MuiderNieuws

6 juli 2016

MuiderNieuws 6 juli 2016


Gemeente komt nog eens 2,5 miljoen tekort

Accountant rekent de stukken nog eens door

GOOISE MEREN - Weer een forse tegenvaller voor de gemeente. De gemeente komt, boven op het geldtekort dat er al was, nog eens 2,5 miljoen euro tekort. Dat laat het gemeentebestuur weten aan de gemeenteraad.

Het tekort komt van de jaarstukken van de ex-gemeenten Bussum, Naarden en Muiden. De gemeente dacht ongeveer een miljoen euro over te hebben van afgelopen jaar, maar toen alles nog eens nagerekend werd door een accountant bleek er anderhalf miljoen tekort te zijn.

Tekort heeft meerdere oorzaken
De tegenvaller wordt vooral gevormd door geld dat moet worden toegevoegd aan pensioenpotjes voor ex-wethouders van Bussum en Naarden. Voor de ex-gemeente Bussum moet daar zeven ton aan worden toegevoegd, voor Naarden zelfs 1,3 miljoen. Verder komt daar nog eens een tegenvaller van een half miljoen bovenop door 'dubieuze debiteuren' van de gemeente Naarden.

Tekort aangevuld van geld algemene reserves
De gemeente moet de tekorten aanvullen door het bedrag op te nemen van de algemene reserves, de spaarrekening van de gemeente.

Vrees voor meer
Het zou zomaar kunnen dat de tekorten de komende weken nog verder oplopen. Alle stukken worden momenteel nog verder gecheckt door een accountant. Volgens het gemeentebestuur kunnen er nog meer tegenvallers volgen.

Eerder moest Gooise Meren al extra maatregelen nemen nadat er een 'rekenfoutje' was gemaakt met de bijdrage van het Rijk uit het gemeentefonds. Daardoor kwam de gemeente, ondanks eerdere bedachte bezuinigingen, nog een miljoen tekort.

De gemeente gaat dat opvangen door de onroerendezaakbelasting (ozb) nog wat verder te verhogen. Het gaat voor een gemiddelde woning (350.000 euro) om een paar euro extra per jaar. Daarnaast gaat de gemeente nog eens bedachte investeringen en subsidies tegen het licht houden. Dat moet er al met al voor zorgen dat de perspectiefnota, en vervolgens ook de begroting, toch op orde komt.

Extra maatregelen vervelend
Wethouder Jan Franx van Financiën noemt het vervelend dat er toch extra maatregelen genomen moeten worden, maar noemt de schade beperkt. "Als je puur de woonlasten bekijkt dan behoren we nog steeds tot de drie goedkoopste gemeenten van het land. Dat was het streven. Als je deze lage woonlasten afzet tegen het voorzieningenniveau, dan krijg je er heel wat voor terug", aldus Franx.

Volgens de wethouder staat de gemeente Gooise Meren er verder goed voor. "We hebben hard gewerkt om alles op orde te brengen. Als de raad akkoord gaat, dan kunnen we een goede start maken met ons beleid en kunnen we werken aan een gezonde gemeente."

Raadsbehandeling
Die uitspraken werden nog voor het nieuwe tekort gedaan. De gemeenteraad praat deze en volgende week over de financiële toekomst van de gemeente en hoe er maatregelen genomen kunnen worden om het huishoudboekje weer een beetje op orde te krijgen.

Kleine ontploffing in Nuoncentrale

DIEMEN - In de elektriciteitscentrale van de Nuon achter de Maxis is maandagmiddag een kleine explosie geweest. Rond 17.00 uur brak er brand uit. Brandweer Muiden hielp met blussen.

De ontploffing vond plaats in een transformatorruimte. De brand die op de explosie volgde was snel onder controle. De warmtevoorziening is heel kort onderbroken geweest. Nuon Diemen heeft twee centrales: de Nuon Diemen 33 en de Nuon Diemen 34. De Nuon 33 werd uitgeschakeld, maar dat had geen gevolgen voor de stroomvoorziening.

Groen mogelijk in handen van bewoners

GOOISE MEREN - De gemeente denkt eraan stukjes groen te gaan verkopen aan derden. Dat zou de gemeente geld moeten besparen.

Het verkopen van stukjes groen scheelt de gemeente onderhoud aan deze veldjes. De gemeente berekent dat dat volgend jaar een bedrag van 25.000 tot 50.000 euro extra zou kunnen opleveren. De jaren daarna daalt dat wat. Volgens de gemeente zouden de kopers van zo'n stukje grond van alles met dat groen kunnen doen, zolang het maar valt onder de regels van de gemeente.

De gemeenteraad praat deze week over deze en andere bezuinigingsplannen. Een week later wordt bekend welke plannen opgepakt gaan worden.

Zeventien kandidaten

GOOISE MEREN - Er hebben zeventien mensen gesolliciteerd naar de burgemeestersvacature van de gemeente Gooise Meren. Dat meldt de provincie Noord-Holland.

Het gaat om twaalf mannen en vijf vrouwen. De VVD levert met acht sollicitanten de meeste kandidaten af. Daarnaast leveren D66, PvdA en CDA elk twee kandidaten. Van de sollicitanten zijn er twee niet verbonden aan een partij. Een van de sollicitanten is verbonden aan een lokale politieke partij, maar volgens een woordvoerder van de provincie is deze lokale politieke partij niet actief in Gooise Meren. De komende maanden gaan gesprekken gevoerd worden met de sollicitanten. Komend najaar moet bekend worden welke persoon burgemeester van Gooise Meren wordt.

65

meter breed wordt het aquaduct onder de Vecht. Het breedste van Europa

Emoties lopen hoog op over verhuizing tuinen

Tuindersvereniging probeert alle vragen te beantwoorden

De tuinders zitten aan het Kerstenpad. Er is onbegrip waarom ze weg moeten. Foto: Christian Pfeiffer

door Christian Pfeiffer

MUIDEN - Begin volgend jaar moeten de tuinders van Tuindersvereniging De Westbatterij verhuizen naar hun nieuwe onderkomen bij zorglandgoed Hoogerlust. Maar hoe denken de tuinders daar zelf over? Bestuurslid Maarten IngenHousz praat ons bij.

Een makkelijk opgave is het zeker niet: ruim 80 tuinders moeten verhuizen van het onderkomen aan het Jan Kerstenpad bij de Westbatterij naar de nieuwe stek in de Bloemendalerpolder. Niet omdat ze het willen, maar omdat de tuinen plaats moeten maken voor de wijk De Krijgsman op het KNSF-terrein.

Een eventuele verhuizing kan alleen in de winter

Vlak achter de tuinen wordt daarvoor al maanden zand opgereden. Op de plek van de tuinen komen overigens geen huizen, maar de tuinen van de nieuwe bewoners. Het ligt allemaal gevoelig.

Emoties
"We hebben recent nog met alle leden een vergadering gehouden. Daarbij liepen de emoties hoog op. Er zijn namelijk tal van nieuwe eisen aan de nieuwe plek bij Hoogerlust. Zo mogen de tuinders geen eigen opstallen neerzetten, maar moeten ze extra gaan betalen voor een kas of een huisje en dat steekt", zo vertelt IngenHousz. De gemeente Gooise Meren heeft de formele stappen al gezet en de bestemmingsplanwijziging voor de komst van de tuinders ligt op dit moment ter inzage.

Niet weg
Maarten vervolgt: "Een van de moeilijkheden onder onze leden zit hem in het feit dat een flink aantal niet weg wil."

"Bij de leden leven er veel vragen over het hoe en waarom van de verhuizing. Daarom is er op de ledenvergadering besloten alle vragen die er leven onder de tuinders te verzamelen. Het bestuur zal trachten die zo goed mogelijk te beantwoorden. Daarna komen we dit najaar weer met een ledenvergadering over de kwestie en hopen dan verder besluiten te kunnen nemen over de opstallen en de verhuizing."

Stuk kleiner
Het nieuwe gebied voor de tuindersvereniging wordt ook een stuk kleiner dan de huidige plek, die 2,2 hectare meet. De nieuwe plek bij Hoogerlust is 1,4 hectare. Het aantal tuintjes zal echter maar weinig afnemen: van 83 naar 77. "Dit komt omdat we de tuinen verschillend in maat gaan maken. Nu hebben alle tuinders nog één formaat, maar we merken dat dit voor sommige wel erg veel is om te onderhouden."

Tevreden
Het nieuwe complex krijgt strengere richtlijnen voor de schuurtjes en de inrichting, maar dat betekent ook dat het straks een mooi complex kan worden.

"Zo proberen we het positief te benaderen, al weten we dat veel tuinders liever hun eigen huisje neerzetten. We hopen dat we uiteindelijk velen tevreden kunnen stellen", zo besluit IngenHousz.

Deze winter
Een eventuele verhuizing moet in de winter plaatsvinden. Nu is het streven van de gemeente nog begin volgend jaar; mocht dat niet worden gehaald dan worden de plannen een jaar doorgeschoven. Want tuintjes in volle bloei verplaatsen, dat kan natuurlijk niet.

Zaterdag: feest in Muiderberg met Summerfair

Vorig jaar werd in de zomer nog Brinkpop gehouden. Foto: Peter Wegman

MUIDERBERG - Liefhebbers van lekker eten en een gezellige braderie kunnen zaterdag hun hart ophalen op de Summerfair in Muiderberg.

Op de Dorpsstraat wordt het evenement gehouden vanaf 12.00 uur. De braderie gaat door tot 18.00 uur, het culinaire deel zelfs iets langer: tot 20.00 uur. Het feest wordt georganiseerd door de Stichting Muiderbergse Feesten.

Ook de recent opgerichte Dorpsraad is te vinden op de braderie. Zij leggen in hun kraampje een aantal vragen voor aan de Muiderbergers, onder meer over een nieuw informatiebord.

Botendief ingerekend bij de Sluis

MUIDEN - Een 28-jarige Rotterdammer is vorige week woensdag opgepakt omdat hij probeerde met een gestolen huurboot te vluchten. Zo vertelt de politie.

De boot was een dag daarvoor gestolen bij een verhuurbedrijf in Loosdrecht. Die had een oproep op internet geplaatst en toen de boot met pech op de strekdam lag werd de boot herkend door een berger van Waterhulpdienst.nl. Hij schakelde de politie in en hield de dief bezig. Toen de politie klaarstond op de sluis sleepte de berger hem recht in de armen van de agenten.

Rabobank steunt drie Muider doelen

MUIDEN - De Stichting Schuldhulpmaatjes Weesp, Muiden en Muiderberg, de Vereniging Ontwikkelingssamenwerking Muiden Muiderberg (VOMM) en het Muiderslot krijgen geld van het Rabobank Coöperatief Fonds.

Schuldhulp
De Stichting Schuldhulpmaatjes Weesp, Muiden en Muiderberg helpt burgers die in zware financiële problemen zitten hun leven weer op orde te krijgen. Het geld uit het fonds is bestemd voor bijscholing van de schuldhulpmaatjes.

VOMM
De VOMM krijgt een bijdrage voor enveloppen met logo, kleding en safetyjacks. De Rabobank betaalt een bijdrage in de productiekosten.

Muiderslot
Het Muiderslot wordt ondersteund in het pilotproject 'Handen uit de mouwen'. In totaal krijgen 16 organisaties een financieel steuntje in de rug. Het gaat om projecten in Amstelveen, Abcoude, Duivendrecht, Nigtevecht, Muiderberg en Weesp.

Raam ingegooid bij school

MUIDEN - De politie zoekt getuigen van een vernieling dit weekend bij de P.C. Hooftschool. Er werd een raam ingegooid.

Tussen vrijdagmiddag en maandagmorgen moet het raam van de gymzaal zijn gesneuveld. Wijkagent Efred Kool hoopt dat getuigen zich melden. Dat kan via 0900-8844.

Bussumers koken samen voor azc-bewoners

Foto: Bob Awick

BUSSUM - Een groep Bussumers heeft maandag gekookt voor de bewoners van het azc op Crailo. Vanwege de laatste dag van de ramadan en het daaropvolgende Suikerfeest brachten ze eten en cadeautjes naar de bewoners. Voor zonsondergang werd er al hard gewerkt om pannen vol met eten te maken en cadeautjes te kopen. De azc-bewoners konden de geste van de Bussumers erg waarderen. "Het was heel erg leuk", vertelt Zaineb Toama namens de groep.

Veel meer klachten over verkeer rond Koekoeklaan

BUSSUM - Bewoners van en rond de Koekoeklaan hebben veel meer klachten over het verkeer door hun buurt. Afgelopen week meldde de gemeente dat er nog te vaak te hard gereden wordt, maar volgens buurtbewoners gaat het verder dan dat.

De problemen blijken niet alleen aan de Koekoeklaan te spelen, maar ook in de omringende straten. Buurtbewoners beamen dat er dagelijks veel te hard gereden wordt. "Het verkeer door alle straten van de buurt gaat veel te hard", laat een van de buurtbewoners weten.

Regels genegeerd
Het verkeer negeert regelmatig verkeersregels. Zo worden door automobilisten zowel het eenrichtingsverkeer als de voorrangsregels genegeerd. Daarnaast wordt er vaak afval op straat gesmeten, over bloemperken heen gereden en te vaak foutgeparkeerd.

Extra raad polderplan

WEESP - De gemeenteraad van Weesp dacht al met zomerreces te zijn, maar er is stel op sprong nog een raadsvergadering uitgeschreven. Er moet namelijk zo snel mogelijk groen licht worden gegeven voor Weespersluis.

Maandag buigt de raad zich in een extra vergadering over het bestemmingsplan voor de nieuwbouwwijk in de Bloemendalerpolder. Dat punt zou eerder worden behandeld in de raadsvergadering van vorige week donderdag, maar werd toen van de lijst afgehaald omdat wetgeving vanuit het Rijk nog niet op orde was. Dat is inmiddels wel het geval dus wordt het plan maandag om 20.00 uur alsnog behandeld.

Wie verdient een tafel?

WEESP - Welke Weespers verdienen een spetterende avond uit in eigen stad? De koper van de allerlaatste tafel voor You better PINK stelt voor deze mensen vijf keer twee stoelen beschikbaar.

Wie moet er een plaatsje krijgen aan de 'je-hebt-het-verdiend-tafel'? Iemand die wel een leuke avond kan gebruiken? Iemand die altijd klaar staat voor anderen? Iemand die borstkanker heeft gehad? Wie een goede kandidaat weet, mag het zeggen. Uit alle aanmeldingen worden vijf mensen gekozen die met een partner mogen aanschuiven.

De koper van de tafel wil anoniem blijven en stelt alle tien stoelen aan zijn/haar tafel beschikbaar. You better PINK wordt dit jaar groots aangepakt met een mooi verzorgd viergangendiner op zaterdag 5 november in de Grote Kerk aan de Nieuwstraat in Weesp. Daarnaast is er een gezonde portie entertainment om er een avond van te maken om niet snel te vergeten.

Met deze avond wordt geld bijeengebracht voor Pink Ribbon, de stichting die aandacht vraagt voor borstkanker.Weet je iemand die het verdient om samen met een partner deze avond mee te maken, op kosten van de anonieme weldoener? Stuur voor 9 juli 2016 een kort mailtje naar info@youbetterpink.nl.

Regelmatig in de file op de Korte Muiderweg

Nieuwe ontsluitingsweg komt pas in 2019

Nieuw: in de file Weesp uit. Foto: Edwin Bredius

WEESP - Wie in de spits Weesp uit wil over de Korte Muiderweg moet geregeld achter aansluiten in de file. Dit komt door de nieuwe stoplichten bij het aquaduct. Een oplossing is nog niet in zicht.

Bij het aquaduct staan vlak na elkaar twee stoplichten die geregeld zorgen voor een lang oponthoud. Rijkswaterstaat kan nog niet ingaan op de vraag of de situatie permanent is of dat het nog wordt aangepakt door de stoplichten beter af te stellen. Het college van B en W schrijft nu aan de gemeenteraad dat de verkeersdruk inderdaad hoog is, maar het is nog wachten tot 2019 voordat de nieuwe ontsluitingsweg in gebruik kan worden genomen.
Op termijn vervalt de Korte Muiderweg namelijk als hoofdweg en komt er een nieuwe weg die grofweg langs het Amsterdam-Rijnkanaal komt te liggen en vervolgens aansluit op de A1. Dit heeft te maken met de nieuwbouwwijk Weespersluis. Volgens het college is er met de projectontwikkelaars gesproken die de weg moeten aanleggen, maar is er geen mogelijkheid om de ontsluiting eerder dan 2019 af te hebben.

Regenboog-vlag gaat wapperen

GOOISE MEREN - De gemeente gaat komende oktober op Coming Out Day de regenboogvlag laten wapperen.

Hiermee volgt Gooise Meren het voorbeeld van enkele andere Nederlandse gemeente. Op deze dag wordt aandacht besteed aan het moment dat homo's, lesbiennes, biseksuelen of transgenders 'uit de kast komen'. De gemeenteraad noemt het uithangen van de regenboogvlag een teken van vrijheid. De PvdA deed al meteen een regenboogvlag cadeau aan de gemeente. Het CDA stemde tegen het plan. Ze stonden er wel achter, maar vreesden dat dit een precedent zou scheppen.

Aantal bewoners azc neemt toe

BUSSUM - Het aantal bewoners van het asielzoekerscentrum op Crailo gaat vanaf nu gestaag toenemen. Dat laat de gemeente weten.

Er wonen nu nog 53 asielzoekers op Crailo, maar dat worden er snel meer. De komende maanden neemt het aantal bewoners toe tot 300 mensen. Dat aantal wordt rond oktober gehaald. Volgens de gemeente loopt de opvang op Crailo op rolletjes. Het gaat goed, de mensen koken zelf en hebben een 'moneycard' waarmee ze boodschappen kunnen doen.

Zonnetje helpt eerste Goois Midsummer Festival

Prachtige locatie voor het festival. Foto: Bob Awick

BUSSUM - Meer dan genoeg bezoekers, leuke optredens en bovenal een lekker zonnetje: het eerste Goois Midsummer Festival was zaterdag een succes.

Er kwamen veel belangstellenden naar het festival, met de tuin van klooster Mariënburg als decor.Met het eerste Goois Midsummer Festival werd via een loterij geld opgehaald voor KNGF Geleidehonden. "We weten al zeker dat het een heel mooi bedrag wordt voor het goede doel", zegt Vincent Knoops van de Lions Club Gooise Meren.

Wielen weg

WEESP – Voor de tweede keer in korte tijd zijn auto's aan de Hogeweyselaan van hun wielen bestolen.

Vorige week werden er acht wielen meegenomen. De velgen mét banden worden van Renault's afgehaald. De politie hoort graag meer: 0900-8844.

Vechtstede wil met zonnepanelen toekomstige generatie iets meegeven

Over drie weken liggen er 222 zonnepanelen op het dak

Annerieke Kroeze en Richard Marcks: 'De kinderen zijn de volwassenen van de toekomst.' Foto: Melanie Seuren

door Melanie Seuren

WEESP - Het Vechtstede College wil haar leerlingen meer meegeven op het gebied van duurzaamheid en is daarom een nieuw project gestart. Over een paar weken zullen er 222 zonnepanelen op het dak van de school geplaatst worden. Het project wordt geleid door plaatsvervangend rectrix Annerieke Kroeze en de hoofdconciërge van de school, Richard Marcks.

"Je ziet het steeds meer scholen doen. Ook wij vinden dat duurzaamheid heel erg belangrijk is", aldus Annerieke Kroeze. "We willen onze leerlingen iets meer meegeven over duurzaamheid en hoe ze met het milieu omgaan, en daar horen ook zonnepanelen bij."

Midden in de school is straks de opbrengst te lezen

Het hele project is een forse investering, maar uit een haalbaarheidsonderzoek is gebleken dat de school naar verwachting over vijftien jaar rendement uit de zonnepanelen zal behalen. Maar vanaf het moment dat de panelen aangesloten worden zullen ze natuurlijk al veel opleveren voor de school en het milieu. Het Vechtstede heeft zelf het initiatief genomen en besloten de panelen te plaatsen. Het project is opgezet voor verschillende doeleinden, vertelt de plaatsvervangend rectrix: "Het gaat natuurlijk vooral om ons energieverbruik, maar daarnaast willen we dit ook doen om de leerlingen bewuster te maken van het milieu. Er komt een groot scherm bij de ingang te hangen waarop te zien is hoeveel we al bespaard hebben aan energie. Hierdoor wordt het ook inzichtelijk gemaakt voor de leerlingen. Ook krijgen we te zien welke panelen het meeste opleveren ten opzichte van de andere panelen. Deze gegevens kunnen toegepast worden bij allerlei vakken, waardoor leerlingen er zelf ook veel mee bezig kunnen zijn. Ook zijn er enkele minizonnepanelen beschikbaar die gebruikt zullen worden om in onze lessen aandacht te geven aan dit project."

Richard Marcks: "De kinderen die wij hier op school hebben, zijn de volwassenen van de toekomst. Wij willen ze meegeven hoe belangrijk een goede leefomgeving is."

De school is flink aan het groeien - er liggen al plannen bij de gemeente voor een verbouwing - en er is een aanvraag gedaan voor noodlokalen. Ook wordt er volgend jaar een tienuursrooster ingezet om de leerlingen zo veel mogelijk ruimte te geven.

Een opgeruimde school
"Bij zonnepanelen houdt het natuurlijk niet op. Een schone school is niet alleen duurzaam en biologisch. Bij milieu hoort wat mij betreft ook gewoon een opgeruimde school. We willen de leefomgeving van de leerlingen zo fijn mogelijk maken en dat willen we samen met de leerlingen doen. Een verbouwing die het probleem van een overvolle school moet oplossen, is niet een-twee-drie geregeld, maar in de tussentijd kan er natuurlijk veel gedaan worden. Het begint al bij de troep achter je opruimen in de aula, dat zijn dingen die we met elkaar moeten doen. De zonnepanelen zijn iets wat wij als school kunnen doen, maar dat neemt niet weg dat de rest van de mensen hier op school een verantwoordelijkheid heeft om het zo aangenaam mogelijk te maken", aldus Annerieke Kroeze.

Drie weken
75 procent van het dak van de gymzaal en de zuidzijde van de school zelf worden voorzien van zonnepanelen. Er wordt druk gewerkt aan de plaatsing en installatie van de zonnepanelen door het bedrijf SolarPartner uit Bussum. Over ongeveer drie weken moet het project afgerond zijn.

'Hier heb je een wiel, maak maar een windmolen'

Ook het Casparus College werkt aan duurzaamheid

Meteen aan de slag, want vrijdag moeten de windmolens klaar zijn. Foto: Marieke van Veen

door Marieke van Veen

WEESP - Gelijktijdig met het zonnepanelenproject van het Vechtstede College wordt er ook op het Casparus College gewerkt aan duurzaamheid. Nog de hele week krijgen de leerlingen speciale gast- en projectlessen.

Gisteren was de aftrap. Terwijl in het ene lokaal studenten van de universiteit een theorieles verzorgden, werden in het andere lokaal de handen uit de mouwen gestoken. WeesperNieuws mocht meekijken in de techniekplaza. Daar hadden leerlingen van hun docent afgedankte fietswielen gekregen met de opdracht: maak er maar een windmolen van. Een bouwtekening kregen ze niet, maar een voorbeeld stond er wel. In groepjes werd er nagedacht over hoe dat aangepakt moest worden. Er waren teams die eerst een plan van aanpak maakten, maar de meesten kozen ervoor meteen aan de slag te gaan en te zien waar het schip strandt. De leraar: "Deze jongens zitten in het eind van hun 3e jaar en kunnen al prima lassen en dergelijke. Wacht maar af, vrijdag hebben ze allemaal een werkende windmolen."

Eens kijken of die Pool de Francers een beetje kunnen klimmen...

De Weesper Pool de France is zaterdag van start gegaan met ruim 600 deelnemers. Na de massasprints in het vlakke land zijn nu de eerste bergritten in zicht. Eens kijken hoe de Pool de Francers daar doorheenkomen. Alle standen staan op WeesperNieuws.nl.

'Kan m'n mondje roeren, ben weer bezig, voel me heerlijk'

Cor van der Poel over zijn veranderde leven

Cor van der Poel doet de openingsspeech bij De Vuurlinie, links steun en toeverlaat Michel le Maitre. Foto: André Verheul

door André Verheul

WEESP - Cor van der Poel werd tijdens de lintjesregen benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. De 80 jaar jonge Weesper beschouwt het als een oeuvreprijs, niet als een signaal om het rustiger aan te doen. Vorige week vrijdag doopte hij de Welkom-in-Weespboot De Vuurlinie, vier dagen later tekende hij voor een jaar bij als uitvoerend-secretaris van de IVW. Want stilzitten kan hij niet, zelfs niet met alle beperkingen die het gevolg zijn van het herseninfarct dat hem in oktober keihard trof. "Ik kan mijn mondje roeren, dus met mij gaat het prima."

Rijk
"Als ik nu mensen op straat zie lopen en fietsen, denk ik: jullie beseffen niet hoe rijk een mens met twee armen en twee benen eigenlijk is. En ik snap dat, want zo dacht ik er voorheen ook nooit over na."

'Je beseft niet hoe rijk je bent met twee armen en twee benen'

Vrienden
"Ik heb heel veel vrienden om mij heen die hun best doen om het leven voor mij zo aangenaam mogelijk te maken. Elles le Maitre doet bijvoorbeeld elke vrijdag de boodschappen voor mij, haar man Michel is chef lampen: ik hoef maar te bellen en hij komt een lampje vervangen of ophangen. Het zijn maar een paar voorbeelden. Er zijn naast mijn vriendin Frida Dasselaar velen die mij helpen om door te gaan met mijn leven."

Kwaliteit van leven
"Ik heb door de verlamming nog maar een half lichaam. Zo zeg ik dat dan maar. Mijn linkerarm en linkerbeen kan ik als gevolg van het herseninfarct niet of heel moeizaam bewegen en dat zal vrees ik ook niet meer goed komen. Lopen gaat dus zeer moeilijk; ik oefen weliswaar met een vierpoot, maar de rolstoel is onontbeerlijk. Mijn verstandelijke vermogens en spraak zijn gelukkig goed. Vrienden halen me op met de rolstoel en brengen mij naar waar ik zijn moet. Sommige besprekingen worden bij mij thuis gehouden, zoals het maandelijkse IVW-gesprek met wethouder Tuning. Dus voor heel veel dingen is wel een oplossing bedacht. Last but not least maakt de Thuiszorg van Vivium mij geweldig blij; héérlijke meiden! Kort en goed, ik vind dat ik kwaliteit van leven heb. Tijdens mijn revalidatie in Naarderheem heb ik om mij heen gezien dat het veel erger had gekund. Ik voel mij prima, kan mijn mondje roeren, kan thuis blijven wonen, dus met mij gaat het uitstekend."

'De hele dag uit het raam kijken, is voor mij geen leven'

Mijn Ferrari
"Er moesten allerlei aanpassingen worden gedaan in mijn huis. Etienne Lieverst en Cees van Vliet hebben veel voor mij gedaan. Belangeloos. 'We moeten elkaar toch helpen?', zeiden ze dan. Grandioos! Ik ben al aardig handig met die rolstoel, ik weet nu precies hoe ik moet manoeuvreren om met mijn rechterhand bij de koelkastdeur uit te komen, dat soort dingen. Sinds kort heb ik een scootmobiel, zodat ik wat meer zelfstandig in Weesp kan komen. Die noem ik 'mijn Ferrari'. Wel heel bijzonder, want ik heb mijn hele leven nooit auto gereden. Ik ben er daarom nog wel mee aan het 'lessen'."

Ridder in de Orde van
Oranje-Nassau

"Ik ben er trots op, echt. Ik was ook erg emotioneel bij de uitreiking. Maar ik denk er wel genuanceerd over. Toen ik in 1994 na 20 jaar politiek aftrad als raadslid en wethouder, werd ik benoemd tot Ereburger van de Stad Weesp. Dat vond ik altijd, en nog steeds eigenlijk, het hoogst haalbare. Sinds die tijd heb ik tegen iedereen die over een lintje begon gezegd: ik vind het ereburgerschap genoeg. En waarom zei ik dat? Omdat ik in Weesp véle, véle andere mensen ken die ook ontzettend veel doen voor de samenleving en die zouden dat lintje zonder meer verdienen. Dus als iemand opperde om mij voor te dragen, zei ik altijd: vraag het liever aan voor een van al die andere mensen. Die oproep wil ik hier nu herhalen."

Weesp
"Als geboren en getogen Amsterdammer kwam ik 42 jaar geleden in Weesp wonen. Ik denk dat ik mag zeggen dat ik meer Weesper ben geworden dan menig geboren Weesper. Ik ben altijd verliefd geweest op Weesp. Op het mooie centrum, het verenigingsleven, het sociale klimaat, alles. Juist omdat ik mijn hart zo aan Weesp heb verpand, doet het ereburgerschap mij zo ontzettend veel. Tot op de dag van vandaag."

75 baantjes

Cor van der Poel noemt zichzelf 'de oudste inwoner van het stadhuis'. Hij was 20 jaar raadslid en wethouder, maar onderhield en onderhoudt er sindsdien nauw contact voor zijn vele baantjes. Zijn zakelijke en sociaal-maatschappelijke CV telt een slordige 75 activiteiten. Van voorzitter van de oud-leerlingenvereniging Spinozaschool Amsterdam (1952) tot en met uitvoerend-secretaris van bedrijvenvereniging IVW (heden).

Positief
"Er zijn Weespers die behoorlijk kunnen zeiken, maar Weesp is zo ontzettend mooi. Gelukkig zijn er nu heel veel positieve mensen opgestaan om uit te dragen hoe trots we op ons stadje mogen zijn. Ik wil dan toch even de namen noemen van André Wierper en Ronald Willemsen, die werkelijk de kartrekkers van Weesp Marketing genoemd kunnen worden en die een enorme boost hebben gegeven aan al die vrijwilligers rond Weesp Marketing en Weesp Gastvrij. Het is geweldig om te zien hoe zij allemaal hun vrije tijd erin steken, grote klasse!"

Ontwikkelingen
"Ik vind dat er de laatste tijd veel mooie ontwikkelingen zijn gekomen in Weesp. De komst van mooie horecabedrijven en winkels, de sloepensteiger aan de Stationsweg, veel terrassen, de uitbreiding van het hotel met 22 kamers. Vergeet ook niet de de boost van het theater van Sara Kroos aan het culturele aanbod, de City of Wesopa die heel goed bezig is en het culturele bedrijventerrein Het Domijn dat meer in Weesp wil gaan doen. De economie in Weesp draait goed, het wordt elk jaar drukker met bezoekers. Dankzij de woningbouw in de polder zijn we geen vergrijzende stad, ik zie veel nieuwe inwoners die met bakfietsen hun kinderen naar school brengen: allemaal extra vitaliteit voor onze stad. Weesp bruist meer en meer, met en dankzij veel mensen die trots op hun stad zijn."

Facebook
"Ik heb mijn hele leven met mensen gepraat, buiten op straat, op recepties, in de voetbalkantine, in café 't Helletje waar ik 20 jaar naast heb gewoond en wat mijn huiskamer was, noem maar op. Zo bleef ik van alles op de hoogte. Nu ik niet meer zomaar een rondje Weesp kan doen, ben ik toch maar eens op Facebook gegaan. Ik was daar nooit zo van, maar ik vind het nu toch wel waardevol. In korte tijd had ik meer dan 400 Facebookvrienden en dat is voor mij nu ook een manier om in contact te blijven met de samenleving."

Toekomst
"Ik heb mij mijn hele leven altijd met veel plezier voor de samenleving ingezet en dat blijf ik doen. In 2017 moet ik statutair aftreden als uitvoerend-secretaris van de IVW. Tot die tijd blijf ik hoe dan ook, misschien ben ik wel herkiesbaar. Ik wil beslist actief blijven. Tenminste, zolang ik gezond blijf. Kijk, tot voor kort was ik altijd een jaar of 50, 60. Ik bedoel in mijn doen en laten, manier van kleden, snelheid van handelen, noem maar op allemaal. Als ik zeg dat ik 80 ben, geloven de mensen dat niet, hoewel ik nu natuurlijk wel een enorme klap heb gehad en er ook wel wat ouder ben gaan uitzien. Maar ik voel me nog heerlijk en blijf graag actief. Als ik de hele dag uit het raam moet kijken, heb ik geen leven meer."

Tovertafel is voor iedereen leuk

Stichting Leefbaarheid schenkt Tovertafel aan De Hogeweyk

De Stichting Leefbaarheid ervaart de uitdaging van de Tovertafel en is enthousiast. Foto: Ruth van Kessel

door Ruth van Kessel

WEESP - Virtueel achter een lieveheersbeestje aangaan, vissen verjagen of een balletje overslaan: de Tovertafel daagt mensen uit. Donderdag nam De Hogeweyk de Tovertafel als hun nieuwste aanwinst voor bewoners officieel in gebruik. De Stichting Leefbaarheid Weesp, Muiden en Muiderberg is de gulle gever van dit interactieve spel, dat speciaal ontwikkeld is voor mensen met dementie en autisme.

Met de Tovertafel beoogt De Hogeweyk dementerenden te activeren. De vriendelijke vlinders nodigen uit om zich te laten vangen of te laten zitten op de hand. Woord- en rijmspelletjes dagen mensen uit om het goede antwoord te geven. De Tovertafel heeft een prominente plek in het café van De Hogeweyk. Locatiemanager Sophie Houtzager: "De spelletjes die met de Tovertafel gespeeld kunnen worden, maakt mensen alerter en socialer en brengt ze letterlijk en figuurlijk in beweging. Soms is een gesprek met iemand die dementeert niet meer mogelijk, maar als je dan samen met de Tovertafel aan de slag gaat, maak je onverwacht contact. Dat is waarom wij de Tovertafel toegankelijk willen houden voor iedereen: voor onze bewoners, maar ook voor hun bezoek."

'Mijn schoonmoeder is door de tafel socialer en alerter geworden'

Toeval
Het was fysiotherapeute Pauline Hulsman van Vivium die samen met collega's de wens voor een Tovertafel in De Hogeweyk uitsprak. Met name de laagdrempelige manier waarmee de spelletjes bewoners uitnodigen om in beweging te komen past goed in de visie van het beweegteam van De Hogeweyk. Het enorme bedrag van de aanschaf - zo'n 5.000 euro - was een fikse hobbel die genomen moest worden. Hulsman kan nog niet geloven dat de Tovertafel nu staat te pronken in het café. Hulsman: "We waren echt aan het puzzelen met ons budget toen de locatiemanager naar ons toekwam: 'Je raadt nooit welk aanbod ik net telefonisch heb gekregen: De Stichting Leefbaarheid Weesp, Muiden en Muiderberg biedt ons een Tovertafel aan. Zomaar, voor niets', vertelde ze opgetogen. De stichting had zelf bedacht hoe fijn dit voor onze bewoners zou zijn, hoe was dit mogelijk! Het voelt echt als een geschenk uit de hemel. We zijn er zo blij mee en verwachten er veel van."

Ook de voorzitter van de Stichting Leefbaarheid, Egbert Vittali, is zichtbaar in zijn nopjes. Van dichtbij maakte hij het effect mee van de Tovertafel op zijn dementerende schoonmoeder. In een verzorgingscentrum in Amersfoort speelt zij met regelmaat met de Tovertafel. Vittali: "Ik heb mijn schoonmoeder in een socialer en alerter mens zien veranderen. Dat het instrument een beperkt aantal spelletjes tot haar beschikking heeft maakt niets uit. Voor haar is het elke keer weer nieuw, alsof ze het voor de eerste keer meemaakt. Het maakt haar vrolijker en het effect werkt lang door. Dat gunde ik ook de bewoners van De Hogeweyk." Zijn schoonmoeder lijkt de passiviteitsspiraal, een van de kenmerken van dementie, te hebben doorbroken. Vittali: "Ze speelt nu ook weer gewone spelletjes. Je merkt dat door de Tovertafel haar brein in beweging is gebracht. Ze zegt weer dingen die ik jaren niet meer uit haar mond heb gehoord." De stichting schenkt zo'n zelfde Tovertafel straks - na afronding van de renovatie - ook aan verzorgingshuis De Florisberg in Muiderberg.

Kapitaaltje
De Stichting Leefbaarheid werd tien jaar geleden opgericht toen de drie woningbouwverenigingen Algemene Woningbouw, Samen Bouwen en Ons Belang uit Weesp, Muiden en Muiderberg plaatsmaakten voor de toenmalige De Woningbouw. Het kapitaaltje dat door de leden in de jaren bijeen was gebracht werd gelabeld in de stichting. Vittali: "Wij beheren dit geld en mogen het uitgeven naar eigen inzicht, zolang het de gemeenschappen van Weesp, Muiden en Muiderberg ten goede komt." In haar tienjarig bestaan heeft de Stichting Leefbaarheid al veel goede dingen gedaan, zoals onlangs de financiering van een nieuw speeltoestel bij speeltuin Don Bosco. De overige leden van de stichting zijn Gerard van Deelen, Ad Marijnissen, Pim van Vieren en Sigrid de Nijs.

Traject Aetsveld-Loodijk duikt bijna rustfase in

N236: sloot gedempt, zandlaag aangebracht, nieuwe Vechtbrug in de maak

Nu moet de weg een half jaar inklinken. Foto: Ruth van Kessel

door Ruth van Kessel

WEESP - Bergen zand verrijzen langs de weg bij de Vechtbrug en het landschap wordt steeds desolater. Een volgende fase in de herconstructie van de N236 tussen Aetsveld en de Loodijk nadert haar voltooiing: de sloot naast de weg is gedempt en er wordt volop zand gestort voor de nieuwe parallelweg.

Tot de bouwvak zijn de zandtransporten goed zichtbaar. Vrachtwagens rijden af en aan over de N236. Als het zand gestort is, volgt een relatief lange periode van rust totdat de grond voldoende is ingeklinkt voor het gewicht van de aan te leggen weg. Dat zal pas begin 2017 aan de orde zijn. De nieuwe weg wordt straks een stuk breder, wat de veiligheid ten goede moet komen.

Dikke laag
Het zand laat de grond inklinken ter voorbereiding van het asfalt dat begin 2017 wordt aangebracht. Wie goed kijkt ziet onder de dikke laag bruine grond nog net het witte zand. Op deze witte laag komt het asfalt. De aarde, die nu meehelpt het gewicht te verzwaren, wordt na gedane arbeid gebruikt voor het verbreden van de berm tussen het fietspad en de rijbaan. Op sommige plekken - zeker als je dichter bij de brug komt - torent de laag grond boven alles uit. Op die plekken is de grond eronder slapper en dat vraagt om meer inklink-gewicht.
Nieuwe Vechtbrug
De nieuwe Vechtbrug komt naast de oude te liggen. Hiermee worden stremmingen in het verkeer voorkomen tijdens de bouwfase. De brug wordt in delen op andere locaties gefabriceerd en wordt te zijner tijd in delen naar de nieuwe plek gebracht. Het transport van de brugdelen zal als het mogelijk is via het water plaatsvinden. Eenmaal ter plekke -naast de oude brug - wordt de nieuwe brug dan afgemonteerd en afgewerkt.

Rotondes
In het traject N236 Aetsveld-Loodijk worden drie nieuwe rotondes aangelegd: een ter hoogte van de huidige kruising tussen de N236, de Utrechtseweg en de Klompweg (richting Weesp en Nigtevecht), een ter hoogte van de kruising met de Dammerweg en de derde op de plek van de kruising van de N236 met de 's-Gravelandseweg, ter hoogte van Fort Uitermeer. Dit allemaal om de verkeersveiligheid te vergroten. Pas medio 2017 zal er op dit traject sprake zijn van drie keer een weekendwegafsluiting om de wegen goed op de rotondes en de Vechtbrug aan te laten sluiten. Het hele project moet begin 2018 af zijn. Daarna schuift het werk op en wordt de weg richting Bussum aangepakt.

Weesp - Driemond
De andere kant op tussen Weesp en Driemond en 't Gein is het wel raak met wegafsluitingen: afgelopen weekend en komend weekend van 8-11 juli is de N236 gesloten voor autoverkeer tussen vrijdag 20.00 uur en maandag 06.00 uur.

Woensdag 6 en dinsdag 12 juli: Mamacafé in De Bibliotheek.

woensdag 6 juli

Administratie voor Elkaar

Papelaan 99 | 9.30 - 11.00 uur

Vorig jaar in Muiden, zaterdag in Weesp: het culinaire event WeespProeft.

Inloopspreekuur voor Weespers met vragen op administratief gebied, zoals hulp bij schrijven van brieven aan organisaties en het invullen van allerhande formulieren. Dit is voorlopig de laatste inloop vanwege een zomerstop.

Mamacafé Weesp

Bibliotheek | 10.00 - 11.30 uur

Voor (aanstaande) moeders en vaders van jonge kinderen houdt het Centrum voor Jeugd en Gezin een Mamacafé in de Bibliotheek om elkaar te ontmoeten en ervaringen en tips uit te wisselen.

vrijdag 8 juli

Buitenyoga

De Nieuwe Achtkant | 9.00 uur

YogaToday geeft buitenyoga op de Ossenmarkt. Dit is ook voor niet-leden. Een zomerkaart voor 8 lessen kost 60 euro.

Stadswandeling

Grote Kerk | 19.00 uur

Ontdek Historisch Weesp en maak een wandeling met de Historische Kring. In de zomer vertrekt er elke vrijdag om 19.00 uur vanaf de Grote Kerk aan de Nieuwstraat een ervaren stadsgids. Aanmelden niet nodig. Kosten 3,50 euro per persoon. De wandeling duurt anderhalf uur.

Korte Mouw Concert

Plein Slijkstraat | 19.30 uur

Zomeravondconcert. Christiaan de Jong speelt op gitaar het programma 'Van renaissance tot heden', met werken van onder anderen Bach, Scarlatti, Villalobos en eigen werk. Publiek kan plaatsnemen op het aanwezige stadsmeubilair of zelf een klapstoeltje of kussen meenemen. Entree vrij, maar een gift wordt op prijs gesteld.

vrijdag 8 juli en zaterdag 9 juli

Oud papier

Weesp | 8.00 uur

Vrijdag wordt in het centrum van Weesp het oud papier opgehaald. De andere wijken zijn zaterdag aan de beurt. Voor beide dagen geldt: het papier graag buiten zetten voor 08.00 uur.

zaterdag 9 juli

Expositie

Grote Kerk | 13.00 - 16.00 uur

Bewonder het interieur, snuffel tussen de tweedehands boeken en bezoek de expositie 'Kerk BinnensteBuiten van priester-kunstenaar Jan Haen.

Vrouwen van Weesp

Grote Plein | 14.00 uur

Vrouwenuitje: verzamelen bij het gemeentehuis voor een rondleiding in het Gemeentemuseum van Weesp. Daarna is er een barbecue op Achter 't Vosje. Aanmelden via 06-43981582.

Back 2 School Event

Weesper Boekhandel | 14.00 uur

Verschillende Weesper ondernemers houden in de Weesper Boekhandel een gezamenlijk Back 2 School Event. Met een dj, korting op schoolartikelen, rugtassen van Bijvoet, zonnebrillen van Pearle, veiligfietsenadvies van ALF en kickboksdemonstraties. Een gele Amerikaanse schoolbus zorgt voor extra sfeer.

WeespProeft

Nieuwstraat 17.00 uur

De eerste editie van WeespProeft, een culinair evenement ten bate van Kinderfonds Mama’s waarbij restaurateurs uit Weesp bijzondere hapjes verzorgen. Het wordt een feest als op een Frans dorpsplein met kraampjes, eten en drinken aan lange tafels en gezellige muziek. De entree is 10 euro. Rotary Weesp Vechtstreek Noord organiseert dit evenement.

dinsdag 12 juli

Mamacafé Weesp

Bibliotheek Weesp | 10.00 uur

Voor (aanstaande) moeders en vaders van jonge kinderen houdt het Centrum voor Jeugd en Gezin een Mamacafé in de Bibliotheek om elkaar te ontmoeten en ervaringen en tips uit te wisselen. Dit keer met een Bas en Muis-voorstelling om de zomer te vieren. Zie www.basenmuis.nl.

Rechtswinkel-inloop

Papelaan 99 | 19.30 - 20.30 uur

Rechtswinkel Weesp biedt Weespers hulp bij problemen op juridisch gebied. Aan iedere bezoeker wordt een bijdrage van minimaal € 2,-. gevraagd. Een afspraak maken is niet nodig. Vanaf volgende week is de Rechtswinkel gesloten tot aan het eind van de grote vakantie.

vrijdag 15 juli

Buitenyoga

De Nieuwe Achtkant | 9.00 uur

YogaToday geeft buitenyoga op Bastion de Nieuwe Achtkant op de Ossenmarkt. Deze lessen zijn ook voor niet-leden. Een zomerkaart voor 8 lessen kost 60 euro.

Stadswandeling

Grote Kerk 19.00 uur

Ontdek Historisch Weesp en maak een wandeling met de Historische Kring. In de zomer vertrekt er elke vrijdag om 19.00 uur vanaf de Grote Kerk aan de Nieuwstraat een ervaren stadsgids. Aanmelden niet nodig. Kosten 3,50 euro per persoon. De wandeling duurt anderhalf uur.

Korte Mouw Concert

Plein Slijkstraat | 19.30 uur

Zomeravondconcert met Christiaan de Jong op gitaar + effecten. Zuid-Amerikaans, flamencojazz en soundscapes. Entree vrij, maar een gift wordt op prijs gesteld.

zaterdag 16 juli

Zomeropening kerk

Grote Kerk | 13.00 - 16.00

Bekijk het interieur, snuffel tussen de tweedehands boeken en bezoek de expositie 'Kerk BinnensteBuiten' van Jan Haen.

woensdag 20 juli

Mamacafé Weesp

Bibliotheek Weesp 10.00 uur

Voor (aanstaande) moeders en vaders van jonge kinderen houdt het Centrum voor Jeugd en Gezin een Mamacafé in de Bibliotheek om elkaar te ontmoeten en ervaringen en tips uit te wisselen. Dit is het laatste Mamacafé voor de zomervakantie, op 23 augustus start het Mamacafé weer.

Kinderrondleiding

Grote Kerk | 13.30 uur

Voor kinderen van 4 t/m 12 jaar. Met een bezoek aan een monument, een speurtocht met schat en spelen bij Don Bosco. Deelname kost € 5,50 - inclusief limonade, een verrassing en entree speeltuin. Aanmelden: mooiweesp.nl.

Protestantse Gemeente
Zondag 10 juli 10.00 uur
Grote Kerk
ds. M.C. Hage

Zondag 10 juli 19.00 uur
Grote Kerk
Gereformeerde Bond
ds. G.J. Codée

Parochie van Levend Water
Zondag 10 juli 10.00 uur
H.H. Laurentius en Maria
Magdalenakerk
Eucharistieviering
J. Haen

Dinsdag 12 juli 10.00 uur
Kapel
Woord & Communieviering
Liturgiegroep

NPB
Zondag 10 juli 10.30 uur
Van Houtenkerk
C. Roolvink

Evangelische Gemeente
Zondag 10 juli 10.00 uur
OAZ-gebouw
R. Bogaerds

Vrijwilligers gezocht

WEESP - De Vrijwilligerscentrale van Versa houdt inloopspreekuur voor mensen die op zoek zijn naar zinvol vrijwilligerswerk.

Op dit moment wordt er uitgekeken naar les-assistenten Science voor het Vechtstede College. Deze vrijwilligers helpen de leerkracht door toezicht te houden op de veiligheid van de leerlingen. Voor verpleeghuis De Hogeweyk in Weesp wordt uitgekeken naar mensen die van koken houden en die voor een groepje bewoners willen koken en samen met ze willen eten. Versa Vrijwillige Thuishulp Weesp hoopt vrijwilligers te vinden die gastheer of gastvrouw willen zijn in De Wintertuin. Het gaat onder meer om koffie schenken en een praatje maken. En voor de Egelbescherming worden mensen gezocht die willen helpen bij het verzorgen van de dieren en het schoonmaken van de hokken.

Loop voor deze en andere functies op dinsdag eens binnen tijdens het inloopspreekuur van 13.30 tot 14.30 uur in Gebouw Papelaan 99.

'Ik heb het recht om te weten wie mijn echte vader is'

Marco de Vries zoekt zijn verwekker

Marco de Vries met zijn kleinzoon.

door Marieke van Veen

WEESP - Marco de Vries (45) kreeg eind vorig jaar te horen dat de man die hem heeft grootgebracht niet zijn biologische vader is. Dat hakte er begrijpelijkerwijs behoorlijk in. Minstens zo erg vindt hij het "dat half Driemond het blijkbaar wist, behalve ik". Marco zoekt nu zijn echte vader.

Het was een tante die Marco op de hoogte bracht. "Ik heb natuurlijk meteen aan mijn moeder gevraagd hoe het zit, maar ze kan of wil er vrijwel niet over praten. Ik weet dus maar heel weinig, maar ik denk dat er mensen in Weesp zijn die meer weten. Daarom heb ik op Facebook een oproep geplaatst die al 450 keer is gedeeld. Maar echt nieuwe informatie heeft het me nog niet opgeleverd. Hopelijk kunnen lezers van het WeesperNieuws me helpen?"

'Ik wil voor mezelf weten dat ik er alles aan gedaan heb'

Gastarbeider
Wat weet Marco wel? "Mijn moeder, Netty van Arnhem, is opgegroeid in de Burgemeester Bletzstraat in Driemond. Ze werkte bij de Unic in Weesp, tegenwoordig Blokker. Rond 1969/1970 kreeg ze omgang met een gastarbeider van vermoedelijk Frans-Algerijnse afkomst, die als lasser werkte aan de gasleidingen in Weesp. Ik heb begrepen dat deze gastarbeiders verbleven in barakken in de polder achter het benzinestation langs de Provincialeweg."

Vader onbekend
Netty raakte zwanger en beviel op 26 oktober 1970 in het ziekenhuis van Marco. "Op de geboorteakte staat 'vader onbekend'. De eerste drie jaar van mijn leven blijken we bij mijn opa en oma te hebben gewoond. Toen trouwde mijn moeder met Joop de Vries. Hij erkende mij als zijn kind en heeft mij op het Zandpad als zijn zoon opgevoed. Ik had liever de waarheid geweten. Hoe meer tijd er verstrijkt, hoe moeilijker het wordt om aan informatie te komen."

Contact verbroken
Herinneringen vervagen en sommige mensen die meer zouden kunnen weten, zijn inmiddels overleden. Marco's moeder zegt weinig te weten en wil er ook liever niet over praten. Dat heeft tot hevige ruzies geleid. Marco en Netty hebben elkaar al in geen maanden gesproken. "Ze heeft gezegd dat ze me wil helpen, maar zo voelt het niet. Ik voel me erg in de steek gelaten. Ik wil pas weer contact met haar als ze bereid is mijn vragen te beantwoorden. Ik heb er recht op om te weten wie mijn vader is: dat heeft elk kind."

'Iedereen wist het'
Marco heeft in Driemond en Weesp rondgevraagd en wat hij te horen kreeg bevestigde het weinige dat hij al via zijn tante wist. "Niemand weet precies hoe het zat, maar ze bleken er allemaal wel van op de hoogte dat Joop mijn vader niet is. 'Maar wist jij dat dan echt niet, Marco?', wordt me nu steeds gevraagd. Nee dus. Er zijn zo veel momenten geweest dat mijn moeder en Joop me de waarheid hadden kunnen vertellen. Toen ik achttien werd of toen ik vorig jaar trouwde en hen liet weten dat mijn verloofde mijn achternaam wilde... Wat mijn echte achternaam dus helemaal niet is. Dat steekt echt ontzettend. Ik werd als kind weleens uitgescholden voor kut-buitenlander, maar ik begreep nooit waarom."

'Ik heb alles verteld'
Moeder Netty de Vries reageert enigszins mat op de zoektocht van Marco: "Ik denk niet dat deze oproep echt iets oplevert. Ik heb Marco alles verteld wat ik weet, meer is er gewoon niet. Ik snap dat het voor hem moeilijk is om dat te accepteren, dat heeft tijd nodig. Ik hoop dat er op een dag weer contact mogelijk is."

Tips welkom
Toen Marco eind vorig jaar de waarheid hoorde, werd de grond onder zijn voeten vandaan geslagen. "Ik kwam in de ziektewet en belandde bij een psycholoog. Inmiddels krabbel ik overeind. Maar om dit echt te kunnen verwerken, moet ik meer weten over mijn biologische vader. In mijn wanhoop heb ik me zelfs tot een paragnost gewend, terwijl ik daar eigenlijk niets mee heb. Die vertelde me dat mijn biologische vader met één been in het graf staat. Als dat waar is, moet ik snel zijn. Mocht het allemaal tot niets leiden, dan geef ik het op een gegeven moment heus wel op. Deze spanningen trekken namelijk ook een zware wissel op mijn gezin. Maar eerst wil ik er alles aan gedaan hebben."
Wie meer weet kan mailen naar
redactie@weespernieuws.nl.

Marianne's warming-up

Foto: Trudy Kroese

Auke de Vries (nr. 1420)

Op zoek naar het geheim achter knoerthard fietsen

Voor de iets fanatiekere triatleten onder ons is het seizoen al een poosje gaande. Zo stond ik zelf in het parc fermé van de triatlon van IJburg om daar samen met Auke de Weesper eer te verdedigen op de olympische afstand. Ik ken Auke wel een beetje, en ik weet dat hij knoerthard kan fietsen. En dat hij een succesvolle fietsenzaak heeft en regelmatig ritjes maakt met klanten. Dus ook dit jaar op zoek naar het geheim achter hard fietsen trek ik hem aldaar met onze voetjes in het zand aan zijn jasje. Maar Auke blijkt helemaal geen fietsverleden te hebben en kan vooral veel vertellen over surfen. En terwijl onder ons toeziend oog en voorzien van onze wijze commentaren de goedkoopste vierdehands racefiets naast het duurste model uit de tijdritcollectie wordt geplaatst, begrijp ik dat "gewoon veel doen" toch het devies is. Wel vertelt Auke dat hij zo'n bijtertje is dat net zolang doorgaat met oefenen en trainen totdat hij iets goed onder de knie heeft. Over hoe ik dan oefen met 'op de fiets springen zonder iets te breken' heeft hij geen pasklaar antwoord. Mijn vermoeden is echter dat de spanning voor de wedstrijd begint toe te slaan en de concentratie van mijn vraag naar zijn wetsuit en het parcours aan het verschuiven is. Op naar het verdedigen van de eer. En met glans, want Auke is de eerste man die de finish passeert. De volgende keer zal ik maar gewoon vragen hoe ik eerste moet worden.

Voordat Marianne Klijnstra op 4 september zelf van start gaat, vraagt ze zich af hoe andere Weesper deelnemers dat toch aanpakken, die WeesperNieuws Triatlon. ¶ Foto: Christian Pfeiffer

Kinderspeelstraat

Kleien en schminken in de Kinderspeelstraat. Foto: André Verheul

De Kinderspeelstraat wordt dit jaar op zaterdag 27 augustus gehouden. Diverse kinderdagverblijven uit Weesp zullen deze dag van 12.00 tot 20.00 uur allerlei spelletjes verzorgen, maar ook andere activiteiten zoals schminken. De Herengracht, waar de kinderen terechtkunnen, zal ook worden opgevrolijkt met de inmiddels welbekende rode kleibus van Hanna de Mink van het Kleiatelier (www.klei-atelier.nl). Hanna gaat de kinderen helpen met het maken van de mooiste dingen. Zin in een dansje? Dansschool Van Harten geeft demonstraties en meedoen mag! Inschrijven is niet nodig.

Markten

Ze zijn inmiddels niet meer weg te denken uit het beeld van het S&B-feest: de Verenigingenmarkt, de Kunstmarkt en de grote braderie. Theo Voskuil van Voskuil Verhuur Service uit Weesp organiseert namens het feest deze markten en hij weet ons te vertellen dat er voor alle drie de markten nog enkele plekken beschikbaar zijn.

De Verenigingenmarkt vindt dit jaar wederom plaats op de donderdagavond, maar dan wel op een andere locatie. Omdat we de afgelopen jaren hebben gemerkt dat het in de Nieuwstraat steeds drukker werd, verplaatsen we de markt naar de Nieuwstad. Zo geven we alle verenigingen die zichzelf willen promoten de kans een plek te bemachtigen. Er zijn nog enkele plaatsen beschikbaar.

De Kunstmarkt is een groeiend concept waarbij kunstenaars hun werk tonen en verkopen. Jaar op jaar op jaar groeit deze markt op de Oudegracht ter hoogte van het Grote Plein. Ook nu kunnen we weer melden dat er alweer meer aanmeldingen zijn dan vorig jaar. Kunstenaars kunnen zich nog steeds aanmelden.

De braderie van het S&B-feest is de grootste in de regio. Met meer dan 220 kramen wordt de bezoeker een grote afwisseling in producten en diensten geboden. Op de braderie staan zowel Weesper detaillisten als externe standhouders op vrijdag 26 augustus 2016 van 14.00 tot 20.00 uur en op zaterdag 27 augustus 2016 van 12.00 tot 20.00 uur in het gehele centrum van Weesp.

Inschrijven voor een kraam tijdens een van deze drie Sluis-en-bruggenmarkten kan via de website www.sbfeest.nl.

'De kinderen vertel ik altijd over het weggelopen jongetje in de kerker'

Weesp leren kennen is ook leuk als je hier al jaren woont

Cora (in rode jas) duikt met de familie van Ans Lancker in de historie van Weesp.

door Marieke van Veen

WEESP - 'Vanuit liefde voor Weesp', luidt het antwoord als je Cora Sloot vraag naar het waarom achter haar Welkom in Weesp Rondleidingen. Ze heeft er inmiddels een aantal achter de rug. De ene keer met een flinke groep, de andere keer met een enkel stel, maar het is hoe dan ook altijd leuk en leerzaam.

Zes jaar lang is Sloot gids geweest bij het Muiderslot, waar ze ook de kinderrondleidingen deed. Ook werkt ze al 9 jaar bij VVV Weesp: eerst in de winkel aan de Hoogstraat, tegenwoordig in de VVV-shop-in-shop in de boekhandel.

'Wat me is bijgebleven? Dat iedereen bier dronk, ook de kinderen'

Jongetje in de kerker
De Weespse startte in april 2015 met Mooi Weesp. "Ik liep al langer met het idee rond. Toen kwam 'opeens' mijn 50ste verjaardag angstig snel dichtbij. Tja, dan ben je toch wel over de helft. Ik dacht: als ik het écht wil moet ik het nu doen, anders komt het er misschien nooit meer van." Sloot wist vanwege haar vrijwilligerswerk al veel over Weesp, maar is voor het samenstellen van de wandelingen, excursies en rondleidingen flink de boeken en archieven ingedoken. "De groepen zijn soms heel divers, met deelnemers van alle leeftijden. Het moet wel voor iedereen interessant zijn. De kinderen vertel ik over de grootste Weesper Mop ter wereld die in het Guinness Book of Records staat. Ook de geschiedenis van het Weesper weeshuis en het verhaal over een 12-jarig jongetje dat van huis was weggelopen en daarom een paar uur in de kerker van het stadhuis werd opgesloten, spreekt bij kinderen tot de verbeelding."

Verjaardagswandeling
"Aan volwassenen vertel ik graag over de struikelstenen en de geloof-hoop-en-liefde-huisjes aan de Van Dosthagestraat. Ach, er is zo veel om te vertellen en om te laten zien." Er zijn verschillende soorten rondleidingen, leuk voor zowel nieuwkomers als voor mensen die hier al jaren wonen. Ans Lancker schakelde Sloot in ter ere van de viering van haar 56ste verjaardag op zondag 19 juni. Samen met haar kinderen en kleinkinderen leerde ze de stad waar ze al 24 jaar woont nog beter kennen: "Ik wilde de wandeling maken omdat ik eigenlijk maar weinig van de geschiedenis van Weesp wist. Ik werk in Amsterdam, dus ben daar ook meer op gericht." Wat Lancker aansprak is de combinatie van verhalen over de rijke geschiedenis van Weesp met de creatieve speurtocht voor de kinderen binnen het gezelschap. Ze kijkt met plezier terug op de middag: "Wat me het meest heeft verrast is het bijzondere porseleinverleden van Weesp. En dat het water hier vroeger zo vervuild was dat iedereen bier dronk - zelfs kinderen."

Zomerprogramma
De eerstvolgende kinderrondleiding is woensdag 20 juli en is meer een speurtocht met schat zoeken dan een traditionele rondleiding. Het hoogtepunt van de middag is altijd het moment dat de schatkist gevonden wordt en opengaat. Op zaterdag 20 augustus is er een Welkom in Weesp Rondleiding, een afwisselende stadswandeling vol weetjes, een stukje geschiedenis en een kort bezoek aan één of meer monumenten. En op zondag 28 augustus is er een excursie waarbij de stadswandeling wordt gecombineerd met een vaartocht over de Vecht. Ondertussen werkt Sloot aan een vierde optie: een rondleiding in combinatie met een bezoek aan het Weesper Automatenkabinet, dat voor groepen nog wel open is, maar dit is nog niet rond. Voor meer informatie: mooiweesp.nl.

Schapen laten onvergetelijke eerste indruk achter

Gemeente zorgt voor koffie en koek na eerste graasbeurt

Tientallen Weespers komen naar het afscheid van de kudde. Foto: Melanie Seuren

WEESP - "We zullen ze gaan missen, die schapen", zo zei een bezoeker bij het afscheid van de kudde vrijdag. De schapen waren er deze zomer voor het eerst, maar leken gek genoeg al jaren rond te lopen.

Niets dan positieve verhalen over de kudde die over de drie schansen trok en de ronkende grasmaaiers van de afgelopen jaren verving. Het gemoedelijke geblaat zorgde elke dag voor een serene sfeer op de vestingwerken. Een positiviteit die de gemeente ook opviel, daarom werd in allerijl vrijdag een heus afscheid gehouden toen het graaswerk in Weesp er weer op zat. Met koffie en koek, ook voor de herder.

Niet dat de schapen nooit meer terugkomen: over zes weken meldt de kudde zich weer voor een volgende ronde. De raadsleden die vrijdag aan de afscheidskoffie meededen waren het er volmondig over eens: wat hun betreft is de schaapskudde een blijvertje. Daarmee lijkt de proef binnen twee weken geslaagd. Aan het einde van de zomer wordt de definitieve knoop erover doorgehakt.

Zin in iets nieuws!

Een hip interieur in 5 stappen

De zomer is de tijd om je huis eens wat nieuw leven in te blazen. De grote zomerschoonmaak is gedaan en oude spulletjes hebben plaats gemaakt voor nieuwe. Om een hip interieur te creëren heb je vaak maar een paar aanpassingen en items nodig. Met deze tips haal je de laatste trends gemakkelijk in huis.

1. Lichte kleuren

Kleuren in huis zijn heel bepalend voor het gevoel dat het huis of de ruimte geeft. Lichte accessoires kunnen al verschil maken, maar door een lichte kleur op de muur aan te brengen bereik je snel een groot zomers effect. Ga voor mooie groene, blauwe of roze pasteltinten. Of breng juist wit aan. Hierdoor zal de ruimte ook meteen groter en hoger ogen.

2. Natuurlijke
materialen

Een bijzettafel van een boomstam, een salontafel van pallets. In een lichte ruimte komen meubels van natuurlijke materialen, zoals hout, steen en karton, goed tot hun recht. Bij de woonwinkels kun je ze kant-en-klaar kopen, maar je kunt natuurlijk ook zelf de handen uit de mouwen steken! Een fijne doe-het-zelfklus voor het weekend.

3. Urban Jungle

Haal het buitenleven naar binnen door prints van dieren (insecten), bloemen en planten in huis te gebruiken. Dit kun je heel subtiel doen door voor een kussen te kiezen met een bloemenprint, een poster op te hangen waar een kever op afgebeeld is of een blad in te lijsten.

4. Lucht zuiveren

Echte planten in huis halen kan natuurlijk ook. Deze zijn niet alleen decoratief, maar hebben ook echt een functie. Ze zuiveren de lucht en geven een huiselijk gevoel. Geef je plant dus een podium! Hang er bijvoorbeeld meerdere op of zet de plant op een kruk of standaard. Ook leuk: verschillende planten in verschillende groentinten, vormen en maten bij elkaar zetten. Verschillende vazen maken het plaatje compleet.

5. Opgeruimd

Opgeruimd staat netjes, maar opgeruimd geeft ook een fris gevoel. Berg alle winterse items op, zoals plaids, kleden en schapenvachten. Stop rommeltjes in kisten of manden (niet alles hoeft in het zicht te staan) en zorg juist voor wat ruimte op kastjes, tafels en vensterbanken.

Samenwerking tussen huurders en Alliantie

Huurdersbelangenvereniging de Alliantie en woningbouwcorporatie de Alliantie ondertekenden vorige week een samenwerkingsovereenkomst voor 3 jaar.

In plaats van de huidige regionaal verschillende overeenkomsten komt er nu één uniforme overeenkomst voor alle aangesloten huurdersorganisaties. Speerpunt is dat ze elkaar vroegtijdig betrekken in het beleidsproces van de corporatie en nog beter informeren over wat er speelt en leeft.

Op deze manier zullen signalen van huurders beter te vertalen zijn naar een nieuw beleid.

Nieuwbouw in de regio

Waar je ook kijkt in de Gooi en Vechtstreek, het lijkt alsof er werkelijk overal nieuwbouwwoningen verrijzen. Ruim 5.000 woningen komen er in totaal bij in de regio, die goed aan blijken te sluiten bij de wensen van de kopers, want de woningen verkopen zeer gemakkelijk. Kun jij door de bomen het bos soms even niet meer zien? Lees jezelf dan even goed bij op de volgende pagina.

Steeds meer vragen over risico's bij kopen van een huis

Vereniging Eigen Huis krijgt wekelijks honderden vragen over het bieden op en het kopen van een nieuwe woning.

Door de toenemende druk op de woningmarkt kan het zijn dat een gehaaste beslissing verkeerd uitpakt. Huizenkopers krijgen steeds meer vertrouwen, waardoor de kooplust toeneemt. Het is steeds vaker dringen in de strijd om dat felbegeerde huis. Kopers lopen het risico dat ze een hoger bedrag willen betalen dan de taxatiewaarde voor de hypotheek oplevert, doordat zij vaak boven de vraagprijs bieden.

Interieur

Creëer een verrassend effect in de woonkamer, hal of badkamer met een strakke hanger van Lasergravin in combinatie met een klein luchtplantje. Houtspul ontdekte dat deze kleine plantjes perfect samengaan met houten accessoires. Een opvallende verschijning met een natuurlijke uitstraling voor in je huis!

Tip!

Haal de zomer in huis met de multifunctionele hamamdoeken van Love Arganolie. Zachte, soepele en 100% katoenen doeken die werkelijk overal voor te gebruiken zijn: als handdoek, omslagdoek, picknickkleed of strandlaken. Niet alleen handig voor thuis, maar ook op vakantie of tijdens een dag op het strand.

Nieuws

Het Verbond van Verzekeraars heeft donderdag ruim 11.000 klantbeoordelingen van verzekeringsmaatschappijen online gezet. De branche hoopt zo meer openheid uit te stralen en inzicht te krijgen in de wensen van de klant. Klanten beoordeelden ze op tevredenheid, klantgerichtheid, duidelijkheid, vertrouwen en deskundigheid.

Nieuwbouwwoning is in deze regio nooit ver weg

Feest vanwege de eerste sleutel. Dit is het project Nieuwe Oogst in de Zuidpolder van Eemnes. Foto: Carin van den Berg

In Gooi en Vechtstreek verrijzen de nieuwbouwwoningen als sproeten op het gezicht van meisjes met rooie haren in de zon. Door de bouw over vele jaren uit te smeren, blijft het aanbod in balans met de vraag.

Eerst even een opsomming van de grotere projecten. In de Blaricummermeent tussen Blaricum en Huizen komen 870 woningen. Een deel is al bewoond, net als de Zuidpolder in Eemnes, een project van in totaal 500 woningen, en Villa Industria in Hilversum, goed voor 370 woningen. De grootste nieuwbouwlocatie wordt echter Weespersluis tussen Weesp en Muiden, waar 2.750 woningen gaan verrijzen, aansluitend op het Leeuwenveld, recent al goed voor 250 gloednieuwe huizen. En we tellen nog even door: de Brinklaan in Bussum (54 woningen), Villapark Gooilanden in Loosdrecht (48), Nedervecht in Nederhorst den Berg (44), Mooi Anke in Ankeveen (22), Heidepark en Buitenrijk (19) in Hilversum, Nieuw Cruysbergen in Bussum (18), Steen en Bergh in Laren (16) en ook hier weer de topscore in Weesp: 166 huizen in de sportparkwijk de 6 Weesper Straatjes.

Variatie
sluit aan bij de vraag

En dan nog zijn we er niet, want er zijn nog tal van kleinere bouwprojecten met rond de tien huizen. Zoals het Gooyers Kwartier in Laren, Brediushoeve in Naarden en de Schoolstraat in Huizen. En nog is de opsomming niet compleet.

Als je dat zo eens op een rijtje zet, zou je er Vinex-visoenen van krijgen. Maar de Gooi en Vechtstreek wordt geen Almere Buiten-Zuid. De architecten doen hun uiterste best om de nieuwbouw te laten passen bij het karakter van de omgeving. En in de meeste gevallen zijn ze daar zonder meer in geslaagd. De rieten kappen in 't Gooi blijken nogal een inspiratiebron. Verder is er lekker veel variatie in woningtypen. Dat sluit goed aan bij de wensen van de kopers. Anders gezegd: dat verkoopt lekker. Ook het bouwtempo draagt bij aan het verkoopsucces, want door een gefaseerd aanbod blijft er schaarste op de markt. Er wordt pas gebouwd als er is verkocht. Als dat niet lukt dan wordt er een ander bouwplan gemaakt, zoals bij de 6 Weesper Straatjes zelfs meerdere keren moest gebeuren. De fasering van de bouw kan soms meer dan tien jaar beslaan. Dus voor wie straks aan zijn examenjaar begint, staat (wie weet) later ook een mooi nieuw appartement klaar. Broodnodige vitaliteit in een vergrijzende omgeving.

Tuincolumn

Zomaar ineens een appje: wil je een tuincolumn schrijven? Eh, ja, waarom ook niet? Niets zo vrolijk als alles wat groeit en bloeit en dat is wel het wereldje waar ik middenin zit. Figuurlijk, want het is mijn vak en letterlijk, want ik woon en werk op de Theetuin in Weesp.

Tuin- en landschapsarchitect zijn houdt voor mij in dat ik vaak achter de computer zit om beplantingsplannen te maken, want daarin heb ik mij binnen ons vakgebied gespecialiseerd. En omdat onze projecten over verschillende werelddelen verspreid liggen 'moet' ik voor de buitenlandse opdrachten ook veel op reis en daar geniet ik van: andere landen, andere volken, andere culturen en natuurlijk ook andere klimaatzones met planten die bij ons niet voorkomen. Zo leer ik er elke keer weer wat bij.

Veel energie steek ik in het bedenken van plantencombinaties die goed passen bij de gekregen opdracht en de plek. Ons eigen stukje privétuin is, zoals zo vaak bij beroepslieden, het stiefkindje. Gelukkig heeft mijn partner Niek net de helft geadopteerd als groentetuin en scharrelt er zowaar weer een egeltje tussen onze planten. De laatste jaren zagen we deze diertjes steeds minder vaak. Een landelijk fenomeen door het toegenomen autoverkeer, maar ook de zachte winters zijn fataal voor dieren die in winterslaap gaan. Ze worden te vaak en te vroeg wakker, wat heel veel energie kost, en vinden dan nog geen voedsel. De klimaatverandering dringt dus zelfs door in onze eigen tuin: zachte, nattere winters, hittegolven, periodes van extreme droogte of juist weer hevige regenbuien.

'Onze eigen tuin
is het stiefkindje'

In de grote steden wordt de hitte 's zomers zelfs ondraaglijk (urban heat island effect) terwijl tijdens tropische regenbuien de riolen overlopen.

Als landschapsarchitecten hebben we hier heel veel mee te maken, want met groen in de vorm van straatbomen, gevelbegroeiing en daktuinen kun je deze problemen deels oplossen. Het terugdringen van de wateroverlast moet door de overheid aangepakt worden door vooral het verhardingsoppervlak in de steden te verminderen en wateropvangplekken aan te leggen (sponge city). En kijk, deze oplossingen zijn natuurlijk ook op kleine schaal in onze eigen tuinen toepasbaar: tegels eruit, groen erin. Met meer bomen, klimplanten en bloemen kunnen we allemaal met ons eigen stukje groen een beetje bijdragen aan het oplossen van een wereldprobleem. En dan liefst ook nog een wadi of vijver…Een leuke klus voor de komende zomer!

Column

Tuincolumn

Zomaar ineens een appje: wil je een tuincolumn schrijven? Eh, ja, waarom ook niet? Niets zo vrolijk als alles wat groeit en bloeit en dat is wel het wereldje waar ik middenin zit. Figuurlijk, want het is mijn vak en letterlijk, want ik woon en werk op de Theetuin in Weesp.

Tuin- en landschapsarchitect zijn houdt voor mij in dat ik vaak achter de computer zit om beplantingsplannen te maken, want daarin heb ik mij binnen ons vakgebied gespecialiseerd. En omdat onze projecten over verschillende werelddelen verspreid liggen 'moet' ik voor de buitenlandse opdrachten ook veel op reis en daar geniet ik van: andere landen, andere volken, andere culturen en natuurlijk ook andere klimaatzones met planten die bij ons niet voorkomen. Zo leer ik er elke keer weer wat bij.

Veel energie steek ik in het bedenken van plantencombinaties die goed passen bij de gekregen opdracht en de plek. Ons eigen stukje privétuin is, zoals zo vaak bij beroepslieden, het stiefkindje. Gelukkig heeft mijn partner Niek net de helft geadopteerd als groentetuin en scharrelt er zowaar weer een egeltje tussen onze planten. De laatste jaren zagen we deze diertjes steeds minder vaak. Een landelijk fenomeen door het toegenomen autoverkeer, maar ook de zachte winters zijn fataal voor dieren die in winterslaap gaan. Ze worden te vaak en te vroeg wakker, wat heel veel energie kost, en vinden dan nog geen voedsel. De klimaatverandering dringt dus zelfs door in onze eigen tuin: zachte, nattere winters, hittegolven, periodes van extreme droogte of juist weer hevige regenbuien.

'Onze eigen tuin
is het stiefkindje'

In de grote steden wordt de hitte 's zomers zelfs ondraaglijk (urban heat island effect) terwijl tijdens tropische regenbuien de riolen overlopen.

Als landschapsarchitecten hebben we hier heel veel mee te maken, want met groen in de vorm van straatbomen, gevelbegroeiing en daktuinen kun je deze problemen deels oplossen. Het terugdringen van de wateroverlast moet door de overheid aangepakt worden door vooral het verhardingsoppervlak in de steden te verminderen en wateropvangplekken aan te leggen (sponge city). En kijk, deze oplossingen zijn natuurlijk ook op kleine schaal in onze eigen tuinen toepasbaar: tegels eruit, groen erin. Met meer bomen, klimplanten en bloemen kunnen we allemaal met ons eigen stukje groen een beetje bijdragen aan het oplossen van een wereldprobleem. En dan liefst ook nog een wadi of vijver…Een leuke klus voor de komende zomer!

Mix interieurstijlen!

Van stoere betonnen meubelen tot hippe kussens en handgemaakt servies: om ons heen zie je de leukste woonaccessoires van bekende merken gecombineerd met handgemaakte items van kleinere ontwerpers, zoals bij La Boutique Blanche. Deze bijzondere combinatie staat garant voor een fijne mix aan interieurstijlen met unieke accenten. Proef de passie van de ontwerpers!

Hypotheek via crowdfunding

Huizenkopers kunnen binnenkort hun hypotheek door andere particulieren laten financieren. Crowdfundingplatform Jungo kreeg daarvoor een vergunning van de Autoriteit Financiële Markten (AFM).

Met de verleende vergunning kan Jungo vanaf het najaar bemiddelen in hypotheken en geld ophalen via crowdfunding. Dit houdt in dat particulieren geld kunnen beleggen in de hypotheek van een ander.

Wie een hypotheek wil, kan een aanvraag indienen bij het crowdfundingplatform. Als Jungo akkoord is, wordt de aanvraag op de site geplaatst. Bij grote interesse kan de rente lager uitvallen voor de hypotheekaanvrager.

20% van de hypotheeksom wordt met crowdfundinggeld gefinancierd, de rest komt van een instelling.

Zomerkriebels van deze plant

In juli is de elegante potroos de woonplant van de maand. Zomers, romantisch en sfeervol.

Kleuren

Van oorsprong hebben veel rozen een rode bloemkleur. Kwekers zijn er echter in geslaagd allerlei andere kleuren te creëren. Zo is uiteindelijk ook de potroos ontstaan, met kleuren als roze, lila en zalm.

Verzorgingstips

In de zomer kan de potroos - een perfecte miniatuur van de grote struik - prima zowel in de woonkamer als op het balkon of terras staan. De plant staat wel graag licht en kan niet tegen uitdroging: de kluit mag dus altijd licht vochtig zijn. Een potroos kan met de juiste verzorging lang en rijk bloeien.

Stenzo Textiles is op zoek naar een parttimer voor minimaal 20-24 uur per week. Werkzaamheden: magazijn, inpakken. Voorkeur gaat uit naar een sterk persoon die op oproepbasis beschikbaar is. Interesse? Mail naar: jeremy@stenzokids.nl

slenderen124a.jimdo.com De hele zomer open! Maandkaart onbeperkt € 40,-

Vrouw zoekt werk in de huishouding met strijkwerk etc. 8 jaar ervaring en met goede ref. Mevr. Saskia, 10 euro p/u. Tel.: 06-46248540

VLOOIENMARKT 17 JULI, MUIDEN, W.c. MAXIS, PAMPUSWEG 1, 150 KRAMEN INFO: WWW.DONEVENTS.NL 0294-237320

TANDPROTHETISCHE
PRAKTIJK WEESP

Theo Nuyens
Kunstgebitten en reparaties
klaar terwijl u wacht
(ind. mogelijk)
Bent u slecht ter been,
wij komen ook aan huis
E. du Perronstraat 38
1382 SZ Weesp
Tel.: 0294-418722

SPOED! GEZ. enthousiaste Dance Workout/Zumba instructeur m/v voor Fitness Center Weesp op maandagavond. Meer info, mail: jose@fitnesscenterweesp.nl

Fit en Slank: nu ook in Weesp! Vanaf 6 sept elke dinsdagavond cursus in kapsalon Coupes and Looks. Alles over afvallen met gezonde voeding. Kijk op www.fitenslank.nl/alwine-hoeben of bel: 06-29269023. Voor iedereen die wil afvallen. Kosten € 135.

Te koop gevr. tegen prima prijs: oud goud, gouden tientjes, Krugerranden e.a. gouden en zilv munten, baartjes zilver en goud, muntverzamelingen etc. Fa. Kevelam Garderen 0577-461955 lid NVMH

WONINGEN TE HUUR GEVRAAGD! voor expats en organisaties. Interhouse Hilversum 035-303 13 20
www.interhouse.nl expats / corporate / investors

Pesten een probleem? Kijk eens op www.posicom.nl

MOTORFIETSEN te koop
GEVRAAGD
alle merken en
bouwjaren. Defect of lang
stilgestaan geen bezwaar.
Direct gehaald, betaald en
gevrijwaard. 06-25418595

Een winkel vol!
Kleding en speelgoed

Topmerken / lage prijzen
LANNEKE
Nieuwstraat 39 Weesp
0294-416464 / lanneke.nl

Privehuis Morosa Almere 06-11117475 Bakkenzuigerstr. 50 ma/vr 10.00 tot 19.00 uur meisjes/dames gevraagd kvk 32159766

Ma. 11-7 13.00 uur opruimingsverkoop div. speelgoed etc. v. houtenind.park 11