarde van de wijkcoach wel duidelijk zijn. Of de proef slaagt hangt voor een groot deel van de inwoners van Gooise Meren af. "De inwoners moeten de toegevoegde waarde van de wijkcoach inzien." Na een jaar wordt gekeken of de proef geslaagd is en er meer wijkcoaches worden ingezet.

Thema's per wijk
Vooraf is er door de GGD wel onderzoek gedaan naar wat er in de verschillende wijken speelt. Uit deze zogenaamde wijkscans kwam bijvoorbeeld naar voren dat in Bussum-Zuid eenzaamheid, vooral onder ouderen, aandacht vraagt. In Naarden kwam bewegen als belangrijk thema uit de bus.

Samenwerking
Door allerlei bezuinigingen op zorg en welzijn komen er meer taken naar de gemeentes. Vorig jaar werd daarvoor al Wijzer opgezet, als loket waar inwoners met allerlei vragen over zorg en inkomen terecht kunnen. In de praktijk blijkt dat niet alle vragen bij Wijzer terecht komen. Dat heeft volgens Pel niet alleen te maken met het feit dat de drempel om daar aan te kloppen voor sommige mensen te hoog is. "Je moet ook een duidelijke zorgvraag hebben en echt een afspraak maken." Dat blijkt dus voor veel mensen een te grote stap.

Kosteloos
Maar er lijkt meer te spelen. Doordat de zorg zo versnipperd is en er veel verschillende instanties zijn, zien de mensen door de bomen het bos niet meer. Ze weten niet bij wie ze met welke vraag terechtkunnen en soms weten ze niet eens of ze wel bij iemand kunnen aankloppen. "Dan is de wijkcoach de aangewezen persoon om je de weg te wijzen", vat Pel het nog een keer samen. "Bovendien kun je zonder verwijsbriefje en kosteloos terecht bij de wijkcoach."

Filmhuis Bussum

Problemski Hotel

*In PUBLIEKE WERKEN zijn 19e-eeuws Amsterdam en Drentse turflanden levensecht gereconstrueerd.
*In CAROL verbeelden Cate Blanchett en Rooney Mara de liefdesrelatie tussen twee vrouwen in de vijftiger jaren.
*Komisch OUT OF NATURE volgt een ontevreden dertiger in de Noorse natuur.
*In THE LADY IN THE VAN woont een oude dame (Maggie Smith) jarenlang op de oprit van schrijver Alan Bennett. Waargebeurd.
*SKETCHES OF SIBERIA dringt diep de Siberische natuur binnen.
*De bikkelharde Apple-gigant STEVE JOBS geportretteerd.
*In THE DANISH GIRL besluit een kunstenaar als vrouw verder te leven.
*Documentaire over het filmboek HITCHCOCK/TRUFFAUT dat grote regisseurs beïnvloedde.
*De Franse klassieker LES ENFANTS DU PARADIS was het Europese antwoord op GONE WITH THE WIND.
*Jongen en meisje in BLACK zijn naïef en verliefd, maar uit verschillende bendes uit de Brusselse banlieues.
*Bitterzoet PROBLEMSKI HOTEL schetst het leven in een azc. Naar het boek van Dimitri Verhulst.
*SNEAK PREVIEW: verrassingsvoorstelling.
*FAMILIEFILMS: REIS NAAR HET NOORDEN en het FANTASTISCH KINDERFILM FESTIVAL, een weekend lang films en een film-speeltuin, voor kinderen van 2 – 10 jaar.

Versa vrijwillgerscentrale

*Zorgcentrum Patria Nusantara zoekt een gezellige gastvrouw die koffie wil schenken in het restaurant en bij enkele bewoners op de kamer. (9956)
*Het Rode Kruis District Gooi- en Vechtstreek (B) zoekt een workshopleider die workshops geeft over risico's in en om het huis. (9941)
*Stichting Vogelopvangcentrum Midden-Nederland zoekt een vogelverzorger voor het verzorgen van zieke en gewonde vogels. (9610)
*Zorgboerderij Hoogerlust zoekt een vervoersvrijwilliger die 1x per week deelnemers van hun huis naar de zorgboerderij wil vervoeren en weer terug. (9333)

donderdag 4 februari

Open eettafel

Open eettafel, elke maandag- en donderdagmiddag om 17.30 uur. Vers bereide maaltijd. Locatie: De Palmpit, Koekoeklaan 3, Bussum. Aanmelden: 035-693 87 86.

Expositie

Expositie van Yvonne de Vries bij Arts of Lecadre, Huizerweg 32 in Bussum. T/m 16 februari.

Jamsessie

Jamsessie met Paul Poulissen bij de Vernissage, Dr. A. Kuyperlaan in Bussum. Aanvang 21.00 uur. Toegang € 7,50.

Administratie

Gratis inloopspreekuur 'Administratie voor elkaar'. Elke donderdag van 10.00 - 12.00 uur. Locatie: Uit-Wijk, dr.Schaepmanlaan 10, Bussum. In de SCAN, Majoor Kampstraat 3 in Naarden van 14.00 - 16.00 uur.

Snellezen

Snellezen leren bij de Volksuniversiteit Naarden-Bussum door Ary Velstra. Locatie: Bibliotheek, Wilhelminaplantsoen Bussum. Aanvang: 19.30 uur.

vrijdag 5 februari

Spelletjesmiddag

Spelletjesmiddag op woensdag- en vrijdagmiddag van 14.00 - 16.00 uur. Locatie: De Palmpit, Koekoeklaan 3 Bussum. Ook kinderen welkom.

Trance Mediumschap

Training Trance Mediumschap voor beginners bij Nimis, T.B.Huurmanlaan 15, Bussum. Opgeven via: 035-6420307 en www.nimis.nl.

Broodje+

'Ruimte' serveert Broodje+ aan de Brinklaan 36a, Bussum. Inloop vanaf 17.30 uur met koffie/thee. Van 18.15 tot 19.15 uur een broodmaaltijd, met soep en een snack.

Goed gesprek

'Ruimte' houdt aan de Brinklaan 36a, Bussum naast de Maria(koepel)kerk een goed gesprek over de Bijbel. Aanvang 19.15 uur.

zaterdag 6 februari

Open dag

Open dag bij NIA - Art of Moves centrum. Locatie: Sportcentrum de Lunet. Meer info: www.niaMoves.nl.

zondag 7 februari

Muzikale middag

Muzikale middag met Nico Contini (toetsenist op synthesizer) in De Palmpit aan de Koekoeklaan 3, Bussum. Aanvang 14.30 uur, entree € 4,-.

Piith Festival

Piith Festival van 10.30 - 16.30 uur. Met o.a. kennismakingssessies handlezen, stoelmassage, tarot, yoga en meditatie.

Minikerkendag

Minikerkendag. Oecumenische dienst in de Grote Kerk van Naarden. Met voorgangers pastoor Carlos Fabril, ds. Lennart Heuvelman en ds. Stephan de Jong. Muzikale medewerking van Wybe Kooijmans het Comenius Kwartet. Aanvang dienst 11.00 uur.

NIA Class

NIA Class presentatie bij sportcentrum de Lunet door NIA - Art of Moves. Meer informatie: www.NiaMoves.nl.

dinsdag 9 februari

Schuldhulpmaatje

Spreekuur Schuldhulpmaatje over financiële zaken in Bellefleur, Mackaylaan 11-A te Naarden van 20.30 - 22.00 uur.

Tuinzaalochtend

Tuinzaalochtend door Peter Korver over het dagelijks leven in Naarden-Bussum gedurende 1940-1945. Locatie: Remonstrantse Kerk Koningslaan 2b, Bussum. Van 10.00 - 11.30 uur. Kosten: € 2,-.

Kledingverkoop

Kledingverkoop in de hal van de Heul aan de Koekoeklaan 3, Bussum. Van 9.30 -12.30 uur. Gratis toegang.

Lezing

Lezing 'Over hoe het komt dat wij steeds ouder worden' door prof.dr. D. Deeg (VU Amsterdam). Aanvang: 20.00 uur. Locatie: Apostolisch Genootschap, Meulenwieklaan 49 Bussum.

Sieraden maken

Sieraden maken voor meisje van 8 t/m 12 jaar. Iedere dinsdag van 16.00 - 17.30 uur. Kosten 2,40 per keer incl. materiaal. Locatie: SCAN M. Kampsstraat 3, Naarden.

SCAN frisfeest

Voorverkoop van kaarten voor het SCAN XXL frisfeest op 20 februari 2016, voor jongeren van 12 t/m 17 jaar. Locatie: Kampsstraat 3, Naarden. Kosten: € 5,- per kaart.

donderdag 11 februari

BoodschappenPlusBus

Inzicht & Beweging voorlichting voor ouderen bij Fysio Bussum inclusief gratis lunch. Haal- en brengservice voor 5 euro. Bel ma. t/m vr. van 10.00 tot 12.00 uur 035-7504192.

vrijdag 12 februari

Canto Ostinato

Een Valentijns Canto Ostinato ligconcert van Jeroen en Sandra van Veen. Locatie: Grote Kerk Naarden. Aanvang 20.30 uur. Kerk open: 19.45 uur.

Themamaaltijd

Themamaaltijd bij De Palmpit aan de Koekoeklaan. Aanvang 17.30 uur. Kosten € 10,-. Aanmelden tel. 035 - 693 87 86.

maandag 8 februari

Seniorencafé

Seniorencafé elke maandag van 10.30 - 12.00 uur. Locatie: Brasserie Stokjes en Lepel, Nassaustraat 3b te Bussum. Ook niet-leden zijn welkom.

Open eettafel

Open eettafel, elke maandag- en donderdagmiddag om 17.30 uur. Vers bereide maaltijd. Locatie: De Palmpit, Koekoeklaan 3, Bussum. Aanmelden: 035-693 87 86.

Opticien

Opticien in De Palmpit (Stoffer Optiek), Koekoeklaan 3, Bussum. Van 10.00 - 12.00 uur. Vrije entree.

woensdag 10 februari

Spelletjesmiddag

Spelletjesmiddag op woensdag- en vrijdagmiddag van 14.00 – 16.00 uur. Locatie: De Palmpit, Koekoeklaan 3 Bussum. Ook kinderen welkom.

Schuldhulpmaatje

Spreekuur Schuldhulpmaatje over financiële zaken in De Heul (glazen ruimte De Palmpit), Koekoeklaan 3 te Bussum van 18.30 -20.00 uur.

Bingo

Bingo met loterij in de Schakel, Kol. Verveerstraat 74, Naarden. Aanvang 14.00 uur. Kosten € 3,50 voor 1 bingokaart en loten € 0,50 per stuk.

'Het beste voor het behoud is om alle leegstand vol te krijgen'

NMo wil graag om tafel met de gemeente

Robert Quarles van Ufford en Mark van den Bos. Foto: Jessica de Jong

door Jessica de Jong

NAARDEN - De Nationale Monumentenorganisatie is sinds kort eigenaar van de Vestingwerken. Sinds 15 januari zijn de vestingwerken overgedragen aan de NMO en het eigendom is ondergebracht in de Stichting Monumenten Bezit. Veel zal hetzelfde blijven, maar het niveau van onderhoud gaat omhoog en de Vestingwerken zullen zichtbaarder worden. Wat zijn precies de plannen? We vroegen het aan directeur Robert Quarles van Ufford van de NMo en directeur Mark van den Bos van de Stichting Monumenten Bezit.

Er is nogal wat te doen geweest de afgelopen tijd rondom de Vestingwerken. De gemeente Naarden wilde niet dat het Rijk de Vestingwerken overdeed aan de NMo, ze had het liever zelf gehouden. Hoe kijken jullie aan tegen de afgelopen periode? Quarles van Ufford: "Het was het Rijk zelf dat zei: we willen het gebouwenbestand overdragen dat geen functie meer heeft voor de kerntaken van de overheid. Het proces heeft wel lang geduurd. De afgelopen tijd kregen we dan ook signalen van de andere 27 monumenten; wanneer gaat het gebeuren? De discussie die speelde was primair tussen het Rijk en de gemeente Naarden. Wij wisten wel dat de overdracht zou lukken, maar het is wel jammer dat de boel steeds werd uitgesteld. De overdracht moest namelijk in een keer want het is een totaal pakket met een financieel volume, dat een kwalitatief goede organisatie mogelijk maakt."

'Het lijkt wel alsof iedereen bootjes of fietsen wil verhuren'

De gemeente heeft Stichting Goois Erfgoed opgericht. Doel is dat deze stichting als lid mag aanschuiven bij de NMo. Is daar kans op?
Quarles van Ufford: "Als NMo willen we groeien en zijn we ook op zoek en in gesprek met andere monumenten om uit te breiden. Zodra de Stichting Goois Erfgoed voldoet aan alle criteria, zoals aantoonbare ervaring en het beheer van monumenten ter waarde van 10 miljoen euro en dus zijn uitgegroeid tot een professionele monumentenorganisatie, zijn ze van harte welkom om te kijken of ze toe kunnen treden. Het bestuur beslist hierover. Ook andere landelijke organisaties zoals stadsherstelorganisaties kijken naar het NMo-model."

Van den Bos: "Het is onze opdracht om de monumenten als pakket bij elkaar te houden, dit geldt ook voor de Vestingwerken. Het is dan ook niet de bedoeling om monumenten van de hand doen. We hebben namelijk nu veel voordeel van schaalgrootte. Wij hebben de experts in huis, denk aan metselbeheer, groen- en waterexperts. Ook hebben we speciaal voor de Vestingwerken in Naarden iemand aangetrokken die gespecialiseerd is in vestingbouw en onder andere goede contacten heeft bij de Stichting Menno van Coehoorn."

'De staat van het onderhoud zal in ieder geval omhoog gaan'

Totdat de Stichting Goois Erfgoed lid is van de NMo, hoe kan de gemeente Gooise Meren meepraten over de Vestingwerken?
"Ze kunnen nu al om tafel komen. We willen graag de samenwerkingsovereenkomst die er was tussen Naarden en het Rijk voortzetten. Wij willen 1 op 1 door. We hadden de overeenkomst wat ons betreft al eerder getekend kunnen hebben. Ik denk dat het belangrijk is dat we na zo'n heftige periode even pas op de plaats maken en daarna weer de gesprekken oppakken. Tot die tijd zullen we wat betreft het verhuren van ruimtes en andere ontwikkelingen nog even pas op de plaats maken."

Er zijn signalen dat mensen het gebouw de Hoed wel willen kopen en er een cultureel centrum van willen maken. Staan jullie daar voor open?
Van den Bos: "We verkopen het pand niet. Maar we hebben wel gezegd; maak maar een businessmodel. Voordat we een besluit nemen, willen we een gesprek hebben gehad met de gemeente. Voor alle panden geldt: de aard van de activiteiten moet aansluiten bij het karakter van het pand."

Zijn er nog meer geïnteresseerden?
Van den Bos:"Jazeker, het lijkt wel alsof iedereen bootjes of fietsen wil verhuren of iets met horeca wil gaan doen. De vraag is: wil je dat? En zo ja, waar dan? Hoe kan dat worden afgestemd met het marketingbeleid van de gemeente? We willen ook hierin samen met de gemeente optrekken."

Alle Vestingwerken zijn te huur?
Quarles van Ufford : "Het beste voor het behoud is om alle leegstand vol te krijgen. Wat wij willen is de Vestingwerken behouden en het verhaal vertellen. Wat ons betreft staat leegstand gelijk aan verval."

Heeft de gemeente hier nog iets over te zeggen?
Quarles van Ufford: "Zeker, door middel van de regelgeving. De gemeente bepaalt of de vergunningen er komen voor bijvoorbeeld het verhuren van fietsen."

Wat zijn de plannen voor het Vestingmuseum?
Van den Bos: "Zowel het museum als wij willen dat de verhuizing snel gaat gebeuren. Het duurt allemaal te lang. Het is een gezamenlijke investering. Het museum komt straks meer in de loop bij de Utrechtse Poort. Een mooi centraal punt waar we het verhaal van de Vestingwerken en de Hollandse Waterlinie op de kaart willen zetten. Daar komt bij dat de Vesting meedingt naar een plek op de Unesco Werelderfgoedlijst. Wij willen Naarden daar graag op de kaart zetten. Het Vestingmuseum kan in het nieuwe onderkomen straks beter schoolklassen ontvangen, educatieprojecten opzetten, bezoekers ontvangen. De verhuizing van het Vestingmuseum zal het eerste grote project worden."

Krijgen we straks bussen vol toeristen naar de Vesting?
Quarles van Ufford: "Zeker niet. We moeten kijken wat passend is. We moeten goed en duurzaam omgaan met de Vestingwerken."

NMo

Het uitgangspunt van de Nationale Monumentenorganisatie is om monumenten efficiënt te behouden en beheren. De NMo doet dit door de kennis en expertise in het Nederlandse monumentenveld te verenigen en op grote schaal monumenten te verwerven.

Hierbij beperkt de NMo zich als enige monumentenorganisatie in Nederland niet tot een thema of een geografische regio.

Zijn jullie al bezig in de Vesting?
Van den Bos: "Het contract van het groenonderhoud loopt nog door tot het voorjaar. Vervolgens gaan wij kijken om het groen onderhoud met minder zwaar materieel uit te voeren. Ook beheren we een aantal panden zoals het Witte Huis en de Brugwachterswoning. Voor alle huurders geldt dat de voorwaarden in de huurcontracten gelijk blijven, er verandert niets. Wij zullen ook het metselwerk oppakken, door goed te spreiden en rustig het onderhoud regelmatiger uit te voeren bespaar je in de toekomst geld. Dit geldt ook voor het waterbeheer, door jaarlijks een deel te baggeren verstoor je minder de flora en fauna en je spreidt daarmee je onderhoudskosten. Financieel gezien hebben we genoeg voor duurzaam onderhoud en alle restauraties zowel op de korte als de lange termijn."

Wordt parkeren duurder?
Van den Bos: "De gemeente huurt bij ons de parkeerplaatsen. De gemeente bepaalt de kosten. Wij hebben daar geen enkel belang bij, wij zijn een non-profit organisatie."

In hoe verre zal de NMo haar stempel op de stad drukken?
Quarles van Ufford: "Wij nemen de stad niet over, enkel de Vestingwerken. Wij willen de werken ook voor de bewoners aantrekkelijk maken. We voeren hier ook veel gesprekken over. We houden een schouw, doen nulmetingen en praten met de mensen die hier veel over weten, bijvoorbeeld van Stichting De Vesting Naarden."

Waar hopen jullie op?
Quarles van Ufford: "Dat de bewoners zelf tot de conclusie komen: mooi dat er meer aandacht gaat naar de Vesting. De staat van het onderhoud zal in ieder geval omhoog gaan. Daarnaast worden de Vestingwerken als monumenten nog zichtbaarder in ruimere kring, onder andere door de Unesco kandidatuur."

MEDITATIEWORKSHOP 'Gewoon Zijn' op zondag 14 februari in het OAZ-Gebouw aan de J.A. Fijnvandraatlaan 2 van 13.30-15.30 uur. Meer info of aanmelden? Bel 06-38104942 offb Gewoon Zijn Meditatie

Elke week vol 2ehands-antiek-retro uit Inboedels & Zo open elke vr.+zat. 10-17 u. Koninginneweg 66, K'hoef. Kijk op www.inboedelsenzo.nl

Acupunctuur in Weesp! Heeft u last van darmklachten, migraine of zwangerschapswens. www.ackrufy.nl tel.:
0294-785331

Geef het goede voorbeeld aan de jeugd. Doe mee! Meer info: www.30dagenzonderalcohol.nu

Te huur in de Bourgogne Fr: Luxe 6 pers. huis. Sully.nl. 06-43285650

Haardhout (goed droog) ca. 1 kuub 25 net € 79,50. In kist ca. 1,25 kuub. In kooi gestapeld ca. 1,9 kuub € 210,00. Voor meer info: Tuincentrum H vd Wurff. Tel.: 0294-412978

TANDPROTHETISCHE
PRAKTIJK WEESP

Theo Nuyens
Kunstgebitten en reparaties
klaar terwijl u wacht
(ind. mogelijk)
Bent u slecht ter been,
wij komen ook aan huis
E. du Perronstraat 38
1382 SZ Weesp
Tel.: 0294-418722

Krijgt u familie op bezoek?
En hebt u niet genoeg ruimte of u hecht aan uw privacy?
Bed and Breakfast
De Roskam in Weesp
06-55334804 of
www.bedandbreakfast.nl

MOTORFIETSEN te koop
GEVRAAGD
alle merken en
bouwjaren. Defect of lang
stilgestaan geen bezwaar.
Direct gehaald, betaald en
gevrijwaard. 06-25418595

Opruiming bij LANNEKE
Alles voor baby en peuter
Speelgoed en kleding
Kijk ook op lanneke.nl
Nieuwstraat 39 - Weesp
Naast het gemeentehuis

Privehuis Morosa Almere 06-11117475 Bakkenzuigerstr. 50 ma/vr 10.00 tot 19.00 uur meisjes/dames gevraagd kvk 32159766

Broeken
Ook in Bandplooi, Omslag
Kapelstr. www.nr14bussum.nl

Gevraagd: defecte vaat/wasmachine, droger, fornuis, radiator - gratis opgehaald, 06-34606808

Nu ook bij kapsalon Ruud.nl pedicurebehandelingen voor de introductieprijs van € 20,- inl. 035-6935525/
06-22393323.

Te huur: Studio 30 m2 in souterrain gemeubl. incl. G,W,EL. € 525,-. Inl. 035-6935525 / 06-22393323.

Weesper enclave op de Weissensee

Vooral aantal jeugdschaatsters erg opvallend

De zes jonge schaatsers poseren trots op de STG Viking-vlag.

door Sjoerd Stoop

WEESP - Een groep van 17 schaatsers van STG Viking heeft afgelopen weekend meegedaan aan de Alternatieve Elfstedentocht op de Weissensee. Ook opvallend was dat er veel jonge schaatsers mee waren.

De tieners Joas en Tessa van der Linden, Lieselot Buurman, Tirza van Rooij, Anouk de Graaf en Jeroen Dolman stonden aan de start. Het afgelopen jaar hebben ze veel geoefend voor de deelname aan de lange monstertocht. "Het was wel heel erg zwaar, maar de meesten van ons hebben het wel gehaald. Alleen Joas moest eerder afstappen na een val, maar heeft toch nog 160 kilometer geschaatst. Heel erg knap", reageren ze trots.

"Elke schaatser droomt er toch van om mee te doen aan de Elfstedentocht en daarom bedachten we om mee te gaan doen aan de Alternatieve Elfstedentocht. Een jaar geleden mochten we van onze coach zelf bedenken wat ons schaatsdoel zou worden. We vonden allemaal wel dat meedoen aan deze tocht wel een te gek avontuur zou worden. Van het een kwam het ander."
Hoe zwaar was het?
"Ontzettend. Dat komt vooral omdat je heel erg goed moet opletten. Als we oefenen staan we gewoon op een superstrakke schaatsbaan. Dan kun je gewoon zonder zorgen lekker schaatsen. Nu moet je je heel erg concentreren, vooral door de vele scheuren in het ijs. Als je even slecht oplet, dan val je door zo'n scheur hard op de grond. Daar komt nog eens bovenop dat je elf uur lang achter elkaar schaatst. We kwamen onszelf wel een paar keer tegen onderweg."

'We hebben elkaar af en toe echt moeten oppeppen'

Welk gevoel geeft het halen van de finish?
"Het gaf een erg voldaan gevoel en we waren allemaal ook heel erg trots. We hebben steeds samen geschaatst en we hebben elkaar af en toe echt moeten oppeppen en overhalen om door te gaan als we het zwaar hadden. Als je dan met een groep de tocht kunt afmaken, geeft dat echt een super gevoel. We hebben het echt samen gedaan."

Volgend jaar nog een keer?
"Nou, daar moeten we nog wel even over nadenken. We merken nu nog goed dat we een lange, barre tocht achter de rug hebben. Dat voel je wel. Joas heeft nog last van z'n rug en Tirza heeft last van een voet, maar het was het wel waard. Als je het over een paar maanden nog eens vraagt, dan zou het zomaar kunnen dat we wel 'ja' zeggen. We gaan ons nu eerst opmaken voor het schaatskamp en de clubkampioenschappen. Dat wordt ook erg leuk."

Knotsgek duel levert FC Weesp punt op

WEESP - Een knotsgek duel tegen het sterke SCH'44 heeft FC Weesp afgelopen weekend een punt opgeleverd. De Weesper nummer laatst van de tweede klasse stapte met 4-4 van het veld af tegen de nummer 4 van het klassement.

FC Weesp zal gemengde gevoelens hebben overgehouden aan het duel tegen het sterke SCH'44. Al met al boekten de Weespers met een punt nog best een goed resultaat, maar vooral na rust waren er kansen op meer.

Voor rust kon het allemaal nog wel beter aan de kant van FC Weesp: voetballend was het ondermaats. SCH'44 kon voor rust dan ook op voorsprong komen. Na de rust werd de voorsprong zelfs nog verdubbeld. Marcin Kmiecik kon wat terugdoen, maar zag SCH'44 de marge vervolgens weer verhogen naar twee treffers. Daarna brak het spektakel pas echt los. FC Weesp kwam knap terug tot 3-3 door doelpunten van Kick van Aelst en wederom Marcin Kmiecik. SCH'44, dat lang met een ondertal speelde vanwege een rode kaart, scoorde op het allerlaatste moment toch nog de 4-3. Wonder boven wonder kon FC Weesp dat wederom rechtzetten door een doelpunt van Marcin Kmiecik. Daarmee kon men toch nog tevreden van het veld stappen.

FC Weesp staat na afgelopen weekend wel nog steeds op een laatste plaats. Volgende week zondag speelt FC Weesp tegen VVA/Spartaan.

Tweede plaats voor Selena Piek

WEESP - Een tweede plaats afgelopen weekend voor badmintonsters Selena Piek en Eefje Muskens op de hoog aangeschreven Syed Modi International Badminton Championships 2016. De Weespse en haar partner presteerden erg goed, maar kwamen net tekort voor het goud.

Het als derde geplaatste Nederlandse tweetal speelde een sterk toernooi en verloor tot aan het laatste duel geen enkele game. Het duel om het goud, tegen het Koreaanse duo Jung Kyung Eun/Shin Seung Chan, was echter een te zware klus. De tegenstander bleek een maatje te groot en won het duel met 21-15 en 21-13.

Selena noemde het na afloop 'een teleurstellend einde van een mooi toernooi'. Volgend weekend speelt ze samen met Eefje Muskens het NK.

Argus kansloos tegen V&V

WEESP - Argus heeft afgelopen weekend geen kans gehad tegen het sterke V&V. De Weesper korfballers kwamen met 12-22 heel wat tekort.

Vooral voor rust kon de Amsterdamse tegenstander al snel afstand nemen van Argus. De tegenstander benutte veel kansen en zette Argus zonder al te veel problemen op een 6-13 achterstand. Na de rust kwamen de Weespers tekort om nog terug te kunnen komen. De opgelopen schade was al te groot geworden.

Punt voor waterpoloërs

WEESP - Een knappe ommekeer heeft de waterpoloërs van Triton afgelopen weekend een punt opgeleverd. De Weespers keken tegen Aquarijn lang tegen een achterstand aan, maar boekten met 11-11 toch een goed resultaat.

De Weespers leken vooral het eerste deel van het duel op gang te moeten komen. Aquarijn stond na het eerste kwart op een 1-5 voorsprong. Daarna kwamen de Weespers knap terug. Eerst werd het halverwege 7-6, daarna stootten de Weespers door tot 9-9 en vervolgens tot 11-11.

De Weesper doelpunten kwamen van Ewout van Heiningen (3x), Paul Duijn (3x), Jeroen van Vliet (3x) en Bas de Geus (2x).

De eerste zege van Machiel Ittmann

Foto: André Verheul sr

Machiel Ittmann staat hier op het punt om als eerste de finish te bereiken van de Weesper kwarttriatlon van 1994. Hij won de Weesper kwart in 1996 en 1997 nogmaals en is daarmee nog altijd recordhouder. Overigens: de inschrijving voor dit jaar is al geopend. Foto André Verheul sr.