MuiderNieuws

1 juni 2016

MuiderNieuws 1 juni 2016


Nieuwe burgemeester graag mét ervaring

Ook Kamerleden verwacht als sollicitant

GOOISE MEREN - De gemeenteraad van Gooise Meren wil een burgemeester die ervaring heeft in een gemeente van vergelijkbare grootte. Daarnaast moet de persoon binnen de wettelijke termijn van een jaar hierheen verhuizen en bovendien actief meedoen aan het verenigingsleven.

Dit bleek vorige week nadat Johan Remkes, de commissaris van de Koning, ophelderende vragen had gesteld over de profielschets voor de nieuwe burgemeester. De raad wil sollicitanten uitnodigen die al ervaring hebben als burgemeester of als wethouder bij een grotere gemeente. Alexander Luijten, voorzitter van de werkgroep die de profielschets heeft uitgewerkt, denkt dat ook Tweede Kamerleden met lokale bestuurlijke ervaring een gooi zullen willen doen. "Uit die hoek kunnen we best sollicitanten verwachten, want de verkiezingen komen er weer aan en de Kamerleden kijken om zich heen. Ik denk dat het hier om een zeer gewilde functie gaat. Het is hier mooi wonen, zonder de problematiek van de grote stad." Het is overigens niet mogelijk dat bijvoorbeeld een ex-wethouder van Muiden de nieuwe burgemeester van Gooise Meren wordt. Die gemeente was te klein. Het gaat om mensen die ervaring hebben met een gemeente van 50.000 inwoners of meer.Lokale ervaring is volgens de raad hard nodig in de nieuwe fusiegemeente. Ook vindt men het belangrijk dat de nieuwe burgemeester een echte verbinder is. De raadsleden blijken erg content te zijn met Albertine van Vliet-Kuiper, die nu als waarnemend burgemeester aan het roer staat. Er werd dan ook geopperd dat men op zoek moet naar een 'Albertine 2.0'. In de profielschets wordt niet expliciet vermeld dat het een vrouw moet zijn.

Fusie valt 1.1 miljoen duurder uit

GOOISE MEREN - Het fusietraject is 1.1 miljoen euro duurder uitgevallen dan begroot. Dit komt doordat veel ambtenaren gebruik hebben gemaakt van het sociaal plan. Hoe de kosten worden opgevangen wordt volgende week duidelijk bij de presentatie van de jaarrekening.

De uiteindelijke kosten van het gehele fusietraject (voorbereiding en effecten sociaal plan) zijn € 1,1 miljoen hoger dan het oorspronkelijk geraamde bedrag van ruim 12 miljoen en worden geheel veroorzaakt door het succes van het sociaal plan. Daardoor zijn meer medewerkers met een regeling, geheel of gedeeltelijk, vertrokken. Dat blijkt uit de beantwoording van vragen die de VVD stelde over de kosten en investeringen van de nieuwe gemeente.
Het heeft volgens de gemeente ook een positief effect. "Zo kon Gooise Meren starten zonder boventalligen en is de financiële situatie voor de komende jaren gevrijwaard van lasten vanuit de fusie."

Restauratie bijna klaar, de letters komen terug

Foto: Guus Kroon

MUIDEN - De restauratie aan de vestingwerken vordert gestaag en is bijna klaar, maar op de oude gebouwen horen nog letters. Die komen terug, belooft de gemeente.

Guus Kroon kaartte de zaak aan. De historicus viel het op dat de letters niet zijn teruggehangen. Maar de gemeente vertelt dat ze snel weer komen. De gemeenteraad bespreekt vanavond het vervolg van de restauratie van de Muider vesting. Er zijn onder meer nieuwe plannen voor het Muizenfort. Daar moeten ramen inkomen voor kantoren.

230

leden telt de ondernemers- vereniging Gooise Meren

Van de lezers

Verkeersles
Ik heb een dringende vraag aan de wethouder die over onderwijs gaat. Waarom geven wij ons belastinggeld uit aan verkeersles? Als mindervalide, lopende verkeersdeelnemer durf ik doordeweeks mijn voordeur niet te gebruiken in verband met op de stoep fietsende personen, met name de scholieren. Oudere en jongere kinderen, maar ook leraren: iedereen fietst op de stoep. En als je daar wat van zegt, word je nogal eens uitgescholden. Volgens mij gaan we ernaartoe dat je als voetganger maar op het fietspad moet gaan lopen zodat de fietsers vrij baan op de stoep hebben. Dus hou ons belastinggeld in je zak en zoek er een betere bestemming voor. Een tip: zwemles in plaats van verkeersles.
Mevrouw Van der Neut

Verkeer Zuid
Fijn dat de wethouder toch in gesprek gaat met de bewoners van Wijk Zuid. De huidige verkeerssituatie is zeer onlogisch. Zelf woon ik aan het begin van de Simon de Vliegerlaan en om richting centrum te gaan moet ik eerst naar de Sybillalaan rijden. Dit is een nare omweg. Logisch zou zijn om via de Husleylaan de wijk uit te rijden. Ook als er ergens in de wijk een auto aan het laden/lossen is kun je geen kant op. De huidige situatie vraagt erom om overtreden te worden en dit leidt soms tot zeer gevaarlijke situaties. Mijn voorstel is (zoals in eerste instantie ook de bedoeling was) om via de Husleylaan de wijk uit te kunnen rijden en dan natuurlijk ook via de Diepenbrocklaan naar de Utrechtseweg.
Elly Weststrate

Schaatsfilmpje
Ik ben op zoek naar een dubbel 8 of super 8 filmpje dat in de winter van 1962 - 1963 van de schaatswedstrijd op de Vecht is gemaakt. Ik heb de film nog een maal gezien bij de medaille-uitreiking, maar destijds was het nog niet de gewoonte om om een kopie te vragen. Het zou leuk zijn als ik mezelf weer eens terug zou kunnen zien. Weet iemand waar ik eventueel zou kunnen zoeken?
Marion Creemers

Weerbericht

Licht wisselvallig, vrijwel normale temperatuur
|Op 1 juni ging de meteorologische zomer van start. Het weer is variabel en gematigd zomers. Belangrijk voor de komende dagen is een blokkerend hogedrukgebied nabij IJsland. Boven het Europese vasteland blijft de luchtdruk laag. Deze drukverdeling leidt tot een overwegend noordelijke luchtstroming. De temperatuur is daardoor gematigd en het is licht wisselvallig.

Donderdag + vrijdag
Donderdag is deels bewolkt. Af en toe schijnt de zon. Vooral in de namiddag en avond bestaat er kans op een bui. Er waait een voelbare noordoostenbries. Het wordt 21 à 22 graden. Ook vrijdag schijnt de zon af en toe. Er is kans op een bui. Er waait een matige noordenwind. Het wordt zo'n 20 graden, wat een gemiddelde ofwel normale temperatuur is voor begin juni.

Het weekeinde
In het weekeinde neemt de wisselvalligheid geleidelijk af, maar vooral zaterdag kan er nog een bui vallen. Naast enkele wolkenvelden kunnen ook zonnige perioden worden verwacht. Er waait een matige van noord naar noordwest krimpende wind. De minimumtemperatuur schommelt rond de 11 à 12 graden. Overdag loopt de temperatuur op naar circa 20 graden.

Weetje
De pinksterdagen waren koud, maar als geheel was de meimaand warm. De gemiddelde dag- en nachttemperatuur bedraagt 14.3 graden tegen 13.1 normaal. Op de ranglijst van warmste meimaanden staat mei 2016 op de 11e plaats. Recordwarm was mei 2008 met 15.7 graden. Mei was ook iets aan de zonnige kant en in onze regio droog (32 mm tegen 60 mm normaal).

Op een muzikale reis met een verhalenverteller

Dirk W. de Jong over haar nieuwe Blues Café in de Vorstin

Livemuziek, verhalen, foto's en films zorgen voor een compleet beeld in het Blues Café. Foto: Bastiaan Miché

MUIDEN - Normaliter spreekt de Muider Dirk W. de Jong met zijn fotocamera en met zijn geschreven teksten. Tegenwoordig staat de internationaal fotograaf ook op het podium en verhaalt hij over zijn 25-jarige ervaring in de muziekindustrie. In Hilversum stond onlangs op de planken van Podium de Vorstin, bij het eerste Blues Café.

'Ik probeer de cultuur vanuit de mensen te vertellen'

"Neem en drankje en een hapje, ga lekker zitten en vul de zondagmiddag op een rustige manier", zo omschrijft De Jong het nieuwe concept van het Hilversumse poppodium. Hij verzorgde hij de aftrap van dit nieuwe evenement, waar een kleine honderd mensen op afkwamen. Volgens de fotograaf en schrijver moet deze vorm van verhalen vertellen in combinatie met livemuziek, foto's en films in Hilversum nog groeien. De opkomst was bemoedigend. Met een kleine honderd bezoekers kon het Blues Café rekenen op een aardige start. Ademloos luisterde het publiek naar de verhalen die hij vertelde tijdens de voorstelling over de American Blues, zoals zijn boek ook heet. De Vorstin benaderde De Jong na een optreden in de North Sea Jazz Club in Amsterdam. Op het podium staan en vertellen over zijn ervaringen met muzikanten en over de cultuur en de mensen is redelijk nieuw voor hem. In de Verenigde Staten is dit een heel bekende vorm. Daar noemen ze dit het 'spoken word'. Het duo Lean and Mean, bestaande uit Abel de Lange en Edo Donkers, speelde muziek uit iedere windstreek die werd besproken. De Belgische roots-bluesband D-Tale sloot het Blues Café af.

De Jong neemt het publiek mee op reis, zoals de fotograaf zelf zegt. Als het ware stappen de aanwezigen in een auto en de Muider neemt ze mee op zijn achterbank door de Verenigde Staten. Inmiddels zit hij 25 jaar in het vak en kan hij putten uit een schat aan ervaring. Van hem wordt gezegd dat hij wel zo'n beetje alle grote bluesartiesten voor zijn camera heeft gehad. In het fraaie boek 'American Blues', een grote reis door zijn avonturen, passeren vele bekende namen de revue, zoals Johnny Cash, John Hiatt, Percy Sledge, B.B. King, Ray Charles en Willie Nelson. De wereld is zijn studio. Zonder opsmuk vertellen hoe het is, is zijn manier van werken. Hij gaat terug naar de oorsprong van de muziek waar velen graag naar luisteren. Zondag ging hij op pad naar de wortels van de cowboymuziek in onder andere Kentucky. Het zondagmiddaggevoel wakkert De Jong weer aan op 16 oktober. Dan vertelt hij over Mississippi.

Klachtenregen na vuurwerk op KNSF-terrein

Zaterdagochtend vroeg: feestje bij Explore Foto: Matthijs Wink

MUIDEN - Veel klachten uit Muiden na een onverwachtse vuurwerkshow in de nacht van vrijdag op zaterdag. Veel Muiders werden onaangenaam verrast door het geknal.

Het vuurwerk werd zaterdagochtend rond één uur afgestoken op het KNSF-terrein, bij Explore. Daar was overigens gewoon een vergunning voor aangevraagd. Velen waren echter niet op de hoogte en deden op internet hun beklag over het onverwachtse vuurwerk. Kinderen die uit bed kwamen, honden in paniek. Het maakte veel tongen los. De gemeente Gooise Meren is op de hoogte en bekijkt de zaak.

Caroline de Bruijn wint award

MUIDEN - Bij de Koninklijke Zeilvereniging KNZ&RV heeft Caroline de Bruijn maandagavond de tiende CosmoQueen Award gekregen voor haar inzet voor KidsRights.

KidsRights is een Nederlandse kinderrechtenorganisatie die opkomt voor de positie van zeer kwetsbare kinderen waar ook ter wereld en die hun rechten promoot en ondersteunt. Daarbij ziet KidsRights de kinderen zelf als changemaker.

Tijdens de awards, georganiseerd door de Stichting Cosmoqueen, wordt er een wisselbeker uitgereikt aan een vrouw die zich net als de stichting inzet voor een betere samenleving.

Eerder ging de award naar Pauline Huizinga, Froukje de Both, Natasja Froger, Angela Groothuizen, Katja Schuurman en Annemarie van Gaal voor hun steun aan Care for Kosovo Kids, Free a Girl, Orange Babies, Mama Cash, Return to Sender en SOS Kinderdorpen.

Winkelende koe

MUIDEN - Agenten hebben vorige week dinsdag op het terrein van de Maxis een koe weggehaald die daar rondliep.

De politie vond de koe en even later ook een boer en samen hebben ze het beest thuisgebracht.

Eerste orgelconcert

MUIDEN – Organist Koos Damman geeft zaterdag 4 juni het eerste orgelconcert van het seizoen in de Grote of St. Nicolaaskerk in Muiden.

Hij speelt werken van Walther, Bach, Scheidemann, Buxtehude, Sweelinck en Reger. Aanvang is 14.00 uur. De toegang is gratis.

Sleutel gevonden en ingebroken

MUIDEN - Aan de Constantijn Huygenslaan is vrijdagavond ingebroken, met de huissleutel. De dieven wisten de sleutel te vinden bij het huis, die daar was verstopt.

Er wordt Apple-apparatuur vermist en contant geld. De politie hoopt dat iemand iets heeft gezien. Getuigen kunnen zich melden op 0900-8844.

Pinautomaat opgeblazen

Foto: André Verheul

WEESP - De pinautomaat van de ABN Amro op het Grote Plein in Weesp is dinsdagochtend opgeblazen. Rond tien voor half vijf probeerden dieven de automaat open te breken met explosieven. Er werd niks buitgemaakt. Getuigen zagen na de enorme explosie twee mannen op een scooter wegrijden richting de Amstellandlaan. De mannen waren geheel in het zwart gekleed en reden op een zwarte scooter. De klap was enorm. Aan de overkant, bij de dierenkliniek en het naastgelegen huis, sneuvelden alle ramen. Het plein is een groot deel van de dag dicht geweest.

'Nominatie voor werelderfgoed biedt kansen voor ons'

Wethouder ziet het al helemaal zitten

Joke Geldhof (l) en Miriam van Meerten (m) zijn blij. Foto: Bob Awick

BUSSUM - Het is goed voor Bussum en Naarden als de Nieuwe Hollandse Waterlinie ook de status van Unesco werelderfgoed krijgt. Dat zeggen wethouder Miriam van Meerten en gedeputeerde Joke Geldhof van de provincie Noord-Holland.

In Fort Werk IV kwam de gedeputeerde maandag op bezoek en sprak daar samen met Van Meerten haar enthousiasme over de nominatie uit. Wethouder Miriam van Meerten benadrukte vooral haar blijdschap met de uitbreiding vanwege de kansen die de nominatie biedt om de kwaliteit van het erfgoed voor de regio te benadrukken.

Zowel voor inwoners als bezoekers is het erfgoed van de Gooi en Vechtstreek, naast landschap, belangrijk cultuurgoed dat naast goed beschermd ook verdient goed gepresenteerd te worden, zo zei ze. Gedeputeerde Joke Geldof gaf aan dat het belang van de samenwerking vooral ook voor de realisering van de nominatie waaraan dit jaar hard gewerkt gaat worden belangrijk is, zodat het nominatierapport in 2019 kan worden ingediend bij Unesco.

Waterlinie
Fort Werk IV en de Vestingwerken in Naarden maken deel uit van de Hollandse Waterlinie, maar niet van de Stelling van Amsterdam. Die laatste stelling kreeg al eerder de classificatie van werelderfgoed. Er staan in Nederland maar 11 plekken op die lijst, waaronder ook de grachtengordel van Amsterdam en het molencomplex bij Kinderdijk.

School propt er een uurtje bij

WEESP - Het Vechtstede College komt volgend jaar met een 10-urige schooldag om het lokalentekort te ondervangen. Er wordt niet langer lesgegeven, maar er wordt straks ook lesgegeven in de middagpauze. Zo staat in een mail naar de ouders.

Nu kent de middelbare school nog 9 lesuren. Straks wordt de middagpauze ook een lesuur, waardoor er 10 lesuren op een dag zijn. De kinderen houden wel gewoon pauze, maar niet iedereen heeft die straks meer gelijktijdig. Door in de lokalen door te gaan met de les tijdens de pauze, ontstaan er extra lesuren in het rooster.

Ook gaan volgend jaar alle afdelingen gebruikmaken van de lege lokalen in het Casparus College en moeten er twee noodlokalen op het schoolplein komen. Het aantal aanmeldingen op het Vechtstede College neemt al jaren toe. De school is erg populair en de prestaties zijn ook goed.

Risico op teken

WEESP - Er is een risico op teken in het hoge gras rondom de speeltuin bij Achter 't Vosje. Daarvoor waarschuwt de gemeente Weesp.

Het gras rondom de speeltuin mag vanwege de aanhoudende rechtszaken tussen de gemeente en de Stichting Flora en Fauna Bescherming Weesp niet gemaaid worden. Er waren al zorgen over de mogelijke aanwezigheid van teken en nu stelt ook de gemeente dat het hoge gras een risico is voor iedereen die daar doorheen loopt. Rondom de speeltuin zijn dit vooral kinderen. Teken zijn kleine diertjes die zich vastbijten in mensen om bloed te drinken. Ruim 1,2 miljoen Nederlanders worden jaarlijks geprikt door een teek. 23.500 mensen daarvan krijgen daardoor de ziekte van Lyme.

Lintje voor Joyce Keijman-Boerebach

BUSSUM - Vrijwilliger Joyce Keijman-Boerebach is zaterdag op de velden van Allen Weerbaar verrast met een koninklijke onderscheiding.

Keijman werd door burgemeester Albertine van Vliet-Kuiper bedankt voor haar inzet. Op de dag werd ook het traditionele Wim Keijman-toernooi gespeeld, een gezelligheidstoernooi, vernoemd naar de echtgenoot van Keijman die een aantal jaar geleden overleden is. Wim was erelid bij de club en ook Joyce is al jaren actief bij Allen Weerbaar. Joyce Keijman vierde haar afscheidsfeestje bij de vereniging omdat ze nu, op 65-jarige leeftijd, vindt dat het stokje doorgegeven kan worden. Keijman werd door de burgemeester een 'supervrijwilliger' genoemd. Joyce Keijman was niet alleen bij Allen Weerbaar actief, ook andere verenigingen konden een beroep op haar doen. Zoals drum- en showband Vijos, dat voor optredens, repetities en taptoes gebruikmaakt van de velden van AW. Uiteraard was Joyce de contactpersoon, zoals ze dat ook is voor de jaarlijkse Bussumse avondvierdaagse of de feesten van Carnavalsvereniging De Erwtenschieters en voor het LOM-scholentoernooi.

City viert jubileum

Kraampjes op de Herengracht. Foto: Christian Pfeiffer

WEESP - Wie een verjaardagspartijtje in de buitenlucht organiseert, hoopt op stralend weer. Als dat dan lukt, dan voel je je extra jarig. En dat voelde City of Wesopa-voorzitter Rob 't Hart zich zaterdag ook. Met een stralende zon werd het 25-jarig bestaan van het theater gevierd.

Velen vierden feest op de Herengracht, die was afgesloten. Er waren kraampjes, kinderen konden geschminkt worden en er was poppenspel. Op het podium lieten bands zich van hun beste kant zien.

Raad wil mooie tunnel

WEESP - Onder het spoor door moet een grote, brede tunnel komen. Het liefst twee. Dit om de wijken Leeuwenveld en Weespersluis goed te verbinden met het historische centrum. Zo vindt de gemeenteraad van Weesp.

Ook mag Weesp zijn functie als watersportstad niet verliezen en moet het stationsgebied levendig worden en blijven. Met dit rijtje aan eisen gaat het college van B en W de onderhandelingen in. Er moeten meer sporen naar Amsterdam komen.

Barbecue een succes

BUSSUM - De wereldbarbecue is een enorm succes geworden. De organisatie denkt dat er bijna 1.000 mensen zijn geweest.

De bijeenkomst was zondag op de Groene Long. Cateraars hadden hapjes gemaakt en bijna ieder stalletje was op het einde uitverkocht. Het was nog spannend of het droog bleef, maar men had geluk, want pas rond 21.00 uur begon het te spetteren. Dit jaar werd ook gewerkt aan verbindingen, waarbij twee willekeurige mensen aan elkaar werden gekoppeld om samen een vraag te beantwoorden en een drankje te drinken. Aan dit 'groeten en ontmoeten' deden 70 mensen mee.

Avond over weg

BUSSUM - De provincie Noord-Holland houdt op 20 juni een informatiebijeenkomst over de Franse Kampweg in het wijkcentrum van de Hilversumse Meent.

Het bewonerscomité van de Hilversumse Meent heeft brieven gestuurd naar de provincie om aandacht te vragen voor diverse knelpunten op de weg.

6 / 20

'Ik denk echt dat ik een verschil kan maken in Zuid-Afrika'

Gehandicapte kinderen maken armbandjes die nu in Naarden worden verkocht.

De nieuwe gemeente zit vol inspirerende inwoners. Lokale helden en bruggenbouwers. Solisten die veel voor buurt en medemens betekenen, teamplayers die anderen motiveren, nieuwkomers met frisse plannen en mensen of clubs die al jaren actief zijn. Wie zijn deze Gooise Meerders? De komende tijd stellen wij er een paar aan u voor. Deze week: Lonie Vles-Rosenmöller - oprichtster van haar recent gestarte stichting genaamd Izingane Happy Foundation.

door Jessica de Jong

NAARDEN - Een vrouw met lef, met doorzettingsvermogen, met een positieve kijk op het leven en de wereld en gevoel voor avontuur. Iemand die een verschil wil en kan maken voor met name de kwetsbare kinderen in Zuid-Afrika. Lonie Vles-Rosenmöller begon slechts een half jaar geleden haar eigen stichting Izingane Happy Foundation waarmee ze zich inzet voor deze doelgroep.

Eunice met haar laptop.
Lonie bezocht diverse kinderprojecten door heel Zuid-Afrika.

'Ze hebben al de vis, ze hebben alleen nog een hengel nodig'

Ze vertelt dat ze van haar reis, afgelopen november, meer geïnspireerd en gepassioneerder dan ooit is teruggekomen. Dat was dan ook haar cue om vastberaden aan de slag te gaan vanuit Naarden-Vesting. Met een zekere trots en enthousiasme kijkt ze naar de foto's van haar meest recente verblijf. Ruim drie weken verbleef ze in Zuid-Afrika om daar hulp te bieden. Met name aan kleinschalige kinderprojecten die door lokale mensen worden gerund en die er zelf ook moeite voor willen doen. Van het opzetten van een crèche, het aanschaffen van spelmateriaal voor gehandicapte kinderen, tot het starten van een voedselprogramma: Lonie draait haar hand er niet voor om. Zij kan effectief advies geven en met minimale financiële middelen meer kleur geven aan het leven van jonge, kwetsbare kinderen in Zuid-Afrika.

"Ik heb weer veel bijzondere, lopende kinderprojecten in plattelandsgebieden bezocht, die ik met concrete adviezen, een frisse 'buitenstaandersblik' of soms gewoon wat compassie en belangstelling heb kunnen ondersteunen om nog sterker, efficiënter of effectiever te worden."

'Eunice huilde tranen van geluk toen ze haar laptop kreeg'

Lonie heeft zich de afgelopen 11 jaar op verschillende manieren ingezet voor ontwikkelingsprojecten in Zuid-Afrika. "Ik ben van het land en de mensen gaan houden. Een prachtig land, met weliswaar veel armoede en schrijnende situaties, maar voor mij vooral ook een land met inspirerende mensen en ontmoetingen. Elke keer weer word ik geraakt door de ongelooflijke initiatieven en projecten van bijzondere mensen die met veel liefde en soms nauwelijks middelen kleinschalige projecten (bege)leiden om de meest kwetsbare jonge kinderen op te vangen. Gewoon door ze wat te eten, aandacht of onderwijs te geven. Kinderen die anders verloren zouden zijn voor de toekomst."

Maar ze gaat niet in op iedere hulpvraag. "Dan zou je wel aan de gang kunnen blijven." Een doordacht plan, werken op basis van vertrouwen en het boeken van praktisch resultaat zijn sleutelwoorden voor haar Inzingane Happy Foundation. Ze is nu op de meeste plekken voor de tweede keer terug geweest. Om te zien hoe het eraan toegaat, wat er nog nodig is en waar haar adviezen het verschil kunnen maken.

Blonde engel
"Ik denk dat ik hier echt een verschil kan maken, want in Zuid-Afrika hebben ze bij wijze van spreken al de vis, ze hebben alleen de hengel nog nodig." En Lonie hoopt dat zij die hengel kan zijn. Gelukkig blijft het niet bij hopen, ze is het al. Als een blonde, reddende engel bezoekt ze al haar projecten. Ze rijdt honderden kilometers door het land. Over hobbelige wegen, zonder vrees, maar fluitend en genietend van het mooie land.

Steun

Verschillende projecten die Izingane Happy Foundation ondersteunt, hebben ook financiële steun nodig. Izingane besteedt haar inkomsten voor 100% aan projecten en voert alle lokale adviezen kosteloos uit. Donaties worden niet gebruikt voor reis- en verblijfkosten.

Wie een bijdrage wil leveren kan kijken op izingane.nl of doneer op NL71 SNSB 0927 4717 52.

"De mensen die rond het Krugerpark leven hebben het bijvoorbeeld enorm zwaar. Slechts een enkeling profiteert van de toeristen die in de lodges logeren in het wildpark. Maar de meeste mensen die daar wonen hebben niets. Ze leven veelal in krotten, eten is er niet voldoende. Er zijn veel weeskinderen en mensen met aids. Dit gedeelte van donker Afrika trekt mij meer aan dan bijvoorbeeld het gedeelte rond Kaapstad waar ze al verder zijn in hun ontwikkeling. Hier is nog veel hulp nodig"

"Het is prachtig dat mijn stichting dankzij financiële steun van sponsors en donateurs al in staat was om projecten financieel te kunnen helpen, zoals in Limpopo. Voor dat project hebben we een fornuis, keukengerei, borden en bekers gekocht waardoor dagelijks een warme maaltijd kan worden bereid en verstrekt aan de meest kwetsbare kinderen. Een grootmoeder kreeg warme kleding voor haar 12 kleinkinderen." Daarnaast regelde Lonie ook een motivatietraining voor leerkrachten die met gehandicapte kinderen werken. Sponsor Gooiland Computers uit Naarden had een laptop meegegeven en die kon worden overhandigd aan Eunice, een veelbelovende studente uit een van de armste delen van Zuid-Afrika. "Zij studeert business administratie, maar had geen laptop. Zij kreeg hem uiteindelijk omdat ze de beste motivatiebrief had geschreven. Eunice huilde tranen van geluk."

Lonie bezocht ook nog het Olievenhoutbosch Centre for Disabled Children in Gauteng. "Ik was hier in november al geweest om stoelen te brengen, want de kinderen zaten op de grond. Maar omdat het advieswerk niet stopt en je een band opbouwt, kwam ik terug. Nu hebben ze hun uitgavenpatroon inzichtelijk gemaakt en dat sterkt ze. Verder had ik materialen meegenomen en samen met de gehandicapte kinderen hebben we armbanden gemaakt. Het was ontroerend om te zien hoe geconcentreerd de kinderen werkten en hoeveel plezier ze hier aan beleefden. De armbandjes worden nu verkocht bij Natuurlijk! aan de Marktstraat in Naarden. De opbrengst gaat weer naar mijn stichting."

Lonie kan terugkijken op een reis waar ze vijf projecten door het hele land heeft geholpen. Wie meer wil weten kan kijken op www.izingane.nl.

'Ik kom hier altijd vrolijk vandaan'

Het getal 20 levert kortingen op tijdens de feestweek van De Kringloper

Het is altijd gezellig bij De Kringloper. Foto: Ruth van Kessel

door Ruth van Kessel

WEESP – Wie bij de Kringloper winkelt, heeft meestal wat meer tijd te besteden en zoekt op zijn gemak naar net dat ding van zijn of haar gading. Hier geen wensenlijstjes, maar snuffelen tussen wat er wordt aangeboden. En die tijd, dat brengt gezelligheid met zich mee zeggen klant en winkelpersoneel. Al twintig jaar. De Kringloper Weesp viert feest.

Met acties en aanbiedingen viert De Kringloper Weesp van 6 tot en met 11 juni dat het twintig jaar geleden is dat de winkel voor het eerst openging aan de Achtergracht. Wie de bon meeneemt uit de editie van het WeesperNieuws van 25 mei is verzekerd van 20% korting aan de kassa. De medewerkers hebben zin in de feestweek: "We gaan de winkel nog aantrekkelijker inrichten en elke dag bedenken we iets speciaals met een knipoog naar het getal 20. En natuurlijk trakteren we onze klanten op koffie of thee met een koekje. Wordt het hier nog gezelliger!"

'Weesp staat met stip op 1: variatie, presentatie en aardige mensen'

Humor en ontspanning
Druk met elkaar kletsend staan Gerrie Strik en Marianna Tames bij de kassa. De twee kennen elkaar nog van het schoolplein, van vroeger toen de kinderen nog klein waren. Nu komen ze elkaar regelmatig tegen bij De Kringloper, nou ja nu, eigenlijk al twintig jaar. Vanaf de eerste dag dat de Kringloper hier haar deuren opende. Gerrie noemt zichzelf een expert als het over kringloopwinkels gaat. Toen ze vijftig werd zongen haar vrienden haar toe: Dat gaat naar de kringloop, zoete lieve Gerritje, vertelt ze smakelijk lachend. "Ik koop bijna al mijn kleding tweedehands en dan het liefst bij De Kringloper. Ik houd van variatie en waarom zou ik meer betalen? En als ik ze zat ben, breng ik ze gewoon weer terug." Weer die hartelijke lach. De winkels in Naarden, Almere, Hilversum: ze kent ze allemaal. Weesp staat met stip op nummer één, beweert ze stellig, ook bij klanten van buiten Weesp: "Er is hier een enorme variatie in spullen en kleding en de manier van presenteren is hier echt mooier dan in andere winkels. Als ik met mijn vriendin uit Friesland een dagje kringloop doe, dan zeggen we altijd weer tegen elkaar: Weesp is toch het mooist." Marianna, dik tevreden met het vliegengordijn dat ze voor 2,30 euro heeft gescoord, valt haar vriendin bij: "Dat het hier zo gezellig is, komt ook door de medewerkers. Ze zijn altijd vriendelijk en je kunt nog eens een grapje maken. Ik kom hier altijd vrolijk vandaan." Zij gaat niet voor de kleding, maar komt gemiddeld twee maal per week snuffelen: "Als ik dan voor een klein bedrag een leuk poppenhuisspulletje weet te vinden, kan mijn dag niet meer stuk. Ik vind het heerlijk ontspannend om hier te zijn."

Verderop buigen Suus en Chris zich over de uitgestalde bloempotten. Wel of niet die rode meenemen? Wordt het niet te rood op het balkon? Het jonge stel wikt en weegt. Ze komen gemiddeld zo'n twee maal per week bij De Kringloper. Suus: "Ik ben erg van duurzaam en als het dan ook nog eens fijn geprijsd is, is dat erg meegenomen. Daarbij vind ik tweedehands vaak gewoon ook net even wat leuker. Vintage schijnt in te zijn, maar ik doe dit al mijn leven lang." In haar vriend Chris vindt ze een medestander: "Nee, de kleding laat ik lekker hangen, maar pas geleden was ik wel onwijs blij met een schitterende karaf. We zeggen altijd trots tegen vrienden: gekocht bij De Kringloper!" Janny en Rinus Bos zijn ook al twintig jaar vaak aan de Achtergracht te vinden: "Je vindt hier steeds weer wat anders, dat maakt het winkelen zo leuk."

Terwijl medewerker Bert klant Rebecca helpt met haar inpakken van haar tas met spelletjes, crocs en leesboeken, groet hij Isolde, ook een vaste klant. Of De Kringloper een stoffig of armoedig imago heeft? Isolde: "Ik vind vintage al mijn leven lang leuk, maar ik merk wel dat het steeds hipper wordt om te vertellen dat je bij de kringloopwinkel koopt." Bert voegt eraan toe: "Het Weesper publiek heeft geen kapsones, dat is echt opvallend. En wat ik zo leuk vind is dat je steeds meer jongeren ziet binnenkomen. Waarom zou je je dure kamer inrichten met dure spullen als het ook voor weinig kan? En een spijkerbroek voor 5 euro is toch ook mooi meegenomen."

E. du Perronstraat wordt steeds meer een foodstrip

Rishi Sewkaransing opent derde afhaalzaak op een rij

Rishi Sewkaransing (rechts) en de kok van Coco hebben zin in hun nieuwe avontuur. Foto: Marieke van Veen

door Marieke van Veen

WEESP - In Amsterdam-West hebben ze de Foodhallen, in de Bijlmer de World of Food en in Weesp hebben we Rishi Sewkaransing. Samen met collega-ondernemers maakt hij van de E. du Perronstraat een soort Weesper foodstrip.

In 2014 startte Sewkaransing het Surinaams-Javaans afhaalcentrum Simran's, in 2015 kwam daar Wok Together bij en afgelopen zaterdag opende hij Coco Weesp met Amerikaanse fried chicken en mediterraanse visgerechten. Allemaal in hetzelfde pand, maar wel met separate afhaalbalies, (open) keukens en wachtruimtes.

Zeven afhaalzaken met verschillende keukens binnen dertig meter

Buren
Links van Sewkaransings zaken zitten snackbar Erik en Sushi Supply, aan de rechterkant zitten pizzabakker Benissimo en afhaalchinees Jumbo. Tussen de eetzaken door bevinden zich praktijken op het gebied van acupunctuur, massage en tandprotheses. Sewkaransing fietst zijn buren expres niet in de wielen. "Soms overlappen onze gerechten een klein beetje, maar er zitten hier allemaal verschillende keukens. Dat is eerder een aanvulling dan concurrentie."

Steeds iets nieuws
De uitbreidingen zijn vooral het gevolg van gesprekken met klanten: "Het pand dat ik huur is vrij groot. Ik wist lange tijd niet zo goed wat ik met de nog lege ruimte aanmoest. Maar bij Simran's begonnen de klanten steeds over onze verse en lekkere groenten. Dat leidde tot Wok Together, waar mensen zelf een gezond wokgerecht kunnen samenstellen met onder meer keuze uit kip of garnalen. Dat leidde weer tot gesprekken over fried chicken en hoe lekker vis en zeevruchten zijn als je ze op mediterraanse wijze bereidt. En dat dit er in Weesp eigenlijk nog niet was op afhaalgebied. Ik besloot ook dat gat op te vullen."

Goed voor de buurt
In het begin gaf Sewkaransing ook nog zelf rijlessen bij zijn rijschool 2Gether. "Maar dat ging niet meer. Deze eetzaken slokken al mijn tijd op, ik ben hier zeven dagen per week. Ik ben eindverantwoordelijk, dus ik wil zien hoe het eten hier de keuken uitgaat." Simran's, Coco en Wok Together zijn afhaalzaken, geen restaurants. Toch hangt er een gezellige sfeer. Aan de statafels eten buurtbewoners samen een hapje terwijl ze bijpraten. "Doordat we het pand hebben opgeknapt en er gezellige bedrijvigheid is, is deze buurt erop vooruitgegaan. Dat horen we tenminste vaak en daar ben ik best trots op."
Tot slot: Een Ethiopisch afhaalrestaurant is er ook nog niet in Weesp. "Nee, nee... Hier blijft het bij. Ik heb ook geen ruimte meer."

Donderdag in de City: de verfilming van 'Knielen op een bed violen'.

donderdag 2 juni

Tablet Café

Bibliotheek Weesp | 10.00 uur

Circus Waltz is vrijdag en zaterdag nog op Het Domijn te zien. Foto: Marieke van Veen

Deze ochtend staat het programma Windows 10 centraal met alle ins en outs die van belang zijn bij deze nieuwste versie van Windows. De toegang is vrij. Deze ochtend wordt georganiseerd in samenwerking met Seniorweb.

Alzheimer Café

Hotel Hart van Weesp | 19.30 uur

Thema: 'Zorgwekkende zorgweigeraars'. Vanuit onbegrip of ontkenning kunnen dementerenden heel ver gaan in het weigeren van hulp, zorg en begeleiding. Moet je accepteren dat iemand hulp weigert? Gastspreker is Marloes Martens van GGZ Centraal. Entree en koffie gratis.

Knielen op een bed violen

City of Wesopa | 20.00 uur

Verfilming van de bestseller van Jan Siebelink. Na dramatische gebeurtenissen twijfelt bloemenkweker Hans Sievez aan zijn plaats in het leven. 'Verlossing' komt in de persoon van Jozef Mieras, een prediker die Sievez meesleurt in een sektarische leer van hel en verdoemenis. € 8,-.

vrijdag 3 juni

Circus Waltz

Het Domijn | 20.00 uur

Wanneer circusdirecteur Willy Waltz ernstig ziek blijkt te zijn, verandert de circusdroom in een nachtmerrie. De conflicten binnen de familie Waltz worden op scherp gezet. Kaarten zijn alleen online te koop via ticketkantoor.nl/shop/circuswaltz.

zaterdag 4 juni

Open dag

Oversingel | 11.00 uur

Oversingel opent de deuren voor belangstellenden. Tussen 11.00 en 14.00 uur worden er rondleidingen gegeven. In Oversingel kunnen ouderen wonen combineren met faciliteiten en zorg op maat.

Expositie

Grote Kerk | 13.00 - 16.00 uur

Elke zaterdagmiddag gedurende de lente en de zomer exposeert priester-kunstenaar Jan Haen met 'Kerk BinnensteBuiten' in de Grote Kerk aan de Nieuwstraat.

Wandelen en varen

Centrum / De Vecht | 13.30 uur

Eerst een korte een stadswandeling daarna een vaartocht over de Vecht. Kosten: € 12,50 p.p. inclusief een drankje naar keuze. Reserveren via cora.sloot@mooiweesp.nl. Bij slecht weer (hevige regen) gratis annuleren.

Circus Waltz

Het Domijn | 20.00 uur

Wanneer circusdirecteur Willy Waltz ernstig ziek blijkt te zijn, verandert de circusdroom in een nachtmerrie. De conflicten binnen de familie Waltz worden op scherp gezet. Kaarten zijn alleen online te koop via ticketkantoor.nl/shop/circuswaltz.

City Quiz XXL

City of Wesopa | 20.30 uur

Het quizseizoen wordt afgesloten met de City XXL quiz. Er kunnen ruim 25 teams meedoen. Deelname kost € 25,- per team. Aanmelden via cityquiz@wesopa.nl.

maandag 6 juni

Jeu-de-boules

Baan Amstellandlaan | 14.00 uur

Een aantal wat oudere dames en heren speelt (indien het weer het toelaat) iedere maandag jeu-de-boules op de baan op de hoek Amstellandlaan/ Waarschapsstraat. Nieuwe spelers zijn welkom.

dinsdag 7 juni

Theater voor ondernemers

City of Wesopa | 19.30 uur

De bibliotheek en de IVW trakteren Weesper ondernemers op een avond over marketing en het kennen van je klanten. Karen Romme en Richard Bordes zijn de sprekers. Leden van de IVW en BVO hebben gratis toegang, anderen 10 euro. Aanmelden kan via www.ivw-weesp.nl en www.bibliotheekgooienmeer.nl.

Breicafé

OAZ-gebouw | 13.00 - 16.30 uur

Buurtvereniging De Achtergracht heeft elke dinsdag van 13.00 t/m 16.30 uur haar deuren open voor buurtactiviteiten, zoals breicafé, spelletjes, een praatje en op afspraak biljarten. Locatie: OAZ-gebouw, Fijnvandraatlaan 2. Toegang: gratis.

Rechtswinkel

Papelaan 99 | 19.30 - 20.30 uur

Inloopspreekuur voor Weespers met problemen op juridisch gebied. Aan iedere bezoeker wordt per consult een bijdrage gevraagd van minimaal € 2,-.

woensdag 8 juni

Administratie voor Elkaar

Papelaan 99 | 9.30 - 11.00 uur

Voor vragen op administratief gebied, zoals hulp bij schrijven van brieven aan organisaties en het invullen van allerhande formulieren. Een afspraak is niet nodig.

Mamacafé

Bibliotheek Weesp | 10.00 uur

Voor (aanstaande) ouders van jonge kinderen. Om elkaar te ontmoeten en ervaringen en tips uit te wisselen.

Rode Kruis Soos

De Roskam | 13.30 uur

Voor een praatje, een spelletje en een kopje koffie. Voor inlichtingen bel 06-13898245.

woensdag 8 tot en met donderdag 9 juni

Fietstweedaagse

Papelaan 126 | 18.00 - 19.00 uur

Leuke routes van 25/30 km met een versnapering onderweg en op de tweede avond finish bij Nelis IJssalon met een ijsje voor elke deelnemer. De start is tussen 18.00 en 19.00 uur bij TFC Weesp. De inschrijving is bij de start. Kosten deelname: € 5,- voor twee avonden, € 3,- voor één avond. Kinderen t/m 15 jaar en leden van TFC Weesp doen gratis mee. Voor meer info zie www.tfcweesp.nl en Facebook.

donderdag 9 juni

Film: 'Monsieur Chocolat'

City of Wesopa | 20.00 uur

Historisch-biografisch drama over de op- en ondergang van Rafael Padilla, de eerste zwarte podiumartiest van Frankrijk. Entree: 8 euro.

zaterdag 11 juni

Kangoeroe Klup

Argus | 10.00 uur

Voor kinderen van 2,5 tot 6 jaar. Ook niet-leden zijn welkom om te komen sporten en spelen. Er zijn spelletjes met ballen, pionnen, hoepels en meer.

Middag v/h Spannende Boek

Weesper Boek

Verschillende Nederlandse auteurs worden geïnterviewd: 12.00 uur Bart-Jan Kazemier, 13.00 uur Joop van Riessen, 14.00 uur Liz Brouwer, 15.00 uur Esther Werneke, 16.00 uur Eveline Karman. Deze middag is onderdeel van de Spannende Boeken Weken in juni. Simon de Waal heeft het geschenkboek Vector geschreven, dat klanten bij een aankoop cadeau krijgen.

Fortenvaarexcursie

Fort Ossenmarkt | 13.00 uur

Na een rondleiding over de Bakkerschans en door Fort Ossenmarkt volgt een vaartocht over de Vecht langs Fort Uitermeer naar het bijzondere natuurfort bij Hinderdam: het 'Jurassic Park' onder de forten. Deelname kost € 24,50 per persoon. Reserveren via info@leisurehistory.nl.

doorlopend

Expositie Lichthuis

Lichthuis

Tot eind juli exposeert John van Velzen. Hij is vijftien jaar geleden gaan schilderen en maakt met acrylverf vooral natuurschilderijen en stillevens. Het Lichthuis is van dinsdag t/m donderdag open van 9.30 tot 12.00 uur.

Protestantse Gemeente
Zondag 5 juni 10.00 uur
Grote Kerk
ds. A. Groeneveld

Zondag 5 juni 16.30 uur
Grote Kerk
Taizéviering

Zondag 5 juni 19.00 uur
Grote Kerk
Gereformeerde Bond
ds. W.H.B. ten Voorde

Parochie van Levend Water
Vrijdag 3 juni 10.00 uur
H.H. Laurentius en Maria
Magdalenakerk
Eucharistieviering
G. Rizzo

Zondag 5 juni 10.00 uur
H.H. Laurentius en Maria
Magdalenakerk
Woord & Communieviering
J. van Meeteren

Dinsdag 7 juni 10.00 uur
Kapel
Woord & Communieviering
J. van Meeteren

NPB
Deze week geen dienst

Evangelische Gemeente
Zondag 5 juni 10.00 uur
OAZ-gebouw
C. Terpstra

Vrijwilligers gezocht

WEESP - De Vrijwilligerscentrale van Versa heeft uiteenlopende vacatures vrij:

Educatiemedewerker / begeleider voor Museum Weesp: Voor het begeleiden van leerlingen uit zowel het basisonderwijs als het voortgezet onderwijs. Vrijwilliger stiltelokaal Vechtstede College: Toezicht houden in het stiltelokaal, zodat de leerlingen rustig kunnen doorwerken. Activiteitenbegeleider Handjehelpen: Een alleenstaande moeder valt de zorg voor haar jonge kinderen zwaar. Wie wil er zo nu en dan met de kinderen naar buiten? Vrijwillige thuishulp: Mantelzorgers hebben ook tijd voor zichzelf nodig. Wie wil de zorg af en toe eens overnemen? Loop voor deze en andere vacatures contact op dinsdag eens binnen tijdens het inloopspreekuur van 13.30 tot 14.30 uur in Gebouw Papelaan 99.

Een school vol Hiawatha's en Minnehaha's

Foto: Marieke van Veen

WEESP - Het was feest vandaag op basisschool De Hobbedob in Aetsveld. Alle juffen vierden gezamenlijk hun verjaardag met een indianendag. Er waren allerlei leuke dingen te doen: van knutselen met veren en luisteren naar spannende indianenverhalen tot rituele dansen en lederen sieraden maken. Voor de kleuters was deze dag ook meteen de afsluiting van een project over indianen. Zij hebben drie weken les gehad over dit thema. Veel kinderen hadden voor hun juf een cadeautje meegenomen. De juffen trakteerden op hun beurt de kinderen op iets lekkers.

Welkom in Weesp...

Foto: Femke Berkhout

zegt

[Dolly Oudendijk]

De vrijwilligers van Weesp Gastvrij, door ons uitgeroepen tot Weespers van het Jaar, heten u op 25 juni weer welkom voor het Culinair Cultureel Shoppingfestival in het centrum van Weesp. We stellen een aantal van hen aan u voor.

Jouw rol rol bij Weesp Gastvrij?
"Jeetje, moeilijk om dat in één woord te vangen. Maar ik zou zeggen productie: zorgen dat alles wat we nodig hebben en bedenken er ook daadwerkelijk is op zaterdag 25 juni. Een voorbeeld is het paard en wagen dat gaat pendelen tussen de parkeerplaatsen en centrum Weesp. Dat moet je dan natuurlijk wel regelen... maar ook maak ik alle schema's, regel ik vergunningen en coördineer ik de vergaderingen. Ik ben een vrouw achter de schermen die meehelpt dat alles straks op rolletjes loopt."

Wat is de reden dat je meedoet?
"Ik vond echt dat Weesp een nieuwe impuls nodig had, het werd echt een beetje trieste boel in het centrum. Vorig jaar bij de eerste editie was ik gastvrouw, nu zit ik in de organisatie. Het is een enorm leuke ploeg en het is fantastisch dat alle moeite die je erin stopt ook positief uitwerkt. Er waait een nieuwe wind door Weesp."

Wat is voor jou het mooiste aan Weesp?
"De Kom met de kerk en het groene kruis. Toch dat gevoel van thuiskomen als je terugkomt van weggeweest. De Kom is voor mij het centrum van Weesper gezelligheid, waar je vroeg of laat altijd weer op uitkomt."

En jouw geheime tip?
"Ik geef dit geheime plekje niet graag weg, maar de Reaalpolderweg - het fiets/wandelpad vanaf de Lange Muiderweg - is een heerlijke plek om te wandelen. Dat doe ik dan ook dagelijks met onze hond Dirkje."

Oberon viert 40ste verjaardag met clinic en feestavond

Volleybaltoppers verklappen techniek

Tips van oud-international Yannick van Harskamp. Foto: Egbert Dikkers

WEESP - Als warming-up voor de feestavond in Bar Olympus konden de leden van volleybalvereniging Oberon zaterdag meedoen aan een clinic in de sporthal. Die werd gegeven door oud-international Yannick van Harskamp en toptalententrainer Rogier van Mechelen.

De deelnemers, van jong tot oud en van recreatief tot competitief, leerden tijdens de interactieve training meer over verschillende technische aspecten van de volleybalsport. Volgens de organisatie vonden de leden de clinic leuk en leerzaam.

Serieus feesten
Na het sportieve gedeelte ging er een feest van start in de aangrenzende Bar Olympus. Een dj zorgde voor passende muziek. "Naast serieus volleyballen kan er bij Oberon ook serieus gefeest worden. Afgelopen zaterdag was weer een goed voorbeeld van een mooie sportieve en gezellige avond zoals die de afgelopen 40 jaar veel hebben plaatsgevonden", zo laat de organisatie weten. Nieuwe leden zijn altijd welkom. Wie kennis wil maken met volleybal of deze sport weer wil oppakken, kan via www.oberonweesp.nl een afspraak maken om een keer vrijblijvend mee te trainen. Dinsdag is de vaste trainingsavond van Oberon.

Libelle nog niet boven water

WEESP - De gemeente onderzoekt waar de libelle in het water aan de Vest is gebleven. Ook wordt er als gevolg daarvan gekeken wie er verantwoordelijk is voor alle kunst in Weesp.

PvdA-raadslid Kitty Jong vroeg de wethouder naar de verdwenen libelle aan de Vest. Het kunstwerk is ooit door het wijkoverleg geplaatst, maar omdat dit orgaan is opgeheven is het nu onduidelijk wie er zorgdraagt voor het kunstwerk. Een van de twee libellen is weg. Wethouder Herman Tuning vertelde in antwoord daarop dat de gemeente de libelle zoekt, zowel onder water als in de buurt. En dat hij ook bezig is met een lijst welke kunstwerken van de wijkoverleggen nog in Weesp staan en wat daarmee gaat gebeuren.

Overstap Sociale Zaken te overhaast

WEESP - De gemeente Weesp heeft in 2015 Sociale Zaken overhaast bij Hilversum weggehaald en ondergebracht bij Stichtse Vecht. Dat concludeert de rekenkamercommissie, een onafhankelijke commissie die het werk van de gemeenteraad onderzoekt.

Vanaf 2015 laat Weesp Sociale Zaken door Stichtse Vecht afhandelen. Daarvoor gebeurde dit door Hilversum. Dat Weesp ineens de overstap maakte, kwam niet door een zorgvuldig denkproces, maar door een sterke wens om met Wijdemeren en Stichtse Vecht een toekomst op te bouwen. Daarmee is echter een groot risico genomen. "De rekenkamercommissie heeft geconstateerd dat tussen het voornemen tot samenwerking en de daadwerkelijke beslissing een periode van één maand zat en dat het besluit om te gaan samenwerken niet gedegen geanalyseerd en onderbouwd is."

TTIP-vrij

WEESP - Weesp moet niks hebben van het handelsverdrag TTIP. Donderdagavond nam de gemeenteraad met ruime meerderheid een voorstel aan waarin Weesp 'TTIP-vrij' is verklaard.

DSB, D66 en PvdA dienden het voorstel in. Alleen CDA en VVD stemden tegen. De Europese Unie (EU) en de Verenigde Staten (VS) zijn in onderhandeling over een handelsovereenkomst. Deze overeenkomst heet ook wel Transatlantic Trade & Investment Partnership (TTIP). Er is veel weerstand tegen. Milieudefensie heeft gemeenten in Nederland opgeroepen zich tegen het verdrag te keren. Veel gemeenten hebben dit al gedaan, onder meer Amsterdam. Weesp volgt nu dus ook.

Tweedehands boeken in Boekhandel

WEESP - De Weesper Boekhandel aan de Nieuwstad gaat binnenkort ook tweedehands boeken verkopen.

Hiermee komt eigenaresse Nathalie Scheffer enerzijds tegemoet aan de vraag van Weespers die Lectori Salutem in de Slijkstraat missen, maar ze ziet hierin ook een oplossing voor haar nog wat lege kasten. Net als met de eerdere obligaties doet ze een oproep aan betrokken Weespers. Wie haar aan gebruikte boeken helpt, wordt getrakteerd op koffie in de lunchroom.

Wildplasser

WEESP - Agenten hebben zaterdagavond een groep hangjongeren aangepakt die overlast veroorzaakte op de Groene Punt.

Een jongen kreeg een boete voor wildplassen. De politie kondigde al eerder aan hangjongeren op de Groene Punt hard te gaan aanpakken in de strijd tegen overlast.

Eerlijker kon bijna niet

Max van Dorth (1945-2016)

GroenLinks werd in 2014 de tweede partij in Weesp. Max van Dorth kon die avond zijn geluk niet op. Foto: Christian Pfeiffer

WEESP - Goudeerlijk, rechtdoorzee en met een flinke dosis humor. Max van Dorth is overleden. De vriendelijke opa van de gemeenteraad, de knokker voor de kwetsbaren, de verteller van de historie van Weesp en het boegbeeld van GroenLinks.

Tien dagen na de bevrijding in 1945 werd Max geboren, in de Jordaan in Amsterdam. Vernoemd naar een verzetsstrijder. Niet dat hij daarmee tegen oorlog was, Max zag het als een middel om vrede te bereiken. Hij ging werken bij Defensie, waar hij werd uitgezonden naar Joegoslavië. Daar maakte hij heftige dingen mee. Hij werd onder meer gevangen genomen, maar sprak er liever niet over.

Rechtvaardigheid
Aan de Joegoslavië-oorlog hield Max een enorme drijfveer voor rechtvaardigheid over. Onder zijn leiding werden er onder meer overal struikelstenen in Weesp gelegd om de weggevoerde joden in de oorlog te herdenken. Elk jaar poetste hij die op. Zijn sterke rechtvaardigheidsgevoel zorgde er ook voor dat hij wilde dat de rijke historie van Weesp altijd verteld moet blijven worden, in al zijn aspecten en dus ook de donkere kanten. Hij nam plaats in het bestuur van de Historische Kring Weesp.

GroenLinks
Onder zijn leiding werd GroenLinks bij de verkiezingen van 2014 de een-na-grootste-partij en coalitiepartner, al was hij zelf vies van dat woord. Hij werd gekscherend 'de vriendelijke opa' in de gemeenteraad genoemd. Erg vond hij dat niet. "Zo probeer ik mij te manifesteren. Ik ben niet van de politieke spelletjes. Ik vind oppositie en coalitie ook rotwoorden. We zitten allemaal in één gemeenteraad. Als ik het niet eens ben met een voorstel van onze eigen coalitie, stem ik tegen", zo zei de Weesper nog maar kortgeleden in een interview in het WeesperNieuws van 30 maart.
Twijfel
En altijd was er de twijfel bij Max. De twijfel of hij wel de juiste politieke beslissingen nam. Een stemmetje dat steeds terugkeert, zo noemde hij dat in het grote interview.

Max van Dorth overleed vorige week woensdag na een kort ziekbed. Hij werd 71 jaar. De verslagenheid bij iedereen die hem gekend heeft, was groot. Gisteren was de crematieplechtigheid in Amsterdam.

De Nijmegenaar die Weesper werd

Chiel Ariaans (1935-2016)

Chiel Ariaans als Prins der Weesper Moppen. Foto: Weesper Moppen

WEESP - In 1995 zei Chiel Ariaans in een interview in het WeesperNieuws dat zijn oude vrienden hem voor gek verklaarden. Want hij en zijn vrouw Jo hadden gezegd dat ze ooit nog weleens zouden terugkeren naar Nijmegen. "Maar als ze dan hier waren met carnaval en ze zagen hoeveel mensen wij hier kennen en wat wij hier allemaal hadden, dan zouden wij wel maf moeten zijn om Weesp ooit nog te verlaten."

Ariaans ("zeg maar Chiel") zou altijd in Weesp blijven. Vorige week zaterdag overleed hij, morgen zou hij 81 jaar zijn geworden.

Stationnetje
Als marineman zag hij veel van de wereld. "Stuurman? Nee hoor, zo'n heroïsch baantje had ik niet. Ik was administratief medewerker van de huishoudelijke dienst." Hij voer onder andere op de Karel Doorman. De marine bracht hem in Weesp, waar meer marinemensen een woning konden krijgen. Het was in 1965. Hij, Jo en de kinderen kwamen vanuit Rotterdam met de trein naar Weesp om kennis te maken. "We kwamen aan op een piepklein stationnetje en daar stonden we dan. Zijn we eerst wat gaan drinken bij café Spoorzicht. Daarna de sleutel gehaald en rond gaan kijken. Ik woon hier nog steeds met veel plezier", zei hij precies dertig jaar later in deze krant.

'Prins Carnaval in het jubileumjaar was een absoluut hoogtepunt'

Zachte g
De Nijmegenaar werd als snel een Weesper, hoewel hij zijn prachtige zachte g behield. Chiel werd al snel bekend als iemand die zich enthousiast inzette voor The Victory, ADE, de VVV en natuurlijk carnavalsvereniging De Weesper Moppen. Thuis mocht hij graag lezen en puzzelen, vooral doorlopers.
Het was opmerkelijk dat Chiel voorzitter is geweest van eerst The Victory en later ADE, twee Weesper voetbalclubs waar toch enige rivaliteit tussen bestond. Maar Chiel vond dat dat moest kunnen. "Dat zou anders toch te gek zijn?" Beide clubs hielp hij uit een moeilijke periode de weg omhoog vinden.

Weesper Moppen
Geweldig trots was Chiel op het feit dat hij Prins Carnaval mocht zijn toen de Weesper Moppen 33 jaar bestonden, een jubileum dat groots werd gevierd. "Een absoluut hoogtepunt", zei hij in het interview in 1995. Vanuit het Nijmeegse was hij natuurlijk anders gewend, maar Chiel was erg te spreken over de manier waarop in het bovenrivierse Weesp in die tijd carnaval werd gevierd. Zeker in het jubileumjaar, toen er een grote feesttent was bij het zwembad.

In het interview in 1995 keek Chiel vooruit naar zijn pensioen. Gevraagd of hij nog 'iets' in Weesp wilde gaan doen, zei hij dat hij dan wel vooral met jonge mensen wilde werken. "Oude mensen kunnen soms zo zeuren, daar heb ik helemaal geen zin in." Als buutprater van de Weesper Moppen sloot Chiel zijn buut dan ook altijd af met: "Beste mensen wat ik u wil vragen. Elkaar in het leven te verdragen. Laten wij proberen. Elkaar te waarderen. Zing, lach en laat een traan. Werk mee aan een prettig bestaan. En mocht u eens treuren. Denk aan mijn advies. Nie kniezen... nie zeuren."

GARAGE TE HUUR; Centrum van Weesp. huurprijs € 150,- per maand. tel. 06-11495733

Acupunctuur in Weesp! Bang voor naalden? Geen probleem, ik werk ook met laseracupunctuur. tel: 0294-785331 www.ackrufy.nl

Vrouw heeft 10 jaar ervaring zoekt werk in de huishouding en strijkwerk e.t.c. Met goede refs Mevr. Anna 10 euro p/u Tel-0615540579

Sperwershof Theetuin geopend: woensdag t/m zaterdag. Deze week oogsten we de 1e pioenrozen. Noordereinde 52 's Graveland

Ben jij helemaal gek van games? Wil je van je passie je werk maken? Dan zijn wij op zoek naar jou! De gamesspecialist Magix Buttons is op zoek naar versterking. Lijkt het je leuk om bij een gamebedrijf te werken? Mail dan naar: info@magixbuttons.com

TANDPROTHETISCHE
PRAKTIJK WEESP

Theo Nuyens
Kunstgebitten en reparaties
klaar terwijl u wacht
(ind. mogelijk)
Bent u slecht ter been,
wij komen ook aan huis
E. du Perronstraat 38
1382 SZ Weesp
Tel.: 0294-418722

Te huur: verwarmde droge opslagruimte c.q. garagebox 26 m2 Sinnigvelderstraat Weesp. € 230 p/mnd. Info 06-537 23 637 of info@fiscaalburo.nl

Gezocht per direct Schoonmaker (M) die van aanpakken weet. Voor een aantal uren in de week. Schoonmaak/Servicebedrijf van Lambalgen Rijnkade 19C Weesp Tel: 06-10026984

PASFOTO nodig? Vroom optiek maakt ze! Amstellandlaan 6, tel.: 0294-414100.

Privehuis Morosa Almere 06-11117475 Bakkenzuigerstr. 50 ma/vr 10.00 tot 19.00 uur meisjes/dames gevraagd kvk 32159766

Gevraagd: defecte vaat/wasmachine, droger, fornuis, radiator - gratis opgehaald, 06-34606808

LANNEKE'S Aanbiedingen
op het kraampje voor de
winkel. Nieuwstraat 39
Weesp. Tel.: 0294-416464
Speelgoed en kleding
Kijk ook op lanneke.nl

MOTORFIETSEN te koop
GEVRAAGD
alle merken en
bouwjaren. Defect of lang
stilgestaan geen bezwaar.
Direct gehaald, betaald en
gevrijwaard. 06-25418595

Pesten een probleem? Kijk eens op www.posicom.nl

Weesp. Diverse ligplaatsen te huur. Hoofdsteiger van Aquamarin. Huur € 600,- per seizoen. Info: Vuurtoren deMakelaars.nl 0294-43 23 23. welkom@demakelaars.nl

Private lease aanbieding in supermarkt

LeasePlan, AH en Van Kouwen

De Opel Corsa, een van de beschikbare modellen voor private lease.

Een auto leasen in de supermarkt? Het kan deze week dankzij een samenwerking van LeasePlan, Albert Heijn en Opel-dealer Van Kouwen in Amsterdam.

De dealer zet vijf Opel-modellen in de winkelschappen van Albert Heijn-vestigingen in deze regio. En ze zijn meteen in de aanbieding."Het aanbod varieert van de sportieve en compacte Opel KARL tot en met de nieuwe Opel Astra Sports Tourer, Auto van het Jaar 2016. En de deal is zonneklaar: zorgeloos een nieuwe Opel rijden vanaf 179 euro per maand, met al het gemak van private lease en zonder bijtelling", zegt Sander Bikkers van Van Kouwen.
Deze landelijke campagne via in totaal ruim 900 Albert Heijn-winkels is tot nu toe de grootste in zijn soort. Samen met Opel brengt LeasePlan nu vijf modellen tegelijk naar de markt en biedt daarmee voor iedere AH-klant wat wils: van 'boodschappenwagen' tot en met een ruime gezinsauto. De samenwerkingspartners willen hiermee private lease voor een breed publiek toegankelijk maken. Een demomodel van de meest compleet uitgeruste Corsa (in zijn prijsklasse) staat daadwerkelijk in Albert Heijn-filialen in Amsterdam. Voor proefrijden en het bekijken van de overige modellen kan de klant uiteraard bij Van Kouwen in Amsterdam, Aalsmeer of Hoofddorp terecht. Private lease is het laatste jaar flink in opkomst. Dit heeft onder meer te maken met de voorspelbaarheid van de maandelijkse kosten.

Grand Scénic is stijlvol ruimtewonder

De achterbank is automatisch neer te klappen zodat een vlakke laadruimte ontstaat.

Renault onthult nu ook de Grand Scénic met naar keuze vijf of zeven zitplaatsen. Net als de Scénic is de Grand Scénic stijlvol geproportioneerd en standaard voorzien van 20" wielen, diverse veiligheidsvoorzieningen én hypermoderne motoren, waaronder de dCi 110 Hybrid Assist. Een tweekleurige carrosserie behoort tot de optionele- of standaarduitrusting.

De Renault Grand Scénic is 24 centimeter langer dan de Scénic, waardoor de ruimte, het comfort en de praktische bruikbaarheid nog beter tot uiting komen. De Grand Scénic is toonaangevend op het gebied van bagageruimte en opbergmogelijkheden. Bijzondere kenmerken zijn de verschuifbare middenconsole met een opbergcapaciteit van 13 liter, de gekoelde en verlichte lade in het dashboard (Easy Life drawer) met 11,5 liter inhoud en opbergcompartimenten onder de vloer van de passagiersruimte.

Achtste generatie ultieme werkpaard

De oerbetrouwbare pick-up van Toyota.

Toyota heeft de achtste generatie Hilux scherp geprijsd, vanaf 18.595 euro exclusief BTW en BPM voor de Hilux Enkele Cabine. Deze oerbetrouwbare Toyota is over de gehele wereld de meest verkochte pick-up ooit. De achtste generatie is kwalitatief van een nog hoger niveau. Het ultieme werkpaard heeft een trekcapaciteit tot maar liefst 3.500 kilogram en heeft een enorme carrosseriestijfheid, hetgeen grote voordelen biedt in geaccidenteerd terrein. De nieuwe Hilux is gegroeid. Hij is nu 5.335 mm lang (+75 mm), 1.855 mm breed (+20 mm) en 1.815 mm hoog (-45 mm). De lengte van de laadbak is vergroot van 1.544 naar maximaal 1.645 mm, ongekend lang in dit segment. De dieselmotor is toonaangevend krachtig en zuinig.

Peugeot presenteert nieuwe 3008

Een model waar door velen naar is uitgekeken, is deze Peugeot 3008. Om een beetje op te vallen in dit drukke segment heeft Peugeot deze SUV voorzien van een bijzonder design, een efficiënt ontwerp en een hightech uitrusting. Zo is er de i-Cockpit van de nieuwste generatie, waarin de bestuurder kan spelen met de lichtsterkte van de sfeerverlichting, het geluid, de parfumeur en de stoelen met meerkeuzemassage. De nieuwe 3008 wordt binnenkort gepresenteerd in Parijs.

Zlatan schittert in Volvo V90

Zlatan Ibrahimovic achter het stuur van de nieuwe Volvo.

Zlatan Ibrahimovic schittert in de nieuwe reclamecampagne rond de Volvo V90. De nieuwe commercial wordt vanaf deze week uitgezonden. Er zijn veel overeenkomsten tussen Zlatan en Volvo, zegt het Zweedse premiummerk. "De campagne gaat over onafhankelijk denken, de kracht van ánders denken. We waren geen van beiden zo ver gekomen als we hetzelfde zouden hebben gedaan als iedereen", zegt directeur Anders Gustafsson van Volvo. De nieuwe Volvo V90, die eerder dit jaar is gelanceerd, zet een duidelijke stap voorwaarts op het gebied van stijl, materialen en afwerking met behoud van de praktische waarden van een echte stationwagon.